فهرست مطالب

باغ نظر - سال بیستم شماره 118 (فروردین 1402)

نشریه باغ نظر
سال بیستم شماره 118 (فروردین 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عاطفه کرباسی* صفحات 5-22

    بیان مساله:

     خانه های صد سال اخیر نجف آباد با تغییر از خانه های حیاط مرکزی، در جریان مدرنسازی به ترتیب به چهار شکل هال مرکزی، سواره-پیاده، هال خصوصی و آپارتمانی ساخته شدند. تاکنون تحقیقی نه در مقام معرفی و نه تحلیل، بر روی این سیر تحول صورت نگرفته تا با معرفی گذشته و تغییرات آن، محققان و طراحان معاصر را  نسبت به زمینه و سابقه موضوع طراحی خانه در این شهر آگاه کند.این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوالات است که سیر تحول معماری خانه های نجف آباد طی صد سال اخیر چگونه بوده است؟ مقایسه تطبیقی خانه های صد سال اخیر نجف آباد براساس تکنیک نحو فضا چه اطلاعاتی به دست می دهد؟

    هدف پژوهش:

     هدف تحلیل سیر تحول معماری خانه های نجف آباد طی صد سال اخیر و مقایسه تطبیقی آنها براساس تکنیک نحو فضا است.

    روش پژوهش:

     این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و مقایسه تطبیقی با استدلال منطقی، به معرفی سیر تحول خانه ها از دیدگاه پیکربندی فضایی پرداخته و با مطالعات کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و شبیه سازی با نرم افزار تخصصی نحو فضا، سیر تحول را در چند مقوله با چند شاخصه بررسی و الگوهای رفتاری در پیکربندی فضایی را تحلیل می کند. سه مقوله فضای ورودی، مسیر حرکتی و محرمیت با شاخصه عمق قابل پیمایش، سازماندهی داخلی فضاهای اصلی با شاخصه هم پیوندی و چگونگی فضاهای مکث، حرکت و سلسله مراتب فضایی با شاخصه عمق بررسی و برای اثبات نتایج عددی روش های آمار استنباطی با آزمون همبستگی پیرسون از نرم افزار (SPSS20) استفاده می شود.

    نتیجه گیری

    با گذر زمان پیکربندی فضایی خانه ها چنان تغییرکرده که حریم خصوصی کاهش یافته است. همبستگی آماری مستقیمی بین همپیوندی، عمق و عمق قابل پیمایش از فضاهای مشترک در تمام دوره های زمانی وجود دارد و تغییری تدریجی در موارد زیر مشخص است: کاهش ارتباط حیاط با بنا و تغییر نقش آن از حالت فعال به منفعل، کم رنگ شدن محرمیت در ورودی، تشخص یافتن و چند عملکردی شدن مسیرهای ارتباطی عمودی، کم رنگ شدن سلسله مراتب در مسیرهای افقی، افزایش تعداد عناصر سازمان دهنده و تغییر نحوه سازمان دهی از حالت مرکزی به خطی. این نتایج برای محققان و نیز طراحان معاصر مسکن موضوعی قابل تامل جهت تامل در کیفیت های فضایی مسکن معاصر به منظور کاستن از نواقص فوق است.

    کلیدواژگان: مسکن، خانه نجف آباد، مقایسه تطبیقی، سیر تحول، نحو فضا، پیکربندی فضایی
  • گلزار یونسی، مریم ارمغان*، محمدجواد ثقفی صفحات 23-36

    بیان مساله: 

    به دنبال تاثیرپذیری فرهنگی ایرانیان از اروپا در دوره قاجار، نفوذ معماری و شهرسازی جدید نیز با حرکتی آرام صورت گرفت. ظهور صنعت نفت در خطه جنوبی ایران و حضور عوامل بیگانه که حامل این تغییرات بوده اند، این حرکت آرام را به حرکتی شتاب زده مبدل ساخت و منجر به ایجاد پدیده ای، به نام شرکت شهرها شد. در این شهرک ها، سبک زندگی جدید بر پایه تقسیم بندی طبقات شغلی و اجتماعی، بر مبنای جایگاه افراد در نظام تولید بود، که ظرف زندگی و کالبد معماری جدیدی را می طلبید.

