فهرست مطالب

نشریه قرآن و طب
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 24
|
  • مرضیه پیله ور*، زهره شعاعی صفحات 1-9

    بررسی آمرزش خواهی از دیدگاه قرآن کریم موضوع این مقاله بوده و با توجه به ماهیت تحقیق روش توصیفی تحلیلی و فن کتابخانه ای برای آن انتخاب گردیده است. و بیان شده که مغفرت همان ستر و پوشاندن گناه بوده و از صفات فعل خداوند است. در ادامه جایگاه و اهمیت آمرزش خواهی بررسی شده و بیان گردیده از آنجا که انسان همواره در معرض گناهان و وسوسه شیطانی قرار دارد و گاه در اثر غفلت ممکن است آلوده به گناه شود بایستی بی درنگ خود را با طلب آمرزش در معرض رحمت بیکران الهی قرار دهد و روح آلوده به گناه خویش را پاک گرداند تا از آثار سوء و زشت گناه در امان بماند و به مجازات و عقوبتهای الهی دچار نشود. چون طلب آمرزش موجب می شود تا استعجال در عذاب نسبت به شخص و یا گروهی انجام نشود. و گفته شده استغفار محدود به زمان و مکان خاصی نیست. منتهی استغفار در شب، سحرگاهان، ماه های رجب و رمضان و... صحرای عرفات و منا، مسجد الحرام و مسجد النبی و... بیشتر تاکید شده است.

    کلیدواژگان: آمرزش، استغفار، آمرزش خواهی، استغفار طلبی، قرآن
  • مرتضی خرمی* صفحات 10-18

    نگاهی به مکتوبات حدیثی شیعه نشان می دهد طب و بهداشت جسم از موضوعاتی بوده که توجه برخی از شاگردان ایمه و عالمان حدیث پژوه شیعی را به خود جلب کرده و زمینه ساز تدوین کتاب هایی با این موضوع یا اختصاص بخش هایی از یک کتاب حدیثی به این مقوله گردیده است. هر چند مع الاسف از آثاری که با عنوان «کتاب الطب» در زمره کتب حدیثی شیعه به رشته تحریر درآمده است، جز چند کتاب به دست ما نرسیده و همین مساله، قضاوت قطعی درباره طب اسلامی را - که امروزه به چالشی جدی در محافل علمی تبدیل شده و گاه از جلوه های تعارض علم و دین به شمار آمده- دشوار ساخته است، ولی با این وجود بررسی ساختاری و محتوایی این چند کتاب و نقد و تحقیق سندی و دلالی روایات طبی و بهداشتی تا حدود زیادی می تواند دورنمایی کلی از این مساله را ترسیم نماید. مقاله پیش رو در صدد است ضمن برشمردن فهرست واره ای از آثار حدیثی طبی شیعه، شیوه های تدوین احادیث را در اینگونه آثار و به ویژه کتاب «طب الایمه» از آثار قرن چهارم هجری که به جهاتی از امتیازات خاصی برخوردار است، مورد بررسی و فرادید اهل نظر قرار دهد. نتایج تحقیق نشان می دهد مولفان کتب حدیثی شیعه به روایات طبی همانند سایر موضوعات نگریسته و احادیثی مسند و مرسل، صحیح و ضعیف و... در این خصوص گرد آورده اند. لذا اینگونه روایات نیز می بایست به دور از هرگونه حساسیت زایدی، همانند احادیث فقهی یا تفسیری مورد بررسی فقه الحدیثی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: حدیث، روایات طبی، روش شناسی، طب الائمه، ابنا بسطام
  • مریم صف آرا*، عاطفه حیرت صفحات 19-25

    در زمینه وجود تفاوت جنسیتی در ویژگی های مختلف شخصیت، تحقیقات فراوانی صورت گرفته است. این پژوهش سعی دارد به بررسی تفاوت جنسیتی در ابعاد شخصیت سالم از منظر قرآن کریم بپردازد. جامعه آماری این پژوهش را شهروندان 15 سال به بالای شهر اصفهان در سال 1400تشکیل می دهند .تعداد 399 نفر از اقشار مختلف شهروندان اصفهانی، به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه شخصیت سالم از منظر قرآن صف آرا و حیرت 1400) بوده است و داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (t استودنت با گروه های مستقل) تحلیل شد. یافته ها نشان داد نمرات مقیاس عاطفی، مقیاس رفتاری و مقیاس شناختی بین زنان و مردان تفاوت معناداری دارد و میانگین نمرات زنان بیشتر از مردان بوده است. بنابراین مولفه های شخصیت سالم از منظر قرآن با جنسیت ارتباط معناداری دارند (p<0.5).سایر یافته ها نشان داد تفاوت میانگین ها در وضعیت تاهل هم وجود دارد و میانگین نمرات افراد متاهل بیشتر از افراد مجرد بوده است اما در سطح تحصیلات تفاوت معناداری در مولفه های شخصیت سالم وجود ندارد (p<0.5).با وجود اینکه این پژوهش  همراستا با سایر پژوهش ها مبنی بر تفاوت جنسیتی در ابعاد شخصیت است اما طبق آموزه های قرآنی مسیر تعالی و عروج برای هر دو جنس یکسان است و الگویی که قران کریم برای کمال انسان تا رسیدن به جایگاه خلیفه الهی ترسیم می کند متاثر از جنسیت نیست،هر چند ممکن است زنان و مردان آن را به شیوه متفاوت طی کنند.

    کلیدواژگان: شخصیت سالم، مقیاس عاطفی، مقیاس رفتاری، مقیاس شناختی، تفاوت جنسیتی
  • اعظم دوست محمدیان* صفحات 26-33
    هدف

    تغذیه سالم نقش مهمی بر جنبه های متعدد سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و محیطی افراد و جامعه دارد. ارتقاء سلامت بدون تامین امنیت غذایی با رویکردهای سازگار با محیط زیست امکان پذیر یا پایدار نیست. در این مطالعه ابعاد و مولفه های امنیت غذایی از منظر منابع قرآنی مورد واکاوی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مقاله مروری است که بر اساس مطالعه تمامی آیات قران کریم و مطالعه تفاسیر قرآنی به بررسی ابعاد و مولفه های امنیت غذایی از منظر اسلامی پرداخته است. برای انجام مطالعه، تحلیل محتوای هر یک از منابع بر اساس سوال محوری پژوهش (مولفه های ابعاد/شاخص های کلیدی امنیت غذایی) که برگرفته از چارچوب مفهومی امنیت غذایی است، تدوین گردید.

    یافته ها

    در کل 55 آیات قرآنی بر شاخص های امنیت غذایی برگرفته از چارچوب مفهومی پیشنهادی علمی اشاره داشتند. از مهمترین مولفه های مورد تاکید قرآن، تولید مبتنی بر دانش و آگاهانه، تنوع غذایی، لزوم نگاه کلان به امنیت غذایی و برنامه ریزی و مدیریت منابع غذایی (از بعد فراهمی)، توزیع عادلانه و اطعام فقرا (از بعد دسترسی)، دقت در تهیه، مصرف و انتخاب غذا، نهی از پرخوری، توصیه به مصرف شیر و لبنیات، میوه و سبزیجات، گوشت ماکیان و ماهی (از بعد بهره مندی) و رعایت بهداشت فردی قبل و بعد از غذا، پایداری محیط زیست و توسعه پایدار اقتصادی (از بعد پایداری) بودند.

    نتیجه گیری

    مجموعه آیات قرانی و تعالیم اسلام به گونه ای است که همه ابعاد امنیت غذایی مدل مفهومی مطالعه را به شکل مطلوب در نظر می گیرد. شناساندن ظرفیت های بالقوه این منبع ارزشمند در حوزه امنیت غذایی و ارتقای سلامت، نیاز به گسترش آگاهی مردم و اهتمام در پیاده سازی آموزه های قرآنی دارد.

    کلیدواژگان: اسلام، امنیت غذایی، قرآن
  • مریم شریف پور، ملیکا کردلوئی* صفحات 34-43

    مراجعه به احادیث در فهم آموزه های دین، عملکردی آشنا در اندیشه دینی است؛ از همان صدر اسلام، عالمان مسلمان برای فهم ژرفای دین به احادیث مراجعه می کردند از این رو زمانی که سخن از بهره مندی از احادیث در یک حوزه دانشی خاص مانند پزشکی است، استفاده محتوایی از آن اهمیت ویژه ای یافته و ضرورت نگاه تخصصی به موضوع مطرح می شود. امروزه با توجه به اقبال عام و رویکردهای افراطی و تفریطی به طب سنتی، اسلامی، شاهد بروز پیامدهای ناگواری در حوزه سلامت عمومی هستیم که می تواند تردیدی در تمام گزاره های دینی ایجاد نماید؛ هرچند رویکرد عالمان در مواجه با روایات طبی مختلف است، اما غالب عالمان مسلمان، عرضه روایت بر قواعد نقد و پالایش حدیث را لازم می دانند و  با توجه به چالش ها و پیچیدگی های بسیاری که در این نوع از روایات وجود دارد بررسی انها از سوی صاحب نظران امری ضرورری است. در این نوشتار با بررسی دیدگاه حدیث پژوهان، مبانی سندی و متنی اعتبار روایات طبی  بررسی شده است و  در اعتبار سندی  روایات طبی،  علمای اسلام ضمن اتفاق نظر بر پذیرش روایات طبی متواتر و محفوف به قراین صحت، در حجیت  روایات طبی غیر محفوف به قراین که توسط ثقه نقل شده باشد همانند سایر روایات دو دسته شده اند و اختلاف نظر دارند.  با توجه به ماهیت تجربی موضوع طب، معیار عدم مخالفت با تجربه و یافته های علمی در میان معیارهای عمومی نقد متن اهمیت ویژه ای دارد.  همچنین به بخشی از معیارها در نقد بیرونی اشاره کردیم معیارهایی که در حل پیچیدگی های این دسته از روایات می تواند راهگشا باشد نظیر سنجش اصالت روایت و کتب و بررسی سلامت روایت از حیث تحریف و تصحیف، تقطیع و نقل به معنا.

    کلیدواژگان: احادیث پزشکی، اعتبار، فهم روایات، نقد درونی، نقد بیرونی، دستاوردهای قطعی علم
  • قاسم درزی، مهدی خباز خوب*، فاطمه قاضی زاده هاشمی، لیلی کوچک زاده، یگانه یکتا صفحات 44-52
    هدف

    دیسترس روانی در سالمندان دارای شیوع و توزیع متفاوتی بر حسب تعیین گرهای مختلف در فرهنگ های متفاوت است. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع دیسترس روانی و نیز توزیع آن بر حسب تعیین گروه  های مختلف فردی، اجتماعی و طبی در سالمندان بالاتر از 60 سال است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی بر روی افراد 60 سال به بالای شهر تهران، انجام شد. نمونه  گیری به صورت خوشه  ای طبقه بندی شده صورت گرفت. پس از شرکت افراد در مطالعه طی مصاحبه اطلاعات دموگارفیک و سوابق پزشکی بررسی و نمونه خون گرفته و  فشارخون نیز ارزیابی شد. همچنین تمام نمونه ها با ابزار مختصر ارزیابی وضعیت روانی و پرسشنامه خودگزارشی سلامت عمومی 28 سوالی گلدبرگ ارزیابی شدند.  سابقه مصرف الکل از افراد توسط مصاحبه تکمیل گردید.

