فهرست مطالب

علوم زیستی ورزشی - پیاپی 55 (زمستان 1401)

فصلنامه علوم زیستی ورزشی
پیاپی 55 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیرحسین صفار کهنه قوچان، محمدرضا کردی*، فاطمه شب خیز صفحات 1-18

    استرس اکسیداتیو و تولید گونه های اکسیژن (ROS) و نیتروژن (RNS) واکنش پذیر،نقش مهمی در پاتوژنز و پیشرفت بیماری MS دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر فعالیت ورزشی بر شدت بیماری، سطوح پروتیین NRF2 و آنزیم گزانتین اکسیداز در نخاع در دوره مزمن بیماری است. تعداد 30 موش ماده C57Bl6 (6 -8 هفته) به سه گروه فعالیت ورزشی اختیاری، EAE و کنترل سالم تقسیم شدند. بعد از القای EAE با میلین الیگودندروسیت گلیکوپروتیین (MOG35-55) و پس از آنکه موش ها دو روز پیاپی نمره بالینی یک را نشان دادند به مدت چهار هفته ، پنج روز، روزی یک ساعت تمرین اختیاری را انجام دادند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی موش ها به وسیله کتامین و زایلازین بیهوش و بافت نخاع برداشته شد. مکان یابی پروتیین های NRF2 در ماده خاکستری و سفید نخاع با استفاده از روش ایمونوهیستوشیمی مورد بررسی قرار گرفت و آنزیم گزانتین اکسیداز با استفاده از کیت گزانتین اکسیدازبر طبق دستورالعمل سازنده کیت به روش ELISA اندازه گیری شد. فعالیت ورزشی اختیاری سطوح پروتیین NRF2 را در قسمت سفید(0001/0=P) و خاکستری نخاع افزایش(0001/0=P) و سطوح آنزیم زانتین اکسیداز در نخاع(001/0=P). و شدت بیماری را در دوره مزمن کاهش داد(01/0=P).فعالیت ورزشی اختیاری می تواند استرس اکسیداتیو و شدت بیماری را در دوره مزمن بیماری کاهش دهد و یک استراتژی مناسب جهت کنترل و درمان بیماری MS باشد.

    کلیدواژگان: eae، NRF2، گزانتین اکسیداز، چرخ دوار اختیاری
  • ریحانه عارفی شیروان، بهلول قربانیان*، بهروز قربان زاده صفحات 19-32

    سندرم متابولیک یک اختلال متابولیکی رایج که BAIBA متابولیسم لیپید و کربوهیدرات را در بافت چربی، کبد و عضلات اسکلتی تنظیم می کند و ANGPTL4 در متابولیسم چربی نقش داشته و کنترل متابولیک را تعدیل می کند. هدف این مطالعه بررسی تاثیر 12 هفته تمرین هوازی بر سطوح سرمی ANGPTL4 و BAIBA در مردان مبتلا به سندرم متابولیک بود. این تحقیق از نوع نیمه تجربی بوده و جامعه آماری آن مردان مبتلا به سندروم متابولیک شهرستان اردبیل بود که 20 نفر از آن ها که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه تمرین(10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) قرار گرفتند. پروتکل تمرین هوازی بمدت 12 هفته، سه جلسه در هفته و هر جلسه بمدت 45 دقیقه با شدت 60 تا 70 درصد ضربان قلب بیشینه اجرا شد. نمونه های خونی در شرایط پیش و پس آزمون برای اندازه گیری متغیرهای خونی جمع آوری شد. تحلیل آماری داده ها بوسیله آزمون های آماری تی همبسته و آنکوا توسط نرم افزار 21spss درسطح معنی داری 05/0>p انجام شد.مقادیر متغیرهای BAIBA(001/0=p)، VO2 max(001/0= p) و HDL (001/0= p)افزایش معنی دار و ANGPTL4(001/0=p)، BF(001/0=p)، BMI(033/0=p)، اندازه دورکمر(01/0=p)، TG(015/0= p)، LDL(009/0=p) ،TC(033/0=p) و انسولین(001/0=p) کاهش معنی دار در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل داشتند(05/0>p). تمرین هوازی را بخاطر تاثیر مثبت بر سطوح سرمی ANGPTL4 ، BAIBA و عوامل مرتبط با خطر متابولیک می توان بعنوان یک روش برای فعال سازی مسیر تبدیل چربی سفید به قهوه ای و بهبود شاخص های مربوط به خطر متابولیک برای مردان مبتلا به سندروم متابولیک پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: تمرینات هوازی، پروتئین شبه آنژیوپیتین4، بتا آمینو ایزوبوتیریک اسید، سندرم متابولیک
  • منیر نصیرزاده، رقیه فخرپور*، حمید طیبی خسروشاهی، مجید مبصری صفحات 33-49
    مقدمه

