فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1402)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه معارف رند، شهریار جلالیان *، فریبا بلوچ، محمدجواد خرازی فرد، امیر ناصر ضیایی، شبنم پور حقانی صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی استحکام باند برشی کامپوزیت به پرسلن Emax با استفاده از روش های مختلف آماده سازی سطح سرامیک بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی 36 دیسک پرسلنی ساخته و به چهار گروه شامل: آماده سازی با 1-سندبلاست(ذرات آلومینای 50 میکرونی)،2-9.5%HFرا به مدت 20 ثانیه،3- ابتدا سندبلاست و سپس توسط HF9.5% و 4-ابتدا توسط9.5%HFوسپس توسط سندبلاست تقسیم شدند.بر روی تمامی نمونه ها عامل سایلن(Bisco.USA،باندینگ(Scotch Bond Multipurpose, 3M USA و کامپوزیت (Z250 3M USAیکسانیبه کار رفت.در نهایت تست استحکام باند برشی آنها انجام شد.میانگین استحکام باند برشی برحسب مگاپاسکال توسطANOVA(a=0.05)وتست Tukey آنالیزشد.الگوی شکست نمونه ها با استریومیکروسکوپ بررسی شد.

    یافته ها

    بالاترین میزان استحکام باند برشی گروه ها به ترتیب مربوط به گروه های سندبلاست+اچ با (6/19±38/52(HF(Mpa ،، اچ با HF +سندبلاست (3/58±26/87 (Mpa، اچ با (4/03±23/28 HF(Mpa (و کمترین استحکام سندبلاست) 2/15±18/87((Mpa بود. (0/001>P) میزان استحکام باندبرشی کامپوزیت به پرسلن emax در گروه سندبلاست بطورمعناداری پایین تر از گروهسندبلاست+اچ (0/001>P) و اچ+سندبلاست(0/002=P) بود. این میزان در گروهسندبلاست+اچ با HF بطورمعناداری بالاتر از گروه اچ با HF بود (0/001>P). این میزان در گروهسندبلاست+اچ باHF بطور معناداری بالاتر از گروهاچ+سندبلاست بود(0/001>P).بیشترین نوع شکست در همه ی گروه ها از نوع کوهزیو بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بالاترین میانگین استحکام باند برشی گروه ها به ترتیب مربوط به سندبلاست+اچ،اچ +سندبلاست،اچ ودر نهایت سندبلاست بود.بیشترین نوع شکست در همه گروه ها از نوع کوهزیو بود.

    کلیدواژگان: استحکام باند برشی، آماده سازی سطح، سرامیک دندانی
  • شیرین سخدری، احمدرضا طلایی پور، مهدیه یاوری پور، فائزه زارع بیدکی * صفحات 9-17
    سابقه وهدف

    دقت اندازه‌گیرهای خطی در تصاویر CBCT ازجمله پارامترهای حایز اهمیت در طرح درمان‌های مختلف می باشد. اینگونه به نظر می‌رسد که عواملی نظیر Slice thickness و پارامترهای تابشی بر دقت اندازه‌گیری‌های خطی تاثیرگذار باشند. بدین ترتیب هدف از انجام این مطالعه بررسی عوامل مذکور بر دقت اندازه‌گیری‌های خطی در CBCT می‌باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی که در شرایط in vitro  انجام شد، سه ماگزیلا و سه مندیبل خشک انسانی انتخاب و در هر نقطه از نواحی قدام، پرمولر و مولر دو سمت ، از ریشه دندان به عنوان مارکر استفاده شد و در محل‌های مورد نظر جایگذاری گردید. قبل از جایگذاری، ارتفاع و عرض آن به وسیله کالیپر دیجیتال اندازه‌گیری شد و به عنوان Gold standard  مشخص گردید. بررسی تصاویر برای هر محل در  slice thickness به ابعاد 0/5، 1، 2 و3 میلی‌متر و کیلوولتاژهای kvp=84 و kvp=90 انجام شد و در نهایت با Gold standard مقایسه گردید. جهت بررسی‌های آماری داده ها از آزمون آماری ANOVA استفاده شد.

