فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1401)

پژوهشنامه حج و زیارت
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی ساجدی*، حسام الدین ربانی صفحات 7-23
    در آیات و روایات اسلامی برخی از اماکن دینی مانند شهر مکه، مسجدالحرام و مسجدالنبی از قداست و احکام خاصی برخوردار است؛ مثلا مکلفی که غسل بر او واجب شده مجاز نیست بدون طهارت به این دو مسجد وارد شود یا متمتع پس از اتمام اعمال عمره تمتع، مطلقا یا در فرض خوف فوت حج نباید از شهر مکه خارج شود. باید توجه داشت که این اماکن مقدس در طول تاریخ و گذر زمان با توسعه و تحول همراه بوده و مساحت و محدوده آنها افزایش یافته است. از این‏رو ترتب احکام مختص به این مکان ‏ها بر محدوده افزایش ‏یافته آنها محل تردید است. این تردید باعث شده تا برخی از فقها احکام اختصاصی این مکان‏ ها را فقط بر محدوده قدیم آن جاری بدانند و برخی دیگر معتقد شوند، توسعه تاثیری بر ترتب حکم شرعی ندارد. نتایج حاصل از این تحقیق، که به صورت کتابخانه ‏ای و نرم افزاری و با تحلیل ادله صورت گرفته، حاکی از این است که توسعه اماکن مقدس تاثیری بر حکم مختص به این مکان‏ ها ندارد و در این باره حق به جانب فقیهانی است که معتقدند: «مادامی که عرفا عنوان بر محل توسعه‏ یافته از این مکان‏ ها صادق است، حکم شرعی مترتب می ‏شود».
    کلیدواژگان: توسعه، قدیم، جدید، مسجدالحرام، مکه
  • مهدی درگاهی* صفحات 25-49
    تعیین محل احرام یکی از مسایل مهم حج تمتع است و هر چند کتاب‏ های فقهی، شهر مکه مکرمه را محل احرام حج تمتع معرفی کرده ‏اند؛ اما تعابیر متفاوت فقها در «افضلیت مسجدالحرام»، «استحباب احرام از مسجدالحرام» یا «افضلیت برخی اماکن داخل مسجدالحرام» حاکی از روشن نبودن جایگاه مسجدالحرام در مسیله احرام حج تمتع است! ازاین‏رو پرسش از نقش مسجدالحرام در احرام حج تمتع، مسیله ‏ای است که نیازمند تحقیق و بررسی است.با تکیه بر تحلیل برآمده از صناعت اصولی حمل مطلق بر مقید مثبت و موافق البته با احراز وحدت حکم جمع عرفی در روایات باب حاکی از تعین مسجدالحرام در احرام حج تمتع است. از آنجایی که اتفاق علما و سیره مسلمانان بر جواز احرام حج در خارج از مسجدالحرام است، علما از این صناعت در جمع‏ بندی تقابل بدوی روایات استفاده نکرده ‏اند و به جمع تبرعی افضلیت یا استحباب روی آورده ‏اند.این تحقیق با هدف شناخت حدود و ثغور ادله و تبیین فقهی نقش مسجدالحرام در احرام حج تمتع انجام شده و نیل به این مقصد در سایه توصیف و تحلیل گزاره‏ های فقهی با گردآوری داده ‏های کتابخانه ای میسر است که نتیجه آن، تعیین نقش مسجدالحرام به عنوان ظرف ادای احرام حج تمتع است.
    کلیدواژگان: مسجدالحرام، احرام حج، حجر اسماعیل
  • محمدباقر کرملاچعب*، حمید موذنی بیستگانی صفحات 51-76

