فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و نهم شماره 4 (پیاپی 93، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی محمدپور*، لاله کلانکش، محمود تقوی صفحات 291-304

    فاکتورهای محیطی و اجتماعی نقش مهمی در سلامتی دارند و این نقش در زمان اپیدمی مشخص تر می گردد؛ لذا در این مطالعه مروری تعیین کننده های سلامت از دو رویکرد اجتماعی و محیطی در شرایط اپیدمی کرونا بررسی شده است. این مطالعه از متدولوژی استراتژی سرچ غیر سیستماتیک در دیتابیس های معتبر تبعیت می کند. در این مطالعه مشخص گردیده است که مهم ترین عوامل محیطی و اجتماعی موثر در سلامتی در شرایط اپیدمی شامل دسترسی به هوای پاک، دسترسی به آب سالم، مدیریت صحیح پسماندهای مراقبت بهداشتی سطح درآمد و آموزش می باشد. نکته قابل تامل در این مطالعه این بوده است که آلودگی هوا باعث افزایش مرگ و میر ناشی از کرونا گردیده است. این در حالی است که سیگاری بودن افراد با میزان مرگ و میر ارتباط معکوسی را نشان داده است. بعلاوه دسترسی به آب سالم و مدیریت صحیح پسماندهای بیمارستانی و مراکز درمانی باعث کاهش خطر آلودگی منابع آبی و محیط های زندگی به ویروس کرونا خواهد گردید. همچنین سطح بالای آموزش و تحصیلات به عنوان عامل اساسی در کاهش مرگ و میر بیان گردیده و افراد با تحصیلات بالا قدرت پذیرش آموزش های بهداشتی بیشتری را دارا می باشند. همچنین افزایش سطح درآمد در افراد باعث دسترسی بیشتر به خدمات سلامتی و تامین مایحتاج بهداشتی در دوران اپیدمی بوده که سرعت مرگ و میر را تا حد بالایی کاهش داده است.

    کلیدواژگان: اپیدمی کرونا، مطالعه مروری، عوامل اجتماعی، عوامل محیطی
  • مهدی زنگنه بایگی، مصطفی پیوند*، مریم قربانی صفحات 305-319
    زمینه و هدف

    بیماری کووید 19 یک معضل جهانی تبدیل شده است و پیشگیری از طریق واکسیناسیون سبب کاهش خسارت ها و تلفات انسانی در زمان بروز رخداد می شود. درک عوامل موثر بر پذیرش واکسیناسیون و شناسایی موانع و تسهیل تصمیم گیری ها در زمینه واکسیناسیون از جنبه های مهم طراحی استراتژی های موثر برای بهبود میزان پوشش واکسیناسیون در بین مردم این استان است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع کیفی به روش قراردادی می باشد که با هدف کاربردی در سال 1400 انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل تمام افرادی بودند که از تزریق واکسن کرونا امتناع کرده اند. روش جمع‏آوری داده‏ها، مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته، بر اساس راهنمای مصاحبه بود. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف تا اشباع داده ها بود.

    نتایج

    در این پژوهش 40 نفر از افرادی که تمایلی به تزریق واکسن نداشتند مورد مصاحبه قرار گرفتند. در تحلیل مصاحبه های صورت گرفته با مشارکت کنندگان، در نهایت در مرحله کد گذاری تعداد 15 طبقه فرعی و 5 طبقه اصلی (باورهای کلیشه ای، دریافت اطلاعات بازدارنده، محدودیت های جسمی و سلیقه ای، کمبود امکانات و خدمات،کوتاهی دستگاه های تصمیم گیرنده) استخراج شد.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه سواد سلامت پایین و کم اهمیت شمردن واکسیناسیون عامل اصلی در عدم تمایل به واکسیناسیون کووید19 می باشد و برای رفع این موضوع سیاست های کلانی در امر آموزش باید تدوین گردد. توجه به اعتقادات مذهبی و جنبه های تقدیر گرایی در کنار گروه های سنی بالاتر و افراد با وضعیت اقتصادی و اجتماعی بالاتر می تواند در برنامه ریزی های آتی سیاستگذاران سلامت در زمینه واکسن کووید  به طور خاص مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، عدم تمایل، واکسیناسیون
  • گلرخ فرخ مهر، قادر نجفی*، سعید عباسی ملکی صفحات 320-329
    زمینه و هدف

    سیستم اوپیوییدی نقش کلیدی در تولرانس و وابستگی به اوپیوییدها ایفاء می کند. از سویی، نشان داده اند که سیستم اوپیوییدی در اثر ضد دردی عصاره باریجه نقش دارد؛ بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر اسانس باریجه بر تولرانس و وابستگی به مرفین در موش سوری می باشد.