    یافته ها

    3791 نفر از افراد 60 سال به بالای تهران انتخاب شدند که از این تعداد 3310 نفر در مطالعه شرکت کرد. اطلاعات مربوط به پرسشنامه GHQ در خصوص 3035 نفر تکمیل شد. در این مطالعه 179 نفر معادل 9/5% از افراد 60 سال به بالا سابقه مصرف الکل را گزارش کردند. میانگین مولفه بعد جسمانی، اضطراب، بعد اجتماعی و افسردگی در افرادی که سابقه مصرف الکل داشتند به ترتیب 77/2±68/3±69/6، 24/2±72/8 و 38/3±46/2 و افراد بدون سابقه مصرف الکل 92/1±44/3، 84/2±28/5، 95/1±96/7 و 68/1±1/1 بود. امتیاز کلی پرسشنامه GHQ در افراد با سابقه مصرف الکل و بدون آن 79/7±95/21 و 69/4±79/17 بود. آزمون تی تست تفاوت معنی داری بین دو گروه در تمام این مولفه ها نشان داد. رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که پس از کنترل اثر سن، جنس، دیابت، شاخص توده بودن تمام این مولفه ها در افراد با مصرف الکل بدتر میباشد. بر اساس نقطه برش بالای 23 شیوع دیسترس روانی در افراد با سابقه مصرف الکل 3/31% و افراد بدون سابقه مصرف الکل 8/12% بود. رگرسیون لجستیک نشان داد که شانس دیسترس روانی بر اساس GHQ در افراد با سابقه مصرف الکل 1/3 برابر افراد بدون سابقه مصرف الکل است(001/0>p).

    نتیجه گیری

    مصرف الکل و سابقه مصرف آن میتواند در سنین سالمندی باعث افسردگی، اضطراب و اختلال در روابط اجتماعی شود. باید در نظر داشت با ایجاد این اختلالات روانی کیفیت زندگی سالمندی کاهش می یابد و باید با آموزش  های دینی و علمی بتوان افراد را از اثرات سو مصرف الکل آگاه نمود.

    کلیدواژگان: دیسترس روانی، سالمندان، نابرابری، الکل
  • محسن رحیمیان دستجردی، مسعود راعی دهقی*، سیامک بهارلویی صفحات 53-62
    هدف

    پژوهش حاضر تلاش می کند مساله پرداخت دیه در قتل های عمدی اتانازی از سوی پزشک یا کادر درمانی را با تاکید بر ادله قرآنی، فقهی و حقوق ایران مورد بررسی و تحلیل قرار دهد تا از رهگذر این بررسی های حکم حقوقی و فقهی این مساله مبرهن گردد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به متون قرآنی، روایی، حقوقی و فقهی اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    اتانازی یا هومرگی(euthanasia) که به معنی «مرگ خوب» است، در اصطلاح، شرایطی است که در آن بیمار بنا به درخواست خودش به صورت طبیعی و آرام بمیرد. کسانی که در شرایط این نوع از مرگ قرار دارند، بیشتر افراد دارای ویژگیهای بیماران لاعلاج یا افرادی که از یک بیماری سخت روانی (اختلال افسردگی اساسی و...) رنج می برند و با رضایت خود، از افرادی مثل پزشکان معالج یا پرستاران یا افراد خانواده خود بخواهند که به آن ها در مردن کمک کنند. اکنون این پرسش وجود دارد که اگر پزشک یا کادر درمان از روی ترحم و دلسوزی و با رضایت این افراد دست به قتل این افراد بزنند آیا باید دیه بپردازند یا خیر؟ با رجوع به کتابهای فقهای عظام بدست می آید که نوعی شهرت بلکه بالاتر اجماع در این زمینه شکل گرفته، مبنی بر قصاص و اینکه قاتل در برابر قتلهای متعدد ، تنها قصاص خواهد شد. اما آنگاه که این حکم شرعی به قاعده عدالت عرضه می شود، این سوال در ذهن ایجاد می شود که این نوع قصاص در برابر کدام قتل رقم می خورد. مفاد کلی اصل قرآنی «النفس بالنفس» اکنون چگونه  قابل تبدیل است. بر این مناط و ملاک فرضیه محقق آن است که اقتضای قاعده عدالت و بلکه اقتضای سایر ادله قرآنی و شرعی موجود در قتلهای عمدی متعدد، حکم به پرداخت دیه افزون بر قصاص می باشد. چرا که در قتل عمدی چند نفر کشته شده و خانواده های مقتول از دو جهت متضرر می شوند که قصاص تنها یک جنبه آن را دربر گرفته و جنبه جبران و پرداخت دیه باقی می ماند و از طرف دیگر قتل تنها در برابر یک نفس قرار می گیرد و سایر نفوس پاسخ روشنی دریافت نمی کنند. از مهمترین یافته های تحقیق آن است که قاعده عدالت به عنوان یک قاعده مبنایی و محوری در ارتباط با احکام شرعی و با رعایت عنصر زمان و مکان می تواند به بازخوانی و تبیین احکام شرعی کمک ویژه و دقیقی را داشته باشد.

    نتیجه گیری

    با استناد به آیات و قواعد عام قرآنی و اصول و قواعد حقوقی و فقهی به ویژه قاعده «عدالت» می توان گفت عدم پرداخت دیه در قتل های متعدد اتانازی از سوی مرتکب، خلاف عدل و انصاف قرآنی، مخالف نظم عمومی و مصلحت فقهی است و عدالت اقتضا می نماید حکم به پرداخت دیه گردد.

    کلیدواژگان: اتانازی، اصل قرآنی النفس بالنفس، قاعده عدالت، قتلهای عمدی متعدد، دیه
  • صابر عبدالکریمی، سیدعلیرضا حسینی* صفحات 63-75
    هدف

    پژوهش حاضر تلاش می کند روش های پزشکی بازپروری مجرمان را در دو نظام حقوقی ایران و انگلیس مورد بررسی و تحلیل قرار دهد تا از رهگذر این بررسی ها جایگاه و اهمیت به کارگیری این روش ها مبرهن و آشکار گردد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به متون حقوقی، قوانین و مطالعه نظام های و روش های حاکم بر بازپروری پزشکی در دو کشور ایران و انگلیس اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    بازپروری پزشکی بزه کاران یا ترمیم ودرمان پزشکی مجرمان شامل آن دسته از تدابیر پزشکی و پیرا پزشکی نظام عدالت کیفری است که بدنبال بهبود وضعیت عصبی،  روانی و شخصیتی بزه کاران می باشند. به دیگر سخن،  این گونه بازپروری با استفاده از آموزه ها و ابزارهای روان شناسی،  روان پزشکی و غیره درصدد یاری رساندن به مجرمان در زمینه سازگاری عاطفی - روانی و ترمیم نظام شخصیتی و رفتاری است. بازپروری پزشکی بزه کاران در وهله اول نخست در قالب کیفر زندان و سپس در پرتو  مجازات های جامعه مدار مورد توجه سیاست گذاران جنایی بین المللی و ملی واقع شده است. پرسش اصلی فراروی پژوهش آن است که «روش های بازپروری پزشکی مجرمان در دو نظام حقوقی ایران و انگلیس چیست؟» برای پاسخ به این پرسش قوانین مرتبط و روش های اجرایی در دو نظام حقوقی ایران و انگلیس مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد

    نتیجه گیری

    ترمیم و بازپروری مجرمان از طریق تدابیری ضمن مجازات حبس هم در سیستم ترمیمی ایران وهم انگلیس مشاهده می شود،  تفکیک و ایجاد مراکز نگهداری برای بزرگسلان و نوجوانان و زنان در هر دو سیستم ترمیمی وجود دارد،  اجرای برنامه های بازپروری فرهنگی،  حرفه ای و پزشکی در هردو سیستم دیده می شود.در ایران مسیول اداره زندان و بازداشتگاه ها با سازمان  زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی است و در انگلیس این مسیولیت برعهده وزارت دادگستری است،  هرچند که جهت گیری های جدید انتقال این مسیولیت را به وزارت بهداشت نشان می دهد؛ زیرا این امر،  دسترسی زندانیان به درمان و استمرار آن را بیشتر می کند

    کلیدواژگان: بازپروری پزشکی، روش ها، بزهکاران، حقوق ایران، حقوق انگلیس
  • حمیدرضا سالاری، سیدعلیرضا حسینی* صفحات 76-80
    هدف

    پژوهش حاضر تلاش می کند حق معاینه پزشکی متهم در حقوق ایران و فرانسه را در دو نظام حقوقی ایران و فرانسه مورد بررسی و تحلیل قرار دهد تا از رهگذر این بررسی ها حدود و صغور این حق در دو نظام حقوقی مبرهن و آشکار گردد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به متون حقوقی، قوانین و مطالعه نظام های حقوقی دو کشور ایران و فرانسه اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    پرسش اصلی فراروی پژوهش آن است که «آیا حق معاینه پزشکی متهم در نظام حقوقی ایران و فرانسه به رسمیت شناخته شده است؟». یافته های پژوهش حاکی از آن است که  در این خصوص ماده 51 آیین دادرسی کیفری 1392 مقرر می دارد: «بنا به درخواست شخص تحت نظر یا یکی از بستگان نزدیک وی، یکی از پزشکان به تعیین دادستان از شخص تحت نظر معاینه به عمل می آورد. گواهی پزشک در پرونده ثبت و ضبط می شود.» آوردن این ماده در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 نشان دهنده توجه مقنن به حفظ سلامت فرد تحت نظر و رعایت حقوق وی که به خوبی به آن اشاره شده است، در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با توجه به عدم پیش بینی تمدید مدت تحت نظر درباره الزام به معاینه پزشکی یا انجام معاینه در زمان های تحت نظر در اماکن پلیس بیش از 24 ساعت ساکت است و به این موضوع صرفا به صورت یک حق اختیاری برای فرد در ابتدای تحت نظر اشاره نموده است. این حق در ماده 3-63 قانون آیین دادرسی کیفری فرانسه آمده است: «هر شخص تحت نظر می تواند به درخواست خود، توسط یک پزشک منتخب دادستان جمهوری یا پلیس افسر قضایی مورد معاینه قرار گیرد... در هر زمان دادستان یا افسر پلیس قضایی می تواند راسا یک پزشک برای معاینه شخص انتخاب کند.» قانونگذار فرانسوی در کنار اعطای حق مذکور به شخص تحت نظر، به دادستان جمهوری (شهرستان) یا افسر پلیس قضایی نیز این اختیار را داده که در هر زمان نسبت به تعیین پزشک و معاینه شخص تحت نظر اقدام نماید.

