فهرست مطالب

مجلس و راهبرد - پیاپی 112 (زمستان 1401)

فصلنامه مجلس و راهبرد
پیاپی 112 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • باقر شاملو*، رضا فروتن صفحات 5-33
    به رغم تعارض ظاهری میان جمهوریت و اسلامیت، خبرگان قانون اساسی سعی داشتند این دو مقوله را به طور متوازن در کنار هم جای دهند. اما در نهایت عدم توازن متناسب میان این دو مفهوم و نیز محافظه کاری سیاسی در اصلاح قانون اساسی سبب شد تا برخی زمینه های مردم سالاری از جمله پاسخ دهی به جرم حکومتی در قانون اساسی و به تبع قوانین تقنینی و فرو تقنینی متبلور نشود. قلمرو مفهومی جرم حکومتی، همه رفتارهای آسیب زا و ناقض حقوق بشر توسط حکومت و کارگزاران آن است که در مدل های حکومتی مبتنی بر مردم سالاری، ضرورت پاسخ دهی به آنها را با مولفه هایی نظیر الگوی به زمامداری و نیز اصلاح ساختاری - مدیریتی حکومت تبیین می کنند. در این زمینه نظام جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ یک رویکرد کمینه گرا، طرح مسیولیت را تنها برای کارگزاران حکومت به مثابه شخص حقیقی مسیول و نه به مثابه عنصری از حاکمیت و یا شخصیت حقوقی حکومت شناسایی کرده و در نتیجه از همان پاسخ های رایج به اشخاص حقیقی استفاده می کند. درحالی که مطلوب آن است که پاسخ دهی به جرایم حکومتی علاوه بر کارگزاران به نهادهای حکومتی نیز همانند اشخاص حقوقی حقوق عمومی تسری یابد. همچنین فقدان یک مرجع صلاحیت دار نظیر دادگاه عالی قانون اساسی برای پاسخ دهی به جرم حکومتی از مهمترین محدودیت های پاسخ دهی به جرم حکومتی است. به منظور جبران نواقص و محدودیت های نظام حقوقی ایران در این زمینه ظرفیت های مختلفی نظیر امکان بازنگری و اصلاح براساس اصل (177) در قانون اساسی وجود دارد.
    کلیدواژگان: جمهوریت، اسلامیت، جرم حکومتی، پاسخ دهی، قانون اساسی
  • علی پزشکی*، کیومرث کلانتری صفحات 35-60
    جرم سیاسی از موضوعات مهم حقوقی و سیاسی و دارای پشتوانه علمی، حقوقی و فقهی در تفکیک و تمایز از جرایم عمومی / غیرسیاسی است. اصل (168) قانون اساسی جمهوری اسلامی با شناسایی جرم سیاسی، تبیین و مقررات اجرایی آن را به قانونگذار عادی محول کرده است. نتیجه اهمال حدود چهار دهه قانونگدار عادی، عدم اجرای قواعد مربوط و رژیم ارفاقی در حق مجرمین سیاسی در طول این سال ها بود. سرانجام در اردیبهشت سال 1395 قانون جرم سیاسی تصویب و طلسم این قانونگذاری شکسته شد. از آنجا که تشخیص و تمایز جرایم سیاسی از جرایم عادی، لازمه اجرای قواعد ارفاقی آن است، بررسی موضع قانون جرم سیاسی در این باره، موضوع اصلی مقاله حاضر بوده که به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که این قانون در رسالت اصلی خود که همان ارایه روش یا ضابطه ای مشخص برای تشخیص جرایم سیاسی از جرایم غیرسیاسی است، با چالش روبه رو است. از این رو نیازمند اصلاحاتی است تا مصادیق بارز و واقعی جرم سیاسی را مشمول این عنوان و بهره مند از رژیم ارفاقی کند و از تضییق افراطی گستره جرایم سیاسی که در امتداد سیاست کیفری امنیت گرایانه اتخاذ شده فاصله گیرد و تردید نهادینه شده نظام قضایی در اجرای قواعد مربوط را مرتفع کند.
    کلیدواژگان: جرم سیاسی، رژیم ارفاقی، قانون جرم سیاسی، معیار تشخیص
  • محمدقاسم تنگستانی* صفحات 61-90

