فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال دهم شماره 40 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا دهقانپورفراشاه*، علی اصغر پورعزت، عزت الله عباسیان صفحات 7-39

    تراز عملیاتی منفی، مسیله ای است که در سال های اخیر دولت های جمهوری اسلامی ایران با آن مواجه هستند. با افزایش تحریم های بین المللی در حوزه فروش نفت و گاز، کاهش درآمدهای نفتی ایران و تورم روزافزون؛ تراز عملیاتی منفی بودجه دولت خود را بیش از پیش نمایان نموده است. هدف اصلی این پژوهش رصد راهکارهایی برای جبران تراز عملیاتی منفی بودجه دولت است. در این پژوهش اکتشافی-کاربردی که در سال 1401 انجام شده است، با انجام مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با 19 نفر از خبرگان (مدیران و کارشناسان سازمان برنامه و بودجه و استادان دانشگاه تهران) که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و تجزیه وتحلیل مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون، راهکارهای کاهش کسری تراز عملیاتی دولت ارایه شد. این راهکارها در قالب راهکارهای قانونی که شامل وضع قوانین کارآمد در خصوص کنترل فروش منابع طبیعی نظیر نفت و میعانات گازی و وضع قوانین ضد انحصار و راهکارهای فرآیندی که مشتمل بر کوچک سازی دولت، افزایش بهره وری دولت، مالیات ستانی درست و اصولی، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، پایش و نظارت کارآمد بر فعالیت های اقتصادی دولت و توسعه صادرات و صنایع بودند، (2 تم اصلی، 8 تم فرعی و 62 کد) شناسایی شدند و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: بودجه دولت، تراز عملیاتی دولت، کسری بودجه، تراز عملیاتی منفی
  • صدرا کملاخ، محمدرضا فرزین*، کریم امامی جزه صفحات 41-68

    ناترازی نرخ حقیقی ارز به معنای انحراف نرخ واقعی ارز از سطح تعادلی آن و دلیل بسیاری از مشکلات اقتصادی داخلی و جهانی است. این شاخص به عنوان یک شاخص مهم در رقابت خارجی در نظر گرفته می شود و در صورت اتخاذ رژیم ارزی نامناسب، ممکن است ناپایداری اقتصادی ایجاد کند و بر عملکرد اقتصادی تاثیر بگذارد. این موضوع در کشورهای دارای منابع نفتی با توجه به ساختار ویژه تجارت خارجی آن ها دارای اهمیت است؛ بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی روابط علیت کوتاه و بلندمدت میان رژیم نرخ ارز و ناترازی نرخ حقیقی ارز در مجموعه کشورهای عضو اوپک است؛ بنابراین با استفاده از داده های ترکیبی طی سال های 2020-2000 و رویکردهای هم جمعی به بررسی روابط علیت بلندمدت و کوتاه مدت میان متغیرهای مذکور پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در کوتاه مدت رابطه علیت از سمت ناترازی نرخ حقیقی ارز به رژیم نرخ ارز و مثبت و معنادار به دست آمده است؛ به عبارتی هرقدر ناترازی نرخ حقیقی ارز بیشتر باشد، مقام پولی در بازار مداخله بیشتری می کند تا نرخ ارز به سمت ثبات بیشتر حرکت کند و نوسانات به حداقل برسد. در بلندمدت نیز رابطه علیت از سمت رژیم نرخ ارز به ناترازی نرخ حقیقی ارز و منفی و معنادار است. بدین معنا که هرقدر رژیم نرخ ارز به سمت ثبات بیشتر حرکت کند، ناترازی نرخ حقیقی ارز رو به کاهش می رود. به عبارتی نوع رژیم ارزی در بلندمدت می تواند موجب شکل گیری انتظارات در بازار و درنتیجه افزایش یا کاهش ناترازی شود.

    کلیدواژگان: تحلیل علیت، ناترازی نرخ حقیقی ارز، رژیم نرخ ارز، مدل VECM، مدل DOLS
  • محمد نوفرستی، ویدا ورهرامی*، مهتا فقیه عبدالهی صفحات 69-96

