فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 109، بهمن و اسفند 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه کاظمی نسب*، محدثه شجاعی، موسی خلفی صفحات 342-360

    مقدمه :

    بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) یک سندرم پاتولوژیک است که با افزایش سطوح سرمی آنزیم های کبدی همراه است. هدف مطالعه ی حاضر بررسی اثر تمرین های ورزشی بر آنزیم های کبدی (ALT، AST و GGT) و محتوی چربی کبد در بزرگسالان مبتلا به NAFLD بود.

    روش ها

    جستجوی سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Web of Science، SID، Magiran و Google scholar برای مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده تا فوریه سال 2022 انجام شد. فراتحلیل برای مقایسه تاثیر تمرین ورزشی بر عملکرد کبد در بیماران مبتلا به کبد چرب  غیرالکلی انجام شد. اندازه اثر (SMD) و فاصله اطمینان 95 درصد (95% CI) با استفاده از مدل اثر تصادفی و مدل اثر ثابت محاسبه شد. همچنین، برای تعیین ناهمگونی از آزمون I2 و برای بررسی سوگیری انتشار از آزمون فونل پلات و تست Egger در سطح معنی داری 1/0 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج 36 مطالعه با 1602 بیمار مبتلا به NAFLD نشان داد که تمرین ورزشی سبب کاهش معنادار آنزیم ALT] 001/0P=، (95/0- الی 51/0-) 73/0-=SMD] ، آنزیم AST ]001/0p=، (83/0- الی 39/0-95% CI=) 61/0-=SMD] ، آنزیم GGT ]007/0 p=، (14/1- الی 18/0-95% CI=) 66/0-=  [SMD و چربی داخل کبدی]001/0 p=، (38/0- الی 78/0-95% CI=) 58/0-=SMD] می شود.

    نتیجه گیری

    یافته های فراتحلیل حاضر نقش مهم تمرین ورزشی (تمرین هوازی، مقاومتی و ترکیبی) در بهبود عملکرد کبد را نشان می دهد. به طوری که، هر سه نوع تمرین هوازی، مقاومتی و ترکیبی به عنوان یک راهکار غیردارویی برای کاهش آنزیم های کبدی و چربی داخل کبدی برای بزرگسالان مبتلا به کبد چرب غیر الکلی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، آلانین آمینوترانسفراز، گاما-گلوتامیل ترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز، بیماری کبد چرب غیرالکلی
  • مهکامه عبدالهی، معصومه حسینی*، شاهین ریاحی ملایری صفحات 361-371

    مقدمه :

    NRF1 و TFAM از پروتیین های موثر بر بایوژنز میتوکندریایی هستند که نقش مهمی در دیابت ایفا می کنند. هدف از مطالعه حاضر تبیین تاثیر تمرین با شدت بالا (HIT) و مصرف بیتروت بر NRF1 و TFAM موش های نر سالمند دیابتی نوع دو بود.

    روش ها

    در این مطالعه ی تجربی، 40 سر موش صحرایی نر (دامنه ی وزن 270-300 گرم و سن 12 تا 14 هفته) دیابتی شده با استرپتوزوتوسین به طور تصادفی به 5 گروه (کنترل سالم، کنترل دیابتی، مکمل، تمرین، تمرین + مکمل) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت 4 هفته و هر هفته 4 جلسه و هر جلسه 44 دقیقه تحت تاثیر تمرین تناوبی شدید با شدت 50 تا 90 درصد حداکثر سرعت قرار گرفتند. گروه های دریافت کننده ی مکمل روزانه 10 میلی گرم بیتروت به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 4 هفته و 4 بار در هفته به صورت خوراکی دریافت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس دو طرفه در سطح معنی داری (05/0≥P) ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که القاء دیابت منجر به کاهش قابل توجه سطوح پروتیینی NRF1 و TFAM شد به طوری که در گروه تمرین و بیتروت اثر معنی داری بر تغییرات NRF1 در بافت چربی احشایی موش های صحرایی سالمند مبتلا به دیابت دارند (001/0=P). اما تعامل تمرین HIT و مکمل بیتروت در تغییرات NRF1 معنی دار نیست (56/0=P) و نیز عامل تمرین و مکمل بیتروت همچنین تعامل تمرین HIT و بیتروت نیز اثر معنی داری بر تغییرات TFAM در بافت چربی احشایی موش های صحرایی سالمند مبتلا به دیابت دارند (001/0=P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های تحقیق حاضر به نظر می رسد تمرین ورزشی تناوبی همراه با مصرف بیتروت می تواند به افزایش بیان ژن NRF1 و TFAM منجر شود و در نتیجه به بهبود و کنترل دیابت در سالمندان کمک کند.

