فهرست مطالب

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و نهم شماره 1 (پیاپی 115، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ریحانه زندی، محمدحسین میرجلیلی*، قاسم اقلیما، علی سنبلی، حسن رضادوست صفحات 1-15
    بابونه کبیر (Tanacetum parthenium (L.) Schults-bip.) گیاه دارویی چندساله از خانواده کاسنی (Asteraceae) و منبع غنی از سزکویی ترپن لاکتون پارتنولید است که اثرهای ضد سرطانی، ضد التهابی، ضد اسپاسم و به ویژه ضد میگرن آن گزارش شده است. در این تحقیق اندام هوایی پنج جمعیت وحشی این گیاه از استان های مازندران (مرزن آباد، سیاه بیشه و ولی آباد) و تهران (آهار و گچسر) در سال 1399 در مرحله گلدهی کامل برداشت شد و صفات مورفولوژیک و محتوای پارتنولید آنها ارزیابی گردید. نتایج، تفاوت معنی دار در سطح احتمال 1% را میان جمعیت های مورد مطالعه برای همه صفات نشان داد. بیشترین ارتفاع بوته (130 سانتی متر)، وزن خشک گل (8.60 گرم بر بوته) و محتوای پارتنولید (0.33 میلی گرم بر گرم وزن خشک سرشاخه گلدار) به ترتیب در جمعیت های گچسر، سیاه بیشه و مرزن آباد مشاهده شد. محتوای پارتنولید با صفات طول برگ، تعداد شاخه جانبی و قطر تاج همبستگی منفی و با صفت تعداد کاپیتول همبستگی مثبت و معنی دار در سطح احتمال 5% نشان داد. تجزیه خوشه ای، پنج جمعیت بابونه کبیر را در دو گروه اصلی جای داد. تجزیه به عامل ها نشان داد که سه عامل اول توانستند 93.06% از کل واریانس را توجیه کنند. به طور کلی، نتایج نشان دهنده وجود تنوع بالا در جمعیت های بابونه کبیر برای استفاده در برنامه های به نژادی و کشت و اهلی کردن این گونه می باشد.
    کلیدواژگان: پارتنولید، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای، تنوع مورفولوژیک
  • راضیه سعادتی، علی ستاریان*، ابوالفضل دانشور، الهام امینی صفحات 16-37
    گیاه قوم شناسی (Ethenobotany) مردمی با استفاده از دانش عمومی مردم در خصوص استفاده از گیاهان برای مصارف مختلف از جمله درمان خانگی بیماری ها توسط گیاهان در فرهنگ ها و اقوام مختلف مبادرت می نماید. گلستان به عنوان یکی از استان های با اهمیت ایران برای استخراج دانش گیاه شناسی بومیان مطرح است. ترکمن یکی از اقوام این استان است که توانسته است از ظرفیت طبیعت استفاده مطلوبی نماید. پژوهش حاضر به منظور جمع آوری و طبقه بندی گیاهان دارویی مورد استفاده توسط بومیان روستاهای ترکمن نشین شرق استان گلستان در سال 1397 انجام شد. بدین منظور مراجعه به 30 روستا و مصاحبه با 90 فرد محلی، که از گیاهان دارویی برای درمان بیماری های مردم استفاده می کردند، صورت گرفت. نتایج نشان داد که در دانش اتنوبوتانی بومیان منطقه مورد مطالعه، حدود 54 گونه گیاهی جایگاه ویژه ای دارند ، که در این بین خارمریم (Silybum marianum L.) با 78، گزنه (Urtica dioica L.) با 65 و همیشه بهار (Calendula persica C.A.Mey.) با 62، به ترتیب بالاترین میزان گزارش استفاده (UR) را نشان دادند. خارمریم با 0.86، گزنه با 0.72 و همیشه بهار با 0.68 بیشترین میزان شاخص فراوانی نسبی ثبت (RFC) را داشتند. بیشترین تعداد گونه ها به ترتیب متعلق به تیره های کاسنی (Asteraceae) و نعناع (Lamiaceae) بود. بیشترین مصرف گیاهان دارویی به بیماری های دستگاه گوارش و قلبی عروقی تعلق گرفت. بیماری های عصبی، تنفسی و قندخون بیشترین میزان فراوانی شاخص اجماع مطلعین (ICF) را نشان دادند.
