فهرست مطالب

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 46 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/16
  • تعداد عناوین: 35
|
  • جواد فرامرز، یحیی کامیابی*، جواد رمضانی صفحات 1-20

     این پژوهش در صدد است مدلی برای سنجش خوانایی بر مبنای نظر خبرگان به روش آنتروپی شانون ارایه نماید. در این پژوهش با مدنظر قرار دادن شاخص های متفاوت، با استفاده از روش تصمیم گیری چند معیاره، شاخصی جامع برای خوانایی گزارشگری مالی ارایه شده است. همچنین برای آزمون و سنجش کارایی مدل طراحی شده از داده های مربوط به 151 شرکت طی سال های 1392-1397 به روش آمیخته استفاده شده است. بدین منظور پرسشنامه ای برای نظرخواهی از خبرگان درباره وزن و اهمیت معیارهای در نظر گرفته شده برای سنجش خوانایی گزارشگری مالی شرکت، تهیه و بین آن ها توزیع شد و با استفاده از روش آنتروپی شانون وزن و اهمیت معیارها تعیین گردید. همچنین به منظور سنجش روابط متغیر پنهان که در این پژوهش خوانایی گزارشگری مالی است، با گویه های سنجش آن، از تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار pls استفاده شد. ارایه شاخصی جامع برای سنجش خوانایی گزارشگری مالی می تواند درک و دانش سرمایه گذاران و پژوهشگران حوزه بازار سرمایه را افزایش دهد و در پرتو آن شاید بتوان به شناسایی عوامل دیگری که توانایی تشریح تغییرات خوانایی گزارشگری مالی را داشته باشند دست یافت.

    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، خوانایی گزارشگری مالی، شاخص فوگ
  • مهدی صابری اسفرجانی، امین ناظمی* صفحات 21-42
    مسیولیت اجتماعی، تخصیص اختیاری منابع سازمان به منظور بهبود رفاه اجتماعی است که به عنوان ابزاری برای تقویت روابط با ذینفعان اصلی استفاده می شود. هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر گزارشگری مسیولیت اجتماعی در سازمان تامین اجتماعی با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی فازی است. پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها براساس پژوهش های میدانی است. جامعه آماری پژوهش را 45 نفر از مدیران و حسابرسان سازمان تامین اجتماعی استان فارس، تهران و اساتید دانشگاه تشکیل می دهد که به صورت نمونه گیری نظری به عنوان نمونه انتخاب شدند. هم چنین به منظور تحلیل دیدگاه ها و نظرات پاسخ دهندگان از روش سلسله مراتبی فازی، نرم افزار اکسل و SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که به ترتیب اولویت، معیارهای اخلاقی، قانونی، منابع انسانی، محیط زیست، مشتریان و اقتصادی از عوامل موثر بر گزارشگری مسیولیت اجتماعی در سازمان تامین اجتماعی هستند. هم چنین بررسی اهمیت نسبی زیرمعیارها نشان داد که ارایه خدمات الکترونیکی با هدف کاهش آلودگی های محیط زیست، بیمه کارکنان از جمله درمان و بازنشستگی، تقدیر از کارکنان، سیاست پرداخت اقساطی برای بیمه شدگان و بیمه گزاران، افشای هزینه های سازمان به تفکیک ماهیت هزینه و گزارش عملکرد کمیته حسابرسی داخلی در اولویت اول قرار دارند.
    کلیدواژگان: گزارشگری مسئولیت اجتماعی، تامین اجتماعی، سلسله مراتبی فازی
  • نجف کرمی، نادر رضائی*، رسول عبدی، عسگر پاک مرام صفحات 43-56
    دیدگاه مالی رفتاری که از تلفیق روانشناسی و مالی به وجود آمده است اظهار می دارد که روانشناسی در تصمیم گیری مالی نقش ایفا می-نماید. بر این اساس، هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل انتخاب پرتفوی با دیدگاه مالی رفتاری مدیران شرکت ها براساس تیوری نمایندگی می باشد. پژوهش حاضر در دو گام انجام شده است. در گام اول ، ابعادومولفه-های تیوری های مالی رفتاری بر اساس تیوری نمایندگی،روابط میان متغیر های مذکور، در قالب مدل ریاضی تبیین گردیده است. محاسبات این بخش توسط نرم افزار Mathematica انجام شده است. در گام دوم، با استفاده از داده های شاخص قیمت و بازدهی نقدی بورس اوراق بهادار تهران برای دوره های سه ماهه در بازه زمانی 10 ساله از ابتدای سال 1389 تا پایان سال 1398 به آزمون تجربی الگوی پیشنهادی مالی رفتاری با تیوری نمایندگی در پرتفوی بهینه و مقایسه آن با الگوی کلاسیک پرداخته شده است. تحلیل گام دوم توسط آزمون مقایسه میانگین ها با نرم افزار SPSSانجام شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل دو مدل استاندارد و رفتاری در پژوهش حاضر نشان داد که که مدل رفتاری منجر به دستیابی به پرتفویی با ریسک کمتر شده است و بازدهی پرتفوی ها تفاوت معنادار ندارند.
    کلیدواژگان: انتخاب پرتفوی، مالی رفتاری، تئوری نمایندگی
  • رحمان عالی، محمدرضا مهربان پور*، حسین جهانگیرنیا، رضا غلامی جمکرانی، محمود قیوم زاده صفحات 57-76
    این پژوهش تلاش دارد به ارایه مدل و تبیین چارچوب گزارش دهی فساد مالی براساس رویکرد پدیدارشناختی، از دیدگاه جامعه حسابداران و حسابرسان شاغل در بخش خصوصی و دولتی بپردازد. پژوهش حاضر پژوهشی کیفی با روش پدیدارشناختی کلایزی می باشد. در این مطالعه جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه ساختار نیافته استفاده شده است. در این مقاله از خبرگان حسابداری، حسابرسان و اعضای هییت علمی بهره گرفته شده است. با استفاده از روش دلفی به اعتبار یابی مدل به دست آمده از روش کیفی پرداخته شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده این است که، عوامل مختلفی بر گزارش دهی فساد مالی تاثیرگذار می باشند، این عوامل دارای ابعاد مختلفی همچون، عوامل فردی، عوامل رفتاری، عوامل ساختاری، عوامل حقوقی، عوامل محیطی و عوامل اخلاقی می باشد. عامل اخلاقی از مهترین عوامل تاثیرگذار در گزارش دهی فساد مالی می باشد که می تواند فرد گزارش دهنده را نسبت به گزارش دهی ترغیب و تشویق نماید. میزان اعتقادات فرد به خدا و داشتن دین و مذهب می تواند یک عامل تاثیرگذار بر روند گزارش دهی فساد مالی باشد از طرفی عوامل اقتصادی همچون وجود رشوه و پاداش های غیرقانونی می تواند بر میزان تمایل فرد به گزارش دهی فساد مالی تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: گزارش دهی فساد مالی، رویکرد پدیدارشناختی، روش کلایزی
  • محمود بانی، خسرو فغانی*، علی ذبیحی صفحات 77-90
    تمایل به تحریف، گزارشات مالی متقلبانه، حذف عمدی مبالغ، فریب کاری، عوام فریبی، ریاکاری و عدم پایبندی به اخلاقیات نمونه های بارز تمایلات غیر اخلاقی است که ممکن است از سوی حسابرسان و مشتریانشان در صورت مالی به وجود آید. یکی از مهمترین موضوعاتی که مدیران بنگاه های اقتصادی با آن مواجه هستند، میزان کیفیت اطلاعات مالی و مطابقت آن با استانداردهای حسابداری است، که ارزیابی آن توسط حسابرسان انجام می شود. لذا پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین تمایلات رفتاری برنامه ریزی شده، رفتار ماکیاوولیسمی و کیفیت حسابرسی در سازمان بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی ایران می باشد. جهت دستیابی به اهداف پژوهش، 830 پرسشنامه توزیع و 482 پرسشنامه دریافت گردید. تحلیل ها با بهره گیری از نرم افزار PLS انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد تمایلات رفتاری بر کیفیت حسابرسی تاثیر معنادار داشته و نقش میانجیگیری رفتار مکاولیسمی در این ارتباط تاثیرگذار است. همچنین شاخص های برازش مدل از تبیین خوب مدل ساختاری و مدل واقعی حکایت دارند.
    کلیدواژگان: تمایل رفتاری برنامه ریزی شده، کیفیت حسابرسی، رفتار ماکیاوولیسمی حسابرس، مدل یابی معادلات ساختاری
  • محمود نوذرپور شمی، نگار خسروی پور*، امیررضا کیقبادی صفحات 91-104

    جریان اطلاعات، پارامتر کلیدی در یک فعالیت اقتصادی است و به عنوان یک عامل اصلی در ظهور، ثبات و کارایی بازارهای سرمایه عمل می کند، محیط اطلاعاتی که سرمایه گذاران در آن داد و ستد می کنند، پیوسته با انتشار(جریان) اطلاعات تغییر می یابد. هدف این تحقیق، بررسی بازدهی بین شرکت های دارای عدم تقارن اطلاعاتی بر مبنای محدودیت تامین مالی، استراتژی تجاری و راهبری شرکتی است همچنین به منظور بررسی موضوع مطالعه، پس از استخراج داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1389 تا 1398، از مدل رگرسیونی داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه های تحقیق استفاده شده است.با توجه به یافته های تحقیق، قیمت گذاری عدم تقارن اطلاعاتی، در شرایط محدودیت مالی بالا کاهش می یابد همچنین در سطوح راهبری شرکتی بالاتر، کمتر است از طرف دیگر قیمت گذاری عدم تقارن اطلاعاتی در سطوح با استراتژی جسورانه، بیشتر است. نتایج نشان می دهد محدودیت مالی منجر به تفاوت در هزینه سرمایه بین شرکت های دارای عدم تقارن اطلاعاتی بالا با شرکت های دارای عدم تقارن اطلاعاتی پایین می شود، راهبری شرکتی منجر به افزایش شفافیت اطلاعاتی و مخابره اخبار مساعد به بازار سرمایه شده و استراتژی جسورانه اختیارات بیشتری برای مدیران فراهم می کند، زیرا دنبال کردن استراتژی مبتنی بر بازار و نوآورانه نیازمند سرمایه گذاری در چندین تکنولوژی جدید است تا موجب طراحی محصولات و اکتشاف بازارهای جدید شود.

    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، محدودیت مالی، استراتژی تجاری، راهبری شرکتی
  • هاشم مکاری، سید علیرضا میرعرب، سید علیرضا طباطبایی صفحات 105-140

