فهرست مطالب

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم مهرآراء، امیر غلامی*، سید محمدمهدی احمدی صفحه 1

    ایجاد تعادل در بخش داخلی و خارجی اقتصاد، یکی از موضوعات مهم برای طراحی سیاست های کلان اقتصادی و اتخاذ سیاست هایی است که موجب ثبات و رشد می شوند. هدف این مطالعه بررسی آثار کسری بودجه و شکاف پس انداز بر کسری حساب جاری در ایران به منظور بازنگری اعتبار فرضیه کسری دوگانه و ارزیابی اعتبار فرضیه کسری سه گانه با ملاحظه اهمیت و نقش محوری پس انداز بخش خصوصی است. جهت دستیابی به این هدف از مدل خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) برای ارزیابی رابطه بلندمدت و برای ارزیابی پویایی کوتاه مدت بین متغیرهای مدل از مکانیسم تصحیح خطا (ECM) در دوره 1396-1357 بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از مطالعه ما نشان می دهد با توجه نقش تعیین کنندگی هر دو متغیر کسری بودجه و شکاف پس انداز با دارابودن رفتاری کاملا متناقض در ایجاد تعادل خارجی در هر دو اقتصاد نفتی و غیرنفتی، اعتبار فرضیه کسری سه گانه تایید می شود. اعتبار فرضیه کسری دوگانه در ایران مورد تایید نیست. در نهایت نتایج این مطالعه بیانگر آن است که نتیجه گیری از انجام آزمون فرضیه کسری دوگانه در ایران با نادیده گرفتن نقش محوری پس انداز بخش خصوصی و اهمیت شکاف پس انداز - سرمایه گذاری بر کسری حساب جاری، ناصحیح و بی اعتبار است.

    کلیدواژگان: کسری سه گانه، کسری دوگانه، پس انداز بخش خصوصی، مدل ARDL
  • صفیه پورمتقی آلمانی، ابوالفضل شاه آبادی*، نادر مهرگان صفحه 2

    بحران های اقتصادی و مالی، مخاطرات، بلایای طبیعی و... جزء جدایی ناپذیر زندگی امروز بشر هستند که دستیابی به رشد و توسعه مستمر و باثبات اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهند. وقوع تکانه های مشترک با عکس العمل های متفاوتی در مناطق مختلف جهان مواجه خواهد شد. این تمایز از تفاوت در تاب آوری مناطق مختلف جهان در مواجهه با شوک های مشترک است. بنابراین پرکردن شکاف های موجود بین تاب آوری اقتصادی کشورهای توسعه یافته با کشورهای درحال توسعه به منظور دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و با ثبات جایگاه ویژه ای دارد. در مطالعه حاضر، سه شکاف بهره وری کل عوامل تولید، نهاد و فراوانی منابع طبیعی بین تاب آوری اقتصادی کشورهای توسعه یافته با کشورهای درحال توسعه شناسایی شده و مورد بررسی قرار گرفته اند. پژوهش حاضر در صدد بررسی تاثیر متغیرهای بهره وری کل عوامل، نهاد و فراوانی منابع طبیعی بر تاب آوری اقتصادی طی دوره زمانی 2016-2007 برای کشورهای منتخب صادرکننده نفت، با استفاده از داده های پنل و به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) است.  نتایج نشان می دهد تاثیر مثبت بهره وری کل عوامل، کیفیت نهادی و اثر متقاطع فراوانی منابع طبیعی و نهاد بر تاب آوری اقتصادی و تاثیر منفی فراوانی منابع بر تاب آوری اقتصادی است.

    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، بهره وری کل عوامل تولید، فراوانی منابع، نهاد
  • سیامک شکوهی فرد، رویا آل عمران*، فرزاد رحیم زاده، امیرعلی فرهنگ صفحه 3

