فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 44 (زمستان 1401)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 44 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سحر باقری، محمد حاتمی، حسن رضایی جمالویی*، مسلم عباسی صفحات 7-30
    مقدمه

    نظر به مزمن و طولانی بودن بیماری مولتیپل اسکلروزیس و اهمیت شاخص خودانتقادی و خستگی در این بیماران، لزوم توجه به کاربرد درمان های شناختی رفتاری و نسل سوم آن در این بیماران مغفول مانده است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی و رفتاری مبتنی بر خستگی و درمان خوددلسوزی شناختی بر ابعاد خستگی و خودانتقادی بیماران مولتیپل اسکلروزیس انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری (2 ماهه) بود. آزمودنی ها با دامنه سنی 40-20 سال و با مقیاس ناتوانی جسمانی (EDSS) یک تا 5/5 و هدفمندانه و داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی به گروه های آزمایشی و گواه تقسیم شدند. هر دو گروه در مرحله پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری 2 ماهه به پرسشنامه های خستگی فیسک (1994) و خودانتقادی تامسون و ظروف (2004) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده تحلیل کوواریانس مختلط با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند. 

    یافته ها:

     نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس مختلط با اندازه گیری مکرر نشان داد که درمان شناختی و رفتاری مبتنی بر خستگی و خوددلسوزی شناختی بر ابعاد خستگی و خودانتقادی بیماران مولتیپل اسکلروزیس اثربخش هستند. همچنین اثرات مداخله پس از 2 ماه پیگیری بر روی کاهش نمرات خستگی و خودانتقادی حفظ شد. 

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج این پژوهش می توان از آموزش شناختی رفتاری مبتنی بر خستگی و خوددلسوزی شناختی در کنار مداخلات دارویی برای کاهش خستگی و خودانتقادی بیماران مولتیپل اسکلروزیس در مراکز درمانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: خودانتقادی، خستگی، آموزش شناختی - رفتاری مبتنی بر خستگی، خوددلسوزی شناختی، مولتیپل اسکلروزیس
  • سرور خبازثابت، علی پولادی ریشهری*، مولود کیخسروانی، محمدرضا بحرانی صفحات 31-50
    مقدمه

    در چند دهه اخیر برداشت های تازه ای از زیبایی شده و زیبایی به عنوان جذابیت و بی نقص بودن تعریف می شود. هدف از پژوهش حاضر تعیین برازش مدل ساختاری روابط بین گرایش به جراحی زیبایی با تصویر بدنی منفی و باورهای غیرمنطقی با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان در زنان متقاضی جراحی زیبایی شهر بوشهر بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی زنان متقاضی جراحی زیبایی که در سال 1399 به کلینیک های زیبایی شهر بوشهر مراجعه کرده بودند را شامل می شد. حجم نمونه متشکل از 400 نفر خانم بودند که به شیوه نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه های گرایش به جراحی زیبایی اعتمادی فر و امانی (1392)، تصویر بدنی لیتلتون و همکاران (2005)، باورهای غیرمنطقی جونز (1969) و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی (2001) بود. 

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که متغیرهای تصویر بدنی منفی و باورهای غیرمنطقی با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان پیش بینی کننده گرایش به جراحی زیبایی در زنان بودند. همچنین تحلیل داده ها نشان دهنده مناسب بودن شاخص ها بوده و مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود. یافته های مدل ساختاری نشان داد که مسیر تصویر بدنی منفی و باورهای غیرمنطقی با تنظیم شناختی هیجان به طور مستقیم و با گرایش به جراحی زیبایی با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان معنادار می باشد. 

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش، می تواند برای روان درمانگران و مشاوران در ارایه مشاوره تخصصی به زنان متقاضی جراحی پروتکلی مبنی بر اصلاح باورها و شناخت های غیرمنطقی و آموزش سبک های مقابله ای جهت کاهش تصویر بدنی منفی و باورهای غیرمنطقی و افزایش تنظیم شناختی هیجان  معرفی نماید.

