فهرست مطالب

علوم مراقبتی نظامی - سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله علوم مراقبتی نظامی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیرا سپهوند، سیده اعظم سجادی*، زهرا فارسی صفحات 93-102
    مقدمه

    در محیط های نظامی به دلیل حساسیت ویژه و مخاطرات موجود، استرس و فشار روانی بیشتر است و بنابراین پرسنل نظامی در معرض خطر اختلالات روانی نظیر افسردگی قرار دارند. اختلالات روانی پرسنل نظامی، سبب افزایش تنش روانی در همسرانشان می شود که مستلزم به کارگیری مداخلات مناسب است.

    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آرام سازی پیش رونده عضلانی جاکوبسون بر فشار مراقبتی همسران پرسنل نظامی با اختلالات افسردگی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این کار آزمایی بالینی در سال 1398 با مشارکت 69 نفر از همسران پرسنل نظامی مبتلا به افسردگی بستری در سه بیمارستان منتخب آجا واقع در شهر تهران انجام شد. واحدهای پژوهش به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون (آرام سازی پیش رونده عضلانی جاکوبسون) و کنترل (بدون دریافت مداخله) قرار گرفتند. قبل از مداخله، مشخصات فردی و وضعیت فشار مراقبتی هر دو گروه، با استفاده از فرم مشخصات فردی و پرسشنامه فشار مراقبتی  Novak و Guest مورد بررسی قرار گرفت. گروه آزمون روزانه، تحت آموزش حضوری تکنیک آرام سازی پیش رونده عضلانی جاکوبسون به مدت چهار هفته در منزل قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 انجام شد.

    یافته ها:

     دو گروه آزمون و کنترل از نظر مشخصات فردی همگن بودند (0/05P>). میانگین (انحراف معیار) نمرات فشار مراقبتی در گروه آزمون و کنترل قبل از مطالعه به ترتیب 8/79 ± 51/94 و 8/74 ± 52/32 بود که با هم اختلاف معناداری نداشتند (0/861=P). در حالی که میانگین نمرات فشار مراقبتی بعد از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل، به ترتیب 7/44 ± 48/60 و 52/21 ± 8/81 بود که تفاوت آماری معناداری داشتند (0/020=P).

    نتیجه گیری:

     به کارگیری تکنیک آرام سازی عضلانی جاکوبسون می تواند به عنوان یک روش ساده و بدون هزینه در کنار سایر مداخلات در جهت کاهش فشار مراقبت در مراقبین به ویژه همسران پرسنل نظامی مبتلا به افسردگی توصیه شود.

    کلیدواژگان: آرام سازی عضلانی پیشرونده، افسردگی، فشار مراقبتی، کارکنان نظامی، همسر
  • حمید خزدوز، حمید صادقی*، محسن قاسم زاده سروش صفحات 103-110
    مقدمه

    علیرغم اهمیت زیاد سلامت استخوان ها در دوره آموزشی نیروهای وظیفه، همچنان تحقیقات موجود در این مورد محدود و ناکافی است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مکمل ویتامین D بر افزایش فعالیت استیوبلاستیک استخوان در سربازان وظیفه در طول دوره آموزشی نظامی در یکی از پادگان های آموزشی نظامی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی در شهر تهران در سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه نیمه تجربی از نوع بررسی قبل و بعد (Before-and-After Study) بر روی 60 سرباز انجام شد که به صورت تصادفی به دو گروه 30 نفره، شامل گروه مداخله و گروه کنترل تقسیم شدند. در ابتدای دوره آموزشی، به سربازان گروه مداخله مکمل خوراکی تک دوز 50000 واحدی ویتامین دی داده شد. سربازان به مدت 40 روز پیگیری شدند. میزان سرمی ویتامین دی، کلسیم، فسفر، آلکالین فسفاتاز استخوانی و استیوکلسین قبل از دوره آموزشی و بعد از اتمام دوره اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     قبل از دوره آموزشی هیچ گونه تفاوت معناداری بین دو گروه مورد مطالعه از نظر میزان کلسیم (0/839:P)، فسفر (0/681: P)، ویتامین دی (0/256: P)، آلکالین فسفاتاز استخوانی (0/481:P) و استیوکلسین (0/455:P) وجود نداشت؛ اما بعد از اتمام دوره میزان ویتامین دی (0/034: P) و استیوکلسین (0/003:P) به طور معناداری در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بالاتر بود. به علاوه، در انتهای مطالعه سطح ویتامین دی (0/003:P) در گروه مداخله نسبت به قبل از مداخله به شکل معناداری افزایش یافت.

    نتیجه گیری:

     در انتهای دوره آموزشی، سطح استیوکلسین در هر دو گروه، نسبت به قبل افزایش داشت که افزایش سطح استیوکلسین حاکی از آن است که فعالیت های فیزیکی در این دوره آموزشی اثر مخرب روی استخوان ها ندارند. این افزایش در گروهی که مکمل ویتامین دی دریافت کرده بودند بیشتر بود؛ که نشانگر اهمیت تغذیه مناسب و استفاده از مکمل ها می باشد.

