فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 9 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرعباس کاوسی، حسن بادینی*، نجادعلی الماسی صفحات 1-20

    واگذاری قرارداد همچنین واگذاری موقعیت مرتبط با عقد یا قرارداد از طرف به شخص گیرنده موجب می‏گردد که طرف قرارداد اصلی از روابط حقوقی اولیه خارج شده و شخص یا اشخاص دیگری به عنوان جانشین وی در موقعیت قراردادی شخص واگذار کننده قرارداد قرار بگیرد. در این رابطه موقعیت حقوقی طرف قرارداد با تمامی حقوق و تعهدات به شخص یا اشخاص ثالث منتقل می‏گردد. حیاتی‏ترین اثر از آثار انتقال تبعی قرارداد اجاره همانند انتقال ارادی قرارداد جانشین ثالث می‏باشد، برای شیوه جانشینی شخص خریدار در انتقال دادن تبعی عقد اجاره این مسیله را روشن می‏کند که نسبت به جانشینی شخص خریدار در عین مستاجره در رابطه با انتقال یا واگذاری حق دریافت اجاره و حق بر فسخ توسط وی و همچنین تخلیه به او، در محاکم مورد مناقشه و اختلاف نظر است. یافته‏ های پژوهش حاکی از آن است که در نظام حقوقی انگلستان هم با انتقال تبعی عقد اجاره به خریدار، وی مکلف به انعقاد و پذیرش شرایط قرارداد اجاره می‏شود و با وجود انتقال حقوقی قراردادی به خریدار فروشنده هم مسیولیت پیدا می‏نماید. روش پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد.

    کلیدواژگان: عقد اجاره، انتقال قرارداد، آثار انتقال، حقوق ایران، انگلیس
  • محمد شمعی*، ندا مجاهدی فر صفحات 21-42

    در جهان امروز حقوق بنیادین بشر نقش حیاتی در زمینه حقوق قراردادها دارد؛ به گونه‏ای که محتوای قراردادها باید منطبق با این دسته از حق‏ها باشد. پرسش ما در این نوشتار این است که تاثیرگذاری حقوق بنیادین بشر بر مقوله قراردادهای خصوصی چگونه است؟ این تاثیر بر دو شکل مستقیم و غیرمستقیم صورت می‏گیرد. در شیوه اثر مستقیم حقوق بنیادین بشر به شکل مستقیم در روابط قراردادهای موثر واقع شده است. اشکال وارد بر این شیوه آن است که در آن به استقلال حقوق خصوصی خدشه وارد می‏شود. تاثیرگذاری حقوق بنیادین بشر در اثر غیرمستقیم به شکل غیرمستقیم و از طریق تفسیر قواعد حقوق قراردادها خود را نشان می‏دهد؛ از مزایای این شیوه حفظ استقلال حقوق خصوصی به عنوان یک دانش ناب است که مورد توجه اثبات گرایان یا پوزیتویست ها قرار گرفته است. در این مقاله نگارندگان پس از تبیین مفاهیم حقوق بشر و حقوق بنیادین بشر، به تشریح روابط بین حقوق بنیادین بشر و حقوق خصوصی اشاره داشته و در نهایت به شیوه اعمال قواعد حقوق بنیادین بشر بر قراردادهای خصوصی پرداخته‏ اند. روش پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: حقوق بنیادین بشر، قراردادهای خصوصی، اثر مستقیم، اثر غیرمستقیم
  • توحید عبادی، علیرضا لطفی*، ابراهیم نوشادی صفحات 43-62
    حق حبس یکی از مهمترین حقوقی است که در حقوق ایران با توجه به منشا فقهی آن و در حقوق کانادا با توجه به منشا نظام کامن لایی مورد توجه بوده است هرچند در حقوق کانادا به گستردگی حقوق ایران و فقه این حق مورد توجه نبوده است. حق حبس یکی از وسایل مهم ضمانت اجرای تعهد قراردادی است، متعاقدین با انعقاد عقد خود را ملزم می‏کنند آنچه را که در اثر عقد پذیرفته اند، اجرا نمایند؛ با وجود این الزام، ممکن است طرفین یا یکی از آنها از اجرای تعهدات خود سرباز زند و موجبات ورود خسارت به دیگری را فراهم آورند. در حقوق ایران و کانادا شاید بتوان فهمید که ضمانت اجرای تعهدات قراردادی انواعی دارد که البته حقوق کشور کانادا و به تبع آن در حقوق ایران و فقه مستقیما وارد مباحث نشدند.
    کلیدواژگان: حق حبس، فقه، حقوق ایران، حقوق کانادا
  • رسول ملکوتی* صفحات 63-79
    مهم‏ترین بحث در ضمان اعم از قهری و قراردادی، راجع به مبنا و ارکان آن است. این بحث قدمت چندانی ندارد و در فقه سخنی از مبانی و ارکان ضمان نیست بلکه فقها تنها به استناد قواعد کلی مانند لاضرر، اتلاف، تسبیب و غصب حکم هر مسیله را روشن کرده‏اند. تنقیح ارکان و مبانی مسیولیت مدنی از مباحث محض حقوقی است که نشات گرفته از حقوق اروپا و به طور خاص فرانسه است. اغلب حقوقدانان ما تقصیر را مبنای مهم (اگر نه منحصر)، در تحقق ضمان می‏دانند و در تبیین ارکان مسیولیت نیز تقصیر را یکی از سه رکن می‏شمارند. بحث این مقاله چالش نقش تقصیر به عنوان مبنا یا رکن تحقق ضمان در فقه و قانون مدنی است. ثابت شده است که از نظر فقه و قانون مدنی در ضمان قهری و قراردادی، تقصیر نه به عنوان مبنا و نه رکن تحقق ضمان، مدنطر نیست. بلکه کارکرد تقصیر تسهیل احراز سببیت یا ایجاد مقتضی تحقق ضمان است.
    کلیدواژگان: ضمان قهری، ضمان قراردادی، تقصیر، رابطه سببیت
  • سید محمد کیکاوسی*، مارال جعفری قاضی جهانی صفحات 81-104