    هدف پژوهش:

     این تحقیق با هدف به تصویر کشیدن تحولات سبک زندگی در این شرکت شهرها و تاثیرات آن بر معماری و شناسایی الگوی زندگی مدرن حاصله، که بعدها به بطن فرهنگ ما نفوذ کرد، انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    در راستای تحقیقی تفسیری- تاریخی، از بررسی های نرم افزاری به همراه تحلیل های کیفی بهره برده شده است. با استفاده از نرم افزار ای گراف، گراف های توجیهی حاصل از نرم افزار برای شناسایی کالبدی نمونه هایی از خانه های سه طبقه شغلی متفاوت در شرکت شهر آبادان، تحلیل شده و سپس برای شناسایی تحولات سبک زندگی، مجلات و بولتن های منتشرشده در خلال سال های 1320 تا 1350 بررسی شده و با تحلیل های کیفی، تغییرات سبک زندگی، شناسایی و در نهایت، به روش تحلیل محتوایی-توصیفی و مقایسه ای مورد نتیجه گیری قرا ر گرفته است.

    نتیجه گیری:

     می توان گفت تغییرات در مولفه های مصرف، فراغت، فرهنگ و هویت بیشترین تحولات را در سبک زندگی ساکنین شرکت شهر نفتی آبادان ایجاد کرده است. ایجاد ساختارهای متفاوت در پلان خانه های طبقات شغلی، حذف حیاط های میانی، تغییرات فضایی آشپزخانه و در نهایت برون گرایی و ساختار کاملا متفاوت خانه های بنگلو در طبقه روسا، می تواند بازتاب این تغییرات به شمار آید.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، معماری طبقاتی، شرکت شهر نفتی، مسکن
  • آرش تقی پوراختری*، آذین علیپورتبریزی صفحات 37-50

    بیان مساله: 

    علی رغم مطرح شدن مفهوم «توسعه پایدار شهری» به دنبال پیامدهای توسعه تک بعدی اقتصادی، اما هم چنان پژوهشگران شهری عملکردهای حقوقی را در این زمینه، کم تر مورد توجه قرار داده اند. قوانین به مثابه چارچوب توسعه، با زمینه های تاریخی، ظرفیت های نهادی و غیره مرتبط شده و موفقیت آن ها در تحقق «آن چه باید» معرفی می شود. اما از آن جایی که همیشه موفقیت آن ها تضمین نمی شود باید برای توصیف آن ها، از سطح یک پیش نویس حقوقی فراتر رفته و فرایند اجرا و ثمرات آن را در قالب کلیتی واحد مورد مطالعه قرار داد. از این رو سوال این پژوهش عبارت است از چگونگی قوانین برنامه ریزی توسعه کالبدی-فضایی شهر تهران بر پایه مدل تحلیلی (PLAF).

    هدف پژوهش:

     ارایه توصیفی-تحلیلی از وضعیت قوانین برنامه ریزی توسعه کالبدی-فضایی شهر تهران در مسیر تحقق توسعه پایدار شهری.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش کاربردی- توسعه ای به سراغ معیارها و شاخص های کیفی برآمده از مدل تحلیلی (PLAF) رفته و داده پردازی را با تشکیل کارگروهی متشکل از هشت متخصص، انجام می دهد. در نهایت معیارهای کیفی مورد سنجش، کمی سازی شده و با هم مقایسه می شوند.

