فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 33 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 25
|
  • احمدرضا اقتصادی*، فرامرز نودهی صفحات 7-30
    دوره کارشناسی ناپیوسته دانشگاه فرهنگیان با هدف ارتقای دانش، مهارت و نگرش معلمانی که با مدرک کاردانی تدریس می کنند، برگزار می شود. با توجه به اهمیتی که انجام موفق این دوره دارد، این پژوهش به ارزشیابی این دوره ها در ابعاد مختلف بر اساس الگوی ارزشیابی سیپ می پردازد. بدین منظور با 6 نفر از کارشناسان و مسیولان، 6 نفر از استادان و 6 نفر از دانشجویان این دوره درباره بافت، درون داد، فرایند و برون داد این دوره مصاحبه شد و اسناد مربوط به این دوره ها تجزیه و تحلیل شد. بر اساس یافته های مصاحبه و مطالعات مشابه در ارزشیابی برنامه های درسی، پرسشنامه ای تدوین و پس از بررسی پایایی و اعتبار آن در اختیار 187 نفر از دانشجویان این دوره در استان خراسان رضوی قرار گرفت. پرسشنامه دیگری نیز به منظور ارزشیابی برون داد در اختیار 77 نفر دانشجویان سال آخر و دانش آموختگان این دوره ها قرار گرفت. نتایج دادهای کمی که با آزمون تی تک نمونه ای تحلیل شده حاکی از مطلوبیت ابعاد مختلف برنامه است. اما نتایج داده های کیفی نشان می دهد در ابعاد، درون داد، فرایند و برون داد این دوره ها نیازمند توجه و بازنگری هستند. در پایان، با توجه به توصیه های بیست نفر از استادان و کارشناسان الگویی برای بهترشدن ابعاد مختلف برنامه دوره کارشناسی ناپیوسته دانشگاه فرهنگیان ارایه شده است.
    کلیدواژگان: بافت، برون داد، دانشگاه فرهنگیان، درون داد، دوره کارشناسی ناپیوسته، فرایند، الگوی سیپ
  • فرهاد علیپور*، محسن رحیمی، ابراهیم اصابت طبری صفحات 31-56
    هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش سبک رهبری بر سلامت سازمانی با توجه به نقش میانجی اعتماد سازمانی بود. جامعه آماری در این تحقیق کلیه مدارس متوسطه شهرستان فریدون شهر بود. 90 مدرسه به شکل تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و 90 مدیر و 195 معلم به سوالات پرسشنامه پاسخ دادند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه های استاندارد و به روش تصادفی ساده جمع آوری شده و با روش مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. روایی پرسشنامه با استفاده از روایی همگرا و واگرا و پایایی سوالات به وسیله بارهای عاملی، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شد. نتایج و یافته های پژوهش حاکی از آن است که سبک رهبری تحول آفرین تاثیر بیشتری بر سلامت سازمانی مدارس نسبت به سبک رهبری تبادلی دارد. همچنین، اعتماد سازمانی به عنوان متغیر میانجی نقش معناداری در رابطه بین سبک رهبری تحول آفرین و تبادلی و سلامت سازمانی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، سبک رهبری، سلامت سازمانی، مدل معادلات ساختاری
  • علیرضا جوان بخت*، حسین خنیفر، علی خاکی صفحات 57-73

    هدف پژوهش حاضر آسیب شناسی دوره های کارورزی معلمان پذیرفته شده از طریق آزمون استخدامی است. مطالعه حاضر در قالب روش کیفی انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل معلمان پذیرفته شده در آزمون استخدامی سال 1397 بود که از بین آن ها به شیوه در دسترس و با رعایت قاعده اشباع نظری نمونه گیری انجام شد. در همین راستا، با 12 نفر از افراد شرکت کننده در دوره کارورزی مصاحبه به عمل آمد و نتایج مصاحبه از طریق تحلیل محتوا بررسی شد. براساس نتایج، مصاحبه شوندگان عدم استفاده از کارورز در نقش تعیین شده، عدم پذیرش کارورز در مدرسه، عدم تعیین معلمان راهنمای ماهر و توانمند، محدودبودن آموزش کارورزی به شیوه تدریس در مدارس شهری و تک پایه، عدم برنامه ریزی مناسب و ضعف نظارت از سوی اساتید راهنما و معلمان راهنما، کمبود امکانات اجرایی و فعالیت بدون کارمزد را به عنوان نقاط ضعف و افزایش اعتماد به نفس و کاهش استرس در اداره کلاس و آشنایی با محیط مدرسه و کلاس را به عنوان نقاط قوت دوره ها بیان کردند. در مجموع، یافته های پژوهش بر ضعف در اجرای دوره های کارورزی و از سوی دیگر آشناسازی افراد با شغل معلمی تاکید کرد.

