فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 46 (بهار 1402)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 46 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی طحانی یزدلی، ایمان روستا*، هادی عبدالعظیمی صفحات 1-20

    جهان امروزه جریان بی‎سابقه‎ای از شهری شدن را تجربه می‎نماید. رشد جمعیت و توسعه شهرنشینی موجب تغییرات کاربری اراضی در نواحی شهری شده است. یکی از پیامدهای این تغییرات، افزایش دمای سطح زمین در نواحی شهری و شکل گیری جزیره گرمایی می‎باشد هدف اصلی از این تحقیق پایش دمای سطح زمین و رابطه ای آن با پوشش اراضی می باشد. به همین منظور ابتدا تصاویر ماهواره لندست 8 و 7، اخذ شد. سپس با استفاده از روش طبقه‎بندی نظارت شده - الگوریتم حداکثر احتمال، نقشه پوشش اراضی به سه طبقه اراضی انسان ساخت، بایر و پوشش گیاهی طبقه‎بندی گردید و درنهایت به منظور پایش دمای سطح زمین، نقشه دمای سطحی شهر کاشان با استفاده از الگوریتم تک کاناله استخراج گردید. تحلیل پوشش اراضی نشان داد که اراضی انسان‎ساخت طی سال‎های 1385 تا 1400 با رشد 05/21 درصدی، روند افزایشی داشته است و اراضی بایر و اراضی دارای پوشش گیاهی (به ترتیب با 17/11 درصد و 88/9 درصد) روند کاهشی داشته است. حداقل دمای سطح زمین در سال های 1385 و 1400 به ترتیب از 87/34 سانتی‎گراد به 33/42 درجه سانتی‎گراد رسیده است. همچنین در این مدت، حداکثر دما از 63/59 درجه سانتی‎گراد به 70/60 درجه سانتی‎گراد افزایش یافته است. پوشش‎های گیاهی در سال‎های موردمطالعه کمترین دمای سطحی را به خود اختصاص داده‎اند. شهر کاشان باتوجه به ماهیت اقلیمی و مکانی خود، همچون دیگر مناطق خشک و نیمه خشک ایران، دارای دمای سطحی کمتری نسبت به محیط اطراف خود می‎باشد، این پدیده با عنوان جزایر خنک شهری شناخته می‎شود. تحلیل خودهمبستگی فضایی موران در سطح اطمینان 99 درصد نشان داد که داده‎های دمای سطحی شهر کاشان به شکل خوشه‎ای توزیع شده‎اند. بر اساس شاخص Gi*، در تمامی سال‎های موردمطالعه، دمای حداکثر متعلق به زمین‎های بایر بوده است.

    کلیدواژگان: پوشش اراضی، دمای سطح زمین، گسترش افقی و عمودی شهر، خودهمبستگی فضایی، شهر کاشان
  • پرستو غفورپور عنبران، علی احمدآبادی*، عزت الله قنواتی، مهدی یاسی صفحات 21-39