    یافته ها

      نتایج این مطالعه نشان داد که Slice thickness، کیلوولتاژ، مکان و نوع فک تاثیر معناداری بر اندازه‌گیری طول مارکر نداشت (p>0.05). با این وجود ارتباط معناداری بین Slice thickness و اندازه‌گیری عرض مارکر، در ناحیه قدام و مولر ماگزیلا و پرمولر و مولر مندیبل، مشاهده شد. (0/05p<) درصورتیکه کیلوولتاژ اثر معناداری بر اندازه‌گیری عرض مارکر نداشت(0/05p>). ازطرفی ارتباط معناداری بین Slice thickness  و کیلوولتاژ در اندازه‌گیزی ناحیه پرمولر ماگزیلا مشاهده شد(0/05p<) درصورتیکه در ناحیه قدام مندیبل اثر slice thickness و کیلوولتاژ، ارتباط معنادار خاصی را نشان نداد(0/05p>)

    نتیجه‌گیری: 

    دقت اندازه گیری‌ها در تصاویرCBCT بسیار بالا می باشد. با این وجود جهت افزایش هر چه بیشتر دقت اندازه‌گیری‌ها در این تکنیک مطلوب است از Slice thickness های نازکتر و کیلوولتاژ بالاتر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: CBCT، Slice thickness، کیلوولتاژ
  • سها خان احمدی، مهدی رفیعی*، نسیم جعفری پژوه، محمدامین فهیمی صفحات 18-24
    سابقه و هدف

    یکی از نگرانی هایی که در مورد درمان ارتودنسی وجود دارد، تحلیل خارجی اپیکالی ریشه می باشد. از این رو هدف از این تحقیق مقایسه ی میزان تحلیل خارجی اپیکالی ریشه ی دندان های خلفی دایمی اندو شده و وایتال بعد از درمان ارتودنسی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مشاهده توصیفی- تحلیلی، 112 ریشه دندان از 28 بیمار در محدوده سنی20 تا 30مراجعه کننده به بخش ارتودنسی دانشگاه آزاد اصفهان که در یک سمت فک دارای یک دندان خلفی درمان ریشه شده و در طرف مقابل همان دندان را به صورت وایتال داشتند انتخاب شدند.ریشه های دندان مولر اول و دوم ماگزیلا (مزیوباکال و دیستوباکال)، ریشه های دندان مولر اول و دوم مندیبل (مزیال ودیستال) بررسی شدند. دورادیوگرافی پانورامیک، قبل از شروع درمان و حداقل یک سال پس از شروع درمان تهیه گردید و نسبت طول ریشه به طول تاج اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های آماری من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    تفاوت معناداری در میزان تحلیل خارجی ریشه های دیستالی (0/001=p) و مزیالی (0/001>p) بین دندان های اندو شده و وایتال مقابل مشاهده شد ولی بین ریشه های دیستوباکال و مزیوباکال دندان های خلفی دایمی وایتال فک بالا (0/499=p) ، اندو شده فک بالا(0/249=p) ،ریشه های مزیال و دیستال دندان های خلفی دایمی وایتال فک پایین (0/398=p) ، اندو شده فک پایین(0/193=p) مشاهده نشد.در مقایسه ی فک بالا و پایین،تفاوت معناداری در میزان تحلیل خارجی ریشه های مزیالی دندان های وایتال (0/075=p.)،ریشه های مزیالی(0/243=p.) و دیستالی(0/324=p.) دندان های اندو شده مشاهده نشد ولی تفاوت معناداری در ریشه های دیستالی در دندان های وایتال مشاهده شد.(0/014=p)که تحلیل در ریشه ی دیستالی فک بالا بیشتر از فک پایین مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    میزان تحلیل اپیکالی خارجی ریشه پس از درمان ارتودنسی در دندان های خلفی درمان ریشه شده کمتر از دندان های وایتال بود.

    کلیدواژگان: تحلیل خارجی ریشه، درمان ریشه، درمان ارتودنسی
  • مرتضی گرجی، مریم سیدمجیدی *، قدسیه کامرانی، حمید عباس زاده، همت قلی نیا صفحات 25-32
    سابقه و هدف

    کارسینوم سلول سنگفرشی پوست دومین کانسر شایع پوستی است. ممکن است ماست سل ها در پیشرفت تومورها و متاستاز بوسیله افزایش آنژیوژنز نقش ایفا نمایند. هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش ماست سل ها از طریق افزایش آنژیوژنز در تهاجم کارسینوم سلول سنگفرشی پوست سر و گردن بود .

