فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد
پیاپی 103 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محسن میرباقری، عطاءالله رفیعی آتانی*، محمدرضا پارسانژاد صفحات 195-218

    حکمرانی مشارکتی یکی از رویکردهای موفق در جهان در زمینه حکمرانی است. بررسی ها نشان می دهد، ارایه یک الگوی حکمرانی مشارکتی متناسب با مبانی اعتقادی و مسایل فرهنگی و اجتماعی کشور، کمک بسیاری به حل مسایل حکمرانی خواهد کرد. با توجه به اینکه تاکنون الگوی بومی در زمینه حکمرانی مشارکتی طراحی نشده است، هدف این پژوهش ارایه الگوی مفهومی حکمرانی مشارکتی در ایران بر اساس تحلیل داده بنیاد است. ابزار مورداستفاده برای جمع آوری اطلاعات در این تحقیق، مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است که از نظرات 27 نفر از خبرگان این حوزه استفاده شده است. روش نمونه گیری، هدفمند بوده است. پس از جمع آوری داده ها، بر اساس روش داده بنیاد مفاهیم به صورت باز، محوری و انتخابی کدگذاری شده است. با کدگذاری های انجام شده، 25 مفهوم به دست آمده است که در قالب 5 مقوله شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها، دسته بندی شده اند و به صورت مدلی برای پدیده محوری حکمرانی مشارکتی ارایه شده است. یافته ها نشان می دهد عواملی از قبیل عدم احساس نیاز به حکمرانی مشارکتی و درک مزایای آن، فاصله بین نخبگان و مردم با نهاد های حکمرانی و افزایش تنش ها، ضعف فرهنگ کار مشارکتی، ضعف دررسیدن به تفاهم و تجمیع نظرات، درک نامناسب رفتارها و مدل های ذهنی افراد و ماهیت متفاوت حکمرانی در اسلام و غرب ازجمله شرایط علی حکمرانی مشارکتی است. همچنین، عواملی از قبیل افزایش رشد (پیشرفت) در کشور، افزایش انسجام در جامعه، افزایش عدالت در جامعه و افزایش بهره وری در کشور مهم ترین دستاوردهای حکمرانی مشارکتی در کشور می باشد.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی مشارکتی، مدل داده بنیاد، سیاست گذاری عمومی
  • محمد شاه محمدی*، احسان خضری صفحات 219-251

    پژوهش حاضر با هدف تعیین الگوی راهبردی سنجش تاب آوری ملی در ایران طراحی شده است. این پژوهش با روش ترکیبی متوالی، یعنی ابتدا کیفی و سپس کمی اجرا گردیده است و از نوع آمیخته اکتشافی است. همچنین به لحاظ جهت گیری و هدف، بنیادی و کاربردی است. قلمرو مکانی تحقیق شهر تهران و قلمرو زمانی آن بهار و تابستان 1401 است. از حیث قلمرو موضوعی نیز، مقاله حاضر به حوزه علوم اجتماعی تعلق دارد و ذیل سازه کلان تاب آوری ملی پردازش شده است. برای نمونه گیری از جامعه آماری در بخش کیفی از روش نمونه گیری گلوله برفی و جهت تعیین حجم نمونه از روش نمونه گیری هدفمند تا حد اشباع نظری یعنی 16 نفر از متخصصین و صاحب نظران استفاده شد. داده های گردآوری شده از طریق مصاحبه ها با روش تحلیل مضمون کدگذاری شده و پس از شناسایی مفاهیم و مضامین اصلی و فرعی، الگوی مفهومی استخراج گردید. در بخش کمی، پرسشنامه ای با 121 گویه طراحی و در اختیار نمونه ای در دسترس مشتمل بر 60 نفر از متخصصین حوزه های گوناگون تاب آوری گرفت. داده های گردآوری شده در بخش کمی با نرم افزارهای SPSS و PLS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاکی از پایایی مناسب سازه ها و قابل قبول بودن روایی همگرای سازه های الگو است. طبق نتایج این مقاله، الگوی راهبردی سنجش تاب آوری ملی در ایران دارای هشت بعد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، دفاعی، امنیتی، زیست محیطی و علم و فناوری است که 23 مولفه و 83 شاخص را دربرمی گیرد.

