فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال هشتم شماره 3 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهناز تقی زاده* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    سرطان پستان مهم ترین و رایج ترین بیماری در بین زنان است که دومین میزان مرگ و میر را بعد از سرطان ریه به خود اختصاص داده است، لذا این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی - رفتاری بر تاب آوری زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، کاربردی و از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. برروی 30 نفر از زنان مبتلا به سرطان پستان شهر کرمانشاه انجام شد که به صورت در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه درمان شناختی - رفتاری (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) تخصیص یافتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه تاب آوری کانور و دیویدسون (2000) بود. درمان شناختی رفتاری به صورت حضوری طی 10 جلسه در گروه آزمون اجرا شد. داده ها با استفاده از آزمونهای آماری تی استفاده تحلیل کواریانس چند متغیره و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان شناختی رفتاری بر تاب آوری زنان مبتلا به سرطان پستان تاثیر معنادار داشته است و بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (0.05< p).

    نتیجه گیری

     نتایج حاصل از این مطالعه، بیانگر سودمندی درمان شناختی- رفتاری در افزایش تاب آوری زنان مبتلا به سرطان پستان است؛ بنابراین توصیه می شود از این رویکرد درمانی درجهت افزایش تاب آوری این بیماران استفاده شود.

    کلیدواژگان: گروه درمانی شناختی رفتاری، تاب آوری، سرطان پستان
  • پگاه شریفیان، مهناز شوقی، طیبه میرزازاده، الهام انیسی* صفحات 13-30
    زمینه و هدف

    ماهیت فعالیت های پرستاری ایجاب می کند که افراد، با انگیزه شغلی و علاقه فراوان وظایف محوله را انجام دهند. مطالعه حاضر با هدف تبیین مفهوم، ویژگی ها، پیشامدها و پیامدهای انگیزه شغلی در زمینه پرستاری با رویکرد راجرز طراحی شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه از رویکرد تکاملی راجرز استفاده و کلیدواژه های"انگیزه کاری"، "انگیزه شغلی"، "انگیزش حرفه ای" و "انگیزه پرستاری"در پایگاه داده خارجی و داخلی PubMed، SCOPUS، Science Direct، WILEY، SID و Iranmedex جستجو شد. تحلیل متن مقالات به روش تحلیل درون مایه ای و استقرایی انجام گرفت. در این مطالعه، در مرحله اول تعداد 1403 مقاله بدون حذف همپوشانی جستجو شد. با غربالگری عنوان، چکیده و حذف همپوشانی، 253 مقاله باقی ماند.  205 مقاله دیگر با استفاده از سوالات راهنما حذف شد. از 48 مطالعه باقی مانده در این مرحله، 30 مورد در رشته غیر پرستاری و 18 مورد در رشته پرستاری بود که برای تحلیل انتخاب شد.

    یافته ها

     ویژگی شغلی پرستاران شامل 8 ویژگی (تمایل برای غلبه بر موانع شغلی، پتانسیل درونی جهت دستیابی به اهداف سازمان، تمایل فرد برای تلاش در جهت اهداف، ابزار خلق محیط کاری مثبت و کارآمد و...) شناسایی شد. پیشامدها شامل 10 پیشامد (استقلال و خودکارامدی شغلی، ارزشمند شمردن مهارت های پرستاران، ارتباط کاری و تیمی موثر، مشارکت پرستار در فرآیند تصمیم گیری، آموزش مداوم در جهت غنی کردن شغل و...) طبقه بندی شد. پیامدهای شغلی نیز شامل 8 پیامد (ارتقاء کیفیت کاری پرستاران، افزایش کیفیت مراقبت از مددجویان، افزایش سطح سلامت افراد و جامعه و...) بود.

    نتیجه گیری

     ارتقاء انگیزه شغلی پرستاران می تواند باعث بهبود کیفیت کار، افزایش بهره وری، افزایش ایمنی بیمار، افزایش سطح سلامت جامعه، روحیه تیمی خوب، ارتباط تیمی و کاری موثرتر، کاهش فرسودگی شغلی و تمایل پایین تر به ترک شغل شود.

