فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 32، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا محمدزاده گان، ابوالفضل فرید*، غلامرضا چلبیانلو حسرتانلو، جواد مصرآبادی صفحات 1-21

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی برنامه یادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن‎آگاهی با/ و بدون تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز بر توجه پایدار و بازداری پاسخ در کودکان دارای اختلال نقص توجه/بیش فعالی انجام شد. این پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان 11 تا 14 سال مراجعه کننده به مراکز مشاوره کودک و نوجوان شهر خوی در سال 1401-1400 بود. از میان مراجعان به مراکز درمانی 45 کودک با اختلال نقص توجه/بیش فعالی از نوع مرکب به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش اول برنامه یادگیری اجتماعی هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی توام با تحریک الکتریکی فراجمجمه‎ای مغز و گروه آزمایش دوم برنامه یادگیری اجتماعی هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی را به مدت 8 هفته دریافت نمودند، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. همه شرکت کنندگان قبل و پس از آموزش با استفاده از آزمون عملکرد مداوم و آزمون برو-نرو مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چندمتغیری در برنامه SPSS استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که مداخله یادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی توام با تحریک الکتریکی فراجمجمه‎ای نسبت به دو گروه دیگر و نیز یادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی در مقایسه با گروه کنترل اثربخشی بیشتری بر توجه پایدار و بازداری پاسخ داشتند. با توجه به یافته ها می توان مطرح کرد که مداخله یادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهی توام با تحریک الکتریکی فراجمجمه ای مداخله موثری برای بهبود عملکردهای شناختی کودکان دچار نقص توجه/بیش فعالی است.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالیتوجه پایدار، بازداری پاسخیادگیری اجتماعی-هیجانی مبتنی بر ذهن آگاهیتحریک الکتریکی فراجمجمه ای مغز
  • ابراهیم احمدی* صفحات 22-39

    یافته های پیشین، کارکردهای فراوان هیجان نوستالژی، برای نمونه افزایش سلامت روانی، را نشان داده اند و پژوهش کنونی برای تبیین آن یافته ها، این توضیح نظری را آزمون کرد که سودمندی های نوستالژی از این راه به دست می آیند که نوستالژی، خود راستین انسان را به یاد او می اندازد. با هدف بررسی اثر نوستالژی بر اصیل بودن (ابراز خود راستین) و خود-تعریفی بیرونی (نگرانی درباره برآورده کردن استانداردهای جامعه و انتظارهای دیگران)، از میان 30 هزار مشترک تلفن همراه در تهران و کرج، 451 نفر (200 مرد) با میانگین سنی 40 سال  با روش در دسترس گزینش و در یک طرح آزمایشی به گونه تصادفی به دو گروه نوستالژی (که به یک خاطره نوستالژیک اندیشیدند) و بدون نوستالژی (که به یک خاطره معمولی اندیشیدند) گمارده شدند. ابراز خود راستین با پرسش نامه اصیل بودن (کرنیس و گولدمن، 2006) و خود-تعریفی بیرونی با مقیاس تمرکز بر وابستگی های بیرونی (ویلیمس و همکاران، 2010) اندازه گیری شد. آزمون های t نشان دادند که گروه نوستالژی شخصیت گذشته خود را اصیل تر درجه بندی کرد و خود-تعریفی بیرونی کمتری گزارش داد و الگوسازی فرایند شرطی نشان داد که نوستالژی از راه افزایش اصیل بودن، خود-تعریفی بیرونی را کاهش داده است. این یافته ها نشان می دهند که اولا می توان از نوستالژی در درمان بیماری های روانی کمک گرفت، و ثانیا پیامدهای مثبت فراوان نوستالژی که در پژوهش های پیشین نشان داده شده است از این واقعیت سرچشمه می گیرند که نوستالژی خود راستین انسان ها را به آنها نشان می دهد.

