فهرست مطالب

مهندسی حمل و نقل - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 55، زمستان 1401)

فصلنامه مهندسی حمل و نقل
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 55، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • اکرم مظاهری، محمود صفارزاده*، سید صابر ناصرعلوی صفحات 2355-2364

    شاخص ایمنی جانشین (SSM) نقشی اساسی در ارزیابی ایمنی زودهنگام دارد. تحقیقات قبلی ارتباط بالقوه بین SSM و تصادفات جاده ای را نشان داده است. چندین تلاش برای توسعه SSM صورت گرفته است. بیشتر مطالعات در زمینه SSM فقط بر روی تداخل های جلو به عقب دو وسیله نقلیه که در یک خط حرکت می کنند تمرکز کرده است. هدف اصلی این مقاله توسعه SSM جدید مبتنی بر مساحت (ASSM) است که می تواند حرکت دو بعدی وسایل نقلیه را در نظر بگیرد. ASSM رویکرد جدیدی را برای تعیین کمیت ایمنی ارایه می دهد. ناحیه فرضی دو بعدی در اطراف وسیله نقلیه که برای حرکت ایمن مورد نیاز هستند، به عنوان ناحیه تاثیر معرفی می شوند. معادله ریاضی ناحیه تاثیر به عنوان تابعی از سرعت وسیله نقلیه بدست می آید و سپس می توان با بررسی میزان همپوشانی و اشتراک نواحی تاثیر وسایل نقلیه مختلف در هر زمان خاص، ASSM را محاسبه کرد. در این مطالعه، تکنیک های محاسبه ASSM توسعه داده شده و برای داده های ترافیک دنیای واقعی (NGSIM) استفاده شده است. یافته ها نشان داد که رابطه مثبتی بین مقدار ASSM و زمان تصمیم گیری راننده برای تغییر موقعیت رانندگی جهت جلوگیری از برخورد وجود دارد. این یافته ها می تواند به درک بهتری از رفتار رانندگی انسانی در شرایط بحرانی کمک کند.

    کلیدواژگان: شاخص ایمنی جانشین تصادفات، ناحیه تاثیر، تداخل، حرکت دو بعدی، مانور گریزی
  • زینب الله کرمی، احمدرضا صیادی*، بهزاد قدرتی صفحات 2365-2379

    همزمان با گسترش تکنولوژی و تجهیزات از سوی صنایع معدنی به منظور تامین اهداف تولید و افزایش رقابت پذیری در بازار، موضوع مدیریت دارایی های فیزیکی ازجمله ناوگان ماشین آلات حمل ونقل از اهمیت به خصوصی برخوردار گردیده است. قابلیت اطمینان یکی از شاخص های اصلی درزمینه مدیریت دارایی های فیزیکی محسوب می شود و عمدتا تابعی از زمان خرابی و عوامل ریسک متعددی مانند شرایط محیطی و عملیاتی نیز است. یکی از روش های پرکاربرد برای بررسی رابطه میان این عوامل و متغیر زمان، مدل رگرسیونی نرخ مخاطرات متناسب است که با توجه به چگونگی فرم تابع خطر پایه در آن، ضرایب رگرسیونی به دو روش پارامتری و نیمه پارامتری قابل برآورد خواهد بود. در این مقاله، داده های خرابی یک دستگاه دامپتراک در معدن مس سونگون با استفاده از مدل های نیمه پارامتری و پارامتری با تابع خطر پایه وایبل تحلیل و نتایج به دست آمده مقایسه شده اند. اگرچه که نتایج حاصل از دو روش تقریبا مشابه بود اما بر اساس معیار سنجش آکاییک، مدل پارامتری وایبل، از کارایی بیشتری برای توصیف قابلیت اطمینان و مخاطره ماشین موردمطالعه برخوردار است. بر اساس نتایج به‎دست آمده ، فاکتورهای ریسکی همچون شرایط جاده (P-value=0.08 ,[i] HR= 0.78)، مهارت اپراتور (P-value<0.001 , HR= 0.92)، فاصله حمل (P-value=0.02 , HR= 1.17) و دمای محیط (P-value=0.05 , HR= 1.02) به عنوان عوامل اثرگذار بر میزان مخاطره دامپتراک شناسایی شدند. این مدل در تعیین بازه های بازرسی تعمیرات پیشگیرانه به کار گرفته شد.