    کلیدواژگان: انگیزه شغلی، پرستار، مدل راجرز
  • لیلا آبادیان، محسن ادیب حاج باقری* صفحات 31-46
    زمینه و هدف

    برای موفقیت هرچه بیشتر رشته کارشناسی پرستاری در ایران و شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه درسی آن، پرداختن به مطالعات تطبیقی و بهره برداری از تجارب و راهبردهای تجربه شده در دانشگاه های موفق، امری ضروری است. این مطالعه با هدف مقایسه تطبیقی برنامه درسی کارشناسی پرستاری ایران با دانشگاه منچستر انگلستان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تطبیقی است که با استفاده از مدل چهار مرحله ای George Brady شامل توصیف، تفسیر، مجاورت و مقایسه انجام شده است. جزییات ارایه شده از برنامه درسی کارشناسی پرستاری ایران برگرفته از وب سایت وزارت بهداشت ایران و دانشگاه منچستر دریافت شده است.

    یافته ها

    در حوزه اهداف و رسالت در ایران دروس و محتوای و روش های آموزشی با منچستر تفاوت دارد. فلسفه در برنامه آموزشی منچستر شفاف تر بیان شده است. از نظر پذیرش دانشجو نیز هر دو با هم تفاوت دارند. محتوای درسی در ایران بین دروس ارایه شده و محتوای آن ها با اهداف آموزشی تا حدودی عدم تطابق وجود دارد. درحالی که در دانشگاه منچستر محتوای برنامه درسی طوری انتخاب، سازماندهی و تدوین شده که اهداف برنامه درسی تحقق یابد. بررسی و مقایسه جایگاه های شغلی مورد انتظار برای کارشناس پرستاری با ایران تفاوت دارد.

    نتیجه گیری

    مقایسه نظام آموزش پرستاری ایران در مقابل انگلیس نشان داد که نظام آموزشی کشور ما دارای نقاط ضعف و قوت است. به نظر می رسد استفاده از تجارب این کشور و بومی سازی آن، در جهت اعتلای سیستم آموزش پرستاری ایران کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: کارشناسی پرستاری، مطالعه تطبیقی، ایران، منچستر، الگوی جورج بردی
  • شادی ولی زاده، علی خادمی*، مجید محمودعلیلو، عظیم مهرور صفحات 47-63
    زمینه و هدف

    مادران در مراقبت از کودک مبتلاء به سرطان با چالش های زیادی از جمله خستگی مزمن، احساس شکست و تاب آوری پایین مواجه هستند؛ بنابراین نیاز به حمایت دارند. لذا هدف پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر روان درمانی حمایتی بر خستگی، احساس شکست و تاب آوری مادران  دارای کودک مبتلا به سرطان خون انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش نیمه تجربی و از نوع طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان خون استان تهران در سال 1399 مراجعه کننده به بیمارستان تهران کلینیک تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه‎گیری هدفمند به حجم 24 نفر انتخاب شدند که 12 نفر در گروه آزمایش و 12 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خستگی فالمن و همکاران، احساس شکست گیلبرت و آلن و تاب آوری کانر و دیویدسون استفاده شد. سپس گروه‎ آزمایش جلسات رواندرمانی حمایتی را به مدت هشت جلسه 90 دقیقه‎ای و هر هفته یکبار دریافت نمودند و در این مدت گروه کنترل برنامه عادی روزانه خود را گذراندند. برای تحلیل داده های پژوهش از روش آماری کوواریانس تک متغیره و چندمتغیری از طریق نرم افزار SPSS.21 در سطح معناداری 0.05>P استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که روان درمانی حمایتی بر خستگی، احساس شکست و تاب آوری مادران دارای کودک مبتلا به سرطان خون تاثیر دارد (0.05>P). در واقع رواندرمانی حمایتی باعث کاهش خستگی مزمن و احساس شکست شده و میزان تاب آوری آن ها را افزایش می دهد.

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان داشت که رواندرمانی موجب افزایش تاب آوری و کاهش خستگی و احساس شکست در مادران داری کودک مبتلا به سرطان می گردد و می توان از آن به عنوان روشی کارآمد بهره برد.