    کلیدواژگان: بیتروت، تمرین HIT، NRF1، TFAM
  • سعید نعیمی، وحید ولی پور ده نو*، مسعود معینی صفحات 372-383

    مقدمه:

     از عوارض دیابت نوع دو اختلالات عصب شناختی است و پروتیین های DCX و AMPA ممکن است در این اختلال درگیر باشند. بنابراین، هدف پژوهش بررسی اثر تمرین هوازی بر سطوح پروتیین های DCX و AMPA در هایپوکمپ موش های دارای دیابت نوع دو بود.

    روش ها

    در این پژوهش 32 سر موش نر ویستار هشت هفته ای به چهار گروه کنترل (C)، دیابت (D)، دیابت تمرین (DT) و تمرین (T) تقسیم شدند. دیابت به وسیله ی تزریق استرپتوزوتوسین ایجاد شد. تمرین هوازی پنج جلسه در هفته برای شش هفته اجرا شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه موش ها تشریح و بافت هایپوکمپ استخراج شد. پروتیین ها به روش الایزا اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.

    یافته ها

    بین سطوح DCX گروه C و گروه های T (19/0=p) و DT (50/0=p) اختلاف معناداری وجود نداشت. اما بین سطوح DCX گروه های C و D تفاوت معناداری وجود داشت (05/0=P). بین گروه های دیابتی و گروه T اختلاف معناداری مشاهده شد (05/0>P). سطوح AMPA گروه های دیابتی به شکل معناداری کمتر از گروه های C و T بود (05/0>P). تفاوت بین گروه های C و T (21/0=P) و گروه های D و DT (73/0=p) معنادار نبود. بین AMPA و DCX با گلوکز همبستگی منفی معناداری مشاهده شد (به ترتیب 0005/0= p ، 75/0-=r و 0005/0= p ، 65/0-=r).

    نتیجه گیری

    دیابت پروتیین های AMPA و DCX را کاهش می دهد اما ورزش اثر دیابت بر آنها را به طور غیرمعناداری کاهش می دهد. با توجه به مدت زمان مناسب تمرین، این احتمال وجود دارد با توجه به ارتباط منفی معنادار این دو پروتیین با گلوکز خون، شدت تمرین بتواند اثر منفی دیابت روی آنها را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرین هوازی، هایپوکمپ، AMPA، DCX
  • مسعود جهانتاش، حسین عابدنطنزی*، ماندانا غلامی، فرشاد غزالیان صفحات 384-398
    مقدمه

    دیابت نوع دو شایع ترین بیماری درون ریز است که می تواند باعث صدمه بافتی و آپوپتوز شود. هدف پژوهش حاضر مطالعه ی بیان ژن مرتبط با آپوپتوز بافت کبد پس از تمرین تناوبی و ژل رویال در رت های دیابتی نوع دو بود.