    نتیجه گیری: 

    در نهایت نتایج این پژوهش ترکیبی نشان داد که قوانین برنامه ریزی توسعه کالبدی-فضایی شهر تهران، چه از بعد اثربخشی عملکردی و چه در ابعاد فنی، از وضعیت چندان مطلوبی در مسیر تحقق توسعه پایدار شهری، برخوردار نیست. در میان شش حوزه موضوعی مورد مطالعه، به ترتیب قوانین برنامه ریزانه مرتبط با «کدهای ساختمانی» و «سرمایه های مبتنی بر زمین»، بهترین و بدترین وضعیت را به لحاظ «اثربخشی عملکردی» دارند. هم چنین قوانین برنامه ریزانه مرتبط با «حقوق توسعه» و «فضاهای عمومی» نیز به ترتیب بهترین و بدترین وضعیت را از «جنبه های فنی» دارند. به طور مشابه، همین وضعیت در نمره نهایی کسب شده نیز بروز یافته و قوانین برنامه ریزانه مرتبط با «قطعات و بلوک ها» و «حقوق توسعه» بیش ترین و «فضاهای عمومی» کم ترین نمره را در میان همه حوزه ها کسب کرده اند. در نهایت قابل توجه است که توصیفات به دست آمده در این پژوهش، می تواند تبیین گر علل حقوقی فاصله میان وضعیت فضایی شهر تهران، با مطلوبیت های مورد نظر توسعه پایدار شهری باشد.

    کلیدواژگان: چارچوب ارزیابی قوانین برنامه ریزی، PLAF، تهران، توسعه پایدار شهری، دفتر هبیتات سازمان ملل متحد
  • ندا سادات عبداللهی، نیما ولی بیگ* صفحات 51-64

    بیان مساله: 

    شیخ لطف الله بنایی شاخص مربوط به دوران صفویه است. مداخلات گوناگون انجام شده در بنا در دوره های مختلف، کالبد گذشته آن را در برخی از بخش ها تغییر داده است. با وجود ارزش بسیار بنای شیخ لطف الله، تاکنون مستندسازی از تحولات و مداخلات انجام شده در آن، صورت نگرفته است. آشکارشدن بسیاری از وجوه پنهان و یافت نشده بنای شیخ لطف الله می تواند راهکاری جهت شناسایی مداخلات نادرست گذشته در این بنا  شود. از سوی دیگر، می تواند راه را جهت نگهداری این بنا برای آیندگان هموار سازد.

    هدف پژوهش:

     این پژوهش بر آن است تا برای نخستین بار، تحولات بسیاری از ویژگی های کالبدی و کارکردی کم نظیر و کمتر شناخته شده بنای شیخ لطف الله را آشکار سازد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش، با بررسی اسناد توصیفی و تصویری مرتبط با بنای شیخ لطف الله به ترتیب سال، روند تحول این بنا را آشکار خواهد کرد. از سوی دیگر، با مصاحبه با افرادی که به نحوی از گذشته تاکنون در مرمت این بنا نقش داشته اند، برخی از ویژگی های نانوشته این بنا مدون خواهد شد. همچنین، بخش اصلی این پژوهش با مطالعات دقیق میدانی در تک تک بخش های این بنا انجام شد. در این گام، تمامی نکات موجود در اسناد و مصاحبه ها روی نقشه ها پیاده سازی شد.

    نتیجه گیری

    تحلیل ها و مشاهدات آشکار ساخت، بنای شیخ لطف الله دارای بخش هایی در گذشته بوده، که در گذر زمان از آن جدا شده و به کارکرد های دیگری اختصاص داده شده است. از سوی دیگر تحولات به وجودآمده در فرایند دسترسی به بنا،  تغییراتی را در پلان آن ایجاد کرده است. این موضوع سبب تحول در پلان اولیه بنا و روابط فضایی آن شده است. قابل توجه است که  تحولات بسیاری در نما و بدنه بنا نیز به وجود آمده است.

    کلیدواژگان: سایت میراث جهانی یونسکو، میدان نقش جهان، بنای شیخ لطف الله، مستندسازی، اسناد توصیفی و تصویری، تاریخ شفاهی معماری
  • نواب میرزایی*، کمال نوذری، علی خلیلی صفحات 65-84

    بیان مساله:

     فقر مسکن و شکل گیری محدوده های اسکان غیررسمی و فقیرنشین شهری در کشور در پاسخ به نقصان سیاست گذاری و برنامه ریزی مسکن و توسعه شهری در حال افزایش بوده و مسکن کم درآمدها به یکی از چالش های اساسی در نظام برنامه ریزی شهری تبدیل شده است. در این میان جدابودن سیاست های متمرکز و عمدتا دولتی تامین مسکن از سیاست های محلی و طرح های توسعه شهری از مسایل بنیادین در این زمینه است که به دنبال خود مشکلات زیادی را در دسترسی اقشار کم درآمد به مسکن مناسب به وجود آورده است. روند افزایش محلات اسکان غیررسمی و شتاب فقر مسکن نیز حاکی از این مسیله است که سیاست های تامین مسکن در کشور جوابگوی تقاضای کنونی مسکن کم درآمدها نیست.

    هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش، آسیب شناسی سیاست های تامین و طراحی مسکن در کشور و تدوین چارچوب سیاستی نوین همسو با شرایط ایران است.

    روش پژوهش:

     روش شناسی این پژوهش از نوع روش کیفی و به صورت استفاده از ابزارهای مختلفی همچون تحلیل محتوای اسناد، طرح ها، مدارک و آمارهای موجود؛ سیاست های تامین و طراحی مسکن کم درآمدها در جهان و کشور ارزیابی شده و با آسیب شناسی وضعیت کنونی، چارچوب های سیاستی نوینی در قالب سیاست ها و راهکارهای مختلف برای شرایط ایران ارایه شده است.

    نتیجه گیری: 

    حل مسکن کم درآمدها بیش از آن که نیازمند سیاست و الگوی واحد و مداخله متمرکز دولتی باشد، سیاستی محلی است که با مشارکت ساکنان و در پیوند با فرایند توسعه شهر شکل می گیرد و متاثر از ویژگی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جوامع محلی است. نتایج این پژوهش ضرورت هم پیوندی سیاست گذاری مسکن در مقیاس ملی را با سیاست های محلی و برنامه های شهری بیش از پیش آشکار می کند. از آنجا که تقاضای مسکن ارتباط مستقیمی با اقتصاد شهری و ارایه فرصت های اشتغال دارد، بایسته است ابعاد مختلف برنامه ریزی شهری و برنامه های تامین و طراحی مسکن در ارتباط با یکدیگر در نظر گرفته شوند.

    کلیدواژگان: مسکن کم درآمدها، اسکان غیررسمی، تامین مسکن، طراحی مسکن
  • محبوبه زمانی، مهران خیراللهی*، محمدجواد اصغری ابراهیم آباد، حسن رضایی، فرزانه وفائی صفحات 85-112

    بیان مساله: 

    سلامت روان در سال های اخیر و در رشته های مختلف مورد توجه بسیار واقع شده است. یکی از پارامترهای سلامت روان هیجان است که تحت تاثیر عوامل مختلف محیطی، اجتماعی، شناختی و حرکتی قرار دارد. فضای معماری به عنوان یکی از مولفه های مهم محیطی بر هیجان تاثیرگذار بوده و اثرات نوروفیزیولوژیکی بر مغز انسان می گذارد. از آن جا که انسان زمان زیادی را در فضای داخلی معماری می گذارند، این اهمیت دو چندان می شود. با وجود اهمیت فراوان این موضوع تاکنون تحقیقات کمی در معماری صورت گرفته است، همچنین اکثر تحقیقات از روش های کیفی مصاحبه، مشاهده و پرسش نامه استفاده کرده اند که به دلیل تاثیرگذاری نگارنده امکان جهت گیری در نتایج وجود داشته است. اما با پیشرفت تکنولوژی و ظهور رشته علوم اعصاب، ابزارها و روش های کمی نوینی جهت اندازه گیری هیجان در اختیار محققان قرار گرفته و باعث شکل گیری پارادایم نوین معماری عصب محور شده است. لذا پژوهش حاضر بر آن است تا اطلاعاتی که در رابطه با تاثیر مولفه های کالبدی فضای داخلی معماری بر هیجان را  که  از علوم نوین معماری عصب محور استفاده کرده اند، بررسی کند.

