فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 52 (زمستان 1401)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 52 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ریحانه جباری، کیانوش زهراکار، اسماعیل صدری دمیرچی صفحات 11-31
    هدف

    هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه مدل سازگاری زناشویی بر اساس ساختار قدرت در خانواده با میانجی‌گری عدالت زناشویی در زوجین شاغل بود.

    روش

    جامعه این پژوهش را زوجین شاغل در نیروهای مسلح شهر تهران در سال 1400-1399 تشکیل دادند که از این جامعه‌، 300 زوج به روش نمونه‌گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند. ابزار این پژوهش را پرسش‌نامه ساختار قدرت در خانواده سعیدیان (2003)، پرسش‌نامه ادراک عدالت در روابط زناشویی پری (2004) و سازگاریی زناشویی (اسپانیر (1976)) تشکیل دادند. داده‌ها به‌وسیله نرم‌افزار آماری SPSS22 و ایموس با روش آماری همبستگی و تحلیل مسیر مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌ها:

     یافته‌های پژوهش نشان داد ساختار قدرت خانواده دارای تاثیر مستقیم مثبت بر سازگاری زناشویی (81/0= β و 01/0>P) است. از سویی ساختار قدرت بر عدالت زناشویی دارای اثر مثبت و مستقیم است (55/0= β و 01/0>P) و اثر مثبت و مستقیم عدالت زناشویی بر سازگاری زناشویی مورد تایید قرار گرفت (18/0= β و 01/0>P). همجچنین بررسی نقش میانجی حاکی از آن است که عدالت دارای نقش واسطه‌ گری در بین ساختار قدرت خانواده و سازگاری زناشویی (10/0= β و 01/0>P) است.

    نتیجه‌ گیری:

     به‌طور کلی نتایج نشان می‌دهد که مدل پژوهش مبنی بر رابطه ساختار قدرت در خانواده با سازگاری زناشویی و میانجی‌گری عدالت زناشویی در زوجین از برازش مطلوب برخوردار است.

    کلیدواژگان: سازگاری زناشویی، ساختار قدرت در خانواده، عدالت زناشویی، زوجین شاغل
  • مهسا کاشفی زاده، محبوبه طاهر، عباسعلی حسین خانزاده، نرگس حاج ابوطالبی صفحات 33-55

    سوءمصرف مواد مخدر در صدر تهدیدها و آسیب‌های اجتماعی و از غم‌انگیزترین معضلات جوامع امروزی است که منشا بسیاری از کج‌رفتاری‌ها و جرایم محسوب شده و تحت‌تاثیر عوامل روان‌شناختی بسیاری قرار دارد. ازاین‌رو هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودتنظیمی ارادی، تحمل پریشانی و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در افراد دارای اختلال سوء مصرف مواد تحت درمان نگهدارنده بود. پژوهش حاضر نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مردان 20 تا 45 ساله دارای اختلال سوءمصرف مواد تحت درمان نگهدارنده مراجعه‌کننده به مراکز درمان اعتیاد ‌شهر رباط کریم، از اسفند 1399 تا خرداد 1400بودند. که از بین آن‌ها نمونه‌ای به حجم 36 نفر با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای انتخاب شده و در دو گروه (18 نفر در گروه آزمایش و 18 نفر در گروه گواه) به تصادف جایگزین شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها در پژوهش حاضر شامل پرسش‌نامه خودتنظیمی ارادی (فروند و بالتز، 2002)، پرسش‌نامه تحمل پریشانی (سیمونز و گاهر، 2005) و پرسش‌نامه پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2011) بود. گروه آزمایش تحت 10 جلسه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیز، 2004) قرار گرفتند. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس در محیط SPSS22 انجام شد. یافته‌ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در هر سه متغیر خودتنظیمی ارادی، تحمل پریشانی و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی در گروه آزمایش تاثیرگذار است (0001/0p<) و میانگین گروه آزمایش در پس‌آزمون، به‌صورت معناداری بیشتر از میانگین گروه گواه است (0001/0>p). نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بهبود خودتنظیمی ارادی، تحمل پریشانی و انعطاف‌پذیری روان‌شناختی افراد دارای اختلال سوءمصرف مواد تحت درمان نگهدارنده اثربخش است؛ بنابراین می‌توان از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کنار سایر رویکردهای درمانی موجود به‌عنوان گزینه مناسبی برای افراد دارای سوءمصرف مواد و درنتیجه کاهش بزهکاری و هزینه‌های مادی و معنوی نهادهای نظامی و قضایی بهره برد.