    روش ها:

     نمونه ی آماری پژوهش 36 سر موش صحرایی نر بودند که پس از20 هفته رژیم پرچرب و تزریق ml/kg 25 STZ دیابتی شدند. گلوکز ناشتای بین150 تا400 mg/dl ملاک دیابتی نوع دوم در نظر گرفته شد. موش های دیابتی در4 گروه کنترل، تمرین، ژل و تمرین- ژل قرار گرفتند. پروتکل تمرینی به صورت هشت هفته تمرین تناوبی، پنج جلسه در هفته با تناوب شدید 2 دقیقه ای با 80 تا 90 درصد vo2max و تناوب استراحت یک دقیقه ای با 50 تا 56 درصد vo2max و گاواژ ژل به میزان 100 mg/kg برای 5 روز در هفته قبل تمرین داده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه و دوعاملی و آزمون تعقیبی انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد در مقایسه با گروه کنترل، تمرین تناوبی شدید به کاهش معنی دار گلوکز و شاخص مقاومت به انسولین منجر شد. همچنین تمرین تناوبی و مصرف ژل رویال به کاهش بیان ژن Bax و افزایش بیان Bcl2 و کاهش نسبت Bax/Bcl2 در سلول های کبدی در مقایسه با گروه کنترل منجر شد (P<0.05).

    نتیجه گیری: 

    تمرین های تناوبی همراه با ژل رویال در رت های دیابتی منجر به کاهش و بهبود شاخص قندی و مقاومت به انسولین و تغییرات مناسب در بیان ژن های آپوپتوزی کبدی شد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، دیابت نوع دو، ژل رویال، آپوپتوز
  • مائده امام جمعه، مجید حسن پورعزتی*، عاطفه حسینعلی صفحات 399-408

    مقدمه:

     در این مطالعه، اثر تجویز خوراکی اینترلوکین-2 نوترکیب انسانی (rhIL-2) بر سطح NO و فعالیت AChE مغزی در شرایط هیپرگلایسمی القا شده توسط رژیم غذایی با ساکارز بالا (HSD)، بعنوان مدل دیابت نوع دو، در مگس سرکه بررسی شد.

    روش ها

    در این تحقیق تجربی، مگس های سرکه بالغ از هر دو جنس (30 عدد در هر گروه) به شش گروه دریافت کننده ی غذای استاندارد (ND)، غذایی با ساکارز بالا (HSD)، دریافت کننده ی rhIL-2 در غلظت های 01/0 و 1/0 نانوگرم در میلی لیتر به علاوه ND و دریافت کننده ی rhIL-2 در غلظت های 01/0 و 1/0 نانوگرم در میلی لیتر به علاوه HSD تقسیم بندی شدند. مگس ها به مدت سه هفته روی این محیط های کشت پرورش داده شدند. مغز مگس های سرکه استخراج، هموژن و سطح گلوکز، NO و فعالیت AChE در انتهای آزمایش ها سنجیده شد.

    یافته ها

    سطح گلوکز، فعالیت کولین استراز و سطح نیتریک اکساید در هموژنای مغز مگس های سرکه HFD در مقایسه با گروه ND افزایش یافت. وزن بدن مگس های HSD در مقایسه با ND کاهش یافت. تجویز rhIL-2 در هر دو دوز همراه با HSD به طور قابل توجهی از بروز این تغییرات پیشگیری کرد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان می دهد که rhIL-2 تا حدی از نوروپاتی دیابتی در مگس های سرکه جلوگیری می کند. به نظر می رسد که اثرات پیشگیرانه این ترکیب از طریق سازکارهای وابسته به نیتریک اکساید و استیل کولین استراز در مغز واسطه گری می شود.

    کلیدواژگان: اینترلوکین-2 نوترکیب انسانی، نوروپاتی دیابتی، مگس سرکه، نیتریک اکساید، استیل کولین استراز
  • مصطفی بسکاآبادی، نجمه مهاجری، علی تقی پور، حبیب الله اسماعیلی، سید جواد حسینی، احسان موسی فرخانی* صفحات 409-420

    مقدمه :

    در ایران با پیشرفت فناوری و توسعه ی آمارهای ثبتی لزوم استفاده از روش های داده کاوی بیشتر مورد توجه محققین قرار گرفته است. درخت رگرسیون و طبقه بندی یکی از روش های مهم در مدل بندی داده های حجیم است که برای کنترل جامعه و پیش بینی مورد توجه محققین زیادی قرار گرفته است. هدف این مطالعه تعیین متغیرهای تاثیرگذار بر فراوانی رخداد عوارض ناشی از دیابت است.