    نتیجه گیری

    آنچه ازبررسی مواد مرتبط با حق معاینه پزشکی متهم از قوانین ایران و فرانسه استنباط می شود این است که استفاده از حق معاینه پزشک اختیاری است و بنا به درخواست است و ضابطین یا دادستان تکلیفی مبنی بر معرفی فرد پزشک از همان بدو تحت نظر نداند و زمانی که بیماری و مشکلی برای فرد حادث شود مکلف به معرفی فرد به پزشک می باشند، که البته صحیح تر آن است که این امر به صورت اجباری انجام پذیرد. بنابراین الزام معاینه متهم توسط پزشک معتمد (ترجیحا پزشک قانونی) در فاصله حداکثر یک ساعت پس از  بازداشت و تحت نظر قرار گرفتن وی به تقاضای  متهم، وکیل یا اعضای خانواده اش با تنظیم صورت جلسه  به عمل خواهد آمد و اصل صورت جلسه ضمیمه پرونده و تصویر آن، در صورت درخواست متقاضی، به وی تسلیم می شود البته حق مذکور در این ماده باید کتبی و قبل از شروع بازجویی به متهم تفهیم شود. این امر هم انعکاس وضعیت ظاهری متهم از حیث سلامت یا وجود آثار ضرب و جرح، بی حالی، بدحالی، خستگی شدید توسط بازجویان و... در زمان تحقیق از متهم تا حضور وی نزد قاضی الزامی است. آنچه از این قانونگذاری حاصل می گردد این است که ببیند متهم از نظر جسمی و روحی توان این را دارد که 24 ساعت تحت نظر باشد یا اینکه ممکن است فرد نیاز به کمک فوری داشته باشد. زیرا به طور مثال؛ اگر شخص تحت نظر به علت ترک اعتیاد نیاز به داروهای خاص داشته باشد برای رهایی از سوالات پلیس و دست یابی به این داروها، به تمام سوالات پاسخ مثبت داده و شرایطی را برایش ایجاد می شود که باعث تضییع حقوق وی خواهد شد و درنتیجه با معاینه اولیه، اقدامات درمانی به عمل خواهد آمد و از تضییع حقوق وی و ایجاد فشار به وی خودداری می شود و از طرفی دیگر زمینه را برای سوء استفاده احتمالی پلیس و ضابطین از طریق اذیت و آزار متهم مسدود می نماید.البته مطابق قوانین فرانسه در جرایم باندی و سازمان یافته «الزام» به معاینه پزشکی شخص تحت نظر مقرر شده است.

    کلیدواژگان: حقوق بیماران، حق معاینه پزشکی متهم، حقوق ایران، حقوق فرانسه
  • سید محسن رضایی، عبدالرضا مظاهری*، سید فاطمه هاشمی صفحات 81-89

    تساهل و مدارا کردن خواه در زندگی فردی و خواه در زندگی اجتماعی یکی از مقوله هایی است که دین اسلام همواره به آن توجه داشته و پیروان خود را به پایبندی به این اصل مهم و عملی کردن آن در تمامی اوقات و شرایط فراخوانده است. در پژوهش حاضر که با رهیافت توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای به رشته ی تحریر در آمده، تلاش شده است تا این مساله ی مهم یعنی تساهل و مصادیق آن در فرهنگ قرآنی و دینی به خوبی تبیین گردد. برای رسیدن به این مقصود ابتدا معنای لغوی و اصطلاحی تساهل با استناد به معتبرترین کتاب ها ذکر شده و پس از آن نیز مصادیق گوناگون تساهل هم در قرآن و هم در اندیشه ی پیامبر اکرم (ص) و امام علی (ع)، بیان و بررسی گردیده است. مهم ترین دستاوردهای این پژوهش آن است که هم در قرآن کریم و هم در سیره ی پیامبر اکرم (ص) و امام علی (ع) جنبه ی اجتماعی تساهل بیشتر مورد توجه بود و این مساله به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل حفظ روابط مطلوب میان افراد جامعه و به دنبال آن، پابرجایی و حرکت جامعه در مسیر پیشرفت معرفی گردید. ذکر آیات و احادیث متناسب با این موضوع در پژوهش حاضر، به خوبی موید این امر است.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، فرهنگ اسلامی، تساهل، مدارا
  • سمیرا مصلی، سید باقر میرعباسی*، مصطفی تقی زاده انصاری صفحات 90-103

    تمام انسان ها از هر قوم و قبیله، نژاد و مذهب، دین و عقیده اتفاق نظر دارند که یکی از محوری ترین اعمال فردی و اجتماعی، تربیت و هدایت درست کودکان برای آینده میباشد. اقدامی که شرط ضروری و انکار ناپذیر رشد و ترقی جامعه انسانی تلقی می شود. موضوع خصومت های مسلحانه در عصر حاضر یکی از موضوعات مهم درعرصه بین المللی و داخلی است.جهان هر روزه شاهد جنگ های بین المللی وداخلی می باشد.پیش گیری از این مخاصمات در گرو توسعه مردم سالاری و رعایت حقوق بشر و حکومت قانون در ابعاد گوناگون آن است. دراین میان کودکان عامل برانگیختن جنگ ها نیستند ولی همواره به گواه تاریخ بیشترین صدما ت را در اثر جنگ ها به صور گوناگون متحمل شده و می شوند. از مشکلات حاد بین المللی کودکان مسیله تجاوز نظام یافته علیه کودکان درمناقشات مسلحانه است که با هدف پاکسازیقومی و... به طور وحشیانه صورت می پذیرد. منظور از رویه قضایی در معنی مطلق مجموع آراء دادگاه ها و در معنی خاص روش یکسان دادگاه ها یا دسته ای از آنها در مورد مسیله حقوقی معین و تکرار آن به صورتی می باشد که بتوان گفت در صورت مواجه شدن با مورد مشابه همان روش اتخاذ خواهد می شود. به عبارتی رویه قضایی را می توان عرف دادگاه ها نامید. مسلما برخورد قاطع وجدی جامعه بین المللی می تواند تاثیرمطلوبی در جلوگیری از ارتکاب به این اعمال غیرانسانی داشته باشد. تمرکز اصلی این پژوهش بر بررسی مسیله جنایت علیه کودکان و نوجوانان در دادگاه های  بین المللی خاص است. وضعیت حقوقی کودکان و نوجوانان به دلیل اهمیت ویژه ای که دارد تحت نظارت مجریان قانون، قرار می گیرد. کودکان به نمادهای ناخواسته درگیری های مسلحانه و خشونت شدید تبدیل شده اند و این پژوهش بیان می دارد ،دیوان بین المللی کیفری خاص تاکنون نتوانسته حمایت های بایسته وشایسته لازم را از کودکان در سطح بین المللی  بنماید.

    کلیدواژگان: محاکم کیفری بین المللی، اساسنامه دیوان بین المللی، جنایت علیه کودکان، رویه محاکم کیفری
  • سهراب حاتم زاده، بهرنگ اسماعیلی شاد*، محمدحسن میرزامحمدی، محبوبه سلیمان پورعمران صفحات 104-122

    تحقق تمدن نوین اسلامی، مستلزم رشد متوازن و همه جانبه ابعاد علمی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی است که در این مسیر، دانشگاه نقش پیشران و موتور محرک را بر عهده دارد. دانشگاه در هر جامعه معرف بالاترین سطح تفکر و علم آن جامعه محسوب می شود که هنجارها و ارزش های آن جامعه را در خود متجلی می سازد. جامعه ایرانی در انقلاب اسلامی، که جهان بینی اسلامی را مبنای طراحی تمدن نوین بشری قرار داده، خواهان آن است که آموزش عالی متناسب با ارزش ها و آموزه های اسلام داشته باشد. مهمترین منبع آموزه های اسلام قرآن است. از این رو پژوهش حاضر تلاش دارد با واکاوی آیات قرآن کریم به این سوال پاسخ دهد که الگوی دانشگاه تمدن ساز با تکیه بر آموزه های قرآن کریم چگونه است؟ پژوهش حاضر از نوع کیفی بوده و راهبرد آن داده بنیاد با رویکرد استقرایی است. مدل نهایی با بهره گیری از الگوی پارادایمی استراوس و کوربین طراحی شده است. بر اساس یافته های پژوهش، شرایط زمینه ای (شامل: زیرساخت های سخت، زیرساخت های نرم، سرمایه انسانی و برنامه درسی). 2-شرایط علی (روحیه جهادی، خودباوری، امنیت، نظم و انضباط). 3-شرایط مداخله گر(تابوگرایی، کمی گرایی صرف به جای کیفیت گرایی، رابطه مداری و سیاسی کاری، فقدان روحیه جمعی). 4-راهبردها (تعامل مستمر با نهاد های علمی داخلی و بین المللی، ارتباط فعال و خلاق با بخش های مختلف جامعه، نقادی علمی و تولید علم و نظریه پردازی، جامع نگری به علم، آینده نگری و آینده پژوهی، پژوهش و نوآوری، تربیت نیروی انسانی متخصص و متعهد، عمومی سازی علم و دانش، تربیت سیاسی و اجتماعی)، 5-پیامدها (توسعه اجتماعی، توسعه سیاسی، توسعه اقتصادی، توسعه زیست محیطی و توسعه فرهنگی).

    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، دانشگاه تمدن ساز، قرآن کریم، نظریه داده بنیاد
  • سیروس مرادی، محمد ابراهیم مالمیر*، اسماعیل منصوری لاریجانی صفحات 123-135

    در این تحقیق، آراء مرگ شناسانه  میرسید علی همدانی از جنبه ی گونه شناسی مورد واکاوی قرار گرفته است؛ بدین ترتیب پس از نگاهی کلی بر مفهوم مرگ، مساله موت از دیدگاه سید علی همدانی به نحو اجمالی مطرح شده و در ادامه، دیدگاه این  عارف بزرگ در باب گونه شناسی مرگ، بررسی گردیده است. نتایج این پژوهش نمایان گر آن است که در منظر سید علی همدانی، مرگ رهایی مومن از زندان دنیا است و به معنای نیستی ونابودی نیست  بلکه عین بقا وجاودانگی است و سالکی که عزم سلوک در سر دارد؛ تا فانی نگردد، به مقام بقاء بار نمی یابد. در منظومه فکری و قلمرو نگاه این عارف واصل مرگ دوگونه است؛ صوری و معنوی(غیراختیاری و اختیاری). مرگ صوری و ظاهری به معنای قطع تعلق نفس از بدن و انتقال نفس یا روح انسان از نشیه دنیا به نشیه برزخ است و مرگ حقیقی را «مرگ معنوی» می نامد که با حصول آن، انسان دیگر به اوصاف رذیله و فضیله خویش نظر ندارد و چنان مستغرق در بحر توحید می گردد که ذات و اسماء وصفات حق در وی متجلی می گردد و از او جز افعال و آثار الهی صادر نمی گردد. کلیدواژه گفتمان های میر سید علی همدانی در باب مرگ اندیشی، با تاکید «مرگ اختیاری و حقیقی» پی ریزی شده و وسعت گفتمان مرگ اختیاری بر آثارش سایه گستر است. مرگ حقیقی در دو معنای سلبی و ایجابی بکار برده است؛ به این معنا که از یک سو مرگ حقیقی را معنایی منفی و سلبی قلمداد نموده و آن را به اهل غفلت نسبت داده است؛ زیرا اگرچه ظاهرا مرده نیستند اما باطنا و از نظر معنوی مرده اند و حقیقتا میت هستند. وی هر کس را که حضور حق در نظام هستی را مشاهده نکند، محجوب جاهل نامیده و او را دارای مرگ حقیقی می داند. از سوی دیگر، برای مرگ حقیقی و معنوی معنای ایجابی و مثبت قایل شده و آن را مختص برخی از اهل عرفان دانسته که در اثر آن، اوصاف ذمیمه و حمیده اخلاقی و حتی وجود خود را هم به خویش نسبت نداده و خدای متعال در وجود ایشان ظهور نموده است. مطلب دیگر اینکه میر سید علی همدانی بسان عرفایی همچون قیصری مرگ ارادی را به معنای مشاهده حق در جمیع مجالی وجود و فنای عبد در حق دانسته است.