    بازار کار در ایران دستخوش تنگناهایی است که در صورت تداوم می تواند به اقتصاد ملی آسیب برساند. بالا بودن نرخ بیکاری و پایین بودن نرخ مشارکت نیروی کار از جمله این مشکلات است. یکی از عوامل موثر بر سطح اشتغال و نرخ مشارکت نیروی کار، شاخص فساد است. ازاین رو در این تحقیق، با استفاده از روش رگرسیونی کوانتایل، تاثیر شاخص فساد بر نرخ مشارکت نیروی کار و اشتغال در کشورهای منتخب عضو سازمان همکاری اسلامی طی دوره زمانی  2018 -2000 مطالعه شده است. براساس نتایج برآورد مدل، در همه کوانتایل ها، تاثیر فساد بر نرخ مشارکت نیروی کار و اشتغال منفی است، زیرا فساد با تاثیر منفی بر رشد اقتصادی و فضای کسب وکار و منحرف کردن مخارج دولت به سوی اهداف غیرمولد، سطح اشتغال و نرخ مشارکت نیروی کار در کشورهای منتخب را کاهش می دهد. سطح مصرف و کیفیت نهادی نیز در کوانتایل های برآوردی، تاثیر مثبت بر نرخ مشارکت نیروی کار و سطح اشتغال دارند. همچنین در کوانتایل های برآوردی، تاثیر اقتصاد غیررسمی بر نرخ مشارکت نیروی کار و سطح اشتغال منفی است. تاثیر درآمد سرانه بر سطح اشتغال و نرخ مشارکت نیروی کار نیز به ترتیب مثبت و منفی هستند.

    کلیدواژگان: نرخ مشارکت نیروی کار، اشتغال، فساد، رگرسیون کوانتایل
  • امیر تقوی، مصیب پهلوانی، غلامرضا زمانیان*، سحر بشیری صفحه 4

    ارزش بازار شرکت ها و قیمت سهام می تواند به طور قابل توجهی تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند تغییرات نرخ ارز، حجم نقدینگی و ارزش افزوده اقتصادی قرارگیرد. نرخ ارز همواره بر رفتار عرضه و تقاضای بازیگران فعال در بازارهای مالی اثرگذار بوده است. از سوی دیگر رونق و توسعه بازار سرمایه در ایران می تواند یکی از راهکارهای جذب و هدایت نقدینگی به سوی فعالیت های مولد و دستیابی به رشد بلندمدت و مداوم اقتصادی باشد. براین اساس تحقیق حاضر اثرات نامتقارن متغیرهای کلان و ارزش افزوده اقتصادی بر بازده سهام ایران را با استفاده از رویکرد خودرگرسیو با وقفه های گسترده غیرخطی (NARDL) با بهره گیری از داده های سری زمانی سالانه طی دوره q21399-q11380 مورد بررسی قرار داده است. نتایج تحقیق بیانگر غیرخطی بودن مدل برآوردی است بدین صورت که اثر شوک های نرخ ارز، حجم نقدینگی و ارزش افزوده بر بازده سهام در کوتاه مدت و بلندمدت نامتقارن است. افزایش یک درصدی شوک های مثبت و منفی نرخ ارز به ترتیب 2.87 و 19.69 به صورت مستقیم و معنادار بر بازده سهام موثرند. یک درصد تغییر شوک های مثبت و منفی حجم نقدینگی نیز به ترتیب به میزان 16.95 و 4.12 به صورت مستقیم و معنادار بر بازده سهام تاثیر دارند. تاثیر نامتقارن ارزش افزوده اقتصادی نیز به عنوان معیار حساب ملی بر بازده سهام مستقیم و معنادار است.

    کلیدواژگان: بازده سهام، نرخ ارز، حجم نقدینگی، ارزش افزوده، NARDL
  • آرش کتابفروش بدری، اکبر میرزاپور باباجان*، بیت الله اکبری مقدم صفحه 5

    بررسی پویایی قیمت کالاهای نفتی در دوره های زمانی مختلف از اهمیت ویژه ای برخوردار است، چراکه وجود نوسان در قیمت کالاها می تواند به مثابه یک مشکل جدی در سیاست گذاری ها مطرح شود. شوک های سیاست پولی از جمله عواملی هستند که می توانند بر قیمت کالاهای نفتی اثرگذار باشند. بنابراین شناسایی هر چه دقیق تر عوامل موثر بر تغییرات قیمتی می تواند کمک بسزایی به سیاست گذاران نماید. با توجه به این مهم، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر شوک های سیاست پولی بر پویایی قیمت گروه کالاهای نفتی منتخب در ایران با استفاده از مدل بیزین ور در بازه زمانی 1387-1 تا 1396-4 است. کالاهای نفتی منتخب شامل قیر، روغن اسلاک واکس و گوگرد می باشند. نتایج بررسی ها نشان داد که در بلندمدت نقدینگی، قیمت روغن اسلاک واکس و قیمت گوگرد به ترتیب بیشترین تاثیر را بر قیمت قیر، روغن اسلاک واکس و گوگرد داشته اند. نرخ بهره هم کمترین تاثیر را بر کالاهای مورد بررسی داشته است.

