فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 19 (پاییز 1401)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 19 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی زیارت بان، مسعود مهدیان*، غلامعلی زارع صفحات 7-34
    شعر دارای مولفه های متعددی است و عناصری که شعر را به وجود می آورند چه در ساز و کارهای بیرونی و چه در ساز و کارهای درونی به عناصر متعددی وابسته اند که یکی از آنها ایماژ یا همان تصویر است. شاعر به کمک کلمات می تواند مفاهیم صوری را از بیرون به روی صفحه کاغذ بیاورد. پس تصویرسازی یعنی اینکه شاعر بتواند با کمک کلمات و واژه ها تصویرهای مورد نظر خودش را چه به طور عینی و دقیق، چه به طور فرا واقعیتی منتقل کند. این ویژگی تحولات معاصر درهنر آوانگارد به خصوص کوبیسم را منعکس می کند. در این مقاله، هدف اصلی نویسندگان بررسی ایماژیسم ادبی در حوزه تخیلات شاعرانه در آثار محمدتقی بهار، ملک الشعرا می باشد. مساله بنیادی این مقاله که نگارندگان در پی پاسخ گویی به آن هستند، کیفیت طبقاتی تصاویر شعری ملک الشعرای بهار از نظرگاه خیال و سطوح ادراکی وی، گذر از سطوح تخیلات شاعرانه به درون لایه های عمیق تر خیال پردازی ها و تصویرگری های وی می باشد. در این راستا پس از معرفی لایه های مختلف تصویر در دو حوزه تصویر سطح و تصویر این نتیجه حاصل می شود که میزان پیچیدگی شبکه تصویری در شعر بهار، ارتباطی مستقیم با شبکه ذهنی وی دارد به گونه ای که سطوح مختلف این تصاویر به تدریج جزو ویژگی های سبکی وی می شود. روش تحقیق نیز تحلیلی توصیفی و شیوه جمع اوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: ملک الشعرای بهار، نگرش و تصویر، تصویر سطح، تصویر اعماق
  • سیده زهرا نوزن*، یاسر حدیدی صفحات 35-67
    این مقاله در تلاش است ماهیت و عناصر کودتا در مکبث و قدردانی از پیش بینی شاعرانه این مفهوم سیاسی از طریق تحلیل زمینه ای از سرنوشت محزون شخصیت اصلی نمایشنامه را بررسی کند. ترکیب جاه طلبی و عطش قدرت، اعتماد و وفاداری را به خیانت، دوستی را به دشمنی تبدیل می کند، و همه امیدها و آمال را در دنیای خیالی و واقعی از بین می برد. به نظر می رسد شکسپیر به ملکه انگلیس از خطر احتمالی خیانت توسط ژنرال هایش که مدت طولانی مورد اعتمادش بودند و اندیشه آنان آبستن افکارپلیدی همانند جاه طلبی مکبث بود، هشدار می دهد. پلیدی راه خود را مانند مار به درون او پیدا کرده وچمبره زده و در تمام وجودش پرسه می زند و امیدی به زندگی برای او باقی نمی گذارد. شکسپیر افراد را با قدرت زیاد و روابط سیاسی سالم، اعتماد و وفاداری در هماهنگی با طبیعت و محیط اطرافشان به تصویر می کشد، اما آنچه هنوز در درون سکنی گزیده کاملا متفاوت است. با ادامه نمایشنامه، خنجر زدن از پشت (خیانت) بسیار مشهود می شود، اما برای پادشاه دانکن مجالی برای ممانعت نیست. نظریه پردازان سیاسی می توانند به تاریخ بنگرند تا از مکبث شکسپیر استفاده کنند و تعریف قدیمی تر و عتیق تری برای کودتا در لغت نامه های خود ارایه دهند، همانطور که مقاله حاضر قصد دارد با تحلیل محتوایی دقیقی از شواهد تراژدی شکسپیر یعنی مکبث به آن بپردازد.