    بلوغ، پدیده ای است طبیعی که با تکامل استعداد جنسی و قوه تولید مثل به منصه ظهور می‏رسد، اما در تفسیر بلوغ با نگاه به روایات و مصادیق و نشانه‏های گوناگون بلوغ، آرای متفاوت و متمایزی صادر شده که موجب گردیده است برای تبیین این مرحله از توانایی جنسی، سنین متعددی برای تعیین بلوغ دختران و پسران معرفی شود؛ و نتیجه ی آن این شده که فقهای امامیه در پیروی از احادیث امامان شیعه (ع) و فقهای اهل سنت در برخورد با سنت و خط مشی روسای مذاهب خود متفاوت عمل نمایند. پژوهش حاضر با هدف بازخوانی آرا و ادله فقهی مذاهب اسلامی در مساله بلوغ ضمن تاکید بر مخاطب شناسی روایات این حوزه، در صدد تبیین معیار و اتحاد مبنا در مساله است. دست آورد این پژوهش، نشانگر آن است که در حوزه فهم روایات بلوغ، آن‏چه چندان مورد توجه قرار نگرفته، مخاطب شناسی در زمان صدور روایات و سنت است. چه‏این‏که پیامبر اکرم (ص) ‏و امامان معصوم (ع) همواره بر اساس ویژگی‏های متنوع مخاطبان و وفق تاثیر اقتضاهای مختص ایشان و پرسش‏گران احکام، در مواردی حکم مختص به واقعه‏ای خاص را بیان نموده‏اند که در نتیجه، جنبه عمومی ندارد. به دیگر سخن، ایشان متناسب با گنجایش افراد، آگاهی ‏های پیشین مخاطب و نیاز وی سخن فرموده‏اند. از این رو، توجه به مقوله مخاطب‏ شناسی در روایات بلوغ نشان می‏دهد که تعیین سن مشخص برای بلوغ آحاد افراد در همه زمان‏ها و مکان‏ها ملازمه با حقیقت آن ندارد و تعیین سنین گوناگون طریقی برای حقیقت بلوغ داشته و خود از موضوعیت برخوردار نیست.

