فهرست مطالب

نشریه مدیریت منابع انسانی پایدار
پیاپی 7 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سکینه جعفریان، ناهید اوجاقی*، بهبود یاری قلی صفحات 7-27
    هدف

    این پژوهش ادراک تجربیات کارکنان از دورکاری در شرایط کرونایی است .

    روش مطالعه

    روش پژوهش در قالب تحقیق کیفی و از نوع پدیدارشناسانه است و از این رو از بین کارمندان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان با تجربه دورکاری تا نایل شدن به حد اشباع اطلاعات، 12 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه انجام شد. گفتگوها با استفاده از روش کلایزی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که تجربیات کارمندان از دورکاری در شرایط کرونایی را می توان در 6 مضمون کلی، ویژگی های کارکنان (ویژگی های جمعیت شناختی،مسیولیت پذیری، توانایی نظارت و کنترل بر عملکرد خود، داشتن سواد دورکاری، داشتن روحیه انجام وظایف به طور انفرادی، توانایی مدیریت زمان)؛ ویژگی های مدیران (تعهد مدیران به اجرای برنامه های دورکاری، نگرش مثبت به برنامه های دورکاری و حمایت از آن، اعتماد به مسیولیت پذیری کارکنان، توانایی ارزیابی و کنترل) زیرساخت های فناوری (اینترنت پرسرعت، زیر ساخت های امنیتی، سهولت استفاده، دسترس پذیری،متناسب بودن فناوری با شغل مورد نظر)؛ ماهیت شغل (قابلیت اجرا به صورت فردی، عدم نیاز به ارتباطات رو درو، سهولت اندازه گیری نتایج حاصل از آن، برنامه ریزی زمانی منعطف برای انجام آن)؛ عوامل محیطی (مکان فیزیکی مناسب، حمایت خانواده، حمایت سازمان) و فرهنگ سازمانی (فرهنگ مشارکت و تشریک مساعی، فرهنگ نوآوری و تحول، فرهنگ آموزش و توسعه) تقسیم بندی کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که با بررسی تجارب کارکنان از دورکاری در شرایط کرونایی می توان تا حد امکان با تقلیل معایب و مشکلات آن از مزایای آن در جهت توسعه کمی و کیفی و بالا بردن بهره وری سازمان مربوطه اقدام نمود.

    کلیدواژگان: تجربیات کارکنان، دورکاری، شرایط کرونایی، پدیدار شناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
  • حیدر احمدی*، سید یعقوب حسینی، مریم چامیان، حمیدرضا نعمت الهی صفحات 29-50
    مفهوم جذاب دانشگاه کارآفرین معرف دانشگاهی است که فرصت ها، موقعیت ها، فرهنگ ها و رویه های سودمندی را جهت ترغیب و تشویق و پذیرش کارآفرینی دانشجویان و دیگر اعضای دانشگاه فراهم می آورد. هدف از پژوهش شناسایی میزان شاخص های دانشگاه کارآفرین در دانشگاه خلیج فارس بر مبنای مدل گیب می باشد. روش پژوهش پیمایشی و توصیفی است. جامعه آماری پژوهش ترکیبی از مدیران، کارکنان و اساتید دانشگاه است. نمونه ی آماری از طریق فرمول حجم نمونه117 نفر برآورد و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد گیب و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، شاخص های چشم انداز، ماموریت و استراتژی دانشگاه؛ حاکمیت و اداره دانشگاه؛ ساختار و طرح سازمانی دانشگاه؛ چند رشته ای و فرا رشته ای؛ مدیریت ذی نفعان و ارزش های جامعه؛ دانش آموختگان؛ انتقال دانش؛ مرکز رشد و تامین مالی مخاطرات در شرکت های مشتق شده از دانشگاه؛ بین المللی سازی و آموزش کارآفرینانه و آموزش سرمایه گذاری در دانشگاه خلیج فارس در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد، از میان شاخص های دانشگاه کارآفرین، شاخص مدیریت ذی نفعان و ارزش های جامعه بیشترین تاثیر را بر توسعه دانشگاه خلیج فارس به عنوان یک دانشگاه کارآفرین دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دانشگاهی، دانشگاه کارآفرین، مدل گیب، دانشگاه خلیج فارس
  • مقدسه موسی زاده موسوی، اسدالله مهرآرا*، مسعود یوسف زاده صفحات 51-77

