فهرست مطالب

مطالعات راهبردی ارتباطات - سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1401)

نشریه مطالعات راهبردی ارتباطات
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 6
  • سمیرا خطیب زاده*، سید محسن بنی هاشمی صفحات 7-26

    فضای مجازی امروزه یک جهان زیست قطعی و همگانی شده است، گسترش شتابناک این فضا با ظرفیت پوشش بالا، آثار فرهنگی ژرف و پر دامنه ای را در پی داشته است که نقش و ابعاد تاثیرگذاری آنها را بر کل پهنه جامعه از جمله عرصه فرهنگ، نمی توان دست کم گرفت. دامنه حدود و ثغور بهره برداری از فضای مجازی کاملا وابسته به سبک زندگی و تعلقات فردی افراد شده است. مدیریت این فضای عظیم و پیچیده نیازمند سیاستگذاری، برنامه ریزی، تولید محتوای مناسب و نظارت دقیق، صحیح و سنجیده است. در این میان موضوعات زنان در این فضا به فراخور ویژگی های جنسیتی، مواضع متفاوتی را بروز داده اند.. این مقاله وضعیت موجود و مطلوب تولید محتوا برای زنان در فضای مجازی در حوزه روابط درون خانوادگی را مورد بررسی قرار داده است. هدف این مقاله طراحی مدل تولید محتوای فرهنگی برای زنان در فضای مجازی می باشد. روش تحقیق کیفی و از نوع تحلیل مضمون است که طی فرایندکدگذاری مضامین پایه، مضامین سازمان دهنده و مضامین فراگیر استخراج شدند. در این تحقیق به مصاحبه عمیق با 18 نفر از اساتید و صاحبنظران پرداخته شد. نتایج تحقیق نشان داد که ایرانی و اسلامی بودن، توجه به تنوع قومیت ها در ایران، توجه به هویت و فطرت زنانه، توجه به کانون خانواده، توجه به ویژگی های زنان الگو در اسلام، ارایه سبک زندگی ایرانی - اسلامی، پاسخگویی متقن به سوالات و دغدغه های زنان و توجه به مهارت های زندگی از شاخص های اصلی مدل تولید محتوای فرهنگی برای زنان در فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، زنان، سبک زندگی، شبکه های اجتماعی
  • رامین رسول اف، کرامت الله راسخ*، علیرضا بیابان نورد سروستانی صفحات 27-40

    مطبوعات در رهبری افکار عمومی، در تمام جوامع بشری نقش مهمی را بر عهده داشته اند به همین جهت آن ها را رکن چهارم دموکراسی می دانند. اگرچه سابقه مطبوعات در ایران به اواسط قرن نوزدهم میلادی برمی گردد، لیکن ایرانیان به طور عمده در جریان انقلاب مشروطیت بود که به نقش مطبوعات آشنا شدند. این نقش با کارکرد آن ها در جوامع غربی متفاوت بود. یکی از مطبوعات معروف و پرطرفدار این دوره روزنامه صوراسرافیل بود که به مدیریت میرزا جهانگیرخان شیرازی و با همکاری میرزا قاسم خان تبریزی و میرزا علی اکبر خان قزوینی مشهور به دهخدا منتشر می شد. انتشار روزنامه صوراسرافیل در جریان انقلاب مشروطیت شروع شد و تا کودتای محمدعلی شاه قاجار به طول انجامید. در این مدت تعداد 32 شماره از این روزنامه منتشر شد. پژوهش حاضر با نگاه به نقش مطبوعات در انقلاب مشروطیت، درصدد بررسی و بیان نقش این روزنامه و تاثیرگذاری آن بر حیات عنصر ایرانی در این دوره است. روش این پژوهش تحلیل محتوا است که با استفاده از مقاله ها و سرمقاله های آن انجام می شود. یافته های پژوهش نشان داد که نشریه مذکور در جریان انقلاب مشروطه، از سه طریق، تلاش برای استقرار مشروطیت و حکومت قانون، مبارزه با استبداد حکومتی و مبارزه با جهل و خرافات بر حوادث این اثر تاثیر گذاشت.

