فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 49، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عاطفه ایزدرضایی، مژگان احمدی ندوشن*، پانته آ لطفی صفحات 1-13
    مقدمه

    مدلAERMOD  از مدل های گوسین است که برای مدل سازی انتشار آلاینده های هوا از منابع مختلف و برای فواصل کمتر از 50 کیلومتر از منابع انتشار به طور گسترده مورداستفاده قرار می گیرد. در حال حاضر صنایع پتروشیمی جزء صنایع ضروری و درآمدزا برای کشور می باشد، لذا همگام با پیشرفت این صنایع بحث کنترل آلودگی هوا نیز باید موردتوجه قرار گیرد. هدف از این مطالعه، مدل سازی نحوه پراکنش دو آلاینده مونواکسیدکربن و دی اکسیدنیتروژن منتشره از دودکش های پتروشیمی مارون است. 

    روش بررسی

    در این پژوهش نحوه انتشار آلاینده های مونوکسید کربن و اکسیدهای نیتروژن از دودکش های مجتمع پتروشیمی مارون با استفاده از مدل AERMOD در سال 1398 مدل سازی شد. برای انجام مدل سازی در مدل AERMOD که مدل پیشنهادی EPA برای مطالعات تفصیلی آلودگی هوا می باشد از داده های سه ساعته ایستگاه سینوپتیک بندر ماهشهر و همچنین مدل رقومی ارتفاعی با اندازه پیکسل 30 متر استفاده و مدل سازی در محدوده ای به وسعت 2500 کیلومترمربع انجام شد.

    نتایج

    متوسط غلظت سالانه آلاینده دی اکسید نیتروژن و مونوکسیدکربن به ترتیب 44/1 و 3/1 میکروگرم بر مترمکعب در فاصله 900 متری دودکش بوده است. این محدوده اراضی مجتمع پتروشیمی مارون را شامل می شود و مناطق مسکونی را تحت تاثیر قرار نمی دهد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که غلظت آلاینده های مونوکسید کربن و دی اکسیدنیتروژن کمتر از استانداردهای تعیین شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست کشور است. برنامه های تعمیر و نگهداری واحدها، پایش وضعیت سلامت کارکنان، کنترل خروجی ها، لحاظ کردن کنترل های مناسب مطابق با توصیه های EPA می تواند تاثیر به سزایی در کنترل و کاهش انتشار آلاینده ها داشته باشد. خروجی حاصل از این مطالعه مشخص نمود مدل AERMOD در مطالعات آلودگی هوا که نیازمند بررسی دقیق غلظت آلاینده ها است، کارایی بالایی دارد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، مدلسازی، AERMOD، صنایع پتروشیمی
  • رسول جنتی*، کمال الدین عابدی، لیمو جنتی صفحات 14-24
    مقدمه

    آمار نشان می دهد که حوادث شغلی صنعت ساخت وساز، از حیث کمی بالا می باشند. هم چنین درصد قابل توجهی از این حوادث در این صنعت، منجر به فوت می شوند. لذا در این مطالعه، پارامترهای تاثیرگذار بر علل رخداد حوادث شغلی صنعت ساخت وساز با استفاده از روش تلفیقی Fuzzy logic-AHP و نظریه پارتو در استان کردستان ارزیابی شد و تدابیر مدیریتی و مهندسی کاهش دهنده، تعیین شدند.

    روش بررسی

    در این مطالعه پارامترهای موثر در رخداد حوادث صنعت ساخت وساز شناسایی و پرسش نامه ای بر مبنای تحلیل سلسله مراتبی فازی طراحی و توزیع شد که توسط 83 نفر از متخصصان ایمنی و بهداشت حرفه ای استان کردستان ایران، تکمیل شد. سپس تحلیل داده ها بر اساس روش تلفیقی Fuzzy logic-AHP و نظریه پارتو صورت گرفت.