    کلیدواژگان: توزیع وایبل، دامپتراک، عملیات معدنی، قابلیت اطمینان، نرخ مخاطرات متناسب کاکس
  • مهدی دزفولی نژاد، رضا روفی*، احمد دالوند صفحات 2381-2398
    از بین تعاریف متعدد ارایه شده برای مفهوم تاب آوری شبکه های حمل و نقل، در این مقاله به شاخص () پرداخته می شود.  یک شاخص نوآورانه برای سنجش تاب آوری است . با توجه به عدم قطعیت موجود در دوره پیش از بحران در خصوص پیش بینی دقیق موعد زمانی وقوع تهدید در این مقاله ضریبی با عنوان ضریب کارایی پیاده سازی استراتژی  مبتنی بر دو شاخص جدید زمان و فرم منحنی زمان-تاب آوری ارایه شده و با استفاده از آن شاخص () اصلاح می گردد. در انتهای مقاله یک مثال عددی ارایه شده است . در این مثال 9 سبد مختلف با عنواین (R)، (B)، (R+B) ، ()، ()، (+)، ()، () و (+)، انتخاب شده و مقادیر  ، () و شاخص اصلاح شده ()، برای تمامی این سبدها مقایسه می شوند. نتایج این مثال نشان داد، اگر مبنای انتخاب سبد بهینه ، WIPW باشد، سبد R و در صورت انتخاب بر مبنای ()، سبد () انتخاب می گردد. مقایسه پل های انتخاب شده در سبدهای R و ، نشان می دهد که پل L-M از سبد R حذف شده و پل G-H در سبد  جایگزین آن شده است. جایگزینی این دو پل سبب شد تا شاخص زمان پیاده سازی از مقدار 1128/1 برای سبد R به مقدار 1643/1 برای سبد  و شاخص فرم منحنی از مقدار 0201/1 برای سبد R به مقدار 0213/1 برای سبد  و در نهایت کارایی پیاده سازی از 1352/1 برای سبد R به 1852/1 برای سبد  بهبود یابند.
    کلیدواژگان: استراتژی، بهینه سازی، تاب آوری، پل، شبکه حمل و نقل
  • زهره غفوری فرد، محمدمهدی خبیری* صفحات 2399-2418

    آسفالت نیمه صلب، مخلوطی آسفالتی با درصد ریزدانه بسیار کم و درصد تخلخل زیاد (حدود 20%) است که با آمیخته سیمان و ماسه روان پرشده است. این نوع آسفالت یک مخلوط انعطاف پذیر و مقاوم و رویه ای مناسب ازلحاظ تامین اصطکاک و کاهش صدا برای رویه جاده ها است. هدف این پژوهش ارزیابی عملکرد این مخلوط با درصدهای مختلف آمیخته ماسه سیمان است. بدین منظور، نمونه هایی از یک مخلوط آسفالتی متخلخل با درصدهای متفاوت آمیخته ماسه سیمان (%0،%25،%50 و %75) اشباع شد و آزمایش های مقاومت مارشال، خزش دینامیکی، ضریب برجهنگی، خستگی و حساسیت رطوبتی بر روی آن ها انجام گرفت. نتایج نشان می دهد با افزایش درصد آمیخته ماسه سیمان در رویه نیمه صلب به طور متوسط به ترتیب حساسیت رطوبتی، خستگی و خزش، ٪5، ٪8 و٪12 کاهش می یابد و پارامترهای مقاومت مارشال و ضریب برجهندگی به ترتیب ٪8 و ٪33 افزایش می یابد. همچنین با افزایش درصد آمیخته ماسه سیمان در رویه نیمه صلب میزان جذب آب و روانی کاهش و مقدار وزن مخصوص واقعی نمونه افزایش می یابد. درواقع می توان گفت پارامتر درصد آمیخته ماسه سیمان در رویه های نیمه صلب، پارامتری بسیار موثر بر عملکرد این رویه است. علاوه بر این نتایج نشان می دهد با تبدیل رویه آسفالتی انعطاف پذیر به رویه نیمه صلب به کمک تزریق آمیخته ماسه سیمان در حفرات آسفالت متخلخل با دانه بندی و درصد قیر بهینه (دانه بندی C و 4 درصد قیر) به ترتیب پارامترهای مدول برجهندگی، خستگی، خزش، حساسیت رطوبتی و مقاومت مارشال، حدودا 5٪، 62٪، 60٪، 167 و ٪ 21 بهبود می یابد.

    کلیدواژگان: آمیخته ماسه-سیمان، آسفالت متخلخل، رویه نیمه صلب، عملکرد محیطی
  • هادی پندار* صفحات 2419-2443