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی ، مقاطع 4 میکرونی از 30 بلوک پارافینه کارسینوم سلول سنگفرشی پوست سر و گردن از نوع خوب تمایز یافته برای ارزیابی دانسیته عروق خونی کوچک با استفاده از ایمونومارکر CD34 وجهت ارزیابی دانسیته ماست سلی با تولوییدین بلو رنگ آمیزی شدند. تعداد عروق کوچک و ماست سل ها در HNCSCC ها در ده فیلد میکروسکوپی در نواحی با بالاترین تراکم ، شمارش شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 و تست های Mann whitney , Kruskal-wallis و Pearson's correlation coefficient آنالیز شد . سطح معنی دار (0/05 P<) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در بررسی ارتباط بین دانسیته ماست سل ها و دانسیته عروق خونی کوچک و این که آیا افزایش ماست سل ها موجب افزایش عروق خونی کوچک می گردد یا خیر، به لحاظ آماری ارتباط معناداری یافت نشد. (0/142= p) و ضریب همبستگی (0/274=r).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده دراین مطالعه ، مبنی بر عدم ارتباط بین تراکم عروق خونی کوچک و تعداد ماست سل ها در کارسینوم سلول سنگفرشی پوست ، به نظر نمی رسد که این روند در پاتوژنز کارسینوم سلول سنگفرشی پوست سر و گردن نقشی ایفا کند .

    کلیدواژگان: کارسینوم سلول سنگفرشی پوست، آنژیوژنز، ماست سل
  • ساناز افضل سلطانی *، سمیه خرمیان طوسی، فاطمه بهرام پور صفحات 33-40
    سابقه و هدف

    حفظ دندان‌های شیری برای داشتن دندان‌های منظم دایمی ضروری است و والدین نقش مهمی در این زمینه دارند. در این مطالعه آگاهی، نگرش و عملکرد والدین کودکان 6 تا 12 ساله در رابطه با مراقبت از دندان‌های شیری بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، 148 نفر از والدین کودکان 6 تا 12 سال مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی البرز در سال 1400 شرکت کردند. میزان آگاهی، نگرش و عملکرد آنان با استفاده از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن تایید شده بود، سنجیده شده و داده ها با استفاده از نرم افزار22 SPSS تحلیل شدند.

    یافته‌ها:

     بیش از 81 درصد شرکت‌کنندگان مادران بودند. بیشتر خانواده‌ها تک‌فرزند و بیشترین سطح تحصیلات پدر و مادر دیپلم بود. بیش از 83 درصد مادران خانه‌دار و بیش از 87 درصد پدران شاغل و 84/5 درصد والدین متاهل بودند. سطح آگاهی، نگرش و عملکرد والدین به ترتیب ضعیف، خوب و سطح ضعیف بود. سطح آگاهی با وضعیت اشتغال مادران رابطه معنی‌دار داشت (0/028=p). سطح نگرش با میزان تحصیلات مادران رابطه معنی‌دار داشت (0/023=p). سطح عملکرد با میزان تحصیلات پدر (0/039=p)، میزان تحصیلات مادر (0/01>p)، وضعیت اشغال مادر (0/005=p) و وضعیت اشتغال پدر (0/013=p) رابطه معنی‌دار داشت. مادران و پدران شاغل سطح عملکرد بیشتری نسبت به مادران خانه‌دار و پدران بیکار داشتند.

    نتیجه‌گیری:

    به نظر می رسد والدین دارای تحصیلات دانشگاهی و شاغل آگاهی ،‌نگرش و عملکرد مطلوب تری نسبت به سایر والدین در مراقبت از دندان های شیری کودکان دارند

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، دندان شیری
  • معصومه شیرزایی * صفحات 41-47
    سابقه و هدف