    نتایج

    در ارزیابی این مطالعه، از مجموعه ی هشت فاکتور موردنظر، شرایط ناایمن، تاثیرگذارترین فاکتور شناخته شد. هم چنین، از زیرفاکتورهای این شاخص، دو پارامتر فقدان داربست و تجهیزات ایمن کار در ارتفاع و فقدان نرده های حفاظتی در پرتگاه های موجود، دارای بیشترین اهمیت بودند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس این نتایج پیشنهاد می شود به منظور کاهش رخداد حوادث در این صنعت، اقدامات کنترلی در راستای ایجاد شرایط ایمن کار در ارتفاع، در اولویت قرار بگیرد. هم چنین توجه به پارامترهای تعیین شده توسط نظریه پارتو در هر فاکتور، می تواند به سهولت بیش از 80 درصد از علل رخداد حوادث شغلی این صنعت را کاهش بدهد.

    کلیدواژگان: ایمنی، حوادث شغلی، ساختمان سازی، سقوط از ارتفاع، منطق فازی، نظریه پارتو
  • حسین مصری، سعید مهری، معصومه آقامحمدی* صفحات 25-35
    مقدمه

    نوبت کاری، ازجمله عوامل موثر بر عملکرد کارکنان شاغل در حوزه مراقبت های بهداشتی است که اثرات مهمی بر سلامتی آنان می تواند داشته باشد. مطالعه حاضر، باهدف مقایسه مشکلات مرتبط با نوبت کاری 12 و 24 ساعته در تکنسین های فوریت های پزشکی استان اردبیل انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی- تحلیلی بود که روی 157 نفر از تکنسین های پایگاه های شهری اورژانس 115 استان اردبیل که با روش سرشماری انتخاب شدند، در سال 1398 انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد نوبت کاری (SSW) بود. داده ها از طریق نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای دو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بار کار جسمی و روحی تکنسین های فوریت های پزشکی شاغل در شیفت های 12 ساعته نسبت به نوبت کاران 24 ساعته بیشتر است. همچنین تمایل شیفت کاران 12 ساعته نسبت به ادامه کار طبق قانون ارتقاء بهره وری به طور معناداری بیش از شیفت کاران 24 ساعته شهری بود (001/0>P). تکنسین های شیفت های 24 ساعته در مقایسه با کارکنان شیفت های 12 ساعته از وقت بیشتری برای گذراندن امورات زندگی شخصی برخوردار بودند (008/0P=). احساس خستگی در طول روز، درد معده و ترش کردن و درد پشت و یا کمردرد، مسیله نسبتا شایعی در بین تمامی کارکنان فوریت های پزشکی بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اینکه بار کار جسمی و روحی در نوبت کاران 12 ساعته بیش از 24ساعته ها است، بنابراین توصیه می شود مدیران دقت نظر بیشتری در تدوین برنامه کاری تکنسین های فوریت پزشکی ازجمله کاهش ساعات کاری آن ها را در اولویت قرار دهند.

    کلیدواژگان: نوبت کاری، پایگاه های اورژانس، تکنسین های فوریت های پزشکی، نوع نظام شیفتی
  • زهرا سپهرمنش، علی رضا مروجی، فرحناز کلانتر مهرجردی* صفحات 36-45
    مقدمه

    خواب یکی از مهم ترین چرخه های شبانه روزی و یک الگوی پیچیده زیست شناسی است. خواب و اختلالات خواب در زندگی افراد جامعه نقش بسیار مهمی دارد. اختلال خواب علاوه بر تهدید سلامت روان در کارکردهای اجتماعی نیز خدشه وارد می کند. شیوع اختلالات خواب در بین افراد جامعه به ویژه جوانان رو به افزایش می باشد برخی گروه ها مانند دانشجویان بیشتر دچار مشکلات خواب می شوند.هدف مطالعه حاضر بررسی ارتباط سلامت روان باکیفیت خواب در دانشجویان بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی دانشجویان ساکن در خوابگاهای دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال تحصیلی94-1393 انجام شد. 200 نفر از دانشجویان ساکن در خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی کاشان شامل100 نفر (50 درصد) با اختلال خواب و100 نفر (50 درصد) بدون اختلال خواب به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه پیترزبورگ و GHQ بود. داده ها پس از ورود به نرم افزار EPIINFO و رفع اشکالات و خطاها، توسط نرم افزار PSS 16  مورد توصیف آماری قرار گرفت و جهت بررسی ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون های لازم مانند کای اسکویر و یا آزمون t-test استفاده شد. جهت کنترل متغیرهای مخدوش کننده از روش های رگرسیونی مربوطه استفاده شد.

