فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 87 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مصطفی عمادزاده، بشیر تیباش* صفحات 9-34
    مقدمه

    فساد به عنوان یک عامل بازدارنده توسعه عادلانه، از موضوعات بحث برانگیز در حوزه کیفیت نهادی و اقتصاد سیاسی شناخته می شود. ادبیات موضوع در مورد تاثیر فساد بر رشد اقتصادی اغلب به این موضوع می پردازد که فساد تاثیر منفی بر رشد و توسعه اقتصادی داشته است. اما برخی از اقتصاددانان معتقدند که فساد بر رشد اقتصادی تاثیر مثبت داشته است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر فساد بر توسعه انسانی در بلندمدت و کوتاه مدت برای کشورهای اسلامی درحال توسعه طی دوره 2000 تا 2017 است.

    روش

    روش این مطالعه استفاده از داده های آماری تابلویی و بر اساس الگوی میانگین جمعی تلفیقی (PMG) است. شاخص فساد استفاده شده در این مطالعه شاخص کنترل فساد معرفی شده توسط بانک جهانی است. متغیرهای کنترلی در این مطالعه شامل بازبودن تجاری و رشد اقتصادی است.

    یافته ها: 

    در بلندمدت شاخص کاهش فساد باعث بهبود شاخص توسعه انسانی شده است. اما فساد در کوتاه مدت بر شاخص توسعه انسانی در کشورهای منتخب موردنظر تاثیر مثبت داشته است.

    بحث:

     اگرچه فساد بر توسعه انسانی تاثیر مثبت داشته است، اما با توجه به تاثیر منفی فساد بر شاخص توسعه انسانی در بلندمدت و با توجه به این که اهداف اصلی سیاست گذاران مربوط به بلندمدت است توصیه می شود که سیاست گذاران، سیاستهای لازم برای کاهش فساد را اتخاذ کنند تا باعث بهبود وضعیت شاخص توسعه انسانی و بنابراین رفاه انسانها شوند.

    کلیدواژگان: فساد، توسعه انسانی، الگوی پانلی ARDL
  • مهدی نجاتی*، علیرضا شکیبایی، مصطفی غلامی صفحات 35-72
    مقدمه

    فساد به‌عنوان یک عامل بازدارنده توسعه عادلانه، از موضوعات بحث‌برانگیز در حوزه کیفیت نهادی و اقتصاد سیاسی شناخته می‌شود. ادبیات موضوع در مورد تاثیر فساد بر رشد اقتصادی اغلب به این موضوع می‌پردازد که فساد تاثیر منفی بر رشد و توسعه اقتصادی داشته است. اما برخی از اقتصاددانان معتقدند که فساد بر رشد اقتصادی تاثیر مثبت داشته است. هدف این مطالعه بررسی تاثیر فساد بر توسعه انسانی در بلندمدت و کوتاه‌مدت برای کشورهای اسلامی درحال‌توسعه طی دوره 2000 تا 2017 است.

    روش

    روش این مطالعه استفاده از داده‌های آماری تابلویی و بر اساس الگوی میانگین جمعی تلفیقی (PMG) است. شاخص فساد استفاده‌شده در این مطالعه شاخص کنترل فساد معرفی‌شده توسط بانک جهانی است. متغیرهای کنترلی در این مطالعه شامل بازبودن تجاری و رشد اقتصادی است.

    یافته‌ها:

     در بلندمدت شاخص کاهش فساد باعث بهبود شاخص توسعه انسانی شده است. اما فساد در کوتاه‌مدت بر شاخص توسعه انسانی در کشورهای منتخب موردنظر تاثیر مثبت داشته است.

    بحث:

     اگرچه فساد بر توسعه انسانی تاثیر مثبت داشته است، اما با توجه به تاثیر منفی فساد بر شاخص توسعه انسانی در بلندمدت و با توجه به این‌که اهداف اصلی سیاست‌گذاران مربوط به بلندمدت است توصیه می‌شود که سیاست‌گذاران، سیاستهای لازم برای کاهش فساد را اتخاذ کنند تا باعث بهبود وضعیت شاخص توسعه انسانی و بنابراین رفاه انسانها شوند.

    کلیدواژگان: ساختار سنی جمعیت، فقر، سالهای تحصیل، موجودی سرمایه، روش گشت آورهای تعمیم یافته
  • فاطمه مومنی مهموئی*، محمدجواد رزمی صفحات 73-104
    مقدمه

    اگرچه استفاده از رویکرد اقتصاد شادکامی سابقه چندانی ندارد، اما از آن جا که سیاست گذاران عموما برای افزایش رفاه و رضایت عمومی تصمیم گیری می کنند، کمیت بخشی به مفهوم رفاه ذهنی و بررسی عوامل موثر بر آن به منظور بهبود شادی در جامعه اهمیت پیدا می کند.