    کلیدواژگان: اختلال سوء مصرف مواد، انعطاف پذیری روان شناختی، تحمل پریشانی، خودتنظیمی ارادی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • محمدعلی یزدان پناه، ناصر صبحی قراملکی، علیرضا پیرخائفی صفحات 57-75

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی تصویرسازی هیپنوتیزمی بر عملکرد ورزشی ورزشکاران بود. روش این پژوهش نیمه‌آزمایشی که از طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل قایقرانان هیات استان تهران در سال 1400 بود. با توجه به ماهیت نیمه‌آزمایشی بودن پژوهش، نمونه پژوهش شامل 30 نفر (17 نفر خانم و 13 نفر آقا) از قایقرانان بود که به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه، کنترل (15 نفر، شامل هشت نفر خانم و هفت نفر آقا) و آزمایش (15 نفر، شامل نه نفر خانم و شش نفر آقا) قرار گرفتند. در این پژوهش به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات از رکورد ورزشکاران و برای بررسی فرضیه‌های پژوهش از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که تصویرسازی هیپنوتیزمی بر عملکرد ورزشی تاثیر دارند و منجر به بهبود عملکرد ورزشکاران شده است  (05/0>p). با توجه به نتایج این پژوهش می‌توان گفت که یکی از روش‌های موثر در بهبود عملکرد ورزشی قایقرانان تصویرسازی هیپنوتیزمی است.

    کلیدواژگان: تصویرسازی هیپنوتیزمی، عملکرد ورزشی، ورزشکاران، قایقرانی
  • نسرین عزیزیان کهن، ایمان بخشوده نیا، مسعود نجاری، مجید ورمقانی، دیاکو سعادی صفحات 77-91

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر کیفیت زندگی و توانمندسازی روان‌شناختی سربازان وظیفه انجام شد. روش پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی سربازان وظیفه نیروی انتظامی شهر بوکان در سال 1400-1399 بود که از طریق روش نمونه‌گیری در دسترس از بین افراد داوطلب واجد شرایط تعداد 30 نفر وارد مطالعه شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه 15 ‌نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار اندازه‌گیری در این پژوهش پرسش‌نامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1998) و توانمندسازی روان‌شناختی اسپریتزر (1995) بود. گروه آزمایش 10 جلسه 75 دقیقه‌ای تحت درمان مبتنی بر شفقت قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله‌ای دریافت نکرد. تجزیه‌وتحلیل داده‌های آماری با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و با نرم‌افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت. سطح معناداری آزمون‌ها 05/0 در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل داده‌ها نشان داد که بعد از مداخله، اثر درمان مبتنی بر شفقت بر کیفیت زندگی و توانمندسازی روان‌شناختی معنادار بود (01/0>p). بر اساس نتایج پژوهش می‌توان گفت درمان مبتنی بر شفقت روش مداخله‌ای مناسبی برای افزایش کیفیت زندگی و توانمندسازی روان‌شناختی سربازان وظیفه است. بنابراین به‌کارگیری این روش درمانی به تنهایی یا در ترکیب با سایر برنامه‌های مداخله‌ای می‌تواند موجب افزایش کیفیت زندگی و توانمندسازی روان‌شناختی سربازان شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، کیفیت زندگی، توانمندسازی روان شناختی
  • صدیقه سادات هاشمی صفحات 93-122