    هدف این تحقیق بررسی تاثیر سطح دانش و اندازه شرکت بر روابط بین مشغله حسابرس و کیفیت حسابرسی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده است. قلمرو مکانی این تحقیق شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی سالهای بین 1390 تا 1397 بوده است. در این تحقیق، مشغله حسابرس متغیرمستقل و کیفیت حسابرسی متغیر وابسته در نظر گرفته شد. تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد، روش تحقیق حاضر از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی قرار داشته واز نظر روش نیز در دسته تحقیقات همبستگی محسوب می-گردد. در این پژوهش برای جمع آوری داده ها و اطلاعات، از روش کتابخانه ای استفاده شد. در بخش داده های پژوهش از طریق جمع-آوری داده های شرکت های نمونه با مراجعه به صورت های مالی، یادداشت های توضیحی و ماهنامه بورس اوراق بهادار انجام پذیرفت. بر اساس روش حذف سیستماتیک تعداد 132 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور توصیف و تلخیص داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی بهره گرفته شده است. به منظور تحلیل داده ها ابتدا پیش آزمون های ناهمسانی واریانس، آزمون Fلیمر، آزمون هاسمن و آزمون جارک - برا و سپس از آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه های تحقیق(نرم افزار ایویوز) استفاده گردیده است. نتایج نشان داد بین مشغله حسابرس با کیفیت حسابرسی رابطه معناداری وجود دارد؛ به علاوه سطح دانش حسابرس و اندازه شرکت رابطه بین مشغله حسابرس با کیفیت حسابرسی را تعدیل می کند. نتایج به دست آمده در این پژوهش با مستندات اشاره شده در چارچوب نظری تحقیق و ادبیات مالی مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: حسابرسی، مشغله حسابرس، کیفیت حسابرسی
  • عبدالله حسین زاده، سید محمود موسوی شیری*، زهره حاجیها، هاشم نیکومرام صفحات 141-154
    عدم وجود یک چارچوب نظری مدون جهت تحلیل و تفسیر کیفیت اطلاعات حسابداری و تعدد معیارها باعث سردرگمی ذی نفعان شده است. از سوی دیگر مدیریت ذینفعان می تواند سنگ محکی برای شناسایی معیارهای مرتبط با منافع ذینفعان و تحلیل نوع گرایش بین آن ها باشد. لذا هدف اصلی این پژوهش بررسی چگونگی تغییرگرایش روابط بین این معیارها با در نظر گرفتن مدیریت منافع ذی نفعان به عنوان یک عامل موثر در فرآیند حاکمیتی است. نمونه آماری پژوهش شامل 163 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 تا 1396 می باشد. داده های جمع آوری شده به روش داده های ترکیبی و رگرسیون حداقل مربعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین مدیریت منافع ذی نفعان و معیارهای مرتبط با ویژگی های کیفیت اطلاعات حسابداری ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد. هم چنین ارتباط معنی داری بین مدیریت منافع ذی نفعان و معیارهای مرتبط با گروه های بیرونی مشاهده نگردید. علاوه بر این، مدیریت منافع ذی نفعان باعث تغییر گرایش روابط بین معیارهای کیفیت اطلاعات حسابداری به صورت همگرایی و واگرایی گردید. لذا اول اینکه ناظران بازار سرمایه ، حسابرسان و ذینفعان توجه شرکت به مدیریت منافع ذینفعان را می توانند به عنوان یک پیام مثبت در خصوص ارایه منصفانه صورت های مالی در نظر بگیرند. دوم، قانون گذاران جهت وضع مقررات مربوط به ارتقاء کیفیت از منظر ذی نفعان می بایست به معیارهای مرتبط با ویژگی های اطلاعات حسابداری توجه بیشتری نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات حسابداری، مدیریت منافع ذی نفعان، همگرایی، واگرایی
  • محمدرضا عبرتی، جمال بحری ثالث*، سعید جبارزاده کنگرلویی، علی آشتاب صفحات 155-180
    کارآیی گزارش گری مالی به عنوان یکی از ویژگی های مهم در کیفیت گزارش گری سالیانه محسوب می شود. کارآیی گزارش گری مالی معمولا در به موقع بودن اطلاعات که از اجزای ویژگی کیفی اطلاعات است، مستتر می شود. با افزایش تاخیر، مفید بودن اطلاعات افشا شده توسط شرکت ها کاهش می یابد. هدف تحقیق حاضر ارایه الگویی از اثر معیارهای گزارش حسابرسی و ویژگی های شرکتی بر تاخیر در گزارش حسابرسی با توجه به معادلات ساختاری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. متغیر مستقل این پژوهش معیارهای گزارش حسابرسی و ویژگی های شرکتی و متغیر وابسته تاخیر در گزارش حسابرسی می باشد. روش پژوهش از نوع پژوهش های کاربردی و همبستگی است. داده ها مربوط به 148 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1390 الی 1397 و با استفاده از نرم افزار استاتا نسخه 12، اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس تجزیه و تحلیل شده است. روش گردآوری داده ها از نرم افزار رهاورد نوین می باشد و همچنین فرضیه ها نیز بر اساس آزمون رگرسیون خطی چند متغیره، معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفته اند. بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، بیانگر این امر بوده که معیارهای گزارش حسابرسی (اظهارنظر حسابرس، تاخیر در گزارش حسابرسی سال قبل، ریسک گزارشدهی و استقلال حسابرس) بر تاخیر در گزارش حسابرسی تاثیر معناداری دارد، و همچنین ویژگی های شرکتی (درماندگی مالی ، اندازه شرکت ، خبرهای خوب-بد، کیفیت افشا و شاخص سهام شناور) بر تاخیر در گزارش حسابرسی تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: ارائه الگو، معیارهای گزارش حسابرسی، ویژگی های شرکتی، تاخیر در گزارش حسابرسی
  • محسن عسگری، نقی فاضلی*، خسرو فغانی ماکرانی صفحات 181-200
    آگاهی بخشی سود به عنوان یک موضوع چالش برانگیز برای سرمایه گذاران، تحلیلگران مالی، مدیران، ناظرین و محققان دانشگاهی است. در این خصوص نیاز است تا مشخص کنیم چگونه و چرا اعداد حسابداری به ویژه سودها بر شاخص های بازار یا ارزش اقتصادی یک بنگاه اثرگذارند و به آگاهی بخشی سود منجر می شوند.هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش کمیته حسابرسی در آگاهی بخشی سود حسابداری به عنوان یک موضوع چالش برانگیز برای سرمایه گذاران است. روش این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و ازلحاظ، استراتژی اجرا توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری موردنظر متخصصان و خبرگان در زمینه حسابرسی در طی سال های 1394-1398 تشکیل می دهند. در بعد فنی تحقیق، از روش فازی برای لحاظ نمودن بحث نااطمینانی در تحقیق استفاده شده و از مقایسه غیر رتبه ای روش الکتره سه مورد بهره گیری شد تا دقت در اولویت بندی افزایش یابد. به منظور آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری به روش Smart PLS استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که روش دلفی و فازی نوع دو و الکتره نوع سه که در راستای تعیین مهمترین شاخصهای موثر بر آگاهی بخشی سود بودند زیر شاخص های استقلال هیات مدیره، کیفیت حسابرسی و استقلال اعضای کمیته حسابرسی، به عنوان مهم ترین زیرشاخص ها موثر بر آگاهی بخشی سود تعیین شدند و در نهایت، بر اساس روش PLS این نتیجه حاصل شد که؛ کیفیت کمیته های حسابرسی؛ با ضریب اثرگذاری 693/0 و عوامل راهبردی شرکت ها با ضریب اثرگذاری 785/0 بر آگاهی بخشی سود تاثیر مثبت و معناداری دارند.
    کلیدواژگان: دانش حسابداری، آگاهی بخشی سود، کمیته های حسابرسی، نظام راهبری
  • بهنام گیلانی نیای صومعه سرائی*، خدیجه ربیعی، حسن فتوحی فشتمی صفحات 201-216
    این تحقیق با هدف تدوین مدل سیستمهای اطلاعاتی حسابداری یکپارچه در سازمان‎های دولتی ایران در راستای بهبود عملکرد و کاهش تخلفات سازمانی اجرایی شد. اطلاعات موردنیاز تحقیق با مصاحبه از میان 10 نفر از مدیران عالی رتبه سازمان‎های دولتی ایران که دارای تحصیلات دکترا در زمینه حسابداری (خبرگان) بودند و کسب نظرات آنان با رویکرد کیفی گردآوری شد. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) تحلیل شد. در این پژوهش با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری یک مدل جامع برای سیستم های اطلاعاتی حسابداری یکپارچه طراحی گردید. نتایج مدل سازی ساختاری تفسیری در این پژوهش نشان داد متغیرهای بهبود عملکرد سازمانی و کاهش تخلفات سازمانی بیشترین تاثیرپذیری را از متغیرهای کیفیت اطلاعات، کیفیت خدمات، کیفیت آموزش، افزایش شفافیت، بهبود استراتژی، تسریع انجام وظایف و سیستم های اطلاعاتی حسابداری یکپارچه دارد. همچنین متغیر سیستم های اطلاعاتی حسابداری یکپارچه بیشترین نفوذ و تاثیر را بر دیگر متغیرها دارد. لذا می توان گفت افزایش به کارگیری سیستم های اطلاعاتی حسابداری یکپارچه در سازمان‎های دولتی منجر به ارتقا مولفه های کیفیت اطلاعات، کیفیت خدمات، کیفیت آموزش، افزایش شفافیت، بهبود استراتژی و تسریع انجام وظایف می گردد، که افزایش این متغیرها بهبود عملکرد سازمانی و کاهش تخلفات سازمانی را در پی دارد.
    کلیدواژگان: اطلاعات حسابداری، تخلفات سازمانی، سیستم اطلاعاتی حسابداری، عملکرد سازمانی
  • زهرا دیانتی دیلمی* صفحات 217-244
    با توجه به اهمیت رشته حسابداری درسطح واحدهای اقتصادی، نظارتی و کنترلی و نیز حرکت سریع دانشگاه های جهان و ورود به نسل چهارم و نسلهای بعد از آن، ضروریست الگویی برای بالندگی حسابداری نه تنها در دانشگاه های کشور در راستای دستیابی به ارزشهای مطرح شده در سند نقشه جامع علمی کشورارایه شود؛ بلکه این الگوی می بایست مسیر حرکت و جهت گیری استراتژیک نهادهای حرفه ای حسابداری را نیز مشخص کند. از اینرو در پژوهش کیفی حاضر، مصاحبه نیمه ساختار یافته (عمیق) از 11 نفر خبره صاحبنظر حسابداری که بصورت هدفمند و به روش گلوله برفی انتخاب شده اند، انجام شد. سپس با تحلیل تمیک مطالب بیان شده توسط ایشان و با پیروی از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد، الگوی بالندگی حسابداری در ایران ارایه گردیده است . انتظار می رود نهادهای تصمیم گیر علمی و حرفه ای با توجه به این الگو، بتوانند بالندگی حسابداری در ایران را رقم بزنند.
    کلیدواژگان: بالندگی، حسابداری، توسعه حسابداری، حرفه حسابداری، دانشگاه نسل چهارم
  • مسعود فرح آبادی، فرزانه حیدرپور*، آزیتا جهانشاد صفحات 245-258

    جهت گیری پایداری زیست محیطی جنبه مهمی از گرایشات زیست محیطی است که نشان دهنده میزان مشارکت یک شرکت در غلبه بر تخریب محیط زیست است. پژوهش حاضر به مطالعه جهت گیری پایداری زیست محیطی و ساختار مالی با توجه به اثرات تعدیل کننده سطح فعالیت، نوع صنعت، سودآوری و سرمایه زیست محیطی پرداخته است. بدین منظور از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران اطلاعات مالی 120 شرکت بورسی طی سال های 1393 تا 1398 به روش حذفی سیستماتیک انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که جهت گیری پایداری زیست محیطی بر ساختار مالی شرکت های تحت بررسی تاثیر مثبت دارد. علاوه بر این انجام تحلیل های بیشتر نشان داد که متغیرهای سطح فعالیت، نوع صنعت، سودآوری و سرمایه بری زیست محیطی، اثر پذیری ساختار مالی از جهت گیری زیست محیطی را به شکل مثبتی تشدید می نماید.

    کلیدواژگان: ساختار مالی، سطح فعالیت، نوع صنعت، سودآوری
  • منوچهر رحمتی قورولی، رسول عبدی*، یعقوب اقدم، نادر رضائی صفحات 259-274
    حسابداران برخوردار از دانش و مهارت تخصصی، بر شفافیت اطلاعات و به دنبال آن توسعه اقتصادی جامعه اثرگذار هستند. هدف این پژوهش ارایه الگوی سواد حسابداری با رویکرد مبتنی بر معادلات ساختاری می باشد. پژوهش حاضر بر حسب هدف، از نوع کاربردی و از نظر روش اجرای تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است و ابزار سنجش و گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه آماری خبرگان عضو جامعه حسابداران رسمی می باشد که با استفاده از جدول مورگان تعداد شامل 229 نفر انتخاب گردید. جهت تجزیه تحلیل فرضیات پژوهش از نرم افزار Smart-PLS استفاده شده است. نتایج بیانگر این است که سواد حسابداری می تواند در زمینه تمایز داده ها و اطلاعات از یکدیگر، طبقه بندی مناسب ابزار مالی و حسابداری، تجزیه و تحلیل موثر و کارایی اطلاعات مالی شرکت ها و ارایه صورت های مالی دقیق و شفاف، استفاده موثر از دانش مالی و بازار و در نهایت توسعه و بهبود کیفیت حرفه و موفقیت حسابداران و حسابرسان موثر باشد.
    کلیدواژگان: سواد مالی و اطلاعاتی، سواد حسابداری، معادلات ساختاری
  • غلامحسین پورغلامی دافچاهی، محمود صمدی لرگانی*، رضیه علی خانی، محمدرضا پورعلی صفحات 275-296

    ارزیابی کیفیت افشای پایداری و تاثیر آن بر عملکرد پایداری مبتنی بر تیوری مشروعیتچکیدههدف از پژوهش حاضر، ارزیابی کیفیت افشای پایداری و تاثیر آن بر عملکرد پایداری می باشد. در این راستا، برای اندازه گیری افشای پایداری شرکت ها از تحلیل محتوی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل محتوی از یک ابزارچک لیست متشکل از 34 مولفه و 104 شاخص برای توصیف معیارهای شناسایی افشا مورد استفاده قرار گرفت. نمونه پژوهش حاضر که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده اند شامل 130 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سال های 1391 تا 1397 می باشد. نوع پژوهش، کاربردی و روش پژوهش توصیفی- همبستگی است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار اقتصاد سنجی ایویوز و از مدل رگرسیون خطی چند متغیره برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه های پژوهش، نشان داد که بین کیفیت افشای پایداری، میزان افشای با کیفیت بالای پایداری و عملکرد پایداری رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد، اما بین میزان افشای با کیفیت پایین پایداری و عملکرد پایداری رابطه منفی مشاهده نگردید. به عبارت دیگر، در بازار سرمایه ایران مولفه ها و شاخص های پیشنهادی مربوط به افشای پایداری از اهمیت بالایی برخوردار نبوده و به میزان کیفیت افشای پایداری توجه نمی کنند. لذا، شواهد به دست آمده در این پژوهش نشان داد کیفیت گزارشگری افشای پایداری در ایران نسبت به تحقیقات انجام شده خارجی پایین تر است.

