فهرست مطالب

مدیریت فرهنگ سازمانی - پیاپی 67 (بهار 1402)

مجله مدیریت فرهنگ سازمانی
پیاپی 67 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا صفری، سید مهدی الوانی، حسن زارعی متین، محمد صفری* صفحات 1-20
    هدف

    نگهداشت کارکنان به سبب رقابت فزاینده بر سر جذب و حفظ کارکنان ماهر، با توجه به هزینه های گزاف مرتبط با ترک خدمت، موضوعی بسیار کلیدی و البته چالش برانگیز است. نگهداشت کارکنان یکی از پارامترهای کلیدی اندازه گیری قدرت هر سازمان است. هدف تحقیق حاضر شناسایی منابع ماندگاری و به کارگیری رویکرد هم پیوندی شغلی در درک مکانیسم های ماندگاری کارکنان کلیدی در سازمان است.

    روش

    در این پژوهش از روش فرامطالعه آمیخته از نوع فراترکیب استفاده شده است. این روش اکتشافی برای ایجاد و استخراج یک چارچوب مرجع مشترک برای نتایج تحقیقات گذشته، به صورت کمی و کیفی، است. در پژوهش حاضر، از روش هفت مرحله ای فراترکیب استفاده شده است. این روش شامل هفت مرحله تنظیم سوال تحقیق، بررسی نظام مند متون، جست وجو و انتخاب مقالات کمی و کیفی مناسب، استخراج اطلاعات مقاله، تجزیه وتحلیل و ترکیب یافته های تحقیقات کمی، کنترل کیفیت، ارایه یافته ها است.

    یافته ها

     در پژوهش حاضر به شناسایی پیشایندهای هم پیوندی منابع انسانی پرداخته شد و مولفه های مرتبط با ایجاد هم پیوندی کشف شد. مولفه های خلق هم پیوندی شامل لایه های مختلف است که در قالب 5 مقوله عوامل فردی، عوامل شغلی/ محیط شغلی، اقدامات حمایتی، رهبری، و زمینه ای شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

     عوامل شناسایی شده در این پژوهش منابع و ابزارهای نگهداشت کارکنان هستند و نیم رخی از منابع در دسترس مدیران که می توانند در برنامه ها و اقدامات ورودی، جذب و انتخاب منابع انسانی، و نیز سرمایه گذاری در خلق ابعاد مختلف الگوی هم پیوندی منابع انسانی در بخش های مختلف سازمانی به منظور حفظ و توسعه آن ها مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نگهداشت کارکنان، هم پیوندی شغلی، پیشایند، فرامطالعه
  • محمدامین آئینی، سید نجم الدین موسوی*، رضا سپهوند، امیر هوشنگ نظرپوری صفحات 21-39
    هدف

    عدم حساسیت سازمانی (بی‏حسی سازمانی) نوعی میل به بی میلی و درک نکردن آگاهانه امور توسط کارکنان است که به دلیل انتظارات برآورده نشده در تفکر و رفتار آنان پدید می آید. هدف از پژوهش حاضر طراحی و اعتبارسنجی مدل بی‏حسی سازمانی در سرمایه‏ های انسانی است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق اکتشافی مبتنی بر نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری شامل خبرگان شرکت گاز استان کرمانشاه بودند که به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 13 مصاحبه تا رسیدن به اشباع نظری داده ها انجام گرفت. ابزار جمع‏آوری داده ها شامل مصاحبه های نیمه ساختاریافته و پرسشنامه بوده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از رویکرد داده بنیاد و نرم افزار مکس‏کیو‏دی ای، همچنین، اعتبارسنجی مدل با استفاده از آزمون تی تک‏نمونه ای صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته ها شامل 367 کد، 77 مفهوم‏، 24 مقوله فرعی، و 6 مقوله اصلی‏ بودند که در قالب مدل ارایه و اعتبار مدل تایید شد.

    نتیجه‏ گیری

    نتایج حاکی از شناسایی مهم ترین عوامل علی (بی‏عدالتی، عدم شایسته سالاری، مسایل اقتصادی، و اهمیت ندادن مدیر به رشد)، مداخله‏ گر (الگوگیری، بی توجهی به علایق و نظرات، عوامل کاهنده موفقیت، و مسایل فراسازمانی)، زمینه‏ ای (ویژگی‏های شخصی، نظام نامناسب تشویق و تنبیه، فرهنگ سازمانی، و اهداف متناقض)، پدیده محوری (کم‏کاری خاموش، بی‏اعتنایی، کرختی، و بی‏رغبتی سازمانی)، راهبردها (کاهش تعهد و مشارکت، مسایل روحی روانی منفی، اعتراض، و کاهش کمیت و کیفیت کار)، و پیامدهای بی‏حسی سازمانی (افزایش تخلف، کاهش بهره وری، بیزاری از کار و سازمان، و نارضایتی فراگیر) در سرمایه های انسانی شرکت ملی گاز استان کرمانشاهافزایش تخلف، کاهش بهره وری، بیزاری از کار و سازمان، و نارضایتی فراگیربودند.