    کلیدواژگان: بلوغ، نکاح، آیات، روایات، مخاطب، فقه، فقیهان
  • فرزین افروز، امیررضا محمودی*، وحید زارعی شریف، طیبه قدرتی سیاهمزگی صفحات 105-128

    قتل‏های سریالی، یکی از پدیده‏های مذموم جنایات امروزه بشراست و از مباحث مهم رویکردهای جامعه شناختی، توسعه ای، جرم شناسی و روانشناسی هستند. قتل‏های سریالی پدیده‏ای جدید و منحصر به یک نقطه از جهان نیست، بلکه در همه کشورهای دنیا، دیده می‏شود و پدیده‏ای نسبتا نادر است اما تاثیرات منفی اینگونه جرایم، جامعه را تحت تاثیر قرار می‏دهد. قاتلان سریالی در بسیاری جهات از جمله انگیزه‏های آنها ارتکاب جرم و رفتارشان در صحنه جرم یکسان نیست. قتل‏های سریالی بدان سبب که در آن فرد قادر به کشتن تعداد بیشتر از یک نفر است از نظر جرم‏شناسی و روان شناسی از اهمیت بسیاری برخوردار است. وقوع قتل‏های سریالی بیش از آن که منشا بیرونی و محیطی داشته باشد منشا درونی و روان شناختی دارد. در واقع، محل کنکاش این پرسش مهم که چرا فردی اقدام به کشتن سریالی افراد می‏کند و رویکرد‏های پیشگیرانه آن چه می‏باشد بسیار مهم می‏باشد. با این وصف، تمرکز بحث در نوشتار حاضر، علت شناسی قتل‏های سریالی از بعد روان شناختی و برمبنای اختلالات شخصیتی مرتکبان و راه ‏های پیشگیرانه آن با رویکردی به پرونده مهین قدیری با روش توصیفی- تحلیلی می‏باشد.

    کلیدواژگان: قتل سریالی، عوامل بروز قتل‏های سریالی، مهین قدیری، رویکردهای پیشگیرانه در بروز قتل‏های سریالی
  • مرتضی رضائی، محمود قیوم زاده*، حسین خسروی، امیر ملامحمدعلی صفحات 129-152

    نفوذ عوام گرایی کیفری به حوزه سیاست گذاری جرایم اقتصادی باعث شده تا سیاست های سخت گیرانه احساسی‏، روزمره و مبتنی بر حوادث مجرمانه‏، تصویب و اجرا شوند. در حالی که این برنامه ها سنجش علمی نشده اند. در بررسی جلوه ‏های سیاست های عوام گرایانه کیفری در مراحل مختلف دادرسی جرایم اقتصادی با هدف کاهش این گونه از سیاست ها و با روش توصیفی و تحلیلی‏، یافته های زیر حاصل شد که: اتخاذ سیاست‏ها و برنامه‏ های کیفری فوری و کوتاه مدت و تبلیغاتی‏، تمرکز بر پاسخ‏ های کیفری سختگیرانه‏، تاکید بر جنبه‏ های نمایشی در محاکمه و اجرای مجازات‏، بدنام کردن محکومان از طریق افشای هویت آنان‏، ایجاد ساختارهای سازمانی نابهنگام و سیطره گفتمان رسانه‏ای بر سیاست های کنترل از مهم ترین جلوه های سیاست های عوام گرایانه کیفری در ایران هستند. اتخاذ سیاست های عوام گرایانه در رسیدگی به جرایم اقتصادی پیامدهایی نظیر: سیاست گذاری با هدف کسب مقبولیت عمومی‏، تورم قوانین کیفری‏، گرایش به سازوکارهای سختگیرانه‏، کاهش اختیارات قضات در تعیین مجازات‏، تحدید معیارهای دادرسی عادلانه و... در پی دارد. تاثیرپذیری افکار عمومی از فضای سیاسی- رسانه ‏ای و احساسی شدن جو حاکم بر مقابله با مفاسد اقتصادی‏، بسترهای مناسبی را برای اتخاذ سیاست‏ها و برنامه ‏های کیفری فوری‏، کوتاه مدت و تبلیغاتی فراهم می‏آورد. این سیاست‏ ها در عمل موجب تشکیل ساختارهای جدید برای مقابله با مفاسد اقتصادی و ایجاد تکلیف مضاعف برای نهادهای کنترل جرم شده است به گونه‏ای که عدم توفیق نظام عدالت کیفری و نهادهای تازه تاسیس‏، در تحقق اهداف تعیین شده موجب بدبینی و بی اعتمادی مردم نسبت به کارآمدی و اثربخشی نظام عدالت کیفری و نهادهای مبارزه با مفاسد اقتصادی شده است.