    کلیدواژگان: مرگ، صوری و معنوی، اختیاری و غیر اختیاری، سید علی همدانی
  • آزاده باواخانی* صفحات 136-146
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی و متوسطه اول و فیزیک ،شیمی، زمین شناسی و زیست متوسطه دوم برای تعیین فراوانی آیات و آموزش تناسب اعجاز علمی قرآن کریم  با محتوای این کتاب ها انجام شده است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، اسنادی و مبتنی بر تحلیل محتواست. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی و متوسطه اول و فیزیک ،شیمی، زمین شناسی و زیست متوسطه دوم، تالیف دفتر برنامه ریزی و کتب درسی وزارت آموزش و پرورش است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حاکی از این است که کتاب های درسی علوم تجربی دوره ابتدایی و متوسطه اول و فیزیک ،شیمی، زمین شناسی و زیست متوسطه دوم، از لحاظ فراوانی و آموزش تناسب اعجاز علمی قرآن کریم؛ اگرچه آیات اندکی را به عنوان مقدمه بعضی فصول آورده اند، اما این مقدار از آیات و نیز انتخاب برخی آیات به درستی صورت نگرفته و اهتمام بیشتر متخصصان علوم تجربی و علوم اسلامی را برای تبیین بهتر آیات قرآن کریم و آشنایی دانش آموزان با اعجاز قرآن کریم خواهان است.

    نتیجه گیری

    در نقشه جامع علمی کشور آموزش مفاهیم دینی در غیر از دروس دینی و قرآن همواره مورد توجه قرار گرفته است و یکی از راهبردهای فعال در تبیین مسایل دین، محتوای نظام آموزشی دروس آموزش و پرورش است که با استفاده از آن، می توان فرصت قابل توجهی را برای آموزش غیر مستقیم مفاهیم دینی فراهم نمود.

    کلیدواژگان: آیات قرآن کریم، کتاب های درسی علوم تجربی، اعجاز علمی قرآن، تحلیل محتوا
  • فائقه وطنی، افسانه صابر گرکانی*، علاءالدین اعتماد اهری صفحات 157-170

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل علی تربیت اخلاقی در دانش آموزان دوره ابتدایی با رویکرد گراندد تیوری است. روش تحقیق برحسب هدف، بنیادی-کاربردی؛ به روش کیفی است.جامعه ی آماری در بخش کیفی شامل کلیه خبرگان خبرگان صاحبنظران آموزش و پرورش و اساتید مدیریت آموزشی شهر تهران در نظر گرفته شد که در بخش کیفی 14 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق از دو روش مطالعات اسنادی و میدانی استفاده شد و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده گردید. برای تحلیل داده های گردآوری شده از کدگذاری باز-محوری-گزینشی استفاده شد. یافته پژوهش نشان داد که ابعاد اصلی تربیت اخلاقی دانش آموزان عبارتند از: محیط زندگی، یادگیری اخلاقی، هدایتگری، عدم ثبات شرایط، مهارت افزایی و اخلاق مداری و مولفه های لازم جهت تحقیق مدل عبارتند از: محیط خانواده، محیط آموزشی، محیط دوستانه، یادگیری شناختی، یادگیری عاطفی، یادگیری روانی-حرکتی، توانایی های علمی، ترغیب و تشویق، توجه بر ارزشهای معنوی، اختلالات رفتاری، اثرات منفی رسانه، فضای نا ایمن، عدم تحقق کارکردهای آموزشی، مسیولیت پذیر نمودن، توانمند نمودن، آگاهی بخشی، همنوایی، کرامت طلبی، قانونگرایی و عقلانیت گرایی.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، محیط آموزشی، گراندد تئوری، ارزش های معنوی
  • محمدرضا لنگری، عبدالله مفاخری*، ابوالفضل بخشی پور صفحات 171-180

    با توجه به افزایش میزان طلاق  شناسایی  عوامل آن از جمله پرخاشگری و کمک به بهبود روابط زوجین  برای کاهش طلاق؛ این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان راه حل مدار بر کاهش پرخاشگری زوجین متقاضی طلاق انجام شد. در این پژوهش از طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون -پس آزمون  و پیگیری استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه افراد متقاضی طلاق شهر بجنورد در سال 1400  بود که به دادگستری این شهر مراجعه کرده بودند. نمونه آماری شامل 48 نفر بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس و پس از انجام مصاحبه روانشناختی انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در 3 گروه طرحواره درمانی(8 زوج) که در پروتکل ده جلسه 90 دقیقه ای یانگ (2003) شرکت کردند، گروه درمان راه حل محور (8 زوج) در پروتکل هفت جلسه 90 دقیقه ای زیمرمن و همکاران (1997) حضورداشتند وگروه کنترل(8 زوج)، جایگزین شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه پرخاشگری باس وپری (1992) بود. داده ها با تحلیل اندازه گیری مکرر در SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که بین میانگین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد (01/0<p). یعنی هردو روش درمانی درکاهش پرخاشگری زوجین تاثیر معناداری داشتند. همچنین مقایسه گروه های درمانی حاکی از آن بود که بین طرحواره درمانی و درمان راه حل محورتفاوت معناداری درکاهش پرخاشگری مشاهده نشد (05/0<P). یعنی هردو گروه به یکسان در کاهش پرخاشگری اثر داشته اند. همچنین در دوره پیگیری هم در مقایسه به پیش ازمون وپس آزمون اثر کاهش پرخاشگری معنادار بود.  براساس نتایج به دست آمده میتوان گفت طرحواره درمانی و درمان راه حل محور می توانند باعث کاهش پرخاشگری زوجین  و بهبود روابط زوجین متقاضیان طلاق شوند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، راه حل مدار، پرخاشگری
  • حمیده شجاعی فدافن، محمود جاجرمی*، حسین مهدیان صفحات 181-189

    با توجه به اهمیت و جایگاه نقش زن در خانواده، به نظر می‏رسد باید اقداماتی جهت سلامت روانی آنان صورت گیرد. از این رو، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر علایم افسردگی، باورهای غیرمنطقی و بهزیستی روانشناختی ذهنی زنان انجام شد. این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش‏آزمون، پس‏آزمون و پیگیری پس‏ازسه ماه بوده‏است. جامعه آماری شامل زنان مراجعه‏کننده به مرکز مشاوره مهرگان مشهد بودند که در سال 1398 مراجعه کرده‏بودند. از بین آنها 30 زن دارای علایم افسردگی به صورت دردسترس انتخاب و به طور تصادفی به یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل در انتظار درمان تقسیم شدند. برای جمع ‏آوری داده ‏ها، از مقیاس پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز، افسردگی بک و بهزیستی روانشناختی ریف استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علایم افسردگی و باورهای غیرمنطقی و همچنین افزایش بهزیستی روانشناختی زنان موثر است. بنابراین، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می‏تواند بر کاهش افسردگی، باورهای غیرمنطقی و افزایش بهزیستی روانشناختی زنان موثر باشد. پیشنهاد می شود با به کارگیری این متغیرها از سوی مراکز درمانی، سایر ارگان ها و سازمان های مرتبط بتوان در راستای بهبود وضعیت سلامت روان زنان گامی موثر برداشت.

    کلیدواژگان: زنان، بهزیستی روانشناختی، افسردگی، باورهای غیرمنطقی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • مسعود بیدلی نامنی، افسانه خواجوند خوشلی*، طیبه تجری، بهرام بختیاری سعید صفحات 190-203

    هدف اصلی این پژوهش، طراحی مدل بهزیستی روان شناختی مشاوران و روان شناسان ، با رویکرد تاب آوری بود . این پژوهش از نوع پژوهشهای کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری شامل روان شناسان و مشاوران عضو سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور با حداقل سابقه 5 سال می باشد که شیوه انتخاب آنها هدفمند، از نوع گلوله برفی بوده است داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختارمند با 13 نفر از خبرگان (11نفر دانشگاهی ،  2نفر خبره) در طی سه مرحله به شیوه کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شد. نتایج تحقیق در قالب مدل پارادایمی و مدل مفهومی بدین صورت شکل گرفت : شرایط علی (آموزش و ارتقای توانایی های تخصصی و شناختی، پذیرش خود)، شرایط زمینه ای (عوامل مربوط به مراجعین)، شرایط مداخله گر (منابع حمایتی)، اقدامات و راهبردها (مقوله های آگاهی از هیجانات خود (تنظیم هیجانات)، بازسازی انرژی، بودجه بندی زمان (مدیریت زمان)، مهارت های معنوی، مهارت های ارتباطی) و پیامدها (توسعه مهارت های حل مسیله، مدیریت موثر تعارضات). در پایان بر مبنای یافته ها و نتایج به دست آمده، رهنمودهایی برای عملی شدن برنامه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، مشاوران، روان شناسان، تاب آوری
  • عبدالله گل پرور عزیزی، محمدهادی یدالله پور*، حمید محمدقاسمی صفحات 204-219

    اسلام مکتبی تربیتی است که هر چه در آن آمده به نوعی با تزکیه وتربیت انسان ارتباط دارد و آیات و روایات زیادی به این مطلب اشاره دارد. شناخت عوامل آسیب زا درتربیت معنوی از مهم‎ترین مباحث تربیتی است که تعیین کننده ضوابط و هنجارهای حاکم بر فرآیند تربیت است و با توجه به مرحله‎ای بودن رشد انسان, متناسب با هر مرحله از رشد، اصول حاکم بر فرایند هم متفاوت است این مقاله چالش‎ها و موانعی که در راستای تربیت معنوی فرد فراهم می شودرا به روش توصیفی -تحلیلی از منظر آموزه های اسلامی پرداخته است. تربیت معنوی درحیطه فردی،گاهی به دلیل عدم رویکرد وتوجه عمیق به آموزه‎های اسلامی دچارآسیب شده است. نتایج پژوهش نشان داد که در حیطه فردی،کفر، غفلت،تکبر، دنیاگرایی، عبادت ورزی جاهلانه و بی روح، نفاق، تحجر و روشنفکری، خرافه ‎‏‏وبدعت سطحی نگری، انتقاد ناپذیری و گناه آسیب رسان به تربیت معنوی می‎باشد. در این راستا، حق باوری،تفکر واندیشه عمیق درآموزه های اسلامی، عقل ورزی، ایمان و عمل صالح نیز،راهکاره ای ارایه شده آموزه‎های اسلامی در جهت آسیب زدایی از تربیت معنوی می‎باشد.

    کلیدواژگان: تربیت معنوی، آسیب شناخت تربیت معنوی، حوزه فردی
  • مهدی محمدلو، غلامعباس جمالی*، مرتضی اخلاقی فرد صفحات 220-230

    جوهر مفهومی توپولوژیکی از درک ماهیت هستی است؛ از این رو نقش موثری در جهان مدرن دارد. با واکاوی این مفهوم در الگوی فلسفی ارسطو و نیز دنیای مدرن، می بینیم که در زمینه های مختلفی همچون؛ فلسفه، علم و فناوری کارکردهایی دارد و همین کارکردها، دستاورد اصلی این تحقیق است که نگارنده به شیوه ای کاملا تحلیلی بدان پرداخته است. به طور کلی این کارکردها را می توان در سه محور تبیین کرد: نخست، درک اصول اساسی هستی در جهان معاصر، دوم، نقش تعیین کننده جوهر در جنبه های مختلف_خواه در تعیین ماهیت موجودات فیزیکی که در حوزه علم هستند یا خواه دوراهی های اخلاقی باشد_ به یک معنا جوهر پایه واقعیات. سوم، درک هویت شخصی و نیز رشد و تقویت مهارت تفکر انتقادی در دنیای معاصر و کمک به پیشرفت دانش. با این حال، هرچند که جوهر ارسطویی همچنان در دنیای مدرن نقش آفرین است، اما از آن جایی که ممکن است معنای جوهر، محدودیت هایی داشته باشد، زیرا جامعه همواره درحال رشد و تحول است، بنابراین، ارزیابی مجدد و واکاوی این مفهوم برای تطبیق کامل با چشم اندازهای در حال تغییر جهان معاصر، حیاتی است.