    نتایج

    92 نفراز دانشجویان(46درصد) پسر و 108 نفر(54 درصد)دختر بودند. 22 نفر (11 درصد) متاهل و 177 نفر (5/88 درصد) مجرد بودند. میانگین سنی در افراد دارای اختلال خواب برابر 61/22 سال و در افراد بدون اختلال خواب برابر 35/22 سال بود. که تفاوت معنی داری نداشتند. نمره کلی GHQ در افراد دارای اختلال خواب 52/31 و در افراد بدون اختلال خواب 49/18 بود. بین وضعیت کلی سلامت روان و ابعاد وضعیت جسمانی، اضطراب و افسردگی و اختلال خواب ارتباط معنی داری وجود داشت(01/ 0 p<)

    نتیجه گیری:

     کیفیت خواب نقش مهمی در ابعاد مختلف سلامت روان دارد. توجه به بهبود کیفیت خواب دانشجویان ساکن در خوابگاه ها و اقدامات لازم ازجمله آگاهی و آموزش بهداشت خواب امری ضروری جهت بهبود وضعیت سلامت روان دانشجویان می باشد.

    کلیدواژگان: خواب، سلامت روان، دانشجویان
  • میلاد محرمی، مریم معاون سعیدی*، نسیم خواجویان صفحات 46-54
    اهداف

    اختلالات تولید مثل به عنوان یکی از ده بیماری اصلی و آسیب های مرتبط با کار ذکر شده است و کار در حیطه ی مراقبت های بهداشتی ممکن است بر بارداری و عوارض آن موثر باشد.  هدف از این مطالعه مشاهده پیامدهای نامطلوب بارداری در بین کارکنان بهداشتی درمانی زن در رابطه بامخاطرات شغلی آنها می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی-تحلیلی به صورت گذشته نگردرطی سالهای 1399-1396 بامشارکت 153 نفر از کارکنان بهداشتی درمانی زن دانشگاه علوم پزشکی گناباد که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده بودند،انجام شد. داده ها از طریق چک لیست از بین کارکنان زن جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، آزمون کای دو ومن ویتنی با spss(V22) در سطح معنی داری کمتر از 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    فراوانی عوارض بارداری در کارکنان زن 9/37 درصد بود. فراوانی زایمان زودرس 8/9%  ، سقط 9/3 %، وزن کم تولد 5/6%، محدودیت رشد داخل رحمی 6/4 %، لکه بینی و خونریزی 5/25 % و پره اکلامپسی 2% گزارش شد. ارتباط معناداری بین برخی از خطرات شغلی مانند استرس(04/0p=)، مواجهه با گاز بیهوشی(015/0p=)، ایستادن طولانی مدت (035/0p=)، شیفت کاری (039/0p=)و محل کار (012/0p=)با عوارض بارداری وجود داشت. ارتباط بین مواجهه با گاز بیهوشی با زایمان زودرس(015/0p=)، ساعت کاری با وزن کم تولد (013/0p=)معنی دار بود .بین شیفت کاری(039/0p=)، ایستادن طولانی مدت (035/0p=)و محل کار (012/0p=)با لکه بینی و خونریزی ارتباط معناداری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

      مطالعه ما نشان داد که برخی از خصوصیات و خطرات شغلی کارکنان مراقبت های بهداشتی بر مادر و جنین تاثیر می گذارد و خطر برخی از عوارض بارداری را افزایش می دهد. بنابراین حمایت از کارکنان بهداشتی ودرمانی باردار در محیط کار و ارایه راهکارهای مناسب در این زمینه باید مورد توجه سازمان های ذیربط قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عوامل خطر شغلی، عوارض بارداری، کارکنان بهداشتی درمانی
  • فاطمه عباسی، هادی فرهادی* صفحات 55-66
    مقدمه

