فهرست مطالب

دامپزشکی ایران - سال هجدهم شماره 77 (زمستان 1401)

فصلنامه دامپزشکی ایران
سال هجدهم شماره 77 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زلیخا آتابای، سید مصطفی پیغمبری*، سید احمد مدنی، اعظم یزدانی صفحات 5-14
    هدف از این مطالعه بررسی باکتریولوژیک ضایعات کبد و قلب در تلفات طیور صنعتی و بررسی نقش و میزان وقوع عفونت های باکتریال غیر از اشریشیاکلای در گله های طیور صنعتی و تعیین الگوهای حساسیت جدایه های حاصل بود.  از خون قلب و سطح احشایی کبد 614 لاشه تلف شده از 150 گله (118 گله گوشتی، 14 گله تخم گذار، 12 گله بوقلمون، 2 گله مادر، 2 گله بلدرچین و 2 گله کبک) از 18 استان کشور نمونه گیری انجام شد.  جدایه ها بر اساس روش های رایج میکروبیولوژیک در حد جنس و گونه طبقه بندی شد.  از 484 جدایه حاصل، 382 جدایه (92/78) اشریشیاکلای، 37 جدایه (64/7 درصد) سالمونلا، 18 جدایه (71/3 درصد) پروتیوس، 17 جدایه (51/3 درصد) استافیلوکوکوس اوریوس، 9 جدایه (85/1 درصد) استرپتوکوکوس، 7 جدایه (44/1 درصد) سودوموناس آیروجینوزا، 6 جدایه (23/1 درصد) کلبسیلا، 5 جدایه (03/1 درصد) استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس و 4 جدایه (71/0 درصد) استافیلوکوک های کوآگولاز منفی بود و از 165 مورد هیچ جرم باکتریایی جدا نشد.  از یک گله بوقلمون در سن 7 روزگی سالمونلا جداسازی شد.  آزمایش تعیین حساسیت دارویی برای 100 جدایه اشریشیاکلای از گله های گوشتی، 2 جدایه اشریشیاکلای از گله بلدرچین و  30 جدایه سالمونلا انجام شد.  تعداد 56 الگوی مقاومت در بین جدایه های اشریشیاکلای گله های گوشتی مشاهده شد بیشترین مقاومت دارویی جدایه ها به داکسی سایکلین، فلومکویین، تتراسایکلین و انروفلوکساسین مشاهده شد.  در 30 جدایه سالمونلا، 17 الگوی مقاومتی مشاهده شد و بالاترین میزان مقاومت دارویی به آمپی سیلین و نالیدیکسیک اسید مشاهده شد.  همه ی جدایه های سالمونلا متعلق به گروه سرمی D بودند.  نتایج نشان داد اشریشیاکلای مهم ترین عاملی است که از ضایعات کبد و قلب جدا می شود ولی به سایر عوامل باکتریایی نیز باید توجه شود.  الگوی مقاومت دارویی جدایه حتی مربوط به یک واحد مرغ داری متنوع بودند لذا آزمون تعیین حساسیت دارویی پیش از تجویز آنتی باکتریال ها ضروری است.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلای، سالمونلا، کبد، قلب، مقاومت دارویی
  • کاوه خزاییل*، حمید پسرک لی، علیرضا قدردان مشهدی، مهدی پورمهدی بروجنی صفحات 15-27
    اهمیت تخمین دقیق سن اسب که عمدتا براساس ارزیابی دندان ها صورت می گیرد، بر همگان روشن است.  توانایی تخمین سن، می تواند هنگام خرید دام، پیش بینی مدت زمان زندگی ورزشی مفید آن، کمک به تعیین پیش آگهی بیماری ها و اهداف بیمه ای به کار آید.  در پژوهش حاضر بررسی دندان های پیش مادیان های عرب خوزستان با هدف تهیه ی پروفایل سنی بر اساس تغییرات دندان های پیش صورت گرفت.  در این مطالعه، 78 راس مادیان عرب خوزستان مورد بررسی قرار گرفت.  پس از تایید اصالت دام، تصاویر با استفاده از دوربین دیجیتال از نماهای دهلیزی، پوزه ای و سطح جوشی دندان های پیش پایین تهیه شد.  تصاویر تهیه شده مورد تجزیه و تحلیل رایانه ای قرار گرفته و پارامترهای مربوط به رویش دندان های شیری و دایمی و تعداد آن ها و تغییرات سطح جوشی دندان های پیش پایین بررسی گردیده و در نهایت، پروفایل سن دندانی ارایه شد.  دندان پیش شیری سوم (dI3) در مادیان های عرب خوزستان، زمان رویش متنوعی داشت، در حالی که زمان رویش دندان های پیش شیری اول (dI1) و پیش شیری دوم (dI2) تقریبا مشابه با سایر اسبان بود.  در دندان های دایمی، رویش زودتر از موعد دندان های پیش دایمی دوم (I2) و پیش دایمی سوم (I3) در مواردی مشاهده گردید.  ستاره ی دندانی اولین بار حدود 5/5 سالگی روی سطح جوشی دندان های پیش پایین ظاهر شد و نقطه ی مینایی در دندان پیش دایمی اول (I1) حدود یک سال زودتر از موعد معمول پدیدار گردید.  در مادیان های بررسی شده که در بازه ی سنی 15 روز تا 24 سال قرار داشتند، رویش دندان های پیش پایین و برخی تغییرات مورفولوژیک آن در مواردی زودتر از زمان معمول مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: پروفایل سنی، تخمین سن، تغییرات دندانی، دندان های پیش، مادیان عرب خوزستان
  • نرگس دل گرم، مجید مروتی شریف اباد*، الهام صالحی، محمد افخمی اردکانی، محمدسعید حیدرنژاد صفحات 28-38