    کلیدواژگان: صوراسرافیل، مشروطیت، مطبوعات، نقش سیاسی اجتماعی، نوسازی
  • سپیده احمدی*، امیرمسعود امیرمظاهری، مجید صفاری نیا صفحات 41-54

    خانواده در تعامل دو سویه با اعضای خود و اجتماع، باز آفرینی می شود.تحولات زیستی و اجتماعی منجر به پیدایش زنان سرپرست خانواده گردیده است. این گروه به دلیل ضعف و یا عدم سرپرستی مرد با چالش‏هایی روبه رو هستند. افزایش تعداد این خانواده ها در مقام مقایسه با سال های پیشین مطالعه این موضوع را حیاتی می نماید.هدف این پژوهش بازسازی معنایی از مفهوم فرهنگ فقر و شناسایی ماهیت و ابعاد آن در بین زنان سرپرست خانواده در منطقه 19 تهران در سال 1400 است و نیز دستیابی به شناختی عمیق و بر پایه ی روش امیک به معنای شناخت از درون و آگاهی از تجربه زیست این گروه های اجتماعی می باشد. روش این پژوهش کیفی است. با 23 نفر از زنان سرپرست خانواده در این منطقه مصاحبه عمیق انجام شد. حجم نمونه‏ براساس معیار اشباع نظری 20 تعیین شد. به جهت تنظیم کد های استخراجی از شیوه ی تحلیل مضمونی روایت بر مبنای روش براون و کلارک در نرم افزار Nvivo بهره جسته ایم. تحلیل‏ها درنهایت سبب ظهور سه مقوله اصلی شد: زیست حداقلی ، ساخت اجتماعی مادرانگی و درماندگی پذیرفته شده. مدل مفهومی فرهنگ فقر مضامین استخراجی نیز ترسیم گردید.این یافته‏ها نشان می دهند فرهنگ فقر با مولفه های اکتشاف شده در خانواده هایی با سرپرستی زنان در حال بازتولید است. وجود وضعیت دشوار و شرایط نامطلوب زندگی این دسته از زنان، فقرفزاینده ای را برایشان به ارمغان می آورد که هر روز خروج از آن بیشتر برایشان نا ممکن می گردد.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانواده، بازسازی معنایی فرهنگ فقر، محرومیت
  • اکرم بوربور، سمیه تاجیک اسماعیلی* صفحات 55-68
    این پژوهش با هدف مطالعه و تحلیل وضعیت مصرف رسانه های نوین در میان زنان شهر تهران طراحی و اجرا شده است. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن توصیفی است که با تکنیک پیمایش و ابزار اندازه گیری؛پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش عبارت است از کلیه زنان ساکن شهر تهران در سال 1399. به منظور سنجش متغیر کمیت و کیفیت استفاده از شبکه های اجتماعی، از پرسشنامه محقق ساخته مربوط به میزان و نوع استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که زنان مورد مطالعه بیشتر جهت دریافت اطلاعات مورد نیاز خود و کسب آگاهی از تلگرام استفاده می کنند و کمترین رتبه مربوط به تولید محتوا با میانگین 1.90 می باشد. کیفیت استفاده زنان از تلگرام با میانگین 2.54 درحد کم قرار دارد. زنان، بیشتر جهت دریافت آموزش های گوناگون از صفحات اینستاگرام استفاده می کنند و کمترین رتبه مربوط به تولید محتوا با میانگین 2.41 می باشد. کیفیت استفاده از اینستاگرام با میانگین 3.19، کمی بیش از حد متوسط قرار دارد. زنان همچنین بیشتر از تجربیات شخصی دیگران در توییتر استفاده می کنند و کمترین رتبه مربوط به اشتراک گذاشتن تجربیات شخصی با میانگین 1.73 است. کیفیت استفاده از توییتر با میانگین 1.98، پایین بوده است. زنان کاربر فیسبوک بیشتر در حد کامنت گذاشتن برای دیگران فعال بوده و کمترین رتبه مربوط به گذاشتن پست یا عکس با میانگین 1.38 می باشد. کیفیت استفاده از فیسبوک با میانگین 1.42، درحد نازلی بوده است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، میزان استفاده از شبکه ها، نوع استفاده از شبکه ها، زنان شهر تهران
  • زهرا باقری*، سید رضا نقیب السادات، منصوره زارعان صفحات 69-81