    توسعه شهری و تغییر کاربری اراضی، آسیب های جدی بر کیفیت و شرایط تعادل ژیومورفولوژیک، ظرفیت آبگذری و خدمات زیست بوم رودخانه وارد کرده است. از طرفی این تغییرات و دخالت های انسانی، پایداری محیطی محدوده را تحت تاثیر قرار داده است. برای مدیریت و جلوگیری ازدست رفتن عملکردهای طبیعی و ژیومورفولوژیک رودخانه ها ضرورت ارزیابی کیفیت مورفولوژیک رودخانه وجود دارد. در رودخانه کرج به دلیل گسترش شهرنشینی، تجاوز به بستر و حریم رودخانه، آبراهه سازی، برداشت شن و ماسه و غیره، آسیب های جدی بر اکوسیستم رودخانه تحمیل شده است. در پژوهش حاضر، کیفیت هیدروژیومورفولوژی رودخانه کرج در بازه شهری کرج (از پل بیلقان تا پل راه آهن) مورد ارزیابی قرار گرفت. با استفاده از شاخص هیدروژیومورفولوژیکی IHG در طول مسیر اصلی رودخانه، حوضه به هفت بخش (بازه) تقسیم شد و مقدار این شاخص برای هر بازه تعیین گردید. شاخص IHG تعداد 9 پارامتر را در سه گروه (کیفیت عملکرد رودخانه ، مورفولوژی آبراهه، پوشش گیاهی کنار رود) ارزیابی می کند. مقدار هر پارامتر بین 1 تا 10، متناسب با وضعیت طبیعی و عملکرد حوضه رودخانه قرار دارد. بر اساس نتایج این تحقیق، بازه های 1، 2، 3، 4، 6 و 7 از کیفیت هیدرومورفولوژی ضعیف؛ و بازه 5 به دلیل دخالت های انسانی (از جمله تغییر در الگوی مورفولوژی، ایجاد سازه های مهندسی، قطع پیوستگی آبراهه اصلی و سیلاب دشت)، از کیفیت خیلی ضعیف برخوردار هستند. همچنین، کیفیت هیدروژیومورفولوژی بازه شهری رودخانه کرج به دلیل گسترش فضای شهری و سکونتگاهی، تاسیسات شهری و استخراج بی رویه شن و ماسه، بیشترین اثرات منفی را دارد. نتایج نشان می دهد که شاخص IHG نشانگر و حسگر مناسبی برای ارزیابی کیفیت هیدروژیومورفولوژیکی رودخانه ها است.

    کلیدواژگان: شاخص هیدروژئومورفولوژیک (IHG)، ساماندهی رودخانه، مورفولوژی آبراهه، توسعه شهری، رودخانه کرج
  • سیده مریم موسوی، رضا میرزایی*، احمد حیدری، سیده نگار اسعدی صفحات 41-54

    طراحی پایدار محیطی به طور گسترده به عنوان یک استراتژی کلیدی برای کاهش اثرات منفی ساختمان‎ها بر محیط زیست شناخته شده است و به دلیل تمرکز و وابستگی آن به پیشرفت های فناوری، در مقابل تمرکز بر جنبه های کیفی بعد انسانی و تمایل به ارتباط با طبیعت، با انتقاداتی مواجه شده است. طراحی بیوفیلیک به عنوان استراتژی بالقوه با تغییر تمرکز به سمت رویکردهایی که انسان محور بوده، می‎تواند راهی را برای پرکردن این شکاف هموار کند. طراحی بیوفیلیک مبتنی بر مفهوم سلامت و رفاه است و زیربنای آن ایجاد تاثیر مثبت در افزایش ارتباط انسان و طبیعت برای ساکنان ساختمان و محیط زیست می‎باشد. ازآنجایی که طراحی پایدار و طراحی بیوفیلیک پاسخ های محیطی را بهتر نشان می دهند، می‎توانند به عنوان رویکردی جامع به نتایج پایدارتری منجر شوند. روش تحقیق در این پژوهش «داده بنیاد» است که از رویکردهای «راهبرد کیفی» بوده و از نظر هدف کاربردی و توسعه‎ای می‎باشد. مطابق با نظریه بنیانی سه عنصر اصلی: مفاهیم، طبقات و مقوله‎ای مرتبط با پژوهش از طریق مفهوم سازی داده‎ها ایجاد شدند. داده‎ها به صورت کدگذاری باز شامل 113 مشخصه و در کدگذاری محوری 10 کد از مفاهیم و در کدگذاری انتخابی 6 مقوله بوده که باتوجه به نظریات اندیشمندان در حوزه رویکرد پایدار بیوفیلیک به صورت مطالعات اسنادی کتابخانه‎ای انجام شد. در نرم افزار 10 MAXQDA داده‎ها کدگذاری شده و باتوجه به اشتراک و میزان تکرار کدها انتخاب شده‎اند. نتایج نشان داد که در رویکرد بیوفیلیک، وجود ابعاد ارتباط مستقیم با طبیعت در حوزه پایداری طبیعی و ماهیت فضا و مکان در حوزه پایداری فرهنگی سبب تعامل انسان با طبیعت در محیط مصنوع شده که به دنبال آن اثرات بهینه‎ای بر رفاه و سلامت داشته که می‎تواند منجر به افزایش کیفیت زندگی شود.

