فهرست مطالب

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محدثه احمدی، حلیمه جوزری، اشرف ملک لو، لیلا قنبرزاده، نسیبه روزبه* صفحات 306-311

    در عصر اطلاعات و ارتباطات و با ورود فناوری های نوین در حوزه آموزش و پرورش، فراگیران با مخاطرات و ریسک های بیشتری برخورد می کنند و نسبت به نسل های قبل، نیاز به یادگیری دانش و مهارت های جامع تر و جدیدتری خواهند داشت [1] نرم افزارهای آموزشی به عنوان یک روش یادگیری فراگیر محور، فرصتی برای رشد یادگیرندگان فراهم می کنند و با ایجاد محیط مشارکتی به یادگیرندگان و معلمان اجازه می دهند به جست وجو پرداخته و انواع مسایل را بررسی کنند [2] یادگیری الکترونیکی به عنوان یکی از انواع یادگیری خودمحور، یکی از پدیده های دنیای مدرن است که در عصر اطلاعات و در جامعه مبتنی بر دانش پا به عرصه وجود گذاشته است [3].

    کلیدواژگان: نوزاد، مهارت، سلامت، اپلیکیشن
  • رویا ملک زاده*، تورج اسدی، الهه محمودی، فاطمه منتظریون صفحات 312-323
    هدف

    بخش مراقبت های ویژه در بیمارستان به عنوان گلوگاه کنترل عملکرد شناخته می شود و رعایت استانداردها در آن از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا برای دست یابی به اهداف مدیریت کیفیت، باید خدمات ارایه شده با الزامات از پیش تعیین شده تطابق داشته باشد. ازاین رو ارزیابی عملکرد بیمارستان جزء ضروری جهت ارایه بازخوردی از کارایی و اثربخشی خدمات است. این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران در بحران کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر به روش توصیفی و تحلیلی در سال 1399-1400 انجام شد. جامعه آماری شامل 19 بخش مراقبت های ویژه در مراکز آموزشی درمانی و بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود که با روش سرشماری به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته بود. روایی محتوایی و صوری پرسش نامه با نظر خبرگان و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عامل تاییدی و پایایی آن به روش ضریب آلفای کرونباخ (0/82) و پایایی مرکب (0/91) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها ازطریق آزمون‎های استنباطی ناپارامتری رتبه علامت ویلکاکسون، فریدمن و کروسکال والیس و با استفاده از نرم افراز SPSS ویرایش 21 و Splus انجام شد.

    یافته ها

    بیشترین میزان رعایت استانداردهای بخش مراقبت های ویژه در بحران کرونا به ترتیب، مربوط به حیطه «مدیریت و رهبری» (0/93±4/74)، تجهیزات پزشکی (0/52±4/53)، فرایندهای پرستاری (0/66±4/53)، فضا، ساختار و تاسیسات (0/39±4/47)، ایمنی (0/69±4/3)، عملکردی (11/04±4/0) و نیروی انسانی (42/±4/19) و کمترین میزان مربوط به حیطه «کنترل عفونت» با میانگین 1/24±3/42 بود که این اختلاف امتیاز در حیطه های مختلف، طبق آزمون فریدمن معنی دار بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    عملکرد بخش مراقبت های ویژه بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران مطلوب بود. با توجه به اینکه عملکرد بخش در حیطه کنترل عفونت نیازمند توجه و تلاش بیشتری است، نظارت بیش از پیش بر رعایت اصول کنترل عفونت و آموزش در این زمینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت ویژه، استاندارد مراقبت، کووید-19، بیمارستان ها
  • رائد نژادمطوری، منصور کوهی رستمی، احمدرضا دشت افکن، میلاد حبیبیان، محبوبه ممتازان* صفحات 324-335
    هدف

    خاستگاه و جایگاه کتابخانه های عمومی به عنوان یک نهاد مردمی و ارایه خدمات متناسب با جامعه دارای اهمیت بسیار است. هدف پژوهش حاضر میزان آمادگی کتابخانه های عمومی شهرستان های تابع دانشگاه علوم پزشکی آبادان از نظر میزان منابع و سطح آمادگی کتابداران برای رفع نیاز اطلاعات سلامت کاربران به منظور ارتقای سواد سلامت است.