    کلیدواژگان: الگوی بومی، تاب آوری ملی، تحلیل مضمون، حکمرانی، سیاستگذاری
  • ایمان عرفان منش* صفحات 253-285

    پیش نیاز سیاست گذاری و برنامه ریزی در عرصه علم و فناوری بهره مندی از رویکرد اجتماعی در شناخت فرهنگ علم و فناوری است. این مهم به دلیل سلطه رویکرد و مدیریت فنی و حضور مهندسان و کارشناسانی خارج از علوم انسانی-اجتماعی در ساختار علم و فناوری ایران مغفول و مهجور مانده است. پاره ای از مشکلات علم و فناوری در ایران معلول بستر فرهنگی و خلقیات کنشگران علمی است. بر همین مبنا، هدف این مقاله گونه شناسی مشکلات فرهنگ علم و فناوری و ارایه راهکارها بر اساس نظرات و تجربیات نخبگان جوان است. رویکرد نظری مشتمل بر نظریات درباره اتصال میان فرهنگ، شخصیت و خلقیات با علم و فناوری است. این پژوهش از تلفیق دو الگوی تحلیل راهبردی یعنی SWOT و SOAR به عنوان روش استفاده کرده است. نمونه ها شامل 38 نفر از نخبگان و متخصصان در رشته های مختلف است که در دانشگاه ها، پژوهشگاه ها، شرکت های دانش -بنیان و صنایع مشغول به کار هستند. یافته ها در دو محور تحلیل و تفسیر شده اند: 1- ضعف ها و تهدیدها در فرهنگ علم و فناوری موجود 2- فرصت ها و آرمان ها برای «فرهنگ علم و فناوری» مطلوب. نتایج نشان می دهند که با اصلاح برخی از ذهنیت ها و خلقیات موجود میان کنشگران علمی و همچنین، ترمیم رویه های حکمرانی بعضی از مشکلات علم و فناوری تعدیل یا حل خواهند شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ علم، فرهنگ فناوری، خلقیات، شخصیت، نخبگان، دانش-بنیان، تحلیل راهبردی
  • سیده آل محمد*، ایوب منوچهری میاندوآب، مجید رمضانی مهریان صفحات 287-310

    عدم تعادل فضایی در کلان شهر و منطقه کلان شهری تهران، علیرغم سابقه طولانی سیاست های تمرکززدایی، تشدید شده است. عوامل بسیاری در بروز این مسیله نقش داشته است، اما شناسایی عوامل پیشران به منظور شناختن جهت گیری های آینده ضروری است. هدف این پژوهش، شناسایی سطوح و خوشه های عوامل این عدم تعادل فضایی و ارایه سناریوهای آینده بر اساس عوامل پیشران است. به این منظور، نظرات خبرگان درباره روابط عواملی که در پیشینه مطالعات شناخته شد، کسب و از مدل سازی ساختاری- تفسیری در نرم افزار MICMAC برای دسته بندی این عوامل استفاده گردید. با به کارگیری روش تحلیل اثرات متقابل برای عوامل پیشران در نرم افزار Scenario wizard، سناریوهای منطقی شناسایی و تحلیل شد. بر اساس یافته ها، عامل استقرار دولت به عنوان زیربنایی ترین سطح و عامل الگوی استقرار جمعیت در بالاترین سطح شناخته شد. مهم ترین متغیرهای خوشه تاثیرپذیر شامل الگوی استقرار جمعیت و رشد فیزیکی بود. مهم ترین متغیرهای خوشه پیوندی شامل تمرکز صنعتی، مدیریت شهری، تمرکز سرمایه و تمرکز جمعیت بود. مهم ترین متغیرهای خوشه تاثیرگذار نیز شامل استقرار دولت، تمرکز تصمیم گیری، تمرکز خدمات، تمرکز زیرساخت ها، تمرکز اقتصاد، فعالیت های فرا شهری و طرح های شهری بوده است. از میان ده سناریوی منطقی، چهار سناریوی برتر بررسی شد. از میان این چهار سناریو، حتی اگر بهترین سناریو رخ دهد، هنوز نسبت به شرایط ایده آل فاصله بسیار است؛ اما اگر سناریوهای نامطلوب رخ دهد، شرایط به حداکثر بحران ممکن، بسیار نزدیک خواهد بود. درنتیجه وضعیت عدم تعادل فضایی کلان شهر و منطقه کلان شهری تهران در آینده بیشتر رو به سوی بحرانی تر شدن دارد.