    سیکلوفسفامید یکی از رایج ترین داروهای ضد سرطان می باشد.  باعث آسیب به بافت بیضه و ناباروری می شود.  این مطالعه با هدف بررسی هم زمان سیکلوفسفامید و عصاره ی آبی گرده ی نخل بر کیفیت اسپرم و متعاقب آن رشد جنین های حاصل از لقاح آزمایشگاهی در موش های سوری طراحی شد.  در این مطالعه تجربی، 36 موش سوری نر نژاد NMRI با وزن تقریبی36-30 گرم به طور تصادفی به 6 گروه 6 تایی تقسیم شدند.  پس از عادت یافتن با محیط به مدت یک هفته، تیمار تمامی گروه ها روزانه به مدت 28 روز انجام شد.  گروه ها به صورت گروه کنترل، گروه سیکلوفسفامید، دو گروه سیکلوفسفامید همراه با دوز mg/kg 400 و 200 گرده نخل و دو گروه، گرده نخل به تنهایی، با دوز mg/kg 400 و 200 تقسیم شدند.  متعاقب توزین و تشریح جهت استحصال اسپرم تمامی حیوانات آسان کشی شدند.  جهت تحریک تخمک گذاری با استفاده از PMSG و HCG از 6 سر موش سوری ماده ی بالغ بارور استفاده شد.  لقاح در محیط کشت 4mg HTF+BSA انجام شد.  تخمک های لقاح یافته به مدت 120 ساعت انکوبه شدند و مراحل رشد جنینی و میزان باروری داخل آزمایشگاهی در تمامی گروه ها مورد ارزیابی قرار گرفت.  نتایج مطالعه نشان داد که درصد تخم لقاح یافته، جنین های دو سلولی، مورولا، بلاستوسیت و درصد جنین های هچ شده، در موش های گروه دریافت کننده ی سیکلوفسفامید نسبت به گروه کنترل کاهش معنی دار یافته است، اما فراسنجه های ذکر شده در موش های گروه دریافت کننده ی گرده ی نخل در دوزهای mg/kg 400 و 200 متعاقب تجویز سیکلوفسفامید نسبت به گروه سیکلوفسفامید افزایش معنی دار داشت.  گروه سیکلوفسفامید نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری در درصد جنین های متوقف شده داشته است.  درصد جنین های متوقف شده در موش های گروه دریافت کننده ی گرده ی نخل در دوزهای بالا و پایین متعاقب تجویز سیکلوفسفامید نسبت به گروه سیکلوفسفامید کاهش معنی دار نشان داد.  عصاره ی آبی گرده ی نخل دارای اثر محافظتی در برابر سمیت ناشی از سیکلوفسفامید بر لقاح و روند رشد جنین های حاصل از لقاح آزمایشگاهی است.
    کلیدواژگان: موش سوری، گرده نخل، سیکلوفسفامید، لقاح آزمایشگاهی
  • فرید رضائی*، مریم کریمی دهکردی، فاطمه عزیزی نژاد صفحات 39-49
    توکسوکاریازیس یکی از مهم ترین عفونت های انگلی است که شیوع جهانی دارد.  آلودگی به این انگل در انسان از طریق تماس مستقیم با سگ و گربه و یا تماس با منابع آلوده به تخم انگل نظیر خاک و چمن مکان های عمومی که در مسیر رفت و آمد سگ ها و گربه ها هستند و همچنین مصرف سبزیجات آلوده ایجاد می شود.  هدف از مطالعه ی حاضر بررسی میزان آلودگی خاک و چمن پارک های عمومی شهر کرمانشاه به تخم توکسوکارا بود.  مطالعه ی حاضر که به صورت توصیفی و به شکل بررسی مقطعی انجام شد، تعداد 120 نمونه خاک و تعداد 120 نمونه چمن از مجموع 16 پارک عمومی مهم در سطح شهر کرمانشاه  جمع آوری شد و سپس آلودگی انگلی نمونه های اخذ شده از خاک و چمن به روش رسوب شناورسازی مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که از مجموع 16 پارک بررسی شده 15 پارک از نظر نمونه ی خاک (7/93 درصد) و 13 پارک از نظر نمونه های چمن (2/81 درصد) آلوده به تخم گونه های توکسوکارا بودند.  همچنین فراوانی آلودگی با تخم گونه های توکسوکارا در نمونه های خاک 8/70 درصد و در نمونه های چمن 8/30 درصد بود.  نتایج بررسی حاصل از این مطالعه نشان داد که آلودگی پارک های کرمانشاه با تخم گونه های توکسوکارا بالاست که این امر سبب افزایش احتمال ابتلا به عفونت های توکسوکاریایی در انسان می شود.  در نتیجه برای کاهش خطر آلودگی انسان احتیاج به برنامه های پیش گیرانه و کنترلی مانند ممانعت از آلودگی محیط به خصوص مکان های عمومی مانند پارک ها، با مدفوع سگ ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: توکسوکارا، لارو مهاجر احشایی، گربه، سگ، کرمانشاه
  • ناصر صالحی اردکانی، محمدرضا اصلانی*، افشین جعفری دهکردی، عبدالناصر محبی صفحات 50-58
    ویتامین D به عنوان یک ویتامین محلول در چربی برای هموستاز کلسیم و فسفر و رشد و تکامل طبیعی اسکلت ضروری می باشد.  در سال های اخیر مطالعات فراوان و رو به افزایشی در مورد اثرات کمبود این ویتامین در رخداد بیماری های عفونی و غیرعفونی و بدخیمی ها در انسان صورت گرفته است.  با این حال در مورد وضعیت ویتامین D در دام ها به ویژه در اسب ها مطالعات اندکی انجام شده است.  در این مطالعه از تعداد 160 راس اسب منطقه ی یزد و 15 راس اسب از منطقه ی اردبیل نمونه خون وریدی اخذ شد.  مقدار ویتامین D، کلسیم، فسفر، منیزیوم و پاراتورمون در نمونه های سرم جدا شده به روش های استاندارد اندازه گیری شدند.  مقدار سرمی ویتامین D در گروه های سنی 3-1 و 6-3 سال، اولین تا سومین شکم زایش، در منطقه ی یزد در مقاسه با اردبیل و نیز در جنس ماده بالاتر بود.  همچنین حضور بیش از 4 ساعت اسب ها در فضای آزاد اثر افزایشی معنی داری بر سطح ویتامین D خون داشت.  آبستنی، رنگ پوشش خارجی و نژاد اثر معنی داری بر مقدار ویتامین D سرم اسب ها نداشت.  به عنوان استنتاج مقدار سرمی ویتامین D اسب ها تحت تاثیر میزان تابش نور خورشید، سن، جنس و عرض جغرافیایی قرار گرفته و رنگ پوشش خارجی، نژاد و آبستنی بر آن تاثیر نداشته اند.