    کلیدواژگان: روان درمانی، خستگی، احساس شکست، تاب آوری، سرطان
  • مهدی یوسفی، جمال صیدی، کمال صالحی* صفحات 64-75
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش مهمی که مسیولیت پذیری اجتماعی پرستاران در بهبود کیفیت ارایه خدمات پرستاری دارد بررسی عوامل مرتبط با آن ضروری می باشد. لذا این مطالعه باهدف تعیین ارتباط مسیولیت پذیری اجتماعی پرستاران با ساختار سازمانی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود. حجم نمونه شامل 317 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی کوثر، بعثت و توحید شهرستان سنندج در سال 1399 بود که به روش تصادفی طبقه ای از بین پرستاران واجد شرایط شاغل در این مراکز انتخاب شدند. معیار ورود به مطالعه داشتن حداقل یک سال سابقه کار در بیمارستان های وابسته به دانشگاه، تمایل به شرکت در مطالعه، داشتن مدرک حداقل کارشناسی پرستاری بود. ابزارهای مورداستفاده شامل فرم ثبت اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه مسیولیت پذیری اجتماعی کارول و پرسشنامه ساختار سازمانی رابینز و ایوانزویج بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-24 و آزمون های آماری همبستگی پیرسون و مانوا استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین نمرات مسیولیت پذیری اجتماعی و ساختار سازمانی پرستاران شاغل در بیمارستان های موردمطالعه به ترتیب  131/72 و 53/45 بود. بین مسیولیت پذیری اجتماعی پرستاران و مولفه های آن (قانونی، اقتصادی، اخلاقی، نوع دوستانه) با ساختار سازمانی بیمارستان ها و مولفه های آن (رسمیت، تمرکز و پیچیدگی) ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت (p<0/05)

    نتیجه گیری

     فراهم نمودن زمینه تغییر ساختار سازمانی به وضعیت مطلوب می تواند نقش چشمگیری در افزایش و بهبود مسیولیت پذیری اجتماعی پرستاران و در نتیجه آن بهبود کیفیت و افزایش بهره وری در بیمارستان های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، ساختار سازمانی، پرستاران
  • الهام توسلی، طیبه شریفی*، رضا احمدی صفحات 76-89
    زمینه و هدف

    رویکرد خودتعیین گری انسان ها را موجوداتی مثبت می داند که به صورت بالقوه دارای ظرفیتی برای رشد و توسعه هستند، آن ها تمایل دارند در فعالیت هایی که به آن علاقه مند هستند و در رشد توانایی های فردی آن ها مفید است، شرکت کنند. در پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت های خودتعیین گری بر پریشانی اخلاقی و تاب آوری مراقبین اصلی بیماران روانی مزمن موردبررسی قرار گرفت.

    موارد و روش ها

     مطالعه حاضر به صورت نیمه تجربی در سال 401-1400 انجام گردید، از جامعه مراقبین اصلی بیماران مزمن اعصاب و روان شهرستان بروجن در استان چهارمحال و بختیاری،  40 مراقب اصلی با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه های استاندارد پریشانی اخلاقی و تاب آوری بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزارSPSS-22  انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد آموزش مهارت های خودتعیین گری بر بهبود میزان تاب آوری مراقبین اصلی بیماران روانی مزمن اثر معناداری داشت (0/001 F= 78/53 Partial ŋ2= 0/58، 001/0=p= 0/001 ، 78/53=F)؛ اما آموزش مهارت های خودتعیین گری بر بهبود میزان پریشانی اخلاقی مراقبین اصلی بیماران روانی مزمن اثر معناداری نداشت ( Partial ŋ2 =0/009، 10/0=p=0/01 ،  F=0/33).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های خودتعیین گری، تاب آوری مراقبین اصلی بیماران روانی مزمن را تحت تاثیر قرار می دهد. بر این اساس، در فرایند کسب مهارت های خودتعیین گری، ارزشمند دانستن خود شامل پذیرش خود، شناخت حقوق و مسیولیت ها و مراقبت هیجانی، ذهنی و جسمانی از خود فراگرفته می شود که فرایند صبر و تحمل افراد در برابر مشکلات را افزایش داده و آن ها را برای غلبه بر چالش ها و تغییرات زندگی یاری می دهد.

    کلیدواژگان: پریشانی اخلاقی، تاب آوری، رفتار، خودتعیین گری، مراقبین
  • آرش خلیلی، اسلامعلی مولوی، زینب کوچکی، افسانه فامیل متقی* صفحات 90-100
    زمینه و هدف

    ارتقای مراقبت اخلاقی پرستاران کودکان برای افزایش کیفیت آموزشی و تربیت پرستارانی کارآمد از اهداف ایده ال تمام دانشکده های پرستاری و موسسات درمانی  است. مطالعه حاضر با هدف طراحی و روانسنجی پرسشنامه مراقبت اخلاقی از کودکان انجام شد.

