فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال ششم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 29
|
  • مهدی گلشنی* صفحات 581-582
  • صفحات 583-586

    طی چهل و چهارسال پس از انقلاب اسلامی ایران دستاوردهای مهمی بخصوص در حوزه سلامت به دست آمده است دراین مستند به چهل و چهار مورد از دستاوردهای حوزه سلامت از جمله ادغام آموزش وپژوهش علوم پزشکی درعرصه ارایه مراقبت ها و خدمات سلامت و استقرار شبکه بهداشتی درمانی اشاره شده است.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، ایران، بهداشت و تندرستی
  • صفحات 589-590

    اجرای کامل سیاست های کلی نظام سلامت، که ناظر بر تامین، نگهداشت و ارتقای سلامت همه جانبه (جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی) جامعه و آحاد مردم است، منحصرا از طریق شبکه بهداشتی درمانی کشور و توسعه، بازسازی، تعمیم و تعمیق آن در بستر ادغام آموزش و پژوهش در مراقبت ها و خدمات سلامت، امکان پذیر است. در این مستند راهبردها و اقدامات برای این امر مهم ارایه می شود.

    کلیدواژگان: ارائه مراقبت های بهداشتی، بهداشت و تندرستی، نظام سلامت
  • ایمان ادیبی، آناهیتا صادقی، میترا امینی، مهستی علیزاده، پروین پاسالار، شکیبا پوراسد، احسان امیری اردکانی، فاطمه السادات نیری * صفحات 591-594

    در اغلب کوریکولوم های آموزشی رشته های مختلف وابسته به علوم سلامت، به پرورش مهارت های ذهنی و شناختی دانشجویان به گونه ای که موجب رشد و پرورش همه جانبه توانایی های فردی، اجتماعی و فرهنگی آنها شود و از طرفی یک دید جامع نگر به آنها بدهد، توجه کافی مبذول نشده است. برنامه های فعلی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم که تحت عنوان فوق برنامه اجرا می شود، نتوانسته به تمامی از عهده این مقصود برآید. به این جهت این پژوهش با استفاده از مرور متون علمی مرتبط و نیز مصاحبه با صاحب نظران و دست اندرکاران این حیطه و دانشجویان انجام شد که نتایج به دست آمده در قالب یک خلاصه سیاستی و پیشنهادهای متعدد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، برنامه آموزشی، دانشجویان، وضعیت آموزش
  • رضا دهنویه، فرزانه یوسفی، آتوسا پورشیخعلی، پریسا دهقانیان*، سارا زارع، گلنوش امینی صفحات 595-602
    زمینه و هدف

    سالمندشدن جمعیت پدیده ای است که در آینده ای نزدیک اتفاق افتاده و فرصت ها و تهدیدهایی را برای نظام سلامت در پی دارد. بخش آموزش علوم پزشکی نیز از این پدیده متاثر بوده و نیازمند کسب آمادگی در مواجهه بهینه با آن خواهد بود. این مطالعه با هدف بیان برخی از اثرات پدیده سالمندی بر آموزش علوم پزشکی و راهکارهای مواجهه با آن انجام شده است.

    روش

    اطلاعات حاصل به روش مرور نظام مند با جستجو در پایگاه های داده در قالب مقالات فارسی و انگلیسی و با استفاده از کلید واژه های مرتبط با موضوع و استخراج و طبقه بندی مطالب، حاصل شده اند.

    یافته ها:

     تاثیرات پدیده سالمندی بر آموزش علوم پزشکی از جهات مختلفی قابل بررسی است؛ اما در این مطالعه تنها به سه بعد این تاثیرات یعنی شکل گیری دانشگاه های دوستدار سالمند، شکل گیری مشاغل جدید متناسب با سالمندی و استفاده از رویکردهای نوآورانه برای کسب آمادگی، پرداخته شد.

    نتیجه گیری:

     پدیده سالمندی یک رویداد غیرقابل اجتناب بوده که مواجهه با آن مستلزم به کارگیری سیاست ها و شیوه های نوین برخورد با مسایل آینده است. تغییرات حاصل از این پدیده بر آموزش علوم پزشکی و محیط کسب و کار نمونه هایی از اثرات آن بر جامعه خواهد بود که نیاز به توجه به راهکارهای مقابله را پررنگ تر می نماید. توجه جدی نسبت به همگرایی علوم، تعامل با صنعت، دیده بانی و رصد تغییرات، بهره گیری از تجارب سایر کشورها، برنامه ریزی لازم برای پاسخگویی به نیاز نیروی انسانی و استفاده از رویکردهای جدید از جمله استراتژی هایی است که آموزش علوم پزشکی برای رویارویی با این پدیده، می تواند در پیش گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، پیش بینی آینده، جمعیت شناسی، سالمندی
  • کامران باقری لنکرانی*، احمد کلاته ساداتی، عسل السادات رضوی نسب، مریم خیام زاده صفحات 603-610
    زمینه و هدف

    ادغام آموزش و پژوهش در نظام ارایه خدمات سلامت با تاسیس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1364، یکی از موضوعات مهم در تاریخ تحولات پزشکی ایران است. هدف تحقیق حاضر، ارزیابی پیامدهای این قانون و تاسیس وزارت ذکر شده است.

    روش

    در این مطالعه کیفی، 13 نفر از سیاست گذاران، قانون گذاران، و محققان آموزش پزشکی در ایران که به روش هدفمند انتخاب شده بودند، از طریق مصاحبه نیمه ساختارمند مشارکت نمودند. داده های حاصل از این مصاحبه ها، به روش تحلیل محتوای عرفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     با وجود مشکلات قانون ادغام، این قانون در طول حدود 4 دهه، نتایج و پیامدهای مثبتی به همراه داشته است. سه مقوله محوری برساخت شده در تحقیق عبارتند از: توسعه نیروی انسانی، رشد و ارتقای کیفیت خدمات، و ارتقای دانش پزشکی.

    نتیجه گیری:

     شکل گیری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی طی قانون سال 1364، پیامدهای مثبتی برای وزارت مذکور و نظام اجتماعی به همراه داشته است. با وجود این، توجه به نقاط ضعف و چالش های قانون مذکور، یکی از ضرورت های مهم برای ارتقای نظام سلامت می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، ارائه مراقبت های بهداشتی یکپارچه، خدمات بهداشتی درمانی، سیاست بهداشت
  • سید حسن امامی رضوی*، کامران باقری لنکرانی، الهام بهزادی، علیرضا بیگلری، سید محمود تارا، نرگس تبریزچی، علی اکبر حق دوست، حمیدرضا خانکه، سید جمال الدین سجادی، حمید عمادی کوچک، سید محسن فروتن، مصطفی قانعی، مجتبی مجتهدزاده، محمدعلی محققی، سید علیرضا مرندی صفحات 611-620
    زمینه و هدف

    همه گیری کووید-19 فاجعه انسانی وسیعی را طی دو سال گذشته در سراسر جهان به وجود آورده است. بنابراین، مدیریت جهانگیری کرونا به علت شیوع بیماری، مرگ ومیر بالا، عوارض طولانی مدت و چالش های متعدد این بیماری از اهمیت زیادی برخوردار بوده است. از این رو، بررسی ابعاد مختلف این همه گیری برای ارایه راهکارها و پیشنهادهای کاربردی به منظور مدیریت بهتر رویدادهای زیستی مشابه از اهمیت وی‍ژه ای برخوردار است.

    روش

    این مقاله با مرور نقلی منابع و دستورالعمل های بین المللی و جمع بندی مطالب ارایه شده در جلسات خبرگانی تهیه شده است.