    روش

    هدف از این پژوهش بررسی اثر اندازه دولت بر شادکامی افراد در دو رژیم مختلف با توجه به سطح توسعه انسانی در 110 کشور منتخب برای دوره 2006 تا 2017 است. به این منظور از رگرسیون پانل آستانه ای استفاده شده است. اطلاعات موردنیاز این تحقیق شامل متغیر شادکامی از بانک اطلاعات جهانی شادکامی، نرخ رشد اقتصادی، نرخ بیکاری، نرخ تورم و اندازه دولت از پایگاه داده بانک جهانی و شاخص توسعه انسانی از برنامه توسعه سازمان ملل متحد جمع آوری شده است.

    یافته ها: 

    متغیرهای اندازه دولت، رشد اقتصادی، تورم و بیکاری اثر معناداری بر شادکامی دارند. با توجه به حد آستانه محاسبه شده برای متغیر توسعه انسانی (577/ 0) اثر اندازه دولت بر شادکامی در دو حالت مختلف با توجه به سطح توسعه انسانی متفاوت است.

    بحث:

     با توجه به یافته های تحقیق افزایش اندازه دولت در پایین تر از مقدار آستانه توسعه انسانی منجر به کاهش شادکامی افراد جامعه می شود اما پس از عبور از آستانه توسعه انسانی با افزایش اندازه دولت، شادی افراد بیشتر می شود که نشان دهنده کارآمدی سیاستهای دولت است. همچنین با افزایش رشد اقتصادی، شادی افزایش و با افزایش تورم و بیکاری شادی کاهش می یابد و نکته قابل توجه این است که اثر منفی بیکاری نسبت به اثر منفی تورم بیشتر است.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، توسعه انسانی، رگرسیون پانل آستانه ای، شادکامی
  • مینا صابرماهانی، رضا زینل زاده*، سید عبدالمجید جلائی اسفند آبادی، محسن زاینده رودی صفحات 105-148
    مقدمه

    رفاه اقتصادی و اجتماعی ازجمله اهداف کلان اقتصادی در مسیر توسعه پایدار است. عوامل مختلف اقتصادی بر رفاه موثر هستند که در این میان متغیرهای بخش واقعی اقتصاد تاثیر انکارناپذیری بر رفاه دارند.

    روش

    تحقیق حاضر با استفاده از الگوی خودرگرسیون برداری به بررسی تاثیر شوکهای بخش واقعی اقتصاد بر شاخص رفاه اجتماعی در ایران در طول دوره 2019-1980 پرداخته است. بدین منظور از شاخصهای رفاه اجتماعی مطلوبیت گرا و آمارتیاسن استفاده شد.

    یافته ها: 

    شاخص رفاه آمارتیاسن به شوکهای رشد بهره وری کل عوامل تولید در دوره اول عکس العمل سریع نشان می دهد که با گذشت زمان از بین می رود. اما شاخص رفاه مطلوبیت گرا در دوره اول عکس العمل مثبت نشان می دهد و از دوره پنجم منفی می شود. شاخص رفاه آمارتیاسن به شوکهای تولید ناخالص داخلی سرانه حقیقی در دوره اول عکس العمل مثبت و سریع نشان می دهد و از دوره هفتم عکس العمل آن منفی می شود. اما شاخص رفاه مطلوبیت گرا در دوره اول عکس العمل مثبت نشان می دهد که از دوره دوم منفی می شود. شاخص رفاه آمارتیاسن به شوکهای درآمد نفتی عکس العمل منفی و ضعیف نشان می دهد. اما عکس العمل شاخص مطلوبیت گرا در بلندمدت مثبت جزیی پایدار است. شاخص رفاه آمارتیاسن و مطلوبیت گرا به شوکهای اشتغال از در بلندمدت عکس العمل مثبت دارند.

    بحث: 

    در ایران اشتغال باعث افزایش رفاه اجتماعی می شود، اما در بلندمدت درآمدهای نفتی، تولید ناخالص داخلی سرانه و رشد بهره وری کل عوامل تولید باعث کاهش رفاه اجتماعی شده است. بنابراین اشتغال مناسبت ترین عامل برای افزایش رفاه است.

