فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال شانزدهم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نقش واسطه ای فراشناخت در رابطه بین سبک های دلبستگی واعتیاد به بازی آنلاین در نوجوانان
    اکرم عظیمی، ماندانا نیکنام*، مرضیه هاشمی صفحات 1-15

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای فراشناخت در رابطه بین سبک های دلبستگی و اعتیاد به بازی آنلاین در نوجوانان انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه نوجوانان پسر (15-19 ساله) منطقه یک شهر تهران بود که در سال 1399-1400مشغول به تحصیل بودند که از بین آنها نمونه ای به حجم 234 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه باورهای فراشناختی ولز، پرسشنامه اعتیاد به بازی های آنلاین وانگ و چانگ و سبک دلبستگی کولینز و رید بود. روابط بین متغیرها با آزمون همبستگی پیرسون و آزمون مدل یابی معادلات ساختاری به روش حداقل مجذورات جزیی و با استفاده از نرم افزارهای آماریSPSS  و LISREL انجام شد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، نقش واسطه ای فراشناخت در رابطه بین ابعاد دلبستگی و اعتیاد به بازی های آنلاین تایید شد. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین دلبستگی ایمن با فراشناخت، و اعتیاد به بازی آنلاین رابطه منفی و معنادار (05/0>P) و بین دلبستگی اجتنابی و اضطرابی با فراشناخت و اعتیاد به بازی آنلاین و بین فراشناخت و اعتیادبه بازی آنلاین رابطه مثبت و معنادار (05/0>P) وجود داشت. بنابراین، مطالعه حاضر ارتباط غیرمستقیم ابعاد دلبستگی و اعتیاد به بازی آنلاین را از طریق فراشناخت روشن ساخت و نشان داد که فراشناخت در رابطه بین ابعاد دلبستگی و اعتیاد به بازی آنلاین نقش واسطه ای دارد. پیشنهاد می شود متخصصان سلامت روان بر نقش ابعاد دلبستگی و فراشناخت جهت مداخلات پیشگیرانه و آگاهی رسانی به خانواده ها و مدارس تاکید نمایند.

    کلیدواژگان: فراشناخت، ابعاد دلبستگی، اعتیاد به بازی آنلاین، نوجوانان پسر
  • مقایسه ویژگی های جمعیت شناختی، شدت و عوارض بیماری کولیت اولسراتیو (UC) و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان در بیماران UC با و بدون علائم افسردگی
    سارا حسین پور، زهرا زنجانی*، عبدالله امیدی، محمدرضا ملاقنبری، راستی امامی راد صفحات 1-20

    کولیت اولسراتیو یک نوع از بیماری های التهابی روده است و افسردگی از جمله شایع ترین اختلالات روانشناختی در این بیماران است. این  مطالعه با هدف مقایسه شدت و عوارض بیماری کولیت اولسراتیو و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان در بیماران کولیت اولسراتیو  با و بدون علایم افسردگی انجام شد. در این مطالعه موردی-شاهدی 272 نفر بیمار مبتلا به کولیت اولسراتیو به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و براساس نمرات پرسشنامه افسردگی بک-2، در دو گروه بیماران با علایم افسردگی و بیماران بدون علایم افسردگی گمارش شدند و با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، شاخص ساده فعالیت بیماری کولیت اولسراتیو و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از مقایسه این دو گروه بیماران نشان داد، بیماران با علایم افسردگی در مقایسه با بیماران بدون علایم افسردگی، علایم شدیدتر بیماری و عوارض بیشتر مربوط به این بیماری یعنی، مشکلات پری آنال را تجربه می کنند، همچنین در همه ابعاد راهبرد های شناختی تنظیم هیجان بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد و بیماران کولیت اولسراتیو با علایم افسردگی در مقایسه با بیماران بدون علایم افسردگی نمرات بالاتری در راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان کسب کردند. با  توجه به نتایج می توان گفت که افسردگی و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان از جمله مولفه های مرتبط با علایم جسمی و سلامت روانشناختی بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو هستند، علایم افسردگی می تواند با علایم شدیدتر بیماری در ارتباط باشد و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان نیز ممکن است بروز علایم افسردگی را در این بیماران تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: کولیت اولسراتیو (UC)، افسردگی، تنطیم شناختی هیجان
  • مراقبه و ذهن آگاهی: کاهش دفاع های آنی و درنگیده در برابر اندیشه مرگ
    ابراهیم احمدی* صفحات 16-30