    روش ها

    این پژوهش از نوع مقطعی-تحلیلی است. در این پژوهش، اطلاعات تمام افراد مراجعه کننده ی دیابتی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1397 از سامانه ی سینا استخراج گردید. 5016 نفر از افراد وارد شده به مطالعه دارای عارضه ی دیابت و 53613 نفر نیز بدون عارضه بودند. روش برازش مدل درخت رگرسیون و طبقه بندی و معیار سنجش مدل ضریب تعیین و مساحت منحنی راک و نمودار Lift است.

    یافته ها

    منحنی راک برای مدل درختی برازش داده شده 8/73 درصد که نشان دهنده ی توان نسبتا بالای مدل است. براساس نمودار Lift قدرت تصمیم گیری بروز عارضه ی دیابت برای فردی که مراجعه می کند 5/3 برابر افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    نتایج مدل رگرسیون و طبقه بندی درختی نشان داد که از متغیرهای کمی به ترتیب نزولی سن، عامل خطرسنجی، FBS، HbA1C، مجموع زمان فعالیت، کلسترول، FBS وHDL، بیماری قلبی و عروقی، سابقه ی سکته، فشار خون، کلسترول، تجویز استاتین، شغل با فعالیت فیزیکی سخت، منطقه ی زندگی، روغن مصرفی، پیاده روی، مصرف سبزی ها و جنسیت در فراوانی رخداد عارضه ی دیابت موثرتر از عوامل دیگر هستند.

    کلیدواژگان: درخت رگرسیون و طبقه بندی، عوارض دیابت، منحنی راک
|
  • Fatemeh Kazeminasab*, Mohadeseh Shojaei, Mousa Khalafi Pages 342-360
    Background

    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a pathological syndrome associated with increased serum levels of liver enzymes. The purpose of this study was to investigate the impact of exercise training on liver enzymes (ALT, AST, and GGT) and liver fat content in adults with NAFLD.

    Methods

    The PubMed, Web of Science, SID, Magiran, and Google scholar databases were searched until February 2022 for English and Persian articles. Meta-analyses were performed to compare the impact of exercise training on liver function in patients with fatty liver. SMD and 95% confidence interval (95% CI) were calculated using effect models. Also, the I2 test was used to determine heterogeneity, and the Funnel plot and Egger tests at a significant level of 0.1 were used to determine publication bias.

    Results

    The results of meta-analysis of 36 studies with 1602 patient with NAFLD, showed that exercise training caused a significant decrease in ALT enzyme [SMD=-0.73, (95% CI: -0.51 to -0.95), p=0.001], AST enzyme [SMD=-0.61, (95% CI: -0.39 to -0.83), p=0.001], GTT enzyme [SMD=-0.66, (95% CI: -0.18 to -1.14), p =0.007], and intrahepatic fat [SMD=-0.58, (95% CI: -0.78 to -0.38), p=0.001].

    Conclusion

    The findings of the present meta-analysis show the important role of exercise training (aerobic, resistance, and combined training) in improving liver function. So, all three types of aerobic, resistance, and combined exercise are suggested as a non-drug approach to reduce liver enzymes and intrahepatic fat for adults with NAFLD.

    Keywords: Exercise, Alanine aminotransferase, Gamma-glutamyl transferase, Aspartate aminotransaminase, Non-alcoholic fatty liver disease
  • Mahkameh Abdollahi, Masoumeh Hosseini*, Shahin Riyahi Malayeri Pages 361-371
    Background

    NRF1 and TFAM are proteins that affect mitochondrial biogenesis and play an important role in diabetes. The aim of the present study was to investigate the effect of high intensity training (HIT) training and beetroot consumption on NRF1 and TFAM in visceral adipose tissue of aged type 2 diabetic rats.