    موارد و روش ها

     پس از مطالعه میدانی، بررسی روایی صوری پرسشنامه اولیه شامل 57 گویه از دو روش کمی و کیفی استفاده گردید. جهت تعیین کمی روایی صوری پرسشنامه به10 نفر از پرستاران شاغل در بخشهای کودکان و برای روایی کیفی صوری به نظرات 5 نفر از اعضای هییت علمی پرستاری داده شد و نظرات آن ها اعمال گردید. جهت تعیین روایی محتوا، پرسشنامه در اختیار 18 نفر از اعضای هییت علمی پرستاری قرار گرفت و سپس جهت تعیین پایایی پرسشنامه، نسخه روا شده دو بار به مدت دو هفته به 30 نفر از پرستاران شاغل در بخش کودکان داده شد و سپس نمرات کسب شده در این دو مرحله با استفاده از آزمون شاخص همبستگی درون خوشه ای باهم مقایسه شد. همچنین جهت سنجش ثبات درونی سوالات پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ  نیز محاسبه شد. جهت انجام تحلیل عاملی پرسشنامه در اختیار 120 نفر از پرستاران بخشهای کودکان قرار گرفت.

    یافته ها

     20 سوال حذف گردید و CVI و  CVRکل پرسشنامه 37 سوالی به ترتیب 0/88 و 0/91 محاسبه گردیدند. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه معادل 89/0 و شاخص همبستگی درون خوشه ای (ICC) برابر 0/92به دست آمد.  شاخص KMO و کرویت بارتلت نشان داد که ماتریس همبستگی به منظور تحلیل عاملی مناسب است. تحلیل عامل با تحلیل مولفه اصلی پنج عامل را با میزان تبیین 83/07 درصد واریانس کل استخراج کرده است.

     نتیجه گیری

     پرسشنامه مراقبت اخلاقی از کودکان دارایی روایی و پایایی مناسب است و می تواند به عنوان یک ابزار پایا و روا توسط پژوهشگران این حوزه به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: طراحی، روانسنجی، مراقبت اخلاقی، پرستاران، کودکان
  • میترا مالکی، لیلا هاشمی نسب، روناک شاهوی، کامیار منصوری، احمد رئیسی، فرزانه ظاهری* صفحات 101-113
    زمینه و هدف

    رضایت از زایمان ارزیابی یک زن از تجربه زایمان خود است که می تواند تحت تاثیر عواملی همچون استرس درک شده قرار بگیرد. هدف این مطالعه تعیین میزان رضایت مندی از زایمان و ارتباط آن با استرس درک شده در مادران بستری در بیمارستان شهرکرد در سال 1400 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی همبستگی بر روی 200 زن باردار دارای معیارهای ورود به مطالعه بستری در بیمارستان هاجر شهرکرد انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات فرم مشخصات دموگرافیک و مامایی، مقیاس استرس ادراک شده کوهن و مقیاس بازبینی شده رضایت از زایمان (BSS-RI) بود. در ابتدا مشارکت کنندگان در مطالعه بصورت در دسترس انتخاب و پس از اخذ رضایت آگاهانه کتبی وارد مطالعه شدند؛ سپس فرم مشخصات دموگرافیک مامایی و استرس درک شده در لیبر از طریق مصاحبه و همچنین با مراجعه به پرونده مددجو تکمیل شد. در مرحله بعد، پرسشنامه رضایت از زایمان، 12 تا 24 ساعت پس از زایمان واژینال و در سزارین اورژانس تا زمان ترخیص توسط مددجو تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون آماری رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی داری 05/0

    یافته ها

    براساس نتایج؛ میانگین نمره رضایتمندی از زایمان و استرس درک شده به ترتیب (2/08±6/80) و  (4/35±17/20) بود؛ همچنین میانگین نمره دو بعد رضایتمندی از زایمان یعنی فشار روحی تجربه شده در بارداری و کیفیت مراقبت به ترتیب 1/84± 4/08 و1/33±2/72بود، ضمن آنکه بین استرس ادراک شده (0/256=P) و مشخصات دموگرافیک و مامایی (0/05>P) با رضایتمندی از زایمان ارتباط آماری معنی دار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

     توجه به دو بعد ابزار رضایتمندی از زایمان و تلاش در جهت افزایش میانگین نمره آن ها می تواند بر افزایش رضایتمندی کلی از زایمان تاثیر مثبت داشته باشد. یکی از راه های دستیابی به این هدف برگزاری کارگاه های مرتبط همچون مهارت های ارتباطی، مدیریت استرس و کارگاه های بالینی مرتبط با رشته برای پرسنل مامایی و مراقبین بهداشتی درمانی مادران باردار می باشد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، استرس درک شده، تولد
|
  • Mahnaz Taghizadeh* Pages 1-12
    Background & Aim

    Breast cancer is the most important and common disease among women, which has the second highest mortality rate after lung cancer, so this study aims to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on the resilience of women with breast cancer.

