فهرست مطالب

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتاد و پنجم شماره 4 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مروارید خادمی کمال، رامین نقدی*، علی صالحی، رسول یوسف پور صفحات 309-319

    هدف این تحقیق، ارزیابی تغییرات برخی مشخصه های خاک تحت تاثیر مدیریت های مختلف شامل بهره برداری، گردشگری و ذخیره گاه جنگلی (منطقه شاهد) در استان گیلان است. در هر کدام از مناطق تحت بررسی، پنج ترانسکت به طول 200 متر عمود بر مسیر جاده مشخص شد و نمونه برداری از خاک در فواصل 10، 50، 100، 150 و 200 متری از جاده انجام گرفت. در طول هر ترانسکت، پنج قطعه نمونه 25 متر مربعی مستقر و نمونه های خاک برداشت شد. در مرکز هر قطعه نمونه یک نمونه خاک از عمق 10-0 سانتی متری برداشت شد. خصوصیات خاک اندازه گیری شده شامل جرم مخصوص ظاهری، درصد تخلخل، اسیدیته خاک، کربن آلی و تنفس میکروبی بود. نتایج نشان داد که با افزایش فاصله از جاده، میانگین جرم مخصوص ظاهری در منطقه بهره برداری، گردشگری و شاهد به ترتیب از 64/1 به 10/1، از 33/1 به 07/1 و از 11/1 به 08/1 گرم بر سانتی متر مکعب و میانگین pH نیز به ترتیب از 96/6 به 48/5، از 57/6 به 48/5 و از 88/4 به 56/4 کاهش یافت. بیشترین و کمترین مقدار کربن آلی و تنفس میکروبی خاک به ترتیب در مناطق شاهد و بهره برداری شده مشاهده شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین همه خصوصیات خاک در مناطق نمونه برداری و فواصل مختلف جاده وجود دارد. مقایسه میانگین نیز نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانگین خصوصیات خاک در منطقه شاهد با دو منطقه بهره برداری و گردشگری وجود دارد. نتایج این پژوهش نشان داد که نوع مدیریت عرصه های طبیعی می تواند اثرهای مخربی بر خصوصیات مختلف خاک داشته باشد.

    کلیدواژگان: اثرهای تفرج، پارک جنگلی، مدیریت پایدار، مشخصه های خاک
  • محمد رضایی پور، مقداد جورغلامی*، شهرام خلیقی سیگارودی، پدرام عطارد، محمود رستمی نیا صفحات 321-330

    این پژوهش با هدف بررسی اثر تخریب ناشی از بهره برداری سنتی جنگل بر رواناب و رسوب در پی تغییر برخی ویژگی های خاک در ناحیه رویشی زاگرس در منطقه حفاظت شده مانشت و قلارنگ در شمال شهر ایلام انجام گرفت. براساس اهداف تحقیق، تیمارهای جنگل تخریب شده، جنگل دست نخورده (شاهد) و اراضی کشاورزی در منطقه در سه شیب (15، 25 و 35 درصد) و هر کدام در سه تکرار در نظر گرفته شد. در این تحقیق رواناب و رسوب ناشی از بارش های طبیعی بررسی شد. برای بررسی تاثیر پوشش گیاهی بر مقدار رواناب و رسوب از آزمون تجزیه واریانس، برای مقایسه میانگین ها از آزمون دانکن و برای تعیین معنی داری و حد تاثیر هر یک از متغیرهای اندازه گیری شده در خاک بر مقدار رواناب و رسوب از روش همبستگی پیرسون استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش شیب، نفوذ آب در خاک کاهش می یابد و در نتیجه رواناب و رسوب بیشتری تولید می شود. مقدار رواناب، رسوب و ضریب رواناب در اراضی تخریب یافته جنگلی بیشتر از تیمار جنگل دست نخورده (شاهد) و اراضی کشاورزی است. در اراضی تخریب یافته جنگلی مقدار رواناب 43/5 میلی متر و مقدار رسوب 3671/0 تن در هکتار، در اراضی جنگل دست نخورده (شاهد) مقدار رواناب 33/0 میلی متر و مقدار رسوب 0019/0 تن در هکتار و در اراضی کشاورزی مقدار رواناب 22/0 میلی متر و مقدار رسوب 004/0 تن در هکتار محاسبه شد. