فهرست مطالب

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 82 (اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • طاهره صفوی نژاد، جلیل نظری، محمدرضا معصومی صفحات 23-43
    هدف و زمینه

     املای بخارایی از شاعران عارف مسلک منطقه ورارود آسیای مرکزی است که سیروسلوک عارفانه را در خدمت پیران خویش طی نموده و به مقامات یقین نایل آمده است. غزلیاتش مشحون از اصطلاحات و رموز عرفانی است. هدف از انجام این مقاله بررسی سبک شناسی دیوان املای بخارایی و معرفی نسخ خطی آن است.

    روش مطالعه

     این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته است.

    یافته‌ها:

     سبک شعری املا بیشتر متمایل به سبک عراقی است و از اشعار حافظ بسیار تاثیر پذیرفته است؛ البته خصایصی از سبک هندی را هم میتوان در اشعارش یافت که این موضوع نشان میدهد اشعارش ویژگیهای دو سبک عراقی و هندی را با هم داراست.

    نتیجه‌گیری:

     از نظر زبانی، شعر املا بسیار ساده و روان است و تاثیرپذیری از زبان کهن فارسی و زبان عربی در آن بسیار اندک است. ترکیبات خلاقانه و زیبا، شعر غالبا مردف با ردیفهای گوناگون و نو، از دیگر ویژگیهای شعر او در سطح زبانی است. از نظر ادبی تنوع و گوناگونی فنون بلاغی در شعر او بسیار زیاد است. تقریبا تمامی انواع پرکاربرد فنون بلاغی در شعر او وجود دارد. در این میان تشبیه از میان صنایع بیانی و جناس از میان صنایع بدیعی، بیشترین بسامد را در شعر او به خود اختصاص میدهد. از نظر فکری نیز عشق و عرفان دو مضمون غالب و یکه تاز در دیوان شعر بخاری است. مضامین رندانه و اشاره کمابیش زیاد به آیات و احادیث نیر از دیگر ویژگیهای شعر او در این سطح است. معشوق در شعر املا مانند اشعار حافظ چندوجهی است؛ هم میتواند زمینی و هم آسمانی باشد. درهرحال دارای ویژگیهایی چون بیرحمی، بیوفایی، سرکشی، و دور از دسترس بودن میباشد.

    کلیدواژگان: دیوان غزلیات، املای بخارایی، ویژگیهای سبکی
  • سعیده خجسته پور، محمدعلی گذشتی، عبدالحسین فرزاد صفحات 45-63
    زمینه و هدف

     «سبک‌شناسی فمینیستی» یکی از رویکردهای فرهنگی-اجتماعی علم سبک‌شناسی است که «سارا میلز»، سبک‌شناس و محقق این حوزه، مدلی در این زمینه مطرح میکند و این روش را بهترین شیوه برای بررسی و تحلیل موضوع فمینیسم و اثربخشی آن در متون ادبی با استفاده از ابعاد و جنبه های زبان‌شناسی آنها میداند. در نوشتار پیش‌رو با بهره گیری از این الگو، به این پرسشها پاسخ داده میشود که زنانه نویسی چیست و مولفه های زنانه نویسی کدامند و در رمان‌‌ موردبحث چگونه نمود پیدا میکنند. به اعتقاد میلز، نویسندگان زن، مولفه های گوناگون زبانی را در ساختار و محتوای آثارشان با تاثیرپذیری از ویژگیهای زنانه، عواطف و دیدگاه های جنسیتی خود استفاده میکنند و ازاینرو در آثارشان باید سه سطح واژگان، جملات و گفتمان تحلیل و بررسی شود. بنابراین با این نگاه و با بهره گیری از الگوی موردنظر، رمان «اهل غرق» منیرو روانی‌پور انتخاب و بررسی شد.

    روش مطالعه

     این پژوهش در حوزه سبک‌شناسی عملی و با روش توصیفی-تحلیلی و تحلیل‌های مبتنی بر آن بر پایه مولفه های الگوی سارا میلز و صاحب‌نظران این حوزه انجام گرفت.

    یافته ها

     یافته های پژوهش با نمود ویژگیهای زنانه نویسی پربسامد در رمان مذکور عبارتند از: در سطح واژگان کاربرد واژه های متعلق به حوزه زنان، کاربرد رنگ‌واژها، تعدد شخصیتهای زن؛ در سطح جملات کاربرد فراوان جمله های خبری، توصیفی، کوتاه، کاربرد جمله های پرسشی بشکل حدیث نفس، استفاده از نشانه فرازبانی سه نقطه؛ در سطح گفتمانی، زاویه دید سوم شخص بیرونی، متن روایی و راوی نویسنده، زن بودن یکی از شخصیتهای اصلی، لحن مودبانه با بهره گیری از لهجه بومی محل رخداد داستان، درونمایه با بهره گیری از اندیشه های فمینیستی، زمان رخدادها دوره معاصر پهلوی دوم، مکان‌ وقوع داستان آبادی «جفره» در جنوب ایران و اطرافش.

    نتیجه گیری

     رمان موردبحث این پژوهش از الگوی مطرح سارا میلز پیروی کرده است و اکثر مولفه های زنانه نویسی در متن آن یافت شدند.

    کلیدواژگان: زنانه نویسی، سبک شناسی فمینیستی، فمینیسم، سارا میلز، رمان اهل غرق، منیرو روانی پور
  • فاطمه چاشنی گیر، عزیزالله توکلی کافی آباد*، محمود صادق زاده صفحات 65-81
    زمینه و هدف

     میرزا سیدیحیی مدرس متوفای (1282 ه . ق) متخلص به فدایی یزدی از شخصیتهای علمی و ادبی عصر قاجار است که آثار متعددی در نظم و نثر به زبان فارسی و عربی دارد. دیوان او مجموعه ای از غزلیات، قصاید، مثنویات، قطعات و رباعیات است. علاوه برآن دو منظومه به زبان عربی دارد. این مقاله به بررسی ویژگیهای سبکی و محتوایی قصاید او از جنبه های زبانی، لغوی، نحوی، ادبی و فکری اختصاص یافته است. هدف از این بررسی، دستیابی به میزان توانایی شاعر بعنوان یکی از قصیده سرایان دوره بازگشت ادبی است.

    روش مطالعه

     پژوهش حاضر بر مبنای روش توصیفی-تحلیلی با ابزار کتابخانه ای انجام شده که محدوده و جامعه موردمطالعه آن نسخه خطی معتبر به خط خود شاعر محفوظ در کتابخانه شخصی سید یحیی مدرسی میباشد.

    یافته ها

     فدایی یزدی در سرودن قصاید مدحی توانایی خود را به اثبات رسانده و مهارت وی در تصویرسازیهای تشبیهی و استعاری در مقدمه قصاید است. زبان شعر او سرشار از صنایع ادبی زیباست و کاربرد فنون بیان بویژه تشبیه حسی به حسی و آرایه های بدیعی موازنه و تلمیح بسامد بالایی در آن دارد. انتخاب بحر مجتث و رمل موجب تناسب وزن با محتوا شده و بهره گیری از قافیه های ثقیل عربی از شاخصه های شعر اوست. بلحاظ فکری درونمایه اصلی قصاید او مدح است و ممدوح اصلی او بزرگان دین بخصوص حضرت علی (ع) است. در محتوای قصاید فدایی یزدی توصیف طبیعت و معشوق، همچنین گله از روزگار و اظهار یاس و ناامیدی جلوه گر است.