    کلیدواژگان: محیط‎زیست، رویکرد بیوفیلیک، تعامل انسان با طبیعت، پایداری طبیعی، رفاه و سلامتی
  • شهرام محمدزاده*، حسین محمدزاده صفحات 55-69

    تسهیلات اعطایی به طرح های کشاورزی درصورتی که مورد ارزیابی دقیق اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی قرار گرفته باشند می توانند نقشی کلیدی در توسعه پایدار کشاورزی ایفا کنند. هدف تحقیق ارایه چارچوبی برای ارزیابی پایداری طرح های کشاورزی متقاضی دریافت تسهیلات بانک کشاورزی بود. جامعه آماری شامل اساتید و کارشناسان تسهیلات بانک کشاورزی بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر از اساتید دانشگاه با تخصص های مرتبط با جنبه های مختلف کشاورزی پایدار و 15 نفر از کارشناسان خبره سرپرستی و شعبه های مختلف بانک کشاورزی که دارای تجربه کافی در زمینه تسهیلات و اعتبارات کشاورزی بودند انتخاب گردیدند. از روش تحلیل سلسله مراتبی در قالب دو سناریوی کارشناسان و اساتید استفاده شد. به منظور شناسایی و وزن دهی معیارها و زیرمعیارهای پایداری طرح های کشاورزی از ابزار پرسش نامه استفاده شد. همچنین سه طرح منتخب کشاورزی برای ارزیابی پایداری در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج، مقدار نرخ ناسازگاری (CR) برای هر دو اساتید و کارشناسان 00/0 محاسبه شد که کمتر از 1/0 بوده؛ لذا نتایج سازگار می باشد. یک شاخص تجمیع شده اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی جهت ارزیابی هم راستایی طرح های کشاورزی با توسعه پایدار معرفی شد. نتایج حاکی از آن است که اساتید دانشگاه مسایل محیط زیستی را در اولویت ارزیابی طرح ها قرار می دهند درحالی که کارشناسان مسایل اقتصادی را مهم تر می دانند. در هر دو سناریو از جنبه اقتصادی شاخص منابع مالی طرح، از نظر اجتماعی سرمایه اجتماعی و از نظر محیط زیستی مصرف آب بیشترین وزن را در ارزیابی پایداری کشاورزی داشتند. به علاوه، ارزیابی طرح های منتخب بیانگر این بود که طرح موز گلخانه ای در اولویت اول پایداری قرار دارد و طرح های پرورش گل شاخه بریده رز و خیار هیدروپونیک به ترتیب در رتبه های بعدی پایداری قرار گرفتند؛ بنابراین اگر تخصیص تسهیلات به همین ترتیب و سهم صورت گیرد کمترین اثرات منفی اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: طرح های کشاورزی، بانک کشاورزی، تسهیلات، چارچوب پایداری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • فاطمه مرادی پور*، مجتبی یمانی، انور مرادی صفحات 71-89