    یافته ها:

     در این مطالعه، چالش های بازگشایی مدارس و دانشگاه ها، توانمندسازی آحاد مردم، رصد روند کووید-19 و به کارگیری گروه های پشتیبان، مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت در جهانگیری کرونا، قرنطینه هوشمند و غربالگری سریع در همه گیری کرونا، نقص های مدیریتی نظام سلامت در طی جهانگیری کووید-19 (بیماری کرونا) بررسی شده و راهبردهای مرتبط با چالش های موجود در هر حوزه ارایه شده است.

    نتیجه گیری:

     فاصله زمانی میان موج های احتمالی بعدی کووید-19، فرصت مناسبی را فراهم می کند تا نظام های سلامت در سطح ملی (کشور عزیزمان ایران) وجهانی، مقاوم سازی، اصلاح ساختار و آماده سازی های لازم را انجام دهند. با توجه به یافته های این مطالعه، توصیه می شود، ضمن ارزیابی مداوم خطرات ناشی از وقوع رویدادهای زیستی نسبت به تقویت نظام مراقبت و سامانه هشدار اولیه و تدوین برنامه جامع آمادگی پیدا کرده تا به رویدادهای زیستی پاسخ داده شود. همچنین، با آموزش کارکنان نظام سلامت و تمرین برنامه فوق، اقدامات ضروری به طور مستمر انجام شود.

    کلیدواژگان: بیماری های همه گیر، چالش ها، شیوع همه گیر، کووید-19، فرصت ها
  • معصومه حسینی*، نرگس تبریزچی، الهام بهزادی صفحات 621-626
    زمینه و هدف

    در دنیای پرشتاب امروزی پژوهش زیربنای پیشرفت و توسعه پایدار در تمامی حوزه ها و بارزترین شاخص بالندگی و توسعه یافتگی یک کشور، پژوهش های علمی و توانایی های فن آورانه آن کشور است. بنابراین بررسی موانع و چالش های پژوهش و شناسایی راه کارهای پیشرفت علمی و فن آوری در حوزه سلامت، ارتقای سلامت کل جامعه و دستیابی به توسعه پایدار را به همراه خواهد داشت.

    روش

    اطلاعات در مطالعه پژوهشی حاضر به روش کیفی، در 4 جلسه بحث گروهی دو ساعته با حضور 15 نفر از استادان و صاحب نظران جمع آوری شد. سپس اطلاعات به صورت دلفی تکمیل و در مطابقت با اسناد بالادستی قرار گرفت.

    یافته ها:

     با تحلیل محتوای اطلاعات به دست آمده چالش ها و موانع پژوهش و پیشرفت علمی و فن آوری و راه کارهایی برای برون رفت از آن در 9 محور اصلی بنیادی، فرآیندی، مدیریتی، فرهنگی، منابع انسانی، اخلاق و معنویات، ارزشیابی و نظارت، مالی و اقتصادی و آینده پژوهی و آینده نگاری دسته بندی شد. همچنین 21 چالش و مانع ذیل محورهای اصلی شناسایی شد، که با به کارگیری راهبردهای مشخص شده می توان مشکلات را برطرف کرد که همگی در اسناد بالادستی کشور دیده شده است.

    نتیجه گیری:

     اطلاعات به دست آمده در پژوهش حاضر مشخص کرد برای شتاب گرفتن رشد و پیشرفت علمی و فن آوری در حوزه سلامت کشور باید در ابعاد گوناگون با همکاری سازمان های درون بخشی و برون بخشی، مشارکت های اجتماعی، تقویت فرهنگ و اخلاق پژوهش و تعهد تصمیم گیران و سیاست گذاران تا دستیابی به خودکفایی کامل گام برداشت.

    کلیدواژگان: پژوهش، پیش بینی آینده، سلامت، سیاست گذاری
  • مرضیه آزادیان* صفحات 627-629
  • بهاره رحمانیان کوشککی، محمدرضا روشن روز، اکبر قدرت نما* صفحات 630-637
    زمینه و هدف

    سلامت و کنترل وزن کودکان، پیشگیری از بیماری ها در بزرگسالی و نهادینه کردن سبک زندگی سلامت محور بسیار حایز اهیت است. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل سبک زندگی با رویکرد سلامتی، کنترل ورزن و چاقی در کودکان بود.

    روش

    تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کیفی می باشد. نمونه آماری شامل ده مصاحبه نیمه ساختار یافته با استادان جامعه شناسی، مدیریت ورزشی و خبرگان این حوزه بود که به روش نمونه گیری هدفمند، با تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. محقق با انجام ده مصاحبه به اشباع نظری رسید. اطلاعات دریافتی از مصاحبه ها از طریق کدگذاری در سه مرحله باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند، که 189 علی اولیه، 15 مقوله فرعی و 9 مقوله اصلی به دست آمد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد تغییر نگرش و مهارت های زندگی از عوامل شرایط علی، عوامل روان شناختی، خانواده محوری و الگوی تغذیه ای صحیح از عوامل زمینه ای، توسعه فرهنگی و سلامت محیطی عوامل به عنوان عوامل مداخله گر بودند. همچنین برنامه محوری فعالیت های روزانه، راهبرد و سلامت جسم و روان پیامد سبک زندگی سلامت محور می باشند.

    نتیجه گیری:

     پیشنهاد می شود در جهت برنامه ریزی جامع برای فعالیت بدنی کودکان، به آموزش والدین و استفاده از منابع غذایی سالم و بهداشتی توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: ترویج بهداشت، چاقی کودکی، سبک زندگی سالم، ورزش
  • علی اصغر رشید، وحید بخشعلی پور*، سیاوش خداپرست صفحات 638-645
    زمینه و هدف

    امروزه، توانمند ساختن پرستاران به توانایی ها و مهارت هایی که زمینه خلاقیت و خودکارآمدی در آن نقش دارد، راهکاری است که می تواند منجر به گسترش و بوجودآمدن تفکر شود؛ از این جهت، این تحقیق با هدف ارتباط بین سبک های تفکر با خلاقیت و خودکارآمدی پرستاران شاغل در بخش درمانی بیمارستان امیرالمومنین انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، در دسته تحقیقات میدانی قرار می گیرد. جامعه آماری این تحقیق را تمامی پرستاران بیمارستان امیرالمومنین استان گیلان (شهر رشت) به تعداد 228 نفر تشکیل دادند. برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق از پرسشنامه های استاندارد سبک های تفکر (TSI)، خلاقیت و خودکارآمدی شرر استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آماری K-S، همبستگی پیرسون، رگرسیون چند متغیره و آزمون سوبل با استفاده از نرم افزار SPSS24 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج معادله رگرسیون نشان می دهد سبک تفکر واجد شرایط پیش بینی خلاقیت و خودکارآمدی می باشد. نتایج آزمون سوبل نشان می دهد که متغیر سبک تفکر تاثیر میانجی معناداری بر رابطه بین خودکارآمدی با خلاقیت دارد. براساس یافته های پژوهش رابطه مثبت و معناداری بین سبک تفکر و خلاقیت و خودکارآمدی وجود دارد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به وجود ارتباط معنادار بین سبک تفکر با خلاقیت و خودکارآمدی پرستاران، لازم است، مسیولان بالادستی سازمان های پزشکی نسبت به فراهم کردن زمینه های آموزش تمامی سبک های تفکر برای تمامی پرستاران در این سازمان اقدام کنند.