    نتیجه گیری

     فدایی یزدی قصیده سرایی توانمند بوده است. از ویژگیهای برجسته شعر وی کاربرد فراوان واژه ها و ترکیبات زبان عربی است که گاهی خواننده را در فهم معانی شعر دچار مشکل میکند. او مانند شعرای همعصر خویش به سبک خراسانی و تقلید از متقدمان پرداخته و در انتخاب وزن، قافیه و مضامین به شعر آنها نظر داشته است و بخوبی ویژگیهای شعری قصیده سرایان پیشین را شناخته و توانسته است ویژگیهای زبانی، ادبی و فکری آنان را در قصاید خود منعکس کند.

    کلیدواژگان: فدایی یزدی، قاجار، قصاید، مدحی، سبک شناسی، تشبیه
  • نازنین بهاروند، مسعود سپهوندی *، قاسم صحرایی صفحات 83-106
    زمینه و هدف

     در نظریه استعاره مفهومی میتوان گفت استعاره ها متکی بر ارتباط مفهومی و معنایی میان‌ واژه ها هستند که در قالب ابزاری برای درک و دریافت نوع فهم انسان از پدیده ها و امور انتزاعی و نیز محسوس جهان عمل مینمایند. ادبیات در ارتباط با نظریه استعاره مفهومی دارای حوزه های مبدا و مقصد گوناگون است که ازطریق آنها مفاهیم ذهن را برای خواننده بصورت ملموس تبیین مینماید. هدف اصلی این پژوهش بررسی اشعاری از غزلیات سعدی است که حوزه مبدا و یا مقصد آن با مفهوم «عشق» مورد توجه شاعر قرار گرفته است.

    روش مطالعه

     روش تحقیق در این پژوهش بصورت توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و بشیوه سندکاوی براساس گزینش غزلیاتی است که در آنها عشق و خوشه های معنایی آن بصورت بیشتری مورد توجه قرار گرفته است.

    یافته ها

    طبق بررسیهای بعمل‌آمده عشق در کلام سعدی از اهمیت و جایگاه بالایی برخوردار است. نگاه سعدی به مسیله عشق نگاهی مثبت و بسیار خیال‌انگیز است.

    نتیجه گیری

     نتایج تحقیق حاکی از آن است که استعاره مفهومی عشق در غزلیات سعدی بازتاب‌دهنده جهانبینی و دیدگاه فکری سعدی است که خود نشیت‌گرفته از نظام مفهومی است که بر ساختار ذهن و اندیشه شاعر سایه افکنده است. عشق در غزلیات سعدی، روشنی‌بخش، جان‌افزا، متحول‌کننده، درمانگر، پاکیزه و پدیده ای بی‌تاب‌کننده است که درعین تسکین دل، سبب سوزوگداز آن نیز میشود و غارتگری خونریز است.

    کلیدواژگان: سعدی، غزل، استعاره مفهومی، عشق، لیکاف و جانسون
  • امیدعلی شیخی کن کت، فهیمه اسدی، علیرضا فاطمی، کبری بهمنی صفحات 107-113
    زمینه و هدف

     سبک‌شناسی لایه ای نشان‌دهنده عمق معانی شعری از دریچه های ظاهری و درونی شعری، با توجه به زمینه فکری شاعر است. در این مقاله با سبک‌شناسی لایه ای غزلهای سه شاعر قرن هفتم «سعدی، مجد همگر و امامی هروی» پنج لایه آوایی، واژگانی، نحوی، بلاغی و ایدیولوژیک مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش مطالعه

     پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی صورت پذیرفته و بمنظور طبیعی بودن نتایج، غزلهای بررسی‌شده بشکل تصادفی گزینش شده است.

    یافته ها

    نگرش سعدی به عشق، بعنوان امری هستی‌شناسانه، سبب توسیع این مفهوم در سلوک فردی (مفهوم عشق در سبک عراقی) سلوک اجتماعی (توجه به ابعاد اجتماعی فضایل و رذایل) و سلوک هستی بسوی خیر است. نگرش مجدالدین همگر نگرشی صرفا فردی درباره عشق است و تغزلی بودن مبنای لایه های دیگر شعری اوست. نزد امامی هروی اندیشه های عرفانی و تصوف اصل هستند و لایه های دیگر شعری مبتنی بر بیان اندیشه های عرفانی است.

    نتیجه گیری

     لایه ایدیولوژیک در نگرش این شاعران سبب تاثیر در چهار لایه دیگر شعری آنها شده است. همچنین وجود اشتراکات فراوان در سطوح مختلف کلام، ویژگیهای منحصربفرد، هنجارگریزیهای هنری و مشخصه های سبک‌ساز سخن این سه شاعر مطرح شده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی لایه ای، غزل، سعدی، مجد همگر، امامی هروی
  • حسین بخشی صفحات 131-148
    زمینه و هدف

     با آغاز جریان استعمار در دنیا که با پیشرفتهای صنعتی و تکنولوژیک مغرب زمین و سپس برتری نظامی و تسلیحاتی آن به وجود آمد، عکس العملهای فراوانی در کشورهای تحت استعمار شکل گرفت؛ یکی از واکنشهای مهم دربرابر استعمارگران، در عالم شعر و ادب اتفاق افتاد و شاعران آزاد اندیش این ملل به بازتاب تجاوزات و جنایات استعمارگران پرداختند. شعر فارسی عصر مشروطه نیز در این زمینه بسیار فعال بود و شاعران این دوره با احساس تعهد فراوانی که به مردم و سرزمین خود داشتند، وارد عرصه مبارزات ضداستعماری شدند. در این پژوهش سعی شده با مطالعه آثار مهم شعر فارسی عصر مشروطه، به بررسی انواع مواجهات و برخوردهای شاعران این دوره با پدیده استعمار بپردازیم.

    روش مطالعه

     روش این پژوهش مبتنی بر مطالعه کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی است.

    یافته ها

     بررسی شعر این دوره نشان میدهد شاعران این عصر با مسیله استعمار به هشت صورت عمده برخورد کرده اند: شرق گرایی، نقد غرب و مدنیت غربی، تحریم کالاهای غربی، استعمارنگری، نقد استعمارپرستی، حماسه سرایی، ملی گرایی و وحدت اسلامی.

    نتیجه گیری

     شاعران عصر مشروطه بطور یکسان از شیوه های فوق استفاده نکرده اند؛ به برخی بیشتر، و به برخی کمتر پرداخته اند و این به توان و شرایط موجود در ایران آن روز بازمیگردد.

    کلیدواژگان: استعمار، استعمارستیزی، شعر، عصر مشروطه
  • مریم غفاری جاهد، علی تسنیمی، ابراهیم استاجی، احمد خواجه ایم صفحات 149-167
    زمینه و هدف

     روایات زرتشتیان که حاوی مباحث فقهی و حقوقی دین زرتشت است، طی سالها توسط راویان مختلف از هند و ایران گردآوری شده و در مجموعه ای به نام مجموعه روایات زرتشتیان یا روایات داراب هرمزد تدوین شده است. از این کتاب چند نسخه در کتابخانه های هند و ایران موجود است. در این پژوهش نسخه کتابخانه مجلس ازجهت ویژگیهای ساختاری، فکری و ادبی بررسی شده است.