    بی توجهی به نحوه ورود و خروج زایرین در مناسبت ها می تواند منجر به خسارت های جبران ناپذیری در اماکن زیارتی شود. این پدیده در بافت های تاریخی از حساسیت بالاتری برخوردار است. معرفی چارچوب عمل مناسب و تمهیدات طراحانه در بافت های تاریخی به منظور مدیریت مناسب جمعیت در ایام عادی و مناسبت ها، هدف اصلی پژوهش حاضر بوده که به روش استدلال منطقی با تبیین و بحث در خصوص سناریوهای رویداد محور صورت گرفته است. از این رو چارچوب پیشنهادی، متناسب با زمینه و شرایط بافت تاریخی نجف از مرور مفاهیم مرتبط با پویاشناسی جمعیت و مدل های سیال و قابل تعمیم به رفتارهای انسانی و سناریوهای پیشین حرکت و فعالیت حاصل شد. بر اساس نتایج پژوهش، مدیریت جمعیت های انسانی در مکان هایی که چنین تجمعاتی شکل می گیرند، مستلزم توجه همزمان به ابعاد کالبدی مکان و مقولات زمانی مترتب بر آن از یک سو و پویاشناسی فضای ذهنی گروه های جمعیت و تصمیمات آنی و غیرقابل پیش بینی کاربران برای مدیریت بر اساس مدلی متشکل از پنج عامل جمعیت ورودی و خروجی، کانون های جذب جمعیت، زمان، قرارگاه های رفتاری و مساحت فضا و میزان تراکم مجاز فضا است. ایجاد فضاهای انعطاف پذیر با قابلیت عملکرد چندگانه، حفظ مقیاس و در عین حال پویایی در ایام عادی و احیای سلسله مراتبی معابر اندام واره در بافت تاریخی نجف، ضمن محاسبه فضاها بر اساس مدل سازی، امکان توزیع مناسب و تدریجی جمعیت را فراهم و معیارهای پدافند غیر عامل را عملیاتی می سازد.