    کلیدواژگان: دانش بومی، گزارش استفاده (UR)، گیاه دارویی، فراوانی نسبی ثبت (RFC)
  • جبرائیل ملکی، ابراهیم شریفی عاشور آبادی*، مهدی میرزا، حسین حیدری شریف آباد، محمدحسین لباسچی صفحات 38-54
    به منظور بررسی تاثیر روش های حاصلخیزی خاک بر عملکرد اقتصادی و اجزای اسانس سیاه دانه (Nigella sativa L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف کودهای شیمیایی ‏NPK‏، کود دامی، تلفیق کودهای ‏NPK‏ با کود دامی و همچنین تلفیق کودهای ‏شیمیایی و دامی همراه با تلقیح کود زیستی آزوریزوبیوم در مقایسه با تیمار شاهد بود. صفات عملکرد دانه، عملکرد اندام هوایی و درصد، عملکرد و ترکیب اسانس بررسی شدند. نتایج نشان داد، بیشترین عملکرد دانه (1270.43 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن+ 32 کیلوگرم در هکتار فسفر+ 40 کیلوگرم در هکتار پتاسیم+30 تن در هکتار کود دامی به دست آمد. بیشترین درصد (0.25%) و عملکرد اسانس (2.8 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن+ 32 کیلوگرم در هکتار فسفر+ 40 کیلوگرم در هکتار پتاسیم+ 30 تن در هکتار کود دامی+ آزوریزوبیوم و بیشترین درصد تیموکینون (14.9%) در تیمار 30 تن در هکتار کود دامی بدست آمدند. به طور کلی تیمارهای تلفیقی و زیستی، بیشترین تاثیر مثبت را بر عملکرد دانه و درصد اسانس سیاه دانه داشتند. استفاده از منابع کودی مناسب، نه تنها موجب افزایش عملکرد، مقدار اسانس و ترکیب تیموکینون در سیاهدانه شد بلکه پیامدهای ناشی از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی را کاهش داد. استفاده از روش های کوددهی تلفیقی گامی موثر جهت دستیابی به اهداف کشاورزی پایدار است.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، کود شیمیایی، کود دامی، کود زیستی، آزوریزوبیوم
  • لیلا مرادی پور، وحیده پیام نور* صفحات 55-68
    در فرآیندهای بیوتکنولوژی، افزایش تولید زیست توده و متابولیت های ثانویه، از شرایط اقتصادی بودن پروژه هاست. هدف از مطالعه حاضر بررسی امکان افزایش زیست توده و متابولیت های ثانویه قارچ Ganoderma lucidum با استفاده از میدان مغناطیسی به عنوان یک محرک غیر زنده بود. چهار سطح مغناطیس شامل 0، 20 ،40 و 60 میلی تسلا به مدت 0، 30، 60 و 90 دقیقه در سه تکرار بر میسلیوم با قطر یک سانتی متری قارچ خالص سازی شده، اعمال و بهترین تیمار براساس میزان رشد و فعالیت آنتی اکسیدانی انتخاب گردید. میزان ترکیب های ثانویه در میسلیوم های تحت میدان مغناطیس منتخب (60 میلی تسلا به مدت90 دقیقه) شامل بتولین، اسید بتولینیک، اسید آسکوربیک، آستاگزانتین، پلی ساکارید کل و آنتی اکسیدان ها اندازه گیری و با تیمار شاهد و قارچ طبیعی مقایسه گردید. نتایج نشان داد مغناطیس کردن باعث افزایش بیش از 2.5 برابری بتولین (یک تری ترپن ضد سرطانی قوی) نسبت به قارچ طبیعی و 3.7 برابری نسبت به میسلیوم شاهد شد. غلظت پلی ساکاریدها در بستر کشت میسلیوم تیمار شده و شاهد، به ترتیب 5.05 و 5.17 برابر قارچ طبیعی اندازه گیری گردید. میزان اسید گانودریک در میسلیوم تیمارشده (درون سلولی) و محیط کشت PDB (برون سلولی) بررسی شد. بیشترین مقدار اسید گانودریک (1.9 میلی گرم در میلی لیتر) در میسلیوم تیمارشده بدست آمد و قارچ طبیعی و محیط کشت PDB میزان تقریبا یکسانی (1.87 و 1.86 میلی گرم در میلی لیتر) از این ترکیب داشتند. میزان اسید بتولینیک (یک ترکیب ضدسرطانی مشتق شده از بتولین)، اسید آسکوربیک و آستاگزانتین به ترتیب در قارچ طبیعی بیشتر از تیمار 60 میلی تسلا مغناطیس به مدت 90 دقیقه و پس از آن در شاهد بود. درصد آنتی اکسیدان ها در شاهد، حدود 85% و در قارچ طبیعی و میسلیوم تیمار شده، حدود 75% بدست آمد. با توجه به نتایج، چشم انداز مناسبی برای بکارگیری کشت های درون شیشه‎ای (in vitro) قارچ گانودرما به جای بهره برداری از قارچ طبیعی و همچنین احداث مزارع پرخرج وجود دارد.
