فهرست مطالب

نشریه گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی
پیاپی 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی شیرودی*، محمدتقی پورطاهر صفحات 1-23

    توسعه و نوسازی را از اقدامات موثر دوره حکمرانی رضاشاه، می خوانند که طی آن، وضع عمومی مردم، بهبودی چشم گیر یافت،زروگویی متنفذین و خوانین محلی، پایان پذیرفت، مالیات گیری از مردم،وضعی عادلانه، پیدا کرد، وضع مالی و اقتصادی عمومی، پیشرفت نمود، سبک زندگی سنتی مردم دگرگون شد، یاغیان و اشرار را قدرتی برای برهم زدن نظم، نبود،شاه، حافظ عرض، مال و ناموس مردم بود و... اما آیا چنین توسعه ای با رضایت مردم، همراه بود؟ آیا در توسعه شهری، به رسوم و اعتقادات مردم، توجه شد؟ آیا طراحی و اجرای پروژه های بهسازی، بر اساس منافع ملی صورت گرفت یا منافع شخصی و کاسبکارانه مجریان در آن، دخالت داشت؟ سیوالاتی از این دست، تنها بخشی از سیوالاتی اند که به آن در مقاله پیش رو، با ذکر شواهد عینی از اسناد قطعی تاریخ پهلوی اول، پاسخ داده می شود. روش تحقیق، بررسی اسناد مجلس شورای ملی در دوره حکومت شانزده ساله رضاشاه در ولایت مازندران است.انتخاب مازندران بدان علت صورت گرفت تا نشان دهیم اقدامات رضاشاه در این ولایت، مشتی به نشانه خروار است؟!

    کلیدواژگان: رضاشاه، مازندران، امنیت، توسعه، نوسازی
  • فرشید دانش پژوه* صفحات 24-44

    اخلاق دانشی عملی است که به ارزیابی اعمال جوانحی و جوارحی ارادی و اختیاری انسان در حوزه فردی و فرافردی می پردازد و پدیده ی ارزشمندی در معنابخشی و تعالی انسان است. رابطه اخلاق و سیاست چه به مثابه ی دو نهاد، چه به عنوان دو نظام دانایی از دغدغه های اساسی فیلسوفان است. در نسبت دو مفهوم اخلاق و سیاست و نسبت بین هنجارها و ارزش های حوزه اخلاق با هنجارها و ارزش های حوزه سیاست و تقدم و تاخر ارزش ها دیدگاه های متنوعی وجود دارند. این مقاله با رویکرد تحلیلی در فلسفه اخلاق هنجاری و روش مقایسه ای و ابزار مطالعه کتابخانه ای ضمن تفکیک انواع مختلف اخلاق و تعریف مکاتب اخلاقی، با اتکاء بر بیانات حضرت آیت الله خامنه ای به واکاوی سیاست اخلاقی در اندیشه ایشان می پردازد.مدعای مقاله این است که آمیختگی سیاست و معنویت مبتنی بر اخلاق دینی وجه برجسته ای در اندیشه آیت الله خامنه ای دارد. همچنین مجموعه ای از انواع اخلاق و مکاتب اخلاقی از جمله اخلاق توصیفی مبتنی بر سیاست ورزی معصومین (ع) به مثابه ی سیاستمداران آرمانی، اخلاق هنجاری، اخلاق وظیفه گرای نتیجه گرا مبتنی بر نتایج آرمانی و تکالیف واقع گرایانه، اخلاق حداقلی مبتنی بر عدالت، اخلاق حداکثری مبتنی بر شفقت نسبت به مومنان و شدت عادلانه نسبت به دشمنان، اخلاق مطلق گرا مبتنی بر اصول و اخلاق زمینه گرای مبتنی بر واقعیات جامعه و مصلحت عامه در ساحات باور، تصمیم و عمل ایشان برجسته است.

