فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ماهی شناسی کاربردی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی حقی وایقان*، مهرناز قنبرزاده صفحات 1-10

    ماهی صبور (Tenualosa ilisha Hamilton, 1822) از جمله ماهیان مهاجر و از گونه های اقتصادی در بخش های جنوبی ایران است و طی ده سال گذشته میزان صید آن دچار نوسات زیادی شده است. با توجه به اینکه داده های محدودی در مورد ذخیره این گونه در آب های جنوبی کشور در دسترس است، امکان استفاده از مدل های بر مبنای داده های تکمیلی جهت ارزیابی ذخایر آن وجود ندارد. در مطالعه حاضر، جهت تعیین وضعیت ذخیره ماهی صبور در آب های جنوبی از مدل صید-حداکثر محصول پایدار (CMSY) استفاده شد. داده های صید مربوط به سال های 1376 الی 1398 جمع آوری و برای محاسبه شاخص های نقاط مرجع شیلاتی وارد مدل شدند. مقدار محاسبه شده برای شاخص B/BMSY توسط مدل کمتر از 0/1 و مقدار شاخص F/FMSY  بیشتر از 0/1 تخمین زده شد که نشان دهنده وضعیت بحرانی و تحت فشار بودن ذخایر آن است. براساس شاخص های بدست آمده مقدار حداکثر محصول قابل برداشت (MSY) 36/4 هزار تن تخمین زده شد که به دلیل فشار صیادی زیاد و تخلیه ذخیره که طی این سال ها اتفاق افتاده، در سال های بعد از 1391، هیچگاه به این میزان صید نرسیده است و میزان صید از میزان MSY کمتر بوده است. با توجه به اینکه بیش از 92 درصد صید از این گونه در آب های خوزستان انجام می شود، بنابراین استراتژی های مدیریتی منطقه ای در زمینه اعمال محدویت ها در تلاش صیادی و مجوزهای صید برای شناورهای صیادی خرد، عمدتا بایستی در این منطقه متمرکز گردد و توصیه می شود صید این گونه متوقف شده تا ذخیره فرصت احیا و بازسازی خود را پیدا نماید.

    کلیدواژگان: ماهی صبور، نقاط مرجع شیلاتی، مدل صید-حداکثر محصول پایدار، مدیریت صید، خلیج فارس
  • فائقه ردایی، رسول قربانی*، حسین رحمانی، سارا حق پرست، عبدالعظیم فاضل، فاطمه عباسی، سعید اسماعیل پور صفحات 10-19

    تیوری تخصیص انرژی پویا (DEB)، میزان جذب انرژی توسط موجودات زنده و استفاده از آن در جهت محافظت از بدن، رشد و تولید مثل را توصیف می کند. مطالعه حاضر با انجام نمونه برداری از ماهیان خیاطه در رودخانه های زرین گل و کبودوال در استان گلستان صورت گرفت. نتایج نشان داد که مدل رشد DEB در دو رودخانه و نیز اختصاص کسری از انرژی برای نگهداری از بدن (κ)، بیش از 9/0 بود که نشان دهنده ی بالابودن سرعت رشد و کم بودن طول عمر در این گونه است.  بیشینه نرخ ویژه جذب غذا در واحد سطح {pAm}  در ماهیان رودخانه کبودوال حدود سه برابر رودخانه زرین گل است. نگهداری از بدن بر مبنای حجم بدن، pM  برای رودخانه زرین گل نیز حدود 3 برابر و بیشینه چگالی ذخیره انرژی [Em] ، حدود 5 برابر کمتر از کبودوال است. بلوغ در زمان تولد EHb ، در رودخانه زرین گل کمتر از کبودوال و بلوغ در زمان تولیدمثل EHp  در رودخانه زرین گل بیشتر از کبودوال است ولی ماهیان خیاطه در رودخانه کبودوال در زمان بلوغ دارای اندازه برزگتر هستند. از طرفی بالاتر بودن مقدار هدایت انرژی θ  در ماهی رودخانه زرین گل نسبت به رودخانه کبودوال به علت کم بودن چگالی انرژی است، و این ماهی در رودخانه زرین گل نیاز به انرژی کمتری برای نگهداری از بدن خود دارد. مدل استاندارد DEB از این جهت نسبت به سایر مدل ها برتری دارد که قادر است برای جنبه های متابولیسم فردی و جمعیتی جانوران، توصیفاتی کمی و قابل اندازه گیری ارایه نماید.