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که به ترتیب پارامترهای اسیدیته، درصد رس و درصد سیلت با مقدار رواناب همبستگی مثبت و درصد ماسه همبستگی منفی دارند. پارامترهای اسیدیته و درصد سیلت همبستگی مثبت و درصد ماسه همبستگی منفی با مقدار رسوب دارند. با توجه به نتایج این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که از بین بردن یا تغییر کاربری پوشش گیاهی به ویژه پوشش جنگلی، نفوذپذیری خاک را کاهش و در نتیجه مقدار رواناب و رسوب خاک را افزایش می دهد. بنابراین با حفظ، احیا و توسعه درختان و درختچه های جنگلی و نیز جلوگیری از تغییر کاربری این اراضی به کشاورزی به ویژه در اراضی شیبدار جنگلی می توان از تولید رواناب و رسوب جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: بهره برداری سنتی جنگل، رواناب، رسوب، شیب، مانشت و قلارنگ
  • رامین حسین زاده*، جواد سوسنی، حامد نقوی، مریم نوری زاده، معصومه دارابی صفحات 331-340
    کمی سازی ساختار، از اساسی ترین راه های مدیریت پایدار جنگل هاست. این پژوهش با هدف مقایسه روش آماربرداری و تاثیر مساحت و شکل قطعات نمونه در کمی سازی ساختار جنگل های شاخه زاد بلوط در زاگرس میانی اجرا شد. به این منظور، محدوده ای 30 هکتاری در جنگل های قلعه گل خرم آباد مشخص و آماربرداری صددرصد اجرا شد. داده ها در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی به صورت لایه های اطلاعاتی وارد شد. سپس براساس اهداف پژوهش یک شبکه منظم تصادفی با ابعاد 100×100 متر مشخص و با شدت 10 درصد 25 قطعه نمونه 12 آری (دایره و مربع شکل) برداشت شد. به منظور بررسی تاثیر مساحت قطعه نمونه در برآورد ویژگی های ساختاری جنگل، قطعات مربعی 25، 50، 75 و 100 آری به صورت تصادفی و با شدت 10 درصد برداشت شد. براساس آزمون من- ویتنی، شکل قطعه نمونه تاثیر معنی داری بر نتایج ندارد و شاخص های چیرگی و تمایز در همه روش ها نتایج یکسانی دارند. اما مساحت قطعات و نحوه پراکنش آنها بر نتایج دو شاخص آمیختگی و زاویه یکنواخت اثرگذار بوده است. در مقوله آمیختگی قطعات 50 تا 100آری و طبق شاخص زاویه یکنواخت قطعات 12 و 25 آر با میانگین جامعه اختلاف معنی داری داشته اند. با وجود این، تفاوت آشکاری در دامنه مقادیر و طبقات هیچ کدام از شاخص های ساختاری مشاهده نشد. بر این اساس مجموع روش ها و قطعات نمونه تحت بررسی، قابلیت مناسبی در تشریح ساختار دارند و در زمینه شاخص های حساس تر مانند زاویه یکنواخت و آمیختگی با اعمال روش های اصلاحی همچون تغییر در تعداد همسایگان می توان خطاهای احتمالی را کاهش داد.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، بلوط ایرانی، تنوع ابعاد، تنوع گونه ای
  • محمود بیات*، سحر حیدری مستعلی، اکرم بیات صفحات 341-353