    بیماری شریان محیطی، بخش مهمی از عوارض بیماری مزمن کلیه را تشکیل می دهد. اندازه گیری شاخص پایی-بازویی(ABI) معتبرترین روش تشخیص این بیماری است. براساس بررسی ها فعالیت بدنی می تواند با تاثیر بر عملکرد عروق و کارایی همودیالیز، بر وضعیت جسمانی و کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی تاثیر بگذارد . در پژوهش حاضر، تاثیر تمرین هوازی حین همودیالیز بر شاخص پایی- بازویی، کیفیت زندگی و کفایت دیالیز بررسی شد.

    روش پژوهش

    در این مطالعه 30 بیمار همودیالیزی(با میانگین سن 02/4± 56 سال) از مراکز درمانی دیالیز، انتخاب شدند. بیماران به دو گروه تمرین(15 نفر) و کنترل(15 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین در دوره 12 هفته ای تمرین هوازی(رکاب زنی در حالت درازکش) حین دیالیز شرکت کرد اما گروه کنترل روال عادی درمان را سپری کرد. قبل و پس از پایان دوره تمرینی، داده های مربوط به اندازه گیری متغیرها جمع آوری شد و تجزیه و تحلیل آماری توسط نرم افزار Spss صورت گرفت.

    یافته ها

    بین میانگین شاخص پایی-بازویی(018/0=P)، کفایت دیالیز(004/0=P)، کیفیت زندگی مرتبط با سلامتی(000/0=P)، عملکرد بدنی(000/0=P)، روابط(000/0=P) و کیفیت خواب(006/0=P) گروه تمرین و کنترل در قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین بین تغییرات شاخص پایی-بازویی و کیفیت زندگی (05/0=P) و بین کفایت دیالیز و کیفیت زندگی (025/0=P) ارتباط معنی داری وجود دارد با این حال بین شاخص پایی-بازویی و کفایت دیالیز ارتباط معنی داری مشاهده نشد(920/0=P).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی حین همودیالیز تاثیر معناداری بر کاهش شاخص پایی-بازویی، افزایش کفایت دیالیز و کیفیت زندگی بیماران دارد. از این رو این نوع تمرین می تواند به عنوان راهبرد مهم در کاهش بیماری قلبی و بهبود کیفیت زندگی بیماران استفاده شود.

    کلیدواژگان: بیماران همودیالیزی، تمرینات هوازی، شاخص پایی-بازویی، کفایت دیالیز، کیفیت زندگی
  • رقیه مهدوی، سعید نقیبی، علی برزگری* صفحات 51-65
    مقدمه

    عفونت در دوران نوزادی سطح اضطراب را افزایش می دهد. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرینات شنا و داروی ماینوسایکلین پس از عفونت دوران کودکی بر سطح اضطراب و سطح مالون دی آلدیید در هیپوکامپ و پرفرونتال کورتکس موش ها نژاد NMRI بود.