    کلیدواژگان: ویتامین D، اسب، کلسیم، فسفر، تابش نور خورشید
  • مسعود طالب خان گروسی*، مصطفی سلیمانی، تقی زهرائی صالحی، فرامرز قراگوزلو صفحات 59-66
    هدف از این بررسی، ارزیابی آلودگی سودوموناس آیروژینوزا در بین جمعیت های مادیان های به ظاهر سالم مراکز مختلف پرورش و نگهداری مادیان و نیز موارد بالینی تولید مثلی در اطراف استان های تهران و البرز می باشد.  تعداد 276 نمونه به صورت کاملا تصادفی از ناحیه ی گودی کلیتورال و ناحیه ی واژن 138 راس مادیان آبستن (9 راس، 52/6 درصد) و غیرآبستن (129راس، 48/93 درصد) با استفاده از سوآب استریل تهیه گردید.  مادیان های مورد مطالعه شامل:  دام های باشگاه های سوارکاری (79 راس، 57 درصد)، موارد بالینی (32 راس، 23 درصد) و مادیان های موجود در بخش تهیه ی سرم و واکسن موسسه ی سرم سازی رازی-کرج (27 راس، 20 درصد) در اطراف استان های تهران و البرز بود.  نمونه ها در کنار یخ به آزمایشگاه تشخیص دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران منتقل گردید و عملیات کشت باکتریال تا حصول نتایج دنبال شد.  اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 مورد ارزیابی آماری قرار گرفت.  سودوموناس آیروژینوزا  از 6 راس (35/4 درصد) مادیان جدا شد.  این باکتری از ناحیه ی گودی کلیتوررال (2 راس، 45/1 درصد)، واژن (2 راس، 45/1 درصد) و نیز توامان گودی کلیتورال - واژن (2 راس، 45/1 درصد) دام های آلوده جدا شد.  سن مادیان های آلوده بین 8 الی 20 سال بود.  کلیه دام های آلوده غیرآبستن بودند.  چهار (9/2 درصد) راس از دام های آلوده از نژاد تروبرد و 2 (45/1درصد) از نژاد عرب بودند.  این باکتری فقط از دام های موجود در باشگاه های سوارکاری جدا گردید.  نتیجه گرفته می شود که مادیان های باشگاه های سوارکاری اطراف استان های تهران و البرز آلوده به باکتری سودوموناس آیروژینوزا می باشند.  برنامه های کنترلی غربالگری متداول از قبیل: نمونه برداری از ناحیه ی گودی کلیتورال و واژن تمامی مادیان های باشگاه های سوارکاری و مراکز پرورش و نگهداری اسب قبل از شروع فصل تولید مثلی دام به منظور جلوگیری از بروز خسارات اقتصادی به صنعت پرورش اسب بایستی به عمل آید.
    کلیدواژگان: مادیان، تولید مثل، سودوموناس آئروژینوزا، تهران، البرز
  • مصطفی طیبی، احمد خواجه*، مهدی توانا صفحات 67-76
    در این مطالعه، 8 قلاده سگ بالغ با دامنه سنی 9 ماه تا دو سال که در معاینه بالینی درد مفصل لگنی-رانی یا صدای اورتولانی داشته و بعد از اخذ رادیوگراف از دو نمای عمود بر هم، و تایید بیماری مفصل لگنی-رانی، انتخاب شدند.  مواردی که علاوه بر بیماری مفصل لگنی-رانی، مشکلات چندگانه ارتوپدی داشتند از مطالعه حذف شدند.  بعد از ارزیابی لنگش و عملکرد مفصل لگنی-رانی، تحت جراحی برداشت سر و گردن استخوان ران (FHO) قرار گرفتند.  بلافاصله بعد از جراحی، از دو نمای عمود بر هم از مفصل لگنی-رانی، رادیوگراف اخذ شد و جدول برنامه مدیریت دارویی و فیزیوتراپی در اختیار صاحبان بیمار قرار داده شد.  مدت زمان انجام مطالعه تا چهار ماه بعد از جراحی ادامه داشت.  نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که عمق استابولوم به طور معنی داری در ماه دوم و چهارم بعد از جراحی نسبت به رادیوگراف قبل از جراحی، کاهش نشان می دهد.  همچنین عمق حفره استابولوم در ماه چهارم به طور معنی داری نسبت به ماه دوم کاهش نشان می دهد که اینها همه نشان از پیشرفت بازسازی استخوانی مفصل لگنی-رانی دارد ولی کاهش معنی داری در قطر حفره استابولوم نسبت به قبل از جراحی مشاهده نشد.  در انتهای ماه چهارم، در 5/87 درصد موارد، هیچ ارتباط استخوانی بین استخوان ران و حفره استابولوم وجود نداشت و همه این موارد لنگش بسیار خفیفی را نشان می دادند.  تنها موردی که ارتباط استخوانی را نشان می داد به علت برداشت ناکافی گردن استخوان ران بود که استخوان سازی از همین محل شروع شده بود (5/12 درصد)، که با لنگش متوسط و درد در عملکرد مفصل لگنی-رانی همراه بود.  جراحی مجدد برداشت استخوان سازی های ناحیه به خصوص در ناحیه گردن و تروکانتر کوچک تر می تواند به بهبودی شرایط این بیمار کمک کند. تهیه رادیوگراف های دوره ای می تواند در تشخیص این موارد کمک کننده باشد.  همچنین با گذشت زمان بعد از جراحیFHO ، با افزایش بازسازی استخوانی، انجام جراحی تعویض کامل مفصل لگنی-رانی سخت تر می شود.