    کلیدواژگان: نوستالژی، خود راستین، اصیل بودن، خود-تعریفی بیرونی
  • تینا نجف پور، آزاده چوبفروش زاده، عذرا محمدپناه اردکان*، ماجده خسروی لاریجانی صفحات 40-55

    بر اساس اهمیت جنبه های مختلف تحول در دانش آموزان اعم از جسمی، شناختی، هیجانی و اجتماعی در شکل گیری شخصیت آنها، هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخله مبتنی بر نظریه ذهن برکاهش پرخاشگری و تقویت همدلی در کودکان بود. جامعه آماری در این پژوهش نیمه آزمایشی شامل کلیه دانش آموزان دوره اول ابتدایی 7 تا 9 ساله شهر تهران در سال تحصیلی 98- 1397 بود. حجم نمونه شامل30 دانش آموز بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. داده ها به وسیله پرسشنامه سنجش پرخاشگری باس و پری (باس و پری، 1992) و پرسشنامه همدلی-بهر و تحلیل کودکان جمع آوری شد و با روش آماری تحلیل کوواریانس تحلیل شد. یافته ها نشان داد مداخله مبتنی بر نظریه ذهن بر کاهش پرخاشگری و تقویت همدلی دانش آموزان تاثیر معناداری دارد P≤0/05)) و مداخله همدلی را با میزان تاثیر 68 درصد بهبود و پرخاشگری را با میزان تاثیر 4/82 درصد کاهش داد. بنابراین مداخله مبتنی بر نظریه ذهن می تواند با افزایش توانایی کودکان در درک احساس و افکار دیگران، مهارت های اجتماعی آنها را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: نظریه ذهن، پرخاشگری، همدلی
  • عادل بذرام، مهدی خانجانی*، محمد عسگری، سید محمدسعید رضوانی نژاد صفحات 56-71

    سه اصل اثر دوگانه، اصل تماس شخصی، و اصل عمل کردن به عنوان سازوکارهای روانی موثر بر تصمیم گیری های اخلاقی انسان در دوراهی های واگن قطار در نظر گرفته می شوند. با توجه بر ادعای جهان شمول بودن این سازوکارها، هدف این پژوهش بررسی نقش سه اصل مذکور بر تصمیم گیری های اخلاقی در دوراهی های واگن قطار در فرهنگ شرقی مردم ایران بوده است. در این پژوهش که از جمله طرح های نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون یک گروهی بوده است از چهار سناریو استفاده شد که در پژوهش های مشابه به کار رفته بودند. جامعه آماری این پژوهش، جمعیت عمومی فعال در شبکه های اجتماعی مجازی بوده است. حجم نمونه 235 نفر با میانگین سنی 34/30 بوده است. از میان آزمودنی ها، 143 نفر زن و 92 نفر مرد بوده اند. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون "مک نمار " استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش تاثیر هر سه اصل مذکور بر تصمیم گیری اخلاقی آزمودنی ها در دوراهی های واگن قطار به طور معنی داری (05/0> Pvalue) تایید شد. بنابراین این پژوهش نشان می دهد که هر سه  اصل تماس شخصی، عمل کردن، و اثر دوگانه بر تصمیم گیری های اخلاقی آزمودنی ها اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: دوراهی اخلاقی، تصمیم گیری اخلاقی، اصل اثر دوگانه، اصل عمل کردن، اصل تماس شخصی
  • حمید خانی پور*، مبینا رادفر، مائده پورطرق، مسعود گرامی پور صفحات 72-86

     آزمون پال 2: سنجش فرایندی تشخیصی یادگیرنده» یکی از آزمون های پرکاربرد در حوزه اختلال های یادگیری است که دارای دو نسخه خواندن و نوشتن ریاضی است. هدف پژوهش حاضر بررسی انطباق آموزشی و فرهنگی این آزمون بود. به این منظور پس از ترجمه آزمون، مراحل انطباق ی ابی فرهنگی بررسی شد و از سه منبع کتب درسی ریاضی پایه دبستان، مصاحبه با معلمین و اجرای آزمایشی آزمون روی یک گروه 14 نفری از کودکان از دوره های پیش دبستانی تا پایه ششم، قابلیت کاربرد و ملاک های ویژه اجرای آزمون برای دانش آموزان ایرانی تهیه شد. اصلاحاتی در زمینه محتوای آزمون، در زمینه های محتوای بخش های حل مسیله کلامی، درک مفاهیم جزء و کل، در آزمون نمونه ایرانی انجام شد. همچنین ملاک های قطع آزمون برای دانش آموزان ایرانی در خرده آزمون های درک ارزش مکانی اعداد، خطایابی و توانایی انجام محاسبات به نسبت دستورالعمل اصلی آزمون در سن بالاتری قرار می گیرد. هندسه و اعداد اعشاری آیتمی است که در آزمون ریاضی پال 2 به صورت روابط جزء و کل پرداخته شده است اما در کتب درسی ایران مفصل تر و پیچیده تر است. آموزش محاسبه در نظام آموزش مدرسه ایران در سال های اخیر تغییراتی داشته که در دستورالعمل آزمون اصلاح گردید. شباهت های اجرا و نمره گذاری نسخه فارسی آزمون ریاضی پال 2 در نمونه ایرانی با دستورالعمل اصلی نسخه انگلیسی آزمون بیشتر از تفاوت های آن ها با یکدیگر است.

