فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1401)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر نیاکوئی*، ویدا حاجی صفحات 1-28

    بررسی سیاست خارجی ایران در قبال بحران سوریه موضوع پراهمیتی است که در رابطه با آن رویکردهای مختلفی وجود دارد. در این پژوهش با توجه به نقش حمایتی پررنگ ایران در تداوم حکومت سوریه به این پرسشها پرداخته می شود که سیاست خارجی ایران در قبال بحران سوریه را در قالب چه نظریه ای بهتر می توان تبیین کرد؟ این سیاست تا چه میزان موفقیت آمیز بوده و چه پیامدهایی را به همراه داشته است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در سوریه عمدتا وجه امنیتی داشته و معطوف به مقابله با تهدیدات، و حفظ نفوذ منطقه ای بوده لذا تبیین آن از منظر رهیافت واقع گرایی و به طور خاص نظریه موازنه تهدید مناسب تر است. این سیاست در مهار تهدیدات امنیتی مستقیم به ویژه قدرت گیری گروه های تکفیری در حوزه منطقه ای غرب ایران و همچنین حفظ نفوذ منطقه ای جمهوری اسلامی، موفقیت آمیز بوده با این حال برخی کاستی ها و پیامدها را نیز به همراه داشته که می توان به گسترش شکافهای مذهبی در منطقه و همچنین افول قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران و گروه های همسو در جهان عرب اشاره کرد. از طرف دیگر، نگاه محدود امنیتی نظامی به حوزه سوریه و ضعف دیپلماسی اقتصادی ایران، و همچنین کنشهای سایر بازیگران تاثیرگذار در سوریه مانند روسیه برای گسترش حوزه نفوذ  نیز بر منافع ایران در این منطقه تاثیرات منفی داشته است. در این پژوهش از روش تحلیلی توصیفی استفاده شده و روش جمع آوری اطلاعات نیز کتابخانه ای است.

    کلیدواژگان: بحران سوریه، واقع گرایی، امنیت، موازنه، اتحاد
  • زهرا هاشمی، حسن شهابی*، مهری حداد نارافشان صفحات 29-46

    در طول تاریخ زنان سیاه پوست بی عدالتی های اجتماعی زیادی شامل نژادپرستی، تبعیض های جنسیتی و یا نابرابری را تجربه کرده اند. آفروفیتوریسم (آفریقای آینده نگر) و زن باوری آفریقایی ایدیولوژی هایی هستند که برای همه زنان آفریقایی تبار طراحی و به عنوان مجموعه ای از جنبش های سیاسی، ایدیولوژیکی و  اجتماعی ظهور پیدا کرده اند و مبتنی بر یک هدف مشترک می باشند: تعریف، ایجاد و دستیابی به برابری سیاسی، اقتصادی، شخصی و اجتماعی برای هر دو جنسیت. این نهضت بر اساس فرهنگ آفریقایی پایه گذاری و متمرکز بر تجارب، تلاش ها، نیازها و مطالبات منحصر به فرد زنان آفریقایی است. این مطالعه توصیفی - مروری با  رویکرد کتابخانه ای و بر اساس مرور متون طراحی شده و به مقایسه و تحلیل  آثاری از دو نویسنده آفریقایی تبار با دو ژانر متفاوت (علمی _ تخیلی و واقع گرا) می پردازد. در این مقایسه نقش جنبش های آفروفیتوریسم، پان آفریقا و زن باوری آفریقایی در احیای زنیت سیاه پوست از دیدگاه این دو نویسنده زن تحلیل و بررسی گردیده و بدنبال پاسخی برای این سوال است که آیا از دیدگاه زنان نویسنده و متفکر آفریقایی تبار، جنبش های زن باوری مبتنی بر فمنیسم غربی برای زنان آفریقایی هم آزادی بخش بوده است یا خیر و نقش آفروفیتوریسم در پیشبرد اهداف زنان آفریقایی تا چه حد راهگشا خواهد بود؟  نتایج این مطالعه بر این امر دلالت دارد که برای  قدرت بخشیدن به زنان سیاه پوست، شنیدن فریاد ظلم ستیزی آن ها و هم چنین هویت یابی، از دیدگاه این دو متفکر و نویسنده برجسته آفریقایی نظام فکری و  فلسفه فمنیسم غربی به تنهایی برای زنان آفریقایی کارساز نیست و برای رسیدن به آرمان های آزادی، زنان سیاهپوست در کنار کسب علم و تکنولوژی فراتر از زمان خود، محتاج به بازگشت به ریشه های اصیل آفریقایی خود نیز می باشند و فمنیسم مبتنی بر آفرروفیتوریسم، که از بنیان های اصیل آفریقایی بر گرفته شده است، راه مطمن تر و اصیل تری برای زنان آفریقایی با پیشینه های مختلف می باشد.