    کلیدواژگان: پرستاران، تفکر، خلاقیت، کارآمدی
  • زهرا صادقی آرانی*، محسن نیازی، زهرا باقری محمدی صفحات 646-654
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر تقاضا برای طب سنتی در سراسر جهان افزایش یافته است؛ اما هنوز پژوهش جامعی که به بررسی چرایی این استقبال بپردازد صورت نگرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی دلایل تقاضا به طب سنتی-ایرانی و ارایه مدل تعاملی از این دلایل انجام شده است.

    روش :

     با استفاده از مرور ادبیات تحقیق، عوامل کلیدی موثر بر طب سنتی-ایرانی، شناسایی و سپس با استفاده از رویکرد مدل ساختاری-تفسیری روابط بین این عوامل ترسیم شد. در نهایت نیز با استفاده از تحلیل میک مک این عوامل کلیدی در چهار دسته مستقل (کلیدی)، پیوندی، خودمختار و وابسته طبقه بندی شده است.

    یافته ها:

     در بررسی ادبیات تحقیق 17 متغیر موثر بر تقاضای مصرف کنندگان به طب سنتی-ایرانی شناسایی شد. همچنین نتایج مدل سازی تعاملی این عوامل حاکی از آن است که «عوارض جانبی کمتر طب سنتی-ایرانی، طبیعی بودن داروهای گیاهی طب سنتی-ایرانی، دسترسی آسان به داروها و ابزارهای طب سنتی، تولید آسان تر داروها و ابزارهای طب سنتی و خطرات زیست محیطی کمتر داروهای طب سنتی قدمت بیشتر طب سنتی و باورهای دینی» عوامل کلیدی تقاضا برای طب مکمل است که این مولفه ها بر سایر مولفه های محرک تقاضای طب سنتی-ایرانی اثر می گذارد. در نهایت نیز این مولفه ها سازنده ی «نگرش مثبت و اعتماد عمومی» و «پذیرش فرهنگی اجتماعی این نوع درمان» است که خود منجر به ایجاد «قوانین و مقرات حامی طب سنتی-ایرانی» می شود.

    نتیجه گیری:

     تعیین روابط بین متغیرها و نوع متغیرها می تواند به درک بهتر موضوع و اتخاذ تصمیمات مناسبی در مسیله عوامل موثر بر تقاضای طبی سنتی-ایرانی منجر شود و راهبردهای تولید و بازاریابی برای این طب را جهت دهی کند.

    کلیدواژگان: پزشکی ایرانی، پزشکی سنتی، درمان های مکمل، مدل ساختاری-تفسیری
  • نسرین بابایی، تورج محمد زمانی*، وحید کاظمی زاده صفحات 655-663
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی منظم به همراه مصرف چای سبز و قهوه سبز علاوه بر ترکیبات آنتی‏ اکسیدانی دارای خواص ضددیابتی، ضدالتهابی، ضدفیبروتیک و ضدچاقی نیز می ‏باشد. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر هشت هفته فعالیت هوازی پیش رونده به همراه مصرف چای سبز و قهوه سبز بر اکسیداسیون چربی و فشار خون دختران دارای اضافه وزن می‏ باشد.

    روش

    این پژوهش به روش نیمه تجربی و کارآزمایی بالینی به صورت پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. بر این اساس با استفاده از جدول مورگان، 48 نفر برای شرکت در جلسه توجیهی دعوت شدند و به طور تصادفی در چهار گروه آزمایشی 1 (تمرین + قهوه سبز، 12 نفر)، گروه آزمایشی 2 (تمرین + چای سبز، 12 نفر)، گروه آزمایشی 3 (تمرین + قهوه سبز+ چای سبز، 12 نفر) و گروه کنترل 4 (تمرین، 12 نفر) قرار گرفتند. یک روز پس از خون گیری در مرحله اول و اندازه گیری شاخص های فیزیکی و فیزیولوژیکی در هر چهار گروه، آزمودنی ها به مدت هشت هفته به مدت سه روز در هفته در تمرینات هوازی پیش‏رونده شرکت کردند. گروه های آزمایشی علاوه بر تمرین هوازی پیش‏رونده به مدت هشت هفته چای سبز یا قهوه سبز و یا هر دو بسته به گروه آزمایشی دریافت کردند.

    یافته‏ ها:

     انجام عملیات آماری شاخص ‏های موجود در پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری در متغیرهای فشار خون سیستولیک، فشار خون دیاستولیک، HDL، LDL و کلسترول تام بین چهار گروه وجود ندارد؛ اما در متغیرهای وزن بدن، شاخص توده بدن، درصد چربی بدن، نسبت محیط کمر به لگن و تری‏گلیسرید، تفاوت‏ ها بین چهار گروه معنادار بود.

    نتیجه ‏گیری:

     باتوجه به اینکه ترکیب تمرین هوازی پیش رونده، مکمل‏ های چای سبز و قهوه سبز به تغییر معناداری در شاخص‏ های مورد مطالعه در پژوهش حاضر در بین دختران دارای اضافه وزن منجر ‏شد. بنابراین این افراد می‏ توانند ترکیب بدنی و سلامت عمومی خود را از طریق ترکیب تمرینات هوازی پیش‏رونده و مصرف همزمان مکمل‏ های چای سبز و قهوه سبز بیش‏تر بهبود‏ ‏بخشند.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، چاقی، چای سبز، قهوه سبز، ورزش
  • خدیجه مرادی*، سجاد سروش صفحات 664-671
    زمینه و هدف

    محیط های ورزشی، مناسب ترین مکان برای رهایی از فشارهای روحی و درگیری های ذهنی است و ورزشکاران به دلیل پویایی فعالیت های ورزشی و ارتباط با گروه، سازوکار مقابله بهتر و عزت نفس بالاتری دارند و سازگاری اجتماعی آنها نیز تقویت می شود. هدف از این تحقیق ارزیابی نقش ورزش های تیمی در سازگاری اجتماعی، خودانگاره و خودکارآمدی دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهر کرمانشاه بود.

    روش

    در این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، از بین تمامی دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهرستان کرمانشاه در سال تحصیلی 1401-1400، 30 نفر به طور تصادفی (15 نفر برای هر گروه کنترل و آزمایش) انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های سازگاری اجتماعی بل (1961)، خودانگاره افضلی (1373) و خودکارآمدی شرر (1982)، استفاده شد و داده های حاصل مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها:

     پس آزمون اختلاف معناداری میان سازگاری اجتماعی در دو گروه تجربی و شاهد وجود دارد. در گروه تجربی، از پیش آزمون تا پس آزمون بهبود معناداری مشاهده شد. همچنین، در پس آزمون اختلاف معناداری میان خودکارآمدی و خودانگاره در دو گروه تجربی و شاهد وجود داشت. در گروه تجربی، از پیش آزمون تا پس آزمون بهبود معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     انجام ورزش های تیمی، توانسته است سازگاری اجتماعی، خودکارآمدی و خودانگاره را در نمونه موردنظر به صورت معناداری بهبود بخشد. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می شود معلمان تربیت بدنی و والدین نوجوانان، مشارکت در ورزش را به عنوان یک رویکرد موثر مورد توجه قرار دهند، همچنین استفاده از یافته های این تحقیق در محیط مدرسه می تواند راهنمای عملی مثبتی برای معلمان و اولیای مدرسه در خصوص فعالیت بدنی دانش آموزان (به ویژه دختران نوجوان زودرس) باشد.