    کلیدواژگان: آزمون استخدامی، کارورزی، معلمان
  • خسرو نظری*، امیر موسوی صفحات 75-103
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش رهبری معنوی و خودکارآمدی مدیران در چابکی سازمانی مدارس متوسطه شهر اندیمشک انجام گرفته است. روش انجام پژوهش، توصیفی - پیمایشی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل مدیران مدارس متوسطه اول و دوم به تعداد 218 نفر که با روش نمونه گیری تصادفی نسبی چندمرحله ای 136 نفر انتخاب شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه های رهبری معنوی فرای، خودکارآمدی شرر و چابکی سازمانی شریفی و ژانگ بود. از روش های آماری آزمون تی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره همزمان استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تک گروهی نشان داد میانگین رهبری معنوی، خودکارآمدی و چابکی سازمانی بالاتر از حد متوسط (3) و در وضعیت مطلوبی است. آزمون تی گروه های مستقل نشان داد تفاوت معناداری بین مدیران زن و مرد در رهبری معنوی، خودکارآمدی و چابکی سازمانی وجود ندارد. آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین این سه متغیر رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج رگرسیون چندمتغیری همزمان نشان داد 89/34 درصد از تغییرات چابکی سازمانی از طریق رهبری معنوی و خودکارآمدی قابل پیش بینی است. علاوه بر این، مدل رگرسیون نشان داد ابتدا متغیر خودکارآمدی، سپس، رهبری معنوی توان پیش بینی چابکی سازمانی را دارند. نتایج بیان کننده این است که رهبری توام با معنویت همراه با خودکارآمدی مدیران در باور به توانایی ها، مهارت ها و دانش خود زمینه بهبود و ارتقای چابکی سازمانی مدرسه را فراهم خواهد کرد.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، خودکارآمدی، رهبری معنوی، مدارس متوسطه
  • منصوره بختیاری فایندری، محمود قربانی*، احمد زنده دل، احمد اکبری صفحات 105-134
    تحقیق حاضر با هدف طراحی مدل جانشین پروری مدیران آموزش و پرورش نواحی 7گانه مشهد انجام شده است. این تحقیق از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش، کیفی است و از تکنیک دلفی برای طراحی مدل استفاده شده است. جامعه آماری شامل کلیه اساتید گرو ه های علوم تربیتی و مدیریت و مدیران ارشد ستادی موسسات آموزش عالی و همچنین، مدیران و معاونین آموزش و پرورش نواحی 7گانه مشهد در سال تحصیلی 97-1396 بوده که 81 نفر است. بعد از طراحی مدل مفهومی اولیه براساس مبانی نظری و پیشینه تحقیق حاضر و تحلیل کیفی؛ ابعاد و مولفه های مدل برای 20 نفر از خبرگان ارسال شد و روایی هر یک از سوالات در سه مرحله مختلف دلفی سنجش و پایش شد. همچنین، بعد از اعمال برخی پیشنهادها و اصلاحات مورد نیاز در پرسشنامه تحقیق براساس یافته های حاصله، پرسشنامه نهایی تهیه و تنظیم شد. روایی ابزار تحقیق به صورت روایی صوری و تحلیل عاملی سنجش و ارزیابی شد. ضریب پایایی آلفای کرونباخ بزرگتر از 8/0 بوده که نشان از قابلیت اعتماد (پایایی) بالای ابزار تحقیق دارد. بر اساس یافته های این تحقیق، مدل جانشین پروری در چهار بعد تعیین خط مشی، ارزیابی داوطلب، پرورش داوطلب و ارزیابی اثربخشی شناسایی شده است. الگوی مربوطه شامل نه مولفه بوده که بیشترین تاثیر را بر جانشین پروری دارد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، جانشین پروری، رویکرد کیفی، مدیران آموزش و پرورش
  • مریم عبدالهی مقدم* صفحات 135-151
    هدف پژوهش حاضر، تبیین خردمندی به واسطه نگرش به زمان و زیباشناسی در دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان خرم آباد است. به این منظور، نمونه ای متشکل از 200 دانشجوی دختر بر اساس جدول کرجسی و مورگان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و مقیاس خودارزیابی خرد وبستر، پرسشنامه نگرش به زمان میللو و وورل و آزمون حساسیت زیباشناسی عبدالملکی و همکاران روی آن ها اجرا شده است. داده ها به روش تحلیل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شد. هر سه فرضیه، خردمندی در دانشجویان دختر رابطه معنادار مثبت با نگرش به زمان مثبت و زیباشناسی و رابطه معنادار منفی با نگرش به زمان منفی دارد، تایید می شود. از یافته های پژوهش، نتیجه گیری می شود که هدف نهایی در دانشگاه باید رشد مهارت خردمندی باشد. چرا که این امر، می تواند آثار بسیار مهمی بر روی انتخاب های بعدی دانشجویان بگذارد و از طریق رشد مهارت زیباشناسی و توانایی نگرش به زمان مثبت می توان خردمندی را رشد داد.
    کلیدواژگان: خردمندی، دانشجویان، زیباشناسی، نگرش به زمان
  • وحید دستیار*، راضیه جعفری، فاطمه سبحانی صفحات 153-179
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی بر مولفه های سبک زندگی دانش آموزان متوسطه اول و دوم شهر یاسوج بود. روش این پژوهش پیمایشی بود و 372 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و در نهایت، ابزار گردآوری داده ها (پرسشنامه) بین آن ها توزیع شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Spss21  و Amos23 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد بین میزان استفاده دانش آموزان از شبکه های اجتماعی مجازی و تمامی مولفه های سبک زندگی رابطه معناداری مثبت و مستقیمی وجود دارد (01/0 >P). با توجه به ضرایب تعیین، میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی، مولفه های پیشگیری از بیماری ها و سلامت جسمانی را بیشتر از دیگر مولفه ها و مولفه اجتناب از داروها و مواد مخدر را کمتر از دیگر مولفه ها پیش بینی کرده است. همچنین، نتایج نشان داد میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در بین دانش آموزان دختر و متوسطه دوم بیشتر از دانش آموزان پسر و متوسطه اول است و در تمامی مولفه های سبک زندگی، میانگین دانش آموزان دختر و متوسطه دوم بیشتر از دانش آموزان پسر و متوسطه اول است.
    کلیدواژگان: جنسیت، دانش آموزان، سبک زندگی، شبکه های اجتماعی مجازی
  • فاطمه رجب پور سواری*، حسین مولائی علی آباد، شهرام مهرآور گیگلو، حاتم فرجی ده سرخی صفحات 181-208
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر پدیده تنوع فرهنگی بر فرایند آموزش در مدارس دوم متوسطه علوم انسانی قزوین پرداخته است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و با رویکرد کیفی و از نوع پدیدارشناسی انجام شده است. گروه هدف پژوهش حاضر، معلمان مقطع متوسطه علوم انسانی شهر قزوین بود. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی 16 نفر از معلمان علوم انسانی شهر قزوین به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها نیز از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و تحلیل داده ها به روش تحلیل مضمون هفت مرحله ای کلایزی انجام شد. پس از تحلیل مصاحبه ها 13 مضمون فرعی شامل روش تدریس، نحوه برخورد با دانش آموزان، یادگیری، نوع درس، مدیریت کلاس، تنوع قومیتی، مهاجرت پذیری و شهرنشینی، تقویت تنوع فرهنگی، دوری از تعصبات فرهنگی، توانمندسازی و آموزش معلمان، توجه به تجربیات و توان مدیریتی، توجه به مستندگویی و تحمل عقاید مخالف، مهارت در نحوه برخورد معلمان شناسایی و استخراج شد و در نهایت، در پنج مضمون اصلی شامل تاثیرات چندفرهنگی بر فرایند آموزش، ادراک معلمان از تنوع فرهنگی، فرصت ها، راهکار (رفع موانع و تقویت فرصت ها)، چالش ها و مشکلات (رفع موانع) دسته بندی شدند.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تنوع فرهنگی، فرایند آموزش، معلمان
  • حسین ریحانی* صفحات 209-232
    هدف تحقیق حاضر، شناسایی چالش های تدریس در آموزش و پرورش ایران بود. روش تحقیق از نوع کیفی اکتشافی است، در این راستا، نخست با مرور ادبیات موضوع چارچوب اولیه تحقیق شناسایی شد، سپس، بومی سازی و تایید آن با استفاده از به کارگیری روش دلفی از طریق پرسشنامه نیمه باز انجام پذیرفت. بدین منظور با 20 نفر از خبرگان و کارشناسان آموزش و پرورش شامل 10 خبره دانشگاهی مسلط به موضوع و 10 خبره فعال در آموزش و پرورش مصاحبه شد، که در ادامه به اصلاح و بومی سازی مدل پرداخته شد، تا از این طریق ابعاد و شاخص های چالش های تدریس در آموزش و پرورش ایران استخراج و ماهیت مفهوم کشف شد. نتایج نشان داد، ابعاد تشکیل دهنده چالش های تدریس در آموزش و پرورش ایران شامل پنج بعد تامین و تخصیص منابع، برنامه های درسی و آموزشی، مدیریت و ساختار تشکیلات عوامل غیر قابل پیش بینی مانند بیماری همه گیر کرونا و معلمان و مدرسین همراه با 27 شاخص است.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش ایران، تدریس، چالش های تدریس
  • مهشید باستانی پورمقدم، حسینعلی نوذری، رضا شیرزادی* صفحات 233-269
    هدف این پژوهش بررسی تطبیقی رویکرد توسعه محور در اسناد فرادستی آموزش و پرورش ایران و ژاپن با تاکید بر مولفه های توسعه اجتماعی است. روش این پژوهش تحلیل محتوا با رویکرد تطبیقی و بررسی اسنادی است. به بیان دیگر، در این تحقیق به بررسی شاخص ها و مولفه های توسعه اجتماعی به عنوان یکی از مهم ترین عناصر توسعه پایدار در مفاد اسناد سیاستگذاری آموزش و پرورش ایران و ژاپن پرداخته شده است. جامعه مورد مطالعه اسناد فرادستی آموزش و پرورش دو کشور از سیاست های ملی تحولی و اصلاحات آموزش و پرورش کشورهای مزبور به صورت نمونه هدفمند برای مطالعه و تحقیق انتخاب شده است. نحوه و ابزار جمع آوری اطلاعات و داده های مورد نیاز پژوهش، فیش، چک لیست و فرم های محقق ساخته بوده است. در طول تحقیق ابتدا سیاست های کلان توسعه محور، سپس، سیاست های محوری توسعه اجتماعی در هریک از اسناد، بررسی شد. یافته های تحقیق نشان می دهد؛ در اسناد فرادستی این دو کشور، سیاست های تربیتی و آموزشی با محوریت توسعه اجتماعی مورد توجه خاص بوده و به مولفه های کلیدی و استاندارد سازمان های بین المللی علمی آموزشی فرهنگی در بعد توسعه اجتماعی نیز توجه شده، و در هر دو سند این میزان از اعتبار بالایی برخوردار بوده؛ لکن اسناد ژاپن شفافیت بیشتری در استفاده از مفاهیم و مولفه ها و عناصر واژگان مرتبط با توسعه اجتماعی و مصادیق آن داشته و راهکارهای عملیاتی ملموس تری برای دستیابی به توسعه اجتماعی را مد نظر قرار داده است.
    کلیدواژگان: اسناد فرادستی، آموزش و پرورش، توسعه اجتماعی، توسعه پایدار، توسعه
  • فرناز فخری، علی محمدی، سیده شیما موسوی گرگری، سید حسین علوی* صفحات 271-292

    هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل کیفی تدریس واحد تربیت بدنی در دوران شیوع کرونا در دانشگاه فرهنگیان بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی، با رویکرد کیفی و استراتژی نظریه داده بنیاد با رویکرد گلیزر اجرا شد. جامعه آماری شامل دو بخش جامعه انسانی و جامعه اطلاعاتی بود. نمونه آماری به تعداد قابل کفایت بر مبنای اشباع نظری به صورت نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند و در دسترس نظرخواهی شد (15 نفر و مقالات پژوهشی داخلی و خارجی). داده ها با مصاحبه نیمه ساختاریافته و مطالعه اسنادی گردآوری شد؛ سپس، با بهره گیری از کدگذاری باز، محوری و نظری، تجزیه و تحلیل شد. براساس یافته ها پس از انجام کدگذاری، در مجموع، 79 مفهوم، 20 مقوله و 7 بعد شناسایی شد و در قالب مدل پژوهشی شامل سه بعد اصلی عوامل زمینه ای (امکانات و طرح درس)، عوامل فرایندی (خلاقیت، تخصص، آموزش و نظارت و ارزشیابی) و پیامدهای نگرشی (شناخت، فرهنگ سازی و ایجاد ظرفیت) ارایه شد.