    کلیدواژگان: کشورهای مسلمان آفریقایی، زن باوری، نویسندگان آفریقایی، آفروفیتوریسم، پان آفریقا، هویت، صدا
  • سیده صدیقه حسینی، محمد خورشیدی، علیرضا نائیج* صفحات 47-72

    جایگاه لابی ها به عنوان گروهای ذی نفوذ و تاثیرگذار بر روند تصمیم گیری درکشورایالات متحده امریکاکاملا قانونی وآشکار است، در این میان یهودیان توانسته اند از این فرصت استفاده کنند و جایگاه و قدرت خویش را در میان رقبای خود افزایش دهند تا جایی که تمامی تصمیم گیریها باید از فیلتر لابی های یهودی (که در راس آن صهیونیسم بین الملل قرار دارد) بگذرد و نظارت کامل بر روند تصمیم گیری های داخلی و خارجی با نفوذ و تاثیرگذاری بر کنگره، کاخ سفید، اتاق های فکر و دیگر مراکز تاثیر گذار در روند تصمیم گیری داشته باشد.به تاسی ازمطالب مذکورسوال این است که نقش لابیهای یهودی درتصمیم گذاری وتصمیمسازی سیاست خارجی امریکا درحمایت ازرژیم صهیونیستی چه نقش ایفامیکنند؟(بیان مساله)
    فرضیه تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی وروش گردآوری اسنادی-الکترونیکی وبراساس نظریه تصمیم سازی سیاست گذاری پاسخ میدهد: لابی اسراییل از راه هایی هم چون حمایت مالی از نامزد های انتخابات کنگره و ریاست جمهوری، فشارهای تبلیغاتی در رسانه ها و نیز اعمال نفوذ در محافل علمی در پی هدایت دستگاه سیاست گذاری آمریکا به سمت حمایت از اسراییل می باشد.(فرضیه).ضرورت واهمیت تحقیق: بایدگفت یهودیان از طریق دولت آمریکا بر جهان حکومت میکنند، آنها دیگران را وا می دارند برای آنها بجنگند و کشته شوند.پس لازم است بااین پیش فرض به دنبال رفع ضعفهاوعقب ماندگی های مسلمانان بود.

    کلیدواژگان: لابی، اسرائیل، سیاست خارجی، امریکا، صهیونیزم
  • مهدی یزدان پناه، مریم مرادی*، ابومحمد عسگرخانی صفحات 73-97

    امروزه علم و فناوری یک اصل اساسی برای کشورها به شمار رفته و جوامع به دنبال دستیابی به دانش از راه های مختلف هستند. این پژوهش به دنبال نشان دادن این موضوع است که دیپلماسی علمی و فناوری یک ضرورت قابل اجماع و نهادساز در توسعه سیاسی است و بخشی  از فرآیند توسعه سیاسی داخلی یک کشور به واسطه تحقق سیاست خارجی از دریچه مبادلات و مراودات علمی محقق می شود. برای این منظور، پژوهش حاضر به دنبال یافتن پاسخ های قابل اثبات و دلالت های آشکار نقش دیپلماسی علمی و فناوری در توسعه سیاسی است. به این معنی که دیپلماسی علمی و فناوری با پذیرش و تبادل دانشجویان خارجی، همکاری های بین المللی دانشگاهی و برقراری روابط علمی و تعامل و همکاری پژوهشگران با یکدیگر در عرصه جهانی از طریق فرصت های مطالعاتی، طرح های پژوهشی مشترک، کنفرانس ها و مقالات مشترک، زمینه اجماع و همبستگی بیشتر داخلی بر سر نهادسازی علمی و کاهش کشمکش ها را به صورت طرحی نظری را فراهم می کند. روش گردآوری داده ها مبتنی بر روش اسنادی، راهبرد پژوهش بر مبنای قیاسی، روش تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش توصیفی-تبیینی و ملهم از چارچوب نظری متناظر با دیپلماسی علمی و فناوری است.