    کلیدواژگان: مدل های متابولیکی، تخصیص انرژی پویا، زیستگاه های رودخانه ای، روش کوواریاسیون
  • سید احمدرضا هاشمی*، مسطوره دوستدار صفحات 20-30

    بیش از دو دهه است که ارزیابی و پایش ذخایر کفزیان دریای عمان با استفاده از روش مساحت جاروب شده  در حال انجام می باشد. در این بررسی نیز منطقه مورد پژوهش  از مرز آبی ایران در غرب آغاز و تا مرز ایران و پاکستان در شرق دریای عمان بوده و کل منطقه مطالعاتی به 5 زیر منطقه M   تا Q   در لایه های عمقی مختلف 20-10، 30-20، 50-30 و 100-50 متر تقسیم بندی شده است . بطور کلی میزان میانگین بیوماس در اعماق مختلف طی سال های 1382 الی 1400 ، دارای روند نزولی می باشد. با توجه به تغییرات میزان میانگین بیوماس اعماق مختلف می توان گفت میزان میانگین بیوماس اعماق کمتر از 20 مترکاهش بیشتری داشته است و میانگین بیوماس کفزیان دراعماق کمتر از 20 متر از میزان نزدیک 14 هزار تن در سال 1382 به حدود 5/1 هزار تن در سال 1400  کاهش معنی داری یافته (P< 0.05) و تجمع بیوماس کفزیان از مناطق ساحلی و کم عمق به مناطق عمیق تر متمایل گشته است.  همچنین میزان میانگین صید به ازای سطح (CPUA) مناطق مختلف سال های 1382 الی 1400 روند کاهشی داشته و معمولا مناطقC  وE  دارای مقادیر بالاتری نسبت به سایر مناطق در سال های مختلف بوده اند (P< 0.05) . برخی از گونه ها از جمله ماهی شوریده، ماهی شعری، سفره ماهیان و کوسه ماهیان کاهش شدید ی داشته و  برخی از گونه های آبزی از جمله ماهی سلطان ابراهیم، ماهی حسون و ماهی کوتر در ترکیب صید افزایش نشان می دهد. بطور کلی می توان نتیجه گرفت که با توجه به شرایط و وضعیت اشاره شده، میزان صید کفزیان در وضعیت مناسبی قرار نداشته و بایستی اقدامات مدیریتی در جهت کاهش صید این آبزیان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مساحت جاروب شده(Swept area)، کفزیان، صید بر واحد سطح (CPUA). دریای عمان
  • ایرج عفت پناه، بهرام فلاحتکار* صفحات 31-39

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه شاخص های رشد و فاکتورهای خونی گونه های خالص تاس ماهی استرلیاد ، تاس ماهی سیبری و هیبرید حاصل از آنها به منظور تولید هیبریدی با جثه بزرگتر، تخمک های درشت تر و تحمل شرایط سخت تر محیطی نسبت به گونه مادری صورت گرفت. هیبرید حاصله از تلاقی تخمک یک قطعه ماهی مولد ماده استرلیاد با اسپرم یک قطعه ماهی مولد نر سیبری  تولید گردید. برای این تحقیق تعداد 75 عدد بچه ماهی سیبری با میانگین وزن 36/0± 38/32، 75 عدد استرلیاد با میانگین وزن 41/0 ± 3/32 و 75 عدد هیبرید استرلیاد × سیبری با میانگین وزن 41/0 ± 37/32 هر کدام با 3 تکرار در 9 حوضچه بتونی با حجم آبگیری 800  لیتر  به مدت 72 روز پرورش یافتند. 30 روز پس از شروع پرورش، رشد بچه ماهیان هیبرید بصورت معنی داری بیشتر از استرلیاد بود (05/0>P). با ادامه تغذیه ماهیان و تا پایان مدت 72 روزه تحقیق، رشد هیبرید کماکان بطور معنی داری بیشتر از ماهی استرلیاد شد ولی با سیبری اختلاف معنی داری نداشت (05/0<P). مقدار غذای خورده شده، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و درصد افزایش وزن بدن در ماهی هیبرید بطور معنی داری بیشتر از استرلیاد بود (05/0>P). این شاخص ها در ماهی هیبرید کمتر از ماهی سیبری بود ولی اختلاف معنی داری با آن نداشت (05/0<P). ضریب تبدیل غذا در ماهی هیبرید بطور معنی داری کمتر از ماهی استرلیاد بود (05/0>P) ولی با ماهی سیبری اختلاف معنی داری نداشت (05/0<P). بغیر از پروتیین کل و مقدار هموگلوبین در یک گلبول، در بقیه موارد اختلاف معنی داری در خصوص شاخص های خونی در بین گونه ها مشاهده نشد (05/0<P). میانگین مقدار هموگلوبین در یک گلبول در ماهی هیبرید بیشتر از سیبری و استرلیاد بود و اختلاف معنی دار با سیبری داشت (05/0>P). هیبرید استرلیاد × سیبری از نظر شاخص های رشد شباهت بسیاری با ماهی سیبری داشت که نشان دهنده آن است که خصوصیات ماهی سیبری که دارای سرعت رشد بهتری از استرلیاد است در آن نمایان شده است. از نظر شاخص های خونی نیز هیبرید خصوصیات هر دو والد را از خود نشان داد.