    مناطق خشک و نیمه خشک جنوب شهرستان ورامین از مناطقی است که به دلیل برقراری شرایط فرسایش خاک، چرای مازاد دام و تخریب مراتع و پوشش گیاهی در اولویت اجرای برنامه های توسعه گردشگری و حفاظت هستند. در این پژوهش ارزیابی جامعی از شرایط اکولوژیکی این مناطق برای توسعه تفرج انجام گرفته است. ابتدا در چند مرحله نمونه های خاک و پوشش گیاهی از قطعات نمونه 35/0 هکتاری در یک شبکه آماربرداری با ابعاد 600×600 متر از هر سه منطقه دولت آباد، شکرآباد و فخرآباد در ورامین و پیشوا برداشت و داده ها و نقشه های لازم تهیه شد. نمونه های خاک به آزمایشگاه منتقل و ویژگی های EC، pH، N، P، TNV، OC و مقدار شن، سیلت و رس اندازه گیری و نقشه های آنها تهیه شد. سپس توان اکولوژیکی تفرج به روش روی هم گذاری نقشه های اکولوژیکی ارزیابی شد. بدین منظور نخست نقشه های عوامل اکولوژیکی شامل شیب، جهت، ارتفاع، تراکم پوشش گیاهی، بارش، دما و نیز بافت خاک تهیه شد، سپس این نقشه ها طبقه بندی و با استفاده از روش ارزیابی چندمعیاره برحسب حد مطلوبیت برای تفرج گسترده وزن دهی و روی هم گذاری شد. در نهایت طبقه های با توان 1، 2 و نامطلوب از تلفیق این لایه ها ایجاد و مناطق دارای توان معرفی شدند. نتایج نشان داد که منطقه شکرآباد از نظر مجموع و جمع بندی عوامل اکولوژیکی تاثیرگذار بر توان گردشگری نسبت به دو منطقه فخرآباد و دولت آباد دارای توان بیشتری است. به طور کلی آنچه سبب تفاوت و برتری توان گردشگری منطقه شکرآباد نسبت به دو منطقه دیگر شده عامل خاک است. خاک و نوع بافت خاک به علت تاثیر بر پوشش گیاهی و همچنین جذب آب سبب شده که شرایط توسعه تفرج در منطقه شکرآباد نسبت به دو منطقه دیگر بهتر باشد. عامل مهم دیگر کاربری سرزمین و نزدیکی این منطقه به منطقه حفاظت شده کویر است که ظرفیت زیادی در منطقه شکرآباد برای توسعه تفرج فراهم می آورد. نتایج این تحقیق نشان داد که می توان با تلفیق روش ارزیابی چندمعیاره و سیستم اطلاعات جغرافیایی و در نظر گرفتن همه عوامل اکولوژیکی، توان واقعی تفرج گسترده در مناطق و ذخیره گاه های جنگلی را تعیین کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی توان اکولوژیک، جنگلهای ایرانی تورانی، ورامین، تفرج گسترده
  • سینا بهروزی خورگو، حسین پرورش*، مریم مصلحی، آژیر خلیل آریا صفحات 355-363
    هدف این پژوهش، بررسی روند تغییر خصوصیات رویشی نهال های حرا در طول زمان و تعیین مقدار کلروفیل آنها تحت تاثیر غلظت های مختلف پساب آب شیرین کن است. پس از جمع آوری بذرها از سی درخت مادری مناسب و کشت آنها در گلدان های پلاستیکی، آبیاری با تیمارهای آبی با غلظت صفر، 1، 2، 3، 5، 10 و 20 درصد پساب آب شیرین کن انجام گرفت و هر دو هفته یک بار خصوصیات رویشی در تیمارهای مختلف اندازه گیری و با استفاده از طرح اندازه های تکراری آنالیز شد. اندازه گیری رنگیزه های فتوسنتزی شامل کلروفیل a و b به روش Arnon انجام گرفت و مقایسه توسط آنالیز واریانس یکطرفه صورت گرفت. نتایج نشان داد که تغییرات رشد ارتفاعی، رشد طولی برگ و رشد عرضی برگ نهال های حرا در طول دوره دارای تفاوت معنی داری است. شیب رشد ارتفاعی و طولی برگ ابتدا تند بود و سپس با نرخ آهسته ای افزایش یافت. رشد عرضی برگ با افزایش زمان، با شیب کندی در حال افزایش بود و در انتهای دوره  تقریبا به صفر نزدیک شد. میانگین رشد ارتفاعی و طول و عرض برگ در غلظت های زیاد پساب کاهش یافت. کلروفیل a، b و کل با 37/5، 30/1 و 67/6 میلی گرم بر گرم وزن تر در تیمار صفر درصد بیشترین مقدار را داشت. با توجه به نتایج در طول دوره با افزایش سن، رشد کند می شود و در غلظت های زیاد، این کاهش شدت بیشتری می یابد. بنابراین پیشنهاد می شود که برنامه های مدیریتی صحیحی در استفاده از آب شیرین کن و دفع پساب آن انجام گیرد تا آسیب به جنگل های مانگرو به حداقل برسد.