    کلیدواژگان: تصویر بدنی، تنظیم شناختی هیجان، جراحی زیبایی، باورهای غیر منطقی
  • مهشید تیرگر، فاطمه گلشنی*، آنیتا باغداساریانس، سوزان امامی پور صفحات 51-72
    مقدمه

    با توجه به افزایش قابل توجه شیوع چاقی و اضافه وزن در ایران به خصوص در کودکان سن مدرسه، شناسایی عوامل ایجادکننده چاقی کودکان اهمیت دارد. هدف پژوهش حاضر تدوین مدل چاقی کودکان بر اساس استرس فرزند ‎ پروری و شاخص توده بدنی مادر  با میانجی گری روش های غذادهی است.

    روش

    نمونه آماری پژوهش را 460 نفر از دانش آموزان 7 تا 11 ساله مدارس شهر تهران به همراه مادران آنها تشکیل داده اند. آزمودنی ها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. پس از اندازه گیری شاخص توده بدنی کودکان و مادران، پرسشنامه های استرس فرزند پروری (فرم کوتاه) و شیوه های غذادهی والدین، توسط مادران تکمیل شد. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری و با بهره گیری از نرم افزار Amos  تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها:

     مدل به طور کلی از برازش مناسبی برخوردار بود. بر اساس نتایج تحلیل مسیر شاخص توده بدنی مادر، استرس والدینی، غذا دادن هیجانی، غذا دادن ابزاری، غذا دادن کنترلی و غذا دادن تشویقی به صورت مستقیم شاخص توده بدنی کودک را پیش بینی می کنند. نتایج به دست آمده نشان داد شاخص توده بدنی مادر و استرس والدینی به صورت غیرمستقیم با میانجی گری روش های غذادهی مادر از جمله غذادادن هیحانی، ابزاری، کنترلی و تشویقی نیز شاخص توده بدنی کودک را پیش بینی می کنند. 

    نتیجه گیری:

     یافته این این پژوهش نشان داد این روابط می تواند به عنوان مدل، چاقی کودکان را پیش بینی نماید و  به بینش های مفیدی از نظر مداخلات در پیشگیری منجر گردد.

    کلیدواژگان: چاقی کودکان، اضافه وزن کودکان، شاخص توده بدنی، روش های غذادهی، استرس فرزند پروری
  • فرزانه ابراهیمی، زیبا برقی ایرانی*، مهناز علی اکبری دهکردی صفحات 73-88
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر نوسانات خلقی، کیفیت خواب و عملکرد جنسی در زنان یایسه بود.

    روش

    در یک طرح توصیفی- همبستگی، تعداد 306 نفر (204 زن، 102 مرد) از روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان یایسه مراجعه کننده به خانه های سلامت منطقه هفت شهر تهران در  سه ماهه اول سال 1397 بود. از بین این جامعه تعداد 30 نفر انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. از جامعه آماری مورد نظر بر اساس روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفراز زنان برگزیده شدند، گروه آزمایشی شامل 15 نفر و گروه کنترل نیز شامل 15 نفر بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه توسط واتسون و همکاران (1988)، شاخص عملکرد جنسی زنان روزن و همکاران (2000) و کیفیت خواب پیتزبورگ (1989)  استفاده شد. سپس با استفاده از روش کواریانس چند متغیری نسبت به تحلیل داده ها پرداخته شد. 

    یافته ها:

     نشان داد، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود عملکرد جنسی، کاهش خلق منفی و کیفیت خواب در زنان یایسه موثر می باشد. 

    نتیجه گیری:

     این روش درمانی اجتناب ها را هدف درمانی خود قرار می دهد تا به منظور تجربه کردن به جای کنترل یا تغییر دادن ارزیابی های منفی یک بازگشایی اساسی بوجود آورد. بنابراین می توان گفت از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد جهت بهبود عملکرد جنسی، خلق و افزایش کیفیت خواب در زنان یایسه می توان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، نوسانات خلقی، کیفیت خواب، عملکرد جنسی، زنان یائسه
  • رضا گل پور، فاطمه زکی پور* صفحات 89-104
    مقدمه

    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین اعتیاد به فضای مجازی و مشکلات خوردن با نقش تعدیلی خود دلسوزی در دانش آموزان دختر انجام شده است. 