    کلیدواژگان: شوک های سیاست پولی، قیمت کالاها، بخش نفت، روش بیزین ور
  • رضا طالبلو، تیمور محمدی، حبیب مروت، محمدمهدی باقری تودشکی* صفحه 6

    در این مقاله با بسط مدل قیمت گذاری دارایی مبتنی بر مصرف و واردکردن احساس به تابع مطلوبیت، با استفاده از معادلات اولر و روش گشتاورهای تعمیم یافته، الگوی قیمت گذاری دارایی بر اساس عامل تنزیل تصادفی با رویکرد سنتی و رفتاری در بورس اوراق بهادار تهران برآورد شده است. برای این کار از دو شاخص احساس گردش مالی بازار و صرف نوسانات برای تخمین احساس استفاده شده است. دوره زمانی تحقیق 99-1390 و نمونه تحقیق دارای 18 گروه بورسی شامل 63 شرکت پذیرفته شده در بورس تهران است. نتایج نشان می دهد مدل (SDF) رفتاری نسبت به مدل سنتی با واقعیت های بورس تهران سازگارتر و کاراتر بوده و ضریب احساس معنادار است. ضریب ریسک پذیری در حالت رفتاری نسبت به مدل سنتی بیشتر است و در هر دو حالت افراد نرخ ترجیح زمانی بالایی دارند و شکیبا هستند.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، مدل CCAPM، روش GMM، عامل تنزیل تصادفی، مدل SDF رفتاری و سنتی(کلاسیک)، شاخص احساس
  • مجتبی باقری تودشکی* صفحه 7

    با فرض اینکه خمس یک تکلیف مالی بوده و از جانب خداوند در ارتباط با دولت اسلامی وضع شده باشد، باید هدف و پایه آن با هم تناسب داشته باشند. مواردی همچون درآمدهای اتفاقی و گنج که از مصادیق مورد تعلق خمس می باشند، با هدف تغییر رفتار سازگارتر بوده تا هدف تامین مالی. اما پایه های مالیاتی مشابه درآمدهای بدست آمده از ناحیه کار و معادن با هدف تامین مالی و توزیع مجدد درآمد سازگارتر است. این مقاله بر مبنای سه فرض زیر بحث خود را دنبال می کند:خمس یک نوع مالیات است، همه مصادیق خمس در ذیل یک پایه مالیاتی با عنوان غنیمت قرار می گیرند و عنوان غنیمت بر همه مصادیق ذکر شده خود در روایات قابل تطبیق است. همچنین این مقاله بیان می کند مراد از غنیمت در آیه خمس چیست؟ ، هدف از این مالیات چیست؟ چه تناسبی ما بین پایه و هدف از آن وجود دارد؟ و سپس نتیجه گیری می کند که اگر معنای غنیمت در آیه خمس سود، فایده خالص (بدون هزینه و مشقت) یا فایده غیر قابل انتظار باشد، در این صورت هدف متناسبتر با این مبنای مالیاتی، یک هدف تخصیصی و توزیعی باشد تا یک هدف تامین مالی

    کلیدواژگان: مالیات، خمس، مبنای مالیات، اهداف مالیات
  • الهه بهلولوند*، اسعد شمشادی صفحه 8

    امروزه سرمایه گذاری در بخش تحقیق و توسعه از جمله موضوعات مهم در برنامه ریزی کلان اقتصادی کشورها، به شمار می آید. با توجه به اینکه هزینه های این نوع سرمایه گذاری قابل توجه است، ارزیابی اثرات مخارج تحقیق و توسعه بر رشد اقتصادی و میزان بازگشت واقعی آن، برای سیاست گذاران اهمیتی ویژه دارد. بنابراین مطالعه حاضر با استفاده از روش میانگین گروهی تلفیقی (PMG) به تحلیل و بررسی اثر مخارج تحقیق و توسعه بر رشد اقتصادی ایران و شرکای منتخب تجاری آن، طی سال های (2018 -2001) می پردازد. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در بلندمدت رشد مخارج تحقیق و توسعه با ضریب 46/0 اثر مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی کشورها دارد. همچنین از متغیرهای رشد موجودی سرمایه فیزیکی و نیروی کار شاغل در مدل استفاده شده است و نتایج بیانگر وجود رابطه علی بلندمدت از سوی متغیرهای مذکور بر رشد اقتصادی است. نتایج کوتاه مدت حاصل از روش PMG برای کشور ایران بیانگر آن است که متغیرهای رشد هزینه های تحقیق و توسعه، موجودی سرمایه فیزیکی و نیروی کار شاغل دارای اثرات مثبت و معنادار بر رشد اقتصادی ایران در دوره بررسی هستند؛ ازاین رو اتخاذ سیاست توسعه اعتبارات به بخش تحقیق و توسعه در کل زیرمجموعه های اقتصادی کشور، هم زمان با افزایش کیفیت و کمیت عوامل تولید برای دستیابی به رشد اقتصادی مستمر و پایدار ضروری است.