    کلیدواژگان: بتولین، بتولینیک اسید، آسکوربیک اسید، آستاگزانتین، گانودریک اسید، پلی ساکارید کل
  • برزو یوسفی*، محمد حسین لباسچی، فاطمه سفیدکن، هوشمند صفری صفحات 69-81
    به منظور بررسی اثر تراکم کاشت و کودهای آلی بر صفات عملکردی گونه مرزه سنبله ای (Satureja spicigera (K.Koch) Boiss.) در شرایط دیم کرمانشاه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال های زراعی 1399-1396 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، انجام شد. کود (کود گاوی پوسیده، کاه غنی شده و خاک زراعی مزرعه (شاهد)) و تراکم (2.66، 4 و 8 بوته در مترمربع) به ترتیب عامل اصلی و فرعی بودند. برای داشتن تراکم های موردنظر، گیاهان با فاصله 50 سانتی متر بین ردیف ها و 25، 50 و 75 سانتی متر روی ردیف ها کشت شدند. نتایج نشان داد که صفات قطر، ارتفاع، سطح تاج پوشش، وزن تر و خشک تک بوته، عملکرد تر و خشک در هکتار و عملکرد اسانس بین سال ها، تراکم ها و تیمارهای کودی مختلف، تفاوت معنی دار داشتند. بیشترین عملکرد تر (3639.3 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کود گاوی پوسیده و تراکم زیاد کاشت و بیشترین عملکرد خشک (2105 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد اسانس (72.59 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کاه غنی شده و تراکم کاشت زیاد بدست آمدند. نتایج نشان داد که بهترین تیمار کودی و تراکم برای گونه مرزه سنبله ای، کاه غنی شده با سولفات آمونیوم و تراکم کاشت 8 بوته در مترمربع بود.
    کلیدواژگان: درصد اسانس، تراکم بوته، کشت دیم، کاه غنی شده، کود گاوی پوسیده، عملکرد
  • سعید علی پور* صفحات 82-94
    به منظور بررسی اثر ورمی کمپوست و کود زیستی فسفات بارور 2 بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی ماریتیغال (Silybum marianum L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ای واقع در چهار کیلومتری شهر اردبیل در سال زراعی 98-1397 انجام گرفت. ورمی کمپوست در پنج سطح (0، 10، 20، 30 و 40 تن در هکتار) و کود زیستی در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) استفاده شد. نتایج نشان داد، عملکرد دانه، وزن هزاردانه، تعداد دانه در کاپیتول، تعداد کاپیتول در بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد روغن، عملکرد سیلی مارین و وزن تر گل تحت تاثیر سطوح مختلف ورمی کمپوست قرار داشتند. همچنین کاربرد فسفات بارور 2 روی کلیه صفات بجز قطر گل آذین اثر معنی دار داشت. بیشترین میزان صفات در تیمار ورمی کمپوست در کاربرد 40 تن در هکتار به دست آمد. هر چند تفاوت آماری معنی داری برای صفات تعداد دانه در کاپیتول، درصد روغن، درصد سیلی مارین، درصد سیلی بین، عملکرد روغن و تعداد گل آذین در کاربرد 40 و 30 تن ورمی کمپوست در هکتار وجود نداشت. بیشترین میزان صفات در تیمار کود زیستی در تلقیح با این کود بدست آمد. بیشترین درصد سیلی بین (16.81%) و عملکرد سیلی مارین (37.61 کیلوگرم در هکتار) در کاربرد 40 تن ورمی کمپوست در هکتار و کمترین درصد (به ترتیب 16.12% و 30.56 کیلوگرم در هکتار) در سطح شاهد ورمی کمپوست مشاهده شدند.