    روش مطالعه:

     این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی با هدف شناخت ویژگیهای کتاب و نحوه تاثیر خط و زبان اوستایی، پهلوی، فارسی و عربی بر زبان و نگارش آن و همچنین محتوای روایات و سبک ادبی آن انجام گرفته است.

    یافته ها

    خط و زبان این کتاب اندکی متاثر از خط و زبان و سبک قرن دهم و کاربرد واژه های عربی و بیشتر متمایل به خط و زبان پهلوی و اوستایی و واژه های زرتشتی است. از جهت رسم‌الخط غلبه با پیوسته نویسی و از نظر واژه ، واژه های فارسی و زرتشتی قدیمی و زبان اوستایی غلبه دارد و در موارد بسیاری خط و زبان اوستا نیز مستقیما در آن به کار رفته است. دستخط کتاب نیز در جاهای مختلف متفاوت شده و در برخی صفحات نازیبا و بینظم است که نشان‌دهنده کاتبان متعدد و افزودن مطالب در زمانهای مختلف است. محتوای کتاب نیز شامل مباحث اعتقادی دین زرتشت است که ازطریق پرسش و پاسخ و توجه به روایات راویان مختلف از کتب معتبر نقل شده است. از نظر ادبی، سبک خاصی نمیتوان برای این کتاب درنظر گرفت؛ بدلیل اینکه روایات از منابع مختلف آورده شده است و مبنای زیباشناسی ندارد و ویژگیهای آن شامل جابجاییهای نحوی و حذف افعال و همچنین تکرار مکررات، اندکی تشبیه و تمثیل است. روایات منظوم نیز ویژگی شعری نداشته و از ساختار زیباشناسی و بدیعی برخوردار نیست.

    نتیجه گیری

     این کتاب بدلیل استفاده از روایتهای مختلف از منابع متفاوت و نقل از راویان متعدد، دارای خط و زبان متنوع است و نوشته یکدستی ندارد و مهمترین ویژگی آن سبک فکری است که ابعاد بسیاری از موازین دین زرتشت را با زبانهای مختلف بیان میکند.

    کلیدواژگان: روایات داراب هرمزد، زرتشتی، رسم الخط، اوستا، پهلوی، فقه و حقوق، سبک ادبی و زبانی
  • اسماعیل زارعمند، علی رمضانی، رسول عبادی صفحات 169-185
    زمینه و هدف

    شیخ آذری ‌طوسی اسفراینی از شاعران و نویسندگان دوره تیموری است. کتاب جواهرالاسرار از نوشته های برجسته وی در موضوع کلی حروف مقطعه قرآن، عرفان، حدیث و شعر میباشد. در این مقاله با معرفی نسخه های کتاب، سبک زبانی، بلاغی و فکری آن بررسی شده است.

    روش مطالعه

     گردآوری اطلاعات در مقاله به روش کتابخانه ای و نگارش آن به شیوه توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری چهار نسخه خطی جواهر الاسرار آذری میباشد.

    یافته ها

     جواهر الاسرار در کلیت سبک شناسی مطابق سبک عصر تیموری نوشته شده است. در مقدمه ها نثر مسجع و متن کتاب ساده است. در سطح آوایی سبک زبانی: سجع، جناس، تکرار واژه، واج آرایی، طرد و عکس، در سطح لغوی: واژه ها و عبارتهای عربی و در سطح نحوی: ترادف کلمات، القاب و اوصاف، مطابقت موصوف و صفت، کاربرد جملات عربی بجای صفت، شاخصه سبکی دارد. در سطح ادبی آرایه های تشبیه، تضمین، اقتباس، استعاره، کنایه، تلمیح، تمثیل و ضرب المثل آورده است و در سبک فکری به شرح و تفسیر حروف مقطعه قرآن، احادیث، سخنان عرفا و اشکالات شعر شاعران پرداخته است که در تفسیرهایش، تسلط وی به علم نحو، ریاضی، بلاغت، طب و نجوم دیده میشود.

    نتیجه گیری

     آذری طوسی اسفراینی در جواهرالاسرار مطابق با سبک نثر عصر تیموری، با گرایش به کاربرد واژه ها، جمله های عربی، اشعار فارسی و عربی، نثر مسجع در مقدمه ها و زبان ساده در متن کتاب، کاربرد آرایه های تشبیه، تضمین، اقتباس، استعاره، کنایه، تمثیل و ضرب المثل توانسته است بعنوان یک مفسر، شارح و منتقد، اطلاعات مفیدی درمورد حروف مقطعه، احادیث، موضوعهای عرفانی، و شرح دشواری شعر شاعران به مخاطب ارایه دهد و همچنین اطلاعات تاریخی، دینی، طب، نجوم و زندگینامه مشایخ در کتابش قابل‌بیان است.

    کلیدواژگان: آذری طوسی، جواهرالاسرار، نسخه خطی، سبک، زبان، بلاغت، اندیشه
  • فاطمه سیستانی، هوشمند اسفندیارپور، پوران یوسفی پور کرمانی صفحات 187-207
    زمینه و هدف

    در بررسی توصیفی، جنبه های گوناگون توصیف بعنوان بخش حایز اهمیت و عنصر اصلی و چشم‌اندازی وسیع مورد توجه قرار میگیرد تا توصیف در قالب سازه ای کارآمد و تحلیلی جهت بررسی و واکاوی در متون ادبی از جمله داستان و رمان به کار رود. توصیف‌شناسان بر این باورند که شناخت و درک بسیاری از شیوه ها و شگردهای زیبایی یک متن و ویژگیهای آن، در گرو بررسی شیوه های توصیفی و چگونگی کاربرد آن در متن است. در گذشته عنصر توصیف بعنوان عنصری فرعی و ایستا در روایت مورد توجه قرار میگرفت اما امروزه در علم توصیف‌شناسی، این عنصر حایز اهمیت بسیاری است. هدف اصلی این پژوهش و زمینه مطالعاتی آن بررسی پویایی عنصر توصیف در متن دو داستان تنگسیر و بوف ‌کور از چوبک و هدایت میباشد.

    روش مطالعه

    شیوه مطالعه در این مقاله کتابخانه ای و بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی براساس متن دو داستان تنگسیر و بوف‌کور از جهت گزاره های توصیفی است.

    یافته ها

    گزاره های توصیفی در ساختار و محتوای دو داستان توسط چوبک و هدایت بصورت هنرمندانه و در خدمت روایت داستان مورد استفاده قرار گرفته است و عناصر توصیفی در این دو داستان را میتوان از نوع پویا دانست.

    نتیجه گیری

    در تنگسیر اثر چوبک و بوف‌کور از هدایت، توصیفات ساختاری کوتاه، مفصل، بلند، صریح، ضمنی، پنهان و توصیفات محتوایی با کارکرد ادبی، کنایی، اساطیری و زیبایی‌شناسی مورد استفاده قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: توصیف، داستان معاصر، صادق چوبک، صادق هدایت، توصیف شناسی
  • سید محمدحسین هاشمی نژاد، سعید خیرخواه، بهروز اتونی صفحات 209-231
    زمینه و هدف

     ادبیات یکی از اصیلترین جلوه گاه ها و عرصه بروز و ظهور لایه های ناخودآگاه و عمیق روان انسان است. «نقاب» در کاربردی مفهومی از اصطلاحات روانشناسی یونگ است که از منظر یونگ در واقع آن چیزی است که شخص نمیباشد؛ نمایشی است از شخصیتی که همانند و مساوی با خود واقعی فرد نیست. آثار سعدی بعنوان بخشی از شاهکارهای ادبیات، ریشه در باورها و اندیشه های کهن دارد و از آبشخورهای ناخودآگاه جمعی بهره گرفته است. هدف این جستار آن است که نشان دهد آثار سعدی از زاویه و دیدگاه نقد کهن الگویی، بستری گسترده از مفاهیم آرکی‌تایپی و کهن‌الگوها را دربر میگیرد. در این پژوهش از میان کهن‌الگوهای مختلف، کهن‌الگوی نقاب را در آثار سعدی بررسی خواهیم نمود.