    روش

    روش این پژوهش از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر مقطع یازدهم و دوازدهم متوسطه شهرستان نوشهر می باشند که از بین آن ها 148 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به روش خوشه ای انتخاب شدند و پرسشنامه های مقیاس خوردن اجباری کاگان و اسکویرس، پرسشنامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی مبتنی بر موبایل و فرم کوتاه مدت مقیاس خود دلسوزی رایس و همکاران را تکمیل نمودند. از شاخص های توصیفی مانند میانگین و انحراف استاندارد برای تجزیه وتحلیل داده ها و از تحلیل مسیر برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. 

    یافته ها:

     نتایج آماری نشان داده است اثر غیرمستقیم مشکلات خوردن به واسطه اعتیاد به فضای مجازی معنی دار است، همچنین اثر غیرمستقیم مشکلات خوردن به واسطه خود دلسوزی مثبت و منفی نیز معنی دار است. 

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج، خود دلسوزی در رابطه بین اعتیاد به فضای مجازی و مشکلات خوردن نقش تعدیل کنندگی دارد.

    کلیدواژگان: مشکلات خوردن، اعتیاد به فضای مجازی، خود دلسوزی
  • سپیده قطبی*، زهرا سادات گلی صفحات 105-120
    مقدمه

    دیابت بارداری یک مشکل بهداشتی در حال افزایش در سراسر دنیا و یکی از شایع ترین عوارض دوران بارداری است. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان فراشناختی بر راهبردهای کنترل فکر و کاهش اضطراب زنان مبتلا به دیابت بارداری بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر مداخله ای از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت کاشان با محدوده سنی 18 تا 45 سال بودند. تعداد نمونه در پژوهش حاضر 30 نفر (15 نفر در هر گروه) با روش نمونه گیری هدفمند (زنانی که مبتلا به دیابت بارداری و در 16 هفته اول بارداری بودند) بود. برای اجرای مداخله از برنامه درمان فراشناختی ولز و برای اندازه گیری متغیرهای وابسته از سیاهه اضطراب بک (BAI) و پرسشنامه کنترل فکر(TCQ) و برای تحلیل داده ها نیز از تحلیل کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) استفاده گردید. 

    یافته ها:

     نتایج نشان داد درمان فراشناختی بر کاهش اضطراب (05/0p<) و کنترل فکر و ابعاد آن در زنان مبتلا به دیابت بارداری معنادار است (05/0p<). 

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج، جهت عملی کردن و دسترسی آسان به برنامه های درمان فراشناختی برای زنان مبتلا به دیابت بارداری با اجرای کلاس های درمان فراشناختی در مراکز بهداشت و سلامت می توان راهبردهای کنترل فکر آن ها را بهبود و اضطراب آن ها را کاهش داد.

    کلیدواژگان: اضطراب، درمان فراشناختی، دیابت بارداری، راهبردهای کنترل فکر
  • اسماعیل سلیمانی*، پریسا شریفی صفحات 121-136
    مقدمه

    در شرایط شیوع گسترده ویروس کرونا، رفتارهای خودمراقبتی نقش مهمی در سلامت فردی و عمومی دارد در نتیجه شناسایی پیشایندهای آن مهم است. از این رو، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نقش شفقت خود، تنظیم هیجان و اضطراب کرونا در پیش بینی رفتارهای خودمراقبتی اعضای خانواده مبتلا به کوید-19 انجام گرفت.