    کلیدواژگان: تحقیق و توسعه، هزینه های تحقیق و توسعه، رشد اقتصادی، پانل دیتا، میانگین گیری گروهی(PMG)
  • محمدتقی گیلک حکیم آبادی*، محمدعلی احسانی، مرضیه اسعدی، پریسا مطرانلویی صفحه 9

    یکی از مهم ترین معیارها در سنجش اثر سیاست گذاری اقتصادی، چگونگی تعامل سیاست پولی و مالی و اثر گذاری این تعامل بر رشد اقتصادی است. نکته مهم در مطالعه تعامل میان سیاست های پولی و مالی، همکاری بین این سیاست ها در راستای تحقق اهداف رشد اقتصادی است. بر این اساس، این مقاله با در نظر گرفتن تعامل سیاست های پولی و مالی در دوره های مختلف اقتصاد ایران با استفاده از روش TVP-VAR که می تواند آثار تغییرات سیاست های اقتصادی بر متغیرهای کلان را در طول زمان ارزیابی کند، به مطالعه اثر شوک سیاست های پولی و مالی بر تورم و تولید ناخالص داخلی در دوره زمانی 1379 تا 1398 پرداخته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که اندازه اثر سیاست مالی بر رشد تولید ناخالص داخلی در مقایسه با سیاست پولی بیشتر است. تجزیه و تحلیل تعامل سیاست های پولی و مالی دو نتیجه مهم را نشان می دهد. اول اینکه، افزایش بدهی دولت به دلیل اثر پایدارتر و گسترده تر، اثر بزرگ تری در مقایسه با شوک سیاست های پولی بر رشد تولیدات و افزایش نقدینگی دارد. دوم، سیاست پولی می تواند سبب ایجاد تورم های ماندگارتر شود. مهم ترین توصیه سیاستی این پژوهش این است که با توجه نقش مسلط سیاست مالی در اقتصاد ایران در دوره مورد بررسی، ضروری است که سیاست گذار پولی توجه کافی داشته باشد که بانک مرکزی از چارچوب قاعده مند برای سیاست گذاری پولی با هدف کنترل تورم استفاده نموده و از هدف اصلی خود یعنی کنترل تورم و حفظ رشد اقتصادی باثبات دور نشود.

    کلیدواژگان: تعامل سیاست پولی و مالی، سیاست پولی و مالی قاعده مند، تورم، بدهی دولت، مدل TVP-VAR
  • شهریار زروکی*، مهشید سورچی صفحه 10

    نوسانات بالای قیمت نفت، کشورهای صادرکننده را در معرض چالش های زیادی قرار می دهد. یکی از این چالش ها، کاهش تولید ناخالص داخلی در اثر کاهش قیمت نفت است. اقتصادهایی که توانایی خنثی کردن اثر منفی کاهش های قیمت نفت بر تولید ناخالص داخلی را دارند، به اصطلاح مقاوم هستند. برای آزمون مقاومت اقتصاد ایران در برابر کاهش های قیمت نفت، این پژوهش اثر قیمت حقیقی نفت را بر تولید ناخالص حقیقی و تولید ناخالص حقیقی غیرنفتی با استفاده از داده های فصلی در دوره زمانی 1369:1 تا 1397:4 با الگوی خودتوضیحی با وقفه های توزیعی خطی و غیرخطی مورد آزمون قرار داده است. نتایج حاصل از این پژوهش در بلندمدت نشان می دهد که هم در الگوی اول و هم در الگوی دوم افزایش ها و کاهش ها در قیمت حقیقی نفت اثری مستقیم بر تولید ناخالص حقیقی و تولید ناخالص حقیقی غیرنفتی داشته است، با این تفاوت که در الگوی اول اثر افزایش ها در قیمت حقیقی نفت بیشتر از اثر کاهش ها بر تولید ناخالص حقیقی بوده است، ولی در الگوی دوم اثر کاهش ها بیشتر از اثر افزایش ها بر تولید ناخالص حقیقی غیرنفتی بوده است. همچنین با توجه به اثرگذاری منفی کاهش های قیمت حقیقی نفت بر تولید ناخالص حقیقی و تولید ناخالص حقیقی غیرنفتی ایران، فرضیه این پژوهش مبنی بر عدم مقاومت اقتصاد ایران در برابر کاهش های قیمت حقیقی نفت رد نمی شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، رهیافت نامتقارن، نفت
  • سجاد سالاروندیان*، حسین صمصامی صفحه 11