    کیفیت زندگی کاری یکی از مهمترین متغیرهای حوزه روانشناسی صنعتی و سازمانی است که با ایجاد نشاط سازمانی منجر به افزایش عملکرد فردی و بهره وری سازمانی می گردد. سازمانهای امروزی اقدامات متعددی را در جهت بهبود کیفیت زندگی کاری و نشاط کارکنان به کار می گیرند، یکی از جدیدترین این روش ها، استفاده از واقعیت مجازی است.

    روش بررسی

     هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی واقعیت مجازی بر کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی کارکنان بود. پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه این پژوهش 30 نفر از کارکنان سازمان انرژی های نو ایران بودند که در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار این پژوهش، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) و نشاط سازمانی کرولف (2007) بود. گروه 15 نفره آزمایش طی مدت 8 جلسه (هر جلسه 10 دقیقه) تحت بسته آموزش واقعیت مجازی قرار گرفتند. پس از جمع آوری دیتاها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد تفاوت بین میانگین های نمرات پس آزمون کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی در دو گروه آزمایش و کنترل معنی دار است (01/0>P). بنابراین می توان گفت بسته واقعیت مجازی بر کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی تاثیر مطلوبی دارد و موجب بهبود کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی می شود.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می گردد سازمان ها و شرکت ها از بسته واقعیت مجازی در جهت بهبود کیفیت زندگی کاری و نشاط سازمانی کارکنان خود استفاده کنند.

    کلیدواژگان: واقعیت مجازی، کیفیت زندگی کاری، نشاط سازمانی
  • غلامحسین حلوانی، زهرا ابراهیمی، نوید مهراب، حمیده میهن پور* صفحات 67-76
    مقدمه

    حوادث خانگی به معنای سوانحی است که در خانه یا محیط اطراف آن روی می دهد و دلیل اصلی مرگ و میر و معلولیت افراد بخصوص کودکان می باشد. ارزیابی ریسک یک روش سازمان یافته جهت شناسایی، پیش بینی و تقلیل ریسک به یک سطح قابل قبول است. بنابراین هدف ما در این مطالعه، شناسایی و ارزیابی خطرات خانگی موجود در منازل شهر یزد برای کودکان زیر 7 سال می باشد.

    روش بررسی: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، تعداد 322 خانوار یزدی به روش خوشه ای از مناطق مختلف شهر انتخاب شدند. داده های مورد نظر با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن توسط متخصصین سنجیده شد، جمع آوری شد (764/0=α). پس از تکمیل پرسشنامه ها، اطلاعات جمع آوری شده در نرم افزار SPSS نسخه 20 وارد شده و با در نظر گرفتن سطح اطمینان 95 درصد آزمون های توصیفی، ANOVA و T-TEST مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    بیشترین جراحات ایجاد شده توسط خطرات به ترتیب بریدگی، شکستگی/در رفتگی و کوفتگی با فراوانی 17درصد، 8/14 درصد و 6/9 است. بیشترین کد ارزیابی ریسک متعلق به ریسک های جزیی با فراوانی 76/39 درصد می باشد و کمترین فراوانی برای ریسک های بحرانی (17/3 درصد) می باشد. بین اکثر خطرات موجود در منازل با مناطق شهر یزد و نوع ساختمان ارتباط معنی داری وجود داشت (p-value<0.05).

    نتیجه گیری:

     یافته های پژوهش حاضر اهمیت ارزیابی ریسک به روش کد ارزیابی ریسک را نشان می دهد که با استفاده از آن می توان به شناسایی و تعیین ریسک نسبی خطرات برای هر بخش منزل پرداخت و براساس اولویت به ارایه راه کارهای پیشگیری کننده و تدوین دستورالعمل های تخصصی ایمنی اقدام نمود. همچنین با استفاده از آموزش و سیاست گذاری های مناسب برای نظارت بر رعایت و اجرای کامل الزامات قانونی در ساختمان سازی حوادث خانگی و عوارض ناشی از آن را کاهش داده و سبب ارتقای فرهنگ ایمنی و کیفیت زندگی خانواده ها شد.