    کلیدواژگان: کیفیت افشای پایداری، شاخص کیفیت افشای پایداری، عملکرد پایداری، تئوری مشروعیت، تحلیل محتوی
  • سید ولی مصطفوی ماکرانی، منصور گرکز*، علیرضا معطوفی، علی خوزین صفحات 297-312

    امروزه از گزارشگری تقلب به عنوان مکانیزم مهمی در پیشگیری و برملاسازی تقلب یاد می شود. هدف اصلی این پژوهش نیز ارایه الگوی برملاسازی اقدامات متقلبانه برای حسابداران با تاکید و تلفیق عوامل موثر می باشد که عوامل فردی و سازمانی می تواند توجیه کننده آن باشد. در این راستا، مهمترین شاخصه ها با مطالعه مبانی نظری، به دست آمدند و با استناد بر آن ها، پرسش و مصاحبه از 12 نفر از خبرگان صورت گرفت و بنابر نتایج این مصاحبه ها، کدهایی استخراج شد و سپس با رویکرد تحلیل عاملی، مدل ارایه شد. نتایج این تحقیق نشان داد که مسیولیت پذیری شخصی، احساس اهمیت، نگرش فلسفی، ریسک پذیری، ویژگی فرهنگی فاصله از قدرت، ویژگی فرهنگی شهروند شرکتی، تعهد سازمانی و تجربه موارد مشابه دارای تاثیر مثبت و فزاینده بر برملاسازی درون سازمانی تقلبات دارند و عوامل هزینه شخصی، وابستگی شغلی یا خانوادگی به متخلفان (نفوذ بالای فرد متخلف در سازمان) و سابقه برخوردهای ضعیف با متخلفان (ناامیدی از مکانیزم رسیدگی به تقلبات برملا شده)، تاثیر منفی و کاهنده بر برملاسازی درون سازمانی تقلبات دارند.

    کلیدواژگان: اقدامات متقلبانه، برملاسازی درون سازمانی، تقلب
  • شهناز کریمی واحد، عسگر پاکمرام*، جمال بحری ثالث، سعید جبارزاده کنگرلویی صفحات 313-328
    تغییر و توسعه ایجادشده در حسابداری نشان دهنده دو نگرش فکری مستقل است. در رویکرد اول، نگرش فلسفی در مورد فرآیند و نقش پاسخگویی سازمان ها و چگونگی ارتباط آن ها با توسعه پایدار را مطرح می کند و عنوان می شود که این عوامل، از جمله عواملی هستند که در حرکت سازمان ها به سمت پایداری موثرند. رویکرد دوم، توجه به چشم انداز مدیریت در ارتباط با شرایط و ابزار متنوع و موثر در جهت پایداری سازمان است. در حال حاضر شرایط علی، مداخله گر و زمینه ای، راهبردها و پیامدهای حسابداری پایداری مورد بررسی و کنکاش نگرفته است. بنابراین در این پژوهش تلاش شده است تا الگوی حسابداری پایداری شرکت ها به روش نظریه پردازی زمینه بنیان و همچنین با رویکرد علی از طریق مدل یابی ساختاری طراحی گردد. این پژوهش به وسیله مصاحبه با افراد خبره در حوزه مبانی نظری حسابداری پایداری، سازه های محیطی و روانشناختی و حوزه بازار سرمایه اجراشده و با انجام 16 مصاحبه در سال 1400 به روش نمونه گیری گلوله برفی به اشباع رسیده است. همچنین از ابزار پرسشنامه استانداردشده نیز در پاسخ به سوال اصلی پژوهش استفاده گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند مهم ترین شرایط علی که موجب تقویت حسابداری پایداری می شوند، به ترتیب عبارت است از عوامل و الزامات محیطی، اخلاق درحسابداری، رعایت سیاست ها، روش ها و قوانین، شفاف کردن فعالیت های حسابداری، افشای اطلاعات سازمانی، افشاء مسیولیت اجتماعی، مشوق های محیطی، فشارهای محیطی و ویژگی های سیاسی. همچنین طبق نظر خبرگان ویژگی های حاکمیت شرکتی، ویژگی های ساختاری شرکت، ویژگی های رفتاری مدیران و تعهدات انگیزشی نیز عوامل مداخله ای برای الگوی حسابداری پایداری در نظر گرفته می شوند.
    کلیدواژگان: حسابداری پایداری، سازه های محیطی، سازه های روانشناختی، نظریه زمینه بنیان
  • محمدرضا محمدی رمضانی، فرزین رضایی*، حسین کاظمی صفحات 329-344

    در محیط های رقابتی، مدیران شرکت ها به منظور حفظ بقای خود و شرکتی که در آن فعالیت می نمایند سعی می کنند تا از همه ظرفیت ها استفاده کنند. یکی از این ظرفیت ها سیستم اطلاعاتی شرکت ها به صورت عام و سیستم حسابداری مدیریت شرکت به طور خاص می باشد. در نتیجه، در این پژوهش به ارزیابی تاثیرتکنیک های حسابداری مدیریت بر رابطه رقابت بازار محصول با عملکرد مدیریت پرداخته می شود. بدین منظور داده های 122 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1391 تا 1398 با استفاده از پرسشنامه و داده های آرشیوی گردآوری گردیده و توسط مدل معادلات ساختاری، تجزیه و تحلیل شد. یافته های حاصل از پژوهش حاکی از آن است که با افزایش رقابت بازار محصول، عملکرد مدیریت بهبود پیدا کرده و همچنین تکنیک های حسابداری مدیریت، رابطه مثبت بین رقابت و عملکرد مدیریت را بهبود می بخشد. این یافته های می تواند کاربردهای برای مدیران شرکت ها و همچنین نهادهای تصمیم ساز داشته باشد.

    کلیدواژگان: رقابت، تکنیک های حسابداری مدیریت، عملکرد مدیریت، معادلات ساختاری
  • فرزاد تاریوردی، زهرا پورزمانی* صفحات 345-358
    استفاده از استاندارهای گزارشگری بر میزان قابلیت اتکای و مقایسه صورت های مالی می افزاید اما رعایت اصول و استاندارهای اخلاقی لازمه پذیرش و مقبولیت عمومی گزارشگری است. در این راستا هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان دستیابی به اهداف اخلاقی استاندارهای بین المللی گزارشگری مالی برمبنای مکاتب اخلاقی ساختارگرا (با استفاده از تکنیک دلفی - فازی) می باشد. جامعه آماری، شامل خبرگان حوزه حسابداری، اساتید و اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد. ابزار گردآوری داده ها در این تحقیق، پرسشنامه و بر مبنای طیف لیکرت می باشد که بر مبنای داده های جمع آوری و تلخیص شده آماری توصیفی با نرم افزار SPSS و تحلیل منطق فازی با استفاده از نرم افزار Matlab موردبررسی قرارگرفته است. آزمون فرضیات نشان می دهد تدوین کنندگان استاندارهای بین المللی گزارشگری مالی تمایل مشخصی به استفاده از دیدگاه های مکاتب ساختارگرا داشته و اهداف آن دیدگاه اخلاقی در پس زمینه تدوین استاندارهای بین المللی گزارشگری مالی پررنگ تر می باشد. مولفه های اخلاقی موردنظر مکاتب ساختارگرا اعم از پاسخگویی، شفافیت، رازداری و واقع بینی، بخش عمده ای از مولفه های اخلاقی مدنظر در استاندارهای بین المللی گزارشگری مالی را پوشش می دهد.
    کلیدواژگان: اخلاق، مکاتب ساختارگرا، استاندارهای بین المللی گزارشگری مالی
  • هادی جوادی، سید حسین حسینی*، بهرام همتی، اعظم شکری صفحات 359-374
    بررسی نقش جانبی مولفه های موثر بر تردیدگرایی و قضاوت حسابرس، نه صرفا رابطه مستقیم آن ها، زمینه مناسب تری را برای تحلیل همه جانبه ابعاد بهبود کیفیت حسابرسی در اختیار ذینفعان قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی کنندگی تمایل به اشتراک گذاری دانش بر تردیدگرایی و قضاوت حسابرسان و تحلیل تفاوت نتایج با توجه به محل اشتغال حسابرس است. اطلاعات لازم برای این پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. نمونه موردبررسی شامل 492 پرسشنامه تکمیل شده توسط حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و سازمان حسابرسی در سال 1399 است. نتایج پژوهش نشان داد، بین ویژگی های تاریک شخصیت و قضاوت حرفه ای حسابرس رابطه منفی و معناداری وجود دارد. اشتراک گذاری دانش و تردیدگرایی در رابطه فوق نقش میانجی جزیی دارند؛ و محل اشتغال حسابرس نقش تعدیل کنندگی جزیی دارد؛ و تاثیرپذیری آن در حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران بیشتر است.
    کلیدواژگان: ویژگی های تاریک شخصیت، تمایل به اشتراک گذاری دانش، تردیدگرایی، قضاوت حرفه ای
  • محسن امینی، فاطمه حمیدی فر*، تقی ترابی، مسعود قدسی صفحات 375-390

    امروزه ساختار اقتصادی دنیا با گذشته به طور اساسی تفاوت دارد. توسعه پایدار امروز بر پایه نوآوری و خلاقیت و استفاده از دانش استوار است. توسعه کارآفرینی درکشور ضمن فراهم آوردن زمینه رشد و توسعه پایدار، مسایل و مشکلات جاری از جمله فقر، نابسامانی اجتماعی و فرهنگی، بیکاری دانش آموختگان دانشگاهی و معضل انبوه سایر بیکاران را مرتفع خواهد کرد. بنابراین ضرورت دارد به دلیل وجود مسایل مبتلابه کسب و کار و از جمله مهمترین آنها، در اختیار نداشتن الگوی مناسب و سیستماتیک، الگویی جهت برنامه ریزی و حل مسایل ضروری مرتبط با فعالیت در صنایع غذایی طراحی و به کار گرفته شود تا شرایط و امکان ورود بخش خصوصی با حداقل ریسک، فراهم شود. این پژوهش با روش تحقیق گراندد-تیوری، به تبیین و توسعه مدل مفهومی در حوزه توسعه مدل مدیریت کارآفرینی پایدار در صنایع غذایی کشور می پردازد. مدل مذکور بر پایه ایده های حاصل از نظرات و دیدگاه های خبرگان، اساتید و اعضای هیات علمی شکل گرفته است. نتایج بررسی نظرات خبرگان حاکی از آن است که برای دستیابی به کارآفرینی پایدار در صنایع غذایی (پدیده محوری)، تدوین راهبردها و خط مشی، استفاده از مکانیزم های اموزشی مدیریت کارآفرینی، توجه به شایسته سالاری و مشارکت نخبگان، قانون گرایی، تدوین استانداردها و قوانین مقررات و نگارش آیین نامه ها و اعتماد، حمایت، تعهد سازمانی و... از اهمیت بالایی برخوردار است که منجر به پیامد هایی از قبیل افزایش رشد پایدار، هویت بخشی بین المللی، مبارزه با فساد، اصلاح قوانین مرتبط و در نهایت توسعه صنایع غذایی و رفاه اجتماعی می گردد. در نهایت پیشنهادهای کاربردی برای صنایع غذایی ایران و پیشنهادهایی برای محققین حوزه کارآفرینی عنوان شد.