    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، اخلاق، اندیشه سیاسی، سیاست اخلاقی، معنویت
  • امیر دبیری مهر* صفحات 45-59
    بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی که در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب به قلم ایت الله خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران نگارش و صادر شد، بعنوان یکی از اسناد مادر و بالادستی درباره انقلاب اسلامی از ویژگی های لازم یک متن گفتمان ساز برخوردار است و در این مقاله نشان می دهیم که منطق درونی گفتمان حاکم بر این بیانیه ،نه کاملا آرمان گرایانه از منظر یک رهبر و ایدیولوگ سیاسی و عقیدتی و نه کاملا واقع گرایانه ازمنظر یک رهبر و مدیرعالی رتبه نظام سیاسی جمهوری اسلامی است. بلکه در همه بخش های بیانیه ؛ منطق تعاملی و تلفیقی بین رویکردهای واقع گرایی و آرمان گرایی قابل مشاهده و رهگیری است . در این مقاله با مروی بر متن بیانیه ضمن شناسایی اجزای سازنده یک گفتمان مانند دال مرکزی ، عناصر ، دال شناور ، مدلول ها ، زنجیرهم ارزی و پاد گفتمان ها ، خوانشی گفتمانی از بیانیه ، مولفه های واقع گرا و ارمان گرای مطرح شده در بیانیه در چارچوب نظریه گفتمان احصا و مورد بررسی پژوهشی قرار گرفته است و در نهایت نشان دادیم که مهمترین نقش در استمرار انقلاب اسلامی را پویایی گفتمانی آن در رقابت با گفتمان های رقیب و متخاصم ایفا می کند.
    کلیدواژگان: خامنه ای، انقلاب اسلامی، گفتمان
  • مجتبی استوار*، ابوالفضل خم پیچی صفحات 60-78
    تحولات جهان عرب پس از جنبش های مردمی در تونس، مصر، لیبی، یمن و بحرین، ضرورت توجه به افکار عمومی را در کشورهای شیخ نشین برجسته کرده است. آگاهی مردم از تحولات جهانی و تبدیل فرایندهای دموکراتیک به عنوان یک فرم جهانی، حکومت کردن به شیوه استبدادی را پرهزینه تر کرده است. حکومت های استبدادی زمانی که تحت فشار داخلی و خارجی برای برگزاری دموکراسی قرار می گیرند، معمولا به آن تن نمی دهند و تلاش می کنند با مهندسی قدرت های سیاسی، عناصر خود را مجدد در راس امور کشور بنشانند. از این منظر، منافع امنیتی جمهوری اسلامی اقتضاء می کند، اهرم های سیاسی، فرهنگی و امنیتی خود را در جهت تحقق آرمان های جنبش های اسلامی در کشورهای مسلمان از جمله در کشورهای بحرین و یمن به کار بگیرد. با در نظر گرفتن موانع آغازین دولت سازی در یمن و بحرین، تقویت پیش ران های بنیادین در فرایند دولت ملت سازی، می تواند جنبش های اسلامی مردمی در این دو کشور را در بلند مدت به نظام سیاسی کارآمد تبدیل کند. نقش ایجابی و نقش سلبی جنبش ها، عناصر به جای مانده از دولت های قبل، و مداخلات قدرت های خارجی از مهمترین موانع نظام سازی در یمن و بحرین به شمار می رود. جمهوری اسلامی ایران چگونه می تواند در تثبیت و تداوم نظام های نوپای سیاسی در بحرین و یمن نقش ایفا کند؟ جمهوری اسلامی می تواند با ارایه تجربیات دولت سازی و نظام سازی در سطح داخلی و حمایت از دولت های شکل گرفته در سطح منطقه ای (فرایند توازن سازی و تثبیت سیاسی) به بقای دولت های نوین در بحرین و یمن کمک کند. روش‏ تحقیق مطالعه حاضر، توصیفی - تحلیلی است .
    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی، نظام سازی اسلامی، بحرین، یمن
  • علی رشیدی*، محمد جعفری هرندی صفحات 79-102
    هدف

    یکی از موضوعات حایز اهمیت در فقه اسلامی و همچنین در مسایل سیاسی، بحث از «حفظ نظام اسلامی» است. اهمیت این موضوع از آن روست که بسیاری از رفتارها و تصمیم گیری های سیاسی بر مبنای آن توجیه می شود. در باب لزوم حفظ نظام دلایل متعددی ارایه گردیده است که اهم آنها روایات متعددی است که از معصومین علیهم السلام نقل شده است که مورد استناد فقها نیز قرار گرفته است. در این نوشتار به بررسی و بازنگری این استنادات می پردازیم، از این که آیا استناد به احادیث در باب لزوم حفظ نظام اسلامی به درستی صورت گرفته است؟

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش حاضر با استفاده از روش گردآوری کتابخانه ای و روش تحقیقی توصیفی تحلیلی به نقد و بررسی روایات از حیث استناد و نحوه استدلال پرداخته است.

