فهرست مطالب

نشریه مطالعات میان رشته ای فقه
پیاپی 7 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حجت اعراب شیبانی، عبدالعظیم خروشی* صفحات 1-19
    ارش البکاره و مهرالمثل به عنوان جبران خسارات ازاله بکارت از جمله مفاهیم میان هستند است که در دو حوزه حقوق کیفری و حقوق مدنی مورد بحث قرار می گیرد. در این تحقیق با روشی توصیفی- تحلیلی و با مدنظر قراردادن مقررات مختلف در حوزه های مذکور و همچنین با در نظر گرفتن آموزه های فقهی بدین نتیجه نایل شده ایم که مبنای پرداخت مهرالمثل نزدیکی و مبنای پرداخت ارش البکاره ازاله بکارت است. علاوه براین، هرچند که مهرالمثل در کلام فقها و ظاهر روایات مبین جبران خسارت معنوی نیست و به دلیل انتفاع از بضع زن در زنای به عنف یا اکراه به زن باکره یا ثیبه پرداخت می شود، اما از دیدگاه قانون مسیولیت مدنی می تواند در بعضی از موارد منطبق با جبران خسارت معنوی باشد. افزون بر این، میان مواد 658 و 231 قانون مجازات اسلامی 1392 تعارضی وجود ندارد و مطابق با قواعد مسیولیت مدنی هرگاه ازاله بکارت با مقاربت یا غیر مقاربت و با رضایت انجام گرفته باشد، ضمانی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: بدعت، سنت، دین، تشیع، تسنن، اختصاص گرایان، مطلق انگاران
  • ملیحه غلامی، مهدی فیروزآبادیان*، حسین رحمانی صفحات 21-31
    یکی از مسایل مهمی که در حکم غیابی پس از قطعیت برای به اجرا گذاردن آن حایز اهمیت است، معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له می باشد، که تبصره 2 ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی به این نکته اشاره دارد. مشهور فقها نیز برای به اجرا گذاردن حکم غیابی قایل به اخذ ضامن یا اخذ تامین می باشند. دلیل آن این است که، با این کار محکوم علیه غایب پشتوانه ای برای تامین زیان خود می یابد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و با استفاده از ابزار فیش برداری است. در این نوشتار پس از بررسی دیدگاه های متعدد دو مورد اشکال بررسی و مطرح گردیده است. اول؛ در فقه و حقوق، مدت زمان برای بقای اخذ تامین تعیین نشده است. دوم؛ در رویه قضایی، دادگاه هنگام صدور اجراییه تامین اخذ می کند در حالی که ممکن است اجراییه ابلاغ واقعی شود و نیاز به اخذ تامین نباشد، بنابراین باید در هنگام اجرای حکم تامین اخذ نمایند تا حقوق محکوم له ضایع نگردد. لذا برای جلوگیری از ضایع شدن برخی حقوق محکوم ‍ له راه کارهایی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: اخذ ضامن، اخذ تامین، محکوم له، محکوم علیه، حکم غیابی
  • تیمور امین ناصری، عباس سماواتی* صفحات 39-63
    در شریعت اسلام وفقه امامیه وجودعدالت در رهبر (حاکم)، مرجع تقلید، قاضی، امام جماعت و جمعه، شاهد،امین، حاکم بر اموال ایتام، وصی و امانت‏گیر شرط است. انشاءاین تکلیف، نشان ازاهمیت عدالت درفقه اسلام دارد. باید صاحبان منصب ازرهبرتا پایین ترین سطح از شرط شرعی عدالت بهره‏مند باشند. که نمونه آن درحکومت نبوی وعلوی درصدراسلام مشاهده و سازوکار آن بصورت کلی درقانون اساسی جمهوری اسلامی و فرامین امامین انقلاب اسلامی و احکام مسیولیتی و حکومتی قابل دستیابی است. هدف پژوهش بررسی پیامدهای وجود یا فقدان شرطیت عدالت درمناصب حکومتی در مقطع کنونی و ارایه راهکار قابل بهره‏برداری متولیان نظام اسلامی است. دستاورد و نتیجه اعمال شرط عدالت در کارگزاران، رشد معنوی و مادی جامعه، توزیع عادلانه ثروت، رفاه وا منیت است، و با عدم وجود و اعمال شرطیت عدالت در مناصب؛ جامعه دچار تزلزل، تشتت، فاصله طبقاتی، ظلم و فساد اقتصادی، قلب واقعیت و تحریف ارزش‏های الهی وانسانی خواهد شد. لازم است خلاء‏های قانونی اعمال شرطیت عدالت درمناصب حکومتی، خصوصا در مناصب میانی حاکمیت با تقنین قوانین مورد نیاز و اعمال آن توسط مراجع مجری و ناظر جبران گردد. نوشته حاضر ضمن اثبات ضرورت و لزوم وجود عدالت در مناصب به پیامدها و نتایج عینی وجود و نبود آن در حاکمیت به روش تحلیلی و توصیفی می‏پردازد.
    کلیدواژگان: پیامدهای عینی، شرطیت عدالت، فقه امامیه، مناصب
  • لیلا صمدزاده خامنه، ابراهیم یاقوتی*، سید ابوالقاسم نقیبی صفحات 65-82