    کلیدواژگان: روغن، سیلی بین، سیلی مارین، عملکرد روغن، کود آلی
  • علی اصغر حاتم نیا* صفحات 95-105
    آویشن زوفایی (Thymbra spicata L.) گیاهی از خانواده نعنا (Lamiaceae) است که در مناطق وسیعی از ایران پراکنش دارد. در این مطالعه اکوتیپ های مختلف آویشن زوفایی از سه منطقه مختلف در سطح استان ایلام جمع آوری گردید و میزان فنول و فلاونویید کل، فعالیت پاداکسایشی، بازدهی اسانس و همچنین میزان ترکیب های اسانس با استفاده از دستگاه های GC و GC-MS ارزیابی شد. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین محتوای فنول و فلاونویید کل با فعالیت پاداکسایشی مشاهده گردید، به طوری که عصاره آویشن زوفایی جمع آوری شده از کوه مانشت با محتوای فنول و فلاونویید بالا دارای بیشترین فعالیت پاداکسایشی بود. ترکیب اصلی اسانس آویشن زوفایی جمع آوری شده در مناطق مختلف با شرایط اکولوژیکی مختلف تیمول می باشد که در محدوده بین 22.6% تا 40.7% متغیر بود. دیگر ترکیب های اصلی جمع آوری شده از مناطق مختلف کارواکرول، پارا-سیمن و گاما-ترپینن بودند. نتایج نشان داد که نمونه آویشن زوفایی جمع آوری شده از منطقه کاوران دارای بیشترین درصد اسانس (با میانگین 2.4%) و نمونه جمع آوری شده از کوه مانشت دارای کمترین درصد اسانس (با میانگین 1.4%) بودند. نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که بازدهی اسانس و میزان کمی و کیفی ترکیب های اسانس نه تنها به عوامل ژنتیکی بلکه به عوامل اکولوژیکی و محیطی ازجمله ارتفاع از سطح دریا، میانگین دمای سالیانه و بارش سالیانه بستگی دارد.
    کلیدواژگان: آویشن زوفایی (Thymbra spicata L.)، پاداکسایشی، اسانس، تیمول، کارواکرول
  • محمدرضا ریگی*، محرم ولی زاده صفحات 106-121
    گیاه دارویی پنیرباد (Withania coagulans (Stocks) Dunal) از تیره سیب زمینیان، گونه ای است چندمنظوره که از نظر پراکنش در ایران نیز منحصرا در مناطق محدودی از رویشگاه های طبیعی استان سیستان و بلوچستان دیده می شود. اندام های مختلف این گیاه دارای اثرات بیولوژیک آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدتومور است. به منظور بررسی تاثیر اسید هیومیک و نانوذرات دی اکسید تیتانیوم بر میزان ترکیب های فیتوشیمیایی و همچنین برخی پارامترهای رشد این گیاه، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل اسید هیومیک در چهار سطح (H0: صفر، H1: 10 و H2: 30 گرم در کیلوگرم خاک) و نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در سه سطح (T0: صفر، T1: 45 و T2: 90 میلی گرم در لیتر) بودند. نتایج نشان داد که تیمار H2T2 سبب افزایش معنی دار وزن تر، وزن خشک، تعداد شاخه جانبی، ارتفاع، فسفر، پتاسیم و محتوی نسبی آب نسبت به شاهد گردید. با افزایش میزان اسید هیومیک تا 30 گرم، میزان فنل از 48.59 در H0 به 39.88 میلی گرم بر گرم وزن تر در H2 کاهش یافت. در تیمار T2، میزان فنل به میزان 2.37% نسبت به T0 افزایش یافت که دارای اختلاف معنی دار با سایر تیمارها بود. همچنین، روند مشابهی برای پارامترهای فلاونوییدهای کل و پرولین مشاهده شد. اما افزایش مصرف اسید هیومیک تا 30 گرم سبب افزایش 70.79 درصدی میزان فلورسانس کلروفیل نسبت به شاهد گردید. به طور کلی نتایج حکایت از آن داشت که مصرف توام اسید هیومیک و نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم توانست سبب بهبود پارامترهای رشد و عملکرد گیاهی شود.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، پنیرباد (Withania coagulans (Stocks) Dunal)، محتوی فنولی، عملکرد، دی اکسید تیتانیوم
  • غلامرضا پورشعبان کتشالی، غلامعلی اکبری*، ایرج الله دادی، الیاس سلطانی صفحات 122-137

    به منظور بررسی سازگاری گیاه و اثرات دور آبیاری و عناصر پرمصرف NPK روی شاخص های رشد و عملکرد گیاه زنجبیل (Zingiber officinale R.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت اسپلیت پلات با 9 تیمار و 3 تکرار در دو منطقه پاکدشت (استان تهران) و لاهیجان (استان گیلان) در سال 1400 اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل دور آبیاری در سه سطح (4 (V1)، 6 (V2) و 8 (V3) روز) به عنوان عامل اصلی و عناصر پرمصرف NPK در سه سطح (N300P100K200 (F1)، N350P150K250 (F2) و N250P50K150 (F3) (کیلوگرم در هکتار)) به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر آبیاری×NPK در منطقه پاکدشت روی صفات ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، سطح برگ، تعداد شاخه در بوته، شاخص سطح برگ، وزن تر و خشک ریزوم و عملکرد ریزوم در سطح 1% و قطر ساقه در سطح 5% معنی دار شد. بهترین تیمار در این منطقه، V1F2 بود. اثر آبیاری×NPK در منطقه لاهیجان روی صفات تعداد برگ در بوته و عملکرد ریزوم در سطح 1% و ارتفاع بوته و قطر ساقه در سطح 5% معنی دار شد. بهترین نتیجه در لاهیجان در تیمار V1F2 بدست آمد. همچنین از نظر صفات سطح برگ، تعداد شاخه در بوته و شاخص سطح برگ، V1 و F2 بهترین تیمارها در لاهیجان بودند. وزن تر و خشک ریزوم در تیمارهای V2 و F2 بهترین نتایج را داشتند. در مجموع، صفات مورد بررسی در اقلیم لاهیجان بر اقلیم پاکدشت برتری داشت و دور آبیاری هر 4 روز برای پاکدشت و هر 6 روز برای لاهیجان بهترین نتایج را داشتند.