    استوماتیت آفتی عود کننده یکی از شایعترین بیماری های التهابی دهان با اتیولوژی مولتی فاکتوریال است. عوامل روحی- روانی از فاکتورهای احتمالی مسبب زخمهای آفتی عود کننده است که سطح کورتیزول را تحت تاثیرقرار می دهد.این مطالعه با هدف مقایسه سطوح اضطراب و کورتیزول بزاق در بیماران مبتلا به استوماتیت آفتی عود کننده (دوره فعال بیماری و دوره بهبودی) و افراد سالم صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تحلیلی و مورد-شاهدی نمونه بزاق غیر تحریکی 30 بیمار مبتلا به آفت بالای 10 سال (در مرحله زخم فعال و 2 روز پس از بهبودی) و 30 فرد سالم (گروه شاهد) که از لحاظ سن و جنس همسان بودند، جمع آوری و جهت ارزیابی سطح کورتیزول بزاق (روش الایزا) به ازمایشگاه ارسال شد.همچنین پرسشنامه Hamilton's anxiety scaleبرای ارزیابی سطح اضطراب شرکت کنندگان تکمیل گردید.داده ها با نرم افزار SPSS 20 و آزمون تی تست مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    سطح کورتیزول بزاقی در بیماران مبتلا به آفت در دوره زخم فعال و بهبودی تفاوت معنی داری نداشت (0/171=P). سطح کورتیزول بزاقی در افراد سالم و بیماران مبتلا به زخم فعال آفتی تفاوت معنی داری نداشت (0/272=p). همچنین سطح کورتیزول در بیماران مبتلا به استوماتیت آفتی راجعه در دوره بهبودی و گروه کنترل تفاوت معنی داری نداشت (0/97 = P). میانگین سطح اضطراب افراد مبتلا به آفت 3.2±17.6 و افراد سالم 2.7±9/15. تفاوت آماری مشخصی نداشت (P˃0.05)

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج سطح کورتیزول بزاقی طی دوره اولسراتیو و پس از بهبودی در بیماران مبتلا به آفت و گروه کنترل تفاوتچندانی ندارد همچنین سطح اضطراب و کورتیزول ارتباطی با وقوع آافت ندارد.

    کلیدواژگان: استوماتیت آفتی عود کننده، بزاق، کورتیزول
  • اعظم نحوی، ابوالفضل حسین نتاج، آناهیتا لطفی زاده * صفحات 48-56
    سابقه و هدف

    : اختلالات عضلانی- اسکلتی یک معضل سلامتی و اقتصادی جهانی هستند و اثر قابل توجهی بر کیفیت زندگی دارند. مطالعات نشان داده‌اند که شیوع اختلالات عضلانی- اسکلتی در دندانپزشکان بیشتر است و علایم آن در دوران تحصیل در دانشجویان دندانپزشکی نمایان ‌می‌شوند. مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی شیوع اختلالات عضلانی- اسکلتی در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران و تفاوت آن در دانشجویان چپ دست و راست دست در سال 1400-1399 طراحی شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه‌ی حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری این مطالعه دانشجویان دندانپزشکی مشغول در پری‌کلینیک و کلینیک دانشگاه علوم پزشکی مازندران می‌باشد. در این مطالعه‌، پرسشنامه نوردیک در میان دانشجویان توزیع شد. 133 دانشجوی دندانپزشکی داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند و 12 دانشجو با توجه به معیارهای خروج، از مطالعه خارج شدند؛ در نتیجه تجزیه و تحلیل داده‌ها براساس پرسشنامه 121 دانشجو صورت گرفت. آمار‌های توصیفی با استفاده از فراوانی و درصد گزارش شدند.جهت بررسی ارتباط بین اختلالات عضلانی- اسکلتی با سایر عوامل از آزمون کای دو استفاده شد و با استفاده از نرم‌افزار آماری 22SPSS تجزیه و تحلیل صورت گرفت.

    یافته ها

    شیوع کلی اختلالات اسکلتی عضلانی ٪63/15بود. بیشترین احساس درد، ناراحتی و بی‌حسی طی 12 ماه گذشته مربوط به ناحیه گردن (٪45/5)، شانه‌ها (٪35/5) و بالای کمر (٪33/9) بود. متغیر جنسیت با اختلالات عضلانی- اسکلتی طی 12 ماه گذشته ارتباط معناداری نداشت (0/89=P). بین متغیر چپ دست یا راست دست بودن با اختلالات عضلانی- اسکلتی ارتباط معناداری مشاهده نشد (0/86=P).

    نتیجه گیری

    شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در بین دانشجویان دندانپزشکی بالا بوده و بین افراد راست دست و چپ دست تفاوتی وجود نداشته است. اقدامات پیشگیرانه و آموزش های بیشتر باید در دانشکده های دندانپزشکی ارایه شود.