    هدف پژوهش:

     هدف پژوهش حاضر مروری بر مطالعات صورت گرفته در این زمینه است تا علاوه بر شفاف سازی تاثیر فضای داخلی معماری بر هیجان، روش شناسی مطالعات نیز تحلیل شود و مسیری مشخص برای محققان آینده فراهم کند. بنابراین سوالات پژوهش حاضر این گونه قابل بیان است: کدام مولفه های کالبدی فضای داخلی معماری بر هیجان تاثیرگذار هستند؟ قرار گرفتن در معرض آن ها چه تاثیری بر هیجان عصبی فیزیولوژیکی داشته است؟ و این هیجانات چگونه بروز می کند؟

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از روش تحقیق مرور سیستماتیک بهره گرفته است. در این راستا معیارهای ورود که شامل، کلمات کلیدی، متغیرهای سنجش، ابزارهای سنجش و سال انتشار را مشخص کرده است، پایگاه داده های مطالعات، نحوه انتخاب مطالعات، ارزیابی کیفیت مطالعات نیز تعریف شده و مطالعات نهایی از این طریق معرفی و تحلیل شده است.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاکی از تاثیر معیارهای کالبدی فضای داخلی از جمله فرم، مصالح و بافت، مبلمان، ارتفاع سقف، جزییات معماری و بازشو به طبیعت بر هیجان است که هریک به صورت یکی از حالات هیجان و احساساتی همچون، لذت، خوشایندی، برانگیختگی و انزجار بروز کرده است. پژوهش حاضر دریچه ای به موضوع سلامت روان است که زمینه ای در جهت بهره گیری از فضای داخلی معماری به منزله نوعی درمان یا پیشگیری را معرفی می کند.

    کلیدواژگان: مرور سیستماتیک، هیجان، مولفه های کالبدی، فضای داخلی، معماری عصب محور
|
  • Atefeh Karbasi * Pages 5-22

    Problem statement: 

    In the last hundred years, the houses of Najafabad in Isfahan, Iran changed from a central courtyard to four forms of the central hall, a riding-pedestrian hall, and the private and apartment hall during modernization. So far, no research has been conducted on this developmental history to introduce the past and its changes and inform contemporary researchers and designers about the background and history of house design in this city.

    Research objective

    This study aims to evaluate the developmental history of the architecture of Najafabad houses over the last hundred years and compare these houses based on the space syntax technique.

    Research method

    In the present descriptive and analytical study,  the developmental history of houses was evaluated from the point of view of spatial configuration, in several categories with several indicators using library studies, field observations, and simulation with the specialized software of syntax and space, and behavioral patterns were analyzed in spatial categories of entrance space, motion path, and privacy with navigable depth index, the internal organization of main spaces with interconnectedness index and spaces of pause, motion, and spatial hierarchy with depth index. In addition, entrance space, motion path, and privacy with navigable depth index, the internal organization of main spaces with interconnection index, and spaces of pause, motion, and spatial hierarchy with depth index were investigated. SPSS software version 20 was used to prove the numerical results based on inferential statistics methods such as Pearson correlation test.

    Conclusion

    Based on the results, the spatial configuration of the houses changed over time and privacy decreased. There was a direct statistical correlation between integration, depth, and navigable depth of common spaces in all periods. A gradual change was evident in the relationship between the courtyard and the building and its role from active to passive, reducing privacy at the entrance, identifying multi-functional vertical communication routes, reducing hierarchy in horizontal routes, increasing the number of organizing elements, and changing the organization from central to linear. The results can be effective for researchers and contemporary housing designers to reflect on the spatial qualities of contemporary housing to reduce the above deficiencies.

    Keywords: Housing, Najafabad house, Comparative Comparison, developmental history, Space Syntax, Spatial Configuration
  • Golzar Younesi, Maryam Armaghan *, MohammadJavad Saghafi Pages 23-36

    Problem Statement:

    Following the cultural affectability of Iranians from Europe during the Qajar dynasty, the gradual penetration of new architecture and urbanism also happened. The advent of the oil industry in the southern territory of Iran, besides the presence of foreigners who were the conveyers of the changes, turned that gradual penetration into a hasty movement, which led to the creation of a phenomenon called company towns. In these towns, the new lifestyle was based on occupational and social classifications and individuals’ positions in the production system, which demanded a new living receptacle and architectural body.