    کلیدواژگان: پویا شناسی جمعیت، طراحی رویداد محور و هویت مبنا، مدیریت زمان محور بحران، استدلال منطقی، نجف اشرف
  • مرضیه گوگردچیان، حسین حق شناس* صفحات 2445-2463
    در دهه های اخیر افزایش رشد شهر نشینی همراه با رشد سریع مالکیت خودروهای شخصی، سیاستگذاری در حوزه حمل و نقل را به یکی از معضلات بزرگ کلان شهرها تبدیل کرده است. لذا تشخیص عوامل تاثیرگذار بر تصمیم های انتخاب وسیله نقلیه توسط افراد سفرکننده به ویژه در ساعت اوج تردد نقش ویژه ای در برنامه ریزی حمل و نقل و مدیریت تقاضای سفر دارد. هدف این مقاله تعیین عوامل تاثیرگذار بر انتخاب وسیله نقلیه سفر های کاری-تحصیلی در ساعت اوج تردد صبح در شهر اصفهان با استفاده از مدل لوجیت آشیانه ای است. نتایج ناشی از تخمین مدل انتخاب وسیله نقلیه توسط این مدل نشان می دهد تقاضا برای اتوبوس تنها به کرایه و زمان بستگی دارد و دیگر عوامل تاثیری بر انتخاب اتوبوس برای سفر در ساعت اوج تردد صبح ندارد. ولی کشش پایین قیمت نشان دهنده اجبار افراد در استفاده از اتوبوس به عنوان وسیله نقلیه است. این در حالی است که تقاضا برای تاکسی علاوه بر زمان و هزینه سفر به عواملی چون درآمد، راحتی وسیله نقلیه و سرپرست خانوار بودن فرد بستگی دارد ولی کشش قیمتی بالای این وسیله بیانگر این مطلب است که سیاست گذار می تواند از طریق کاهش کرایه افراد  و اعمال سوبسید بر استفاده از تاکسی افراد را به استفاده از تاکسی ترغیب کند. مهمترین عامل تاثیر گذار بر انتخاب خودروشخصی راحتی وسیله نقلیه و سرپرست خانوار بودن است از طرف دیگر تقاضا برای خودرو شخصی نسبت به قیمت بی کشش بوده و سیاست گذار امکان تغییر تقاضای افراد را با استفاده از افزایش قیمت ندارند. لذا سیاست های قیمت  گذاری تنها می تواند سبب ایجاد درآمد برای سیاست گذار شود.
    کلیدواژگان: انتخاب وسیله، انتخاب گسسته، لوجیت آشیانه ای طبقه بندی JEL :D1 D12، D62
  • سید فرزین فائزی*، هوشنگ قاسمی صفحات 2465-2479
    پدیده پامپینگ یکی از مهمترین عوامل مخرب رویه های بتنی راه ها و فرودگاه ها می باشد. در این تحقیق با طراحی یک المان سازه ای هم جنس با دال رویه و متصل و عمود بر صفحه دال، اثر آن را بر چگونگی تغییر شکل قایم رویه بتنی بخصوص در گوشه دال و نیز چگونگی تاثیر آن بر جلوگیری از جابجایی افقی مواد ریز دانه خاک اشباع (بستر یا اساس) در زیر دال بتنی رویه راه در مجاورت درزها مورد بررسی قرار می گیرد. تحلیل تنش ها و تغییر شکل ها به وسیله مدلسازی سیستم «دال - خاک» تحت اثر بارهای استاتیکی و دینامیکی ناشی از بار وارده از وسایل ‏نقلیه در نرم ‏افزار آباکوس صورت گرفت. نتایج و تحلیل های تنش و تغییر شکل در دال بدون زایده و دال دارای زایده (المان عمود بر صفحه دال) بیانگر تاثیر مثبت المان عمودی متصل بر دال بر کاهش تغییر شکل عمودی دال و تاثیر مثبت بر کاهش تغییر شکل خاک زیر دال در جهت موازی و عمود بر مسیر حرکت وسایل‏ نقلیه می باشد. جابجایی گوشه دال ساده5/1 و دال زایده دار 98/0 محاسبه شد. حداکثر جابجایی قایم دال بتنی در مدل دال ساده و بارگذاری استاتیک بیشترین مقدار را داشته است(42/0)، سپس مقدار جابجایی قایم دال رویه راه در دال زایده دار در حالت بارگذاری استاتیک مقدار بیشتری را دارا می‏باشد(3/0).  همچنین نتایج حاصل از خروجی نرم ‏افزار، تاثیر مثبت این المان عمودی را بر کاهش تنش در دال رویه بتنی و خاک زیر آن را نشان داد
    کلیدواژگان: دال بتنی، خرابی، پامپینگ، مکش، اباکوس
  • علیرضا فاضلی، عباس راد*، مریم خادمی، حسن فارسیجانی صفحات 2481-2494
    ناوگان هوایی، به عنوان یکی از استراتژیک ترین سیستم های حمل و نقلی هر کشور بحساب می آید. سطح بالا و پیچیدگی تکنولوژیکی، کیفیت و استاندارد های پیشنیاز سختگیرانه، سبب گردیده تا این سیستم به عنوان پیشرفته ترین سیستم حمل و نقلی در جهان شناخته شود. در کشور ما، پشتیبانی از ناوگان هوایی با توجه به تشدید تحریم های ظالمانه غرب و آمریکا طی چند سال اخیر، با مشکلات جدی مواجه گردیده است که احیای آن را فقط از طریق طراحی راهکارهایی هوشمندانه جهت خودکفایی در تامین این نیاز، می توان پیش بینی نمود. تدوین سیاست ها و راهبردهای عملیاتی و کارآمد در این حوزه، می تواند وضعیت فعلی و ناپایدار ناوگان هوایی کشور را بهبود ببخشد و این حوزه استراتژیک حمل و نقلی را احیاء نماید. در این مقاله محقق ضمن بررسی وضعیت استراتژیک این ناوگان از طریق ماتریس های بررسی عوامل داخلی و خارجی، با استفاده از رویکرد ماتریس قوت ها، ضعف ها، فرصتها و تهدیدات به ارایه راهبردهای موثر در تامین و پشتیبانی از آن اشاره نموده و در تلاش است تا بتواند محدودیت های موجود در این حوزه صنعتی را شناسایی و با ارایه راهبردهایی کارآمد، رفع نماید.
    کلیدواژگان: ناوگان هوایی، سیستم حمل و نقل استراتژیک، راهبرد و سیاست، ماتریس بررسی عوامل داخلی و خارجی
  • محسن بابایی*، امیرحسین چهارمحالی صفحات 2495-2517
    افزایش قیمت سوخت، محدودیت منابع انرژی و مسایل محیط زیستی منبعث از مصرف زیاد آن، روش هایی برای ارزیابی گزینه های خط پروژه (مسیر قایم) راه را می طلبد، که ضمن تامین ایمنی و راحتی رانندگان و کاهش هزینه های احداث راه، کاهش مصرف سوخت وسایل نقلیه را به همراه داشته باشد. در این پژوهش سعی شده است میزان هزینه سوخت برآورد و اهمیت آن در مقایسه با هزینه عملیات خاکی سنجیده شود. همچنین،  هزینه عملیات خاکی به جای روش مرسوم روش بروکنر که محدودیت هایی دارد، از روش مدل سازی برنامه ریزی خطی - که کارآیی بیشتری در محاسبه هزینه های واقعی جابجایی خاک دارد- استفاده شده است. در این مقاله یک مدل بهینه سازی ترکیبی برای تعیین مسیر قایم راه ارایه شده است، که در آن سطوح بهینه در نقاط تغییر شیب طولی به گونه ای تعیین می شوند که مجموع وزن داده شده هزینه احداث و هزینه مصرف سوخت کمینه شود. برای حل این مسیله، چارچوبی دو سطحی بر مبنای الگوریتم بهینه سازی تبرید ارایه شده است، به گونه ای که در سطح بالای آن سطوح بهینه در نقاط تغییر شیب طولی بر مبنای کمترین مجموع هزینه احداث و هزینه مصرف سوخت تعیین می شوند، و کمینه سازی هزینه احداث از طریق یک مدل برنامه ریزی ریاضی خطی در سطح پایین آن انجام می شود. نتایج مطالعات نشان می دهد که سرعت و دقت اجرای الگوریتم ارایه شده در مقایسه با روش جست وجوی کامل بسیار مناسب است و می توان از آن در اجرای پروژه های واقعی بهره برد.
    کلیدواژگان: مسیر قائم راه (خط پروژه)، هزینه مصرف سوخت، الگوریتم شبیه سازی تبرید
  • میلاد نظری، علی عبدی*، حسن ذوقی صفحات 2519-2535