    زنان به عنوان کاربران شبکه اجتماعی اینستاگرام همواره خواسته هایی را در زمینه موضوعات مرتبط با خود مطرح می کنند که برگرفته از گفتمان هایی است که دانسته یا ندانسته به آن پایبند هستند. از آنجا که یکی از نقش های زنان مادری است و با توجه به اهمیت این نقش در حفظ خانواده و جامعه، هدف این پژوهش گفتمان شناسی فرهنگی-اجتماعی زنان در اینستگرام و بررسی جایگاه خواسته های مادران بود. رویکرد این پژوهش اکتشافی و روش تحقیق کاربردی و کیفی بوده و برای انجام آن از روش تحلیل گفتمان نورمن فرکلاف استفاده شد. جامعه آماری، کلیه صفحات واقعی کاربران زن ایرانی با بیش از 10000 دنبال کننده، با استفاده از روش نمونه گیری نااحتمالی و تکنیک هدفمند، از هزار صفحه، 56 صفحه دارای شرایط بودند. در نهایت یازده گفتمان محبوب زنان در اینستاگرام پیدا شد. در این گفتمان ها تنها یک گفتمان به این موضوع پرداخت. گفتمان های دیگر رویکردهای متفاوتی نسبت به مادران داشتند. گفتمان فمنیست رادیکال و گفتمان فمنیست لیبرال، نقش مادری را به طور کامل نپذیرفتند، گفتمان توانمندسازی زنان، گفتمان مطالبات فرهنگی و اجتماعی زنان، گفتمان ضدبلاگرهای تبلیغاتی و گفتمان مثبت نگری به بدن، نسبت به نقش مادری و مطالبات آن، بی تفاوت بودند و گفتمان حقوق زن، گفتمان خشونت علیه زنان، گفتمان فمنیست اسلامی و گفتمان نواندیشان دینی، صرفا به مسایل حقوقی مادری توجه داشتند. این وضع نشان از اهمیت پایین خواسته های فرهنگی و اجتماعی مادران دارد. به عبارت دیگر، اگرچه مادر نقش مهم و پررنگی در جامعه دارد اما به علل مختلف که نیازمند تحقیقی مجزا است، در مقایسه با سایر نقش های زنان از اهمیت کمتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: خواسته های مادر، حقوق مادر، گفتمان شناسی، اینستاگرام
  • همایون مرادنژادی*، سرور نوریان صفحات 83-96
    میزان اعتماد در هر جامعه ای، می تواند به گونه ای بیانگر وضعیت سرمایه اجتماعی در آن جامعه نیز باشد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر فرهنگ پاسخگویی کارکنان هلال احمر بر اعتماد مردم زلزله زده مناطق روستایی شهرستان ثلاث باباجانی انجام گرفته است. روش شناسی پژوهش، توصیفی - همبستگی بوده است. منطقه مورد مطالعه، مناطق روستایی زلزله زده شهرستان ثلاث باباجانی به تعداد 2630 خانوار بود که تعداد 404 خانوار از آنها به عنوان جامعه آماری درنظر گرفته شد. با استفاده از فرمول کوکران و درنظر گرفتن مقدار p و q به میزان 5/0، تعداد 194 سرپرست خانوار از آنها به عنوان نمونه آماری برآورد و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی با انتساب متناسب مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی آن توسط تعداد سه نفر از اساتید گروه کارآفرینی و توسعه روستایی دانشگاه ایلام تایید شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ به میزان 87/0 محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. از آماره های میانگین رتبه ای، انحراف معیار، ضریب همبستگی و رگرسیون استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین متغیر پاسخگویی اخلاقی، قانونی، مالی، عملکردی و ساختاری، اطلاع رسانی و فرهنگی هلال احمر و اعتماد مردم در سطح معنی داری 99% رابطه مثبت و معنی داری برقرار بوده است. نتایج رگرسیون نشان داد که متغیرهای پاسخگویی اخلاقی و مالی میزان 8/58 درصد از واریانس متغیر وابسته اعتماد را تبیین نموده اند. متغیر پاسخگویی اخلاقی با میزان بتای 581/0 بیشترین تاثیر را بر متغیر وابسته اعتماد عمومی داشته است.
    کلیدواژگان: اعتماد، پاسخگویی، هلال احمر، ثلاث باباجانی. استان کرمانشاه
|
  • Samira Khatibzadeh *, Mohsen Banihashemi Pages 7-26