    کلیدواژگان: استخوان، استئوکلسین، سربازی، ویتامین دی، نیروهای وظیفه
  • فاطمه ظاهری، شهلا علیاری*، سیمین تاج شریفی فر، سید امیرحسین پیشگویی صفحات 111-123
    مقدمه

    دیابت یکی از شایعترین بیماری های مزمن در جهان است که در زمان وقوع بلایا بروز و عوارض دیابت در زمان وقوع بلایا تشدید می یابد، لذا، تدوین یک برنامه جامع مراقبت از بیماران دیابتی در بلایا ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    این مطالعه با هدف تدوین عناصر برنامه درسی مراقبت از بیماران دیابتی در بلایا برای پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش، از نوع تحقیقات کمی چندمرحله ای است. 380 پرستار شاغل در بیمارستان های نیروهای مسلح در شهر تهران در سال 1399 به صورت نمونه گیری در دسترس در مطالعه شرکت نمودند. واحدهای مورد پژوهش، نیازهای آموزشی خود را برای ارایه خدمات به بیماران دیابتی در بلایا با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا با 72 گویه، به روش خودارزیابی گزارش نمودند. بر اساس نتایج نیازسنجی، عناصر برنامه درسی طبق فرآیند 6 مرحله ای کرن، ارایه گردید. به منظور تعیین مطلوبیت برنامه از شیوه دلفی در دو دور استفاده گردید. نمونه آماری در این مرحله 10 نفر از اساتید صاحب نظر بودند که به شیوه گلوله برفی انتخاب شدند. نهایتا برنامه درسی تدوین شده، در یک جلسه میزگرد کارشناسی مورد بررسی، اصلاح و تایید نهایی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS نسخه 22، استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نیازسنجی آموزشی از پرستاران در خصوص مراقبت از بیماران دیابتی در بلایا در قالب 9 وظیفه و 19 زیر وظیفه و 72 خرده وظیفه مشخص شد. بر اساس نیازسنجی و تجارب بین المللی، عناصر برنامه درسی مراقبت از بیماران دیابتی در بلایا تدوین و مطلوبیت آن با روش دلفی در دو دور مورد تایید خبرگان قرار گرفت.

    بحث و نتیجه گیری:

     برنامه تدوین شده، می تواند یک راهنمای کاربردی برای پرستاران جهت ارایه مراقبت به بیماران دیابتی در بلایا باشد. پیشنهاد می گردد برنامه تدوین شده، در فواصل منظم در قالب برنامه های بازآموزی ضمن خدمت به پرستاران ارایه شود.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، بلایا، پرستاران، دیابت
  • سمانه گنجعلی، زهرا فارسی*، سیده اعظم سجادی، کوروش زارع صفحات 124-132
    مقدمه

    با شروع پاندمی کووید-19 بروز مشکلات روانشناختی از جمله افسردگی در پرستاران افزایش یافت که انجام مداخلات سریع و موثر برای پیشگیری از عوارض آن ها ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش آرام سازی پیش رونده عضلانی به روش نمایش عملی بر افسردگی پرستاران در مواجهه با بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری پرستاران شاغل در بیمارستان های تابعه آجا شهر تهران بودند. 46 پرستار به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون تکنیک آرام سازی پیش رونده عضلانی به روش نمایش عملی آموزش داده شد و پرستاران تشویق به انجام آن شدند. برای گروه کنترل مداخله ای انجام نشد. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های مشخصات دموگرافیک پرستاران و قسمت افسردگی پرسشنامه داس 21 استفاده شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های دقیق فیشر، کای اسکویر، تی مستقل و تی زوجی تحلیل شدند.

    یافته ها:

     بین دو گروه آزمون و کنترل از نظر مشخصات دموگرافیک تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05<P). افسردگی در پرستاران قبل از مداخله در گروه آزمون و کنترل به ترتیب 13.65±3.19 و14.08±2.69  بود که تفاوت آماری معنی نداری نداشتند (0/621=P)؛ در حالی که بعد از مداخله به ترتیب به 9.95±2.36  و 13.95±2.73  رسید (0/001P<). در گروه آزمون میزان افسردگی پرستاران در مرحله پس آزمون به صورت معنی داری کاهش یافت (0/001P<)، ولی در گروه کنترل تغییر معنی داری دیده نشد (0/479=P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اثربخشی آموزش آرام سازی پیش رونده عضلانی به روش نمایش عملی بر کاهش افسردگی پرستاران در مواجهه با بیماران مبتلا به کووید-19، پیشنهاد می گردد برای پرستاران اجرا شده و خود آن ها نیز تشویق به این کار شوند.

