فهرست مطالب

پژوهش های برنامه و توسعه - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

نشریه پژوهش های برنامه و توسعه
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا آذری، پرویز محمدزاده*، داوود بهبودی صفحات 7-49

    یکی از اسنادی که معمولا، به عنوان سند بالادستی و هدایتگر توسعه، مبنای عمل مجریان قرار می‏ گیرد، برنامه ‏های پنج ساله توسعه کشور است. هدف تحقیق حاضر، پاسخ به این پرسش محوری است که در این برنامه‏ ها، رفع فقر که از اهداف نظام جمهوری اسلامی است، چگونه در سیاست‏ گذاری‏ ها مورد توجه واقع شده است؟ برای پاسخ‏گویی به سوال پژوهش، از تکنیک تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. نظریه مبنایی درنظرگرفته شده برای تحلیل محتوای برنامه‏ های توسعه، رویکرد فقر درآمدی، فقر قابلیتی و طرد اجتماعی است. جامعه آماری پژوهش، مفاد شش برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی جمهوری اسلامی ایران است. نتایج بیانگر این است که در این بین، برنامه دوم توسعه بیشترین توجه و برنامه اول توسعه کمترین توجه را به سه رویکرد مورد مطالعه داشته‏ اند. برنامه‏ های اول، چهارم و پنجم توجهی به فقر درآمدی نداشته اند و برنامه‏ های دوم، سوم و ششم، با در نظر گرفتن فقر درآمدی، به فقر قابلیتی و طرد اجتماعی توجه نموده ‏اند. باتوجه به حرکت پرنوسان برنامه ‏های توسعه جمهوری اسلامی ایران، درجهت مبارزه با فقر و محرومیت، و تحقق نیافتن هدف نظام جمهوری اسلامی ایران، پیشنهاد می ‏شود که سندی تحت عنوان «سند اصلاحات نهادی» جهت اصلاح نهادهایی همچون قواعد رسمی و حکمرانی (نهادهای سطوح دوم و سوم، مطابق نظریه چهار سطح تحلیل اجتماعی ویلیامسون) تدوین شده و برنامه‏ های توسعه پیش‏رو، درجهت پیش‏برد آن سند نگاشته و عملیاتی شوند. اصلاحات نهادی زمینه لازم برای رشد فراگیر را فراهم خواهد آورد که نتیجه آن، رفع فقر قابلیتی و طرد اجتماعی در کشور و ارتقای وضعیت درآمدی افراد خواهد بود.