    کلیدواژگان: انطباق یابی، آزمون ریاضی پال، اختلال یادگیری، اختلال یادگیری ریاضی، حافظه کاری
  • زهرا زارع*، فرهاد بلاش، بتول شیرعلیزاده صفحات 87-100

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر روش آموزش« سازگار با مغز» بر میزان یادگیری درس زیست شناسی در حیطه های شناختی، مهارتی و عاطفی دانش آموزان بود. روش این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با دو گروه کنترل و آزمایش بوده است. جامعه ی آماری شامل دانش آموزان دختر پایه یازدهم متوسطه منطقه 13 تهران در سال تحصیلی 99-98 است. تعداد 52 نفر از افراد جامعه ی آماری به شیوه ی نمونه گیری هدفمند انتخاب و به شکل تصادفی در دو گروه قرارداده شدند. ابزار اندازه گیری متغیرها آزمون محقق ساخته شناختی- مهارتی و پرسشنامه ی محقق ساخته نگرش سنج بود. روایی ابزار محقق ساخته با استفاده از نظرات معلمان متخصص و پایایی آن ها به شیوه ی بازآزمایی تعیین شد. برای ارزیابی و تجزیه و تحلیل فرضیه ها از نرم افزار آماری  SPSS26 و آزمون های آماری (تی تست، من ویتنی و شاخص کای اسکوآر) استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش به شیوه ی یادگیری« سازگار با مغز» در مقایسه با روش معمول سبب افزایش نمرات دانش آموزان در حیطه های شناختی و مهارتی و در حیطه ی عاطفی سبب بهبود نگرش آنان در درس زیست شناسی و در سطح آماری 5 درصد گردیده است (05/0>P). این نتایج نقش و اهمیت روش آموزش « سازگار با مغز» را در یادگیری نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش سازگار با مغز، پیشرفت تحصیلی، یادگیری مهارتی، یادگیری عاطفی، زیست شناسی
  • فاطمه شریف موسوی* صفحات 101-118

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی تنظیم هیجان در رابطه بین کارکردهای اجرایی، انسجام خانواده، تحول مثبت نوجوانی و بلوغ عاطفی در نوجوانان انجام شد. در قالب یک طرح همبستگی از بین دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در مدارس دوره دوم متوسطه شهر قم با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 300 دانش آموز انتخاب شد. داده های پژوهش از طریق مقیاس BRIEF2، مقیاس ارزشیابی سازش پذیری و پیوستگی خانواده، ویراست چهارم، فرم کوتاه مقیاس تحول مثبت نوجوانان، پرسشنامه بلوغ عاطفی و مقیاس تنظیم هیجان گردآوری و با استفاده از روش‏ پیشرفته آماری مدل یابی معادلات ساختاری، با کاربرد نرم افزار های  SPSS25 و Smart PLS3 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش حاکی از برازش مناسب مدل مفروض با یافته های پژوهش بود. رابطه مستقیم بین کارکردهای اجرایی با انسجام خانواده (001/0=p؛ 33/1=T 57/0 =β)، تنظیم هیجان (001/0=p؛ 05/20=T 654/0 =β)، بلوغ عاطفی (001/0=p؛ 58/11=T ؛653/0 =β) و تنظیم هیجان با تحول مثبت نوجوانی (001/0=p؛ 18/38=T ؛538/0 =β) در نوجوانان دختر مثبت و معنادار بود. از سوی دیگر، رابطه مستقیم بین تنظیم هیجان با انسجام خانواده (11/0=p؛ 58/1=T ؛933/0 =β) و تنظیم هیجان با بلوغ عاطفی  (328/0=p؛ 979/0=T ؛052/0 =β) در نوجوانان دختر مورد تایید قرار نگرفت. همچنین، تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که تنظیم هیجان در رابطه بین کارکردهای اجرایی و انسجام خانواده در نوجوانان دختر نقش میانجی کامل و در رابطه بین کارکردهای اجرایی و تحول مثبت نوجوانی و  همچنین در رابطه بین کارکردهای اجرایی و بلوغ عاطفی نیز نقش میانجی جزیی ایفا کرده است. در مجموع، توجه به یافته های به دست آمده می تواند در طراحی و کاربست مداخله های شناختی و روان شناختی کارآمد جهت کاهش مشکلات وتعدیل بحران های پیش رو نوجوانان مورد استفاده پژوهشگران و درمان گران این حوزه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، انسجام خانواده، تحول مثبت نوجوانی، بلوغ عاطفی، نوجوانی، تنظیم هیجان
  • محمود علیپور*، محمدنقی فراهانی، آیت سعادت طلب صفحات 119-137