    Today, virtual space has become a definitive and universal living world, the rapid expansion of this space with a high coverage capacity has resulted in deep and wide-ranging cultural works, whose role and dimensions of impact on the entire spectrum of society, including the field of culture, cannot be ignored. Power is underestimated. The range of limits and gaps in the use of virtual space is completely dependent on the lifestyle and personal belongings of people. The management of this huge and complex space requires policy, planning, appropriate content production and careful, correct and measured monitoring.In the meantime, women's issues in this space have expressed different positions based on gender characteristics. This article has examined the current and desirable content production situation for women in the virtual space in the field of family relationships. The purpose of this article is to design a model of cultural content production for women in cyberspace. The research method is qualitative and of the theme analysis type, which were extracted during the coding process of basic themes, organizing themes and overarching themes. In this research, in-depth interviews were conducted with 18 professors and experts. The results of the research showed that being Iranian and Islamic, paying attention to the diversity of ethnicities in Iran, paying attention to the identity and nature of women, paying attention to the center of the family, paying attention to the characteristics of model women in Islam, presenting the Iranian-Islamic lifestyle, answering the questions thoroughly. And women's concerns and attention to life skills are the main indicators of the cultural content production model for women in cyberspace.

    Keywords: cyberspace, Women, lifestyle, Social networks
  • Ramin Rasoulof, Keramatollah Rasekh *, Alireza Biabannavard Pages 27-40

    The press has played an important role in leading public opinion in all human societies, which is why the press is considered the fourth pillar of democracy. The press also played an important role in the constitutional revolution. Although the history of the press in Iran dates back to the mid-nineteenth century, it was mainly during the Constitutional Revolution that Iranians realized the role of informing the press. One of the famous and popular presses of this period was Suresrafil newspaper, which was published under the management of Mirza Jahangir Khan Shirazi and in collaboration with Mirza Ghasem Khan Tabrizi and Mirza Ali Akbar Khan Qazvini known as Dehkhoda. The publication of Suresrafil newspaper started with the victory of the Constitutional Revolution and lasted until the coup d'etat of Mohammad Ali Shah Qajar. During this period, 32 issues of this newspaper were published. The present study, by looking at the role of the press in the constitutional revolution, seeks to examine and express the role of this newspaper in raising public awareness. The method of this research is content analysis which in this research has been used to examine the content and objectives of the publication. The findings of this study show that during the Constitutional Revolution, by promoting liberal ideas and criticizing the authoritarian system, the publication played an important role in enlightening public opinion and modernizing Iran during the constitutional period. The final result of the research shows that political and social newspapers like Souresrafil played a decisive role in Iran's constitutional revolution.

    Keywords: Suresrafil”, “Constitutionalism”, “Press”, “Socio-Political Role”, “Modernization”
  • Sepideh Ahmadi *, Amirmasoud Amirmazaheri, Majid Saffarinia Pages 41-54

    The family is re-created in the two-way interaction with its members and the society. Biological and social changes have led to the emergence of women who are heads of the family. Their personal lives face challenges due to the absence or weakness of male supervision.The presence of Female-headed households in all societies is obvious, but more attention to this population group stems from changes in the statistics of this group compared to previous years.The purpose of this study is Meaning Reconstruction of culture of poverty and identify their dimensions among Female-Headed Households in the 19th District of Tehran in 2021, from another perspective, cognition based on the Emic method means cognition from within and awareness of the biological experience of these social groups .The method of this research is qualitative. In-depth interviews were conducted with 23 Female-Headed Households in the area. The sample size was determined based on the theoretical saturation criterion as 20. Method of thematic analysis of narration based on Brown and Clark method in Nvivo software was used to analyze the interview data. Analysis eventually led to the emergence of the following three main categories: Minimal living, social reconstruction of motherhood and accepted helplessnes.The conceptual model of the culture of poverty was also drawn. These findings show that the culture of poverty is being reproduced with the discovered components in families headed by women. The existence of difficult situation and unfavorable life conditions of this group of women brings them an increasing poverty, which becomes more and more impossible for them to get out of it.