    کلیدواژگان: حوادث خانگی، ارزیابی ریسک، کودکان زیر 7 سال، یزد
  • خاطره اکبری ماشک، خسرو آگین، الهام عمارتکار، محمد غلامی فشارکی، حسن نامدار* صفحات 77-90
    مقدمه

    گاز کلر یکی از عوامل سمی محرک تنفسی با عوارض ریوی بالاست که علیرغم کاربردهای وسیع صنعتی و خانگی نظیر وایتکس، هنوز هیچ آنتی‏دوت اختصاصی در درمان مسمومیت با آن وجود ندارد و درمانهای استاندارد موجود صرفا علامتی است. لذا هدف از این مطالعه بررسی این پاتوژنز از دیدگاه طب‏ ایرانی به‏منظور یافتن راهکارهای درمانی نوین است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مروری ابتدا با جستجوی علل و علایم ‏بالینی مرتبط با مسمومیت استنشاقی گاز کلر از منابع طب‏ نوین و مقایسه آن با علل و علایم مشابه‏ از برخی کتب مرجع طب ‏ایرانی، مطابقت آنها را بررسی نمودیم . سپس به بررسی درمان‏های پیشنهاد‏‏شده از دیدگاه طب ‏ایرانی براساس این علایم و پاتولوژی پرداختیم.

    یافته ها

    پاتولوژی آسیب ریه ناشی از استنشاق گازکلر نوعی (reactive airway dysfunction syndrome)RADS  است که منجر به ایجاد علایمی نظیر دیس‏پنه، هیپوکسمیا، انسداد مجاری ‏تنفسی، پنومونی، ادم‏ ریوی و نهایتا (Acute respiratory distress syndrome)ARDS می‏شود. در بررسی تطبیقی بنظر می‏رسد که این پاتولوژی نزدیکترین مشابهت را با ورم حار ریوی درطب ‏ایرانی دارد. توصیه‏های درمانی این پاتولوژی در طب ‏ایرانی ابتدا خونگیری و سپس استفاده از غذاها و داروهای با مزاج سرد اصلاح‏کننده ریه می‏باشد.

    نتیجه‏ گیری:

     باتوجه به تطابق ادم حاد ریوی ناشی از استنشاق کلر و ورم حار ریوی در طب ایرانی بنظر می‏رسد که بتوان حجامت  را به عنوان یک درمان پیشنهادی اولیه و اورژانسی برای این پاتولوژی در مطالعات بالینی آینده مطرح نمود.

    کلیدواژگان: سندرم اختلال عملکرد واکنشی مجاری هوایی، طب ایرانی، گاز کلر، ادم حاد ریه، ورم حار ریه
|
  • Atefeh Izadrezaei, Mozhgan Ahmadi Nadoushan*, Pantea Lotfi Pages 1-13
    Introduction

     AERMOD model is a Gaussian model, which is widely used to model the emission of air pollutants from different sources and for distances less than 50 km from emission sources. Nowadays, petrochemical industries are one of the essential and cost-effective industries for the country. So, along with the progress of these industries, air pollution control should be considered. The purpose of this study is to model the dispersion of two pollutants, carbon monoxide, and nitrogen oxides, emitted from Maroon petrochemical stacks.

    Materials and Methods

     In this study, the emission of carbon monoxide and nitrogen oxides from the stacks of the Maroon Petrochemical Complex was modeled using the AERMOD model in 2019. For modeling the dispersion of pollutants using AERMOD, which is the model proposed by the EPA for comprehensive studies of air pollution, the three-hour data from Bandar Mahshahr synoptic station as well as a digital elevation model with 30 m pixel size were gathered and then modeling was done in an area of 2500 square kilometers. 