    کلیدواژگان: کارایی مصرف آب، کود شیمیایی، عملکرد ریزوم، گیاهان معطر، گیاهان دارویی
  • زرین جمشیدیان، فرشید طلعت* صفحات 138-151
    گشنیز (Coriandrum sativum L.) ازجمله گیاهان دارویی پرمصرف است. بذر این گیاه نیرودهنده قلب، نشاط آور و مسکن درد دندان است و اسهال خونی و تیفویید را بهبود می بخشد. به علت ریز بودن بذر آن، برای استقرار موفقیت آمیز نیاز به عمق کشت کمتری دارد. بنابراین بکارگیری روش مناسب برای کشت آن الزامی می باشد. در تحقیق حاضر، به منظور بهبود یکنواختی در جوانه زنی و افزایش سرعت رشد و عملکرد گشنیز، سه آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی (آزمون مزرعه ای) و طرح کاملا تصادفی (آزمون آزمایشگاهی و گلخانه ای) اجرا شد. در آزمون آزمایشگاهی، اسید ایندول استیک و اسید هیومیک و در آزمون مزرعه ای، اسید ایندول استیک، اسید هیومیک، جیبرلین و روی سبب بهبود عملکرد گشنیز شدند. همچنین، در پیش تیمار اسید هیومیک، کاهش اسیدهای چرب مضر اسید میریستیک و اسید پالمیتیک، در پیش تیمار فسفر، افزایش میزان چربی کل و در پیش تیمار اسید ایندول استیک، افزایش میزان اسانس نسبت به شاهد مشاهده شد. در آزمون گلخانه ای، اسیدفولیک، عملکرد گیاه را بهبود بخشید. نتایج آنالیز رگرسیون گام به گام، حکایت از ورود هفت صفت در مدل پیش بینی کننده با ضریب تبیین 0.97 داشت. براساس نتایج همبستگی صفات، بنیه ثانویه، وزن خشک و تر ریشه و قطر ریشه با صفت وابسته وزن خشک کل همسو (معنی دار در سطح احتمال 1%) بودند. در کل، پرایمینگ بذر گشنیز با تاثیر بر وضعیت متابولیک، بیوشیمیایی و آنزیمی بذر، وظایف زیستی بذر که در راس آنها جوانه زنی و استقرار است را بهبود بخشید. نتایج این پژوهش نشان داد که پرایمینگ بذر یک تکنولوژی کلیدی برای بهبود عملکرد گیاهان می باشد.