    تعبیه نظام نظارت و بازرسی، از مشترکات اکثریت نظام های حقوقی محسوب می شود که به اشکال گوناگونی در کشورهای مختلف طراحی شده است. در نظام حقوقی ایران، دیوان محاسبات کشور (مرجع نظارتی خاص) و سازمان بازرسی کل کشور (مرجع نظارتی عام) دو نهاد نظارتی دارای جایگاه مبتنی بر قانون اساسی هستند که پایه های اصلی نظام نظارت بر دستگاه های دولتی را تشکیل می دهند. ضرورت ارتباط نظام مند و هماهنگی میان مراجع نظارتی به عنوان یک ضرورت حتمی و عقلی در طراحی نظام نظارت و بازرسی در کشور مبنای پژوهش حاضر است؛ امری که در قوانین و مقررات مربوط به دو مرجع نظارتی فوق، مورد توجه مقتضی قرار نگرفته است. این مقاله درصدد پاسخگویی به این پرسش هاست که آیا در نظام حقوقی ایران مجموعه نهادها و مراجع نظارتی، در ارتباط نظام مند با یکدیگر قرار دارند؟ آیا در این باره نظام حقوقی مشخصی وجود دارد یا هماهنگی میان آنها به ابتکارات عملی نهادهای فوق واگذار شده است؟ این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی ضمن اشاره به ضرورت هماهنگی و ارتباط نظام مند میان مجموعه نظام نظارتی، در ابتدا حدود صلاحیت های دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور را بررسی کرده و در نهایت به ارزیابی سازوکارهای هماهنگی و ایجاد ارتباط نظام مند میان مراجع نظارتی مزبور پرداخته است. براساس یافته های این پژوهش، به رغم تصویب مقرراتی درباره ایجاد هماهنگی میان مراجع نظارتی (به خصوص با ایجاد شورای دستگاه های نظارتی) سازوکار مذکور به دلیل مشخص نبودن حد و مرز دقیق وظایف مراجع یاد شده و نسبت آنها با یکدیگر و اکتفا به ایجاد صرفا یک شورای خاص بدون فراهم کردن مقدمات مقتضی، به نتایج مورد نظر نایل نشده است.

    کلیدواژگان: نظارت، هماهنگی، تنظیم روابط، مراجع نظارتی
  • طاها عشایری*، طاهره جهان پرور صفحات 91-121

    مصرف کالاهای فرهنگی کنشی اجتماعی و فرهنگی است. زمانی که از فرهنگ و سرمایه فرهنگی سخن گفته می شود، مصرف فرهنگی مد نظر است که با توجه به نیازهای فرهنگی به وجود می آید. مفهوم مصرف و به ویژه مصرف فرهنگی، به عنوان یک مفهوم تحلیلی در جامعه شناسی از اهمیت خاصی در دوره معاصر برخوردار است. مصرف پدیده ای مخصوص جوامع پیشرفته صنعتی و غرب بود؛ اما امروزه به مدد گسترش رسانه های ارتباط جمعی، که در بیشتر جوامع برای منافع نظام سرمایه داری فعالیت می کنند، پدیده ای جهانی شده است. جامعه ایرانی، تبدیل به جامعه ای نسبتا مدرن شده که به دلیل تحولات فکری، جهانی شدن، تغییر سبک زندگی، افزایش آگاهی اجتماعی - فرهنگی و تغییر سلیقه و ذایقه اجتماعی، سطح مصرف کالاهای فرهنگی نیز افزایش یافته است. پژوهش حاضر به ارزیابی عوامل موثر بر مصرف کالاهای فرهنگی مورد مطالعه در بازه زمانی 1386 الی 1400 پرداخته است و سه محور «فعالیت فرهنگی»، «مصرف فرهنگی» و «تقاضای فرهنگی» بررسی و سنجش شده است. هدف اصلی مطالعه مصرف کالاهای فرهنگی در بین ایرانیان در بازه زمانی سال های 1386 تا 1400 با روش فرا تحلیل است که از جامعه 39 مطالعات به روش نمونه گیری تعمدی (غیراحتمالی)، 24 سند انتخاب شده است. نتایج نشان می دهد که بین سبک موسیقایی، سبک زندگی، منابع هویتی، سرمایه فرهنگی، منابع رسانه ای، سرمایه اجتماعی و عوامل زمینه ای و گرایش به مصرف کالاهای فرهنگی رابطه معنا داری وجود دارد. در مجموع متغیرهای فوق 40 درصد از تغییرات مصرف کالاهای فرهنگی را تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: رسانه، سبک موسیقی، سرمایه اجتماعی، مصرف کالاهای فرهنگی، هویت
  • هدایت درویشی*، مریم سجودی، امیر ثامنی صفحات 123-156

    تاب آوری که با آسیب پذیری کمتر و انعطاف بیشتر، پاسخ گویی صحیح و سریع به شرایط و کمترین میزان آسیب پذیری تعریف می شود، در سطح مناطق مفهومی عمیق تر می یاید. با توجه به کاربردی بودن اهداف نوشتار حاضر، تبیین آثار مکانی - فضایی توازن و تعادل منطقه ای در تاب آوری منطقه ای مدنظر پژوهش حاضر است. با این توصیف سوال راهبردی این است که توازن و تعادل منطقه ای به چه میزانی در تاب آوری منطقه ای اثرگذار بوده است. برای پاسخ به این سوال  از استراتژی قیاسی مبتنی بر روش شناسی کمی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان و نخبگان علمی - اجرایی شاغل در مجامع علمی و نهادهای توسعه ای بوده که با استفاده از شیوه نظام مند و مبتنی بر منطق نمونه گیری، تعداد سی نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش گرد آوری داده ها به صورت میدانی و با استفاده از ابزار پرسشنامه و همچنین ابزار تحلیل داده ها با استفاده روش استنباطی مبتنی بر شاخص های برازش مدل اندازه گیری و مدل ساختاری و استفاده از نرم افزار Smart PLS است. نتایج پژوهش نشان داد که شاخص های مدل اندازه گیری توازن منطقه ای (6 شاخص)، تعادل منطقه ای (9 شاخص) و تاب آوری منطقه ای (8 شاخص) دارای بار عاملی بالاتر از 0/40 است و داده ها نیز تایید کننده مدل اندازه گیری پژوهش است. در مدل ساختاری پژوهش، صحت رابطه بین متغیرهای ساختاری / پنهان پژوهش براساس آماره (T-value) سنجش شد که این میزان بالاتر از 1/96 بود. صحت این رابطه نیز مورد تایید قرار گرفت. همچنین مبتنی بر ضریب تعیین و معیار اندازه تاثیر شدت، شدت و اثر رابطه میان متغیرتعادل منطقه ای و توازن منطقه ای با مقدار (0/68) و توازن منطقه ای و تاب آوری منطقه ای با مقدار (0/65) مورد تایید است. همچنین شاخص برازش کلی مدل با مقدار عددی 0/47 نشان می دهد مدل دارای برازش قوی و داده ها تایید کننده مدل تجربی پژوهش است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، توازن منطقه ای، آمایش سرزمین، استان گیلان
  • رضا معبودی نیشابوری*، سید علیرضا رضائی صفحات 157-184