    کلیدواژگان: برنامه توسعه، فقر درآمدی، فقر قابلیتی، طرد اجتماعی و تحلیل محتوا
  • فرامرز طهماسبی*، یونس تیموری صفحات 51-79
    مطالعه حاضر به دنبال بررسی چگونگی تحول سبد دارایی های افراد جامعه، با درجات متفاوت ریسک پذیری، درنتیجه تغییر نرخ رشد اقتصادی است. برای این منظور، با در نظر گرفتن 7 طبقه دارایی، شامل زمین، مسکن، سهام، سپرده های بانکی، ارز، اوراق مشارکت و طلا ، اطلاعات مربوط به قیمت آنها، از سال 1370 تا 1400، از سایت بانک مرکزی و مرکز آمار، استخراج گردید. برای بررسی چگونگی شکل گیری سبد بهینه، برای افراد با درجات متفاوت ریسک پذیری، پس از محاسبه بازدهی، بازدهی انتظاری، ریسک دارایی ها و ضرایب هم بستگی بین بازدهی آنها، با به کارگیری مدل میانگین واریانس (مدل مارکویتز) و استفاده از نرم‏افزار Matlab، ترکیب بهینه برای کل دوره استخراج گردید. در انتخاب ترکیب دارایی ها، اهداف سرمایه گذاری، خصوصیات شخصی فرد، مانند ریسک پذیری، آشنایی با دوره های رونق ورکود دارایی های مختلف و ارتباط آنها با یکدیگر، باید مورد توجه قرار گیرد. به منظور بررسی تغییر ترکیب دارایی ها درنتیجه تغییر رشد اقتصادی، نرخ رشد اقتصادی در دو دوره (نرخ رشد اقتصادی بالا و نرخ رشد اقتصادی پایین) و افراد در سه سطح از ریسک (ریسک پذیری پایین، متوسط و بالا) طبقه بندی و ترکیب دارایی ها، در دوره های ذکرشده، محاسبه گردید. نتایج حاصل از برآورد مدل و تجزیه وتحلیل آماری نشان می دهند که طی کل دوره، زمین، سپرده های بانکی و ارز هیچ سهمی از سبد بهینه را به خود اختصاص نمی دهند. برای افراد با درجات ریسک پذیری پایین، متوسط و بالا، به ترتیب، اوراق مشارکت با 69 درصد، مسکن با 35 درصد و سهام با 68 درصد بیشترین حجم از سبد بهینه دارایی را تشکیل می دهند. همچنین، تجزیه وتحلیل آماری برای دوره های متفاوت رشد، حاکی از این است که در دوره با نرخ رشد اقتصادی بالا، برای افراد با درجه ریسک پذیری پایین، متوسط و بالا، به ترتیب، اوراق مشارکت با 65 درصد و اوراق مشارکت با 62 درصد و مسکن با 64 درصد بالاترین ضریب اهمیت و برای دوره با نرخ رشد اقتصادی پایین، افراد با ریسک پذیری پایین، متوسط و بالا، به ترتیب، اوراق مشارکت با 76 درصد، اوراق مشارکت با 34 درصد و سهام با 65 درصد، با بیشترین سهم در سبد دارایی حضور دارند. مقایسه ترکیب دارایی ها و وزن آنها، نشان از نبود چسبندگی دارایی ها و ضریب اهمیت آنها در سبد بهینه، در دوره های متفاوت رشد اقتصادی است. ریسک سبد دارایی در دوره رشد اقتصادی بالا، نسبت به دوره رشد اقتصادی پایین، برای افراد با درجات متفاوت ریسک پذیری، کمتر است.
    کلیدواژگان: سبد بهینه دارایی، مدل میانگین واریانس، رشد اقتصادی و ریسک پذیری
  • ناهید عبدلی* صفحات 81-117
    مفهوم توسعه، از جنبه های گوناگون اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و در دهه های اخیر انسانی، زیست محیطی و پایداری قابل بررسی است. هدف این است که ازطریق رویکرد توسعه اجتماعی و با دو مفهوم حق توسعه و رفاه اجتماعی، الگو، شاخص و متغیرهای توسعه اقتصادی و اجتماعی ایران شناسایی شوند. حق توسعه، به عنوان مفهوم محوری، ارتباط سازنده جامعه و حاکمیت را پدیدار می سازد تا آگاهی و مشارکت عمومی در انتخاب الگو و به دنبال آن، ضمانت های قانونی و الزام های حقوقی، برای تحقق توسعه در زیست اجتماعی، مورد ادعا قرار گیرد. بااستفاده از روش فراترکیب از 78 مقاله تولید شده منتخب در پنج سال اخیر، 44 الگو به دست آمد که غالبا به این موضوع می پردازند که توسعه چیست و چه الزاماتی دارد؛ بعد از بیان انواع الگوهای پیشنهادی، الگوی محافظه کارانه رفاه اجتماعی برنامه های توسعه اقتصادی اجتماعی ایران تشریح و ارتباط آن با سیاست های کلان مشخص شد. توسعه همانا، حقی است که جزیی از حقوق بشر و حقوق اساسی انسان است و مانند آزادی، عدالت و برابری امری بدیهی است. یافته ها نشان می دهد که اراده و الزامی به تحقق اهداف پایدار و آینده نگر نیست و مدیریت و برنامه ریزی سازگار با ساختار اجتماعی و کارآمد، جایگاهی ندارد؛ درنتیجه، تا به امروز، کنش های توسعه مداری، ایستا، واکنشی و چندگانه بوده و منجر به نوع خاصی از تضاد سیستمی درون زا در ساختار اجتماعی شده اند.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه اجتماعی، حق توسعه، رفاه اجتماعی، برنامه توسعه، اقتصاد مقاومتی
  • بهزاد جعفری، فریدون امیدی*، قاسم رکابدار صفحات 119-164