    Materials and methods

    The research method was practical and semi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. 30 women with breast cancer in Kermanshah city, who were selected as available and then randomly divided into two cognitive-behavioral treatment groups (15 people) and the control group (15 people) were allocated. The data collection tool included Conor and Davidson's resilience questionnaire (2000). Cognitive-behavioral therapy was performed face-to-face during 10 sessions in the test group. The data were analyzed using t-tests using multivariate analysis of covariance and using SPSS version 24 software.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral therapy had a significant effect on the resilience of women with breast cancer and there was a significant difference between the experimental and control groups (p < 0.05).

    Conclusion

    The results of this study indicate the usefulness of cognitive-behavioral therapy in increasing the resilience of women with breast cancer; therefore, it is recommended to use this treatment approach to increase the resilience of these patients.

    Keywords: cognitive behavioral group therapy, resilience, breast cancer
  • Pegah Sharifian, Mahnaz Shoghi, Tayebeh Mirzazadeh, Elham Anisi* Pages 13-30
    Background & Aim

    The nature of nursing activities requires that people perform the assigned tasks with great job motivation and interest. The current study was designed with the aim of explaining the concept, characteristics, events and consequences of career motivation in the field of nursing with the Rogers approach.

    Materials and Methods

    In this study, Rogers' evolutionary approach was used and the keywords "Work Motivation", "Job motivation", "Career motivation" and "Nursing motivation" were used in the internal and external databases of PubMed, SCOPUS, Science. Direct, WILEY, SID and Iranmedex were searched. The analysis of the text of the articles was done by the method of thematic and inductive analysis. In this study, in the first stage, 1403 articles were searched without removing the overlap. By screening the title, abstract and removing overlap, 253 articles remained. A further 205 articles were excluded using guiding questions. Of the remaining 48 studies at this stage, 30 were in the non-nursing field and 18 were in the nursing field that were selected for analysis.

    Results

    Job characteristics of nurses include 8 characteristics (willingness to overcome career obstacles, internal potential to achieve the organization's goals, individual's willingness to strive towards goals, means of creating a positive and efficient work environment …) were identified. The incidents include 10 incidents (job independence and self-efficacy, valuing nurses' skills, effective work and team communication, nurses' participation in the decision-making process, continuous training to enrich the job …) were classified. Job outcomes included 8 outcomes (improving the quality of work of nurses, increasing the quality of patient care, increasing the level of health of individuals and society …).

    Conclusion

    Improving the work motivation of nurses can improve the quality of work, increase productivity, increase patient safety, increase the level of community health, good team spirit, team communication and more effective work, reduce job burnout, and lower the desire to leave the job.

    Keywords: Career Motivation, Nurse, Rogers model
  • Leila Abadian, Mohsen Adib-Hajbaghery* Pages 31-46
    Background & Aim

    For the nursing bachelor's degree to be more successful in Iran and to identify the strengths and weaknesses of its curriculum, it is necessary to conduct comparative studies and benefit from the experiences and strategies experienced in successful universities. This study aimed to compare the Iranian undergraduate nursing curriculum with the University of Manchester, UK.

    Material & Methods

    The present study is a comparative descriptive study that was performed using George Brady four-step model including description, interpretation, proximity, and comparison. The details provided from the Iranian bachelor's nursing curriculum are taken from the website of the Ministry of Health in Iran and the University of Manchester.

    Results

    In the field of goals and mission in Iran, courses, content and educational methods are different from Manchester. The philosophy is more clearly expressed in the Manchester curriculum. In terms of student admission, both are different. Curriculum content in Iran is somewhat inconsistent between the courses offered and their content with educational goals. While at the University of Manchester, the content of the curriculum is selected, organized and compiled in such a way that the goals of the curriculum are realized. Examining and comparing expected job positions for nursing experts is different from Iran.

    Conclusion

    The comparison of the nursing education system of Iran and England showed that the education system of our country has weak and strong points. It seems that using the experiences of this country and its indigenization will help to improve the nursing education system of Iran.