    توزیع نامناسب درآمد یکی از عوامل تضعیف عدالت اقتصادی و موثر بر فقر است که تحت تاثیر وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی قرار دارد. طبق ادبیات نظری موضوع، تحریم های اقتصادی از جمله مولفه هایی هستند که فعالیت اقتصادی افراد، خانوارها و بنگاه ها را تحت تاثیر قرار می دهند. این مقاله با هدف بررسی اثر تحریم ها بر ضریب جینی و درآمد پنجک ها در ایران به نگارش درآمده است. بازه زمانی مورد بررسی، حدفاصل سال های 1370 تا 1398 است و به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از الگوی توزیع وقفه ای خودرگرسیون (ARDL) استفاده شده است. متغیرهای مستقل پژوهش شامل تولید سرانه حقیقی، یارانه نقدی حقیقی و شاخص تحریم ها هستند. نتایج پژوهش نشان می دهد که با توجه به ساختار اقتصادی کشور در سال های گذشته، در بلندمدت تحریم ها ضریب جینی را افزایش داده است که به مفهوم بدتر شدن توزیع درآمد است. همچنین افزایش تولید سرانه حقیقی و یارانه نقدی حقیقی بر بهبود ضریب جینی موثر بوده اند. تحلیل پنجک های درآمدی نشان می دهد که تحریم ها بر درآمد تمامی پنجک های درآمدی اثر منفی داشته است. در عین حال یارانه نقدی حقیقی فقط بر بهبود درآمد پنجک اول درآمدی موثر بوده است و بر سایر پنجک ها تاثیر معناداری نداشته است.

    کلیدواژگان: توزیع درآمد، ضریب جینی، پنجک های درآمدی، تولید سرانه حقیقی، تحریم های اقتصادی
  • ئاسو اسماعیل پور، جعفر حقیقت*، زهرا کریمی تکانلو صفحات 97-131

    سیاست های پولی و اعتباری به عنوان ابزاری برای تثبیت بخش واقعی اقتصاد و دستیابی به رشد اقتصادی پایدار مورد تایید عموم اقتصاددانان و سیاست گذاران است و بااین حال شوک های اقتصاد کلان نیز به نوبه خود بر ثبات سیستم بانکی و بخش های واقعی اقتصاد از جمله بازار مسکن اثرگذار هستند. بنابراین مطالعه در زمینه بررسی تاثیر شوک های اقتصاد کلان بر ثبات سیستم بانکی و بازار مسکن، نیازمند ارزیابی و تحلیل کانال های مذکور در مکانیسم انتقال شوک ها است. ازاین رو مقاله حاضر به ارزیابی تاثیر شوک های اقتصاد کلان در ایران بر ثبات بانکی و بازار مسکن با رویکرد FAVAR در طی دوره زمانی 1370 تا 1400 می پردازد. نتایج حاکی از آن است که شوک های اقتصاد کلان به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر بخش بانکی، مسکن و سایر بازارها اثر می گذارد؛ به طوری که در مقاله حاضر شوک های اقتصاد کلان همچون تورم، تولید، نرخ ارز، قیمت نفت و حجم نقدینگی باعث بی ثباتی بانکی و افزایش تقاضای بخش مسکن می شود. مسکن دارایی ای است که قدرت مقابله با شوک ها در بلندمدت را دارد و میزان ارزش پول را تا حدودی نگه می دارد و کانال مسکن و کانال بانکی به لحاظ چسبندگی تقریبا مشابه یکدیگر عمل می کنند؛ اما به لحاظ انحراف از میانگین، کانال بانکی از واکنش بیشتری برخوردار است، به طوری که در صورت ورود شوک نرخ بهره، درصدی از میانگین کاهش پیدا می کند. این در حالی است که کانال بانکی حدود 06/0 و بازار مسکن حدود04/0 درصد افزایش به خود دیده است که درصورتی که قدر مطلق آن را در نظر بگیریم، کانال بانکی بیشترین واکنش را در این حوزه به خود اختصاص می دهد.

    کلیدواژگان: شوک های اقتصاد کلان، ثبات بانکی، بازار مسکن، اقتصاد ایران، رویکرد FAVAR
  • امیرمحمد نعیم زاده، سمیه السادات موسوی*، نجمه نشاط صفحات 133-154

    با توجه به وضعیت بازار سهام ایران پس از پاندمی کووید-19، ارزیابی نقش دارایی های مختلف به عنوان پوشش ریسک و پناهگاه امن بازار سرمایه در دوران پاندمی امری ضروری است. در این پژوهش، رفتار طلا و دلار آمریکا قبل (از تاریخ 29/03/1397 تا 30/11/1398) و بعد از کووید-19 (از تاریخ 04/12/1398 تا 20/07/1400) با استفاده از مدل های اقتصادسنجی و رگرسیون چندکی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. به طور کلی نتایج نشان داد طلا و دلار آمریکا دارایی مناسبی به عنوان پناهگاه امن بازار سهام در پاندمی کووید-19 نیست. این در حالی است که قبل از پاندمی کووید-19، طلا و دلار آمریکا عملکرد بسیار مناسبی به عنوان پناهگاه امن بازار سهام را از خود نشان دادند. طلا در زمان سقوط بازار سهام در پاندمی کووید-19 رابطه مستقیم با بازار سهام دارد؛ بنابراین طلا دارایی مناسبی به عنوان پوشش ریسک بازار سهام در پاندمی کووید-19 نیست. اما دلار آمریکا عملکرد مناسب تری به عنوان پوشش ریسک بازار سهام در پاندمی کووید - 19 از خود نشان داد. نتایج حاصل از نقش طلا به عنوان پوشش ریسک بازار سهام قبل از پاندمی کووید-19 نشان داد؛ طلا در تمام شرایط (به جز چندک های %25 و %50) دارای رابطه منفی با بازار سهام است؛ و به عنوان پوشش ریسک بازار سهام عمل می کند. همچنین دلار آمریکا در شرایط نزولی، متوسط و صعودی نقش پوشش ریسک بازار سهام قبل از پاندمی کووید-19 را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: طلا، دلار آمریکا، بازار سهام ایران، پناهگاه امن، پوشش ریسک، کووید-19
  • رضا غفوری، حسین امیری*، سید ناصر جعفری صفحات 181-211