    هدف از این پژوهش طراحی الگوی توسعه سیستم مدیریت عملکرد آموزش و پرورش می باشد. این پژوهش از لحاظ جهت  گیری، در مرحله الگوسازی و از نظر هدف کاربردی است و با رویکرد کیفی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق  شامل 15 نفر از مدیران عالی و میانی، معاونین و کارشناسان سازمان آموزش و  پرورش که در زمینه موضوع پژوهش خبره بوده و دارای مدرک تحصیلی دکتری و سابقه مدیریتی بالای 10 سال بودند و خبرگان دانشگاهی مدیریت عملکرد و سیاست گذاری در آموز ش و پرورش نیز دارای سابقه تدریس بالای ده سال و مرتبه علمی استادیار و بالاتر بودند که با روش گلوله برفی انتخاب شدند می باشد. ابتدا با انجام مصاحبه نیمه ساختارمند اقدام به شناسایی و استخراج ابعاد و مولفه های الگوی توسعه سیستم مدیریت عملکرد آموزش و پرورش شده است. سپس از تکنیک دلفی برای بومی سازی مولفه ها و کاهش ورودی ها و همچنین تعیین اهمیت ورودی ها نسبت به هم و جهت ارزیابی، غربالگری و انتخاب شاخص ها به کارگیری شده است. برای انجام این کار پرسشنامه ای با 36 سوال که هر سوال بیانگر یک مولفه می باشد، طراحی گردید و 15 پرسشنامه که به تعداد پاسخ دهندگان می باشد، در اختیار آنها قرار گرفت که تمام پرسشنامه ها جامع و کامل به دست آمد. در نهایت بعد از اتمام دورهای دلفی و با حذف شاخص های مورد توافق پانل خبرگان تعداد 23 شاخص تایید و غربالگری شده است. در بخش طراحی الگو از روش تحلیل مضمون براساس مراحل شش گانه براون و کلارک و نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. الگوی به دست آمده ی پژوهش حاضر دارای هفت بعد شامل: ضرورت های تدوین راهبردها، اهداف و برنامه های آتی مدیریت عملکرد ، بررسی موانع، چالش ها و فرصت های آتی مدیریت عملکرد، ارزیابی و سنجش وضعیت موجود مدیریت عملکرد، اصلاح و توسعه روش های نوین مدیریت عملکرد، بهبود و توسعه زیرساخت های مدیریت عملکرد بر اساس نیازهای آتی، اصلاح و توسعه سطوح مدیریت عملکرد بر اساس زیرساخت های نوین، بررسی و اصلاح و توسعه فرآیندهای نوآورانه مدیریت عملکرد که متناسب با هر سه سطح سازمان، مدیران و کارکنان طراحی شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، سیستم های آموزشی، راهبردها، اهداف، برنامه های آتی
  • محبوبه راحت دهمرده، ناهید امراللهی بیوکی*، علیرضا حاجی حسینی صفحات 79-94
    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل مدیریت سرمایه انسانی جهت دستیابی به نظام اداری مطلوب در دانشگاه آزاد اسلامی زاهدان انجام گرفت. روش پژوهش به صورت آمیخته اکتشافی است که در بخش کیفی با روش داده بنیاد و در بخش کمی به صورت توصیفی پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری شامل اساتید ، مدیران و معاونان ، دانش آموختگان و مطلعین در ارتباط با مدیریت سرمایه انسانی و نظام اداری می باشد که در بخش کیفی تعداد 12 نفر به صورت هدفمند و در بخش کمی تعداد 100 نفر به صورت در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه پژوهشگر بود. داده های گردآوری شده در بخش کیفی با روش تحلیل داده بنیاد و در قالب سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بخش کمی با آزمون فریدمن و آزمون تی تک نمونه ای انجام گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که عوامل ساختاری، فرایند مدیریت منابع انسانی، توان داخلی و مهارت های مدیران به عنوان شرایط علی و محیط خارجی، محیط داخلی و محیط حمایتی به عنوان شرایط زمینه ای مدیریت سرمایه انسانی را تحت تاثیر قرار می دهند و منابع سازمانی، رفتار کارکنان و عوامل فرابخشی در این فرایند به عنوان مداخله گر عمل می کند. راهبردهای شناسایی شده در قالب راهبردهای خرد و کلان بود و پیامدهای حاصل از مدل در سه سطح پیامدهای فردی، سازمانی و اجتماعی ارایه گردید. براساس نتایج تحقیق و اولویت های مفاهیم تحقیق، پیشنهادهایی به منظور بکارگیری نتایج تحقیق ارایه گردید.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه انسانی، نظام اداری، منابع انسانی، ساختار سازمانی
  • علیرضا رجبی پور میبدی*، سید علی کوشازاده، زهره السادات دعائی، فهیمه فرقانی، علی جمدی صفحات 95-114

    در جامعه اسلامی، یک سازمان باید عملکرد کارکنان و عملکرد سازمانی را تحت هدایت آموزه های اسلامی حفظ و ارزیابی کند. اگرچه در سال های اخیر مطالعاتی در این حوزه صورت گرفته، سنتز دانشی به منظور نتیجه گیری درباره ماهیت تکاملی این موضوع و توسعه تیوری های آن انجام نشده است.روش انجام این پژوهش به صورت مرور سیستماتیک است. این روش به صورت نظام مند برای خلاصه کردن شواهد در مورد سوالات با طرح مطالعه دقیق و جامع تعریف می شود. پس از بررسی روش های مختلف مرور نظام مند در حوزه سیستم های اطلاعاتی از یک فرآیند هشت مرحله ای برای مرور نظام مند مبانی نظری استفاده شده است. بدین منظور 105 مقاله از سال 2000 تا 2021 مورد بررسی قرار گرفت و پس از گزینش مقالات، 94 مقاله شناسایی و طبقه بندی شدند.یافته ها نشان دهنده تمرکز مقالات سطح تیوری های خاص و نبود مقالات در حوزه هستی شناسی و فرضیات پایه است. این مطالعه به محققان جهت درک بهتر روند پژوهش های صورت گرفته، آشنایی با مفاهیم و مولفه ها و شناسایی شکاف پژوهشی موجود کمک شایان توجهی خواهد کرد.اخلاق کار در اسلام، انتظارات از روابط فرد نسبت به رفتار او در کار را تشکیل می دهد. این شامل مسیولیت، همکاری، تعهد، فداکاری، خلاقیت و روابط اجتماعی او می شود. اخلاق کار اسلامی (IWE) مفهوم مهمی است که الگوی کاری کارکنان در سازمان ها را تحت تاثیر قرار می دهد زیرا مستلزم تلقین اصول اسلامی در رفتار و عملکرد کارکنان است.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق کار اسلامی، مرور نظام مند، مطالعات کمی، متغیر مداخله گر
  • مریم رحیمی، وجه الله قربانی زاده، میرعلی سید نقوی صفحات 115-149