    کلیدواژگان: خودپندار، سازگاری اجتماعی، کارآمدی، نوجوان، ورزش های تیمی
  • وحید شاهرضا، عصمت دانش *، علیرضا مرادی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی، مرتضی اخلاقی فرد صفحات 672-679
    زمینه و هدف

    امروزه، بحران های وجودی و متعاقب آن کاهش سرمایه های روان شناختی افراد همانند امید و خوش بینی، ریشه اضطراب روزمره ای است که سلامت روانی افراد را تهدید می کند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی گروه درمانی ACT با استفاده از استعاره های مثنوی معنوی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر سرمایه روان شناختی و اضطراب وجودی بود.

    روش :

     روش پژوهش شبه آزمایشی با دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه بود. جامعه آماری را مراجعان 20-40 ساله کلینیک های روان شناسی تهران در سال 1400 تشکیل می دادند که از میان آنها به روش نمونه گیری در دسترس 60 نفر (هر گروه 20 نفر) انتخاب شدند. برنامه های درمانی گروه های آزمایش 8 جلسه هفتگی بود. ابزار پژوهش پرسشنامه سرمایه های روان شناختی لوتانز (2007) و اضطراب وجودی گود (1974) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که هر دو روش درمانی در بهبود سرمایه روان شناختی اثربخش بودند و اثربخشی روش ترکیبی گروه درمانی ACT با استعاره های مثنوی معنوی از گروه درمانی ACT بیشتر بود. همچنین گروه درمانی ACT و ترکیب آن با استعاره های مثنوی معنوی بر بهبود اضطراب وجودی اثربخشی معناداری نداشت.

    نتیجه گیری:

     پژوهش حاضر از اثربخشی ادغام استعاره های مثنوی و معنوی به برنامه مداخله درمان پذیرش و تعهد برای افزایش اثربخشی آن حمایت کرد. بنابراین، ظرفیت های ادبی و هنری قوی ایران می تواند منبع الهام مهمی برای مداخلات پیشگیرانه و درمانی باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، پذیرش و تعهد درمانی، سرمایه روان شناختی
  • وحید کاظمی زاده* صفحات 680-687
    زمینه و هدف

    انسان مدرن امروزی در حال تجربه دو روند موازی، کاهش میانگین مدت خواب و افزایش نمایه توده بدنی است. خواب به عنوان یک فرآینده مهم در اغلب عملکردهای بدن نقش مهم و اساسی دارد. پژوهش‏های انسانی و حیوانی پیشنهاد می‏ دهند که مدت کوتاه خواب یک عامل خطر جدید برای افزایش وزن و چاقی می‏ باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر متقابل محرومیت از خواب و ورزش بر پاسخ میانجی‏ های عصبی و هورمونی مراکز سیری در هیپوتالاموس می‏ باشد.

    روش

    جستجوی پیشینه پژوهش با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی پژوهشی از جمله اسکوپوس (Scopus)، پاب مد (PubMed)، وب آف ساینس
    (Web of Science)، گوگل اسکولار (Google Scholar) و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) با کلیدواژه‏ های کمبود خواب، محرومیت از خواب، خواب کوتاه، بی‏ خوابی، چاقی، افزایش وزن، شاخص توده بدن، ورزش و فعالیت بدنی انجام شد.

    یافته‏‏ ها:

     نتایج تجزیه و تحلیل بررسی پژوهش‏ ها‏ از این نظریه که خواب ناکافی و فعالیت ورزشی منجر به اختلال هورمون ‏های داخلی، تعادل انرژی و افزایش وزن می‎شود، حمایت می‏ کند و می‏ تواند افزایش وزن را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری:

     به نظر می‏ رسد که باید به افراد شرکت کننده در تمرینات ورزشی ویژه کاهش وزن در خصوص افزایش گرسنگی ناشتایی اطلاع رسانی بیشتری انجام شود تا حداقل در وعده صبحانه غذاهای کم کالری‏ تر مصرف کنند. همچنین با توجه به اثر یک جلسه ورزش بر افزایش سیرکنندگی یک وعده غذا پیشنهاد می‏ شود که مصرف صبحانه تا حد امکان به بعد از پایان هر جلسه ورزش موکول شود.

    کلیدواژگان: بی خوابی، پپتید-1 شبه گلوکاگون، پپتیدYY، چاقی، گرلین، لپتین، ورزش، محرومیت از خواب
  • فاطمه یاس سالاری پاشغی*، شهرزاد سنجری، آزیتا امیر فخرایی صفحات 688-693
    زمینه و هدف
    ویروس کرونا موجب بروز مشکلات روانشاختی در افراد شده است. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مفهومی راهبردهای اسلامی مقابله با استرس ویروس کرونا با استفاده از روش نظریه بنیادی انجام شد. 
    روش
    این پژوهش، از رویکرد کیفی بهره برد و روش اصلی جهت دستیابی به مدل مد نظر، روش نظریه بنیادی بوده که مدل سازی آن بر پایه مدل پارادایمی بنا نهاده شد. جامعه آماری 20 نفر از خبرگان بود که بصورت دردسترس انتخاب شدند. بعد از تجزیه و تحلیل دقیق مصاحبه ها، 82 مفهوم استخراج و در 6 مقوله طبقه بندی شد. سپس مقوله ها در قالب الگوی پارادایمی (شرایط علی، زمینه، مقوله اصلی، شرایط محیطی، راهبرد، پیامد) جایگذاری و مدل نهایی پژوهش حاصل شد.
    یافته ها: مدل پارادایمی تحقیق در شرایط علی شامل 1- وضعیت بیماری کرونا و 2- توصیه های اسلامی، در بخش زمینه ها شامل 1- باورها 2- انجام فرامین دینی و 3- اخلاق در بخش شرایط مداخله گر شامل 1- حکومت اسلامی 2- قوانین اسلامی در بخش راهبردها شامل 1- توکل بر خدا 2- تفویض امور به خدا 3- تسلیم امر الهی 3- رضا به قضا 4- نیایش و 5- پیشگیری است.
    نتیجه گیری: با توجه به فرهنگ دینی کشور ما، در دوران بحران کرونا و برای مقابله با استرس آن در درجه اول سوق دادن افراد دارای ارزش های مذهبی به سوی مبلغان مذهبی و دینی و در درجه دوم تربیت نیروهای متخصص و مشاورانی با رویکردهای سبک زندگی اسلامی برای ارایه خدماتی به این گونه افراد لازم است.
    کلیدواژگان: اسلام، اضطراب، تنش روانی، کووید-19، معنویت
  • احترام ابراهیمی، فاطمه محمدی شیرمحله، مرجان مردانی حموله*، منوچهر عواطف فاضلی، مجتبی حبیبی صفحات 694-700
    زمینه و هدف

    خوردن هیجانی شیوع بالایی در زنان چاق ایرانی دارد. ما تجارب زیسته زنان جوان چاق ایرانی را در رابطه با هنجارهای فرهنگی مربوط به خوردن هیجانی تحلیل کردیم.

    روش

    یک مطالعه کیفی با به کارگیری رویکرد پدیدارشناسی هرمنوتیک اجرا شد. از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب 17 زن جوان که تجربه خوردن هیجانی و شاخص توده بدنی 30 یا بالاتر داشتند، استفاده شد. روش دیکلمن و همکاران برای تحلیل داده های گردآوری شده از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند، فردی و چهره به چهره، به کار گرفته شد.

