فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 58، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید کاریاب، محمدمهدی امام جمعه، شیدا ذکریایی* صفحات 601-616
    زمینه و هدف

    پسماند تولیدی در تصفیه خانه های فاضلاب صنعتی به دلیل حضور فلزات سنگین در زمره پسماند های ویژه طبقه بندی می گردد و مواجهه با آنها می تواند موجب اثرات سوء سلامتی و محیط زیستی شود. هدف مطالعه حاضر شناسایی پسماندهای ویژه و ارزیابی ریسک مرتبط با حضور فلزات سنگین در لجن تصفیه خانه فاضلاب یک شهر صنعتی بود.

    روش بررسی

    شناسایی پسماندها با استفاده از چک لیست و طبقه بندی آنها مطابق رهنمود کنوانسیون بازل انجام شد. استخراج فلزات سنگین با اسیدشویی و آنالیز با دستگاه جذب اتمی صورت پذیرفت. ارزیابی ریسک اکولوژیکی با تعیین شاخص های زمین انباشتگی و پتانسیل ریسک محیطی انجام شد. ارزیابی ریسک سلامتی با برآورد نسبت مخاطره و خطر سرطان اضافی در کل عمر انجام پذیرفت. 

    یافته ها

    بیشترین میزان تولید پسماند ویژه به لجن با مقدار kg/month 3900/0 اختصاص داشت. کروم با غلظت mg/kg 52/15±95/89 در بالاترین غلظت شناسایی شد. سطح آلودگی کروم و نیکل در محدوده پایین و کادمیوم بسیار شدید ارزیابی شد. ریسک اکولوژیکی سرب در محدوده قابل توجه و ریسک خیلی زیاد برای کادمیوم برآورد شد. نسبت مخاطره منتسب به مواجهه با فلزات سنگین کمتر از 1 و ریسک سرطانزایی مواجهه تنفسی و پوستی با فلزات سنگین، کمتر از حد خطر قابل پذیرش WHO برآورد شد. 

    نتیجه گیری

    یافته مطالعه نشان داد بیشترین میزان پسماندهای ویژه در تصفیه خانه فاضلاب یک شهر صنعتی به لجن اختصاص دارد. اگرچه غلظت فلزات سنگین کمتر از حدود مجاز بود، لجن تولید شده در تصفیه خانه ریسک اکولوژیکی بالایی داشت. بنابراین انباشت و انتقال لجن باید با رعایت ملاحظات محیطی و منطبق با مفاد کنوانسیون بازل صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: لجن تصفیه خانه فاضلاب، پسماند، فلزات سنگین، کنوانسیون بازل، ارزیابی ریسک اکولوژیکی و سلامت
  • سعید رجبی، نسیم صالحی، حسن هاشمی*، فائزه مباشری صفحات 617-632
    زمینه و هدف

    شناخت و آگاهی داشتن از رشته تحصیلی سبب ایجاد انگیزه در فرد می شود. لذا دانشجویان باید جهت انجام هر چه بهتر وظایف محول شده در آینده، با آگاهی بیشتری رشته تحصیلی خود را انتخاب نموده تا به دنبال آن علاقه مندی بیشتری در آنها ایجاد شود. این مطالعه با هدف تعیین نگرش دانشجویان بهداشت محیط، نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود در دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه در قالب مطالعات پژوهش در آموزش پزشکی بود که بصورت توصیفی-مقطعی انجام شد. در این مطالعه نگرش و آگاهی 120 دانشجوی رشته مهندسی بهداشت محیط در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در تمام مقاطع با استفاده از پرسشنامه دانشگاه مینه سوتای آمریکا، ارزیابی شد و سپس داده ها با استفاده از آزمون های t-test و کای دو تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج این مطالعه نشان داد که بیش از 80 درصد دانشجویان بدون هیچ شناخت قبلی از رشته آن را انتخاب کرده و بیش از 90 درصد آنها این رشته را از اولویت های انتخاب رشته خود ندانسته و 80 درصد از آنها بیان کردند که رشته آنها از موقعیت شغلی مناسبی برخوردار نیست.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج، بطور کلی نظر اکثر دانشجویان نسبت به ورود به این رشته منفی بود. در نتیجه بهتر است این رشته بطور مناسب و کامل قبل از ورود به آن به دانش آموزان معرفی شود و همچنین تجدید نظری بر روی سرفصل های دروس این رشته انجام شود تا نیازهای جامعه برطرف گردد.

    کلیدواژگان: دانشجویان علوم پزشکی، آینده شغلی، علاقه مندی به رشته تحصیلی، رشته مهندسی بهداشت محیط
  • مهدیه جعفری، ابوالفضل ناجی*، مسلم شریفی نیا، مسلم دلیری صفحات 633-650
    زمینه و هدف

    میکروپلاستیک ها با ورود به زنجیره غذایی آبزیان سبب آسیب به دستگاه گوارش، اختلال در چرخه تولیدمثل و در نهایت مرگ آنها می شوند. تحقیق حاضر با هدف بررسی آلودگی میکروپلاستیک در دستگاه گوارش میگوهای وانامی پرورشی در برخی از مزارع پرورش میگو در استان های بوشهر، خوزستان و هرمزگان انجام شد.

    روش بررسی

    نمونه برداری از دو مزرعه پرورش میگو در هر بندر شامل بندر ریگ در استان بوشهر، بندر چویبده در استان خوزستان و تیاب جنوبی واقع در استان هرمزگان انجام شد. تعداد 90 نمونه میگو در طول ماه های خرداد تا مهر 1399 از هر مزرعه پرورشی در مجموع 540 نمونه میگو به صورت تصادفی جمع آوری گردید. روش شناسایی میکروپلاستیک ها به وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر FT-IR انجام شد.