    Keywords: Female-headed households, Meaning Reconstruction of culture of poverty, Deprivation
  • Akram Boorboor Pages 55-68
    The present study was designed and conducted to investigate and analyze the consumption of new media among women in Tehran .This research is an applied type and its method is descriptive, which has been done with a survey technique and measurement tool; a questionnaire .The statistical population includes all women living in Tehran in 1399 .. To measure the variable of the amount and type of use of social networks, a questionnaire related to the amount and type of use of virtual social networks used by the researcher was used. Findings of the study on the type of women using social networks showed that the women used to use the telegram to get the information they need and gain knowledge, and the lowest rank is related to content production with an average of 1.90. "Quality and how to use the telegram" by women in Tehran with an average of 2.54 is low. The women in the study mostly use Instagram pages to receive various trainings (science, cooking, health, etc.) and the lowest rank is related to content production with an average of 2.41. "Quality and how to use Instagram" by women with an average of 3.19, is slightly above average and higher than how to use Telegram. Women also use Twitter more than anyone else's personal experiences, and the lowest is for sharing personal experiences with an average of 1.73. "Quality and how to use Twitter" by women was low with an average of 1.98. Women Facebook users are more active in commenting to others, and the lowest rating is for posting a photo or photo with an average of 1.38. "Quality and how to use Facebook" by women in Tehran with an average of 1.42, has been low.
    Keywords: virtual social networks, Network Usage, Type of Network Usage, women in Tehran
  • Zahra Bagheri *, Seyyed Reza Naghibulsadat, Mansoureh Zarean Pages 69-81
    Women, as users of the Instagram social network, always raise wants on topics related to them, which are derived from discourses that they adhere to knowingly or unknowingly. Since one of the roles of women is motherhood and considering the importance of this role in preserving the family and society, the purpose of this research was socio-cultural discourse analysis of women on Instagram and investigating the position of mothers' wishes. The approach of this research is exploratory and the research method is applied and qualitative, and Norman Fairclough's discourse analysis method was used to conduct it. The statistical population, all the real pages of Iranian female users with more than 10,000 followers, using the probability sampling method and targeted technique, out of a thousand pages, 56 pages had conditions. Finally, eleven popular discourses of women on Instagram were found. In these discourses, only one discourse addressed this issue. Other discourses had different approaches towards mothers. The radical feminist discourse and the liberal feminist discourse did not fully accept the role of mother. the discourse of women's empowerment, the discourse of women's cultural and social wants, the discourse of anti-advertising bloggers, and the discourse of body positivity, were indifferent to the role of motherhood and its wants. And the discourse of rights Women, The discourse of violence against women, the discourse of Islamic feminists, and the discourse of religious neo-thinkers, were only concerned with the legal issues of motherhood. This situation shows the low importance of cultural and social wants of mothers. In other words, although the mother has an important and prominent role in society, it is less important compared to other roles of women due to various reasons that require a separate research.
    Keywords: Mother's wishes, mother's rights, Discourse Analysis, Instagram
  • Homayoon Moradnezhadi *, Soroor Noreyan Pages 83-96
    the level of trust in any society can also reflect the status of social capital in that society.The purpose of this study was to Analyzing the effect of accountability of Red Crescent Staff on the trust of people in earthquake-hit rural areas of Salas-e Babajani Township. The methodology of the research was descriptive correlation. The statistical population of the study was 2630families of the earthquake-affected people in rural areas of Salas-e Babajani Township. Which 404 households were considered as the statistical population. By Using Cochran formula, 200 of them were selected as a statistical sample and studied by stratified random sampling method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by three faculty members from the Department of Entrepreneurship and Rural Development at Ilam University. The reliability of the questionnaire was 0.87 using Cronbach's alpha, which indicates that the reliability of the research tool was suitable. Data analysis in both descriptive and inferential statistics were performed using the SPSS21 software. Results showed that between ethical accountability, legal accountability, financial accountability, functional and structural accountability, information accountability and accountability There was a positive and significant relationship between cultural institutions of relief workers (0. 650) and people's trust at the significant level of 99%.The results of regression analysis showed that the variables of moral and financial accountability explained 58.8% of the varianceof the dependent variable of trust. Also, The ethical accountability variable with a beta of 0.558 had the highest effect on the dependent variable of public trust.
    Keywords: Trust, accountability, Aid Agencies, Salas-e Babajani, Kermanshah province