    کلیدواژگان: تربیت بدنی، دانشگاه فرهنگیان، کرونا، نظریه داده بنیاد
  • اسماعیل شریفیان*، احسان ملکی پور حرجندی صفحات 293-323
    هدف پژوهش حاضر بررسی موانع اجرایی المپیادهای ورزشی درون مدارس بود. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، و از نظر نحوه گردآوری داده ها پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دست اندرکاران حوزه تربیت بدنی آموزش و پرورش استان کرمان در سال تحصیلی 98-97 بودند که 302 نفر با استفاده از جدول مورگان و با روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته 43 سوالی براساس دستورالعمل اجرایی چهارمین دوره المپیاد ورزشی درون مدرسه ای و مطالعه کیفی با مقیاس پنج ارزشی لیکرت بود که چهار دسته مانع شامل منابع انسانی، منابع تجهیزاتی و امکاناتی، منابع مالی و منابع مدیریتی را بررسی می کرد. روایی صوری و محتوایی با استفاده از نظر خبرگان دانشگاهی و تربیت بدنی آموزش و پرورش (10 نفر) بررسی و تایید شد. همچنین، از روش تحلیل عاملی برای ارزیابی روایی سازه استفاده شد. برای بررسی پایایی درونی از آلفای کرونباخ استفاده شد که قابل قبول بود (87./0=α). برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی تک نمونه ای، آنالیز واریانس مکرر، آزمون تعقیبی بونفرونی، آزمون تی مستقل، آزمون آنالیز واریانس یک طرفه برای مقایسه عوامل بین گروه های فرعی تحقیق و آزمون رتبه بندی فریدمن برای رتبه بندی عوامل استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد هر چهار مانع اجرایی پیش روی المپیاد ورزشی درون مدارس است که از این بین، موانع مدیریتی بیشترین و موانع تجهیزاتی و امکاناتی کمترین اولویت را داشتند. بنابراین، با تدوین جامع تر دستورالعمل و برنامه ریزی دقیق تر عملیاتی می توان با تعدیل موانع امید داشت که میزان اثربخشی المپیاد ورزشی درون مدرسه ای در سال های آینده بهبود یابد.
    کلیدواژگان: المپیاد ورزشی درون مدارس، منابع سازمانی، موانع اجرایی، ورزش دانش آموزی
  • شکوفه یدی*، قمر کیانی، غلامحسین انتصار فومنی صفحات 325-343
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی خودکارآمدی تحصیلی و عزت نفس در رابطه بین سبک های تفکر و اضطراب امتحان دانش آموزان انجام گرفت. روش پژوهش همبستگی بود. تمامی دانش آموزان دختر پایه یازدهم دوره متوسطه دوم تبریز که در سال تحصیلی 99-1398 به تحصیل مشغول بودند، جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. نمونه مورد مطالعه 430 دانش آموز بود که به روش خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه های اضطراب امتحان ابولقاسمی و همکاران (1388)، خودکارآمدی تحصیلی میجلی و همکاران (2000)، سبک تفکر استرنبرگ و واگنر (1992) و مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد روابط مستقیم روابط مستقیم خودکارآمدی، عزت نفس و سبک تفکر آزاداندیش، اجرایی، برون نگر و جزیی نگر بر اضطراب امتحان دانش آموزان معنادار است (05/0>P). سبک های تفکر تفکر اجرایی، آزاداندیش، برون نگر و کلی نگر با میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی، بر اضطراب امتحان دانش آموزان اثر غیر مستقیم دارند (05/0>P). سبک تفکر اجرایی، جزیی نگر، قانون گذار و کلی نگر با میانجی گری عزت نفس، بر اضطراب امتحان دانش آموزان اثر غیر مستقیم دارند (05/0>P). مدل پژوهش دارای برازش بوده و تایید شد. نتایج پژوهش روابط مستقیم و غیر مستقیم خودکارآمدی تحصیلی، عزت نفس و سبک های تفکر را با اضطراب امتحان دانش آموزان تایید کرد. بر اساس نتایج پژوهش حاضر معلمان و مشاوران مدارس می توانند با ارتقای خودکارآمدی تحصیلی و تقویت سبک های تفکر انتزاعی، عینی اضطراب امتحان دانش آموزان را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، خودکارآمدی تحصیلی، عزت نفس، سبکهای تفکر
  • محمد حسنی*، معصومه شادوند، حسن روشنی علی بنه سی صفحات 345-366
    در تحقیق حاضر، رابطه نوع انگیزش والدین با مشارکت آن ها در آموزش فرزندان پیش بینی شد. جامعه آماری تحقیق، والدین دانش‎آموزان مدرسه نمونه دولتی دخترانه دوره متوسطه دوم در ارومیه بوده که به تعداد 306 نفر است. حجم نمونه آماری طبق فرمول کوکران 170 نفر محاسبه شد. ابزار مورد استفاده در تحقیق، نسخه تکمیل شده پرسشنامه  ECLS- Kبود که در سال 2005 توسط هور- دمسی و ساندلر و همکاران توسعه یافته است. روایی ابزار توسط صاحبنظران و محققان این حوزه تایید شد. پایایی ابزار نیز به روش آلفای کرونباخ (78/0= α) محاسبه شد که در حد قابل قبول بود. برای تجزیه و تحلیل داده‎ها از آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد.‎ نتایج تحقیق نشان داد از بین مولفه های انگیزشی والدین همچون باورهای انگیزشی (خودکارآمدی و ساخت و ساز نقش) ادراک والدین از دعوت‏نامه‏های دریافتی (دعوت‏نامه مدرسه، دعوت‏نامه معلم و دعوت‏نامه (درخواست کمک) دانش آموزان) و ادراک درباره زمینه زندگی (مهارت- دانش و انرژی- وقت) عامل دعوت و درخواست دانش آموزان قوی‏ترین متغیر در پیش ‏بینی و تبیین مشارکت والدین است. بنابراین، به نظر می ‏رسد استفاده از دعوت نامه مختص دانش آموزان که از مهم ‏ترین پیش‎بین‏ های مشارکت والدین است باید بیش از پیش مد نظر برنامه‎‏ریزان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ادراک والدین، باورهای انگیزشی، مشارکت والدین در آموزش
  • حمید اشرف* صفحات 367-388
    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر آموزش به روش کلاس معکوس و روش متداول بر انگیزه پیشرفت و استرس تحصیلی دانشجویان در درس زبان انگلیسی بود. در این مطالعه نیمه آزمایشی به شیوه قبل و بعد، 30 نفر از دانشجویان ترم دوم کارشناسی دانشگاه بیرجند با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و به روش تصادفی ساده به دوگروه آزمون و کنترل (هر گروه 15نفر) تخصیص یافتند. مداخله برای گروه آزمون به شیوه کلاس معکوس و برای گروه کنترل به شیوه متداول برگزار گردید. جهت سنجش متغیرهای پژوهش از فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه انگیزه پیشرفت باهارگاوا (1994) و پرسشنامه استرس تحصیلی گادزالا (1991) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های توصیفی مانند میانگین و انحراف معیار و آزمون های استنباطی مانند تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 05/0P< تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که شیوه یادگیری معکوس نسبت به شیوه متداول به طرز معناداری بر انگیزه پیشرفت و استرس تحصیلی دانشجویان در درس زبان انگلیسی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: استرس تحصیلی، انگیزه پیشرفت، روش تدریس سنتی، زبان انگلیسی، کلاس معکوس
  • حوریه دهقان پوری*، سید رسول چاوشی صفحات 389-415

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل اجتماعی موثر بر نشاط اجتماعی و سلامت روانی دانش آموزان مقطع متوسطه استان سمنان بود. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری دانش آموزان مقطع متوسطه استان سمنان در سال تحصیلی 1399-1398 بودند (45834 نفر). از میان این افراد، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و بر مبنای جدول کرجسی و مورگان (1970) 48 کلاس (784 دانش آموز) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود. برای تحلیل داده ها آزمون های کلموگروف- اسمیرنوف، کروسکال-والیس، ضریب همبستگی و آزمون رتبه بندی فریدمن اجرا شد. یافته ها نشان داد که نشاط اجتماعی با تمامی عوامل اجتماعی (به جز دینداری 040/0=r) رابطه معنا دار دارد. بین تمامی عوامل اجتماعی (به جز احساس ناامنی 051/0=r) با سلامت روانی نیز رابطه معنا دار وجود دارد. با توجه به یافته ها می توان اظهار کرد که ایجاد نشاط اجتماعی و سلامت روانی در بین دانش آموزان به صورت تک علتی نمی باشد و عوامل مختلفی در ایجاد و تقویت این متغیرها نقش دارند. بنابراین، به نظر می رسد باید تمامی ظرفیت ها برای ایجاد نشاط اجتماعی و سلامت روانی دانش آموزان به کار گرفته شوند که این موضوع نیاز به سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت زیادی دارد.