    یافته ها

    بیشترین فراوانی میکروپلاستیک ها مربوط به میگوهای پرورشی در مزارع استان خوزستان با میزان 41/11 درصد بود و در استان های هرمزگان و بوشهر به ترتیب با 28/88 و 17/70 درصد میزان کمتری از آلودگی میکروپلاستیک مشاهده شد. میانگین میکروپلاستیک ها براساس تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA One-way) در دستگاه گوارش میگوی در ایستگاه های مورد مطالعه اختلاف معنی داری داشت (0/05p<). بیشترین نوع و رنگ میکروپلاستیک در دستگاه گوارش میگوهای مزارع پرورشی همه استان ها متعلق به فیبر و رنگ سیاه بود. پلی پروپیلن و پلی استایرن در میکروپلاستیک های یافت شده در دستگاه گوارش میگوها شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    در دستگاه گوارش برخی از میگوهای مزارع پرورشی مورد بررسی در این پژوهش شامل هر سه استان بوشهر، خوزستان و هرمزگان میکروپلاستیک مشاهده شد، بیشترین فراوانی میکروپلاستیک ها در دستگاه گوارش میگوها مربوط به مزارع پرورش استان خوزستان بود و دستگاه گوارش میگوها در استان های هرمزگان و بوشهر به ترتیب از میزان کمتری میکروپلاستیک برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: آلودگی میکروپلاستیک ها، آبزی پروری، میگوی وانامی، سلامت غذایی
  • معصومه سلاح ورزی، سهیل سبحان اردکانی*، امیرهومن حمصی، لعبت تقوی، جمال قدوسی صفحات 651-670
    زمینه و هدف

    آلودگی و انباشت فلزات سنگین در خاک مهمترین چالش و نگرانی مشترک محیط ‏زیستی، اقتصادی و بهداشت عمومی در سراسر جهان است. از این رو، این پژوهش با هدف ارزیابی آلودگی و منشایابی عناصر آهن، روی، کادمیم و کروم در خاک سطحی شهرستان خرم ‏آباد در سال 1399 انجام یافت.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی، پس از تفکیک منطقه مورد مطالعه به 11 واحد کاری همگن، در مجموع 65 نمونه خاک سطحی به‏ روش منظم-تصادفی از عمق cm 20-0 برداشت شد. پس از آماده‏ سازی و هضم اسیدی نمونه‏ ها در آزمایشگاه، مقادیر عناصر در آنها توسط روش طیف سنجی نوری پلاسمای جفت شده القایی (ICP-OES) خوانده شد. همچنین، مقادیر شاخص های غنی‎ شدگی (EF)، فاکتور آلودگی (CF) و شاخص جامع آلودگی نمرو (NIPI) محاسبه شدند. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از نرم‏ افزار آماری SPSS انجام یافت.

    یافته ‏ها

     نتایج نشان داد که میانگین غلظت عناصر آهن، روی، کادمیم و کروم در نمونه‏ های خاک به ‏ترتیب برابر با 3/14، 1/13، 0/021 و (mg/kg) 0/529 بوده است. نتایج محاسبه شاخص EF نشان داد که غنی‏ شدگی عناصر روی، کادمیم و کروم "بی ‏نهایت شدید" و میانگین مقادیر EF برای عناصر از ترتیب نزولی کادمیم > کروم > روی تبعیت کرده است. میانگین مقادیر شاخص های CF و NIPI نیز به‏ ترتیب در دامنه 5-10×3/30 تا 0/182 و 0/136-0/043 متغیر و بیانگر سطح "آلودگی کم" و شرایط کیفی "بدون آلودگی" در همه مکان های مورد مطالعه بود. براساس نتایج تجزیه و تحلیل ‏های آماری چند متغیره (PCC، PCA و HCA) عنصر آهن منشا زمین‏ شناسی داشت؛ در حالی که مشخص شد منشاء انتشار عناصر روی، کادمیم و کروم عمدتا با فرآیندهای زمین‏ زایی و فعالیت‏ های انسانی (کشاورزی و شهری) مرتبط بوده است. 

    نتیجه‏ گیری

    هرچند میانگین مقادیر شاخص ‏های CF و NIPI نشان داد که در حال حاضر کیفیت خاک در منطقه مورد مطالعه قابل ‏قبول است، ولی، نتایج محاسبه شاخص EF در نمونه ‏های خاک بیانگر تاثیر منابع انسانی (به‏ ویژه فعالیت ‏های کشاورزی و شهری) بر مقادیر عناصر روی، کادمیم و کروم بود. از این ‏رو، پایش منظم و دوره‏ای نمونه‏ های خاک و همچنین مدیریت و کنترل منابع انتشار آلاینده ‏ها به‏ منظور حفظ سلامت محیط و انسان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خاک سطحی، فلزات سنگین، خرم آباد، کاربری اراضی، فرآیندهای زمین زایی
  • آناشه ماردیروسی، هانیه فخری، علی اسرافیلی، معصومه حشم فیروز، مهدی فرزادکیا* صفحات 671-690
    زمینه و هدف

     ترکیبات دارویی می توانند سبب ایجاد خطرات بالقوه برای ارگانیسم های آبی و خاکی شوند. تاکنون روش های متفاوتی برای حذف این آلاینده ها بکار گرفته شده است، فرآیندهای فتوکاتالیستی یکی از موثرترین فرآیندها در حذف ترکیبات دارویی هستند. در مطالعه حاضر، کارایی نانوکامپوزیت جدید مبتنی بر MOF، PMo/UiO-66، به عنوان فتوکاتالیست برای تخریب آموکسی سیلین تحت تابش نور مریی ارزیابی شد.