    کلیدواژگان: تعادل فضایی، خوشه، پیشران، سناریو و تهران
  • مصطفی جهانبخش، حمید احمدی* صفحات 311-346

    جامعه مدرن به دلیل پیچیدگی و تقسیم کار دقیق که به وجود آورنده تکثر و تنوع است، نیازمند مشارکت و فعالیت نهادهای میانجی برای تجمیع، انتقال و پیگیری مطالبات از نظام سیاسی است. در جامعه ایرانی نیز از آغاز مشروطیت به دلیل تغییرات بزرگ در فضای سیاسی، مجلس شورا و احزاب سیاسی به عنوان نهادهای میانجی وارد عرصه سیاست شده و به نقش آفرینی پرداخته اند. دغدغه اصلی این پژوهش بررسی عملکرد نهادهای سیاسی در انتقال و پیگیری مطالبات و واسطه گری میان دولت و جامعه در راستای کاهش سیاست زدگی در جامعه است؛ بنابراین در ابتدا سطح نهادمندی در احزاب سیاسی و مجلس شورای اسلامی با استفاده از الگوی چهارگانه هانتینگتون مبتنی بر تطبیق پذیری، پیچیدگی، استقلال و انسجام مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصله بیانگر چالش های اساسی ازجمله عدم تناسب با پیچیدگی های جامعه امروزی و غفلت از همبستگی کارکردی، تاثیرپذیری از نظام سیاسی و ضعف در انسجام و اعتماد درونی در نهادهای سیاسی مذکور است که موجب بحران نهادمندی شده است. در ادامه آثار این بحران بر جامعه ایرانی با محوریت نقش آن در توسعه سیاست زدگی ارزیابی شده است که پیامدهایی چون کاهش اعتماد نهادی و تضعیف زمینه های شکل گیری نهادها، ارجحیت یافتن منافع گروهی و خصوصی بر منافع عمومی، پیشی گرفتن مشارکت سیاسی بر فرهنگ رقابت و تضعیف قواعد بازی مدنی و درنهایت افزایش خشونت در غیاب راهکارهای مسالمت آمیز برای پیگیری مطالبات به همراه داشته است. کارکرد نامناسب نهادها به عنوان عناصر میانجی موجب شده است درخواست ها و مطالبات متنوع و متعدد جامعه متوجه نظام سیاسی شود. عدم توانایی نظام سیاسی در پاسخ گویی به مطالبات، بسترساز تقویت رویکردهای سیاسی به حل مسایل و توسعه سیاست زدگی در جامعه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست زدگی، بحران نهادمندی، جامعه پراتوری، جریان های سیاسی، مجلس شورای اسلامی
  • سید محمدصفاالدین ابوالمعالی، حسن احمدی*، بابک امین نژاد صفحات 347-372

    جایگاه آب از بعد حیاتی مهم ترین مسیله موردتوجه زندگی و بقا همه افراد جوامع است؛ کوچک ترین خللی در حضور آب در زندگانی و امور معیشت افراد بزرگ ترین تهدید زندگی را به همراه دارد. اما تنیده شدن مسایل حوزه آب (معضلات کلان و تهدیدات) و امنیت ملی در همدیگر، یکی از مهمترین معضلات حکمرانی در عصر جدید است. ساختن دیدگاه راهبردی برای تبدیل تهدیدات به فرصت ها در این دو حوزه از الزامات حکمرانی مطلوب است. این جستار با شناخت مسایل حوزه منابع آب و نحوه ارتباط آن با مسایل مطرح در حوزه امنیت ملی در تلاش است که نگاه راهبردی با هدف تبدیل این تهدیدات به فرصت های جدید ارایه  کند. کاهش آثار منفی تغییرات اقلیمی مستلزم شناخت توان و ظرفیت منابع آب است. این پژوهش سعی در بهبود و بهینه نمودن روش ها و اصلاح ساختار مهندسی فکری برای حل معضلات ناشی از آن در حوزه آب دارد. در این پژوهش با استفاده از شواهد و قراین ژیومورفولوژیک و مواریث اقلیمی به بررسی موضوع پرداخته می شود. این پژوهش ازنظر هدف، نظری- کاربردی است.