    کلیدواژگان: سگ، برداشت سر و گردن استخوان ران، استابولوم، رادیولوژی
  • اسماعیل قبادی، علی اصغر مقدم*، طیبه محمدی، پیمان رحیمی فیلی صفحات 77-87
    بلوغ اووسیت و متعاقبا لقاح آن در آزمایشگاه از نقطه نظر تولید رویان حایز اهمیت زیادی است.  با توجه به این که آنتی اکسیدان ها تخریب کننده ی رادیکال های آزاد هستند، می توانند بلوغ آزمایشگاهی اووسیت و کیفیت جنین را بهبود دهند.  بنابراین، هدف از مطالعه ی حاضر ارزیابی اثرات عصاره ی هیدروالکلی گیاه آویشن زوفایی روی بلوغ اووسیت گوسفند در آزمایشگاه است.  مجموعه ی اووسیت- کومولوس استحصال شده از تخمدان میش به مدت 24 ساعت در محیط بلوغ آزمایشگاهی HTCM غنی شده با FSH، LH ، FBS، سیستیامین، پیرووات سدیم و  آنتی بیوتیک (گروه کنترل) و در محیط بلوغ آزمایشگاهی فوق بدون سیستیامین ولی غنی شده یا غلظت های مختلف عصاره هیدروالکلی آویشن زوفایی (µg/ml  1: گروه 1، µg/ml  10: گروه 2، µg/ml  50: گروه 3) کشت داده شدند.  بلوغ آزمایشگاهی و آغاز مجدد میوز در تمام گروه های مورد آزمایش با تعیین میزان گسترش سلول های کومولوس و تعداد اووسیت های در مرحله متافاز تقسیم میوز II  بررسی شدند.  نتایج حاصل نشان داد که اووسیت های تیمار شده با غلظت های 10 و 50 از نظر میزان گسترش کل سلول های کومولوس مشابه گروه کنترل بودند در حالی که گروه تیمار شده با غلظت 1 از این نظر کمتر از گروه کنترل بودند.  از نظر بلوغ هسته، گروه تیمار شده با غلظت 50 مشابه گروه کنترل بود در حالی که گروه های تیمار شده با غلظت های 1 و10 به طور معنی دار از گروه کنترل کمتر بودند.  نتایج به دست آمده نشان داد که عصاره ی آویشن زوفایی به صورت وابسته به مقدار، اثر مثبتی روی بلوغ اووسیت گوسفند دارد.  از این رو با افزایش غلظت عصاره میزان بلوغ اووسیت افزایش یافت که می تواند به سبب ترکیبات آنتی اکسیدان موجود در آن باشد.
    کلیدواژگان: بلوغ آزمایشگاهی، اووسیت، گوسفند، آویشن زوفایی
  • محمدرضا قربانی*، محمد نوشاد، حدیث میرزایی صفحات 88-97
    به منظور بررسی تاثیر استفاده از سطوح مختلف نانولیپوزوم ویتامین D3 در جیره بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ مرغان تخمگذار، آزمایشی با 120 قطعه مرغ تخم گذار لگهورن (سویه تجاری های لاین W-80)، در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و شش قطعه مرغ در هر تکرار و به مدت شش هفته انجام شد.  تیمارهای آزمایشی 1 و 2 به ترتیب 3300 و 4950 واحد بین الملل ویتامین D3 و تیمارهای 3 و 4 به ترتیب 3300 و 4950 واحد بین الملل نانولیپوزوم ویتامین D3 در کیلوگرم خوراک دریافت کردند.  نتایج نشان داد در سه هفته ی دوم از آزمایش مرغانی که از 4950 واحد بین الملل ویتامین D3 در جیره ی خود دریافت کرده بودند، نسبت به سایر گروه ها مصرف خوراک بیش تری داشتند.  میزان ویتامین D3 زرده تخم به صورت معنی داری با افزایش غلظت ویتامین جیره افزایش یافت.  در مقدار مساوی از ویتامین، استفاده از نانولیپوزوم باعث کاهش محتوای ویتامینی زرده گردید.  غلظت کلسترول زرده ی تخم به هنگام استفاده از نانولیپوزوم ویتامین افزایش یافت.  نتیجه نشان داد استفاده از نانولیپوزوم ویتامین D3 تاثیر قابل توجهی بر عملکرد و صفات کیفی تخم مرغان تخم گذار ندارد.
    کلیدواژگان: تخم مرغ، عملکرد، مرغ تخمگذار، نانولیپوزوم، ویتامین D
  • حمید محی الدین، بابک رسولی*، ابولفضل دهقانی صفحات 98-105
    تکنیک های مدرن تصویر برداری تشخیصی این امکان را ایجاد می کنند که با بررسی دقیق ارگان ها و ساختار ها در مقاطع و زوایای مختلف تصویر دقیقی از موقعیت و وضعیت آن ها به دست آید.  به جهت کمبود اطلاعات تخصصی در زمینه ی حفره ی بینی و سینوس های اطراف آن در گوسفندهای نژادهای ایرانی، این مطالعه با هدف ارزیابی وضعیت طبیعی این ساختار ها از طریق تصاویر سی تی اسکن طراحی گردید.  یافته های این مطالعه جهت بررسی آسیب ها در حفره ی بینی و سینوس ها و انجام اعمالی مانند شاخ بری و سینوسکوپی کمک کننده است.  جهت انجام این مطالعه تعداد 8 سر گوسفند نر نژاد سنگسری که در بررسی بالینی اولیه سالم بودند، مورد استفاده قرار گرفت.  تصاویر از مقاطع طولی و عرضی تهیه شد و در بیشتر موارد تصاویر به صورت عمود بر استخوان کامی اخذ شد.  همچنین دندان های گونه ای به عنوان راهنمای موقعیت تصویر در نظر گرفته شد.  در این مطالعه مشخص گردید که در گوسفند نژاد سنگسری سینوس های آرواره ای، کامی، پیشانی و اشکی سینوس های اطراف حفره ی بینی را تشکیل می دهند که محدوده و جایگاه هر یک از آن ها در این مطالعه بررسی شده است.  علاوه بر آن موقعیت و شکل بوقک ها و مجاری بینی مطالعه گردید.  نتایج این بررسی نشان داد که حفره ی بینی و مجاری آن در گوسفند سنگسری به نسبت نشخوار کنندگان دیگر وسیع تر بوده و مجرای شکمی بینی وسعت زیادی دارد.  موقعیت و تعداد سینوس های اطراف بینی با وجود تفاوت های اندک، همانند سایر نشخوارکنندگان و نژادهای دیگر گوسفند است.  سی تی اسکن تصویر جامعی از اجزای ساختارهای موجود در ناحیه ی سر به ویژه حفره ی بینی و سینوس های اطراف آن در گوسفند ارایه می دهد و روشی مناسب جهت تشخیص انواع نیوپلازی، تروما، بیماری التهابی عفونی و غیر عفونی در این ناحیه می باشد.