    یکی از مسلمات احکام فقهی حج، جواز نیابت و اخذ اجرت بر آن است. اما صحیح و مجزی ‏بودن آن و مستحق اجرت بودن نایب در صورتی که خود مکلف به حجه‏الاسلام باشد، نزد فقها اختلافی است. برخی از فقها متفرع بر عدم صحت حج مذکور، عدم جواز اخذ اجرت را نتیجه گرفته ‏اند. برخی دیگر با صحیح دانستن حج مذکور، فتوا به عدم جواز اخذ اجرت داده‏ اند؛ بنابراین به دلیل مبتلابه بودن این مسیله ارایه پژوهشی مستقل برای بررسی اقوال مذکور ضروری است.بر پایه یافته‏ های این پژوهش، که به روش توصیفی‏- ‏تحلیلی و به شیوه کتابخانه ‏ای به نگارش درآمده، ادله قایلین به فساد حج مذکور، مخدوش است. مکلفی که بدون عذر حجی که بر ذمه ‏اش بوده را ترک کند، به لحاظ حکم تکلیفی مرتکب حرام شده است، اما به لحاظ حکم وضعی حجی که برای منوب‏ عنه انجام داده صحیح و مجزی است. پس از اثبات صحت و اجزاء حج مذکور، دلیلی بر عدم جواز اخذ اجرت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: حج نیابتی، استطاعت، اخذ اجرت بر واجبات، قدرت شرعی، فقه الحج
  • سمیه آقایی نژاد، سید محسن قائمی* صفحات 77-104
    مدیریت گردشگری، نظام حقوق و تکلیف های دولت های زایرفرست و زایرپذیر، امکان سهیم شدن شهروندان دیگر کشورها پیروان سایر ادیان و مذاهب نسبت به قبرستان بقیع، جملگی مرتبط با مسیله «ماهیت و وضعیت حقوقی قبرستان بقیع» است؛ به همین دلیل این مقاله موضوع اصلی خود را بررسی ماهیت و وضعیت حقوقی آرامستان بقیع بر اساس یافته های تاریخی و فقهی و نیز تحلیل این سرزمین بر اساس نظام گزاره های سرزمینی حقوق بین الملل قرار داده است. از جمله نتایج این نوشتار توصیفی-تحلیلی می توان به ماهیت بین المللی سرزمین بقیع و احتساب آن در زمره منطقه بین المللی اشاره کرد که مدارک و ادله فقهی نیز این نظریه را تحکیم می کنند. در پی اثبات این ماهیت می توان به ترسیم نظام حقوقی حاکم بر این سرزمین از بعد نظم حکمرانی، تنظیم گری در حوزه حق ها و تکلیف های گردشگران مذهبی و نیز دولت های اسلامی معاصر و... پرداخت.
    کلیدواژگان: قبرستان بقیع، مشترکات عامه، مناطق بین المللی، اماکن عبادی، حقوق بین الملل سرزمین
  • زهرا مقدادی*، سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)، هادی ندیمی، سید محمدحسین نواب صفحات 105-144

    معماری زیارت، گونه‏ ای مهم از معماری آیینی و مذهبی است که با تمرکز بر معماری زیارتگاه، به ویژه حرم و مضجع اهل بیت (ع)، از منظری بینارشته‏ ای قابلیت پژوهش‏ دارد. این نوشتار با قدر مطلق قرار دادن مفهوم «پیش ‏آستانگی» در برهم‏کنش «زیارت» و «معماری» سعی دارد با طرح این پرسش: «چگونگی تاثیر سنت زیارت بر معماری زیارتگاه» به بررسی معنامندی معماری حرم از آیین و مناسک زیارت بپردازد. هدف از این مقاله بیان بازنمود کالبدی و معمارانه‏ زیارت بر مداخل یا همان «پیش ‏آستانگی‏»‏های معماری‏ حرم رضوی (ع) است.تحلیل و تفسیر داده‏ های تاریخی، تراثی و معماری در این مقاله از منظر مطالعات فرهنگی و با روش انسان‏ شناسی معماری است و در نتیجه تاثیرپذیری کالبدی معنایی معماری ورودی‏ های حرم (مرحله‏ پیش ‏آستانگی) از سنت زیارت و آداب تشرف (نیت، سلام و اذن دخول) را در قالب زنجیره ‏ای متوالی از فضاهای معمارانه در مداخل ورودی (درها، بست‏ ها و صحن‏ ها) نظاره‏ گر خواهیم بود.