    روش پژوهش

    به منظور القا عفونت، در روز سوم و پنجم پس از تولد حیوانات به مدت 15 روز لیپوپلی ساکارید دریافت کردند. حیوانات به 5 گروه گروه کنترل (Control)، لیپوپلی ساکارید (LPS)؛ لیپوپلی ساکارید+مینوسیکلین (LPS+Min)؛ لیپوپلی ساکارید+ورزش (LPS+Ex) و لیپوپلی ساکارید+ورزش+مینوسیکلین (LPS+Ex+Min) تقسیم -شدند. طول دوره 4 هفته و دوز ماینوسایکلین 20 میلی گرم بر کیلوگرم بود. از تست اضطراب فضای باز جهت اندازه گیری سطوح اضطراب استفاده شد. آنالیز واریانس یک طرفه با آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

    سطوح MDA در گروه LPS در هر دو بخش هیپوکامپ و پری فرونتال بالاترین مقدار در مقایسه با گروه Control داشت (05/0 ≥P). درصد تغییرات MDA هیپوکامپ گروه LPS+Min+EX نسبت به گروه کنترل 14 درصد کاهش و MDA پری فرونتال گروه LPS+Min+EX نسبت به گروه کنترل 20 درصد افزایش داشت. زمان سپری شده و تعداد ورود در تست اضطراب فضای باز در گروه LPS+Min+Ex در مقایسه با سایر گروه ها افزایشی و در گروه LPS کاهشی بود (05/0 ≥P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد ورزش شنا و داروی مینوسیکلین می تواند عوارض ناشی از اضطراب ناشی از عفونت دوران کودکی را با تغییرات MDA تغییر دهد.

    کلیدواژگان: تمرینات شنا، داروی ماینوسایکلین، عفونت دوران کودکی، اضطراب، مالون دی آلدئید
  • عباس رنجبری، خالید محمدزاده سلامت*، صمد اکبرزاده، غلامرضا خمیسی پور، بهروز نعیمی صفحات 67-80
    هدف

    فعالیت ورزشی و عصاره گیاه گزنه باعث افزایش بیان ژن های درگیر در تبدیل بافت چربی سفید به بافت چربی قهوه ای می-شود اما اثر ترکیبی آنها در این مورد مشخص نیست. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر عصاره گیاه گزنه و تمرین هوازی بر غلظت سرمی آیریزین،FGF21 و بیان ژن PGC1α ،UCP1, در رت های دیابتی بود.

    روش شناسی

    دریک کارآزمایی تجربی 70 سر رت نر نژاد ویستار (میانگین وزن؛ 52/18±35/227 گرم) به صورت تصادفی درهفت گروه شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی، عصاره گزنه، متفورمین، تمرین، گزنه+تمرین و متفورمین+تمرین تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت چهارهفته، هرهفته 5 روز، هرروز از 15 دقیقه (در هفته اول) تا50 دقیقه (در هفته چهارم) شنا کردند. گروه-های گزنه و متفورمین به ترتیب روزانهmg/kg1/25 و mg/kg100از این دوماده را به صورت گاواژ دریافت کردند. پس از پایان مداخله نمونه خون، بافت های عضله پشت ران، پانکراس و چربی(احشایی) رت ها برای بررسی متغیرهای پژوهش گرفته شد. آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی با سطح معناداری 05/0، جهت بررسی تغییرات داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    غلظت آیریزین گروه متفورمین+تمرین در مقایسه با گروه کنترل دیابتی بطور معناداری بیشتر بود(001/0=P). تفاوت معناداری نیز در میزان غلظت FGF21سرم گروه ها مشاهده نشد. افزایش معنادار بیان ژنهای PGC1α و UCP1 در همه گروه های درمان نسبت به گروه کنترل سالم و کنترل دیابتی مشاهده گردید(05/0>P).

    نتیجه گیری

    مصرف همزمان عصاره گزنه و تمرین شنا باعث کاهش گلوکز خون و همچنین فعال شدن بیان ژنهای PGC-1α و UCP1 می شود که در روند قهوه ای شدن بافت چربی نقش دارند.