    کلیدواژگان: کودتا، وسوسه، توهم، مکبث، وفاداری
  • محمد علم، منصوره تدینی*، مسعود پاکدل، سیما منصوری صفحات 68-95
    بر پایه شواهد اسطوره ای و تاریخی میان سرزمین های ایران، چین و اسکاندیناوی در گذشته های دور ارتباطاتی در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی وجود داشته است. در این میان بررسی تعاملات و تشابهات فرهنگی با تاکید بر بن مایه های اساطیری در میان سه کشور مذکور از اهمیت بالایی برخوردار می گردد. لذا این پژوهش با بررسی و واکاوی پاره هایی از بن مایه های اساطیری میان سه سرزمین مزبور و با بهره گیری از روش تحلیلی وتطبیقی و با هدف پاسخ به این پرسش که «آیا میان سه سرزمین ایران،چین و اسکاندیناوی بن مایه های همسان اساطیری وجود دارد؟» نوشته شد. یافته های مقاله نشان می دهد که اولا تشابهات مشترک اساطیری وسیعی میان اقوام این سه سرزمین وجود دارد و دوما علل همسانی بن مایه های اساطیری میان ایران، چین و اسکاندیناوی به لحاظ تاریخی، اقوام سکایی ساکن میان ایران و چین در دوره ای از تاریخ و روابط بازرگانی اسکاندیناویان نورسی با ایرانیان در دوره سامانی از طریق جاده خز، و به لحاظ اسطوره ای، سرزمین واحد مشترک اساطیری اقوام کهن تا پیش از تقسیم جهان با فرزندان به دست فریدون،و به لحاظ روانکاوانه ضمیر ناخودآگاه جمعی، می باشد. با رمزگشایی پاره ای از اساطیر سه ملت مانند گردونه رانی ایزدان و پیکرعوض کردن این ایزدان...پی می بریم که برخی داستان های اساطیری سه ملت چنان است که گویی هر اسطوره مکمل اسطوره ای دیگر است و داستان های اساطیری سه ملت تکه های گمشده یکدیگرند.
    کلیدواژگان: بن مایه های اساطیری، هم بنیانی، ایران، چین و اسکاندیناوی
  • بهاره هوشیار کلویر*، عباس خائفی صفحات 96-127
    جنبش ایماژیسم در سال های اولیه ی سده ی بیستم در حکم تلاشی شاعرانه بود برای رسیدن به آرامش و صلابت ذاتی اشیاء که در لحظه ای خاص از دریافت ثبت شده است. نظریه های توماس ارنست هیوم شاعر انگلیسی که ایجاز و تصویر خیال های دقیق و واضح را در شعر توصیه می کرد اساس این مکتب قرار گرفت. ازرا پاوند پس از هیوم با مطالعه ی آثار فنولوزا در زبان و هنر شرق توانست با فشرده سازی سروده ها به کمک حذف روابط منطقی و ایجاد عینیت، به خلق ژانر تازه در شعر دست یابد. در این مکتب خواست شاعر بیان دقیق و روشنگر از دنیای پیرامون است؛ این سبک به عنوان یک مکتب تازه، تمایل خود به پست بروکراسی، تولید پیش از جنگ برای یک محیط سخت تر، دقیق تر و عینی را نشان می دهد. سهراب سپهری پس از نیما و... توانست از گنجایش ایماژیستی برای تصویرسازی هنری استفاده کند و حتی با یک امتیاز ویژه بر کیفیت تصاویر شعری اش افزود و باعث رشد تفکرات انتزاعی در شعر نو متمایل به سورریالیسم شد. در این جستار، به واکنش منحصر به فرد سپهری در نمایش متفاوتی از ایماژ نگاهی می افکنیم و ثابت می کنیم که او با داشتن یک امتیاز مغزی توانسته است درجه های متفاوتی از تصویر را به ادبیات وارد کند. سنستزیا (Synesthesia) یا جابجایی حواس به این معناست که وقتی یکی از حواس یا قسمتی از آن فعال می شود یکی دیگر از حواس نامربوط و یا قسمتی از آن نیز به طور همزمان واکنش نشان می دهد. سهراب از این امتیاز به جهت پرورش ایماژ و صورخیال بهره ی متفاوتی برده است.