    کلیدواژگان: جنگل مانگرو، خصوصیات فیزیولوژیکی، رشد ارتفاعی، کلروفیل
  • رامین ویسی*، نغمه امانی بیشه گاه صفحات 365-375
    در این تحقیق از انباشت خرده چوب های راش و ممرز کارخانه چوب و کاغذ مازندران، مقداری خرده چوب به صورت تصادفی انتخاب و خمیرکاغذ CMP با بازده 85 درصد تهیه شد. خمیرکاغذهای CMP تهیه شده با پراکسید هیدروژن و سپس دی تیونیت سدیم رنگبری تکمیلی شدند و از آنها کاغذ دست ساز با گراماژ g/m2 60 تهیه شد. سپس روی تعدادی از کاغذهای دست ساز محلول 5/0 درصد DTPA افشانده شد و خواص نوری آنها طبق آزمون های استاندارد TAPPI اندازه گیری و مقایسه شد. نتایج این تحقیق نشان داد که بر اثر رنگبری با پراکسید هیدروژن روشنی و سبزرنگی کاغذ افزایش و ماتی، ضریب جذب، فاکتورa* و نسبت K/S آن کاهش می یابد. بر اثر رنگبری تکمیلی با دی تیونیت سدیم بیشتر خواص نوری کاغذ بهبود می یابد. بر اثر افشاندن DTPA روی کاغذهای دست ساز روشنی، ماتی و سبزرنگی کاغذ افزایش و ضریب جذب، نسبت K/S و عدد PC و فاکتور a*کاهش می یابد. در بین تیمارهای مختلف افشاندن DTPA تاثیر زیادی در افزایش پایداری روشنی و افزایش دوام کاغذ در برابر تخریب نوری دارد. همچنین اثر رنگبری تکمیلی در بهبود ویژگی های نوری کاغذ حاصل از خمیرکاغذ  CMPممرز، محسوس تر از گونه راش بوده است.
    کلیدواژگان: رنگبری تکمیلی، پروکسید هیدروژن، دی تیونیت سدیم، DTPA، ویژگی های نوری
  • محمدرضا دهقانی فیروزآبادی*، میثم علی آبادی صفحات 377-386
    امروزه کاغذ به دلیل مسایل زیست محیطی، قابلیت بازیافت و چاپ پذیری به طور فزاینده ای در صنعت بسته بندی جهان کاربرد دارد. محققان و تولیدکنندگان در پی راهکارهایی برای رفع معایب کاغذ مورد استفاده برای بسته بندی محصولات غذایی اند. پوشش دهی کاغذ یکی از راه های بهبود ویژگی های ممانعتی و مکانیکی آن است. برای حفظ مواد غذایی در برابر عوامل میکروبی نیز از مواد ضدباکتریایی در ترکیب مواد پوشش دهی استفاده می کنند. در این پژوهش از نشاسته، نانوالیاف سلولزی، نشاسته- نانواکسید روی و نانوالیاف سلولزی- نانواکسید روی به منزله تیمارهای پوشش دهی استفاده شد. نتایج نشان داد که استفاده از نانوالیاف سلولز و نشاسته به همراه نانواکسید روی سبب بهبود خواص مکانیکی و ممانعتی کاغذ می شود. بهترین نتایج مقاومت به ترکیدن، مقاومت به عبور هوا و سرعت انتقال بخار آب، پس از پوشش دهی کاغذها با نانوالیاف سلولزی و ترکیب نانواکسید روی به دست آمد. بهترین نتیجه در زمینه مقاومت به پاره شدن پس از پوشش دادن کاغذ با نانوالیاف سلولزی دیده شد. کاغذهای پوشش داده شده با نشاسته و کاغذهای پوشش داده شده با ترکیب نانوالیاف سلولز- نانواکسید روی به ترتیب بیش ترین و کم ترین جذب آب را نشان دادند. افزودن نانواکسید روی به مواد پوشش دهی موجب بهبود خواص ضدمیکروبی و ضدبیماری زایی در برابر باکتری های اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اوریوس کاغذ شد. با توجه به نتایج، کاغذ پوشش داده شده با ترکیب نانوالیاف سلولزی و نانواکسید روی بهترین تیمار انتخاب شد.