    کلیدواژگان: اعتماد، دینداری، شادکامی، شبکه روابط اجتماعی، محرومیت نسبی
  • سارا ابراهیمی*، محمد اسماعیلی صفحات 417-439
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزش نیرومندی های منشی بر بهزیستی روان شناختی و تاب آوری در گروهی از دانش آموزان پسر انجام شد. در این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل غیر معادل، 30 دانش آموز پسر 12ساله در مدارس غیر دولتی منطقه 3 شهر تهران در سال تحصیلی (1400-1399) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان قبل و بعد از آموزش به نسخه کوتاه مقیاس بهزیستی روان شناختی (ریف،1980) و نسخه 28 سوالی تاب آوری کودک و نوجوان انگار و لیبنبرگ (2009) پاسخ دادند. برنامه آموزش نیرومندی های منشی در 10 جلسه یک ساعته به شیوه گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج تحلیل کواریانس چندمتغیری نشان داد برنامه آموزش نیرومندی های منشی در افزایش پذیرش خود، روابط مثبت با دیگران، زندگی هدفمند و رشد فردی و تاب آوری در دانش آموزان گروه آزمایش به طور معنا داری موثر بود. در مجموع، یافته های این بررسی نشان داد برنامه آموزش نیرومندی های منشی از طریق تقویت فضایلی مانند خرد، دلیری، انسانیت، عدالت، میانه روی و تعالی و توانمندی های شناختی و رفتاری مانند خلاقیت، کنجکاوی، وسعت دید، شجاعت، صداقت، شور و شوق، مهربانی، هوش اجتماعی، کار گروهی، عدالت، خودنظم دهی، ستایش زیبایی، قدرشناسی، امید، معنویت و... در تحقق ایده بهزیستی و ایمن سازی روانی دانش آموزان به طور تجربی موثر است.. بر این اساس، برگزاری دوره های آموزشی و کارگاهی در زمینه بهبود و تقویت نیرومندی های منشی به منظور افزایش بهزیستی روان شناختی و تاب آوری در نوجوانان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آموزش نیرومندی های منشی، بهزیستی، بهزیستی روان شناختی، تاب آوری
  • سیده زهرا شمسی پاپکیاده*، محمدرضا سرمدی، الهه امینی فر، سید محمد شبیری صفحات 441-464
    پژوهش حاضر به منظور ارزیابی محتوای کتاب های ریاضی دوره دوم ابتدایی براساس انطباق آن با آموزش پایداری، انجام گرفت. پژوهش از نظر روش از نوع توصیفی - تحلیلی است و با روش تحلیل محتوای کمی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، کتاب های ریاضی دوره دوم ابتدایی بود که کل محتوای کتاب های یادشده تحلیل شد. بنابر این، سرشماری انجام گرفت. ابزار پژوهش، فرم های تحلیل محتوای محقق ساخته بود. به منظور تعیین روایی و صحت یافته های از روایی صوری و محتوایی با نظرها و دیدگاه های صاحب نظران و متخصصان به کار گرفته شد. همچنین، پایایی آن 92/0 از روش هولستی به دست آمد و برای پردازش داده های گردآوری شده از روش آنتروپی شانون استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد، تعادل و انسجام لازم بین سه مولفه آموزش پایداری برقرار نمی باشد. همچنین، از بین مولفه های آموزش پایداری، مولفه اقتصادی دارای کمترین توجه در کلیه کتاب های ریاضی پایه های دوره دوم ابتدایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش پایداری، تحلیل محتوا، دوره دوم ابتدایی، کتاب های ریاضی
  • لیلا حبیبی*، پروین احمدی، پروین صمدی صفحات 465-493

    هدف پژوهش حاضر طراحی برنامه درسی آموزش شیمی برای توسعه پایدار در دوره دوم متوسطه است. پژوهش حاضر از نظر ماهیت از نوع پژوهش های ترکیبی، از نظر میزان کنترل متغیرها از نوع غیر آزمایشی، از نظر هدف در زمره پژوهش های توسعه ای است. جامعه آماری در این تحقیق عبارت بودنداز: کتاب های شیمی درسی دوره متوسطه، برنامه های درسی، اسناد مربوط به آموزش شیمی برای توسعه پایدار و اسناد جهانی. در بخش کیفی با روش تطبیقی و به کمک الگوی بردی برنامه درسی کشورهای مختلف (آمریکا، استرالیا، انگلستان، نیجریه، چین، کانادا، فنلاند، برزیل و ایران) را بررسی کرده است. تحقیق حاضر سعی می کند، عناصر اصلی برنامه درسی از جمله منطق، هدف، محتوا، روش های یاددهی- یادگیری و شیوه های ارزشیابی آموزش شیمی برای پایداری را در کشورهای مورد مطالعه بررسی کند. از نتایج بدست آمده برنامه درسی جهت آموزش شیمی برای توسعه پایدار پیشنهاد شد. در بخش کمی به منظور اطلاع از اعتبار الگوی طراحی شده از نظر متخصصان از آزمون تی تک نمونه ای استفاده شد.

    کلیدواژگان: آموزش شیمی برای پایداری، برنامه درسی، توسعه پایدار، دوره متوسطه
  • مجتبی عاشوری*، مینا محبی، اسکندر فتحی آذر، یوسف ادیب صفحات 495-523

    هدف پژوهش حاضر واکاوی تجارب دانش آموزان پایه نهم دوره متوسطه اول از فرایند انتخاب رشته با استفاده از روش داده بنیاد بود. پژوهش حاضر به روش کیفی و داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان پایه نهم دوره متوسطه اول (شامل 12898 نفر) در شهر زنجان در سال تحصیلی 97-1396 بود. مشارکت کنندگان پژوهش نیز شامل 20 دانش آموز پایه نهم بود که به روش نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس انتخاب شدند. از روش مصاحبه عمیق برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده ها با بهره گیری از روش اشتراوس و کوربین (1990) انجام شد. از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش حاضر، 29 خرده مقوله و شش مقوله اصلی شناسایی شد. مقوله های اصلی شامل «همانندسازی»، «تناسب رشته»، «مسیر رشد»، «شان ادراکی رشته»، «عوامل فردی»، «عوامل محیطی یا واسطه ای» بود. همچنین، با یکپارچه سازی و مقایسه پیرامون مقوله های اصلی، یک پدیده اصلی به نام «انتخاب رشته توصیه ای یا اجباری» حاصل شد. نتایج این مطالعه مولفه های مربوط به انتخاب رشته دانش آموزان را در چارچوب روش داده بنیاد مشخص کرد. بر اساس این الگو، انتخاب رشته از دیدگاه دانش آموزان بیشتر بر اساس توصیه خانواده، همسالان، مشاوران مدرسه و گروه های هدایت تحصیلی صورت می گیرد یا تحت تاثیر جبر محیطی، و فضا یا جو حاکم بر جامعه انجام می شود و علاقه تا حدودی در آن نقش دارد. می توان نتیجه گرفت آموزش شیوه صحیح برنامه ریزی و توجه به علاقمندی و توانمندی های شخصی دانش آموزان از سوی مشاوران و روان شناسان مدارس می تواند نقش تسهیل کننده ای در فرایند انتخاب رشته داشته باشد.