    Research objecive :

    The study was carried out to demonstrate the lifestyle changes in these town companies, their influence on architecture, and the identification of the resulting modern life pattern that subsequently infiltrated into the heart of our culture.

    Research method

    Software-assisted scrutiny and qualitative analyses were used in descriptive-historical research. Utilizing AGRAPH software, explanatory graphs obtained from the software were analyzed for the physical identification of sample houses chosen from three different occupational classifications in Abadan company town. Afterward, magazines and bulletins published from 1940 to 1970 were investigated for recognition of lifestyle changes. The lifestyle changes were identified by qualitative analysis, and ultimately, the results were obtained by content-descriptive and comparative analysis methods.

    Conclusion

    It can be cited that changes in factors of consumption, leisure, culture, and identity have had the highest impact on the lifestyle of residents of Abadan oil company town. The creation of different structures in the plan of houses of various occupational classes, elimination of compounds, spatial changes of a kitchen, and ultimately extroversion, and entirely different structures of bungalows at the managers’ level are examples of the reflection of those changes.

    Keywords: Lifestyle, Classified architecture, Oil-based company town, Housing
  • Arash Taqipour Akhtari *, Azin Alipour Tabrizi Pages 37-50

    Problem statement: 

    Despite the introduction of the concept of “sustainable urban development” - following the consequences of one-dimensional economic development - urban researchers still pay less attention to legal practices in this area. Laws are presented as a development framework, related to historical contexts, institutional capacities, etc., and their success is introduced in achieving “what is necessary”. since their success is not always guaranteed; to describe them, one must go beyond the level of a legal draft; and its implementation process and results should be studied as a whole unit. Therefore the research question is how Tehran’s physical-spatial development laws are based on the planning law assessment framework (PLAF) analytical model.

    Research objective

    This study attempts to provide a descriptive-analytical study of the status of physical-spatial development planning laws in Tehran, on the path to sustainable urban development.

    Research method

    This applied-developmental research used indicators derived from the PLAF analytical model and carried out data processing by a group consisting of eight experts. Finally, the qualitative criteria measured, are quantified and compared.

    Conclusion

    Finally, the results of this mixed research showed on the path to sustainable urban development Tehran’s physical-spatial development law, is not in the desired situation both in terms of functional effectiveness and technical dimensions. Among the six thematic categories studied, the planning laws related to “building codes” and “land-based finance” are in the best and worst status in terms of “Functional effectiveness”, respectively. Also, the planning laws related to “Development Rights” and “public spaces” are in the best and worst condition in terms of “technical aspects”, respectively. The same situation is reflected in the final score, and the planning laws related to “plots and blocks” and “Development Rights” have the highest, and the planning laws related to “public spaces” have the lowest scores among all categories. Finally, it is noteworthy that the ultimate descriptions of this research can explain the legal reasons for the gap between the spatial situation of Tehran, between the desired vision of urban sustainable development.

    Keywords: : Planning law assessment framework, PLAF, Tehran, Urban Sustainable Development, Un-habitat
  • Neda Sadat Abdelahi, Nima Valibeig * Pages 51-64

    Problem statement: 

     Sheikh Lotfollah is a prominent building that dates back to the Safavid era. In different periods, various interventions have changed some parts of the building’s original form. Despite the international value of the Sheikh Lotfollah monument, no complete documentation of its changes and interventions has been carried out so far. Revealing hidden and undiscovered aspects of the form and function of Sheikh Lotfollah can identify any inappropriate interventions done in the past. On the other hand, it can pave the way to preserve this building for posterity.

    Research objective

    This article aims to display the transformations of unique and little-known features of Sheikh Lotfollah for the first time.

    Research method

    This research attempted to present the transformation process of this building by analyzing related descriptive and visual documents in the order of the year. In addition, some of the unwritten features of Sheikh Lotfollah were documented by interviewing people who had been involved in its conservation from the past until now. Moreover, the main part of this research was done with a detailed field survey of each part of this building. Ultimately, all the analyses were implemented on the maps.