    مصلحت عنصر زیر بنایی فقه اسلامی و در بردارنده روح مشترک تمام احکام است. نادیده گرفتن مصالح طبیعی و شرعی افراد با اصل تشریع سازگار نبوده و مورد رضایت شارع نیست، مساله حفظ نظام به عنوان واجب شرعی، در ابواب مختلف فقهی مورد تاکید قرار گرفته است و بر این حکم همه ادله و مبانی اصلی و فرعی شرعی دلالت دارد. هدف این پژوهش بیان مناسبات حفظ مصلحت نظام و حفظ جان است. این اثر در پی آن است تا با تحلیل مناسبات بین حفظ مصلحت نظام و حفظ جان به این مهم دست یابد که آیا تقدیم حفظ نظام بر سایر مصالح همچون مصلحت حفظ جان همیشگی و دایمی می‏باشد یا نه و اگر تقدیم در هر شرایطی است این تقدیم از چه بابی است و اینکه چنانچه مصلحت مهم‏تر مقدم دانسته نشود ضمانت اجرایی آن چیست.. مصلحت گاه عدول از احکام اولیه را ایجاب می‏کند، گاه ایجاب می‏کند که احکام دیگر در مقام تزاحم مغلوب حفظ نظام شوند البته این عدول در هر حال جنبه استثنایی دارد حفظ نظام بر اساس قواعدی چون قاعده اهم و مهم، قاعده حفظ نظام، جلو‏گیری از اخلال در نظام بر مصلحت حفظ جان مقدم است. روش پژوهش حاضر توصیف و تحلیل گزاره ‏های فقهی می باشد.