    پژوهش ها همبستگی منفی ذهن آگاهی با واکنش های دفاعی به یادآوری/اندیشه مرگ را نشان داده اند و هدف پژوهش کنونی این بود که با روش آزمایشی، اثر مراقبه و ذهن آگاهی بر این واکنش ها را روشن کند. فراخوان شرکت در پژوهش به 30 هزار مشترک همراه اول و ایرانسل شهر تهران پیامک شد و با روش دسترس، 127 نفر از آنها (53 مرد) با میانگین سنی 37 سال برای شرکت در این پژوهش گزینش و به گونه تصادفی به چهار گروه مراقبه-اندیشه مرگ، مراقبه-بدون اندیشه مرگ، بدون مراقبه-اندیشه مرگ، و بدون مراقبه-بدون اندیشه مرگ گمارده شدند. پس از آموزش مراقبه تنفس ذهن آگاهانه بودایی و اندازه گیری ذهن آگاهی با مقیاس ذهن آگاهی تورونتو، اندیشه مرگ با روش بورک و همکاران (2010) در آزمودنی ها به وجود آمد و آنگاه فرونشانی اندیشه مرگ به عنوان یک دفاع آنی با روش آرنت و همکاران (1997) یک بار پس از به وجود آوردن اندیشه مرگ و یک بار پس از یک درنگ، و دفاع از جهان بینی خویش به عنوان یک دفاع درنگیده با روش گرینبرگ و همکاران (1990) پس از یک درنگ اندازه گیری شد. تحلیل های واریانس نشان دادند که مراقبه، ذهن-آگاهی را افزایش داده و توانسته است از اثر اندیشه مرگ بر فرونشانی اندیشه مرگ و دفاع از جهان بینی خویش جلوگیری کند. پس مراقبه می تواند با افزایش ذهن آگاهی، واکنش های دفاعی به اندیشه و اضطراب مرگ، که اثرهای زیان بار این واکنش ها برای فرد و جامعه ثابت شده است، را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: مراقبه، ذهن آگاهی، اندیشه مرگ، اضطراب مرگ، واکنش های دفاعی، فرونشانی اندیشه مرگ، دفاع از جهان بینی خویش
  • اثربخشی درمان مبتنی بر تعامل والد - کودک بر کاهش خشونت کلامی و غیر کلامی مادران و علائم نقص توجه و بیش فعالی در کودکان پیش دبستانی
    حنانه پناهی پور*، ناهید حسینی نژاد، مه سیما پورشهریاری صفحات 31-45

    یکی از اختلالات شایع در دوران کودکی نقص توجه و بیش فعالی و تاثیرات متقابل آن با رفتارهای والدین است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعامل والد-کودک بر کاهش خشونت کلامی و غیر کلامی مادران و  علایم نقص توجه و بیش فعالی در کودکان پیش دبستانی انجام شد. روش پژوهش حاضر، شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کودکان پیش دبستانی با علایم نقص توجه و بیش فعالی و مادران آنها در شهر تهران در سال 98 بود. تعداد 20 نفر از این کودکان و مادران با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) همتاسازی شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای در جلسات درمان مبتنی بر تعامل والد-کودک شرکت کردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس کانرز والدین (گویت و همکاران، 1978) و پرسشنامه غربال رفتارهای والد (فاکس، 1994) بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل MANCOVA در نسخه 22 SPSS نشان داد که نمرات خشونت کلامی و غیر کلامی مادران و نیز علایم نقص توجه کودکان در پس آزمون نسبت به پیش آزمون کاهش یافت (001/0> p) درمان مبتنی بر تعامل والد-کودک اثر معناداری بر کاهش خشونت کلامی و غیر کلامی مادران و علایم نقص توجه و بیش فعالی داشت و می توان نتیجه گرفت که این درمان می تواند شدت علایم نقص توجه و بیش فعالی کودکان و خشونت کلامی و غیر کلامی مادران این کودکان را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: ADHD، خشونت کلامی و غیر کلامی، کودکان، مادران، اختلال نقص توجه و بیش فعالی
  • تبیین اثر ناگویی هیجانی بر اختلالات عملکرد جنسی زنان بر مبنای تئوری تبادل اجتماعی
    معصومه تدریس تبریزی، مجید صفاری نیا*، مهناز علی اکبری دهکردی، احمد علی پور صفحات 46-58