    فرایندهای مختلف زیستی و زمین شناختی به ویژه فرسایش منجر به تنوع ویژگی های محیطی می گردد که تحت مفاهیمی همچون ژیودایورسیتی و بیودایورسیتی مورد بررسی قرار می گیرند. در سال های اخیر، مفهوم جدیدی تحت عنوان ژیوبیودایورسیتی معرفی شده که بر مکان های با اهمیت بالای ژیودایورسیتی و بیودایورسیتی تمرکز دارد. باتوجه به اهمیت شناسایی این مناطق برای اهداف حفاظتی و بهره برداری پایدار، در این تحقیق به بررسی ژیوبیودایورسیتی منطقه اشترانکوه واقع در استان لرستان پرداخته شده است. داده های تحقیق شامل عناصر مختلف زمین شناسی، ژیومورفولوژی، آب، خاک، پوشش گیاهی و حفاظت است که از طریق مطالعات کتابخانه ای -اسنادی و میدانی جمع آوری شده اند. در ادامه، برای دستیابی به اهداف تحقیق و تجزیه وتحلیل داده ها از شاخص GBI بهره گرفته شده است. این شاخص از طریق ایجاد سلول های شش ضلعی و یک ماتریس تحلیلی، چهار زیرشاخص ژیودایورسیتی، ژیومورفولوژی، پوشش گیاهی و سطوح حفاظتی را ارزیابی و تلفیق نموده و مناطق با اهمیت بالای ژیوبیودایورسیتی را مشخص می کند. نتایج به دست آمده نشان داد که از نظر شاخص ژیودایورسیتی بیش از 62 درصد، از نظر شاخص ژیومورفولوژی حدود 35/59 درصد، از نظر شاخص پوشش گیاهی حدود 20/59 درصد از منطقه موردمطالعه دارای ارزش زیاد و خیلی زیاد هستند. درحالی که از نظر شاخص حفاظت بیش از 70 درصد منطقه موردمطالعه در سطح حفاظتی کم و خیلی کم توزیع یافته اند. در نهایت، از نظر ژیوبیودایورسیتی تعداد 2587 سلول شش ضلعی (35/44 درصد منطقه) دارای ارزش زیاد و خیلی زیاد هستند که عمدتا در داخل منطقه حفاظت شده اشترانکوه به ویژه در شرق و جنوب دریاچه گهر، امتداد دره نی گاه و منطقه وزمدر توزیع یافته اند؛ بنابراین، ضروری است ضمن توجه به نتایج مطالعه حاضر، یک رویکرد مدیریت یکپارچه در منطقه اشترانکوه به ویژه در بخش های حفاظت شده توسط دستگاه های ذی ربط پیاده سازی شود که ارزش های ژیوبیودایورسیتی منطقه برای نسل های مختلف حفظ گردد.

    کلیدواژگان: ژئودایورسیتی، بیودایورسیتی، ژئوبیودایورسیتی، شاخص GBI، اشترانکوه
  • احسان خدادادی، ایرج تیموری*، اکبر اصغری زمانی صفحات 91-105

    سوخت‎های فسیلی به همراه محل‎های دفن پسماند شهری منابع اصلی انتشار گازهای گلخانه‎ای هستند. مطالعات نشان می‎دهد که یکی از موثرترین راه ها برای کاهش  CO2در جو، افزایش فضای سبز در شهرها است. هدف از این مطالعه، محاسبه و برآورد سرانه فضای سبز موردنیاز برای جذب ردپای کربن حاصل از مصرف سوخت‎های فسیلی و محل دفن زباله‎ها است. محاسبه انتشار گازهای گلخانه‎ای از محل دفن زباله برای اولین بار در برنامه‎ریزی شهری ایران مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. این پژوهش، به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی - تحلیلی می باشد. داده‎های موردنیاز این پژوهش از گزارش‎های مربوط به مصرف سوخت‎های فسیلی و محل دفن زباله شهر تبریز به دست آمد. همچنین، از روش برآورد ارایه شده توسط وزارت نفت ایران برای محاسبه غیرمستقیم انتشار گازهای گلخانه‎ای و مدل ریاضی طراحی شده توسط آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده برای تخمین حجم گاز تولیدی از محل لندفیل‎ها استفاده شد. یافته‎ها نشان داد که حجم دی‎اکسید‎کربن انتشاریافته از مصرف سوخت‎های فسیلی و محل دفن زباله در سال‎های 1392 تا 1398، به ترتیب 5850363، 5089094، 2839819، 2206225، 2355156 و 2763010 تن بوده است. محاسبه ردپای کربن نشان داد که سرانه فضای سبز موردنیاز برای جذب آن، 943 مترمربع می باشد. اما حقابه زیست محیطی موردنیاز برای تامین آب این مقدار از فضای سبز باتوجه به بحران آبی موجود، وجود ندارد. بر همین اساس و با درنظرگرفتن پیشنهادهای بین المللی، لازم و ضروری است که بر روی انرژی‎های تجدیدپذیر به ویژه انرژی خورشیدی و بادی در راستای کاهش انتشار گازهای گلخانه‎ای به ویژه دی‎اکسید‎کربن، سرمایه‎گذاری گردد. همچنین، ناوگان حمل‎و نقل عمومی هیبریدی باید جایگزین خودروهای بنزینی و گازوییلی گردد.