    میانجیگری یا سازش، به عنوان یکی از قدیمی ترین و مهمترین راه های حل و فصل اختلافات، به دلیل فقدان حمایت اجرایی از سازش نامه به عنوان نتیجه روش حل اختلاف مذکور، نسبت به داوری و دادرسی، همیشه از اقبال کمتری برخوردار بوده است. سازمان ملل متحد با تصویب کنوانسیون راجع به سازش نامه های بین المللی حاصل از میانجیگری تلاش کرد که با رفع نقیصه فوق، گام مهمی را جهت ترویج این روش حل اختلاف بردارد. در کنوانسیون مذکور، دو حق شرط برای اعضا شناسایی شده است که در صورت اعمال آن، کنوانسیون برای اجرای سازش نامه های دولتی قابل استفاده نیست و اجرای کنوانسیون منوط به توافق طرفین دعوا می شود. ایران به عنوان یکی از امضاکنندگان کنوانسیون سازش، علاوه بر استفاده از دو حق شرط مصرح در معاهده مذکور، در زمان امضا، در جهت اعمال حق شرط های دیگر نیز تلاش کرده است. برای بررسی موضوعات فوق در مقاله حاضر از روش تحقیق بنیادی، توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. در نهایت نویسندگان مقاله به این نتیجه رسیدند که از لحاظ حقوقی حق شرط های کنوانسیون سازش چندان منطقی به نظر نمی رسند و به طور قطع تا حدی از میزان تاثیر این معاهده خواهند کاست؛ اما در مقابل با توجه به ضرورت بیشتر تصویب کنوانسیون حاضر و اجماع کشورها، به نظر می رسد ذکر این حق شرط ها دارای مصلحت است. در این مقاله به قانونگذار ایرانی پیشنهاد شده است در زمان الحاق به کنوانسیون سازش، ضمن حذف کامل حق شرط های اعمالی در اعلامیه ایران، هیچ یک از حق شرط های مذکور در کنوانسیون را اعمال نکند زیرا با توجه به مقررات کنوانسیون، در هر زمانی امکان اعمال حق شرط ها وجود دارد و ایران می تواند بعدا با بررسی شرایط اعمال کنوانسیون از حق شرط ها استفاده کند.