    روش تحقیق:  

    در این مطالعه تجربی 60 سر موش آلبینو به 10 گروه 6تایی به قرار زیر تقسیم شدند: حامل (ml/kg 10)، دیازپام(mg/kg 5) و اسانس باریجه (mg/kg 40 ، 20 و 10). وابستگی و تولرانس به مرفین با تزریق سه بار در روز آن و به مدت 3 روز القا شد. در مرحله تولرانس موش ها نیم ساعت قبل تزریق مرفین، داروها را به شکل داخل صفاقی دریافت نمودند. در مرحله وابستگی نیز داروها فقط در روز چهارم (تست) تزریق شدند. علایم سندرم محرومیت در طی 30 دقیقه ثبت شدند. داده ها با نرم افزار SPSS 20  و آزمون های آماری ANOVA و کروسکال والیس و تست های تعقیبی توکی و بن فرونی به ترتیب مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها:

     دوزهای mg/kg 20 و 40 اسانس باریجه در مرحله تولرانس و تنها دوز بالای (mg/kg40) اسانس سبب کاهش تعداد پرش در مرحله وابستگی شدند. سایر رفتارها (شامل اسهال، دل پیچه، روی دوپا ایستادن، بالارفتن، سگ خیسی، خود تیماری و دندان قروچه) نیز در هر دو مرحله کاهش یافتند.

    نتیجه گیری

     اسانس باریجه سبب کاهش تولرانس و وابستگی به مرفین شده و احتمالا می تواند بعد آزمایش ها تکمیلی جهت درمان وابستگی به اوپیوییدها مفید باشد.

    کلیدواژگان: اسانس، باریجه، پرش، وابستگی مرفین، تحمل
  • سلیمان انصاری، فهیمه ادیب صابر، علیرضا علمیه*، مریم رضائی صفحات 330-342
    زمینه و هدف

    اختلالات خواب موجب افزایش بسیاری از بیماری ها و کاهش عملکرد فیزیولوژیکی می شود. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT)، برنامه تنظیم خواب و ترکیبی از این دو بر مقاومت و حساسیت انسولینی، درصد چربی بدن و زمان واکنش نوجوانان دارای اختلال خواب بوده است.

    روش تحقیق:

     مطالعه حاضر تک سو کور و از نوع نیمه تجربی و کاربردی است. هشتاد دانش آموز دختر دارای اختلال خواب (13 تا 17 سال) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه 20 نفری تقسیم شدند. همه شرکت کنندگان دو روز قبل و بعد از فرایند تحقیق، به ترتیب در جلسات پیش آزمون و پس آزمون شرکت کردند. شرکت کنندگان در گروه HIIT و ترکیبی به مدت 4 هفته، هفته ای سه جلسه آزمون رست (RAST) پرداختند و دو گروه تنظیم خواب و ترکیبی، به مدت 4 هفته، طبق توصیه های لازم به رعایت برنامه خواب پرداختند. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آزمون t همبسته و تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 26 در سطح معنی دار (05/0≥P) استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد 4 هفته مداخله ترکیبی تمرین HIIT و تنظیم خواب توانست بهبود معنی داری در همه متغیرهای تحقیق شامل  گلوکز، انسولین، مقاومت و حساسیت انسولینی، عملکرد سلول های بتای پانکراس، درصد چربی بدن، کیفیت خواب و زمان واکنش دختران (001/0=P) ایجاد کند. همچنین، روش تمرین HIIT نسبت به گروه تنظیم خواب و کنترل، موجب بهبود معنی داری در گلوکز، مقاومت و حساسیت انسولینی، عملکرد سلول های بتای پانکراس، درصد چربی بدن، کیفیت خواب و زمان واکنش دختران (001/0=P) به جز انسولین (428/0=P) شد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده، برنامه تمرین ترکیبی HIIT و تنظیم خواب می تواند به عنوان مداخله ای ارزشمند در برنامه های درمانی جهت بهبود مشکلات فیزیولوژیک دختران نوجوان دارای اختلالات خواب و متعاقب آن، کاهش مشکلات و هزینه های درمان این افراد و خانوده های آن ها در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: درصد چربی بدن، تمرین تناوبی شدید، مقاومت انسولینی، حساسیت انسولینی، اختلالات خواب
  • علی قاسمی کهریزسنگی، مهناز حاجی کریم بابا، محمدرضا حائری* صفحات 343-354
    زمینه و هدف