    مترو یکی ازمهم ترین راهکار های حل مشکل ترافیک و آلودگی هوا در جهان شناخته شده است. ایمنی بسیار بالا، راحتی وآسایش مسافران، کاهش مصرف انرژی، سرعت مناسب، قیمت پایین حمل مسافر در مقایسه با خودروهای شخصی از جمله مزیت های قطار شهری نسبت به سایر وسایل نقلیه عمومی است. مترو تهران به مجموعه قطار شهری تهران و همچنین «شرکت راه آهن شهری تهران و حومه» گفته می شود. این مترو در هفت خط اصلی در حال فعالیت است.هدف از زمان بندی قطارها حداقل کردن زمان سیر قطارها از مبدا به مقصد، جلب رضایت مسافران و صاحبان منافع، باکم کردن تاخیرات در ایستگاه ها و حداکثر کردن استفاده از ظرفیت خطوط، ایستگاه ها و ناوگان است. در این تحقیق، مطالعه موردی قطاری شهری بین تهران و کرج است. در این پژوهش متغیرهایی همچون زمان توقف قطارها، حجم مسافرین در ساعات مختلف، الگوی ورودی مشتریان و زمان انتظار مسافرین به عنوان پارامترهای تاثیرگذار در تعیین سرفاصله زمانی قطار در نظر گرفته شده اند.سپس، ضمن پرداختن به وضع موجود خط پنج متروی تهران، باتوجه به عدم قطعیت های موجود، سناریوهایی تدوین گردید. هدوی پیشنهادشده بین بازه 6-30 دقیقه در سناریو های مختلف برای ساعات مختلف است تا در نهایت رضایت شهروندان تامین گردد و در وقتشان صرفه جویی شود و سیستم مدیریت شهری در جهت توسعه پایدار شهری گام بردارد.

    کلیدواژگان: سناریونگاری، سرفاصله زمانی، عدم قطعیت، قطار شهری
  • رحمان نورمحمدی، محمدعلی خاتمی فیروزآبادی*، اکبر عالم تبریز، رضا احتشام راثی، امیر دانشور صفحات 2537-2557
    امروزه سیستم‎های حمل و نقل زمینی با چالش بزرگی به نام ازدحام روبه رو هستند. از آنجا که پدیده های ترافیکی و ازدحام دارای خصوصیاتی از جمله پیچیدگی و پویایی هستند، مدل سازی آنها با مدل‎های ریاضی معمول بسیار دشوار و بعضا غیرممکن است. به همین منظور،  می توان در مدل سازی پدیده ازدحام و تشخیص پارامترهای موثر در کاهش یا افزایش آن، از تکنولوژی های مبتنی بر عامل‎های دارای همخوانی بالا با این خصوصیات بهره گرفت. با توجه به جایگاه اتوبوس های تندرو شهری در جابه جایی مسافران، کاهش ترافیک و همچنین کاهش پارامترهای زمان انتظار مسافران و زمان سفر از اهداف این تحقیق هستند. لذا برای تحقق این اهداف از شبیه سازی عامل بنیان حرکت ناوگان اتوبوس های تندرو شهری (BRT) استفاده شده است. در این تحقیق، برنامه پایه NetLogo برای کدنویسی مدل و اجرای شبیه سازی آن مورد استفاده قرار گرفته است.  در این بررسی سه سناریو متفاوت در نظر گرفته شد. نتایج عملکرد سیستم حمل و نقل تندرو شهری با تغییرات به عمل آمده در هر یک از پارامترهای موثر، در هر یک از سناریوها، قابل توجه بود. در نهایت، پس از آنالیز و تحلیل کلی و همچنین مقایسه وضعیت های مختلف، نتایج و پیشنهاداتی برای بهبود عملکرد ناوگان اتوبوس های تندرو شهری ارایه شد. از جمله اینکه در خصوص دستیابی به اهداف مورد نظر (یعنی کاهش زمان انتظار مسافران در ایستگاه ها و کاهش زمان سفر) وضعیت سناریوی پل نسبت به دو سناریوی چراغ هوشمند و حالت جاری مناسب تر است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، مدل سازی، نت لوگو، عامل بنیان، حمل و نقل
|
  • Akram Mazaheri, Mahmoud Saffarzadeh *, Seyed Saber Naseralavi Pages 2355-2364