    کلیدواژگان: سیاست کیفری‏، عوام‏گرایی‏، دادرسی کیفری‏، جرایم اقتصادی
  • حسین جعفری صامت، مهشید سادات طبائی*، جواد نیک نژاد صفحات 153-167

    شروط ضمن عقد یکی از مباحث کاربردی بوده و به شدت در جامعه رواج دارند، یکی از اقسام شروط شرط فعل منفی می‏باشد که این شرط به دو دسته مادی و حقوقی تقسیم می‏شود، در شرط فعل منفی حقوقی، مشروط علیه در ضمن عقدی تعهد می‏نماید یکی از اعمال حقوقی اعم از عقد یا ایقاع را اعمال نکند، سیوالی که پاسخ به آن از اهمیت بسیاری برخوردار می‏باشد این است که در صورتیکه مشروط علیه از انجام شرط تخلف نماید و به اصطلاح عمل حقوقی‏ای که تعهد به ترک آن داده است را انجام دهد وضعیت فقهی و حقوقی معامله یا عمل حقوقی معارض با شرط مذکور چیست؟ در این خصوص میان فقها و حقوقدانان اختلاف نظر است، برخی معتقد به صحت معامله معارض با شرط می‏باشند و مشروط له را مستحق مطالبه خسارت می‏دانند، برخی دیگر قایل به عدم نفوذ معامله معارض می‏باشند، عده‏ای دیگر قایل به بطلان شرط هستند، برخی از فقها و حقوقدانان قایل به عدم نفوذ معامله معارض با شرط فعل منفی حقوقی می‏باشند و بالاخره بعضی دیگر قایل به وضعیت عدم قابلیت استناد می‏باشند، فرضیه ما در این تحقیق این است که بایستی میان عمل حقوقی که تعهد به ترک آن شده است تفاوت گذاشت، چنانچه تعهد به ترک اعمال ایقاعی مثل فسخ شده باشد، معامله معارض با شرط باطل بوده و چنانچه تعهد به ترک عقدی شده باشد، معامله معارض با شرط در وضعیت مراعی می‏باشد.

    کلیدواژگان: شرط فعل منفی حقوقی، صحت، بطلان، عدم نفوذ
|
  • AmirAbbas Kavoosi, Hassan Badini *, Nejad Ali Almasi Pages 1-20

    The assignment of the contract and the assignment of the position related to the contract by the assignor of the contract to the receiver causes the party to the original contract to withdraw from the primary legal relationship and another person or persons are placed in the contractual position of the assignor as a substitute. The most vital effect of the secondary transfer of the lease contract is the same as the voluntary transfer of the contract of the third party, for the method of subrogation of the buyer in the secondary transfer of the lease, it is clear that it is the buyer's representative in the same tenant in relation to the transfer of the right to receive rent and the right Termination and discharge to him is disputed and disputed in the courts. The findings of the research indicate that in the English legal system, with the secondary transfer of the lease contract to the buyer, he is obliged to conclude and accept the terms of the lease contract, and despite the contractual legal transfer to the buyer, the seller also becomes responsible. The research method is descriptive and analytical.

