فهرست مطالب

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یارمحمد قاسمی، بهروز سپیدنامه *، فاطمه پرویزی صفحات 9-42

    طلاق فسخ قرارداد ازدواج بین زن و مرد است که به پیامدهای مختلفی منجر می‌گردد. طلاق برای زنان و مردان با دلالت‌های معنایی متفاوتی همراه است. این پژوهش درصدد مطالعه تجربه زیسته زنان از پدیده طلاق است. با توجه به ماهیت برساختی پدیده مورد مطالعه، پارادایم تحقیق کیفی و با عنایت به این‌که شناخت تجربه زیسته زنان، مورد نظر بوده، روش تحقیق پدیدارشناسی است. جامعه هدف شامل تمامی زنان مطلقه شهرستان دره شهر از توابع استان ایلام است. تعداد اطلاع‌رسان‌ها با توجه به اصل اشباع نظری 20 نفر می‌باشد. ابزار گردآوری داده‌ها، مصاحبه نیمه­ ساخت­مند است. یافته‌های به‌دست‌آمده موید آنند که وجه سلبی طلاق برای زنان شامل تالمات روحی، بحران استقلال، طرد اجتماعی و محدودیت‌های ازدواج مجدد است. وجه ایجابی طلاق شامل حمایت و پذیرش اجتماعی و استقرار و استمرار زندگی است. دلالت معنایی طلاق شامل دو مقوله متعارض طلاق به‌مثابه آزادی و طلاق به‌مثابه گرفتاری مجدد است. تعریف مرد از نظر زنان پیش از ازدواج و بعد از طلاق شامل دو خوانش متعارض مرد به‌مثابه شریکی استوار و مرد به‌مثابه شریکی متزلزل است. نتیجه به‌دست‌آمده گواه این است که نظارت شدید اجتماعی و داغ ننگ باعث طرد اجتماعی زنان مطلقه و پریشان‌حالی آنان گشته است.

    کلیدواژگان: طلاق، تجربه زیسته، طرد اجتماعی، داغ ننگ، زنان مطلقه، ایلام
  • درنا سلامتیان، اصغر میرفردی *، منصور طبیعی، علی یار احمدی صفحات 43-65

    دامنه تخریب محیط زیست، رو به افزایش است و حفظ محیط زیست نیازمند بهره‌گیری از توانمندی‌های فرهنگی و اجتماعی اجتماعات انسانی است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی شهروندی محیط زیستی ساکنان 18 سال به بالای شهر شیراز و ارتباط آن با متغیر سرمایه اجتماعی و پایگاه اقتصادی- اجتماعی بوده است. روش این پژوهش پیمایش بوده و اطلاعات مورد نیاز با استفاده از ابزار پرسش نامه جمع آوری شد. نمونه مورد مطالعه، 1045 نفر از ساکنان شهر شیراز بوده‌اند که با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شده‌اند. برای ارزیابی اعتبار پرسش نامه از تحلیل عاملی و برای تعیین پایایی آن، از هماهنگی درونی ابزار به روش آلفای کرونباخ استفاده شد. نتایج نشان داد متغیرهای سرمایه اجتماعی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی و سن ارتباط مثبت و معناداری در سطح 99 درصد با متغیر شهروندی محیط زیستی داشته‌اند. بین وضعیت شهروندی محیط زیستی پاسخ گویان با توجه به وضعیت تاهل آن ها تفاوت معناداری وجود داشت. افراد متاهل، شهروندی محیط زیستی قوی‌تری نسبت به سایر افراد داشته‌اند. در مجموع متغیرهای مستقل 3/15 درصد از تغییرات متغیر وابسته شهروندی محیط زیستی را تبیین نموده‌اند. شهروندی محیط زیستی و سرمایه اجتماعی هم‌افزا هستند. تقویت سرمایه اجتماعی و عناصر آن، گام مهمی در راستای تقویت شهروندی محیط زیستی است.