    بر اساس دیدگاه شناختی، طرح واره های شناختی، بعنوان یک خصوصیت مهم فردی، بر رفتار انسان تاثیرگذار هستند. از طرف دیگر، کارمندان می توانند با تحت تاثیر قرار دادن هویت و بافت سازمانی، موفقیت یا عدم موفقیت سازمان را تحت تاثیر قرار دهند. از این رو، در این مقاله، نقش وضوح خود پنداره، در رابطه بین هویت سازمانی و فرهنگ سازمانی مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور، کارمندان مجتمع مس سرچشمه، که در زمان انجام تحقیق بالغ بر 5190 نفر بودند، بعنوان جامعه آماری انتخاب و سپس با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 428 نفر بعنوان نمونه آماری معرفی شدند. در ادامه، با استفاده از پرسشنامه هویت سازمانی چنی (1983)، پرسشنامه وضوح خود پنداره کمبل و همکاران (1996) و ابزار سنجش فرهنگ سازمانی کامرون-کویین (2006) داده های مورد نیاز جمع آوری شدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج تحقیق، وضوح خود پنداره علاوه بر تاثیر مستقیم بر هویت سازمانی، بعنوان یک متغیر میانجی، اثرات منفی فرهنگ سازمانی را بر هویت سازمانی تعدیل می کند. با توجه به نقش وضوح خود پنداره در رابطه بین هویت سازمانی و فرهنگ سازمانی و تاثیر آن بر هویت سازمانی، به نظر می رسد افزایش وضوح خود پنداره کارمندان باعث بهبود هویت سازمانی آنها می شود. از این رو، پیشنهاد می گردد در فرآیند جذب نیروی انسانی افرادی جذب سازمان شوند که از وضوح خود پنداره بالاتر برخوردار باشند. همچنین، پیشنهاد می گردد جهت بهبود وضوح خود پنداره کارمندان برنامه های آموزشی لازم تدوین و اجرا شود.

    کلیدواژگان: هویت سازمانی، وضوح خود پنداره، فرهنگ سازمانی
|
  • Reza Mohammadzadeghan, Abolfazl Farid*, Gholamreza Chalabianlu Hasratanlo, Javad Mesrabadi Pages 1-21

    This research aimed to compare the effectiveness of mindfulness-based socio-emotional learning program with/and without Transcranial Direct Current Stimulation on sustained attention and response inhibition in children with attention deficit/hyperactivity disorder. This research was a semi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population included all students aged 11 to 14 who referred to child and adolescent counseling centers in Khoy city in 2021-2022 year. 45 people with attention-deficit/hyperactivity disorder of the mixed type were selected from among those who refer to the treatment centers by the purposeful sampling method and randomly replaced in two experimental groups and one control group. The first experimental group received the mindfulness-based socio-emotional learning program combined with Transcranial Direct Current Stimulation and the second experimental group received the mindfulness-based socio-emotional learning program for 8 weeks, but the control group did not receive any intervention. All participants were measured before and after the training using continuous performance test and GO/NO-GO test. For data analysis, multivariate covariance analysis was used in SPSS program. Data analysis showed that mindfulness-based socio-emotional learning combined with Transcranial Direct Current Stimulation compared to the other two groups and mindfulness-based socio-emotional learning compared to the control group were more effective on sustained attention and response inhibition. According to the findings, it can be suggested that the mindfulness-based socio-emotional learning program combined with Transcranial Direct Current Stimulation is an effective intervention to improve the cognitive functions of children with attention deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention-Deficit, HyperactivitySustained AttentionResponse InhibitionMindfulness-Based Socio-Emotional LearningTranscranial Direct Current Stimulation
  • Ebrahim Ahmadi* Pages 22-39

