فهرست مطالب
- سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 53، زمستان 1401)
- تاریخ انتشار: 1402/02/13
- تعداد عناوین: 8
-
-
صفحه 7
تقدس عناصر و مولفههای یک دین / آیین از مهمترین ویژگیهای آن محسوب میشود. مقدسات در یک دین، محمل و محور بسیاری از اعمال و آموزههای آن دین هستند. ادیان ابراهیمی (یهودیت، مسیحیت و اسلام) نیز دارای مقدسات فراوانیاند که هر کدام با توجه به معیار و ملاک خود، تقدس یافتهاند. یکی از مباحث مهم در خصوص مقدسات، ملاک تقدس آنهاست. ملاک تقدس در ادیان ابراهیمی را میتوان از کتب مقدسشان استخراج کرد. در این نوشتار، ملاک تقدس اموری مانند خدا، مکان، زمان، افراد و اشیای مقدس بررسی شده است. براساس یافتههای این تحقیق، با توجه به توحیدی بودن این سه دین، میتوان ملاک و معیار تقدس در این ادیان را اصطفا، توجه، وضع، اراده، تجلی، امر و نهی الهی و مرتبط بودن به خدا دانست. البته در یهودیت و مسیحیت با توجه به تقدس قوم و الوهیت حضرت عیسی، ملاک تقدس در این دو دین با اسلام از جهاتی متفاوت است.
کلیدواژگان: تقدس، ملاک، عهد عتیق، عهد جدید، قرآن -
صفحه 27
یکی از داستانهای رمزآلود قرآن داستان گاو بنیاسراییل است که مشابه آن در عهد عتیق نیز ذکر شده است. با توجه به اشتراک هر دو کتاب در کلیت این داستان و نیز توجه به سیاق تنها کاربرد قرآنی آن در سوره مدنی «بقره» که خطاب به یهودیان مدینه است، این داستان میبایست هم برای مخاطبان قرآن شناختهشده باشد و هم برای یهودیان. با مفروض گرفتن این امر، اینکه چرا از میان تمامی حیوانات، گاو این چنین اهمیت یافته و علت دستور به ذبح آن و ارتباط آن با قتل چیست و اساسا بازگویی این واقعه در قرآن با چه هدفی و برای ابلاغ چه پیامی است، نیازمند آن است به بررسی اسطورههای اقوام باستان بپردازیم و از آنجا با واکاوی خصایص چنین ذبحهایی، راهی برای پاسخ به پرسشهای فوق بیابیم. میتوان با رویکردی بینالادیانی و با تکیه بر مجموع مستندات ادعا کرد: دستور به ذبح گاو مذکور، بیش از آنکه قربانی آیینی برای تقرب باشد، مطابق آیات تورات نوعی «بلاگردانی» از زمین مادر است که برگرفته از سنتهای پیشازرتشتی، برای دفع شرور انجام میگرفت. در روایت توراتی ماجرا، زمین مادر و در روایت قرآنی آن گاو ماده حایز اهمیت شدهاند که هر دو نمود یک چیز (یعنی رزق و برکت) بهشمار میآیند. قرآن با بازگویی این واقعه، علاوه بر آنکه ماهیت درونی قوم یهود را در عناد با الله افشا میسازد، درک پیشااسلامی این باور را هم هدف انتقاد قرار داده و تمام ویژگیهای الوهی که مخاطبانش برای اینگونه آیینها و اینگونه عناصر (زمین مادر گاوماده) قایل بودند، را یکسره به الله بازمیگرداند.
کلیدواژگان: آیین بلاگردانی، زمین مادر، ذبح گاو بنی اسرائیل، اسطوره های زرتشتی، عهد عتیق، شر و بلا -
صفحه 49
برخورداری از یک نظام رفتاری و اخلاقی در روابط میان افراد، جوامع و ملتها ضروری است. با توجه به کامل بودن دین اسلام و خاتمه یافتن رسالت انبیای الهی، انتظار میرود که این دین در تعامل با ادیان و بهویژه اهل کتاب که معتقد به خدای واحد و کتاب آسمانی هستند، به گونهای نظاممند عمل کند. این مهم به عللی، از جمله فراوانی پیروان مسیحیت و سابقه تاریخی تعامل اسلام با آنان و در مقایسه با تقابلی که یهودیان با مسلمانان داشتهاند، در ارتباط با مسیحیان ضرورت مضاعفی پیدا میکند. بهطور مسلم طراحی نظام اخلاقی بدون در نظر داشتن نظریه «ارزش»، آن نظام اخلاقی را بیهویت و بیمعنا میسازد. بنابراین قبل از هر چیز در تعامل با مسیحیان، باید به تبیین نظریه «ارزش» در ارتباط با آنان پرداخت. از دیدگاه اسلام هدف از خلقت انسان رسیدن به مقام قرب الهی از طریق عبودیت و بندگی خداوند یکتاست. این مقاله به روش تحلیلی توصیفی کوشیده چگونگی دستیابی به این هدف، بهمثابه کاملترین راه رسیدن به کمال و سعادت واقعی را در ارتباط با مسیحیان و براساس آیات قرآن کریم نشان دهد.