    روش مطالعه

     روش پژوهش در این مقاله، توصیفی تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای و به شیوه نقد روانکاوانه براساس اندیشه های کهن‌الگویی کارل گوستاو یونگ انجام خواهد گرفت.

    یافته ها

     آثار سعدی با بهره گیری از اسطوره ها، نمادها و کهن‌الگوها، قابلیت فراوانی در انعکاس لایه های عمیق ناخودآگاه روان بشر دارد. سعدی بسیار پیشتر از روانشناسانی چون یونگ با آگاهی از روان و ضمیر ناخودآگاه انسان، کهن‌الگوهایی چون نقاب را در اشعار و نوشته های خویش مورد توجه قرار داده است.

    نتیجه گیری

     براساس نتایج حاصل از این جستار میتوان در آموزه های سعدی در راستای روانشناسی تحلیلی یونگ و ناخودآگاه جمعی، کهن‌الگوی نقاب را در دو بعد مثبت و منفی در گلستان و بوستان مشاهده نمود. مبانی آموزشهای سعدی راه رسیدن به کمال را در زهد واقعی، پارسایی، دوری از ریا، کبر، فخرفروشی و رعایت موازین اخلاقی میداند. نوع آموزشهای سعدی را میتوان بر پایه کهن‌الگوی نقاب در جنبه مثبت بویژه آرمانگرایی و مصلحت‌اندیشی دانست و بعد منفی نقاب را در دوری از کبر، غرور، ریاکاری و... بیان نمود.

    کلیدواژگان: سعدی، یونگ، کهن الگو، نقاب، نقد روانکاوانه
  • فاطمه رضایی، احمد امین، علی محمدی آسیابادی صفحات 233-245
    زمینه و هدف

    بررسی اجزا و عناصر اثر ادبی و بازیابی چگونگی پیوند آنها با ساختمان کلی اثر، خوانشی مبتنی بر شکل (فرمالیستی) از اثر است. در چنین خوانشی است که میتوان از میزان پیوند اجزای اثر در محورهای افقی و عمودی سخن گفت. در این پژوهش شکل و ساختار غزلی از مولانا با مطلع زیر (به کمک نشانه های درون‌متنی) بازخوانی شده است:سخن که خیزد از جان ز جان حجاب کند ز گوهر و لب دریا زبان حجاب کند

    روش مطالعه

    روش تحقیق توصیفی-تحلیلی است که غزل شماره 921 از کلیات شمس تبریزی به تصحیح بدیع‌الزمان فروزانفر را مورد بررسی قرار میدهد.

    یافته ها

     بنمایه این غزل در همه بیتها این است که صورت، حجاب و درعین حال ابزار تجلی معناست. عالم هستی، عالم صور و معانی، بودها و نمودهاست و صور، حجاب معانیند و درعین حال معنا در صورت تجلی میکند. برای رسیدن به معنا باید از قشر صورت گذشت. البته معنای مطلق قابل درک نیست و همواره پرده ای از پس پرده ای دیگر رخ مینماید و تنها در فنا و خاموشی است که معنا را درمیابیم. مضمون تقابل صورت و معنا و تقابل زوج واژه های مترادف آنها، در همه بیتهای غزل دیده میشود.

    نتیجه گیری

    پیوندی که میان بیتهای این غزل دیده میشود، ساختاری انداموار را پدید آورده است و اندام کلی این غزل یکی از تقابلهای کلیدی صورت و معنا در اندیشه مولانا یعنی «موج و دریا» را در ذهن تداعی میکند. برای مولانا، محتوا ابزار تکامل صورت است و صورت ماده ظهور حقیقت معنا. شعر مولانا از درون او میجوشد و متناسب با نوع جوشش، قالب و صورت خود را مییابد. با همه این احوال نقد نو بدلیل اتکا به صورت نمیتواند نقد مناسبی برای عارفان رهیده از صور باشد.

    کلیدواژگان: مولانا، صورت، معنا، نقد نو، دریا، شعر جوششی
  • هادی سرافرازی، حسن بساک، محمدحسین خسروان صفحات 247-270
    زمینه و هدف

     ارتباط ایرانیها و اعراب به قبل از تاریخ مدون (دوره اساطیری) میرسد که در عهد هخامنشیان گسترش یافته و در دوره ساسانیان عمیقتر میشود. این پیوند، که پس از ورود اسلام به ایران به اوج خود میرسد، موجب توسعه فراوان تعاملات دینی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی آنها شد.

    روش مطالعه

     این مقاله براساس مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

     پیش از اسلام، اعراب با ایرانیان دارای ارتباطات کمابیش گسترده ای بودند، اما حمله اعراب و ورود اسلام به ایران، تاثیرات بسیاری بر اوضاع اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و اقتصادی ایران بویژه عقیده و مذهب ایرانیان برجای نهاد. بااینحال دولت نوپای اسلامی نتوانست از تجربه و مهارت ایرانیان مسلمان در امور حکومتی و دیوانی بی نیاز گردد؛ از قرن پنجم به بعد بنا به دلایلی مانند یادگیری زبان عربی بعلت شوق به یادگیری زبان قرآن، استفاده از زبان عربی برای ورود به امور اجتماعی و سیاسی، تشویق دین اسلام به یادگیری، و سلسله های تاریخی، نفوذ زبان عربی در فارسی بیشتر میشود.

    نتیجه گیری

     کوچ و مهاجرت دوسویه، شهرهای مرزی، قیامهای ایرانیان برضد اعراب، تلاش ایرانیان در یادگیری زبان عربی به علل مذهبی و سیاسی، نیاز اعراب به ایرانیان در امور سیاسی‌، علمی و تشکیل دیوانها، ورود حکمت و پندواندرزهای ایرانی به ادب عرب، و نهضت ترجمه از جمله مولفه های مهم در تاثیر و تاثر فرهنگ و ادب عربی و پارسی محسوب میشوند. مهمترین عامل در این تاثیر و تاثر، دین اسلام است. زبان عربی، زبان قرآن و دین اسلام بود و ایرانیان با پذیرش دین اسلام، چاره ای جز آموختن زبان عربی نداشتند. از سوی دیگر برخی ایرانیان به دلایل دیگری مانند ورود به امور سیاسی و مبارزه، مشغول فراگیری زبان عربی شدند و درنتیجه لغات و مفردات و اصطلاحات عربی بسیاری به زبان فارسی راه یافت و طبعا لغات زیادی نیز وارد زبان عربی گردید. واژه هایی که از زبان فارسی به عربی راه یافته، بیشتر مربوط به حوزه ‌های تمدن، فرهنگ و سیاست است و بیشتر واژه هایی که زبان فارسی از عربی وام گرفته، مربوط به حوزه دین است.