    Surrogate safety measure (SSM) plays a key role in early safety evaluation. Previous research has indicated potential associations between SSM and road crashes. Several attempts have been made to develop SSM. Most studies in the field of SSM have only focused on rear-end conflicts in witch the two vehicles move in a just one lane. The principal objective of this paper was to develop a new area-based SSM (ASSM) which can take into account the two-dimensional movement of vehicles. ASSM provides a novel approach to quantifying safety. The two-dimensional hypothetical areas around the vehicle that are required for the safe movement are introduced as the influence area. The mathematical equation of the influence area is derived as a function of vehicle speed, and then ASSM could be calculated by examining the extent of overlap and intersection of the influence areas of different vehicles at any given time. In this study, techniques for ASSM were developed and applied to real-world traffic data (NGSIM). The findings indicated that there was a positive relationship between ASSM and the time of the driver's decision to change his driving position to avoid a collision. The findings can contribute to a better understanding of human driving behavior in critical situation.

    Keywords: surrogate safety measure, influence area, conflict, 2D movement, evasive manuever
  • Zeynab Allahkarami, Ahmad Reza Sayadi *, Behazad Ghodrati Pages 2365-2379

    With recent technological developments in the mining industry, the issue of physical asset management has become more important. Asset management in the mining industry has a key role to achieve production goals and increase competitiveness in the market. Reliability is one of the key indicators of asset management. Reliability is a function of the failures time and various risk factors such as environmental and operational conditions. One of the most widely used methods for investigating the relationship between the risk factors and reliability is the proportional hazard regression model. The regression coefficients can be estimated using two approaches, i.e. parametric and semi-parametric. In this paper, the failure data of a dump truck in the Sungun copper mine is analyzed using both semi-parametric and parametric approaches. The results show that the obtained estimates of both approaches were close to each other, according to Akaike Information Criterion (AIC), the Weibull parametric model is more efficient than the semi-parametric model at describing the reliability and hazard rate. In addition, it is found that road condition; operator skill, ambient temperature, and haulage distance have a significant effect on the hazard rate of the dump truck. This analysis is applied to maintenance management to keep the reliability of the dump truck at an acceptable level.

    Keywords: Reliability, Weibull distribution, Cox proportional hazard, dump truck, Mining
  • Mehdi Dezfuli Nezhad, Reza Raoufi *, Ahmad Dalvand Pages 2381-2398
    Among the several definitions for the resilience of transport networks, this paper deals with the (WIPW). WIPW is an innovative metric for measuring the resilience of transport networks. Due to the uncertainty in occurrence time of the disruptive events in the pre-crisis stage, in this paper, based on two new indicators: (1) time and (2) the form of the time-resilience diagram, a coefficient called the strategy implementation efficiency E (λi) is presented and using it, the (WIPW) is modified. At the end of the paper, a numerical example is provided, in the example, 9 different portfolios referred to as (R), (B), (R + B), (R ̃), (B ̃), (R ̃ + B ̃), (R*), (B*) and (R* + B*), are selected and for all the portfolios E (λi), (WIPW) and the modified () are compared. The results showed that if the optimal portfolio is selected based on WIPW and WIPW the R, and (R ̃) is selected as optimal portfolio respectively. Comparison of the selected bridges in R and R ̃ shows that the L-M Bridge in R has been replaced by G-H in R ̃. The replacement of these two bridges changed the implementation time index from 1.1128 for R to 1.1643 for R ̃ and the diagram form index from 1.0201 for R to 1.0213 for R ̃ and Finally, the implementation efficiency will be improved from 1.1352 for R to 1.1852 for R ̃.
    Keywords: strategy, optimization, Resilience, bridges, Transportation network
  • Zohreh Ghafoori Fard, Mohammad Mehdi Khabiri * Pages 2399-2418

    Semi-rigid asphalt, or porous asphalt impregnated with cement or cement mortar and quicksand is an asphalt mixture with a very low fine grain and a high porosity percentage (about 20%) that is filled with cement and quicksand mortar. This type of asphalt is a flexible and durable mixture and a suitable procedure in terms of providing friction and reducing noise for road surfaces. Using the appropriate percentage of bitumen in the mixture, it can be used in areas with different temperatures. Semi-rigid asphalt is less susceptive to heat than conventional asphalt concrete. To evaluate this type of mixture, samples of a porous asphalt mixture with different percentages of cement-sand slurry (0%, 25%, 50% and 75%) were impregnated and Marshall resistance tests, dynamic creep, resilience coefficient, fatigue and moisture susceptibility was performed on them. The results show that on average, with increasing the percentage of cement-sand slurry in semi-rigid pavement, moisture susceptibility, fatigue and creep decreases by ،5%, 8% and 12%, respectively, and the Marshall resistance parameters and resilience coefficient increase by 8% and 33%, respectively. Also, with increasing the percentage of cement sand slurry in semi-rigid pavement, the amount of water and fluid absorption decreases and the amount of actual specific gravity of the sample increases. In fact, it can be said that the percentage of cement sand slurry in semi-rigid pavements is a very effective parameter on the performance of this pavement. In addition, the results show that by converting flexible asphalt pavement to semi-rigid pavement by injection of cement-sand slurry in porous asphalt cavities with granulation and optimal bitumen percentage (C granulation and 4% bitumen), respectively, the resilience modulus parameters, fatigue, creep, moisture susceptibility and Marshall resistance improved by approximately 5%, 62%, 60%, 167 and 21%; Therefore, by converting flexible pavement to semi-rigid pavement, performance parameters are improved.