    روش

    در پژوهش مقطعی حاضر از طرح همبستگی استفاده شد. جامعه پژوهش، اعضای خانواده افراد مبتلا به کوید-19 بودند، و 235 نفر به روش دردسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از یک خودگزارشی 10 سوالی رفتارهای خودمراقبتی، مقیاس اضطراب کرونا، مقیاس تنظیم هیجان و مقیاس شفقت خود استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که بین مهربانی به خود (مولفه اول شفقت خود) و علایم روانی اضطراب کرونا با رفتارهای خودمراقبتی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد، و بین راهبرد تنظیم هیجان فرونشانی و رفتارهای خودمراقبتی رابطه منفی و معناداری است. اما دو مولفه شفقت خود شامل تجارب مشترک انسانی و ذهن آگاهی، و راهبرد تنظیم هیجانی ارزیابی مجدد و علایم جسمی اضطراب کرونا با رفتارهای خودمراقبتی رابطه معناداری نداشتند. همچنین، مهربانی با خود، علایم روانی اضطراب کرونا و راهبرد فرونشانی هیجان پیش بینی کننده رفتارهای خودمراقبتی کرونا بودند. 

    نتیجه گیری:

     بنابراین، در توضیح رفتارهای خودمراقبتی مرتبط با شیوع ویروس کرونا توجه داشتن به مهربانی با خود، علایم روانی اضطراب کرونا و راهبرد فرونشانی هیجان کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی کرونا، اضطراب کرونا، تنظیم هیجان، شفقت خود، خانواده
  • نرگس رئوفی عادگانی، ایلناز سجادیان*، ناهید رئیسی دهکردی صفحات 137-152
    مقدمه

    بروز بیماری های خاص همچون سرطان در فرزندان، سلامت روان مادران را با آسیب جدی مواجه می سازد، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان مبتنی بر شفقت بر خودمراقبتی و خستگی از شفقت مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری 45 روزه بود. بدین منظور 25 مادر دارای کودکان مبتلا به سرطان مراجعه کننده به مرکز آموزشی - درمانی امید اصفهان در سال 1397 به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند (12 مادر در گروه آزمایش و 13 مادر در گروه گواه). گروه آزمایش درمان مبتنی بر شفقت را 8 جلسه 90 دقیقه ای، در طی دو ماه و نیم دریافت نمودند اما گروه کنترل تا پایان مرحله پیگیری هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه خودمراقبتی (گالینا و همکاران، 2015) و پرسشنامه کیفیت زندگی حرفه ای (استم، 2005) بود.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت بر خودمراقبتی و خستگی از شفقت مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنادار دارد (001/0>p). 

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که از درمان مبتنی بر شفقت به عنوان یک روش کارآمد جهت بهبود خودمراقبتی و کاهش خستگی از شفقت مادران دارای کودک مبتلا به سرطان استفاده شود.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، خودمراقبتی، خستگی از شفقت، سرطان
  • فاطمه صغری حجازی*، رضایت پرویزی، زینب خانجانی صفحات 153-166
    مقدمه

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان فعال سازی رفتاری بر انعطاف پذیری شناختی و افسردگی در بیماران با سابقه جراحی قلب انجام شد.

    روش

    پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون یا گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه بیماران قلبی جراحی شده در بیمارستان های قلب شهر تبریز بود.  بر این اساس حدود 60 نفر در دو گروه 30 نفری شامل گروه آزمایش (30=N) و گروه کنترل (30 =N)  و  به  روش در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد افسردگی بک، استیر و براون (1996) و  پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و واندر وال (2010) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره درمان فعال سازی رفتاری بر افسردگی (05/0P>) و انعطاف پذیری شناختی (01/0P>)  و مولفه های آن از جمله جایگزین ها (05/0P>)، کنترل (01/0P>)، جایگزین هایی برای رفتارهای انسانی (05/0P>)،  موثر می باشد. بنابراین استفاده از درمان فعال سازی رفتاری بر افسردگی و انعطاف پذیری شناختی و مولفه های آن از جمله جایگزین ها، کنترل و جایگزین هایی برای رفتارهای انسانی گروه آزمایش تاثیر معناداری داشته است. 

    نتیجه گیری:

     گروه درمان فعال سازی رفتاری باعث کاهش افسردگی و افزایش انعطاف پذیری شناختی و مولفه های آن از جمله جایگزین ها، کنترل و جایگزین هایی برای رفتارهای انسانی آن در بیماران جراحی قلب شده می باشد.