    روش ها

    این پژوهش کاربردی و از نظر روش، پیمایشی توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کتابداران و کتابخانه های عمومی شهرستان های تابع دانشگاه علوم پزشکی آبادان در سال 1399 است. نمونه آماری این پژوه به صورت سرشماری انتخاب شد که شامل 20 کتابدار و 10 کتابخانه است. ابزار گردآوری داده ها از پرسش نامه و سیاهه وارسی استفاده شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 26 و آمار توصیفی و کای اسکویر استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های این پژوهش نشان داد در کتابخانه های عمومی 1/32 درصد از کل منابع مربوط به منابع سلامت است و در 65 درصد از کتابخانه های هیچ کارگاهی در حوزه سلامت برگزار نشده است. 15 درصد کتابداران آشنایی زیاد، 65 درصد متوسط و 20 درصد اصلا آشنایی با موضوع های حوزه سلامت نداشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد برنامه ریزی در کتابخانه های عمومی شهرستان های تابع دانشگاه علوم پزشکی آبادان به منظور بهبود وضعیت منابع سلامت و همچنین آموزش مهارت های لازم برای ارایه خدمات اطلاعات سلامت به کتابداران نیاز است.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، خدمات کتابخانه ای، کتابخانه های عمومی، کتابداران، سواد سلامت
  • کبری افشاری، سعید سعیدبخش، مریم جهانبخش*، زهرا حیدری صفحات 336-349
    هدف

    از تهدیدات عمده برای اجرای سیستم آرشیو و تبادل تصاویر پزشکی موانع نگرشی پزشکان نسبت به این سیستم است. این مطالعه با هدف طراحی و روایی سنجی پرسش نامه ارزیابی عوامل موثر بر پذیرش و استفاده از سیستم آرشیو و تبادل تصاویر پزشکی با استفاده از توسعه نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع متدولوژیک مقطعی در سال 1398 با شرکت 400 نفر از پزشکان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. پزشکان به روش تصادفی طبقه ای با تخصیص متناسب انتخاب شدند. در مراحل اجرا روایی صوری، روایی محتوایی، روایی سازه با روش تحلیل عاملی اکتشافی، پایایی بیرونی با آزمون بازآزمون، پایایی بازآزمایی از طریق شاخص همبستگی درون خوشه ای و پایایی درونی با روش آلفای کرونباخ سنجیده شد. برای گزارش داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

     روایی صوری پرسش نامه بین1/51 تا 3/4 و شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا در کلیه عوامل بین 0/6 تا 1 بود. 12 عامل شامل انتظار عملکردی، انتظار کوششی، تاثیرات اجتماعی، شرایط تسهیل کننده، خودکارآمدی در استفاده از رایانه، تمایل به استفاده از سیستم، خوش بینی نسبت به فناوری، حل مسیله، تصمیم گیری منطقی، یکپارچگی ارتباطات افقی، یکپارچگی ارتباطات عمودی و ارایه خدمت به مراجعین با تحلیل عاملی اکتشافی استخراج شدند که 67/86 درصد واریانس مشترک را تبیین کردند. آلفای کرونباخ 0/92 و پایایی بازآزمایی شاخص همبستگی درون خوشه ای 0/86، درکل نمونه ها محاسبه شد. 