    Keywords: Sand-cement mixture, Porous Asphalt, Semi-Rigid Pavement, Environmental performance
  • Hadi Pendar * Pages 2419-2443

    Ignoring the way pilgrims enter and leave on occasions can lead to irreparable damage in places of pilgrimage. This phenomenon is more sensitive in historical contexts. Introducing the appropriate operating framework and design arrangements in historical contexts in order to properly manage the population in normal days and occasions, the main purpose of the present study was to explain and discuss event-based scenarios by logical reasoning. Therefore, the proposed framework, appropriate to the context and conditions of the historical context of Najaf, was obtained by reviewing concepts related to population dynamics and fluid models that can be generalized to human behaviors and previous scenarios of movement and activity. According to the research results, the management of human populations in places where such gatherings are formed, requires simultaneous attention to the physical dimensions of the place and its time categories on the one hand and the dynamics of the mental space of population groups and immediate and unpredictable decisions of users. For management based on a model consisting of five factors: population input and output, population absorption centers, time, behavioral camps and space area and the allowable density of space. Creating flexible spaces with multiple functionality, maintaining scale and at the same time dynamism in normal days and hierarchical revival of endowment passages in the historical context of Najaf, are among the solutions that while calculating spaces based on modeling, the possibility of proper and gradual distribution of population Provide.

    Keywords: Crowd dynamics, Event-based design, identity-based, Time-based disaster management, logical reasoning, Najaf Ashraf
  • Marzieh Googerdchian, Hossein Haghshenas * Pages 2445-2463
    In recent decades, rising urbanization along with rapid growth of personal car ownership has made transportation as a major problem for policymakers in metropolitan areas. Thus, recognizing affecting factors on mod choice by traveler, especially at peak hours, has a special role in transport planning and travel management.
     The purpose of this article is determination of factors that affect mod choice behavior of educational-work travel in the peak hours of morning in Isfahan city using the nest logit model.
    The results of estimating the mode choice bay this model show that demand for bus just depends on freight and time, and other factors do not affect the choice of bus for travel at that time. But the low price elasticity indicates that people are forced to use the bus as a vehicle. However, the demand for taxis in addition to time and freight depends on factors such as income, vehicle's comfort, head of the household and education but the price elasticity of this mod suggests that policymaker can encourage people for using taxi by reduction of freight and paying subside on using taxi.
    The most important factor that influence the choice of a personal car is the comfort of the vehicle and being the head of the household. On other hand, demand for car is inelastic and policy maker have not Possibility to change people's demand by increasing price so, pricing policy can only make income for policy maker.
    Keywords: mod choice, Discrete Choice, Nested Logit
  • Seyed Farzin Faezi *, Hooshang Ghasemi Pages 2465-2479
    The pumping phenomenon is one of the major causes of damage in concrete pavements of roads and airports. To reduce the effects of pumping, this paper proposes attaching to the pavement slab a structural element of the same material that is oriented perpendicular to the pavement plane. The study investigated the effect of this structural element on the vertical deformation of the concrete pavement, especially around the edge of the slab, and the horizontal displacement of the fine fraction of saturated soil (base or bed) beneath the slab near the joints. Stress and deformation analyses were performed by modeling the slab-soil system under static and dynamic traffic loads in ABAQUS software. Stress and deformation analyses of the slab with and without the attachment (the element placed perpendicular to the slab plane) showed the positive effect of the element on the vertical deformation of the slab and also the deformation of the soil underneath the slab parallel and perpendicular to the direction of traffic. The edge displacement in the simple slab and the one with the attachment was determined to be 1.5 and 0.98, respectively. The highest vertical displacements in the modeled concrete slabs were observed in the simple slab under static loading (0.42) followed by the modified slab under static loading (0.3). The software outputs also showed the positive effect of the element on the stress in the concrete pavement slab and the soil beneath it.
    Keywords: concrete pavement, destruction, Pumping, Suction Phenomenon, ABAQUS
  • Alireza Fazeli, Abas Raad *, Maryam Khademi, Hasan Farsijani Pages 2481-2494
    The air fleet is considered as one of the most strategic transportation systems of any country. The high level and technological complexity, quality and strict prerequisite standards have made this system known as the most advanced transportation system in the world. In our country, the support of the air fleet has faced serious problems due to the intensification of oppressive sanctions by the West and the United States in recent years, which can be revived only by designing smart solutions to be self-sufficient in meeting this need. Appeared. Developing operational and efficient policies and strategies in this area can improve the current and unstable situation of the country's air fleet and revive this strategic area of transportation. In this article, the researcher, while examining the strategic position of this fleet through matrices of internal and external factors, using the matrix approach of strengths, weaknesses, opportunities and threats to provide effective strategies in providing and supporting it, and is trying. To be able to identify the limitations in this industrial field and eliminate them by providing effective strategies.
    Keywords: air fleet, strategic transportation system, strategy, policy, matrix of internal, external factors
  • Mohsen Babaei *, Amirhossein Chaharmahali Pages 2495-2517
    Limited energy resources and environmental issues arising from its high consumption require methods to determine project vertical alignment that, while ensuring driver safety and comfort and reducing road construction costs, reduce vehicle fuel consumption. This study seeks to incorporate fuel and earthwork costs in the vertical alignment determination problem. Moreover, this study makes use of a linear mathematical programming model method to minimize the cost of earthworks instead of the conventional Bruckner method, to perform more accurately in calculating the actual costs of earthmoving. In this paper, a combinatorial optimization model is proposed to determine the vertical alignment of roads, in which the optimal levels at the points of longitudinal slope change are determined. This has been done in a way that the weighted sum of construction cost and fuel cost are minimized. To solve the problem, a bi-level framework is proposed based on the Simulated Annealing algorithm, so that at the upper level, the optimal levels at longitudinal slope change points are determined based on the lowest total construction cost and fuel cost, and at the lower level the construction cost is minimized through a linear mathematical programming model. Results show that the speed and accuracy of the proposed algorithm is very appropriate compared to the brute force method and can be used in real-world projects.
    Keywords: highway vertical alignment, Fuel consumption, Simulated annealing (SA) algorithm, Combinatorial Optimization
  • Milad Nazary, Ali Abdi *, Hassan Zoghi Pages 2519-2535