    بانک ها نقش بسزایی در اقتصاد کشور دارند و افزایش ثبات مالی آن ها به واسطه مدیریت ریسک های مالی، از جمله ریسک اعتباری، از مهم ترین عوامل در ثبات اقتصاد محسوب می شود. در این پژوهش به بررسی اثر متقابل ریسک اعتباری و ثبات بانکی در بانک های ایران و برخی کشورهای غرب آسیا با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) پرداخته شده است. در این راستا از اطلاعات مالی 14 بانک داخلی و 13 بانک در کشورهای بحرین، کویت، امارات متحده عربی و عربستان طی سال های 2018-2012 استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ریسک اعتباری اثر منفی و معناداری بر ثبات بانکی دارد. در طرف مقابل، ثبات بانکی نیز اثر منفی و معناداری بر ریسک اعتباری دارد. بررسی ها بیانگر آن است که از حیث اثرگذاری ریسک اعتباری بر ثبات بانکی تفاوتی بین بانک های ایران و بانک های منطقه غرب آسیا وجود ندارد، اما اثر منفی ثبات بانکی بر ریسک اعتباری در بانک های داخلی بیشتر است که دلیل آن کمتر بودن شاخص کفایت بانکی نسبت به بانک های اسلامی منطقه غرب آسیا است. نتایج این پژوهش می تواند به منظور کاهش ریسک اعتباری و افزایش ثبات مالی مورد استفاده سیاست گذاران بانکی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، ثبات بانکی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
|
  • Alireza Dehghanpour Farashah*, Aliasghar Pourezzat, Ezzatollah Abbasian Pages 7-39

    Negative operating balance is a problem faced by the governments of the Islamic Republic of Iran in recent years, with the increase of international sanctions in the field of oil and gas sales, the reduction of Iran's oil revenues and the ever-increasing inflation; the negative operating balance of the government's budget has shown itself more than before. The main goal of this research is to identifying  and providing solutions to compensate for the negative operating balance of the government’s budget. In this exploratory-applied research that was conducted in 1401, by conducting in-depth and semi-structured interviews with 19 experts (managers and experts of the plan and budget organization and faculty members of University of Tehran) who were selected by the snowball sampling and analysis of the interviews with thematic analysis, solutions to reduce the operating balance deficit of government’s budget were provided. these solutions are in the form of legal solutions, which include make efficient laws regarding the control of the sale of natural resources such as oil and gas condensate and make anti-monopoly laws and the process solutions which include shrinking the government, increasing the efficiency of the government, correct and principled taxation, performance-based budgeting, efficient monitoring and supervision of the government's economic activities and export and industries development, (2 main themes, 8 sub-themes and 62 codes) were identified and were analyzed.

    Keywords: Government’s budget, Government’s operating balance, Budget deficit, Negative operating balance
  • Sadra Komlakh, Mohammad Reza Farzin*, Karim Emami Pages 41-68

    Real exchange rate misalignment means that the real exchange rate deviates from its equilibrium level and is the cause of many domestic and global economic problems. This index is considered as an important indicator in foreign competition and in case of adopting an inappropriate exchange rate regime; it may create economic instability and affect economic performance. This issue is important in countries with oil resources due to the special structure of their foreign trade. Therefore, the purpose of this study is to investigate the short-term and long-term causal relationships between the exchange rate regime and the real exchange rate misalignment in the OPEC countries. Therefore, using panel data during the years 2020-2000 and cointegration approaches, long-term and short-term causal relationships between these variables have been investigated. The results show that in the short run, the causal positive and significant relationship has been obtained from the real exchange rate misalignment to the exchange rate regime; In other words, higher the real exchange rate misalignment, the more the monetary authority intervenes in the market to move the exchange rate towards greater stability and minimize fluctuations. In the long run, the causal relationship between the exchange rate regime and the real exchange rate misalignment is negative and significant. This means that as the exchange rate regime moves towards more stability, the real exchange rate misalignment decreases. In other words, the type of exchange rate regime in the long run can lead to the formation of market expectations and, consequently, increase or decrease imbalances.