    کلیدواژگان: توسعه، علم، فناوری، دیپلماسی، ارتباطات
  • غلامرضا خواجه سروی، لیلا رحمتی پور* صفحات 99-131

    پرواضح است مطالعه و بررسی مسایل و ماهیت روابط بین الملل و سیاست خارجی کشورها همواره مورد توجه صاحب نظران و متفکران حوزه علوم سیاسی و سیاست بین الملل بوده است. از این روی متفکرین و اندیشمندان این عرصه از منظر نظریه های مختلفی سعی در فهم سیاست خارجی کشورها داشته اند. درک و فهم سیاست خارجی ایران نیز از این موضوع مستثنی نبوده است. این موضوع بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 اهمیتی دوچندان یافت. چراکه تغییراتی بنیادین و بازتعریفی کلان در عرصه های هویت ملی و بین المللی به دنبال داشت. این تغییرات هویتی کلان و گسترده ملی و بین المللی که تحت زعامت رهبر انقلاب اسلامی ایران؛ امام خمینی (ره) صورت گرفت، بیش از هر چیز متاثر از مبانی فکری و فقه سیاسی ایشان بود و با توجه به این که بخش اعظمی از روابط بین المللی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با آرمان های اسلامی و مفاهیم مکتبی آمیخته شده است، فهم مبانی فقه سیاسی امام خمینی (ره) به منزله رهبر و ایدیولوگ این حکومت، که مبانی نظری و اصول خاصی را برای سیاست خارجی آن ارایه می نمایند، بسیار ضروری می نماید. لذا نظر به اهمیت موضوع، نگارنده بر آن شد تا به این پرسش اصلی پاسخ دهد که در چارچوب نظریات سازه انگاری، مبانی فقه سیاسی امام خمینی (ره) در تدوین روابط بین المللی و سیاست خارجی ایران از چه جایگاهی برخوردار است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه بدین شکل صورت بندی می گردد که در چارچوب نظریات سازه انگاری، فقه سیاسی امام خمینی(ره) به عنوان یک عامل بسیار مهم و کلیدی در تدوین مبانی هویتی و بازتعریف روابط بین المللی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نقش داشته است. این پژوهش قصد دارد با استفاده از روشی کیفی-تفسیری موضوع مذکور را مورد مداقه و بررسی قرار دهد. همچنین روش مورد استفاده در گردآوری اطلاعات نیز با روش کتابخانه ای و اینترنتی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: سازه انگاری، فقه سیاسی، روابط بین الملل، سیاست خارجی، امام خمینی (ره)
  • حسین غریبی، سید جلال دهقانی فیروزابادی*، احمد نقیب زاده، کیهان برزگر صفحات 133-155

    تغییر در اولویت های راهبردی ایالات متحده و تغییر جهت ژیوپلتیک واشنگتن به سمت منطقه هند-آرام با هدف مهار چین، سبب کاهش اهمیت و به تبع آن، کاهش حضور ایالات متحده در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا شده است. این تحول، فضا را برای نقش آفرینی دیگر قدرت های بزرگ از جمله روسیه و چین، مهیا کرده و به دنبال آن، سیاست منطقه ای جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به عنوان دو قدرت منطقه ای رقیب را تحت تاثیر قرار داده است. در واکنش به این شرایط جدید، ریاض راهبرد تنوع بخشی به شرکای امنیتی اش (و همزمان تلاش برای اخذ تضمین های امنیتی از ایالات متحده) را در پیش گرفته است و در این راستا، حتی گزینه ای چون عادی سازی روابط عربستان با رژیم صهیونیستی نیز، بیش از پیش قوت می گیرد. در سوی دیگر اما ایران، که سیاست منطقه ای اش همواره حول محور مقاومت با حضور خارجی (مشخصا ایالات متحده) در منطقه، تعریف شده است، اکنون با یک تناقض راهبردی مواجه شده است، چرا که این بار این روسیه و چین متحد ایران هستند که به دنبال افزایش نفوذ در منطقه خاورمیانه هستند.
    در چنین فضایی، عامل تمایل همزمان ایالات متحده آمریکا، چین و دیگر قدرت های فرامنطقه ای فعال در منطقه به ایجاد توازن میان تهران و ریاض و همزمان، عامل تمایل دو طرف به مدیریت تهدید دیگری، در عین پرهیز از نپذیرفتن نقش مسلط یکدیگر، دو عاملی هستند که میتوانند منجر به افزایش خوش بینی ها در رابطه با شکل گیری رقابت کنترل شده میان ایران و عربستان شوند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، ایالات متحده، رقابت، همکاری، قدرت منطقه ای
  • جلال درخشه*، محمدامین حضرتی رازلیقی صفحات 157-189