    کلیدواژگان: ارسطو، جوهر، صورت، ماده، مدرنیته
  • عباسعلی اویسی، فاطمه شهابی زاده*، نورمحمد بخشانی، منصور شکیبا صفحات 221-233
    هدف

    عوامل مختلفی از جمله  نوع سبک مقابله ای و صبر می تواند بر مدیریت وابستگی به مواد و درد مزمن موثر باشد. در این مطالعه قصد داریم که اثراستفاده از راهبردهای مقابله ای و صبر را بر کنترل درد مزمن بیماران وابسته به مواد با استفاده از راهبردهای پذیرش و تعهد(ACT) و رفتار درمانی دیالکتیک(DBT)با و بدون فعالیت ورزشی بررسی کنیم.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری دوماهه و گروه گواه بود. هفتاد و پنج بیمار داوطلب دارای دردمزمن با روش هدفمند وارد پژوهش شده و بطور تصادفی درگروه های(ACT وDBT با و بدون ورزش و گروه کنترل) جای گرفتند. داده ها را با استفاده از پرسشنامه راهبردهای مقابله با درد (روزنشتایل و کیفی، 1983) و پرسشنامه صبر(خرمایی، فرمانی و سلطانی، 1394) جمع آوری کرده و سپس با استفاده از روش های آماری آنکوا، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار spss نسخه 26 تجزیه و تحلیل کردیم. سطح معناداری آزمونها 05/0 درنظر گرفته شد.

    یافته ها

      تحلیل واریانس با اندازه گیریهای مکرر، برای مداخلاتACT وDBT با و بدون ورزش برای اثر درون گروهی (زمان) در سه مرحله ارزیابی در متغیر راهبرهای مقابله با درد  و صبر در سطح (001/0 P≤)، و برای تعامل زمان و گروه نیز در سطح (001/0 P≤) معنادار بود. علاوه بر این بر اساس یافته های آزمون اثر گروه در سه مرحله ارزیابی، تفاوت گروه ها در متغیر راهبرهای مقابله با درد  و صبر در سطح (01/0 P≤) معنادار بوده و در نهایتACT با ورزش نسبت به سایر مداخلات کارآمدی بیشتری برای بهبود راهبردهای مقابله با درد و صبر در سطح (001/0 P≤) را دارا بود.

    نتیجه گیری

    ازآنجاکه راهبرهای مقابله ای و صبر می تواند به کنترل درد مزمن و بهبودی افراد کمک کند، با توجه به نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که برای بهبود راهبردهای مقابله ای و صبر و کنترل عود در بیماران وابسته به مواد دارای درد مزمن از درمان ACT همراه با ورزش استفاده شود.

    کلیدواژگان: درد مزمن، راهبردهای مقابله ای، صبر، وابستگی به مواد، درمان پذیرش و تعهد، رفتار درمانی دیالکتیک، ورزش
  • لیلا عمرائی، امیر اکبری*، امید سپهری راد، رجبعلی وثوقی مطلق صفحات 231-240

    یکی از معضلات همیشگی جوامع، مخلوط شدن حقایق و باورها با خرافات و کج فهمی ها می باشد. چه بسا باورهایی که پشتوانه ی مشخص و صحیحی نداشته، ولی مرور زمان آن را تا مرز یک اعتقاد مقدس پیش برده است. این باورهای خرافی و غلط در دوره قبل نیز وجود داشته است، یکی از این دوره ها، دوره قاجار است. به گونه ای که در کنار ضعف سیستم بهداشتی و امکانات مراقبتی، برخی از باورهای عامیانه درباره سلامت و بهداشت عاملی بازدارنده در سلامت مردم به شمار می رفت. طب عامیانه آمیزه ای از خرافات و باورهای نادرست و گاه نشانه هایی از طب سنتی است. ورود طب مدرن به ایران در عصر قاجار را، می توان سرآغاز مرحله جدیدی در تاریخ پزشکی کشور به حساب آورد. یافته های پژوهش حاکی از آن است، علاوه بر بازدارندگی باورهای عامیانه بر سلامت مردم، این باورها تبدیل به فرهنگ عمومی مردم در این دوره شد که بر نابسامانی ها از جمله انتشار بیماری های واگیردار و خطرناک، عدم توجه به دستورات بهداشتی به واسطه تقدیرگرایی، رواج جبرگرایی، هدر رفتن پول مردم به واسطه فریب کاری فروشندگان طلسم ها را در پی داشته است. به نظر می رسد  فقر و بدبختی، زندگی فلاکت باری که اغلب مردم عصر قاجار با آن روبرو بودند، جهل و نادانی ، محدودیت ها و نادیده گرفتن زنان در جامعه و زندگی خانوادگی و... باعث شده بود که در باورها و عقاید مردم خدشه وارد شود و گرایش به سمت خرافات برای رهایی از مشکلاتی که گریبان گیرشان بود، زیاد شود.

    کلیدواژگان: عصر قاجار، باورهای عامه، طبابت، تاثیرات باورهای عامه
  • علی رضا نیک نژاد، نغمه فرهود*، سید باسم موالی زاده صفحات 234-251
    هدف

    خشونت جنسی در زمره ی اشکال نقض حقوق بشر و از شایع ترین مصادیق جرایم علیه زنان است که به عنوان یکی از معضل های عمده ی فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جوامع به شمار می آید. هدف این قاله بررسی خشونت جنسی علیه زنان در فقه اسلامی و آیات قرآن کریم است.

    روش

    در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی با رویکردی اسنادی جهت جمع آوری و تحلیل داده ها استفاده شده است.

    یافته ها

    با تامل دقیق تر در شرایط و جوانب تجویز ضرب زن ناشزه در آیه مذکور، مشخص گردید که این تجویز از باب خشونت جنسی علیه زن نیست، بلکه از باب مجازات قانونی است که شوهر نه به عنوان شوهر، بلکه به عنوان مجری قانون در صورت وجود شرایط خاص، آن را اعمال، و نشوز زن را با کمترین هزینه برطرف می کند، ولی در صورت نبودن هر یک از شرایط، اقدام شوهر در این زمینه، حرام و جرم تلقی می گردد و یا حتی ممکن است پیگرد قانونی در پی داشته باشد.  

    نتیجه گیری

    قرآن کریم در هیچ موردی خشونت جنسی علیه زنان را تایید نکرده، بلکه در موارد متعدد، با لحنی تند آن را سرزنش و محکوم نموده است. تنها موردی که در نگاه نخست ممکن است شاهدی بر تایید خشونت قلمداد گردد، آیه نشوز است که در محور دوم مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خشونت، خشونت جنسی، زن، جرم، قانون، قران، حقوق کیفری
  • یعقوب علیزاده* صفحات 252-263

    یکی از روش های نوین تولید مثل، تلقیح مصنوعی می باشد که در آن توسط روش های کمکی تولید مثل در علم پزشکی زمینه باروری تخمک زن را با استفاده از اسپرم مرد فراهم نموده که در نتیجه امتزاج اسپرم و تخمک، یک جنین تشکیل می شود و در این روش باردار شدن زن بوسیله آلات پزشکی و بدون انجام عمل مقاربت و نزدیکی جنسی صورت می گیرد. این پژوهش با هدف بررسی مبانی فقهی و حقوقی باروری مصنوعی و آثار مترتب بر آن، اعم از آثار مالی و آثار غیر مالی در قالب دو روش کلی مورد پژوهش قرار گرفته است. در روش اول نطفه طفل از ترکیب اسپرم زن و شوهر قانونی است و طفل حاصل از آن به اتفاق اکثر علما و حقوقدانان فرزند مشروع و تمام آثار حقوقی مترتب بر فرزندان طبیعی بر او هم بار می گردد، اعم از اینکه طفل در رحم زوجه یا در رحم زن دیگر و یا در دستگاه مصنوعی رشد نماید. در روش دوم طفل از اسپرم تخمک زن و مرد بیگانه می باشد که بنا به نظر اکثر علما و فقها اگر چه این عمل حرام است ولی بنا به نظر مشهور آثار نسب بر طفل بار می شود، زیرا چنین عملی تحت عنوان زنا قرار نمی گیرد. همچنین در این پژوهش موضوع اجاره رحم و اهدای تخمک و اهدای جنین نیز از جهت تکلیفی و آثار وضعی مورد بررسی قرار گرفته که به روش کتابخانه ای است و بر اساس روش توصیفی-استدلالی موضوعات مورد کنکاش قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی، نطفه (اسپرم و تخمک)، نسب، مادر جانشین، اهدای جنین، اهدای تخمک
|
  • Marzieh Pilehvar*, Zohreh Shoaei Pages 1-9

    Examining forgiveness from the perspective of the Holy Qur'an is the subject of this article, and considering the nature of the research, the descriptive-analytical method and the library technique have been chosen for it. And it has been stated that forgiveness is the covering of sin and is one of the attributes of God's action. In the following, the position and importance of asking for forgiveness is examined and stated, since man is always exposed to sins and satanic temptations, and sometimes due to negligence, he may become infected with sins, he should immediately expose himself to God's infinite mercy by asking for forgiveness. give and purify his soul contaminated by sin so that he is safe from the evil and ugly effects of sin and does not suffer from divine punishments. Because asking for forgiveness will not be hasty in punishment towards a person or a group. And it has been said that asking for forgiveness is not limited to a specific time and place. The end of asking for forgiveness at night, at dawn, in the months of Rajab and Ramadan, and... the deserts of Arafat and Mina, Masjid al-Haram and Masjid al-Nabi, etc. are emphasized more.

    Keywords: Forgiveness, Seeking Forgiveness, Asking for Forgiveness, Quran
  • Morteza Khorrami* Pages 10-18

    A look at the Shiite hadith writings shows that medicine and physical health is one of the topics that has attracted the attention of some students of Imams and Shiite scholars and has paved the way for compiling books on this subject or devoting parts of a hadith book to this category. Unfortunately, we have been received only a few works entitled "Kitab al-Tebb" among the books of Shiite hadith, and this issue has made definitive judgment about Islamic medicine - which it has today became a serious challenge in scientific circles and is sometimes considered as a conflict between science and religion – difficult. However, the structural and content study of these few books and the critique of the authenticity and signification of medical narrations can provide an overview of this issue. The present article intends to enumerate a list of Shiite medical hadith works, and examines the methods of compiling hadiths in such works, especially the book "Teb al-Imams" one of the works of the 4th century AH, which has some special privileges. The results of the research show that the authors of Shiite hadith books have looked at medical narrations as well as other subjects and have collected documentary and undocumented hadiths, correct and weak hadiths, etc in this regard. Therefore, such narrations should also be studied and analyzed away from any excessive sensitivity or exaggeration, such as jurisprudential or interpretive hadiths.