    کلیدواژگان: حفظ مصلحت نظام، حفظ جان، تزاحم، امام خمینی (ره)، ضمانت اجرا
  • محسن اناری، مظفر باشکوه*، علیرضا لطفی دودران صفحات 83-112
    با ورود خسارت به یکی از طرفین معامله به جهت بطلان معامله منعقده فی مابین، این امر به ذهن متبادر می گردد که این خسارت ناشی از بطلان معامله چگونه باید جبران گردد تا متضرر را در حالتی قبل از وقوع معامله قرار داده و از وی رفع خسارت کند. روش های ترمیم خسارت ناشی از معاملات باطل متعدد بوده و هر یک دارای شرایط و محاسن و معایب خاص خود می باشند و هر کدام از این روش‏ها دارای مبانی نظری، مبانی فقهی و مبانی حقوقی هستند. تعیین میزان خسارت یا به وسیله دادگاه است یا به وسیله قانون. روش های جبران خسارت شامل روش های سنتی و روش های نوین می باشد. روش های سنتی شامل جبران عینی، مثلی، نقدی، معنوی و پرداخت وجه التزام است. روش های نوین نیز شامل الزام به مفاد معامله باطل، تصحیح یا تبدیل معامله باطل، پرداخت ارزش روز عوض معامله، پرداخت ارزش قراردادی، پرداخت خسارت توسط بیمه و دولت است. در مقاله حاضر سعی بر این است تا به صورت توصیفی تحلیلی و مطالعه کتابخانه ای به بررسی مبانی و روش های جبران خسارت بپردازیم.
    کلیدواژگان: قرارداد، الزام به ترمیم، جبران خسارت، معامله باطل
  • عبدالکریم سبزواری* صفحات 113-128
    عدالت ترمیمی سعی در ترمیم روابط بین بزهکار و بزه دیده با مساعی جامعه محلی دارد و در کشور ما ظرفیت خاص و بالایی برای اجرای برنامه های عدالت ترمیمی وجود دارد. اما گاها سازوکارهای عدالت ترمیمی با چالش های مواجهه می باشد که با چهارچوب دعوای کیفری در تعارض می باشند چرا که قوانین به نحوی از بزه دیده حمایت می نمایند و عدالت ترمیمی سعی در بر هم زدن این موازنه دارد و به گونه‎ی متمایز از بزه دیده به نفع بزهکار استفاده ابزاری می شود. همین امر نیز اسباب چالش در مراحل اجرا را فراهم می آورد. ضمن اینکه در مراحل اجرایی عدالت ترمیمی نیزباید برای پیاده ساختن آموزه های عدالت ترمیمی سازمان ها و نهاد هایی برای اجرای شیوه های متعدد عدالت ترمیمی تشکیل دهیم که این سازمان ها علاوه بر داشتن تضمیناتی برای جبران خسارت بودجه کافی هم در اختیار داشته باشند و این باعث می شود که عدالت ترمیمی در سطح وسیع تر و مطلوب تری اجرا شود. اما چنانچه روی کاغذ باشد انتظار بیشتری در مراحل اجرایی نمی توانیم داشته باشیم. عدالت ترمیمی در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در مواد 82، 83، 84 و 192 مورد عنایت قانونگذار قرار گرفته است.البته در همین راستا آیین نامه میانجی گری در امور کیفری مصوب 28/7/1395 هیات وزیران نیز در تلاش در جهت فصل خصومت از طریق آموزه های عدالت ترمیمی و به روش میانجی گری می‏باشد.
    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، میانجی گری، مجرم، بزه دیه، جامعه
  • امیر نوعی، جواد واحدی زاده*، علی افراسیابی صفحات 129-144
    مواقعی که چند عامل در وقوع جنایت دخالت دارند مسیولیت بر عاملی تحمیل می‏شود که بین رفتار آن عامل با نتیجه حاصله ارتباطی برقرار باشد. این ارتباط که ربط دهنده مسیولیت به شخص مسیول است رابطه سببیت نام دارد و برای احراز آن بایستی عناصر و اجزای آن تبیین شود. در قانونگذاری اخیر در حوزه حقوق جزا و با تصویب قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مقنن رویکردی بنیادین در شناسایی رابطه سببیت از خود نشان داده است. پژوهش حاضر که بصورت توصیفی تحلیلی و مطالعه کتابخانه‏ای است نشان می‏دهد ضرورت توجه به مفهوم استناد از دو منظر مادی و روانی که ترکیب آن معیار در احراز مسیولیت کیفری عامل یا عوامل موثر در نتیجه مجرمانه است مفهوم بدیع در توصیف جایگاه رابطه سببیت از یک سو و اثبات ضمان دایر بر مدار آن از سوی دیگر ارایه می‏گردد.
    کلیدواژگان: رفتار، تاثیر رفتار، استناد مادی، استناد روانی، سببیت
  • فاطمه مهدوی* صفحات 145-162

    انسان‏ها روحیات متفاوت، خواسته‏ ها و نیازهای گوناگونی دارند و همواره در پی آن هستند که به آرمان‏های خویش جامع عمل بپوشانند که یکی از روش‏های عملی آن در قالب معاملات می‏باشد. از اینرو وقتی به معاملات توجه می‏شود، ملاحظه می‏گردد که عقود و معاملات دارای اغراض گوناگون هستند، برخی از غرض‏ها کسب سود است مانند بیع، برخی دیگر احسان و خیر خواهی، مانند قرض. و نیز در برخی از معاملات زمینه غرر وجود دارد مانند بیع و در برخی دیگر زمینه غرر وجود نداردمانند ودیعه. در برخی از عقود، وجود علم یک امر ضروری است و اگر چنانچه علم نباشد، غرر تحقق می‏یابد، که متعاقب آن، ضرر حاصل می‏شود و ضرر، عقلا و شرعا منتفی می‏باشد، که آثار آن، بطلان، فسخ و یا تدارک ضرر و. . . . است. البته در پاره‏ای از عقود وجود علم چندان ضرورت ندارد، مانند صدقه. چون ماهیت آن عقد، در برابر جهل و ضرر انعطاف دارد. روش تحقیق در این مقاله نظری و بنیادی بوده و با شیوه توصیفی تحلیلی تدوین شده است و دیدگاه‏های فقهای امامیه از گذشتگان تا متاخرین و معاصرین را بررسی نموده و در کنار فقها از دیدگاه حقوقدانان ایرانی نیز استفاده شده است. نتیجه اینکه علم در معاملات لازم و ضروری است. البته علم در عقود مختلف ، آثار متفاوت و خاص همان عقد را به همراه دارد مثلا در برخی از عقود وجود علم تفصیلی ضروری است و فقدان آن موجب انحلال عقد می‏شود مثل بیع و در برخی دیگر، وجود علم اجمالی کفایت می‏کند مثل ضمانت. و در برخی دیگر از عقدها، وجود علم ضروری نیستمانند عاریه.

