فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه ناحیه ای - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1401)

نشریه جغرافیا و توسعه ناحیه ای
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 39، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • میثم رضائی، علی زنگی آبادی*، محمدرضا هل فروش صفحات 1-25
    هدف این پژوهش، بررسی و تحلیل ابزارهای مدیریت شهری اثرگذار بر مدیریت یکپارچه بافت تاریخی کلان شهر شیراز و اثرات و نقش هرکدام از این ابزارها ازجمله سازمان و تشکیلات، قوانین و مقررات، زیرساخت های اطلاعاتی، منابع انسانی و منابع مالی بر مدیریت شهری این بخش از کلان شهر شیراز است. روش تحقیق در پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است که اطلاعات مورد نیاز آن از طریق مطالعات میدانی و کتابخانه ای استخراج شده است. ابزار پژوهش نیز پرسشنامه است که از طریق روش گلوله برفی در میان جامعه آماری (120 نمونه از متخصصان و کارشناسان سازمان های مدیریت شهری) توزیع شده است. تحلیل آماری داده ها نیز از طریق نرم افزارهای تحلیل آماری از جمله SPSS و Amos Graphic و همچنین Smart PLS و با استفاده از رویکرد مدل سازی معادله ساختاری واریانس محور و کواریانس محور صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، میانگین متغیرهای پژوهش در وضعیت موجود پایین تر از حد متوسط قرار دارد و نتایج معادله ساختاری نیز نشان می دهد که همه ابزارهای مدیریت شهری در یکپارچگی بافت تاریخی شهر شیراز تاثیر مستقیم دارند. در میان عوامل مطالعه شده، نقش عوامل سازمانی و قانونی پررنگ تر از سایر ابزارها و عوامل است؛ بنابراین پیشنهاد می شود برای تحقق مدیریت یکپارچه شهری در بافت تاریخی کلان شهر شیراز همه ابزارهای مدیریت شهری باید تقویت شوند. از جمله مهم ترین اقدامات موردنیاز، برطرف کردن خلا قوانین موجود و حرکت به سمت هم افزایی درون نهادی و میان نهادی است که تقویت شود و از زیرساخت های اطلاعاتی ازجمله WebGIS و SDI برای تسهیل این امر استفاده مفید و موثر شود.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، ابزارهای مدیریت یکپارچه شهری، شیراز، بافت تاریخی
  • فروزان طاهری، محمدرحیم رهنما*، امیدعلی خوارزمی، براتعلی خاکپور صفحات 27-50

    هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت فشردگی شهر شاندیز با تاکید بر نظریه شهر اکولوژیک است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی مبتنی بر بازدید میدانی بود که با استفاده از نقشه منبع و انتقال آن به نرم افزارArc GIS به تحلیل متغیرهای هر شاخص در بعد شهر فشرده و به تعیین مساحت و در صد و خروجی نقشه پرداخته شد. همچنین برای سنجش میزان رشد اسپرال شهری از از مدل آنتروپی شانون استفاده شد. در این پژوهش، شاخص های تراکم، ترکیب کاربری و تشدید کاربری و متغیرهای هر شاخص در بعد شهر فشرده در شهر و نواحی سه گانه شهر شاندیز مد نظر قرار گرفت. مشخص شد که در متغیرهای شاخص تراکم، میانگین تراکم ناخالص 28.86، میانگین تراکم خالص 63.25، میانگین وزن جمعیتی 58.03، شکل مسکن (میانگین تعداد طبقات) 1.27 بود. در شاخص ترکیب کاربری، متغیر های توازن کاربری ها (میانگین نسبت زمین مسکونی به غیرمسکونی) 3.13  بود. در ترکیب افقی در بین کاربری ها، کاربر ی های زمین های بایر با 32.78 درصد، باغات و کشاورزی با 22.99 درصد و باغ مسکونی با 14.31 درصد بیشترین درصد را به خود اختصاص داده اند. براساس  ضریب آنتروپی، ترکیب افقی در شهر شاندیز در سال 85 (0.89) متر مربع و در سال 90 (0.86) هکتار به دست آمد. در متغیر ترکیب عمودی درصد کل ساختمان های دو طبقه 86.40 در صد، سه طبقه 6.79 درصد و چهار طبقه 6.79 درصد بود و پراکندگی تسهیلات و متغیرهای شاخص تشدید کاربری شامل افزایش در جمعیت، افزایش در توسعه، افزایش در تراکم، در شهر شاندیز تحلیل شد. نتایج رشد و گسترش افقی شهر شاندیز را نشان می دهد که ناشی از نبود سیاست گذاری های مناسب در زمینه پیاده سازی شاخص های شهر فشرده از دیدگاه شهر پایدار و شهر اکولوژیک در شهر گردشگری شاندیز است. پیشنهاد میشود که برای ایجاد شهر فشرده افزایش در تراکم با استفاده از اراضی و ساختمان های خالی، همجواری یا اختلاط کاربری ها و گسترش استفاده از حمل و نقل عمومی در شهر گردشگری شاندیز  مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شهر فشرده، نظریه شهر اکولوژیک، شهرگردشگری شاندیز
  • فاطمه کیانی، یوسف قنبری* صفحات 51-75