    Keywords: Lease contract, contract transfer, effects of transfer, Iranian Law, England
  • Mohammad Shamei *, Neda Mojahed Pages 21-42

    In today's world, fundamental human rights play a vital role in the field of contract law, so that the content of contracts must be consistent with these rights. The influence of fundamental human rights on the category of private contracts takes place in various direct and indirect ways. In the direct effect of fundamental human rights, it is directly effective in contractual relations. The problem with this method is that it violates the independence of private rights. The influence of fundamental human rights is shown indirectly through the interpretation of the rules of contract law; One of the advantages of this method is maintaining the independence of private law as a pure knowledge, which has been the focus of positivists or positivists. In this article, after explaining the concepts of human rights and fundamental human rights, the authors have pointed out the relationship between fundamental human rights and private rights, and finally, they have discussed the way of applying the rules of fundamental human rights to private contracts. The research method is descriptive and analytical.

    Keywords: Human fundamental rights, Private contracts, direct effect, indirect effect
  • Tohid Ebadi, Alireza Lotfi *, Ebrahim Noshadi Pages 43-62
    Right of lien is one of the most important rights to have been addressed both in Iran’s and in Canada’s law considering its jurisprudent and the common-laic-system origins, respectively, though it has not been a point of consideration in Canada’s law as wide as it has been in jurisprudence and Iran’s law. The right of lien is one of the important means of guarantee for the execution of contractual obligations. By contract conclusion, both parties are bound to execute whatever they have accepted through the contract, however, despite this bind, there is a probability that both or either parties refuse to execute their contractual obligations and bring about detriments to the other party. In Iran’s and Canada’s law, it is quite understandable that the guarantee for the execution of contractual obligations should have different types which have never been directly discussed upon either in the law of Canada as a country or in the law of Iran or jurisprudence.
    Keywords: Right of lien, jurisprudence, Iran&rsquo, s Law, Canada&rsquo, s Law
  • Rasool Malakooti * Pages 63-79
    The challenge of the role of fault in liability from the perspective of fegh and Iranian lawAbstractThe most important discussion in liability, both forced and contractual, is about its basis and pillars. This debate is not very old, and in fegh there is no mention of the foundations and pillars of liability, but the jurists have clarified the ruling of each issue only by referring to general rules such as harm, loss, attribution and usurpation. Revision of the pillars and foundations of civil responsibility is a purely legal issue that originates from European law and specifically from France. Most of our jurists consider fault as an important (if not exclusive) basis in the fulfillment of the liability and consider fault as one of the three pillars in explaining the elements of responsibility. The discussion of this article is the challenge of the role of fault as the basis or pillar of liability realization in fegh and civil law. It has been proven that from the point of view of fegh and civil law, in forced and contractual liability, fault is neither a basis nor a pillar of liability fulfillment. Rather, the function of the fault is to facilitate the establishment of causation or to create the necessary fulfillment of the liability.Key words: contractual civil liability, fault, causation..
    Keywords: Tort, Contract tort, fault, causality
  • Sayed Mohammad Keykavosi *, Maral Jafari Ghazi Jahani Pages 81-104

    Puberty is a natural phenomenon that comes to the fore with the development of sexual talent and reproductive power, but in the interpretation of puberty by looking at various traditions and examples and signs of puberty, different and distinct opinions have been issued, which has led to the explanation of this stage of puberty. sexual ability, several ages to determine the maturity of girls and boys should be introduced; And the result is that the Imami jurists act differently in following the hadiths of the Shia imams (pbuh) and the Sunni jurists in dealing with the Sunnah and the policy of the heads of their religions. The current research aims to review the opinions and jurisprudential arguments of Islamic schools on the issue of puberty, while emphasizing the target audience of the traditions of this field, and aims to clarify the criteria and unity of the basis in the issue. The achievement of this research shows that in the field of understanding the traditions of maturity, what has not been paid much attention is audience analysis at the time of the issuance of traditions and traditions. What is more, the Holy Prophet (PBUH) and the infallible imams (PBUH) have always expressed rulings specific to a specific event based on the diverse characteristics of the audience and according to the influence of their specific requirements and the questioners of rulings, which, as a result, is not general. In other words, he spoke according to the capacity of the people, the previous knowledge of the audience and his needs. Therefore, paying attention to the category of audience analysis in puberty narratives shows that determining a certain age for the maturity of individuals in all times and places is not connected with its truth.