    Keywords: Bachelor of Nursing, Comparative Study, Iran, Manchester, George Brady Model
  • Shadi Valizadeh, Ali Khademi*, Majid Mahmodalilo, Azim Mehrvar Pages 47-63
    Background & Aim

    Mothers in caring for children with cancer face many challenges, including chronic fatigue, feeling of failure and low endurance; Therefore, they need support. Therefore, the aim of the present study was to determine the effectiveness of supportive psychotherapy on chronic fatigue, sense of failure and resilience in mothers of child with leukemia.

    Material & Methods

    This research was a semi-experimental method and a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the present study was all mothers with children with leukemia in Tehran province who referred to Tehran Hospital in 2019 and were selected using the purposeful sampling method in the amount of 24 people, 12 people in the experimental group and 12 people in the experimental group. were placed in the control group. Fatigue questionnaires of Falman et al., Gilbert and Allen's sense of failure, and Connor and Davidson's resilience were used to collect data. Then, the experimental group received supportive psychotherapy sessions for eight 90-minute sessions once a week, and during this time, the control group went through their normal daily schedule. To analyze the research data, the statistical method of univariate and multivariate covariance was used through SPSS.21 software at a significance level of P<0.05.

    Results

    The results of the research showed that supportive psychotherapy has an effect on chronic fatigue, sense of failure and resilience of mothers with children with leukemia (P<0.05). In fact, supportive psychotherapy reduces chronic fatigue and feelings of failure and increases their resilience.

    Conclusion

    According to the findings of the research, it can be said that psychotherapy increases endurance and reduces fatigue and the feeling of failure in cancer patients, and it can be used as an efficient method.

    Keywords: Psychotherapy, fatigue, feeling of failure, resilience, cancer
  • Mehdi Yousfi, Jamal Seidi, Kamal Salehi* Pages 64-75
    Background & Aim

    Considering the important role that nurses' social responsibility has in improving the quality of nursing services, it is necessary to investigate the factors related to it. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the relationship between nurses' social responsibility and organizational structure in teaching hospitals of Kurdistan University of Medical Sciences.

    Material & Methods

    This research was a descriptive-analytical study. The statistical population included all nurses working in three teaching hospitals affiliated with the Kurdistan University of Medical Sciences, including Kowsar, Be`sat, and Tohid hospitals in Sanandaj city in 2019. Using Cochran's formula, 317 people were determined as the sample size and were selected by stratified random method. The tools used included the demographic information form, Carroll's (1991) social responsibility questionnaire, and Robbins and Evanswij's (1983) organizational structure questionnaire. SPSS-24 software and Pearson and MANOVA statistical tests were used for data analysis.

    Results

    The average scores of social responsibility and organizational structure of nurses working in the studied hospitals were 131.72 and 53.45, respectively. There was a direct and significant relationship between nurses' social responsibility and its components (legal, economic, legal, economic, ethical altruistic) with the organizational structure of hospitals and its components (formality, concentration, and complexity) (p<0.05).

    Conclusion

    Providing the context to change the organizational structure of the desired state can play a significant role in increasing and improving the social responsibility of nurses in educational hospitals affiliated with the University of Medical Sciences. Which can be the foundation of quality and increase efficiency in teaching hospitals.

    Keywords: social responsibility, organizational structure, nurses
  • Elham Tavassoli, Tayebeh Sharifi*, Reza Ahmadi Pages 76-89
    Background & Aim

    The self-determination approach considers human beings as positive beings who potentially have the capacity for growth and development. In the present study, the effectiveness of self-determination skills training on moral distress and resilience of the main caregivers of chronic neuropsychiatric patients was investigated.

    Material & Method

    The current study is a semi-experimental one in 2022, in which 40 primary caregivers were selected from the community of primary caregivers of chronic neurological and psychiatric patients in Borujen city in Chaharmahal and Bakhtiari province using available sampling method. Research tools included moral distress and resilience questionnaires. Data analysis was done with the method of analysis of variance with repeated measurements using SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that self-determination skills training had a significant effect on improving the resilience of the main caregivers of chronic neuropsychiatric patients (Partial ŋ2=0.58, p=0.001, F=53.78); But teaching self-determination skills did not have a significant effect on improving the moral distress of the main caregivers of chronic neuropsychiatric patients (Partial ŋ2=0.009, p=0.10, F=0.33).