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی میزان تاثیر ایجاد صندوق های اعتباری خرد بر بهبود اشتغال زایی در منطقه و براساس مشارکت مردم محلی انجام شد. نوع تحقیق، توصیفی-تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. 4609 خانوار ساکن در روستاهای شهرستان رزن و فامنین، جامعه آماری این پژوهش بودند که از طریق فرمول کوکران، 360 خانوار به عنوان نمونه آماری با نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش روایی ابزار تحقیق (پرسشنامه) از نظرهای متخصصان و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ که در حد بسیار مناسب (87/0) بود، استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آماره t تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره، آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، واریانس یک طرفه و آزمون توکی) استفاده شد. نتایج نشان داد، بیشترین همبستگی به شاخص های گسترش کسب وکار در روستا و توانایی ایجاد کار و خوداشتغالی روستاییان به ترتیب با بتای  300/0، 264/0 و 237/0 مربوط بود؛ بنابراین راه اندازی صندوق اعتباری خرد باعث رونق اشتغال می شود و به ماندگاری خانوارها در روستا کمک می کند. همچنین مشارکت آنان در فعالیت های  اقتصادی بیشتر می شود و درپی آن پیشرفت و آبادانی برای روستا در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و اقتصاد اجتماعی، تولید و اشتغال سازگار با محیط زیست به دنبال دارد. دورنمای تداوم و گسترش این طرح ها در آینده با توجه به علاقه مردم به مشارکت، امیدبخش به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: صندوق اعتباری خرد، اشتغال پایدار، شهرستان رزن و فامنین
  • زکیه نادری چنار، محسن جان پرور*، محمدجواد رنجکش صفحات 77-113

    دیپلماسی مرزی ازجمله زیربخش های مبحث پارادیپلماسی (دیپلماسی موازی) است که در طی دهه های اخیر متناسب با افزایش پیوند بین فضاهای جغرافیایی و بازیگران برجسته شده است. هدف در پیش گیری دیپلماسی مرزی، افزایش کنش های مثبت در منطقه مرزی مبتنی بر ظرفیت های محلی این فضاها به منظور بهبود شرایط مناطق مرزی و توسعه آن هاست. برای دستیابی به دیپلماسی فعال، در گام نخست باید بتوان پارامترهای موثر بر آن ها را شناخت و در گام دوم بتوان آن ها را متناسب با شرایط زمانی و مکانی، نیازها و رویکردها و از همه مهم تر، مبتنی بر میزان ارزش آن ها برای بازیگران هم پیوند استفاده کرد؛ بر این مبنا، تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و بر پایه داده های کتابخانه ای و پرسشنامه ای با روش فریدمن، همبستگی و رگرسیون انجام شده است. با استفاده از آزمون فریدمن، پارامترهای 6 بعد از 10 بعد بررسی شده در منطقه مطالعه شده است. در ادامه از آزمون های همبستگی و رگرسیون برای نشان دادن درجه و اهمیت پارامترها استفاده شده که نتایج مفصل هریک به طور کامل در پژوهش ذکر شده است. باید توجه داشت که پارامترهای مرزی با دیپلماسی مرزی رابطه مستقیم و به شدت موثری دارند و در توسعه و بهینه سازی فضاهای مرزی نقش بسزایی دارند.

    کلیدواژگان: مرز، دیپلماسی مرزی، ایران، ترکمنستان
  • سارا الله قلی پور، حسین حاتمی نژاد* صفحات 115-140
    ایران به عنوان یکی از کشورهای درحال توسعه در دهه های اخیر با روند رو به گسترش شهرنشینی و مشکلات آن به خصوص در بخش مسکن مواجه شده است. تامین مسکن در چند دهه اخیر، یکی از مهم ترین معضلات اقشار گوناگون به ویژه خانواده های کم درآمد بوده است. یکی از شاخص هایی که در تعیین کیفیت مسکن بسیار مهم بوده و در برنامه ریزی مسکن جزء جدایی ناپذیر مسکن است، امکانات و تسهیلات و خدمات اساسی مسکن است. این مقاله به بررسی وضعیت امکانات و تسهیلات مسکن و رابطه با میزان رضایت از محیط زندگی در منطقه 9 تهران پرداخته است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی بود و با استفاده از روش پرسشنامه ای شاخص های پژوهش از میان ساکنان منطقه جمع آوری شد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون T تک نمونه ای و آزمون رگرسیون تحلیل شده است. نتایج آزمون T تک نمونه ای نشان می دهد، از نظر ساکنان وضعیت امکانات مسکن در منطقه 9، در برخی شاخص ها نامناسب بوده و در برخی شاخص ها وضعیت متوسط دارد. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می دهد، متغیرهای وجود امکانات گرمایشی و... (966/0)، کفایت تخصیص فضا در ملک مسکونی (667/0) و کیفیت ساخت (459/0) دارای بیشترین اهمیت برای رسیدن به رضایت از محیط زندگی هستند. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون با استفاده از روش گام به گام برای خروجی دقیق تر نشان می دهد، 7 متغیر از میان 11 متغیر با همبستگی زیاد، تایید شدند و به ترتیب اهمیت، کفایت تخصیص فضا در ملک مسکونی (534/0) و کیفیت ساخت (461/0) بیشترین درصد تاثیرگذاری را در میان متغیرها نشان می دهند.
    کلیدواژگان: امکانات مسکن، رضایت از محیط زندگی، آزمون رگرسیون، منطقه 9 تهران
  • محمدتقی حیدری، محسن احدنژاد روشتی، محمد رسولی*، شراره سعید پور صفحات 141-166