    خودکارآمدی به‌عنوان یک اعتقاد فردی، می‎تواند الگوهای فکری، هیجانی و رفتاری فرد را به شدت متااثر سازد. همچنین انتظار از خود برای کسب نتایج مطلوب و مدیریت هدف، می‎توانند بر عملکرد تاثیر بگذارند. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر خودکارآمدی با نقش میانجی انتظار کسب موفقیت و مدیریت هدف بر عملکرد مهارتی افسران پلیس زن شرکت‌کننده در مسابقات مهارت‎های پلیسی سال 1398 بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا، پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را همه شرکت‌ کنندگان در اولین دوره مسابقات مهارتی زنان پلیس به تعداد 79 نفر تشکیل دادند که به‌صورت تمام شمار به‌وسیله پرسش‌نامه‎های روا و پایا [آلفای کرونباخ مدیریت هدف (773/0)؛ خودکارآمدی (748/0)؛ انتظار از خود (759/0) و کل پرسش‌نامه (833/0)] مورد پرسش قرار گرفتند و داده‎های 71 پرسش‌نامه جمع‌آوری شده، با استفاده از نرم‎افزارهای SPSS22 و Smart Pls3 و آزمون‎های کلموگروف- اسمیرنف، تحلیل عاملی تاییدی و مدل‎یابی معادلات ساختاری، تحلیل شدند. پژوهش نشان داد که خودکارآمدی افراد، تاثیر مثبت و معناداری (05/0P<) بر عملکرد مهارتی زنان پلیس در اجرای مهارت‎های پلیسی دارد. همچنین، خودکارآمدی از طریق انتظار از خود و مدیریت هدف، تاثیر غیرمستقیم مثبت و معناداری (05/0P<) بر عملکرد مهارتی دارد. از آنجا که به اعتقاد باندورا، خودکارآمدی حداقل به چهار شیوه قابل افزایش است و مدیریت هدف نیز قابل یادگیری است، نتایج پژوهش می‎تواند مبنایی برای برنامه‎ریزی در راستای بهبود مهارت مدیریت هدف و افزایش خودکارآمدی افسران پلیس برای اجرای مهارت‎های پلیسی باشد.

    کلیدواژگان: مهارت‎های پلیسی، خودکارآمدی، زنان پلیس، مدیریت هدف، انتظار از خود
  • برزو امیرپور، روح الله صادقین صفحات 123-146
    مقدمه

    هدف از انجام پژوهش حاضر، آزمون مدل رابطه علی بین اضطراب وجودی و تحمل پریشانی با اضطراب بیماری کرونا و میانجی‌گری انعطاف‌پذیری شناختی در بین سربازان پدافند هوایی شهر بندرعباس بود.

    روش اجرا:

     این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است که به مدل یابی روابط ساختاری و مبتنی بر روش حداقل مربعات جزیی مربوط می‌شود. نمونه آماری شامل 196 نفر بودند که بر اساس نمونه‌گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. جهت گردآوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های انعطاف‌پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)؛ اضطراب وجودی توسط گود و گود (1974)؛ تحمل پریشانی توسط سیمونز و گاهر (2015) و مقیاس اضطراب بیماری کرونا علی پور و همکاراان (1398) استفاده شد. با کمک نرم افزار آماری  SPSS-27 و3 Smart PLS - و روش‌های آماری ضریب تعیین، ضریب رگرسیون و شاخص‌های برازش مدل، داده‌ها تحلیل شدند.

    یافته‌ ها: 

     داده‌ها از نقش میانجی انعطاف‌پذیری شناختی در ارتباط میان اضطراب وجودی و تحمل پریشانی با اضطراب بیماری کرونا حمایت کرد. مقادیر بتا در ضرایب مسیر رابطه علی و معنادار میان متغیر را نشان داد و با توجه به میزان 405 /0 =GoF برازش قوی مدل در بعد کلی را می‌توان استنباط نمود.

    نتیجه‌ گیری:

     بنابراین، پیشنهاد می‌شود کارگاه‌ها و دوره‌های آموزشی در خصوص شناخت اضطراب وجودی و تقویت تحمل پریشانی سربازان برگزار شود تا از طریق افزایش انعطاف‌پذیری شناختی به کاهش اضطراب بیماری کرونا آنان کمک نماید.

    کلیدواژگان: اضطراب وجودی، تحمل پریشانی، اضطراب بیماری کرونا، انعطاف پذیری شناختی، سرباز
  • محمدرضا روشنائی، افسانه حسینی ارانی، مسیب یارمحمدی واصل صفحات 147-168