    روش بررسی

    بررسی تجزیه شیمیایی آموکسی سیلین با استفاده از سیستم PMo/UiO-66 طی مراحل مختلفی صورت گرفته است. در مرحله اول نانوکامپوزیت MOF، PMo/UiO-66  با روش سولوترمال (solvothermal) سنتز و به دنبال آن خصوصیات نانوکامپوزیت سنتز شده با تکنیک های XRD، FTIR و SEM بررسی شد. تاثیر پارامترهای عملیاتی مختلف مانند  pH(3، 6 و 9)، غلظت کاتالیست (%w/w 15، 20، 25 و 30)، غلظت اولیه آموکسی سیلین (20، 30، 40 و mg/L 50) در زمان های مختلف بر راندمان حذف بررسی شد. میزان قابلیت استفاده مجدد کاتالیست مذکور برای چهار چرخه استفاده مجدد بررسی شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد نانوکامپوزیت PMo/UiO-66 در pH 6، غلظت نانوکامپوزیت %w/w 25 و غلظت mg/L 20 آموکسی سیلین موجب تجزیه کامل آموکسی سیلین پس از min 120 شده است. بررسی سینتیک واکنش نشان داد، سینتیک حذف آموکسی سیلین توسط PMo/UiO-66 از مدل درجه اول پیروی می کند. نتایج آزمایشات استفاده مجدد از کاتالیست نشان داد که کاتالیست مذکور کارایی خوبی پس از چهار چرخه استفاده مجدد داشته است.

    نتیجه گیری

     مطالعه حاضر نشان داد که فتوکاتالیست PMo/UiO-66 کارایی مناسبی در حذف آموکسی سیلین در شرایط بهینه دارد.

    کلیدواژگان: آموکسی سیلین، فرآیند اکسیداسیون پیشرفته، فتوکاتالیست، پلیمرهای کوئوردیناسیونی نانومتخلخل، اکسید فلزی
  • مبینا نادم سورکی، فاطمه نجات زاده، فتح الله غلامی بروجنی* صفحات 691-700
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی سطح آگاهی، نگرش و رفتار زیست محیطی شهروندان استان مازندران در سال 1400 بوده است.

    روش بررسی

    در یک مطالعه توصیفی به ارزیابی سطح آگاهی، نگرش و رفتارهای زیست محیطی شهروندان استان مازندران پرداخته شد. جامعه آماری تحقیق (384 نفر) به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه که پایایی آن در مطالعه مرزبان مشخص شده بود استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 21 مورد تحلیل قرار گرفتند. با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون، رابطه میان میزان آگاهی و عملکرد زیست محیطی تحلیل شد.

    یافته ها

     از بین 384 نفر از شرکت کنندگان فقط 135 نفر به تمام سوالات پاسخ کافی داده بودند. نتایج مطالعه نشان داد، علیرغم آگاهی متوسط شهروندان، رفتار زیست محیطی در سطح خوبی قرار دارد. میانگین نمره آگاهی، نگرش و رفتار زیست محیطی به ترتیب برابر با 2/06±5/93، 9/30±47/67، 12/69±58/70 بوده و بیشترین منبع کسب اطلاعات زیست محیطی تلویزیون (46/7 درصد) و محاورات اجتماعی (19/3 درصد) بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان می دهد بین آگاهی و عملکرد زیست محیطی شهروندان ارتباط معنی داری وجود داشت (0/05p<).

    نتیجه گیری

     با وجود آگاهی متوسط شهروندان، رفتار زیست محیطی آنها در سطح خوبی قرار داشت ولی طبق گزارشات متعدد، شاخص های زیست محیطی استان در شرایط مناسبی نیست و بیانگر این است که احتمالا ساز و کارها و عوامل دیگری مانند سیاستگذاری های زیست محیطی و عوامل اقتصادی نیز بر عملکرد زیست محیطی افراد اثرگذار است که بایستی مورد بررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: عملکرد زیست محیطی، آگاهی زیست محیطی، نگرش، استان مازندران
  • سمیرا شیخی، آران مشیری، حسن اصلانی*، شمس الدین علیزاده صفحات 701-714
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه یکی از راه های اصلی انتقال بیماری ها آب آشامیدنی است، ایمنی آب آشامیدنی موضوعی مهم برای مصرف کنندگان و تامین کنندگان آب و همچنین بهره برداران سامانه های آبرسانی و مسیولین بهداشتی ناظر بر این سامانه ها محسوب می شود. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی نیمه کمی و اولویت بندی ریسک های موجود در سیستم تامین آب شرب شهر بستان آباد انجام گردید.

    روش بررسی

    براساس راهنمای برنامه ایمنی آب سازمان جهانی بهداشت و انجمن بین المللی ایمنی آب و همکاری تیم WSP، سیستم تامین آب شهر بستان آباد مورد بازرسی و توصیف قرار گرفت. برای ارزیابی و مستندسازی عناصر کلیدی WSP و شناسایی مراحل نیازمند ارتقاء از ابزار تضمین کیفیت برنامه ایمنی آب (نرم افزاری تحت عنوان WSP-QA TOOL) استفاده شد.

    یافته ها

    براساس یافته های این مطالعه مشخص شد که امتیاز نهایی برحسب درصد اجرای برنامه ایمنی آب در سیستم آبرسانی شهر از 8/38 در سال 97 به امتیاز نهایی 55 در سال 99 رسیده است و این نشان دهنده ارتقاء اجرای برنامه ایمنی آب در طی دو سال است. در مجموع تعداد 1474 عنوان ریسک شناسایی شد که از این میان بیشترین تعداد ریسک (508 عنوان ریسک) مربوط به منابع تامین آب خام و کمترین تعداد ریسک (52 مورد) مربوط به واحد گندزدایی و مخازن ذخیره بوده است.