    کلیدواژگان: بسته بندی، پوشش دهی، نشاسته، نانواکسید روی، نانوالیاف سلولزی
  • الهه چیانی، یحیی همزه، محمد آزادفلاح* صفحات 387-395

    در این پژوهش هیدروژل های هیبریدی موثر به عنوان بن سازه تحویل دارو با استفاده از لیگنین، به عنوان نوعی پلیمر زیستی  حاصل از صنعت کاغذسازی قلیایی، و کیتوزان با استفاده از گلوتارالدیید به عنوان عامل اتصال دهنده عرضی تولید شدند. مقدار لیگنین فاکتور متغیر مهم این پژوهش بود و اثر آن بر مورفولوژی و خواص مکانیکی هیدروژل ها بررسی شد. سپس ویژگی های هیدروژل های کیتوزان تنها و کیتوزان/ لیگنین با مقادیر مختلف لیگنین با استفاده از آزمون فشار، اندازه گیری درصد تورم، رهایش دارو، زمان تخریب (به عنوان شاخصی برای ماندگاری) و ریزنگار الکترونی روبشی (SEM) بررسی شد. همچنین داروی پاراسیتامول به عنوان مدل دارو انتخاب و رهایش آن بررسی شد. نتایج نشان داد که اتصال دهنده گلوتارالدیید  می تواند به طور موثر ساختار شبکه ای ایجاد کند، چنانکه دوام و پایداری نمونه ها در شرایط مطلوب تا 15 روز برای نمونه کیتوزان خالص و 11 روز برای نمونه کیتوزان/ لیگنین به دست آمد. با این حال، کمترین زمان ماندگاری (5 روز) مربوط به هیدروژل با بیشترین مقدار لیگنین  بود که زمان کافی برای آزاد شدن کامل دارو بود. نتایج نشان داد که اگرچه با افزایش درصد لیگنین ساختار هیدروژل ضعیف می شود، با افزایش آن، رهایش دارو با سرعت بیشتری انجام می گیرد که می توان آن را عامل تغییر مقدار رهایش دارو با توجه به کاربرد مدنظر به شمار آورد. بیشترین مقدار رهایش در هیدروژل های با بیشترین مقدار لیگنین مشاهده شد، به طوری که در دو ساعت اول، مقدار آن حدود شش برابر بیشتر از هیدروژل کیتوزان خالص بود.