    جنبش اسلامی داغستان از بازیگران موثر در تحولات اجتماعی این منطقه می باشد که با تاثیرپذیری از محیط دینی-فرهنگی چچن، از دو جریان سنتی و سلفی تشکیل شده است. غلبه گرایشات طریقتی و صوفیانه در میان اسلام گرایان داغستان، سبب گردیده است نهضت اسلامی این منطقه از قرن هجدهم به رغم مبارزه مسلحانه با استعمار بیرونی، رویکرد مسامحه آمیز و تساهل گرایانه در داخل پیش گیرد ولی از دهه هشتاد میلادی و به طور خاص با فروپاشی شوروی شاهد ترویج آموزه های سلفی با حمایت قدرت های فرامنطقه ای بوده است. با عنایت به اهمیت و جایگاه احزاب و جماعات اسلام گرا در تحولات معاصر شمال قفقاز، پرسش اصلی مقاله جاری آن است که جنبش اسلامی داغستان چه ماهیتی در میان جنبش های اسلامی معاصر دارد؟ نگارندگان با اتخاذ رویکرد توصیفی-تحلیلی و گردآوری داده های کتابخانه ای درصدد پاسخگویی به پرسش مذکور بوده اند. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که با توجه به گرایش اکثریت جامعه داغستان به طریقت های صوفی و آگاهی فزاینده نسبت به تهدیدات عقاید سلفی در منطقه، رویکرد سنت گرایی طی دهه های آتی همچنان بر جنبش اسلام گرایی این منطقه حاکم خواهد بود و فعالیت های اجتماعی و دینی و نه کنش های سیاسی رسمی و ساختارمند، کانون تمرکز جماعات اسلامی این منطقه را تشکیل می دهد.

    کلیدواژگان: اسلام گرایی، داغستان، طریقت های صوفی، وهابیت
|
  • Amir Niakoee*, Vida Haji Pages 1-28

    Examining Iran's foreign policy towards the Syrian crisis is a very important issue that has different approaches. In this research, taking into account Iran's strong supporting role in the continuation of the Syrian government, the following questions are addressed: What theory can best explain Iran's foreign policy regarding the Syrian crisis? To what extent has this policy been successful and what consequences has it brought? The findings of the research indicate that the foreign policy of the Islamic Republic of Iran in Syria mainly has a security aspect and is aimed at confronting threats and maintaining regional influence, so its explanation is from the perspective of realism approach and specifically the threat balance theory. It is more suitable. This policy has been successful in curbing direct security threats, especially the strengthening of Takfiri groups in the western region of Iran, as well as maintaining the regional influence of the Islamic Republic, however, it has also brought some shortcomings and consequences. We can mention the widening of religious divisions in the region as well as the decline of the soft power of the Islamic Republic of Iran and aligned groups in the Arab world. On the other hand, the limited view of military security on the Syrian area and the weakness of Iran's economic diplomacy, as well as the actions of other influential actors in Syria, such as Russia, to expand the sphere of influence have also had negative effects on Iran's interests in this region. In this research, a descriptive analytical method was used and the data collection method is library.