    هدف از تحقیق کاربردی حاضر، ارایه مدلی برای تعیین راهبردها و روش‏ های توسعه همکاری‏ های ترانزیتی و گمرکی ایران با سایر کشورها است. پرسش این تحقیق، درمورد ویژگی مولفه ‏های اصلی این مدل و مسیله تحقیق، آن است که وضعیت گمرک ایران، از نظر مولفه ‏های ارایه ‏شده در مدل، چگونه است؟ باتوجه ‏به هدف و ماهیت این پژوهش، که از نظر روش ‏شناسی، پژوهشی آمیخته است، جمع ‏آوری اطلاعات، ازطریق مصاحبه با خبرگان انجام شد. رویکرد بخش کیفی، گراندد تیوری بوده است. جامعه آماری، در بخش کیفی، شامل 12 نفر از خبرگان و در بخش کمی، شامل 127 نفر از کارشناسان و مدیران گمرکی بود. روش گردآوری اطلاعات در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ‏ساختاریافته بود که به روش کدگذاری، باتوجه ‏به نظریه داده ‏بنیاد تحلیل شد و در بخش کمی، پرسش ‏نامه بسته بود. برای پایایی پرسش ‏نامه بخش کمی، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، شامل آزمون t و معادلات ساختاری بود که توسط نرم ‏افزار SPSS و Smart PLS مورد تحلیل قرار گرفت. یافته‏ های تحقیق نشان داد، در مدل موردنظر، آماره t محاسبه ‏شده در سطح 0.001 معنادار است. مقوله‏ های اصلی مدل راهبردی همکاری ‏های حمل‏ ونقل، گمرک و ترانزیت با سایر کشورها، شامل عوامل درون‏ سازمانی، ویژگی‏ های دانشی و فناوری، استانداردهای بین ‏المللی، ارتباطات، مدیریت، کسب تجربه و آموزش، نوآوری، استراتژی ‏ها و قانون‏ گذاری و سیاست است.

    کلیدواژگان: همکاری ‏های حمل‏ ونقل، گمرک، ترانزیت، استانداردهای بین‏ المللی، قانون‏ گذاری، سیاست و استراتژی ‏ها
  • داود محمودی نیا*، فاطمه همایونی خلاری صفحات 165-225
    در دو دهه گذشته افزایش مخارج یکی از نگرانی های اصلی سیاست های مالی بسیاری از کشورها بوده است. در کشورهایی که بدهی در سطوح نسبتا بالایی قرار دارد و به طور مداوم وام می گیرند، بررسی پایداری مالی ضروری به نظر می رسد؛ چرا که سطوح بالای بدهی، انتخاب های دولت را در صدور بدهی، وضع مالیات و چاپ پول برای اصلاح کسری محدود می کند. بنابراین یکی از ملاک های ارزیابی سیاست های مالی پایداری سیاست مالی است. در این مطالعه، به تخمین ضریب اثرگذاری متغیرهای موثر بر متغیر تراز مالی دولت ایران در رژیم های مالی پایدار و ناپایدار در بازه زمانی سال های 1350 تا 1398 در قالب مدل مارکوف- سوییچینگ پرداخته شده است. بدین منظور تراز مالی به عنوان متغیر وابسته در رژیم ها در نظر گرفته شد و ضریب برآوردی وقفه اول متغیر نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی به‏عنوان عامل تعیین کننده رژیم انتخاب شد. پنج حالت از مدل تحقیق با در نظر گرفتن متغیرهای توضیحی متفاوت تخمین زده شد و بهترین برازش انتخاب گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که هر دو رژیم پایدار و ناپایدار از احتمال ماندگاری بالایی برخوردار هستند و قدرمطلق ضریب وقفه اول متغیر نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی در حالت معنادار در رژیم ناپایدار بیشتر از رژیم پایدار است و این به معنای اثر کاهندگی بیشتر نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی دوره قبل بر تراز مالی دولت در رژیم ناپایدار نسبت به اثر افزایشی آن در رژیم پایدار است و طی سال های دهه 90، رژیم مالی پایدار می تواند به‏عنوان رژیم غالب مالی طی این بازه ی زمانی شناخته شود که می توان گفت شرط NPG (شرط بدون بازی پونزی) در این دوران برقرار است.
    کلیدواژگان: پایداری مالی، بدهی دولت، کسری بودجه، تراز مالی، بازی پونزی و مدل مارکوف سوئیچینگ
  • علی حیدر نوری، احمد سرلک*، محمدحسین رحمتی صفحات 227-251