    کلیدواژگان: ایرانیان، اعراب، تاثیر و تاثر، دیوانها، حکومتداری
  • محمدهادی جهاندیده صفحات 271-298
    زمینه و هدف

    نهضت بومی‌سازی ادبی در مسیر رشد و تعالی خویش قرار دارد و ریالیسم جادویی نیز توجه ادیبان معاصر ایران را به خود جلب کرده است. احمد آرام با بهره گیری از راهبردهای ریالیسم جادویی، به فضای رمان حلزونهای پسر چهره ای رویایی میبخشد و جلوه های گوناگون عشق را در چارچوب این مکتب ادبی ترسیم میکند. الگوی رفتار عاشقانه شخصیتها که اشتنبرگ آن را «قصه عشق» (1998) مینامد، بر پایه عواملی شکل میگیرد که علت دوام یا سستی روابط عشقی آنان را معین میسازد. هدف از این پژوهش آن است که از رهگذر واکاوی مولفه های سبکساز ریالیسم جادویی موجود در متن رمان، میزان همپوشانی «قصه های عشق» شخصیتها را با نظریه اشتنبرگ بررسی کند.

    روش مطالعه

    روش تحقیق در چارچوب پژوهشهای بین رشته ای و بصورت توصیفی-تحلیلی با استفاده از نرم افزار 25SPSS است. میزان فراوانی و درصد وقوع مولفه های ریالیسم جادویی و حالات گوناگون عشق بر مبنای آزمون خی دو انجام خواهد شد.

    یافته ها

    در رمان حلزونهای پسر (1393) میان مولفه های ریالیسم جادویی و حالات هشت گانه عشق تفاوت معناداری وجود دارد. «عشق سودایی» از میان حالات گوناگون عشق دارای فراوانی و درصد وقوع بیشتری است که نویسنده از «زاویه های دید متغیر» به آن نگریسته است.

    نتیجه گیری

    در رمان حلزونهای پسر، قصه های عشق که از زاویه های دید گوناگون و به شیوه ای چند صدایی روایت میشوند با نظریه اشتنبرگ همپوشانی کامل دارند. «قصه خیال» عشاق جلوه بیشتری در متن این اثر دارد و با فضای ریالیسم جادویی آن نیز همخوانی دارد. هرچند نویسنده تلاش کرده برتری «عشق آرمانی» را بر سویه های دیگر عشق گفتمان سازی کند، شخصیتهای این رمان در دستیابی به این عشق ناکام میمانند.

    کلیدواژگان: اشتنبرگ، بومی سازی، رئالیسم جادویی، عشق
  • زهرا رحیمی، محمد رضایی، قدرت الله خیاطیان صفحات 299-320
    زمینه و هدف

     موضوع و زمینه پژوهش پیش‌رو معرفی نسخه خطی شمایل الاتقیا و رذایل الاشقیا اثر رکن‌الدین دبیر‌ کاشانی در طریقت چشتیه میباشد. چشتیه در تصوف منسوب به پیران و مشایخ چشت ناحیه ای در خراسان قدیم است که بعنوان طریقتی تاثیرگذار نه تنها در ایران بلکه در شبه قاره هند نیز از پیروان زیادی برخوردار بوده است. مبانی عرفانی این طریقت صوفیانه را بزرگان و مشایخ پرآوازه ای مانند معین‌الدین چشتی، نظام‌الدین اولیا، برهان‌الدین غریب و دیگر بزرگان این سلسله مدون کرده اند. بخش اعظمی از آراء و عقاید چشتیه در قالب «ملفوظات» سخنان بزرگان و مشایخ طریقت مذکور است که توسط مریدان آنان گردآوری شده است. در این جستار هدف اصلی، بررسی و واکاوی آراء و اندیشه های عرفان طریقت چشتیه در رساله مذکور است.

    روش مطالعه

     جستار پیش‌ رو به روش توصیفی تحلیلی بر مبنای سندکاوی و مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است و با بررسی نسخه موجود از رساله شمایل الاتقیاو رذایل الاشقیا،[1] به تحلیل اندیشه های عرفان چشتیه در این اثر خواهد پرداخت.

    یافته ها‌:

     در رساله «شمایل الاتقیا» اثر رکن‌الدین کاشانی ملقب به «دبیر معنوی» که از صوفیان طریقت مذکور در قرن هشتم هجری است، آموزه ها و تعالیم شفاهی صوفیانه چشتیه به رشته تحریر درآمده است. نویسنده سعی نموده تعالیم این طریقت را بدرستی انتقال دهد. از رساله شمایل الاتقیا تاکنون یک نسخه چاپ سنگی به سال 1347 ه . ق حیدرآباد دکن و چندین نسخه غیرچاپی موجود است.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاکی از آن است که توجه به تصوف عملی، ذکر، کرامت، توبه، بیعت، ارتباط مرید و مراد، یقظه و بیداری، آداب خرقه پوشی و سماع از جمله مواردی است که رکن الدین دبیر کاشانی بعنوان اهم آداب و رسوم طریقت چشتیه در رساله خویش مد نظر قرار داده است.

    کلیدواژگان: طریقت چشتیه، نثر قرن هشتم، شمائل الاتقیا و رذایل الاشقیا، رکن الدین کاشانی، نسخه خطی
|
  • T. Safavi Nejad, J. Nazari*, M.R. Masoumi Pages 23-43
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Emla Bukhara is one of the mystic poets of the Vararoud region of Central Asia who has undergone a mystical cirrhosis in the service of his elders and has reached the authorities of certainty. His lyric poems are full of mystical terms and mysteries. The purpose of this article is to study the style of Bukhara's orthography and to introduce its manuscript.

    METHODOLOGY

    This research was a descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    The poetic style of Emla is more inclined to the Iraqi style and has been greatly influenced by Hafez's poems; Of course, features of the Indian style can also be found in his poems, which shows that his poems have the characteristics of both Iraqi and Indian styles

    CONCLUSION

    Linguistically, Emla poetry is very simple and fluent, and the influence of ancient Persian and Arabic is very low. Creative and beautiful compositions, often popular poetry with different and new lines, are other features of his poetry at the linguistic level. Literally, there is a great variety of rhetorical techniques in his poetry. There are almost all kinds of widely used rhetorical techniques in his poetry. In the meanwhile, simile among the expressive industries and puns among the novelty industries have the highest frequency in his poetry. Intellectually, love and mysticism are the two dominant and unique themes in Bukhari's poetry collection. Rendaneh themes and more or less references to Nir verses and hadiths are other features of his poetry at this level. The lover in Emla’s poetry is like the poems of Hafez; It can be both earthly and celestial. However, it has characteristics such as cruelty, unfaithfulness, rebellion, and inaccessibility.

    Keywords: Divan Ghazaliat, Emla Bukhara, stylistic features
  • S. Khojastehpour, M.A. Gozashti*, A. Farzad Pages 45-63
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    ”Feminist stylistics" is one of the sociocultural approaches to stylistics that "Sara Mills", a stylist and researcher in this field, proposes a model in this field and this method is the best way to study and analyze the issue of feminism and its effectiveness in literary texts. Knows the use of their linguistic dimensions and aspects. In the following article, using this model, these questions will be answered, what is feminine Writing and what are the components of feminine Writing and how it is manifested in the novel in question. According to Mills, women writers use various linguistic components in the structure and content of their works under the influence of their feminine characteristics, emotions and gender views, and therefore three levels of words, sentences and discourse should be analyzed in their works. Therefore, with this view and using the desired model, the novel "Ahl Gharq" by Moniro Ravanipour was selected and studied.