    کلیدواژگان: ردپای کربن، سوخت‎های فسیلی، محل دفن زباله، فضای سبز، توسعه پایدار
  • پروانه سبحانی، حسن اسماعیل زاده*، شهیندخت برق جلوه صفحات 107-125

    در تحقیق حاضر سطح پایداری در دو تیپ مختلف مناطق تحت حفاظت استان تهران (شامل پارک ملی لار و اثر طبیعی ملی تنگه واشی) مورد مقایسه قرار گرفته شده است. علاوه بر این به ارزیابی میزان مشارکت اجتماعات محلی و اکوگردشگران، به منظور سنجش میزان ‏اثرگذاری مشارکت بر سطح پایداری توسعه اکوگردشگری در این مناطق، پرداخته شده است. مطالعه حاضر از نظر هدف، نظری - کاربردی، و از نظر ماهیت توصیفی - تحلیلی و تطبیقی است. گردآوری داده ها به روش اسنادی و پیمایشی بوده است که در روش اسنادی، داده ها مطابق با مطالعات پیشین، اسناد و منابع بین المللی از ‏سوی سازمان های گردشگری تهیه شده است. در روش پیمایشی نیز از ابزارهای ‏پرسش نامه، مصاحبه و مشاهده استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها و اطلاعات، به روش کمی ‏بوده که برای تحلیل های آماری از ‏آزمون های آماری توصیفی و استنباطی و مدل ANP بهره گرفته شده است. جامعه آماری و حجم نمونه موردمطالعه شامل ‏اجتماعات محلی و اکوگردشگران می باشد. روایی پژوهش مبتنی بر روش های سازه و صوری، و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شده ‏است. ‏نتایج تحلیل سلسله مراتب شبکه ای حاکی از آن است که بالاترین امتیازهای اختصاص یافته به متغیرهای موثر در توسعه پایدار اکوگردشگری شامل تنوع زیستی، اکوسیستم، نظارت - کنترل و مشارکت می باشد؛ و در مقابل کمترین امتیازها مربوط به متغیرهای دسترسی به زیرساخت ها و تسهیلات ‏اکوگردشگری، تراکم جمعیت، تعداد طرح ها و پروژه ها و هزینه های ‏اکوگردشگری ‏است. نتایج همچنین نشان داد که سطح پایداری در پارک ملی لار با میانگین 4، و در اثر طبیعی ملی تنگه ‏واشی با میانگین 3/2 ‏است. همچنین بالاترین سطح مشارکت در بین اجتماعات محلی و ‏اکوگردشگران نیز مربوط به پارک ملی لار می باشد. یافته ها نشان می دهد که بین مشارکت اجتماعات محلی و توسعه پایدار اکوگردشگری در مناطق تحت حفاظت، رابطه مستقیمی وجود دارد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار اکوگردشگری، مشارکت اجتماعات محلی، مناطق تحت حفاظت، پارک ملی لار، اثر طبیعی ملی تنگه واشی
|
  • Mostafa Tahani Yazdli, Iman Rousta *, Hadi Abdolazimi Pages 1-20