    کلیدواژگان: محیط زیست، شهروندی، سرمایه اجتماعی، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، شیراز
  • زهرا شاهدادی، سوده مقصودی * صفحات 66-92

    هدف اصلی مقاله بررسی عوامل جامعه‌شناختی موثر بر طلاق عاطفی در آموزگاران متاهل شهر سیرجان در دوران همه‌گیری کووید-19 می‌باشد. روش پژوهش کمی-توصیفی و تکنیک استفاده شده پرسش‌نامه بود. جامعه آماری، به دلیل اهمیت موضوع زوجینی هستند که در بخش آموزش و پرورش مشغول به کار هستند. تعداد این افراد بر اساس آمار سازمان آموزش و پرورش سیرجان 3000 نفر می‌باشد که بر اساس فرمول کوکران 321 نفر به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. در تجزیه‌وتحلیل داده‌ها آمار توصیفی و استنباطی و نرم‌افزارهای SPSS و Amos 18 مورد استفاده قرار گرفت. یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که از بین متغیرهای اثرگذار بر طلاق عاطفی بیشترین میانگین به رضایت جنسی و کمترین میانگین به فرسودگی شغلی اختصاص داشت. متغیرهای رضایت جنسی، یگانگی زوجین بعد از کرونا، ساختار دموکراتیک قدرت در خانواده، سرمایه اجتماعی (شناختی درون‌گروهی) اثر معنادار و معکوسی بر طلاق عاطفی دارند. 92 درصد از واریانس متغیر طلاق عاطفی توسط متغیرهای مذکور قابل تبیین بود. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین میانگین طلاق عاطفی زوجین از لحاظ تعداد فرزندان وجود دارد.

    کلیدواژگان: خانواده، طلاق عاطفی، عوامل اجتماعی، معلمان، ایران
  • آرمان حیدری *، حمید صداقت، حمیده دهقانی، ابراهیم فتاح پور صفحات 93-125

    بعد از ظهور، تشدید و گسترش مدرنیته، نسبت میان دین – دین داری و توسعه از ماندگارترین و شدیدترین چالش های فرهنگی، علمی، سیاست گذاری و امور روزانه افراد بوده است. در ایران نیز، با وقوع دو انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی و ظهور تفکرات و جریان های دینی لیبرال و اصول گرای مذهبی این چالش ظهور و تشدید یافته است. در ایران، نسبت دین و مدرنیته و بحث ها و چالش های مربوط، بیشتر در سطح بینشی و یا در سطح پیمایشی خرد تحلیل و مطالعه شده اند. ازاین رو هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین سطح توسعه یافتگی اجتماعی و فرهنگی و میزان دین داری آیینی در سطح استانی است. روش پژوهش، روش اسنادی از نوع تحلیل ثانویه بوده است. ابتدا سطح توسعه اجتماعی و فرهنگی استان های مختلف و میزان دین داری آیینی آن ها محاسبه؛ سپس رابطه بین دو متغیر بررسی گردیده است. خوشه بندی استان ها بر اساس شاخص های توسعه اجتماعی و فرهنگی و دین داری با روش k- means cluster صورت گرفت. بر اساس نتایج تحقیق، در سطح انفرادی، به استثنای خراسان رضوی و کردستان، به ترتیب، همه استان هایی که رتبه بالاتری از نظر شاخص های توسعه‌یافتگی فرهنگی و اجتماعی دارند رتبه پایین تری در میزان دین داری مناسکی دارند. همچنین در سطح تجمعی، نیز استان های با سطوح توسعه یافتگی پایین و متوسط میزان دین داری بالاتری از استان های توسعه یافته دارند؛ اما تفاوت دین داری استان های کمتر توسعه یافته با توسعه یافته متوسط و توسعه یافته متوسط با توسعه یافته از نظر آماری معنی دار نیست.