    کلیدواژگان: انتخاب رشته، انتخاب رشته اجباری، انتخاب رشته توصیه ای، دانش آموزان پایه نهم، روش داده بنیاد
  • سارا اسدپور* صفحات 525-547
    هدف از پژوهش حاضر واکاوی رویکرد مواجهه با رنج در کتاب های فارسی مقطع متوسطه اول (تالیف 1400-1399) بود که با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به این موضوع پرداخته شد. بدین منظور در ابتدا مفهوم رنج در این کتاب ها تحلیل شد که یافته ها نشان داد می توان مفهوم درد و رنج در این کتاب ها را در پنج مقوله بررسی شد، که این مقوله ها عبارت اند از ماهیت (گذرابودن، هدف داربودن و درآمیخته بودن رنج و شادی)، هدف (رشد و سازندگی)، انواع رنج (گریزپذیر و گریزناپذیر)، عوامل رنج (فردی و اجتماعی) و راه های رهایی از رنج. که با واکاوی هر یک از این مقوله یا شاخصه ها مشخص شد که ماهیتی از رنج که در این کتاب ها به تصویر کشیده شده است، ماهیتی واقع بینانه و مثبت است بدان صورت که فرد باید در مواجهه با بعضی از رنج ها مانند بی عدالتی های اجتماعی و دفاع از وطن به مبارزه بپردازد و تلاش کند که رنج حاصل از چنین مواردی را از بین ببرد ولی همواره باید این را در نظر داشته باشد که از بخشی از رنج ها نمی تواند فرار کند یا در برابر آن ها بایستد؛ بلکه ذات رنج برای رشد و اعتلای انسان است و در چنین شرایطی با صبرکردن، خودآگاهی و تسلیم شدن در برابر رضای خدا، سعه وجودی خود را گسترش دهد که چنین رویکرد مواجهه با رنج؛ رویکرد تکاملی است.
    کلیدواژگان: تعلیم و تربیت، رنج، کتاب های فارسی، مقطع متوسطه اول
  • راضیه جلیلی*، زهرا تنها، سارا ابراهیمی صفحات 549-572
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه به مولفه های معرفت شناسی شخصی در برنامه درسی علوم تجربی دوره دوم ابتدایی انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی و تحلیل محتوا بود. جامعه آماری پژوهش، شامل کتب درسی علوم تجربی پایه های چهارم، پنجم و ششم در سال تحصیلی 98-1397 بود و از آنجا که ضرورت بررسی تمامی محتواها وجود داشته است، نمونه گیری وجود نداشته و کل جامعه مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین، در مرحله پیمایش 22 نفر از اساتید و متخصصان رشته های علوم تجربی، ادبیات فارسی و روان شناسی به صورت هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه معرفت شناسی شخصی کودکان و سیاهه ثبت داده استفاده شد. برای تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی مانند فراوانی و درصد و نیز ضریب بار عاملی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که در پایه چهارم، بیشترین تاکید بر سادگی دانش (107 مورد) و کمترین تاکید بر قطعیت دانش (3 مورد) بوده است. در پایه پنجم، بیشترین تاکید بر توجیه پذیری دانستن (65 مورد)، نتیجه دانستن (60 مورد) و قطعیت دانش (30 مورد) و کمترین تاکید بر سادگی دانش (30 مورد) بوده است و در پایه ششم، توجیه پذیری دانستن (50 مورد) و نتیجه دانستن (40 مورد) بیشترین تاکید را داشته و سادگی دانش (5 مورد) کمتر مورد تاکید بوده است. به طور کلی، 6/63 درصد از محتوای کتاب های درسی علوم تجربی پایه های چهارم تا ششم به مولفه های معرفت شناسی شخصی اختصاص یافته است.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، دوره دوم ابتدایی، کتاب علوم تجربی، معرفت شناسی شخصی
  • حجت افتخاری*، جابر افتخاری، عفت افتخاری صفحات 574-592
    تفکر مراقبتی توانایی برقراری ارتباط میان اندیشه و عاطفه است و انسان را به ساختن یک نظام ارزشی تاملی ترغیب می کند تا امور را توام با محبت مورد داوری قرار دهد. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان توجه محتوای برنامه درسی قصدشده دوره ابتدایی به مولفه های تفکر مراقبتی با تاکید بر دیدگاه لیپمن انجام شد. روش این پژوهش توصیفی، تحلیل محتوا است، به این صورت که پس از مشخص کردن مولفه های مورد نظر به عنوان ملاک های تحلیل و تعیین هر پاراگراف به عنوان واحد تحلیل، از روش ویلیام رومی، آزمون خی دو و آنتروپی شانون جهت تحلیل استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش، کتاب های درسی دوره ابتدایی و نمونه مورد بررسی کتاب تفکر و پژوهش پایه ششم است که به صورت هدفمند انتخاب شده است. با توجه به ضریب درگیری به دست آمده می توان اظهار داشت که میزان توجه کتاب تفکر و پژوهش پایه ششم به مولفه های تفکر مراقبتی در حد نسبتا مطلوب است. همچنین، نتایج نشان داد بیشترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه تفکر فعال و کمترین ضریب اهمیت مربوط به مولفه تفکر عاطفی است. با عنایت به یافته های پژوهش، بازنگری در محتوای کتاب تفکر و پژوهش پایه ششم به منظور توجه بیشتر به مولفه های تفکر مراقبتی و شاخص های کمتر مورد توجه ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: پایه ششم، تفکر مراقبتی، تفکر و پژوهش، لیپمن
  • محسن شاکری*، رضا پوربافرانی، سید علیرضا هوشی السادات صفحات 593-620

    مقاله حاضر در پی مطالعه اثربخشی آموزش های مهارتی کارآموزان زن مرکز فنی و حرفه ای نایین بر اساس نظریه  داده بنیاد بود. داده های مطالعه از طریق مصاحبه هدفمند نظری با 14 نفر از کارآموزان، مدیران و مربیان مرکز فنی و حرفه ای نایین تا رسیدن به اشباع نظری گردآوری شد. داده ها به شیوه «کدگذاری» و «مقوله بندی» در سه سطح کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. برای تعیین اعتبار داده ها، از روش «سه سوسازی» در قالب راهبردهای تطبیق توسط شرکت کنندگان و بررسی متخصصان پژوهش کیفی استفاده شد. نتایج نشان داد «پدیده محوری» شامل «جایگاه، اهمیت و کیفیت مهارت آموزی زنان» بود. همچنین، «شرایط علی» شامل چالش آمایش و برنامه ریزی، توجه به سهم و نقش زنان در جامعه، توجه به علاقه، انگیزه و روحیات زنان و حرفه مندی مربیان؛ «ویژگی های زمینه ای» شامل امکانات و تجهیزات و تکنولوژی، ساختار و مدیریت آموزش های فنی، مالیه آموزش های مهارتی، محیط و اقتصاد خانواده، و قوانین و مقررات؛ «شرایط مداخله گر محیطی» شامل عوامل محیط فرهنگی -اجتماعی، سیاسی، سیاست گذاری، و اقتصادی؛ «راهبردها» شامل تبلیغات و آگاه سازی، ارتباطات و به ره گیری از تجارب داخلی و بین المللی، مشاوره و راهنمایی و استعداد یابی، حمایت خانواده و دولت؛ و پیامد ها بیان کننده توسعه فردی و سازمانی، اشتغال و کارآفرینی زنان، رفاه خانواده و جامعه، و ارتقای جایگاه اجتماعی زنان بود.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، مطالعه اثربخشی، مهارت آموزی زنان، نظریه داده بنیاد
  • ابوالفضل رفیع پور*، مریم اسماعیلی صفحات 621-646
    در پژوهش حاضر، مدل پیشرفت ریاضی دانش آموزان پایه هشتم مربوط به 5 کشور (شامل ایران، ترکیه، مالزی، عربستان سعودی و اندونزی) با استفاده از داده های پنجمین مطالعه روند بین المللی ریاضی و علوم تیمز ارایه شده است. برای ساخت این مدل از تکنیک آماری مدلسازی خطی سلسله مراتبی استفاده شد که در آن دو سطح مختلف (دانش آموزان و مدرسه) از متغیرها وجود داشتند. به این ترتیب که متغیرهای خودپنداره ریاضی، ادراک دانش آموز از محیط مدرسه، منابع خانه، تحصیلات والدین و جنسیت در سطح دانش آموز و متغیرهای میزان سابقه ، میزان تحصیلات، ادراک از محیط مدرسه و تعامل معلم با سایر همکاران، در سطح مدرسه به عنوان متغیرهای ورودی برای مدلسازی خطی سلسله مراتبی در نظر گرفته شدند. در مدل نهایی، متغیر خودپنداره ریاضی در همه کشورها به جز کشور اندونزی قوی ترین پیش بین کننده پیشرفت ریاضی شناسایی شد. همچنین، نتایج پژوهش حاکی از وجود برخی شباهت ها و تفاوت ها در تبیین مدل پیشرفت ریاضی بر اساس سایر متغیرها بود.
    کلیدواژگان: تیمز، خودپنداره ریاضی، مدل پیشرفت ریاضی، مطالعات تطبیقی
|
  • Ahmad Reza Eghtesadi *, Ahmadreza Eghtesadi Roudi Pages 7-30
    The non-continuous bachelor’s programs of Farhangian University aim at boosting knowledge, skills and attitudes of teachers who hold associate degrees in the educational system. With regard to the significance of these programs, this study aims to evaluate their effectiveness based on the four components of the CIPP model. To this end, six instructors, six experts, and six students were interviewed on the context, input, process and product of the programs, and based on the findings of the interviews and results of similar studies, a questionnaire was developed. After examining it for its validity and reliability, the questionnaire was distributed among 187 students in Farhangain University of Khorasan Razavi. Quantitative data were analyzed using one-sample t  test, and the results show that all aspects of the programs enjoy acceptable levels but the results of interview analysis shows that these programs need attention and revision in terms of input, process and product. The paper also provides some guidelines for the improvement of the program based on instructors’ and experts’ comments.
    Keywords: CIPP Model, Context, Farhangian University, Input, Non-continuous program, Process, Product
  • Farhad Alipour *, Mohsen Rahimi, Ebrahim Asabat Tabari Pages 31-56
    The aim of the present study was to investigate the role of leadership style on organizational health with regard to the mediating role of organizational trust. The statistical population in this research was all secondary schools of Fereydonshahr city. 90 schools were randomly selected as a statistical sample. 90 principals and 195 teachers answered the questions of the questionnaire. The data of this research was collected through standard questionnaires and by simple random method and analyzed by structural equation model method. The validity of the questionnaire was confirmed using convergent and divergent validity and the reliability of the questions was confirmed by factor loadings, Cronbach's alpha and composite reliability. The results and findings of the research indicate that the transformational leadership style has a greater impact on the organizational health of schools than the exchange leadership style. Also, organizational trust as a mediating variable plays a significant role in the relationship between transformational and transactional leadership style and organizational health.
    Keywords: Leadership style, Organizational Health, organizational trust, Structural Equation Model
  • Alireza Javanbakht *, Hossein Khanifar, Ali Khaki Pages 57-73

    The purpose of this study is to investigate the pathology of the internships of teachers accepted through the employment test. The present study was conducted as a qualitative method. The statistical population of the study consisted of teachers who were admitted to the recruitment test in 1397. In this regard, 12 interns were interviewed, and the results of the interviews were analyzed through content analysis method. Adoption of school interns, lack of qualified and capable guidance teachers, limited apprenticeships in urban and mono-elementary schools, lack of proper planning and poor supervision by tutors and teachers, lack of executive facilities and no paid work as weaknesses and increase self-esteem and stress reduction in class management and familiarity with Describe the power of school and class as the strengths of the courses. Overall, the findings of the study emphasized the weaknesses in the implementation of internships and on the other hand, the familiarity with the teaching profession.