    یکی از سوالات مهم سیاست گذاری مالی دولت، بررسی میزان اثرگذاری مخارج عمومی دولت، بر روی عملکرد دولت است. با جمع آوری داده های میزان اختصاص و هزینه کرد منابع عمومی دولت، در امور و فصول مختلف، و همچنین خروجی عملکرد دولت، به تفکیک فصول، از سال 1368 تا 1398، در قالب یک مدل اقتصادسنجی تابلویی پویا، به این سوال پاسخ داده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میزان اثرگذاری، در طول زمان، متفاوت بوده است و شاهد نوعی وقفه در عملکرد، نسبت به تغییرات در هزینه کرد هستیم. با لحاظ وقفه خروجی، به عنوان متغیر مستقل در یک مدل تابلویی پویا، و با استفاده از روش های آرلانو باند و بلاندل باند مشاهده شد که اثرات تاخیری مخارج، عمدتا از مسیر تغییر در خروجی سنوات قبل، در سال بعدی منعکس می شوند. درعین حال، همچنان میزان اثرگذاری هم زمان مخارج بر خروجی، بین 0٫01 تا 0٫03 درصد، تاثیرگذار است. این تحقیق نشان می دهد، برای حصول خروجی مناسب در عملکرد دولت، تنظیم برنامه های میان مدت و برنامه ریزی برای اعطای اعتبارات، در قالب یک برنامه میان مدت، ضروری است و باید از اختصاص بودجه به صورت صلاحدیدی و خارج از برنامه اجتناب کرد.

    کلیدواژگان: مخارج عمومی دولت، خروجی عملکرد دولت، برنامه میان مدت، تخصیص بودجه عمومی
|
  • Zahra Azari, Parviz Mohamadzade *, Davoud Behboudi Pages 7-49

    One of the most important documents that are usually viewed as an upstream document and the guide of the development process is the five-year development plans of the country. The purpose of the present research is to answer the main question of how poverty alleviation, which is one of the goals of the Islamic Republic of Iran (IRI), has been considered in the policies of such plans. To this end, quantitative content analysis techniques and comparative application of categories were utilized in this study. The basic theory considered for the content analysis of the development plan is based on the approach of income poverty, capability poverty, and social exclusion. The statistical population of the research is the contents of six economic, social, and cultural development plans of the IRI. The hidden and implicit content of the text of the development plan was deduced using the existing theoretical foundations. The results show that among the development plans, the second one has dealt more with the category of poverty and deprivation. The first, fourth, and fifth plans have not paid any attention to income poverty, and the sixth program, considering income poverty, took account of capability poverty and social exclusion. Considering the fluctuating movement of the development plans of the IRI for confronting poverty and deprivation, and the non-fulfillment of its goals, it is suggested that a document be drafted to reform institutions such as formal rules and governance. Also, future development plans should be written and implemented in line with the realization of the document. Institutional reforms will provide the necessary ground for inclusive growth, which will result in the removal of functional poverty and social exclusion in the country, and the improvement of people's income.