    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین ناگویی هیجانی و عملکرد جنسی زنان با میانجیگری سبک های تبادل اجتماعی صورت گرفت. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متاهل ساکن شهر تهران بود که از این میان  550 نفر از طریق فراخوان اینترنتی در پژوهش شرکت کردند.  در پژوهش حاضر از مقیاس ناگویی هیجانی، مقیاس عملکرد جنسی زنان و پرسشنامه سبک های تبادل اجتماعی به عنوان ابزار استفاده گردید. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شد. روابط واسطه ای در الگوی پیشنهادی نیز با استفاده از روش بوت استرپ آزموده شدند. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری حاکی از برازش مدل بود و نشان داد، ناگویی هیجانی با میانجیگری سبک های منفعت طلبی و سرمایه گذاری افراطی رابطه ناگویی هیجانی و عملکرد جنسی را میانجیگری می کنند. با توجه به نتایج، جهت بهبود عملکرد جنسی باید به سبک های تبادل اجتماعی توجه کرد. یافته های پژوهش حاضر چهارچوب مفیدی را در شناسایی مولفه های تاثیرگذار در حوزه روانشناسی اجتماعی در عملکرد جنسی زنان فراهم می کند که در برنامه های پیشگیری و درمانی می بایست مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، سبک های تبادل اجتماعی، عملکرد جنسی
  • نقش سبک های تصمیم گیری و دشواری در تنظیم هیجانی در پیش بینی رفتارهای پرخطر در میان نوجوانان دختر شهرستان یزد
    فاطمه سلطانی فر*، عاطفه رضایی، مهدی تولایی صفحات 59-67

    رفتارهای پرخطر در میان نوجوانان بسیار شایع بوده که نیازمند توجه و مداخلات پیشگیرانه است. مطالعات بسیاری نقش نواقص شناختی و هیجانی در بروز گرایش به چنین رفتارهایی را نشان داده است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی رفتارهای پرخطر بر اساس سبک های تصمیم گیری و دشواری در تنظیم هیجانی در دانش آموزان نوجوان دختر می باشد. بدین منظور طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی تعداد 200 نفر از دانش آموزان دوره متوسطه (میانگین سنی: 23. 15، انحراف استاندارد:00. 1) به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های رفتارهای پرخطر در نوجوانان ایرانی، سبک های تصمیم گیری و دشواری در تنظیم هیجانی پاسخ دادند. نتایج بیانگر همبستگی معنادار میان رفتارهای پرخطر با دشواری در تنظیم هیجانی بود. هم چنین رفتارهای پرخطر با سبک تصمیم گیری آنی رابطه مثبت و با سبک تصمیم گیری عقلانی رابطه منفی معنادار نشان داد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که سبک های تصمیم گیری نا کارآمد در کنار دشواری در تنظیم هیجانی می توانند رفتارهای پرخطر را به طور معناداری در بین نوجوانان دختر پیش بینی کنند. کاربرد های عملی و توصیه هایی برای مطالعات بعدی مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، سبک های تصمیم گیری، دشواری در تنظیم هیجانی، نوجوانان
|
  • The mediating role of metacognition with attachment and online gaming addiction in adolescence
    Akram Azimi, Mandana Niknam*, Marzie Hashemi Pages 1-15