    کلیدواژگان: میانجیگری، سازش نامه های تنظیمی توسط دولت، شرط توافق طرفین، کنوانسیون نیویورک، حمایت اجرایی از سازش نامه، کنوانسیون سنگاپور
  • رویا ارجمند کرمانی، نسرین باقری*، خدیجه ابولمعالی الحسینی صفحات 185-219
    توجه کافی به شیوه زندگی دانشجویان به عنوان یک سرمایه انسانی بالقوه در جامعه و ارتقای آن در ساخت آینده کشور یک ضرورت به حساب می آید؛ بر این اساس هدف پژوهش حاضر ارایه یک چارچوب مفهومی از عوامل ارتقای سبک زندگی دانشجویان در جامعه ایران است. جهت گیری پژوهش، توسعه ای و روش شناسی آن کیفی بوده است. رویکرد و راهبردی که در روش کیفی انتخاب شد، نمونه ای از ترکیب هدفمند قیاس و استقرا با عنوان تحلیل محتوای هدایت شده و تجمعی بود. واحد تحلیل برای مطالعه و بررسی متون نظری و تجربی، بر اساس واحد تحلیل کلمه / نماد و مضمون بوده است. جامعه آماری نیز اعضای هییت علمی دانشگاه بودند که دوازده نفر به طور هدفمند و از روش زنجیره ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. همچنین از روش تحلیل متون و مصاحبه نیمه ساختاریافته برای جمع آوری داده ها استفاده شد. شیوه کنترل کیفیت تحلیل محتوا، از طریق رویکرد دریافت نظرهای متخصصان به عنوان کمیته تخصصی و ضریب توافق بین کدگذاران بود که با تایید کمیته تخصصی و برآورد ضریب 0/87، یافته های پژوهش از اعتبار و اعتماد لازم برخوردار شد. براساس یافته های به دست آمده از این مطالعه، 54 کد معنایی در سه مقوله اصلی قابلیت های ذهنی، فردی و اجتماعی طبقه بندی و در یک چارچوب شبکه ای به عنوان عوامل ارتقا و بهبود سبک زندگی دانشجویان در جامعه ایران معرفی شدند.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، دانشجویان، روان شناسی مثبت، تحلیل محتوا
  • یاسر بلاغی اینالو*، مهدی نجاتی، مجتبی بهمنی، سید عبدالمجید جلایی صفحات 221-264
    با شناخت دقیق اتحادیه اقتصادی اوراسیا می توان همگرایی اقتصادی با این اتحادیه را در راستای تامین منافع ملی جهت دهی کرد. در این پژوهش آثار حذف تعرفه تجاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا بر رفاه و تراز تجاری بخش های مختلف اقتصادی، براساس الگوی پروژه تحلیل تجارت جهانی و نسخه 10 پایگاه داده های آن، در چهار سناریو (کاهش 25 درصدی، کاهش 50 درصدی، کاهش 75 درصدی و کاهش 100 درصدی نرخ تعرفه ها) با بسته نرم افزاری GEMPACK تحلیل شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که کاهش تعرفه های بخش کشاورزی تاثیر مثبتی بر رفاه ایران دارد و هر چه درجه آزادسازی تجاری بیشتر باشد رفاه نیز افزایش می یابد، اما کاهش تعرفه های بخش کشاورزی تاثیر مثبتی بر تغییر تراز تجاری بخش های صنعت، خدمات و نفت و گاز و تاثیر منفی بر تغییر تراز تجاری بخش کشاورزی در ایران دارد. همچنین کاهش تعرفه های بخش صنعت تاثیر منفی بر رفاه و تغییر تراز تجاری ایران دارد. کاهش تعرفه های بخش کشاورزی بر ارزش صادرات ایران اثر چندانی ندارد و صرفا ارزش واردات افزایش می یابد و بیشترین آثار کاهش تعرفه های بخش کشاورزی بر بخش صنعت منعکس می شود.
    کلیدواژگان: آزاد سازی تجاری، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، پروژه تحلیل تجارت جهانی، رفاه اقتصادی
  • عادل ساریخانی، پریسا ثقفی* صفحات 265-289
    عدم هماهنگی بین تدوین و عملکرد قوانین کیفری با اصول و قواعد مبنایی کارآمدی و کارایی لازم را از قوانین کیفری سلب کرده و موجب ریشه یابی در معیارهای کارآمدی از منظر دینی و عرفی شده است. بی توجهی به همین معیارها و مبانی می تواند به خودی خود در عوامل جرم زا به ویژه عوامل جامعوی موثر باشد. معیارهایی چون هماهنگی با اصل ضرورت و تناسب، تطبیق با قوانین مرجع، توجه به عرف داخلی و هنجارهای آن و عرف بین المللی از جمله مواردی است که در صورت نادیده گرفته شدن و وضع بی ضابطه قوانین، بدون در نظر داشتن حجم انبوه قوانین متروک و خلا قانونی ، عبث و بیهوده جلوه می کند. در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی این معیارها مورد بررسی قرار می گیرند و از ماحصل آنها وضع قوانین کیفری موجود به همراه پیشنهادهایی در زمینه تدوین قوانین برمبنای عوامل موثر در وقوع جرم ترسیم می شود.
    کلیدواژگان: معیار، قوانین کیفری، کارآمدی، آثار، ناکارآمدی
  • صادق کرمی، محمدحسن فردوسی*، محسن اسمعیلی، وحید رفیعی دهبیدی صفحات 291-334

    هدف از تحقیق حاضر، طراحی مدل پارادایمی جذب خیرین در توسعه ورزش بود. رویکرد تحقیق از نوع آمیخته (کیفی و کمی) به شیوه همگرا بود. روش تحقیق در بخش کیفی از نوع داده بنیاد و با رویکرد نظام مند بود. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد و در بخش کمی از روش توصیفی - پیمایشی و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات در بخش کیفی به روش استراس و کوربین (1998) و در بخش کمی به روش معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل 26 نفر و در بخش کمی شامل 90 نفر از اساتید حوزه مدیریت ورزشی و خیرین کشوری و کارشناسان سازمان های اوقاف، ورزش و جوانان و دانشجویان دکترای مدیریت ورزشی بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جذب مشارکت خیرین برای توسعه ورزش به عنوان مقوله محوری شناسایی شد. بعد از کدگذاری انتخابی در قالب مدل نهایی، یافته ها نشان داد عوامل موثر بر جذب مشارکت خیرین عبارتند از: بسترهای دینی، ارزش های فرهنگی - اجتماعی، عوامل نگرشی، بسترهای قانونی - حمایتی، مدیریت فرایندها، شناسایی موانع، عوامل نگرشی و عینی سازی برون داده ها. در بخش کمی نیز از روش معادلات ساختاری (نرم افزار اسمارت پی. ال. اس) استفاده شد. برازش مدل کلی برابر با 0/45 به دست آمد و نشان داد که همه مسیرها معنادار بودند. بنابراین پیشنهاد می شود برای جذب مشارکت خیرین جهت توسعه ورزش باید تفاسیری از روایات و احادیث دینی یافت که دلالت بر اهمیت ورزش داشته باشد. همچنین پیشنهاد می شود عواملی که باعث تقویت انگیزه خیران ورزشیار می شود، شناسایی و توسعه داده شوند.