    یافته ها:

     در تحلیل داده ها، دو مضمون شناسایی شده است که هر دو نقشی را که هنجارهای فرهنگی در توسعه رفتار خوردن هیجانی ایفا می کنند، برجسته می کنند. مضمون اول «فرهنگ خوردن دورهمی» دارای دو زیرمضمون بود: «مظهر لذتبخش احساس تعلق و محبت» و «نماد انسجام خانواده». مضمون دوم «یک تفریح قانونی و عامه پسند» نام داشت که نشان می دهد در ایران، خوردن به عنوان یک سرگرمی رایج برای زنان به حساب می آید که به طور مکرر با هدف تسکین هیجانات منفی انجام می شود. مشخص شد؛ هنجارهای فرهنگی مرتبط با مصرف غذا به عنوان یک فعالیت دورهمی و همچنین خوردن به عنوان یک سرگرمی قانونی و عامه پسند، با احساس تعلق به خانواده و رفع نگرانی های مربوط به حفظ انسجام خانواده مرتبط است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اینکه در ایران؛ «غذا خوردن دورهمی» به عنوان راهکاری برای بهبود خلق، یک هنجار فرهنگی بسیار رایج در این جامعه است که با احساس تعلق به خویشاوندان همراه است و نگرانی های انسجام خانواده را از بین می برد. گذشته از این، خوردن به عنوان یک سرگرمی عامه پسند و قانونی به ویژه برای زنان تبدیل شده است که احساسات منفی را به طور مکرر تسکین می دهد، بنابراین یک روند هشداردهنده برای سلامت عمومی جامعه در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، چاقی، خوردن هیجانی، هرمنوتیک، فرهنگ
  • امیرحسین تکیان*، خاطره خانجانخانی صفحه 701
  • مریم آقابراری، احمد قادری* صفحات 702-703
  • بهاره رضایی ابیانه، سجاد فرجی دیزجی*، لطفعلی عاقلی، عزت الله عباسیان صفحات 704-713
    زمینه و هدف

    سلامت بخش مهمی از سرمایه انسانی و از چالش های اساسی کشورهای درحال توسعه و در بین فقرا، به دلیل مخارج پرداخت از جیب بالاو دسترسی ضعیف به سیستم های بیمه ای است. هرگونه شوک وارده به سلامت خانواده می تواند عواقب بیشماری در سطح خرد وکلان ایجاد کند. با توجه به تعاریف عملیاتی متعدد شوک سلامت و به منظور دستیابی به منبعی جامع از معیارهای تعیین کننده آن، هدف از مطالعه حاضر شناسایی شاخص های شوک سلامت درکشورهای درحال توسعه با به کارگیری روش کیفی مرور نظام مند است.

    روش :

     جستجو با استفاده از کلمات کلیدی و بدون محدودیت زمانی در پایگاه های داده پابمد، ساینس دایرکت، وایلی، آکسفورد، امرالد،گوگل اسکالر و دواج انجام و به استناد معیارهای شمول و حذف، مطالعات نهایی انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از آن ها استخراج و نتایج به شکل نقلی گزارش شد.

    یافته ها

    از 1608مطالعه بازیابی شده، براساس دستورالعمل پریزما و معیارهای ورود و خروج، 226مقاله وارد مرور شدند. هفت شاخص اصلی شوک سلامت شامل؛ بیماری، مرگ و میر، خوداظهاری، مخارج سلامت، بستری شدن و شاخص های توده بدنی و فعالیت های روزانه زندگی شناسایی شد که بیماری و مرگ ومیر رایج ترین و قابل استنادترین آن ها بودند. در 104 مقاله نیز چند شاخص استفاده شده بود.

    نتیجه گیری:

     با توجه به پیامدهای زیان بار شوک سلامت، شناسایی شاخص های آن می تواند در مداخلات و برنامه ریزی های ارتقا سلامت استفاده شود؛ لذا دولت ها بایستی ضمن توجه به شدت شوک، وضعیت اقتصادی خانوارها و ویژگی های سیستم سلامت، سیاست های حمایتی و سازوکارهایی مانند بیمه را در برابر کاهش مصرف و از دست دادن درآمد خانوارها هنگام وقوع شوک تنظیم کنند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی بهداشت جامعه، ترویج بهداشت، سیاست بهداشت، کشورهای در حال رشد، مرور نظام مند
  • علی اکبر موسوی موحدی* صفحات 714-715
  • محمد ساسانی پور* صفحات 716-723
    زمینه و هدف

    به رغم بهبود قابل توجه در شاخص های مرگ و میر ایران، همچنان تابرابری های مهمی در این شاخص ها در سطح استان های کشور وجود دارد. در این مطالعه پس از بررسی نابرابری میزان مرگ گروه های سنی مختلف در سال 1397، ظرفیت های بهبود امید زندگی در استان ها شناسایی شده است.

    روش

    این مطالعه از نوع کمی و با استفاده از داده های مرگ ثبت شده توسط سازمان ثبت احوال کشور انجام شده است. داده ها پس از ارزیابی و تصحیح کم ثبتی آن مورد استفاده قرار گرفت. شاخص های مرگ و میر با استفاده از برنامه نرم افزاری MORTPAK محاسبه شده و با استفاده از نرم افزار ArcGIS در قالب نقشه به تصویر کشیده شده است.

    یافته ها: 

    امید زندگی استان های کشور در سال 1397 حدود 7 سال در استان سیستان و بلوچستان تا استان های البرز و تهران در نوسان است. همچنین تفاوت های مهمی در مرگ و میر کودکان، بزرگسالان و سالمندان مشاهده شد. بالاترین میزان مرگ و میر کودکان و بزرگسالان مربوط به استان سیستان و بلوچستان بود.

    نتیجه گیری: 

    نابرابری های موجود در سطح مرگ و میر استان های مختلف، نشان دهنده ظرفیت های بهبود طول عمر در دهه های آینده است. استان های با امید زندگی پایین تر مانند سیستان و بلوچستان، پتانسیل بالایی برای افزایش امید زندگی به ویژه در سنین پایین و کودکی دارند که نیازمند کاهش نابرابری در دسترسی به امکانات بهداشتی در سطح استانی است.

    کلیدواژگان: ایران، برنامه ریزی بهداشتی، سیاست بهداشت، متوسط طول عمر، مرگ و میر
  • محمدحسین عزیزی* صفحات 724-728

    روز یکم اردیبهشت 1401 ش، دکتر مسلم بهادری (1305-1401)، استاد ممتاز آسیب شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، پس از عمری تلاش مستمر علمی، در تهران چشم بر جهان فرو بست. فقدان این استاد، نه تنها برای خانواده و دوستانشان، بلکه برای جامعه پزشکی و آسیب شناسان ایرانی نیز ضایعه بزرگی بود. آنچه در پی می خوانید مرور کوتاهی بر کارنامه درخشان پربار علمی و خدمات ارزشمند ایشان است.

    کلیدواژگان: ایران، پزشکی، تاریخ پزشکی
  • صفحه 729
  • سید عباس فروتن* صفحه 730
|
  • Pages 583-586

    In forty four years after Islamic revolution of Iran Important achievement have been made specially in health system. In this document forty four items in health are mentioned such as integration of teaching and research of Medical Sciences in the field of providing health care and services and establishment of health care network.

    Keywords: Delivery of Health Care, Health, Iran
  • Pages 589-590

    The full implementation of the general policies of the health system, which oversees provision, maintenance and comprehensive health improvement of the society and individuals (physical, mental, social and spiritual), is possible exclusively through the country's healthcare network and its development, reconstruction, generalization and deepening in the context of integration of education and research in health care and services. In this document, strategies and measures for this important issue are presented.

    Keywords: Delivery of Health Care, Health, Health System
  • Iman Adibi*, Anahita Sadeghi, Mitra Amini, Mahasti Alizadeh, Parvin Pasalar, Shakiba Pourasad, Ehsan Amiri Ardakani, Fatemeh Sadat Nayeri Pages 591-594

    Development of mental and cognitive skills of students affects their personal, social, and cultural abilities, as well as giving themcomprehensive views. On the other hand, it seems that this important subject has been neglected in most of the educational curricula. Moreover, the current cultural programs which are implemented by the Ministry of Health, Treatment, and Medical Education for students, doesnot fully meet this goal. Accordingly, the present study was conducted to review related evidence and interview experts to provide a policy summary and suggestions for improvement of mental and cognitive skills among health students.