    کلیدواژگان: معماری زیارت، آداب تشرف، حرم رضوی(ع)، سلسله مراتب، آستانگی و پیش ‏آستانگی، اذن دخول
  • زهرا معاون*، مجید موحد مجد، زینب نیک نجات، سحر حجتی فر صفحات 145-168
    سلامت معنوی در بردارنده ابعاد مختلف درونی و بیرونی است که با واسطه ‏هایی قابل تبدیل به هم است. سلامت معنوی در کنار سلامت اجتماعی معنا می ‏یابد. در این مقاله رابطه سلامت معنوی با سلامت اجتماعی گردشگران مذهبی شرکت‏ کننده در پیاده ‏روی اربعین بررسی می‏ شود و سوال آن نیز عبارت است از: آیا میان سلامت معنوی و سلامت اجتماعی گردشگران مذهبی شرکت‏ کننده در پیاده‏ روی اربعین رابطه وجود دارد؟روش تحقیق این مطالعه توصیفی همبستگی است و جامعه آماری آن نیز تمام شرکت ‏کنندگان در پیاده ‏روی اربعین هستند. از آنجا که تعداد شرکت ‏کنندگان در این مراسم هم مشخص نیست، جامعه آماری آن نامحدود در نظر گرفته شد و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود 384 نفر تعیین گردید.یافته ها حاکی از این است که سلامت معنوی با سلامت اجتماعی گردشگران مذهبی و نیز ابعاد سلامت معنوی (شناختی، عواطف و کنشی) با سلامت اجتماعی ارتباط معناداری دارد. همچنین وضعیت تاهل با ابعاد سلامت معنوی، و نیز جنسیت با ابعاد شناختی تفاوت معناداری دارد. در نتیجه هرچه میزان سلامت معنوی افزایش یابد، میزان سلامت اجتماعی نیز بیشتر می‏شود.در تحقیق حاضر مشخص شد که نزدیک به 36 درصد از واریانس (تغییرات) متغیر میزان سلامت اجتماعی توسط متغیر مستقل تبیین می‏ شود. پیاده ‏روی اربعین با توجه به خصوصیاتی که دارد از جمله حضور داوطلبانه و اختیاری افراد از طبقات مختلف اجتماعی و با سطوح مختلف اعتقادی و باوری فرصت و زمینه مناسبی را برای ایجاد همبستگی، انسجام و مشارکت اجتماعی فراهم می‏ کند که از این طریق می‏توان برای افزایش شکوفایی و پذیرش اجتماعی گام برداشت.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، سلامت اجتماعی، پیاده‏ روی اربعین، گردشگران
|
  • Mehdi Sajedi *, Hesamodin Rabbani Pages 7-23
    Some religious locations, such as the city of Mecca, Masjid al-Haram, and Masjid al-Nabi, are mentioned in verses and Islamic narrations as enjoying special reverence and set of rulings. A man, who has to perform ghusl, for instance, is not permitted to enter these two mosques without first being purified; and a man, who has already performed Umrah, is not permitted to leave Mecca at all, even if supposed to lose Hajj. It should be observed that these holy locations have undergone development and changes over time, expanding in both size and scope. The feasibility of observing these rulings, made specifically for these locations, regarding their expanded scope is therefore uncertain. Due to this uncertainty, some jurists feel that the rulings specified for these locations are only legitimate within their former scopes, while others hold that development has no bearing on the performance of Sharia rulings. The findings of this research, presented in the form of a library study with software, and evidence analysis, show that the development of holy places does not affect their rulings. In this regard, jurists are correct in their belief that “as long as the customary title is valid for the place developed from these places, the Sharia rulings must be performed.”
    Keywords: development, former, new, Masjid al-Haram, Mecca
  • Mehdi Dargahi * Pages 25-49
    One of the most crucial aspects of Hajj is choosing the location for entering the state of Ihram. Even though Mecca is designated as the Ihram location for Hajj in jurisprudence books, different jurists’ interpretations of “the superiority of Masjid al-Haram,” “the preference of Ihram from Masjid al-Haram,” or “the superiority of some places inside Masjid al-Haram” suggest that the standing of Masjid al-Haram is not clear for entering the state of Ihram for Hajj. As a result, discussing the role of Masjid al-Haram in entering the state of Ihram for Hajj is important. The customary consensus in the relevant narratives indicates that one must enter Ihram from Masjid al-Haram, based on the analysis derived from the practices of verifying the absolute narratives as constant and agreeing on specific narratives – all while observing the unity of the rulings. Of course, since the consensus of the scholars and the sirah of Muslims are on the permissibility of Ihram for Hajj outside Masjid al-Haram, the scholars do not use this practice in a primitive comparison of traditions and resort to a beneficence consensus of preference or recommendation.The purpose of this research was to determine the evidence framework and explain the jurisprudential significance of Masjid al-Haram in obtaining the state of Ihram for Hajj. This was done by describing and analyzing jurisprudential propositions by gathering library materials, with the final outcome of establishing Masjid al-Haram as the place of entering into the state of Ihram for Hajj.
  • MohammadBagher Karmollachaab *, Hamid Moazzenibistgani Pages 51-76