    کلیدواژگان: شاخص رفاه آمارتیاسن، شاخص رفاه مطلوبیت گرا، بهره وری کل عوامل تولید، اشتغال، درآمدهای نفتی
  • سپیده احمدی، امیرمسعود امیرمظاهری*، مجید صفاری نیا صفحات 149-182
    مقدمه

    زیست و حیات زنان سرپرست خانواده به دلیل نبودن یا ضعف سرپرستی مرد با چالشهایی روبه روست. مواردی همچون تحولات زیستی و اجتماعی انسانها، روند صعودی این نوع خاص از سرپرستی زنان را افزایش داده است. بر این مبنا، شناختی بر پایه روش امیک به معنای شناخت از درون و آگاهی از تجربه زیسته این گروه های اجتماعی در برنامه ریزی و مدیریت، گامی تاثیرگذار خواهد بود. هدف این پژوهش تحلیل روایت فرهنگ فقر و شناسایی ماهیت و ابعاد آن در بین زنان سرپرست خانواده در منطقه 19 تهران است.

    روش

    روش این پژوهش کیفی است که از طریق مصاحبه عمیق با 15 نفر از زنان سرپرست خانواده در منطقه 19 شهر تهران انجام شده است. برای انتخاب نمونه موردمطالعه از روش نمونه گیری گلوله برفی خوشه ای استفاده شده است. برای تنظیم کدهای استخراجی از شیوه تحلیل مضمونی براون و کلارک در نرم افزار Nvivo 10 استفاده شده است.

    یافته ها: 

    در پی آشکارسازی مفاهیم و مضامین فرهنگ فقر در میدان پژوهش از نظرگاه روایت روایت کنندگان، سرانجام تحلیلها سبب ظهور چهار مقوله اصلی بدین شرح شد: زیست فرسایشی، برساخت اجتماعی مادرانگی، طردشدگی و بازتولید فقر. یافته ها نشان می دهند با وجود وضعیت دشوار و کیفیت نامطلوب زندگی این دسته از زنان، کمکهای مالی و حمایتی نهادهای رسمی حتی در سطوحی پایین در کنار کمکهای مردمی نقش مهمی در زندگی آنها دارند اما نکته مهم این است که این حمایتهای رسمی و غیررسمی در بسیاری از موارد تنها به حفظ وضعیت موجودشان کمک کرده و به ندرت سبب توانمندی آنها شده است.

    بحث: 

    حمایتهای رسمی و غیررسمی، تنها بقای وضعیت کنونی این زنان را تضمین می کند. برای اصلاحات سازنده و تاثیرگذار، به نظر می رسد در کنار برون رفت از تعاملاتی با کیفیت حاشیه ای در جامعه موردمطالعه و رهایی از ارزشهای مردسالارانه و فضای فرهنگی و روانی ویژه آن، هدایت حمایتها به ویژه در حوزه اشتغال آنان، بسیار موثرتر باشد.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانواده، فقر عاطفی، محرومیت، ناامنی، فرهنگ فقر
  • نرگس پورطالب*، بهناز موسویان النجق، سمیه غنی زاده، شیرین دیلمقانی صفحات 183-219
    مقدمه

    شدی و نشاط گامی اساسی برای تغییر جوامع و اجتماعات شهری و روستایی و تحول و تکامل درونی انسانهاست. شادی و نشاط، گمشده انسان معاصر و مطلوب مشترک همه انسانها است. انسان موجودی هدفمند و جویای نشاط (شادکامی)، خوشبختی و سعادت است و تا زمانی که به آنچه می خواهد دست نیابد احساس نشاط، خوشبختی و سعادت نمی کند. شادبودن اجتماعات انسانی یکی از عوامل موثر بر توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی است و باعث توسعه پایدار می شود. تحقیق حاضر با رویکرد اجتماعی پدیدارشناختی و با هدف بررسی تجربیات روان شناسان از نشاط اجتماعی انجام گرفت.

    روش

     اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته از شانزده روان شناس دارای مدرک دکتری و با سابقه حداقل پنج سال تدریس در سطح آکادمیک گردآوری شد. برای تحلیل داده ها از روش پدیدارشناسی اسمیت استفاده شد.

    یافته ها:

     در این تحقیق، از داده ها 8 مقوله اصلی و 46 مقوله فرعی استخراج شد.  نتایج نشان داد که در برخی مقوله های فرعی نظیر تعریف نشاط اجتماعی، پیامدها، موانع و علل، بین نظر روان شناسان با پیشینه پژوهش تا حدودی همسویی وجود دارد؛ ولی در راهکارها نتایج متفاوتی دیده می شود. روان شناسان بر اساس دیدگاه روان شناسی و تجارب خود راهکارهای مختلفی برای والدین و سازمانها در سطح خرد و کلان پیشنهاد کرده اند. ازجمله، راهکارهای پیشنهادی آنان می توان به سیاسی نکردن نشاط اجتماعی، دقت در انتخاب مسیولان و شایسته سالاری، کاهش فاصله طبقات اجتماعی، سامان بخشیدن به وضعیت اقتصادی، داشتن نگاه علمی به مسیله نشاط اجتماعی و چند راهکار دیگر اشاره کرد.