    کلیدواژگان: آموزش، افسردگی، پرستاران، تکنیک آرام سازی، کووید-19
  • سید مهدی سیدی، سید امیر حسین پیشگویی*، مریم نظام زاده صفحات 133-142
    مقدمه

    جراحی قلب یک تجربه ناخوشایند و ناآشنا برای بیماران می باشد که می تواند با تاثیر بر عوامل روانشناختی باعث تغییر شاخص های همودینامیک شود. آموزش به روش سخنرانی و چند رسانه ای می تواند از تاثیر این عوامل بر روی شاخص ها بکاهد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش به روش چندرسانه ای و روش سخنرانی بر شاخص های همودینامیکی بیماران کاندید جراحی قلب باز انجام گردید.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مداخله ای از نوع کارآزمایی کنترل دار تصادفی می باشد که با مشارکت 72 بیمار کاندید عمل جراحی قلب در بیمارستان منتخب نظامی شهر اصفهان در سال 1399 انجام گردید. مداخله در گروه آموزش به روش چندرسانه ای با پخش یک فیلم آموزشی و در گروه دیگر به روش سخنرانی، در یک جلسه نیم ساعته در روز بستری، در ارتباط با کلیه مراحل جراحی قلب توسط پژوهشگر انجام شد. در گروه کنترل فقط آموزش های روتین به بیماران داده شد. بعد از ورود به بخش و یک ساعت قبل از ورود به اتاق عمل علایم همودینامیک مجدد بررسی گردید. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS نسخه 24 شده و آزمون های کای اسکویر یا دقیق فیشر، آنوای یک طرفه، تی زوجی، تعقیبی شفه برای تحلیل آن ها استفاده شد و سطح معنی دار کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     تعداد تنفس، ضربان قلب و میزان فشار خون دیاستولی و سیستولی قبل از مداخله تفاوت معنی داری نداشت، پس از مداخله در گروه های چند رسانه ای و سخنرانی به جز فاکتور تنفس (0/2 P=) در بقیه متغیرها، کاهش معنی دار دیده شد (0/05>P) و بالعکس در گروه کنترل افزایش معنی دار مشاهده گردید (0/01>P).

    نتیجه گیری:

     آموزش های پیش از جراحی قلب می تواند از اختلال همودینامیک بیماران کرونری کاندید جراحی قلب بکاهد. مطالعه با حجم نمونه بالاتر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، اضطراب، سخنرانی، جراحی قلب، چندرسانه ای، همودینامیک
  • فرزانه تقئی، سمیه آزرمی، علی رحمانی، محمدمهدی سالاری* صفحات 143-151
    مقدمه

    اضطراب یکی از عوارض شایع پس از جراحی قلب است که می تواند تاثیر نامطلوب بر کیفیت زندگی بیماران داشته باشد.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثر بخشی آموزش مراقبت قلبی مبتنی بر شواهد بر اضطراب بیماران پس از جراحی پیوند عروق کرونر، انجام شد.

    مواد و روش ها:

    در این پژوهش تجربی که در سال 1399 انجام شد، 67 بیمار (34 بیمار در گروه آزمون و 33 بیمار در گروه کنترل) تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر و بستری در بخش قلب یک بیمارستان منتخب نظامی در شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند. آموزش چهره به چهره و ارایه کتابچه ی آموزشی مراقبت قلبی مبتنی بر شواهد طراحی شده بر اساس مدل استتلر (Stetler)، در گروه آزمون انجام شد. گروه کنترل تنها مراقبت های روتین را دریافت کردند. سطح اضطراب واحدهای مورد پژوهش در هر دو گروه در دو نوبت توسط پرسشنامه سنجش اضطراب آشکار 7 آیتمی اسپیلبرگر اندازه گیری شد. سپس داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آزمون های تی زوجی و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها:

     میانگین سنی واحدهای پژوهش 10/202± 60/37 سال بود و همگی مرد و متاهل بودند. بیماران هر دو گروه از نظر ویژگی های فردی همگن بودند. قبل از انجام مداخله از نظر نمره ی اضطراب، تفاوت آماری معناداری بین دو گروه وجود نداشت. پس از انجام مداخله، سطح اضطراب گروه آزمون کاهش پیدا کرد و به طور معناداری با گروه کنترل اختلاف داشت (0/05 >P).

    بحث و نتیجه گیری:

     آموزش مراقبت قلبی مبتنی بر شواهد با استفاده از کتابچه و آموزش چهره به چهره می تواند بر کاهش اضطراب متعاقب جراحی پیوند عروق کرونر تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، آموزش، جراحی پیوند عروق کرونر، مبتنی بر شواهد
  • ناهید برخورداری، حسن ناوی پور*، ربابه معماریان صفحات 152-160
    مقدمه