    هدف تحقیق حاضر تبیین شاخص های بازآفرینی بافت های فرسوده شهر ارومیه بود تا ضمن بررسی ارجحیت و تعیین وزن شاخص ها در بازآفرینی، اهمیت و عملکرد این شاخص ها و چگونگی تعقیب آن ها از سوی نهادهای ذی ربط بررسی شود و درنهایت اولویت های اول در بازآفرینی تعیین شوند. روش پژوهش تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که برای تبیین بازآفرینی بافت های فرسوده شهر از 24 شاخص استفاده شد که براساس پیشینه، مبانی نظری و مطالعات میدانی شناسایی شدند. برای بررسی ارجحیت شاخص ها در بازآفرینی، تعیین وزن هریک از آن ها و درنهایت مقدار سازگاری از مدل بهترین-بدترین استفاده شد. سپس به منظور بررسی چگونگی پیاده سازی شاخص های بازآفرینی از لحاظ اهمیت/عملکرد و مقدار تطابق آ ن ها از روش (اهمیت/عملکرد) استفاده شد. نمونه بررسی شده در تحقیق حاضر، خبره محور به تعداد 20 نفر بوده و به روش گلوله برفی انتخاب شدند. یافته های تحقیق نشان داد، شاخص های بازآفرینی بافت های فرسوده با مقدار مناسب  039/0 سازگار بودند که در این میان شاخص مشارکت دارای بهترین و شاخص تراکم جمعیت دارای بدترین ارجحیت در میان شاخص ها بودند. همچنین نتایج حاصل از مدل IPA، نشانگر تناقض زیاد میان اهمیت و عملکردهای شاخص های بازآفرینی بود؛ به طوری که بیشترین تلاش، سرمایه، هزینه و وقت برای بازآفرینی روی شاخص های با اولویت پایین گذاشته شده است؛ درحالی که در شاخص های با اهمیت زیاد، سطح عملکرد ثبت شده خیلی کم بوده است. براساس نتایج تحقیق، اولویت اول تمرکز بازآفرینی بافت های فرسوده در شهر ارومیه باید بر شاخص های مشارکت فردی-گروهی، بهبود جاذبه های تاریخی، بهبود اشتغال و درآمد باشد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، بافت فرسوده، ارومیه، IPA، BWM
  • بهرام ایمانی* صفحات 167-193