    نتیجه گیری

     پرسش نامه طراحی شده از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و به عنوان یک پرسش نامه معتبر برای ارزیابی عوامل موثر بر پذیرش و استفاده از سیستم آرشیو و تبادل تصاویر پزشکی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات، رادیولوژی، ارزیابی فناوری، روایی سنجی، پرسش نامه
  • زهرا اکبری*، سمیرا سلیمان پور، شهرام صدقی صفحات 350-361
    هدف

    رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی به دلیل میان رشته ای بودن بستر مطالعاتی گسترده ای دارد. لیکن کمبود منابع، توجه به اولویت ها را در این رشته ضرورت می بخشد. از همین روی هدف پژوهش حاضر، شناسایی اولویت های پژوهشی این رشته از دیدگاه اعضای هییت علمی و دانشجویان دکتری تخصصی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و توصیفی است که به روش پیمایشی در سال 1399 انجام شد. جامعه پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دکتری رشته کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی (45 نفر) و اعضای هییت علمی این رشته (36 نفر) بود. گردآوری داده به شیوه سرشماری با استفاده از ابزار پرسش نامه انجام شد. روایی پرسش نامه توسط متخصصین رشته مذکور تایید و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ 98/0 محاسبه شد. در مجموع 64 پرسش نامه گردآوری شد که برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار آماری SPSS و آمار توصیفی نظیر میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی همچون آزمون تی تست و فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون فریدمن نشان داد اولویت های پژوهشی از دیدگاه اعضای هییت علمی به ترتیب آموزش (با میانگین 4/01)، کارآفرینی (با میانگین 3/96) و پژوهش (با میانگین 3/80) و از دیدگاه دانشجویان به ترتیب عملکرد مبتنی بر شواهد (با میانگین 4/15)، سواد اطلاعاتی (با میانگین 3/87) و آموزش (با میانگین 3/76) است.

    نتیجه گیری

    جایگزین کردن موضوعات کاربردی و مبتنی بر آینده به جای موضوعات سنتی و نظری در پژوهش های آینده می تواند در جلوگیری از اتلاف وقت و منابع موثر باشد.

    کلیدواژگان: اولویت های پژوهشی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، اعضای هیئت علمی، دانشجویان دکتری تخصصی
  • مریم اسلامی جهرمی، عباس شیخ طاهری، فوزیه طهماسبی*، مریم احمدی، فاطمه رنگرز جدی صفحات 362-373
    هدف

    تعیین نقاط قوت و ضعف برنامه درسی و بهبود و به روزرسانی آن، متناسب با نیازهای آتی دانشجویان در محیط کار و صلاحیت های متناظر با جایگاه شغلی آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این مطالعه شناخت نواقص برنامه درسی جاری دوره دکتری رشته مدیریت اطلاعات سلامت بود.

    روش ها

     این مطالعه در سال 1400 و به روش توصیفی انجام شد. جامعه پژوهش شامل همه دانشجویان و دانش آموختگان دکتری مدیریت اطلاعات سلامت کشور و همچنین کلیه اساتید مدیریت و فناوری اطلاعات سلامت و انفورماتیک پزشکی کشور بود که به روش سرشماری به مطالعه دعوت شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد و مرتبط بودن، کاربردی بودن و میزان ویرایش موردنیاز در محتوای دروس از دیدگاه دانشجویان، دانش آموختگان و اساتید رشته مدیریت اطلاعات سلامت ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و روش های آمار توصیفی تحلیل شد. پاسخ به سوالات باز نیز به صورت کیفی و به روش تحلیل محتوا تحلیل شد.

    یافته ها

     از مجموع 67 شرکت کننده، 61/1 درصد آنان هییت علمی بودند. در معیار مرتبط بودن، دروس «سیستم های اطلاعات حاکمیت بالینی» و «اقتصاد اطلاعات سلامت»؛ در معیار کاربردی بودن، دروس «سیستم های اطلاعات حاکمیت بالینی»، «اقتصاد اطلاعات سلامت» و «روش های بهبود و مدیریت کیفیت اطلاعات» مستلزم اصلاح شناخته شدند. در خصوص میزان ویرایش مورد نیاز، اکثر دروس، به جز دروس روش های پیشرفته آماری، پایان نامه، سمینار تحقیق و طراحی و توسعه سیستم های اطلاعات سلامت 1، نیاز به بازنگری جدی داشتند. 