    Keywords: Syrian crisis, realism, security, balance, unity
  • Zahra Hashemi, Hassan Shahabi*, Mehri Haddad Narafshan Pages 29-46

    Throughout history, black women have experienced many social injustices, including racism, gender discrimination, or inequality. Afrofuturism (futuristic Africa) and African feminism are ideologies designed for all African women and emerged as a set of political, ideological and social movements based on a common goal: definition , creating and achieving political, economic, personal and social equality for both sexes. This movement is based on African culture and is focused on the unique experiences, efforts, needs and demands of African women. This descriptive-review study is designed with a library approach and based on the review of texts, and compares and analyzes the works of two African authors with two different genres (scientific-fictional and realistic). In this comparison, the role of Afro-futurism, Pan-Africanism and African Womanism movements in the revival of black zenith is analyzed and investigated from the point of view of these two women writers, and an answer is sought for the question whether, from the point of view of women writers and thinkers of African origin, the movement Women's beliefs based on Western feminism have been liberating for African women or not, and to what extent will the role of Afro-futurism be helpful in advancing the goals of African women? The results of this study indicate that in order to empower black women, to hear their anti-oppression cry and also to identify themselves, from the point of view of these two prominent African thinkers and writers, Western feminism and philosophy are only for African women. It doesn't work and in order to achieve the ideals of freedom, black women need to return to their original African roots in addition to acquiring science and technology beyond their time, and feminism based on Afrofuturism, which is derived from the original African foundations. It is a more reliable and authentic way for African women from different backgrounds.

    Keywords: African Muslim countries, feminism, African writers, Afro-futurism, Pan-Africanism, identity, voice
  • Sadighe Hoseini, Alireza Naeij* Pages 47-72

    The position of lobbies as influential and influential groups The decision-making process in the United States of America is completely legal and obvious In the meantime, the Jews have been able to seize this opportunity And increase their position and power among their competitorsTo the extent that all decisions should be filtered by Jewish lobbies (Which is headed by International Zionism) pass And full oversight of the internal decision-making process And foreigners with influence and influence over Congress, the White House Thinking rooms and other influential centers In the decision-making process Thanks to the above, the question is the role of Jewish lobbies What role do they play in US foreign policy decision-making in support of the Zionist regime? (Statement of the problem)

    Research hypothesis by descriptive-analytical method and method of document-electronic collection And based on policy-making theory, the answer is:Israeli lobbying in ways such as financially supporting congressional candidates And the presidency, the propaganda pressures in the media As well as influencing scientific circles to seek guidance The US policy apparatus is to support Israel. (Hypothesis). Necessity and importance of research: It must be said that the Jews rule the world through the American government They make others fight for them And be killed. So it is necessary with this The premise was to eliminate the weaknesses and backwardness of the Muslims.

    Keywords: Lobby, Israel, Foreign Policy, America, Zionism
  • Mehdi Yazdanpanah, Maryam Moradi*, Abomohamad Asgarkhani Pages 73-97

    Today, science and technology are considered a basic principle for countries and societies seek to acquire knowledge in different ways. This research seeks to show that scientific and technological diplomacy is a consensus-building and institution-building necessity in political development, and a part of the internal political development process of a country is achieved through the realization of foreign policy through scientific exchanges and exchanges. For this purpose, the current research seeks to find provable answers and clear indications of the role of scientific and technological diplomacy in political development. This means that scientific and technological diplomacy with the acceptance and exchange of foreign students, international academic cooperation and establishment of scientific relations and interaction and cooperation of researchers with each other in the global arena through study opportunities, joint research projects, conferences and joint articles, the field of consensus and solidarity Most of the interior provides a theoretical plan on scientific institutionalization and reduction of conflicts. The data collection method is based on the documentary method, the research strategy is based on analogy, the data analysis method is based on the descriptive-explanatory method and is inspired by the theoretical framework corresponding to scientific and technological diplomacy.