    بحث:

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد، روان شناسان نشاط اجتماعی را به صورت سازه ای چندبعدی تعریف می کنند که در سه وجه هیجانی، شناختی و گرایش به عمل متعهدانه نمود می یابد و شامل پویایی و تحرک تک تک افراد جامعه، احساس امنیت و احساس تعلق به بافت است. درنهایت این که نتایج حاصل از این پژوهش راهگشای تحقیقات بیشتر در حوزه مداخلات مربوط به نشاط اجتماعی خواهد بود.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، روان شناسی، روان شناسی اجتماعی، شادی، نشاط اجتماعی
  • صبا اجاقی، روح الله بیات، صفر فضلی*، عین الله کشاورز ترک، علی فتح طاهری صفحات 221-251
    مقدمه

    یکی از اهداف اساسی توسعه، دستیابی به رفاه اجتماعی همگانی است. وجود رفاه اجتماعی در هر جامعه، یکی از مهم ترین شاخصهای توسعه یافتگی آن جامعه و بازتولیدکننده توسعه آن تلقی می شود. بسترسازی برای ایجاد فضای مناسب کسب وکار و اشتغال در هر کشور، یکی از عوامل مهم در ایجاد رشد و رونق اقتصادی و درنهایت افزایش رفاه اقتصادی و اجتماعی مردم است. لذا با عنایت به اهمیتی که اشتغال می تواند در تحقق مفهوم رفاه اجتماعی داشته باشد، پژوهش حاضر سعی بر آن دارد که به شناسایی و رتبه بندی عوامل و مولفه های کلیدی اثرگذار بر وضعیت اشتغال و رفاه در کشور بپردازد.

    روش

    در این پژوهش ابتدا به منظور شناسایی و تعریف دقیق مولفه های موثر بر اشتغال و رفاه از روش اسنادی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و متخصصان حوزه اشتغال در وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی استفاده شده و سپس به منظور رتبه بندی عوامل از رویکرد سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزار Expert Choice استفاده شده است.

    یافته ها:

     زیرمعیار سرمایه گذاری بالاترین اولویت را در وضعیت اشتغال و رفاه اجتماعی در ایران به خود اختصاص داده است و پس ازآن به ترتیب زیرمعیارهای سیاست گذاری، نظام بانکی، فضای تولید و کسب وکار، قوانین و مقررات، سیستم مالیاتی، روابط بین الملل، شاخصهای اقتصادی، نظام پرداختها، بیمه و تامین اجتماعی، عدالت و برابری، نیروی انسانی، فناوریهای داخلی، فرهنگ، فناوریهای خارجی و سیستم آموزشی قرار می گیرند.

    بحث:

     مهم ترین و کلیدی ترین عاملی که می تواند در اشتغال و رفاه کشور اثرگذار باشد، مفهوم سرمایه گذاری است. در تیوریهای اقتصادی، سرمایه گذاری به عنوان موتور محرکه رشد اقتصادی شناخته شده و لازمه نیل به توسعه اقتصادی و اجتماعی و یکی از ارکان بسیار مهم در رشد و توسعه واحدهای تولیدی و بنگاه های اقتصادی است.

    کلیدواژگان: اشتغال، رفاه اجتماعی، کسب وکار، رویکرد سلسله مراتبی
  • اسماء مظفری نیا، علی مصیب زاده* صفحات 253-283
    مقدمه

    رشد شتابان سکونتگاه های غیررسمی پیامدهای منفی زیادی را برای شهرها و مدیریت شهری ایجاد می کند. این امر باعث نزول سطح کیفیت زندگی ساکنان شهر ارومیه شده است. هدف این پژوهش تحلیل کیفیت زندگی ساکنان سکونتگاه های غیررسمی محلات هدف در شهر ارومیه است.

    روش

    این تحقیق با روش شناسی کمی و به شیوه پیمایش انجام شده است. در آن با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، از 31 محله سکونتگاه غیررسمی در شهر ارومیه، 4 سکونتگاه اسلام آباد 1، حاجی پیرلو، اسلام آباد 2 و طرزیلو به عنوان محلات موردمطالعه انتخاب شدند. با استفاده از فرمول کوکران، نمونه ای با حجم 400 نفر برای هر یک از سکونتگاه ها تعیین شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه بود و برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای Excel، SPSS و آزمون t استفاده شد.

    یافته ها: 

    میانگین وضعیت کلی کیفیت زندگی ساکنان سکونتگاه های غیررسمی اسلام آباد 2 و حاجی پیرلو، بر اساس طیف لیکرت، در سطح متوسط، سکونتگاه غیررسمی اسلام آباد 1 در سطح پایین تر از حد متوسط و در وضعیت نامطلوب و سکونتگاه غیررسمی طرزیلو بالاتر از حد متوسط ارزیابی شده است.