    نتیجه گیری

    تاسیسات آبی بستان آباد تحت تاثیر تهدیدات بالقوه شناسایی شده، آسیب پذیر بوده و نیازمند اصلاحات، کنترل و نظارت جدی و آموزش و مهارت افزایی به روز و مکرر کارکنان است.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، برنامه ایمنی آب، سیستم تامین آب، شهر بستان آباد
  • مریم حیدری یگانه، سودابه قدسی، سجاد مظلومی* صفحات 715-724
    زمینه و هدف

     

    یکی از استراتژی های اساسی برای کاهش شیوع بیماری در بین افراد جامعه، به خصوص کودکان و نوجوانان که در طی همه گیری بیماری کووید-19، رعایت بهداشت و رفتارهای محافظت شخصی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین رعایت شیوه نامه های بهداشتی در مدارس ابتدایی شهر ایلام در طول شیوع ویروس کرونا در سال 1401-1400 صورت گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی-مقطعی در مدارس ابتدایی شهر ایلام با نمونه آماری 49 مدرسه (25 مدرسه دخترانه و 24 مدرسه پسرانه) انجام شد. در این مطالعه از چک لیست مراقبت و کنترل بیماری کرونا ویروس جدید 2019 در مدارس استفاده شد که دارای 15 سوال با مجموع امتیاز 100 است. داده ها با آزمون های آماری کولموگروف-اسمیرنف و T-Test به کمک نرم افزار SPSS. V21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج این مطالعه نشان داد که بیشترین و کمترین امتیازها به ترتیب مربوط به پارامترهای انجام ارزیابی بهداشتی مدرسه قبل از بازگشایی (100 درصد) و غربالگری افراد از نظر واکسینه شدن انجام تست PCR (صفر درصد) است. میانگین امتیاز رعایت چک لیست در مدارس دخترانه 74/3 و در مدارس پسرانه 74/38 بود. همچنین، نتایج حاصل از آزمون T-Test نشان داد که ارتباط معنی داری بین میانگین نمره مدارس دخترانه و پسرانه وجود ندارد (0/05< p).

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر نشان ‎داد که امتیاز کسب شده رعایت پارامترهای چک لیست کلیه مدارس شهر ایلام کمتر از امتیاز 85 است و علت اصلی آن رعایت نکردن پارامتر غربالگری افراد از نظر واکسینه شدن/انجام تست PCR در مدارس است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، بیماری کووید-19، پروتکل های بهداشتی، مدارس ابتدایی، شهر ایلام
  • محدثه بداغی، طیبه رسوله وندی، امیرحسین محوی، حسین آذرپیرا* صفحات 725-736
    زمینه و هدف

    بدلیل وجود بیماری های عفونی و آلودگی های انگلی در مهدکودک ها، رعایت نکات بهداشتی در این مراکز از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه تحلیلی مقطعی با هدف بررسی وضعیت بهداشت محیط مهدکودک های شهر ساوه در سال 99 انجام شد.

    روش بررسی

    چک لیستی با 133 سوال که شامل 57 سوال مختص شرایط کرونا برگرفته از دستورالعمل گام دوم مبارزه با ویروس کرونا و 76 سوال از آیین نامه 150/920318 طراحی گردید. تمامی مهدکودک های فعال (9 مورد) وارد مطالعه شدند و جواب سوالات به صورت بله، خیر و مصداق ندارد ثبت و با استفاده از نرم افزار SPSS، T مستقل، کای اسکویر و آنالیز واریانس یک طرفه آنالیز گردید.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده از آنالیز چک لیست ها نشان داد که مطابقت وضعیت بهداشتی انواع مهدکودک ها با آیین نامه 150/920318، دارای مطلوبیت کل که شامل بهداشت فردی (81/4 درصد)، بهداشت مواد غذایی (63 درصد)، بهداشت ابزار و تجهیزات (66/5 درصد)، بهداشت ساختمان (78 درصد)، آموزش بهداشت (90 درصد)، ملاحظات درخصوص مواد گندزداها بر پایه الکل (92 درصد) و ملاحظات درخصوص سفید کننده ها (94 درصد) بودند. بین سرانه هرکودک با حیطه های مختلف چک لیست ارتباط معنی داری وجود نداشت (0/05<p).

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد که وضعیت کلی بهداشت محیط مهدکودک های شهرستان ساوه مطلوب بوده و فقط دومتغیر بهداشت ابزار و تجهیزات (66/5 درصد) و همچنین بهداشت مواد غذایی (63 درصد) کمترین مطلوبیت را در بین عوامل بررسی شده دارا بودند، که باید به این مهم رسیدگی گردد.

    کلیدواژگان: کووید-19، بهداشت عمومی، بهداشت محیط، سلامت کودکان
  • نبی شریعتی فر، جعفر حاجوی، سید حسین ابطحی ایوری، مجتبی کیان مهر* صفحات 737-750
    زمینه و هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات محافظتی عصاره های آبی و اتانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss) بر آسیب DNA  لنفوسیت های انسان با استفاده از روش کامت، انجام شد.

    روش بررسی

    لنفوسیت های خون محیطی از 16 داوطلب سالم جدا شد. سلول ها ابتدا با 100 میکرومولار H2O2 و نیز عصاره های آبی و الکلی برگ آویشن با غلظت mg/mL 2/5 بطور جداگانه تیمار شدند. نهایتا سلول ها در ترکیبی از H2O2 جهت ایجاد آسیب DNA با عصاره آبی و الکلی در دمای C0 4 به مدت min 30، انکوبه شدند. میزان مهاجرت DNA  در سلول ها با استفاده از روش کامت اندازه گیری گردید و آسیب DNA به صورت سه شاخص: طول دنباله، درصد DNA در دنباله و اندازه حرکت دنباله بیان شد.    

    یافته ها

     نتایج نشان داد که آسیب DNAلنفوسیت های در معرض عصاره اتانولی آویشن شیرازی به طور قابل توجهی کمتر از لنفوسیت های تیمار شده با H2O2 بود. علاوه بر این، طول دم (µm) 1/62±5/48 در مقابل 6/90±22/82، درصد DNA در دم  1/55±4/56  در مقابل 4/55±16/00، و اندازه حرکت دم (µm) 0/11±0/28 در مقابل 0/83±2/33 بود (0/001 p <).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که عصاره های آبی و اتانولی آویشن شیرازی به طور قابل توجهی قادر به حذف رادیکال های DPPH  از طریق مکانیسم احتمالی فعالیت مهار رادیکال هستند. در نتیجه، عصاره اتانولی اثر بهتری نسبت به عصاره آبی آویشن شیرازی در جلوگیری از آسیب اکسیداتیو DNA به لنفوسیت های انسانی داشت.