    کلیدواژگان: آناتومی، سی تی اسکن، گوسفند، حفره بینی، سینوس
  • شهرام ملکی*، امیر زکیان، رضا درویش نیا، وحید فرهادی نیا، هانیه بختیاری صفحات 106-122
    ضایعات شیردانی به عنوان یکی از عوامل اثرگذار بر سلامت و تولید نشخوارکنندگان شناخته می شوند که بسیاری از آن ها غیربالینی هستند و عموما قابل تشخیص نمی باشد.  در مطالعه ی حاضر فراوانی انواع ضایعات شیردانی در گاوهای کشتار شده در کشتارگاه صنعتی گلشن خرم آباد و ارتباط آن با عوامل خطر داخلی و خارجی سنجیده شد.  در فاصله ی زمانی پاییز 1396 تا تابستان 1397 به صورت تصادفی شیردان 400 راس گاو نر و ماده در بازه ی سنی 1 تا 6 سال به منظور وجود ضایعات شیردانی بررسی گردید.  پس از تایید وجود ضایعه، نمونه ی بافتی جهت مطالعه ی هیستوپاتولوژیکی اخذ شد.  فراوانی ضایعات شیردانی 5/74 درصد (فاصله ی اطمینان 95 درصد:  31/79-2/71) بود.  شیوع ضایعات شیردان در گاوهای نر کمتر از گاوهای ماده بود.  فراوانی ضایعات شیردانی با افزایش سن رابطه مستقیم و معنی داری داشته و کم ترین و بیشترین رخداد به ترتیب مربوط به دام های با سن پایین تر از 2 سال و دام های بالاتر از 4 سال بود.  بین وجود اجسام خارجی و ضایعات شیردان ارتباط آماری برقرار بود، ضمن آن که در 25/39 درصد (157 از 400 مورد) شیردان های بررسی شده اجسام خارجی یافت شد.  فراوانی ضایعات شیردان در فصول تابستان، پاییز، بهار و زمستان به ترتیب برابر با 87، 77، 70 و 64 درصد بود و مشخص شد بین رخداد زخم های شیردانی با فصل ارتباط آماری معنی دار برقرار است.  تمامی ضایعات موجود از نوع 1 و 2 و در اشکال خطی، مدور، بیضوی و نامنظم بود.  یافته های هیستوپاتولوژیک نشان داد نکروز انعقادی، انفیلتراسیون سلولی و خونریزی با شدت ضایعات رابطه ی مستقیم داشته و همچنین نفوذ بافت پیوندی متراکم در مابین ضایعات شیردانی یک یافته قابل انتظار به شمار می رود.  ضایعات شیردانی متاثر از فاکتورهای خطر میزبانی و محیطی بوده و نوع تحت بالینی ضایعات شیردان در گاوهای استان لرستان در سطح وسیعی وجود دارد که نقش سیستم مدیریتی-پرورشی را در افزایش بروز ضایعات نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ضایعات شیردانی، گاو، توپوگرافی، مورفولوژی، هیستوپاتولوژی
  • آناهیتا رضائی*، سروش سابیزا، علیرضا غدیری، محمد اسدی ایرایی، آناهیتا معمار صفحات 123-127

    هیپرپلازی فیبرواپیتلیال، یک تغییر فیزیولوژیک در بافت پستان است که با افزایش قابل توجه اندازه یک یا چند غده پستانی مشخص می شود.  این بیماری به طور معمول در گربه های جوان دیده می شود و همچنین ممکن است در گربه های ماده با سن بالا نیز مشاهده شود.  در این گزارش به بررسی مشخصات بالینی، رادیوگرافی و هیستوپاتولوژی یک گربه مبتلا به هیپرپلازی فیبرواپیتلیال پرداخته می شود.  گربه ماده 4 ساله با وزن 7/2 کیلوگرم که دارای یک توده بزرگ در زیر ناحیه شکمی بود، به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه شهید چمران اهواز ارجاع داده شد.  پس از انجام معاینه بالینی و ارزیابی رادیولوژی مورد عمل جراحی قرار گرفت و توده جدا شده به بخش پاتولوژی ارسال گردید.  توده مزبور توپر بوده و در مقطع برش لوبول های متعدد که منظره ای شبیه به مغز گردو پیدا کرده بود، مشاهده شد.  در بررسی میکروسکوپی، تکثیر سلول های اپیتلیال مجاری پستانی و تشکیل توبول های جدید قابل توجه بود.  همچنین میزان زیادی بافت همبند در اطراف لوله های تشکیل شده، مشاهده گردید.  در بین رشته های همبندی، فضاهای خالی وجود داشت که بیان گر ادم بود.  لازم به ذکر است که هیچ گونه تغییرات بدخیمی دیده نشد.  در مجموع با توجه به مشخصات بالینی، رادیولوژی و میکروسکوپی، هیپرپلازی فیبرواپیتلیال تشخیص داده شد.  پاتوفیزیولوژی هیپرپلازی فیبرواپیتلیال پستان گربه به خوبی مشخص نشده است اما به احتمال زیاد تغییرات هورمون های جنسی در ایجاد آن نقش ایفا می نمایند.