    The aim of this study was to investigate the mediating role of metacognition in the relationship between attachment styles and online gambling addiction in adolescents. The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population was all male adolescents in district one of Tehran, from which a sample of 234 people were selected by convenience sampling method. The research instruments were Wells Metacognitive Beliefs Questionnaire,Wang and Chang online game addiction,and Collins and Reed attachment style. Relationships between variables were performed by Pearson correlation test and structural equation modeling test using partial least squares method. Pearson correlation test showed that there is a negative and significant relationship between secure attachment with metacognition and online gambling addiction and between positive avoidance and anxiety with metacognition and online gambling addiction and a positive and significant relationship between metacognition and online gambling addiction (0.05>P)existed. It also clarified the indirect relationship between the dimensions of attachment and online gambling addiction through metacognition and showed that metacognition plays a mediating role in the relationship between the dimensions of attachment and online gambling addiction. It is suggested that psychologists emphasize the role of attachment and metacognition dimensions for preventive interventions and awareness-raising for families and schools.

    Keywords: metacognition, dimensions of attachment, online gaming addiction, boy adolescent
  • Comparative of demographic characteristics, severity and complications of ulcerative colitis (UC) and cognitive emotion regulation strategies between UC patients with and without depressive symptoms
    Sara Hosseinpoor, Zahra Zanjani*, Abdollah Omidi, Mohammadreza Molaghanbari, Rasti Emamirad Pages 1-20

    Ulcerative Colitis is a type of Inflammatory Bowel Diseases that depression is one of the most common psychological disorders in these patients. The aim of this study was to compare the characteristics associated with the disease including the severity and complications of the disease and cognitive emotion regulation strategies in patients with ulcerative colitis with and without depressive symptoms. In this case-control study, 272 patients with ulcerative colitis were selected by purposive sampling and based on the scores of Beck-2 Depression Inventory, they were assigned into two groups of  patients with depressive symptoms and patients without depressive symptoms. Our tools include demographic questionnaire, Simple Clinical Colits Activity Index, Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. Results revealed that UC patients with depressive symptoms experience more severe symptoms of UC and more complications related to this disease, including perianal problems than UC patients without depressive symptoms. There was also a significant difference between the two groups in all aspects of cognitive strategies for emotion regulation. According to the results, it can be said that depression and cognitive emotion regulation strategies are among the components related to physical symptoms and mental health of patients with ulcerative colitis.

    Keywords: Ulcerative Colitis, Depression, Cognitive emotion regulation
  • Meditation and Mindfulness: Reducing the Immediate and Delayed Defenses against the Thought of Death
    Ebrahim Ahmadi* Pages 16-30

    Research has shown a negative correlation between mindfulness and defensive reactions to the reminder/thought of death, and the purpose of the present study was to illuminate the effect of meditation and mindfulness on these reactions using an experimental method. The call for participation in the study was sent to 30,000 subscribers of Hamrahe Aval and Irancell in Tehran and using the convenience sampling, 127 of them (53 males) with a mean age of 37 years were selected to participate in this study and were randomly assign to four groups of Meditation-Death Thought, Meditation-Without Death Thought, Without Meditation-Death Thought, and Without Meditation-Without Death Thought. After teaching Buddhist mindful breathing meditation and measuring mindfulness using Toronto Mindfulness Scale (TMS), death thought was created in participants using the method of Burke et al. (2010) and then death thought Suppression, as an immediate defense, was measured using the method of Arndt et al. (1997) once after creating death thought and once after a delay, and worldview defense, as a delayed defense, was measured using the method of Greenberg et al. (1990) after a delay. ANOVAs showed that meditation increased mindfulness and was able to prevent the effect of death thought on death thought suppression