    کلیدواژگان: آسیب DNA، لنفوسیت های انسانی، عصاره آویشن شیرازی، روش کامت
  • طه محمد حسینی، حسین سعادتی*، جبرائیل نسل سراجی صفحات 751-768
    زمینه و هدف

    با توجه به آمار قابل توجه افراد آسیب دیده در استخرهای آبگرم معدنی، هدف اصلی این تحقیق ارایه مدلی برای سنجش و مدیریت ریسک در استخرهای آب گرم معدنی است.

    روش بررسی

    برای تهیه مدل مفهومی ریسک در چهار مرحله اقدام گردید که شامل تعیین شمای کلی مدل، شناسایی پارامترها، ارزیابی و امتیازدهی به پارامترها براساس فرم جمع آوری داده، با روش تحلیل سلسله مراتبی و ارزشیابی و تعیین ریسک نهایی استخرها  است. با توجه به محدوده استاندارد مجاز هر پارامتر، براساس وزن های بدست آمده، طبقات ریسک سلامت، ایمنی و محیط زیست در پنج محدوده برای هر پارامتر بدست آمد. نهایتا با تجمیع این پارامترها، امتیاز نهایی ریسک استفاده از هر استخر حاصل می شود. به منظور ارزیابی مدل ارایه شده، مقدار ریسک استخرهای آب گرم معدنی استان اردبیل با روش ابداعی این تحقیق، بدست آمد.

    یافته ها

     مطابق نتایج، بیشترین ریسک گروه سلامت، در استخر آبگرم گاومیش گلی با امتیاز 16/25، در گروه ایمنی، استخر آبگرم قطورسویی با امتیاز 70/25، و در گروه محیط زیستی، نیز آبگرم قطور سویی با امتیاز 7/125، ثبت شد. درنهایت به ترتیب امتیاز ریسک، استخر قطورسویی و گاومیش گلی دارای سطح ریسک غیرقابل قبول بوده، آبگرم های قینرجه، شابیل، برجلو و سبلان در سطح ریسک زیاد قرار دارند.

    نتیجه گیری

    مدل ارایه شده با شواهد و مدارک وقایع پزشکی قانونی مورد اعتبار سنجی قرار گرفت. با توجه به نتایج مدل مفهومی ریسک و امتیاز به دست آمده برای هر جزء و اجزای فرعی، می توان راه حل های مناسب، به منظور کاستن از سطح ریسک در هر استخر آب گرم ارایه کرد.

    کلیدواژگان: آبگرم معدنی، اردبیل، ریسک، سلامت، ایمنی و محیط زیست
  • سمیرا باقری، فرهاد نژادکورکی*، سید علیرضا افشانی، وحید موسوی صفحات 769-782
    زمینه و هدف

    از مشکلات مهم زیست محیطی، تولید انبوه پسماندهای شهری است که با رشد روزافزون جمعیت، سرانه تولید پسماند خانگی افزایش یافته است؛ ازاین رو امروزه استفاده از سامانه های هوشمند به عنوان راهکاری نوین در تحلیل مسایل محیط زیستی گسترش یافته است. تخمین پسماند خانگی از طریق مدلسازی، از جمله استفاده از شبکه فازی- عصبی، موجب مدیریت بهتر آن می شود. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی-اقتصادی بر روی تولید پسماند خانگی با استفاده از سیستم استنتاج فازی-عصبی تطبیقی (ANFIS) ارایه یک روش مناسب و قابل اطمینان برای مدلسازی تولید پسماند خانگی در شهر تبریز انجام گرفت.

    روش بررسی

    در این پژوهش با بهره گیری از سیستم استنتاج فازی-عصبی تطبیقی (AFNIS) با روش خوشه بندی فازی (FCM) اقدام به پیش بینی تولید پسماند خانگی شهر تبریز شده است. با توجه به ماهیت موضوع و شاخص های مورد بررسی، اطلاعات گردآوری شده در این پژوهش توصیفی بوده و با استفاده از فرم جمع آوری داده از دانش آموزان مدارس شهر تبریز جمع آوری گردید. همچنین عوامل اقتصادی-اجتماعی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 26 مورد آنالیز آماری قرار گرفت و پارامترهای موثر بر تولید پسماند خانگی شهر تبریز برای مدلسازی در نرم افزار متلب مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج مطالعه نشان داد که سیستم استنتاج فازی-عصبی تطبیقی با روش خوشه بندی فازی دارای عملکرد قابل قبولی   R (0/75)، برای تولید پسماند خانگی شهر تبریز است.

    نتیجه گیری

     طبق نتایج بدست آمده براساس شاخص آماری، مدل پیش بینی شده در تولید پسماند خانگی در روش خوشه بندی فازی با بیشترین R (0/75) و کمترین خطا، مدل عملکرد قابل قبولی در پیش بینی تولید پسماند خشک خانگی منطقه مطالعه شده را دارد.

    کلیدواژگان: سیستم استنتاج فازی-عصبی تطبیقی، تولید پسماند خانگی، خوشه بندی فازی
|
  • Hamid Kariab, Mohammad Mehdi Emamjomeh, Sheida Zakariaie* Pages 601-616
    Background and Objective

    Due to the presence of heavy metals (HMs), sludge produced in industrial wastewater treatment plants (WWPT) is classified as special waste and can cause adverse health effects. The present study aimed to identify special wastes and assess the risk associated with the presence of HMs in the sludge of WWTP from an Industrial City.

    Materials and Methods

    Identifying the special wastes was conducted using a checklist, and classification was performed in accordance with the Basel Convention. Ecological risk assessment was done by determining the geo-accumulation and ecological indexes. The estimation of health risk was done by determining HQ and ELCR indexes.

    Results

    The highest amount of special waste was allocated to sludge with a value of 3900.0 kg/month. Chromium was detected in the highest concentration (95.89 ± 52.15 mg/kg). The level of chromium and nickel pollution was evaluated in the low range, and cadmium was very severe. The ecological risk of lead was estimated in a significant range and was very high for cadmium. The HQ was less than 1, and the ELCR for inhalation and dermal exposure was estimated to be lower than the acceptable risk level of WHO.