    Keywords: Employment Test, internship, Teachers
  • Khosrow Nazari *, Amir Moosavi Pages 75-103
    The current research was conducted with the aim of studying the role of spiritual leadership and managers' self-efficacy in the organizational agility of Andimeshk secondary schools. The research method is a descriptive-survey of the correlation type and the statistical population includes 218 first and second high school principals, 136 of whom were selected by multi-stage relative random sampling. The measurement tools were Fry's spiritual leadership, Sherer's self-efficacy and Sharifi and Zhang's organizational agility questionnaires. The statistical methods of T-test, Pearson's correlation coefficient and simultaneous multivariate regression were used. Data analysis using one-group t-test showed that the average of spiritual leadership, self-efficacy and organizational agility were above average (3) and in a favorable condition. The t-test of independent groups showed that there was no significant difference between male and female managers in spiritual leadership, self-efficacy and organizational agility. Pearson's correlation coefficient test showed that there was a positive and significant relationship between these three variables. Also, the results of simultaneous multivariate regression showed that 34.89% of organizational agility changes can be predicted through spiritual leadership and self-efficacy. In addition, the regression model showed that first the self-efficacy variable, then spiritual leadership can predict organizational agility. The results shows that leadership combined with spirituality along with the self-efficacy of managers in believing in their own abilities, skills and knowledge will provide the basis for improving and improving the school's organizational agility.
    Keywords: Organizational agility, Secondary schools, self-efficacy, spiritual leadership
  • Mansooreh Bakhtiari Fayendari, Mahmood Ghorbani *, Ahmad Zendedel, Ahmad Akbari Pages 105-134
    This research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method. The statistical population in the qualitative section included all professors of educational sciences and management groups and senior staff managers of higher education institutions as well as managers and deputies of education in the seven districts of Mashhad. After designing the initial conceptual model based on the theoretical foundations and background of the present research and qualitative analysis; The dimensions and components of the model were sent to 20 experts, and the validity of each of the questions was measured and monitored in three different stages of Delphi. Therefore, the validity of the research instrument was assessed and evaluated as a formal validity according to the opinions of experts. Factor analysis was also used. Using pre-test data from a sample of 25 members, the Cronbach's alpha coefficient was calculated to be greater than 0.8. Based on the findings of this study, the succession model has been identified in 4 dimensions of policy determination, volunteer evaluation, volunteer training and effectiveness evaluation. The relevant model consists of 9 components that have the greatest impact on succession.
    Keywords: Education, Education managers, Qualitative approach, Succession
  • Maryam Abdolahi Moghadam * Pages 135-151
    The purpose of this research is to explain wisdom through the attitude toward time and aesthetics in female students of Farhangian University of Khorramabad. For this purpose, a sample of 200 female students based on Karjesi and Morgan's table, using simple random sampling method and Webster's wisdom self-assessment scale, Worrell and Mello’s  Attitude toward time questionnaire, and AbdulMaleki et al.'s aesthetic sensitivity test were implemented on them. The data were analyzed by structural equation analysis using Lisrel software. All three hypotheses are confirmed, wisdom in female students has a positive significant relationship with positive Attitude toward time and aesthetics and a negative significant relationship with negative Attitude toward time. From the findings of the research, it is concluded that the ultimate goal in the university should be the development of wisdom skills. Because this can have a very important impact on the future choices of students, and wisdom can be developed through the development of aesthetic skills and the ability positive Attitude toward time.
    Keywords: Aesthetics, Attitude toward time, Students, Wisdom
  • Vahid Dastyar *, Fatemeh Jafari, Fatemeh Sobhani Pages 153-179
    The purpose of this study was to influence the use of virtual social networks on the lifestyle components of first and second grade high school students in Yasuj. The method of this research was survey and 372 students were selected as a sample using multi-stage cluster sampling method and finally the data collection tool (questionnaire) was distributed among them. Spss21 and Amos23 software were used to analyze the data. Findings showed that there is a significant positive and direct relationship between students' use of virtual social networks and all components of lifestyle (P < 0.01). According to the coefficients of determination, the use of virtual social networks predicts the components of disease prevention and physical health more than other components and the component of avoiding drugs and narcotics less than other components. has done. The results also showed that the rate of use of virtual social networks among female and high school students is higher than male and high school students and in all components of lifestyle, the average of female and high school students is higher. He is a male and junior high school student.
    Keywords: gender, lifestyle, Students, Virtual Social Networks
  • Fateme Rajabpour Savari *, Hosein Molaei Ali Abad, Shahram Mehravar, Hatam Faraji Dehsorkhi Pages 181-208
    The aim of this study was to represent the lived experiences of teachers of the impact of multiculturalism on the educational process in the second secondary schools of humanities in Qazvin. The present study is applied in terms of purpose, with a qualitative and phenomenological approach. The target group of the present study was high school teachers in humanities in Qazvin. Using targeted and snowball sampling methods, 16 humanities teachers in Qazvin were selected as the sample. Semi-structured interviews were used to collect data and data analysis was performed using a seven-step content analysis. After analyzing the interviews, 13 sub-topics include: teaching method, how to deal with students, learning, type of lesson, classroom management, ethnic diversity, immigration and urbanization, strengthening cultural diversity, avoiding cultural prejudices, empowering and educating teachers , Attention to experiences and managerial ability, attention to documenting and tolerating dissenting opinions, skills in how teachers deal with were identified and extracted, and finally in five main themes, including: the effects of multiculturalism on the teaching process; Teachers' perceptions of cultural diversity; Opportunities; Solution (removing obstacles and strengthening opportunities); Challenges and problems (removal of obstacles) were declassified.
    Keywords: education process, Multiculturalism, Phenomenology, Teachers
  • Hossein Reyhani * Pages 209-232
    The purpose of this research was to Identifying the teaching challenges in Iran's education. The research method is of exploratory qualitative type, in this regard, first by reviewing the literature, the primary framework of the research was identified, then its localization and confirmation was done using the Delphi method through a semi-open questionnaire. For this purpose, 20 education experts were interviewed, including 10 academic experts who are proficient in the subject and 10 active experts in education, and then the model was revised and localized, so that the dimensions and indicators The challenges of teaching in Iran's education were extracted and the nature of the concept was discovered. The results showed that the dimensions of teaching challenges in Iran's education include five dimensions of resource provision and allocation, curriculum and educational programs, management and organizational structure, unpredictable factors such as the Corona epidemic and teachers and lecturers along with 27 indicators.
    Keywords: Iranian education, Teaching, Teaching challenges
  • Mahshid Bastanipourmoghadam, Hossein Ali Nozari, Reza Shirzadi * Pages 233-269
    The purpose of this study is to compare the development-oriented approach in Iranian and Japanese upstream education documents with emphasis on social development components. The method of this research is content analysis with a comparative approach and documentary study. In other words, this study examines social development indicators and components as one of the most important elements of sustainable development in the provisions of educational policy making documents of Iran and Japan. The community of the study is taken purposefully from the national transformation policies and educational reforms of the two countries. The method and tool for collecting the required data were receipts, checklists and researcher-made forms. In this research, first the macro-development policies and then the central social development policies in each of the documents were examined. The research findings show that in the upstream documents of Iran and Japan, educational policies focusing on social development have been given special attention and the key components and standards of international scientific, educational and cultural organizations in the field of social development have been considered, and in both cases this amount has been highly credible; However, Japanese documents are more transparent in the use of concepts, components and elements of vocabulary related to social development and its examples, and consider more concrete operational strategies to achieve social development.
    Keywords: Development, Education, social development, Sustainable Development, Upstream Documents
  • Farnaz Fakhri, Ali Mohamadi, Seyyedeh Shima Mousavi Gargari, Seyed Hossein Alavi * Pages 271-292

    The purpose of this study was to develop qualitative model for teaching physical education unit during corona outbreak in Farhangian University. Research methodology was qualitative with Glaser analysis approach. The statistical population was selected two parts consists of human community (professors of physical education, professors of Farhangian University and managers of Farhangian University) and information community. Sufficient number of statistical samples based on theoretical saturation were selected by purpose and accessible nonprobability Sampling (15 people and internal and foreign research articles). Research tools included systematic documentary study and the exploratory interview structure. Data were analyzed using open, axial and theoretical coding. Based on findings, after coding, a total of 79 concepts, 20 categories and 7 dimensions were identified. In other words, this study showed that three main dimensions of contextual factors (facilities and lesson plans), process factors (creativity, expertise, education) and attitude consequences and feedback (monitoring and evaluation) to develop a qualitative model of physical education teaching in the period Corona outbreak required.