    کلیدواژگان: درمان فعال سازی رفتاری، انعطاف پذیری شناختی، افسردگی، بیماران با جراحی قلب
  • امینه جلالی، رضا پورحسین*، احمد علیپور، غلامعلی افروز صفحات 167-188
    مقدمه

    زندگی با محدودیت های دیابت، با پریشانی های خاص روانی همراه است. بنابراین؛ این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی روش  مدیریت استرس مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری و آموزش خودمراقبتی و ترکیب آن دو بر کیفیت زندگی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفته است.

    روش

    این پژوهش، یک کارآزمایی بالینی تصادفی چهار گروهی دو سر کور و از نوع طرح بین - درون آزمودنی های آمیخته است. نمونه پژوهش، شامل 60 فرد مبتلا به دیابت نوع 2 بود که به صورت هدفمند از بین اعضای انجمن دیابت کرمان و مطب های خصوصی پزشکان متخصص داخلی انتخاب شدند. این بیماران، پس از همتاسازی به لحاظ سن و جنسیت، به روش تصادفی در 4 گروه 15 نفره جایگزین شدند و گروه های آزمایش در 8 جلسه مداخلات مربوطه را اخذ کردند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه از اعضای هر 4 گروه، با پرسشنامه 36 سوالی کیفیت زندگی، انجام یافت.

    یافته ها:

     طبق نتایج تحلیل واریانس بین - درون آزمودنی های آمیخته، میانگین نمرات کیفیت زندگی (سلامت جسمی و روانی) در مراحل پس آزمون و پیگیری در مقایسه با مرحله پیش آزمون، افزایش یافته بود و افزایش رخ داده تا مرحله پیگیری پایدار مانده بود.

    نتیجه گیری:

     هرچند آموزش های پزشکی و خودمراقبتی و مداخلات روان شناختی، به تنهایی نیز برای افراد مبتلا به دیابت لازم و مفید هستند، اما برای ارتقا کیفیت زندگی و پایداری نتایج به دست آمده، همراهی و ترکیب مداخلات پزشکی و روان شناختی، ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خودمراقبتی، مدیریت استرس مبتنی بر رویکرد شناختی- رفتاری، دیابت نوع 2
|
  • Sahar Bagheri, Mohammad Hatami, Hassan Rezaei-Jamalouei *, Moslem Abbasi Pages 7-30
    Objective

    Considering the chronicity and long duration of multiple sclerosis and the importance of self-criticism and fatigue in these patients, the need to pay attention to the use of cognitive behavioral therapy and its third generation in these patients has been neglected. The aim of this study was to compare the effectiveness of cognitive and behavioral training based on fatigue and cognitive self-compassion on the dimensions of fatigue and self-criticism in patients with multiple sclerosis.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a post-test and follow-up design (2 months). Subjects with an age range of 20-40 years and with a scale of physical disability (EDSS) one to 5.5 and targeted sampling and voluntarily selected and randomly divided into experimental groups and evidence of division Were. Both groups answered the fatigue Impact scale (1994), Thompson & Zuroff (2004) in the pre-test-post-test and 2-month follow-up. The collected data were analyzed using mixed analysis of covariance with repeated measures.

    Findings

    The results of analysis of covariance mixed with repeated measures showed that cognitive and behavioral training based on fatigue and cognitive self-compassion are effective on the dimensions of fatigue and self-criticism in patients with multiple sclerosis. Also, the effects of the intervention were maintained after 2 months of follow-up on the reduction of fatigue and self-critical scores.

    Conclusion

    Based on the results of this study, cognitive-behavioral training based on fatigue and cognitive self-compassion can be used along with drug interventions to reduce fatigue and self-criticism of multiple sclerosis patients in medical centers.

    Keywords: Self-Critical, Fatigue, Fatigue-based Cognitive-Behavioral Training, Cognitive Self-Compassion, Multiple Sclerosis
  • Soroor Khabbaz Sabet, Ali Poladi Rishehri *, Moloud Keykhosrovani, Mohammadreza Bahrani Pages 31-50
    Objective

    in recent decades, new perceptions of beauty have been defined and beauty is defined as attractiveness and perfection. The aim of this study was to determine the fit of the structural model of the relationship between the tendency to cosmetic surgery with a negative body image and irrational beliefs mediated by cognitive emotion regulation in women applying for cosmetic surgery in Bushehr.