    Conclusion

    The present study showed that the largest amount of special waste is dedicated to sludge. Although the concentration of  HMs was lower than the acceptable limits, the sludge had a high ecological risk level. Therefore, the accumulation and transfer of sludge must be carried out under the provisions of the Basel Convention and environmental considerations.

    Keywords: Wastewater treatment plant sludge, Solid waste, Heavy metals, Basel convention, Ecological, health risk assessment
  • Saeed Rajabi, Nasim Salehi, Hassan Hashemi*, Faezeh Mobasheri Pages 617-632
    Background and Objective

    Understanding the area of study stimulates the student. Therefore, students should pick their field of study with more information so that they get more engaged in it to complete the responsibilities assigned in the future as well as possible. The purpose of this study was to ascertain the attitude of Shiraz University of Medical Sciences environmental health students regarding their field of study and potential future careers.

    Materials and Methods

    This study was a cross-sectional, descriptive research study on medical education. In this study, 120 students studying environmental health engineering at Shiraz University of Medical Sciences had their attitudes and knowledge assessed using a questionnaire created by the University of Minnesota, America, and the results were then analyzed using chi-square and t-tests.

    Results

    According to the research's findings, more than 80% of students chose their field of study without having any prior knowledge of it, more than 90% did not place it among their top priorities, and 80% claimed that their field of study depended on whether or not their employment position is acceptable.

    Conclusion

    According to the data, the majority of students had an unfavorable perception about entering this field. As a result, it is necessary to thoroughly present this discipline to students before they begin studying it, as well as to update its subject headings to better meet societal demands.

    Keywords: Medical science students, Career future, Interested in study field, Environmental health engineering field
  • Mahdieh Jafari, Abolfazl Naji*, Moslem Sharifinia, Moslem Daliri Pages 633-650
    Background and Objective

    Microplastics enter the food chain of aquatic animals; they cause damage to the digestive system, disruption of the reproductive cycle, and finally their death. The present study was conducted to investigate the microplastic pollution in the digestive system of Vanami shrimps cultivated in some shrimp farms in Bushehr, Khuzestan, and Hormozgan provinces.

    Materials and Methods

    Sampling was done from two shrimp farms in each port including Bandar Rig in Bushehr province, Bandar Choebdeh in Khuzestan province, and South Tiab located in Hormozgan province. 90 shrimp samples were randomly collected from each breeding farm from June to October 2019. The identification method of microplastics was done by FT-IR spectrophotometer.

    Results

    The highest frequency of microplastics related to farmed shrimps was 41.11% in the fields of Khuzestan province, and a lower amount of microplastic pollution was observed in Hormozgan and Bushehr provinces with 28.88% and 17.70%, respectively. According to one-way ANOVA, the mean of microplastics in the digestive tract of shrimp had a significant difference in the studied stations (p<0.05). The most type and colors of microplastics in the digestive system of shrimps in the farms of all provinces belonged to fiber and black color. Polypropylene and polystyrene were detected in microplastics found in the digestive system of shrimps.

    Conclusion

    Microplastics were observed in some of digestive tracts of the shrimps of the breeding farms examined in this research in all three provinces of Bushehr, Khuzestan, and Hormozgan. The highest frequency of microplastics in the digestive tract of shrimps is related to the breeding farms of Khuzestan province, and Hormozgan and Bushehr respectively have a lower amount.

    Keywords: Microplastic pollution, Aquaculture, Litopenaeus vannamei, Food health
  • Masoumeh Selahvarzi, Soheil Sobhanardakani*, Amir Hooman Hemmasi, Lobat Taghavi, Jamal Ghoddousi Pages 651-670
    Background and Objective

    Soil contamination with heavy metals is the most important challenge and common environmental, economic, and public health issue in the world. Therefore, this research was conducted to evaluate the contamination and source identification of Fe, Zn, Cd, and Cr in the surface soils of Khorramabad county, west of Iran in 2020.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, after dividing the study area into 11 homogeneous units, a total of 65 surface soil samples were collected. After preparing the samples, the content of the elements was determined using inductively coupled plasma-optical emission spectroscopy (ICP-OES). Also, enrichment factor (EF), pollution factor (CF), and Nemrow integrated pollution index (NIPI) were calculated. Statistical analyses of the data were performed using SPSS statistical software.

    Results

    The results showed that the average content of Fe, Zn, Cd, and Cr (mg/kg) in soil samples were 3.14, 1.13, 0.021, and 0.529, respectively. The EF values showed that the enrichment of Zn, Cd, and Cr was "extremely severe" and the average values of EF for the elements followed the descending order of Cd > Cr > Zn. The average values of CF and NIPI varied from 3.30×10-5 to 0.182 and 0.043-0.136, respectively, indicating the level of "low pollution" and quality conditions of "no pollution" in all the studied stations. Based on the results of multivariate statistical analysis (PCC, PCA and HCA), Fe has a geological origin; while, Zn, Cd, and Cr mainly originated from a combination of geological processes and anthropogenic activities.

    Conclusion

    Although the average values of CF and NIPI showed that the study area has an acceptable soil quality, the values of EF indicated the impact of anthropogenic activities on soil contamination. Therefore, regular and periodic monitoring of soil samples as well as management and control of pollutant emission sources is recommended for maintaining environmental and human health.

    Keywords: Topsoil, Heavy metals, Khorramabad, Land use, Geological processes
  • Anasheh Mardiroosi, Hanieh Fakhri, Ali Esrafili, Masoumeh Hasham Firooz, Mahdi Farzadkia* Pages 671-690
    Background and Objective

    Pharmaceutical compounds can cause potential risks to aquatic and terrestrial organisms. So far, different methods have been used to eliminate these pollutants, photocatalytic processes are one of the most efficient processes to eliminate pharmaceutical compounds. In this study, the efficiency of a novel MOF-based nanocomposite, PMo/UiO-66 as a photocatalyst for amoxicillin degradation under visible light irradiation was evaluated.