    امروزه بیماری پوکی استخوان به‎ ویژه در زنان یایسه با توجه به تغییرات هورمونی در حال افزایش است. از جمله این تغییرات می توان به برخی عوامل آنزیمی مانند: آلکالن فسفاتاز و همچنین مقادیر کلسیم خون اشاره کرد. بنابراین هدف تحقیق حاضر بررسی و تاثیر هشت هفته تمرین در آب همراه با مصرف مکمل سنجد بر روی آنزیم کبدی آلکالن فسفاتاز و کلسیم در زنان یایسه دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش تحقیق: 

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی نیمه تجربی بود. بدین منظور تعداد 42 زن یایسه ساکن استان قزوین با میانگین سنی (08/5±97/52) سال و میانگین وزنی (09/8±95/73) کیلوگرم و با میانگین قد (76/5±156) سانتی متر به صورت هدفمند انتخاب و سپس به صورت تصادفی ساده در چهار گروه کنترل (10 نفر)، تمرین+دارونما (10 نفر)، مکمل (10 نفر) و تمرین+ مکمل (12 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین 8 هفته تمرین در آب با شدت 60-74 درصد ضربان قلب بیشینه و گروه مکمل پودر سنجد روزانه به میزان 15 گرم در روز دریافت کردند. نمونه خون جهت اندازه گیری سطح سرمی آلکالن فسفاتاز با کیت الایزا و کلسیم با روش اسپکتروفتومتری در دو مرحله قبل و 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین جمع آوری شد. جهت بررسی تفاوت های بین گروهی از آزمون تحلیل واریانس و درون گروهی از آزمون t زوجی در سطح معناداری 05/0=α استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد که تنها در سطوح سرمی کلسیم در گروه های ورزش+دارونما (013/0=P)، ورزش+مکمل (001/0<p) و مکمل (001/0<p) تفاوت معنی داری وجود دارد. تفاوت معنی داری در سایر متغیر ها در بین گروه های مختلف مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مصرف مکمل سنجد همراه با ورزش در آب نمی تواند بر آلکالین فسفاتاز و کلسیم و ترکیب بدن زنان یایسه دارای اضافه وزن و چاق تاثیر بگذارد.

    کلیدواژگان: آلکالن فسفاتاز، کلسیم، سنجد، چاق، اضافه وزن، یائسه
  • زینب آرزومندان مفرد، فاطمه سلمانی، فرشاد شریفی، میترا مودی، زویا طاهرگورابی* صفحات 355-367
    زمینه و هدف

    جنبه های مرتبط با سن اعتیاد یکی از چالش های مهم سلامت عمومی در دنیا و همچنین ایران محسوب می شود. لذا این مطالعه با هدف مقایسه فاکتورهای شایع قلبی در افراد معتاد و غیر معتاد سالمند شهر بیرجند انجام شد.

    روش تحقیق: 

    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 115 سالمند (بالای 60 سال) با حداقل یک سال سابقه اعتیاد و 115 سالمند بدون سابقه اعتیاد انجام شد. پس از تصویب مطالعه توسط کمیته اخلاق دانشگاه و اخذ رضایت آگاهانه از افراد پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه اعتیاد تکمیل شد. سپس نمایه توده بدنی (BMI) و فشار خون سیستول و دیاستول نیز تعیین شد. سپس پنج میلی لیتر نمونه خون از هر فرد بعد از 12 ساعت ناشتا بودن برای اندازه گیری قند خون ناشتا (FBS)، پروفایل لیپیدی (HDL، LDL، کلسترول تام و تری گلیسرید) گرفته شد.

    یافته ها: 

    FBS هیچ تفاوت معنی داری در گروه سالمندان معتاد (مورد) و غیرمعتاد (شاهد) نداشت (05/0<P). در پروفایل لیپیدی یک کاهش معنی دار در سطح تری گلیسرید در گروه معتاد در مقایسه با غیرمعتاد وجود داشت (02/0=p). علاوه براین، فشار متوسط شریانی به طور معنی داری در گروه معتاد پایین تر از گروه غیرمعتاد بود (01/0=p).