    کلیدواژگان: سطح توسعه، توسعه اجتماعی و فرهنگی، دین داری، استان های ایران
  • اسفندیار غفاری نسب *، سید ابراهیم مساوات، محمدعلی قاسمی نژاد صفحات 126-148

    این پژوهش به مطالعه کیفی خشونت علیه زنان با تاکید بر جامعه پذیری جنسیتی در خانواده پرداخته است. پس از مرور تحقیقات صورت گرفته شده و گذری بر نظریات موجود، با استفاده از مصاحبه گروه متمرکز، داده‌های خام از میان 15 زنی که خشونت از سوی همسر را تجربه کرده بودند، جمع آوری شد و بر مبنای نظریه زمینه‌ای تحلیل داده‌های موجود صورت گرفت. بر اساس کدگذاری‌های صورت گرفته ابتدا 42 مفهوم استخراج شد. در مرحله بعد این مفاهیم به 11 مقوله عمده تقسیم شدند و نهایتا بر مبنای مقوله‌ها و اطلاعاتی که به دست آمد، مقوله هسته «قدرت مردمحور در خانواده» استخراج گردید و مدل پارادایمی پژوهش ارایه شد. به طور کلی باید گفت بر اساس نظر شرکت کنندگان در مصاحبه متمرکز، ساختار قدرت در خانواده و منابعی که مردان در مقایسه با زنان در اختیار دارند، شرایطی را فراهم می‌کند که مردان نسبت به زنان خشونت روا دارند و از سوی دیگر زنان از آنجا که منابع کمتری در دست دارند، ناگزیر می شوند که خشونت را بپذیرند و این امر در نهاد خانواده بازتولید می‌شود.

    کلیدواژگان: خشونت علیه همسر، نظریه زمینه ای، قدرت مردمحور در خانواده
  • مهدی نقوی علایی *، مهری بهار صفحات 149-172

    مقاله حاضر با هدف شناخت و توصیف معنی امر خیر در کتاب‌های درسی مطالعات اجتماعی دوره متوسطه اول انجام گرفته است. روش شناسی این مقاله بر اساس تحلیل محتوا با رویکرد تلفیقی کمی و کیفی می‌باشد. با توجه به یافته‌های به دست آمده مشخص گردید؛ 1- خیر به مثابه مشارکت عمومی و اجتماعی 2- خیر به مثابه امری فراجنسیتی 3- خیر به مثابه عملی فراانسانی و وجدان جمعی 4- خیر به مثابه امری دولتی 5- خیر به مثابه امری دینی و خداپسندانه می‌باشد. همچنین نتایج یافته‌ها در پژوهش نشان داد، از مجموع 249 مورد موضوع مربوط به مولفه‌های امر خیر در کتب مطالعات اجتماعی دوره متوسطه اول، 175 مورد برابر با (3/70 درصد) به صورت متن، 5 مورد برابر با (2 درصد) به صورت تصویر و 69 مورد برابر با (7/27 درصد) با متن و تصویر ارایه شده است. و از میان 249 مورد موضوع مربوط به مولفه‌های شش‌گانه امر خیر در کتب مطالعات اجتماعی دوره اول بر حسب پایه تحصیلی، 84 مورد برابر با (7/33 درصد) مربوط به پایه هفتم، 96 مورد برابر با (6/38 درصد) مربوط به پایه هشتم و 69 مورد برابر با (7/27 درصد) مربوط به پایه نهم بوده است.

    کلیدواژگان: امرخیر، همبستگی اجتماعی، کتاب های درسی مطالعات اجتماعی متوسطه اول، مشارکت اجتماعی نوجوانان
  • مجید اسحاقی گرجی، عباس محمدی * صفحات 173-192