    کلیدواژگان: ماهیان خاویاری، هیبریدگیری، آبزی پروری، استرلیاد، سیبری، فاکتورهای خونی
  • پریا هوشمند، سعید گرگین*، اوه برامیک، آرش زارع گاریزی، رحمان پاتیمار صفحات 40-45

    فقدان گسترده اطلاعاتی در مورد ماهیگیری تفریحی، شناخت گونه های صید شده برای پایه ریزی مدیریت ذخایر آبزیان را الزامی می کند. از این رو، در تحقیقی داده های طولی و وزنی ماهیان صید شده در صید تفریحی (کپور معمولی-کپور علفخوار و زردپر) در سه استان گلستان، مازندران و گیلان در سال 1399-1400 جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که بین طول و وزن ماهی کپور معمولی در استان های گلستان، مازندران و گیلان به ترتیب معادلات 4.2844 x 0.0004، 2.4652 x 0.168 و 2.3468 x 0.4065 با میزان همبستگی 90% ، 95% و 94% برقرار است. بین طول و وزن ماهی کپور علفخوار در استان های گلستان، مازندران و گیلان به ترتیب معادلات 2.2398 x 0.4898 ، 2.1313 x 0.6333 و 1.7769 x 3.3021 با میزان همبستگی 96% ، 94% و 90% برقرار بوده و بین طول و وزن ماهی زردپر در استان های گلستان، مازندران و گیلان به ترتیب معادلات 3.113 x 0.0494 ، 1.4615 x 5.1101 و 1.2281 x 13.982 با میزان همبستگی 89% ، 90% و 97% برقرار بود. نتایج بیانگر رشد آلومتریک هر سه گونه در همه استان های مورد بررسی بود. میزان رشد آلومتریک کپور معمولی و زردپر در استان گلستان مثبت و در استان های گیلان و مازندران منفی بود. میزان رشد آلومتریک کپور علفخوار در همه استان های مورد بررسی منفی بود.

    کلیدواژگان: صید تفریحی، رابطه طول-وزن، ارزیابی ذخایر، کپور ماهیان
  • روح الله شیخ ویسی، سید علی اکبر هدایتی*، محمد مازندرانی، علی جافر، طاهره باقری صفحات 46-54

    تحقیق حاضر به منظور اثر محافظتی پیش تیمار ملاس  بر شاخص کبد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در مواجهه با نانوذرات اکسید مس و تیتانیوم انجام گرفت. ازاین رو تعداد 250 قطعه بچه ماهی کپور معمولی به مدت 42 روز در چهار دسته، جیره فاقد ملاس (تیمار 1)، جیره حاوی 5/0 درصد ملاس (تیمار 2)، جیره حاوی 1 درصد ملاس (تیمار3) و جیره حاوی 2 درصد ملاس (تیمار 4) تقسیم شدند. سپس به هرکدام از گروه ها 50 درصد غلظت کشنده نانوذرات اکسید مس و تیتانیوم به مدت چهارده روز اضافه شد. بررسی های بافت شناسی ماهیان که در معرض ملاس و نانو ذرات اکسید مس و تیتانیوم قرار داشتند، نشان دهنده بروز ناهنجاری های ساختاری در بافت کبد مانند خون ریزش، چرب شدگی، تجمع ماکروفاژ بود. به طوری که این تغییرات در مقایسه با بافت های گروه شاهد اختلاف بسیاری داشت. نتیجه گیری نهایی تحقیق حاضر نشان داد که تیمار نانو تیتانیوم و نانو مس منجر به بروز آسیب های بافتی در کبد کپور ماهیان گردید؛ اگرچه عارضه آسیب شناسی در تیمارهای ترکیب نانوذرات مذکور و ملاس نیز مشاهده شد، اما شدت آسیب ها با افزایش غلظت ملاس کاهش یافت.