    یکی از پدیده هایی که وقوع آن در نظام های سرمایه داری بسیار محتمل است، بحران های اقتصادی می باشد. متغیرهای توضیح دهنده بازیابی پس از بحران را می توان به دو دسته متغیرهای ساختاری و سیاستی تقسیم بندی کرد. بنابراین این پرسش مطرح می شود که آیا دولت ها می توانند با اتخاذ سیاست هایی خروج کشورها از بحران های اقتصادی را سرعت بخشند. پژوهش حاضر با هدف پاسخ گویی به این پرسش از داده های مربوط به 42 بحران در 26 کشور از جمله ایران استفاده می کند و با استفاده از روش داده های ترکیبی تلفیق شده به تجزیه وتحلیل داده ها می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد که اولا، سیاست مالی انبساطی اثر منفی و معناداری بر خروج از بحران دارد؛ ثانیا، اثر سیاست پولی بر خروج از بحران به صورت خطی نیست، بلکه در مواردی که بحران ناشی از بحران سیستماتیک بانکی باشد، سیاست پولی اثر منفی و معنادار دارد و در دیگر بحران ها این متغیر اثر مثبت و معناداری بر سرعت خروج از بحران دارد. در ضمن سیاست ارزی اثر مثبت و غیرمعناداری بر سرعت خروج از بحران دارد. به علاوه، سیاست های طرف عرضه از طریق متغیرهای حداقل دستمزد قانونی و مالیات بر درآمد اثر منفی معناداری بر خروج از بحران های اقتصادی دارند. بدین ترتیب سیاست گذاران می توانند با ترکیب سیاست های تقاضا و عرضه برای تسریع خروج اقتصاد از بحران اقدام کنند.

    کلیدواژگان: بحران اقتصادی، سرعت خروج از بحران، سیاست تقاضا، سیاست عرضه
  • سعیده انصاری، رضا روشن*، هادی کشاورز صفحه 12

    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر سرمایه نامشهود و مولفه های آن شامل سرمایه تحقیق و توسعه، سرمایه آموزش و سرمایه نرم افزارهای کامپیوتری، بر شدت انرژی در صنایع کارخانه ای ایران است. یافته ها گویای آن است که متغیرهای استفاده شده در پژوهش حاضر نامانا ولی همجمعاند که بیانگر وجود رابطه بلندمدت بین آنها است. ضرایب بلندمدت مدل های تخمینی پژوهش که با استفاده از روش حداقل مربعات پویا در داده های ترکیبی برآورد شده،  نشان می دهند که سرمایه نامشهود بر شدت انرژی بخش صنعت ایران تاثیر منفی داشته، و افزایش سرمایه نامشهود باعث کاهش شدت انرژی صنایع کارخانه ای ایران شده است. همچنین، ضریب تاثیرگذاری متغیر موجودی سرمایه نرم افزارهای کامپیوتری، سرمایه آموزش و موجودی سرمایه تحقیق و توسعه بر شدت انرژی صنایع کارخانه ای ایران به ترتیب 14/0،3/0- و 08/0- است. همچنین، یافته ها گویای آن است که تکنولوژی بر شدت مصرف انرژی با ضریب 35/0-  تاثیر منفی داشته است. با افزایش هزینه تعمیرات ماشین آلات به فروش، شدت انرژی در صنایع ایران افزایش یافته، درحالی که افزایش در ارزش افزوده  بخش صنعت، باعث کاهش شدت انرژی این بخش شده است.