    کلیدواژگان: مدیریت کارآفرینی، کارآفرینی پایدار، صنایع غذایی، نظریه داده بنیاد، ارزش افزایی
  • پانیذ شکرایی فرد، فریدون رهنمای رودپشتی*، محمد حامد خان محمدی صفحات 391-410
    هدف اولیه اطلاعات حسابداری کمک به کاربران در تصمیمگیری است. حسابداری مدیریت شاخهای از حسابداری است که اطلاعاتی را برای مدیران فراهم میکند و یک بخش اساسی از فرآیند استراتژیک در یک سازمان را شکل می دهد و شامل فرآیند شناسایی، سنجش، جمع آوری، تحلیل، تدارک، تفسیر و تسهیم اطلاعات است. تفکر نهادی در حسابداری مدیریت را می توان در ظهور ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری مانند بی طرفی، عینیت، و بیان صادقانه که در چارچوب مفهومی گزارش گری مالی بیان میشود. پژوهش حاضر پیمایشی و از نوع کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق شامل خبرگان آشنا به حسابداری مدیریت، حسابدارن و حسابرسان در سازمان بورس و اوراق بهادار میباشند که از این میان 10 خبره شناسایی شد و به عنوان جامعه آماری پژوهش در نظر گرفته شدند. ابزار جمع آوری داده ها استفاده از پرسشنامه خبرگان و مقایسات زوجی است. با توجه به بررسیهای صورت گرفته مشخص گردید که 5 مولفه نیروی انسانی، عوامل سیاسی اجتماعی، عوامل اقتصادی، نهادهای قانونگذاری و عوامل سازمانی و فناوری بعنوان ابعاد اصلی در طراحی این مدل شناسایی گردیده اند. براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید تمامی این مولفه ها دارای تاثیر معناداری در راستای حسابداری مدیریت بوده اند. لذا با توجه به یافته های پژوهش میتوان نتیجه گرفت که در بین عوامل حسابداری مدیریت مولفه اصلی عوامل اقتصادی و عوامل سازمانی و فناوری بیشترین تاثیر را بر روی شکل گیری و تکامل حسابداری مدیریت داشته اند.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت، تکامل حسابداری، سازمان بورس و اوراق بهادار، روش ANP فازی
  • حسین بدیعی، نعمت راستگو*، جلیل بیطاری صفحات 411-428
    در این پژوهش تاثیر محدودیت های مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و کارایی سرمایه فکری بر رفتار نامتقارن هزینه موردبررسی قرار گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی است. هم چنین این پژوهش از لحاظ ماهیت توصیفی همبستگی است. به این منظور به روش غربالگری اطلاعات مالی 156 شرکت طی بازه زمانی 1394 تا 1399 مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مالی با استفاده از نرم افزار Eviews تجزیه وتحلیل گردید. با توجه به روش های آماری انجام شده در سطح اطمینان 95/0 فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفت. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که محدودیت های مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و کارایی سرمایه فکری بر رفتار نامتقارن هزینه تاثیرگذار می باشند. در واقع یافته ها موید این است که محدودیت های مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی موجب افزایش رفتار نامتقارن هزینه و افزایش چسبندگی هزینه می شود و کارایی سرمایه فکری به ویژه ضریب سرمایه انسانی و ضریب سرمایه ساختاری موجب افزایش چسبندگی هزینه ها و رفتار نامتقارن هزینه می شود. همچنین یافته ها نشان داد ضریب سرمایه فیزیکی موجب کاهش چسبندگی هزینه ها و رفتار نامتقارن هزینه می شود.
    کلیدواژگان: محدودیت های مدیریت سود، کارایی سرمایه فکری، سرمایه انسانی، ضریب سرمایه ساختاری، چسبندگی هزینه ها
  • امین صفرنژاد بروجنی، علی اکبر چهار محالی*، جمشید پیک فلک، محمد ربیعی صفحات 429-440
    در سال های اخیر تجزیه و تحلیل جنبه های مختلف اطلاعات کیفی گزارش های مالی، یکی از ابزارهای مهم برای تصمیم گیری سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان بازار سرمایه است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر لحن گزارشگری مالی، به عنوان یکی از جنبه های مهم اطلاعات کیفی گزارش های مالی، بر بازده سهام شرکت است. به منظور بررسی تجربی این موضوع، پژوهش حاضر از روش شناسی تحلیل متنی و اطلاعات 90 شرکت پذیرفته شده در بورس اواراق بهادار تهران بین سالهای 1392 تا 1398 استفاده می نماید. تکنیک آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه ها، رگرسیون چند متغیره از نوع داده های ترکیبی با استفاده از نرم افزار آماری استتا است. اندازه گیری لحن موجود در گزارش های مالی مبتنی بر فرهنگ واژگان در نرم افزار R انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که لحن گزارشگری مالی بر بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر منفی و معناداری دارد. این پژوهش، ضمن آن که پژوهش های حوزه اطلاعات کیفی را توسعه می دهد، دانش موجود در حوزه زیر بخش های نوظهور؛ یعنی لحن گزارشگری را عمق می بخشد.
    کلیدواژگان: لحن گزارشگری مالی، بازده سهام، متن کاوی
  • علی آقاجانی، غلامرضا محفوظی*، فاضل محمدی نوده، فرزین رضایی صفحات 441-458
    از دیدگاه اقتصادی، کسب درآمد پایدار برای دولت ها موضوعی اساسی است. دولت ها سعی می کنند تا مخارج خود را از محل درآمدهای مالیاتی تامین کنند. از دیدگاه سیاسی_اجتماعی نیزبه عنوان شاخص پایداری اجتماعی و امنیت سیاسی در نظر گرفته می شود. همزمانی وصول مالیات از مودیان با ارایه خدمات از جانب دولت از اهداف دولت ها می-باشد. شرکت ها طی مراحل مختلف حیات تقارن زمانی دریافت خدمات و توان پرداخت مالیات متفاوتی را دارند. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی ارزیابی همزمانی مالیات با عدم تطابق هزینه ها طی چرخه عمر شرکت ها می باشد. برای آزمون فرضیه ها از اطلاعات 88 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های بین 1396-1390 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که بین عدم تطابق هزینه ها با درآمد در مرحله رشد و افول ارتباط معناداری وجود دارد و همزمانی مالیات طی چرخه عمر و در مرحله رشد و بلوغ شرکت ها تفاوت معناداری دارد. سایر نتایج بیانگر آن بود که همزمانی مالیاتی شرکت های رشدی با درجه کم عدم تطبیق در هزینه ها بیشتر از درجه زیاد عدم تطبیق در هزینه ها است و بین درآمد مشمول مالیات شرکت ها در مرحله بلوغ با درجه کم عدم تطبیق در هزینه-ها و همزمانی مالیات، رابطه منفی و معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: همزمانی مالیات، عدم تطابق هزینه ها با درآمدها، چرخه عمر شرکت ها
  • ندا آقایی متعلقی، رضیه علی خانی*، مهدی مران جوری، محمود صمدی لرگانی صفحات 459-472
    هدف پژوهش حاضر، تبیین ابعاد کمی و کیفی افشای اطلاعات آتی در گزارش سالانه شرکت هاست. برای اندازه گیری کمیت و کیفیت افشای اطلاعات آتی شرکت ها از تحلیل محتوی استفاده شده است. در این پژوهش، واحد تحلیل محتوی تعداد جمله می باشد. بدین منظور گزارش هیات مدیره به مجمع 133 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1391 الی 1397، مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از نرم افزارهای اکسل و اس پی اس اس استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد، بین سطح افشای اطلاعات آتی شرکت ها در صنایع مختلف تفاوت معنی داری دارد. بیشترین سطح افشای اطلاعات آتی متعلق به صنعت قند و شکر و کمترین سطح افشای اطلاعات آتی مربوط به صنعت ماشین آلات و تجهیزات بوده است. همچنین موضوع افشای اطلاعات آتی در گزارش هیات مدیره به مجمع شرکت ها تفاوت معنی داری دارد. بیشترین افشا در بخش اقلام سود و زیانی و کمترین افشا در بخش اقلام ترازنامه ای بوده است. در نهایت لحن افشای اطلاعات آتی در گزارش سالانه شرکت ها تفاوت معنی داری دارد. بیشترین افشا دارای لحن مثبت و کمترین افشا دارای لحن منفی بوده است.
    کلیدواژگان: افشای اطلاعات آتی، ابعاد کمی، ابعاد کیفی
  • نساء حشمت، رسول برادران حسن زاده*، علی اصغر متقی صفحات 473-498
    اهمیت بالای موضوع نقدشوندگی سهام از دید مشارکت کنندگان بازار سرمایه، توجه آنها را به تاثیر عوامل بنیادی در سطح شرکت ها مانند وضعیت مالی، راهبری شرکتی و افشا و همینطور سطح مسیولیت پذیری اجتماعی آنها بر نقدشوندگی سهام جلب کرده است. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر رویکردهای شش گانه الگوی جامع ارزیابی مالی، راهبری و مسیولیت پذیری اجتماعی بر نقدشوندگی سهام شرکت ها می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که در نهایت پس از اعمال محدودیت هایی 180 شرکت طی دوره 1387 الی 1397 انتخاب شد. هم چنین، فرضیه های پژوهش بر اساس روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار smart pls برازش شده اند. نتایج حاکی از آن است که رویکردهای شش گانه الگوی جامع بر نقدشوندگی سهام تاثیر مثبت و معنی دار دارند و در مدل های نهایی معیار سود هر سهم از رویکرد حسابداری، معیار ارزش افزوده اقتصادی از رویکرد اقتصادی، معیار کیوتوبین از رویکرد تلفیقی، معیار بازده اضافی هر سهم از رویکرد مدیریت مالی و معیار کیفیت حسابرسی از رویکرد حاکمیت شرکتی و افشاء و معیار مشارکت کارکنان از رویکرد مسیولیت پذیری اجتماعی بیشترین بارعاملی را در تاثیر بر نقدشوندگی سهام داشته اند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که بهبود وضعیت شرکت از جنبه های مختلف چه مالی چه راهبری و افشا و چه سطح مسیولیت پذیری اجتماعی بر نقدشوندگی سهام آن تاثیر می گذارد. این نتایج می تواند تاییدی بر هر دو نظریه نمایندگی و بازخورد در خصوص تاثیر عملکرد و وضعیت شرکت بر نقدشوندگی سهام باشد.
    کلیدواژگان: مالی، راهبری و افشاء، مسئولیت پذیری اجتماعی، نقدشوندگی سهام
  • محمد وارعی، عطاالله محمدی ملقرنی*، صفیار امینی، عادل فاطمی صفحات 499-514

    مطالعه تاثیر تغییر در مثلث تایید صورت های مالی (مدیر مالی، مدیر عامل و حسابرس) بر نرخ بقای اعضای مثلث با توجه به جنبه های اقتصادی اطلاعات، گزارشگری مالی وسیستم حسابداری نقش حیاتی را دربازار سرمایه ایفا می کند.هدف اصلی تحقیق بررسی تاثیر تغییر در مثلث تایید صورت های مالی بر نرخ بقای اعضای مثلث است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از بعد روش شناسی از نوع تحقیقات علی (پس رویدادی) است. جامعه آماری پژوهش، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد و با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک، 166 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و دوره ی زمانی آن بین سال های 1394 تا 1398می باشد. در این تحقیق از مدل پنل دیتا استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد تغییر در هر یک از اعضای مثلث بر نرخ بقای دیگراعضای مثلث اثر معنی داری دارد. به این صورت که جایگزینی مدیر عامل موجب کاهش نرخ بقای مدیر مالی در شرکت می شود و برعکس. و جایگزینی حسابرس موجب کاهش نرخ بقای مدیر عامل شده اما جایگزینی مدیر عامل موجب افزایش نرخ بقای حسابرس در شرکت می شود. همچنین جایگزینی حسابرس موجب کاهش نرخ بقای مدیر مالی شده اما تغییرات نرخ بقای حسابرس در صورت جایگزینی مدیر مالی معنی دار نمی باشد.

    کلیدواژگان: مثلث تایید صورت های مالی، نرخ بقای اعضای مثلث، پنل دیتا
  • عزیزه استادغلامی، حمیدرضا وکیلی فرد*، قدرت الله طالب نیا صفحات 515-526

    اظهارنظر حسابرسان امری غیر اخلاقی محسوب می شود که بر کیفیت حسابرسی نیز تاثیرگذار است و اعتبار آن را دچار خدشه می کند. هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیر جهت گیری اخلاقی بر خرید اظهارنظر حسابرسان با در نظر گرفتن رابطه میان ویژگی های شخصیتی و اخلاقی می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی است و جامعه آماری آن شامل موسسات حسابرسی بخش خصوصی عضو جامعه حسابداران رسمی در سال 1399 می باشد. داده های جمع آوری شده از پرسشنامه های توزیع شده در میان نمونه آماری، با استفاده از معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار لیزرل مورد تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد ویژگی اخلاقی نسبی گرایی دارای تاثیر مستقیم و معناداری بر خرید اظهارنظر حسابرسان می باشد. از سویی دیگر ویژگی شخصیتی جامعه ستیز هم با جهت گیری اخلاقی رابطه معنی داری دارد. نتایج حاصل از این پژوهش به این نکته تاکید دارد که ویژگی شخصیتی جامعه-ستیز می تواند موجب تنزل اخلاقی شود و این امر در نهایت منجر به رفتاری می شود که با کاهش کیفیت نتیجه کار حسابرسی همراه است.