    کلیدواژگان: انگیزه، غرر، علم، معامله
|
  • Hojat Arab Sheybani, Abdolazim Khoroshi * Pages 1-19
    Arsh al-Bakareh and Mehr al-Mathl as compensation for the removal of virginity are among the concepts that are discussed in the two areas of criminal law and civil law. In this research, with a descriptive-analytical method and by considering various regulations in the mentioned fields and also by considering the jurisprudential teachings, we have reached the conclusion that the basis for paying the dowry is intimacy and the basis for paying the throne of virginity is the removal of virginity. In addition, although the proverb in the words of the jurists and the appearance of the narrations does not indicate the compensation of moral damages and is paid to a virgin or a woman due to the benefit of the woman in adultery by rape or reluctance, but from the point of view of civil liability law Some cases are compatible with moral damages. In addition, there is no conflict between Articles 658 and 231 of the Islamic Penal Code of 1392, and in accordance with the rules of civil liability, if the removal of virginity is done with sexual intercourse or non-sexual intercourse and with consent, there is no guarantee.
    Keywords: Arsh Al-Bakareh, Mehr Al-Mathl, Civil liability, compensation, reluctance, Adultery
  • Malihe Gholami, Mahdi Firozabadian *, Hosein Rahmani Pages 21-31
    One of the important issues in enforcing a verdict in absentia after certainty is the introduction of a valid guarantor or obtaining appropriate security from the convict, which is mentioned in Note 2 of Article 306 of the Code of Civil Procedure. Well-known jurists also believe in obtaining a guarantor or securing in order to execute a verdict in absentia.This is because, in doing so, the absentee convict finds support to secure his or her damages. The present research is of descriptive-analytical type and the method of data collection is library and using filing tools. In this article, after examining various points of view, two forms of problems have been examined and discussed. First; In jurisprudence and law, there is no set time for survival. Second; In jurisprudence, the court receives bail when issuing a writ of execution, while the writ of execution may actually be served and there is no need to obtain bail,Therefore, they must obtain security during the execution of the sentence so that the convict's rights are not lost. Therefore, some solutions have been proposed to prevent the loss of some convicts' rights
    Keywords: extract: obtaining a guarantor, obtaining security, convict, absentee sentence
  • Teimoor Amin Nasseri, Dr. Abbas, Samavati * Pages 39-63
    According to the Islamic Sharia and Imamiye jurisprudence, justice is a condition for the (ruling) leaders, authorities on matters of religion, judges, leaders of congregational prayers, leaders of mid-day congregational Friday prayers, witnesses, trustees, governors of the property of orphans, executors, depositaries. Ordaining such an obligation signifies the importance of justice in Islamic jurisprudence. Holders of public offices – from the leadership to the lowest positions – have to be qualified for being just as a legal condition, an example of which has been seen in prophetic and Alawite government in early Islam; and, its general mechanism is available in IRI constitution, orders by the leaders of Islamic revolution, and orders relating to the responsibilities and government. The present research aimed at studying the consequences of condition of justice for the ruling positions today and providing some usable strategy for the administrators of the Islamic system. On one hand, the spiritual and material development of society, just wealth distribution, welfare, and security are of potential achievements realizable by implementing the condition of justice for the administrators. On the other hand, lack of justice in the governing positions may result in insecurity, noncooperation, class distinctions, economic injustice and corruption, falsification of reality, and divine and human values. It is of necessity to compensate for legal gaps in implementing the condition of justice for governing positions, especially for the middle positions in the government through a proper legislation and its implementation by the administrators. Using descriptive-analytical methods, the present research proves the necessity of condition of justice for the governing positions and impacts of its presence or absence in the government.
    Keywords: factual consequences, condition of justice, Imamiye jurisprudence, governing positions
  • Leila Samadzadeh Khameneh, Ebrahim Yaghouti *, Seyed Abolghasem Naghibi Pages 65-82

    The religious government seeks the help of special rules in governing its society and political system, including expediency.Ignoring the natural and religious interests of individuals is not compatible with the principle of legislation and is not satisfied by the lawgiver, the issue of maintaining the system as a religious obligation has been emphasized in various jurisprudential chapters,and this ruling is indicated by all the main and secondary arguments and principles of the Sharia. One of the findings of this article is that maintaining the system and the obligation to save lives is the intention of the Shari'a (religious lawgiver),but in the position of obedience and in times of conflict, the most important interest is carefully preferred to the goals of the Shari'a. The legitimate ruler recognizes the most important thing,which is more expedient,and implements it in the form of government decrees.Maintaining the system based on rules such as the most important rule,the rule of maintaining the system,preventing disruption of the system takes precedence over the expediency of saving lives.This article has been done with the aim of recognizing the relations between the expediency of maintaining system and saving lives in the shadow of describing and analyzing jurisprudential proposition.