    کلیدواژگان: هیپرپلازی فیبرواپیتلیال، تغییر فیزیوپاتولوژی، گربه، پستان
|
  • Zolikha Atabay, Seyed Mostafa Peighambari *, Seyed Ahmad Madani, Azam Yazdani Pages 5-14
    The aim of this study was to survey the infectious lesions of liver and heart of commercial poultry carcasses caused by bacteria, to assess the role and the rate of incidence of bacteria other than E. coli in development of liver and heart lesions in commercial poultry flocks, and to determine the antimicrobial sensitivity of the isolated bacteria. Samples were taken from heart blood and liver’s visceral surface of 614 carcasses obtained from 150 flocks (including 118 broiler flocks, 14 laying flocks, 12 turkey flocks, 2 breeder flocks, 2 quail flocks and 2 partridge flocks) located in 18 provinces of Iran. The bacterial isolates were classified into genus and species based on microbiological standard methods. Out of 484 isolates, 382 (78.92%) Escherichia coli, 37 (7.64%) Salmonella, 18 (3.71%) Proteus, 17 (3.51%) Staphylococcus aureus, 9 (1.85%) Streptococcus, 7 (1.44%) Pseudomonas aeruginosa, 6 (1.23%) Klebsiella, 5 (1.03%) Staphylococcus epidermidis and 4 (0.71%) negative coagulase Staphylococci were detected while in 165 cases, no bacteria were found. Salmonella was detected in a young turkey flock (7-day old). Antimicrobial sensitivity test was performed for 100 E. coli isolates from broiler flocks, 2 E. coli isolates from quail flock and 30 Salmonella isolates. The resistance pattern of E. coli isolates included 56 patterns. The highest drug resistance was observed to doxycycline, flumequine, tetracycline and enrofloxacin. In 30 salmonella isolates, 17 resistance patterns were observed. The highest drug resistance was observed to ampicillin and nalidixic acid. All Salmonella isolates belonged to serogroup D. Results showed that Escherichia coli was the most common pathogen isolated from heart and liver lesions but other bacterial infections should also be noticed. Drug resistance patterns even in isolates of one farm may vary; therefore, performing antimicrobial sensitivity test is necessary prior to prescribing any antibacterial agent in a farm.
    Keywords: Escherichia coli, Salmonella, Heart, Liver, Drug resistance
  • Kaveh Khazaeel *, Hamid Pesarakli, Alireza Ghadrdan Mashhadi, Mahdi Pourmahdi Borujeni Pages 15-27
    The horse age estimation is based on the evaluation of teeth. The ability to age estimation can be used when buying livestock, predicting its useful sporting life span, and helping to determine disease prognosis and insurance targets. In the present study, evaluation of incisor teeth of Khouzestan Arabian mares was performed to prepare the age profile of changes in the incisors. In this study, 78 Arabian mares of Khouzestan were examined. After confirming the authenticity of the animals, the images were digitally prepared from vestibular, rostral, and occlusal surfaces of the lower incisors. The prepared images were analyzed by the computer and the parameters related to the growth of deciduous and permanent teeth and their number and changes in the occlusal surface of the lower incisors were investigated. Finally, dental age profile was presented. The dI3 tooth in Khouzestan Arabian mares had a variety of eruption times, while the eruption time of the dI1 and dI2 teeth was almost similar to that of other horses. In permanent teeth, premature growth of I2 and I3 was observed in some cases. Dental star first appeared on the occlusal surface of the lower incisors at about 5.5 years old, and the enamel spot on I1 appeared about a year earlier than usual. In the age range of 15 days to 24 years old, the growth of the incisors teeth and some of its morphological changes were observed in cases earlier than usual.
    Keywords: Age Profile, Age estimation, Dental Changes, Incisor Teeth, Khouzestan Arabian Mare
  • Narges Delgarm, Majid Morovati *, Elham Salehi, Mohammad Afkhami -Ardakani, Mohammad Saeed Heydarnejad Pages 28-38
    Palm pollen is one of the traditional medicinal plants with potential antioxidant properties that is used to treat infertility.The aim of this study was to investigate the protective effects of palm pollen on the growth process of embryos obtained from laboratory fertilization following cyclophosphamide administration. In this experimental study, 36 NMRI male mice weighing approximately 36-30 g were randomly divided into 6 groups: after adapting to the environment for one week, all groups were treated daily for 28 days.The Groups included  the control group, Cyclophosphamide, Cyclophosphamide with high and low dosages of palm pollen and two groups palm pollen alone, with high and low doses. Subsequently, weighing and necropsy were done, all animals were euthanized for stimulate ovulation using PMSG and HCG and 6 Adult fertile mice were used. Fertilization was assessed in HTF + 4mg BSA culture medium, fertilized eggs incubated for 120 hours. Embryonic developmental stages and intra-laboratory fertility rates in all groups were investigated. The results showed that the percentage of fertilized eggs, two-celled embryos, morula, blastocysts and the percentage of hatched embryos in Cyclophosphamide group decreased significantly compared to the control group. Cyclophosphamide and palm pollen group at high and low dosages, showed significant increase compared to Cyclophosphamide group. The Cyclophosphamide group had a significant increase in the percentage of stopped embryos compared to the control group. The percentage of stopped embryos in mice receiving the  palm pollen at high and low dosages showed a significant decrease after Cyclophosphamide administration compared to Cyclophosphamide group. Palm pollen following Cyclophosphamide administration improved the growth process of embryos obtained from laboratory fertilization.
    Keywords: Mice, palm pollen, Cyclophosphamide, laboratory fertilization
  • Farid Rezaei *, Maryam Karimi Dehkordi, Fatemeh Azizinejad Pages 39-49
    Toxocariasis is one of the most important parasitic and widespread infections which is caused by direct contact with dogs and cats or contact with sources contaminated with the parasite's eggs, such as soil and grass, in public places where dogs and cats travel, as well as the consumption of contaminated vegetables. The aim of this study was to investigate the contamination of soil and grass in different parks of Kermanshah, West of Iran, with Toxocara eggs. In this descriptive cross-sectional study, 120 soil and 120 grass samples were collected from a total of 16 public parks and gardens in Kermanshah, then the parasitic contamination of soil and grass samples exanimated by flotation deposition method. Results showed that out of 16 parks studied, 15 parks were infected with Toxocara species eggs in terms of soil samples (93.7%) and 13 parks in terms of grass samples (81.2%). Also, the prevalence of infection with Toxocara species eggs was 70.8% in soil samples and 30.8% in grass samples. Rresults of this study showed that the contamination of Kermanshah parks with Toxocara species eggs is high, which increases the risk of toxocariasis in humans. Therefore, to reduce the risk of human infection, the need for control programs such as prevention of environmental contamination with parasite eggs, especially in public places such as public parks, with dog feces is recommended.