    Keywords: Maturity, marriage, verses, traditions, Audience, jurisprudence, Jurists
  • Farzin Afrooz, Amirreza Mahmoudi *, Vahid Zarei Sharif, Tayyebeh Ghodrati Siyahmazgi Pages 105-128

    Serial murders are one of the reprehensible phenomena of human crimes today and are important topics of sociological, developmental, criminology and psychology approaches. Serial murders are not a new phenomenon and unique to one part of the world, but can be seen in all countries of the world and are a relatively rare phenomenon, but the negative effects of such crimes affect society. Serial killers are not the same in many ways, including their motives for committing crimes and their behavior at the crime scene. Serial murders are very important in terms of criminology and psychology because a person is able to kill more than one person. The occurrence of serial murders has an internal and psychological origin rather than an external and environmental origin. In fact, it is very important to explore the important question of why someone kills people serially and what are its preventive approaches. With this description, the focus of the discussion in this article is the etiology of serial murders from the psychological dimension and based on the personality disorders of the perpetrators and its preventive ways with an approach to the case of Mahin Qadiri with a descriptive-analytical method.

    Keywords: Serial Murder, Causes of Serial Murders, Mahin Ghadiri, Preventive Approaches to Serial Murders
  • Morteza Rezaei, Mahmoud Qayyumzadeh *, Hossein Khosravi, Amir Molamohammadali Pages 129-152

    The influence of criminal populism on the field of economic crime policy has led to the adoption and implementation of strict emotional, day-to-day, and criminal-based policies. However, these programs have not been scientifically evaluated. Adoption of these policies by channels and non-scientific centers has caused, contrary to the initial perception of policy makers, the desired results have not been achieved. In recent years, after the economic crisis and the fall in the value of the rial, profiteers have mainly entered the foreign exchange, coin and car markets by using rents and have disrupted these markets and as a result, the economic situation has become more critical. The importance of the currency and coin market is that any fluctuations and inflation in the currency and coin market cause unbridled inflation in other markets, including the housing market, the car market and the market of basic and non-essential goods. As a result, it can be said that stability in the currency and coin market is directly related to economic stability at a level and to the social, economic and political security of the country at a larger level. It is obvious that controlling the currency and coin market, especially in times of economic crisis (such as what happened after the imposition of sanctions on the Iranian economy), is very important, but it remains to be seen whether Iran's criminal policy approach is effective in this regard. Has been or not. Among the manifestations of populism in dealing with economic crimes can be such things as: adopting immediate and short-term criminal policies and programs and propaganda, focusing on strict criminal responses, emphasizing theatrical aspects. In the trial and execution of the sentence, he pointed to the defamation of the convicts by disclosing their identities, the creation of untimely organizational structures,

    Keywords: criminal policy, Populism, Criminal proceedings, economic crimes
  • Hossein Jafari Samet, Mahshid Sadat Tabaei *, Javad Niknejad Pages 153-167

    Proviso is one of applied topics and it is very common in our society. As one of its types, negative condition is divided into two groups of material and legal. Regarding a legal negative condition, a person who is responsible to perform a condition undertakes contractually not to perform one of the obligations - a contract or unilateral obligation. One very important question which arises here is that, if the person who is responsible to perform a condition violates their obligation, and in legal terms, if they perform a negative condition, what would be the jurisdictional or judicial order for the transaction or for that violation? There is disagreement between the jurisprudents and lawyers in this regard. Some considers the transaction violating the condition as valid and also consider the person in whose favor the condition is made a right to claim compensation; on the other hand, some consider such a transaction as invalid; and, some regard such a condition as invalid. Some of jurisprudents and lawyers consider a transaction which violates negative condition as invalid; and, finally, some regard it as unopposable. Our hypothesis is that, it depends on the negative condition which is violated. In other words, if the obligation is to perform a unilateral obligation such as cancellation, the transaction violating the condition is invalid; but, if the undertaking is the omission of an act, the transaction violating the condition is considered as to be in the observation state.

    Keywords: Condition of Legal Omission of Act, Valid, Invalid