    Conclusion

    the training of self-determination skills affects the resilience of the main caregivers of chronic neuropsychiatric patients. Accordingly, in the process of acquiring self-determination skills, valuing oneself includes self-acceptance (it means admiring the strengths that have a unique quality and is often considered as a person's weakness), recognizing the rights and responsibilities and emotional, mental and physical care are learned from oneself, which increases the process of patience and tolerance of people against problems and helps them to overcome challenges and changes in life.

    Keywords: moral distress, resilience, behaviors, self-determination, caregivers
  • Arash Khalili, Eslam Ali Molavi, Zeinab Kuchaki, Afsaneh Familmotaghi* Pages 90-100
    Background & Aim

    Improving the moral care of children's nurses to increase the quality of education and effective nursing training is one of the ideal goals of all nursing schools and medical institutions. The present study was conducted with the aim of designing and psychometrically evaluating the moral care questionnaire for children.

    Material & Method

    After the field study, two quantitative and qualitative methods were used to check the face validity of the initial questionnaire including 57 items. In order to quantitatively determine the face validity of the questionnaire, 10 nurses working in children's departments were given to the opinions of 5 members of the nursing faculty for qualitative face validity and their opinions were applied. In order to determine the validity of the content, the questionnaire was given to 18 members of the nursing faculty, and then to determine the reliability of the questionnaire, the validated version was given twice for two weeks to 30 nurses working in the children's department, and then the scores obtained in These two steps were compared using the intra cluster correlation index test. Cronbach's alpha coefficient was also calculated to measure the internal consistency of the questionnaire questions. In order to perform factor analysis, the questionnaire was given to 120 nurses of children's departments.

    Results

    20 questions were removed and CVI and CVR of the whole 37-question questionnaire were calculated as 0.88 and 0.91, respectively. The Cronbach alpha coefficient of the questionnaire was equal to 0.89 and the intra-cluster correlation index (ICC) was equal to 0.92. KMO index and Bartlett's sphericity showed that the correlation matrix is suitable for factor analysis. Factor analysis with principal component analysis has extracted five factors with an explanation rate of 83.07% of the total variance.

    Conclusion

    Design and Psychometric of Pediatric Ethical Care Questionnaire is a valid and reliable asset and can be used as a reliable and valid tool by researchers in this field.

    Keywords: Design, psychometrics, ethical care, nurses, children
  • Mitra Maleki, Leila Hasheminasab, Roonak Shahoei, Kamyar Mansoori, Ahmad Raeisi, Farzaneh Zaheri* Pages 101-113
    Background & Aim

    Birth Satisfaction is a woman's evaluation of her childbirth experience that be influenced by perceived stress. The aim of this study was to determine the rate of birth satisfaction and its relationship with perceived stress in pregnant women Admitted in Hospital Shahrekord, 2022

    Material & Method

    This descriptive-correlational study was conducted on 200 pregnant women with inclusion criteria and were hospitalized in Hajar Shahrekord's Hospital. Data collection tools were demographic and obstetric characteristics form, Cohen's Perceived Stress Scale and the Birth Satisfaction Scale-Revised Indicator (BSS-RI). At first, the participants were selected as convenience and entered the study after obtaining a written informed consent; then, the midwifery-demographic characteristics form and perceived stress in labor was completed through interviews and also by referring to the client's file. In the next step, the Birth Satisfaction Scale-Revised Indicator was completed by the client 12 to 24 hours after vaginal delivery and in the emergency cesarean section until discharge. The data was analyzed using SPSS version 16 software and statistical regression test. The significance level was considered P<0.05.

    Results

    According to the results, the mean score of birth satisfaction and perceived stress were (6.80±2.08) and (17.20±4.35) respectively; Also, the average score of two dimensions of Birth Satisfaction Scale, namely emotional pressure experienced during pregnancy and quality of care, were 4.1±8.84 and 2.1±72.33, respectively; In addition, no statistically significant relationship was observed between perceived stress (P=0.526) and demographic and obstetric characteristics (P<.05) with birth satisfaction.

    Conclusion

    Paying attention to the two dimensions of birth satisfaction tool and trying to increase their average score can have a positive effect on increasing overall satisfaction with childbirth. One of the ways to achieve this goal is to hold related workshops such as communication skills, stress management and clinical workshops related to the field for midwifery personnel and health care providers of pregnant mothers

    Keywords: Satisfaction, Perceived Stress, Birth