    کلیدواژگان: شیوع، اختلالات عضلانی- اسکلتی، دانشجویان دندانپزشکی، چپ دست، راست دست، ساری
  • طاهره صحرایی*، مریم طهرانچی، حسن سمیاری صفحات 57-69
    سابقه و هدف

    هدف از این مطالعه مروری ، ارزیابی نتایج و اثرات استفاده یا عدم استفاده از مواد پیوند استخوان در Gap باکال اطراف ایمپلنت فوری، بر روی ابعاد استخوان آلویول و موفقیت ایمپلنت و عوارض آن پس از کاشت ایمپلنت فوری، می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه با استفاده ازنسخه های الکترونیکی مقالات موجود در Pupmed و Google Scholar از سال 2010 تا 20/4/2022 صورت گرفت . مقالات الکترونیکی استخراج شده شامل 14مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی و یک Case report با تعداد بالا و دو Systematic review بر اساس کارآزمایی بالینی بود. همه تحقیقات ، مطالعات بالینی انسانی بودند. مقالاتی که به غیر از زبان انگلیسی و فارسی نوشته شده و مطالعات آزمایشگاهی و حیوانی و موارد استفاده ازغشا کلاژن در هنگام کاشت ایمپلنت فوری از مطالعه حذف شدند. سن بیماران بالای 18 سال ومدت ارزیابی انجام شده ، چهار ماه و بیشتر بود. در نهایت 17 مقاله مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    تاثیر استفاده یا عدم استفاده از Bone Graft در شکاف باکال را ، بر روی شکست ایمپلنت ، نمیتوان تایید کرد . به نظر می رسد بر روی کاهش تحلیل افقی و عمودی پلیت باکال اثر قابل توجهی ندارد وبرروی زیبایی بافت نرم اطراف ایمپلنت ومقدار تحلیل مخاط لثه مید باکال و کاهش تحلیل افقی و عمودی پلیت باکال ، اثر متوسطی دارد . با کاربرد پودراستخوان عوارض جزیی جراحی مانند درد کمی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: Immediate implant، Bone Augmentation، Distance Gap، Bone graft، Buccal Gap
  • فاطمه آیت اللهی، امیرعلی زاهدی نژاد، آیدا باقری حریری، جلیل مدرسی * صفحات 70-75
    سابقه و هدف

    امروزه در درمان دندان های نکروز دارای اپکس باز، با توجه به در دسترس بون مواد بیوسرامیک دارای خواص توانایی القای بافت کلسیفیه روی سمان و تحریک ترمیم لیگامان پریودنتال و استخوان، اپکسیفیکاسیون تک جلسه ای با این مواد نسبت به روش سنتی اپکسیفیکاسیون با کلسیم هیدروکسید، مقبولیت بیشتری پیدا کرده است. سرامیک سرد، یکی از این بیوسرامیک ها است که در مطالعات قبلی نتایج موفقیت آمیزی در درمان اپکسیفیکاسیون نشان داده است.

    گزارش مورد:

     این مقاله، گزارشی از یک مورد موفق اپکسیفیکاسیون با سرامیک سرد (Samin,SJM,Iran) و فالوآپ 10 ماهه دندان مولر دوم فک پایین یک دختر 14 ساله می باشد. در فالواپ 10ماهه، دندان، فاقد علامت بود و ضایعه ی پری اپیکال بعد از 10 ماه بهبود یافت.

    نتیجه‌گیری:

     به نظر می رسد، سرامیک سرد می تواند به عنوان یک ماده ی مطلوب در درمان اپکسیفیکاسیون و جهت تقویت بازسازی بافت پری اپیکال استفاده شود.

    کلیدواژگان: اپکسیفیکاسیون، بیوسرامیک، سرامیک سرد
|
  • Fatemeh Maarefvand, Shahriar Jalalian *, Fariba Balouch, Mohamad javad Kharazifard Pages 1-8
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the shear bond strengthof composite to Emax porcelain using different methods of ceramic surface preparation (in vitro).