    طلاق و جدایی والدین از عمده‌ترین علل بیماری‌های روانی کودکان است. از این رو براین تصمیم استوار شدیم تا میزان انصاف و عدالت کودکان طلاق را به‌عنوان یکی از این متغیرها با توجه به مدل‌های زیر و در بازی دیکتاتور مورد بررسی قرار دهیم. تحلیل‌های اقتصادی معمولا بر این فرض استوار هستند که افراد کاملا علاقمند به خود هستند و افراد به دنبال افزایش سود شخصی و فردی خود گام بر می‌دارند. اما در برخی از آزمایش‌های اقتصادی شواهد و پدیده‌هایی است که آن ها را نمی‌توان با اتکا بر نفع و سود شخصی تفسیر و تبیین کرد. حال ما در این مقاله به بررسی مدل فهر اشمیت در مورد کودکان طلاق از دیدگاه برخورد آن ها با بازی دیکتاتور پرداخته‌ایم. در این مدل افراد دارای تمایلات عادلانه هستند و نسبت به نتایج نابرابر حساسیت نشان می‌دهند. در این مقاله ابتدا مقدمه‌ای در مورد کودکان طلاق و خصوصیات اخلاقی آن ها بیان کرده، سپس بازی دیکتاتور را معرفی و مدل فهر و اشمیت (1999) را مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهیم. برای بررسی درستی این مدل و نتایج آن در مورد کودکان طلاق یک آزمایش 2 نفره در قالب بازی دیکتاتور طراحی کرده‌ایم. این آزمایش برای دانش‌آموزان دختر و پسر دوره دوم متوسطه یکی از شهرستان‌های کشور ایران انجام گرفته است. نتایج به‌دست‌آمده نشان دادند بخش قابل توجهی از کودکان طلاق از بین عدالت و نفع شخصی، گزینه نفع شخصی را انتخاب می‌کنند.

    کلیدواژگان: بازی دیکتاتور، زناشویی، طلاق، عدالت، نفع شخصی
  • حمیدرضا جلائی پور، مارال لطیفی * صفحات 193-219

    تحرک اجتماعی اغلب واجد وجه مکانی-جغرافیایی است و تنزل در فضای اجتماعی معمولا با تنزل جایگاه در فضای فیزیکی همراه است. تورم شدید و افت قدرت خرید در سال های اخیر قاعدتا موجب تحرک نزولی بخش های مهمی از اقشار میانی جامعه شده است. این نکته با در نظر گرفتن افزایش جدی بهای مسکن در چند سال گذشته اهمیتی ویژه می یابد. در این مقاله ابعاد مختلف تنزل در فضای اجتماعی-جغرافیایی و مشخصا رانده شدن اقشار میانی به محلات ارزان تر، پروژه های مسکن مهر یا شهرهای هم جوار تهران با رویکردی بوردیویی واکاوی شده است. بدین ‌منظور اطلاعات حاصل از بیست مصاحبه با کسانی که تجربه رانده شدن از مناطق متعارف شهر را داشته اند با الهام از معروف ترین خانواده کدگذاری نظریه مبنایی تحلیل و عوامل زمینه ای، علی، نقطه گسست و پی آمدهای طرد از شهر و همچنین استراتژی های کنار آمدن با این پی آمدها تشخیص داده شده اند. نکته مهمی که از مصاحبه ها برمی آید آن است که افراد تا مدت ها سکونت در مکان جدید را موقت می پندارند و از انتساب خود به آن مکان شرمگین اند و با ساکنان قبلی آن مناطق فاصله گذاری می کنند. این نکته در کنار بیرون افتادن از شبکه دوستان و اقوام و انزوای ناشی از آن احتمال کنشگری سیاسی در جهت تغییر وضع را تضعیف می کند.

    کلیدواژگان: تحرک نزولی، طبقه متوسط، بوردیو، طرد از شهر
|
  • Yarmohammad Ghasemi, Behrooz Sepidnameh *, Fatemeh Parvizi Pages 9-42

    The extent of environmental degradation is increasing and environmental protection requires utilizing the cultural and social capabilities of human communities. The purpose of this study was to investigate the environmental citizenship of residents aged 18 and older in Shiraz and its relationship with social capital and socio-economic variables. The method of this research was a survey and the required information has been collected using a questionnaire. The study sample is 1045 residents of Shiraz who were selected using the Cluster Sampling Method. To evaluate the validity of the questionnaire, factor analysis was used, and to determine its reliability, the internal coordination of the instrument was used by Cronbach's Alpha Method. The results show that the variables of social capital, socio-economic status,  had a positive and significant relationship at the level of 99% with the environmental citizenship variable. There is a significant difference between the environmental citizenship status of the respondents according to their marital status. Married people have stronger environmental citizenship than others. In total, the independent variables explained 15.3% of the changes in the dependent variable of environmental citizenship. Environmental citizenship and social capital are synergistic. Strengthening social capital and its elements is important for strengthening environmental citizenship.