    نتیجه گیری

    برای بالا بردن کیفیت آموزشی در این رشته و پاسخ گویی به نیازها و صلاحیت های حرفه ای دانش آموختگان متناسب با تغییرات حوزه سلامت به سمت سلامت دیجیتال و فناوری های اطلاعات سلامت، نیاز به ویرایش در اکثر دروس فعلی مقطع دکتری مدیریت اطلاعات سلامت ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارزیابی برنامه، برنامه درسی، مدیریت اطلاعات سلامت
  • زهره محمدزاده تبریزی، نرجس حشمتی فر، فاطمه برزوئی، علی تاج آبادی، صدیقه رستاقی، آرزو داوری نیا مطلق قوچان* صفحات 374-383
    هدف

    همه گیری ناشی از بیماری کووید-19 پرستاران را به عنوان گروه بسیار مهمی که در مراقبت از این بیماران نقش دارند، در معرض تنش های زیادی قرار داده که ممکن است برکیفیت زندگی شان تاثیر بگذارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه کیفیت زندگی پرستاران شاغل در بیمارستان های مرجع کووید-19 با سایر بیمارستان ها انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی مقایسه ای در پرستاران شاغل در بخش های درگیر کووید-19 و غیر درگیر شهرستان سبزوار در اردیبهشت 1399 انجام شد. با استفاده از نمونه گیری در دسترس 122 پرستار وارد مطالعه شدند. از پرسش نامه استاندارد کیفیت زندگی برای جمع آوری اطلاعات به صورت آنلاین استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی در نرم افزار SPSS نسخه 16 آنالیز شدند. P<0/05 از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی شرکت کننده ها در بیمارستان ریفرال کرونا 7/15±32/38 و در سایر بیمارستان ها 6/54±08/35بود. اکثر پرستاران (58 درصد)کیفیت زندگی متوسط داشتند. وضعیت تاهل (0/008 =P)، مواجهه با کووید-19 (0/34=P) و بیماری های زمینه ای (0/31=P) با کیفیت زندگی ارتباط آماری معنی داری داشت، اما بین نمره کل کیفیت زندگی تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بیماری کووید-19 و تاثیرات اجتناب ناپذیر آن بر کیفیت زندگی پرستاران، توصیه می شود تمهیدات لازم مانند مشارکت های اجتماعی، برنامه ریزی در راستای رفاه بیشتر پرستاران و تعدیل حجم ساعت کاری برای ارتقای کیفیت زندگی پرستاران انجام شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، کیفیت زندگی، پرستار
  • عباس انصاری تبار، سید احمد حسینی گل افشانی*، پروانه گلرد صفحات 384-395
    هدف

    استرس کارکنان یکی از معضلات اساسی در مراکز درمانی است. استرس بر روی سلامت جسمی و روانی کارکنان مراکز درمانی اثر می گذارد، بنابراین این مطالعه با هدف طراحی مدل مدیریت استرس در بیمارستان های آموزشی کاشان انجام گرفت.

    روش ها

     این مطالعه که یک مطالعه توصیفی همبستگی است. درسال 1400 انجام شده است. جامعه پژوهش مشتمل بر 2046 نفر از کارکنان (رسمی ، پیمانی، آزمایشی و قراردادی) بیمارستان های آموزشی کاشان بودکه 384 نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شد. داده ها با استفاده از انجام مصاحبه با 15نفر و پرسش نامه استاندارد که روایی وپایانی آن قبلا تایید شده بود، جمع آوری شد. در بخش آمار توصیفی از شاخص های آماری نظیرجداول ، فراوانی، درصد فراوانی و در بخش آمار استنباطی برای آزمون مدل مفهومی پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS استفاده شد.

    یافته ها

     داده ها نشان دادند مردان و افراد متاهل بیشترین فراوانی را در میان نمونه آماری تشکیل دادند و همچنین افراد با سن 41 تا 50 سال و افراد با مدرک لیسانس بیشترین فراوانی را دارا بودند و نتایج نشان داد علل فردی 70/4 درصد، علل سازمانی 66/6 درصد و علل فراسازمانی 40/7 درصد بر ایجاد استرس در کارکنان تاثیر دارند. استفاده از راهبردهای مدیریت استرس که در این تحقیق شناسایی شد، 54/9 درصد در کاهش استرس تاثیرگذار هستند. در این مدل عوامل فردی 14 مولفه، عوامل سازمانی 27 مولفه، عوامل فراسازمانی 23 مولفه، بعد استرس 4 مولفه و مدیریت استرس دارای 36 مولفه بودند که شناسایی شدند. 