    Method

    The present study was correlational and structural equation model study. The statistical population of this study is all women applicants for surgery who referred to beauty clinics in Bushehr in 2020. The sample size consists of 400 women who were selected by available random sampling method. Data collection tools were, tendency to cosmetic surgery (Etemadifar & Amani, 2013), Body image (Littleton, 2005), irrational beliefs (jones, 1969) and cognitive emotion regulation (Garnefski, 2001) questionnaires.

    Findings

    The results showed that negative body image and irrational beliefs predicted the tendency to cosmetic surgery in women by mediating role of cognitive emotion regulation. Also, data analysis showed the appropriateness of the indicators and indicated a good and acceptable fitness for the hypothesized model. The findings of the structural model showed that the path of negative body image and irrational beliefs with cognitive emotion regulation is significant directly and with a tendency to cosmetic surgery mediated by cognitive emotion regulation.

    Conclusion

    The results of this study can introduce a protocol for psychotherapists and counselors in providing specialized counseling to women seeking cosmetic surgery to correct irrational beliefs and cognitions and teach coping styles to reduce negative body image and irrational beliefs and increase cognitive emotion regulation.

    Keywords: body image, Cognitive Emotion Regulation, cosmetic surgery, Irrational beliefs
  • Mahshid Tirgar, Fatemeh Golshani *, Anita Baghdasarians, Susan Emamipour Pages 51-72
    Objective

    Given the considerable increase in the prevalence of obesity/overweight in Iran especially in school age children, it is important to identify the causes of childhood obesity. The aim of this study is to develop a model of childhood obesity based on maternal body mass index and parenting stress mediated by maternal feeding styles.

    Method

    The statistical sample consisted of 460 students aged 7 to 11 from schools of Tehran with their mothers. Subjects were selected using cluster sampling method. After measuring the body mass index of children and their mothers, Parenting Stress Index- Short Form and Parental Feeding Style Questionnaire were completed by mothers. Data were analyzed by Amos software with using Structural Equation Method.

    Findings

    The model generally had a good fit. Based on the results of path analysis of maternal body mass index, parenting stress, emotional feeding, instrumental feeding, prompting/encouragement to eat, and controlling feeding directly predict the child's body mass index. The results showed that maternal body mass index and parenting stress also indirectly predict the child's body mass index through all of the maternal feeding styles subscales such as Emotional, Instrumental, Control and Encouragement feeding style.

    Conclusion

    The findings of this study showed that these relationships can predict childhood obesity as a model,  and can lead to useful insights into interventions in the first level of prevention.

    Keywords: Children Obesity, Children Overweight, Body mass index (BMI), Parenting Stress, Feeding Styles
  • Farzaneh Ebrahimi, Ziba Barghi Irani *, Mahnaz Ali Akbari Pages 73-88
    Objective

    The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on mood swings, sleep quality and sexual function in postmenopausal women.

    Method

    The research method was quasi-experimental type with pre-test and post-test design with experimental and control group. The statistical population of this study was all postmenopausal women referring to health centers in 7 District  of Tehran in the first quarter of 1397. From this community, 30 people were selected and assigned to two experimental and control groups. Thirty women were selected from the statistical population based on the available sampling method, the experimental group was 15 and the control group was 15. The data was collected using a questionnaire by Watson et al. (1988), The woman’s Sexual Function index of Rosen et al (2000). And Pittsburgh sleep Quality index (1989). Then, multivariate analysis of covariance (statistical) Method was used to analyze the data.

    Findings

    The findings showed that acceptance and commitment therapy can improve sexual function, reduce negative mood and sleep Quality in postmenopausal women.

    Conclusion

    This treatment in contrast to cognitive therapy targets avoidance for their therapies in order to experience rather than control or change the negative assessments and creates a major opening. Therefore, Acceptance and commitment therapy can be used for improving sexual function, improving people's mood and increasing sleep Quality in postmenopausal women.