    یکی از موضوعات بسیار مهم که افراد با آن مواجه هستند، موضوع مقاومت در برابر تغییر می‌باشد که زندگی افراد را تحت‌الشعاع قرار داده و بر جنبه‌های مختلف آن اثر می‌گذارد. پژوهش حاضر با هدف پیش‌بینی مقاومت در برابر تغییر بر اساس سبک‌های دلبستگی و انعطاف‌پذیری‌شناختی انجام گرفت. این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی کارمندان مرد نیروی انتظامی منطقه 11 شهر تهران در پاییز 1400 می‌باشد که به‌روش در دسترس تعداد 167 نفر به‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار مطالعه شامل پرسش‌نامه‌های مقاومت در برابر تغییر اورگ (2003)، سبک دلبستگی بزرگسالان هازن و شیور (1987) و انعطاف‌پذیری شناختی (CFI) می‌باشد. داده‌ها با کمک آزمون‌های رگرسیون و همبستگی پیرسون تحلیل شدند. آزمون رگرسیون نشان داد که انعطاف‌پذیری‌شناختی و سبک‌های دلبستگی ناایمن- اجتنابی و ناایمن- دوسوگرا پیش‌بینی‌کننده مقاومت در برابر تغییر می‌باشند. همچنین براساس آزمون همبستگی پیرسون، بین مقاومت در برابر تغییر با سبک دلبستگی ناایمن/ اجتنابی، سبک دلبستگی ناایمن/ دوسوگرا و انعطاف‌پذیری‌شناختی رابطه معنی‌داری وجود دارد. از این‌رو شناخت و شناسایی عوامل و محرک‌های موثر بر مقاومت در برابر تغییر می‌تواند موجب یافتن راه‌حل‌های جدید برای درمان و مهم‌تر از آن پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: مقاومت در برابر تغییر، سبک های دلبستگی، انعطاف پذیری شناختی
  • عیسی جعفری، فاطمه رسائی، علی سلمانی، فرشته پورمحسنی صفحات 169-188

    سلامت روانی تحت تاثیر عوامل مختلفی می‌تواند کاهش یا افزایش یابد. از جمله این عوامل هوش سازمانی و دین‌داری در کار می‌باشد. هوش سازمانی، ظرفیت سازمان‌ها برای ایجاد و استفاده از دانش، به‌منظور سازگاری با محیط است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش هوش سازمانی و دین‌داری در کار با سلامت عمومی کارکنان نظامی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کارکنان نظامی شهر اردبیل 1399-1398 بود که با روش نمونه‌گیری در دسترس تعداد 120 نفر از کارکنان نظامی به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه سلامت روان گلدنبرگ و هیلر (1972)، پرسش‌نامه هوش سازمانی کارل آلبرش (2004) و مقیاس دین‌داری در کار لین و همکاران (2008) استفاده شد. داده‌ها از طریق آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار Spss ورژن 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته‌ها نشان داد که بین هوش سازمانی و دین‌داری در کار با سلامت عمومی کارکنان نظامی رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که سلامت عمومی کارکنان براساس متغیرهای هوش سازمانی (05/0 > P، 062/0= β) و دین‌داری در کار (05/0>P، 147/0=β) قابل پیش‏بینی است. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که هوش سازمانی و دین‌داری در کار نقش معنی‌داری در پیش‌بینی سلامت عمومی کارکنان نظامی دارند و نیاز است که مدیران و مسویولان نظامی توجه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشند.

    کلیدواژگان: هوش سازمانی، دین داری در کار، سلامت عمومی، کارکنان نظامی
  • ابوالفضل پاسبان، عباس جیدری صفحات 189-222

    تحقیق حاضر با هدف تعیین عوامل موثر و نقش خودانگاره‌های مثبت و مثبت‌اندیشی بر افزایش رعایت مسایل ایمنی و تامینی با بهره‌گیری از روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از تکنیک دلفی، به‌صورت کاربردی، تهیه و تلاش گردیده در راستای هدف تحقیق، گام موثری برداشته شود. جامعه ‌آماری تعداد 25 نفر از خبرگان و صاحب‌نظران مرتبط با موضوع بوده که با روش گلوله برفی انتخاب گردیده‌اند. در ادامه با انجام مطالعات نظری و تحقیقات میدانی، با استفاده از ابزار گردآوری داده‌ها به‌صورت کتابخانه‌ای و میدانی، نسبت به احصاء مولفه‌ها، عوامل موثر و بررسی نقش خودانگاره‌های مثبت و مثبت‌اندیشی بر افزایش رعایت مسایل ایمنی و تامینی، در قالب مدل مفهومی اقدام و ضمن مشاوره با افراد خبره ، نسبت به اصلاح برخی از مولفه‌ها و حذف عوامل کم‌اثر اقدام گردید و در نهایت عوامل مزبور در قالب پرسش‌نامه‌ای مشتمل بر 13 سوال بسته و یک سوال باز جهت اخذ نظر جامعه نمونه آماری تدوین، توزیع و جمع‌آوری شد. پس از گردآوری و بررسی پرسش‌نامه‌ها، با استفاده از نرم‌افزارهایSPSS و EXEL، نسبت به تجزیه‌وتحلیل داده‌ها اقدام و بعد به جمع‌بندی و ارزیابی پاسخ مسیله تحقیق نیز پرداخته شده است. سپس در پاسخ به سوال تحقیق، مولفه‌های چهارگانه؛ ایمان به خدا، شادی در محیط کار، شخصیت متناسب شغل و فضیلت سازمانی، و برحسب اولویت میانگین، میزان تاثیر آن‌ها به‌عنوان عوامل موثر در خودانگاره‌های مثبت و مثبت‌اندیشی بر افزایش رعایت مسایل ایمنی و تامینی تعیین گردیده است.