    METHODOLOGY

    This research was conducted in the field of practical stylistics with descriptive-analytical method and analysis based on the components of the model of Sara Mills and experts in this field.

    FINDINGS

    Findings of the research with the expression of the characteristics of high-frequency feminism in the novel are: at the level of vocabulary, the use of words belonging to the field of women, the use of color words, the multiplicity of female characters; At the level of sentences, frequent use of news, descriptive, short sentences, use of question sentences in the form of Soliloquy , the use of a three-point metalanguage sign; At the discourse level, the third-person perspective, the narrative text and the author's narrator, one of the main characters of the woman, the polite tone using the native dialect of the place of the story, the theme using feminist ideas, the time of contemporary events in the second side, the place Occurrence of Jafreh settlement story in southern Iran and its surroundings.

    CONCLUSION

    The novel discussed in this study has followed the model of Sara Mills and most of the components of feminism were found in its text.

    Keywords: Feminine Writing, Feminist Stylistics, Feminism, Sara Mills, Ahl Gharq Novel, Moniro Ravanipour
  • F. Chashnigir, A. Tavakoli Kafiabad*, M. Sadeghzadeh Pages 65-81
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Mirza Seyyed Yahya Modares, deceased (1282 AH), nicknamed Fadai Yazdi, is one of the scientific and literary figures of the Qajar era, who has numerous works in poetry and prose in Persian and Arabic. His divan is a collection of Sonnets (Ghazal), Odes (Qasida), Mathnavis (Masnavi), Pieces (Ghat’e) and Quatrains (Robaei). In addition, he has two poems in Arabic. This article is dedicated to examining the stylistic and content characteristics of his poems from linguistic, literary and intellectual aspects. The purpose of this study is to determine the ability of the poet as one of the ode writers of the Literary Return period.

    METHODOLOGY

    The present study is based on a descriptive-analytical method with library tools which has been done on a valid manuscript with the poet's own handwriting in the personal library of Seyyed Yahya Modarresi.

    FINDINGS

    Fadai Yazdi has proved his ability in composing praise poems. His skill is in simile and metaphorical illustrations in the introduction of the odes. His poetry is full of beautiful literary industries. The use of expression techniques, especially sensory-to-sensory similes and novel balances and allusions, has a high frequency in his poetry. The choice of Bahr Mujtas and Raml makes the weight fit with the content and the use of heavy Arabic rhymes is one of the characteristics of his poetry. Intellectually, the main theme of his poems is praise, and his main praise is the great men of religion, especially Imam Ali (as). In the content of Fadaei Yazdi's Odes, the description of nature and the beloved and also complaining about the life and the expression of despair and hopelessness can be observed.

    CONCLUSION

    Fadaei Yazdi has been a powerful ode composer. One of the prominent features of his poetry is the frequent use of words and combinations of Arabic language, which sometimes makes it difficult for the reader to understand the meanings of the poem. Like his contemporary poets, he followed Khorasani style and imitated predecessors and has considered their poetry in choosing weight, rhyme and themes of his poems. He was well acquainted with the poetic features of previous poets and has been able to reflect their linguistic, literary and intellectual features in his poems.

    Keywords: Fadaei Yazdi, Qajar, Ode (Qasida), praise, stylistics, simile
  • N. Baharvand, M. Sepahvandi *, Gh. Sahraei Pages 83-106
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    It can be said that in the theory of conceptual metaphor, the metaphors depend on the conceptual and semantic relationship of intermediate words, which act as a tool for understanding and conceiving a kind of human understanding of phenomena and abstract and tangible world affairs, as well. The literature on conceptual metaphor theory has various origins and destinations through which it explains the concepts of the mind to the reader in a tangible way. The main purpose of this research is to study poems of Sa’adi's Sonnets whose field of origin or destination with the concept of "love” has been paid attention by poet.

    METHODOLOGY

    The research method of this research is descriptive - analytical based on library studies and the documentation method based on the selection of lyric poems in which love and its semantic clusters have been paid more attention.

    FINDINGS

    According to studies, love has a high value and place Sa’adi's words. Sa’adi' s view on the issue of love is a positive and very imaginative view.

    CONCLUSION

    The research results indicate that the conceptual metaphor of love in Sa’adi's world view and intellectual view, which is itself derive from a conceptual system has overshadowed the structure of the poet's mind and thought. In Sa’adi's lyric poems, love for him is enlightening, life- giving, changeable, healing, purifying, and a restless phenomenon, not only relieves the heart but also languishes it, and love is a murderous robber.

    Keywords: Sa’adi, Sonnet, conceptualmetaphor, love, Lakoff, Johnson
  • O.A. Sheikhi Ken Kot, F. Asadi*, A.R. Fatemi, K. Bahmani Pages 107-113
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Stylistics is a layer that indicates the depth of poetic meanings from the external and internal perspectives of poetry, according to the poet's intellectual background. In this article, with the stylistic layer of the sonnets of the three seventh century poets "Saadi, Majd Hamgar and Emami Heravi", the five phonetic, lexical, syntactic, rhetorical and ideological layers have been evaluated.

    METHODOLOGY

    The present study was conducted in a descriptive-analytical manner and in order for the results to be natural, the studied sonnets were randomly selected.

    FINDINGS

    Saadi's attitude towards love, as an ontological matter, causes the development of this concept in individual behavior (the concept of love in the Iraqi style), social behavior (attention to the social dimensions of virtues and vices) and the behavior of existence towards good. Magdaldin Hamgar's attitude is a purely individual one about love, and lyricalness is the basis of other layers of his poetry. According to Imami Heravi, mystical thoughts and Sufism are the principle and other layers of poetry are based on the expression of mystical thoughts.

    CONCLUSION

    The ideological layer in the attitude of these poets has influenced the other four layers of their poetry. Also, there are many commonalities in different levels of speech, unique features, artistic aberrations and stylistic characteristics of these three poets.

    Keywords: Layered Stylistics, Ghazal, Sa’adi, Majd Hamgar, Emami Heravi
  • H. Bakhshi Pages 131-148
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    With the onset of colonialism in the world, which was accompanied by the industrial and technological advances of the West and then its military and weapons superiority, many reactions took place in the colonized countries; One of the most important reactions against the colonialists took place in the world of poetry and literature, and the freethinking poets of these nations reflected on the aggressions and crimes of the colonialists. Persian poetry of the constitutional era was also very active in this field and the poets of this period entered the field of anti-colonial struggles with a great sense of commitment to their people and their land. In this research, we have tried to study the important works and encounters of the poets of this period with the phenomenon of colonialism by studying the important works of Persian poetry of the constitutional era.

    METHODOLOGY

    Our method in this research is based on library study and descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    An examination of the poetry of this period shows that the poets of this period dealt with the issue of colonization in eight major ways: Orientalism, Critique of the West and Western Civilization, Sanctions on Western Goods, Colonialism, Critique of Colonialism, Epicism, Nationalism, and Islamic Unity.

    CONCLUSION

    The poets of the constitutional era did not use the above methods in the same way; Some have been paid more, and some less, and this goes back to the power and conditions in Iran at that time.