    Material and Methods

    In this laboratory study, 36 porcelain disks were made and divided into four equal groups. The first group was prepared by sandblasting with 50 micron alumina particles, in the second group received porcelain level of 9.5% HF for 20 seconds. Group three was first sandblasted and then by HF 9.5% and the fourth group was first prepared by HF 9.5% and then by sandblasting and the same silane, bonding and composite were applied to 36 samples. Finally, their shear bond strength test was performed. The mean shear bond strength in MPa was analyzed by ANOVA (a = 0.05) and Tukey test. The fracture pattern of the samples was examined by stereomicroscope

    Results

    The highest mean shear bond streght of the groups was related to sandblast +etching wigh HF(38.52±6.19 MPa), etching with HF+ sandblast (26.8±3.58 Mpa), etching with HF(23.28±4.03 Mpa), respectively and the least streght was reffered to sandblast (18.87±2.15 Mpa). The shear bond streght of composite to Emax porcelain in sandblast group was lower than sandblast and etching with HF group (p<0.001) and etching with HF and sandblast group (p=0.002). This value was significantly higher in sandblast with HF compare to etching with HF group (p<0.001). The Maximum Failure in all groups was cohesive type.

    Conclusion

    The highest mean shear bond strength of the groups was related to sandblast + etching with HF etching with HF + sandblasting, etching with HF and sandblasting. The most common type of failure in all groups was Cohesive.

    Keywords: Shear bond strength, surface preparation, dental cerami
  • Shirin Sakhdari, Ahmad Reza Talaeipour, Mahdiye Yavaripour, Faeze Zare Bidoki * Pages 9-17
    Background and Aim

    The accuracy of linear measurements in CBCT images is one of the critical parameters in treatment planning. Slice thickness and exposure parameters seem to affect the accuracy of linear measurements. In this study, we investigated the impact of the above factors on the accuracy of linear measurements in CBCT.

    Materials and Methods

    For the in vitro experiment, three dry human maxilla and mandibles were selected and the roots of their teeth were used as markers at the points of the anterior, premolars, and molars on both sides and placed in the desired locations. A digital caliper was used to measure its height and width prior to placement as the Gold Standard. For each location, the images were examined in slice thickness with dimensions of 0.5, 1, 2 and 3 mm and a kVp = 84 and a kVp = 90 and the results were then compared with Gold standard. The data were analyzed using the ANOVA test.

    Results

    The results of this study showed that the effect of slice thickness, kvp, location and type of jaw were not significant for measuring the length of the marker (p>0.05) but about measuring the width of marker, in maxillary anterior and molar area and in mandibular premolar and molar area slice thickness was significant (p <0.05) and the effect of kVp was not significant (p >0.05). Similarly, the effects of slice thickness and kVp were also significant in the maxillary premolar area (p <0.05), whereas in the anterior mandibular area, the effect was not significant (p >0.05).

    Conclusion

    The accuracy of CBCT in measurement is very high although, for CBCT measurements to be as accurate as possible, it is desirable to use thinner slice thicknesses and higher voltages.

    Keywords: CBCT, Slice thickness, Kilovoltage
  • Soha KhanAhmadi, Mehdi Rafiei *, Nasim Jafari pozveh, Mohammad Amin Fahimi Pages 18-24
    Background and Aim

    One of the concerns about orthodontic treatment is the external apical root resorption(EARR).Therefore, the aim of this study was to compare the rate of EARR in posterior permanent endodontically treated and vital teeth after orthodontic treatment.

    Materials and methods

    This observational and retrospective study was performed on 112 roots in 28 patients in the age range of 20 to 30 referred to the orthodontic department of Isfahan Azad University who had endodontically traeted teeth on one side of the jaw and contralateral vital teeth on the opposite side. The studied roots were maxillary first and second molars roots (mesiobuccal and distobuccal roots), mandibular first and second molars roots (mesiolingual and mesiobuccal and distal). Two panoramic radiographs were taken before orthodontic treatment and at least one year after orthodontic treatment. In both radiographies, the ratio of crown length to root length was measured in the endodontically treated teeth and the contralateral vital tooth. The results were analyzed using Mann-Whitney test.

    Results

    There was a significant difference in the external resorption of distal (p = 0.001) and mesial (p <0.001) roots between endodontically treated and contralateral vital teeth, but there was no significant difference between distobuccal and mesiobuccal roots of maxillary posterior permanent vital teeth (p=0.499), endodontically treated teeth (p = 0.249), mesial and distal roots of mandibular posterior permanent vital teeth (p = 0.398), endodontically treated teeth (p = 0.193).There was no significant difference in the external resorption of mesial roots of vital teeth (p. 0.075), mesial (p. 0.243) and distal (p = 0.324)roots of endodontically treated teeth between maxillary and mandibular teeth but a significant difference was observed in the distal roots in the vital teeth. (P = 0.014) and root resorption in the distal roots of the maxilla was more than the mandible.

