فهرست مطالب

رویش روان شناسی - سال یازدهم شماره 10 (پیاپی 79، دی 1401)

نشریه رویش روان شناسی
سال یازدهم شماره 10 (پیاپی 79، دی 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/26
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مژده جوانمرد، بهرام پیمان نیا*، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 1-12

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی مداخله حافظه فعال بر بازداری رفتار و حافظه فعال دیداری کودکان مبتلا به علایم اختلال نارسایی توجه/تکانشگری در شهرستان سلسله انجام گردید. این مطالعه از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر 12-8 ساله مدارس ابتدایی شهرستان سلسله در سال تحصیلی 1400-1401 است. دراین پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای 34 نفر از دانش آموزان 8 الی 12 ساله مقطع ابتدایی با ملاک های ورود و خروج به عنوان نمونه نهایی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه 17 نفری قرار گرفتند. سپس گروه آزمایشی به مدت 13 هفته در جلسات 50 دقیقه ای مداخله حافظه فعال کاپیتان لاگ شرکت کردند. لازم به ذکر است هر دو گروه آزمایش و گواه پیش از آغاز جلسات مداخله و پس از اتمام جلسات به خرده مقیاس های بازداری رفتار و حافظه فعال دیداری ابزار مجموعه آزمون عصب روانشناختی کمبریج (کن تب، فرای و همکاران، 1996) پاسخ دادند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیری داده ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون در متغیر های حافظه فعال و بازداری رفتار بین میانگین پس آزمون در گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود دارد (001/0P<). بر مبنای یافته های حاصل می توان گفت مداخله حافظه فعال در ارتقای بازداری رفتار و حافظه فعال دیداری کودکان موثر بود.

    کلیدواژگان: بازداری رفتار، تکانشگری، توجه، حافظه فعال دیداری
  • امین توحیدی ثانی*، ابراهیم نعیمی، جواد خدادادی سنگده صفحات 13-24

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش تعامل های خانوادگی در شکل گیری تاب آوری دانش آموزان، به شیوه کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی انجام گرفته است. نمونه مورد مطالعه این پژوهش شامل دانش آموزان پسر مقطع متوسطه اول شهرستان سبزوار در سال تحصیلی 1401-1400 بود. مشارکت کنندگان در این پژوهش، بر مبنای منطق نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب شدند. یافته های حاصل از مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با 12 دانش آموز به اشباع نظری رسید و تجزیه و تحلیل یافته ها با روش کلایزی انجام گرفت. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه در زمینه نقش تعامل های خانوادگی در شکل گیری تاب آوری دانش آموزان، منجر به شناسایی 58 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی تحت عنوان «تعامل های کلامی موثر»، «تعامل های هیجانی موثر»، «شیوه های کارآمد مدیریتی خانواده»، «شبکه های ارتباطی موثر»، «پرورش مهارت های زندگی توسط والدین» و «تعامل های فرهنگی- معنوی خانواده» گردید. نتایج حاصل از این پژوهش ضمن افزایش بینش نسبت به نقش تعامل های خانواده در شکل گیری تاب آوری دانش آموزان، زمینه کافی برای تدوین برنامه های آموزشی و کاربردی را با هدف افزایش تاب آوری دانش آموزان فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: تعامل های خانواده، تاب آوری، دانش آموزان
  • پرتو سیف الهی اوشانی، روشنک خدابخش پیرکلانی*، عباس عبداللهی، مجید صفاری نیا صفحات 25-36

    تربیت جنسی یکی از حیطه های پرچالش تربیتی در ایران است. این پژوهش تحقیقات پیشین را با هدف پاسخ دادن به دو پرسش اساسی بررسی کرده است: 1) مطالعات پیرامون تربیت جنسی نوجوانان ایران حول چه محورهایی انجام شده است؟ 2) خلاء پژوهشی موجود چیست؟ پژوهش حاضر یک مرور نظام مند به روش PRISMA بوده است و به این منظور مقالات نمایه شده در منابع الکترونیک معتبر داخلی شامل مگیران، سیویلیکا، نورمگز، علم نت، و جهاد دانشگاهی با محوریت تربیت جنسی نوجوانان ایران طی سال های 1385 تا 1401 مورد بررسی قرار گرفته است. از مجموع 161 مقاله اولیه، نهایتا 17 مقاله به پژوهش راه یافت. نتایج حاصله نشان داد این مطالعات عمدتا در چهار دسته طبقه بندی می شوند: 1) پژوهش های کتابخانه ای که غالبا مبتنی بر متون مذهبی بوده و بر مفاهیم عفاف و خویشتن داری پیش از ازدواج تاکید کرده اند، 2) پژوهش های مبتنی بر نظرسنجی از متخصصین آموزشی که بر ضرورت ارایه تربیت جنسی نوجوانان تاکید کرده و موانع موجود را بررسی کرده اند، 3) پژوهش های مبتنی بر نظرسنجی از والدین که عمدتا به مشکلات آن ها در تربیت جنسی فرزندان پرداخته اند، 4) معدود تحقیقات کمی با محوریت نوجوانان که مبتنی بر پاسخ آنان به برخی پرسش نامه های پژوهشی بوده است. خلاء پژوهشی موجود در تحقیقات پیشین، نادیده شمردن نوجوانان و نیازهای آموزشی ایشان است. هیچ تحقیق کیفی جامعی در جهت شناخت دنیای پدیدارشناسانه نسل امروزی صورت نگرفته است. به منظور شنیده شدن نیازهای نوجوانان، ضروری است پژوهش هایی طراحی و اجرا شود که ماحصل آن در تدوین برنامه تربیت جنسی مناسب آن ها به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: تربیت جنسی، خلاء پژوهشی، نوجوان
  • فاطمه انصاری کلاچاهی، عباس صادقی*، امیر قربان پور لفمجانی صفحات 37-48

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای طرحواره های هیجانی در رابطه سبک های دلبستگی و ترومای دوران کودکی با گرایش به روابط فرازناشویی بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه گیلان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از 2061 نفر، 246 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس دلبستگی بزرگسالان تجدید نظر شده (RAAS، کولینز و رید، 1996)، پرسشنامه ترومای کودکی فرم کوتاه شده (CTQ، برنشتاین و همکاران، 2003)، مقیاس نگرش نسبت به روابط فرازناشویی (ATERS، واتلی، 2006) و مقیاس طرحواره های هیجانی (LESS، لیهی، 2002) بود. برای تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری در قالب تحلیل مسیر  استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود   نتایج بوت استرپ نیز نشان داد که مسیر غیرمستقیم سبک دلبستگی ایمن با گرایش به روابط فرازناشویی از طریق طرحواره های هیجانی انطباقی  و غیرانطباقی معنادار بود (05/0>P). مسیر غیرمستقیم سبک دلبستگی اضطرابی-دوسوگرا با گرایش به روابط فرازناشویی از طریق طرحواره های هیجانی انطباقی و غیرانطباقی معنادار بود (01/0> P). مسیر غیرمستقیم ترومای دوران کودکی با گرایش به روابط فرازناشویی از طریق طرحواره های هیجانی انطباقی معنادار بود (05/0>P). از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که طرحواره های هیجانی نقش واسطه ای را بین سبک های دلبستگی و ترومای دوران کودکی با گرایش به روابط فرازناشویی ایفا می کند. لذا لزوم توجه به این عوامل در برنامه های پیشگیری و مشاوره ای ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، ترومای کودکی، روابط فرازناشویی، طرحواره های هیجانی
  • محمد حجتی، محمد عباسی*، عزت الله قدم پور صفحات 49-60

    پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی آموزش مبتنی بر عوامل فردی، خانوادگی و مدرسه ای بر مهارت های اجتماعی و کنترل خشم دانش آموزان انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پژوهش پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر متوسطه دوره دوم شهرستان هرسین بود که در سال تحصیلی 1401- 1400 مشغول به تحصیل بودند. 30 نفر از دانش آموزان یک مدرسه با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه (گروه آزمایشی 15 نفر، گروه گواه 15 نفر) جایگزین گردیدند؛ سپس پرسش نامه های مهارت های اجتماعی ماتسون (MESSY) (ماتسون و همکاران، 1983)، مهارت کنترل خشم (PACT) (حاجتی و همکاران، 1387)، توسط دو گروه تکمیل شد. گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش باور به پرخاشگری، همدلی، جو مدرسه و دلبستگی به مدرسه قرار گرفت و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تجزیه وتحلیل گردید. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان دهنده تفاوت معنادار بین نمرات پس آزمون مهارت های اجتماعی (0001/0>P و 48/61=F) و کنترل خشم (0001/0>P و 69/172=F) در دو گروه آزمایش و گواه بود. بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت بسته آموزش مبتنی بر عوامل فردی، خانوادگی و مدرسه ای روش مداخله ای مناسبی برای افزایش مهارت های اجتماعی و کنترل خشم دانش آموزان پسر است.

    کلیدواژگان: باور به پرخاشگری، همدلی، مهارت های اجتماعی، کنترل خشم
  • فرامرز دانش زاده، حسن اسدزاده*، سیدابوالقاسم مهری نژاد، نعمت ستوده اصل صفحات 61-72

    هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ای مهارت های ارتباطی در رابطه بین ویژگی های شخصیتی با استفاده پرخطر از اینترنت در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان سمنان بود. پژوهش به روش تحلیلی و مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فرهنگیان سمنان در سال تحصیلی 1399-1398 به تعداد 750 نفر بود که از بین آن ها تعداد 275 نفر نمونه به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مهارت های ارتباطی کویین دام (CSQ) (2004)، پنج عاملی شخصیتی کاستا و مک گری (FPQ) (2004) و مقیاس غربالگری استفاده پرخطر از اینترنت جلنچیک و همکاران (QHUI) (2014) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد اثرات مستقیم ویژگی های شخصیتی بر استفاده پرخطر از اینترنت معنادار بود (001/0>p). از طرفی اثر غیرمستقیم ویژگی های شخصیتی بر استفاده پرخطر از اینترنت با میانجی مهارت های ارتباطی معنادار بود (001/0>p).  شاخص های نکویی برازش نیز حاکی از برازش مناسب مدل بود. بر اساس یافته های این پژوهش نتیجه گیری می شود ویژگی های شخصیتی با میانجی مهارت های ارتباطی می تواند مدل استفاده پرخطر از اینترنت را تبیین کند.

    کلیدواژگان: استفاده پرخطر از اینترنت، دانشجویان، مهارت های ارتباطی، ویژگی های شخصیتی
  • زینب پندار، اسفندیار آزاد*، فرامرز سهرابی صفحات 73-82

    این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای هوش هیجانی در رابطه بین الگوی ارتباطی خانواده با مسیولیت پذیری شخصی در نوجوانان انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع مطالعات همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه دانش آموزان دختر و پسر در مقاطع دوره متوسطه دوم شهر تهران از مدرسه نمونه دولتی پسرانه علامه شعرانی منطقه 2 و نمونه دولتی دخترانه نیکان منطقه 2 در سال 1401 بودند که از بین آن ها به صورت در دسترس 300 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس مسیولیت پذیری شخصی (PRSA، مرگلر و شیلد، 2016)، پرسشنامه الگوهای ارتباطی خانواده (FCP، کویرنر و فیتزپاتریک، 2002) و پرسشنامه هوش هیجانی (EIQ، برادبری و گریوز، 2005) بودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل معادلات ساختاری حاکی از برازش مناسب مدل بود. یافته ها نشان داد که جهت گیری گفت و شنود و همنوایی با هوش هیجانی و هوش هیجانی با مسیولیت پذیری شخصی رابطه مستقیم داشتند (001/0p‹). همچنین جهت گیری گفت وشنود و همنوایی به صورت غیر مستقیم از طریق هوش هیجانی توانستند مسیولیت پذیری شخصی در نوجوانان را پیش بینی کنند (001/0p‹). از یافته ها می توان نتیجه گرفت که الگوی ارتباطی خانواده و هوش هیجانی نقش کلیدی در مسیولیت پذیری شخصی نوجوانان دارند و لزوم توجه به این عوامل در تعامل با یکدیگر در برنامه های ارتقای مسیولیت پذیری ضروری است.

    کلیدواژگان: الگوی ارتباطی خانواده، مسئولیت پذیری شخصی، هوش هیجانی
  • لیلا پالیزدار، ماندانا نیکنام* صفحات 83-92

    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی فیلم درمانی بر الگوهای ارتباطی و احساسات مثبت به همسر در زوجین دارای تعارضات زناشویی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش ازمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش کلیه زوجین مراجعه کننده به سرای محله ولیعصر تهران در سال 1398 بود که بر اساس معیارهای ورود 16 زوج به صورت دردسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 8 زوج) جایگزین شدند. برای گروه آزمایش 8 جلسه 2 ساعتی فیلم درمانی در 8 هفته برگزار شد. شرکت کننده ها به وسیله پرسشنامه احساسات مثبت به همسر (PFQ) الری و همکاران (1983) و الگوهای ارتباطی (CPQ)کرستیسن و سالاوی (1984) ارزیابی شدند. داده‏ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون تفاوت معناداری بین دو گروه در الگوهای ارتباطی و ابراز احساسات مثبت به همسر در مرحله پس آزمون وجود دارد (05/0>P). از یافته‏های فوق می‏توان نتیجه گرفت که فیلم درمانی بر بهبود الگوهای ارتباطی و احساسات مثبت به همسر در زوجین دارای تعارضات زناشویی موثر است.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی، تعارضات زناشویی، فیلم درمانی، احساسات مثبت به همسر
  • فریبا احمدی رزدار*، عباس ابوالقاسمی، مهدی پورقاسمیان صفحات 93-104

    هدف پژوهش حاضر بررسی وضوح، تنظیم و پردازش هیجان در پیش بینی آمادگی به درمان در زنان مبتلاء به سرطان بود. این پژوهش توصیفی، از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده مبتلا به سرطان در  بیمارستان امام شهر ادربیل در سال 1398  بودند. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از زنان مبتلا به سرطان که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و مورد بررسی قرار گرفتند. برای اندازه گیری متغیرهای مورد پژوهش از پرسشنامه آمادگی به درمان صفت فراخلق (TMMS، سالووی و همکاران، 1995)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان نسخه کوتاه (CERQ، گارانفسکی و همکاران، 2001) و فرم کوتاه مقیاس پردازش هیجان (EPS، باکر و همکاران، 2007) استفاده شد. داده های پژوهش با روش های ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که بین وضوح، تنظیم و پردازش هیجان با آمادگی به درمان رابطه وجود دارد (05/0>P) از سویی نتایج تحلیل  رگرسیون چند گانه نشان داد 45 درصد آمادگی به درمان در زنان از طریق متغیرهای پیش بین وضوح هیجانی، تنظیم هیجانی و پردازش هیجانی تبیین می شود. این یافته ها حاکی از آن است که تنظیم هیجان و مدیریت هیجانی نقش بسیار مهمی در پیش بینی آمادگی به درمان در زنان مبتلا به سرطان دارد.