    Keywords: Treatment of Acceptance, Commitment, Mood Swings, Sleep quality, sexual function, postmenopausal women
  • Reza Golpour, Fatemeh Zakipour * Pages 89-104
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the Relationship between cyberspace Addiction and eating problems whit The Moderating Role of Self-Compassion in secondary school students.

    Method

    The method of this research is correlational. The statistical population of this study is the eleventh and twelfth grade female students of Nowshahr city, from which 148 people were selected using the Krejcie and Morgan table by cluster sampling and They completed Kagan and Squires Compulsive Eating Scale, Addiction to Mobile-Based Social Networks questionnaire and Raes et al. Self-Compassion Scale Short Form.

    Findings

    Descriptive indices such as mean and standard deviation were used for path analysis. Statistical results have shown that the indirect effect of eating problems due to cyberspace addiction is significant, also the indirect effect of eating problems due to positive and negative self-compassion is significant.

    Conclusion

    The results showed that self-compassion has a moderating role in the relationship between cyberspace addiction and eating problems.

    Keywords: Cyberspace Addiction, Eating Problems, self-compassion
  • Sepideh Gotby *, Zahra Sadat Goli Pages 105-120
    Objective

    Gestational diabetes is a growing health problem worldwide and one of the most common complications of pregnancy. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of metacognitive therapy on thought control strategies and reducing anxiety in women with gestational diabetes.

    Method

    The method of the present study was a quasi-experimental intervention with pre-test and post-test with the control group. The statistical population of this study was all pregnant women with gestational diabetes who referred to comprehensive health care centers in Kashan with an age range of 18 to 45 years. The number of samples in the present study was 30 (15 people in each group) by purposive sampling method (women with gestational diabetes in the first 16 weeks of pregnancy). The Wells Metacognitive Therapy Program was used for the intervention, the Beck Anxiety Inventory (BAI) and the Thought Control Questionnaire (TCQ) were used to measure the dependent variables, and the multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that metacognitive therapy was significant on reducing anxiety (p<0.05) and controlling thought and its dimensions in women with gestational diabetes (p<0.05).

    Conclusion

    according to the results, for practical and easy access to metacognitive treatment programs for women with gestational diabetes, by implementing metacognitive therapy classes in health centers, their thought control strategies can be improved and their anxiety can be reduced.

    Keywords: Anxiety, Gestational Diabetes, Metacognitive therapy, Thought Control Strategies
  • Esmaiel Soleymany *, Parisa Sarifi Pages 121-136
    Objective

    In the context of the widespread prevalence of coronavirus, self-care behaviors play an important role in individual and public health, so it is important to identify its antecedents. Therefore, the present study aimed to evaluate the role of self-compassion, emotion regulation, and corona anxiety in predicting self-care behaviors of family members with Covid-19.

    Method

    In the present cross-sectional study, a correlation design was used. The study population was family members of patients with Covid-19, and 235 people were selected by convenient methods. A self-report of 10 questions of self-care behaviors, Corona anxiety scale, emotion regulation scale, and self-compassion scale was used to collect data. Data analysis was performed using Pearson correlation and stepwise regression tests.

    Findings

    The results showed that there is a positive and significant correlation between self-kindness (the first component of self-compassion) and psychological symptoms of corona anxiety with self-care behaviors, and there is a significant negative relationship between suppression emotion regulation strategy and self-care behaviors. But the two components of self-compassion, including common humanity, mindfulness, reappraisal emotion regulation strategy, and physical symptoms of corona anxiety don't have significantly associated with self-care behaviors. Also, self-kindness, psychological symptoms of corona anxiety, and emotion suppression strategy were predicting corona self-care behaviors.

    Conclusion

    Therefore, in explaining the corona-virus-related self-care behaviors, paying attention to self-kindness, the psychological symptoms of coronary anxiety, and the emotion suppression strategy will help.