    Keywords: Causality Analysis, Real Exchange Rate Misalignment, Exchange Rate Regime, VECM model, DOLS Model
  • Mohamad Noferesti, Vida Varahrami*, Mahta Faghih Abdollshi Pages 69-96

    Improper distribution of income is one of the factors that weakens economic justice and affects poverty, which is influenced by the state of macroeconomic variables. According to the theoretical literature of the subject, economic sanctions are among the components that affect the economic activity of individuals, households and companies. This research has been written with the aim of investigating the effect of sanctions on the Gini coefficient and the income of the quintiles in Iran. The investigated time period is between the years 1991 and 2019, and the autoregressive interval distribution model (ARDL) was used to analyze the data. The independent variables of the research include real per capita production, real cash subsidy, sanctions index and sanctions index after the JCPOA. The research results show that according to the economic structure of the country in the past years, sanctions have increased the Gini coefficient in the long term. Also, real per capita production and real cash subsidy have been effective in improving the Gini coefficient. The analysis of income quintiles shows that real per capita production is effective in improving their income. The effect of the real cash subsidy was significant and positive only in the first quintile and did not have a significant effect in the other quintiles.

    Keywords: Income distribution, Gini coefficient, income quintiles, real per capita production, economic sanctions
  • Aso Esmailpour, Jafar Haghighat*, Zahra Karime Takanlo Pages 97-131

    Monetary and credit policies, however, are widely accepted by economists and policymakers as a means of stabilizing the real sector of the economy and achieving sustainable economic growth. However, macroeconomic shocks, in turn, affect the stability of the banking system and real sectors of the economy, including the housing market. Therefore, the study of the impact of macroeconomic shocks on the stability of the banking system and the housing market, requires evaluation and analysis of these channels in the mechanism of shock transmission. Therefore, the present article evaluates the impact of macroeconomic shocks in Iran on banking stability and the housing market with the FAVAR approach during the period 1991-1400. The results show that, in terms of the period of impact, the capital market channel and exchange rate with a deviation of limits and the capital market channel with 0.4. Percentage deviation from the mean of the minimum and maximum effect, respectively, and in terms of the duration of the effect, the housing channel and the banking channel act almost similarly.

    Keywords: Macroeconomic shocks, bank stability, housing market, Iranian economy, FAVAR approach
  • Amirmohammad Naeimzadeh, Somayeh Mousavi*, Najmeh Neshat Pages 133-154

    Considering the Tehran stock exchange’s status after the Covid-19 pandemic; it is essential to assess the role of different assets as a risk hedge and safe haven of the stock market during the pandemic. In this study, the trend of the gold and US dollar was evaluated and compared using EGARCH and quantile regression methods before (2018/6/19-2020/2/19) and after Covid-19 (2020/2/23-2021/10/12). According to the numerical results, although the Gold and US dollar performed very well as a safe haven for the stock market before Covid-19, they are not good safe havens in the Covid-19 pandemic. On the other hand, Gold has a positive relation with the stock market when the stock market collapses in the Covid-19 pandemic. Therefore, the gold is not an appropriate asset to hedge the risk of the stock market during the Covid-19 pandemic. However, the US dollar is better for stock market risk hedging in this period. Our results have revealed that the gold was a hedge for the stock market before Covid-19 pandemic. In this period, Gold had a negative relationship with the stock market in all conditions (except quantile 25% and 50%). Also, the US dollar could hedge the risk of the stock market before the Covid-19 pandemic in bearish, medium and bullish markets.

    Keywords: Gold, US dollar, Iran stock market, safe haven, risk hedging, covid-19
  • Reza Ghafouri, Hossein Amiri*, Seyyed Naser Jafari Pages 181-211

    Banks play an important role in the country's economy, so increasing bank’s financial stability through the management of financial risks, including credit risk, is one of the most important factors in maintaining the stability of the economy. The mutual effect of credit risk and banking stability in 14 Iranian and 13 West Asian banks in period of 2012-2018 has been studied in this research using GMM approach. Findings show than both credit risk and bank stability have a mutual negative and statistically meaningful effect on eachother. Results also show that there is no meaningful difference between Iranian and West Asian banks about effect of credit risk on bank stability, but the negative impact of bank stability on Iraninan banks is greater. The results of this study can be used by banking sector policymakers to reduce credit risk and enhance bank stability.

    Keywords: Credit Risk, Bank Stability, Generalized Method of Moments