    Conclusion

    This research revealed that some sections of Sheikh Lotfollah were separated from it over time and dedicated to other functions. Consequently, the changes in the access point to the building brought about changes in the original plan of the building. It is noteworthy that there have been many other changes in the facade and form of the building.

    Keywords: UNESCO World Heritage Site landmark, Naghsh-e Jahan Square, Sheikh Lotfollah monument, Documentation of built heritage, Descriptive, visual scripts, Oral history of architecture
  • Navab Mirzaei *, Kamal Nozari, Ali Khalili Pages 65-84

    Problem statement: 

    In reaction to the deficiency of policymaking, housing planning and urban development, housing poverty and the formation of slums are increasing and low-income housing has become one of the main challenges in the urban planning system. In the meantime, the separation of centralized and mostly government-based housing policies from local policies and urban development plans is a fundamental issue in this regard, which has led to many problems in accessing affordable housing for low-income groups. The increasing trend of informal settlements and the acceleration of housing poverty also indicate that the housing policy in Iran does not respond to the current demand for low-income housing.

    Research objective

    The purpose of this research is to investigate the pathology of previous policies for the provision and design of housing in Iran and the offer of a new policy framework according to Iran’s conditions.

    Research method

    In this research, based on the quality approach and the various tools such as content analysis of documents, plans, and existing statistics, we have evaluated policies for the provision and design of low-income housing in the world and Iran. With the pathology of the current condition, new policy frameworks according to the situation of Iran are presented. Solving the issue of low-income housing needs to the local policies, rather than the same pattern and policy and centralized government-based intervention. The local policies are formed by the participation of residents and the urban development process and are influenced by the socio-cultural and economical characteristics of local communities.

    Conclusion

    The results of this research reveal the need for national housing policymaking integration with local politics and urban plans. Since housing demand is directly related to the urban economy and the provision of employment opportunities, it is necessary to consider the various dimensions of urban planning and housing provision and design programs concerning each other.

    Keywords: Low-income housing, Informal Settlement, Housing Provision, housing design
  • Mahbubeh Zamani, Mehran Kheirollahi *, MohammadJavad Asghari Ebrahim Abad, Hasan Rezaee, Farzaneh Vafaee Pages 85-112

    Problem statement: 

    Mental health has received a lot of attention in recent years from various fields. One of the parameters of mental health is emotion, which has been influenced by various environmental, social, cognitive, and motor factors. Architectural space as one of the important environmental components has an impact on emotion and has neurophysiological effects on the human brain. Since humans spend a lot of time in the interior of architecture, it has doubled in importance. Despite the great importance of this issue, little research has been done in architecture so far, and most of the research has used qualitative methods of interview, observation, and questionnaire, which, due to the influence of the author, there has been a possibility of orientation in the results. Nevertheless, with the advancement of technology and the emergence of the field of neuroscience, new quantitative tools and methods have been provided to researchers to measure emotion, and it has led to the formation of a new paradigm of neuroarchitecture.

    Research Objectives

    The present research aims to review the studies conducted in this field so that in addition to clarifying the effect of interior architecture on emotion, the methodology of the studies is also analyzed and provides a clear path for future researchers. Therefore, the present research questions can be expressed as follows: Which physical components of the interior space of architecture affect emotion? What effect has their exposure had on neurophysiological emotion? And how do these emotions appear?

    Research Method

    The present research employed the systematic review methodology. In this regard, the inclusion criteria such as terms, measurement variables, measuring instruments, and publication date were defined. The way of searching databases of studies, selecting and assessing their qualities were defined, and the final studies were introduced and analyzed.

    Conclusion

    The results indicate the effect of the physical parameters of the interior space such as form, materials and texture, furniture, ceiling height, architectural details, and openness to nature on emotion, each of which is one of the emotional states and feelings such as enjoy, pleasure, arousal, and disgust have appeared. The present research is a window to the issue of mental health, which introduces a field for using the interior space of architecture as a type of treatment or prevention.

    Keywords: Systematic review, emotion, Physical components, Interior space, Neuroarchitecture