    کلیدواژگان: اسید چرب، پیش تیمار، خصوصیات جوانه زنی، گیاهان دارویی
  • فرشته حیدرقلی نژاد*، یوسف حمیداوغلی، ولی الله قاسمی عمران، پوریا بی پروا صفحات 152-162
    آب بشقابی (Centella asiatica (L.) Urban) گیاه دارویی از خانواده چتریان به عنوان گونه ای در معرض انقراض در ایران شناخته شده است. این گیاه دارای خواص درمانی متعدد از جمله بهبود حافظه، ضد سرطان و درمان بیماری های پوستی است و همچنین خواص آنتی اکسیدانی بالایی دارد. کشت سلول و بافت گیاهی ابزاری مهم در مطالعات پایه و دارای کاربردهای تجاری است. با روش کشت بافت می توان در مورد اصلاح گیاهان دارویی و یا تغییر در میزان متابولیت های ثانویه اقدام نمود. با توجه به ارزش بالای آب بشقابی می توان از کشت درون شیشه ای برای تولید بیشتر این گیاه بهره برد. بهینه سازی فرآیند کشت بافت برای انجام تحقیقات کاربردی و مهندسی متابولیک مسیرهای بیوسنتزی انواع متابولیت های ثانویه مفید است. تحقیق حاضر با هدف دستیابی به یک پروتوکل مناسب برای تکثیر درون شیشه ای و تعیین غلظت های مناسب تنظیم کننده های رشد برای ریزازدیادی این گونه ارزشمند انجام شد. اثر متقابل BAP)0، 1، 2 و 3 میلی گرم بر لیتر) و IBA (0، 0.5 و 1 میلی گرم بر لیتر) بر شاخه زایی از ریزنمونه گره در محیط کشت MS بررسی شد. سپس، ریشه زایی ریزنمونه های تکثیریافته با استفاده از IBA و NAA ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که MS دارای 2 میلی گرم بر لیتر BAP و 1 میلی گرم بر لیتر IBA و MS دارای 1 میلی گرم بر لیتر  IBA به ترتیب مناسب ترین محیط های کشت جهت شاخه زایی و ریشه زایی بودند.
    کلیدواژگان: آب بشقابی (Centella asiatica (L.) Urban)، اکسین، کشت بافت، سیتوکینین، ریزازدیادی
|
  • R. Zandi, M.H. Mirjalili *, Gh. Eghlima, A. Sonboli, H. Rezadoost Pages 1-15
    Feverfew (Tanacetum parthenium (L.) Schults-bip.) is a perennial medicinal plant from Asteraceae family and a rich source of sesquiterpene lactone parthenolide with anti-cancer, anti-inflammatory, anti-spasm, and especially anti-migraine properties. In this study, the aerial parts of five wild populations of this plant were harvested from Mazandaran (Marzanabad, Siah Bisheh, and Valiabad) and Tehran (Ahar and Gachsar) provinces at full flowering stage in 2020 to evaluate their morphological traits and parthenolide content. The results showed a significant difference at 1% probability level among the studied populations for all the traits. The highest plant height (130 cm), flower dry weight (8.60 g.plant-1), and parthenolide content (0.33 mg.g-1 dry weight) were observed in Gachsar, Siah Bisheh, and Marzanabad populations, respectively. Parthenolide content correlated with leaf length, number of lateral branches, and crown diameter negatively and with number of capitols positively and significantly at 5% probability level. Cluster analysis put the feverfew populations in two main groups. Principal coordinate analysis showed that the first three factors could explain 93.06% of the total variance. Overall, the results indicated the existence of high diversity in feverfew populations for use in breeding programs and cultivation and domestication of this species.
    Keywords: Parthenolide, Principle coordinate analysis, cluster analysis, morphological diversity
  • R. Saadati, A. Sattarian *, A. Daneshvar, E. Amini Pages 16-37
    Ethnobotany uses the general knowledge of people about the use of plants for different purposes, including home treatment of diseases by plants in different cultures and ethnicities. Golestan is considered as one of the important provinces of Iran for extracting botanical knowledge of natives. The Turkmen is one of the ethnicities of this province that has been able to make good use of nature capacity. The present study was conducted to collect and classify the medicinal plants used by the natives of the Turkmen villages in Eastern Golestan province in 2018. For this purpose, we visited 30 villages and interviewed 90 natives who used medicinal plants to treat people diseases. The results showed that about 54 plant species have a special place in the ethnobotanical knowledge of the region natives studied among which Silybum marianum L. with 78, Urtica dioical L. with 65, and Calendula persica C.A.Mey. with 62 had the highest use report (UR), respectively. S. marianum with 0.86, U. dioical with 0.72, and C. persica with 0.68 showed the highest relative frequency of citation (RFC). The highest number of species belonged to Asteraceae and Lamiaceae families, respectively. The most consumption of medicinal plants was attributed to the gastrointestinal and cardiovascular diseases. The neurological, respiratory, and blood sugar diseases showed the highest amount of informant consensus index frequency (ICF).