    کلیدواژگان: آیریزین، دیابت، تمرین هوازی، عصاره گزنه، PGC1&alpha، UCP1 و FGF21
  • فاطمه رنجبر*، فهیمه اسفرجانی، سید محمد مرندی صفحات 81-94
    مقدمه

    اضافه وزن و چاقی در کودکان زمینه ساز بروز مشکلات قلبی عروقی است،که از طریق اختلال در سیستم عصبی خود کاررخ می دهد،در حالی که فعالیت ورزشی تاثیرات مطلوبی بر ANS دارد.این تغییرات از طریق پارامتر های تغییر پذیری ضربان قلب قابل اندازه گیری است.بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر 5 هفته تمرین تناوبی شدید بر HRV و RPP دختران دارای اضافه وزن بود.

    روش پژوهش

    دانش آموز دارای اضافه وزن در محدوده 2+ BMI Z-SCORE < < 1+ در گروه تجربی و گروه کنترل،مورد استفاده قرار گرفتند.آزمودنی ها قبل و بعد از 5 هفته تمرین HIIT در آزمون شاتل ران برای براورد اکسیژن مصرفی بیشینه و 6 دقیقه پیاده روی برای برآورد حداکثر اکسیداسیون چربی تمرینی شرکت کردند.ریشه میانگین مربع فواصل موج های R-R متوالی ضربان قلب (RMSSD) برای اندازه گیری HRVاستراحتی و فشار خون سیستولیک و ضربان قلب برای اندازه گیری RPP استراحتی در هفته ابتدایی و انتهایی ثبت گردید.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری t همبسته و تحلیل کوواریانس با سطح معنا داری p<0.05 صورت گرفت.

    یافته ها

    در گروه تمرین 5 هفته تمریناتHIIT موجب تغییرات معنا دار درRMSSD ، RPP وحداکثر اکسیداسیون چربی تمرینی در دختران دارای اضافه وزن شد (p<0.05).در گروه کنترل پارامتر ها تغییر معنا داری نداشتند.د

    نتیجه گیری

    پارامتر هایRMSSD ، RPP وحداکثر اکسیداسیون چربی می توانند به عنوان جایگزین های مناسب و کارآمد برای شناسایی کودکان در معرض خطر و پروسه های درمانی،قبل از سن بلوغ مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، تغییر پذیری ضربان قلب، شاخص اکسیژن مصرفی قلب، حداکثر اکسیداسیون چربی تمرینی، آزمون 6 دقیقه پیاده روی
|
  • Amirhossein Saffar Kohneh Quchan, Mohammad Kordi *, Fatemeh Shabkhiz Pages 1-18

    Oxidative stress and the production of nitrogen (RNS) and reactive oxygen species (ROS) play an important role in the pathogenesis and the progression of MS. This study aimed to investigate the effect of exercise on disease severity, NRF2 protein levels, and xanthine oxidase in the spinal cord in the chronic period of the disease.Thirty female C57Bl6 mice (6-8 weeks) were divided into voluntary exercise, EAE, and healthy control. After induction of EAE by MOG35-55 and after the mice showed the clinical score of one for two consecutive days, they performed one hour of voluntary exercise, five days, for four weeks. 48 hours after the last training session, the rats were anesthetized with ketamine and xylazine, and the spinal cord tissue was removed. The location of NRF2 proteins in the gray and white matter of the spinal cord were investigated by immunohistochemistry, and xanthine oxidase was measured by xanthine oxidase kit according to the kit manufacturer's instructions by ELISA method.Voluntary exercise increased NRF2 protein levels in the white matter (P = 0.0001) and gray matter of the spinal cord (P = 0.0001) and decreased xanthine oxidase levels in the spinal cord (P = 0.001), and attenuated disease severity in the chronic period (P = 0.01).Voluntary exercise reduces oxidative stress and disease in the chronic period of the disease and is a good strategy for controlling and treating MS.