    Keywords: Development, Science, Technology, Diplomacy, Communication
  • Gholamreza Khajesarvi, Leyla Rahmatipor* Pages 99-131

    It is clear that the study and examination of issues and the nature of international relations and foreign policy of countries has always been of interest to experts and thinkers in the field of political science and international politics. For this reason, the thinkers of this field have tried to understand the foreign policy of countries from the perspective of different theories. The understanding of Iran's foreign policy has not been excluded from this issue. This matter became doubly important especially after the victory of the Iranian Islamic Revolution in 1357. Because it was followed by fundamental changes and a major redefinition in the fields of national and international identity. These large-scale and extensive national and international identity changes under the leadership of the leader of the Islamic Revolution of Iran; Imam Khomeini  was more than anything influenced by his intellectual foundations and political jurisprudence and considering that a large part of the international relations and foreign policy of the Islamic Republic of Iran is mixed with Islamic ideals and school concepts. It is very necessary to understand the fundamentals of Imam Khomeini's political jurisprudence as the leader and ideologist of this government, who provide the theoretical foundations and specific principles for its foreign policy. Therefore, due to the importance of the topic, the author decided to answer this main question, what is the position of Imam Khomeini's  political jurisprudence in the formulation of international relations and foreign policy of Iran in the framework of constructivist theories? In response to this question, the hypothesis is formulated in this way that in the framework of constructivist theories, the political jurisprudence of Imam Khomeini  is a very important and key factor in formulating the foundations of identity and redefining international relations and politics. The foreigner of the Islamic Republic of Iran has played a role. This research intends to investigate and investigate the mentioned issue using a qualitative-interpretive method. Also, the method used in collecting information is done by library and internet method.

    Keywords: Structuralism, Political Jurisprudence, International Relations, Foreign Policy, Imam Khomeini
  • Hossein Gharibi, Jalal Dehghani-Firozabadi*, Ahmad Naghibzadeh, Keyhan Barzegar Pages 133-155

    The change in the strategic priorities of the United States and the change in the geopolitical direction of Washington towards the Asia-Pacific with the aim of containing China, has caused a decrease in the importance and, as a result, a decrease in the presence of the United States in the Middle East and North Africa region. This transformation has prepared the space for the Role-Playing of other great powers, including Russia and China, and after that, it has influenced the regional politics of the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia as two competing regional powers. In response to these new conditions, Riyadh has adopted a strategy of diversifying its security partners (and at the same time, trying to obtain security guarantees from the United States), and in this regard, even an option such as normalizing Saudi relations with the Zionist regime has placed on the table. On the other hand, Iran, whose regional policy has always been defined around the axis of resistance to the foreign presence (especially the United States) in the region, now faces a strategic contradiction, because this time, Russia and China are Iran's allieswho seek to increase their influence in the Middle East region.In such an environment, the factor of the simultaneous desire of the United States of America, China, and other extra-regional powers in the region to create a balance between Tehran and Riyadh, and at the same time, the factor of the desire of both sides (Iran and Saudi(to manage another threat, while avoiding not to accept each other's dominant role, are the factors that can lead to optimism regarding the formation of controlled competition between Iran and Saudi Arabia

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Saudi Arabia, United States of America, Cooperation, Competition, Regional Power
  • Jalal Dorakhsheh*, Mohammad Amin Hazrati Razlighi Pages 157-189

    The Islamic movement of Dagestan is one of the affecting players in the social developments of this region, which is influenced by the religious-cultural environment of Chechnya, and consists of two broad schools, traditional and Salafi. Despite the armed struggle against foreign colonial powers, the predominance of Tariqati and Sufi tendencies among Dagestani Islamists has caused the Islamic movement to take a tolerant attitude internally since the 18th century, but since the 1980s, especially with the collapse of the Soviet :union:, Salafi teachings and ethics have been promoted by the support of extra-regional powers. Considering the significance and position of Islamist parties and groups in the contemporary developments of the North Caucasus, the main question of the current article is what is the nature of the Islamic movement of Dagestan among contemporary Islamic movements? The authors have tried to answer the question by adopting a descriptive-analytical approach and collecting library data. The findings of the research reveal that the tendency of the majority of Dagestan's society towards Sufi schools and the growing awareness of the threats of Salafist beliefs in the region, traditionalism will continue to dominate the Islamic movement of the region in the upcoming decades. Therefore, the Islamic groups of Dagestan seek to concentrate on social and religious activities instead of formal-structured political engagement.

    Keywords: Islamism, Dagestan, Sufi tariqas, Wahhabism