    کلیدواژگان: هیدروژل، لیگنین، کایتوزان، رهایش دارو، پاراسیتامول
|
  • Morvarid Khademy Kamal, Ramin Naghdi *, Ali Salehi, Rasoul Yousefpour Pages 309-319

    The aim of this study was to investigate some soil properties that were affected by management including logging, tourism and forest reserve in Guilan province, Iran. In each of the studied area, five transects with a length of 200 meters, perpendicular to the road, were selected and soil samples at 10, 50, 100, 150, and 200-meters distances from the road were gathered. In each transect, five samples of 25 m2 were selected. Measured soil properties were consisted of bulk density, porosity, pH, organic carbon, and microbial respiration. The results showed that with increasing distance from the road, the mean of bulk density in the area of logging, tourism and forest reserve decreased from 1.64 to 1.10, 1.33 to 1.07 and 1.11 to 1.08 gr/cm3, respectively, and mean of pH decreased from 6.96 to 5.48, 6.57 to 5.48 and 4.88 to 4.56, respectively. The highest and lowest levels of organic carbon and rate of microbial respiration were observed in the control and logging areas, respectively. The results of analysis of variance showed that there is a significant difference between all soil properties in the sampled areas and different road distances. Mean comparison also showed that there was a significant difference between the mean of soil properties in the control area with the logging and tourism areas. The results of this study showed that the type of management of natural areas may have different destructive effects on soil properties.

    Keywords: Recreation impact, Forest park, soil properties, Sustainable management
  • Mohammad Rezaeipour, Meghdad Jourgholami *, Shahram Khalighi-Sigaroodi, Pedram Attarod, Mahmood Rostaminia Pages 321-330

    This study was conducted to investigate the effect of degradation due to traditional forest exploitation on runoff and sediment following the change of some soil characteristics in the Zagros vegetation area in Manesht and Qalarang protected areas in the north of Ilam. Based on the objectives of the study, the treatments of degraded forest, intact forest (control) and agricultural lands in the region were considered in three slopes (15, 25 and 35%) and each in three replications. In this study, runoff and sediment due to rainfall were considered. Analysis of variance test was used to investigate the effect of vegetation cover on runoff and sediment, Duncan's test was used to compare means, and Pearson's correlation method was used to determine the significance and extent of each variable measured in the soil on runoff and sediment. The results showed that with increasing the slope, the amount of water infiltration in the soil decreases and as a result, more runoff and sediment is produced. The results showed that the amount of runoff, sediment and runoff coefficient in degraded forest lands is higher than the treatment of intact forest (control) and agricultural lands. In degraded forest lands, the amount of runoff is 5.43 mm and sediment is 0.3671 tons per hectare and in untouched forest lands (control), the amount of runoff is 0.33 mm and sediment is 0.0019 tons per hectare, respectively, and in agricultural lands, the amount of runoff, and sediment were calculated as 22. 0.00 mm and 0.004 t / ha, respectively. The results of correlation coefficient showed that the parameters of acidity, clay percentage, silt percentage had a positive correlation and sand percentage had a negative correlation with runoff and acidity parameters, silt percentage had a positive correlation and sand percentage had a negative correlation with sediment content. According to the results of this study, it can be concluded that eliminating or changing the use of vegetation, especially forest cover reduces the amount of soil permeability and thus increases the amount of soil runoff and sediment. Therefore, by preserving, rehabilitating and developing forest trees and shrubs, as well as preventing the change of use of these lands to agriculture, especially in sloping forest lands, runoff and sediment production can be prevented.

    Keywords: Traditional forest exploitation, Runoff, Sediment, slope gradient, Manesht, Galarang
  • Ramin Hossein Zadeh *, Javad Soosani, Hamed Naghavi, Maryam Nourizadeh, Masoumeh Darabi Pages 331-340
    Quantification of forest structure is one of the most important factors in sustainable management. The aim of this study was to compare the survey method and the effect of area and shape of sample plots in quantifying the structure of oak forests in the middle Zagros. To that end, an area of 30ha in the forests of Qhale-Gol Khorramabad was identified and a complete inventory was conducted. The data were entered into the geographic information system (GIS) environment in the form of information layers, and then, based on the objectives of the research, a regular random grid with specific dimensions of 100x100m and with an intensity of 10%, 25 sample plots (circle and square shape) were taken. In addition, to investigate the effect of the area of the sample plots on the structural characteristics of the forest, square plots of 25, 50, 75 and 100 were randomly taken with an intensity of 10%. According to the Mann-Whitney test, the shape of the sample plots had no significant effect on the results, and the dominance and differentiation indices in all methods had the same results. However, the area of the plots and their distribution had an effect on the results of the two indices of Mingling and Uniform angle. For the Mingling of 50 to 100 are plots and according to the Uniform angle index, 12 and 25 are plots had a significant difference from the average of the society. Nevertheless, no apparent difference was observed in the range of values and classes of any of the structural indices. according to this, all examined methods and sample plots have an excellent ability to describe the structure. In the case of more sensitive indicators such as Uniform angle and Mingling, the error can be reduced by applying corrective methods such as changing the number of neighbors.