    این مقاله حاصل پژوهشی است که با هدف سنجش ادراک منابع انسانی مدارس ابتدایی شهر اصفهان از ابعاد فرهنگ سازمان یادگیرنده انجام شده است. روش تحقیق حاضر، توصیفی- پیمایشی بوده و تعداد 5346 نفر به عنوان جامعه آماری شامل کلیه مدیران، معلمان و معاونان زن و مرد شاغل در مدارس ابتدایی دولتی (دخترانه و پسرانه) شهر اصفهان است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی چند مرحله ای، دو خوشه (ناحیه سه و پنج) اداره آموزش و پرورش شهر اصفهان و سپس 48 مدرسه ابتدایی به صورت تصادفی انتخاب و ارزیابی شدند. در این پژوهش، با استفاده از پرسشنامه ابعاد فرهنگ سازمان یادگیرنده واتکینز و مارسیک (1997)، تعداد 405 نمونه جمع آوری و تحلیل شد. روایی و پایایی پرسشنامه پژوهش با استفاده از روایی همگرا، روایی واگرا، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شده است. درواقع هفت بعد مدل مفهومی در این تحقیق، با استفاده از 21 شاخص (گویه) و در مقیاس پنج درجه ای لیکرت مورد سنجش قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که وضعیت مدارس ابتدایی نواحی منتخب شهر اصفهان، نسبت به همه ابعاد فرهنگ سازمان یادگیرنده (به جز بعد توانمندسازی)، حد متوسط رو به بالا است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که برازش مدل مفهومی با استفاده از انواع شاخص های مقتصد، مطلق و مقایسه ای، تایید شده و حد نصاب لازم حاصل شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ یادگیری، سازمان یادگیرنده، یادگیری تیمی، رهبری استراتژیک، توانمندسازی
  • امیرحسین اخروی*، سمیرا ابراهیمی، افسانه حسین زاده صفحات 151-171
    اطمینان از عملکرد مناسب مراکز درمانی در شرایط بحران، مسیله مهمی است. تاب آوری سازمانی به توانایی سازمان در انطباق با شرایط پیش بینی نشده و انطباق پذیری با موقعیت های بحرانی تعریف می شود. بنابراین تاب آوری سازمانی نوعی آینده نگری نسبت به رویارویی با عدم قطعیت و تلاش در راستای اجرای تغییرات در سازمان می باشد. هدف اصلی مقاله حاضر، طراحی مدل جامع تاب آوری مراکز درمانی از طریق شناسایی عوامل موثر بر تاب آوری این مراکز می باشد. روش مطالعه این پژوهش برای بهبود عملکرد مراکز درمانی، مدل سازی عملکرد از منظر مهندسی تاب آوری است. از این رو در این پژوهش، از نظرات 12 متخصص از جمله مدیران و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در قالب پرسشنامه استفاده شده و با تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری، به مرحله اجرا در آمده است. این تکنیک براساس پارادایم تفسیری جهت شناسایی روابط بین متغیرهای زیربنایی و چندوجهی تاب آوری سازمانی استفاده شده است. طبق بررسی ادبیات تحقیق عوامل موثر بر تاب آوری مراکز بهداشت و درمان، چیدمان بیمارستان، آموزش، سیستم حمل و نقل، سیستم ارتباطات و فناوری اطلاعات، ظرفیت و امکانات، پاسخگویی، هماهنگی، لجستیک و تامین کننده، سرمایه های انسانی و سیستم مدیریت می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که سیستم ارتباطات و فناوری اطلاعات، کلیدی ترین و پایه ای ترین عامل فعلی برای تاب آوری این مرکز درمانی است. انتظار می رود از نتایج پژوهش حاضر، مدیران و تصمیم گیرندگان حوزه بهداشت کشور بتوانند برای برنامه ریزی بهتر استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: تاب آوری، بحران، مراکز بهداشت و درمان، سیستم ارتباطات و فناوری اطلاعات، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • محمدتقی قندهاری*، سعید عابسی، حسن الوداری صفحات 173-190