    کلیدواژگان: جذب خیرین، وقف، مشارکت مردمی، توسعه ورزش
  • احمد حکیم جوادی، محمدرضا پاسبان* صفحات 335-359

    مقررات کنترل ادغام شرکت ها در نظام حقوقی ایران و انگلستان از یک منظر به دو دسته مقررات ماهوی و مقررات شکلی قابل تقسیم هستند. در نظام حقوقی انگلستان با بررسی مقررات شکلی مربوطه، ملاحظه می شود با شناسایی مفهوم «ادغام مرتبط» و در ذیل آن با شناسایی «حدنصاب های نظارت»، صرفا ادغام هایی که مشمول حدنصاب های نظارت باشند مشمول مقررات کنترل ادغام هستند. مقررات کنترل ادغام در نظام حقوقی انگلستان جهت بررسی ادغام های مذکور، متشکل از دو مرحله اصلی است که انجام هر مرحله توسط مرجعی مشخص و در مهلت معینی انجام می شود. دومرحله ای کردن بررسی ادغام ها در نگاه اول ممکن است موجب طولانی شدن زمان رسیدگی ها به نظر آید اما با بررسی دقیق تر می توان گفت همراه با عوامل دیگر مانند تعیین حدنصاب های نظارت و تعیین مهلت بررسی برای هر یک از مراحل، موجب کاهش زمان رسیدگی ها خواهد بود. در نظام حقوقی ایران مفهوم حدنصاب های نظارتی شناسایی نشده و تمام ادغام ها، حتی ادغام ها با حجم اندک و کوچک مشمول مقررات کنترل ادغام می باشند و همچنین رسیدگی به ادغام ها در یک مرحله اصلی و توسط مرجعی واحد، بدون آنکه در قانون مهلتی برای رسیدگی توسط آن تعیین شده باشد، انجام می گیرد. در هر دو نظام حقوقی پیش از وقوع ادغام یا بعد ازآن، طرفین ملزم به اعلام ادغام مورد نظر به مرجع کنترل ادغام نبوده و تایید مرجع کنترل ادغام به عنوان بخشی از تشریفات وقوع ادغام نمی باشد. در نظام حقوقی انگلستان مرجع کنترل ادغام تنها در مهلتی معین از تاریخ وقوع ادغام، امکان بررسی یا ارجاع آن به مرحله دوم جهت انجام بررسی بیشتر را داشته و بعد ازمهلت مذکور امکان بررسی تفصیلی و در صورت لزوم امکان ابطال ادغام وجود نخواهد داشت، درحالی که در نظام حقوقی ایران با عدم تعیین چنین مهلتی، در عمل هر زمانی پس از وقوع ادغام، امکان بررسی ادغام و در نهایت ابطال آن وجود خواهد داشت. به موجب این بررسی پیش بینی چند موضوع مشخص در مقررات مرتبط در نظام حقوقی ایران ازجمله قانون سیاست های کلی اصل (44) موجب ارتقای آن خواهد بود.