    Keywords: Distribution pattern, Quercus brantii, Dimension diversity, species diversity
  • Mahmoud Bayat *, Sahar Heidari Masteali, Akram Bayat Pages 341-353
    The arid and semi-arid areas in the south of Varamin city are one of the areas that are prioritized for the implementation of tourism development and conservation programs due to soil erosion conditions, excess livestock grazing and destruction of pastures and vegetation. Therefore, the purpose of this research is a comprehensive evaluation of the ecological conditions to evaluate the environmental potential of recreation in this area. For this purpose, first, soil and vegetation samples were taken from sample plots from all three areas of Dolat Abad, Shokar Abad and Fakhr Abad in Varamin, and the required data and maps were prepared. Soil samples were collected and important soil parameters were determined in each sample and maps of these parameters were prepared. Then, the evaluation of the environmental potential of tourism was done by the method of intersecting ecological maps. For this purpose, the mapping of ecological factors, including slope, aspect, height, density of vegetation, precipitation, and temperature, as well as soil texture, was done. They were classified and coded according to the degree of desirability for wide recreation and then superimposed, and finally, the 1st and 2nd grade capacity classes and the unfavorable classes were created from the combination of these layers. In terms of totality and summation of ecological factors affecting the potential of tourism, Shakarabad region has more potential than the other two regions of Fakhrabad and Daulatabad. In general, what has caused the difference and superiority of tourism in Shakarabad region compared with the other two regions is the soil factor, which has caused the development of tourism in Shakarabad region to be higher than the other two regions. Another important factor is the land use and the proximity of this area to the desert protected area, which itself provides a high potential in the Shakarabad region for the development of outdoor recreation. The results of this research showed that by combining the multi-criteria evaluation method and the geographic information system and considering all the ecological factors, the real potential of outdoor recreation in forest areas and reserves can be determined.
    Keywords: Ecological capacity evaluation, Iranian-Turanian forests, Varamin, Outdoor recreation
  • Sina Behrouzi Khorgou, Hossein Parvaresh *, Maryam Moslehi, Azhir Khalil Ariya Pages 355-363
    The aim of this study was to investigate changes process of vegetative characteristics of mangrove seedlings over time and determination of chlorophyll content in different concentrations of desalination sewage. After collecting propagules from 30 healthy mother trees and planting them, propagules were irrigated with water treatments of 0, 1, 2, 3, 5, 10 and 20% concentration of desalination sewage. Then vegetative characteristics of seedlings were measured every two weeks in different treatments and analyzed using repeated measure model. The amount of chlorophyll a and b were measured by Arnon method and compared using ANOVA. The results showed that changes in height growth, length and radial growth of leaf of mangrove seedlings had significant differences over time. Gradient of height growth and length growth of leaf was sharp at the beginning and then trend increased gradually. Radial leaf growth was slowly increasing with increasing time and was almost zero at the end of the period. The average of height growth, length and radial growth of leaf decreased at high amount of concentration of desalination sewage. The amount of chlorophyll a (5.37mg/g), b (1.30 mg/g) and total chlorophyll (6.67 mg/g) were the highest in the 0% treatment. According to the results, growth slows down over time with increasing age, and at high concentrations, this decline becomes more intense. Therefore, it was recommended that suitable management programs should be used in using of desalination set and sewage removing in order to minimize mangrove forest damages.