    کلیدواژگان: ادبیات معاصر، ایماژیسم، سنستزیا، سهراب سپهری
  • علی اکبر سام خانیانی* صفحات 128-155
    یکی از مکاتب نوگرای شعر معاصر فارسی، اسپاسمنتالیسم است که یدالله رویایی و مجموعه ای از شاعران و همفکران وی در دهه 1340خورشیدی به جامعه ادبی عرضه کردند. این مکتب که با عنوان حجمگرایی یا شعر حجم نیز شناخته می شود در نظریه پردازی بر «تفکر حجمی» و تعبیراتی مانند حرکت در فضای حجمی، پریدن در طول و عرض وارتفاع، بعدسازی، رویت دگرگونه، افق ذهنی، دست بردن به ماورای پدیده، کشف، کنش ذهنی، حادثه ذهنی وامثال آن تاکید می نماید. وجود این تعابیر در واقع به دلیل نقش کانونی نگره فلسفی پدیدارشناسی در مبانی اسپاسمنتالیسم است چنانکه اصطلاح کنش فضایی (اسپاسمان) نیز از جلد هفتم سخنرانیهای فلسفی هوسرل که در سال 1907 ارایه گردیده اقتباس شده است. پدیدارشناسی هوسرلی از اوایل قرن بیستم میلادی باعث ایجاد موجی نو در ساحتهای مختلف فرهنگ، ادب، هنر و علوم مغرب زمین شده و نخبگان ادبی و هنری ایران را نیز تحت تاثیر قرار داده است. در اسپاسمنتالیسم نیز مانند پدیدارشناسی، «من» استعلایی فلسفی، شاعر با شک آوری و تعلیق تعاریف و قواعد معنایی، نحوی، دلالی، همنشینی و جانشینی کنش فلسفی خود را آغازمی نماید سپس با کنش ذهنی نیتمند ، به ایجاد روابط نوین و بی سابقه بین عناصر،کشف و بازتعریف پدیده ها اعم از مفاهیم و ساختارهای زبانی فرمهای نوین می آفریند. این پژوهش تحلیلی - تطبیقی با استناد به نظرات و نظریات یدالله رویایی و تحلیل پدیدارشناختی کنش شعرشناختی وی تلاش کرده است اشکال و ابعاد تاثیرپذیری رویایی و مکتب اسپاسمنتالیسم و فرمالیسم حجم را از پدیدارشناسی هوسرلی تبیین نماید.
    کلیدواژگان: ادموند هوسرل، اسپاسمنتالیسم، پدیدارشناسی، شعر حجم، یدالله رویایی
  • ناهید موسوی دلازیانی*، ویدا وفایی صفحات 156-187

    اکسپرسیونیسم مکتبی است در ادبیات، نقاشی و سینما که اوایل قرن بیستم درمهد تفکر آلمان به وجود آمد. اساس دیدگاه پیروان این مکتب نفی جامعه سرمایه داری و مدرنیته است. و از اصلی ترین مبانی تفکرآن ها مخالفت با اختلاف طبقاتی در جامعه است.این سبک حالات و طرز تفکر و احساسات درونی هنرمند وخالق اثر را بیان می کند. که در این مقاله این موضوعات تحت عناوین : "نفی قالب های سنتی" ،"عصیان و هجوسرد وتلاش برای تغییر وضعیت موجود" ،"پوچ گرایی"،" زمان پریشی و تخلیط رویا با واقعیت " مطرح شده است.مهم ترین هدف در این پژوهش استخراج و تبیین مولفه های اکسپرسیونیستی و پسامدرنیستی است و بررسی کارکرد و ارتباط این مولفه ها در رمان های"نعش کش(1393)"،" به زانو درنیا(1384) " ،" اگه تو بمیری(1387)" اثرمحمدرضا گودرزی نویسنده ومنتقد معاصراست که با نگاه اکسپرسیونیستی توانسته آثار متعددی را در دوره اخیر بنویسد.روش تحقیق در این پژوهش اسنادی_کتابخانه ای استوار است..تاکنون تحقیق وپژوهش مستقلی درقالب رساله وپایان نامه ومقاله که جریان های"پسامدرنیسم"و"اکسپرسیونیسم"درآثار گودرزی را موردبررسی قراردهد مشاهده نشده است واین مقاله به همین موضوع می پردازد وبااستناد به مولفه های "پسامدرنیسم"و"اکسپرسیونیسم"فرضیه خودرابه اثبات می رساندکلیدواژه ها: پسامدرنیسم،اکسپرسیونیسم،ادبیات مدرن، داستان کوتاه،محمدرضا گودرزی

    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، اکسپرسیونیسم، ادبیات مدرن، داستان کوتاه، محمدرضا گودرزی
|
  • Mahdi Ziaratban, Masoud Mahdian *, Zare Gholamali Pages 7-34
    Poetry has several components, and the elements that make up poetry, both in external mechanisms and in internal mechanisms, depending on several elements, one of which is the image. With the help of words, the poet can bring formal concepts from the outside to the page of the paper. So illustration means that the poet can convey his desired images with the help of words and phrases, either objectively and accurately, or surrealistically. This feature reflects contemporary developments in avant-garde art, especially Cubism. In this article, the main purpose of the authors is to study literary imagery in the field of poetic imagination in the works of Mohammad Taghi Bahar, the king of poets. The fundamental issue of this article that the authors seek to answer in the class quality of the poetic images of the poet's spring from the point of view of his imagination and perceptual levels, the passage from the levels of poetic imagination to the deeper layers of his fantasies and illustrations. In this regard, after introducing different layers of the image in the two areas of surface image and image, it is concluded that the complexity of the image network in Bahar's poetry is directly related to his mental network, so that different levels of these images gradually become his stylistic features. The research method is descriptive analysis and the method of data collection is the library.