    رهبری همنوا بر وجود رهبرانی با هوش هیجانی بالا اشاره دارد که با ایجاد حس خوش‎بینی، همدلی و شفقت با افراد، الهام بخشی و ایجاد طنین مثبت در سازمان قادرند ضمن تقویت روحیه کارکنان منجر به ارتقای توانمندی فردی و گروهی در سازمان گردند. در پژوهش حاضر، که از منظر رویکرد پژوهشی کیفی می باشد، نقش این سبک رهبری بر خودکارآمدی افراد به عنوان یکی از مهم ترین سازه های رفتار سازمانی مثبت گرا و مکانیسم های نفوذ بر خود، بررسی و تبیین گردید. در این پژوهش، با استفاده از راهبرد نظریه ی مفهوم سازی داده بنیاد، و بر اساس فرآیند سه مرحله ای کدگذاری نظری، و نیز با استفاده از داده های حاصل از 21 مصاحبه‎ی عمیق با مدیران شرکت‎های منتخب دانش‎بنیان شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان و نیز اساتید دانشگاهی، مدلی مفهومی از نقش رهبری همنوا بر خودکارآمدی مدیران و خودکارآمدی جمعی کارکنان در سازمان های دانش بنیان، ارایه گردید. همچنین ابعاد و مولفه های خودکارآمدی مدیر به عنوان مقوله ی محوری، عوامل موثر بر آن، و پیامدهای سازمانی خودکارآمدی افراد شناسایی شدند. در نهایت ضمن ارایه ی مدلی جامع، 7 فرضیه اصلی و 13 فرضیه فرعی از روابط میان متغیرهای پژوهش استخراج گردید.

    کلیدواژگان: رهبری همنوا، خودکارآمدی مدیر، خودکارآمدی جمعی کارکنان، سازمان دانش بنیان
  • محدثه میجانی، حمید زارع*، حسین خنیفر صفحات 191-213
    نسل جدیدی که امروزه سازمان ها با آن روبه رو شده اند و باید خودشان را برای ورودشان آماده کنند نسل Z است. مدیران باید هم ویژگی های فردی این نسل را درک کنند و هم بدانند چگونه آنها را مدیریت کنند. پژوهش حاضر به دنبال ارایه الگوی مناسب مدیریت منابع انسانی برای نسل نوی کارکنان در سازمان های حوزه IT با استفاده از نظریه داده بنیاد است. گردآوری داده ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 مدیر منابع انسانی و 20 کارمند نسل Z انجام شد. در پژوهش حاضر پس از مصاحبه با گروه های هدف، نتایج در قالب مدل استراوس و کوربین در شش دسته اصلی عوامل علی، زمینه ای، مداخله گر (میانجی)، مقوله محوری، استراتژی ها (راهبرد) و پیامدهای به کارگیری مدل منابع انسانی نسل نو کارکنان طبقه بندی شدند. در همین راستا سه عامل زمینه ای از جمله؛ فراهم بودن زیرساخت ها، ترجیحات آموزشی و توسعه ای و محیط کاری حمایت کننده شناسایی شدند. همچنین برای عوامل علی پنج عامل اصلی؛ فرهنگ (پذیرش فرهنگ سازمانی)، عوامل اقتصادی، عوامل سازمانی، ساختار مشوق خلاقیت و نوآوری رهبری شناسایی شدند. راهبردها شامل: سیاست های جبران خدمات و سیاست های جذب و استخدام هستند. برای عوامل مداخله گر نیز دو عامل اصلی عوامل مربوط به کارکنان و عوامل مربوط به سازمان شناسایی شدند. و در نهایت نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که در صورت به کارگیری مدل منابع انسانی برای نسل نو کارکنان، این امر سه پیامد اصلی در پی خواهد داشت که شامل؛ پیامدهای مالی و اقتصادی، پیامدهای مدیریتی و پیامدهای فراسازمانی هستند.
    کلیدواژگان: الگوی منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی، نسل، نسل Z کارکنان، رویکرد د اده بنیاد
  • سید محمد موسوی جد*، آرمان احمدی زاد، سید مهدی حسینی، حیدر محمدی صفحات 215-232
    یکی از اهداف اصلی هر سازمان، داشتن کارکنانی کارآمد، متعهد و پویا است. به همین دلیل سیاست های منابع انسانی در فرآیند مدیریت استراتژیک شرکت از اهمیت حیاتی برخوردار است. مدیران باید چالش استفاده از تفکر مدیریت استراتژیک پایدار را پذیرفته و با تبدیل ادراک سنتی و رایج از محدوده وظایف سنتی در حوزه منابع انسانی، یعنی انجام کارهای اداری، به مفاهیم جدیدی همچون مشارکت استراتژیک و ارزیابی متوازن منابع انسانی دست یابند. هدف این پژوهش تشخیص نقش شایستگی های سرمایه انسانی در مدیریت استراتژیک پایدار در شرکت لاستیک بارز کردستان است. از لحاظ هدف این پژوهش از نوع کاربردی و همچنین از لحاظ مبنای اطلاعات و داده در چارچوب رویکرد پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارشناسان شرکت بارز استان کردستان به تعداد 70 نفر می باشد. از بین این جامعه تعداد 60 داوطلب (نمونه) به صورت تصادفی آسان برای پاسخ به پرسشنامه محقق ساخته طراحی شده انتخاب شدند. در نهایت جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزارهای SPSS و SmartPLS استفاده شده است. یافته های پژوهش در دو بخش توصیفی و استنباطی ارایه شده است. نتایج نشان داد که شایستگی های سرمایه انسانی بر استراتژی سازمانی، مدیریت پایدار و استراتژی سازمانی بر مدیریت استراتژیک و همچنین مدیریت پایدار بر مدیریت استراتژیک تاثیر مثبت و معناداری دارند. در میان ابعاد متغیرهای پژوهش نیز بیش ترین تاثیر را مزیت رقابتی بر مدیریت استراتژیک پایدار داشت. پیشنهاد می شود که شرکت لاستیک بارز در تدوین استراتژی های خود کارکنان خود را دخیل نماید چرا که ضامن اجرای استراتژی تعهد کارکنان در قبال استراتژ های طراحی شده است.
    کلیدواژگان: شایستگی منابع انسانی، مدیریت استراتژیک، مدیریت پایدار، استراتژی سازمانی
  • شبنم زرجو، علی اصغر پورعزت* صفحات 233-261

    هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی و کشف عوامل کاهنده ی بدبینی سازمانی و مهار آن با تاکید بر سرمایه اجتماعی است. پژوهش حاضر از حیث رویکرد کیفی است و از منطق استقرایی پیروی می کند. از حیث هدف کاربردی و توسعه ای است. جامعه هدف و مشارکت کنندگان پژوهش شامل خبرگان دانشگاه پیام نور استان گیلان می باشد که تعداد 20 نفر به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در جهت گردآوری داده های پژوهش از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده ی حاصل از پژوهش از نرم افزار کیفی MaxQda استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از سه مفهوم برخاسته از سرمایه اجتماعی است این مفاهیم عبارتند از ساختاری، مراوده ای و کارکردی که در دل هر کدام زیر مفاهیمی نهفته است که در مهار بدبینی سازمانی می تواند نقش به سزایی ایفا نماید. در نهایت نتایج پژوهش نشان داد که بدبینی سازمانی را می توان با رعایت عوامل و اقداماتی از قبیل، ایجاد ساختار منعطف سازمانی، افزایش بوروکراسی زدایی، توانمندسازی ساختاری، ارزیابی عملکرد مبتنی بر شایستگی، استقرار سیستم مدیریت مبتنی بر هدف، استقرار فرهنگ مبتنی بر اعتماد، افزایش اعتماد و پایبندی به اخلاقیات، توسعه اخلاق حرفه ای در میان کارکنان، ایجاد فرصت های برابر برای توسعه کارکنان، توسعه مراودات بین فردی، بهبود مراودات بین مدیران و کارکنان، تصمیم گیری مشارکتی، ارتقاء گروه های غیر رسمی درون سازمانی، بهبود هویت سازمانی، مهار و کاهش داد و از این طریق بر بهبود سرمایه اجتماعی افزود.

    کلیدواژگان: بدبینی سازمانی، سرمایه اجتماعی، عوامل کارکردی سرمایه اجتماعی، عوامل مراوده ای سرمایه اجتماعی، عوامل ساختاری سرمایه اجتماعی
  • پیمان اکبری*، مرضیه دهقانی زاده، مهدی پناهی صفحات 263-281
    هدف این پژوهش تاثیر دوسوتوانی سازمانی، جهت گیری کارافرینانه سبز و عملکرد زیست محیطی با تاکید بر نقش تعدیل گر مسیولیت اجتماعی درک شده شرکت می‏باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری (300نفر) کارکنان شرکت فراسان استان فارس بوده که با فرمول کوکران (169نفر) به روش غیراحتمالی در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‏ها، پرسشنامه‏ بود، روایی و پایایی مدل اندازه گیری نیز خوب گزارش شد. نتایج فرضیات نشان داد که دوسوتوانی سازمانی بر جهت گیری کارآفرینی سبز تاثیر دارد، جهت گیری کارآفرینی سبز بر عملکرد زیست محیطی تاثیر دارد، همچنین جهت گیری کارآفرینی سبز می‏تواند نقش میانجی‏گری را در تاثیرگذاری دوسوتوانی سازمانی بر عملکرد زیست محیطی ایفا کند در نهایت مسیولیت اجتماعی درک شده نیز می‏تواند نقش تعدیل‏گری متوسطی را در تاثیرگذاری دوسوتوانی سازمانی بر جهت گیری کارآفرینی سبز داشته باشد. با وجود مدل طراحی می توان انتظار داشت که شرکت مذکور بتواند به منظور پیشبرد عملکرد زیست محیطی اش به دوسوتوانی سازمانی توجه کافی داشته باشد. همچنین شرکت مذبور اگر بخواهد عملکرد زیست محیطی اش را بهتر ارتقا دهد باید بتواند به نقش جهت گیری کارافرینانه سبز توجه کافی را داشته باشند. مسیولیت اجتماعی درک شده نیز می تواند در این زمینه کمک کننده باشد به شرطی که شرکت مذکور کمتر به فکر کاهش مسیولیت اجتماعی درک شده برآید اگر نتواند جلوی کاهش این متغیر را بگیرد، اثرات جبران ناپذیری را بر پیکره شرکت می زند.
    کلیدواژگان: دوسوتوانی سازمانی، جهت گیری کارافرینانه سبز، عملکرد زیست محیطی، مسئولیت اجتماعی درک شده شرکت
|
  • SAKINEH JAFARIAN, Nahid Ojaghi *, Behboud Yarigholi Pages 7-27
    Objective

    The aim of this study was to understand the employees' experiences of teleworking in coronary conditions.