    کلیدواژگان: بی‏حسی سازمانی، سرمایه ‏های انسانی، شرکت ملی گاز استان کرمانشاه، طراحی مدل
  • فضایل کیانی، عادل زاهد بابلان*، علی خالق خواه، تقی اکبری صفحات 41-60

    فرهنگ مدرسه ابزار مدیریتی مهمی است که به موفقیت مدرسه کمک می‏کند. در بسیاری از سازمان های موفق، مدیران به این مهم توجه لازم را دارند. اما مطالعات و تحقیقات در این زمینه نشان می دهد بسیاری از سازمان ها از وجود و نحوه عملکرد فرهنگ سازمانی بی اطلاع اند. از این ‏رو، پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباریابی الگوی فرهنگ مدرسه موفق انجام گرفت. روش این پژوهش از نوع آمیخته (کیفی کمی) است. در بخش کیفی، جامعه پژوهش شامل مقالاتی بودند که در زمینه فرهنگ مدرسه و مدرسه موفق بین سال های 2005 تا 2020 در منابع داخلی و خارجی چاپ شده‏ بودند. تعداد 50 مقاله برای تحلیل نهایی انتخاب شد. در بخش کمی، جامعه آماری شامل همه دبیران دوره دوم متوسطه شهر اردبیل به تعداد 500 نفر بودند. تعداد 217 نفر با استفاده از روش نمونه‏گیری تصادفی خوشه‏ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. در بخش کیفی از ابزار هفت مرحله‏ای فراترکیب سندلوسکی و باروسو (2007) استفاده شد. در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. یافته‏های پژوهش بیانگر شناسایی 55 شاخص الگوی فرهنگ مدرسه موفق در قالب 12 مولفه شامل چشم‏انداز و ماموریت مدرسه، توجه به رشد همه جانبه شاگردان، ساختار توانمندساز مدرسه، همکاری و ارتباط موثر کارکنان، حمایت اجتماعی، مدیریت همکارانه، جو یادگیری مثبت، اخلاق حرفه‏ای، رهبری موثر، ویژگی‏های شناختی فراگیران، کارآیی و اثربخشی، مدیریت منابع انسانی اثربخش بود. اعتبار الگوی طراحی شده با استفاده از نرم افزار SmartPLS3 از طریق تحلیل عاملی مورد سنجش و تایید قرار گرفت. نتایج این مطالعه می تواند به مدیران و کارشناسان آموزشی در توسعه فرهنگ مدرسه و شناسایی ویژگی های مدارس موفق و اثربخشی آن کمک کند.

    کلیدواژگان: رهبری، فرهنگ مدرسه، مدرسه موفق، مدیریت
  • سمانه میرزایی، مهدی سلیمی*، قاسم رحیمی سرشبادرانی صفحات 61-74

    هدف از پژوهش حاضر آینده نگاری راهبردی کارآفرینی در صنعت ورزش ایران بود. این تحقیق بر اساس هدف از نوع کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات از نوع آمیخته کیفی کمی است. تحقیق حاضر دارای پارادایم تفسیری و اکتشافی با رویکرد آمیخته (کیفی کمی) است. مشارکت کنندگان پژوهش متخصصان کارآفرینی، کارآفرینی در ورزش، و استادان مدیریت بودند که به صورت هدفمند تا رسیدن محقق به اشباع نظری 20 نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل داده ها در قسمت کیفی به صورت کدگذاری مبانی نظری و مصاحبه های خبرگان انجام شد. بعد از مشخص کردن عناصر سیستم، شبکه روابط بین متغیرها تعیین شد و در ادامه شناسایی ساختار سیستم انجام گرفت. در مرحله بعد، ماتریس تحلیل ساختاری تشکیل شد و عناصر سیستم در آن جایگزین شدند و با توجه به قوانین تکنیک تحلیل اثرات متقابل به رابطه دودویی عناصر امتیاز داده شد. در قسمت کمی عوامل موثر شناسایی و وارد ماتریس اثرات متقاطع در نرم افزار میک مک شدند و پس از استخراج عوامل کلیدی سناریوی آینده مطلوب کارآفرینی صنعت ورزش ایران تدوین شد. نتایج تحقیق نشان داد 10 عامل مشترک بین عوامل کلیدی تاثیرگذار و تاثیرپذیر وجود دارند و 30 وضعیت محتمل برای 10 عامل تعریف شد. در بخش سناریونویسی نیز 12 سناریو احتمال وقوع دارند که در این میان سناریوی اول مهم ترین و محتمل ترین سناریوی پیش روی توسعه کارآفرینی در صنعت ورزش ایران است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، کارآفرینی، صنعت ورزش
  • علیرضا اکبری، رضا طهماسبی* صفحات 75-88
    هدف