    کلیدواژگان: آب شیرین، یخچال های طبیعی، مدیریت منابع آب، امنیت ملی، محیط زیست، خشک سالی
|
  • Seyed Mohsen Mirbagheri, AtaOllah Rafiei Atani *, Mohammadreza Parsanejad Pages 195-218

    Participatory governance is one of the successful approaches in the world in the field of governance. Surveys show that providing a participatory governance model following the religious foundations along with the cultural and social issues of the country will help a lot in solving governance challenges. The research purpose is to present a conceptual model of participatory governance in Iran based on the foundation's data analysis. The tool used to collect information in this study was a semi-structured interview that used the opinions of 27 experts in this field. The sampling method was purposeful. After collecting the data, based on the grounded theory method, the concepts are coded openly, centrally, and selectively. With the coding performed, 25 concepts were obtained which were classified into 5 categories: causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, strategies, and consequences and are presented as a model for the central phenomenon of Participatory governance. The findings show factors such as not feeling the need for participatory governance and understanding its benefits, the distance between the elites and the people with the governing institutions and increasing tensions, weakness of collaborative work culture, weakness in reaching understanding and gathering opinions, inadequate understanding of people's behaviors and mental models and the different nature of governance in Islam and the West are the causal conditions of participatory governance. Also, factors such as increasing progress in the country, increasing cohesion in society, increasing justice in society, and increasing productivity in the country are the most important achievements of participatory governance in the country.

    Keywords: Governance, Collaborative governance, grounded Theory Model, Public Policy
  • Mohammad Shahmohammadi *, Ehsan Khezri Pages 219-251

    The current research is designed with the aim of determining the strategic model of measuring national resilience in Iran. This research has been carried out with a sequential mixed method, i.e. first qualitative and then quantitative, and it is of mixed exploratory type. This research is fundamental and applied in terms of orientation and purpose. The spatial territory of the research is the city of Tehran and its temporal territory is the spring and summer of 1401. In terms of the subject area, the present research belongs to the field of social sciences and has been processed under the macrostructure of national resilience. For sampling from the statistical population in the qualitative part, the snowball sampling method was used, and to determine the sample size, the purposeful sampling method was used up to the theoretical saturation, i.e. 16 experts and experts. The data collected through the interviews were coded with thematic analysis method and after identifying the main and secondary concepts and themes, a conceptual model was extracted. In the quantitative part, a questionnaire with 121 items was designed and an available sample of 60 experts from various fields was developed. The collected data were analyzed quantitatively with SPSS and PLS software. The results of the research indicate the appropriate reliability of the structures and the acceptability of the convergent validity of the model structures. According to the results of this article, the strategic model for measuring national resilience in Iran has eight economic, social, cultural, political, defense, security, environmental and technology dimensions, which includes 23 components and 83 indicators.

    Keywords: indigenous model, National resilience, Theme analysis, Governance, Policy making
  • Iman Erfanmanesh * Pages 253-285

    The prerequisite for policy-making and planning in the field of science and technology is to benefit from the social approach in understanding the culture of science and technology. Due to the dominance of the technical approach and management and the presence of engineers and experts outside the humanities and social sciences, the aforementioned issue has been neglected and abandoned in the structure of science and technology in Iran. Some of the problems of science and technology in Iran are caused by the cultural context and the attitudes of scientific activists. Based on this, the purpose of this article is to typify the problems of science and technology culture and to provide solutions based on the opinions and experiences of young elites. The theoretical approach includes theories about the connection between culture, personality and characteristics with science and technology. This research has used the combination of two strategic analysis models namely SWOT and SOAR as a method. The samples include 38 elites and specialists in different fields who are working in universities, research institutes, knowledge-based companies and industries. The findings have been analyzed and interpreted in two axes: 1- Weaknesses and threats in the existing science and technology culture 2- Opportunities and aspirations for a desirable "science and technology culture". The results show that some problems of science and technology will be adjusted or solved by correcting some existing mentalities and characteristics among scientific activists, as well as restoring governance procedures.