  • Reza Dehnavieh, Farzaneh Yousefi, Atusa Porsheikhali, Parisa Dehghanian*, Sara Zare, Golnoush Amini Pages 595-602
    Background

    Population aging is a phenomenon that will happenin the near future and brings opportunities and threats to the health system. The medical-science education will be affected by this phenomenon and one needs to be prepared to deal with it optimally. This study was conductedwith the aim of expressing some of the effects of the aging phenomenon on medical-science education and solutions to deal with it.

    Methods

    The information was obtained by a systematic review method by searching in databases in the form of Farsi and English articles. For this purpose, keywords related to the subject was searched and after extracting and classifying the contents, the results were presented.

    Results

    However, the findings indicate that the effects of the aging phenomenon on the education of medical sciences can be investigated in various ways. Three dimensions of these effects were categorized, analyzed, and presented in this study, including formation of aging-friendly Universities, formation of new jobs suitable for aging, and use of innovative approaches in being prepared to face this phenomenon.

    Conclusion

    Aging is an inevitable event, requiring new policies and methods to deal with its related future issues. This phenomenon impacts the society, especially the education of medical sciences and the business environment, which highlights the need to consider appropriate strategies in facing this isusue. Paying serious attention to the convergence of sciences, interacting with industry, observing and scanning world changes, taking advantage of the experiences of other countries, assessing and planning for human-resource allocation, and applying novel approaches are some strategic samples that can be used in dealing with this phenomenon.

    Keywords: Aging, Demography, Forecasting, Medical Education
  • Kamran Bagheri Lankarani*, Ahmad Kalateh Sadati, Asalosadat Razavinasab, Maryam Khayamzadeh Pages 603-610
    Background

    The integration of medical education in healthcare system with the law establishing the Ministry of Health and Medical Education in 1985 is one of the important issues in the history of medical developments in Iran. The purpose of this study is to discover and analyze the consequences of this law and the establishment of the ministry.

    Methods

    In this qualitative study, 13 policymakers, legislators, and medical education researchers in Iran were selected to participate through semi-structured interviews. The data obtained were analyzed using conventional content analysis method.

    Results

    Despite the problems of the integration, this system had positive achievements during about 4 decades. The three main categories built in the research are: human resource development, growth and promotion of the quality of services, and promotion of medical knowledge.

    Conclusion

    The formation of the Ministry of Health and Medical Education under the law in 1985 had positive achievements for the ministry and the social system. Moreover, paying attention to the weaknesses and challenges of the Integration is one of the important necessities for correcting the mentioned obstacles and limitations.

    Keywords: Health Policy, Health Services, Integrated Delivery of Health Care, Medical Education
  • Seyed-Hasan Emami Razavi*, Kamran Bagheri Lankarani, Elham Behzadi, Alireza Biglari, Seyed Mahmood Tara, Narges Tabrizchi, Aliakbar Haghdoost, Hamidreza Khankeh, Seyed Jamaleddin Sajadi Jazi, Hamid Emadi Koochak, Seyed Mohsen Foroutan, Mostafa Ghanei, Mojtaba Mojtahedzadeh, Mohammad Ali Mohagheghi, Seyed Alireza Marandi Pages 611-620
    Background

    The Covid-19 pandemichas caused widespread worldwidehuman catastrophe over the past two years. Thus, the global management of Corona disease is of great importance due to its high prevalence and mortality rate as well as the numerous challenges caused by this illness. For this reason, it is of high importance to study the various aspects of this epidemic in order to provide practical solutions and suggestions for better management of similar biological events.

    Methods

    This article has been performedby reviewing international sources and guidelines and summarizing the materials presented in expert meetings.

    Results

    The study addresses challenges related to reopening of school and universities, empowering people, Covid-19 monitoring process and benefit from support groups, social components of global health, intelligent quarantines and rapid screening and management defects of healthcare system during COVID-19 (Corona Disease) Pandemic Strategies related to challenges in each area are also provided.

    Conclusion

    The time interval between the possible future waves of Covid-19 provides a good opportunity for health systems at the national (our dear country, Iran) and global levels to make necessary preparations, strengthening, and reforming structure. According to the findings of this study, it is recommended that while continuously evaluating the risk of biological events, the surveillance system and early warning network must be intensified and a comprehensive plan must be compiled in order to respond to biological events. Also, by training healthcare staffs and practicing the above-mentioned program, the essential steps must be taken continuously.

    Keywords: Covid-19, Challenges, Epidemics, Opportunities, Pandemics
  • Masoumeh Hosseini*, Narges Tabrizchi, Elham Behzadi Pages 621-626
    Background

    Today, research is the foundation of progress and sustainable development in all fields, and the most important indicator of development is scientific research and technological capabilities. Therefore, investigating the barriers and challenges of research and identifying solutions for scientific and technological progress in health will improve the health of the entire society and achieve sustainable development.

    Methods

    In this study, data was collected using a qualitative method in four,two-hour group discussion sessions with the presence of 15 professors and experts. Subsequently, the information was completed in Delphi and matched with upstream documents.

    Results

    Via content analysis of the obtained information, research challenges and solutions were categorized into ninemain axes: fundamental, process, managerial, cultural, human resources, ethics and spirituality, evaluation and monitoring, financial and economic,future  studies and future planning.

    Conclusion

    The information indicated that cooperation of internal and external organizations, social partnerships, strengthening the research culture and ethics, and the commitment of decision makers and policy makersare needed for scientific and technological growth and development in the field of health.

    Keywords: Forecasting, Health, Policy Making, Research
  • Marziyeh Azadiyan* Pages 627-629
  • Bahareh Rahmanian Kooshkaki, Mohammadreza Roshanrooz, Akbar Ghodratnama* Pages 630-637
    Background

    Children's health and weight control, prevention of diseases in adulthood, and institutionalizing a healthy lifestyle are very important. The purpose of this study was to constructof lifestyle model with Health, weight control and obesity approach in children.

    Methods

    This research was conducted by qualitative content analysis method. The study population included ten semi-structured interviews with professors of sociology and sports management and experts in the field who were selected by a targeted sampling method with snowball techniques. The researcher reachedtheoretical saturation by conducting ten interviews. The information received from the interviews was analyzed by coding in three open, central and selective stages, with 189 initial codes, 15 sub-categories and 9 main categories.

    Results

    The results showed change of attitudes and life skills as causal factors; psychological, family-orientationand proper nutritional pattern as context factors;and cultural development and environmental health as intervening factors. Also axial programming of daily activities, strategy and physical and mental health were identified as the consequences of a healthy lifestyle.

    Conclusion

    Therefore, in the direction of comprehensive planning for children's physical activity, paying special attention to parental education and the use of healthy and hygienic food sources are recommended.

    Keywords: Exercise, Health Promotion, Healthy Lifestyle, Pediatric Obesity
  • Ali Asghar Rashid, Vahid Bakhshalipour*, Siavash Khodaparast Pages 638-645
    Background

    Nowadays, empowering nurses with the abilities and skills in which the field of creativity and self-efficacy plays a role, is a solution that can lead to the expansion and emergence of thinking.Accordingly, this research aims to connect thinking style with creativity and self-efficacy of nurses. The study was performed in the treatment department of Al-Momenin hospital in Gilan province.