    بحث: 

    یکی از کارهای مهم برنامه ریزان شهری و مدیران شهرها شناسایی نابرابریهای شاخصهای کیفیت زندگی در سطح محلات نابسامان است. چون برنامه ریزان شهری اعتقاد دارند که برنامه ریزیها باید همسو با بهبود کیفیت زندگی به عنوان یکی از مهم ترین اهداف سیاستهای عمومی جامعه باشد. درواقع نتایج کار در بهبود ساماندهی نواحی محروم شهر و ایجاد فرصت برابر برای شهروندان و ارتقای سطح عواملی که بر رضایتمندی ساکنان از کیفیت زندگی تاثیر می گذارد، کمک می کند.

    کلیدواژگان: ارومیه، سکونتگاه غیررسمی، کیفیت زندگی، محلات هدف، Spss
  • سمیه میری*، محمد گنجی صفحات 285-319
    مقدمه

    تجارب کشورهای مختلف و نیز نتایج تحقیقات متعدد نشان می دهد که رفتارهای ارتقاء دهنده ی سلامت برای حفظ سلامتی شهروندان، ضروری است و افراد با سواد سلامت ناکافی، وضعیت سلامتی ضعیف تری دارند، این رابطه در دوران پرمخاطره کووید-19 که باعث اضطراب شهروندان شده است، اهمیتی دوچندان می یابد. از این روی هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی نقش سواد سلامت در نوع مواجهه با اضطراب ناشی از بیماری کووید-19دربین شهروندان تهرانی است.

    روش

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی با روش پیمایش بر روی 384 نفر از شهروندان بالای 20 سال شهر تهران صورت گرفته است. نمونه گیری با نرم افزار Sample Power انجام شده و داده ها با استفاده از دو پرسشنامه سواد سلامت ایرانیان منتظری و همکاران و اضطراب ناشی از کووید-19 جمع آوری شده اند. جهت محاسبه ی پایایی ازآلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و برای کسب اعتبار لازم از اعتبار صوری بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    میانگین نمرات اضطراب ناشی از بیماری کووید-19در مردان کمتر و در زنان بیشتر بوده است، همچنین ابعاد سواد سلامت (خواندن، ارزیابی، فهم و درک، تصمیم گیری و رفتار و دسترسی) قادر به تبیین حدودا 47 درصد اضطراب ناشی از بیماری کووید-19 هستند.

    بحث: 

    در مجموع اضطراب ناشی از بیماری کووید- 19، در میان شهروندان زیاد است و با توجه به رابطه ی مستقیم سواد سلامت وکنترل اضطراب ناشی از کووید-19، لزوم انجام برنامه های آموزش سلامت محور براساس حیطه های رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت و مولفه های سواد سلامت پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سوادسلامت، اضطراب، بیماری کووید-19، رفتارهای ارتقاء دهنده ی سلامت
  • اسماعیل کلانتری*، مریم زارعی، فاطمه عبدالهی صفحات 321-355
    مقدمه

    هدف از انجام این پژوهش، مطالعه آسیبهای سبک زندگی دانشجویان در دوران کرونا است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهشهای کیفی است. مشارکت کنندگان آن را 13 نفر از مدیران و مسیولین، خبرگان، صاحبنظران و اساتید برجسته در حوزه کرونا و سبک زندگی دانشجویان تشکیل دادند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه بوده که تا رسیدن به اشباع نظری در خصوص موضوع تحقیق ادامه یافته است. برای تحلیل داده ها، از روش نظریه داده بنیاد استفاده شده است.

    یافته ها: 

    آسیبهای سبک زندگی دانشجویان در دوران کرونا در 6 مقوله شامل افت عملکرد تحصیلی، کاهش روابط بین فردی (روابط اجتماعی)، استفاده مشکل ساز از اینترنت، تغذیه و ورزش، سلامت روان، و معیشت شناسایی شد.

    بحث: 

    بر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گرفت که شیوع ویروس کرونا باعث تاثیرات نامطلوبی در جنبه های مختلف سبک زندگی دانشجویان شده است. بنابراین پیشگیری و مدیریت تاثیرات نامطلوب، از اهمیت زیادی برخوردار است. هم چنین توجه ویژه به دانشجویان در انجام مداخلات روان شناختی و مداخلات دیگر ضروری است و برنامه های ویژه ای برای کاهش مشکلات آنان لازم است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، دانشجویان، دوران کرونا، آسیبهای سبک زندگی، افت عملکرد تحصیلی
|
  • Mostaf Emadzadeh, Bashir Tibash* Pages 9-34
    Introduction

    Corruption, as a deterrent to equitable development, is recognized as a contentious issue in the field of institutional quality and political economy. The literature on the impact of corruption on economic growth often addresses the issue that corruption has had a negative impact on economic growth and development. But some economists believe that corruption has had a positive effect on economic growth. The purpose of this study is to investigate the impact of corruption on human development in the long and short term for developing Islamic countries during the period of 2000 to 2017.