    Methods

    The study was a phenomenological qualitative research. The participants in the study included 12 employees of Azerbaijan Shahid Madani University with experience in teleworking who were selected using purposeful sampling and interviewed. Discussions were analyzed using Colaizzi’s method.

    Results

    Totally, 6 basic concepts were extracted from the interviews including: Employee characteristics(Demographic characteristics, responsibility, ability to monitor and control one's own performance, having telework literacy, having the spirit to perform tasks individually, ability to manage time): managers characteristics(managers' commitment to implementing telework programs, positive attitude towards telework programs and their support, trust in the responsibility of employees, ability to evaluate and control); technology infrastructure(high-speed internet, security infrastructure, ease of use, accessibility, compatibility of technology with the desired job); job nature(Ability to implement individually, no need for face-to-face communication, ease of measuring the results, flexible time planning to do it);environmental factors(suitable physical location, family support, organization support) and organizational culture(Participation culture, culture of innovation and transformation, culture of education and development).

    Conclusion

    The results of this study showed that by examining the employees' experiences of telecommuting in coronary conditions, it is possible to reduce its disadvantages and problems as much as possible in order to develop quantitatively and qualitatively and increase the productivity of the relevant organization.

    Keywords: employees' experiences, telework, coronary conditions, phenomenological, Azerbaijan Shahid Madani University
  • Heidar Ahmadi *, Seyed Yaghoub Hosseini, Maryam Chamiyan, Hamidreza Nematollahi Pages 29-50
    The attractive concept of an entrepreneurial university represents a university that provides opportunities, situations, cultures and beneficial procedures to encourage and accept entrepreneurship among students and other members of the university. The purpose of the research is to identify the indicators of entrepreneurial university in Persian Gulf University based on Gibb's model. The research method is survey and descriptive. The statistical population of the research is a combination of managers, employees and professors of the university. The statistical sample was estimated through the formula of the sample size of 117 people and were selected by available sampling method. To collect data, standard Gibb questionnaire was used and SPSS software was used for data analysis. The results show that the indicators of the university's vision, mission and strategy; governance and administration of the university; The structure and organizational plan of the university; Multidisciplinary and transdisciplinary; Management of stakeholders and community values; graduates; knowledge transfer; Center for growth and risk financing in university-derived companies; Internationalization and entrepreneurial education and investment education in Persian Gulf University are in an unfavorable situation. The results of the research show that among the indicators of entrepreneurial university, the indicator of stakeholder management and community values has the greatest impact on the development of Persian Gulf University as an entrepreneurial university.
    Keywords: Entrepreneur University, Academic entrepreneurship, Gibbs Model, Gulf University
  • Moghadaseh Mousazadeh, Moghadeseh Mehrara *, Masoud Yousef Zadeh Pages 51-77

    The aim of research is to explain the development model of education performance management system. Concentration to the performance system can play a key role in the development of educational systems Therefore, comprehensive, credible and valid structure design will be a necessary step in this regard. In terms of purpose, this study is an application that has been done by exploratory composite method. In literature, the documentary review method was used and using its results, in-depth interviews was done with 15 experts which were selected by the snowball method. After recording the interviews, the data was qualitatively analyzed by content analysis method. Then, by distributing and collecting the questionnaire among the experts, the data obtained from the questionnaire was analyzed using Excel and Expert Choice software. Finally, the research model was designed by library, internet sources, interviews and experts' opinions, and the dimensions and components of the research were weighted and prioritized using the hierarchical analysis method. The obtained model has seven dimensions: the necessity of formulating strategies, goals and future plans of performance management, examining obstacles, challenges and future opportunities of performance management, evaluating and measuring the current situation of performance management, reforming and developing new methods of performance management, improving and developing infrastructures performance management based on future needs, modification and development of performance management levels based on new infrastructures, review, modification and development of innovative performance management processes and 23 indicators that are designed according to three levels of the organization, managers and employees.

    Keywords: Performance management system, education, AHP
  • Mahboobeh Rahat Dehmordeh, Nahid Amrollahi Bioki *, Alireza Haji Hosseini Pages 79-94
    The present research was conducted with the aim of providing a human capital management model to achieve the desired administrative system in Zahedan Islamic Azad University. The research method is a mixed exploratory one that was conducted in the qualitative part with the foundation data method and in the quantitative part as a descriptive survey. The statistical population includes professors, managers and assistants, graduates and informants related to human capital management and administrative system, 12 people in the qualitative part and 100 people in the quantitative part were selected as samples. . The data collection tool was semi-structured interview in the qualitative part and the researcher's questionnaire in the quantitative part. The collected data were conducted in the qualitative part with the Foundation's data analysis method and in the form of three stages of open, central and selective coding, and in the quantitative part with Friedman's test and sample T-Tech test. The findings of the research showed that structural factors, human resource management process, internal power and skills of managers as causal conditions and external environment, internal environment and supportive environment as background conditions affect human capital management and organizational resources. , the behavior of employees and trans-departmental factors act as intervenors in this process. The identified strategies were in the form of micro and macro strategies and the consequences of the model were presented in three levels of individual, organizational and social consequences.
    Keywords: Human capital management, administrative system, human resources, Organizational Structure
  • Alireza Rajabipoor Meybodi *, Seyed Ali Koushazadeh, Zohre Sadat Doaei, Fahimeh Forghani, Ali Jamadi Pages 95-114