کلیدواژگان: نظریه «ارزش»، نظام اخلاقی، تعامل، مسیحیان، قرب الهی -
صفحه 67
اخلاق بندگی درصدد است تا به تبیین رابطه انسان با خدا بپردازد و نشان دهد که در مواجهه با خداوند متعال، بهعنوان خالق، مالک و مدبر کل، انسان باید چگونه باشد؟ چه رفتارهایی از خود بروز دهد؟ و چه وضعیتی را در پیش گیرد؟ این نظام از اصول و قواعدی برخوردار است که اصل «تسلیم» یکی از مهمترین آنهاست. این نوشتار با رویکردی «مقایسهای» به این اصل از منظر دو متن مقدس قرآن کریم و عهد جدید پرداخته و موضوعات متنوعی، همچون راز بایستگی تسلیم، ابزار تسلیم بودن، مشوقها و ضمانتهای اجرای تسلیم بودن، توحید در تسلیم بودن، توسعه اصل «تسلیم» و نمونههایی از تسلیم بودن را بررسی کرده است. در این مسیر، شباهتها و تفاوتهایی میان این دو متن مقدس مشاهده میشود که مهمترین آنها گستردگی پرداختن به اصل «تسلیم» و عمق توجه به این اصل در قرآن کریم است.
کلیدواژگان: قرآن کریم، عهد جدید، نظام اخلاقی، اخلاق بندگی، اصل اخلاقی، اصل تسلیم -
صفحه 85
عشق در ماهیت و حیات انسان از جایگاه والایی برخوردار است و همین امر لزوم توجه به اخلاق شفقت را نشان میدهد. بر این اساس پژوهش حاضر به صورت توصیفی و تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانهای و با هدف بررسی جایگاه عشق در «اخلاق شفقت» در دیدگاه آگوستین و محمد غزالی صورت گرفته است. نتایج بیانگر آن است که هر دو عارف عشق را موهبتی الهی میدانند و هر دو بر جایگاه عشق در شفقتورزی تاکید کردهاند و بیعشق، شفقت را کامل نمیدانند. بر این باورند که اگر عشق به کاینات تعلق یابد موجب شفقت میشود و هرچه شدیدتر باشد، شفقتش بیشتر است. هر دو معتقدند: عشقهایی هست که باید آنها را ابراز کرد و عشقهایی هستند که نباید آنها را ابراز کرد؛ یعنی تمایلات باید با انتخاب و اراده باشد. آنان عشق به خداوند را ذات قانون اخلاقی و عشق الهی را همان شفقت الهی میدانند. شفقت الهی که شامل مخلوقات میشود، عبارت است از: عشق مخلوقات، بهویژه انسان به خداوند.
کلیدواژگان: عشق، اخلاق شفقت، آگوستین، محمد غزالی -
صفحه 95
در کتاب مقدس عبری و «اگادا»، برخی از صفات منفی به حضرت ابراهیم، ساره، لوط و یعقوب (ع) نسبت داده شده است. بسیاری از این صفات منفی توسط ربیهای «اگادا»، متفکران یهودی و محققان توجیه شده است. با توجه به اهمیت این صفات منفی و مهمتر از آن، با توجه به اهمیت توجیهات آنها، این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی درصدد است «توجیهات ربیهای اگادا، متفکران یهودی و محققان از صفات منفی حضرت ابراهیم، ساره، لوط و یعقوب (ع) در عهد عتیق» را بررسی کند. حضرت یعقوب (ع) نخستزادگی و برکت را به فریب از برادرش عیسو میگیرد. این صفات و دیگر صفات منفی یعقوب از طریق طرح خداوند بودن آنها قبل از تولد او توجیه شده است. حضرت ابراهیم، ساره، هاجر، اسماعیل، لوط و یعقوب (ع) به علت نبوت و عصمت، در کتاب مقدس و «اگادا» از گناهان نسبت داده شده بری هستند. توجیهات این گناهان آنها، گرچه مبتنی بر کتاب مقدس و «اگادا» است، ولی چون برخی مبتنی بر جبر است، مقبول نیست.