    Method

    The method of this study is the use of panel statistical data based on the Pooled Mean Group (PMG) model. The corruption index used in this study is the corruption control index introduced by the World Bank. The control variables in this study include trade openness and economic growth.

    Finding

    The results showed that in the long run, the corruption reduction index has improved the human development index. But in the short run, this index has had a positive effect on the human development index in the selected countries.

    Discussion

    The negative impact of corruption on human development shows that corruption hinders the improvement of human development indicators, which are education, health, and economic growth in the long run. Therefore, policymakers must adopt the necessary policies to reduce corruption in order to improve the status of the human development index and therefore human welfare.

    Keywords: Corruption, Human development, ARDL panel model
  • Mehdi Nejati*, Alireza Shakibaei, Mustafa Gholami Pages 35-72
    Introduction

     Poverty reduction is one of the important macroeconomic goals of any country, but achieving this important issue requires examining the factors affecting it. Changing the age structure of the population is one of the effective factors in reducing poverty in countries. Therefore, governments can make the most of their population, given the capacity of countries and providing the necessary conditions, and as a result, achieve high growth and development among countries. The purpose of this study is to investigate and analyze the effect of population age structure on poverty in Iran.

    Method

     The method of this research is analytical-descriptive. First, theoretical topics and experimental studies and research data are collected, and the appropriate analysis model is selected. Then, with the Generalized Method of Momen for Iran since 1975 until 2017, the desired research models have been estimated, and finally, using statistical and econometric inferences, the research results have been studied.

    Findings

     In general, according to the results, it can be concluded that the dependent population of the child and years of schooling have a negative and significant relationship with the dependent variable, the elderly dependent population has a negative and significant relationship with the dependent variable and also the percentage of trade in GDP and Physical capital inventories have a negative relationship with the dependent variable.

    Discussion

     In this study, the years of schooling, the percentage of trade in GDP, as well as capital stock are based on a coefficient that agrees with the theory. The positive effect of the elderly population on poverty reduction indicates the existence of high savings in old age. Paying attention to the growth of highly educated employees as well as employing specialized personnel increases the productivity of the labor force and also creates the possibility of creating new production methods that have significant effects on poverty reduction.

    Keywords: Population age structure, Poverty, Years of schooling, Capital stock, GMM method
  • Fateme Momeni Mahmouei*, Mohammad Javad Razmi Pages 73-104
    Introduction

    Although the use of the happiness economy approach does not have much history, since policy makers generally make decisions in the direction of increasing well-being and public satisfaction, it becomes important to quantify the concept of mental well-being and examine the factors affecting it in order to improve happiness in society.

    Methods

    The purpose of this research is to investigate the effect of government size on people's happiness in two different regimes according to the level of human development in 110 selected countries for the period of 2006 to 2017. For this purpose, threshold panel regression has been used. The information needed for this research includes the happiness variable from the World Happiness Information Bank, economic growth rate, unemployment rate, inflation rate and government size from the World Bank database and human development index from the United Nations Development Program.

    Findings

    The model estimation results show that the variables of government size, economic growth, inflation and unemployment have a significant effect on happiness. According to the threshold limit calculated for the human development variable (0.577), the effect of government size on happiness is different in two regimes.

    Discussion

    According to the findings of the research, increasing the size of the government below the threshold of human development leads to a decrease in the happiness of the people of the society, but after crossing the threshold of human development with the increase in the size of the government, the happiness of the people increases, which shows the efficiency of the government policies. Also, with the increase in economic growth, happiness increases and with the increase in inflation and unemployment, happiness decreases, and the noteworthy point is that the negative effect of unemployment is greater than the negative effect of inflation.

    Keywords: Government Size, Human Development, Happiness, Panel Threshold Regression
  • Mina Sabermahani, Reza Zeinaladeh*, Seyed Abdolmajid Jalaee Sfandabadi, Mohsen Zayanderoody Pages 105-148

    The vector auto regression model was used to investigate the effect of real sector shocks on the social welfare in Iran during the period of 1980-2019.The results of the impulse response test showed that the Amartya Sen welfare index showed a rapid response to the shocks of total factor productivity growth in the first period, which had a zero effect over time. The utility-oriented welfare index reacts positively to the shocks of total factor productivity growth in the first period, which has decreased from the second period and has become negative even from the fifth period. Amartya Sen Welfare Index and utility-oriented welfare index shows a positive and rapid response to real GDP per capita shocks in the first period, which is adjusted over time, and from the seventh period. The Amartyasen Welfare Index reacts negatively to oil revenue shocks and is very weak. If the utility-oriented welfare index shows a positive response in the first period, but in the following periods, its effect is adjusted and remains partially positive. Amartya Sen welfare index shows a leap and positive response to employment shocks from the first period and its trend continues and from the fifth period it continues in a positive and stable manner and the utility welfare index has a similar trend to Amartya Sen welfare index. Discussion In the Iranian economy, employment leads to increased social welfare, while in the long run, oil revenues, GDP per capita and growth in total factor productivity have led to a decrease in social welfare. Therefore, in the Iranian economy, creating employment and reducing unemployment is the most appropriate factor to increase welfare.