    کلیدواژگان: ادغام، کنترل ادغام، حدنصاب های نظارت، حقوق رقابت، مقررات شکلی، قانون سیاست های کلی اصل (44)، لایحه تجارت
  • ارشک حلی ساز*، ساجده صفی خوانی صفحات 361-390
    مدل حاکمیت محیط زیستی قرارداد - محور، اولین تلاش نظام مند برای اجرایی سازی دستورالعمل های محیط زیستی و اثرگذار بر فعالیت های روزمره حکومت بود که به تصویب قوانین و مقررات محیط زیستی با رویکردهای دستور و کنترل از دهه 1960 منجر شد. اما از دهه 1980، اقبال برای ایجاد انعطاف در تنظیم قوانین و مقررات محیط زیستی بیشتر شد و بسیاری از حکومت ها از راهبردهای ایدیولوژیکی و مدیریتی منعطف تر در سیاستگذاری استفاده می کردند. ازآنجاکه وقوع انقلاب اسلامی و دوران سازندگی، آغاز مدرن سازی قانونی و مقرراتی محیط زیست در کشور بود، این مقاله تلاش دارد با تمرکز بر نظریه سیاسی هابز و استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، رویکرد حاکم بر قوانین و مقررات محیط زیستی کشور را نشان دهد. نتایج نشان داد که به رغم وقوع انقلاب و تفاوت شکلی و دولت های مختلف بعد از انقلاب اسلامی در تمامی زمان ها، نهادهای قانونگذار بر کاربرد ابزارهای سنتی دستور و کنترل تمرکز دارند. در سال های اخیر نیز تکیه حکومت بر کاربرد این ابزارها بیشتر شده و رویکردهای غیراجباری و منعطف کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به عبارتی نهاد قانونگذار در هنگام مقرراتگذاری، اولویت را به اعمال سیاست های اجباری و کاربرد ابزارهای دستور و کنترل می دهد که نظریه سیاسی هابز بر آن تمرکز دارد. ازاین رو مدل حاکمیت محیط زیستی ایران را می توان حاکمیت محیط زیستی قراردا د - محور دانست.
    کلیدواژگان: حاکمیت محیط زیستی قرارداد - محور، تحلیل محتوا، سیاست اجبار، نظریه سیاسی هابز، ایران
|
  • Bagher Shamloo *, Reza Foroutan Pages 5-33
    Despite the apparent conflict between the republic and Islam, constitutional experts sought to balance these two concepts. Ultimately, however, the disproportionate imbalance between the two concepts and political conservatism in constitutional reform prevented some essentials of democracy, including responding to state crimes, from being enshrined in the constitution and, consequently, legislative and sub-legislative laws. The conceptual realm of state crime is all the harmful behaviors and those violating human rights by the state and its agents. In democracy-based government models, the need to respond to the behaviors is represented with components, such as a good governance model and structural-management reform of the government. In this regard, the system of the Islamic Republic of Iran, by adopting a minimalist approach, recognizes the responsibility only of governmental agents as the responsible private persons and not as an element or legal person of government and, as a result, uses the same common responses to private persons. While it is desirable that responding to state crimes should extend to governmental bodies and agents, as in public acts for legal people. Also, the lack of a competent authority, such as the supreme constitutional court, to respond to state crimes is one of the most important limitations of responding to such crimes. However, to compensate for the shortcomings and limitations of the Iranian legal system in this regard, there are various capacities in the constitution, such as the possibility of revision and modification according to Article 177 of the constitution.
    Keywords: Republic, Islam, State crimes, Accountability, Constitution
  • Ali Pezeshki *, Kumars Kalantari Pages 35-60
    Political crimes are important legal and political issues with scientific, legal, and jurisprudential support for distinguishing them from general/non-political crimes. Article 168 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, recognizing a political crime, explained it and handed over its executive regulations to the ordinary legislature. The negligence of the ordinary legislature for about four decades led to the non-implementation of the relevant rules and the leniency regime against political criminals during these years. Finally, in May 2016, the political crimes act was approved. Since the distinction and identification of political crimes from ordinary crimes are necessary to implement its arbitrary rules, the study of the position of political crime acts in this regard is the main topic of the present article, which was performed using a descriptive-analytical method. The results indicate that this act in its main mission, providing a precise method or criterion for distinguishing political crimes from non-political ones, is challenged. Thus, there is a need for some improvements to include clear and real examples of political crimes under this title and benefit from the leniency regime, and it should distance from the extreme narrowing of the scope of political crimes, which has been adopted along the security-oriented criminal policy and eliminate the institutionalized doubt of the judicial system in enforcing the relevant rules.
    Keywords: Political Crime, leniency regime, Political crimes act, Detection criteria
  • MohammadGhasem Tangestani * Pages 61-90

    Embedding a control system is one of the common elements of most legal systems, which has been established in different ways in different countries. In the Iranian legal system, Supreme Audit Court (as a specific control body) and State Inspection Organization (as a public control body) are two supervisory bodies with a constitution-based position, both of which form the main foundations of the system of monitoring governmental organizations. The basis of the present study is the necessity of systematic relationships and coordination between supervisory authorities as a definite and rational necessity in establishing a supervision and inspection system in the country. This matter has not been given attention in the laws and regulations of the above two supervisory bodies. This work attempts to answer these questions: Are the supervisory bodies and authorities in a systematic relationship in the Iranian legal system? Is there a specific legal system in this regard, or is the coordination between them left to the practical initiatives of the above bodies? This study was conducted using a descriptive-analytical method. In addition to pointing out the necessity of systematic coordination and communications between control and inspection bodies, this work first investigates the limitations of the competencies of state inspection organizations and the supreme audit court and finally evaluates the coordination mechanisms and the systematic communication between the supervisory bodies. According to the findings, despite the approval of regulations regarding the establishment of coordination between supervisory authorities (especially with the establishment of the Council of Supervisory Bodies), the above mechanism is not clear due to the lack of clear boundaries of the duties of the said authorities and their relationships. The desired results cannot be achieved simply by establishing a special council without providing the requirements.

    Keywords: Supervision, Coordination, Regulating relationships, Supervisory bodies
  • Taha Ashayeri *, Tahereh Jahanparvar Pages 91-121

    Iranian society has become a relatively modern society in which the level of consumption of cultural goods has increased due to intellectual changes, globalization, lifestyle changes, increasing social and cultural awareness, and changing social tastes. The present study evaluated the factors affecting the consumption of cultural goods among Iranians from 2007 to 2021 using a comprehensive meta-analysis (cma2) software, focusing on three axes cultural activity, cultural consumption, and cultural demand. From 39 studies, 24 documents were chosen through accidental sampling. The result shows a significant relationship between musical style, lifestyle, identity resources, cultural capital, media resources, social capital, contextual factors, and the tendency to consume cultural goods. In total, the above variables explain 40% of the changes in cultural good consumption.