    کلیدواژگان: بهبود مقاومت، کپور معمولی، نانو ذرات فلزی، ملاس
  • مهدی نادری جلودار*، محمدعلی افرایی بند پی، حسن نصرالله زاده ساروی، رضا صفری، آسیه مخلوق، متین شکوری صفحات 55-64

    پژوهش حاضر به منظور بررسی کیفی آب قبل از بهره برداری سد ژاوه استان کردستان در 5 ایستگاه به صورت فصلی در سال 1400 صورت گرفت. نمونه برداری ماهی و بزرگ بی مهرگان کفزی به ترتیب با استفاده از دستگاه الکتروشوکر و نمونه بردار سوربر صورت گرفت. در مجموع 13 گونه ماهی شناسایی شده که به 3 خانواده Cyprinidae، Mastacembelidae و Nemachielidae تعلق داشتند. از مجموع 2003 عدد ماهی صید شده در کل ایستگاه ها، بیش از 6/96 درصد متعلق به خانواده کپور ماهیان بود. بیشترین فراوانی نسبی به میزان 4/32 درصد به گونه Capoeta damascina تعلق داشت. درضمن   2 گونه غیر بومی Carrasius auratus و Carrasius gibelio دارای درصد فراوانی 1/4 بودند تنوع گونه ای ماهیان از ایستگاه 1 (بالادست) به ایستگاه های 2 و 3 کاهش پیدا نمود که احتمالا تحت تاثیر فعالیت های انسانی نظیر انواع آلودگی ها بود، ولی در ایستگاه 5 از حداکثر میزان برخوردار بود که بدلیل تغییر شرایط زیستگاهی نظیر افزایش دبی و عمق آب می باشد. نتایج نشان داد که تنوع گونه ای ماهیان در فصول مختلف دارای تغییراتی بوده، به طوری که حداقل آن در فصل زمستان به میزان 91/0 و حداکثر آن در فصل تابستان به میزان 29/1 برآورد گردید. بزرگ بی مهرگان کفزی شامل 10 خانواده Chironomidae، Lumbriculidae، Simulidae، Baetidae، Hydropsychidae، Erpobdelidae، Glosiphonidae، Gamphidae، :union:idae و Potamidae بودند. طبقه بندی کیفی آب براساس  یکپارچگی اکولوژیک کار نشان داد که ایستگاه های 1 و 4 به ترتیب به میزان عددی 40 و 42 در طبقه کیفی خوب قرار داشته و ایستگاه های 3 و 5 به ترتیب به میزان عددی 9 و 34 در طبقات کیفی آب بسیار کم و متوسط قرار گرفتند. بدین ترتیب مدیریت و ساماندهی تمام منابع آلاینده های نقطه ای و غیر نقطه ای در شاخه های اصلی قشلاق و گاوه رود ضروری است.

    کلیدواژگان: ماهیان، بزرگ بی مهرگان کفزی، شاخص های زیستی، طبقه بندی کیفی آب، سد ژاوه، کردستان
  • محمد فرهنگی*، حجت الله جعفریان، ضیا کرد جزی، بهروز محمدزاده، حسنی قلیپور کنعانی صفحات 65-74

    در مطالعه حاضر اثرات بافت شناسی مواجهه حاد با سولفات مس و روی در 250 بچه فیل ماهی دریای خزر مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور ماهیان در تیمارهایی با غلظت 8/0، 7/0، 6/0، 4/0، 2/0 و 1/0 میلی گرم در لیتر در معرض سولفات مس و غلظت های 85، 80، 75، 50، 25و 5 میلی گرم در لیتر در معرض سولفات روی به مدت 4 روز قرار گرفتند. یک گروه به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در طی این مدت علایم رفتاری و کلینیکی ماهیان ثبت گردید. به منظور بررسی های آسیب شناسی، از بافت های کلیه، کبد و آبشش ماهیان در حال مرگ و تازه تلف شده نمونه برداری صورت گرفت. پس از تهیه مقطع بافتی و رنگ آمیزی (هماتوکسیلین - ایوزین)، نمونه ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. براساس نتایج حاضر، میزان غلظت نیمه کشنده برای سولفات مس و روی به ترتیب بعد از گذشت 96 ساعت برابر 21/54 و 52/0 میلی گرم در لیتر به دست آمد. در این بررسی، در بافت های کلیه، کبد و آبشش تمام ماهیان گروه تیمار علایم آسیب بافتی خفیف تا شدید مشاهده گردید. شدت آسیب های بافتی مشاهده شده در تمام بافت ها با افزایش غلظت و زمان در معرض قرارگیری سولفات مس و روی افزایش یافت.