    In an Islamic society, an organization must maintain and evaluate the performance of employees and organizational performance under the guidance of Islamic teachings. Although studies in this field have been conducted in recent years, research trends are not clear due to the short time of introduction and development of this technology, in addition, knowledge synthesis has not been done to conclude about the evolutionary nature of this issue and develop its theories. This study used the paradigm funnel method to fill this gap and investigate the research. For this purpose, 105 articles from 2000 to 2021 were reviewed and after selecting the articles, 94 articles were identified and classified. The findings indicate the focus of articles on the level of specific theories and the lack of articles in the field of ontology and basic hypotheses. This study will help researchers to better understand the research process, familiarity with the concepts and components and identify the existing research gap. Work ethic in Islam is the expectations of a person's relationship to his behavior at work. This includes his responsibility, cooperation, commitment, sacrifice, creativity and social relationships. Islamic work ethic (IWE) is an important concept that affects the work pattern of employees in organizations because it requires the introduction of Islamic principles in the behavior and performance of employees.

    Keywords: Ethics, Islamic work ethics, Systematic review, quantitative studies, intervening variable
  • Maryam Rahimi, Vajhollah Ghorbanizadeh, Mirali Seyyed Naghavi Pages 115-149

    This article is the result of research that was conducted to measure the perception of human resources of primary schools in Isfahan city from the dimensions of the culture of the learning organization and is based on the seven-dimensional model of Watkins and Marsik. The present research method was a descriptive survey. The statistical society consists of all managers, teachers, and deputies female and male working in public primary schools (girls and boys) in Isfahan city, the number of 5346 was reported. Using the multi-stage random cluster sampling method, two clusters (areas three and five) of Isfahan city department of education and then 48 primary schools were randomly selected and evaluated. In this research, by using the learning organization culture dimensions questionnaire of Watkins and Marsik (1997), 405 samples were collected and analyzed. The validity and reliability of the research questionnaire have been confirmed using convergent validity, divergent validity, Cronbach's alpha, and combined reliability. This study's seven dimensions of the conceptual model were measured using 21 indicators (items) on a five-point Likert scale. Findings showed that the situation of primary schools in selected areas of Isfahan city, compared to all the characteristics of the culture of the learning organization (except for the empowerment dimension), is above the average. The results of the research indicate that the fit of the conceptual model has been confirmed by using a variety of Parsimonious fit indexes, Absolute, and Comparative and the necessary quorum has been achieved.

    Keywords: Learning culture, Learning organization, Team learning, Strategic leadership, Empowerment
  • Amirhosein Okhravi *, Samira Ebrahimi, Afsaneh Hosein Zadeh Pages 151-171
    Medical centers are important facilities and play an important role after crises and disasters. These centers must be able to adapt quickly to catastrophic events such as natural and man-made disasters, because the number of deaths and injuries caused by disasters is affected by the way medical centers provide services to the people. Therefore, ensuring the proper functioning of medical centers in crisis situations is an important issue.The main purpose of this article is To design a comprehensive resilience model of medical centers by identifying the factors affecting the resilience of these centers.Our approach to improving the performance of medical centers is performance modeling from the perspective of resilience engineering. Therefore, in this study, the opinions of 12 experts, including managers and staff of Mashhad University of Medical Sciences, have been used and interpretive structural modeling technique has been implemented.According to the literature review, factors affecting the resilience of health centers, hospital layout, education, transportation system, communication system and information technology, capacity and facilities, accountability, coordination, logistics and suppliers, human capital and Is a management system.The results of this study show that the communication system and information technology is the key and the most basic factor for the resilience of this medical center. It is expected that the results of the present study, managers and decision makers in the field of health can be used for better planning.
    Keywords: Resilience, crisis, health centers, Communication system, information technology, Interpretive structural modeling
  • MohammadTaghi Ghandehari *, Saeed Abesy, Hasan Alvedari Pages 173-190

    resonant leadership refers to the existence of leaders with high emotional intelligence who, by creating a sense of optimism, empathy and compassion with people, inspiring and creating a positive resonance in the organization, while strengthening the morale of the employees, lead to the improvement of individual and group capabilities in the organization. In the current research, the role of this leadership style on the self-efficacy of people as one of the most important structures of positive organizational behavior and self-influence mechanisms was investigated and explained. In this qualitative research, using the strategy of Grounded Theory, and based on the three-step process of theoretical coding, and also using the data from 21 in-depth interviews with managers of selected knowledge-based companies and university professors, a conceptual model of the role of resonant leadership on the self-efficacy of managers and employee's collective self-efficacy in knowledge-based organizations was presented. Also, the dimensions and components of the manager's self-efficacy were identified as the central category, the factors affecting it, and the organizational consequences of people's self-efficacy. Finally, while presenting a comprehensive model, 7 main hypotheses and 13 sub-hypotheses were extracted from the relationships between research variables.