    امروزه، استخدام از دوره سنتی و منفعل عبور کرده و فناوری های مدرن ظهور یافته و استراتژی های جدید، مانند تاکید بر ارزیابی مهارت ها و به کارگیری شیوه ‏های آن لاین، در حال افزایش است. از طرف دیگر، استقرار هوش مصنوعی با اهداف عمومی همچنان در حوزه منابع انسانی هدفی بلندمدت است. سرعت پیشرفت سیستم های هوش مصنوعی تخصصی در صنعت خودرو، رسانه های اجتماعی، تبلیغات، و بازاریابی قابل توجه است. اما پیشرفت بسیار کمتری در مسایل مربوط به مدیریت کارکنان در اولین گام از مسیر هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی صورت گرفته است.

    روش پژوهش

    در پژوهش حاضر سعی شد با شناسایی کاربردها و الزامات به کارگیری هوش مصنوعی، به منزله دانشی نو در جذب و استخدام، علاوه بر ایجاد یک پل بین این دو حوزه، بتوان با به کارگیری هوش مصنوعی در مباحث مدیریت منابع انسانی گامی موثر در جذب افراد شایسته و تاثیرگذار در سازمان‏ها برداشت. پژوهش حاضر به صورت کیفی و با استراتژی مطالعه موردی انجام گرفت. برای جمع‏آوری اطلاعات از مصاحبه و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش تحلیل تم استفاده شد.

    یافته ‏ها و نتیجه‏ گیری

    بر اساس یافته ‏ها، کاربردها و الزامات شناسایی شده به منظور به‏ کارگیری هوش مصنوعی در جذب و استخدام شامل هفت مضمون اصلی است: کاربردها، الزامات فنی، الزامات هوشمندی، الزامات عملکردی، الزامات اخلاقی، کژکارکردها، عوامل غیر ساختاری.

    کلیدواژگان: جذب و استخدام، مدیریت منابع انسانی، هوش مصنوعی
  • زهره محمدیاری*، محسن آرمان صفحات 89-105

    هدف اصلی از این پژوهش تعیین روابط علت معلولی مولفه های شایسته هراسی در بطن فرهنگ سازمان های دولتی بر اساس دیدگاه خبرگان است. تحقیق حاضر یک تحقیق آمیخته اکتشافی از نوع کیفی کمی است. در بخش کیفی تحقیق از روش تحلیل تم و در بخش کمی از روش دیمتل فازی استفاده شده است. در این تحقیق برای بررسی روایی ابزار از سه سویه‏سازی داده‏ها و برای بررسی پایایی از پایایی بین دو کدگذار و پایایی بازآزمون استفاده شده است. جامعه آماری در بخش کیفی خبرگان و مدیران سازمان های دولتی شهر تهران و آشنا با موضوع شایسته هراسی بودند. در این بخش با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی 14 نفر حضور داشتند. در بخش کمی نیز جامعه آماری 10 نفر از خبرگان بودند. ابزار گردآوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه بود. یافته های بخش کیفی نشان دادند در مجموع 8 عامل جو مسموم سازمانی، سیاسی بازی مدیران، فساد اداری، انحراف قانونی، چالش های منابع انسانی، بی توجهی به نظام شایستگی، ساختار بیمار جامعه، فرهنگ حاکم بر محل کار عوامل شکل دهنده شایسته هراسی اند. ساختار بیمار جامعه، فرهنگ حاکم بر محل کار، فساد سازمانی، و انحرافات قانونی بر سایر متغیرها تاثیر بیشتری می گذارند و عنصر بی توجهی به نظام شایستگی به شدت تحت تاثیر سایر عوامل قرار دارد. فرهنگ مهم ترین ابزاری است که مانع بروز پدیده شایسته هراسی در سازمان ها می شود. توجه به بسترسازی فرهنگی در جامعه و سازمان ها مسیر را برای نهادینه شدن نظام شایسته سالاری در سازمان ها مهیا می کند.