    Materials and Methods

    The study of the chemical decomposition of amoxicillin using the PMo/UiO-66 system was conducted at different stages. First, the PMo/UiO-66 MOF nanocomposite was synthesized using the solvothermal method, then the properties of the synthesized nanocomposite were investigated using XRD, FTIR, and SEM techniques. The effect of different operational parameters such as pH (3, 6, and 9), catalyst concentration (15, 20, 25, and 30 %w/w), initial concentrations of amoxicillin (20, 30, 40, and 50 mg/L) at different times on the removal efficiency was investigated. The reusability of the catalyst for four cycles was assessed.

    Results

    The results showed that PMo/UiO-66 nanocomposite at pH 6, 25 %w/w nanocomposite concentration, and the amoxicillin concentration of 20 mg/L led to complete decomposition of amoxicillin after 120 min. The kinetic of amoxicillin removal followed the first-order model. Reusability tests showed that the photocatalytic efficiency of the synthesized catalyst was not substantially reduced after four cycles.

    Conclusion

    The current study confirmed that the PMo/UiO-66 system has an appropriate efficiency for photocatalytic removal of amoxicillin under optimized test conditions.

    Keywords: Amoxicillin, Advanced oxidation process, Photocatalyst, Nanoporous coordination polymer-metal oxide
  • Mobina Nadem Souraki, Fatemeh Nejatzadeh, Fathollah Gholami-Borujeni* Pages 691-700
    Background and Objective

    The current research aimed to evaluate the level of environmental knowledge, attitude, and performance of the citizens of Mazandaran province in 2021.

    Materials and Methods

    In a descriptive study, the level of environmental knowledge, attitude, and performance of the citizens of Mazandaran province were evaluated. The statistical population of the research (384 people) was selected by simple random method. In order to collect data, a questionnaire whose reliability was determined in previous studies was used. The collected data were analyzed using SPSS 21 software. Using Pearson's correlation test, the relationship between knowledge and environmental performance was analyzed.

    Results

    Among the 384 participants, only 135 answered all the questions. The results of the study showed that, despite the average knowledge of the citizens, the environmental performance is at a good level. The average score of environmental knowledge, attitude, and performance was 5.93±2.06, 47.67±9.30, and 58.70±12.69 respectively, and the most source of obtaining environmental information is television (46.7 percent) and social conversations (19.3 percent). The results of Pearson's correlation test show that there was a significant relationship between the awareness and environmental performance of citizens (p<0.05).

    Conclusion

    Despite the average knowledge of the citizens, their environmental performance was at a good level, but according to several reports, the Mazandaran province's environmental indicators are not in good condition, which indicates that probably mechanisms and other factors such as environmental policies and economic factors also affect people's environmental performance, which should be investigated.

    Keywords: Environmental performance, Environmental knowledge, Attitude, Mazandaran province
  • Samira Sheikhi, Aran Moshiri, Hassan Aslani*, Shamseddin Alizadeh Pages 701-714
    Background and Objective

    One of the main ways of transmitting diseases is drinking water, so the safety of drinking water is an important issue for consumers, water suppliers, operators, and health officials. This study was conducted to identify and semi-quantitative evaluation and prioritization of risks in the drinking water supply system of Bostan Abad city.

    Materials and Methods

    In order to evaluate and document the key elements of WSP and identify the steps that need improvement, the quality assurance tool of the water safety plan (WSP-QA TOOL software) was used, and then based on the guide of the water safety plan from the WHO and the International Association Water safety, WSP team formed. Then the water supply system of Bostan Abad city from the farthest point of the basin to the last consumption point was inspected and described.

    Results

    The results showed that the highest number of risks are in the water supply sources, distribution network, and point of consumption, respectively. Also, the most vulnerable part of the system was identified as the disinfection unit and storage tanks due to biological and chemical contamination caused by equipment failure and improper preparation of chlorine solution.

    Conclusion

    In summary, it can be said that carrying out the necessary reforms can play an effective role in reducing the risk potential in times of crisis, which should be given serious attention by water industry officials.

    Keywords: Risk assessment, Water safety plan, Water supply system, Bostan Abad city
  • Maryam Heidari Yeganeh, Soudabeh Ghodsi, Sajad Mazloomi* Pages 715-724
    Background and Objective

    One of the basic strategies to reduce the prevalence of diseases among people in society, especially children and adolescents, during the epidemic of COVID-19 disease, is to observe hygiene and personal protection behaviors. The present study was conducted to determine the level of compliance with health protocols in primary schools of Ilam city during the outbreak of the SARS-CoV-2 in 1400-1401.

    Materials and Methods

    This descriptive-cross-sectional study was conducted in primary schools of Ilam city with a statistical sample of 49 schools (25 girls' schools and 24 boys' schools). In this study, the 2019 new coronavirus disease care and control checklist was used in schools, which has 15 questions with a total score of 100. Data with Kolmogorov-Smirnov and T-Test statistical tests using SPSS software. V21 was analyzed.

    Results

    The results of this study showed that the highest and lowest scores are respectively related to the parameters of school health assessment before reopening (100 percent) and screening of people in terms of vaccination by PCR test (zero percent). The average score of compliance with the checklist was 74.3 in girls' schools and 74.38 in boys' schools. Also, the results of the T-Test showed that there is no significant relationship between the mean scores of girls' and boys' schools (p<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study showed that the score obtained for compliance with the checklist parameters of all schools in Ilam city is less than 85 points, and the main reason for this is the non-compliance of the screening parameter of people in terms of vaccination/PCR test in schools.

    Keywords: Coronavirus, Covid 19 disease, Health protocols, Elementary schools, Ilam city
  • Mohadeseh Bodaghi, Tayebeh Rasolevandi, Amir Hossein Mahvi, Hossein Azarpira* Pages 725-736
    Background and Objective

    Due to the presence of infectious diseases and parasitic contamination in kindergartens, it is very important to observe the health points in these centers. This cross-sectional analytical study was conducted to investigate the environmental health status of Saveh kindergartens in 2020.