    Conclusion

    External apical root resorption after orthodontic treatment in posterior endodontically treated teeth was lower than vital teeth.

    Keywords: External root resorption, Root canal treatment, Orthodontic treatment
  • Morteza Gorji, Maryam Seyedmajidi *, Ghodsieh Kamrani, Hamid Abbaszadeh, Hemmat Gholinia Pages 25-32
    Background and Aim

    Cutaneous squamous cell carcinoma (CSCC) is the second most common skin cancer. Mast cells may play a role in tumor progression and metastasis by increasing angiogenesis. The aim of this study was to investigate the role of mast cells by increasing angiogenesis in invasion of head and neck cutaneous squamous cell carcinoma.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 4 microns slices gotten from 30 paraffined blocks of head & neck well differentiated CSCC stained for evaluation of small blood vessels density using CD34 immunomarker and evaluation of mast cell density with toluidine blue. The number of small vessels and mast cells were counted in ten microscopic fields in the areas with the highest density. Data were analyzed using SPSS software version 21 and Mann Whitney, Kruskal-wallis and Pearson's correlation coefficient tests. Significance level was considered as P <0.05.

    Results

    There was no statistically significant relationship between the density of mast cells and the density of small blood vessels and whether the increase in mast cells causes the increase of small blood vessels or not. (P = 0.142) and correlation coefficient (r = 0.274).

    Conclusion

    According to the results obtained in this study, based on the lack of correlation between the density of small blood vessels and the number of mast cells in cutaneous squamous cell carcinoma, this trend does not seem to play a role in the pathogenesis of head & neck cutaneous squamous cell carcinoma.

    Keywords: Cutaneous Squamous Cell Carcinoma, Angiogenesis, Microvessels
  • Sanaz Afzalsoltani *, Somayeh Khoramian Tusi, Fatemeh Bahrampour Pages 33-40
    Background & Aim

    Preserving deciduous teeth is necessary to have regular permanent teeth and parents play an important role in this field. In this study, the knowledge, attitude and practice of parents of children aged 6 to 12 years about caring for primary teeth were assessed.

    Material and Methods

    In this descriptive-analytical and cross-sectional study, 148 parents of children aged 6 to 12 years referred to Alborz Dental School in 2020 participated. Their knowledge, attitude and practice were measured using a questionnaire whose validity and reliability were confirmed. Data were analyzed using SPSS software version 22.

    Results

    : More than 81% of the participants were mothers. Most families had one child and the highest level of education of parents was diploma More than 83% of mothers were housewives, more than 87% of fathers were employed and 84. 5% of parents were married. In parents, the level of knowledge was poor, the level of attitude was good and the level of performance was poor. The level of knowledge had a significant relationship with the employment status of mothers (p=0. 028). Attitude level had a significant relationship with mothers' education (p=0. 023). Performance level had a significant relationship with father's education (p=0. 039), mother's education (p<0. 01), mother's employment status (p= 0. 005) and father's employment status (p=0. 013). Working mothers and fathers had higher performance levels than housewives and unemployed fathers.

    Conclusion

    It seems necessary to take measures to educate parents about taking care of milk teeth of children aged 6 to 12 years.

    Keywords: knowledge, attitude, practice, primary teeth
  • Masoomeh Shirzaiy * Pages 41-47
    Background and aim

    Recurrent aphthous stomatitis is one of the most common inflammatory diseases of the oral mucosa with multifactorial etiology . Psychological factors is one of possible factors cause to recurrent aphthous ulcers and salivary cortisol level also influenced by anxiety, this study aimed to compare salivary cortisol levels in patients with recurrent aphthous ulcers( during active disease and after healing )with healthy persons.