    Results

     The results indicated that the average annual concentration of nitrogen dioxide and carbon monoxide pollutants was 1.44 and 1.3 mg/m3, respectively, at a distance of 900 meters from the stacks. This land area includes Maroon Petrochemical Complex and does not affect residential areas.

    Conclusion

     The results of this study also indicated that the AERMOD model is suitable for comprehensive studies, with a focus on pollution concentration. The results of this study showed that the concentration of carbon monoxide and nitrogen dioxide pollutants is lower than the standards assigned by the Iranian Department of Environment. Maintenance programs, employee health monitoring, output control, and appropriate controls under EPA recommendations have a significant impact on controlling and reducing pollutant emissions. The result of this study also showed that the AERMOD model is highly efficient in comprehensive air pollution studies that require a detailed investigation of pollutant concentration.

    Keywords: air pollution, modeling, AERMOD, Petrochemical industries
  • Rasoul Jannaty*, Kamaladdin Abedi, Limo Jannaty Pages 14-24
    Introduction

    Statistics show that occupational accidents in the construction industry are relatively high. Also, a significant percentage of these accidents in this industry leads to death. Therefore, in this study, the parameters affecting the causes of occupational accidents in the construction industry were evaluated using the combined method of Fuzzy logic-AHP and Pareto's theory in Kurdistan province, and management and engineering mitigation measures were determined.

    Methods and Materials: In this study, the effective parameters in the occurrence of accidents in the construction industry were identified and a questionnaire based on fuzzy hierarchical analysis was designed and distributed, which was completed by 83 occupational health and safety specialists in the Kurdistan province of Iran. The data analysis was done based on Fuzzy logic-AHP and Pareto theory.

    Results

     In the evaluation of this study, out of the set of eight factors, unsafe conditions were found to be the most influential factor. Also, among the sub-factors of this index, the two parameters of lack of scaffolding and safety equipment for working at height and lack of protective fences in existing cliffs were the most important.

    Conclusion

     Based on these results, it is suggested that to reduce the occurrence of accidents in this industry, control measures to create safe working conditions at height should be prioritized. Also, paying attention to the parameters determined by the Pareto theory in each factor can easily reduce more than 80% of the causes of occupational accidents in this industry.

    Keywords: Safety, Occupational Accidents, Construction, Fall from a height, Fuzzy logic, Pareto's theory
  • Hussain Mesri, Saeid Mehri, Masoumeh Aghamohammadi* Pages 25-35
    Introduction

     Shift work is one of the factors affecting the performance of employees in the field of health care, which can have important effects on their health. The present study was conducted to compare the problems related to 12 and 24-hour shift work among emergency medical technicians in Ardabil province.

    Materials and Methods

     The present study was descriptive-analytical research that was conducted on 157 technicians from 115 urban emergency centers in Ardabil province who were selected by census method in 2018. The data collection tool was standard shift work (SSW) questionnaire. The data were analyzed through SPSS version 20 software and using descriptive statistics and a chi-square test.

    Results

     The results showed that the physical and mental workload of emergency medical technicians working 12-hour shifts is higher than that of 24-hour shift workers. Also, the willingness of 12-hour shift workers to continue working according to the productivity improvement law was significantly more than urban 24-hour shift workers (P<0.001). 24-hour shift technicians had more time for personal life compared to 12-hour shift workers (P=0.008). Feeling tired during the day, stomachache and heartburn, and back pain were relatively common problems among all emergency medical workers.

    Conclusion

    Considering that the physical and mental workload of 12-hour shift workers is more than 24-hour shifts, it is recommended that managers should prioritize the work schedule of emergency medical technicians, including reducing their working hours.

    Keywords: Shift work, emergency sites, emergency medical technicians, type of shift work
  • Zahra Sepehrmanesh, Alireza Moraveji, Farahnaz Kalantar Mehrjarid* Pages 36-45
    Introduction

    Sleep is one of most essential cycle in a day that has a complex biological pattern. Sleep and sleep disorders have an important role in people's life. Sleep disorders have adverse effect on social performance in addition mental health threat .Prevalence of sleep disorders is increasing specially in young people. Some groups like students have more sleep disorders. This study aimed to assess the relation between mental healths with sleep quality in students.