    یافته های پژوهش:

     در باب لزوم حفظ نظام اسلامی به احادیث متعددی در اثبات لزوم حفظ نظام اسلامی استناد شده که بعضی از آنها فاقد استدلال و منطق لازم جهت اثبات حکم مذکور می باشد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش این احادیث شناسایی و مورد نقد واقع شده است و احادیث معتبر دیگری احصاء و مورد بررسی قرار گرفته و استدلال و ادله منطقی تری جهت تقویت احادیث مرتبط ارایه گردیده و این مطلب اثبات می شود که حکومت اسلامی از اوجب واجبات بوده و تحقق آن می تواند دارای ثمرات ارزشمندی در عالم سیاست داشته باشد از جمله مقبولیت و ثبات سیاسی برای حکومت اسلامی.

    کلیدواژگان: نظام اسلامی، حفظ، روایات، ادله، حکومت
  • محمد پزشگی* صفحات 103-121
    هدف این مقاله آن است که تداوم آموزه های حکمت متعالیه را در شاخه فلسفه علوم اجتماعی نشان دهد. این امر بدان معنی است که این دستگاه فلسفی را از اتهام ابتر بودن در حکمت عملی و انحصار آن در حکمت نظری مبرا کند. از این رو مقاله حاضر برای رسیدن به این هدف مدعی زیرا را مطرح کرده است که آموزه های حکمت متعالیه می توانند به عنوان مفروضات پارادایمیک به هدایت علوم اجتماعی بپردازند. معنی مدعی مطرح شده آن است که فلسفه مزبور در شاخه فلسفه علوم اجتماعی نیز تداوم داشته و بنابر این حکمت متعالیه در بخشی از حکمت عملی یعنی فلسفه علوم اجتماعی تداوم یافته است. در مقاله حاضر برای بررسی مدعی فوق از استدلال فلسفی مبتنی بر برهان جدلی استفاده شده است که در این نوع از بحث ها رایج است. از دستاوردهای مقاله حاضر می توان به ارایه عناصر پاردایمیک برای علوم اجتماعی بر اساس آموزه های حکمت متعالیه ,و تبیین روش شناسی مطالعات انقلاب اسلامی ایران اشاره کرد. نتایج این مقاله می تواند برای نظریه پردازی در علوم اجتماعی اسلامی- ایرانی بهره برد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، حکمت عملی، فلسفه علوم اجتماعی، مفروضات پارادایمیک، نظریه پردزای در علوم اجتماعی اسلامی-ایرانی
|
  • Farshid Daneshpajooh * Pages 24-44

    Ethics is a practical knowledge that evaluates the voluntary and voluntary actions of man in the individual and transcendental realm and is a valuable phenomenon in the meaning and excellence of man. The relationship between ethics and politics, both as two institutions and as two systems of knowledge, is one of the main concerns of philosophers. There are various views on the relationship between the two concepts of ethics and politics and the relationship between norms and values ​​in the field of ethics with norms and values ​​in the field of politics and the precedence and of values. In this article, with an analytical approach in the philosophy of normative ethics and a comparative method and study tools, distinguishing different types of ethics and defining moral , relying on the statements of Ayatollah Khamenei to analyze political ethics in thought He argues, and the article as a claims that the fusion of politics and spirituality based on religious ethics is prominent in his work. Also, a set of types of ethics and ethical , including descriptive ethics based on the politics of the Infallibles as ideal politicians, normative ethics, conscientious conscientious ethics based on ideal results, and realistic tasks. The minimum morality based on justice, the morality based on compassion the believers and the justness of justice towards the enemies, the absolute morality based on the principles and contextual ethics based on the facts of society and the public interest are prominent in their areas of belief, decision and action.