    نتیجه گیری: 

    بر اساس این مطالعه به نظر نمی رسد که وابستگی به تریاک اثر محافظتی بر قند خون و پروفایل لیپیدی در سالمندان داشته باشد. لذا آموزش و ارتقاء سطح سواد سلامت جامعه به ویژه افراد سالمند در جهت اصلاح باورهای سنتی در رابطه با مصرف تریاک ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: قند خون ناشتا، لیپوپروتئین با دانسیته بالا، لیپوپروتئین با دانسیته پایین، سالمندان، تری گلیسرید
  • سعیده خسروی بیژائم، فهیمه نیک رفتار*، مجید شایسته، حمید آزادمهر، صدیقه رمضانی، قاسمی، حسین حاتمی کیا صفحات 368-379
    زمینه و هدف

    امروزه با توجه به تغییر سبک زندگی و گذار اپیدمیولوژیک، بیماری های غیرواگیر همچون فشارخون بالا و عوامل خطر مربوط به آن به یکی از مهم ترین اولویت های سلامت تبدیل شده اند. لذا این مطالعه با هدف بررسی شیوع فشارخون بالا و عوامل خطر مرتبط با آن در جنوب شرقی ایران در سال های 1395 و 1400 انجام شد.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه توصیفی که بخشی از طرح ملی استپس وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود، بزرگسالان بالای 18سال مقیم در استان خراسان جنوبی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای طبقه بندی شده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه پیمایش ملی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر (اطلاعات بوم شناسی، سنجش های رفتاری، جسمانی و بیولوژیک) زیر نظر نویسندگان حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه توسط تیم پرسشگری جمع آوری شد و با استفاده آمار توصیفی و تحلیلی (آزمون کای اسکویر) در نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.

    یافته ها: 

    شیوع فشارخون بالا در سال 1395، 4/25درصد بود و در سال 1400 به 4/36درصد افزایش یافت. با این که درصد آگاهی بیماران افزایش یافته؛ اما درصد پوشش دریافت موثر درمان از 8/39 درصد به 4/27 درصد کاهش یافته است. شیوع عوامل خطر رفتاری در سال 1400 نسبت به سال 1395 کاهش و شیوع عوامل خطر جسمانی (به جز اضافه وزن) افزایش داشته است. درصد استفاده از نمک پاش کاهش یافته اما همچنان از میانگین کشوری بالاتر است و مصرف مناسب میوه و سبزیجات از میانگین کشوری کمتر است.

    نتیجه گیری: 

    شیوع فشارخون بالا در استان خراسان جنوبی در نتیجه افزایش تدریجی عوامل خطر جسمانی و عدم رعایت رژیم غذایی سالم در حال افزایش است. براین اساس اتخاذ سیاست ها و مداخلات پیشگیرانه با توجه به عوامل خطر شایع و تاکید بر پیگیری درمان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: فشارخون بالا، سبک زندگی، بیماری های غیرواگیر، شیوع، پیشگیری
  • فاطمه احمدی فورگ*، هادی حسنی صفحات 380-389
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات روانی در دوران همه گیری کووید-19، علایم استرس پس از سانحه است، اما برخی افراد می توانند با این تروما کنار بیایند و به وضعیت قبلی خود و یا حتی سطح بالاتری از عملکرد دست پیدا کنند که رشد پس از سانحه نامیده می شود. این مطالعه جهت بررسی میزان شیوع و ارتباط بین علایم استرس پس از سانحه و رشد پس از سانحه در بین بیماران ترخیص شده از بخش های مراقبت ویژه کووید-19 انجام شد.

    روش تحقیق: 

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی می باشد که روی 172 بیمار انجام شده است. نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از میان بیماران ترخیص شده از بخش مراقبت های ویژه که دقیقا 6 ماه از بهبودی آنها گذشته، انجام شده بود. داده ها با استفاده از پرسش نامه جمعیت شناختی و چک لیست استرس پس از سانحه و رشد پس از سانحه جمع آوری و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه21 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     براساس نتایج به دست آمده 3/34 درصد از بیماران علایم استرس پس از سانحه و 96/58 درصد رشد پس از سانحه را تجربه کرده بودند. نتیجه آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که با افزایش میزان علایم استرس پس از سانحه در افراد، رشد پس از سانحه نیز در این افراد افزایش یافت (0.524r=، 0.001P=).

    نتیجه گیری:

     علایم استرس پس از سانحه و رشد پس از سانحه در بین بیماران کووید-19 بستری در بخش مراقبت های ویژه شایع بود. همچنین ابتلا به سطح بالاتری از سندرم استرس پس از سانحه این شانس را ایجاد می کرد که فرد به سطح بالاتری از رشد پس از سانحه نیز دست یابد.