    کلیدواژگان: خودانگاره، مثبت اندیشی، ایمنی، تامینی
|
  • Reyhaneh Jabbari, Kianoush Zahrakar, Ismail Sadri Demirchi Pages 11-31
    Purpose

    The main purpose of this study was to present a marital adjustment model based on the power structure in the family with the mediation of marital justice in working couples.

    Method

    The population of this research was formed by couples working in the armed forces of Tehran in 2020-2021, from which 300 couples were selected by non-random sampling method. The tools of this research were the power structure questionnaire in the Saeedian family (2003), the perception of justice questionnaire in Perry's marital relationships (2004) and marital compatibility (Spanier (1976)). Data were analyzed by SPSS22 and Imus statistical software with correlation and path analysis.

    Findings

    The research findings showed that family power structure has a direct positive effect on marital adjustment (β=0.81 and P<0.01).On the other hand, the power structure has a positive and direct effect on marital justice (β = 0.55 and P < 0.01) and the positive and direct effect of marital justice on marital compatibility was confirmed (β = 0.18 and P<0.01). Also, the investigation of the mediating role indicates that justice has a mediating role between family power structure and marital adjustment (β=0.10 and P<0.01).

    Conclusion

    In general, the results show that the research model based on the relationship between power structure in the family and marital adjustment and the mediation of marital justice in couples has a favorable fit

    Keywords: Marital Compatibility, The Power Structure In Family, Marital Justice, Working Couple
  • Mahsa Kashefizadeh, Mahboobeh Taher, Abbasali Hossein Khanzadeh, Narges Haj Abutalebi Pages 33-55

    Drug abuse is at the top of threats and social harms and is one of the saddest problems of today's societies, which is the source of many misbehavior and crimes and is influenced by many psychological factors. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of acceptance and commitment-based treatment on voluntary self-regulation, distress tolerance and psychological flexibility in people with substance abuse disorder undergoing maintenance treatment. The current research was semi-experimental with a pre-test and post-test design with experimental and control groups. The statistical population of the study included all men aged 20 to 45 with substance abuse disorder under maintenance treatment who referred to addiction treatment centers in Rabat Karim city from March 2020 to June 2021.Among them, a sample of 36 people was selected using cluster random sampling method and randomly replaced in two groups (18 people in the experimental group and 18 people in the control group). The data collection tools in the present study included voluntary self-regulation questionnaire (Freund and Baltz, 2002), distress tolerance questionnaire (Simmons and Gaher, 2005) and acceptance and action questionnaire (Bond et al., 2011). The experimental group underwent 10 sessions of therapy based on acceptance and commitment (Hayes, 2004). Data analysis was done using covariance analysis in SPSS22 environment. The findings showed that the treatment based on acceptance and commitment is effective in all three variables of voluntary self-regulation, distress tolerance and psychological flexibility in the experimental group (p<0.0001) and the average of the experimental group in the post-test is significantly higher than the average of the control group ( p<0.0001).The results showed that the treatment based on acceptance and commitment is effective in improving voluntary self-regulation, distress tolerance and psychological flexibility of people with substance abuse disorder under maintenance treatment; Therefore, the treatment based on acceptance and commitment can be used along with other existing treatment approaches as a suitable option for people with substance abuse and as a result reduce delinquency and the material and spiritual costs of military and judicial institutions.