    کلیدواژگان: آمادگی به درمان، پردازش هیجان، تنظیم هیجان، وضوح هیجان، سرطان
  • فاطمه کوکبی سیوکی، فریده حمیدی*، حسین فکوری حاجی یار صفحات 105-118

    مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر رضایت زناشویی در زوجین خانواده ناتنی ایرانی صورت گرفت. روش پژوهش کیفی از نوع داده بنیاد بود. جامعه آماری پژوهش در برگیرنده کلیه زوجین خانواده ناتنی ساکن شهر مشهد در سال 1400 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند (با انتخاب داوطلبانه) با در نظر گرفتن نقطه اشباع نظری تعداد 21 زوج (42 نفر) که شرایط شرکت در مصاحبه را داشتند، به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. در پژوهش حاضر برای تحلیل داده ها از نرم افزار MAX QDA به روش داده بنیاد (گراندد تیوری) با کدگذاری مقوله ها و نرم افزار SPSS برای تعیین ضریب کاپا بهره گرفته شد. براساس یافته ها مهارت های ارتباطی زوجین به عنوان عامل اصلی رضایت زناشویی زوجین خانواده ناتنی ایرانی شناسایی شد. همچنین عواملی علی دیگر در رضایت زناشویی زوجین خانواده ناتنی شامل: نحوه و انگیزه ازدواج، سلامت روانی و جسمی، میزان تعهد زوجین به یکدیگر، میزان رضایت از رابطه جنسی، میزان توانمندی زوجین در نقش پذیری، عوامل عاطفی، رفتاری و شخصیتی زوجین، توافق بر سر تربیت فرزندان و نحوه برقراری رابطه با آنها بود. درک و شناسایی عوامل موثر بر رضایت زناشویی در زوجین خانواده ناتنی ایرانی، می تواند به عنوان الگو و مسیری برای زوج ها به ویژه زوجین در شرف ازدواج مجدد قلمداد شده و سرانجام به سلامت جامعه کمک کند.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، زوجین خانواده ناتنی، داده بنیاد
  • پریا سادات صیادی، محسن سعیدمنش*، فرنگیس دمهری صفحات 119-128

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان هیجان مداربرکابوس شبانه و بی ثباتی هیجانی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه مبتلایان به اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به یک کلینیک مغز و اعصاب و روان در یزد در سال 1401 بودند. از بین آنها 40 نفر از داوطلبین واجد شرایط، به شیوه نمونه گیری هدفمند بر اساس معیارهای ورود و خروج پژوهش وارد مطالعه شدند و در ادامه افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه درمان هیجان مدار دریافت کردند در حالی که گروه گواه در لیست انتظار ماندند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس شخصیت مرزیSTB  (جکسون وکلاریج،1991) پرسشنامه شاخص شدت کابوس و رویاهای آشفتهDDNSI  (کراکوف و همکاران،2002) و پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجانیDERS  (گراتز و رویمر، 2004) بودند. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که با کنترل اثر پیش ازمون بین دو گروه آزمایشی و گواه در متغیرهای کابوس شبانه و بی ثباتی هیجانی در مرحله پس آزمون تفاوت معناداری مشاهده می شود(53,F=001/0P<). بر اساس یافته های این پژوهش، نتیجه گرفته می شود درمان هیجان مدار بر بهبود کابوس شبانه و بی ثباتی هیجانی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی موثر است.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، بی ثباتی هیجانی، درمان هیجان مدار، کابوس شبانه
  • فهیمه آخوندی، حسن توزنده جانی*، احمد زنده دل صفحات 129-138

    هدف این پژوهش اتعیین اثربخشی آموزش مهارت های مبتنی بر رویکرد هیجان مدار بر حساسیت اضطرابی و کنترل عواطف زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی بود. این پژوهش از نوع  نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل با مرحله پیگیری به مدت دو ماه بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی بود که جهت استفاده از خدمات روان شناختی در سال 1401- 1400به کلینیک های روان شناسی و مراکز تخصصی ازدواج (تحت پوشش سازمان بهزیستی) شهر تهران مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 30 نفر از این زنان بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. سپس، به طور تصادفی 15 نفر در گروه گواه و 15 نفر در گروه آزمایش جایگزین گردیدند. گروه مداخله آموزش مهارت های مبتنی بر رویکرد هیجان مدار طی 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یکبار دریافت کردند. داده ها با استفاده از مقیاس حساسیت اضطرابی فلوید و همکاران (ASI) (2005) و مقیاس کنترل عواطف ویلیامز و همکاران (ACQ) (1997) جمع آوری و به روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که آموزش مهارت های مبتنی بر رویکرد هیجان مدار بر کاهش حساسیت اضطرابی و افزایش کنترل عواطف اثربخش است (05/0P<) که 7/54 درصد از حساسیت اضطرابی و 4/85 درصد از کنترل عواطف را گزارش کرد. نتیجه گیری می شود این مداخله تاحد زیادی توانست حساسیت اضطرابی را کاهش و کنترل عواطف را افزایش دهند و از این رو می توانند در درمان آسیب های روانشناختی ناشی از روابط فرازناشویی استفاده شود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های مبتنی بر رویکرد هیجان مدار، حساسیت اضطرابی، کنترل عواطف
  • سیده فرزانه صالحی، سحر صفرزاده* صفحات 139-148

    هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی الگوی اهمال کاری زناشویی بر اساس کیفیت زندگی جنسی و درگیری زناشویی با میانجی گری بهزیستی روان شناختی زنان متقاضی طلاق شهر اهواز بود. طرح پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی به روش تحلیل مسیر بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان متقاضی طلاق شهر اهواز بود که در 6 ماه دوم سال 1400 به دادگاه های مربوط به طلاق و مراکز مددکاری وابسته به دادگستری این شهر مراجعه کرده بودند. به این منظور 250 نفر از افراد جامعه ی آماری به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اهمال کاری زناشویی (MPQ) (قربانی نژاد، 1391)، پرسشنامه درگیری زناشویی (MCQ) (سامانی، 1386)، پرسشنامه کیفیت زندگی جنسی زنان (SQOL-F) (سیموند و همکاران، 2005) و مقیاس بهزیستی روان شناختی (PWBS) (ریف و کیز، 1995) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که مدل از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین کیفیت زندگی جنسی، درگیری زناشویی و بهزیستی روان شناختی بر اهمال کاری زناشویی زنان متقاضی طلاق اثرمستقیم دارد (05/0>P). نتایج حاکی از اثر غیرمستقیم کیفیت زندگی جنسی و درگیری زناشویی بر اهمال کاری زناشویی با میانجی گری بهزیستی روان شناختی زنان متقاضی طلاق بود (05/0>P). بنابراین توجه به کیفیت زندگی جنسی، درگیری زناشویی و بهزیستی روان شناختی در جهت کاهش اهمال کاری زناشویی زنان متقاضی طلاق از اهمیت بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: اهمال کاری زناشویی، بهزیستی روان شناختی، درگیری زناشویی، کیفیت زندگی جنسی
  • طاهره دهقانی، فرزانه نیک نژادی* صفحات 149-160