    Keywords: eae, NRF2, Xanthine oxides, Voluntary wheel running
  • Reyhaneh Arefi Shirvan, Bahloul Ghorbanian *, Behrouz Ghorbanzadeh Pages 19-32

    BAIBA regulates lipid and carbohydrate metabolism in adipose tissue, liver, and skeletal muscle, and ANGPTL4 plays a role in lipid metabolism and modulates metabolic control. The method of this research was semi-experimental and the statistical population was men suffering from metabolic syndrome in Ardabil city, 20 of them were selected based on inclusion and randomly divided into two groups of exercise (n = 10) and control (n = 10). Aerobic exercise protocol was performed for 12 weeks, three sessions a week and each session lasted 45 minutes with an intensity of 60 to 70% of maximum heart rate. Blood samples were collected in pre- and post-exercise conditions to measure blood variables. .The results showed that after training intervention, the amounts of BAIBA (p = 0.001), VO2 max (p = 0.001) and HDL (p = 0.001) significantly increased, and ANGPTL4 (p = 0.001), BF (p = 0.001), BMI (P = 0.033), waist size (p = 0.01), TG (p = 0.015) LDL (p = 0.009), TC (p = 0.033) and insulin (p = 0.001) had a significant decrease in the exercise group compared to the control group (p≥0.05). Due to its positive effect of aerobic exercise on serum levels of ANGPTL4, BAIBA and factors related to metabolic risk, can be suggested as a method to activate the pathway of converting white to brown fat and improve the indicators related to metabolic risk for men with metabolic syndrome.

    Keywords: aerobic exercise, ANGPTL4, BAIBA, Metabolic syndrome
  • Monir Nasirzadeh, Roghayeh Fakhrpour *, Hamid Tayebi Khosroshahi, Majid Mobasseri Pages 33-49
    Introduction

    Peripheral artery disease is an important part of the complications of chronic kidney disease. Measuring ankle-brachial index (ABI) is the most reliable method of diagnosing this disease. In this study, the effect of aerobic exercise during hemodialysis on Ankle–Brachial, quality of life and dialysis adequacy was investigated.

    Methods

    In this study, 30 hemodialysis patients (with an average age of 56 ± 4.02 years) were selected from dialysis centers and divided into two training groups (15 people) and control groups (15 people). The exercise group participated in 12 weeks of aerobic exercise (pedaling in a supine position) during dialysis, but the control group underwent the normal treatment routine. Before and after the end of the training period, measured data were collected and statistical analysis was performed by Spss software.

    Results

    between the average ankle-brachial index(P=0.018), dialysis adequacy(P=0.004), health-related quality of life(P=0.000), physical performance(P=0.000), relationships (P=0.000) and sleep quality (P=0.006) of the training and control groups had a significant difference before and after the intervention. There was a significant relationship between ankle-brachial index changes and quality of life (P=0.05) and dialysis adequacy and quality of life (P=0.025), but no significant relationship was observed between ankle-brachial index and dialysis adequacy(P=0/920).

    Conclusion

    Aerobic exercise during hemodialysis has a significant effect on reducing Ankle –Brachial index, increasing the adequacy of dialysis and the quality of life of patients. Therefore, this type of exercise can be used to reduce heart disease and improve the quality of life of patients.

    Keywords: Aerobic training Ankle, Brachial index (ABI), Dialysis Adequacy, Hemodialysis, :, Quality of Life
  • Rogayyeh Mahdavi, Saeid Naghibi, Ali Barzegari * Pages 51-65
    Introduction

    Infection in infancy increases the level of anxiety. The aim of this study was to evaluate the effect of a course of swimming exercises and minocycline medication after childhood infection on the level of anxiety and malondialdehyde levels in the hippocampus and peripheral cortex of NMRI mice.

    Methods

    In order to induce infection, on the third and fifth day after birth, the animals received lipopolysaccharide for 15 days. Animals were divided into 5 groups, consist of control, LPS; LPS+ Min; LPS + Ex and LPS+ Ex +Min were divided. The duration of the course was 4 weeks and the dose of minocycline was 20 mg/kg. The Open Field test anxiety was used to measure anxiety levels. One-way ANOVA with Tukey's post hoc test at a significance level of 0.05 was used.