    Keywords: Amartya Sen ocial Welfare Index, Utilitarianism Social Welfare Index, Total Factor Productivity, Employment, Oil revenue
  • Sepideh Ahmadi, AmirMasoud Amirmazaheri*, Majid Saffarinia Pages 149-182
    Introduction

    Female-headed households’s lives face challenges due to the absence or weakness of male supervision. Factors such as human biological and social changes have broadened the upward trend of this particular type of female guardianship, and from another perspective, cognition based on the Emic method means cognition from within and awareness of the biological experience and quality of life of these social groups, which will be an effective step in their planning and management. The purpose of this study is to analyze the narrative and identify their dimensions of women heads of households about the concept of poverty in Tehran's 19th district.

    Method

    The method of this research is qualitative. In-depth interviews were conducted with 15 women heads of households in the area. The sample size was determined based on the theoretical saturation criterion as 15. Thematic analysis of narration based on Brown and Clark method in Nvivo 10 software was used to analyze the interview data.

    Finding

     Analysis eventually led to the emergence of the following four main categories: biotic erosion, social reconstruction of motherhood, rejection, and reproduction of poverty. These findings show that despite the difficult situation and the poor quality of life of this group of women, financial assistance and support from official institutions, even at low levels along with public assistance, play an important role in their lives.

    Discussion

     The important point is that in many cases, these formal and informal protections have only helped to maintain their status quo and have rarely empowered them. That is, it only ensures the survival of their current status with the mentioned characteristics, therefore, directing support is very effective, especially in the field of their employment.

    Keywords: Female-headed households, Emotional poverty, Deprivation, Insecurity, culture of poverty
  • Narges Pourtaleb*, Behnaz Mousavianalenjagh, Somayyeh Ghanizadeh, Shirin Dilmaghani Pages 183-219
    Introduction

    Joy and cheerfulness is the missing thing of contemporary man and the common desire of all people. Man is a purposeful being who seeks joy, happiness, and prosperity, and he does not feel joy, happiness, and prosperity until he achieves what he wants. The cheerfulness is one of the factors affecting economic, social, cultural, and political development and promotes sustainable development.

    Methods

    The present study was conducted with a phenomenological social approach and with the aim of examining psychologists' experiences of social vitality. Data were collected through semi-structured interviews with 16 psychologists with PhD degrees and at least five years of teaching experience in the academic level.

    Findings

     Smith's phenomenological method was used to analyze the data, during which eight main themes and 46 sub-themes were extracted from the data.

    Discussion

    The results showed that in some sub-themes such as the definition of social vitality, consequences, obstacles, and causes, there is some alignment between the views of psychologists and the background; However, there are different results in the solutions. Psychologists, based on their psychological perspectives and experiences, have proposed various solutions for parents and organizations at the micro and macro levels. For example, their proposed solutions include not politicizing social vitality, careful selection of officials and meritocracy, reducing the distance between social classes, organizing the economic situation, having a scientific view on the issue of social vitality and several other strategies. The results of this study will pave the way for further research in the field of interventions related to social vitality.

    Keywords: Phenomenology, Psychology, Social psychology, Happiness, Social vitality
  • Saba Ojaghi, Rohullah Bayat, Safar Fazli*, Einullah Keshavarz Tork, Ali Fath Taheri Pages 221-251
    Introduction

    One of the basic goals of development is to achieve universal social welfare and the existence of social welfare in any society is considered as one of the most important characteristics of the development of that society and the reproducer of its development. Laying the groundwork for creating a suitable business and employment environment in any country is one of the important factors in creating economic growth and prosperity and ultimately increasing the economic and social welfare of the people. Therefore, considering the important role that employment can play in realizing the concept of social welfare, in the present study, attempts have been made to identify and rank the key factors and components affecting the employment and social welfare status in Iran.

    Methods

    In this study, in order to identify and accurately define the components affecting employment and welfare, the documentary method and semi-structured interviews were conducted with the experts and specialists of the field of employment and welfare working in the Ministry of Cooperatives, Labor, and Social Welfare. Hierarchy factorization (AHP) and Expert Choice software have been used.