    مراقبت های پرستاری پس از عمل در بیماران جراحی قلب باز از اهمیت بالایی برخوردار است و می تواند در میزان رضایتمندی بیماران موثر باشد. لذا، فقدان برنامه مدون مدیریت مراقبت پرستاری در بخش مراقبت های ویژه پس از اعمال جراحی قلب باز مهم است.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر اجرای برنامه طراحی شده مدیریت مراقبت پرستاری بر رضایتمندی بیماران جراحی قلب باز در بخش ویژه انجام شده است.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه، 53 بیمار در قالب گروه کنترل و آزمون به صورت تخصیص تصادفی وارد مطالعه شدند. در گروه آزمون مراقبت های پرستاری به صورت مدیریت شده طراحی و به مدت 2/5 ماه اجرا شد، در گروه کنترل مراقبت های پرستاری بعد از عمل جراحی قلب باز به صورت روتین انجام شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه رضایتمندی بیماران قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه استفاده شد. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22  و آمار توصیفی و استنباطی آزمون آنالیز واریانس، تی مستقل، من ویتنی و کای اسکویر انجام شد.

    یافته ها

    در گروه آزمون اکثریت بیماران در همه ابعاد مراقبتی راضی بودند در حالی که در گروه کنترل، اکثر بیماران رضایت کم داشتند. نمره رضایت در گروه آزمون به (013/02±180/07) رسید که این رقم در گروه کنترل (11/54±117/60) بود که تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده شد (0/05>P).
     

    نتیجه گیری

    برنامه مدیریت مراقبت پرستاری منجر به افزایش رضایتمندی بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه جراحی قلب باز شد. پیشنهاد می گردد آموزش برنامه فوق در دوره های آموزش ضمن خدمت پرستاران گنجانده شود.

    کلیدواژگان: جراحی قلب، رضایت بیمار، مدیریت مراقبت، مراقبت های پرستاری
  • سیما مسعودی، توحید عبادی، فاروق احمدی، امید گرکز* صفحات 161-170
    مقدمه

    اهمیت خون و نقش آن در سیستم درمانی بر هیچ کس پوشیده نیست. با این حال، از دغدغه های مطرح، درخواست بیش از حد خون و فرآورده های خونی در بیمارستان های آموزشی است.

    هدف

    هدف این مطالعه بررسی درخواست و مصرف فرآورده های خونی و علل آن در بیمارستان های آموزشی درمانی ارومیه در سال 1396 بود.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی در بیمارستان های آموزشی درمانی ارومیه به روش سرشماری در سال 1396 انجام شد که شامل 15489 نیاز بیماران که در مجموع 40695 واحد از انواع فرآورده های خونی بود. داده ها با استفاده از چک لیستی که شامل (سن، جنس، نام بیمارستان، بخش، گروه خونی، علل درخواست خون، نوع فرآورده درخواستی و هدف درخواست خون که همه این متغیرها به ترتیب (فراوانی و تعداد واحد درخواستی، دریافتی و تزریقی) بود جمع آوری شد. داده ها بعد جمع آوری وارد SPSS نسخه 18 و با کمک آمار توصیفی (فراوانی، درصد) تجزیه و تحلیل شد.

     یافته ها:

     نتایج نشان داد که بیشتر درخواست ها در جنسیت مرد (21653 واحد)، سنین بین 71-65 سال (5422 واحد) و بیمارستان امام خمینی (27026 واحد) بود. همچنین بخش مراقبت های ویژه، گروه خونی o مثبت به ترتیب با 10493 واحد و 15470 واحد جز بیشترین درخواست کننده ها بودند. کم خونی مزمن با 8642 واحد جز بیشترین علت درخواست بوده، گلبول قرمز متراکم با 15809 واحد بیشترین فرآورده درخواستی و خونریزی با 10431 واحد جز بیشترین دلیل درخواست فرآورده بوده است که بیشتر درخواست و تحویل فرآورده های خونی در شیفت صبح بوده و بیشتر تزریق در شیفت عصر بوده است.

    نتیجه گیری

    میزان درخواست فرآورده های خونی بسیار بالا بوده که نیازمند بازنگری در نحوه درخواست خون و ایجاد یک سیستم نظارتی در مدیریت ارتباط بانک خون و بخش ها می باشد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، پزشکی، خون
  • عبدالصالح زر، فاطمه احمدی*، سلمان علوی، حمیدرضا صادقی پور صفحات 171-179
    مقدمه

    ورزش و فعالیت بدنی از جمله عواملی هستند که بر کیفیت زندگی افراد اثر مثبت دارند و از طرف دیگر مصرف دخانیات یکی از عوامل تهدیدکننده سلامت است که می تواند کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

    هدف

    هدف از انجام این مطالعه، بررسی اثر بخشی فعالیت بدنی بر کیفیت زندگی افراد مصرف کننده دخانیات بود.