    ژیوتوریسم شاخه ای نسبتا جدید از توریسم با محوریت ارزیابی، رفتارشناسی و مدیریت لندفرم ها به عنوان مقاصد گردشگری در نواحی شهری و روستایی است. دستاورد این شاخه به طور کلی شامل پایداری محیط، احیا و بهره برداری از میراث فرهنگی و کارآفرینی جامعه بومی در نواحی شهری و روستایی است. در این مطالعه سعی بر آن است در راستای ارتقای اقتصادی، فرهنگی، کارآفرینی و... در نواحی روستایی مجاور ژیومورفوسایت ها و تکمیل ارزیابی آن ها، یک الگوی مدیریتی ویژه با هدف اجرا شدن نتایج ارزیابی توانمندی ژیومورفوسایت ها در قلمرو روستایی شهرستان محلات، تدوین و تعریف شود. از نظر روش شناسی پژوهش حاضر از دو بخش مطالعات میدانی و کتابخانه ای تشکیل شده است. مطالعات کتابخانه ای در همه مراحل پژوهش شامل پیشینه شناسی، جنبه های نظری گردشگری، روستاشناسی و... استفاده شد. مطالعات میدانی در این مطالعه از دو مرحله تشکیل شده است: مرحله اول شامل شناسایی و ارزیابی سایت ها (ارزیابی توان گردشگری به کمک مدل اصلاح شده و پیشنهادی پری یرا و همکاران (2007)، آسیب شناسی وضع موجود و...) و مرحله دوم شامل تدوین و پیاده سازی الگوی مدیریتی و انطباق آن با ویژگی های محدوده مطالعه شده است (مصاحبه با جامعه بومی، اجرایی و...).  یافته های این مطالعه در قالب الگوی مدیریتی ژیوتوریسم نواحی روستایی، در هشت  گام اصلی قرار گرفت: 1- تدوین چشم انداز ژیوتوریسم در نواحی روستایی، 2- محیط شناسی محدوده مطالعه شده، 3- ارزیابی ژیومورفوسایت به کمک مدل اصلاح شده پری یرا و همکاران (2007)، 4- رفتارشناسی ظرفیت تعادلی ژیومورفوسایت ها در واکنش به مخاطرات طبیعی و انسانی، 5- بررسی مقیاس ژیوتوریسم روستایی، 6- تجزیه و تحلیل  فرصت ها و چالش های  مدیریت طبیعی، 7- تجزیه و تحلیل  فرصت ها و چالش های  مدیریت انسانی و 8- انطباق وضعیت الگو با اهداف تعیین شده. به طورکلی، موارد تعیین شده می تواند از طریق تعامل دولت مرکزی، مدیریت محلی و کارشناسان در جهت دستیابی به اهداف ژیوتوریسم و توسعه جامعه روستایی محقق شود.  نتایج نهایی پیاده سازی الگوی مدیریتی شامل شناسایی، ارزیابی، تفسیر، به کارگیری مولفه های مدیریتی و... نمایانگر نقصان هایی در روند مدیریت و  برنامه ریزی در این عرصه است؛ این در حالی است که جامعه بومی به ویژه روستاها (ازجمله روستای گردشگری خورهه و...) قادر است با بهره برداری سازمان یافته به کمک رویکردهای علمی، آگاهانه و احداث زیرساخت های گردشگری نه چندان پرهزینه (سرویس بهداشتی عمومی، خانه های دوم روستایی، تابلوهای راهنما، بروشور و...) توسعه پایدار روستاها و نواحی را به ویژه در زمینه اشتغال زایی و تثبیت جمعیت روستایی به ارمغان آورد.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم نواحی روستایی، ارزیابی توان ژئومورفوسایت ها، کارآفرینی روستایی، الگوی مدیریتی، شهرستان محلات
  • مختار کرمی*، مهدی شجاعی صفحات 195-222
    معماری سازگار یا همساز با اقلیم هر منطقه جغرافیایی از هر نظر برای ایجاد آسایش اقلیمی برای ساکنان ساختمان های مسکونی و همچنین در بحث مصرف انرژی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در همین راستا، در این پژوهش با استفاده از داده ه های استاندارد EPW، شهر مشهد و با به کارگیری نرم افزارهای راینو و مشاور اقلیمی، به تحلیل ساعات آفتابی با استفاده از مدل سازی سه بعدی یک منطقه دلخواه از شهر مشهد پرداخته شد. همچنین جهت باد، درجه روزهای گرمایشی و سرمایشی، میزان آسایش اقلیم حرارتی جهانی(UTCI) بررسی شد و در انتها ارایه بهترین راهبردها برای طراحی معماری سازگار با اقلیم شهر مشهد با استفاده از استاندارد (ASHRAE 55)، در بیست راهبرد خلاصه شد. از حیث سمت و سرعت باد غالب در شهر مشهد نیز جهات جنوب و جنوب شرقی هستند که عموما درمعرض وزش باد ملایم هستند که بیشترین آن در فصل زمستان با رقمی بالغ بر 424 ساعت خواهد بود. بیشینه درجه روزهای گرمایشی و سرمایشی به ترتیب به ماه های دی با 452.8 درجه روز و تیر ماه با رقم 165.3 درجه روز متعلق است. به طورکلی و در مقیاس سالانه، درجه روزهای گرمایشی با رقم 1937.9 درجه روز در مقابل 600.7 درجه روز سرمایشی قرار دارد. در بررسی تنش های حرارتی شاخص (UTCI) نیز به طورکلی می توان گفت، فصول بهار و تابستان و به طور خاص اردیبهشت ماه بیشترین محدوده بدون تنش حرارتی هستند و ماه بهمن بیشترین تنش های سرمایی را دارد. به طورکلی، در 47.84 درصد از ایام سال تنش حرارتی وجود نخواهد داشت. راهبردهای موثر بر طراحی معماری همساز با اقلیم در شهر مشهد با توجه به کاهش رطوبت هوا در ماه های گرم سال، افزایش رطوبت از طریق مه پاش ها و منابع فعالی نظیر کولر آبی و آب نما ها هستند. در راستای تامین گرما در ماه های سرد سال می توان با جانمایی مناسب ساختمان ها در ضلع جنوبی و استفاده از پنجره های گسترده در این ضلع، به بهترین نحوه از گرما و نور خورشید در راستای کاهش مصرف انرژی و سازگاری اقلیم و معماری بهره مند شد.
    کلیدواژگان: سازگاری با اقلیم، طراحی معماری، نیاز حرارتی، تنش حرارتی، مصرف انرژی
  • الیا وطن پرست، شعبان شتایی جویباری*، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 223-252
    پیاده راه ابزاری مرتبط با سلامت اجتماعی، سبک زندگی شهری، اقتصاد شهری و کیفیت محیطی است. امروزه این فضاهای شهری با اهدافی نظیر ایجاد مقیاس انسانی، افزایش پویایی و تعاملات اجتماعی، مسایل محیط زیستی، سلامت فردی و اجتماعی، ایجاد شادابی و جذب توریسم، بسیار مدنظر صاحب نظران برنامه ریزی شهری قرار گرفته است. در دهه اخیر در کلان شهر مشهد با توجه به مسایلی چون افزایش جمعیت، توریسم، رشد شتابان تعداد خودروها، افزایش آلاینده های محیط زیستی ناشی از حمل و نقل و درنهایت، افزایش آمار کم تحرکی شهروندان، نیاز به حمایت از حمل و نقل پاک، انسان محور  و ایجاد محورهای پیاده مطلوب و سازگار با محیط زیست احساس می شود که می تواند در ارتقای فضاهای باز پیاده محور نقش بسزایی داشته باشد. در تحقیق پیش رو سعی شده است مناطق جاذب سفر از منظر شهروندان بررسی شود و درنهایت مسیرهای فعال پیاده محور برای بهسازی و بهبود کیفیت به منظور کمک به جنبش پیاده گستری و انسان محور کردن سیمای کلبدی شهر معرفی شود. به این منظور با استفاده از پرسشنامه و نظرات جامعه شهروندی و روش های تجزیه تحلیل و وزن دهی SAW وAHP و مدل تحلیل شبکه شهری UNA، به شناسایی محورهای پیاده روی فعال و جاذب سفر پرداخته شد. نتایج نشان می دهد، حدود 15 درصد از پیاده راه های محورهای اصلی شهری دارای قابلیت جذب سفرهای پیاده و جنبه عملکردی مطلوب هستند که در صورت ایجاد یک محور پیاده مطلوب می توان در جهت ارتقای سیمای کالبدی، معنایی و انسان محور  کردن این کلان شهر گام موثری برداشت. همچنین می توان از نحوه به کارگیری مدل UNA در مطالعه پیش رو در ارزش گذاری  و وزن دهی ساختمآن ها  و کاربری های شهری برای مدیریت، برنامه ریزی و سیاست گذاری طرح های کلان شهری بهره برد.
    کلیدواژگان: مدل تحلیل شبکه شهری، پیاده راه فعال، مشهد، شهر انسان محور، مطلوبیت عملکردی پیاده راه
  • محسن اسلامی آکندی، مریم ایلانلو*، لیلا ابراهیمی، کیا بزرگمهر صفحات 253-282