    Keywords: Corona Self-Care, Corona Anxiety, emotion regulation, self-compassion, family
  • Narges Raoofi Adegani, Ilnaz Sajjadian *, Nahid Reisi Dehkordi Pages 137-152
    Objective

    The occurrence of  particular  diseases, such  as cancer in children, causes severe damage to  the mental health of  mothers. This research aimed to investigate the effectiveness of compassion-focused  therapy on self-care and compassion  fatigue in mothers  of  children  with  cancer.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pretest,  post-test, control group, and  45-day follow-up design. The sample size in the study was 25 mothers  of  children  with  cancer  who were selected from those referred to Omid Educational Therapeutic Center in Isfahan 2018  through a convenient sampling method and were randomly replaced into experimental and control groups (12 mothers  in  the  experimental and 13 mothers in the control group). The experimental group received eight ninety-minute compassion-therapy  intervention   sessions  over 75 days  once a week, while the control group didn't  receive any intervention during the study. The instruments research included a self-care questionnaire (Galina et al., 2015)  and  a   professional  life  quality questionnaire (Stam, 2005).

    Findings

    The results of ANCOVA showed that compassion-focused therapy influenced self-care and compassion  fatigue  in  the mothers of children with cancer in post-test and follow-up significantly (p<0.001).

    Conclusion

    Based on the present research findings, compassion-focused therapy is suggested to be an effective method to improve self-care and reduce compassion  fatigue  in  mothers of  children with cancer

    Keywords: Compassion-focused therapy, self-care, Compassion Fatigue, cancer
  • Fateme Soghari Hejazi *, Rezayat Parvizi, Zeynab Khanjani Pages 153-166
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of behavioral activation therapy on cognitive flexibility and depression in patients with a history of Cardiac surgery.

    Method

    The quasi-experimental study was a pretest-posttest or control group. The statistical population included all Cardiac patients operated on in Tabriz heart hospitals. Based on this, about 60 people in two groups of 30 people including the experimental group (N=30) and the control group (N=30) were selected by Convenience Sampling. Beck, Steer and Brown (1996) standard depression questionnaires and Dennis and Wonder Wall (2010) cognitive flexibility questionnaire were used to collect data. Multivariate covariance was used to analyze the data.

    Findings

    The results of multivariate analysis of covariance of behavioral activation therapy on depression (P>0.05) and cognitive flexibility (P>0.01) and its components including alternatives (P>0.05), control (P>0.01), alternatives to human behaviors (P>0.05), are effective. Therefore, the use of behavioral activation therapy has a significant effect on depression and cognitive flexibility and its components, including alternatives, controls and alternatives to human behaviors in the experimental group.

    Conclusion

    Behavioral activation treatment reduces depression and increases cognitive flexibility and its components, including alternatives, controls and alternatives to its human behaviors in patients undergoing Cardiac surgery.

    Keywords: behavioral activation therapy, cognitive flexibility, Depression, patients with Cardiac surgery
  • Amineh Jalali, Reza Pourhosein *, Ahmed Alipour, Gholam Ali Afrooz Pages 167-188
    Objective

    Living with diabetes limitations is associated with special psychological distress. Therefore, the study aimed to determine the effectiveness of stress management method based on cognitive behavioral approach and self-care training and the combination of both on quality of life in people with type 2 diabetes.

    Method

    The present study is a randomized four-group double-blind clinical trial with mixed between-and within-subjects design. The research sample included 60 people with type 2 diabetes selected purposefully among the members of the Kerman Diabetes Association by considering the inclusion and exclusion criteria for the study. The participants, after matching in terms of age and gender, were randomly replaced in 4 groups of 15 people and the experimental groups received the relevant interventions in 8 sessions and the control group did not receive any intervention. Pre-test, post-test and 2-month follow-up of the members of all 4 groups were performed by 36-item quality of life questionnaire.

    Findings

    According to the results of the SPANOVA analysis, the mean scores of quality of life (physical and mental health) in the post-test and follow-up phases were increased compared to the pre-test phase and the occurred increase remained stable until the follow-up phase.

    Conclusion

    although medical training and self-care and psychological interventions are solely necessary and useful for people with diabetes, the combination of medical and psychological interventions are necessary to improve the quality of life and stability of the obtained results.

    Keywords: Quality of Life, self-care, Stress Management Method based on Cognitive Behavioral Approach, type 2 diabetes