    مواد و روش ها: 

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی_تحلیلی بود. جامعه آماری مطالعه حاضر را مردان مصرف کننده دخانیات شهر شیراز تشکیل دادند که از بین آن ها تعداد 350 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و بر اساس میزان و مدت زمان انجام فعالیت بدنی و ورزش در هفته در دو گروه فعال (170 نفر دارای فعالیت بدنی و ورزش) و غیرفعال (180 نفر بدون انجام فعالیت بدنی و ورزش) قرار گرفتند. برای سنجش کیفیت زندگی از پرسشنامه کیفیت زندگی (SF12) استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در نمره کلی کیفیت زندگی (0/01=P)، نشاط و انرژی (0/01=P)، درک کلی از زندگی خود (0/001=P)، سلامت جسمانی (0/001=P) و عملکرد فیزیکی (0/008=P) بین افراد فعال و غیرفعال وجود داشت. به طوری که افراد فعال از وضعیت مطلوب تری نسبت به افراد غیرفعال برخوردار بودند اما در ابعاد دیگر تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    بحث و نتیجه گیری

    : این مطالعه نشان داد که فعالیت بدنی و ورزش در افراد مصرف کننده دخانیات باعث بهبود کیفیت زندگی می شود. با توجه به نتایج تحقیق، می توان جهت بهبود کیفیت زندگی مصرف کنندگان دخانیات، فعالیت ورزشی را به عنوان بخشی از فعالیت های روزانه آن ها قرار داد.

    کلیدواژگان: دخانیات، کیفیت زندگی، ورزش
  • زهرا اخوی ثمرین*، رامین اژدری، معرفت الله بیگدلی صفحات 180-189
    مقدمه

    بیماری همه گیر کرونا ویروس به دلیل چالش های مربوط به نابسامانی های اجتماعی مانند مشکلات مالی، بار مراقبت و استرس ناشی از قرنطینه، تهدیدی جدی برای بهزیستی خانواده ها و فرزندان آن ها می باشد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل یابی علی نقش عملکرد خانواده در پیش بینی اضطراب کرونا با میانجیگری  اهمال کاری تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش مورد نظر توصیفی - همبستگی از نوع معادلات ساختاری می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر اردبیل در سال 1399 تشکیل داد. تعداد 250 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین جامعه آماری فوق انتخاب و در پژوهش شرکت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی عملکرد خانواده، اهمال کاری تحصیلی و اضطراب کرونا استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و Lisrel  نسخه 8.8  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که اضطراب کرونا با عملکرد خانواده ارتباط منفی و با اهمال کاری تحصیلی ارتباط مثبت و معناداری دارد و اهمال کاری تحصیلی با عملکرد خانواده ارتباط منفی و معناداری دارد (00/01>P). شاخص های برازش مدل نیز، عملکرد خانواده بر اضطراب کرونا را با میانجی گری اهمال کاری تحصیلی تایید کرد.

    نتیجه گیری

    از لحاظ کاربردی با توجه به نقش عملکرد خانواده و اهمال کاری تحصیلی در پیش بینی اضطراب کرونا به مشاوران و روانشناسان برگزاری کارگاه های آموزشی مهارت های اجتماعی و حل مساله به خانواده ها و آموزش راهبردهای یادگیری در شرایط کرونا به دانش آموزان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب، اهمال کاری تحصیلی، دانش آموزان، کووید 19، عملکرد خانواده
|
  • Samira Sepahvand, Seyedeh Azam Sajadi*, Zahra Farsi Pages 93-102
    Introduction

    In military environments, due to the particular sensitivity and existing risks, stress and mental pressure are more prevalent, and therefore, the employed personnel is at risk of mental disorders, such as depression. Mental disorders of military personnel increase psychological stress in their spouses, which require the use of appropriate interventions to be controlled.

    Objectives

    This study aimed to investigate the effect of Jacobson's progressive muscle relaxation technique on the caregiving burden of military personnel's spouses with depressive disorders.

    Materials and Methods

    This clinical trial study was performed with the participation of 69 military personnel's spouses of depressed patients hospitalized in 3 selected AJA hospitals in Tehran, Iran, in 2019. The subjects were selected through the convenience sampling method and randomly allocated into two groups of experimental (receiving Jacobson progressive muscle relaxation technique) and control (receiving no intervention). Before the intervention, individual characteristics and caregiver burden status of both groups were assessed using a demographic information form and the Guest and Novak caregiving questionnaire. The experimental group underwent daily Jacobson’s progressive muscle relaxation technique for 4 weeks. Data analysis was performed in SPSS software (version 18).

    Results

    There was no significant difference between the two groups in terms of individual characteristics (P˃0.05). In the pre-intervention phase, the mean scores of caregiver burden scores in the experimental and control groups were obtained at 51.94±8.79 and 52.32±8.74, respectively, with no significant difference (P=0.861). However, the mean scores of caregiver burden scores were 48.60±7.44 in the experimental group and 52.21±8.81 in the control group, which had a statistically significant difference (P=0.020).

    Conclusion

    The Jacobson muscle relaxation technique can be used as a simple and inexpensive method along with other interventions to reduce the pressure of the caregiver burden, especially in spouses of military personnel suffering from depression.