    Keywords: Colonialism, Anti-Colonialism, Poetry, Constitutional Age
  • M. Ghaffari Jahed, A. Tasnimi, E. Estaji, A. Khajehim Pages 149-167
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Zoroastrian narrations, which contain jurisprudential and legal issues of Zoroastrian religion, have been collected over the years by various narrators from India and Iran and have been compiled in a collection called Zoroastrian narrations or Darab Hormozd narrations. Several copies of this book are available in Indian and Iranian libraries. In this research, the version of the parliament library has been studied in terms of structural, intellectual and literary features.

    METHODOLOGY

    This descriptive-analytical study was conducted to identify the characteristics of the book and the effect of Avestan, Pahlavi, Persian and Arabic scripts and languages on its language and writing, as well as the content of narrations and its literary style.

    FINDINGS

    The script and language of this book are slightly influenced by the script, language and style of the tenth century and the use of Arabic words and more inclined to the script and language of Pahlavi and Avestan and Zoroastrian words. In terms of calligraphy, it prevails with continuous writing, and in terms of the use of words, Old Persian and Zoroastrian words and the Avestan language prevail, and in many cases, the Avestan script and language have been used directly in it. The handwriting of the book is also different in different places and in some pages it is ugly and irregular, which shows multiple scribes and adding content at different times. The content of the book also includes the doctrinal issues of the Zoroastrian religion, which has been quoted from authentic books through questions and answers and attention to the narrations of different narrators. From a literary point of view, no specific style can be considered for this book because It has no aesthetic basis and its features include syntactic shifts and deletion of verbs as well as repetition, a bit of simile and allegory. Poetic narrations do not have poetic features and do not have an aesthetic and original structure.

    CONCLUSION

    This book has different scripts and languages due to the use of different narrations from different sources and quoting various narrators, and the writing is not uniform, and its most important feature is the style of thought that expresses many dimensions of Zoroastrian religion in different languages.

    Keywords: Darab Hormozd, Zoroastrian, calligraphy, Avesta, Pahlavi, jurisprudence, law narrations, Literary, linguistic style
  • I. Zaremand, A. Ramezani*, R. Ebadi Pages 169-185
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Sheikh Azari Tusi Esfarayeni is one of the poets and writers of the Timurid period. The book Jawahar al-Asrar is one of his famous writings on the subjects of the Muqattaah Letters, mysticism, hadith and poetry. In this article, by introducing the Manuscripts of the book, has been studied its linguistic, rhetorical and intellectual style.

    METHODOLOGY

    Data collection in the article is library method and its writing is descriptive-analytical method. The statistical population is four manuscripts of Azeri Jawahar al-Asrar.

    FINDINGS

    Jawahar al-Asrar is written in the general style according to the style of the Timurid period. in the introductions, is the rhyming prose and the text of the book is simple. At the phonetic level of the language style: rhyme, pun, word repetition, Alliteration, rejection and reverse, at the lexical level: Arabic words and at the syntactic level: synonyms of words, titles and adjectives, matching of adjectives and adjectives, use of Arabic sentences instead of adjectives, Has a light characteristic . At the literary level, has similes, Imitation, Allusion, metaphors, allusions, Metonymy, allegories and proverbs. In his intellectual style, he has described and interpreted the letters of the Qur'an, hadiths, the words of mystics and the problems of the poets' poetry. In his interpretations, can be seen his mastery of syntax, mathematics, rhetoric, medicine and astronomy.

    CONCLUSION

    Azari Tusi Esfarayeni in Jawahar al-Asrar in accordance with the style of prose of the Timurid era, with a tendency to use words, Arabic sentences, Persian and Arabic poems, prose in introductions and simple language in the text, the use of metaphors, Imitation, Allusion, adaptation, Metonymy, Allegory and proverb has succeeded. As a commentator and critic, he has been able to provide the audience with useful information about syllables, hadiths, mystical subjects, difficult descriptions of poets' poetry, as well as historical, religious, medical, astronomical and biographical information of elders from his book.

    Keywords: Azeri Tusi, Jawahar al-Asrar, manuscript, style, language, rhetoric, thought
  • F. Sistani, H. Esfandiarpour*, P. Yousefipour kermani Pages 187-207
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In descriptive study, various aspects of description are considered as an important part and a main element and a broad perspective so that the description is used in the form of efficient and analytical structures to study and analyze literary texts such as stories and novels. Descriptors believe that it is possible to know and understand many of the methods and aesthetic techniques of a text and its features depending on the study of descriptive methods and how it is used in the text. In the past, the element of description was considered as a sub-element and static in narration, but today in the science of descriptively, this element is very important. The main purpose of this research and its field of study is to investigate the dynamics of the descriptive element in the text of the two stories of Tangsir and Buf-e-kur by Chubak and Hedayat.

    METHODOLOGY

    The study method in this article is library and the use of descriptive-analytical method is based on the text of two stories of Tangsir and Buf-e-kur in terms of descriptive propositions.

    FINDINGS

    The findings indicate that descriptive propositions in the structure and content of the two stories have been used artistically by Chubak and Hedayat in the service of storytelling, and therefore the descriptive elements in these two stories can be considered dynamic.

    CONCLUSION

    In Tangsir and Buf-e-kur have used short, detailed, long, explicit, implicit, hidden and content descriptions with literary, ironic, mythological and aesthetic functions.

    Keywords: Description. Contemporary story.Sadegh Chubak, Sadegh Hedayat, Descriptive
  • S.M.H. Hashminejad, S. Khairkhah*, B. Atoni Pages 209-231
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Literature is one of the most original manifestations and the arena of emergence of unconscious and deep layers of the human psyche. "Mask" in application is a concept of Jung's psychological terms, which from Jung's point of view is actually that which is not a person; It is a representation of a personality that is not the same and equal to the person's real self. Saadi's works, as a part of literary masterpieces, are rooted in ancient beliefs and ideas and have benefited from the collective unconscious. The purpose of this essay is to show that Saadi's works include a wide range of archetypal concepts and archetypes from the perspective of archetypal criticism. In this research, among the various archetypes, we will examine the veil archetype in Saadi's works.

    METHODOLOGY

    The research method in this article will be descriptive-analytical based on library studies and psychoanalytical criticism based on the archetypal ideas of Carl Gustav Jung.

    Findings

    By using myths, symbols and archetypes, Saadi's works have a great ability to reflect the deep unconscious layers of the human psyche. Much earlier than psychologists such as Jung, Saadi has paid attention to archetypes such as the mask in his poems and writings, with the knowledge of the human psyche and subconscious mind.

    FINDINGS

    By using myths, symbols and archetypes, Saadi's works have a great ability to reflect the deep unconscious layers of the human psyche. Much earlier than psychologists such as Jung, Saadi has paid attention to archetypes such as the mask in his poems and writings, with the knowledge of the human psyche and subconscious mind.

    CONCLUSION

    Based on the results of this research, in Saadi's teachings, in line with Jung's analytical psychology and the collective unconscious, the archetype of the mask can be seen in two positive and negative dimensions in Golestan and Bostan. The basis of Saadi's teachings is that the way to perfection lies in true asceticism, piety, avoiding hypocrisy, arrogance, boasting, and observing moral standards. Saadi's type of education can be seen based on the archetype of the niqab in the positive aspect, especially idealism and expediency, and the negative dimension of the niqab can be expressed in the distance from arrogance, pride, hypocrisy, etc.