    Keywords: Mangrove forests, Physiological characteristics, Height growth, Chlorophyll
  • Ramin Vaysi *, Naghmeh Amani -Bishegah Pages 365-375
    In this research, beech and hornbeam chips were chosen randomly from the chips pile of Mazandaran Wood and Paper Industries and cooked under CMP conditions and pulps were prepared at the yield of 85%. The CMP pulps were separately bleached with hydrogen peroxide and sodium dithionite and 60 gr/m2 hand sheet were made. Then, a solution of 0.5 percent of DTPA was sprayed over a number of hand sheets. Then, their optical characteristics were measured and compared using TAPPI Standard test methods. The results of this study explored that following H2O2 bleaching brightness and greenness increased and opacity, absorption coefficient, K/S ratio and a* factor decreased. After complementally bleaching with sodium dithionite, the most part of optical properties improved. Following DTPA solution spraying on the surface of hand sheets, brightness, opacity and greenness improved and absorption coefficient, K/S ratio and a* factor decreased.  Among the different treatments, DTPA spray has a great effect in stability of brightness and increasing it durability against optical deterioration. Also, the complementally bleaching pattern in improving the optical properties of the paper obtained from hornbeam CMP pulp was more noticeable than that of beech.
    Keywords: complimentary bleaching, hydrogen peroxide, sodium dithionite, DTPA spraying, Optical properties
  • Mohammadreza Dehghani Firouzabadi *, Meysam Aliabadi Pages 377-386
    Today, paper is being increasingly used in the packaging industry all over the world due to environmental issues, recyclability and printability. Accordingly, researchers and producers are seeking for solutions to solve the disadvantages of paper used for packaging food products. The coating is a method of enhancing the barrier and mechanical properties of paper. Also, to preserve food against microbial agents, antibacterial substances are used in the composition of coating materials. In the present study, starch, cellulose nanofiber, starch-zinc nanooxide, and cellulose nanofiber-zinc nanooxide were used as coating treatments. The results showed that using cellulose nanofiber and starch with zinc nanooxide will result in improved mechanical and barrier properties of paper. Burst strength, air permeability, and water vapor transmission rate (WVTR) showed the best results after coating the papers with cellulose nanofiber-zinc nanooxide compound. Tear strength showed the best result after coating the paper with cellulose nanofiber. The coated papers by starch and the coated papers by cellulose nanofiber-zinc nanooxide compound showed the highest and lowest water absorption, respectively. Adding zinc nanooxide to the coating material resulted in improved antimicrobial and antipathogenic against Escherichia coli and Staphylococcus aureus bacteria properties of the paper. According to the results, paper coated with a combination of cellulose nanofibers and zinc nanooxide was selected as the best treatment.
    Keywords: packaging, Coating, starch, Zinc nanooxide, Cellulose Nanofiber
  • Elahe Chiani, Yahya Hamzeh, Mohammad Azadfallah * Pages 387-395

    In this study, efficient hybrid hydrogels as drug delivery platforms were synthesized using Kraft lignin, a biopolymer obtained from the alkaline paper industry, chitosan and glutaraldehyde as a crosslinker. The ratio of lignin was an important variable factor of this study and its effect on morphology and mechanical properties were studied. The characteristics such as compressive property, swelling capacity, drug release, degradation time, and SEM imaging of the hydrogels of chitosan and chitosan/ lignin with different amount of lignin were investigated. Also, paracetamol drug was selected as a drug model. The results showed that the glutaraldehyde crosslinker can effectively create a crosslinked structure, so that the durability and stability of the hydrogels in the desired conditions is up to 15 days for the pure chitosan sample and 11 days for the lignin chitosan sample, respectively. Although the shortest shelf life (5 days) corresponds to the highest amount of lignin, which was a shorter period of time, but it gives enough time for the drug to be completely released. The results showed that although the hydrogel structure is weakened by increasing the percentage of lignin, the drug was released faster with the increasing of lignin, which can be considered as a factor for changing the release rate of drug according to the intended application. The highest amount of release was observed in hydrogels with the highest amount of lignin, so that in the first two hours, its amount was about six times higher than that of pure chitosan hydrogel.

    Keywords: hydrogel, Lignin, Chitosan, drug release, Paracetamol