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش گروهی آنلاین تاب آوری بر میل به طلاق، بخشش، امیدواری و انعطاف پذیری شناختی در زنان دارای تجربه خیانت زناشویی بود. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون _ پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، شامل زنان دارای تجربه خیانت زناشویی در اصفهان و مراجعه کننده به مراکز مشاوره در سال 1400 بودند، که 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند و به پرسشنامه میل به طلاق DTS (روزولت و همکاران، 1986)، پرسشنامه بخشش FQ (مالت و همکاران، 2003)، پرسشنامه امیدواری LEQ (اشنایدر و همکاران، 1991) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی CFI (دنیس و وندروال، 2010) پاسخ دادند. برای گروه آزمایشی آموزش تاب آوری در 10جلسه یک ساعته و هفته ای یک بار برگزار شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره  صورت گرفت. یافته ها نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون دو گروه آزمایش و گواه در متغیرهای میل به طلاق (73/5=F؛ 026/0=P) و انعطاف پذیری شناختی (57/9=F؛ 005/0=P) تفاوت معناداری وجود دارد. اما در متغیر بخشش (22/2=F؛ 150/0=P) و امیدواری (19/3=F؛ 087/0=P) تفاوت معناداری وجود ندارد. بر این اساس می توان نتیجه گرفت که مداخله گروهی آنلاین تاب آوری بر میل به طلاق و انعطاف پذیری شناختی موثر بود.

    کلیدواژگان: آموزش گروهی آنلاین تاب آوری، امیدواری، انعطاف پذیری شناختی، بخشش، خیانت زناشویی، میل به طلاق
  • حمزه سلمان پور، علی خادمی*، علی شاکر، علی عیسی زادگان صفحات 161-170

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش هوش جنسی بر عملکرد نعوظی و سازگاری زناشویی مردان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل با دوره پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه ی مردان متاهل با علایم اختلال جنسی بودند که در سال 1399به مراکز مشاوره شهرستان نقده مراجعه کرده بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 40 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری جای گذاری شدند. در این پژوهش گروه آزمایش آموزش هوش جنسی در قالب 9 جلسه 45 دقیقه ای هر هفته دو جلسه را دریافت کردند. همچنین شرکت کنندگان قبل و پس از اجرای آموزش، شاخص بین المللی عملکرد نعوظی (IIEF، روزن و همکاران، 1999) و مقیاس سازگاری زناشویی (DAS گراهام اسپانیر، 1976) را تکمیل نمودند. نتایج تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر نشان داد که آموزش آموزش هوش جنسی بر عملکرد جنسی (001/0p=، 359/+172F =) و سازگاری زناشویی (001/0  p=،690/130F =)  اثر داشته و این تاثیر در دوره ی پیگیری پایدار مانده است. باتوجه به یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد که باید به نقش دوره های هوش جنسی بر کاهش اختلال عملکرد نعوظی و افزایش سازگاری زناشویی مردان توجه کرد.

    کلیدواژگان: اختلال عملکرد نعوظی، سازگاری زناشویی، هوش جنسی
  • فرشته علیزاده، یوسف اعظمی* صفحات 171-180

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی سازگاری زناشویی زوجین براساس نیازهای اساسی روان شناختی و خودشیفتگی انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه های آزاد واحد الکترونیک و واحد تهران مرکز در سال تحصیلی 1401-1400 بود. بدین منظور 223 نفر دانشجوبان با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به مقیاس های سازگاری زناشویی (DAS) اسپانیر (1976)، نیازهای بنیادین روان شناختی (BPNS) دسی و رایان (2001) و مقیاس شخصیت خودشیفته (NPS) راسکین و تری (1988) پاسخ دادند. داده ها با روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین خودمختاری، ارتباط، شایستگی و سازگاری زناشویی زوجین رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0>p)، ولی بین خودشیفتگی و سازگاری زناشویی رابطه معناداری وجود ندارد (05/0<p). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که نیازهای اساسی روان شناختی حدود 22/0 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کند. براساس یافته ها می توان گفت که نیازهای اساسی روان شناختی به ویژه خودمختاری نقش اساسی در سازگاری زناشویی زوجین دارند.

    کلیدواژگان: خودمختاری، ارتباط، شایستگی، سازگاری زناشویی، خودشیفتگی
  • زهرا ایرانی، رضا خاکپور*، معصومه بهبودی صفحات 181-192

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان آنلاین روان پویشی کوتاه مدت فشرده (ISTDP) و درمان وجودی بر مکانیسم های دفاعی بیماران روان تنی مرکز مشاوره بیمارستان امام خمینی تهران بود. این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران روان تنی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و روان شناسی این بیمارستان در سال 1400 بود. تعداد 45 نفر که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه روان درمانی پویشی، درمان وجودی و گواه گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ-40) آندرز و همکاران (1993) بود که در سه مرحله پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دو ماهه توسط هر سه گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار SPSSV19 تحلیل شد. یافته های تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر نشان داد بین گروه ها در مکانیسم های دفاعی تفاوت معنی داری وجود دارد (01/0>P) و درمان آنلاین روان پویشی نسبت به درمان وجودی باعث ارتقای مکانیسم های دفاعی رشدیافته و کاهش مکانیسم های دفاعی رشدنایافته و روان آزرده شد. در نهایت بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش می توان گفت درمان آنلاین روان پویشی کوتاه مدت نسبت به درمان وجودی بر مکانیسم های دفاعی اثربخش تر بوده و لذا آگاهی مشاوران، روانشناسان و سایر متخصصان از این درمان بر مکانیسم های دفاعی می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: بیماران روان تنی، درمان وجودی، روان پویشی کوتاه مدت فشرده، مکانیسم های دفاعی
  • محمد جواد لواف آرانی، سعیده صادقی، محمد لکی، نگین دهقانی سانیج، فاطمه رجبی* صفحات 193-202

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان فراشناختی یکپارچه نگر بر تنظیم هیجان، حساسیت اضطرابی و کیفیت خواب افراد دارای اختلال استرس پس از سانحه صورت گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل با دوره های پیگیری دو ماهه و چهار ماهه بود. جامعه آماری شامل کلیه مراجعه کنندگان به مراکز مشاوره روانشناختی شهر کرمانشاه در سال 1399-1400 با اختلال استرس پس از سانحه بودند، که از بین آن ها 40 نفر به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) جایگذاری شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های تنظیم هیجان (ERQ) گروس و جان (2003)، مقیاس حساسیت اضطرابی-3  (ASI-3) تیلور و کاکس (1998)، شاخص کیفیت خواب پترزبورگ (PSQI) بویس و همکاران (1989) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که بین گروه آزمایشی و گروه گواه از نظر متغیرهای وابسته در مرحله ی پیش آزمون نسبت به پس آزمون و دوره های پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد (01/0< p). بررسی دوره های پیگیری نشان داد که بین دوره های پیگیری و پس آزمون در واقع تفاوت معناداری وجود نداشت  (01/0P>). لذا این نشان دهنده ماندگاری اثر درمان در طول زمان است. از یافته های فوق می توان نتیجه گرفت که از درمان فرا تشخیصی یکپارچه نگر می تواند به عنوان رویکردی موثر در تعدیل و بهبود مشکلات روان شناختی افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، تنظیم هیجان، حساسیت اضطرابی، درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر، کیفیت خواب
  • محبوبه قاسمی، مسعود رضوان حسن آباد* صفحات 203-214