    Keywords: Saadi, Jung, archetype, mask, psychoanalytic criticism
  • F. Rezaei, A. Amin*, A. Mohammadi Asiabadi Pages 233-245
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    When the elements and components of a literary work are examined and how they are related to each other and their relation to the general structure of the work is retrieved, a basic (formalist) form reading is performed. It is with such a reading that we can talk about the degree of bonding of the components of the work (horizontal and vertical bonds). In this article, the form and structure of a lyric by Rumi has been read with the following information (with the help of in-text symbols): A word that rises from the soul of the soul to veil the gem and the lips of the sea, the tongue of the veil

    METHODOLOGY

    It is a descriptive-analytical research method that examines Ghazal No. 921 from Shams Tabrizi's KOliat, edited by Badi ol-Zaman Farozanfar.

    FINDINGS

    The feature of this sonnet in all verses is that the face is a veil and at the same time a means of expressing meaning. The world of existence is the world of forms and meanings, and forms are veils of meanings, and at the same time meaning manifests itself in the face. To reach the meaning, you have to go beyond the surface. Of course, the absolute meaning cannot be understood and there is always one curtain behind another curtain, and it is only in death and silence that we understand the meaning. The theme of the contrast between form and meaning and the contrast between pairs of their synonymous words can be seen in all the verses of Ghazal.

    CONCLUSION

    The link that can be seen between the verses of this ghazal has created an organ-like structure and the overall structure of this ghazal evokes one of the key oppositions of form and meaning in Rumi's thought, "wave and sea". For Rumi, the content is the tool for the evolution of the form, and the form is the material for the emergence of the truth of meaning. Rumi's poetry boils from inside him and finds its shape and form according to the type of boiling. However, due to the reliance on form, the new critique cannot be a suitable critique for mystics who are free from form.

    Keywords: Rumi, face, meaning, formalist critique, sea, boiling poetry
  • H. Sarafrazi, H. Bassak*, M.H. Khosrovan Pages 247-270
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The relationship between Iranians and Arabs dates back to prehistoric times, ie to the mythical period, which expanded in the Achaemenid period and deepened in the Sassanid period., Their cultural, social and economic extent.

    METHODOLOGY

    This article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    In the pre-Islamic period, the Arabs had more or less extensive relations with the Iranians, but the Arab invasion and the arrival of Islam in Iran had many effects on the social, political, cultural and economic situation in Iran, especially on the Iranian religion instead of. However, the fledgling Islamic state could not be deprived of the experience and skills of Muslim Iranians in government and court affairs. The use of Arabic language to enter into social and political affairs, encouraging Islam to learn, historical dynasties, etc. The influence of Arabic language in Persian increases.

    CONCLUSION

    Bilateral migration and migration, border cities, Iranian uprisings against Arabs, Iranians 'efforts to learn Arabic for religious and political reasons, Arabs' need for Iranians in governance, science and the formation of courts, the introduction of Iranian wisdom and advice to Arabic literature, Translation movement, etc. are among the important components in the influence of Arabic and Persian culture and literature on each other. Arabic was the language of the Qur'an and the religion of Islam, and the Iranians had no choice but to learn Arabic by accepting the religion of Islam. On the other hand, some Iranians, for other reasons, such as getting involved in politics and struggle, began to learn the Arabic language, and as a result, many Arabic words, phrases, and expressions became available in Persian through the Qur'an and the religion of Islam; And of course many words entered the Arabic language; The words that have been translated from Persian to Arabic are mostly related to the civilizational, cultural and political fields, and most of the words that Persian borrowed from Arabic are related to the religious field.

    Keywords: Iranians, Arabs, influence, divans, governance
  • H. Sarafrazi, H. Bassak*, M.H. Khosrovan Pages 271-298
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The relationship between Iranians and Arabs dates back to prehistoric times, ie to the mythical period, which expanded in the Achaemenid period and deepened in the Sassanid period., Their cultural, social and economic extent.

    METHODOLOGY

    This article is based on library studies and has been done in a descriptive-analytical manner.

    FINDINGS

    In the pre-Islamic period, the Arabs had more or less extensive relations with the Iranians, but the Arab invasion and the arrival of Islam in Iran had many effects on the social, political, cultural and economic situation in Iran, especially on the Iranian religion instead of. However, the fledgling Islamic state could not be deprived of the experience and skills of Muslim Iranians in government and court affairs. The use of Arabic language to enter into social and political affairs, encouraging Islam to learn, historical dynasties, etc. The influence of Arabic language in Persian increases.

    CONCLUSION

    Bilateral migration and migration, border cities, Iranian uprisings against Arabs, Iranians 'efforts to learn Arabic for religious and political reasons, Arabs' need for Iranians in governance, science and the formation of courts, the introduction of Iranian wisdom and advice to Arabic literature, Translation movement, etc. are among the important components in the influence of Arabic and Persian culture and literature on each other. Arabic was the language of the Qur'an and the religion of Islam, and the Iranians had no choice but to learn Arabic by accepting the religion of Islam. On the other hand, some Iranians, for other reasons, such as getting involved in politics and struggle, began to learn the Arabic language, and as a result, many Arabic words, phrases, and expressions became available in Persian through the Qur'an and the religion of Islam; And of course many words entered the Arabic language; The words that have been translated from Persian to Arabic are mostly related to the civilizational, cultural and political fields, and most of the words that Persian borrowed from Arabic are related to the religious field.

    Keywords: Iranians, Arabs, influence, divans, governance
  • Z. Rahimi, M. Rezaei*, Gh. Khayyatian Pages 299-320
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The subject and background of the upcoming research is the introduction of the manuscript of Shamayel al-Ataqiya and Razayel al-Ashqiya by Roknoddin Dabir Kashani in the way of Cheshtiye. In Sufism attributed to elders and learned man Chesht, Chesht is a district in old Khorasan that has been an influential method not only in Iran but also in the Indian subcontinent. The mystical foundations of this Sufi tradition have been codified by popular elders and scholars including Moein al-Din Cheshti, Nezamuddin Olya, Burhan al-Din Gharib, and other great figures of this dynasty. A large part of Cheshtieh's ideas and beliefs are in the form of "requirements" in the words of the elders and the masters of the aforementioned way, compiled by their disciples. In this essay, the main purpose is to investigate and deceit the views and thoughts of Sufism in this essay.

    METHODOLOGY

    The following essay, which has been conducted by descriptive-analytical method based on document analysis and library studies, and by reviewing the existing version of the Shamayel al-Ataqiya and Razayel al-Ashqiya, we will examine the thoughts of taste mysticism in these works.

    FINDINGS

    In the essay of "Shamayel al-Ataqiya and Razayel al-Ashqiya ", work of Rokn al-Din Kashan named "Spiritual Teacher" which is one of the Sufis of the aforementioned Sufis in the 8th century, the teachings and oral instructions of Sufi Cheshtieh have been written. The author has tried to convey the teachings of this way correctly. From the essay "Shamayel al-Ataqiya and Razayel al-Ashqiya", there is a stone print in 1968 AH. Hyderabad Deccan and several non-printed copies.

    CONCLUSION

    The results of this study indicate that paying attention to practical Sufism, cite, dignity, repentance, allegiance, communication, discipleship and awakening, purification and awakening, and Sama’ are among the things that Roknoddin Dabir Kashani has considered as the most important customs of The Way of Cheshtiya in his treatise.

    Keywords: Cheshtiye, 8th century prose, Shamayel al-Ataqiya, Razayel alAshqiya, Rokuddin Kashani, Manuscript