    Keywords: Hadith, Medical Traditions, Methodology, Imam's Medicine, Ibn Bastam
  • Maryam Safara*, Atefeh Heyrat Pages 19-25

    Much research has been done on the existence of gender differences in different personality traits. This study tries to examine the gender difference in the dimensions of a healthy personality from the perspective of the Holy Quran. The statistical population of this study consists of citizens 15 years and older in Isfahan in 2021. A number of 399 people from different walks of life in Isfahan were selected as a sample by available methods. The research instrument was the Healthy Personality Questionnaire from the perspective of the Quran, Safra Ara &Hayrat (2021) and the data were analyzed using descriptive and inferential statistics (Student t with independent groups). The results showed that the scores of emotional scale, behavioral scale and cognitive scale were significantly different between men and women and the mean scores of women were higher than men. Therefore, the components of a healthy personality from the perspective of the Qur'an have a significant relationship with gender (p <0.5). There are no components of healthy personality (p <0.5). Although the results of this study are in line with other studies based on gender differences in personality dimensions, but according to Quranic teachings, the path of excellence and ascension is the same for both sexes and the pattern of the Holy Quran For the perfection of human is not affected by gender.

    Keywords: Healthy Personality, Emotional Scale, Behavioral Scale, Cognitive Scale, Gender Difference
  • Azam Doustmohammadian* Pages 26-33
    Purpose

    Healthy eating plays a vital role in many physical, mental, social, and environmental health aspects of individuals and society. Health promotion is not possible or sustainable without providing food security with environmentally friendly approaches. This study aimed to investigate the dimensions and components of food security from a Quranic perspective.

    Methods and Materials: 

    The current research is a review article based on the study of all the verses of the Holy Quran and the Quranic interpretations, which has investigated the dimensions and components of food security from an Islamic perspective. In order to conduct the study, the content analysis of each source was compiled based on the central research question (the key components and dimensions/indicators of food security), which is derived from the conceptual framework of food security.

    Findings

    Totally, there were 55 verses of the Quran on food security indices. The most important components emphasized were knowledge-based production, dietary diversity, planning and management of food resources, and the need for a macro perspective on food security (availability index), fair distribution of food and feeding the poor (accessibility index), healthy eating behaviors, and food choices, forbidding overeating, advice consuming dairy products, fruits and vegetables, poultry and fish (utilization index) and personal hygiene, environmental sustainability and economic growth (stability index).

    Conclusion

    The collection of Qur'anic verses and Islamic teachings is such that it considers all aspects of food security in the conceptual model in a favorable way. Recognizing the potential of this valuable resource in the field of food security and health promotion requires raising public awareness and efforts toward Quranic education.

    Keywords: Food security, Islam, Quran
  • Maryam Sharifpour, Melika Kordlouie* Pages 34-43

    Referring to hadiths in understanding religious is a familiar practice in religious thought from the very beginning of Islam. Muslim scholars referred to hadiths to understand the depth of religion. Therefore, when it comes to benefiting from hadiths in a specific field of knowledge such as medicine, using them in a meaningful way is of particular importance and necessity of an expert look at the issue is raised. Nowadays, due to the general popularity and extreme approaches to traditional and Islamic medicine, we are witnessing the occurrence of unfortunate consequences in the field of public health. Which can create doubt in all religious propositions; Although the approach of scholars is faced whit different medical traditions, but the majority of Muslim scholars consider it necessary to present the narration on the rules of criticizing and refining the hadith. And considering the many changes and complexities that exist in this type of narratives, it is necessary to review them by experts. In this article, by examining the point of view of hadith scholars, the documentary and textual bases of the validity of medical traditions have been examined and in the documentary validity of medical narrations, Islamic scholars agree on the acceptance of frequent medical narrations that are subject to evidence of authenticity in the authenticity of medical narrations that are not subject to evidence that are narrated by reliable sources like other narrations, they are divided into two categories and they disagree. Considering the experimental nature of the subject of medicine the criterion of non-contradiction with experience and scientific findings is particularly important among the general criteria of text criticism. we also mentioned some of the criteria in the external review the criteria that can be helpful in solving the complexities of this category of narrations, such as measuring the authenticity of narrations and books and examining the health of the narration in terms of distortion and correction, intersection and quoting in meaning.

    Keywords: Medical Hadiths, Validity, Understanding Hadiths, Internal Criticism, External Criticism, Definitive Achievements of Science
  • Mehdi Khabazkhoob, Ghasem Darzi*, Fatemeh Ghazizadeh Hashemi, Leili Koochak Zadeh, Yeganeh Yekta Pages 44-52
    Purpose

    Mental distress in the elderly has different prevalence and distribution according to different determinants in different cultures. The purpose of this study is to investigate the prevalence of mental distress and its distribution according to the determination of different individual, social and medical groups in the elderly over 60 years old.

    Materials and Methods

    A cross-sectional study was conducted in the elderly population aged above 60 years in Tehran using stratified cluster sampling. The demographic data and medical history of the participants were extracted using interviews. The Mini-Mental Status Examination (MMSE) and the Goldberg’s 28-item General Health Questionnaire (GHQ-28) were administered to evaluate the participants, and subjects with cognitive disorders were excluded from the study. The history of alcohol consumption of people was completed by interview.

    Findings

    The mean components of physical dimension, anxiety, social dimension and depression in people who had a history of alcohol consumption were 6.69±3.68±2.77, 8.72±2.24 and 2.46±3.38, respectively, and those without History of alcohol consumption was 3.44±1.92, 5.28±2.84, 7.96±1.95 and 1.1±1.68. The overall score of the GHQ questionnaire was 21.95±7.79 and 17.79±4.69 in people with and without a history of alcohol consumption. The t-test showed a significant difference between the two groups in all these components. Multiple linear regression showed that after controlling the effects of age, sex, and diabetes, the mass index of all these components is worse in people with alcohol consumption. Based on the cut point above 23, the prevalence of mental distress was 31.3% in people with a history of alcohol consumption and 12.8% in people without a history of alcohol consumption. Logistic regression showed that the chance of mental distress based on GHQ in people with a history of alcohol consumption is 1.3 times that of people without a history of alcohol consumption (p<0.001).

    Conclusion

    Alcohol consumption and history of its consumption can cause depression, anxiety and disruption in social relations in old age. It should be kept in mind that the quality of life of the elderly decreases with the creation of these mental disorders, and people should be informed about the effects of alcohol abuse through religious and scientific education.

    Keywords: Mental Distress, Geriatrics, Alcohol
  • Mohsen Rahimian Dastjerdi, Massoud Raei Dehghi*, Siamak Baharluee Pages 53-62
    Purpose

    The present study tries to study and analyze the issue of payment of diyat in intentional murders of euthanasia by a physician or medical staff with emphasis on Quranic, jurisprudential and Iranian law, in order to clarify this issue through these legal and jurisprudential rulings to be.

    Methodology

    This research has been done by the method of library studies and in a descriptive-analytical method, which has been obtained and analyzed by referring to Quranic, narrative, legal and jurisprudential texts.

    Findings

    Euthanasia, which means "good death", is a condition in which the patient dies naturally and calmly at his own request. People who are in this type of death are more likely to have the characteristics of an incurable patient or a person suffering from a severe mental illness (major depressive disorder, etc.) and to be satisfied, such as physicians or nurses or family members. Ask them to help them die. Now there is the question that if the doctor or the medical staff kills these people out of pity and compassion and with the consent of these people, should they pay a ransom or not? By referring to the books of the great jurists, it is obtained that a kind of fame but also a higher consensus has been formed in this field, based on retribution and that the killer will be the only retribution in the face of multiple murders. But when this Shari'a ruling is presented to the rule of justice, the question arises in the mind against which this kind of retaliation takes place. The general provisions of the Qur'anic principle "How can the soul be transformed" now? Based on this, the researcher's hypothesis is that the necessity of the rule of justice, but also the necessity of other Qur'anic and religious evidences in various premeditated murders, is the ruling to pay diyat in addition to qisas. Because in the premeditated murder, several people are killed and the families of the victim are harmed in two ways, that qisas covers only one aspect of it, and the aspect of compensation and payment of diyat remains, and on the other hand, the murder is faced with only one soul. And other populations do not receive a clear answer. One of the most important findings of the research is that the rule of justice as a basic and pivotal rule in relation to sharia rules and by observing the element of time and place can have a special and accurate help in reading and explaining sharia rules.

    Conclusion

    Based on the general Qur'anic verses and rules and legal and jurisprudential principles and rules, especially the rule of "justice", it can be said that non-payment of blood money in numerous euthanasia murders by the perpetrator, contrary to Qur'anic justice and fairness, contrary to public order and expediency. It is jurisprudential and justice requires a ruling to pay diyat.

    Keywords: Euthanasia, Quranic Principle of Soul to Soul, Rule Of Justice, Multiple Premeditated Murders, Blood Money
  • Saber Abdolkarimi, Seyed Alireza Hosseini* Pages 63-75
    Purpose

    The present study tries to analyze and analyze the medical methods of rehabilitation of criminals in the two legal systems of Iran and England, so that through these studies, the place and importance of using these methods will be revealed.

    Materials and Methods

    This research was done with the method of library studies and in a descriptive-analytical way, by referring to legal texts, laws and studying the systems and methods governing medical rehabilitation in Iran and England, the necessary information was obtained and the case The analysis is placed.

    Findings

    Medical rehabilitation of criminals or rehabilitation and medical treatment of criminals includes those medical and paramedical measures of the criminal justice system that seek to improve the nervous, psychological and personality condition of criminals. In other words, this type of rehabilitation, using the teachings and tools of psychology, psychiatry, etc., seeks to help criminals in the field of emotional-psychological adaptation and restoration of the personality and behavioral system. Medical rehabilitation of criminals has been the focus of international and national criminal policy makers in the first place, first in the form of prison punishment and then in the light of community-based punishments. The main question for the research is "What are the methods of medical rehabilitation of criminals in the two legal systems of Iran and England?" In order to answer this question, related laws and enforcement methods in two legal systems of Iran and England are examined and analyzed

    Conclusion

    rehabilitation and rehabilitation of criminals through measures including imprisonment can be seen in the rehabilitation system of Iran and England, there is separation and establishment of detention centers for adults, adolescents and women in both rehabilitation systems, implementation of cultural and professional rehabilitation programs and medicine can be seen in both systems. In Iran, it is responsible for the administration of prisons and detention centers with the organization of prisons and security and educational measures, and in England this responsibility is the responsibility of the Ministry of Justice, although the new directions show the transfer of this responsibility to the Ministry of Health. ; Because this increases prisoners' access to treatment and its continuity.

    Keywords: Medical Rehabilitation, Methods, Criminals, Iranian Law, English Law
  • Hamidreza Salari, Seyyed Alireza Hosseini* Pages 76-80
    Purpose

    The present study tries to investigate and analyze the right of medical examination of the accused in the Iranian and French legal systems in order to reveal the limitations of this right in the two legal systems.

    Materials and methods

    This research was conducted with the method of library studies and in a descriptive-analytical way, by referring to legal texts, laws and studying the legal systems of the two countries of Iran and France, the necessary information was obtained and analyzed.

    Findings

    The main question for the research is "Is the right of the accused to medical examination recognized in the legal system of Iran and France?". The findings of the research indicate that in this regard, Article 51 of the Code of Criminal Procedure of 2012 stipulates: "According to the request of the person under observation or one of his close relatives, one of the doctors, determined by the prosecutor, will examine the person under observation. The doctor's certificate is recorded in the file. Bringing this article in the 1392 Criminal Procedure Law shows the legislator's attention to maintaining the health of the person under observation and respecting his rights, which is well mentioned in the 1392 Criminal Procedure Law, considering the lack of provision for the extension of the period under observation regarding the requirement to Medical examination or examination at the time of observation in police places is silent for more than 24 hours and this matter is mentioned only as an optional right for the person under observation at the beginning. This right is stated in Article 63-3 of the French Code of Criminal Procedure: "Any person under observation can be examined by a doctor selected by the public prosecutor or a judicial police officer... at any time by a prosecutor or a judicial police officer." He can choose exactly one doctor to examine a person." In addition to granting the aforementioned right to the person under observation, the French legislator also gave the public prosecutor (city) or judicial police officer the authority to appoint a doctor and examine the person under observation at any time.