    The permission of performing Hajj by agents and its charges are among the constants of the jurisprudential rulings of Hajj. However, there is disagreement among jurists as to whether it is lawful and permitted or not, and whether the agent is allowed to be paid if he is tasked with performing his Hajj al-Islam. Some jurists came to the conclusion that this Hajj is invalid and receiving any charges is prohibited; other jurists issued a fatwa on the prohibition of charging for this Hajj while finding it valid. As a result of these different ideas, it is necessary to evaluate these claims. The arguments of those who find this kind of Hajj invalid are rejected in light of the conclusions of this research, published using a descriptive-analytical method and in a library style. According to the imperative rules, anyone, who fails to perform the Hajj that he or she is required to do without a valid reason, does haram. However, based on the positive rules, the Hajj performed on someone else’s behalf is valid and permitted. There is no justification for preventing the payment of wages after demonstrating the accuracy and validity of the Hajj performed by an agent.

    Keywords: @Hajj by agent, competence, receiving wages for obligations, Sharia-based authority
  • Somaye Aghaie, Seyyed Mohsen Ghaemi * Pages 77-104
    The main purpose of this article is the investigation of the nature and legal status of the al-Baqīʿ cemetery based on the facts of history, jurisprudence, and analysis of this land based on the system of territorial propositions of international law because tourism management, the system of rights and duties of pilgrim-sender and pilgrim-receiver governments, and the possibility of participation of citizens of other states - followers of other religions - regarding the al-Baqīʿ cemetery- are related to the nature and legal status of this cemetery. The international character of al-Baqīʿ’s territory and its inclusion in the category of an international region are among the findings of this descriptive-analytical article and jurisprudential documents and proofs support this thesis. To demonstrate this, it is possible to describe the legal framework controlling this territory from the standpoint of governance, regulations regarding religious tourists’ rights and obligations, as well as modern Islamic governments.
    Keywords: al-Baqīʿ cemetery, commonalities, international areas, religious locations, territories international law
  • Zahra Meqdadi *, Sayyed Abolqasem Hosseini (Zharfa), Hadi Nadimi, Seyyed MohammadHosein Navab Pages 105-144

    Pilgrimage architecture is a significant kind of ceremonial and religious architecture. Concentrating on the architecture of a pilgrimage site, particularly the shrines and tombs of the Ahl al-Bayt (as), pilgrimage architecture may be studied from an interdisciplinary viewpoint. This article attempts to examine the significance of shrines architecture due to pilgrimage rituals by posing the question: “How does the tradition of pilgrimage affect the architecture of shrines?” with utmost focus on the concept of “pre-threshold” in the interaction of “pilgrimage” and “architecture.” This article aims to convey the physical and architectural manifestations of pilgrimage on the entries or architectural pre-thresholds of the Razavi Shrine. The historical, patrimonial, and architectural data was analyzed from the perspectives of cultural studies and architectural anthropology. We found the physical-semantic impacts that the architecture of the Shrine’s entrances (pre-threshold stage) gets from the tradition of pilgrimage and rituals etiquettes (intention, salutation, and permission to enter) in the form of a continuous chain of architectural spaces in the entrances (doors, halls, courtyards)

    Keywords: pilgrimage architecture, pilgrimage etiquette, Razavi shrine, Hierarchy, threshold, pre-threshold, entry permission
  • Zahra Moaven *, Majid Movahed Majd, Zeinab Niknejat, Sahar Hojatifar Pages 145-168
    Numerous internal and external aspects of spiritual health are modifiable via intermediaries. Spiritual health is understood along with social health. In this article, the relationship between the spiritual health and social health of the religious tourists who participate in the Arba’een walk is examined to ask: Is there a correlation between the spiritual health and social health of the religious tourists who participate in the Arba’een walk? All Arba’een Walk participants made up the statistical population for this study’s descriptive-correlation method research. The sample size was calculated using Cochran’s method for an infinite population of 384 because the number of attendees at this ceremony was unknown. According to the research, the spiritual health and social health of religious tourists, as well as the categories of spiritual health—cognitive, emotional, and behavioral—and social health are significantly correlated. Additionally, there are meaningful correlations between gender and cognitive aspect, as well as between marital status and spiritual health; the higher spiritual health, the higher social health. This study discovered that the independent variable accounts for over 36% of the variance (changes) of the social health variable. Due to its characteristics, including the voluntary and optional presence of people from different social classes with varying levels of belief and faith, the Arba’een walk offers a suitable opportunity and background for developing solidarity, cohesion, and social participation, increasing prosperity and social acceptance.
    Keywords: Spiritual health, social health, Arba’een walk, visitors