    Previous findings have shown the many functions of nostalgia, for example, increasing mental health, and the current research aimed to explain those findings by testing the theoretical explanation that the benefits of nostalgia come from the fact that nostalgia reminds us of our intrinsic self. Aiming to investigate the effect of nostalgia on authenticity (intrinsic self-expression) and extrinsic self-definition (concern about meeting society's standards and the expectations of others), Out of 30,000 mobile phone subscribers in Tehran and Karaj, 451 (200 men) with an average age of 40 years were sampled by the convenience method and in an experimental design were randomly assigned to two groups of nostalgia (who thought of a nostalgic memory) and no nostalgia (who thought of an ordinary memory). Intrinsic self-expression was measured by the Authenticity Inventory (Kernis and Goldman, 2006) and extrinsic self-definition by the Extrinsic Contingency Focus Scale (Williams et al., 2010). T-tests showed that the nostalgia group rated their past personality more authentic and reported less extrinsic self-definition and Conditional Process Modelling showed that nostalgia reduced extrinsic self-definition by increasing authenticity. Based on these findings, nostalgia can help in the treatment of mental disorders.

    Keywords: nostalgia, intrinsic self, authenticity, extrinsic self-definition
  • Tina Najafpour, Azadeh Choobforoushzadeh, Azra Mohammadpanah Ardakan*, Majede Khosravi Larijani Pages 40-55

    Based on the importance of various aspects of growth and development in students, including physical, cognitive, emotional and social, in the formation of their personality, the purpose of this study was to examine the effectiveness of intervention based on the theory of mind on aggression and empathy in children. The statistical population of this semi-experimental study was all about 8-12 year old elementary students from Tehran during the academic year 2019. The sample size consisted of 30 students selected through available sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. Data were collected by Buss & Perry` aggression measurement questionnaire and Children's Empathy-Analysis Questionnaire and analysis are analyzed by the covariance analysis test. The findings showed that intervention based on the theory of mind on reducing the aggression and empathy improvement in students is significant (P≤0/05) and Intervention improved empathy as well as aggression with an impact rate of 68% and 82.4% respectively. Therefore, the intervention based on the theory of mind can increase Children's social skills by increasing their ability to understand the feelings and thoughts of others.

    Keywords: Theory of mind, aggression, empathy
  • Adel Bazram, Mahdi Khanjani*, Mohammad Asgari, Seyed MohammadSaeed Rezvani Nejad Pages 56-71

    The three principles of double effect, personal contact, and action are suggested as the chief psychological mechanisms affecting human moral decision making in trolley dilemmas. The purpose of current research was to investigate the claim of the universality of these principles and their role in moral decision making in trolley dilemma in the oriental culture of Iran. In this research, using a semi-experimental single group pre-test-post-test design, four scenarios were used adopted from similar research. The statistical population of this research was the general population active in social media. The sample consisted of 235 participants with an average age of 30.34. Among the subjects, 143 were women and 92 were men. "McNemar" test was used for statistical analysis. Based on the results, the effect of all three principles on the ethical decision making of the subjects in trolley dilemma was confirmed significantly (Pvalue>0.05). Therefore, this research shows that all three principles of personal contact, action, and double effect are effectively influencing moral decision making.

    Keywords: Moral dilemma, Moral decision making, Action Principle, Principle of double effect, Contact Principle
  • Hamid Khanipur*, Mobina Radfar, Maedeh Pour Torogh, Masoud Geramipour Pages 72-86

    The process Assessment of the Learner-Second Edition: Diagnostic Assessment for Math is one of the most widely used tests in the field of learning disorders, which has two versions: reading, writing, and math. The purpose of the present study was to investigate the educational and cultural adaptation of this test. For this purpose, after the translation of the test, the stages of cultural adaptation were investigated from three sources of elementary school mathematics textbooks, interviews with teachers and test implementation of the test on a group of 14 children from preschool to sixth grade, applicability and Special criteria for the implementation of the test were prepared for Iranian students. There has been an amendment to the content of the Iranian sample test in terms of the items of multi-step problem-solving and part-whole concepts. Also, the criteria for passing the test for Iranian students in the sub-tests of place value, finding the bug, and the ability to perform calculations are placed at a higher age than the main instructions of the test. Geometry and decimal numbers are items that are covered in the Pal_II math test in the form of part_whole concepts. However, it is more detailed and complicated in Iranian math textbooks. Calculation education in Iran's school education system has undergone changes in recent years, which were revised in the test instructions. The similarities between the implementation and grading of the Persian version of the Pal_II math test in the Iranian sample and the original instructions of the English version of the test are more than the differences between them.