    کلیدواژگان: استرس پس از سانحه، رشد پس از سانحه، کووید-19
  • حمیده دهقان، میلاد بیده، محبوبه ثابتی اکبر آباد، فاطمه زهرا بیابانی، محمد زنگوئی* صفحات 390-396

    سرطان پستان شایع ترین علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان است. تا کنون درمان قطعی برای سرطان پستان مشخص نشده است. بیان بیش از حد اینترلوکین-8 با افزایش رشد تومور و متاستاز سرطان پستان در ارتباط است. هسپرتین یک زیر گروه فلاونون از فلاونوییدها است که به فراوانی در مرکبات، از جمله لیمو و پرتقال یافت می شود. با توجه به نقش ضد سرطانی و ضد التهابی هسپرتین و همچنین نقش اینترلوکین-8 در متاستاز و پیشرفت سرطان، در این مطالعه برای اولین بار به بررسی اثر هسپرتین بر بیان ژن اینترلوکین-8 در رده سلولی MCF-7 پرداخته شده است. میزان بیان نسبی ژن اینترلوکین-8 در رده سلولی MCF-7 در غلظت های0، 25، 50، 100 و 200 µM هسپرتین و مدت زمان های 6، 24 و 48 ساعت (با غلظت ثابت µM 100) با استفاده از روش Real-time PCR انجام شد. نتایج ما نشان داد که با افزایش غلظت هسپرتین (تا غلظت µM 100) میزان بیان ژن اینترلوکین-8 کاهش می یابد. همچنین میزان بیان ژن اینترلوکین-8 در تیمار 48 ساعته کمتر از تیمارهای 24 و 6 ساعته بود. هسپرتین با توجه به خواص مختلف از جمله خاصیت های ضد سرطانی و ضد التهابی، با کاهش بیان ژن اینترلوکین-8 در کاهش خطر متاستاز و پیشرفت بیماری سرطان پستان توانست موثر باشد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، هسپرتین، اینترلوکین-8، سلول های MCF-7
  • علی غفاریان، مسعود فردوسی* صفحات 397-401

    در میان انواع مهاجرت، مهاجرت نیروی انسانی متخصص یکی از پرهزینه ترین و چالشی ترین انواع مهاجرت برای کشورهای مبدا مهاجرت است. با بروز همه گیری کووید-19 در سراسر دنیا بار دیگر اهمیت کادر درمان و لزوم تامین نیروی انسانی کافی در بخش سلامت با شدت بیشتری ظاهر شد. در ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای مبدا مهاجرت، کووید-19 در کنار تنگناهای اقتصادی موجود، باعث شدت بخشیدن به روند مهاجرت کادر درمان شده است. سرمایه گذاری برای پرورش نیروی انسانی متخصص، نیازمند تخصیص منابع کلان مادی است و از دست دادن این نیروها به معنای هدر رفت منابع مذکور و برداشت ثمره آن توسط کشورهای مقصد است. شناخت ابعاد مختلف و دلایل ریشه ای مهاجرت نیروی انسانی متخصص، به سیاست گذاران در راستای تصمیم‎سازی‎های اثربخش کمک شایانی می کند. در این مطالعه عوامل اقتصادی-شغلی، عوامل فرهنگی اجتماعی و موانع ادامه تحصیل به عنوان عوامل اصلی مهاجرت کادر درمان شناخته شدند.

    کلیدواژگان: کووید-19، پزشک، کادر درمان، مهاجرت، پرستار
|
  • Ali Mohammadpour*, Laleh Ranandeh Kalankesh, Mahmud Taghavi Pages 291-304

    Environmental and social determinants play a key role in health safety, and this factor is significantly highlighted in a pandemic situation. In this review study, determinants of health were examined from social and environmental approaches n the conditions of the COVID-19 epidemic. The study followed the methodology of a regular unsystematic narrative review search from the scientific database. In this study, it was found that the most important environmental and social factors affecting health in epidemic conditions included access to clean air, access to clean water, proper management of healthcare waste, income, and education levels. It was notable that air pollution led to an increase in deaths caused by COVID-19, while research on cigarette smoking showed a reverse association with mortality rate. Additionally, access to clean water and proper management of hospital and medical centers waste would reduce the risk of the presence of the coronavirus in water sources and living environments. Moreover, a high level of education and training was stated as an essential factor in reducing mortality. People with high education levels had more compliance with health training. Moreover, high-income levels in people led to more access to health services and the supply of health-related necessities during the epidemic, which reduced the rate of death to a high extent.

    Keywords: COVID-19, Education, Environmental pollution, Epidemics, Social determinants of health
  • Mehdi Zanganeh Baygi, Mostafa Peyvand*, Maryam Ghorbani Pages 305-319
    Background and Aims

    The COVID-19 disease has become a global problem and its prevention through vaccination has led to a reduction in the damage and human casualties at the time of its occurrence. Recognition of the factors that affect the acceptance of vaccination, identification of the barriers, and facilitation of decision-making in the field of vaccination are important aspects of designing effective strategies to improve the coverage of vaccination among the people of Zahedan province, Iran. This study aimed to explain the experiences of reluctance towards vaccination against COVID-19.