    روند سرعت تغییر فضاهای جغرافیایی چنان است که قدرت و توان بشر نمی تواند آن را پیش بینی کند. به منظور آمادگی در برابر تغییرات محیطی، مطالعات آینده نگاری جایگزین تکنیک های پیش بینی و برنامه ریزی سنتی شده است. برنامه ریزی سناریو، تکنیکی است که با در نظر گرفتن عدم قطعیت های محیطی، آینده های متفاوتی را ارایه می دهد. در پژوهش حاضر تلاش بر آن است تا با رویکرد سناریونویسی، به تدوین سناریوهای آینده توسعه استان مازندران پرداخته شود. برای این منظور از روش دلفی و نظرخواهی از خبرگان استان، برای شناسایی نیروهای پیشران توسعه استان و عدم قطعیت های احتمالی پیش رو استفاده شده است. در ادامه، متغیرهای اولیه در چارچوب ماتریس اثر متقاطع در نرم افزار آینده نگار میک مک تعریف شد. درنهایت، با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم مشخص شد، 18 عامل اصلی کلیدی در آینده توسعه منطقه ای استان مازندران تاثیرگذارند. این عوامل به عنوان پایه اصلی تدوین وضعیت های احتمالی و سناریونگاری توسعه منطقه ای استان مازندران، در این پژوهش بحث شده اند. برای به دست آوردن سناریوها از نرم افزار سناریو ویزارد استفاده شده است. نتایج نشان داد، درمجموع، 68 وضعیت مختلف برای 18 عامل کلیدی طراحی شد که این وضعیت ها طیفی از شرایط مطلوب تا نامطلوب را در بر گرفتند و تعداد وضعیت های هر عامل متناسب با میزان پیچیدگی شرایط استان بین سه تا چهار حالت متغیر بوده است. درمجموع، 11 سناریو با توجه به درجه مطلوبیت آن ها به سه گروه تقسیم شدند که هریک از گروه ها شامل چند سناریو با ویژگی های تقریبا مشترک با تفاوت کم در یک یا چند وضعیت از میان 18 عامل کلیدی هستند.