    Keywords: indigenous knowledge, Utilization report (UR), medicinal plant, Relative Frequency Index (RFC)
  • J. Maleki, E. Sharifi Ashoorabadi *, M. Mirza, H. Heydari Sharif Abad, M.H. Lebaschy Pages 38-54
    To investigate the effects of soil fertility methods on economic yield and essential oil compositions of Nigella sativa L., an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. Experimental treatments included different levels of NPK chemical fertilizer, manure, NPK+ manure, and NPK+ manure+ inoculation of Azorizobium biofertilizer. Seed yield, aerial parts yield, and percentage, yield, and essential oil compounds were studied. The results showed that the highest seed yield (1270.43 kg.ha-1) was obtained in the 40 kg.ha-1 N+ 32 kg.ha-1 P+ 40 kg.ha-1 K+ 30 ton.ha-1 manure treatment. The highest percentage (0.25%) and essential oil yield (2.8 kg.ha-1) was obtained in the 40 kg.ha-1 N+ 32 kg.ha-1 P+ 40 kg.ha-1 K+ 30 ton.ha-1 manure+ Azurizobium treatment. The highest thymoquinone percentage (14.9%) was observed in the 30 ton.ha-1 manure treatment. Overall, the integrated and biological treatments had the most positive effects on seed yield and essential oil percentage of N. sativa. The use of suitable fertilizer sources not only increased the yield, essential oil percentage, and thymoquinone content in Nigella sativa, but also reduced the consequences of excessive use of chemical fertilizers. The use of integrated fertilization methods is an effective step to achieve the sustainable agriculture goals.
    Keywords: Medicinal plants, Chemical fertilizers, Manure, Biofertilizer, Azorhizobium
  • L. Moradipour, V. Payam Noor * Pages 55-68
    In biotechnology processes, increasing the production of biomass and secondary metabolites is one of the economic factors of such projects. The present study was conducted to investigate the effects of magnetic field as an abiotic elicitor on increase of biomass and secondary metabolites of Ganoderma lucidum. Mycelium with a diameter of 1 cm of pured fungi was exposed to magnetism at four levels including 0, 20, 40, and 60 mT for 0, 30, 60, and 90 min with three replications. The best treatment was selected based on growth rate and antioxidant activity. The amounts of secondary compounds in mycelium under selected magnetic field (60 mT for 90 min) including betulin, betulinic acid, ascorbic acid, astaxanthin, total polysaccharide, and antioxidants were measured and compared with control and natural fungi. The results showed that magnetization increased betulin (a potent anticancer triterpene) more than 2.5 times compared to natural fungi and 3.7 times compared to control mycelium. Polysaccharides concentration in the treated mycelium and control media was obtained 5.05 and 5.17 times more than natural fungi, respectively. Ganoderic acid content was measured in the treated mycelium (intracellular) and PDB medium (extracellular). The highest amount of ganoderic acid (1.9 mg.ml-1) was obtained in the treated mycelium. Natural fungi and PBD medium had almost the same amount of this compound (1.87 and 1.86 mg.ml-1). The amount of betulinic acid (an anticancer compound derived from betulin), ascorbic acid, and astaxanthin was obtained high in natural fungus followed by 90 min magnetization at 60mT level treatment and control, respectively. Antioxidants percentage was about 85% in control and about 75% in natural fungi and treated mycelium. According to the results, there seems to be a good prospect to use in vitro cultures of Ganoderma instead of using natural fungi and also constructing costly farms.
    Keywords: betulin, Betulinic acid, ascorbic acid, Astaxanthin, Ganodric acid, Total polysaccharide
  • B. Yousefi *, M.H. Lebaschy, F. Sefidkon, H. Safari Pages 69-81
    To investigate the effects of planting density and organic fertilizers on the yield traits of Satureja spicigera (K.Koch) Boiss. under the Kermanshah rainfed conditions, an experiment was conducted as a split-plot based on complete randomized block design (CRBD) with three replications in Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research Center in 2016-2020 crop years. The main factor and sub-factor were fertilizer (rotten cow manure, enriched straw, and field soil (control)) and plant density (2.66, 4, and 8 plants.m-2), respectively. To have the desired densities, plants were grown with a distance of 50 cm between the rows and 25, 50, and 75 cm on the rows. The results showed that the traits including diameter, height, canopy area, fresh and dry weight of plant, fresh and dry yield per hectare, and essential oil yield per hectare were significantly different between the years, plant densities, and fertilizer treatments. The highest fresh yield (3639.3 kg.ha-1) was obtained in the rotten cow manure+ high plant density treatment and the highest dry yield (2105 kg.ha-1) and essential oil yield (72.59 kg.ha-1) in the enriched straw+ high plant density one. The results showed that the best fertilizer and plant density treatment for S. spicigera was straw enriched with ammonium sulfate and 8 plants.m-2.