    Materials and Methods

    This applied conventional qualitative research was conducted in 2022. The study population included all individuals who refused to receive the vaccine after a public call for vaccination against COVID-19 in Zahedan. The data collection method was the semi-structured interview, based on an interview guide. The sampling method was goal-based till data saturation.

    Results

    In this study, 40 people who did not want to be vaccinated were interviewed. In the sub-coding stage of the analysis of interviews with participants, 15 concepts and finally 5 main categories (stereotyped beliefs, reception of inhibiting information, physical and taste limitations, lack of facilities and services, and shortness of decision-making bodies) were derived.

    Conclusion

    According to the results, low health literacy and underestimation of vaccination were the main reasons for reluctance towards vaccination against COVID-19. In order to address this shortcoming, major policies should be developed in the field of education. Attention to religious beliefs and aspects of fatalism, older age, and higher economic and social status can be specifically considered in the future plans of health policymakers regarding vaccination against COVID-19.

    Keywords: COVID-19, Reluctance, Vaccination
  • Gholrokh Farokhmehr, Ghader Najafi*, Saeid Abbasi Maleki Pages 320-329
    Background and Aims

    The opioid system plays a key role in opioid tolerance and dependence. On the other hand, they have shown that the opioid system plays a role in the analgesic effects of Ferula gummosa extract. Therefore, the aim of the present study is to investigate the effect of Ferula gummosa essential oil (FGEO) on morphine tolerance and dependence in mice.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 60 albino mice were divided into 10 groups of 6 as follows: vehicle (10 ml/kg), diazepam (5 mg/kg), and FGEO (40, 20, and 10 mg/kg). To induce morphine tolerance or dependence, it was administrated 3 times for 3 contentious days. In the tolerance phase, drugs were injected intraperitoneally for 30 minutes before morphine administration. In the dependence phase, the drugs were used only on 4th day (test day). The withdrawal signs were recorded for 30-min. The data were analyzed with SPSS 20 software, ANOVA and Kruskal-Wallis statistical tests, and Tukey's and Ben Feroni's post hoc tests, respectively.

    Results

    20 and 40 mg/kg doses of FGEO in the tolerance phase and only the high dose (40 mg/kg) of the essential oil decreased the number of jumps in the dependence phase. (Including diarrhea, writhing, rearing, climbing, wet dog shakes, grooming, and teeth chattering behaviors decreased by FGEO in both phases.

    Conclusion

    FGEO decreased morphine tolerance and dependence and possibly was useful for the treatment of opioid dependence after complimentary trials.

    Keywords: Essential oil, Ferula gummosa, jumping, morphine dependence, tolerance
  • Soleyman Ansari, Fahimeh Adibsaber, Alireza Elmieh*, Matyam Rezaei Pages 330-342
    Background and Aims

    Sleep disorders increase many diseases and a decrease physiological function. This study aimed to compare the effect of the two methods of high-intensity interval training (HIIT) and sleep regulation program and a combination of the two on insulin resistance and sensitivity, body fat percentage, and reaction time in adolescents with sleep disorders.

    Materials and Methods

    This is a single-blind and quasi-experimental study was conducted based on an applied research method. In total, 80 female students with sleep disorders (13-17 years old) were selected by the available sampling method and randomly divided in four groups (n=20). All subjects participated in the pre-test and post-test sessions for measurements two days before and after the research process, respectively. The participants in the HIIT and combined groups followed the RAST (Running-Based Anaerobic Sprint Test) program for 4 weeks, three sessions a week, and the sleep regulation and combined groups followed the sleep schedule for 4 weeks, according to the necessary recommendations. Data were analyzed using SPSS software (version 26) and running paired t-test, and ANCOVA. Moreover, a P-value of ≤0.05 was considered significant.

    Results

    The findings showed that 4 weeks of combined intervention of HIIT+sleep regulation could lead to a significant improvement in all research variables, including glucose, insulin, insulin resistance and sensitivity, pancreatic beta cell function, body fat percentage, and reaction time of girls (P=0.001). In addition, the HIIT group, compared to the sleep regulation and control groups, caused a significant improvement in glucose, insulin resistance and sensitivity, pancreatic beta cell function, body fat percentage, sleep quality, and reaction time (P=0.001), except for insulin (P=0.428).

    Conclusion

    According to the obtained results, HIIT combined with sleep regulation can be a valuable intervention in treatment programs to improve physiologic problems reduce the costs of treatment for adolescent girls with sleep disorders and their families.