    کلیدواژگان: سناریو، برنامه ریزی، توسعه، آینده نگری، استان مازندران
|
  • Meysam Rezaei, Ali Zangiabadi *, Mohammad Reza Helforoush Pages 1-25
    The aims of the present study were 1) to investigate and analyze the tools of urban management that affects the integrated management of the historical texture of Shiraz City and 2) the effects and role of each of these tools, such as organizations, rules and regulations, financial resources, infrastructures of information, and human resources, on urban management of this part of Shiraz metropolis. The research method used in this study is descriptive-analytical. Furthermore, required data was extracted through field study and library research techniques. The research instruments were interview and questionnaire, which was distributed through the snowball method among the statistical population. Statistical analysis of the data was also done through SPSS, Amos Graphic and Smart PLS software using the Variance- and Covariance-Based Structural Equation Modeling (CB-SEM). The findings of this research show that the mean score of variables in the current situation is lower than the average. The results of the structural equation also illustrate that all urban management tools have direct effects on the integrity of the historical texture of Shiraz city. In this regard, the role of organizational and legal agents is more significant than other tools. To realize integrated urban management in the historical texture of Shiraz metropolis, all urban management tools should be improved and enhances. In particular, the gap of existing laws should be resolved and inter-institutional co-operation should be strengthened, furthermore, information and information infrastructures such as Web GIS and SDI should be improved and then be used to facilitate purpose of interest.
    Keywords: urban management, Integrated Urban Management Tools, Shiraz, historical texture
  • Foruzan Taheri, Mohammad Rahim Rahnama *, Omid Ali Kharazmi, Baratali Khakpoor Pages 27-50

    This study aimed to investigate the compressibility of Shandiz city using ecological city theory. This descriptive-analytical survey was conducted using source map. The data were entered into Arc GIS software. Using these tools, the variables of each index regarding the compact city dimension were determined, and then the area, percentage, and output of the map were determined. Shannon's entropy model was used to measure the urban spiral growth rate. Density indicators, combination and intensification of use and the variables of each index were used in the compact city dimension in the city and three districts of Shandiz city. It was found that the average gross density is 28.86, the average net density is 63.35, the average population weight is 58.03, the form of housing (average number of floors) is 1.27, and the average ratio of residential to non-residential land is 3.13. Based on the entropy coefficient, the horizontal composition in Shandiz city was 0.89 square meters in 2006 and 0.86 hectares in 2011. Regarding vertical composition, the total percentage of two-flour buildings is 86.40%, three-flour buildings are 6.79%, and four-flour buildings are 6.79%. Moreover, dispersion of facilities and variables of intensity of use, including increase in population, increase in development, and increase in density in Shandiz city were examined. The results show the horizontal growth and expansion of Shandiz city, which is caused by the lack of appropriate policies in the implementation of compact city indicators from the point of view of sustainable city and ecological city in Shandiz tourism city. To create a compact city, increasing the density by using vacant lands and buildings, contiguity or mixing of uses and expanding the use of public transportation in the tourism city of Shandiz should be considered.

    Keywords: Sustainable development, Compressed City, Ecological City Theory, Shandiz Tourism City
  • Fateme Kiyani, Yousef Ghanbari * Pages 51-75

    The purpose of this research was to see the impact of creating microfinance funds in improving the employment in Razan and Famnin cities based on the participation of local people. Descriptive analytical method and questionnaire were used to collect the data of this applied research. The statistical population included 4609 households living in the villages of Rozen and Famnin cities. Using Cochran formula, 360 households were selected as participant of the sample selected by simple random sampling. To measure the validity of the research tool (questionnaire), experts’ opinions were used. Cronbach's alpha was used to measure reliability, which was at a very appropriate level (0.87). Descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (one-sample t-statistics, Pearson correlation and multivariate regression, Kolmogorov-Smirnov test, one-way variance and Tukey test) were used for data analysis. The results showed that the highest correlation belongs to the indicators “business development in the village” and “the ability to create work and self-employment for the villagers”, respectively, with a beta of 0.300. 0.264, 0.237. Therefore, the establishment of a microfinance fund will help better employment and sustainability of households in the village. Moreover, their participation in economic activities will increase, and the result will be the progress in the production and employment compatible with the environment, which is in line with the resistance and social economy.