    Keywords: Ayatollah Khamenei, Ethics, Political Ethics, Politics, Spirituality
  • Amir Dabirimehr * Pages 45-59
    The statement of the second step of the Islamic Revolution, written and issued by the Supreme Leader of the Islamic Republic of Iran, Ayatollah Khamenei, on the 40th anniversary of the victory of the Revolution, has the necessary features of a discourse-building text as one of the mother and upstream documents about the Islamic Revolution. We show that the internal logic of the discourse governing this statement is neither completely idealistic from the point of view of a political and ideological leader and ideologue nor completely realistic from the point of view of a leader and supreme leader of the political system of the Islamic Republic. But also in all parts of the statement; The interactive and integrated logic between realism and idealism approaches can be observed and traced.In this articleWhile identifying the components of a discourse such as central slab, elements, floating slab, meanings, equivalence chains and counter-discourses, discourse reading of the statement, realistic and idealistic components presented in the statement in the framework of statistical discourse theory and research And finally we showed that the most important role in the continuation of the Islamic Revolution is played by the dynamics of its discourse in competition with rival and hostile discourses
    Keywords: Khamenei, Islamic Revolution, Discourse
  • Mojtaba Ostovar *, Abolfazl Khampichi Pages 60-78
    Popular movements in Tunisia, Egypt, Libya, Yemen, and Bahrain have highlighted the importance of paying attention to public opinion in a sheikdom. Globalization and the globalization of democratic processes have made authoritarian rule more expensive. When they are faced with internal and external pressure to maintain democracy, authoritarian regimes usually do not comply with it and try to reestablish their elements at the helm of the country. From this perspective, the Islamic Republic's security interests require it to use its political, cultural, and security levers to achieve the ideals of Islamic movements in Muslim countries, including Bahrain and Yemen. Due to the initial obstacles to statebuilding in Yemen and Bahrain, strengthening the fundamental impetus to nation-building could turn the popular Islamic movements in those countries into an efficient political system in the long run. Movements, the elements of previous governments, the power blocs that benefited from the former regime, and the interventions of foreign powers are among the main obstacles to systematization in Yemen and Bahrain. In what ways can the Islamic Republic of Iran contribute to the establishment and maintenance of the political regimes in Bahrain and Yemen? By providing state-building and system-building experiences at the domestic level and by supporting governments formed at the regional level (political balance and stability), the Islamic Republic can contribute to the survival of the new governments in Bahrain and Yemen. In this study, the research method is descriptive-analytical and to answer the research question,
    Keywords: social movements, Islamic systems, Bahrain, Yemen
  • Ali Rashidi *, Mohammad Jafari Harandi Pages 79-102
    Objective

    One of the important issues in Islamic jurisprudence as well as in political issues is the discussion of "preserving the Islamic system". The importance of this issue is that many political behaviors and decisions are based on it. There are several reasons for the need to maintain order, the most important of which are numerous narrations that have been narrated from the infallibles (peace be upon them) which have also been cited by jurists. In this article, we will review and review these citations, whether the citations to the hadiths about the need to preserve the Islamic system have been made correctly?

    Research Methodology

    The present study uses the library collection method and descriptive-analytical research method to critique the narratives in terms of citation and reasoning.

    Findings

    Regarding the necessity of preserving the Islamic system, several hadiths have been cited to prove the necessity of preserving the Islamic system, some of which lack the necessary argument and logic to prove the said ruling.

    Conclusion

    In this study, these hadiths have been identified and criticized, and other authentic hadiths have been counted and examined, and more logical arguments and arguments have been presented to strengthen the related hadiths, and this proves that the Islamic government was obligatory. And its realization can have valuable fruits in the world of politics, including acceptance and political stability for the Islamic government.

    Keywords: Islamic system, preservation, narrations, arguments, Government
  • Mohammad Pezeshgi * Pages 103-121
    The purpose of this article is to show the continuity of the teachings of transcendent wisdom in the branch of philosophy of social sciences. This means that this philosophy has the philosophy of social sciences. Unlike some writers. Hence, the present article claims that transcendent wisdom can guide the social sciences as paradigmatic assumptions. The meaning claims that transcendent wisdom is used in the philosophy of the social sciences.In the present article, a philosophical argument based on polemical argument has been used to investigate the above claim, which is common in this type of discussion. The achievement of the present paper is that it can provide paradigmatic elements for the social sciences based on transcendent wisdom. Another achievement of this article is the introduction of the philosophy of Islamic-Iranian social sciences.The achievement of this article for other studies is that it can be used in theorizing in Islamic-Iranian social sciences and explaining the methodology of studies of the Islamic Revolution of Iran.
    Keywords: transcendent wisdom, practical wisdom, Philosophy of Social Sciences, Paradigmatic Assumptions, Theory-Making in Islamic-Iranian Social Sciences