    Keywords: Toxocara, VLM, Cat, Dog, Kermanshah
  • Naser Salehi-Ardakani, Mohammad Reza Aslani *, Afshin Jafari-Dehkordi, Abdonnaser Mohebbi Pages 50-58
    Vitamin D as a fat-soluble vitamin is essential for calcium and phosphorus homeostasis and normal skeletal growth and development. Furthermore, association of vitamin D with infectious and non-infectious diseases and malignancies has been shown in a large growing body of literature. However, limited reports about the status of vitamin D in domestic animals particularly in horses are available. In this study blood samples were collected from 160 horses in Yazd and 15 horses in Ardabil area. The sera were analyzed for vitamin D, calcium, phosphorous, magnesium and parathyroid hormone using standard methods. Serum vitamin D was significantly higher in age groups of 1-3 and 3-6 years, first, second and third parity, in Yazd in comparison with Ardabil area and female horses. Also, more than 4 hours of exposure to sunlight had a positive significant effect on blood vitamin D levels in horses. The horse color, breed and pregnancy were not significantly associated with vitamin D concentrations. In conclusion, altitude, gender, more than 4 hours sunlight exposure, parity and age are associated with vitamin D levels in horses, while color, breed and pregnancy had not any effect on this vitamin levels in horses.
    Keywords: Vitamin D, horse, Calcium, Phosphorous, sunlight exposure
  • Massoud Talebkhan Garoussi *, Mostafa Soleymani, Taghi Salehi Zahraei, Faramarz Gharagozloo Pages 59-66
    The objective of this survey was to evaluate the infection of P. aeruginosa within the mare population including horse riding clubs, clinical cases and different centers which keep horses in both suburbs of Tehran and Alborz provinces of Iran. Totally, 276 specimens were taken randomly from clitoral fossa and vagina of 138 pregnant (no. 9, 6.52%) and non-pregnant (no. 129. 93.48%) mares using sterile swabs. The horses included: horse riding clubs (79, 57%), referral clinical cases (32, 23%) and biological research center mares (27, 20%) in suburb of Tehran and Alborz provinces, Iran. They were transported beside ice bags to the diagnostic l laboratory in Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran, Iran. The cultures were confirmed using differential biochemical tests. The data were analyzed using SPSS software version 19. P. aeruginosa was isolated from 6 mares (4.35 %). P. aeruginosa was isolated from clitoral fossa (No. 2, 1.45%), vagina (No.2, 1.45%) and clitoral fossa + vagina (No. 2, 1.45%), respectively. Infected mares aged among 8-20 years old. All of the infected mares were non-pregnant. Four (2.9%) and 2 (1.45%) mares were Thoroughbred and Arab breed, respectively. P. aeruginosa was isolated only from mares in the horse riding clubs in both suburbs of Tehran and Alborz provinces of Iran. It is concluded that mares of horse riding clubs in suburb of Tehran and Alborz provinces, Iran are infected by P. aeruginosa. The control programs should be done using routine screening of swabs taken before mating by laboratories experienced in the isolation and identification of this specific organism in horse riding clubs and also other horse rearing centers in Tehran and Alborz provinces of Iran.
    Keywords: Alborz, Mare, Pseudomonas aeruginosa, Reproduction, Tehran
  • Mostafa Tayyebi, Ahmad Khajeh *, Mehdi Tavana Pages 67-76
    In this study, after taking radiographs from orthogonal views confirming coxo-femoral joint disease, 8 adult dogs were selected with an age range of 9 months to two years who had hip joint pain or Ortolani’s Sign elicited in the clinical examination. Cases with multiple orthopedic problems in addition to coxo-femoral joint disease were excluded. After lameness test and hip joint function, they underwent femoral head and neck ostectomy. Immediately after the surgery, radiographs were taken from orthogonal views of hip joint and the list of postoperative management and physiotherapy program was submitted to the patient's owners. The study lasted up to four months after surgery. The results of the present study show that the depth of the acetabulum, in the second and fourth months after surgery, is significantly lower than before surgery. Also, the depth of the acetabular cavity in the fourth month showed a significant decrease compared to the second month, which all indicate the progress of bone remodeling in the hip joint; however, no significant reduction was observed in the diameter of the acetabular cavity compared to before surgery. At the end of the fourth month, in 87.5% of cases, there was no bone-bone contact between the femur and the acetabular cavity, and all of these cases showed very mild lameness. The only case (12.5%) that showed a bony connection between the femur and the acetabular cavity was due to inadequate resection of the femoral neck associated with moderate lameness and pain elicit in hip joint function. Revision surgery to resection of ossicles, especially in the neck region and lesser trochanter, it can improve the patient's condition. serial radiographs can be helpful in diagnosing these cases. Also, as the time length increases after FHO surgery, THR surgery becomes more difficult with bone remodeling progress.
    Keywords: Dog, FHO, Acetabulum, Radiology
  • Esmaeel Ghobadi, Aliasghar Moghaddam *, Tayebeh Mohammadi, Peyman Rahimi Feyli Pages 77-87
    In vitro maturation (IVM) of oocytes and subsequently, in vitro fertilization (IVF) for the generation of embryos in the laboratory have important values. Considering that antioxidants are known as effective free radicals scavenger, it is possible to improve the in vitro oocyte maturation and the fetal quality. Therefore, the aim of this study is to evaluate the effect of Thymbra spicata hydroalcoholic extract as a source of antioxidant on in-vitro sheep oocyte maturation. Cumulus oocyte complexes (COCs) were collected from ewe ovaries and were cultured for 24 hours in maturation medium in TCM supplemented with FSH, LH, FBS, cysteamine, pyruvate sodium and antibiotics (control group) and in maturation medium without cysteamine (as an antioxidant) supplemented with different doses of Thymbra spicata hydroalcoholic extract (1mg/ml: group 1, 10 mg/ml: group 2, 50 mg/ml: group 3) as an antioxidant. In-vitro maturation stages and resumption of meiotic was assessed by determination of cumulus cells mass expansion and number of oocytes in metaphase II stage of meiotic division in all groups. Cumulus cells mass expansion was similar between control, 2 and 3 groups. However, in group 1 was lower than control group. Nuclear maturation was similar between control and group 3 and both of them were different with groups 1 and 2. The results of this study showed that the Thymbra spicata hydro alcoholic extract, has a positive effect on oocyte maturation that is doses dependent. So with increasing concentration of Thymbra spicata hydroalcoholic extract, the rate of maturation immature oocytes is increased. Generally, we conclude that addition of appropriate amounts of natural extracts such as Thymbra spicata to maturation medium improves oocytes maturation.