    نتیجه گیری

     باتوجه به کثرت عوامل استرس زا وعواقب ناشی از آن درکاهش بهره وری و هدر رفت منابع سازمانی باید شرایط لازم برای مدیریت استرس در کارکنان توسط مدیران و دست اندرکاران بخش سلامت فراهم شود.

    کلیدواژگان: مدیریت استرس، بیمارستان، کارکنان
  • عرفان رجبی، میثم داستانی، نرجس هادی تولائی، نرجس تقی زاده، زهرا جلالی، فاطمه عامری* صفحات 396-406
    هدف

    ویروس کووید_19در سال 2019 از چین آغاز شد و به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. این بیماری باعث اضطراب و ترس در انسان می شود و بر سلامت روان تاثیر منفی گذاشته است. توسعه سریع فناوری اطلاعات و ارتباطات بر تمامی زمینه ها از جمله مراقبت های بهداشتی تاثیر گذاشته است. با توجه به ازدیاد منابع الکترونیک که محتوای سلامت تولید می کنند، داشتن سواد سلامت کافی یک الزام به نظر می رسد. در نتیجه هدف از این مطالعه مروری نظام مند شناسایی ارتباط بین سواد سلامت الکترونیک و وضعیت روانی افراد در دوران همه گیری کووید-19 است.

    روش ها

    این مطالعه مروری با روش نظام مند به جست وجوی مطالعات و مقالات در حوزه سواد سلامت الکترونیک و وضعیت روانی افراد در بانک های اطلاعاتی وب آوساینس، اسکوپوس و پابمد پرداخت. ازکلیدواژه های «سواد سلامت الکترونیک»، «کووید-19» و «وضعیت روانی» به صورت انگلیسی و ترکیبی برای جست وجو استفاده شده است. همه انواع مقالات که ارتباط بین سواد سلامت الکترونیک و وضعیت روانی افراد در دوران کووید-19 را بررسی بودند، بدون محدودیت زمانی ارزیابی شدند. مقالات با استفاده از چک لیست پریزما بررسی شدند. از مجموعه 116 مقاله جست وجو شده در نهایت 6 مقاله وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    جامعه نمونه اکثر مقالات منتخب مطالعه، بین 18 تا 65 سال داشتند. در تمامی مطالعات به نقش مثبت سواد سلامت الکترونیک بر سلامت روانی افراد اشاره شده است. مطالعات نشان دادند سواد سلامت الکترونیک از طریق افزایش آگاهی و مهارت های مقابله ای افراد به کاهش ترس از کووید-19، افزایش تاب آوری و رفاه، حمایت از بهزیستی روانی و در نهایت به بهبود کیفیت زندگی افراد منجر می شود.

    نتیجه گیری

    بهره مندی از سواد سلامت الکترونیک می تواند به کاهش بسیاری از مشکلات روحی روانی در میان بیماران،کادردرمان و افراد جامعه منجر شود. به نظر می رسد انجام اقداماتی که سبب افزایش سواد سلامت الکترونیک افراد جامعه شود موجب بهبود وضعیت سلامت عمومی آنان خواهد شد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت الکترونیک، کووید-19، وضعیت روانی، مرورسیستماتیک
|
  • Mohadese Ahmadi, Halimeh Jouzari, Ashraf Maleklu, Leila Ghanbarzadeh, Nasibeh Roozbeh* Pages 306-311
  • Roya Malekzadeh*, Touraj Assadi, Elahe Mahmoudi, Fatemeh Montazeriun Pages 312-323
    Objective

     The Intensive care unit (ICU) in hospitals is known as the bottleneck of performance control where the compliance with standards is very important; to achieve quality management goals, the provided services must comply with the predetermined requirements. Hospital performance evaluation is needed for giving feedback on the efficiency of hospitals and effectiveness of services. This study aims to evaluate the performance of the ICUs in hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences in Iran during the coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic.