    Metro is known as one of the most important solutions to the problem of traffic and air pollution in the world. High safety, comfort and convenience of passengers, reduction of energy consumption, reasonable speed, low cost of passenger transportation compared to private cars are among the advantages of city trains over other public transport. Tehran Metro is called the Tehran city train complex and also the "Tehran and Suburbs Urban Railway Company". The metro operates on seven main lines. The purpose of train scheduling is to minimize train travel time from origin to destination, to satisfy passengers and stakeholders, to reduce delays at stations, and to maximize the capacity of lines, stations, and fleets. In this research, the case study is the urban train between Tehran and Karaj. In this study, variables such as train stop time, passenger volume at different hours, customer entry pattern and passenger waiting time have been considered as effective parameters in determining the train time distance. Existing uncertainties, scenarios were developed. The proposed goal is between 6-30 minutes in different scenarios for different hours to ultimately satisfy the citizens, save their time and finally help the urban management system to take steps towards sustainable urban development.

    Keywords: scenario writing, Headway, Uncertainty, city train
  • Rahman Noormohammadi, Seyed Mohammadali Khatami Firoozabadi *, Akbar Alamtabriz, Reza Ehtesham Rasi, Amir Daneshvar Pages 2537-2557
    Today, ground transportation systems are facing a major challenge which has come to be known as traffic congestion. Since traffic and congestion are complex and dynamic phenomena, it is difficult and sometimes impossible to apply conventional mathematical models on them. Thus agent-based technologies with high compatibility with the afore-mentioned characteristics can be used to model the phenomenon of congestion and detect effective congestion mitigation/aggravation parameters. Considering the role of bus rapid transit in the transportation of passengers, mitigation of congestion and reduction of passenger waiting time and travel time are among the objectives of the present study. Therefore, agent-based simulation of the movement of bus rapid transit (BRT) fleets is used to achieve the afore-mentioned goal. In the present study, NetLogo is used to code the model and run the simulation. Three different scenarios were taken into account in this study. Change of effective factors in each of the three scenarios led to significant improvements in the BRT performance analysis results. Finally, after general analysis and comparison of different scenarios, results and suggestions were presented to improve the performance of BRT fleets. In the attempt to achieve the goals (i.e. reduction of passenger waiting time at stations and reduction of travel time), the bridge scenario was found to be more suitable and effective than the smart light and status quo scenarios.
    Keywords: Simulation, Modeling, NetLogo, Agent-based, Transportation