    Keywords: Media, music style, Social Capital, consumption of cultural goods, Identity
  • Hedayat Darvishi *, Maryam Sojodi, Amir Sameni Pages 123-156

    Resilience, which is defined by less vulnerability and more flexibility, faster and more responsive to conditions, and less vulnerability, goes deeper into conceptual areas. Considering the applicability of the objectives of the present paper, explaining the spatial effects of regional equilibrium on regional resilience is the aim of this research. With this description, the strategic question is, to what extent has regional equilibrium been effective in regional resilience? A deductive strategy based on quantitative methodology was used to answer the research question. In this regard, the study’s statistical population, a total of 30 experts and scientific-executive elites working in scientific societies and development institutions, was chosen as a sample using a stratified and systematic sampling method and based on sampling logic. The data collection was done based on a field method, using a researcher-made questionnaire, a data analysis tool, and an inferential method based on the fit indices of the measurement model, structural model, and Smart PLS software. The results show that the indicators of the measurement model are regional equilibrium (6 indices), regional equilibrium (9 indices), and regional resilience (8 indices) with a factor load higher than 0.40, and the data confirm the model. In the study structural model, the accuracy of the relationship between the study structural/latent variables was examined based on the statistics (T-value), which was higher than 1.96%. The intensity of the relationship based on the coefficient of determination (R2) and the measure of impact size (F2) between endogenous and exogenous variables has shown that the relationship between regional equilibrium and regional resilience is confirmed with the accuracy of 0.6%, intensity, and the relationship between the regional equilibrium and regional resilience with the accuracy of 0.65%. Also, the goodness of fit (GOF) = 0.47 of model showed that the model has a strong fit, and the data confirm the study experimental model.

    Keywords: Resilience, Regional equilibrium, land management, Guilan province
  • Reza Maboudi Neishabouri *, Seyed alireza Rezaee Pages 157-184

    As one of the oldest and most important dispute resolution methods, mediation or agreement has always been less successful than arbitration due to the lack of executive support for settlement agreements. By approving the Convention on International Settlement Agreements Resulting from Mediation, the United Nations sought to take an important step in promoting this dispute resolution method by eliminating the above-mentioned shortcoming. The convention recognizes two reservations for members; if they are applied, the convention cannot be used for implementing governmental settlement agreements, and implementing the convention depends on the agreement of the parties. Iran, as a signatory to the settlement agreement convention, in addition to exercising the two reservations in the settlement agreement, has also sought to enforce other reservations at the time of signing. A basic, descriptive, and analytical research method was used to examine the above issues, focusing on the legal analysis of the reservations in the Convention on International Settlement Agreements and Iran’s approach to the application of the reservations in the Convention on International Settlement Agreements. Finally, the present study concludes that from a legal point of view, the reservations in the convention do not seem very reasonable and will certainly reduce the effectiveness of the settlement agreement to some extent. However, given the greater need for ratification of the convention and the consensus of countries, it seems expedient to mention these reservations. In this paper, the Iranian legislature is advised not to exercise any of the reservations of the settlement agreement convention at the time of accession and completely remove the optional reservations mentioned in the Iran declaration. According to the convention’s provisions, it is possible to exercise the reservations at any time, and Iran can use reservations later after examining the application reservations of the convention.

    Keywords: Mediation, Governmental Settlement Agreements, Condition of Agreement, New York Convention, Executive Support of Settlement Agreement, Singapore Convention
  • Roya Arjomand Kermani, Nasrin Bagheri *, Khadijeh Abolmaalialhoseyni Pages 185-219
    Adequate attention to the lifestyle of students as a potential human capital in society and its improvement in building the future of the country is a necessity. Therefore, this study aims to provide a conceptual framework for the lifestyle improvement factors of students in Iranian society. The orientation of the present study was developmental with a qualitative methodology. The strategy chosen in the qualitative methodology was an example of a purposeful combination of analogy and induction called content-guided and cumulative analysis. The unit of analysis for studying theoretical and experimental texts was based on the unit of analysis of word/symbol and theme. The study’s statistical population was the faculty members of the university. Of them, twelve were purposefully selected by the chain method as the sample size. Text analysis and semi-structured interviews were also used for data collection. The quality control of content analysis was conducted by receiving the opinions of experts as a specialized committee and the coefficient of agreement between the coders. With the approval of the specialized committee and the estimation of the coefficient of agreement of 0.87, our findings had the necessary validation and trust. According to the findings, 54 semantic codes were classified into three main categories of mental, individual, and social capabilities and presented in a NET framework as lifestyle improvement factors of students in Iranian society.
    Keywords: Lifestyle, students, Positive psychology, Content Analysis
  • Yaser Balaghi Enalou *, Mehdi Nejati, Mojtaba Bahmani, Sayyed Abdolmajid Jalaee Pages 221-264
    Economic convergence with the Eurasian Economic Union can be further directed toward national interests with an exact understanding of the union. In this regard, in this study, the effects of eliminating trade tariffs between Iran and the Eurasian Economic Union were examined on the welfare and trade balance of different economic sectors, based on the Global Trade Analysis (GTAP) model and GTAP 10 DataBase, in 4 scenarios (25%, 50%, 75% and 100% reduction of tariff rates) with GEMPACK software package. The results indicate that reducing the tariffs in the agricultural sector positively affects Iranian welfare, and the higher the degree of trade liberalization, the higher the welfare, and reducing the tariffs in the agricultural sector positively affects changing the trade balance of industrial, services, and oil and gas sectors. However, it negatively affects changing the trade balance of the agricultural sector. Also, the reduced tariffs in the industrial sector negatively affect Iranian welfare, and the reduced tariffs in the industrial sector negatively affect changing the trade balance of this sector. The reduced tariffs in the agricultural sector have a low effect on the value of Iranian exports in this sector, and only the value of Iranian imports in this sector increases, and the most effects of reduced tariffs in the agricultural sector are reflected in the industrial sector.
    Keywords: Trade Liberalization, Eurasian Economic Union, Global trade analysis project (GTAP), Economic Welfare
  • Adel Sarikhani, Parisa Saghafi * Pages 265-289
    Lack of coordination between the establishment and efficiency of criminal laws and basic principles and regulations has deprived the criminal laws of the necessary efficiency and effectiveness and has led to rooting in efficiency criteria from a religious and customary point of view. It has been shown that disregarding these criteria and principles can be effective in criminal factors, especially social ones. Criteria, such as compliance with the principle of necessity and appropriateness, compliance with the reference laws, and attention to national norms and international norms, are among the cases that appear futile if ignored, and irregular rules are established without considering the mass of abandoned laws and non liquet. In some cases, despite a large number of laws, in some cases, it faces a signficant non liquet, which is examined in this paper using a descriptive-analytical method. This research includes representing the current status of criminal laws and providing some suggestions in establishing laws based on the effective factors in the occurrence of crime and existing criteria.
    Keywords: Criteria, Criminal law, Efficiency, Effects, Inefficiency
  • Sadegh Karami, MohammadHassan Ferdowsi *, Mohsen Esmaeili, Vahid Rafiei Dehbidi Pages 291-334