    کلیدواژگان: علائم کلینیکی، مواجهه حاد، سولفات مس، سولفات روی، فیل ماهی دریای خزر
|
  • Ali Haghi Vayghan*, Mehrnaz Ghanbarzadeh Pages 1-10

    Hilsa shad (Tenualosa ilisha Hamilton, 1822) is a migratory fish and as one of the most important species in the southern parts of Iran, so that during the last decade, the amount of its catch has fluctuated a lot. Due to the limited data available on the stock of this species in southern waters, it is not possible to use models based on complementary data to assess its stock. In the present study, to determine the stock status of Hilsa shad in southern waters, the catch-maximum sustainable yield (CMSY) model was used. Catch data from1997 to 2019 were collected and entered into the model to calculate fisheries reference points. The value for B/BMSY by the model was estimated to be less than 1.0 and the value of F/FMSY was more than 1.0, which indicates the critical situation of this species in the southern waters of Iran and that the stock is under fishing pressure. Based on the obtained fisheries reference points, the MSY was estimated as 4,360 Mt which due to high fishing pressure and depletion of stock that has occurred during these years, in the years after 2012, has never reached to this amount of catch and, the amount of catch has been less than the MSY. Considering that more than 92 percent of the catch of this species is done in the waters of Khuzestan province, so the management strategies for applying restrictions in the fishing effort and fishing licenses for traditional fishing vessels should be mainly concentrated in this area and it is recommended to stop fishing of this species so that the stock could find the opportunity to rebuild.

    Keywords: Tenualosa ilisha, Fisheries Reference Points, Catch-Maximum Sustainable Yield model, Fisheries Management, Persian Gulf
  • Faeghe Radaei, Rasul Ghorbani*, Hosein Rahmani, Sara Haghparast, Abdolazim Fazel, Fateme Abbasi, Saeid Esmaeilpour-Poodeh Pages 10-19

    Dynamic energy Budget (DEB) theory describes the rate of energy absorb by living organisms and use it for body protection, growth, and reproduction. The present study was performed on Alburnoides eichwaldii in Zarrin-Gol and Kaboudwal rivers (Golestan province). The results showed that the DEB growth model in the two rivers and the allocation of energy fraction for body maintenance (κ) was more than 0.9, which indicates the high growth rate and short lifespan of this species. Maximum surface specific-area assimilation rate {pAm}  in Kabudwal river fish is about three times that of Zarringol River. Somatic maintenance based on body volume, pM  for Zarringol River is about 3 times and the maximum reserve density[Em]  is about 5 times less than Kabudwal. In Addition, maturity at birth EHb , In Zarringol river was less than Kabudwal and maturity at the time of reproduction EHp  in Zarringol river was more than Kabudwal but its size was bigger at maturity in Kabudwal river. On the other hand, the higher energy conductivity ϑ in A. eichwaldii in Zarringol River was due to its low energy density, and this fish in Zarringol River needs less energy to somatic maintenance. The DEB standard model is superior to other models in that it is able to provide quantitative and measurable descriptions for the aspects of individual and population metabolism of animals.

    Keywords: Metabolic Models, Dynamic Energy Budget, River Habitats, Covariation Method
  • Seyed Ahmadreza Hashemi*, Mastooreh Doustdar Pages 20-30