کلیدواژگان: سفر پیدایش، اگادا، ابراهیم، ساره، لوط، یعقوب، گناه، توجیه -
صفحه 111
«روشنشدگی» در سنت ذن بودایی و «صحو» در سنت تصوف خراسان اهمیت برجستهای دارند، بهگونهایکه باعث ایجاد شقاق بنیادینی میان پیروان ذن بودایی و تصوف خراسان شدند. در سنت ذن بودایی، «روشنشدگی» به «تدریجی» و «ناگهانی» تقسیم میشود که هریک پیروان خاص خود را دارد. نماینده مکتب «بیداری تدریجی» شنسیو و نماینده مکتب «بیداری ناگهانی» نیز هوییننگ دارد. اختلافنظر آنها در بحث کیفیت حصول روشنشدگی چنان جدی بود که سنت بودایی بعد از خود را به آیین بودایی «شمال» و «جنوب» تقسیم کرد. در تصوف خراسان نیز اختلافنظر میان «صحو» و «سکر» صوفیان آن خطه را در برابر هم قرار داد و آنها را دستکم به دو دسته تقسیم کرد: صوفیان پیرو صحو مانند خواجه عبدالله انصاری، ابونصر سراج طوسی، و هجویری که ابوالقاسم قشیری نیز نماینده این تصوف بهشمار میرود. پیروان روشنشدگی تدریجی در ذن بودایی اهل سواد و دانش بودند. آنها اهل کتابت بودند و نظریات خاص خود را بهخوبی در آثارشان تدوین کردند. بهعبارت دیگر، آنها بیشتر اهل سنت کتابت بودند و در دوره خود در زمره اهل علم شناخته میشدند. در تصوف مبتنی بر صحو خراسان نیز صوفیان اهل دانش و کتابت بودند و از سنت مکتوب بهره میبردند و در زمره عالمان زمان خود بهشمار میآمدند. به لحاظ کارکرد، روشنشدگی تدریجی در سنت ذن بودایی همان جایگاهی را دارد که صحو نزد صوفیان خراسان داشته است. نوشتار حاضر براساس روش تحلیلی توصیفی و بر مبنای اطلاعات و دادههای کتابخانهای گردآوری شده است.
کلیدواژگان: روشن شدگی تدریجی، شن سیو، مکتب چن، صحو، تصوف خراسان، ابوالقاسم قشیری -
صفحه 125
یکی از ویژگیهای اصلی نهضت پروتستان که در عملکرد رهبران آن، بهویژه مارتین لوتر نیز کاملا ظهور و بروز دارد، مخالفت و تقابل با مرجعیت دینی در کلیسای کاتولیک و در راس آن پاپ است. «نهضت اصلاح دینی»، نه با شخص پاپ یا نهادی خاص، بلکه با اصل مرجعیت پاپ و حاکمیت کلیسا ضدیت داشت. اصلاحطلبان پس از آنکه با تاکید بر شعارهایی مانند «فقط کتاب مقدس»، حجیت و مرجعیت مقامات و نهادهای کلیسایی را به چالش کشیدند، کوشیدند کتاب مقدس را «یگانه مرجع حقیقی دین» معرفی کنند؛ اما به علت آنکه برداشتهای مختلف از کتاب مقدس همواره امکانپذیر است، این تغییر مرجعیت در عمل، مشکلات مهمتری را به وجود آورد که از آن به «بحران مرجعیت» یاد میکنیم. درواقع رهبران پروتستان به قصد اصلاح مرجعیت موجود، اصل بنای مرجعیت دینی را تخریب کردند و چنان هرج و مرجی به وجود آوردند که دیگر تلاشهای خودشان هم برای بازسازی این بنا بیفایده بود و هرگز نتوانستند این آب رفته را به جوی بازگرداندند. چون خطر تاثیر پروتستانتیزم در جامعه اسلامی، بهویژه میان روشنفکران مسلمان همواره وجود داشته است، این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی به بررسی علل و عوامل، فرایند شکلگیری و پیامدهای این مسیله پرداخته است.
کلیدواژگان: پروتستان، مرجعیت دینی، نهضت اصلاح دینی، پروتستانتیزم اسلامی