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش میانجی شفقت به خود در رابطه میان دلبستگی با رشد پس از سانحه در بیماران بهبود یافته از کووید -19 صورت گرفت. پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل افراد بهبود یافته از کووید -19 و فعال در شبکه های اجتماعی مجازی در سال 1400 بود. تعداد 204 نفر با روش نمونه گیری دردسترس و پاسخگویی آنلاین به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل سیاهه رشد پس از سانحه (PTGI) دسچی و کالهون (1996)، پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان (AAQ) هازان و شاور (1987) و فرم کوتاه مقیاس شفقت به خود (SCS) ریس  و همکاران (2011) بود. از تحلیل معادلات ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد اثر مستقیم دلبستگی اضطرابی (02/0-=β و 90/0=P) و دلبستگی اجتنابی (04/0=β و 43/0=P) بر رشد پس از سانحه معنادار نیست ولی اثر مستقیم دلبستگی ایمن معنادار بود (34/0=β و 01/0=P). همچنین نتایج نشان داد که اثر دلبستگی ایمن (09/0=β و 01/0=P)، اضطرابی (07/0-=β و 01/0=P) و اجتنابی (10/0-=β و 01/0=P) با میانجیگری شفقت به خود بر رشد پس از سانحه معنادار بود.. در نهایت نتایج نشان داد مدل پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بود. نتیجه پژوهش بیانگر این بود که شفقت به خود میانجی معنادار رابطه دلبستگی با رشد پس از سانحه در بیماران بهبود یافته از کووید - 19 است که می تواند در آموزش ها و مداخله های ارتقا رشد پس از سانحه مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: دلبستگی، رشد پس از سانحه، شفقت به خود، کووید-19
  • سید محمد مهدی رئیس کرمی*، عاطفه مهدی زاده میاندهی، هدی خدادادی پرشکوه، اصغر جمالی صفحات 215-226

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه علی پیوند دانش آموز با مدرسه و یادگیری مشارکتی در دوره همه گیری کرونا با میانجی گری روابط معلم-دانش آموز بود. این پژوهش از لحاظ هدف جزء پژوهش های بنیادین و از لحاظ روش از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان متوسطه دوم شهر رشت در سال 1400-1401 تشکیل دادند که از بین آنها به صورت در دسترس 524 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه پیوند با مدرسه (SBQ) رضایی شریف و همکاران (1393)، پرسشنامه یادگیری مشارکتی (CLQ) چو و باولی (2007) و پرسشنامه ارتباط با معلم و دانش آموز- فرم تجدیدنظر شده (IT-SR) مورری و زوواک (2011) بود. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری مورد تحلیل قرارگرفت. نتایج مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد که پیوند بین دانش آموز و مدرسه نقش مستقیم معناداری بر یادگیری مشارکتی دانش آموزان دارد (01/0>p). همچنین پیوند بین دانش آموز و مدرسه به طور غیر مستقیم و از طریق ارتباط معلم-دانش آموز اثر معناداری بر یادگیری مشارکتی دارد (01/0>p). در نهایت، نتایج مربوط به شاخص های برازندگی مدل نشان داد که مدل پیشنهادی اصلاح شده از برازش مطلوب برخوردار است. در نتیجه پیوند دانش آموز و مدرسه نقشی کلیدی در تحقق یادگیری مشارکتی در دوره کرونا و آموزش مجازی داشته و بهبود روابط معلم و دانش آموز می تواند این رابطه را میانجی گری کند.

    کلیدواژگان: ارتباط معلم-دانش-آموز، پیوند با مدرسه، کووید 19، یادگیری مشارکتی
|
  • Mozhdeh Javanmard, Bahram Peymannia*, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand Pages 1-12

    The aim of the current research study was to determine the effectiveness of working memory intervention on behavioral inhibition and visual working memory in children with symptoms of attention-deficit/impulsivity disorder in Selseleh city. The method was a quasi-experimental pre-test-post-test design with a control group. The statistical population consisted of all boy students of 8-12 years old elementary schools in Selsele city in the academic year 2021-2022. using a multi-stage sampling method, 34 students from 8-12 years old elementary school with inclusion and exclusion criteria were selected as the final sample and randomly assigned to two experimental and control groups of 17 people. Then, the experimental group participated in 50-minute sessions of Captain Log's working memory intervention for 13 weeks. It should be noted Before and after the intervention sessions, Both experimental and control groups answered the subscales of behavioral inhibition and visual working memory of the Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB; Fray & et al, 1996). The MANCOVA results showed that by controlling the effect of the pre-test in the variables of working memory and behavior inhibition there is a significant difference between the post-test average in the experimental group and the control one (P<0.001). It can be said based on the findings, working memory intervention was effective in improving behavior inhibition and visual working memory in children.

    Keywords: Behavior Inhibition, Impulsive Attention, Visual Working Memory
  • Amin Tohidi Sani*, Ebrahim Naeimi, Javad Khodadadi Sangdeh Pages 13-24

    The present study aimed to investigate the role of family interactions in the formation of students’ resilience by adopting the qualitative approach using phenomenology. The population of the study included all male students of junior high schools in Sabzevar, Iran, during the 2021-22 academic year. The participants were selected using the logic of Targeted Sampling and convenience sampling method. Semi-structured interviews with 12 students continued until theoretical saturation was achieved, and the data were analyzed using Colaizzi’s method. The analysis of the data produced by the interviews on the role of family interactions in the formation of students’ resilience resulted in the identification of 58 subcomponents and 6 main components including effective verbal interactions, effective emotional interactions, effective methods of family management, effective communicative networks, nurturing life skills by parents, and families’ cultural-spiritual interactions. The findings of the study enriched insights concerning the role of family interactions in the formation of students’ resilience and provided the necessary context for the development of practical educational programs to increase students’ resilience.

    Keywords: Family interactions, Resilience, Students
  • Parto Seifollahi Oshani, Roshanak Khodabakhsh Pirkalani*, Abbas Abdollahi, Majid Saffarinia Pages 25-36

    Sexuality education is a challenging issue to address in Iran. This research has reviewed the previous studies to answer two fundamental questions: 1) What kind of studies have been conducted on adolescents’ sexuality education in Iran? 2) What are the existing research gaps in the undertaken studies? The present research was carried out based on the PRISMA systematic review protocol and considered all the indexed research in reliable Iranian databases including Magiran, Sivilica, Noormags, Elmnet, and SID which addressed the sexuality education of Iranian adolescents from 1385 to 1401. Out of 161 initial articles, 17 articles were included in the study. The results showed four categories in conducted studies: 1) documentary research mainly based on religious texts which have emphasized chastity and abstinence before marriage, 2) research based on experts’ opinions that have recommended the implementation of adolescents’ sexuality education, and mentioned some existing barriers in this regard, 3) research based on parents’ points of view, which has studied parental problems regarding sexual education of their children, and 4) a few studies based on adolescents’ answers to some questionnaires. The research gap in previous studies is the neglect of adolescents and their educational needs. There is no qualitative research based on recognizing the current generation’s phenomenological world. It seems necessary to design relevant studies to hear adolescents’ voices in order to prepare the appropriate sexuality education program for them.