    Keywords: Culture of Science, Culture of Technology, Characteristic, personality, Elites, knowledge-base, Strategic Analysis
  • Sayedeh Alemohammad *, Ayoub Manochehri Miandoab, Majid Ramezani Mehrian Pages 287-310

    Spatial imbalance in Tehran's metropolis and the metropolitan area has intensified despite the long history of decentralization policies. Many factors have contributed to this problem, but it is necessary to identify the driving forces to know the future directions. The research seeks to identify the levels and clusters of factors of this spatial imbalance and present future scenarios based on driving forces. Experts' opinions were obtained about the factor relationships that were known in the subject literature. These factors were categorized by MICMAC software and Interpretive Structural Modelling. Also by Scenario wizard software and Cross-impact balance analysis, driving forces were analyzed and logical scenarios were presented. Based on the findings, the government establishment factor is the most fundamental level. The population settlement pattern factor is the uppermost level. The population settlement pattern and physical growth are the most important variables in the dependent cluster. Industrial concentration, urban management, capital concentration, and population concentration are the most important variables in the Linkage cluster. Government establishment, decision-making centralization, service centralization, infrastructure centralization, economy centralization, extra-urban activities, and urban plans are the most important variables in the effective cluster. Among the ten logical scenarios, the top four scenarios were considered. Even if the best scenario occurs, it is still very far from ideal conditions. But if unfavorable scenarios occur, the conditions will be very close to the maximum possible crisis. The spatial imbalance in Tehran's metropolis and the metropolitan area is going to become more critical in the future.

    Keywords: Spatial balance, Cluster, driving force, Scenario, and Tehran
  • Mostafa Jahanbakhsh, Hamid Ahmadi * Pages 311-346

    Modern society, due to the complexity and precise division of labor that creates plurality and diversity, requires the participation and activity of intermediary institutions to collect, transfer and follow up demands from the political system. Also in Iranian society, since the beginning of constitutionalism, due to major changes in the political environment, parliament and political parties have entered the political arena and played a role as mediating institutions. The main concern of this research is to investigate the performance of political institutions in transferring and following up the demands and mediating between the government and society in order to alleviate politicization in society. Therefore, at first, the institutional level in political parties and the Islamic parliament has been investigated using Huntington's four model based on versatility, complexity, independence and coherence. The results show the basic challenges, including the lack of fit with the complexities of today's society and the neglect of functional correlation, the affectability of the political system, and the weakness of cohesion as well as the internal trust in aforementioned political institutions, which cause an institutional crisis. in the following, the effects of this crisis on the Iranian society have been evaluated, focusing on its role in the development of overpoliticization that has consequences. these consequences include the reduction of institutional trust and the weakening of the grounds for the formation of institutions, preferring group and private interests over public interests, overtaking political participation over the culture of competition and weakening the rules of the civil game, and ultimately increasing violence in the absence of peaceful solutions to pursue demands. The inappropriate functioning of the institutions as mediating elements has caused the diverse and numerous requests and demands of the society to be directed at the political system. The inability of the political system to respond to the demands has become a platform for strengthening political approaches to solving problems and developing politicization in the society.

    Keywords: Politicization, institutional crisis, Praetorian Society, political currents, Islamic Parliament
  • Seyed Mohammad Safaeddin Abolmoali, Hasan Ahmadi *, Babak Aminnejad Pages 347-372

    Water is the most important issue for the survival of all people in the society. The smallest disruption in the water supply in people's lives and livelihoods brings the greatest threat to life. However, the interweaving of water issues (major problems and threats) and national security is one of the most important problems of governance in the new era. Building a strategic vision to turn threats into opportunities in these two areas is one of the requirements of good governance. By understanding the issues in the field of water resources and how it is related to the issues raised in the field of national security, this essay is trying to provide a strategic view with the aim of turning these threats into new opportunities. Reducing the negative effects of climate change requires knowing the power and capacity of water resources. This research tries to improve and optimize the methods and modify the structure of intellectual engineering to solve the problems caused by it in the field of water. In this research, the issue is investigated using geomorphological evidence and climatic heritage. This research can be categorized as theoretical-practical in terms of its purpose.

    Keywords: Fresh water, natural glaciers, National Security, Drought