    کلیدواژگان: سرمایه نامشهود، شدت انرژی، بخش صنعت ایران، هم جمعی در داده های ترکیبی
|
  • Maryam Mehrara, Amir Gholami *, Seyed MohammadMehdi Ahmadi Page 1

    Balancing the internal and external sectors of the economy is one of the important issues for adopting policies that promote stability and growth. The purpose of this study is to investigate the effects of budget deficit and savings gap on the current account deficit in Iran. In this regard, the validity of the twin deficit hypothesis is reviewed and the validity of the triple deficit hypothesis is evaluated considering the importance and role of private sector savings. To achieve this goal, the Autoregressive Distributed Lags (ARDL) model has been used to evaluate the long-run relationship. To evaluate the short-term dynamics between model variables, the Error Correction Model (ECM) in the period 1978-2018 has been used. The results of our study show that considering the determining role of both budget deficit and savings gap variables with having a completely contradictory behavior in creating external balance in both oil and non-oil economies, the validity of the triple deficit hypothesis is confirmed. The validity of the twin deficit hypothesis is not confirmed in Iran. Finally, the results of this study indicate that the conclusion of the twin deficit hypothesis test in Iran, ignoring the pivotal role of private sector savings and the importance of the savings-investment gap on the current account deficit, is incorrect and invalid.

    Keywords: Triple deficit, Twin deficit, Private sector savings, ARDL model
  • Safiyeh Pourmottaghi Almani, Abolfazl Shahabadi *, Nader Mehregan Page 2

    Economic and financial crises, hazards, natural disasters, and are an integral part of human life today, which affect the achievement of continuous and stable economic growth and development. The occurrence of joint shocks will be met with different reactions in different parts of the world. This is the difference between the resilience of different regions of the world in the face of common shocks. Therefore, filling the existing gaps between the economic resilience of developed countries and developing countries in order to achieve continuous and sustainable economic growth and development has a special place. In the present study, three productivity gaps of total factors of production, institution and abundance of natural resources are identified between the economic resilience of developed countries and developing countries. The present study seeks to investigate the effect of three variables of total factor productivity, institution and frequency of natural resources on economic resilience during the period 2007- 2016 using panel data using generalized torque (GMM) method. The results indicate the positive effect of total factor productivity, institutional quality and the intersection of the natural resources abundance and the institution on economic resilience and the negative effect of resource abundance on economic resilience.

    Keywords: economic resilience, Total Factor Productivity, Natural Resources Abundance, institutions
  • Siamak Shokouhifard, Roya Aleemran *, Farzad Rahimzadeh, AmirAli Farhang Page 3

    The labor market in Iran is subject to bottlenecks that, if continued, could damage the national economy. High unemployment and low labor force participation are some of these problems. One of the factors affecting the level of employment and labor force participation rate is the corruption index. Therefore, in this study, using the quantitative regression method, the impact of various corruption index on the labor force participation rate and employment in selected member countries of the Islamic Cooperation Organization during the period 2018-2000 has been studied. Based on the results of model estimation, in all quantiles, the effect of corruption on labor force participation rate and employment is negative. Because corruption reduces the level of employment and labor force participation rates in selected countries by negatively affecting economic growth and the business environment and diverting government spending toward unproductive goals. Consumption level and institutional quality also have a positive effect on labor force participation rate and employment level in estimated quantiles. Also in the estimated quantiles, the impact of informal economy on labor force participation rate and employment level is negative. The effect of per capita income on the level of employment and labor force participation rate was both positive and negative.

    Keywords: Labor Force Participation Rate, employment, Corruption, Quantile Regression
  • Amir Taghavi, Mosayyeb Pahlavani, Gholamreza Zamanian *, Sahar Bashiri Page 4

    The market capitalization of companies and stock prices can be significantly affected by various factors such as exchange rate fluctuations, liquidity, and economic value-added. Exchange rates have always been influenced by the supply and the demand behavior of actors in financial markets. On the other hand, Iran’s capital market development can be a way to absorb the liquidity for productive activities to achieve long-term and continuous economic growth. Accordingly, this study has investigated the asymmetric effects of macro variables and economic value added on Iranian stock returns by applying the NARDL approach and by using annual time series data during the period 1992-2019. The results show that the estimation model is nonlinear. The results show that the effects of exchange rate shocks, liquidity, and value-added on stock returns in the short and long term are asymmetric. Thus, one percent increase in positive and negative exchange rate shocks significantly affects stock returns (respectively 2.37 and 0.22 percent). One percent change in positive and negative liquidity shocks has a direct and significant effect on stock returns. Also, the asymmetric effect of economic value added as a national account proxy on direct stock returns is significant.