    Keywords: Sexuality Education, Research Gap, Adolescent, A Review Study
  • Fatemeh Ansari Kolachahi, Abbas Sadeghi*, Amir Qorbanpoor Lafmejani Pages 37-48

    The aim of this study was to investigate the mediating role of emotional schemas in the relationship between attachment styles and childhood trauma with a tendency to extramarital relationships. The research method was descriptive-correlational. The statistical population of the present study consisted of all married students of Guilan University in the academic year 1399-1400, which included 2061 people, and 246 of them entered the study by the available sampling method. Research instruments included the Revised Adult Attachment Scale (RAAS, Collins and Reid, 1996), abbreviated childhood trauma Questionnaire (CTQ, Bernstein et al, 2003), Attitudes Towards Extramarital Relationships Scale (ATERS, Watley, 2006), and Emotional Schemas Scale (LESS, Leahy, 2002). A structural equation modeling method in the form of path analysis was used for data analysis. The results showed that the proposed research model has a good fit. Bootstrap results also showed that the indirect path of secure attachment style with a tendency towards extramarital relationships through adaptive and maladaptive emotional schemas was significant (P<0/05). The indirect path of ambivalent-anxious attachment style with a tendency towards extramarital relationships through adaptive and maladaptive emotional schemas was significant (P<0/01). The indirect path of childhood trauma with a tendency towards extramarital relationships through adaptive emotional schemas was significant (P<0/05). From the above findings, it can be concluded that emotional schemas play a mediating role between attachment styles and childhood trauma with a tendency towards extramarital relationships,  and it is necessary to pay attention to these factors in prevention and counseling programs.

    Keywords: Attachment Styles, Childhood Trauma, Extramarital Relationships, Emotional Schemas
  • Mohamad Hojati, Mohammad Abbasi*, Ezatolah Ghadampour Pages 49-60

    The present study was conducted to assess the feasibility of education based on individual, family, and school factors on social skills and anger control in students. This research was semi-experimental with a pretest-post-test research design with a control group. The study population included high school students (all male students in Harsin county in the academic year 2021-2022). 30 students of a school were selected by purposeful sampling and were replaced into two experimental and control groups (an experimental group of 15 participants, and a control group of 15 participants). Then Matson Social Skills Questionnaire (MESSY) (Matson et al., 1983), and Anger Control Skill (PACT) (Hajti et al., 2017) were completed by two groups. The experimental group was trained for 10 sessions on beliefs about aggression, empathy, school climate, and school attachment, and the control group did not receive any intervention. The collected data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The results of covariance analysis show a significant difference between the post-test scores of social skills (P<0.0001 and F=61.48) and anger control (P<0.0001 and F=172.69) of the two experimental and control groups. Based on the research results, it can be said that the training package based on individual, family, and school factors is a suitable intervention method to increase the social skills and anger control of male students.

    Keywords: Belief about aggression, empathy, social skills, anger control
  • Faramarz Daneshzadeh, Hassan Asadzadeh*, Seyed Abolghasem Mehrinejad, Nemat Sotodehasl Pages 61-72

    The aim of this study was to determine the mediating role of communication skills in the relationship between personality traits and high-risk use of the Internet in the Farhangian University of Semnan students. The research was done by analytical method and structural equation modeling. The statistical population included all undergraduate students of Farhangian University of Semnan in the academic year of 2019-2020, numbering 750 people, out of which 275 people were selected by the available sampling method. To collect data from the Queendom Communication Skills Questionnaire (CSQ) (2004), Costa and McGarry's Five Personality Factors (FPQ) (2004), and the High-Risk Internet Use Screening Scale of Jelenchik & et al (QHUI) (2014) used. In order to analyze the data, structural equation modeling was used. The results of the research showed that the direct effects of personality traits on high-risk use of the Internet were significant (p<0.001). On the other hand, the indirect effect of personality traits on high-risk use of the Internet with the mediation of communication skills was significant (p<0.001). The goodness of fit indices also indicated the appropriate fit of the model. Based on the findings of this research, it can be concluded that personality traits through the mediation of communication skills can explain the model of high-risk use of the Internet.

    Keywords: Risky Use of the Internet, Students, Communication Skills, Personality Traits
  • Zainab Pendar, Esfandiar Azad*, Faramarz Sohrabi Pages 73-82

    The aim of this study was to investigate the mediating role of emotional intelligence in the relationship between family communication patterns and personal responsibility in adolescents. The present study is basic research in terms of purpose and a correlational study in terms of method. The statistical population of the present study was all male and female students in the second secondary school in Tehran from Allameh Shearani sample school for boys in region 2 and Nikan sample school for girls in region 2 in 2022, among them, 300 people were selected as a sample using an available sampling method. Research questionnaires included: The personal Responsibility Scale (PRSA, Mergler & Shield, 2016), the Family Communication Patterns Questionnaire (FCP, Koerner & Fitzpatrick, 2002), and the Emotional Intelligence Questionnaire (EIQ, Bradberry & Greaves, 2005). Structural equation modeling (SEM) was used to analyze the data. The results of the SEM indicated that the model fit in well. The findings showed that conversation orientation and conformity orientation with emotional intelligence and emotional intelligence had a direct relationship with personal responsibility (p< 0.001). Also, conversation orientation and conformity orientation could indirectly predict personal responsibility in adolescents through emotional intelligence (p<0.001). It can be concluded that family communication patterns & emotional intelligence play a key role in adolescents' personal responsibility, and it is necessary to pay attention to these factors in interacting with each other in personal responsibility promotion programs.

    Keywords: family communication pattern, personal responsibility, emotional intelligence
  • Leila Palizdar, Mandana Niknam* Pages 83-92

    The aim of this study was to determine the effectiveness of film therapy on communication patterns and expressing positive feelings to spouses among couples with marital conflicts. This research utilized a pre-test and post-test experimental design with a control group and in this study, the study population was all couples referred to Valiasr Neighborhood in Tehran in the year 2019 who were selected according to inclusion criteria of 16 couples and were randomly assigned into two experimental and control groups (8 couples each). The experimental group received 8 sessions of 2-hour film therapy in 8 weeks and the control group did not receive any psychological intervention during this period. The participants were evaluated by Oleary et al.'s (1983) Positive Feelings Questionnaire and Christensen and Sullaway's (1984) communication patterns Questionnaire. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance test. The findings showed a significant difference between the two groups in communication patterns and expressing positive feelings to the spouse in the post-test stage (P<0.05). From the above findings, it can be concluded that film therapy effectively improves communication patterns and positive feelings towards spouses in couples with marital conflicts.

    Keywords: communication patterns, marital conflicts, movie therapy, positive feeling to spouse
  • Fariba Ahmadi Razdar*, Abbas Abolghasemi, Mehdi Porgasemian Pages 93-104

    The aim of the present study was to investigate the clarity, regulation, and processing of emotion in predicting readiness for treatment in women with cancer. This descriptive research was correlational. The statistical population of this research included all women referred to the Imam Hospital in Aderbil city in 2018. The research sample included 200 women with cancer, who were selected and studied by purposive sampling. In order to measure the research variables, the Transpersonal Treatment Readiness Questionnaire (TMMS, Salovey et al., 1995), the Short Version Cognitive Regulation of Emotion Questionnaire (CERQ, Garanevsky et al., 2001), and the short form of the Emotion Processing Scale (EPS, Bakker et al. et al., 2007) were used. Research data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression methods. The results of the research showed that there is a relationship between the clarity, regulation, and processing of emotion with the readiness for treatment (P<0.05), on the other hand, the results of the multiple regression analysis showed that 45% of the readiness for treatment in women was determined by the predictor variables of emotional clarity. emotional regulation and emotional processing are explained. These findings indicate that emotion regulation and emotional management play a very important role in predicting readiness for treatment in women with cancer.