    Methods and Materials: In this case-control, dormitories students of kashan university of medical science were studied from 2013 to 2014. We selected 200 students include 100 person with sleep disorder and 100 students without sleep disorder by randomized sampling. Three questionnaires used includes: Demographic information, Pittsburgh and GHQ. All data improved with EPIINFO program and were analyzed by SPSS 16. We used chi-square and t-test for analysis of dependent and independent changeable data and regression methods used to control confounding data.

    Results

    This persons were108 female (54%) and 92 male (46%). 22 person were married, and 177 person were single. Mean age in person with sleep disorder was 22.61, and without sleep disorders was 22.35 without significant difference. Psychological disorders like anxiety, depression and physical health have significant relation with sleep disorders (P<0.01). GHQ score was 31.52% in people with sleep disorder and 18.49% without sleep disorder. Sex, dormitory, Marital status, Field of Study, Degree, Grade Point Average, age and time of sleeping have no relation to sleep disorders (P>0.05). Suicidal ideation was 35% in people with sleep disorders and 7% without sleep disorders. Ideation of suicidal attempts was 32% in people with sleep disorder and 7% without sleep disorder (P<0.001)

    Conclusion

    Sleep quality have important role in different items of mental health. Pay attention to improve sleep quality of dormitories students, and necessary actions like advice and training of sleep health is important to improve health status.

    Keywords: Sleep, Mental health, Students
  • MILAD Naja, [email protected], Maryam Moaven Saeidi*, NASIM Khajavian Pages 46-54
    Aims

    Reproductive disorders are mentioned as one of the ten main diseases and work-related injuries and working in the health care field may affect pregnancy and its complications .The aim of this study was to observe the adverse consequences of pregnancy between female health care workers in relation to Occupational risk factors

    Materials& Methods

    This cross-sectional study was performed on 153 female healthcare workers of Gonabad University of Medical Sciences Retrospectively during 2017-2020 who were selected by a Simple random sampling method. Data were collected through a checklist of women Health Care Workers.Data analysis was performed using Descriptive statistics methods , Chi-Square, Mann–Whitney U test with spss22 at a significant level less than 0.05.

    Results

    The frequency of pregnancy complications in female employees was 37.9%. frequency of Premature labour 9.8%, abortion at 3.9%, low birth weight at 6.5%, intrauterine growth restriction 4.6%, spotting and bleeding 25.5%, and pre eclampsia 2% was reported. There was a significant association between some occupational hazards such as stress(0.04), exposure to anesthetic gas(0.015), prolonged standing(0.035), shift work(0.039), and workplace(0.012) with pregnancy complications.There was significant relationship between exposure to anesthetic gas with preterm labour(0.015)and Hours of work with low birth weight(0.013) significant relationship between shift work(0.039), long-standing(0.035) and workplace (0.012)with spotting and bleeding was observed.

    Conclusion

    Our study showed that Some job characteristics and occupational hazards in health care workers affect the mother and the fetus and increase the risk of some pregnancy complications. Therefore, the support of pregnant health care workers in their work environment and the development of appropriate solutions in this regard must be taken into consideration by relevant organizations.

    Keywords: Occupational hazards, Pregnancy Complications, Health Care Workers
  • Fatemeh Abasi, Hadi Farhadi* Pages 55-66
    Introduction

     The quality of work life is one of the most important variables in the field of industrial and organizational psychology, which leads to an increase in individual performance and organizational productivity by creating organizational vitality. Today's organizations use many measures to improve the quality of work life and the vitality of employees, one of the newest methods is the use of virtual reality. 

    Materials and Methods

     The purpose of this research was to investigate the effectiveness of virtual reality on the quality of work life and organizational vitality of employees. The research was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group. The sample of this research was 30 employees of Iran's New Energy Organization, who were assigned in two groups of 15 people, experimental and control. The tools of this research were Walton's quality of work life questionnaire (1973) and Kroloff's organizational vitality (2007). The experimental group of 15 people underwent the virtual reality training package during 8 sessions (10 minutes each session). After collecting the data, they were analyzed using the covariance analysis method.