    کلیدواژگان: جامعه ستیزی، خودشیفتگی، خرید اظهار نظر
  • مریم حساس خلاصی، محمدرضا وطن پرست*، سید محمود شبگو منصف صفحات 527-542

     در بازارهای مالی، اطلاعات می تواند به صورت نشانه ها، علایم و اخبار مختلف از داخل یا خارج شرکت گزارش و در دسترس سهامداران قرار گیرد و موجب ایجاد واکنش در قیمت سهام شود. مطبوعات تجاری به عنوان بخشی از حلقه ارتباطی بین سهامداران و شرکت ها می توانند هم به عنوان اشاعه دهنده اطلاعات شرکت ها و هم به عنوان ایجادکننده اطلاعات از طریق تولید اطلاعات جدید برای فعالان بازار سرمایه نقش مهمی ایفا نمایند. به منظور بررسی تاثیر اطلاع رسانی مطبوعات تجاری بر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی، داده های 147 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس و فرابورس تهران طی سال های 1390 تا 1398 از طریق داده های ترکیبی مورد بررسی و آزمون قرار می گیرند. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین پوشش اخبار افزایش سرمایه توسط مطبوعات تجاری با مدیریت سود اقلام تعهدی عدم رابطه و بین پوشش اخبار اعلان سود توسط مطبوعات تجاری با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی رابطه مثبت و معنا داری وجود دارد. همچنین بین نقش انتشاردهندگی مطبوعات تجاری در مورد افزایش سرمایه با مدیریت سود اقلام تعهدی رابطه مثبت و معنادار و بین نقش انتشاردهندگی مطبوعات تجاری در مورد اعلان سود با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی عدم رابطه وجود دارد. به علاوه بین نقش ایجادکنندگی مطبوعات تجاری در مورد افزایش سرمایه و اعلان سود با مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی به ترتیب رابطه مثبت و معنادار و رابطه منفی و معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: نقش ایجادکنندگی مطبوعات تجاری، نقش انتشاردهندگی مطبوعات تجاری، افزایش سرمایه، مدیریت سود تعهدی
  • جعفر میرزایی، ولی خدادادی*، علیرضا جرجرزاده، الله کرم صالحی، سعید نصیری صفحات 543-562

    امروز دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی از اهداف اصلی و مهم تمامی کشورها از جمله ایران می باشد. با توجه به شرایط خاص کشور ایران و وجود تحریم ها، دستیابی به رشد اقتصادی با محدودیت های خاص خود روبه رو است، به طوریکه برای رسیدن به رفاه رشد اقتصادی مواردی همچون ساختن الگوهای متناسب با شرایط کشور و همچنین پیروی از آن برای کشور به امری مهم تبدیل شده است. فرضیه های پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS تجزیه و تحلیل شد . با توجه به هدف تحقیق جامعه آماری ، حسابرسان شاغل و عضو انجمن حسابرسی داخلی می باشد .فرضیه اصلی این پژوهش به دنبال برقراری رابطه معناداری بین عوامل کیفیت حسابرسی داخلی با عناصر موثر فساد می باشد . با توجه به اینکه میزان (T-Value) 768/35 می باشد ، لذا فرضیه اصلی پژوهش تایید شد . استفاده کنندگان از صورت های مالی به ویژه سرمایه گذاران و بستانکاران، به طور متداول حسابرسان مستقل را مسیول کشف تقلب در صورتهای مالی می دانند. حسابرسان مستقل، مطابق با استانداردهای حرفه ای، تنها اطمینان معقول می دهند که صورت های مالی عاری از تحریف های با اهمیت ناشی از اشتباه یا تقلب هستند.در عصر پس از انرون، سرمایه گذاران از حسابرسان مستقل انتظار دارند تا همه تحریف های با اهمیت، شامل اشتباه و تقلب را کشف و گزارش کنند. با این حال، حسابرسان مستقل در رعایت استانداردهای حرفه ای تنها اطمینان معقول می دهند که صورت های مالی عاری از تحریف های با اهمیت هستند.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، حسابرسی داخلی، فساد، شفافیت، پاسخگویی
  • امیر ضا فرامرزی، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، سامان محمدی صفحات 563-578

    هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی و ارایه الگوی توسعه رفتار اخلاقی حسابرسان با روش فراترکیب است. پژوهش حاضر از نظر هدف توسعه ای، ازلحاظ ماهیت داده ها و سبک تحلیل جزو پژوهش های کیفی و براساس روش جمع آوری داده ها، اسنادی است و داده های پژوهش با استفاده از روش فراترکیب جمع آوری و تحلیل شده اند. در بخش فراترکیب جامعه آماری همه پژوهش های (کتاب، مقاله، پایان نامه) منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی است که بر اساس کلیدواژه های تعریف شده به منظور دستیابی به نمونه ای که اشباع نظری را موجب شود پیمایش شدند و اعتبار منابع به تایید 25 نفر از خبرگان حوزه حسابداری رسید. برای جست و جوی پژوهش های منتشر شده کلیدواژه ها در بازه زمانی 1980-2019 بررسی شدند. طبق یافته ‏های پژوهش، توسعه رفتار اخلاقی شامل مولفه‏ های رضایت، صداقت، پشتیبانی از منافع عمومی، صلاحیت، اعتقادات مذهبی، فضیلت گرایی و آموزش است. همچنین ابعاد فرهنگی شامل مردگرایی در مقابل زن‏گرایی، اجتناب از عدم اطمینان، جمع گرایی در مقابل فردگرایی، فاصله قدرت، دیدگاه بلندمدت در مقابل کوتاه ‏مدت، حرفه گرایی در مقابل کنترل قانونی، یکنواختی در مقابل انعطاف پذیری، محافظه کاری در مقابل خوش بینی، پنهان‏کاری در مقابل شفافیت است.

    کلیدواژگان: توسعه رفتار اخلاقی، حسابرسان، فرهنگ، فراترکیب
  • محمدعلی عطایی شریف، حسین جباری*، محمد علیپور چلنبر، میثم عرب زاده، مهدی صفریگرایلی صفحات 579-594
    هدف

    کیفیت زندگی کاری شاخصی برای دستیابی به یکپارچگی بین نیازهای تکنولوژیکی، انسانی و سازمانی در راستای به حداکثر رساندن منافع برای غنی سازی عامل انسانی است. اهداف اساسی یک برنامه کیفیت زندگی کاری بهبود شرایط کاری برای حسابرسان و افزایش اثربخشی آنان است. پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی ارتقا کیفیت زندگی کاری حسابرسان در راستای بهبود کیفیت و کارایی حسابرسی با استفاده از رویکرد فراترکیب انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از روش فراترکیب و بازنگری دقیق در موضوع، یافته های پژوهش های کیفی و کمی مرتبط ترکیب و الگوی حاضر طراحی شد. بر این اساس، 148 پژوهش در حوزه کیفیت زندگی کاری ارزیابی شد که در پایان 86 پژوهش انتخاب شده و با تحلیل محتوای آنها ابعاد و کدهای مربوطه استخراج و میزان اهمیت و اولویت هر یک با استفاده از تکنیک آنتروپی شانون تعیین شد.

    یافته ها

    براساس رویکرد پژوهش 34 مفهوم و 143کد استخراج گردید. بر اساس نتایج پژوهش اصلاح سیستم جبران خدمت، مدیریت مشارکتی، توانمندسازی روانشناختی و راهبردهای مقابله با تضاد کار-خانواده بیشترین ضریب اهمیت را به دست آوردند.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش الگوی ارتقا کیفیت زندگی کاری حسابرسان ارایه شد. با توجه به خلا تحقیقاتی موجود الگوی طراحی شده علاوه بر بهبود الزامات کاری حسابرسان، می تواند بهره وری و عملکرد موسسات را نیز ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، حسابرسان، رویکرد فراترکیب، موسسات حسابرسی
  • احمد کریمی، محسن هاشمی گهر*، شادی شاهوردیانی، حمیدرضا کردلوئی کردلوئی صفحات 595-606
    هدف پژوهش بررسی عوامل موثر بر گزارش تخلف حرفه ای در حسابرسی با رویکرد زمینه بنیاد است. رویکرد نظریه داده بنیاد با استفاده از رویکرد کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان بود به این منظور در سال 1400 با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند (گلوله برفی) با - نفر از اعضای هیات علمی متخصص، شرکاء موسسات حسابرسی، اعضای و جامعه حسابداران رسمی ایران که در زمینه حسابرسی صاحب نظر و دارای تجربه بوده اند، مصاحبه های عمیق تا مرحله اشباع صورت گرفت. داده های پژوهش با استفاده از روش کدگذاری و استفاده از نرم افزار Maxqda مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقوله های اصلی و مفاهیم استخراج گردید. نتایج بیان گر آن است که قضاوت حرفه ای، اخلاق حرفه ای، تجربه و مهارت حسابرس، عوامل فردی، عوامل روان شناختی، تاکید بر مولفه های احساسی، نقش مولفه های اخلاقی و عوامل محیطی در قالب شرایط علی، شرایط زمینه ای، راهبردها و پیامدها و شرایط مداخله گر شناسایی گردیدند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، گزارش تخلف حرفه ای در حسابرسی، مهارت حسابرس
  • سید آمین میرباقری، سینا خردیار*، مجتبی ملکی چوبری صفحات 607-624

    مسیولیت اجتماعی حسابرسان داخلی، یک ارزیابی از اثرات اهداف غیرمالی یک سازمان را نشان می دهد که به طور قانونی منعکس کننده عملکرد سازمان و دیدگاه ذی نفعان آن سازمان است. حسابرسان با ایفای نقش مسیولیت اجتماعی خود، کنترل و نظارت بر مکانیسم شرکت های انفرادی را تسهیل نموده و اجازه می دهد تا افراد ذینفع، عملکرد اجتماعی یک شرکت در برابر استانداردهای خاص یا انتظارات را ارزیابی کنند، و در نهایت نقش ابزار پاسخگویی اجتماعی برای سازمان را مشابه حسابرسی مالی ایفا می نماید حال آنکه معیارهای زیادی در مسیولیت بودن حسابرس در اجتماع تاثیرگذار هستند که در این پژوهش مهمترین معیارهای مسیولیت پذیری اجتماعی حسابرس مورد مطالعه قرار گرفت و با شناسایی معیارهای مناسب در انتخاب آن ها، از روش-های تصمیم گیری فازی و با ترکیبی از ANP و DEMATEL (DANP) استفاده شد. نتایج نشان داد که معیار عوامل اجتماعی تاثیرگذارترین و حسابرس تاثیرپذیرترین معیار و معیار حسابرس بیشترین اهمیت را در مسیولیت پذیر بودن حسابرس در اجتماع دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری حسابرس، مسولیت پذیری اجتماعی، تکنیک دیمتل، روش ANP
|
  • Javad Faramarz, Yahya Kamyabi *, Javad Ramezani Pages 1-20

    This study aims to provide a model for readability measurement based on Shannon entropy method from expert perspective. Considering different indices, this study use multi criteria decision making method to provide a comprehensive indicator for the readability of financial reporting. A mixed methods used from 151 companies during the years 2014-2019 to examine model efficiency. A questionnaire survey was provide and distributed based on expert view about weight and importance criteria used to measure the readiness of a firm's financial reporting, and weight and importance of the criteria were determined by Shannon entropy method. In addition, in order to measure the latent variable relationships in this study, financial reporting readability, with its measurement items, confirmatory factor analysis was used in pls software. Providing a comprehensive index for measuring financial reporting readability can understand and invest investors and researchers Increase the scope of the capital market and in light of that, it may be possible to identify other factors be able to explain the readability changes of financial reporting.