    Keywords: Caregiver burden, Depression, Military Personnel, Progressive Muscle Relaxation, Spouse
  • Hamid Khazdooz, Hamid Sadeghi *, Mohsen Ghasem Zadeh Soroush Pages 103-110
    Introduction

     Despite the great importance of bone health in military training course, there is a dearth of research in this regard.

    Objective

     The present study was conducted to investigate the effect of vitamin D supplementation on increasing bone osteoblastic activity in conscript soldiers during the military training course in one of the army training barracks of the IRI Army in 1400.

    Material and Methods

     This quasi-experimental before-and-after study was conducted on 60 soldiers who were randomly divided into two groups of 30, including the intervention and control groups. At the beginning of the training course, the soldiers of the intervention group were given a single dose oral supplement of 50,000 units of vitamin D. Soldiers were followed up for 40 days. Serum levels of vitamin D, calcium, phosphorus, bone alkaline phosphatase, and osteocalcin were measured before and after the training course.

    Results

     Before the training course, there was no significant difference between the two groups in terms of calcium (P=0.839), phosphorus (P=0.681), vitamin D (P=0.256), bone ALP (P=0.481), and osteocalcin (P=0.455). However, after the end of the course, the amount of vitamin D (P=0.034) and osteocalcin (P=0.003) was significantly higher in the intervention group, compared to the control group. In addition, the level of vitamin D (P=0.003) increased significantly in the intervention group at the end of the study.

    Conclusion

     At the end of this course, the level of osteocalcin in both groups increased, compared to the time before the treatment. This indicates that the physical activities in this training course do not have a destructive effect on the bones. This increase was higher in the group that received vitamin D supplements, showing the importance of proper nutrition and the use of supplements.

    Keywords: Bone, Military Personnel, Osteocalcin, Vitamin D
  • Fatemeh Zaheri, Shahla Aliyari*, Simin Taj Sharififar, Seyyed Amir Hosein Pishgooie Pages 111-123
    Introduction

    Diabetes is one of the most common chronic diseases in the world that occurs at the time of disasters and its complications are aggravated. Therefore, developing a comprehensive plan seems necessary to care for diabetic patients in disasters.

    Objectives

    This study aimed to develop the elements of a curriculum for nurses regarding diabetic patients’ care in disasters.

    Materials and Methods

    This was a multi-stage quantitative study in which 380 nurses working in the Armed Forces hospitals in Tehran, Iran, in 1399 participated, who were selected through convenience sampling. The study units reported their educational needs to provide services to diabetic patients in disasters in a valid and reliable researcher-made questionnaire with 72 items using the self-assessment method. According to the needs assessment results, the curriculum elements were presented based on a six-step process. The Delphi method was utilized in two rounds to determine the desirability of the program. The statistical sample at this stage was 10 expert professors selected through snowball sampling. Finally, the developed curriculum was reviewed, revised, and approved in an expert roundtable session. Data were analyzed using the SPSS software (version 22).

    Results

    The results of the educational needs assessment of nurses regarding diabetic patients’ care in disasters were identified in the form of 9 tasks, 19 sub-tasks, and 72 minor tasks. According to the needs assessment and international experience, the elements of the disaster care curriculum were developed, and their desirability was approved by experts in two rounds using the Delphi method.

    Conclusion

    The developed program can be effective in guiding nurses to provide care to diabetic patients in disasters. It is suggested that the program developed in this study be presented at regular intervals in the form of in-service retraining programs for nurses.

    Keywords: Curriculum, Diabetes, Diabetes Mellitus, Disasters, Nurses
  • Samaneh Ganjeali, Zahra Farsi*, Seyedeh Azam Sajadi, Kourosh Zarea Pages 124-132
    Introduction

    With the onset of the Covid-19 pandemic, psychological disorders, such as depression, increased in nurses, highlighting the necessity of timely and effective interventions to prevent their negative consequences.

    Objective

    The present study aimed to determine the effect of progressive muscle relaxation training using the demonstration method on depression among nurses who are in close contact with Covid-19.

    Material and Methods

    This randomized clinical trial was conducted in 2020-2021. The statistical population consisted of nurses working in Aja hospitals in Tehran, Iran. A total of 46 nurses were selected by convenience sampling method and randomly assigned to intervention and control groups. The nurses in the intervention group were trained on the progressive muscle relaxation technique by practical demonstration method; thereafter, they were encouraged to perform it, while no intervention was performed for the control group. Data were collected by demographic characteristics questionnaires and the depression section of the Depression, Anxiety, and Stress Scale- 21 Items (DASS-21). Data were analyzed using SPSS statistical software (version 21) using Fisher's exact test, Chi-square, independent t-test, and paired t-test.

    Results

    There was no significant difference between the intervention and control groups in terms of demographic characteristics (P>0.05). Depression scores in nurses in the intervention and control groups were 13.65±3.19 and 14.08±2.69 before the intervention, respectively (P=0.621), while after the intervention, they reached 9.95±2.36 and 13.95±2.73 (P<0.001). In the post-test phase, the nurses' depression significantly reduced in the intervention group (P <0.001); nonetheless, no significant change was observed in the control group (P=0.479).