    For more than two decades, assessment and monitoring of Oman Sea demersal resources has been carried out using swept area method. The study area starts from western water of Iran to border of Iran and Pakistan in the east of Oman Sea and total study area were divided into 5 sub-areas M to Q in different depth layers of 10-20, 20-30, 30-50 and 50 -100 meters. In general, the average amount of biomass has a downward trend in different depths of 2003 to 2021 years. Due to the changes in the average biomass at different depths, it can be said that the average biomass at depths of less than 20 meters has decreased. Average biomass of depths less than 20 meters have decreased significantly from about 14 thousand tons in 2003 to about 1.5 thousand tons in 2021 (P<0.05), and benthic biomass accumulation has shifted from coastal and shallow areas to deeper areas. Also, average catch per unit area of different areas had a decreasing trend in 2003 to 2021 and usually regions O and Q had higher values than other regions in different years (P <0.05). Some species fish such as Otolitus ruber, Lethrinidae, Ray and sharks have decreased sharply and some species fish such as Nemipterus japonicus, Saurida tumbil and Sphyraena sp. have increased in fishing composition. Considering the mentioned conditions, it seems that the amount of demersal resources caught is not in a good condition and measures should be taken to reduce the catch of these fish.

    Keywords: Swept area, Demersal resources, catch per unit area (CPUA), Oman Sea
  • Iraj Efatpanah, Bahram Falahatkar* Pages 31-39

    The present study was conducted to compare the growth indices and blood factors of sterlet (Acipenser ruthenus), Siberian sturgeon (Acipenser baerii) and their hybrid (Acipenser ruthenus ♀ × Acipenser baerii ♂) to produce a fish with larger size, larger eggs and more tolerant to environmental conditions than the parents. The hybrid was produced by mixing of the oocytes of one sterlet female with the sperm of a Siberian sturgeon. For this study, 75 juvenile Siberian sturgeon with a mean weight of 32.38 ± 0.36 g, 75 sterlet with an average weight of 32.38 ± 0.41 g and 75 hybrid with an average weight of 32.37 ± 0.41 g each with 3 replicates were distributed in 9 concrete ponds with a volume of 800 liters and reared for 10 weeks. Thirty days after the start of rearing, the growth of juveniles hybrid was significantly higher than that of sterlet (P < 0.05). By continuing to feed the fish until the end of the 72-day study period, hybrid growth was still significantly higher than that of sterlet, but not significantly different from Siberian sturgeon (P > 0.05). The amount of feed intake, weight gain, specific growth rate, and percentage of body weight gain in hybrid were significantly higher than the sterlet (P < 0.05). These indices were lower in hybrid than the Siberian sturgeon but were not significantly different (P > 0.05). The feed conversion ratio of hybrid was significantly lower than that of sterlet (P < 0.05), while no significant difference was found with Siberian sturgeon (P > 0.05). Except for total protein and mean corpuscular hemoglobin, the other hematological indices showed no significant differences among the fish (P < 0.05). The mean corpuscular hemoglobin in hybrid was higher than compared with Siberian sturgeon and sterlet and (P < 0.05). The sterlet × Siberian hybrid showed similarity to the Siberian sturgeon in terms of growth indices, which indicates that it has the characteristics of Siberian sturgeon that has a better growth rate than the sterlet. In terms of blood parameters, the hybrid showed the characteristics of both parents.

    Keywords: Sturgeon, Hybridization, Aquaculture, Sterlet, Siberian sturgeon, Blood factors
  • Paria Houshmand, Saeid Gorgin*, Uwe Braemick, Arash Zare Garizi, Rahman Patimar Pages 40-45

    Extensive lack of data and information gaps for recreational fishing necessitate knowledge of the species caught to establish aquatic reserve management. Therefore, in the present study in 2021, by collecting lenght and weight information of major recreational fishes in the main recreational fishing area was done with hooks. The results showed that between the length and weight of common carp in Golestan, Mazandaran and Golestan provinces, the equations were 0.444004x4004 and 0.4652/168x2/4652 with a correlation of 90%, 95% and 94%, respectively. Between the length and weight of grass carp in Golestan, Mazandaran and Golestan provinces, the equations 0.2398x2 / 2398 and 0.6333x2 / 1313 and 30.3x1 / 7769, respectively, with a correlation rate of 96%, 94% and 90% were established and between the length-weight of yellow fish in Golestan, Mazandaran and Golestan provinces were equations of 0.494x3 / 113, 1101x1 / 4615 and 982x1 / 1381, respectively, with a correlation of 89%, 90% and 97%. The results showed allometric growth of all three species in all studied provinces. The allometric growth rate of common and yellow carp was positive in Golestan province and negative in Guilan and Mazandaran provinces. Allometric growth rate of herbivorous carp was negative in all studied provinces .