    کلیدواژگان: دیمتل فازی، شایستگی، شایسته هراسی، نظام اداری
|
  • Zahra Safari, Seyed Mahdi Alvani, Hasan Zarei Matin, Mohammad Safari * Pages 1-20
    Objective

    Retention of employees is a key and of course challenging issue due to the increasing competition on the recruitment and retention of skillful employees and the heavy costs of employee departure. Employee retention is one of the key parameters for measuring the power of an organization. The purpose of this study was to identify the sources of retention and to employ job embeddedness approach to understand key employee retention mechanisms in the organization.

    Method

    The study used mixed meta-synthesis method. This exploratory method is used to create and extract a common framework of reference for the results of previous studies in a quantitative and qualitative format. In the study at hand, the seven-stage meta-synthesis method was used. This method involves seven stages, including setting the research question, making a systematic review of texts, searching and selecting proper quantitative and qualitative articles, extracting article information, analysis and synthesis of the quantitative research findings, conducting quality control, and presenting the findings.

    Findings

    The study at hand tried to identify the antecedents of human resource embeddedness. Thus, the factors related to the creation of embeddedness were found. The factors creating embeddedness involve various layers, which were identified as five components, namely personal factors, job factors/ job environment, supportive measures, leadership, and contextual factors.

    Conclusion

    The factors identified in this study are resources and instruments for the retention of employees and provide an image of the resources available to managers to employ in the entry plans and measures, selection and recruitment of human resources, and investment on the creation of various dimensions of human resource embeddedness model in various parts of the organization in order to retain and develop them.

    Keywords: Human Resource Management, Employee retention, Job embeddedness, Antecedent, Mixed Meta Study
  • Mohammad Amin Aeiny, Sayed Najmedin Mousavi *, Reza Sepahvand, Amir Houshang Nazarpouri Pages 21-39
    Objective

    Organizational insensitivity is a kind of inclination toward reluctance and deliberate lack of understanding by the employees that appears in their thoughts and behavior when their expectations are not met. The purpose of this study was to design and validate the organizational insensitivity model in the human resources.Research

    method

    The study is applied in terms of purpose and exploratory based on grounded theory in terms of research method. The statistical population included the experts of National Gas Company in Kermanshah province. Based on purposive sampling, 13 interviews were made up to the saturation point. Data collection instruments included semi-structured interviews and a questionnaire. Data analysis was done using grounded theory and MAXQDA, and validation of the model was done using one-sample t-test.

    Findings

    the findings included 367 codes, 77 concepts, 24 secondary categories, and 6 main categories, which were presented as a model. The model was validated, too.

    Conclusion

    The results indicated the main causal factors (injustice, lack of meritocracy, economic issues, and manager’s disregard of growth), intervening factors (following others, lack of attention to interests and opinions, factors reducing success, and extra-organizational issues), contextual factors (personal attributes, improper reward and punishment system, organizational culture, and contradictory goals), axial phenomenon (silent inactivity, indifference, numbness, and organizational disinterest), strategies (reduction of commitment and participation, negative spiritual and mental issues, objection, and reduction of job quantity and quality), and consequences of organizational insensitivity in the human resources of National Gas Company branch in Kermanshah province (increase of infringements, reduction of efficiency, loathing work and organization, and widespread dissatisfaction).

    Keywords: Organizational insensitivity, Human Capitals, National Gas Company branch in Kermanshah province, model designing
  • Fazail Kiani, Adel Zahed Bablan *, Ali Khalegkhah, Taghi Akbari Pages 41-60