    Keywords: In vitro maturation (IVM), oocyte, Sheep, Thymbra spicata
  • Mohammad Ghorbani *, Mohammad Noshad, Hadis Mirzaei Pages 88-97
    The present study was carried out to investigate the effect of using nanoliposomes vitamin D3 (NVitD) in diet on performance and egg quality of laying hens. One hundred and twenty Leghorn laying hens (Hy-line W-80 Commercial strain) were used in a completely randomized design with four treatments, five replicates and six hens per replicate for six weeks. The treatments consisted of: 1- control with 3300 IU VitD/kg of diet, 2- 4950 IU VitD/kg of diet 3- 3300 IU NVitD/kg of diet and 4- 4950 IU NVitD/kg of diet. In the second three weeks of the experiment, the hens that received 4950 IU VitD/kg in their diet had the most feed intake in comparison with others. The egg yolk VitD content was increased significantly with increasing VitD concentration in hens diet. In equal amounts of diet VitD, application of nanoliposomes reduced the VitD content of egg yolk. Egg yolk cholesterol concentrations increased when using NVitD. The results of the present experiment showed that the use of NVitD did not have a significant effect on the production performance and egg quality traits of laying hens.
    Keywords: egg, laying hens, performance, Nanoliposomes, Vitamin D
  • Hamid Mohyeddin, Babak Rasouli *, Abolfazl Dehghani _ Pages 98-105
    Modern diagnostic imaging techniques make it possible to obtain an accurate picture of the organs and the position of the structures in different sections and angles. Due to the lack of specialized information about the nasal cavity and paranasal sinuses in Iranian sheep, this study was designed to assess normal morphology and position of these structures through CT scan images. The findings of the present study may help assess the injuries of the nasal cavity and sinuses and perform surgeries such as herniation and sinoscopy. To conduct this study, the heads of 8 male sheep that were healthy in the initial clinical examination were used. Images were taken from longitudinal and transverse sections, and in most cases, the images were taken perpendicular to the palatine bone. Cheek teeth were also considered as an image position guide. This study found that in Sangesari sheep, the maxillary, palatine, frontal, and lacrimal are the sinuses around the nasal cavity. The extent of each of them has been investigated in this study. Also, the position and shape of the nasal conchae and meatuses were studied. The results of this study showed that the nasal cavity is more expansive in sheep than other ruminants. The extent and position of the paranasal sinuses follow their general shape and pattern in other ruminants and other breeds of sheep. CT scan provides a comprehensive picture of the components of the structures in the head, especially the nasal cavity and paranasal sinuses in sheep. It is a suitable method for diagnosing various types of neoplasms, trauma, infectious and non-infectious inflammatory diseases in this area.
    Keywords: Anatomy, CT scan, Sheep, Nasal cavity, Sinus
  • Shahram Maleki *, Amir Zakian, Reza Darvish Nia, Vahid Farhadi Nia, Hanieh Bakhtiari Pages 106-122
    Abomasal lesions are one of the well-known factors affecting the health and production of the ruminant, most of which are sub-clinical, and generally unable to be detected. In the present study, the frequency of different types of abomasal lesions in slaughtered cattle of the Golshan industrial slaughterhouse, Khorramabad and its relationship with intrinsic and extrinsic risk factors was evaluated. Abomasum of four-hundred male and female cattle between 1 to 6 years old, were randomly examined to determine the presence of abomasal lesions, from the autumn of 2017 to the summer of 2018. After confirming the presence of the lesion, a tissue sample was obtained for histopathological evaluation. To investigate the relationship between lesions and risk factors, the Chi-square test and regression statistical model were used. The frequency of abomasal lesions was equal to 74.5% (95% CI: 79.2-31). The prevalence of lesions in male was lower than in female cows. The frequency of abomasal lesions has a direct and significant relationship with age. Moreover, the lowest and highest incidence also is related to animals younger than 2 years and older than 4 years old, respectively. There was a statistical relationship between the foreign bodies and the lesions, furthermore, in 39.25% (157 out of 400 cases) of the examined abomasum; the foreign bodies were also found. The frequency of abomasal lesions in summer, autumn, spring, and winter was equal to 87, 77, 70 and 64%, respectively; in addition, it was found that there was a statistically relationship between the occurrence of abomasal lesions and season. Histopathological findings showed that coagulative necrosis, cell infiltration and hemorrhage were directly related to the severity of the lesions and also the presence of condensed connective tissue between the abomasal lesions is an expected finding. Abomasal lesions are affected by the host and environmental risk factors, and there is a large-scale subclinical type of lesions in Lorestan province, which shows the role of the management-breeding system by increasing the incidence of lesions.
    Keywords: Abomasal lesions, Cow, Topography, morphology, histopathology
  • Annahita Rezaie *, Soroush Sabiza, Alireza Ghadiri, Mohammad Asadi Iraee, Annahita Memar Pages 123-127

    Fibroepithelial hyperplasia is a physiological change in mammary glands tissue characterized by a significant increase in the size of one or more mammary glands. The disease is commonly seen in healthy cats and may also be seen in older female cats. This report describes the clinical, radiographic, and microscopic features of a cat with fibroepithelial hyperplasia. A 4-year-old female cat weighing 2.7 kg with a large mass below the abdomen was referred to the veterinary hospital of Shahid Chamran University of Ahvaz. After clinical examination and radiological evaluation, he underwent surgery and the isolated mass was sent to the pathology department. The mass was solid and was observed at the incision of several lobules that had a walnut-like appearance. Under microscopic examination, proliferation of mammary duct epithelial cells and formation of new tubules were significant. Also, a large amount of connective tissue was observed around the formed tubes. Empty spaces were observed between the connecting strands, which indicated edema. It should be noted that no malignant changes were observed. In general, according to clinical, radiological and microscopic characteristics, fibroepithelial hyperplasia was diagnosed. The pathophysiology of fibroepithelial hyperplasia of the mammary gland is not well understood, but most likely sexual hormones play roles in etiology of fibroepithelial hyperplasia.

    Keywords: Fibroepithelial hyperplasia, physiopathological changes, Cat, Breast