    Material and Methods

    In this case-control study unstimulated salivary samples from 30 patient with RAS above 10 years (in active ulcerative stage and 2 days after healing) and 30 healthy subjects (control group) who age and gender were matched was collected and transferred to the laboratory for salivary cortisol levels measurement )Eliza method). Hamilton Anxiety Scale questionnaire was also completed to assess the level of anxiety for participants. Data were analyzed using Spss 20 and sample T-Test

    Result

    Salivary cortisol levels in patients with RAS in active ulcerative and healing periods no significant different(P=0.171). Salivary cortisol levels in healthy subjects and patients with RAS in acute phase no significant different (p=0.272). Also cortisol levels in patients with recurrent aphthous stomatitis in healing period and control group no significant different .(P = 0.97) The mean anxiety level of people with RAS 17.6 ± 3.2 and healthy people 15.9± 2.7 no significant different (P˃0.05)

    Conclusion

    Considering to the result ,salivary cortisol levels in ulcerative period and after healing in patients with RAS and healthy subjects no different . Also, anxiety and cortisol levels no related to aphthea occurrence .

    Keywords: recurrent aphtus stomatitis, cortisol, Saliva
  • Azam Nahvi, Abolfazl Hosseinnataj, Anhita Lotfizadeh * Pages 48-56
    Introduction

    Musculoskeletal disorders are global problems and have a significant impact on quality of life. Studies show that the symptoms are shown in dental students before graduation. The purpose of this study was to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders in dental students.

    Methods

    This study is a cross-sectional descriptive analytical study. The study population was dental students working in pre-clinics and clinics of Mazandaran University of Medical Sciences. The data collection tool was Nordic standard questionnaire. The collected data were entered in SPSS 22 statistical software and were analyzed.

    Results

    The data of 121 participants were analyzed. 84 participants (%69.4)had felt pain, discomfort or numbness in at least one part of their body which was mostly in neck (%45.5). No significant relationship was found between right handed/ left handed variables and musculoskeletal disorders (P-Value= 0.862).

    Conclusion

    The prevalence of musculoskeletal disorders among dental students is high. Prevalence measures and further educations must be provided in dental schools.

    Keywords: Prevalence, Musculoskeletal disorders, Dental students, Left-handed, Right-handed, Sari
  • Tahereh Sahraei *, Maryam Tehranchi, Hasan Semyari Pages 57-69
    Background and Aim

    The aim of this review study was to evaluate the results and effects of employing or not using bone graft materials in the buccal gap around the immediate implant, on the alveolar bone dimensions and the success of the implant and its complications after immediate implant placement.

    Material and Methods

    This study was conducted using electronic versions of articles in Pupmed and Google Scholar from 2010 to 20/4/2022. The extracted electronic articles include 14 randomized clinical trial studies, a high number case report and two systematic reviews based on clinical trial. All the researches are human clinical studies . Articles written in English and Persian, as well as laboratory and animal studies and the use of collagen membranes during immediate implant placement, have been excluded from the study. The age of patients is over 18 years and the duration of evaluation is four months and more. Finally, 17 articles were reviewed.

    Conclusion

    The effect of using or not using Bone Graft in buccal gap on implant failure cannot be confirmed. It does not seem to have a significant effect on reducing the horizontal and vertical dimension of the buccal plate and has a moderate effect on the beauty of the soft tissue around the implant and the amount of mid-buccal gingival mucosa dimension and reducing the horizontal and vertical dimension of the buccal plate. With the use of bone powder, minor surgical complications such as pain are slightly increased.

    Keywords: Immediate implant, Bone Augmentation, Distance Gap, Bone graft, Buccal Gap
  • Fatemeh Ayatollahi, Amirali Zahedinejad, Aida Bagheri Hariri, Jalil Modaresi * Pages 70-75
    Background and Aim

    Nowadays, in the treatment of necrotic teeth with open apex, based on the availability of bioceramic biomaterials with the ability of calcified tissue induction on cement and bone and periodontal ligament repairment stimulation using these materials has become more acceptable than the traditional calcium hydroxide apexification method. Cold ceramic is one of these bioceramics that in previous studies has shown successful results in the treatment of apexification.

    Case Report:

     This article was a report of a successful case of apexification with cold ceramic and 10-months follow up of second mandibular molar tooth of a 14-year-old girl. In 10-month-old follow up, the tooth was asymptomatic and the periapical lesion healed after 10 months.

    Conclusion

    : It seems that cold ceramic could be used as a desirable material in the treatment of apexification and to strengthen the regeneration of periapical tissue.

    Keywords: Apexification, Bioceramic, Cold Ceramic