    Methods

    In terms of purpose, application and data collection method, this research is classified as field research. The statistical population of this research was 228 nurses working inAmir Al-Momenin Hospital in Gilan province. Standard questionnaires of thinking styles (TSI), creativity and self-efficacy were used to measure the research variables. To analyze the data, K-S statistical tests, Pearson correlation, multivariate regression and Sobel test were used using SPSS software(version 24).

    Results

    The results of the regression equation show that thinking style is qualified to predict creativity and thinking style is qualified to predict It is self-efficacy. The results of the Sobel test show that the thinking style variable has a significant mediating effect on the relationship between self-efficacy and creativity. According to the research findings, there is a positive and significant relationship between thinking style, creativity and self-efficacy.

    Conclusion

    Considering the existence of a significant relationship between the thinking style and the creativity and self-efficacy of nurses, it is necessary for the higher officials of the organization to provide training grounds for all nurses withall thinking styles in this organization.

    Keywords: Creativity, Nurses, Self Efficacy, Thinking
  • Zahra Sadeqi-Arani*, Mohsen Niazi, Zahra Bagheri Mohammadi Pages 646-654
    Background

    In recent years, the demand for Traditional-Iranian or traditional medicine has increased, but there is still no comprehensive research to investigate why it is so popular. The aim of this study was to investigate the reasons for the demand for traditional medicine and to present an interactive model of these reasons.

    Methods

    Using a review of the research literature, the key factors affecting Islamic-Iranian medicine were identified, and then the relationships between these factors were drawn using the structural-interpretive model approach. Finally, using MikMac analysis, these key factors wereclassified into four categories: independent (key), Linkage, autonomous and dependent.

    Results

    By reviewing the research literature, 17 variables affecting consumer demand for traditional medicine were identified. Also, the results of interactive modeling of these factors indicated that “fewer side effects of traditional medicine, naturalness, herbal medicines of traditional medicine, easy access to traditional medicines and tools, easier production of medicines and tools of traditional medicine, and less environmental risks of traditional medicine, long history of use, and religious beliefs” are the key factors in the demand for traditional medicine that affect other components and stimulate the demand for traditional medicine. Finally, these components are the builders of “positive attitudes and public trust” and “socio-cultural acceptance of this type of treatment”, which in turn leads to the creation of “rules and regulations that support traditional medicine”.

    Conclusion

    Determining the relationships between variables and the type of variables can lead to a better understanding of the subject in order to make appropriate decisions on the issue of factors affecting traditional medical demand and guide production and marketing strategies regardingthis medicine.

    Keywords: Complementary Therapies, Persian Medicine, Structural-Interpretive Model, Traditional Medicine
  • Nasrin Babaei, Tooraj Mohammad Zamani*, Vahid Kazemizadeh Pages 655-663
    Background

    Regular exercise along with the consumption of green tea and green coffee exertanti-diabetic, anti-inflammatory, anti-fibrotic, and anti-obesity properties in addition to containing antioxidant compounds. This study aims to investigate the effect of eight weeks of progressive aerobic activity along with consumption of green tea and green coffee on fat oxidation and blood pressure in overweight girls.

    Methods

    This research was carried out using a semi-experimental method and a clinical trial in the form of pre-test and post-test. Accordingly, 48 people were invited to participate in the briefing session using Morgan's table. Participants were randomly divided into four experimental groups 1 (exercise + green coffee, 12 people), experimental group 2 (exercise + green tea, 12 people), experimental group 3 (exercise + green coffee + green tea, 12 people), and control group 4 (exercise, 12 people). One day after taking blood in the first stage and measuring physical and physiological indicators in all four groups, the subjects participated in progressive aerobic exercises three days a week for eight weeks. In addition to progressive aerobic training, the experimental groups received green tea or green coffee or both depending on the experimental group for eight weeks.

    Results

    The statistical operation of the indicators in the research showed that there is no significant difference in the variables of systolic blood pressure, diastolic blood pressure, HDL, LDL, and total cholesterol between the four groups. However, body weight, body mass index, body fat percentage, waist to hip ratio,and triglyceride, the differences between the four groups were significant.

    Conclusion

    The combination of progressive aerobic exercise, green tea, and green coffee supplements led to a significant change in the indicators studied in the current research onoverweight girls. Obese and overweight women can improve their body composition and general health by combining progressive aerobic exercises and consuming green tea and green coffee supplements.

    Keywords: Exercise, Green Tea, Obesity, Overweight
  • Khadijeh Moradi*, Sajad Soroush Pages 664-671
    Background

    Sports environments are the most suitable places to release mental pressures and mental conflicts. Athletes have a better coping mechanism and higher self-esteem due to participation in team sports in the face of stress, and their social adaptation is also strengtheneddue to the dynamics of sports activities and communication with the group. The purpose of this research was to evaluate the role of Team sports in social adjustment, self-image and self-efficacy of female students first secondary school in Kermanshah.

    Methods

    The research method was semi-experimental. Thirtyparticipantswere randomly selected from female students in first secondary school in Kermanshah in the academic year 1400-1401 (15 in each control and experimental groups). Bell’s social adjustment questionnaire (1961), Afzal’s self-image questionnaire (1373), and sherer’s self-efficacy questionnaire (1982) were used to collect data. The resulting data were analyzed.

    Results

    The results showed that in the post-test there is a significant difference between social adjustment in the experimental and control groups. In addition, a significant improvement was observed from pre-test to post-testin the experimental group. It was also observed that there is a significant difference between self-efficacy and self-image in the experimental and control groups after the test. In addition, in the experimental group, significant improvement was observed from pre-test to post-test. Therefore, it can be concludedthat team sports can significantly improve social adaptation, self-esteem and self-image in the sample.

    Conclusion

    According to the research results, parents and physical education teachers should consider participation in sports as an effective approach. Moreover, using the findings of this research in the school environment can be a positive practical guide for teachers and school parents regarding the physical activity of students (especially precocious adolescent girls).

    Keywords: Adolescent, Self Concept, Self Efficacy, Social Adjustment, Team Sports
  • Vahid Shahreza, Esmat Danesh *, Alireza Moradi, Khadijeh Abolmaali Hosseini, Morteza Akhlaghi Fard Pages 672-679
    Background

    Nowadays, existential crisis and reduced psychological capital have resulted in anxiety and other mental problems. The aim of this study was to determine and compare the effectiveness of ACTgroup therapy using metaphors of spiritual Masnavi and ACTtherapy on psychological capital and existential anxiety.

    Methods

    The research method was quasi-experimental. The population includedall clients at Psychological Clinics of Tehran in 1400. Sixtypeople were selected by random sampling method and allocated to groups of twenty. Interventions for experimental groups consisted of eight weekly sessions. Data were collected through the Luthans (2007) Psychological Capital Questionnaire and Good (1974) Existential Anxiety. The hypotheses were analyzed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that both treatments were effective in improving psychological capital. The effectiveness of the combined group therapy based on acceptance and commitment in addition to the metaphors of spiritual Masnavi was greater than the ACTgroup therapy alone on psychological capital. Also, ACTgroup therapy and its combination with the metaphors of the spiritual Masnavi has no significant effect on improving existential anxiety.

    Conclusion

    The current study supports the idea of integrating acceptance and commitment to therapy with Masnavi’s metaphors to enhance its effectiveness. So, Iranian literature and art can be a useful source to improvetherapeutical and preventive interventions.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Anxiety, Psychological Capital
  • Vahid Kazemizadeh* Pages 680-687
    Background

    Today's modern man is experiencing two parallel trends, a decrease in average sleep duration and an increase in body mass index. As an important process, sleep plays an important role in most body functions. Human and animal studies suggest that short sleep duration is a new risk factor for weight gain and obesity. The purpose of this study is to investigate the mutual effect of sleep deprivation and exercise on the response of neural and hormonal mediators of satiety centers in the hypothalamus.