    Keywords: Development plans, social exclusion, Capability poverty, Income poverty, content analysis
  • Faramarz Tahmasebi *, Younes Teymouri Pages 51-79
    This study attempts to investigate how the change in the economic growth rate results in the change in people’s asset portfolios with various degrees of risk-taking behavior. For this purpose, price information of seven classes of assets, such as land, housing, stocks, bank deposits, currency, bonds, and gold, was extracted from the Central Bank website and Statistics Center for the period 1991-2021. To review how to form the optimal portfolio for people with various degrees of risk-taking behavior, the optimal mix for the whole cycle was extracted using the mean-variance model (Markowitz model) and by Matlab software after calculating the return, expected return, asset risk, and correlation coefficients between their returns. To select the asset mix, investment goals, and personality traits of a person such as risk-taking behavior, it is necessary to consider the boom and bust cycles for different assets and their relationship with one another. The economic growth rate in two cycles (high and low economic growth rates) and people in three levels of risk-taking (low, medium, and high) were classified to review the change in the asset mix as a result of the change in economic growth, and the asset mix was calculated in the abovementioned cycles. The results from model estimation and statistical analysis indicate that land, bank deposits, and currency do not have a share in the optimal portfolio during the whole cycle. For people with low, medium, and high levels of risk-taking behavior, bonds, housing, and stocks had the largest volume in the optimal asset portfolio with 69%, 35%, and 68%, respectively. Also, the statistical analysis for various cycles of growth represented that the highest coefficient of importance for people with the low, medium, and high level of risk-taking behavior was for bonds with 65%, and 62% and housing with 64% for the cycle with high economic growth rate. As for the cycle of low economic growth rate, people with low, medium, and high levels of risk-taking behavior have bonds at 76%, and 34% and stocks at 65% as the largest share in the asset portfolio. Comparing the asset mix and their weight represents the lack of assets' stickiness and their importance coefficient in the optimal portfolio in various cycles of economic growth. Asset portfolio risk for people with various degrees of risk-taking behavior is lower in the cycle of high economic growth.
    Keywords: Optimal Portfolio, Mean-Variance Model, Economic Growth, Risk-taking Behaviors
  • Nahid Abdoli * Pages 81-117
    The concept of development can be studied from various points of view: from economic, social, cultural, and political standpoints to human, environmental, and sustainable perspectives. This study attempts to identify the pattern, indices, and variables of the economic and social development of Iran. The right to development emerges as the central concept of the constructive relationship between society and governance, so public awareness and participation in choosing a model, followed by legal guarantees and legal requirements for the realization of development in social life, are to be claimed and realized. Development is a right that is integral to fundamental human rights in the same spirit as freedom, justice, and equality. Using the meta-synthesis method, 44 patterns were obtained from 78 selected relevant articles published in the last five years. After stating the types of proposed models, the conservative social welfare model of Iran's social-economic development programs was explained and its relationship with macro policies was identified. The findings show that there is no sincere resolution to achieve sustainable and forward-looking goals, and management and planning compatible with the social and efficient structure have no place. As a result, development-oriented actions have been static, reactive, and inconstant which have led to a certain type of endogenous systemic conflict in the social structure.
    Keywords: Development, Social development, Right to Development, Social Welfare, Economic, Development Program, Economic Strength
  • Behzad Jafari, Fereydoun Omidi *, Ghasem Rekabdar Pages 119-164