    Conclusion

    The results of this study pointed to the effectiveness of progressive muscle relaxation training using demonstration in the reduction of depression among nurses working in Covid-19 wards. Therefore, it is suggested that nurses be trained on the use of this method and encouraged to put it into practice.

    Keywords: Covid-19, Depression, Education, Nurse, Relaxation Technique, Training
  • Seyed Mehdi Seyedi, Seyed Amir Hosein Pishgooie*, Maryam Nezamzadeh Pages 133-142
    Introduction

    Cardiac surgery is an unpleasant and unfamiliar experience for patients that can affect hemodynamic parameters by psychological factors. Lecture and multimedia training can reduce the impact of these factors on the indicators.

    Objective

    This study aimed to determine and compare the effect of multimedia education and lecture on hemodynamic indices of patients candidates for open heart surgery.

    Materials and Methods

    This interventional randomized controlled trial study was conducted on 72 patients who were candidates for heart surgery in the selected military hospital in Isfahan, Iran, in 2020. The intervention, which was about all stages of heart surgery, was performed by the researcher in the multimedia training group by playing an educational video and in the other group by a lecture in a half-hour session on the day of hospitalization. In the control group, only routine training was given to patients. Hemodynamic symptoms were completed after entering the ward and one hour before entering the operating room. The collected data were entered into Spss24 software and analyzed using Chi-square or Fisher's exact tests, one-way ANOVA, paired t-test, and Scheffe's follow-up. The significant level was considered less than 0.05.

    Results

    There was no significant difference in respiration rate, heart rate, and diastolic and systolic blood pressure before the intervention. After the intervention in multimedia and lecture groups, except for the respiratory factor (P=0.02), a significant decrease was observed in the other variables (P<0.05), and vice versa, a significant increase was observed in the control group (P<0.01).

    Conclusion

    Pre-surgery training can reduce the hemodynamic disturbance of coronary heart patients who are candidates for cardiac surgery. Research with larger sample size is recommended.

    Keywords: Anxiety, Education, Heart surgery, Hemodynamic, Multimedia, Lectures
  • Farzaneh Taghaee, Somaye Azarmi, Ali Rahmani, Mohammad Mehdi Salaree* Pages 143-151
    Introduction

    Anxiety is one of the most common complications after heart surgery and has a negative effect on patients’ quality of life.

    Objective

    This study aimed to investigate the effectiveness of evidence-based heart care training on patients’ anxiety after coronary artery bypass graft surgery.

    Material and Methods

    This experimental study was conducted in 2016 on 67 patients who underwent coronary artery bypass graft surgery and were admitted to the heart ward of a selected military hospital in Tehran, Iran. The patients were selected using the convenience sampling method and randomly assigned to experimental (n=34) and control (n=33) groups. The intervention included face-to-face training and the presentation of an evidence-based heart care training booklet to the experimental group. The training booklet had been designed by the researchers based on the Stetler model. The control group received only routine care. The anxiety level of patients in both groups was measured twice using Spielberger’s seven-item anxiety questionnaire. The collected data were then analyzed using SPSS software (version 21) through paired and independent t-tests.

    Results

    The mean±SD age of patients was 60.37±10.202 years, and all were male and married. Patients in the two study groups were homogeneous in terms of individual characteristics. There was no statistically significant difference between the two study groups in terms of anxiety scores before intervention. However, the level of anxiety in the experimental group decreased significantly after the intervention compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the obtained results, evidence-based heart care training using booklets and face-to-face training can be effective in reducing patients’ anxiety following coronary artery bypass graft surgery.

    Keywords: Anxiety, Coronary Artery Bypass surgery, Education, Evidence-Based
  • Nahid Barkhordari, Hasan Navipour*, Robabeh Memarian Pages 152-160
    Introduction

    Postoperative nursing care is critical in open heart surgery patients and can be effective in patient satisfaction. Therefore, it is of utmost importance to have a codified nursing care management program in the intensive care unit (ICU) after open heart surgery.

    Objective

    The aim of this study was to determine the effect of the implementation of the designed nursing care management program on patients' satisfaction in open heart surgery ICU.

    Materials and Methods

    In this study, 53 patients were randomly assigned to two groups: control and experimental. In the experimental group, nursing care was designed as managed and performed for two and a half months. In the control group, nursing care was performed routinely after open heart surgery. To collect information, a patient satisfaction questionnaire was used before and after the intervention in both groups. Data were analyzed in SPSS software (version 22) using descriptive and inferential statistics of analysis of variance, independent t-test, Mann-Whitney, and Chi-square.

    Results

    In the experimental group, the majority of patients were satisfied with all aspects of care, while in the control group, most patients had low levels of satisfaction. Satisfaction scores were obtained at 180.07±13.02 and 117.60±11.54 in experimental and control groups, respectively, demonstrating a significant difference between the two groups (P<0.05).