    Keywords: Corona outbreak, Farhangian University, Grounded Theory, Physical Education, Qualitative model
  • Esmaeil Sharifian *, Ehsan Malekipour Horjandi Pages 293-323
    The purpose of this study was to investigate barriers to the Sports Olympiad within Schools. The research method was survey and the statistical population was all those involved in the field of physical education in Kerman province. The sample size was estimated using Morgan table (n=302). The instrument was a researcher-made questionnaire. The questionnaire consisted of 43 questions based on 4 factors, which examined four obstacles (human resources, facility resources, financial resources and Management resources) which were compiled according to the instructions of the fourth sports Olympiad..The ostensible and content validity was confirmed by 10 scholars and the reliability was calculated as 0.87, based on Cronbach’s alpha coefficient. Data analysis was done in descriptive and inferential sections, including One -sample T-test, ANOVA test, Bonferroni, Independent Sample T test and Friedman test was used. The findings showed that four  factors were identified as barriers to intramural sports Olympiad. Accordingly, the highest average among the factors is related to the factor management resources and the lowest was related to facilities resources. Finally, according to the results can hope to reduce obstacles and improve the effectiveness of Sports Olympiad by developing more comprehensive instructions and operational planning
    Keywords: Executive barriers, Organizational resources, Sports olympiad within schools, Student sport
  • Shokoufeh Yadi *, Ghamar Kiani, Gholam Hossein Entesar Foumani Pages 325-343
    The present study aims to investigate the mediating role. Academic self-efficacy and self-esteem were assessed in the relationship between learning styles and students' test anxiety. The research method was correlation. All the female students of the 11th grade of the second secondary school of Tabriz who were studying in the academic year of 2019-2020, formed the statistical population of the present study. The study sample consisted of 430 students who were selected by cluster sampling method. Data collection tools were Abolghasemi et al. (1996) test anxiety questionnaires, Midgley et al (2000), Kolb learning style (1985) and Rosenberg self-esteem scale (1965). They were. Data analyze with structural model method were used at a significance level of 5%. The results showed that the direct relationships between self-efficacy, self-esteem and free-thinking, executive, extroverted and partial thinking style are significant on students' test anxiety (p<0.05). Thinking styles Executive, free-thinking, extroverted and holistic thinking mediated by academic self-efficacy have an indirect effect on students' test anxiety (p<0.05). Executive, partial, legislative and holistic thinking mediated by self-esteem have an indirect effect on students' test anxiety (p <0.05). The results of the study confirmed the direct and indirect relationships between academic self-efficacy, self-esteem and thinking styles with students' test anxiety. Teachers and school counselors can reduce students' test anxiety by promoting academic self-efficacy and strengthening experimental, abstract, and objective thinking styles.
    Keywords: Academic self-efficacy, Self-Esteem, Test anxiety, thinking styles
  • Mohammad Hassani *, Masumeh Shadvand, Hassan Roshani Ali Bene See Pages 345-366
    In the present research, the relationship between parents' motivation and their participation in children's education was predicted. The statistical population of the study is the parents of 306 public high school girls in the city of Urmia. The statistical sample size was calculated according to Cochran's formula of 170 people. The instrument used in the study was a completed version of the ECLS-K questionnaire developed in 2005 by Hoover-Demsey and Sandler et al. The validity of the instrument was confirmed by experts and researchers in this field. The reliability of the instrument was calculated by Cronbach's alpha method (α = 0.78), which is acceptable. Multiple regression analysis was used to analyze the results of the research questionnaire. The results showed that among the motivational components of parents such as motivational beliefs (self-efficacy and role construction), parents' perception of invitation Received letters (school invitation, teacher invitation and invitation (request for help) students) and perception of the field of life (skills-knowledge and energy-time) inviting and requesting the strongest students It is variable in predicting and explaining parental involvement. Therefore, it seems that the use of invitations for students, which is one of the most important predictors of parental involvement, should be considered more by planners.
    Keywords: Motivation, Parental involvement in education, Parents' perceptions
  • Hamid Ashraf * Pages 367-388
    Among the various teaching methods, the flipped classroom is one of the active learning approaches that has been welcomed by many teachers and researchers in an effort to meet the changing needs of the new age. The aim of this study was to compare the effect of flipped classroom teaching and traditional teaching methods on students' achievement motivation and academic stress in English language course. In this before and after quasi-experimental study, 30 students in the second semester of Birjand University underwent sampling by available sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups (15 people in each group). The intervention was performed in flipped class for the experimental group and in the traditional way for the control group. The research instruments included demographic information form, Bhargava Progress Motivation Questionnaire and Gadzella Academic Stress Questionnaire. Data were analyzed using descriptive tests such as mean and standard deviation and inferential statistics such as independent t-test and analysis of covariance in SPSS software. The results showed that the flipped learning method compared to the traditional method had a significant effect on improving students' motivation for achievement and academic stress in English language courses. Therefore, using the flipped class method to teach English is recommended to professors, teachers and programmers in this field.
    Keywords: Academic Stress, Achievement motivation, English language, Flipped class, traditional teaching method
  • Houriyhe Dehghanpouri *, Seyyed Rasoul Chavoshi Pages 389-415

    The present study aimed to investigate the social factors affecting the social vitality and mental health of secondary school students in Semnan province. This research is applied in terms of purpose and descriptive survey in terms of method. The statistical population was the high school students of Semnan province in the academic year 2018-2019 (45,834 people). Among these people, 48 classes (784 students) were selected as the research sample using the multi-stage cluster random sampling method and based on the table of Karjesi and Morgan (1970). The research instrument was a questionnaire. Kolmogorov-Smirnov test, Kruskal-Wallis, correlation coefficient, and Friedman's ranking test were used to analisys data. The findings showed that social vitality has a significant relationship with all social factors (except religiosity, r=0.040). There is a significant relationship between all social factors (except the feeling of insecurity r=0.051) and mental health. According to the findings, it can be stated that creating social vitality and mental health among students is not a single cause and various factors play a role in creating and strengthening these variables. Therefore, it seems that all capacities should be used to create students' social vitality and mental health, which requires a lot of policies and planning in the short, medium, and long term.

    Keywords: Happiness, Network of social relations, Relative deprivation, religiosity, Trust
  • Sara Ebrahimi *, Mohamad Esmaeili Pages 417-439
    This paper aims to study the effectiveness of character strengths-based educational program on psychological well-being and resilience in a group of male students. The study is quasi-experimental study with pre-test and post-test design with nonequivalent control group. 12 years old boy students (30 samples) in private school in district 3 of Tehran & in the academic year of (1399-1400) were selected using convenience sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. They answered the short version of psychological well-being scale (Reef, 1980) and 28-question version of child and adolescent resilience Liebenberg & Ungar (2009) before and after the training. Character strengths-based educational program implemented in 10 one-hour sessions in a group manner for the experimental group. The results of applying the statistical method of multivariate analysis of covariance showed that the character strengths-based educational program had a significant effect on increasing self-acceptance, positive relationships with others, purposeful life and personal growth and resilience among experimental group students. Overall, the findings of this study showed that the character strengths-based educational program is empirically effective on learners’ well-being and psychological immunity through the strengthening of virtues such as wisdom, courage, humanity, justice, temperance, and transcendence, also cognitive and behavioral abilities such as creativity, curiosity, authenticity, courage, honesty, zest, kindness, social intelligence, teamwork, justice, self-regulation, appreciation of beauty, gratitude, hope & religiousness. Accordingly, it is recommended to hold training courses and workshops on improving and reinforcing the character strengths in order to increase the psychological well-being and resilience among adolescents.
    Keywords: Character strengths, Psychological well-being, Resilience, Well-being
  • Seyedeh Zahra Shamsi Papkiade *, Mohammadreza Sarmadi, Elahe Aminifar, Seyed Mohammad Shobeiri Pages 441-464
    The present study was conducted to evaluate the content of math textbooks in the upper level of primary school based on its compliance with sustainability education. The research is descriptive-analytical in terms of method and has been done by quantitative content analysis. The statistical population of the study was the mathematics textbooks of the upper level of primary school in which the entire content of the mentioned books was analyzed. Therefore, a census was conducted. The research tool was researcher-made content analysis forms. In order to determine the validity and accuracy of formal and content validity with the opinions and views of experts and specialists were used. Also, its reliability was 0.92 by Holsty method and Shannon entropy method was used to process the collected data. Findings showed that the necessary balance and coherence between the three components of sustainability training is not established. Also, among the components of sustainability education, the economic component has the least attention in all basic mathematics textbooks of the upper level of primary school.
    Keywords: Content Analysis, Math textbooks, Sustainability education, The upper level of primary school
  • Leila Habibi *, Parvin Ahmadi, Parvin Samadi Pages 465-493