    Methods

     This is a descriptive/analytical study that was conducted in 2021. The study samples were 19 ICUs in medical and teaching hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences, which were selected by census method. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The content and face validity of the questionnaire was confirmed based on the opinions of a panel of experts and its construct validity was confirmed by the confirmatory factor analysis. Its reliability was reported 0.82 using Cronbach’s alpha coefficient and its composite reliability was 0.91. Data analysis was performed by non-parametric tests of Wilcoxon, Friedman and Kruskal-Wallis in SPSS software, version 21 and Splus applications.

    Results

    The highest level of compliance with the standards was in the area of management and leadership (4.74±0.93), followed by the areas of medical equipment (4.53±0.52), nursing processes (4.53±0.66), space, structure and facilities (4.47±0.39), safety (4.3±0.69), functioning (4.0±11.04) and manpower (4.19±0.42). The lowest level was related to the field of infection control with a mean score of 3.42±1.24. This difference in ranks between different areas was significant according to the results of Friedman test (P<0.05).

    Conclusion

     The overall performance of the ICUs of study hospitals is favorable, but they need more attention and effort in the area of infection control. They are recommended to train and monitor the measures of infection control.

    Keywords: Intensive care unit, COVID-19, Hospitals
  • Raed Nezhad Matouri, Mansor Kohi Rostami, Ahmad Reza Dashtafkan, Milad Habibian, Mahboobeh Momtazan* Pages 324-335
    Objective

     The origin and status of public libraries as public institutions in providing services appropriate to the society are very important. This study aims to measure the public libraries affiliated to Abadan University of Medical Sciences in terms of health information sources and the readiness of librarians in these libraries to provide health information.

    Methods

     This is a descriptive survey study. The study population consists of all librarians and public libraries affiliated to Abadan University of Medical Sciences in 2020. Samples were 20 librarians and 10 public libraries. Data were collected using a questionnaire and a checklist, and were described using descriptive statistics and analyzed using chi-square test in SPSS software, Version 26.

    Results

     In the public libraries, only 1.32% of the total sources were related to health. In 65% of public libraries, no educational courses in the field of health had been held. Moreover, 15% of librarians were very familiar with health-related topics, 65% were moderately familiar, and 20% were not familiar at all.

    Conclusion

     There is a need for planning in public libraries affiliated to Abadan University of Medical Sciences to improve the status of health sources and for teaching the necessary skills to librarians to provide health information services.

    Keywords: Feasibility studies, Library services, Public library, Librarians, Health literacy
  • Kobra Afshari, Saeed Saeedbakhsh, Maryam Ahanbakhsh*, Zahra Heidari Pages 336-349
    Objective

     One of the major challenges in the implementation of the Picture Archiving And Communication System (PACS) is the attitudes of physicians towards the system. This study aims to design and assess the psychometric properties of a questionnaire for identifying the factors affecting the acceptance and use of PACS in Iran based on the Unified Theory of Acceptance and use of Technology (UTAUT).

    Methods

     This methodological study with cross-sectional design was conducted with the participation of 400 physicians working in hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences in 2019. Physicians were selected by stratified random sampling method with the probability proportional to size procedure.  The questionnaire’s face validity, content validity, construct validity with exploratory factor analysis (EFA), test-retest reliability with intraclass correlation coefficient (ICC), and internal consistency with Cronbach’s alpha coefficient, were determined. The data were analyzed in SPSS.

    Results

     The face validity was 1.51-3.4 and the content validity index and content validity ratio ranged 0.6-1 in all factors. Twelve factors including performance expectancy, effort expectancy, social influence, facilitating conditions, computer self-efficiency, behavioral intention, technology optimism, problem solving, rationalized decision-making, horizontal integration, vertical integration, and presentation of health services to clients were extracted by conducting EFA, which explained 67.86% of the common variance. Cronbach’s alpha was obtained 0.92 and the ICC was 0.86 .