    Keywords: Absolute Women Divorce, Ilam, Lived Experience, Social Exclusion, Stigma
  • Dorna Salamatian, Asghar Mirfardi *, Mansour Tabiee, Aliyar Ahmadi Pages 43-65

    The extent of environmental degradation is increasing and environmental protection requires utilizing the cultural and social capabilities of human communities. The purpose of this study was to investigate the environmental citizenship of residents aged 18 and older in Shiraz and its relationship with social capital and socio-economic variables. The method of this research was a survey and the required information has been collected using a questionnaire. The study sample is 1045 residents of Shiraz who were selected using the Cluster Sampling Method. To evaluate the validity of the questionnaire, factor analysis was used, and to determine its reliability, the internal coordination of the instrument was used by Cronbach's Alpha Method. The results show that the variables of social capital, socio-economic status, had a positive and significant relationship at the level of 99% with the environmental citizenship variable. There is a significant difference between the environmental citizenship status of the respondents according to their marital status. Married people have stronger environmental citizenship than others. In total, the independent variables explained 15.3% of the changes in the dependent variable of environmental citizenship. Environmental citizenship and social capital are synergistic. Strengthening social capital and its elements is important for strengthening environmental citizenship.

    Keywords: Citizenship, Environment, Shiraz, Social capital, Socio-economic status
  • Zahra Shahadadi, Soodeh Maghsoodi * Pages 66-92

    The main purpose of this article is to investigate the sociological factors affecting emotional divorce in married teachers in Sirjan during the COVID-19 Pandemic. The research method is quantitative-descriptive and the technique is questionnaire. The statistical population, due to the importance of the subject and belonging to the teachers' community, are couples working in the education sector. According to the statistics of the Sirjan Education Organization, the number is 3,000, whereas based on Cochran's formula, 321 people were randomly selected. The Descriptive and inferential statistics and also the SPSS and Amos 18 software were used in data analysis. Findings indicate that among the variables affecting emotional divorce, the highest mean was sexual satisfaction and the lowest mean was burnout. The variables of sexual satisfaction, marital unity after coronation, democratic structure of power in the family, social capital (cognitive within the group) have a significant and inverse effect on emotional divorce. 92% of the variance of the emotional divorce variable can be explained by the mentioned variables. There is a significant difference between the average emotional divorce of couples in terms of number of children.

    Keywords: Emotional Divorce, Family, Iran, Social Factors, Teachers
  • Arman Hedari *, Hamid Sedaghat, Hamideh Dehghani, Ebrahim Fattahpoor Pages 93-125

    Since the advent, intensification, and expansion of modernity, the relationship between religion and religiosity and development has been one of the most enduring and intense cultural, scientific, policy-making, and day-to-day challenges. In Iran, with the occurrence of the two constitutional revolutions and the Islamic Revolution and the emergence of liberal and fundamentalist religious ideas and currents, this challenge has emerged and intensified. In Iran, the relationship between religion and modernity and related debates and challenges have been mostly analyzed and studied at the level of insight or at the level of micro survey. Therefore, the aim of this study is to investigate the relationship between the level of social-cultural development and the level of religious religiosity at the provincial level. The research method was a documentary method of secondary analysis. First, the level of social and cultural development of different provinces and the level of their religious religiosity are calculated; after the relationship between the two variables is investigated. Provincial clustering was done based on indicators of social and cultural development and religiosity using the K-means cluster method. According to the research results, at the individual level, with the exception of Khorasan Razavi and Kurdistan, respectively, all provinces that have a higher rank in terms of cultural and social development indicators have a lower rank in terms of ritual religiosity. Also at the cumulative level, provinces with low and medium levels of development have a higher degree of religiosity than developed provinces; But the difference between the religiosity of the less developed and the moderately developed provinces and the average developed is not statistically significant.