    The purpose of this applied research is to present a model for determining the strategies and methods of developing Iran's transit and customs cooperation with other countries. Based on the purpose and nature of this research, a mixed research method was conducted by interviewing research experts; accordingly, the qualitative aspect of the research is based on a grounded theory approach. The statistical population and its data collection method in qualitative and quantitative sections include semi-structured interviews for 12 experts and closed questionnaires for 127 experts and customs managers respectively. Cronbach's alpha was used to test the reliability of the quantitative part of the questionnaire. The data analysis method included a t-test and structural equations, which were analyzed by SPSS and Smart PLS software. According to the findings, the t-statistics calculated is at the level of 0.001. The main categories of the strategic model of transportation, customs, and transit cooperation with other countries include internal organizational factors, knowledge and technology features, international standards, communication, management, gaining experience and training, innovation, strategies, and legislation and policy.

    Keywords: Transportation Cooperation, Customs, transit, international standards, Legislation, Policy, Strategies
  • Davoud Mahmoudinia *, Fateme Fateme Hoomayoni Kholari Pages 165-225
    Increased spending has been one of the main concerns of the financial policies for various countries in the last two decades. Specifically, in those countries where the debt is at relatively high levels, examining the financial sustainability becomes more crucial; since high levels of debt limit the government's choices in issuing debt, imposing taxes, and printing money to correct the deficit. Therefore, one of the criteria for evaluating financial policies is the sustainability of financial policy. This study attempts to estimate the coefficient of influence of the variables affecting the financial balance of the Iranian government in stable and unstable financial regimes for the period 1971-2019. To this end, the financial balance was considered as a dependent variable in the regimes, and the estimated coefficient of the first interval of the debt-to-GDP ratio variable was chosen as the determining factor. Five states of the research model were estimated by considering different explanatory variables and the best fit was selected.  The results showed that both stable and unstable regimes have a high probability of permanence, and the absolute value of the first lag coefficient of the debt-to-GDP ratio variable is significantly higher in the instable regime than in the stable regime. Thus, the greater reduction effect of the ratio of debt to GDP of the previous period on the financial balance of the government in the unstable regime compared to its increasing effect in the stable regime; also, during the period of time, the stable financial regime can be the dominant financial regime and it can be said that the NPG condition (No Ponzi game condition) is valid in this era.In this study, the estimation of the financial balance of the government of Iran in sustainable and unsustainable financial regimes in the period of 1971 to 2019 has been done in the form of Markov-switching model. For this purpose, the financial balance was estimated as a dependent variable in the regimes, and the estimated coefficient of the first lag of the debt-to-GDP ratio variable was chosen as the determining factor of the regime. 5 states of the model were estimated by considering different explanatory variables and the best fit (estimate) was selected. The obtained results showed that both sustainable and unsustainable regimes have a high probability of permanence and the absolute value of the coefficient of the first lag of the debt-to-GDP ratio variable in the significant mode is higher in the unsustainable regime than in the sustainable regime,
    Keywords: Financial Sustainability, Government Debt, Budget deficit, financial balance, Ponzi game, Markov-Switching Model
  • Ali Heydar Noori, Ahmad Sarlak *, Mohammad Hossein Rahmati Pages 227-251

    One of the most problematic issues in policymaking is the impact of government spending on its outcome. This paper collects extensive and unique data on government outlays and outcomes for various affairs for the period 1989-2019. Then this unique dataset is put to use to study the relationship between spending and outcome in panel data analyses. The fixed effect regression reveals that a one percent increase in spending on a chapter improves associated outcomes by 0,06 percent, however, the impact of two years lag is significant and about double the spontaneous effects. Nevertheless, the dynamic panel regression, by both Arrellano-Bond and Blundell-Bond approaches, shows that the lag in outcome is large, and it explains a large portion of dynamics. Moreover, the spontaneous impact of spending on the outcome is 0.01-0,03 percent. Therefore, to improve the outcome of spending, the government must plan for long-term expenditure instead of discretionary outlays.

    Keywords: Government spending, Public Outcomes, midterm plan, Allocation of public budget