    Keywords: Shannon entropy, Readability of financial reporting, Fog index
  • Mehdi Saberi Esfarjani, Amin Nazemi * Pages 21-42
    Social responsibility is the voluntary allocation of organizational resources to improve social welfare, which is used as a tool to strengthen relationships with key stakeholders. The purpose of this study is to prioritize the factors affecting on social responsibility reporting in the Social Security Organization using fuzzy hierarchical analysis model. The present research is applied in terms of purpose and in terms of data collection based on field research. The statistical population of the study consists of 45 managers and auditors of the Social Security Organization of Fars Province, Tehran and university professors who were selected as a sample by theoretical sampling. Also, in order to analyze the views and opinions of the respondents, fuzzy hierarchical method, Excel software and SPSS were used. The results showed that priority, ethical, legal, human resources, environmental, customer and economic criteria are effective factors on social responsibility reporting in the Social Security Organization, respectively. Also, the study of the relative importance of the sub-criteria showed that the provision of electronic services to reduce environmental pollution, staff insurance including treatment and retirement, staff appreciation, installment payment policy for insured and insurers, disclosure of organization costs by cost nature and committee performance report Internal auditing is the first priority.
    Keywords: Social Responsibility Reporting, Social security, FAHP
  • Najaf Karami, Nader Rezaei *, Rasoul ABDI, Asgar Pakmaram Pages 43-56
    The financial perspective of behavior, which is a combination of psychology and finance, states that psychology plays a role in financial decision-making. Accordingly, the purpose of the present study is to present a portfolio selection model with a financial-behavioral perspective of company managers based on agency theory. The present study was conducted in two steps. In the first step, the dimensions of the components of behavioral financial theories based on the theory of representation, the relationships between these variables are explained in the form of a mathematical model. The calculations of this section have been done by Mathematica software. In the second step, using the price index data and cash return of Tehran Stock Exchange for quarterly periods over a period of 10 years from the beginning of 1389 to the end of 1398 to test the proposed behavioral financial model with the theory of representation in the portfolio Optimization and comparison with the classic model are discussed. The analysis of the second step was performed by means of comparison of means with SPSS software. The results of the analysis of two standard and behavioral models in the present study showed that the behavioral model led to the achievement of a portfolio with less risk and the returns of the portfolios are not significantly different.
    Keywords: portfolio selection, Behavioral Finance, Agency theory
  • Rahman Aali, Mohammadreza Mehrabanpour *, Hossein Jahangirnia, Reza Gholami Jamkarani, Mahmoud Qayyumzadeh Pages 57-76
    This study tries to provide a model and explain the framework for reporting corruption based on a phenomenological approach, from the perspective of the community of accountants and auditors working in the private and public sectors. The present study is a qualitative research with Klaizi phenomenological method. In this study, unstructured interviews were used to collect information. This article uses accounting experts, auditors and faculty members. Using the Delphi method, the model obtained from the qualitative method has been validated. The results show that different factors affect the reporting of corruption, these factors have different dimensions such as individual factors, behavioral factors, structural factors, legal factors, environmental factors and ethical factors. Ethical factor is one of the most important factors in reporting corruption that can motivate the reporter to report.A person's belief in God and having a religion can be an influential factor in the process of reporting corruption. On the other hand, economic factors such as bribery and illegal rewards can affect a person's willingness to report corruption.
    Keywords: Financial Corruption reporting, Phenomenological Approach, colaizzi method
  • Mahmoud Bani, Khosro Faghani *, Ali Zabihi Pages 77-90
    The tendency to distort, fraudulent financial reporting, deliberate misappropriation of funds, fraud, demagoguery, hypocrisy and lack of ethics are clear examples of immoral tendencies that may arise from auditors and their clients in the financial statements. One of the most important issues facing business executives is the quality of financial information and its compliance with accounting standards, which is assessed by auditors. Therefore, the present study investigates the relationship between planned behavioral tendencies, Machiavellian behavior and audit quality in the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the present study is all auditors working in the Iranian Auditing Organization. To achieve the objectives of the research, 830 questionnaires were distributed and 482 questionnaires were received. Analyzes were performed using PLS software. The results show that behavioral tendencies have a significant effect on audit quality and the role of mediating behavioral behavior is effective in this regard. Also, model fit indices indicate a good explanation of the structural model and the real model.
    Keywords: Planned behavioral tendency, Audit quality, auditor Machiavellian behavior, structural equation modeling
  • Mahmoud Nozarpour Shami, Negar Khosravipoor *, AmirReza Kyghobadi Pages 91-104

    Information flow is a key parameter in an economic activity and acts as a key factor in the emergence, stability and efficiency of capital markets, the information environment in which investors trade, is constantly changing with the dissemination (flow) of information. The purpose of this study is to investigate the returns between companies with information asymmetry based on financing constraints, business strategy and corporate governance. Also, in order to investigate the subject of the study, after extracting data related to companies listed on the Tehran Stock Exchange for From 2010 to 1398, the combined data regression model has been used to test the research hypotheses.According to the research findings, pricing of information asymmetry decreases in conditions of high financial constraint. It is also lower in higher levels of corporate governance. On the other hand, pricing of information asymmetry is higher in levels with bold strategy.The results show that financial constraints lead to differences in the cost of capital between companies with high information asymmetry and companies with low information asymmetry. Provides because pursuing a market-based and innovative strategy requires investing in several new technologies to design products and explore new markets.

    Keywords: information asymmetry, Financial Constraints, Business Strategy, Corporate Governance
  • Hashem Mokari, Seyed Alireza Mirarab, Alireza Tabatabai Pages 105-140

    The purpose of this study was to investigate the effect of knowledge level and company size on the relationship between auditor engagement and audit quality in companies listed on the Tehran Stock Exchange.The speciial scope of this research was the companies listed on the T.S.E and the time domain was between 1390 and 1397.The occupation of the independent variable auditor and the audit quality of the dependent variable were considered.The present study is in the category of applied research,The method of the present study is descriptive research in terms of nature and in terms of method is also considered in the category of correlational research.the library method was used to collect data and information. In the data section, the research was done by collecting data from sample companies by referring to financial statements, explanatory notes and the stock exchange monthly. Based on the systematic elimination method,132 companies were selected as a statistical sample.Descriptive and inferential statistics have been used to describe and summarize the collected data.In order to analyze the data, first the variance heterogeneity pre-tests F-Limer test, Hausman test and Jark-Bra test were used and then multivariate regression test was used to confirm and reject the research hypotheses.The results showed that there is a significant relationship between auditor engagement and audit quality; In addition, the auditor's level of knowledge and company size moderate the relationship between the auditor's preoccupation and audit quality.The results obtained are consistent with the documents mentioned in the theoretical framework of research and financial literature

    Keywords: auditor engagement, Audit quality, Audit
  • Abdullah Hoseinzade, Mahmoud Mousavi Shiri *, Zohreh Hajiha, Hashem Nikoomaram Pages 141-154
    Despite the importance of the quality of accounting information in economic decisions and extensive research in this area in the last two decades, the lack of a codified theoretical framework for analyzing and interpreting the quality and multiplicity of criteria has confused stakeholders. The main purpose of this study is to investigate how the relationship between these criteria changes by considering the management of stakeholder interests as an effective factor in the governance process. This research is of applied type and has been done with correlation approach. The statistical sample of the study includes 163 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period 2009 to 2017. The collected data were analyzed by combined data and least squares regression. Findings show that there is a positive and significant relationship between stakeholder interest management and criteria related to the quality characteristics of accounting information. Also, no significant relationship was observed between stakeholder interest management and criteria related to external groups. In addition, stakeholder management changed the relationship between accounting information quality criteria in the form of convergence and divergence. Therefore, while legislators should pay more attention to the criteria related to the characteristics of accounting information in order to make regulations related to quality improvement from the perspective of stakeholders, stakeholders should make at least one criterion related to the characteristics of information and one to make their economic decisions. Use criteria related to external groups.
    Keywords: Accounting Information Quality, stakeholder management, Convergence, Divergence
  • Mohammadreza Ebrati, Jamal Bahri Sales *, Saeed Jabarzadeh, Ali Ashtab Pages 155-180
    The efficiency of financial reporting is considered as one of the important features of annual reporting quality. It is usually hidden in the timeliness of accounting information, which is among the qualitative characteristics of accounting information. The usefulness of information disclosed by companies reduces as lag increases. The objective of this research is to present a pattern for the effect of measures of audit report and company characteristics on audit report lag given structural equations in companies listed on the Tehran Stock Exchange. In the research, the independent variables are measures of audit report and company characteristics, and the dependent variable is audit report lag. The research method is applied-correlational. Data was collected from 148 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the time period of 2011 to 2018, and analyzed by Stata 12, SPSS and Smart-PLS. The method used for collecting data was from the Rahavardnovin software. Also, the hypotheses were tested by the multivariate linear regression test and structural equations. According to the results from testing the hypotheses, measures of audit report (auditor’s opinion, last year’s audit report lag, reporting risk and auditor independence) and corporate characteristics (financial distress, company size, good and bad news, disclosure quality, and float index) have significant effect on audit report lag.
    Keywords: Presenting a Pattern, Measures of Audit Report, Company Characteristics, Audit report lag
  • Naghi Fazeli * Pages 181-200
    Profit awareness is a challenging topic for investors, financial analysts, managers, supervisors and academic researchers. In this regard, it is necessary to determine how and why accounting numbers, especially profits, affect the market indicators or economic value of an enterprise and lead to profit awareness. The purpose of this study is to investigate the role of the audit committee in accounting profit awareness as It is a challenging issue for investors. The method of this research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-survey implementation strategy and the statistical population of experts and experts in the field of auditing during the years 1394-1398. In the technical dimension of the research, the fuzzy method was used to take into account the discussion of uncertainty in the research and the non-ranking comparison of the electrode method was used to increase the accuracy of prioritization. In order to test the hypotheses, structural equation modeling using Smart PLS method has been used. The results of this study show that Delphi and fuzzy method type two and electro type three, which were in order to determine the most important indicators affecting profit awareness, sub-indicators of board independence, audit quality and independence of audit committee members, as the most important sub-indicators affecting awareness. The . based on the PLS method, it was concluded that; Quality of audit committees; With an impact factor of 0.693 and strategic factors, companies with an impact factor of 0.785 have a positive and significant effect on profit awareness.
    Keywords: Accounting knowledge, Profit Awareness, Audit committees, Governance System
  • Behnam Gilaniniay Soumehsaraei *, Khadijeh Rabiee, Hassan Fotouhi Foshtomi Pages 201-216
    This study was conducted with the aim of developing a model of integrated accounting information systems in Iranian government organizations in order to improve performance and reduce organizational violations. The information required for the current study was collected using interviewing 10 high-ranking managers of Iranian government organizations who had PhD Degrees in accounting (experts) and obtaining their opinions with a qualitative approach. The collected data were analyzed using interpretive structural modeling (ISM). In this work, a comprehensive model for integrated accounting information systems was designed using interpretive structural modeling. The results of interpretive structural modeling in this study demonstrated that the variables of organizational performance improvement and reduction of organizational violations are most affected by the variables of information quality, service quality, training quality, increased transparency, strategy improvement, accelerated performance of tasks and integrated accounting information systems. In addition, the variable of integrated accounting information systems has the greatest influence on other variables. Thus, it can be stated that increasing the use of integrated accounting information systems in government organizations leads to improving the components of information quality, service quality, training quality, increasing transparency, improving strategy and speeding up tasks, which increasing these variables improves organizational performance and reduces organizational violations.
    Keywords: accounting information, Accounting Information System, Organizational Performance, Organizational Violations
  • Zahra Dianati Deilami * Pages 217-244
    Considering the importance of accounting at the level of economic, regulatory and control units, as well as the rapid movement of world universities and entering the fourth and subsequent generations, it is necessary to have a model for accounting growth not only in universities) in order to achieve the values set forth in the comprehensive scientific map of the country( should be provided; but this model should also determine the direction and strategic orientation of professional accounting institutions. Therefore, in this qualitative research, semi-structured (in-depth) interviews were conducted with 11 accounting experts who were purposefully selected by snowball method. Then, by analyzing the content expressed by them and using an approach based on the Grounded theory, the model Model for Evolution of accounting in Iran is presented. Scientific and professional decision-making institutions are expected to be able to lead the growth of accounting in Iran according to this model.
    Keywords: Evolution of accounting, accounting development, Accounting profession, Fourth Generation University
  • Masoud Farahabady, Farzaneh Heidarpoor *, Azita Jahanshad Pages 245-258

    Environmental sustainability orientation is an important aspect of environmental trends that reflects the extent to which a company participates in overcoming environmental degradation. The present study studies the orientation of environmental sustainability and financial structure with respect to the moderating effects of activity level, type of industry, profitability and environmental capital. For this purpose, among the companies listed on the Tehran Stock Exchange, the financial information of 120 listed companies during the years 2015 to 2020 was selected by a systematic elimination method and statistically analyzed. The results of this study showed that the orientation of environmental sustainability has a positive effect on the financial structure of the companies under study. In addition, further analysis showed that the variables of activity level, type of industry, profitability and environmental investment, positively intensify the effectiveness of the financial structure from the environmental orientation..In addition, further analysis showed that the variables of activity level, type of industry, profitability and environmental investment, positively intensify the effectiveness of the financial structure from the environmental orientation..