    The current research aims to design a model of chemistry education for sustainable development in the curriculum of in the secondary, by using the views of experts and experts related to the subject. In terms of nature, the current research is a type of mixed research, in terms of the degree of control of variables, it is non-experimental, and in terms of its purpose, it is among developmental research. The statistical population in this research included: high school chemistry textbooks, curricula, documents related to chemistry education for sustainable development and global documents. In the qualitative part, the study of the curricula of different countries (America, Australia, England, Canada, Hong Kong, Finland, Nigeria, Brazil and Iran) on the one hand and the descriptive-analytical method on the other hand led to the identification of the main elements of the curriculum, including Logic, purpose, content, teaching-learning methods and evaluation methods, components and recognition of appropriate curriculum characteristics for chemistry education for sustainable development. Finally, using the findings of the research, a model in chemistry education for sustainable development was developed in the curriculum of current chemistry textbooks. The quantitative results obtained indicate the validity of the designed curriculum.

    Keywords: Chemistry education for sustainability, curriculum, High School, Sustainable Development
  • Mojtaba Ashouri *, Mina Mohebbi, Eskandar Fathiazar, Yosef Adib Pages 495-523

    This study aimed to explore the expriences of ninth grade students of middle school from major selection process using the grounded theory. A qualitative research method along with a grounded theory approach was used. The statistical population was all the ninth grade students of Zanjan province in the 2017-2018 school year (N=12898). A total of 20 ninth-grade students were selected by purposeful sampling method of the available type. An in-depth interview method was the main data collecting tool. Analyzing data was performed following the Corbin and Strauss (1990) model. A total of 29 sub-concepts, and six main concepts were identified. The main concepts included «Identification», «Fitness of Major», «Growth Path», «Perceived Dignity of Major», «Individual Factors» and «Environmental or Intermediate Factors»; Moreover, by integrating and comparing the main concepts, a central phenomenon -«Recommended or Compulsory Major Selection»- extracted from the concepts. Using a grounded theory approach, the results of the current study specified the components related to students’ major selection. According to this model, students believe that major selection is mostly based on recommendations from family, peers, school counselors, and educational guidance groups, or is affected by environmental determinism, the atmosphere of the society. But student's interest has relatively little role in their major selection. It can be concluded that training of appropriate planning methods and paying attention to the students personal interests and abilities by school counselors and psychologists can play role of facilitator in the process of major selection.

    Keywords: Compulsory major selection, Grounded Theory, Major selection, Ninth grade students, Recommended major selection
  • Sara Asadpour * Pages 525-547
    The purpose of the present study was to analyze of the approach of facing suffering in persian textbooks of junior high school years (compiled in 2019-2020) which was addressed using the method of qualitative content analysis. For this purpose, the concept of suffering in these book was first analyzed. The findings showed that the concept of suffering in these books can be studied in five categories; these categories are: the nature (transience, purposefulness and intermingling of suffering and happiness), purpose (growth and construction), types (inevitable and escapable), factors of suffering (individual and social) and ways to wipe out suffering. By analyzing each of the characteristics, it was found that the nature of suffering portrayed in these books is a realistic and positive in a way that one has to deal with some of these sufferings such as social injustices and defense of the homeland, moreover the suffering resulting from such cases from should vanish. However, one must always keep in mind that some of these suffering cannot escaped from or capable of standing against but the essence of suffering is for the growth and exaltation of man, and in such circumstances, by patience, self-awareness, and consolation before the pleasure of God one can expands the scope of existence. Such is an evolutionary approach to the suffering.
    Keywords: Education, junior high school, Persian textbooks, Suffering
  • Razieh Jalili *, Zahra Tanha, Sara Ebrahimi Pages 549-572
    The purpose of present study was to investigate the status of personal epistemology components in second elementary Experimental Science curriculum. The research method is survey and content analysis types. The statistical population of the research is the textbooks of the experimental sciences of the fourth, fifth and sixth grade in 1397-98 academic year and because it was necessary to examine all the contents, there was no sampling and the whole population was studied. Also, in the survey phase, 22 professors and specialists in the fields of experimental sciences, Persian literature and psychology were selected with targeted sampling. Children's personal epistemology questionnaire and data log were used to collect data. Descriptive statistics such as frequency and percentage as well as factor loading coefficient were used to analyze the data. The findings showed that in the fourth grade, the emphasis was on the simplicity of knowledge (107 items) and the least emphasis on the certainty of knowledge (3 cases(In the fifth grade, the most emphasis on justification of knowing (65 cases), The result of knowing (60 items) and certainty of knowledge (30 cases) and the least emphasis on knowledge simplicity (30 cases) And the least emphasis was on the simplicity of knowledge (30 cases), and in the sixth grade, the justification of knowing (50) and the result of knowing (40 cases) Most emphasis was placed on the simplicity of knowledge (5 cases). In general, 63.6% of the content of the textbooks of the Empirical sciences from the third to sixth grades is assigned to the components of personal epistemology.
    Keywords: Content Analysis, Experimental Science Textbook, Personal epistemology, Second elementary school
  • Hojjat Eftekhari *, Jaber Eftekhari, Effat Eftekhari Pages 574-592
    Caring thinking is the ability to communicate between thought and emotion and encourages a person to build a reflective value system to judge things with love. Therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the level of attention paid to the components of care thinking in the intended curriculum content of the elementary school with an emphasis on Lippman's point of view. The method of this descriptive research is content analysis, in such a way that after specifying the desired components as the criteria of analysis and determining each paragraph as the unit of analysis, according to William Rumi's method, Chi test Two and Shannon entropy were used for analysis. The statistical population of this research is the primary school textbooks and the examined sample is the sixth grade thinking and research book, which was selected purposefully. According to the engagement coefficient obtained, it can be stated that the level of attention of the sixth grade thinking and research book to the components of caring thinking is relatively favorable. . The results also show that the highest information load and importance factor are related to the components of active thinking and the lowest are related to emotional thinking. Considering the findings of the present study, it is necessary to review the content of the book of thinking and research in order to pay more attention to the components and indicators that are less considered in caring thinking.
    Keywords: Caring thinking, Engagement coefficient, Lippmann, Sixth grade, Thinking, research
  • Mohsen Shakeri *, Raza Pourbaferani, Alireza Hooshisadat Pages 593-620

    The present article sought to study the effectiveness of skill training of female trainees of Nain technical and vocational center based on grounded theory. Study data were collected through purposeful theoretical interviews with 14 trainees, managers and instructors of Nain Technical and Vocational Center until theoretical saturation. Data were analyzed by "coding" and "categorization" in three levels of open, axial and selective coding. To determine the validity of the data, the "simulation" method was used in the form of adaptation strategies by the participants and the review of qualitative research experts. The results showed that the "core category" included "the status, importance and quality of women's skills". Also, "causal conditions" include the challenge of planning, attention to role of women in society, attention to the interest, motivation and morale of women and the professionalism of coaches; "contextual conditions" include facilities, equipment and technology, structure and management of technical training, finance of skills training, family environment and economy, and rules and regulations; "Environmental conditions" include cultural, social, political, policy-making, and economic factors; "Strategies" include publicity and awareness, communication and leveraging domestic and international experience, counseling and guidance and talent search, family and government support; consequences included individual and organizational development, women's employment and entrepreneurship, the well-being of the family and society, and the promotion of women's social status.

    Keywords: Effectiveness study, Grounded Theory, Technical, vocational education, Women's skills training
  • Abolfazl Rafiepour *, Maryam Esmaili Pages 621-646
    In this study, the mathematical achievement model of 8th-grade students from five Muslim countries contains Iran, Turkey, Malaysia, Saudi Arabia, and Indonesia, was investigated. In this regard, data of the fifth Trend International Mathematics and Science Study (TIMSS) was used. For data analysis, hierarchical linear modeling (HLM) was applied. In hierarchical linear modeling, two different levels (students and school) of variables were used. At students’ level, variables that were used for building our model contained self-concept of ability in mathematics, student’s perception about the school, sources of home, parent's education level, and gender of the student. At the school level, the amount of teachers’ experience, teacher’s perception about the school, and interaction with teachers with other teachers were considered. The final output of the model in HLM shows that self-concept of ability in mathematics had the highest relation with 8th-grade students' mathematical achievement in all Muslim countries except Indonesia. Result also reveals some similarities and differences between students’ mathematical achievement models in different countries.
    Keywords: Comparative studies, Mathematical achievement model, Self-concept of ability in mathematics, TIMSS