    Keywords: Malek osh-Sho'arā Bahār, and image, Imagination, surface image, deep image
  • Seyyedeh Zahra Nozen *, Yaser Hadidi Pages 35-67
    Macbeth’s desire for kingship and the throne, awakened by witches and thriving to tumultuous extremes through his wife’s words and actions, led to illusion, madness, and, eventually, loss. The Bard of Avon visualized the unlawful seizure of power two centuries before the political terminology of Coup d’état appeared in English texts in the 19th century. This paper is an attempt at investigating the nature and the elements of Coup d’état in Macbeth and appreciate the poetic prediction of this political concept through a contextual analysis of the main character’s tragic fate in the play. The alchemy of ambition and the thirst for power convert trust into treachery, fidelity into treason, and friendship into a feud, demolishing all hopes and horizons for the state in the fictitious and real-world alike. Shakespeare seems to be warning the prosperous Queen of the possible threat of infidelity by the long-trusted generals whose thoughts and heads were pregnant with evil ambition like that of Macbeth. Evil has coiled its way into him like a snake, running all through his being, leaving him no hope in life. Shakespeare portrays people in great power and healthy political relations, trust and loyalty in harmony with nature and their surroundings, but what yet resides inside is totally different. Backstabbing becomes very evident as the play moves on, but too late for King Duncan to prevent.
    Keywords: Coup d’état, Temptation, Illusion, Macbeth, Loyalty
  • Mohamma Alam, Mansoureh Tadayyoni *, Massoud Pakdel, Sima Mansouri Pages 68-95
    Mythological and historical evidence point toward cultural, social, political and economic connections between the territories of Iran, China and Scandinavia in the distant past. In addition, the study of cultural interactions and similarities between the three countries – with certain focus on mythological themes – is of great importance. Therefore, this study aims to examine and analyze some of the mythological themes which these three lands have in common. To this purpose, analytical and comparative methods are used to answer the following question: Are there similar mythological themes between the three territories of Iran, China and Scandinavia? Findings of the article indicate that firstly, there are mythological similarities between the tribal residents of these three lands and secondly, the reasons for the similarity of mythological themes between Iran, China and Scandinavia are three-fold: 1. historical: Scythians lived between Iran and China and the three territories had developed trade relations. Furthermore, in the Samanid period, Norse Scandinavians were connected to Iranians through the fur trade. 2. Mythological: the mythical land of the ancient peoples was undivided before the division of the world by Fereydoun’s descendants. 3. Psychoanalytical: the collective unconscious that people of these lands shared. By deciphering some of the myths of the three nations, such as the wheel of these gods and their switching bodies, it is found out that some myths of the three nations are complementary to other myths as if they are the lost pieces of a puzzle that, if put together, form a whole.