    Keywords: Microfinance Fund, Sustainable employment, Razan, Faminin Cities
  • Zakieh Naderi Chenar, Mohsen Janparvar *, Mohammad Javad Ranjkesh Pages 77-113

    Border diplomacy is one of the subsections of the topic of Para diplomacy (parallel diplomacy) which has been highlighted in recent decades in accordance with the increase in the link between geographical spaces and actors. The goal in preventing border diplomacy is to increase positive actions in the border area based on the local capacities of these spaces in order to improve the conditions of the border areas and their development. In order to achieve active diplomacy, in the first step, one must be able to know the parameters that affect them, and in the second step, one must be able to use them according to the time and place conditions, needs and approaches, and most importantly, based on their value for the connected actors; Based on this, the present research was conducted with a descriptive-analytical method based on library data and a questionnaire with Friedman's method, correlation and regression. Using Friedman's test, the parameters of 6 out of 10 dimensions have been investigated in the studied area. In the following, correlation and regression tests are used to show the degree and importance of the parameters, and the detailed results of each are fully mentioned in the research. It should be noted that border parameters have a direct and highly effective relationship with border diplomacy and play a significant role in the development and optimization of border spaces.

    Keywords: Active Diplomacy, Border, Border Diplomacy, Iran, Turkmenistan
  • Sara Allahgholipour, Hossein Hataminejad * Pages 115-140
    The main goal of this research was to investigate the condition of housing facilities and its relationship with the level of satisfaction with the living environment in the region 9 of Tehran. The research method is descriptive-analytical and the research indicators were obtained from the residents of the region using a questionnaire. The data were analyzed by SPSS software, using one-sample T-test and regression test. Iran, as a developing country, has faced the growing trend of urbanization and its challenges in recent decades, especially in the housing sector. Providing housing in the last few decades has been one of the most important problems of various classes, especially low-income families. One of the indicators that is very important in determining the quality of housing and is an integral part of housing planning, is the facilities and basic services of housing. The results of one-sample T-test showed that according to the residents, the condition of housing facilities in region 9 is inappropriate in some indicators and average in others. The results of the multiple regression analysis also showed that the variables the presence of heating facilities and... (0.966), the adequacy of space allocation in the residential property (0.667) and the quality of construction (0.459). They have the most importance to achieve satisfaction from the living environment. The results of the regression analysis test using the Stepwise method for more accurate output also show that 7 variables out of 11 variables were confirmed with high correlation. Therefore, adequacy of space allocation in residential property (0.534) and construction quality (0.461), respectively, show the highest percentage of influence among the variables.
    Keywords: Housing Facilities, Satisfaction with Living Environment, Regression Test, Region 9 of Tehran
  • Mohammad Taqi Heydari, Mohsen Ahadanjad Roveshti, Mohammad Rasouli *, Sharara Saeedpour Pages 141-166

    This research aimed to explain the regeneration indicators of worn-out structures of Urmia city. While examining the priority and determining the weight of the indicators in regeneration, the importance and performance of these indicators and the way of pursuing them by the relevant institutions are examined and finally the priority of the indicators are determined. A descriptive-analytical method was used to explain the regeneration of the city's worn-out structures. For this, 24 indicators, obtained from reviewing the literature, theoretical foundations, and field studies, were used. The priority of the indicators in regeneration, and the weight of each were determined. At the end, to see the compatibility value, the best-worst model was used, then the importance/performance method was used to check the way of implementing regeneration indicators. The sample is consisted of 20 people, selected by the snowball sampling method. The results showed that the regeneration indices of worn-out structures are consistent with the appropriate value of 0.039, among which the participation indicator has the best and the population density indicator has the worst preference. Also, the results obtained from the IPA model showed a great contradiction between the importance and functions of regeneration indicators, so that most effort, capital, cost and time for regeneration have been placed on indicators with low priority, while in important indicators, the level of performance is very low. The results showed as well that for the regeneration of worn-out structures in Urmia city, the programs should focus on indicators “individual-group participation”, “improvement of historical attractions”, and “improvement of employment and income”.

    Keywords: Regeneration, Worn-out Structures, Urmia, IPA, BWM
  • Bahram Imani * Pages 167-193

    Geotourism is a relatively new subfield of tourism that focuses on the evaluation, behavior, and management of landforms as tourism destinations in urban and rural areas. The achievement of this field would be, in addition to the sustainability of the environment, the revival and exploitation of the cultural heritage and entrepreneurship of the indigenous community in urban and rural areas. In line with economic and cultural developments in rural areas adjacent to geomorphosites and their evaluation, this study tried to develop a management model with the aim of implementing the results of geomorphosite evaluation in the rural territory of Mahalat city. This study used field and library studies. Field studies consist of two stages. The first stage includes the identification and evaluation of sites and the pathology of the existing situation, and the second stage includes the formulation of a management model and its adaptation to the studied characteristics. The results of this study, in the form of a rural geotourism management model, were categorized into eight main steps: 1) formulating the vision of geotourism in villages; 2) identifying the ecology of the studied area; 3) evaluating geomorphosites; 4) identifying the equilibrium capacity of geomorphosites in response to natural and human hazards; 5) investigating the scale of geotourism; 6) analyzing the opportunities and challenges of natural management; 7) analyzing the opportunities and challenges of human management; 8) matching the model with the set goals. Generally, the determined issues can be met through the interaction of the central government, local management and experts in order to achieve the goals of geotourism and the development of rural society. The final results of the implementation of the management model, including the identification, evaluation, interpretation, application of management components, show deficiencies in the management process in this field. The local community, especially the villages (including Khorheh), can use organized sources with the help of scientific approaches and construct inexpensive tourism infrastructures (public health services, second homes, brochures, etc.) to bring about the development of villages, especially improve their employment.