    Keywords: Stock returns, Exchange Rate, Liquidity, Value Added, NARDL
  • Arash Ketabforoush Badri, Akbar Mirzapour Babajan *, Beitollah Akbari Moqaddam Page 5

    Examining the dynamics of oil commodity prices at different times is of particular importance, as fluctuations in commodity prices can be a serious problem for policymakers. Monetary policy shocks are among the factors that can affect the price of petroleum products. Therefore, identifying as accurately as possible the factors affecting price changes can be of great help to policymakers. Due to this, the purpose of the present study is to investigate the effect of monetary policy shocks on price dynamics of selected petroleum products group in Iran using Bayesian Var model in the period of 2008-1 to 2017-4. Selected petroleum products include bitumen, slack wax oil and sulfur. The results showed that in the long run, liquidity, the price of slack wax oil and the price of sulfur had the greatest impact on the price of bitumen, slack wax oil and sulfur, respectively. Interest rates have been studied the least impact on commodities.

    Keywords: Monetary policy shocks, commodity prices, oil sector, Bayesian method
  • Reza Talebloo, Teimoor Mohammadi, Habib Morovvat, MohammadMehdi Bagheri Toodeshki * Page 6

    In this paper, we estimate the asset pricing model based on random discount factor (SDF) according to traditional and behavioral approach in the Tehran Stock Exchange by extending the consumption-based asset pricing model (CCAPM), and introducing the sentiment into the utility function, by means of the Euler equations and the generalized method of moments (GMM). To achieving the goal, we apply two indexes of sentiment: the market turnover and the volatility premium. The investigation period is 1390-99 and the case study involves 18 stock exchange groups including 63 companies has listed on the Tehran Stock Exchange. The results demonstrate that the behavioral SDF model is more consistent and efficient with the facts of the Tehran Stock Exchange than the traditional model, and the coefficient of sentiment is significant. The coefficient of risk according to the behavioral model is higher than the traditional model, and in both cases, people have a high time preference rate and are patient.

    Keywords: Capital Asset Pricing, CCAPM Model, GMM Method, Stochastic Discount Factor, Behavioral, Traditional (Classic) SDF Model, Sentiment Index
  • Mojtaba Bagheri Toodeshki * Page 7

    Assuming that khoums is a financial obligation and has been imposed by God in relation to the Islamic state, its purpose and basis must be commensurate. Items such as unexpected incomes and treasure, which are examples of khoums, are more compatible with the aim of changing behavior and distributing income rather than financing, but tax bases similar to business income and mining for financing and redistribution of income are more consistent. This article follows its discussion based on the following three assumptions:-Khoums is a type of tax, All instances of khoums are subject to a tax base called booty-The title of booty is applicable to all the examples mentioned in the narrations.-This article also deals with the issues of what is meant by booty in the verse of Khoums? What is the purpose of this tax? What is the relationship between the base and the purpose of the khoums tax? And then he concludes that if the meaning of booty in the verse of khoums is profit, net benefit (without cost and hardship) or unexpected benefit, then the goal is more appropriate to this tax base, an allocation and distribution goal than a goal Financing

    Keywords: tax, khoms, tax objectives, tax base
  • Elahe Bohloolvand *, Asaad Shemshadi Page 8

    Today, one of the important issues in macroeconomic planning of countries is investing in research and development (R&D). Considering that the cost of this type of investment is significant, It is important for policymakers to assess the effects of R&D spending on economic growth and its real return. Therefore, this study analyzes the effect of R&D expenditures on economic growth for Iran and its selected business partners during the years (2001-2018) using the pooled mean group (PMG) method. The results show that in the long run, R&D expenditures Growth with a coefficient of 0.46 has a positive and significant effect on economic growth of countries. Also, the variables of physical capital stock growth and employed labor force growth have been used in the model and the results indicate that there is a long-term causal relationship between these variables and economic growth. short-term results for Iran indicate that the variables of R&D expenditures growth, physical capital stock growth and employed labor force growth have significant effects on Iran's economic growth in the period under review; Therefore, In order to achieve continuous and sustainable economic growth, it is necessary to increase the credits of the R&D sector in all economic sub-sectors while increasing the quality and quantity of factors of production.