    Method

    In this experimental study, 40 male rats (weight range 270-300 grams and age 12-14 weeks) diabetic with streptozotocin were randomly divided into 5 groups (healthy control, diabetic control, supplement, exercise, exercise + complement) were divided. The training groups were subjected to intense interval training with an intensity of 50 to 90% of the maximum speed for 4 weeks and 4 sessions each week and 44 minutes each session. The groups receiving the supplement received 10 mg of beetroot per kilogram of body weight daily for 4 weeks and 4 times a week orally. The data are statistically significant using two-way ANONA test and (P < 0.05) was evaluated.

    Results

    The results of the study showed that the induction of diabetes led to a significant decrease in the protein levels of NRF1 and TFAM, so that in the exercise group, beetroot had a significant effect on the changes of NRF1 in the visceral fat tissue of elderly rats with diabetes. (P=0.001), but the interaction of HIT training and beetroot supplement in NRF1 changes is not significant (P=0.56) and also the factor of exercise and beetroot supplement, as well as the interaction of HIT training and beetroot also has a significant effect on TFAM changes in visceral adipose tissue of elderly rats with diabetes. (P=0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the present research, it seems that high interval training with beetroot consumption can lead to an increase in NRF1 and TFAM gene expression and thus help to improve and control diabetes in the elderly.

    Keywords: Beetroot, HIT Training, NRF1, TFAM
  • Saeed Naimi, Vahid Valipour Dehnou*, Masoud Moeini Pages 372-383
    Background

    One of the complications of type 2 diabetes is the development of neurocognitive disorders, and DCX and AMPA may be involved in this disorder. Therefore, this study aimed to investigate the effect of aerobic exercise on the DCX and AMPA in the hippocampus of rats with type 2 diabetes.

    Methods

    32 eight-week-old male rats were divided into control (C), diabetes (D), diabetes-exercise (DT), and exercise (T) groups. Diabetes was induced by streptozotocin injection. The exercise was carried out for six weeks. Finally, the rats were dissected, and their hippocampus tissue was extracted. Proteins were measured by the ELISA method.

    Results

    There was nonsignificant difference between the DCX of the C group and the T and DT groups (p>0.05). But there was a significant difference between the DCX of the C and diabetic groups (p =0.05). Also, a significant difference was observed between the diabetic groups and the T group (p<0.05). AMPA in diabetic groups were significantly lower than in C and T groups (p<0.05) While the difference between C and T groups and D and DT groups was not significant (p>0.05). Also, a significant negative correlation was observed between AMPA and DCX with blood glucose.

    Conclusion

    Diabetes reduces the AMPA and DCX but exercise nonsignificantly reduces the effect of diabetes on those. According to the appropriate duration of exercise, there is a possibility that due to the significant negative correlation between these proteins and glucose, the intensity of exercise can significantly reduce the negative effect of diabetes on those.

    Keywords: Diabetes, Aerobic Exercise, Hippocampus, AMPA, DCX
  • Masuad Jahantash, Hossein Abednatanzi*, Mandana Gholami, Farshad Ghazalian Pages 384-398
    Background

    Type 2 diabetes is the most common endocrine disease that can cause tissue damage and apoptosis. The purpose of the present study was to study the changes in the expression of related liver apoptosis genes after High Intensity Training (HIT) and royal jelly in type 2 diabetic rats.

    Methods

    The statistical sample of the study was 36 male rats that became diabetic after 20 weeks of high-fat diet and injection of 25 ml/kg of STZ. Fasting glucose between 150 and 400 mg/dl was considered as the criteria for type 2 diabetes. Diabetic rats were placed in 4 groups: control, HIIT, Jelly, and HIIT-Jelly. The HIITprotocol was performed 8 weeks, 5 sessions / week with intense 2-minute intervals with 2-8 intervals and 80-90% vo2max and one-minute rest intervals with 50-56% vo2max and Royal Jelly gavage at 100 mg/kg for 5 days / week. Data analysis was done using one-way and two-factor analysis of variance and post hoc test.