    Keywords: Preparation for treatment, emotion processing, emotion regulation, emotional clarity, cancer
  • Fatemeh Kokabi Siok, Farideh Hamidi*, Hossein Fakouri Hajiyar Pages 105-118

    The present study was conducted with the aim of identifying factors affecting marital satisfaction in Iranian unmarried couples. The qualitative research method was the type of foundation data. The statistical population included all Setp family couples living in Mashhad in 2021. 21 couples (42 people) who had the conditions to participate in the interview were selected as a statistical sample using the purposeful sampling method (with voluntary selection), taking into account the theoretical saturation point. The data collection tool included a semi-structured interview. In the current research, MAX QDA software was used to analyze the data using the grounded theory method with categories coding and SPSS software to determine the kappa coefficient. Based on the findings, the communication skills of couples were identified as the main factor in the marital satisfaction of Iranian Setp family couples. Also, other causal factors in the marital satisfaction of Setp family couples include: the manner and motivation of marriage, mental and physical health, the level of commitment of the couple to each other, the level of satisfaction with the sexual relationship, the level of the ability of the couple in role-taking, emotional, behavioral and personality factors of the couple agree on It was about raising children and how to establish a relationship with them. Understanding and identifying factors affecting marital satisfaction in Iranian unmarried couples can be considered as a model and a path for couples, especially couples about to remarry, and ultimately help the health of society.

    Keywords: Marital satisfaction, Stepfamily couples, grounded theory
  • Paria Sadat Sayadi, Mohsen Saeidmanesh*, Farangis Demehri Pages 119-128

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of emotionally focused therapy (eft) on nightmares and emotional instability in people with borderline personality disorder. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and a control group. The statistical population of the research was all patients with borderline personality disorder who were referred to a neuropsychiatric clinic in Yazd in 1401. Among them, 40 qualified volunteers were included in the study by Purposive sampling based on the entry and exit criteria of the research and then the people were randomly replaced into two experimental (20 people) and control (20 people) groups. The experimental group received 12 sessions of emotionally focused therapy, while the control group remained on the waiting list. The research tools included Schizotypal Trait questionnaire-Bform(STB) (Jackson & Claridge, 1991), Disturbing Dreams and Nightmares Severity Index (DDNSI) (Krakow, 2002), and the Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) (Gratz & Roemer, 2004). The results of multivariate covariance analysis showed that after controlling for the pre-test effect, there is a significant difference between the two experimental and control groups in the variables of nightmares and emotional instability in the post-test stage (P <0.001, F=53). based on the findings of this research, it is concluded that emotionally focused therapy is effective in improving nightmares and emotional instability of people with a borderline personality disorder.

    Keywords: Emotionally focused therapy, Nightmare, Emotional instability, Borderline personality disorder
  • Fahime Akhoundi, Hasan Toozandehjani*, Ahmad Zendehdel Pages 129-138

    The purpose of this research was to determine the effectiveness of teaching skills based on an emotion-oriented approach to anxiety sensitivity and controlling the emotions of women affected by extramarital relationships. This research was a semi-experimental type with a pre-test, post-test, and control group with a follow-up phase for two months. The statistical population included all women affected by extramarital relationships who had been referred to psychological clinics and specialized marriage centers (under the welfare organization) in Tehran in order to use psychological services in 2021-2022. The statistical sample included 30 of these women who were selected as available. Then, 15 people were randomly replaced in the control group and 15 people in the experimental group. The intervention group received skills training based on an emotion-oriented approach during 8 sessions of 90 minutes once a week. The data were collected using Floyd et al.'s anxiety sensitivity scale (ASI) (2005) and Williams et al.'s emotion control scale (ACQ) (1997) and analyzed by variance analysis with repeated measures. The results showed that the training of skills based on the emotion-oriented approach is effective in reducing anxiety sensitivity and increasing emotion control (P<0.05), which reported 54.7% of anxiety sensitivity and 85.4% of emotion control. It can be concluded that this intervention was able to reduce anxiety sensitivity and increase the control of emotions to a large extent, and therefore can be used in the treatment of psychological injuries caused by extramarital relationships.

    Keywords: Teaching skills based on emotion-oriented approach, anxiety sensitivity, emotion control
  • Seedeh Farzaneh Salehi, Sahar Safarzadeh* Pages 139-148

    The present research aimed to design a model of marital procrastination based on the quality of sexual life and marital conflict with the mediation of the psychological well-being of women applicants for divorce in Ahvaz. The research design was correlational research of the path analysis type. The statistical population includes all women who applied for divorce in Ahvaz and were referred to the divorce courts and legal aid centers in the second 6 months of 2021. For this purpose, 250 people from the statistical population were selected as a sample by the purposeful sampling method. To collect data from the Marital Procrastination Questionnaire(MPQ) (Ghorbani Nejad, 2011), the Marital Conflict Questionnaire(MCQ) (Samani, 2006), the Sexual Quality Of Life-Female Questionnaire(SQOL-F) (Simond et al., 2005) and the Psychological Well-Being Scale (PWBS) (Reif & Keyes, 1995) were used.  For analysis data, path analysis was used. The results showed that the model has a flattering fit. Also, the quality of sexual life, marital conflict, and psychological well-being directly affect the marital procrastination of women applying for a divorce. The results indicate an indirect relationship between the quality of sexual life and marital conflict on marital procrastination with the mediation of the psychological well-being of women seeking a divorce. It should be noted that the acceptable significance level to confirm or reject the hypotheses was also considered P<0. 05. Therefore, paying attention to the quality of sexual life, marital conflict, and psychological well-being is very important in order to reduce marital procrastination.

    Keywords: Marital procrastination, Psychological well-being, Marital conflict, Quality of sexual life
  • Tahereh Dehghani, Farzaneh Niknejadi* Pages 149-160

    The aim of the present study was to determine the effectiveness of online resilience group training on the desire for divorce, forgiveness, hope, and cognitive flexibility in women with experience of marital infidelity. The research method was quasi-experimental and pretest-posttest with the control group. The statistical population of the study included women with experience of marital infidelity in Isfahan and referring to counseling centers in 1400. 30 people were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental and control groups (15 people in each group) and responded to the Divorce Tendency Scale (Rusbult et al, 1986), the Forgiveness Questionnaire (Mullet et al, 2003), the Life Expectancy Questionnaire (Snyder et al, 1991), and the Cognitive Flexibility Inventory (Dennis et al, 2010). For the experimental group, resilience training was held in 10 sessions of one hour and once a week. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance. The findings showed that by controlling the pre-test effect, there is a significant difference between the post-test average of the two experimental and control groups in the variables of desire for divorce (F=5/73, P=0/026) and cognitive flexibility (F=9/57, P=0/005), but there is no significant difference in the variables of forgiveness (F=2/22, P=0/150) and hope (F=3/19, P=0/087). Based on this, it can be concluded that the resilience online group intervention was effective in the desire for divorce and cognitive flexibility.

    Keywords: Online Resilience Group Training, Hope, Cognitive Flexibility, Forgiveness, Marital Infidelity, Desire for Divorce
  • Hamzeh Salmanpour, Ali Khademi*, Ali Shaker, Ali Isazadegan Pages 161-170

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of sexual intelligence training on erectile function and marital adjustment of male couples. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population included all couples (men) with symptoms of sexual dysfunction who had been referred to counseling centers in Naqdeh city in 2020, Using the purposeful sampling method, 40 people were selected and randomly placed in two groups of 20 people. In this research, the experimental group received sexual intelligence training and received two sessions per week in the form of nine 45-minute sessions. Also, the participants completed the International Index of Erectile Function (IIEF, Rosen et al., 1999) and the Dyadic Adjustment Scale (DAS, Graham Spanier, 1976) before and after the training. The results of mixed variance analysis with repeated measures showed that sexual intelligence training had an effect on sexual performance (F = +172.359, p = 0.001) and marital adjustment (F = 130.690, p = 0.001), and this effect remained stable during the follow-up period. According to the findings of the present study, it seems that the role of sexual intelligence courses in reducing erectile dysfunction and increasing marital adjustment of men should be considered.