    Keywords: Myth, Common themes, Iran, China, Scandinavia
  • Bahar Houshyar Kalver *, Abbas Khaefi Pages 96-127
    The movement of Imagism in the early years of the 20th century was a poetic attempt to reach the inherent solidity of objects recorded at a specific moment of reception. The theories of Thomas Ernest Hume, an English poet who recommended brevity and the depiction of precise and clear ideas in poetry, became the basis of this school. This style was created in Hulme's mind after examining Bergson's works. He was an aesthetic philosopher and the 'father of imagism'. After Hume, Ezra Pound, by studying the works of Fenollosa in the language and art of East, was able to create a new genre in poetry by compressing the poems by removing logical relationships and creating objectivity. In Iran, after Nima and …, Sohrab Sepehri was able to use the capacity of the new imagist style for artistic illustration, and he even added a special point to the power and quality of his poetic images, and caused the growth of abstract thoughts in new poetry in a special direction inclined to surrealism.In this essay, we take a look at Sepehri's unique reaction in creating and presenting different literary and artistic images and prove that he has been able to introduce different degrees of image into literature by having a disorder or rather a brain privilege. Synesthesia or displacement of the senses means that when one of the senses or a part of it is activated, another unrelated sense or a part of it also reacts at the same time.
    Keywords: Contemporary literature, imagism, synesthesia, Sohrab Sepehri
  • Aliakbar Samkhaniani * Pages 128-155
    One of the modernist schools of contemporary Persian poetry is espacementalism, which was introduced to the literary community by Yadollah Royaei and a collection of his like-minded teammate in the 1960s/IR1340s.This school, also known as Hajm Poetry in Persian,, theorizes "spatial thinking" and recourse to the terms such as : movement in space, flight in length, width and altitude, dimensioning, different view and vision, mental horizon, achieving transcendental attitude, discovery, mental action, mental event, reaching beyond the phenomenon and etc. These terms are in fact due to the central role of the philosophical view of phenomenology in its foundation. The term “spatial action” (Espacement)« is also taken from the topics of Thing and Space, the 7th volume of the lectures of the German philosopher Edmund Husserl. Phenomenology has created a new wave in various fields of sciences, cultures, literature and arts and also has affected on western and Iranian elite. In espacementalism, as in phenomenology, the poet's philosophical transcendental "I"(Ego) proves its existence by doubting and suspending the definitions and rules of semantics, syntax, signification, accompaniment and substitution. ; Then with intentional and mental action, it creates new and unprecedented relations between elements and concepts and redefines the phenomena, structures, meanings and creates new forms. This analytical-comparative study, by analysis the views, theories and poetics of Yadollah Royaei, tries to explain the dimensions of Husserl's phenomenology influence on espacementalism.
    Keywords: “Edmund Husserl”, ”Espacementalism”, ”Persian Hajm poetry”, ”Phenomenology”, ”Yadolah Ro’yaei”
  • Nahid Mousavi Delaziyani *, Vida Vafaee Pages 156-187

    Expressionism is a school of literature, painting and cinema that emerged in the early 20th century in the center of German thought. The basis of the view of the followers of this school is the rejection of capitalist society and modernity. And one of the main bases of their thinking is opposition to class differences in society. This style expresses the moods and thinking and inner feelings of the artist and the creator of the work. In this article, these topics are discussed under the headings: "negation of traditional forms", "rebellion and irony and trying to change the existing situation", "absurdism", "passing time and mixing dreams with reality". The most important goal in this The research is extracting and explaining expressionist and postmodernist elements and investigating the function and connection of these elements in the novels "Nash Kash (2013)", "Be Zanu Darnia (2014)", "If You Die (2013)" by Mohammad Reza Guderzi, writer and critic. He is a contemporary who has been able to write many works in the recent period with an expressionist perspective. The research method in this research is based on library-documentary research. So far, independent research and research in the form of dissertations, theses and articles that examines the currents of "postmodernism" and "expressionism" in Godarzi's works View It has not been done, and this article deals with the same issue and by referring to the components of "postmodernism" and "expressionism" it proves the self-concept hypothesis.Keywords: Postmodernism, expressionism, modern literature, short story, Mohammad Reza Gudarzi

    Keywords: Postmodernism, Expressionism, Modern Literature, short story, Mohammad Reza Goodarzi