    Keywords: Substance Abuse Disorder, Psychological Flexibility, Tolerance of Distress, Voluntary Self-Regulation, Acceptance, Commitment Therapy
  • MohammadAli Yazdan Panah, Nasser Sobhi Qaramaleki, Alireza Pirkhaefi Pages 57-75

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of hypnotic imagery on sports performance of athletes. The method of this research was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research included the rowers of Tehran province in 2021. Due to the semi-experimental nature of the research, the research sample consisted of 30 participants (17 women and 13 men) who were selected by convenience sampling and randomly divided into two groups, the control (15 people, including eight women and seven men) and experiment (15 people, including nine women and six men). In this research, univariate and multivariate covariance analysis tests were used to collect information from athletes' records and to check research hypotheses. The results of data analysis showed that hypnotic imagery has an effect on sports performance and has led to the improvement of athletes' performance (p<0.05). According to the results of this research, it can be said that one of the effective methods in improving the sports performance of rowers is hypnotic visualization

    Keywords: Hypnotic Imagery, Sports Performance, Athletes, Boating
  • Nasrin Azizian Kohan, Iman Bakhshodenia, Masoud Najjari, Majid Vermaghani, Diako Saadi Pages 77-91

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of compassion-based therapy on the quality of life and psychological empowerment of conscript soldiers. The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with the control group. The statistical population included all conscripts of the police force of Bukan city in 2020-2021, who were included in the study through the available sampling method from among the qualified volunteers, and they were randomly replaced in two groups of 15 people, test and control. The measurement tools in this research were the World Health Organization's Quality of Life Questionnaire (1998) and Spritzer's Psychological Empowerment (1995). The experimental group received 10 75-minute sessions of compassion-based therapy, and the control group received no intervention. Statistical data analysis was done using the single-variable analysis of covariance method and SPSS version 23 software. The significance level of the tests was considered 0.05.The results of data analysis showed that after the intervention, the effect of compassion-based treatment on quality of life and psychological empowerment was significant (p<0.01). Based on the results of the research, it can be said that compassion-based therapy is a suitable intervention method to increase the quality of life and psychological empowerment of conscripts. Therefore, using this treatment method alone or in combination with other intervention programs can increase the quality of life and psychological empowerment of soldiers

    Keywords: Compassion-Based Therapy, Quality Of Life, Psychological Empowerment
  • Sedigheh Sadat Hashemi Pages 93-122

    Self-efficacy as an individual belief can strongly affect a person's thinking, emotional and behavioral patterns. Also, self-expectation to achieve desired results and goal management can affect performance. The aim of this research was to investigate the effect of self-efficacy with the mediating role of expectation of success and goal management on the skill performance of female police officers participating in the police skills competition of 2018. This research is applied in terms of purpose and survey in terms of execution method. The statistical population of the research was made up of all the participants in the first round of the police women's skill competition, numbering 79 people, who were all counted by means of valid and reliable questionnaires [Cronbach's alpha of goal management (0.773); self-efficacy (0.748); Self-expectation (0.759) and the whole questionnaire (0.833)] were asked and the data of 71 questionnaires were collected, using SPSS22 and Smart Pls3 software and Kolmogorov Smirnov tests, confirmatory factor analysis and structural equation modeling. became The research showed that the self-efficacy of people has a positive and significant effect (P<0.05) on the skill performance of police women in performing police skills. Also, self-efficacy through self-expectation and goal management has a positive and significant indirect effect (P<0.05) on skill performance. Since, according to Bandura, self-efficacy can be increased in at least four ways and goal management can be learned, the results of the research can be a basis for planning in order to improve the skill of goal management and increase the self-efficacy of police officers to implement police skills.

    Keywords: Police Skills, Efficacy, Police Women, Target Management, Expectation From Yourself
  • Borzoo Amirpour, Ruhollah Sadeghin Pages 123-146
    Purpose

    This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of the classroom management training package, based on the selection theory, on the academic engagement of the first secondary level students in the academic year of 2020-2021.

    Method

    The research was semi-experimental with a pre-test-post-test and follow-up design with experimental and control groups. The statistical population of the research was all the students of the first secondary level in the academic year of 2020-2021, and two classes were selected in the accessible way after matching and were randomly replaced in the experimental and control groups. The classroom management guidance package, which was validated in another study, was taught to the teachers of the experimental group and the control group did not receive any training. Rio's academic engagement questionnaire (2013) was used to measure students' academic engagement in pre-test, post-test and follow-up. To analyze the data with the help of SPSS software version 18, the statistical methods of univariate analysis of covariance, paired t test and covariance analysis with repeated measurements were used.