    The world is experiencing an unprecedented flow of urbanization. Population growth and urbanization have changed land use in urban areas. One of the consequences of these changes is the increase in the temperature of the earth's surface in urban areas and the formation of a heat island. The main purpose of this research is to monitor the surface temperature of the earth and its relationship with land cover. For this purpose, Landsat 8 and 7 satellite images were taken first. Then, using the supervised classification method - maximum likelihood algorithm, the land cover map was classified into three classes of man-made land, barren land and vegetation and finally, in order to monitor the surface temperature of the earth, the surface temperature map of Kashan city was extracted using single channel algorithm. The analysis of land cover showed that man-made lands increased by 21.05 percent during the years 1385 to 1400, and barren lands and lands with vegetation (with 11.17 percent and 9.88 percent, respectively) has had a decreasing trend. The minimum temperature of the earth's surface has reached from 34.87 degrees Celsius to 42.33 degrees Celsius in 1385 and 1400, respectively. Also, during the 15-year period, the maximum temperature has increased from 59.63 degrees Celsius to 60.70 degrees Celsius. Vegetation has the lowest surface temperature in the studied years. Due to its climatic and spatial nature, the city of Kashan, like other arid and semi-arid regions of Iran, has a lower surface temperature than its surrounding environment, this phenomenon is known as urban cool islands. Moran's spatial autocorrelation analysis at the 99% confidence level showed that the surface temperature data of Kashan city are distributed in clusters. According to the Gi* index, in all the studied years, the maximum temperature belongs to barren lands.

    Keywords: Land Cover, surface temperature, horizontal, vertical expansion of the city, spatial autocorrelation, Kashan city
  • Parastoo Ghaforpuranbaran, Ali Ahmadabadi *, Ezatollah Ghanavati, Mehdi Yasi Pages 21-39

    Urban development and land use change have seriously damaged the quality and conditions of geomorphological equilibrium, drainage capacity and river ecosystem services. On the other hand, these changes and human interventions have affected the environmental sustainability of the area. To manage and prevent the loss of natural and geomorphological functions of rivers, it is necessary to assess the morphological quality of the river. In the Karaj River, due to the expansion of urbanization, encroachment on the riverbed, channeling, sand extraction, etc., serious damage has been inflicted on the river ecosystem. In the present study, the hydro-geomorphological quality of the Karaj River in the urban area of Karaj of Iran (from Beylqan Bridge to the railway bridge) was evaluated. Using IHG hydro-geomorphological index along the main river, the basin was divided into seven sections and the value of this index was determined for each section. The IHG index evaluates 9 parameters in three groups (Functional Quality, Channel Quality, Riparian Quality). The value of each parameter calculated between 1 and 10 depending on the physical state and performance of the river basin. Based on the results of this study, sections of 1, 2, 3, 4, 6 and 7 have poor hydro-morphological quality; and section 5 due to human activity (including changes in morphological pattern, construction of engineering structures, disconnection of the main waterway and floodplain) have very poor quality. Also, the hydro-geomorphological quality of the urban area of Karaj River has the most negative effects due to the expansion of city and residential space, urban facilities and uncontrolled extraction of sand. The results show that the IHG index is a good indicator and sensor for assessing the hydro-geomorphological quality of rivers.