    Materials and Methods

    A checklist with 133 questions was designed, including 57 questions specific to the conditions of the coronavirus, taken from the instructions for the second step of the fight against the coronavirus and 76 questions from regulation 150/920318. All active kindergartens (9 cases) in the study were included, and the answers to the questions as yes, no, and not applicable were recorded and using SPSS software, independent T, chi-square, and one-way ANOVA was analyzed.

    Results

    The results obtained from the analysis of the checklist showed that the compliance of the health status of all kinds of kindergartens with the regulations of 150/920318 has a percentage of total desirability that includes personal hygiene (81/4%), food hygiene (63%), tools and equipment hygiene (66/5%), building hygiene (78%), health education (90%), considerations regarding disinfectants and disinfectants based on alcohol (92%) and considerations regarding bleaches (94%). There was no significant relationship between the per capita of each child and the different items on the checklist (p>0/05).

    Conclusion

    This study showed that the general environmental health status of kindergartens in Saveh was favorable and only two variables of hygiene of tools and equipment (66/5%) and food hygiene (63%) were the least desirable among the studied factors that should be considered.

    Keywords: Covid-19, Public health, Environmental health, Pediatrics health
  • Nabi Shariatifar, Jafar Hajavi, Seyed Hosein Abtahi Eivary, Mojtaba Kianmehr* Pages 737-750
    Background and Objective

    The present study aimed to explore the shielding effects of aqueous and ethanolic extracts of Zataria multiflora Boiss on human lymphocyte DNA damage using the comet assay.

    Materials and Methods

    This study was conducted as a laboratory experiment to investigate the protective effects of thyme in preventing DNA damage. Peripheral blood lymphocytes were isolated from 16 healthy volunteers. First, the cells were treated with 100 μM H2O2 and aqueous and alcoholic extracts of thyme leaves with a concentration of 2.5 mg/mL separately. Finally, the cells were incubated in a mixture of H2O2 to cause DNA damage with each of the two aqueous and alcoholic extracts at 4°C for 30 minutes. The amount of DNA migration in cells was measured using the Comet method, and DNA damage was expressed as three indicators: sequence length, percentage of DNA in the sequence, and the amount of sequence movement.

    Results

    The results showed that the DNA damage of lymphocytes exposed to the ethanolic extract of Z. multiflora Boiss was significantly lesser than the H2O2-treated lymphocytes. In addition, tail length (µm) was 5.48±1.62 versus 22.82±6.90, tail DNA (%) was 4.56±1.55 in contrast to 16.00±4.55, and tail moment (µm) was 0.28±0.11 against 2.33±0.83 (p < 0.001).  The results showed that Z.multiflora Boiss aqueous and ethanolic extracts were significantly able to scavenge DPPH radicals through a possible radical scavenging activity mechanism.

    Conclusion

    As a result, the ethanolic extract had a better effect than the aqueous extract of Z. multiflora Boiss in preventing oxidative DNA damage to human lymphocytes.

    Keywords: DNA damage, Human lymphocytes, Zataria multiflora Boiss, Comet assay
  • Taha Mohammadhoseini, Hossein Saadati*, Gebraeil Nasl Saraji Pages 751-768
    Background and Objective

    Considering the significant number of injured people in spas, the main goal of this research is to provide a model for measuring and managing risk in spas.

    Materials and Methods

    To prepare the conceptual model of risk, four steps were taken, which include determining the general outline of the model, identifying the parameters, evaluating and scoring the parameters based on the questionnaire, using the hierarchical analysis method, and evaluating and determining the final risk of the pools. According to the allowed standard range of each parameter, five ranges for each parameter were obtained based on the obtained weights, health, safety and environmental risk classes. Finally, by summing up these parameters, the final score of the risk of using each pool is obtained. In order to evaluate the presented model, the risk value of hot mineral water pools in Ardabil province was obtained with the innovative method of this research.

    Results

    According to the results, according to the risk score, Gutursoi and Gamish-Goli spas have an unacceptable risk level, while Qainarjeh, Shabil, Barjelo and Sablan spas are at a high-risk level.

    Conclusion

    The presented model was validated with the evidence of forensic events. According to the results of the conceptual model of risk and the score obtained for each component and sub-components, appropriate solutions were presented, including the need to modify the current standards in each spa.

    Keywords: Spa, Ardabil, Risk, Health, Safety, Environment
  • Samira Bagheri, Farhad Nejadkoorki*, Seyed Alireza Afshani, Vahid Mousavi Pages 769-782
    Background and Objective

      One of the important environmental problems is the mass production of urban waste, which has increased per capita household waste production with the ever-increasing population growth; Therefore, nowadays, the use of intelligent systems has been expanded as a new solution in the analysis of environmental issues. Estimation of household waste through modeling, including the use of the fuzzy-neural network, leads to its better management. Therefore, the current research was conducted to investigate the socioeconomic factors on household waste production using the Adaptive Neural Fuzzy Inference System (ANFIS) in Tabriz city.

    Materials and Method

      In this research, by using the adaptive neuro-fuzzy inference system (AFNIS) with the Fuzzy C-Means (FCM) method, domestic waste generation in Tabriz city has been predicted. According to the nature of the subject and the investigated indicators, the information collected in descriptive research was collected from the students of schools in Tabriz using a questionnaire. Also, socio-economic factors were statistically analyzed using SPSS version 26 software, and parameters affecting domestic waste production in Tabriz city were used for modeling in MATLAB software.

    Results

    The results of the study showed that the adaptive neuro-fuzzy inference system with the Fuzzy C-Means method has acceptable performance for domestic waste production in Tabriz city.

    Conclusion

     According to the results obtained based on the statistical index, the forecasted model in domestic waste production in the Fuzzy C-Means method with the highest R (0.75) and the lowest error has an acceptable performance model in predicting the production of dry domestic waste in the studied area.

    Keywords: Adaptive neuro-fuzzy inference system, Household waste production, Fuzzy C-Means