    Findings

    The results show that the investment sub-criterion with a relative weight of 0.115 has the highest priority, and then the sub-criteria respectively are policy-making, banking system, production, and business environment, laws. Then regulations, tax system, international relations, economic indicators, payment system, insurance and social security, justice and equality, manpower, domestic technologies, culture, foreign technologies, and education system were also the sub-criteria identified in the study.

    Discussion

    The most important and key factor that can affect the employment and welfare in the country is the concept of investment. In economic theories, investment is known as the engine of economic growth, and is necessary for economic and social development, and it is one of the most important pillars in the growth and development of production units and enterprises.

    Keywords: Employment, Social welfare, Business, AHP approach
  • Asma Mozaffari Niya, Ali Mosayyebzadeh* Pages 253-283
    Introduction

    The rapid growth of informal settlements has many negative consequences for cities and urban management and has caused a decline in the quality of life of the residents of those areas and the residents of Urmia. The purpose of this study is to analyze the quality of life of residents of informal settlements in target areas in the city of Urmia.

    Method

    Using   cluster   sampling   method, four settlements   of   Islamabad1, HajiPirloo, Islamabad2, and Tarzilo were selected as the target areas. Data analysis was performed using Excel, Spss software and  T-test.

    Findings

    The average general quality of life of informal settlements of Islamabad2 and HajiPirloo, based on the Likert scale, at an average level of 1<3.06 ,2.92<5, and Islamabad1settlement with an average level of 2.77 below the average level and Tarzilo settlement has been evaluated with an average of 3.22 in the average range with moderate theory 3 and urban regeneration policies have had a moderate and favorable effect on the quality of life of the target areas except Islamabad1 settlement.

    Discussion

    One of the important tasks of urban planners and city managers is to identify inequalities in quality of life indicators at the level of disordered neighborhoods. Because urban planners believe that planning should be in line with improving the quality of life as one of the most important goals of public policy. In fact, the results of the work help to improve the organization of deprived areas of the city and create equal opportunities for citizens and improve the level of factors that affect residents' satisfaction with the quality of life.

    Keywords: Informal settlement, Quality of life, Spss, Target areas, Urmia
  • Somayeh Miri*, Mohammad Ganji Pages 285-319
    Introduction

    The experiences of different countries as well as the results of numerous research studies show that health-promoting behaviors are necessary to maintain the health of citizens, and people with inadequate health literacy have poorer health status. Therefore, the main purpose of this study is to investigate the role of health literacy in coping with anxiety caused by Covid-19 pandemic among Tehran citizens.

    Method

    This descriptive-analytical study was conducted on 384 citizens over the age of 20 in Tehran. Sampling was conducted using Sample Power software and data were collected using two questionnaires of health literacy of Iranians from Montazeri et al. and anxiety caused by Corona from Alipour et al. (2009). Cronbach's alpha and composite reliability have been used to calculate validity, and face validity has been used to obtain the necessary validity.

    Findings

    Findings indicate that the mean scores of anxiety caused by Covid-19 pandemic were lower in men than those of women. Also, based on analytical results it can be said that the dimensions of health literacy (reading, assessment, comprehension, decision making, and behavior and access) are able to approximately account for 47% of anxiety caused by Covid-19.In general, anxiety caused by Covid-19 is high among citizens and due to the direct relationship between health literacy and control of Covid-19, the need for health-oriented education programs based on the areas of health-promoting behaviors and health literacy components is suggested.

    Keywords: Health literacy, Anxiety, Coronary heart disease, Health promoting behaviors
  • Esmaeel Kalantari*, Maryam Zarei, Fatemeh Abdolahi Pages 321-355
    Introduction

    The purpose of this research is to study the lifestyle damage of students during the Corona Pandemic.

    Methods

    The current research is a qualitative type of research study. Its participants were 13 managers and officials, experts, experts and prominent professors in the field of both Corona virus Epidemiology and students' lifestyles, who were selected by purposeful sampling. The tool of data collection was an interview, which continued until reaching theoretical saturation as regards the research topic. For data analysis, the method of database theory has been used.

    Findings

    The damage to students' lifestyles during the Corona Pandemic was identified categorized into six categories, including academic performance decline, reduction of interpersonal relationships (social relationships), problematic use of the Internet, nutrition and exercise, mental health, and livelihood.

    Discussion

    Based on the results of this research, it can be concluded that the spread of the Corona virus has caused adverse effects in various aspects of students' lifestyles. Therefore, prevention and management of adverse effects is vitally important. Also, it is necessary to pay special attention to students in psychological interventions and other types of interventions, and special programs are necessary to reduce their problems.

    Keywords: Lifestyle, Students, Corona Pandemic, Lifestyle injuries, Decline of academic performance