    Keywords: Resonant leadership, Manager self-efficacy, Employee's collective self-efficacy, Knowledge-based organization
  • Mohaddeseh Mijani, Hamid Zare *, Hossein Khanifar Pages 191-213
    The new generation that organizations are facing today and must prepare themselves for their entry is Z Generation. Managers must both understand the individual characteristics of this generation and know how to manage them. The current research seeks to provide a suitable model of human resource management for Z generation employees in IT organizations. Data collection was done by using the snowball sampling method to select experts and through semi-structured interviews with 15 human resource managers and 20 employees of Z generation to analyze the qualitative data collected from the interviews with managers of IT companies. In the framework of the grounded theory strategy, the method of continuous comparison analysis is used. The results were classified in the form of Strauss and Corbin's model in six main categories of causal factors, contextual factors, intervening (mediating), central category, strategies (strategy) and the consequences of applying the human resources model of the new generation of employees. Finally, the results of the research showed that if the human resources model is used for the new generation of employees, this will have three main consequences, which include; Financial and economic consequences are management consequences and extra-organizational consequences.
    Keywords: human resources model, Human Resources Management, generation, Z generation employees, GT approach
  • Seyed Mohammad Mosavi Jad *, Arman Ahmadizad, Seyed Mehdi Hossaeni, Haydar Mohammadi Pages 215-232
    One of the main goals of any organization is to have efficient, committed and dynamic employees. For this reason, human resource policies are of vital importance in the company's strategic management process. Managers should accept the challenge of using sustainable strategic management thinking AND balanced evaluation of human resources. The purpose of this research is to identify the role of human capital competencies in sustainable strategic management in Kurdistan Barez Rubber Company. In terms of the purpose of this research, it is of an applied type and also in terms of the basis of information and data in the framework of a survey approach. The statistical population of this research includes all the experts of Barez company in Kurdistan province, numbering 70 people. From among this population, 60 volunteers (samples) were selected randomly to answer the questionnaire designed by the researcher. Finally, SPSS and SmartPLS software were used to analyze the data. The research findings are presented in two descriptive and inferential sections. The results showed that human capital competencies have a positive and significant effect on organizational strategy, sustainable management, and organizational strategy on strategic management, as well as sustainable management on strategic management. among the dimensions of research variables, competitive advantage had the most impact on sustainable strategic management. It is suggested that Barez Rubber Company involves its employees in formulating its own strategies, because it is the guarantor of the implementation of the strategy of the employees' commitment to the designed strategies.
    Keywords: human resource competence, Strategic management, sustainable management, organizational strategy
  • Shabnam Zarjou, AliAsghar Pourezzat * Pages 233-261

    The purpose of the current research is to identify and discover the reducing factors of organizational pessimism and its will with an emphasis Social capital.The current research is qualitative in nature and follows inductive logic. It is practical and developmental in terms of purpose. The target community and participants of the research include experts from Payam Noor University in Guilan province, 20 of whom were selected by snowball sampling until theoretical adequacy was reached. Semi-analytical interview tools were used to collect research data and Maxqda qualitative software was used to analyze the data collected from the research.The findings of the research indicate three concepts arising from social capital, these concepts are structural, relational and functional.The results of the research showed that organizational pessimism can be eliminated by following factors and measures such as creating a flexible organizational structure, increasing de-bureaucratization, structural empowerment, performance evaluation based on competence, establishing a goal-based management system, establishing a trust-based culture, and increasing trust. and adhering to ethics, developing professional ethics among employees, creating equal opportunities for employee development, developing interpersonal relationships, improving relationships between managers and employees, collaborative decision-making, promoting informal groups within the organization, improving organizational identity, curbing and reducing And in this way, in addition to improving the social capital among professors, employees and students, it prevented the occurrence of unwanted consequences that may sometimes originate from pessimism and mistrust of the organization.

    Keywords: Organizational Pessimism, social capital, Functional Factors of Social Capital, Interaction Factors of Social Capital, Structural Factors of Social Capital
  • Peyman Akbari *, Marziye Deghanizade, Mehdi Panahi Pages 263-281
    The purpose of this research is the effect of OA, GEO and environmental performance with an emphasis on the moderating role of the PSR of the company. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of nature and method. The statistical population (300 people) was the employees of Farasan company, who were selected using Cochran's formula (169 people) in a non-probability method. The data collection tool was a questionnaire, and the validity and reliability of the measurement model was reported well. The results of the hypotheses showed that OA has an effect on green entrepreneurship orientation, green entrepreneurship orientation has an effect on environmental performance, and green entrepreneurship orientation can play a mediating role in influencing OA on environmental performance. Finally, the PSR of the company can also have a moderate moderating role in the influence of OA on green entrepreneurship orientation. Despite the design model, it can be expected that the mentioned company can pay enough attention to OA in order to advance its environmental performance. Also, if the said company wants to improve its environmental performance, it should be able to pay enough attention to the role of GEO. The PSR of the company can also help in this field, provided that the said company is less concerned about reducing the PSR of the company, if it cannot stop the reduction of this variable, it will have irreparable effects on the company body .
    Keywords: Organizational Ambidexterity, green entrepreneurial orientation, Environmental Performance, perceived social responsibility