    Keywords: Recreational fishing, Length-weight relationship, Stock assessment, Carp
  • Rouhollah Sheikh Veisi, Aliakbar Hedayati*, Mohamamd Mazandarani, Ali Jafar, Tahere Bagheri Pages 46-54

    The present study was performed to evaluate the protective effect of molasses pretreatment on the liver index of common carp (Cyprinus carpio) in exposure to copper oxide and titanium nanoparticles. Therefore, 250 juveniles of common carp for 42 days in four categories, rations without molasses (treatment 1), diets containing 0.5% molasses (treatment 2), diets containing 1% molasses (treatment 3) and diets Containing 2% molasses (treatment 4) were divided. Then, 50% of the lethal concentrations of copper and titanium oxide nanoparticles were added to each group for fourteen days. Histological studies of fish exposed to molasses and oxidomes and titanium nanoparticles showed structural abnormalities in liver tissue such as hemorrhage, fattening, and macrophage accumulation. So that these changes were very different compared to the tissues of the control group. The final conclusion of the present study showed that nano-titanium and nano-copper treatment resulted in tissue damage in carp liver; Although pathological complication was also observed in the combined treatments of the mentioned nanoparticles and molasses, but the severity of injuries decreased with increasing molasses concentration.

    Keywords: Improved resistance, Common carp, Metal nanoparticles, Molasses
  • Mehdi Naderi Jolodar*, MohammadAli Afraei Bandpei, Hassan Nasrollahzadeh Saravi, Reza Safari, Asieh Makhlough, Matin Shakoori Pages 55-64

    The current research was conducted in 2021 in 5 stations in order to investigate the quality of water before the operation of Javeh Dam in Kurdistan Province. Sampling of fish and Macrobenthos was done using an electrofishing device and Surber sampler, respectively. A total of 13 fish species were identified, which belonged to 3 families: Cyprinidae, Mastacembelidae and Nemachielidae. Out of the total of 2003 fish caught in all the stations, more than 96.6% belonged to the Cyprinidae family. The highest relative frequency of 32.4% belonged to Capoeta damascina species. In addition, 2 exotic species, Carrasius auratus and Carrasius gibelio had an abundance percentage of 1.4. The diversity of fish species decreased from station 1 (upstream) to stations 2 and 3, which was probably influenced by human activities such as various types of pollution, but in station 5 of It had the maximum amount, which is due to the change in habitat conditions, such as the increase in flow rate and water depth. The results showed that the species diversity of fish had changes in different seasons, so that its minimum was estimated at 0.91 in winter and its maximum at 1.29 in summer. Macrobenthos included 10 families Chironomidae, Lumbriculidae, Simulidae, Baetidae, Hydropsychidae, Erpobdelidae, Glosiphonidae, Gamphidae, :union:idae and Potamidae. The classification of water quality based on the Karr ecological integrity showed that stations 1 and 4 were placed in the good quality class with a numerical value of 40 and 42, respectively, and stations 3 and 5 were placed in the very low and medium water quality classes with a numerical value of 9 and 34, respectively. In this way, it is necessary to manage and organize all sources of point and non-point pollutants in Gheshlagh and Gavehroud tributaries.

    Keywords: Fish, Macrobenthos, Biological indicators, Water quality classification, Zaveh dam, Kurdistan
  • Mohammad Farhangi*, Hojatolah Jafaryan, Zia Kordjazi, Behrooz Mohammadzadeh, Hosna Gholipour Kanani Pages 65-74

    In the present study histological effects of copper and Zinc sulphate on, 250 Caspian beluga (Huso huso) fingerlings were studied. In this regard, fish of treatment groups were exposed to 0.1, 0.2, 0.4, 0.6, 0.7 and 0.8 mg/l of copper and 5, 25, 50, 75, 80 and 85 mg/l of Zinc sulphate during 4 days respectively. Behaviours and clinical signs of fish were recorded during the experiment. Samples were cut from kidney, liver and gill of moribund and fresh dead fish for histopathological signs. Then, specimens were studied after section and hematoxylin- Eosin staining. On the present study, LC50 value for 96 hours exposure were calculated as 0.52 and 54.21 mg/l, respectively for Copper and Zinc. Mild to severe histopathological signs were observed in kidney, liver and gill of all treatment fish specimens. Pathologic severity signs in sampled tissues were increased by increasing in concentration and exposure times of copper and Zinc sulphate.

    Keywords: Clinical sign, Aacute exposure, Copper sulphate, Zinc sulphate Caspian beluga