    Keywords: Hydro-geomorphological Index (IHG), River management, River morphology, Urban Development, Karaj river
  • Seyedeh Maryam Moosavi, Reza Mirzaei *, Ahmad Heidari, Seyedeh Negar Asaadi Pages 41-54

    Environmentally sustainable design is widely recognized as a key strategy to reduce the negative effects of buildings on the environment and has been criticized for its focus and dependence on technological advances, as opposed to focusing on the qualitative aspects of the human dimension and the desire to connect with nature. Has encountered Biophilic design as a potential strategy can pave the way to fill this gap by shifting the focus towards human-centered approaches. Biophilic design is based on the concept of health and well-being, and its basis is to create a positive effect in increasing the relationship between man and nature for the residents of the building and the environment. Since sustainable design and biophilic design better represent environmental responses, they can lead to more sustainable results as a comprehensive approach. The research method in this study is "grounded theory" which is one of the approaches of "qualitative strategy" and is applied and developmental in terms of its purpose. According to the basic theory, three main elements: concepts, classes and categories related to research were created through data conceptualization. The data was open coding including 113 characteristics and in axial coding 10 codes of concepts and in selective coding 6 categories, which was done in the form of library documentary studies according to the opinions of scholars in the field of sustainable biophilic approach. In the MAXQDA 10 software, the data were coded and selected according to the frequency and repetition of the codes. The results showed that in the biophilic approach, the existence of dimensions of direct connection with nature in the field of natural sustainability and the nature of space and place in the field of cultural sustainability caused human interaction with nature in the artificial environment, which subsequently had optimal effects on well-being and health. It can lead to an increase in the quality of life.

    Keywords: Environment, biophilic approach, human interaction with nature, natural sustainability, well-being, health
  • Shahram Mohammadzadeh *, Hossein Mohammadzadeh Pages 55-69

    The facilities allocated to agricultural projects can play a key role in the sustainable development of agriculture if they are subjected to a detailed economic, social and environmental assessment. The purpose of the research was to provide a framework for evaluating the sustainability of agricultural projects applying for the Agricultural Bank facilities. The statistical population included the faculties and facility experts of the Agricultural Bank. Using a targeted sampling, 30 people were selected includes: 15 university faculties with expertised in sustainable agriculture and 15 facilites experts in the supervision and various branches of the Agricultural Bank of West Azarbaijan Province. The analytical hierarchical process method was used with two scenarios of experts and faculties. In order to identify and weight the sustainability criteria and sub-criteria of agricultural projects, a questionnaire tool was used. Also, three selected agricultural projects were considered for sustainability evaluation. Based on the results, the inconsistency rate (CR) value for both faculties and experts was calculated as 0.00, which was less than 0.1, so the consistency of the results was confirmed. A combined economic, social and environmental index was introduced to evaluate the alignment of agricultural projects with sustainable development. The results indicated that university faculties prioritize environmental issues in the evaluation of projects, while experts consider economic issues to be more important. In both scenarios the project's financial resources, social capital and water consumption from the economic, social and environmental aspects had the most weights in the evaluation of agricultural sustainability. In addition, the greenhouse banana project is the first priority of sustainability and the projects of growing rose cut flowers and hydroponic cucumbers were in the next ranks, respectively. Therefore, if the allocation of facilities is done in the same order and share, it will have the least negative economic, social and environmental effects.

    Keywords: Agricultural Projects, Agricultural Bank, Credits, Sustainability Framework, Analytical Hierarchy Process
  • Fatemeh Moradipour *, Mojtaba Yamani, Anvar Moradi Pages 71-89

    Various biological and geological processes, especially erosion, lead to the diversity of environmental features, which are studied under concepts such as geodiversity and biodiversity. In recent years, a new concept called geobiodiversity has been introduced, which focuses on places with high geodiversity and biodiversity importance. Considering the importance of identifying these areas for conservation purposes and sustainable uses, in this research, the geobiodiversity of the Oshtorankuh area located in Lorestan province has been investigated. The research data includes various elements of geology, geomorphology, water, soil, vegetation and environmental protection level, which have been collected through library-documentary and fieldworks. In the next step, the GBI index has been used to achieve research goals and data analysis. This index evaluates and integrates four sub-indexes of geodiversity, geomorphology, vegetation and protection levels through the creation of hexagonal cells and an analytical matrix, and finally identified the areas with high geobiodiversity value. The obtained results showed that in terms of geodiversity index, more than 62 percent; in terms of geomorphology index, about 59.35 percent; in terms of vegetation index, about 59.20 percent of the studied area have high and very high values. While in terms of protection index, more than 70 percent of the studied area is distributed in low and very low protection levels. Finally, in terms of geobiodiversity, the number of 2587 hexagonal cells (44.35 percent of the area) have a high and very high value, which are mainly inside the Oshtorankuh protected area, especially in the east and south of Gahar Lake, along the Neygah Valley and in the Vazmdar area have been distributed. Therefore, it is necessary to implement an integrated management approach to preserve the geobiodiversity values in the Oshtorankuh region by the relevant organizations and with the participation of local communities.