    Keywords: Body fat percentage, High-intensity interval training, Insulin resistance, Insulin sensitivity, Sleep disorders
  • Ali Ghasemi Kahrizsangi, Mahnaz Haji Karim Baba, MohammadReza Haeri* Pages 343-354
    Background and Aims

    Nowadays, osteoporosis is increasing, especially in postmenopausal women, due to hormonal changes, including some enzyme factors, such as alkaline phosphatase and blood calcium levels. Therefore, this research aimed to investigate the effect of eight weeks of water exercise with Elaeagnus angustifolia supplementation on alkaline phosphatase and calcium serum levels in overweight and obese postmenopausal women.

    Materials and Methods

    The current apply quasi-experimental study 42 postmenopausal women living in Qazvin province, Iran, with a mean age of (52.97±5.08) years, a mean weight of (73.95±8.09) kg, and a mean height of (156±5.76) cm, were selected. Then, they were randomly divided into four groups: control (n=10), exercise + placebo (n=10), supplement (n=10), and exercise + supplement (n=12). The exercise included eight weeks of water exercise at an intensity of 60-74% of the maximum heart rate twice a week, and the supplement group received daily oral supplementation of 15 g. Blood samples were collected to measure the serum level of alkaline phosphatase with an ELISA kit and calcium with spectrophotometry method in two stages before and 24 h after the last session exercise. To analyze the differences between groups and within groups, the ANOVA test and paired t-test were used, respectively. The significance level was considered at α=0.05.

    Results

     The results of the study showed a significant difference only in serum calcium levels among exercise+placebo (P=0.013), exercise+supplement (P<0.001), and supplement (P<0.001) groups. No significant difference was observed in the other parameres between different groups.

    Conclusion

    Consumption of supplementation of Elaeagnus angustifolia with water exercise could not affect alkaline phosphatase, and body composition in overweight and obese postmenopausal women.

    Keywords: Alkaline phosphatase, Calcium, Elaeagnus angustifolia, Obese, Overweight, Postmenopausal
  • Zeinab Arezomandanmofrad, Fatemeh Salmani, Farshad Sharifi, Mitra Moodi, Zoya Tahergorabi* Pages 355-367
    Background and Aims

    Age-related aspects of addiction are one of the most important public health challenges in the world and also in Iran. Therefore, the present study aimed to compare the level of common cardiac factors in addicted and non-addicted older adults.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on 230 older adults over 60 years in Birjnd, the capital of South Khorasan, Iran. A total of 115 older adults with at least one year of drug use history and 115 older adults without a history of addiction were included in the study. A questionnaire containing demographic and addiction information was completed for each subject. Body mass index (BMI), as well as systolic and diastolic blood pressure, was determined. Blood samples were taken from each individual after 12 hours of fasting to measure fasting blood sugar (FBS), and lipid profile (HDL, LDL, total cholesterol, and triglyceride).

    Results

    There was no significant difference in FBS between addicted and non-addicted older adults (P> 0.05). In the lipid profile, there was only a significant decrease in triglyceride levels in the addicted group compared to their non-addicted counterparts (P=0.02). Mean blood pressure in the addicted group was significantly lower than that in the non-addicted group (P=0.01).

    Conclusion

    As evidenced by the results of this study, opium dependence does not seem to have a protective effect on blood sugar and lipid profiles. Therefore, education and promotion of community health literacy, especially among older adults, are necessary to improve traditional beliefs about opium use.

    Keywords: Fasting blood sugar, HD, LDL, Older adults, Triglyceride
  • Saeedeh Khosravi Bizhaem, Fahimeh Nikraftar*, Majid Shayesteh, Hamid Azadmehr, Sedigheh Ramezani, Ali Ghasemi, Hossein Hatamikia Pages 368-379
    Background and Aims

    Nowadays, considering lifestyle changes and epidemiological transitions, non-communicable diseases such as hypertension and related risk factors have become one of the most important health priorities. Therefore, this study was conducted to investigate the prevalence of hypertension and its related risk factors in South Khorasan province in 2016 and 2021.

    Materials and Methods

    In this descriptive study which was a part of the national Stepwise approach to surveillance (STEPS) plan of the Ministry of Health and Medical Education, adults >18 years old living in South Khorasan province were selected by stratified multi-stage cluster sampling. Data were collected using the National Survey questionnaire on risk factors for non-communicable diseases (ecological information, behavioral, physical, and biological assessments) by the questioning team under the supervision of the authors of the Health Department of the Birjand University of Medical Sciences and were analyzed using descriptive and analytical statistics (Chi-square test) in SPSS software (version 16).