    Keywords: Stakeholder integration, Financial Performance, environmental sustainability orientation
  • Manouchehr Rahmati Ghurouli, Rasoul ABDI *, Yagoob Agdam, Nader Rezaei Pages 259-274
    Accountants with specialized knowledge and skills affect transparency of information and subsequent economic development of society. Purpose of this study is to present an accounting literacy model with an approach based on structural equations. Present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of research method and the tool for measuring and collecting data is a questionnaire. The statistical population of experts is a member of Certified Public Accountants, which was selected using a Morgan table of 229 people. Smart-PLS software was used to analyze the research hypotheses. Results indicate that accounting literacy can be differentiated in field of data and information, and also proper classification of financial and accounting instruments, effective analysis and efficiency of companies' financial information and providing accurate and transparent financial statements, effective use of financial and market knowledge and develop and improve quality of profession and the success of accountants and auditors.
    Keywords: financial, information literacy, accounting literacy, structural equations
  • Gholamhossein Pourgholami Dafchahi, Mahmood Samadi Largani *, Razieh Alikhani, MohamadReza Pourali Pages 275-296

    Evaluating the quality of sustainability disclosure and its impact on sustainability performance based on legitimacy theoryAbstractThe aim of this study is to evaluate the quality of sustainability disclosure and its impact on sustainability performance. In this regard, content analysis has been used to measure the sustainability disclosure of companies. In order to perform content analyze, a checklist tool consisting of 34 components and 104 indicators were used to describe the criteria for disclosure identification. The sample of the present study, which has been selected by systematic removal method, includes 130 companies listed on the Tehran Stock Exchange for the years 2012 to 2018. This applied research is of a descriptive-correlation type. To analyze the data, Eviews Econometrics Software and a multivariate linear regression model have been used to test the hypotheses. The research hypotheses test results showed that there is a positive and significant relationship between the quality of sustainability disclosure, amount of high quality sustainability disclosure and sustainability performance, but no negative relationship was observed between low quality sustainability disclosure and sustainability performance. In other words, in the Iranian capital market, the proposed components and indicators related to sustainability disclosure are not considered very important and attention is not paid to the quality of sustainability disclosure. Therefore, the evidence obtained in this study showed that the reporting quality of sustainability disclosure in Iran is lower than foreign research.

    Keywords: Sustainability Disclosure Quality, Sustainability Disclosure Quality Index, Sustainability Performance, Legitimacy Theory, Content analysis
  • Seyed Vali Mostafavi Makrani, Mansour Garkaz *, Alireza Matouofi, Ali Khozein Pages 297-312

    Today, whistleblowing is an essential mechanism for fraud prevention and detection. This study mainly aims to provide a whistleblowing model for accountants with an emphasis on and combining effective factors. It can be justified by individual and organizational factors. In this context, the most important features were obtained by studying the theoretical foundations, according to which 12 experts were questioned and interviewed. Based on the results, a number of codes were extracted. Then, the proposed model was presented using a factor analysis approach. The results showed an incremental positive effect of personal responsibility, a sense of significance (importance), philosophical attitude, risk-taking, the cultural feature of power distance, a cultural feature of corporate citizenship, organizational commitment, and experiencing similar cases on internal whistleblowing. The results also indicated a decremental negative effect of personal outlays (expenses), occupational or family dependence on offenders (i.e., offender's high influence in the organization), and history of the lax treatment of offenders (i.e., disappointment with the mechanism of handling detected frauds) on internal whistleblowing.

    Keywords: : Fraudulent Actions, External Disclosure, fraud
  • Shahnaz Karimi Vahed, Asgar Pakmaram *, Jamal Bahri Sales, Saeed Jabarzadeh Pages 313-328
    Change and development created in accounting reflects two independent intellectual attitudes. In the first approach, the philosophical approach to the process and the role of accountability of organizations. Accordingly, in this approach, accounting concepts are designed on a completely new accounting system and are effective in promoting the sustainability strategy of organizations. The second approach is to pay attention to the management perspective in relation to various conditions and effective tools for the sustainability of the organization. At present, the causal, intervening and contextual conditions, strategies and consequences of sustainability accounting have not been studied. Therefore, in this research, an attempt has been made to design the accounting model of companies' sustainability through contextual theory and also with a causal approach through structural modeling. This research has been carried out by interviewing experts in the field of theoretical foundations of profit management, environmental and psychological structures and capital market and by conducting 16 interviews in 1400 by snowball sampling method has been saturated. Also, a standardized questionnaire was used to answer the main research question. The results showed that the most important causal conditions that strengthen sustainability accounting are environmental factors and requirements, accounting ethics, compliance with policies, methods and rules, transparency of accounting activities, disclosure of organizational information, disclosure of social responsibility, incentives, respectively. Environmental, environmental pressures and political characteristics. According to experts, corporate governance characteristics, structural characteristics of the company, behavioral characteristics of managers and motivational commitments are also considered as intervention factors for the sustainability accounting model.
    Keywords: sustainability accounting, environmental structures, psychological structures, Grounded Theory
  • MohammadReza Mohammadi Ramezani, Farzin Rezaei *, Hossein Kazemi Pages 329-344

    In competitive environments, corporate executives strive to make the most of their capabilities in order to Assessing the Impact of Management Accounting Methods on the Relationship between Competition and Management Performance.In competitive environments, corporate executivesstrive to make the most of their capabilities in order to survive and the company they work for. One of these capabilities is the corporate information system in general and the corporate management accounting system in particular. Consequently, this study evaluates the impact of management accounting techniques on the relationship between competition and management performance. For this purpose, the data of 122 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2012-2019 with usage of Questionnaires and archival data were collected and were analyzed using structural equation modeling. Research findings indicate that with increasing product market competition, management performance improves and also management accounting techniques improve the positive relationship between competition and management performance. These findings can have applications for corporate executives as well as decision makers.

    Keywords: Competition, management accounting techniques, Management performance, structural equations
  • Farzad Tariverdi, Zahra Pourzamani * Pages 345-358
    Since the use of reporting standards increases the degree of reliability and comparability of financial statements, but the observance of ethical principles and standards is necessary for the general acceptance and acceptance of reporting.The aim of the present study is to investigate the achievement of ethical goals of international financial reporting standards based on structuralist ethical schools via Delphi-fuzzy technique. To do so, a number of accounting experts, professors and members of the Iranian Society of Certified Public Accountants (N=23) participated in the research. A Likert-scale questionnaire was applied for the collection of data. Then, SPSS software was employed for summarizing and analyzing the collected data and Matlab software was used to analyze the fuzzy logic. Findings of the present action research reveal that the compilers of e international financial reporting standards have a clear tendency to exert the structuralism schools perspectives; moreover, the goals of structuralism ethical perspective are more prominent in the context of ethics and professional conduct of developing international financial reporting standards. Finally, the results of the study indicate that a large part of the ethical components in international financial reporting standards comprises the Ethical Components of Structuralism Schools, including accountability, transparency, confidentiality, and realism.
    Keywords: Ethics, Structuralism Schools, International Financial Reporting Standards
  • Hadi Javadi, Seyyed Hossein Hosseini *, Bahram Hemmati, Azam Shokri Pages 359-374
    Examining the side role of the components affecting the auditor's skepticism and judgment, not just their direct relationship, provides a more appropriate context for a comprehensive analysis of the dimensions of audit quality improvement. The purpose of this study is to investigate the mediating role of knowledge sharing tendency on auditors' skepticism and judgment and to analyze the difference in results according to the auditor's place of employment. The necessary information for this research has been collected through a questionnaire. The sample includes 492 questionnaires completed by auditors working in auditing firms, members of the Society of Certified Public Accountants of Iran and the Auditing Organization in 1399. The results showed that there is a negative and significant relationship between dark personality traits and auditing professional judgment. Knowledge sharing and skepticism play a minor mediating role in this relationship; And the auditor's place of employment has a minor adjusting role; And its effectiveness in auditors working in the auditing organization is more than auditors working in auditing firms that are members of the Iranian Society of Certified Public Accountants.
    Keywords: : Dark personality traits, tendency to share knowledge, Skepticism, Professional judgment
  • Mohsen Amini, Fatemeh Hamidifar *, Taghi Torabi, Masoud Ghodsi Pages 375-390

    Today, the economic structure of the world is fundamentally different from the past. Sustainable development today is based on innovation and creativity and the use of knowledge. Entrepreneurship development in the country, while providing the ground for sustainable growth and development, will solve current issues and problems such as poverty, social and cultural disorder, unemployment of university graduates and the massive problem of other unemployed. Therefore, due to the problems of business and most important of them, the lack of an appropriate and systematic model, a model for planning and solving the necessary problems related to activities in the food industry should be designed and used to meet the conditions and the possibility of private sector entry with minimum Risk, be provided. This research uses grounded-theory research method to explain and develop a conceptual model in the field of developing a sustainable entrepreneurship management model in the country's food industry. The model is based on ideas from the opinions and views of experts, professors and faculty members. The results of examining the opinions of experts indicate that in order to achieve sustainable entrepreneurship in the food industry (phenomenon-oriented), formulate strategies and policies, use of entrepreneurial management training mechanisms, attention to meritocracy and elite participation, standardization and regulation, regulation, regulation And writing regulations and trust, support, organizational commitment, etc. is of great importance, which leads to consequences such as increasing sustainable growth, international identification, fighting corruption, reforming related laws, and ultimately the development of the food industry and social welfare. Finally,