    Keywords: Iranian provinces, Level of development, Religiosity, Social-Cultural Development
  • Esfandiar Ghafarinasab *, Seyed ebrahim Ebrahimmosavat, Mohammadali Ghaseminejad Pages 126-148

    This study uses the Qualitative Approach on violence against women, focusing on gender socialization in family. After reviewing the research and review of existing theories, using focus groups interviews, the data is collected among 15 women who have experienced husband's violence and based on grounded theory, the data has been analyzed. At first, base on codings, 42 concepts were made. Afterwards these concepts have been divided into 11 major categories and finally, based on the categories and the information obtained, Core category "Male dominated power in family" was extracted and paradigmatic model of research released. In general, according to the participants in focus group,vthe power structure in the family and the resources that are available for men than women, provide the conditions that allow men to use violence against women. On the other hand, due to less resources of women, they are inevitable to accept violence which is reproduced in the family.

    Keywords: Grounded Theory, Male dominated power in family, Violence Against Wife
  • Mahdi Naghavi Alaei *, Mehri Bahar Pages 149-172

    The purpose of this article is to identify and describe the meaning of good in social studies textbooks of the first secondary school. The methodology of this article is based on the combined quantitative and qualitative approach. According to the obtained findings, it is determined that: 1- Good as public and social participation 2- Good as a transsexual matter 3- Good as a transhuman practice and collective conscience 4- Good as a governmental matter 5- Good as a religious and godly. Also, the findings in the research showed that, out of a total of 249 subjects related to the components of good in social studies books of the first secondary school, 175 (70.3%) were in text form, 5 (2%) were in image form and 69 items equal to (27.7%) are presented with text and image. And among 249 subjects related to the six components of good in the social studies textbooks of the first year according to the educational level, 84 cases are equal to (33.7 percent) related to the seventh grade, 96 cases are equal to (38.6 percent) related to the eighth grade and 69 cases equal to (27.7%) were related to the ninth grade.

    Keywords: Analysis of content, Good practice, High school Social studies books, Social cohesion, Social participation, Teenagers
  • Madjid Eshaghi Gordji, Abbas Mohammadi * Pages 173-192

    Divorce and separation of parents are the main causes of mental illness in children. Therefore, it has been decided to examine the degree of fairness and justice of divorced children as one of these variables according to the following models and in the game the Dictator. Economic analysis is usually based on the assumption that people are completely interested in themselves and that they are looking to increase their personal gain. But in some economic experiments, there are evidences and phenomena that can not be interpreted and explained based on self-interest. In this model, people have fair tendencies and are sensitive to unequal results. In this article, at first the children of divorce and their moral characteristics have been introduced, then the game the Dictator and the model of Fahr and Schmidt (1999) has been introduced and analyze. To check the correctness of this model and its results in the case of divorced children, a two-person experiment in the form of a dictator game has been designed. This test was performed for male and female high school students in one of the cities of Iran. The results show that a significant proportion of divorced children choose between self-interest, between fairness and self-interest.

    Keywords: The Game Dictator, Marriage, Divorce, Justice, Personal interest
  • Hamidreza Jalaepor, Maral Latifi * Pages 193-219

    Social mobility takes shape of a physical aspect which makes it possible to translate downward mobility in the physical space. Huge inflation and decrease of purchasing power during the recent years have led to downward mobility of middle class in Iran. Various facets of decrease in physical and social space have to be studied. For this purpose, 20 cases who had experienced such situation have been interviewed. Making use of the most famous coding family of grounded theory, this research categorizes the interviews into contexts, causes, turning points, consequences of involuntary exit from city or neighborhood, and strategies of the outcasts. The research shows that people long after move to new place assume that residence in the new place is temporary. They are ashamed of ascribing themselves to that place trying to actively keep distance from the inhabitants. This along with exclusion from family-friend network of relations and the isolation resulted from this exclusion diminishes any possibility for their political agency in order to make a change in the state of affairs.

    Keywords: Bourdieu, Downward Mobility, Middle class, Outcasts