    Keywords: meditation, mindfulness, death thought, death anxiety, defensive reactions, death thought suppression, worldview defense
  • Effectiveness of Parent-Child Interaction Therapy on Reducing Verbal and Non-verbal Violence of Mothers and Symptoms of Attention Deficit Hyperactivity Disorder in Preschool Children
    Hannaneh Panahipour*, Nahid Hoseininezhad, Mahsima Pourshahriari Pages 31-45

    One of the most common childhood disorders is attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and its interaction with parental behaviors. This study aimed to determine the effectiveness of parent-child interaction therapy (PCIT) on reducing verbal and non-verbal violence of mothers and symptoms of ADHD in preschool children. The method of the study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population included preschool children with ADHD symptoms and their mothers in Tehran. Twenty of these children and their mothers were selected using convenience sampling method and were matched and randomly assigned in experimental (n = 10) and control (n = 10) groups. The experimental group participated in 8 sessions of 90 minutes in PCIT sessions. The instruments included the Connors’ Parent Rating Scale and the Parent Behavior Screening. Data analysis using MANCOVA in SPSS version 22 showed that the scores of verbal and non-verbal violence of mothers, also the symptoms of ADHD decreased in the post-test compared to the pre-test (p <0.001) and treatment has a significant effect on reducing mothers’ verbal and non-verbal violence and symptoms of ADHD. It can be concluded PCIT could decrease the severity of ADHD symptoms in children and mothers' verbal and non-verbal violence.

    Keywords: ADHD, verbal, non-verbal Violence, children, mothers, attention deficit hyperactivity disorder
  • Explaining the effect of Alexithymia on women's sexual dysfunction based on social exchange theory
    Masomeh Tadris Tabrizi, Majid Saffarinia*, Mahnaz Aliakbari Dehkordi, Ahmad Alipour Pages 46-58

    The aim of this research was to investigate the relationship of Alexithymia and female sexual function by mediating social exchange styles. the research method was a descriptive correlational. The Statistical population was composed of all married women living in Tehran, of which 550 individuals participated in the study through online recall. The research tool included Toronto alexithymia scale, the Women's Sexual Function Scale and Social Exchange Styles Scale. Fitness of the proposed model was estimated through structural equation modeling (SEM) and using Lisrel software package. The mediating relationship in the proposed pattern were tested using the bootstrap procedure. The results of structural equation modeling indicating fitness of model and showed that alexithymia with the mediation of benefit-seeking style and overinvestment style had an indirect effect on sexual function. According to the results, in order to improve sexual function should be considered in social exchange styles. The findings of the present study provide a useful framework for identifying the influential components in the field of social psychology in women's sexual function that should be considered in prevention and treatment programs.

    Keywords: Alexithymia, Social Exchange Styles, Sexual Function
  • The role of decision-making styles and difficulty in emotion regulation in predicting high-risk behaviors among female adolescents in Yazd
    Fatemeh Soltanifar*, Atefeh Rezaie, Mehdi Tavallae Pages 59-67

    Risky behavior among adolescents is a common problem requiring attention and preventive interventions. Numerous studies support the contribution of cognitive and emotional deficits in the tendency to high-risk behaviors. This study aimed to predict risk-taking behaviors through decision-making styles and difficulty in emotion regulation among female adolescents. For this purpose, 200 high school students (Mage = 15. 23, SD = 1. 00) were selected via a stratified random sampling method. Participants completed the Iranian Adolescence Risk-taking Scale (IARS), General Decision-Making Style (GDMS) questionnaire, and Difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS). Findings indicated that risky behaviors significantly correlated with difficulty in emotion regulation. In addition, high-risk behaviors demonstrated a positive correlation with spontaneous decision-making and a negative correlation with rational decision-making style. The results of multiple linear regression analysis revealed the significant role of decision-making styles and difficulty in emotion regulation in predicting high-risk behaviors. Practical implications and future areas of study are discussed.

    Keywords: High-risk behaviors, decision-making styles, difficulty in emotional regulation, adolescents