    Keywords: Geotourism of Rural Areas, Geomorphosite Potential Evaluation, rural entrepreneurship, Management Model, Mahalat City
  • Mokhtar Karami *, Mehdi Shojaei Pages 195-222
    The climate-friendly architecture of any geographical area is important for creating comfortable buildings and improving energy consumption. Using standard data of EPW and Rayno software and Climate Consultant, the sunny hours were analyzed using three-dimensional modelling of a desired area of ​​Mashhad city. Moreover, the wind direction, the degree of hot and cold days, the degree of comfort of Universal Thermal Climate Index (UTCI) were evaluated. Finally, the best strategies for designing architecture compatible with the climate of Mashhad using ASHRAE55 were summarized in 20 categories. The analysis of sundials using a three-dimensional model showed that with the compaction of the urban fabric, sundials decrease in these areas and also the main source of sunlight will be on the southern side of buildings. Regarding the direction and speed, the winds in Mashhad are generally south and southeast and are generally exposed to light winds, most of which will be 424 hours in winter. The maximum degrees of hot and cold days belong to January and July, respectively. Exploring Universal Thermal Climate Index (UTCI) showed that in general it can be said that spring and summer, especially May, experience the highest range without thermal stress, and February has the highest cold stress. In general, 47.84% of year there is no thermal stress.
    Keywords: Climate adaptation, Architectural Designing, thermal demand, thermal stress, Energy Consumption
  • Elia Vatanparast, Shaban Shataee Joibari *, Abdolrassoul Salmanmahiny Pages 223-252
    Sidewalks are related to social health, urban lifestyle, urban economy and environmental quality. In recent decades, these urban spaces have attracted the attention of urban planning experts for such goals as increasing dynamism, social interactions, environmental issues, and personal and social health. In the last decade in Mashhad, due to issues such as population growth, tourism, the rapid growth of the number of cars, the increase in environmental pollutants caused by transportation, and the increase in the number of sedentary citizens, it is necessary to support clean transportation that is human-centered environment-friendly. The metropolis has grown drastically in recent decades, but little attention has been paid to pedestrians’ needs. This research tried to study the areas that attract travelers from the perspective of citizens and to introduce active pedestrian-oriented paths to improve the quality of sidewalks. For this purpose, a questionnaire was used to get the opinions of people. Moreover, through the analysis and weighting methods of SAW and AHP and the urban network analysis model (UNA), the key issues of active walking and travel attraction were identified. The results show that about 15% of the pedestrian paths of the main streets can attract pedestrian trips and have a favorable function. If a desirable pedestrian path is made, an effective step can be taken for improving the physical, semantic, and human-centered image of this city. The way UNA model was used in this study can be used for future studies for valuating and weighting buildings and urban areas.
    Keywords: Urban network analysis model, active sidewalk, Mashhad, human-centered city, Functional Desirability of Sidewalk
  • Mohsen Eslami Akandi, Maryam Ilanloo *, Leila Ebrahimi, Kia Bozorgmehr Pages 253-282

    The speed of changes of geographical spaces is so high that human strength and power cannot predict it. In order to prepare for environmental changes, future studies have replaced traditional forecasting and planning techniques. Scenario planning is a technique that presents different futures by considering environmental uncertainties. This research tried to formulate future development scenarios of Mazandaran province using the scenario writing approach. Delphi method and opinions of the province's experts were used to identify the driving forces of the province's development and possible uncertainties ahead. Primary variables were defined in the framework of the cross-effect matrix in the MikMak prospective software. According to the high score of direct and indirect influences, 18 main key factors influence the future regional development of Mazandaran province. These factors were discussed in this research as the main basis for depicting possible situations and regional development scenarios of Mazandaran province. Scenario Wizard software was used to formulate the scenarios. The results showed that a total of 68 different situations were designed for 18 key factors, which included a range of favorable to unfavorable conditions. The number of situations for each factor varied between 3 and 4 depending on the complexity of the province's conditions. Totally 11 scenarios were divided into 3 groups according to their degree of desirability. Each group contains several scenarios with almost common characteristics and little difference in one or more situations among 18 key factors.

    Keywords: scenario, Future Planning, development, Mazandaran Province