    Results

    The results showed that compared to the control group, HIIT led to a significant decrease in glucose and insulin resistance index. Also, HIIT and royal jelly consumption led to a decrease in Bax gene expression and an increase in Bcl2 gen expression and a decrease in the Bax/Bcl2 ratio in liver cells compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    HIIT with royal jelly in diabetic rats led to the reduction and improvement of glycemic index and insulin resistance and appropriate changes in the expression of liver apoptotic genes.

    Keywords: HIIT, Type 2 Diabetes, Royal Jelly, Apoptosis
  • Maedeh Emamjomeh, Majid Hassanpourezatti*, Atefeh Hosseinali Pages 399-408
    Background

    In this study, the effect of oral administration of recombinant human interleukin-2 (rhIL-2) on brain NO level and AChE activity in hyperglycemic conditions induced by high-sucrose diet (HSD), as a type-2 diabetes model, was investigated in Drosophila melanogaster.

    Methods

    In this experimental research, adult fruit flies of both sexes (30 in each group) were divided into the six groups: receiving normal diet (ND); high-sucrose diet (HSD); ND with rhIL-2 at 0.01 and 0.1 ng/ml; and HSD with rhIL-2 at 0.01 and 0.1 ng/ml. Flies were bred on these culture media for three weeks. At the end of the experiments, the brains of the flies were extracted, homogenized, and glucose, NO, and AChE activity levels were measured by the kit.

    Results

    Glucose level, AChE activity and NO level increased in brain homogenate of HFD flies compared to ND group. The body weight of HSD flies was reduced compared to the ND. Administration of rhIL-2 along with HFD significantly prevented these changes.

    Conclusion

    These findings suggest that rhIL-2 partially prevents diabetic neuropathy in Drosophila. It seems that the preventive effects of this compound are mediated through mechanisms dependent on nitric oxide and acetylcholinesterase in the brain.

    Keywords: Recombinant Human Interleukin-2, Diabetic Neuropathy, Drosophila Melanogaster, Nitric Oxide, Acetylcholinesterase
  • Mostafa Boskabadi, Najmeh Mohajeri, Ali Taghipour, Habibollah Esmaily, Syeid Javad Hoseinij, Ehsan Mosa Farkhani* Pages 409-420
    Background

    In Iran, with the advancement of technology and the development of registration statistics, the need to use data mining methods has attracted more attention from researchers. Regression and classification tree is one of the important methods in Big data modeling, which has attracted the attention of many researchers for community control and prediction. The purpose of this study is to determine the influencing variables on the occurrence of complications caused by diabetes.

    Methods

    This paper is a cross sectional-analytical study. In this research, all diabetic patients covered by Mashhad University of Medical Sciences in 2017 were extracted from the SINA system. The number of diabetics with complications was 5016 and diabetics without complications were 53613. The method of fitting the regression tree model and classification and measurement criteria of the model is the coefficient of determination and the area of the Rock curve and the Lift diagram.

    Results

    The rock curve for the fitted tree model is 73.8%, which shows the relatively high power of the model. Based on the Lift chart, the decision-making power of diabetes complications increases 3.5 times for the person who comes to visit.

    Conclusion

    The results of the regression model and tree classification showed that, in descending order, age, risk assessment factor, FBS, HbA1C, total activity time, cholesterol, FBS and HDL, cardiovascular disease, history of stroke, blood pressure, cholesterol Statin prescription, job with hard physical activity, living area, consumed oil, walking, consumption of vegetables and gender are more effective than other factors in the occurrence of diabetes complications.

    Keywords: Regression, Classification Tree, Complications, Diabetes, Rock curve