    Keywords: Adaptation, Pal, II math test, learning disorder, Math learning disorder, Working memory
  • Zahra Zare*, Farhad Balash, Batul Shiralizadeh Pages 87-100

    The purpose of this study was to investigate the effect of the "Brain-Based Learning" teaching method on the level of learning biology in students' cognitive, skill and emotional domains. The method of this research is quasi-experimental with two groups of control and experimental. The statistical population includes 11th-grade female students in Tehran's 13th district in the 2019-2020 academic year. A total of 52 individuals from the statistical population were selected by the purposive sampling method and randomly assigned to two groups. The instruments for measuring the variables were the researcher-made cognitive-skill test and the researcher-made attitude questionnaire. The validity of the researcher-made instrument was determined using the opinions of expert teachers and their reliability was determined by retesting. Statistical tests (t-test, Mann-Whitney, and Chi-square index) were used by SPSS26 to evaluate and analyze the hypotheses. The results showed that teaching in a "brain - based learning" method compared to the usual method increased students' scores in cognitive and skill areas and improved their attitudes in emotional domain in Biology lesson at a statistical level of 5% (P>0.05). These results demonstrate the role and importance of brain-compatible teaching methods in learning.

    Keywords: Brain-Based Learning, Academic achievement, Skill learning, Emotional learning, Biology
  • Fateme Sharifmusavi* Pages 101-118

    This study examined the associations among the executive functions, family cohesion, positive youth development and emotional maturity in adolescents, as well as the mediating role of emotion regulation in the relationship between executive functions, family cohesion, positive youth development and emotional maturity. Participants of this study included 300 high school students in grades 10 to 12 from six schools in Qom, Iran who completed the BRIEF2 Scale, the FACES IV, Positive youth development–short form, Emotional maturity questionnaire and Emotion Regulation Scale. Structural equation modeling revealed was positively associated executive functions with family cohesion, emotion regulation with emotional maturity and positive youth development. Also, the results indicated that no significant relationship between emotion regulation and family cohesion. Interaction-mediation analysis demonstrated that emotion regulation in the relationship between executive functions and family cohesion plays a full mediating role and in the relationship between executive functions and positive youth development and in the relationship between executive functions and emotional maturity has minor mediating role.  In generally, attention to the findings in this study can be used by researchers and therapists in the design and application of effective cognitive and psychological interventions to reduce the problems and mitigate the crises facing adolescents.

    Keywords: Executive Functions, Family Cohesion, Positive youth development, Emotional maturity, adolescents, Emotion regulation
  • Mahmoud Alipour*, MohamadNaghi Farahani *, Ayat Sadattalab Pages 119-137

    Based on the cognitive perspective, cognitve schemas, as an important individual characteristic, influence human behavior. on the other hand, employees can influence the success or filure of the organization by influencing the organizational identity and contex. therefore, in this article, the role of self-concept clarity in the relationship between organizational identity and organizational culture han been investigated. for this purpose, the employees of Sarcheshmeh Copper complex, that at the time of research were more than 5190 person, were selected as the statistical population., and then, using cochran's formula and stratified random sampling, 428 pepole were introduced as a statistical sample. Next, by using cheney's organizational identity questionnaire (1983), Campbell et al's self-concept clarity questionnaire (1996) and Camero-Quinn's organizational culture assesment index tool (2006), the required data were collected. the collected data were analyzed using the structural equation modeling technique. accordind to tjhe results of research, in addition to the direct effect organizational identity, self-concept clarity, as a mediating variable, modifies the negative effects of organizational culture on organizational identity. Considering the role of self-concept clarit in the relationship between organizational identity and organizational cultre and its effect on organizational identiy, it seems that increasing the clarity of employee's self-concept improve their organizational identity. therefore, it is sggested that in the process of recruiing human resources, people who have a higher sel-concept clarity should be recruited into organization. also, it is suggested to compile and implement the necessary training programs to improve the self-concept clarity of employees.

    Keywords: Organizational Identity, Self-concept Clarity, Organizational Culture