    Conclusion

    The nursing care management program led to an increase in the satisfaction of patients admitted to open heart surgery ICU. It is suggested that the training of the above program be included in in-service training courses for nurses.

    Keywords: Cardiac surgery, Care management, Nursing care, Patient satisfaction
  • Sima Masudi, Tohid Ebadi, Farooq Ahmadi, Omid Garkaz* Pages 161-170
    Introduction

    The importance of blood and its role in the medical system is undeniable; however, the excessive demand for blood and blood products in teaching hospitals is a major concern.

    Objective

    This study aimed to evaluate the demand and consumption of blood products and their causes in teaching and medical hospitals of Urmia, Iran, in 2017.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in teaching hospitals of Urmia using the census method in 2017. It included 15,489 needs of patients, which equaled 40,695 units of various blood products. The data was collected using a checklist including factors such as age, gender, hospital name, department, blood group, reasons for requesting blood, type of the requested product, and the purpose of requesting blood. All of these variables were in order of frequency and the number of units requested, received, and injected. After collecting the data, it was entered into the SPSS software (version 18) and analyzed using descriptive statistics (such as frequency and percentage).

    Results

    The results showed that most requests were from males (21,653 units), patients aged between 65-71 years (5,422 units), and Imam Khomeini Hospital (27,026 units). Additionally, in the special care department, the majority of applicants were from the O-positive blood group, with 10,493 and 15,470 units. Chronic anemia was one of the main request reasons with 8,642 units, dense red blood cell was the most requested product with 15,809 units, and bleeding was one of the primary request purposes with 10,431 units. Most requests and deliveries of blood products were performed in the morning shift, and the majority of injections were performed in the evening shift.

    Conclusion

    The demand for blood products is very high, which requires a review of how to request blood and establishing a monitoring system for managing blood bank and ward communication.

    Keywords: Blood, Hospital, Medicine
  • Abdosssaleh Zar, Fatemeh Ahmadi*, Salman Alavi, Hamid Reza Sadeghipur Pages 171-179
    Introduction

    Exercise and physical activity are among the factors that have a positive effect on people's quality of life. On the other hand, smoking is one of the health threatening factors that can affect people's quality of life.

    Objective

    The present study aimed to evaluate the effectiveness of physical activity in tobacco consumers’ quality of life.

    Material and Methods

    The study was conducted based on a descriptive causal-comparative design. The statistical population of the present study consisted of male tobacco consumers in Shiraz, among whom, 350 cases were selected via available sampling method as a statistical sample. Based on the amount of physical activity per week, they were assigned to two groups: physically active (n=170) and physically inactive (n=180). The Quality of Life Questionnaire (SF12) was used to assess sleep quality. The data were analyzed in SPSS software (version 16) using U-Whitney test.

    Results

    The results pointed to a significant difference between active and inactive subjects in the overall score of quality of life (P= 0.01), vitality and energy (P=0.01), general perception of life (P=0.001), physical health (0.001), and physical function (P=0.008). The active participants had a better situation than inactive people; nonetheless, there was no significant difference in other scales.

    Conclusion

    The results of this study demonstrated that physical activity and exercise improve the quality of life in tobacco consumers. As evidenced by the obtained results, in order to improve the quality of life among tobacco consumers, sports activities can be included as a part of their daily activities.

    Keywords: Exercise, Quality of Life, Tobacco
  • Zahra Akhavi Samarein*, Ramin Azhdari, Marefatalah Bigdli Pages 180-189
    Introduction

    Coronavirus is a serious threat to the well-being of families and their children due to challenges related to social disorders (e.g., financial problems, care burdens, and stress caused by quarantine).

    Objective

    This study aimed to investigate the causal modeling of the role of family functioning in predicting Corona anxiety mediated by academic procrastination in high school students.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlation research is of structural equation types. The statistical population of the study included all high school students in Ardabil, Iran, in 2021. A total of 250 of these individuals were selected by the available sampling method from the above-said population and participated in the study. The family functioning questionnaire, academic procrastination, and Corona anxiety questionnaire were used to collect data. To analyze the collected data, Pearson correlation coefficient tests and structural equation modeling were measured with the help of SPSS (version 25) and Lisrel (version 8.8) software.

    Results

    The correlation coefficient results showed that Corona anxiety has a negative relationship with family functioning and a positive and significant relationship with academic procrastination and academic procrastination has a negative and significant relationship with family functioning (P<0.001). Model fit indices also confirmed family functioning on Corona anxiety mediated by academic procrastination.

    Conclusion

    Considering the role of family functioning and academic procrastination in predicting Corona anxiety, counselors and psychologists are advised to hold social skills and problem-solving workshops for families and teach students learning strategies during the Coronavirus pandemic.

    Keywords: Academic Procrastination, Anxiety, COVID-19, Family Functioning, Students