    This study aimed to develop a model for attracting donors to sports development. The research approach was a mixed (qualitative and quantitative) method in a convergent manner. The research method in the qualitative part was of a data-based type with a systematic approach. The semi-structured interview method was used to collect data. In the quantitative part, a survey description method was used, and a questionnaire was used to collect data. Data analysis was performed in the qualitative part using the Strauss and Corbin approach (1998) and in the quantitative part using the structural equations. The study’s statistical population in the qualitative part included 26 people. The quantitative part included 90 professors active in sports management, national donors, experts from endowment organizations, the ministry of sport and youth, and Ph.D. students in sports management who were selected through purposive sampling. Attracting donors for participation in sports development was identified as a central issue. After selective coding as a final model, the findings showed that the effective factors in attracting donors are religious contexts, socio-cultural values, attitudes, legal contexts of support, process management, identification of barriers, attitudes, and objectification of outputs. The goodness of fit (GOF) was achieved as 0/45, and the results showed that all paths were significant. Therefore, to attract donors to participate in sports development, it is necessary to find an interpretation of religious narrations and hadiths that indicate the importance of sports. Also, the factors that motivate the donors to be active in sports should be identified and developed.

    Keywords: Donors, endowment, People participation, Sport Development
  • Ahmad Hakimjavadi, MohammadReza Pasban * Pages 335-359

    From one perspective, the corporate merger control provisions in the Iranian and UK legal system can be divided into two substantial and procedural provisions. By investigating the mentioned procedural provisions in the UK legal system, it is observed that by identifying the concept of “relevant merge” and then determining the “supervision thresholds,” merely mergers satisfying the supervision thresholds are subject to corporate merger control provisions. In order to investigate the mentioned mergers, the merger control provisions in the UK legal system include two main stages. The execution of each step is determined by an authority, and then it is performed by a certain deadline. At first glance, the two-stage investigation of mergers may seem like a cause to prolong proceedings. However, many more accurate investigations suggest that it will reduce processing time together with other factors, such as determining the statutory thresholds and the investigation time for each stage. In the UK legal system, the merger control authority is allowed to investigate or refer it to the second stage for future investigation in the specified deadline from the date of merger initiation, and after the expiration of a given deadline, there will be no possibility of detailed investigation and, if necessary, cancellation of the merger. While in the Iranian legal system, without setting such a deadline, there will be possible an investigation into the merger and, finally, its cancellation at any time after the merger initiation.

    Keywords: Merger, Merger Control, Statutory Threshold, Competition Law, Procedural Provisions
  • Arashk Holisaz *, Sajedeh Safikhani Pages 361-390
    The contract-based environmental governance model was the first systematic attempt to implement environmental guidelines and the routine activities of the government, which led to the adoption of policies and environmental regulation with command-and-control strategies in 1960. Since the 1980s, there have been calls for increased flexibility in environmental regulation, and many states have used more flexible ideological and managerial strategies in policy-making. Given that the occurrence of the Islamic Revolution and the Sazandegi era was the beginning of the modernization of environmental regulation in the country, this paper tries to show the governing environmental approaches to environmental regulation by focusing on Hobbes’ political theory and using qualitative content analysis. The results showed that despite the Islamic Revolution and the differences between governments after the Islamic Revolution, the legislature focused on using traditional command-and-control strategies. In other words, the priority given in the country’s environmental regulation is to implement coercive policy under Hobbes’ political theory. Hence, the environmental governance governing Iran’s environmental regulation can be considered the contract-based environmental governance model.
    Keywords: Environmental governance, Content Analysis, Coercive policy, Hobbes’ political theory, Iran