    Keywords: Geodiversity, Biodiversity, Geobiodiversity, GBI Index, Oshtorankuh
  • Ehsan Khodadadi, Iraj Teimouri *, Akbar Asghari Zamani Pages 91-105

    Fossil fuels associated with urban landfills are the main sources of greenhouse gas emissions. Studies indicate that one of the most effective ways to reduce CO2 in the atmosphere is to increase green space and afforestation in cities. This study aims to predict green space demand to absorb carbon footprints from fossil fuel consumption and landfill. Calculating greenhouse gas emissions through landfill is examined and evaluated for the first time in urban planning in Iran. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. The raw data required for this study were obtained from reports on fossil fuel consumption and landfill in Tabriz. Also, the estimation method provided by the Ministry of Petroleum of Iran was used to indirectly calculate greenhouse gas emissions and a mathematical model designed by the US Environmental Protection Agency to estimate the volume of gas produced. The results indicated that the volume of CO2 emitted from 2013 to 2019 were, respectively, about 5,850,363 - 5,089,094 - 2,839,819 - 2,206,225 - 2,355,156 and 2,763,010 tons. Calculating the carbon footprint shows that the per capita green space needed to absorb CO2 for 2018-2019 is 943 m2. But the environmental rights needed to provide water for this amount of green space are not there due to the existing water crisis. Based on this and taking into account international proposals, it is necessary to invest in renewable energy, especially solar and wind energy, in order to reduce the emission of greenhouse gases, especially carbon dioxide. Also, the hybrid public transport fleet should replace gasoline and diesel vehicles.

    Keywords: Carbon Footprint, Fossil Fuels, Landfill, green space, Sustainable development, Tabriz
  • Parvaneh Sobhani, Hassan Esmaeilzadeh *, Shahindokht Bargh Jelveh Pages 107-125

    In the current research, the level of sustainability in two different types of protected areas of Tehran province including Lar National Park and Tangeh Vashi National Natural Monument has been compared. In addition, the evaluation of the participation of local communities and ecotourists has been done in order to measure the impact of participation on the level of sustainability of ecotourism development in these areas. The present study is theoretical-practical in terms of its purpose, and descriptive-analytical and comparative in terms of its nature. The data was collected by documentary and survey method, in which the data was prepared according to previous studies, documents and international references by tourism organizations. Questionnaire, interview and observation tools were also used in the survey method. The analysis of data and information was done in a quantitative way, which used descriptive and inferential statistical tests and the ANP model for statistical analysis. The statistical population and sample size of the study include local communities and ecotourists. The validity of the research is based on structural and formal methods, and its reliability is calculated using Cronbach's alpha. The results of the network hierarchy analysis indicate that the highest points assigned to the effective variables in the sustainable development of ecotourism include biodiversity, ecosystem, monitoring-control and participation; And on the other hand, the lowest scores are related to the variables of access to ecotourism infrastructure and facilities, population density, number of plans and projects, and ecotourism costs. The results also indicated that the level of sustainability in Lar National Park is 4 (from 5), and in Vashi Gorge National Natural Park is 2.3. Also, the highest level of participation among local communities and ecotourists is related to Lar National Park.

    Keywords: Ecotourism sustainable development, local communities' participation, Areas on Protection, Lar National Park, Tangeh Vashi Natural Monument