    Keywords: Protecting the interests ˓the syste, Saving Lives, conflict, Imam Khomeini (may his grave be sanctified)˓execution guarantee
  • Mohsen Anari, Mozaffar Bashokooh *, Alireza Lotfi Dodaran Pages 83-112
    With the damage to one of the parties to the transaction due to the invalidity of the transaction concluded between them, it comes to mind how this damage caused by the invalidity of the transaction should be compensated in order to put the Damaged in a situation before the transaction and the compensation is removed.There are several methods of repairing damages caused by void transactions and each of them has its own conditions, advantages and disadvantages And each of these methods has theoretical bases, jurisprudential bases and legal bases. Determining the amount of damages is either by the court or by law.Compensation methods include of the traditional methods and modern methods. Traditional methods include of object, similar to original, cash, moral compensation and payment of cognizance. New methods also include of binding on provisions of a void transaction, correcting or converting a void transaction, paying daytime value in exchange for the transaction, paying contractual value, and paying damages by insurance and the government.In the present article We try to study the principles and methods of compensation in a descriptive-analytical and library study.
    Keywords: Contract, obligation to damages, repairing the damages, void transactions
  • Abdul Karim Sabzevari * Pages 113-128
    Restorative justice seeks to repair the relationship between the offender and the victim with the efforts of the local community, and in our country there is a special and high capacity to implement restorative justice programs. But sometimes restorative justice mechanisms face challenges that conflict with the context of criminal litigation because the law somehow protects the victim, and restorative justice seeks to upset this balance and favor the victim in a distinct way. The offender becomes a tool. This also provides a challenge in the implementation process. In addition, in the implementation stages of restorative justice, to implement the teachings of restorative justice, we must form organizations and institutions to implement various methods of restorative justice, which in addition to having guarantees to have adequate budget for compensation, and this makes restorative justice Run at a broader and more desirable level. But if it is on paper, we can not expect more in the implementation process. Restorative justice in the Code of Criminal Procedure approved in 1392 in Articles 82, 83, 84 and 192 has been considered by the legislator. Restorative justice is mediated.
    Keywords: Restorative justice, mediation, Criminal, crime, Community
  • Amir Noie, Javad Vahedizadeh *, Ali Afrasiabi Pages 129-144
    Crime responsibility is taken on an agent that there should be a relationship between the agent behavior and its result when several agents are involved in occurrance a crime. This relationship that relates responsibility to a responsible person is called "the causation relationship" and so its elements and components must be explained to ascertain it. The legislature has taken a basic approach to identify the causation relationship, in the recent legislation in the criminal law and by approval of the Islamic Penal Code in 1392. The present study, as descriptive analytical and library one, presents a new concept to describe the causation relationship on the one hand and proof of its guarantee on the other hand, also shows need to pay attention to the citation in the actus reus and mens rea concepts which their combination is effective to determine the criminal responsibility of the agent or agents influencing to occur the criminal outcome.
    Keywords: behavior, Influence of Behavior, material citation, psychological citation, causation
  • Fatemeh Mahdavi * Pages 145-162

    Human beings have different spirits and variegated wants and needs and they are constantly seeking to accomplish what they call their ideals with one of the scientific methods of doing so being implementable within the format of transactions. Therefore, when attention is paid to the transactions, it is seen that contracts and transactions serve various intentions; some intentions just look for profits such as when selling something and some others consider benevolence and charity such as when lending something; and, also, in some of the transactions, there is this possibility of sustaining losses such as in sales but there is no risk of sustaining loss in some others like trust. In some of the contracts, it is necessary for the contracting parties to have knowledge otherwise loss may be incurred following which a person may sustain a loss of a type and losing is intellectually and canonically detested and, resultantly, the contract can be revoked or compensation might be demanded etc. Of course, it is not necessary in some of the contracts for the contracting parties to have special knowledge such as in endowments and alms for the reason that these contracts are flexible in respect to the lack of knowledge and the subsequent losses. The present study uses a theoretical grounded theory method of research. It has been codified based on a descriptive-analytical method, as well. The study tries investigating perspectives of Imamiyyeh jurisprudents from the antecedent to the subsequent figures; Iranian jurists’ notions will be also examined along with it. The result is that it is necessary to have knowledge when entering a transaction of course, knowledge of various contracts is usually accompanied by different case-specific consequences. For example, it is necessary for a transacting party to have detailed knowledge without which the contract has.

    Keywords: motivation, Loss, knowledge, transaction