    Keywords: Research & development, Gross Expenditure on R&D, economic growth, Panel Data, Pooled Mean Group (PMG)
  • MohamadTaghi Gilak Hakimabadi *, MohammadAli Ehsani, Marziyeh Asaadi, Parisa Matranlouie Page 9

    One of the most important criteria in measuring the effect of economic policy is how monetary and fiscal policy interact and the effect of this interaction on economic growth. An important point in studying the interaction between monetary and fiscal policies is the coordination between these policies in order to achieve the goals of economic growth. Accordingly, considering the interaction of monetary and fiscal policies in different periods of the Iranian economy using the TVP-VAR method, which can evaluate the effects of economic policy changes on macro variables over time, this article studies the shock effect of monetary and fiscal policies and their impact on the two macroeconomic variables, namely inflation and GDP in the period 1379 to 1398. The results show that the effect of fiscal policy on GDP growth is larger than monetary policy. The analysis of the interaction of monetary and fiscal policies shows two important results. First, the increase in government debt has a greater effect on output growth and increased liquidity than the monetary policy shock due to its more stable and broader effect. Second, monetary policy can lead to more sustained inflation. The most important policy recommendation of this study is that considering the dominant role of fiscal policy in the Iranian economy in the period under review, it is necessary for monetary policymakers to pay sufficient attention to the central bank using a regular monetary policy framework to control inflation and the main goal that is controlling inflation and maintaining stable economic growth.

    Keywords: Measuring the Effect of Monetary, Fiscal Policy Interaction on Macroeconomic Variables, TVP-VAR Approach
  • Shahriyar Zarooki *, Mahshid Sourchi Page 10

    High oil price fluctuations expose exporting countries to many challenges. One of these challenges is the decline in GDP due to oil prices decrease. Economies that can offset the negative impact of oil price decreases on GDP are so-called resilient. Therefore, to test the resilience of Iran's economy against oil price decreases, this study attempts to test the effect of real oil price on real GDP and real non-oil GDP using seasonal data during the period of 1980:1 to 2018:4 with an autoregressive distributed lags (ARDL) method. In the long run, the results of this study show that both in the first model and in the second model, increases and decreases in real oil prices directly affect real oil GDP and real non-oil GDP. The distinction is that in the first model, the effect of increases in real oil prices was greater than the effect of decreases on real GDP, but in the second model, the effect of decreases was greater than the effect of increases on real non-oil GDP. Also, considering the negative impact of real oil price decreases on Iran's real GDP and real non-oil GDP, the hypothesis of this study that Iran's economy is not resistant to real oil price decreases is not rejected.

    Keywords: Resistance Economy, Asymmetric Approach, oil
  • Sajjad Salarvandian *, Hossein Samsami Page 11

    One of the phenomena that is very likely to occur in capitalist systems is economic crises. The variables that explain post-crisis recovery can be divided into two categories; He divided structural and policy variables. Therefore, the question arises as to whether governments can accelerate the exit of countries from economic crises by adopting policies. In order to answer this question, the present study uses data related to 42 crises in 26 countries, including Iran, and analyzes the data using the combined data method. The research findings indicate that, firstly, expansionary fiscal policy has a negative and significant effect on overcoming the crisis. Second, the effect of monetary policy on overcoming the crisis is not linear, but in cases where the crisis is caused by a systematic banking crisis, monetary policy has a negative and significant effect, and in other crises, this variable has a positive and significant effect on the speed of exit from the crisis. Meanwhile, foreign exchange policy has a positive and insignificant effect on the speed of exit from the crisis. In addition, supply-side policies through the variables of legal minimum wage and income tax have a significant negative effect on overcoming economic crises. In this way, policymakers can act by combining supply and demand policies to accelerate the economy's exit from the crisis.

    Keywords: Economic crisis, Recovery of Crisis, Demand Policy, Supply Policy
  • Saideh Ansari, Reza Roshan *, Hadi Keshavarz Page 12

    The main objective of this paper is to investigate the effect of intangible capital and its components, including research and development capital, training capital and computer software capital, on the intensity of energy in industry sector of Iran. The findings indicate that variables used in the present study are non-stationary but Co-integration, which indicates a long-term relationship between them. Long-term coefficients of estimated research models that are estimated using the DOLS method in panel data show that intangible capital has a negative effect on the energy intensity, and the increase in the components of intangible capital has reduced the intensity of energy in the industrial factories of Iran. Impact coefficients of computer software, education and R & D on the energy intensity are 0.14, -0.3 and -0.08 respectively. In addition, impact of technology variable is -0.35.The findings indicate that with increasing costs of machine repairs to sell, the intensity of energy in the Iranian industry has increased, while the increase in the value added of the industry sector has reduced the energy intensity of this sector.

    Keywords: intangible capital, intensity of energy, Iranian industry sector, co-integration in panel data