    Findings

    ANOVA results with repeated measurements for the variable of students' academic involvement showed a significant difference between the pre-test and post-test and no significant difference between the post-test and the follow-up of the experimental group (P<0.01), which indicates the effect of the intervention variable on the students' involvement in the post-test and the stability of the results. It was in the follow-up test. There was no significant difference between the pre-test and the post-test of the control group.

    Conclusion

    The instructional package of classroom management style based on choice theory has an effect on students' academic engagement.

    Keywords: Classroom Management, Leadership Management, Academic Engagement, Student
  • MohammadReza Roshanai, Afsaneh Hosseini Arani, Mosayyebb Yarmohammadi Vasel Pages 147-168

    One of the most important issues that people face is the issue of resistance to change, which overshadows people's lives and affects its various aspects. The current research was conducted with the aim of predicting resistance to change based on attachment styles and cognitive flexibility. This research was descriptive and correlational. The statistical population of the present study includes all male employees of the police force of the 11th district of Tehran in the fall of 2021, and 167 people were selected as the research sample using the available method. The study tools include Oreg (2003), Hazen and Shaver (1987) adult attachment style and cognitive flexibility (CFI) questionnaires. The data were analyzed with the help of regression and Pearson correlation tests.The regression test showed that cognitive flexibility and insecure-avoidant and insecure-ambivalent attachment styles predict resistance to change. Also, based on Pearson's correlation test, there is a significant relationship between resistance to change with insecure/avoidant attachment style, insecure/ambivalent attachment style and cognitive flexibility. Therefore, knowing and identifying the factors and stimuli affecting resistance to change can lead to finding new solutions for treatment and, more importantly, prevention.

    Keywords: Resistance To Change, Attachment Styles, Cognitive Flexibility
  • Eisa Jafari, Fatemeh Rasaei, Ali Salmani, Fereshteh Pourmohseni Koluri Pages 169-188

    Mental health can decrease or increase under the influence of various factors. Among these factors are organizational intelligence and religiosity. Organizational intelligence is the capacity of organizations to create and use knowledge in order to adapt to the environment. The present study was conducted with the aim of investigating the role of organizational intelligence and religiosity in working with the general health of military personnel. The descriptive research method was correlation type. The statistical population of the present study included the military personnel of Ardabil city in 2019-2020, and 120 military personnel were selected as a sample using available sampling method. Goldenberg and Hiller's mental health questionnaire (1972), Karl Albrecht's organizational intelligence questionnaire (2004) and religiosity scale in Lin et al.'s work (2008) were used to collect data. Data were analyzed through Pearson's correlation coefficient test and multiple regression in SPSS software version 18.The findings showed that there was a positive and significant relationship between organizational intelligence and religiosity at work with the general health of military employees. Also, the results of multiple regression analysis showed that the general health of employees can be predicted based on the variables of organizational intelligence (P < 0.05, β = 0.062) and religiosity at work (P < 0.05, β = 0.147). . Therefore, it can be concluded that organizational intelligence and religiosity at work play a significant role in predicting the general health of military employees, and it is necessary for military managers and officials to pay special attention to this issue.

    Keywords: Organizational Intelligence, Religiosity At Work, General Health, Military Personnel
  • Abolfazl Pasban, Abbas Jaidari Pages 189-222

    The current research aims to determine the effective factors and the role of positive self-images and positive thinking on increasing compliance with safety and security issues by using the analytical descriptive method and using the Delphi technique, in an applied manner, prepared and tried to take an effective step in line with the goal of the research. The statistical community was 25 experts and experts related to the subject, who were selected by the snowball method. In the following, by conducting theoretical studies and field research, using library and field data collection tools, regarding the calculation of components, effective factors and investigating the role of positive self-images and positive thinking on increasing compliance with safety and security issues, in the form of a conceptual model of action and at the same time Consulting with experts was done to modify some components and remove less effective factors, and finally, these factors were compiled, distributed and collected in the form of a questionnaire consisting of 13 closed questions and one open question to obtain the opinion of the statistical sample community. After collecting and reviewing the questionnaires, using SPSS and EXEL software, data analysis was done, and then summarizing and evaluating the answer to the research problem. Then, in response to the research question, the four components; Faith in God, happiness in the work environment, job-appropriate personality and organizational virtue, and according to the average priority, the extent of their influence has been determined as effective factors in positive self-images and positive thinking on increasing compliance with safety and security issues.

    Keywords: Self-Image, Thinking Positive, Safety, Security