    Results

     The results showed that the difference between the average scores of the post-test of the quality of work life and organizational vitality in the two experimental and control groups is significant (P<0.01). Therefore, it can be said that the virtual reality package has a favorable effect on the quality of work life and organizational vitality and improves the quality of work life and organizational vitality.

    Conclusion

     It is suggested that organizations and companies use the virtual reality package to improve quality of work life and organizational vitality of their employees.

    Keywords: virtual reality package, quality of work life, organizational vitality
  • Gholamhossein Halvani, Zahra Ebrahimi, Navd Mehrab, Hamideh Mihanpour* Pages 67-76
    Introduction

    Home accidents means accidents that happen in the house or its surroundings, and are the main cause of death and disability of children. Risk assessment is an organized method to identify, predict and reduce risk to an acceptable level. Therefore, our goal in this study is to identify and evaluate domestic hazards in the homes of Yazd city for children under seven years old.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, 322 home accidents were identified in a cluster method from different areas of Yazd city. Data were collected using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were measured by experts (α=0.764). After completing the questionnaires, the collected data were entered into SPSS software version 20 and were analyzed by descriptive tests, ANOVA and T-TEST in confidence level of 95%

    Results

    The most injuries caused by hazards are cuts, bone fractures/dislocations and contusion with a frequency of 17%, 14.8%, and 9.6%, respectively. The highest risk assessment code belongs to minor risks with a frequency of 39.76%, and the lowest frequency is for critical risks (3.17%). There was a significant relationship between most of the risks in homes with the areas of Yazd city and the type of building (p-value<0.05).

    Conclusion

    This study shows the importance of using from the risk assessment code method, which can be used to identify and determine the relative risk of hazards for each part of the house and provide prevention solutions based on priority. Also, by using appropriate training and policies to monitor compliance and full implementation of legal requirements in construction, home accidents and the resulting complications have been reduced, and safety culture and quality of life of families have been improved.

    Keywords: Home Accidents, Risk Assessment, Children under 7 Years Old, Yazd
  • Khatereh Akbari Mashak, Khosro Agin, Elham Emaratkar, Mohammad Gholami Fesharaki, Hasan Namdar* Pages 77-90
    Introduction

     Chlorine gas inhalation is a toxic respiratory irritant associated with high lung complications. Despite its wide industrial and domestic applications such as bleaching detergents, there is no specific treatment for chlorine gas poisoning yet and common standard treatments are mostly supportive. In this regard, this study aimed to find a new treatment for this pathogenesis from the perspective of Persian medicine (PM).

    Materials and methods

     In this review study, at first, we searched the etiologies and clinical symptoms associated with chlorine gas poisoning in modern medicine and then compared them with similar etiologies and symptoms in valuable Persian medical manuscripts. Then we reviewed the proposed treatments for similar illnesses from the point of view of PM.

    Results

     The pathology of lung damage caused by inhalation of chlorine gas is reactive airway dysfunction syndrome (RADS), which leads to dyspnea, hypoxemia, respiratory tract obstruction, pneumonia, pulmonary edema, and finally acute respiratory distress syndrome (ARDS). In a comparative study, it seems that this pathology has the closest similarity with the Persian term“Varme-e-harr riye”. The treatment strategy for this syndrome in PM is bloodletting at the first and then the application of cold-temperament foods and medications to improve the lungs.

    Conclusion

     According to the compatibility of acute pulmonary edema caused by chlorine inhalation and “varam-e-harr riye” in PM, it seems that wet cupping can be considered as a suggested primary and emergency treatment for this pathology in future clinical studies.
    Keywords: Reactive airway dysfunction syndrome (RADS), Persian Medicine, Chlorine gas, Acute pulmonary edema

    Keywords: Reactive airway dysfunction syndrome (RADS), Persian Medicine, Chlorine gas, Acute pulmonary edema