    Conclusion

    What can be deduced from the examination of the materials related to the right of medical examination of the accused from the laws of Iran and France is that the use of the right to medical examination is optional and is based on the request, and the bailiffs or prosecutors do not have an obligation to introduce a doctor from the very beginning. When an illness or problem happens to a person, they are responsible for introducing the person to a doctor, which of course is more correct if this is done compulsorily. Therefore, the requirement to examine the accused by a trusted doctor (preferably a legal doctor) within a maximum of one hour after his arrest and observation will be implemented at the request of the accused, his lawyer or his family members by preparing the minutes of the meeting and the original minutes of the meeting will be attached to the file and Its picture will be given to the applicant upon his request, of course, the right mentioned in this article must be explained to the accused in writing before the interrogation begins. This is also a reflection of the defendant's physical condition in terms of health or the presence of injuries, lethargy, malaise, severe fatigue by the interrogators, etc., during the investigation of the accused until his appearance before the judge. What results from this legislation is to see that the accused is physically and mentally able to be under 24-hour supervision or that the person may need immediate help. Because, for example; If the person under observation needs special drugs due to quitting addiction, in order to get rid of the police's questions and obtain these drugs, he will answer all the questions positively and conditions will be created for him that will cause his rights to be violated, and as a result, with the initial examination, Therapeutic measures will be implemented and his rights will be avoided and pressure on him will be avoided, and on the other hand, it will block the ground for possible abuse by the police and officers by harassing the accused. Of course, according to French laws, in gang and organized crimes It is prescribed for the medical examination of the person under observation.

    Keywords: patients' rights, defendant's right to medical examination, Iranian law, French law
  • Seyed Mohsen Rezaei, Abdulreza Mazaheri*, Seyyed Fatemeh Hashemi Pages 81-89

    Tolerance and tolerance, whether in individual life or in social life, is one of the categories that Islam has always paid attention to and has called its followers to adhere to this important principle and practice it in all times and conditions. In the present research, which was written with a descriptive analytical approach and using library sources, an effort has been made to explain this important issue of tolerance and its examples in Quranic and religious culture. In order to achieve this goal, first the literal and idiomatic meaning of tolerance is mentioned with reference to the most reliable books, and then various examples of tolerance both in the Qur'an and in the thoughts of the Holy Prophet (PBUH) and Imam Ali (AS) are stated. and has been reviewed. The most important achievements of this research is that both in the Holy Qur'an and in the life of the Prophet (PBUH) and Imam Ali (PBUH), the social aspect of tolerance was given more attention and this issue is considered as one of the main factors. The maintenance of favorable relations between the members of the society and following that, the persistence and movement of the society in the path of progress were introduced. Mentioning verses and hadiths relevant to this issue in the current research is a good confirmation of this.

    Keywords: Holy Quran, Islamic Culture, Tolerance
  • Samira Mosala, Seyyed Bagher Mir Abbasi*, Mostafa Taghizadeh Ansari Pages 90-103

    All human beings from every nation and tribe, race and religion, religion and belief agree that one of the most central individual and social actions is the education and guidance of children for the future. An action that is considered a necessary and undeniable condition for the growth and development of human society. The issue of armed hostilities in the current era is one of the most important issues in the international and domestic arena. The world witnesses international and internal wars every day. Prevention of these conflicts depends on the development of democracy and respect for human rights and the rule of law in various dimensions. It is. In the meantime, children are not the cause of provoking wars, but as history shows, they always suffer the most injuries due to wars in various ways. One of the acute international problems of children is the issue of systematic violence against children in armed conflicts, which is carried out brutally with the aim of ethnic cleansing. The meaning of judicial procedure in the absolute sense is the totality of the opinions of the courts and in the special sense the same method of the courts or a group of them regarding a certain legal issue and its repetition in such a way that it can be said that the same method will be adopted in case of facing a similar case. In other words, judicial procedure can be called the custom of courts. Undoubtedly, the international community's decisive and conscientious approach can have a positive effect in preventing the commission of these inhuman acts. The main focus of this research is on examining the issue of crimes against children and adolescents in specific international courts. The legal status of children and teenagers is under the supervision of law enforcers due to its special importance. Children have become the unwanted symbols of armed conflicts and extreme violence, and this study states that the International Criminal Court has not been able to provide the necessary protection for children at the international level.

    Keywords: International Criminal Courts, Statute of the International Court, Crime against Children, Procedure of Criminal Courts
  • Sohrab Hatamzade, Behrang Esmaeili Shad*, MohammadHasan Mirzamohammadi, Mahboube Soleimanpouromran Pages 104-122

    The realization of modern Islamic civilization requires the balanced and all-round development of scientific, cultural, political and social dimensions, in which the university plays the role of driving force. The university in every society represents the highest level of thinking and science of that society, which manifests the norms and values of that society. The Iranian society in the Islamic revolution, which has made the Islamic worldview the basis for the design of modern human civilization, wants it to have higher education in accordance with the values and teachings of Islam. The most important source of Islamic teachings is the Qur'an. Therefore, the present research tries by analyzing the verses of the Holy Quran, to answer the question, what is the model of th civilization-maker university based on the teachings of the Holy Quran? The current research is qualitative and its strategy is data-based. The final model is designed using the paradigm model of Strauss and Corbin. Based on the findings of this study, Underlying conditions (including providing facilities, spiritual orientation, free-thinking, independence, attracting elites, competent managers, improving the social status of scholars, educational content, teaching methods), causal conditions (jihadi spirit, self-belief, security, order and discipline), Interventional Conditions (tabooism, mere quantitativeism instead of qualitativeism, relationship-oriented and political behavior, lack of collective spirit), Strategies (continuous interaction with domestic and international scientific institutions, active and creative communication with different parts of society, scientific criticism and production of science and theorizing, comprehensive view of science, foresight and future studies, research and innovation, training of specialized and committed human resources, generalization of science and knowledge, political and social education), and consequences (social development, political development, economic development, environmental development and cultural development).

    Keywords: civilization-maker university, Grounded Theory, modern Islamic civilization, The Holy Quran
  • Siroos Moradi, MohammadEbrahim Malmir*, Esmaeil Mansouri Larijani Pages 123-135

    In this research, Mir Seyyed Ali Hamdani's obituary opinions have been analyzed from the aspect of typology; In this way, after a general look at the concept of death, the issue of death from the point of view of Seyyed Ali Hamdani is presented in a brief way, and in the following, the view of this great mystic on the typology of death is examined. The results of this research show that in Seyyed Ali Hamadani's view, death is the release of a believer from the prison of the world, and it does not mean nothingness and destruction, but rather survival and immortality, and a seeker who is determined to walk; Until it becomes mortal, it will not be burdened with the status of survival. In the intellectual system and the field of view of this mystic, there are two types of death; formal and spiritual (optional and non-optional). Formal and apparent death means the disconnection of the soul from the body and the transfer of the human soul or soul from the ecstasy of the world to the ecstasy of Purgatory; True death is called "spiritual death" and upon achieving it, a person no longer thinks about his virtues and vices. In this state, a person is so immersed in the sea of monotheism that the essence and the names and attributes of the truth are manifested in him, and nothing but divine actions and works are issued from him. The key word of Mir Seyed Ali Hamadani's discourses on death-thinking is based on the emphasis of "voluntary and real death" and the scope of the discourse of voluntary death casts a shadow over his works. True death has been used in two negative and positive meanings; In the sense that, on the one hand, he considered real death as a negative and negative meaning and attributed it to the negligent people because although they are not apparently dead, they are spiritually and spiritually dead and are truly dead. A person calls anyone who does not see the presence of truth in the system of existence as an ignorant person and considers him to have true death. On the other hand, true and spiritual death has a positive meaning; It has been considered unique by some people of mysticism, as a result of which, they did not attribute the attributes of dhimima and moral virtue and even their own existence to themselves, and the Almighty God appeared in their existence. Another thing is that Mir Seyyed Ali Hamdani, like a mystic like Kaysari, considered voluntary death to mean the observation of the truth in all areas of existence and the death of a servant in the truth.

    Keywords: Death, formal, spiritual, artibrary, non-arbitrary, Seyyed Ali Hamdani
  • Azadeh Bavakhany* Pages 136-146
    Purpose

    The present research was conducted with the aim of analyzing the content of the experimental science textbooks of elementary and high school and physics, chemistry, geology and biology of the second high school to determine the frequency of verses and teach the compatibility of the scientific miracles of the Holy Quran with the content of these books.

    Materials and methods

    The research method is documentary and based on content analysis. The statistical population of the research includes all textbooks of experimental sciences of elementary and high school and physics, chemistry, geology and biology of high school, written by the planning office and textbooks of the Ministry of Education.

    Findings

    The findings of this research indicate that the experimental science textbooks of elementary and high school and physics, chemistry, geology and biology of high school, in terms of frequency and teaching of the scientific miracles of the Holy Quran; Although a few verses have been given as the introduction of some chapters, this amount of verses and also the selection of some verses have not been done correctly and the experts of experimental sciences and Islamic sciences need to pay more attention to better explain the verses of the Holy Quran and familiarize students with the miracles of the Holy Quran. wants

    Conclusion

    In the comprehensive scientific map of the country, the teaching of religious concepts, apart from religious subjects and the Quran, has always been considered, and one of the active strategies in explaining religious issues is the content of the educational system of education courses, which can be used to It provided a significant opportunity for indirect teaching of religious concepts.

    Keywords: verses of the Holy Quran, textbooks of experimental sciences, scientific miracles of the Quran, content analysis
  • Faeghe Vatani, Afsane Saber Garkani*, Alaedin Etemad Ahari Pages 157-170

    The aim of the current research is to investigate the causal factors of moral education in primary school students with a grounded theory approach. research method according to the goal, fundamental-applied; It is a qualitative method. The statistical community in the qualitative section included all the experts, education experts, and educational management professors in Tehran, and 14 people were considered as samples in the qualitative section. In order to collect the information needed for the research, two methods of documentary and field studies were used, and semi-structured interviews were used to collect data. To analyze the collected data, open-centered-selective coding was used. The findings of the research showed that the main dimensions of moral education of students are: Living environment, moral learning, guidance, instability of conditions, skill development and ethics. The necessary components for model research are: Family environment, educational environment, friendly environment, cognitive learning, emotional learning, psycho-motor learning, scientific abilities, persuasion and encouragement, attention to spiritual values, behavioral disorders, negative effects of media, unsafe environment, failure to fulfill educational functions, responsibility, empowerment, awareness, conformity, dignity, legalism and rationalism.