    Keywords: Entrepreneurship Management, sustainable entrepreneurship, Food Industry, Grounded Theory, value added
  • Paniz Shokraei Fard, Fraydoon Rahnamay Roodposhti *, Mohammad Hamed Khan Mohammadi Pages 391-410
    The primary purpose of accounting information is to assist users in making decisions. Management accounting is a branch of accounting that provides information to managers and forms an essential part of the strategic process in an organization and includes the process of identifying, measuring, collecting, analyzing, preparing, interpreting and sharing information. Institutional thinking in management accounting can be expressed in the emergence of qualitative characteristics of accounting information such as impartiality, objectivity, and honest expression that are expressed in the conceptual framework of financial reporting. The present study is a survey and is of an applied type. The statistical population of this research includes experts familiar with management accounting, accountants and auditors in the Stock Exchange and Securities Organization, of which 10 experts were identified and considered as the statistical population of the research. Data collection tool is an expert questionnaire and pairwise comparisons. According to the studies, it was found that 5 components of manpower, socio-political factors, economic factors, legislative institutions and organizational and technological factors have been identified as the main dimensions in the design of this model. Based on the results, it was found that all these components have had a significant impact on management accounting. Therefore, according to the research findings, it can be concluded that among the management accounting factors, the main components of economic factors and organizational and technological factors have had the greatest impact on the formation and evolution of management accounting.
    Keywords: management accounting, Accounting Evolution, Stock Exchange, Securities Organization, Fuzzy ANP Method
  • Hossein Badiei, Nemat Rastgoo *, Jalil Beytari Pages 411-428
    In this study, the effect of earnings management constraints based on accruals and the efficiency of intellectual capital on asymmetric cost behavior was investigated. This research is applied in terms of purpose. Also, this research is descriptive in terms of descriptive nature. For this purpose, the financial information of 156 companies was screened during the period 1394 to 1399. Financial information was analyzed using Eviews software. According to the statistical methods performed, the hypotheses were tested at a confidence level of 0.95. The results of the test of research hypotheses showed that the limitations of earnings management based on accruals and the efficiency of intellectual capital affect asymmetric cost behavior. In fact, the findings confirm that the limitations of earnings management based on accruals increase asymmetric cost behavior and increase cost stickiness, and the efficiency of intellectual capital, especially human capital coefficient and structural capital coefficient, increase cost stickiness and asymmetric cost behavior. The findings also showed that the coefficient of physical capital reduces cost stickiness and asymmetric cost behavior.
    Keywords: earning Management Limitations, Intellectual Capital Efficiency, Human Capital, Structural Capital Coefficient, Cost Stickiness
  • Amin Safarnezhad Boroujeni, Ali Akbar Chahar Mahali *, Jamshid Peik Falak, Mohammad Rabiei Pages 429-440
    In recent years, the analysis of various aspects of qualitative information in financial statements is one of the important tools for decision making by investors and other capital market users. The purpose of this study is to investigate the effect of financial reporting tone, as one of the important aspects of quality financial reporting information, on stock returns.In order to investigate this issue empirically, the present study uses the methodology of textual analysis and information of 90 companies listed on the Tehran Stock Exchange between 1392 and 1398. The statistical technique used to test the hypotheses is multivariate regression of composite data using statistical software. The tone of the vocabulary-based financial statements was measured in Python software.The results show that the tone of financial reporting has a negative and significant effect on the stock returns of companies listed on the Tehran Stock Exchange.This research, while developing research in the field of qualitative information, existing knowledge in the field of emerging sub-sectors; That is, it deepens the tone of reporting.
    Keywords: financial reporting tone, Stock Returns, Text mining
  • Ali Aghajani, Gholamreza Mahfoozi *, Fazel MOHAMMADI NODE, Farzin Rezaei Pages 441-458
    Economically, sustainable income is a key issue for governments. They try to compensate the expenses by tax revenues. This is regarded as an index of social sustainability and political secutity. One of the government goals is tax collection coinciding with giving services. Companies have different symmetry of time for receiving services and paying taxes at different stages of their life. Therefore, the purpose of this study is evaluating effect of mismatching expenses with earning on tax coincidance over the life cycle of firms. Data from 88 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period between 2011-2017 were used to test the hypotheses.The results show that there is a significant relationship between mismatching expenses with earning in the growth and decline phase and the Tax coincidence during the life cycle and in the growth and maturity phase of companies. Other results indicated that the correlation of Tax coincidance of growth companies with a low degree of non-compliance in expenses is greater than the high degree of non-compliance in expenses, and between the taxable income of companies at maturity with a low degree of non-compliance in expenses there was a significant negative relationship with tax coincidance
    Keywords: Tax coincidance, mismatching expenses with earning, Firms life cycle
  • Neda Aghaie Motealeghi, Razieh Alikhani *, Mehdi Maranjory, Mahmood Samadi Largani Pages 459-472
    The purpose of the present study is to explore qualitative and quantitative dimensions of the forward-looking information disclosure of the annual reports of the firms. Content analysis has been utilized to measure the quality and quantity of the firms’ forward-looking information. In this research, the unit of the content analysis is the number of sentences. For this reason, board of directors reports presented to 133 listed firms of Tehran stock exchange market during 2012 to 2018 was investigated. In order to analyze findings, Excel and SPSS were utilized. The results indicated that there is a significant difference between the levels of the disclosure in various industries. Industries of sugar and machinery and equipment had the highest and the lowest level of disclosure, respectively. Future information disclosure presented to the firm's board of directors has a significant difference. Profit and loss and balance sheet items had the highest and the lowest level of disclosure, respectively. In the end, the tone of the forward-looking information disclosure has significant difference in the annual reports of the firms. The highest and the lowest disclosures contain positive and negative tone, respectively.
    Keywords: forward-looking information disclosure, Quantitative Dimension, Qualitative Dimension
  • Nesa Heshmat, Rasoul Baradaran Hassan Zadeh *, Aliasghar Mottaghi Pages 473-498
    The high importance of stock liquidity from the perspective of capital market participants has drawn their attention to the impact of fundamental factors at the company level such as financial status, corporate governance, and disclosure as well as their level of social responsibility on stock liquidity. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impact of six approaches of financial, governmental, and social responsibility comprehensive Model on stock liquidity of companies. The statistical population of the present study includes all companies listed on the Tehran Stock Exchange, which finally selected 180 companies during the period 2009 to 2019 after applying restrictions. Also, the research hypotheses have been fitted based on the structural equation modeling method using smart pls software. The results indicate that the six approaches of the holistic model have a significant and positive impact on stock liquidity, and in the final models, EPS index from the accounting approach, EVA index from the economic approach, QTobin index from the Hybrid approach, excess returns from the financial management approach, audit quality index from the corporate governance approach and employee participation index from the social responsibility approach have had the most impact on the liquidity of the stock. The results of this study show that improving the company's position in various aspects, whether financial, governmental or the level of social responsibility has a positive effect on the liquidity of its shares. These results can confirm both agency and feedback theories regarding the impact of firm performance on stock liquidity.
    Keywords: finance, governance, disclosure, Social responsibility, stock liquidity
  • Mohammad Varei, Ata Mohammadi Malqarani *, Safiar Amini, Adel Fatemi Pages 499-514

    Studying the Impact of Changes in Triangle Confirmation of Financial Statements (Chief Financial Officer, Managing Director and Auditor) on Trial Members' Survival Rates Given the economic aspects of information, financial reporting and the accounting system play a vital role in the capital market. Triangle is the confirmation of financial statements on the survival rate of triangle members. The purpose of this study is applied and methodological is causal research. The statistical population of the study is listed companies in Tehran Stock Exchange and using systematic sampling method, 166 companies are selected as the sample of the research and its period is between 2014 to 2019. In this study, panel data model was used. The results showed that the change in each of the triangle members had a significant effect on the survival rate of the other triangle members. By replacing the CEO, the financial survival of the company will be reduced, and vice versa. And replacing the auditor will reduce the CEO's survival rate, but replacing the CEO will increase the auditor's survival rate. The replacement of the auditor also reduced the financial manager's survival rate, but changes in the auditor's survival rate were not significant if the financial manager was replaced.

    Keywords: Financial Statement Verification Triangle, Triangle Membership Survival Rate, Data Panel
  • Azizeh Ostadgholami, HamidReza Vakili Fard *, Ghodratoalah Talabnia Pages 515-526

    it is unethical to buy comments which also affects the quality of the audit and damages its credibility.Opinion shopping referred to as unethical behavior of independent which also affects the quality of the auditing. The purpose of this study is to investigate the effect of ethical orientation on opinion shopping by considering the relationship between personality and ethical characteristics. This research is a descriptive-survey type and its statistical population includes practitioner auditors in private audit firms in year 2020. Data collected from questionnaires distributed among the statistical sample were analyzed using structural equations and LISREL software. Findings show that relativism has a direct and significant effect on opinion shopping. On the other hand, psychopathic personality traits have a significant relationship with ethical orientation. The results of this study emphasize that psychopathic personality traits can lead to moral degradation and this ultimately leads to behavior that is associated with a decrease in the quality of the audit work.

    Keywords: Psychopathic, narcissism, Opinion Shopping
  • Maryam Hassas Khalasi, Mohammadreza Vatanparast *, Seyed Mahmoud Shabgoo Monsef Pages 527-542

     in financial markets, information can be reported in the form of signs, symbols and news from inside or outside the company and made available to shareholders and cause a reaction in stock prices. The commercial press, as part of the link between shareholders and companies, can play an important role both as disseminators of corporate information and as generators of information through the production of new information for capital market participants. In order to investigate the effect of commercial press information on earnings management based on accruals, the data of 147 manufacturing companies listed on the Tehran Stock Exchange and OTC during the years 1390 to 1398 are examined and tested through combined data. The results show that there is no relationship between the coverage of capital increase by the commercial press with the management of accruals earnings and there is a positive and significant relationship between the coverage of earnings announcements by the commercial press with the management of accruals based on accruals. Also, there is a positive and significant relationship between the role of commercial press publishing in raising capital with earnings management of accruals and there is no relationship between the publishing role of commercial press in announcing earnings and accrual-based earnings management. In addition, there is a positive and significant relationship and a negative and significant relationship between the creative role of the commercial press in raising capital and announcing earnings with accrual-based earnings management.

    Keywords: Commercial Press Creating Role, Commercial Press Publishing Role, capital increase, Accrued Earning Management
  • Jafar Mirzaee, Vali Khodadadi *, Alireza Jorjor Zadeh, Alah Karam Salehi, Saeid Nasiri Pages 543-562

    Today, achieving economic growth and development is one of the main and important goals of all countries, including Iran. Due to the special conditions of Iran and the existence of sanctions, achieving economic growth is faced with its own limitations, so that in order to achieve economic growth welfare, such as creating models tailored to the country's conditions and also following it has become important for the country. Has been. The research hypotheses were analyzed by structural equation modeling using Smart PLS software. According to the purpose of the research, the statistical population is employed auditors and a member of the Internal Audit Association. The main hypothesis of this study is to establish a significant relationship between internal audit quality factors and effective elements of corruption. Considering that the amount (T-Value) is 35.768, so it is based on confirming the main hypothesis of the research. Users of financial statements, especially investors and creditors, often hold independent auditors accountable for detecting financial statements. Independent auditors, by professional standards, can only reasonably assure that their financial statements are free from material misstatement due to error or fraud. In the post-Enron era, investors expect independent auditors to make all material misstatements. , Detect and report errors and fraud. However, independent auditors in compliance with professional standards can only reasonably ensure that the financial statements are free from material misstatement.

    Keywords: Resistance Economy, Audit quality, Internal audit, Corruption, Transparency
  • Amirreza Faramarzi, Babak Jamshidinavid *, Mehrdad Ghanbari, Saman Mohammadi Pages 563-578

    The main purpose of this study is to design and present a model for the development of auditors' ethical behavior by the meta-combination method. The present study in terms of nature of data and analysis style and based on the method of data collection, documents and analytical-descriptive and research data are collected and analyzed using meta-combined method. The statistical population studied in this study: 25 experts in the field of accounting, In the meta-composition section of the statistical community, all researches (books, articles, dissertations) published in domestic and foreign databases were surveyed based on defined keywords in order to obtain a sample that causes theoretical saturation. To search for published research, keywords were reviewed in the period 1980-2019. According to the research findings, the development of their moral behavior includes the components of satisfaction, honesty, support of public interest, competence, religious beliefs, virtue and education and cultural dimensions including masculinity versus feminism, avoiding uncertainty, collectivism in Against individualism, the power gap, the long-term view versus the short-term, professionalism versus legal control, monotony versus flexibility, conservatism versus optimism, secrecy versus transparency.

    Keywords: Ethical Behavior Development, Auditors, Culture, Meta-combination
  • Mohamadali Ataei Sharif, Hossein Jabbary *, Mohamad Alipour, Meisam Arabzadeh, Mehdi Safari Gerayeli Pages 579-594
    Objective

    Quality of work life is an indicator for achieving integration between technological, human and organizational needs in order to maximize the benefits for human factor enrichment. The main goals of a quality of work life plan are to improve working conditions for auditors and increase their effectiveness. The present study aimed to design a pattern to Promote the quality of auditors' working life in order to improve the quality and efficiency of auditing using a meta-synthesis approach.

    Method

    In this study, using the meta-synthesis method and careful review of the subject, the findings of qualitative and quantitative research related to the composition and the present model were designed. Accordingly, 148 studies in the field of quality of working life were evaluated. At the end of 86 studies were selected and by analyzing their content, the relevant dimensions and codes were extracted and the importance and priority of each was determined using Shannon entropy technique.

    Results

    Based on the research approach, 34 concepts and 143 codes were extracted. Based on the results of the research, compensation reform, participatory management, psychological empowerment and strategies for coping with work-family conflict gained the most importance.

    Conclusion

    In this study, a model for improving the quality of work life of auditors was presented. Given the existing research gap, the designed model, in addition to Promoting the work requirements of auditors, can also improve the productivity and performance of institutions.

    Keywords: Quality of work life, Auditors, meta-synthesis approach, Auditing Firms
  • Ahmad Karimi, Mohsen Hashemi Gohar *, Shadi Shahverdiani, Hamidreza Kordlouie Pages 595-606
    The purpose of this study is to investigate the factors affecting the reporting of professional misconduct in auditing with a foundation approach. The foundation data theory approach uses a qualitative approach based on foundation data theory. Data collection tool was a semi-structured interview with experts. The auditors were knowledgeable and experienced, in-depth interviews were conducted to the point of saturation. Research data were analyzed using coding method and Maxqda software and the main categories and concepts were extracted. The results indicate that professional judgment, professional ethics, auditor experience and skills, individual factors, psychological factors, emphasis on emotional components, the role of moral components and environmental factors were identified in the form of causal conditions, contextual conditions, strategies and consequences and intervening conditions. The results indicate that professional judgment, professional ethics, auditor experience and skills, individual factors, psychological factors, emphasis on emotional components, the role of moral components and environmental factors were identified in the form of causal conditions, contextual conditions, strategies and consequences and intervening conditions.
    Keywords: Professional ethics, reporting professional misconduct in auditing, auditor skills
  • Seyyed Aamin Mirbagheri, Sina Kheradyar *, Mojtaba Maleki Choubari Pages 607-624

    Social responsibility auditing represents an assessment of the effects of an organization's non-financial objectives which legally reflects the performance of the organization and the perspective of the stakeholders of that organization. By playing their role of social responsibility, auditors have facilitated the control and supervision of the mechanism of individual companies and allows stakeholders to evaluate a company's social performance against specific standards or expectations; and finally, it plays the role of a social accountability tool for the organization, similar to a financial audit, however, there are many criteria that affect the auditor's responsibility in the society, and in this research, the most important criteria of the auditor's social responsibility were studied. By identifying appropriate criteria in their selection, fuzzy decision making methods were used with a combination of ANP and DEMATEL (DANP). The results showed that the criterion of social factors is the most influential and the auditor is the most influential criterion, and the criterion of the auditor is the most important in the auditor's responsibility in society.

    Keywords: Auditor's responsibility, Social responsibility, DEMATEL technique, ANP Method