    Methods

    Literature review was performed inresearch databases such as Scopus, Web of Science, PubMed, and Google Scholar with keywords sleep deprivation, sleep deprivation, short sleep, insomnia, obesity, weight gain, body mass index, exercise, and physical activity.

    Conclusion

    It seems that people participating in special weight loss exercises should be informed about the increase in fasting hunger so that they eat fewer caloriesat least for breakfast. Also, considering the effect of an exercise session on increasing the satiety induced bya meal, it is suggested that breakfast be postponed until after the end of each exercise session as much as possible.

    Keywords: Exercise, Ghrelin, Glucagon-Like Peptide 1, Insomnia, Leptin, Peptide YY, Obesity, Sleep Deprivation
  • Fatemeh Yas Salari Pashghi*, Shahrzad Sanjari, Azita Amirfakhraei Pages 688-693
    Background
    Corona virus has caused psychological problems in humans. The present research was conducted with the aim of providing a conceptual model of Islamic strategies to deal with the stress of the Corona virus using the fundamental theory method.
    Method
    This research used a qualitative approach and the main method to reach the desired model was the fundamental theory method, whose modeling is based on the paradigm model. The statistical population of the current research included twenty experts who were selected as available. After careful analysis of the interviews, 82 extracted concepts were classified into sixcategories. Then the categories were placed in the form of a paradigm model (causal conditions, background, main category, environmental conditions, strategy, consequence) and the final research model was obtained.
    Results
    The paradigmatic model of research includes 1- the state of corona disease and 2- Islamic recommendationsin causal conditions;1- beliefs, 2- fulfillment of religious orders, and 3- ethicsin the contexts section;1- Islamic government, and 2-Islamic laws in the section of intervening conditions, and1-Trust in God, 2-Delegating matters to God, 3-Surrendering to God's command, 3-Resenting to God's will 4-Praying, and 5-Preventionin the strategy section.
    Conclusion
    Considering the religious culture of our country, during the Corona crisis and in order to deal with its stress, first of all, people with religious values should be guided towards religious missionaries and clerics who are familiar with religious concepts, and secondly, specialized forces and counselors with Islamic lifestyle approaches should be trained to provide services to such people.
    Keywords: Anxiety, COVID-19, Islam, Psychological Stress, Spirituality
  • Ehteram Ebrahimi, Fatemeh Mohammadi Shirmahaleh, Marjan Mardani Hamooleh*, Manouchehr Avatef Fazeli, Mojtaba Habibi Pages 694-700
    Background

    Emotional eating is highly prevalent among obese Iranian women.We analyzed the lived experiences of young Iranian women with obesity in relation to cultural norms regarding the emotional eating.

    Methods

    A qualitative study was conducted using a hermeneutic phenomenological approach. A purposive sampling method was used to select 17 young women who had experienced emotional eating and who a body mass index of 30 or higher. Diekelmann and colleagues’ method was used to analyze the data collected through semistructured, individual, and face-to-face interviews.

    Results

    In the analysis of the data, two themes have been identified both highlighting the role that cultural norms play in the development of emotional eating behavior. The first theme, "collective eating culture", had two sub-themes: "pleasant manifestation of the feeling of belonging and love" and "symbol of family cohesion". The second theme was titled "a legal and popular pastime", indicating that eating is considered a common entertainment for women in Iran that is undertaken frequently for the purpose of relieving negative emotions. Cultural norms associated with food consumption as a collective activity as well as eating as a legal and popular pastime have been found to be associated with feeling of belonging to family and to eliminate concerns relating to maintaining family cohesion.

    Conclusion

    Considering that in Iran; "collective food eating " as a solution to improve mood, is a very common cultural norm in this society. It is associated with the feeling of belonging to relatives and eliminates family cohesion concerns. Aside from this, eating has become a popular and legal form of entertainment, especially for women, in which negative emotions are relieved frequently, thus it is considered an alarming trend for society’s public health.

    Keywords: Culture, Emotional Eating, Hermeneutics, Lived Experiences, Obesity
  • Amirhossein Takian*, Khatere Khanjankhani Page 701
  • Maryam Aghabarary, Ahmad Ghaderi* Pages 702-703
  • Bahareh Rezaei Abyaneh, Sajjad Faraji Dizaji*, Lotfali Agheli, Ezatollah Abbasian Pages 704-713
    Background

    Health is a central part of human capitaland an important challenge indeveloping countries. Due to high out-of-pocket payments and poor access to insurance systems, health issues aresignificant concerns, particularly for the poor. Therefore, any household health shock creates countless consequences at micro and macro levels. This study aims to identify indicators of health shock in developing countries via a qualitative systematic review.

    Methods

    A systematic search was performed in databases including PubMed, Science Direct, Wiley, Oxford, Emerald, DOAJ and Google Scholar by applying related keywords and without any time limit. Obtained srticles were selected based on inclusion and exclusion criteria. Subsequently, required information was extracted and results were reported narratively.

    Results

    A total of 1608 studieswere retrieved, out of which164 were included in the reviewaccording to a PRISMA method and considering inclusion and exclusion criteria. Seven main indicators including, illness, mortality, self-reported health, health expenses, hospitalization, Body Mass Index(BMI)and Activities of Daily Living(ADL)were used to measure health shock, among which, illness and mortality were the most common and most cited. Ninety-sixof the articles used several indicators.

    Conclusion

    Considering the adverse consequences of health shock, recognizing its indicators is useful in establishing health promotion interventions and plans. Therefore, governments must focus on health shock indicators, taking into account the severity of the shock, economic status of households, and health system characteristics. Moreover, support policies and mechanisms such as insurance are necessary to compensate household consumption reduction and earning losses resulting from health shocks.

    Keywords: Community Health Planning, Developing Countries, Health Policy, Health Promotion, Systematic Reviews
  • Ali Akbar Moosavi Movahedi* Pages 714-715
  • Mohammad Sasanipour* Pages 716-723
    Background

    Despite significant improvement in Iran's mortality indices, there are still important disparities in this index in different provinces. After examining the inequality of death rates of different age groups in 2018, this study aimed to identify the capacities to improve life expectancy in the provinces.

    Methods

    This quantitative study was conducted using death data registered by Iran’s civil registration organization. The data were used after evaluation and under-registration correction. Mortality indices were calculated using the MORTPAK software program and depicted in the form of a map using Arc Gis software.

    Results

    The life expectancy of the country's provinces in 2018 fluctuates about 7 years from Sistan and Baluchistan to Alborz and Tehran provinces. Also, important differences were observed in the mortality of children, adults and the elderly. The highest death rate of children and adults was related to Sistan and Baluchistan province.

    Conclusion

    The existing inequalities in the level of mortality in different provinces indicate the capacity to improve life expectancy in the coming decades. Provinces with lower life expectancy, such as Sistan and Baluchistan, have a high potential to increase life expectancy, especially at young ages and childhood, which requires reducing inequality in access to health facilities at the provincial level.

    Keywords: Health Planning, Health Policy, Iran, Life Expectancy, Mortality
  • Mohammad Hossein Azizi* Pages 724-728

    Professor Moslem Bahadori (1927–2022), the distinguished pathologist of the Tehran University of Medical Sciences, passed away on April 21, 2022 in Tehran. He was a great mentor and superb researcher. Herein, a short review of his life and career is presented.

    Keywords: Medicine, History of Medicine, Iran