    Conclusion

     The designed questionnaire has good validity and reliability. It is recommended as a valid tool to evaluate the factors affecting the acceptance and use of PACS in Iran.

    Keywords: Information systems, Radiology, Technology assessment, Psychometrics, Questionnaire
  • Zahra Akbari*, Samira Soleymanpour, Shahram Sedghi Pages 350-361
    Objective

     The field of “medical library and information science” has a broad research platform due to its interdisciplinary nature. However, the lack of resources necessitates the attention to research priorities in this field. This study aims to identify the research priorities of Iranian faculty members and PhD students in medical library and information science.

    Methods

     This is a descriptive survey study that was conducted in 2020. The study population included all PhD students (n=45) and faculty members (n=36) in medical library and information sciences from different medical universities of Iran. Sampling was done by a census method. The data was collected using a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed using Cronbach’s alpha (α= 0.98). The data analysis was performed in SPSS statistical software on the data from 64 questionnaires using descriptive statistics (Mean and standard deviation) and inferential statistics (T-test and Friedman’s test).

    Results

     Friedman's test results showed that research priorities of faculty members were education (Mean=4.01), entrepreneurship (Mean=3.96) and research (Mean=3.80); For the students, the research priorities were evidence-based practice (Mean=4.15), information literacy (Mean=3.87) and education (Mean= 3.76).

    Conclusion

     Replacing traditional and theoretical topics with practical and future-based topics can be effective in preventing waste of time and resources in future studies.

    Keywords: Research priorities, Medical library, Information sciences, Faculty members, Students
  • Maryam Eslami Jahromi, Abbas Sheikhtaheri, Foziye Tahmasbi*, Maryam Ahmadi, Fatemeh Rangraz Jeddi Pages 362-373
    Objective

     Identifying the strengths and weaknesses of curriculums and updating them in accordance with the future needs of students and the qualifications corresponding to their job positions is of particular importance. This study aims to identify the shortcomings of the current curriculum of Health Information Management for PhD students in Iran.

    Methods

     This descriptive study was conducted in 2021. The study population included all professors in the department of health information technology & management and the department of medical informatics and all PhD students and graduates in health information management from medical universities in Iran who were selected for the study by a census sampling method. Data were collected by a researcher-made questionnaire, by which the relevance and applicability of the courses and amount of required revision in the courses were evaluated. Data were analyzed in SPSS software, version 19. The answers to the open-ended questions were analyzed using the qualitative content analysis approach.

    Results

     Out of 67 participants, 61.1% were faculty members. In terms of relevance, the courses “Clinical Governance Information Systems” and “Health Information Economy”, and in terms of applicability, the courses “Clinical Governance Information Systems”, “Health Information Economy”, and “Methods for Improving and Managing Information Quality” were identified as the courses required modifications. Regarding the amount of required revision, most of the courses, except for “Advanced Statistical Methods”, “Thesis”, “Research Seminar” and “Design and Development of Health Information Systems No. 1”, needed serious revision.

    Conclusion

     It seems necessary to modify the curriculum of health information management for PhD students in Iran to improve the quality of education in this filed and respond to the needs of graduates based on the changes in the health field toward digital health and health information technologies.

    Keywords: Program evaluation, Curriculum, Health information management
  • Zohreh Mohamadzadeh Tabrizi, Narjes Heshmatifar, Fateme Borzoee, Ali Tajabadi, Sedighe Rastaghi, Arezoo Davarinia Motlagh Quchan* Pages 374-383
    Objective

    The coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has exposed nurses to many stressful conditions that may affect their quality of life. This study aims to compare the quality of life of nurses working in COVID-19 referral hospitals and other hospitals in Iran.

    Methods

    This descriptive -comparative study was conducted on 122 nurses working in COVID-19 referral hospitals and other hospitals in Sabzevar, Iran in May 2020, who were selected using a convenience sampling method. The 36-item short form survey (SF-36) was used to collect information online. Data were analyzed using descriptive and analytical statistics in SPSS software, version 16. P<0.05 was statistically significant.