    Results

    The prevalence of hypertension in 2016 was 25.4%, and in 2021 it increased to 36.4%. Although the percentage increased in patients' awareness, the percentage of coverage of effective treatment has decreased from 39.8% to 27.4%. The prevalence of behavioral risk factors has decreased over a 5-year period, and the prevalence of physical risk factors (except overweight) has increased. The percentage of using salt has decreased; however, it is still higher than the national average, and the proper consumption of fruits and vegetables is lower than the national average.

    Conclusion

    The prevalence of hypertension in South Khorasan province is increasing, resulting from a gradual increase in physical risk factors and a lack of a healthy diet. Therefore, considering the common risk factors, it seems necessary to adopt preventive policies and interventions and follow the required treatments.

    Keywords: Hypertension, Lifestyle, Non-communicable diseases, Prevalence, Prevention
  • Fatemeh Ahmadi-Forg*, Hadi Hasani Pages 380-389
    Background and Aims

    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is one of the psychological problems after the COVID-19 pandemic. Some people can cope with this trauma and return to their previous status or even achieve a higher level of performance, which is called post-traumatic growth. This study aimed to investigate the prevalence and the relationship between the PTSD and post-traumatic growth symptoms among patients discharged from COVID-19 intensive care units (ICU).

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive study conducted on 172 patients discharged from COVID-19 ICU. Samples were selected with cluster randomized multistage method from the patients discharged from the ICU, with previous six months recovery. Data were collected using demographic questionnaire, and post-traumatic stress and post-traumatic growth checklists. Then, the collected data were analyzed in SPSS software (version 21).

    Results

    Results showed that 34.3% and 58.96% of patients experienced PTSD and post-traumatic growth, respectively. Pearson correlation analysis showed that with the increase in PTSD score, the post-traumatic growth score also increased in these patients (r=0.524, P=0.001).

    Conclusion

    Post-traumatic stress disorder and post-traumatic growth symptoms were common among COVID-19 patients admitted to the ICU. In addition, the more the patients experienced post-traumatic stress symptoms, the more likely they were to experience the post-traumatic growth.

    Keywords: COVID-19, Post-traumatic growth, Post-traumatic stress disorder
  • Hamideh Dehghan, Milad Bideh, Mahboobeh Sabeti Akbar Abad, Fatemeh Zahra Biabani, Mohammed Zangooei* Pages 390-396

    Breast cancer is recognized as the most common cause of cancer deaths in women. So far, no definite treatment has been identified there is no certain cure for breast cancer. The Ooverexpression of interleukin-8 is associated with increased tumor growth and breast cancer metastasis. Hesperetin is a flavonone sub-group of flavonoids that is abundantly found in citrus fruits, including lemons and oranges. Considering the anti-cancer and anti-inflammatory role of hesperetin, as also, well as the role of interleukin-8 in cancer metastasis and progression, in this studythe present study aimed to assess , the effect of hesperetin on the expression of the interleukin-8 gene in MCF-7 cell line has been investigated. The relative expression level of interleukin-8 gene in MCF-7 cell line at concentrations of 0, 25, 50, 100, and 200 µM hesperetin and durations of 6, 24, and 48 hours (with the concentration of 100 µM) was performed using the A real-time polymerase chain reaction (real-time PCR)Real-time method PCR was performed. The obtained Our results pointed out showed that the level of interleukin-8 gene expression decreases with an increase in by increasing the concentration of hesperetin (up to 100 µM), the level of interleukin-8 gene expression decreases. Furthermore, Also, the level of interleukin-8 gene expression in the 48-hour treatment was lower than that in the 24- and 6-hour treatments. Considering its various properties, including anti-cancer and anti-inflammatory properties, hesperetin could be effective in reducing the risk of metastasis and progression of breast cancer by reducing the expression of the interleukin-8 gene.

    Keywords: Effect of hesperetin on interleukin-8 gene expression in MCF-7 cell line
  • Ali Ghaffarian, Masoud Ferdosi* Pages 397-401

    Among the types of migration, the migration of expert human resources is one of the most challenging for the immigrant sender countries. With the outbreak of COVID-19 worldwide, the importance of medical staff and the need for providing sufficient human resources in the healthcare section appeared more prominent. COVID-19 along with the existing economic challenges has intensified the process of medical staff migration in Iran, one of the immigrant sender countries. Investment in the development of expert human resources requires the allocation of large material resources, and wasting the mentioned resources also means giving these experts to the destination countries for free. Identification of different dimensions and the root causes of the migration of expert human resources helps policymakers in making effective decisions. In this study, economic-occupational factors, socio-cultural factors, and obstacles to continuing education were identified as the main factors of medical staff migration.

    Keywords: COVID-19, Physician, Medical staff, Migration, Nurse