    School culture is an important managerial tool that helps school succeed. In many successful organizations, managers pay sufficient attention to this issue. However, studies related to this issue show that many organizations are not informed about the existence and performance manner of organizational culture. Thus, the present study was carried out to design and validate the successful school culture model. The research method adopted in this study was mixed-methods approach. In the qualitative phase, the statistical population involved articles published about school culture and successful school from 2005 to 2020 in Iranian and non-Iranian journals, out of which 50 articles were selected for the final analysis. In the quantitative phase, the statistical population involved all teachers of secondary high schools of Ardabil (five hundred teachers). Out of these, 217 individuals were selected as the statical sample using cluster random sampling. In the qualitative phase, the seven-stage meta-synthesis instrument proposed by Sandelowski and Barroso (2007) was used. In the quantitative phase, a researcher-made questionnaire was used. The results of the study led to the identification of 55 indices of successful school culture model. These were formed as 12 components, namely school prospect and mission, attention to the comprehensive growth of students, school’s empowering structure, effective cooperation and relation of employees, social support, cooperative management, positive learning environment, professional morality, effective leadership, learners’ cognitive features, effectiveness and efficiency, and effective human resource management. The validity of designed model was assessed and confirmed using SmartPLS3 software through factorial analysis. The results of this study can help educational managers and staff develop school culture, identify successful schools’ features, and improve effectiveness of schools.

    Keywords: Leadership, management, school culture, successful school
  • Samaneh Mirzaie, Mehdi Salimi *, Ghasem Rahimi Sarshabadrani Pages 61-74

    The current research was carried out with the aim of strategic foresight of entrepreneurship in Iran's sports industry. This research was applied with a qualitative-quantitative approach. The research participants were experts in entrepreneurship, entrepreneurship in sports and management professors, and 20 of them were selected as a research sample until the researcher reached theoretical saturation. Data analysis was done in the qualitative part by coding theoretical bases and expert interviews. In the quantitative part, the effective factors were identified, they were entered into the matrix of cross-effects in the Mikmak software, and the key factors were extracted, and then the ideal future scenario of the entrepreneurship of the sports industry in Iran was compiled. The research results showed that there are 10 common factors between influential and influential key factors and 30 possible situations were defined for 10 factors. In the scenario writing section, 12 scenarios have a very high probability of occurrence, and the first scenario is the most likely scenario for the development of entrepreneurship in Iran's sports industry. As a result, managers and planners should be prepared to deal with all possible situations by considering all conditions.

    Keywords: Entrepreneurship, sports industry, Strategic Foresight
  • Ali Reza Akbari, Reza Tahmasebi * Pages 75-88
    Purpose

    Today, Recruitment has moved from the traditional era, the age of modern technology has embraced us, and new strategies are emerging, such as an emphasis on skills assessment and the use of online methods. On the other hand, the establishment of AI with general goals is still a long-term goal in the field of HRM. The rapid development of specialized AI systems in the automotive industry, social media, advertising and marketing has been remarkable, but much less progress has been made on employee management issues as the first step in the path of AI in HRM. The present research tries to identify the applications of AI as a new knowledge in recruitment, in addition to creating a bridge between these two areas by using AI in HRM to take an effective step in attracting qualified and effective people in organizations.

    Methodology

    The present research has been done qualitatively and with a case study strategy. Interviews were used to collect information and themes analysis was used to analyze the information.

    Findings

    Based on the findings, the identified applications and requirements for using AI in recruitment include 7 main themes: Applications, Technical requirements, Intelligence requirements, Performance requirements, Ethical requirements, dysfunctions and Non-structural factors.

    Keywords: Artificial Intelligence, Human resource management, Recruitment
  • Zohreh Mohammadyari *, Mohsen Arman Pages 89-105

    The main purpose of this study was determining the cause-effect relationships among the components of meritophobia within the public organizations’ culture based on the viewpoint of organizational experts. The study at hand was an exploratory mixed-methods research project. In the qualitative phase of the study, the thematic analysis, and in the quantitative phase, the Fuzzy DEMATEL method was used. Data triangulation was used to examine the validity of the instrument, and interrater and test-retest reliability measures were employed for reliability checking.  The statistical population in the quantitative phase were the experts and managers of Tehran city public organizations who were familiar with meritophobia issue. In this section, 14 participants were selected using snowball sampling. In the quantitative phase, the statistical population were 10 experts. The data collection instruments were semi-structured interviews in the qualitative phase and questionnaire in the quantitative phase. The findings of the qualitative phase showed that overall, 8 factors – including toxic organizational atmosphere, political biases of the managers, administrative corruption, deviations from law, human resource challenges, inconsideration of meritocracy system, the sick structure of the society, and the dominant culture at workplace – were identified as the factors forming meritophobia. The sick structure of the society, the dominant culture at workplace, organizational corruption, and deviations from law affect other variables more, and the inconsideration of meritocracy system is highly influenced by other factors. Culture is the most important tool that can prevent meritophobia in organizations. Attention to cultural ground-setting in the societies and organizations paves the way for the institutionalization of meritocracy system in organizations.

    Keywords: Fuzzy DEMATEL, merit, meritophobia, Administrative System