    Keywords: erectile dysfunction, marital adjustment, sexual intelligence
  • Fereshteh Alizadeh, Yousef Azami* Pages 171-180

    The present study was conducted with the aim of predicting the marital adjustment of couples based on basic psychological needs and narcissism. The method of the current research was a correlational description. The statistical population included all married students of the Azad University of Electronics Department and Tehran Center Department in the academic year 2021-2022. For this purpose, 223 students were selected by the available sampling method and responded to Spanier's dyadic adjustment scale (DAS) (1976), Desi and Ryan's basic psychological needs scale (BPNS) (2001), and narcissistic personality scale (NPS) Raskin ana  Tery (1988). The data were analyzed by Pearson's correlation coefficient and simultaneous regression. The results showed that there is a positive and significant relationship between autonomy, communication, competence, and marital compatibility of couples (p<0.05), but there is no significant relationship between narcissism and marital compatibility (p>0.05). Also, the results of regression analysis showed that basic psychological needs explain about 0.22% of the variance of the dependent variable. Based on the findings, it can be said that basic psychological needs, especially autonomy, play an essential role in the marital compatibility of couples.

    Keywords: Autonomy, communication, competence, marital adjustment, narcissism
  • Zahra Irani, Reza Khakpour*, Masoumeh Behboodi Pages 181-192

    The aim of this study was to compare the effectiveness of online intensive short-term psychotherapy (ISTDP) and existential therapy on the defense mechanisms of psychiatric patients in the counseling center of Imam Khomeini Hospital in Tehran. This research was a quasi-experimental study with a pretest-posttest and a two-month follow-up with a control group design. The statistical population of the present study included all psychiatric patients who were referred to the counseling and psychology centers of this hospital in 2021. A total of 45 people who met the inclusion criteria were selected by convenience sampling method and randomly assigned to three groups dynamic psychotherapy, presence therapy, and control. The research instrument included Anders et al.'s (1993) Defense Styles Questionnaire (DSQ-40), which was completed by all three groups in three stages, pretest-posttest, and two-month follow-up. Psychodynamic and existential therapy protocols were also performed in the experimental groups. Data were analyzed using repeated measures and multivariate analysis of variance using SPSSV19 software. The results of the analysis of variance of repeated measurements showed that there is a significant difference between the groups in defense mechanisms (P<0.01) and online psychodynamic therapy compared to existential therapy improved the developed defense mechanisms and immature defense mechanisms and disturbed defense mechanisms. Finally, based on the results of this research, it can be said that short-term online psychodynamic therapy is more effective than existential therapy on defense mechanisms, and therefore introducing this model to counselors, psychologists, therapists, researchers, and other specialists is so helpful undoubtedly.

    Keywords: Psychosomatics Patients, Existential Therapy, Intensive Short-Term Psychotherapy, Defense Mechanisms
  • Mohammad Javad Lavaf Arani, Saeede Sadeghi, Mohamad Laki, Negin Dehghani Sanij, Fatemeh Rajabi* Pages 193-202

    This study aimed to determine the effectiveness of the unified trans-diagnostic treatment on emotion regulation, anxiety sensitivity, and sleep quality in people with post-traumatic stress disorder. The research method was semi-experimental with pre-test, post-test, and control group with 2-month and 4-month follow-up periods. The statistical population included all patients referred to psychological counseling centers in Kermanshah in the years 1399-1400 with post-traumatic stress disorder, from which 40 people were selected in an accessible and purposeful manner and randomly assigned to experimental (n=20) and control (n=20) groups. In order to collect data from the  Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) by Gross and john (2003), Anxiety Sensitivity Inventory-3 (ASI-3) by Taylor & cox (1998), and Pitesbourg Sleep Quality Index (PSQI) buysee et al (1989) were used. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance. The results of the analysis showed that unified trans-diagnostic treatment led to a significant improvement in anxiety sensitivity, sleep quality, and emotion regulation in people suffering from post-traumatic stress disorder (P<0/01). The examination of the follow-up periods showed that there was no significant difference between the follow-up and post-test periods (P>0/01). Therefore, this shows the persistence of the treatment effect over time. From the above findings, it can be concluded that unified transdiagnostic treatment can be used as an effective approach to modify and improve the psychological problems of people with post-traumatic stress disorder.

    Keywords: Post-Traumatic Stress Disorder, Emotion Regulation, Anxiety Sensitivity, Unified Trans-Diagnostic Treatment, Sleep Quality
  • Mahboubeh Ghasemi, Masoud Rezvan Hasan Abad* Pages 203-214

    The aim of this study was to determine the mediating role of self-compassion in relationship attachment and post-traumatic growth in patients recovering from Covid-19. The present study was a correlational study using structural equation analysis. The statistical population of the study included people who improved from Covid-19 and were active in virtual social networks in the year 2021. 204 people were selected as the sample by available sampling and online response methods. The research instruments included Tedeschi and Calhoun's (1996) posttraumatic growth inventory(PTGI) Hazan and Shaver's (1987)  adult attachment questionnaire (AAQ) and Raes et al. (2011) short form of the self‐compassion scale (SCS). Structural equation analysis was used to analyze the data. The results showed that the direct effect of anxiety attachment (β = -0.02 and P=0.90) and avoidant attachment (β = 0.04 and P=0.43) on post-traumatic growth was not significant but the direct effect of secure attachment was significant (β = 0.34 and P= 0.01). The results also showed that the effect of security (β = 0.09 and P = 0.01), anxiety (β = -0.07 and P=0.01), and avoidance attachment (β = -0.10 and P=0.01) mediated by self-compassion was significant on post-traumatic growth. Finally, the results showed that the research model had a good fit. The results showed that self-compassion is a significant mediator of the relationship between attachment and post-traumatic growth in patients recovering from Covid-19, which can be considered in post-traumatic growth promotion training and interventions.

    Keywords: Attachment, Post Traumatic Development, Self - Compassion, Covid–19
  • Sayyed Muhammad Mahdi Reiskarami*, Atefeh Mahdizadeh Miandehi, Hoda Khodadadi Porshokooh, Asghar Jamali Pages 215-226

    The aim of the present study was to investigate the causal relationship between students' relationship with school and participation in the epidemic period with the teacher-student mediation relationship. This research is fundamental in terms of purpose and correlational in terms of method. The research population consisted of all secondary school students in Rasht in 1401-1400, from which 524 people were selected as a sample. The instruments of this research include School Transplant Questionnaire (SBQ) by Rezaei Sharif et al. (2014), Participatory Questionnaire (CLQ) by Chow and Bowley (2007), and Teacher-Student Relationship Questionnaire (IT-SR) by Murray and Zwak (2011) Was. Data were analyzed using the structural equation method. The results of structural equation modeling showed that the relationship between student and school has a significant direct role in student participation (p <0.01). Also, the relationship between the student and the school has an important effect on participation indirectly and through the teacher-student relationship (p <0.01). Finally, the results of the model fit indicators showed that the proposed model has a good fit. As a result, the student-school bond plays a key role in the realization of participatory learning in the corona and e-learning courses, and the improvement of the teacher-student relationship can mediate this relationship.

    Keywords: teacher-student relationship, school bonding, Covid 19, Collaborative learning