    Keywords: Moral education, educational environment, grounded theory, spiritual values
  • Mohammadreza Langari, Abdollah Mafakheri*, Abolfazl Bakhshipour Pages 171-180

    Considering the increase in the rate of divorce, identifying its factors including aggression and helping to improve couples' relationships to reduce divorce; This research was conducted with the aim of comparing the effectiveness of schema therapy and solution-oriented therapy on reducing the aggression of couples applying for divorce. In this research, a semi-experimental design with pre-test, post-test and follow-up was used. The statistical population included all divorce applicants in Bojnord city in 1400 who had applied to the court of justice of this city. The statistical sample consisted of 48 people who were selected through available sampling and after conducting a psychological interview, and then randomly in 3 schema therapy groups (8 couples) who participated in the protocol of ten 90-minute sessions of Yang (2003). The solution-oriented treatment group (8 couples) attended the protocol of seven 90-minute sessions by Zimmerman et al. (1997) and the control group (8 couples) were replaced. The tool for data collection was Bass and Perry's (1992) aggression questionnaire. Data were analyzed by repeated measure analysis in SPSS. The results of the research showed that there is a significant difference between the average pre-test and post-test scores of the experimental and control groups (P<0.01). That is, both treatment methods had a significant effect in reducing couples' aggression. Also, the comparison of treatment groups indicated that there was no significant difference in reducing aggression between schema therapy and solution-oriented therapy (P<0.05). It means that both groups have the same effect in reducing aggression. Also, in the follow-up period, compared to pre-test and post-test, the effect of reducing aggression was significant. Based on the obtained results, it can be said that schema therapy and solution-oriented therapy can reduce the aggression of couples and improve the relationship of couples seeking divorce.

    Keywords: Schema therapy, Solution orientation, Aggression
  • Hamideh Shojaee Fadafan, Mahmoud Jajarmi*, Hossein Mahdian Pages 181-189

    Given the importance and position of women in the family, it seems that measures should be taken for their mental health. Therefore, the present study aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on depressive symptoms, irrational beliefs and mental psychological well-being of women. This quasi-experimental study was a pre-test, post-test and follow-up after three months. The statistical population included women who referred to Mehregan Counseling Center in Mashhad who had referred in 2019. Among them, 30 women with depressive symptoms were randomly selected and randomly divided into an experimental group and a control group awaiting treatment. To collect the data, the Irrational Beliefs Questionnaire, Beck Depression Inventory and Ryff Psychological Well-Being Scale were used. The results of repeated measures analysis of variance showed that acceptance and commitment-based therapy is effective in reducing depressive symptoms and irrational beliefs as well as increasing women's psychological well-being. Therefore, acceptance and commitment therapy can be effective in reducing depression, irrational beliefs and increasing women's psychological well-being. It is suggested that by using these variables by medical centers, other relevant organs and organizations, an effective step can be taken to improve the mental health status of women.

    Keywords: Women, Psychological well-being, Depression, Irrational beliefs, Acceptance, commitment therapy
  • Masoud Bideli Namani, Afsaneh Khajevand Khoshali*, Tayebeh Tajari, Bahram Bakhtiari Saeed Pages 190-203

    The main goal of this research was to design a psychological well-being model for counselors and psychologists, with a resilience approach. This research was conducted as a qualitative research based on the data theory of the foundation. The statistical population includes psychologists and counselors who are members of the country's psychology and counseling system organization with at least 5 years of experience, whose selection method was purposeful, snowball type, and the data were obtained through semi-structured interviews with 13 experts (11 academics). , 2 experts) were analyzed in three stages by open, central and selective coding methods. The research results were formed in the form of a paradigmatic model and a conceptual model as follows: causal conditions (education and promotion of specialized and cognitive abilities, self-acceptance), contextual conditions (factors related to clients), intervening conditions (supportive resources), measures and Strategies (categories of awareness of one's emotions (regulation of emotions), energy restoration, time budgeting (time management), spiritual skills, communication skills) and consequences (development of problem solving skills, effective conflict management). At the end, based on the findings and results, guidelines are provided for the implementation of the program.

    Keywords: Psychological Well-Being, Counselors, Psychologists, Resilience
  • Abdullah Gol Parvar Azizi, MohammadHadi Yadullahpour*, Hamid Mohammad Ghasemi Pages 204-219

    Islam is a school of education that everything in it is somehow related to human cultivation and education, and many verses and traditions refer to this matter. Recognizing the harmful factors in spiritual education is one of the most important educational topics that determine the rules and norms governing the education process, and due to the stages of human development, the principles governing the process are different according to each stage of development. The article deals with the challenges and obstacles that are provided in the spiritual education of a person in a descriptive-analytical way from the perspective of Islamic teachings. Spiritual education in the individual field is sometimes damaged due to the lack of approach and deep attention to Islamic teachings. The results of the research showed that in the individual field, disbelief, neglect, arrogance, worldliness, ignorant and soulless worship, hypocrisy, stonewalling and intellectualism, superstition and heresy, superficiality, uncriticism and sin are harmful to spiritual education. In this regard, the right to believe, thinking and deep thought in Islamic teachings, rationalization, faith and righteous action are also a solution provided by Islamic teachings in order to de-harm spiritual education.

    Keywords: spiritual education, cognitive impairment of spiritual education, individual sphere
  • Mehdi Mohammadloo, Gholam Abbas Jamali*, Morteza Akhlaghi Fard Pages 220-230

    The essence is a topological concept of understanding the nature of existence; Therefore, it has an effective role in the modern world. By analyzing this concept in Aristotle's philosophical model as well as the modern world, we see that in various fields such as; Philosophy, science and technology have functions, and these functions are the main achievement of this research, which the author has addressed in a completely analytical way. In general, these functions can be explained in three axes: first, understanding the basic principles of existence in the contemporary world, second, the determining role of essence in different aspects - whether it is in determining the nature of physical beings that are in the field of science or moral dilemmas - In a sense, the basic essence of reality. Third, understanding personal identity as well as developing and strengthening critical thinking skills in the contemporary world and helping to advance knowledge. However, although the Aristotelian essence is still playing a role in the modern world, but since the meaning of the essence may have limitations, because the society is always growing and evolving, therefore, the re-evaluation and analysis of this concept to adapt Complete with the changing landscape of the contemporary world, it is vital.

    Keywords: Aristotle, Essence, Face, Matter, Modernity
  • Abbas Ali Oveysi, Fatemeh Shahabizadeh*, Noor Mohammad Bakhshani, Mansour Shakiba Pages 221-233
    Purpose

    Various factors, including the type of coping style and patience, can be effective in the management of substance dependence and chronic pain. In this study, we intend to investigate the effect of using coping strategies and patience on the control of chronic pain in substance-dependent patients using acceptance and commitment strategies (ACT) and dialectical behavior therapy (DBT) with and without exercise.

    Materials and methods

    The research method was semi-experimental with pre-test, post-test with two-month follow-up and control group. Seventy-five volunteer patients with chronic pain entered the study with a targeted method and were randomly assigned to groups (ACT and DBT with and without exercise and control group). The data were collected using the pain coping strategies questionnaire (Rosenstein and Keifi, 1983) and the patience questionnaire (Khormai, Farmani and Soltani, 2014) and then using the ANOVA statistical methods, analysis of variance with repeated measurements and We analyzed Bonferroni post hoc test in spss software version 26. The significance level of the tests was considered 0.05.

    Findings

    Variance analysis with repeated measurements, for ACT and DBT interventions with and without exercise for the within-group effect (time) in three stages of evaluation in the variables of coping with pain and patience at the level (P≤0.001), and for interaction Time and group were also significant at the level (P≤0.001). In addition, based on the results of the group effect test in the three stages of evaluation, the difference between the groups in the variable of coping with pain and patience is significant at the level (P≤0.01) and finally ACT with exercise is more efficient than other interventions for The improvement of strategies to cope with pain and patience had a level of (P≤0.001).

    Conclusion

    Since coping strategies and patience can help control chronic pain and recovery of people, according to the results of the present study, it is suggested that to improve coping strategies and patience and control relapse in substance dependent patients with chronic pain from ACT therapy should be used along with exercise.

    Keywords: chronic pain, coping strategies, Patience, substance dependence, acceptance, commitment therapy, dialectical behavior therapy, Sport
  • Leila Omraei, Amir Akbari*, Omid Sepehri Rad, Rajab Ali Vossoughi Motlagh Pages 231-240

    One of the constant problems of societies is the mixing of facts and beliefs with superstitions and misunderstandings. Maybe beliefs that do not have a clear and correct support, but the passage of time has pushed it to the limit of a holy belief. These superstitions and false beliefs existed in the previous period as well, one of these periods is the Qajar period. In such a way that, along with the weakness of the health system and care facilities, some popular beliefs about health and hygiene were considered to be an inhibiting factor in people's health. Folk medicine is a mixture of superstitions and false beliefs and sometimes signs of traditional medicine. The arrival of modern medicine in Iran in the Qajar era can be considered the beginning of a new phase in the country's medical history. The findings of the research indicate that, in addition to the inhibition of popular beliefs on people's health, these beliefs became the general culture of the people in this period, which led to disorders such as the spread of infectious and dangerous diseases, lack of attention to health orders due to fatalism, The prevalence of determinism has led to the wastage of people's money due to the deception of charm sellers. It seems that the poverty and misery, the miserable life that most of the people of the Qajar era faced, the ignorance, the limitations and the neglect of women in the society and family life, etc., caused a deterioration in the beliefs and opinions of the people. enter and the tendency towards superstitions to get rid of the problems that plagued them will increase.

    Keywords: Qajar era, popular beliefs, medicine, effects of popular beliefs
  • Alireza Niknezhad, Naghmeh Farhood*, Seyed Bassem Movalizadeh Pages 234-251
    Objective

    Sexual violence is one of the forms of violation of human rights and one of the most common examples of crimes against women, which is considered as one of the major cultural, social, economic and political problems of societies. The purpose of this article is to examine sexual violence against women in Islamic jurisprudence and the verses of the Holy Quran.

    Method

    In this article, a descriptive analytical method with a documentary approach was used to collect and analyze data.

    Findings

    By reflecting more closely on the conditions and aspects of the prescription of beating a nasheze woman in the mentioned verse, it was found that this prescription is not about sexual violence against women, but about the legal punishment that the husband does not as a husband, but as a law enforcer. If there are special conditions, it will be applied, and Neshuz will solve the wife's problem at the lowest cost, but in the absence of any of the conditions, the husband's action in this regard is considered haram and a crime, or it may even result in legal prosecution. .

    Conclusion

    The Holy Quran has not approved sexual violence against women in any case, but in many cases, it has blamed and condemned it in a harsh tone. The only case that at first sight can be considered as a proof of the confirmation of violence is the verse of Nashuz, which is discussed in the second axis.

    Keywords: violence, sexual violence, women, crime, law, Koran, criminal law
  • Yaqub Alizadeh* Pages 252-263

    One of the new methods of reproduction is artificial insemination, in which, by assisted reproductive methods in medical science, a woman's oocyte is fertilized using male sperm, and as a result of the fusion of sperm and oocyte, an embryo is formed. In this method, a woman gets pregnant with medical devices without intercourse. This research aims to examine the jurisprudential and legal foundations of artificial insemination and its consequences, both financial and non-financial effects, in the form of two general methods. In the first method, the baby's sperm from the combination of husband and wife's sperm is legal, and the resulting baby is a legitimate child according to the majority of scholars and jurists, and all the legal consequences of natural children are borne by him, regardless of whether the bay is grown in the wife's womb or in the another woman's womb or in an artificial device. In the second method, the baby is born from the sperm of an alien male and female oocyte, which according to most scholars and jurists, although this act is forbidden, but according to the popular opinion, the effects of descent are imposed on the baby because such an act does not fall under the title of adultery. Also, in this research, the topic of renting a uterus, donating oocyte, and donating embryos has been investigated from the point of view of tasks and situational effects, which is a library method, and the topics have been explored based on the descriptive-argumentative method.

    Keywords: Artificial Insemination, Sperm (Sperm, Oocyte), Lineage, Surrogate Mother, Embryo Donation, Oocyte Donation