    Results

    The Mean age of participants in the COVID-19 referral hospital was 32.38±7.158 years and in other hospitals it was 35.08±.6.547 years. Most of nurses (58%) had a moderate quality of life. Marital status (P= 0.008), exposure to COVID-19 (P=0.034) and underlying diseases (P=0.031) had a statistically significant relationship with the quality of life (QoL). There was no significant difference between the two groups in the total score of SF-36.

    Conclusion

    Due to the prevalence of COVID-19 and its negative effects on the quality of life of nurses, it is recommended to take the necessary measures such as social participation, planning for greater welfare of nurses, and adjusting the working hours in order to improve the QoL of nurses during the pandemic.

    Keywords: COVID-19, Quality of life, Nurse
  • Abbas Ansaritabar, Seyed Ahmad Hosseini Golafshani*, Parvaneh Gelard Pages 384-395
    Objective

     Occupational stress is one of the main problems in medical centers. It affects the physical and mental health of medical staff. This study aims to design a stress management model to find occupational stressors in hospital staff.

    Methods

     This is a descriptive-correlational study that was conducted in 2021. The study population consists of 2046 employees (with permanent, temporary, or contractual employment) of teaching hospitals in Kashan, Iran, of whom 384 were randomly selected as the study samples. The data were collected by interviewing 15 participants and using a researcher-made questionnaire with acceptable validity and reliability. Descriptive statistics (such as frequency, percentage) and the inferential statistics including the structural equation modeling in smart PLS software were used to design and assess the conceptual model of the study.

    Results

     Most of the participants were male and married aged 41-50 years with a bachelor’s degree. Based on the results, individual factors (70.4%), organizational factors (66.6%), and extra-organizational factors (40.7%) had an effect on creating occupational stress in the hospital staff. The use of stress management strategies was effective in reducing occupational stress by 54.9%. In the model, the occupational stress had 4 dimensions including individual factors with 14 components, organizational factors with 27 components, extra-organizational factors with 23 components, and stress management strategies with 36 components. 

    Conclusion

     Considering the multiplicity of occupational stressors and their effects in reducing productivity and waste of organizational resources, the necessary conditions for managing occupational stress in hospital staff should be provided by hospital managers and officials in the health sector.

    Keywords: Stress management, Hospital, Employees
  • Erfan Rajabi, Meisam Dastani, Narjes Hadi Tavallaee, Narjes Taghizadeh, Zahra Jalali, Fatemeh Ameri* Pages 396-406
    Objective

    Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) emerged in China and spread rapidly around the world which caused anxiety and fear in people and had a negative impact on their mental health. The rapid development of information and communication technology has affected all fields, including the health. Due to the increase of electronic sources for health-related information, having sufficient e-health literacy seems to be necessary. This systematic review aims to determine the relationship between e-health literacy and mental state of people during the COVID-19 pandemic.

    Method

    This is a systematic review study. A search was conducted for related studies in PubMed, Scopus, and Web of Sciences databases using the keywords “Electronic Health Literacy”, “COVID-19”, “Mental State” in English. The studies that investigated the relationship between e-health literacy and mental state of people during the pandemic were included in the review without time limits. The articles were examined using the PRISMA checklist. From 116 found articles, 6 eligible articles were finally selected for the review.

    Results

    The age of participants in the selected articles was in a range of 18-65 years. In all studies, the positive effect of e-health literacy on people’s mental health was mentioned. They showed that e-health literacy, through increasing people’s knowledge and coping skills, leads to reducing the fear of COVID-19, increasing resilience and well-being, supporting mental well-being, and finally improving the quality of life (QoL) of people.

    Conclusion

    The e-health literacy can reduce the mental health problems of patients, medical staff and the general public during the pandemic. It seems that taking measures that increase the e-health literacy of people can improve their general health.

    Keywords: E-health literacy, COVID-19, Mental state, Systematic review