    Results

    MDA levels in the LPS group were the highest in both the hippocampus and prefrontal sections compared to the Control group (P ≥ 0.05). The percentage of hippocampal MDA changes in the LPS+Min+EX group decreased by 14% compared to the control group, and the prefrontal MDA of the LPS+Min+EX group increased by 20% compared to the control group. So that the elapsed time and the number of entries in the Open Field test were increased in the LPS+Min+Ex group compared to other groups and decreased in the LPS group (P ≤ 0.05).

    Conclusion

    The results showed that swimming exercise and minocycline can change the effects of anxiety caused by childhood infection with changes in MDA.

    Keywords: anxiety, Childhood Infection, Malondialdehyde, Minocycline, Swimming Exercises
  • Abas Ranjbari, Khalid Mohamadzadeh Salamat *, Samad Akbarzadeh, Gholamreza Khamisipour, Behrouz Naeimi Pages 67-80
    Purpose

    Exercise training with Urtica dioica extract consumption increase the expression of genes involved in the conversion of white to brown adipose tissue, but their combined effect is not clear. This study designed to investigate the effect of Urtica dioica extract consumption and aerobic training on PGC-1α and UCP1gene expression and FGF21 and irisin serum concentrations in diabetic rats.

    Methods

    Seventy male Wistar rats (weight; 227.35 ± 18.52 g) were randomly divided to healthy control, diabetic control, Urtica dioica, metformin, training, Urtica dioica + training and metformin + training groups. The training groups swam for four weeks, 5 day per week from 15 minutes (in the first week) to 50 minutes (in the fourth week). Urtica dioica and metformin groups received 1.25 and 100 mg / kg of these two substances, respectively. Blood samples, muscles, pancreas and fat (visceral) were taken to evaluate the research variables. One-way analysis of variance and Tukey's post-hoc test with a significance level of 0.05 was used to analyze the data.

    Results

    The concentration of Irisin in the treatment groups were significantly higher than the diabetic control group (P<0.05). No significant difference was observed in the serum FGF21 concentration. Significant increase in expression of PGC-1α and UCP1 genes was observed in all treatment groups compared to healthy control and diabetic control groups (P<0.05).

    Conclusion

    Concomitant consumption of Urtica dioica extract and swimming training reduces blood glucose and activates the expression of PGC-1α and UCP1 genes, which play a role in the browning of adipose tissue.

    Keywords: Aerobic training, diabetes, Irisin, PGC-1&alpha, UCP1, Urtica dioica extract
  • Fatemeh Ranjbar *, Fahimeh Esfarjani, Mohamad Marandi Pages 81-94
    Introduction

    Overweight and obesity in children are the underlying cause of cardiovascular problems that occur through Autonomic Nervous System (ANS) dysfunction, However, physical training has a beneficial effect on the ANS. These changes can be measured through Heart Rate Variability (HRV) indices. Accordingly, the present study aimed to investigate the effect of five weeks of High-Intensity Interval Training (HIIT) on HRV and Rate Pressure Product (RPP) of overweight girls.

    Methods

    In this research, overweight students in the range of +2 < BMI Z- SCORE <1+ participated in the Experimental and the Control groups. Before and after five weeks of HIIT intervention, the participants underwent the Shuttle Run test to estimate maximal oxygen consumption and the Six-Minute Walking test to estimate maximal fat oxidation (MFO) during exercise. Root Mean Square of Successive Difference (RMSSD) of the R-R wave interval of the heartbeat was recorded to measure resting HRV and also systolic blood pressure and heart rate were recorded to measure resting RPP in the first and the last week. Data analysis was done using dependent t-tests and analysis of covariance (ANCOVA) with a significance level of p<0.05.

    Results

    the results showed that in the training group, five weeks of HIIT intervention caused significant changes in RMSSD, RPP, and MFO of overweight girls (P<0.05). However, in the control group, the indices did not change significantly (P>0.05).

    Conclusion

    RMSSD, RPP, and MFO indices can be used as suitable and efficient alternatives to identify children at risk and therapeutic processes before puberty.

    Keywords: Heart Rate Variability, High-intensity interval training, Rate pressure product, Maximal fat oxidation, 6 minute walk test