    Keywords: essential oil percentage, plant density, Dryland cultivation, Enriched straw, Rotten cow manure, yield
  • S. Alipour * Pages 82-94
    To investigate the effects of vermicompost and phosphate biofertilizer Barvar-2 on quantitative and qualitative yield of Silybum marianum L., a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in a field near Ardebil city in 2018-2019 crop year. Vermicompost was used at five levels (0, 10, 20, 30, and 40 ton.ha-1) and biofertilizer at two levels (inoculation and non-inoculation). The results showed that seed yield, 1000-seed weight, number of seeds per capitule, number of capitules per plant, biological yield, oil yield, silymarin yield, and flower fresh weight were significantly affected by different levels of vermicompost. Also, the application of phosphate biofertilizer Barvar-2 had a significant effect on all traits except inflorescence diameter. The highest amount of traits in the vermicompost treatment was obtained in the application of 40 tons.ha-1. However, there was no statistically significant difference for the traits including number of seeds per capitule, oil, silymarin, and silybin percentage, oil yield, and number of inflorescences in the application of 40 and 30 tons vermicompost per hectare. In biofertilizer treatment, the highest amount of traits was observed in inoculation with this fertilizer. The highest silybin percentage (16.81) and silymarin yield (37.61 kg.ha-1) were obtained in the application of 40 tons vermicompost per hectare and the lowest one (16.12% and 30.56 kg.ha-1, respectively) at the control level of vermicompost.
    Keywords: Oil, silybin, silymarin, oil yield, Organic fertilizer
  • A.A. Hatamnia * Pages 95-105
    Thymbra spicata L. (from Lamiaceae family) is distributed in large areas of Iran. In this study, the amount of total phenols and flavonoids, antioxidant activity, and percentage and essential oil composition in different ecotypes of this species from three different regions in Ilam province was evaluated. The results showed that total phenols and flavonoids content was correlated with antioxidant activity positively and significantly, so that plant essential oil from Manesht Mountain with high phenols (8.6 mg gallic acid per g dry weight) and flavonoids (0.30 mg quercetin per g dry weight) content had the highest antioxidant activity, too. The main essential oil compound of the plant from regions with different ecological conditions was thymol (22.6-40.7%). Carvacrol, p-cymene, and γ-terpinene were the other main essential oil compounds of T. spicata from different regions. The results showed that the plant sample from Kaveran region and Manesht Mountain had the highest (2.4%) and lowest (1.4%) essential oil content, respectively. Overall, based on the results of the present study, it could be suggested that the essential oil percentage and composition of T. spicata depended not only to the genetic factors, but also to the ecological factors such as altitude, average annual temperature, and annual rainfall.
    Keywords: Thymbra Spicata L, Antioxidant, essential oil, Thymol, Carvacrol
  • M. Rigi *, M. Valizadeh Pages 106-121
    Withania coagulans (Stocks) Dunal from solanaceae family is a multi-purpose species that is distributed in Iran only in limited areas of natural habitats in Sistan and Baluchestan province. Different organs of this plant have antioxidant, antimicrobial, and anti-tumor biological effects. To investigate the effects of humic acid and titanium dioxide nanoparticles on the amount of phytochemical compounds and some growth parameters of this species, a pot factorial experiment was performed based on a randomized complete design with three replications. Experimental factors included humic acid at four levels (H0: 0, H1: 10, and H2: 30 g.kg-1 soil) and titanium dioxide nanoparticles at three levels (T0: 0, T1: 45, and T2: 90 mg.l-1). The results showed that the H2T2 treatment increased fresh weight, dry weight, number of lateral branches, height, phosphorus, potassium, and relative water content compared to the control, significantly. Increasing humic acid up to 30 g decreased the phenols content from 48.59 in H0 to 39.88 mg.g-1 fresh weight in H2. In T2, the phenols content increased by 2.37% compared to T0, which had a significant difference with the other treatments. Also, a similar trend was observed for the parameters like total flavonoids and proline. But increasing humic acid up to 30 g increased the amount of chlorophyll fluorescence by 70.79% compared to the control. Overall, the results indicated that the interaction of humic acid and titanium dioxide nanoparticles could improve the growth and plant yield parameters.
    Keywords: humic acid, Withania coagulans (Stocks) Dunal, Phenolic content, yield, Titanium dioxide
  • Gh.R. Pourshaban Kateshali, Gh.A. Akbari *, I. Alahdadi, E. Soltani Pages 122-137

    To evaluate the plant adaptation and effects of irrigation cycles and NPK elements on growth and yield parameters of Zingiber officinale R., a split-plot experiment was conducted as a randomized complete block design with nine treatments and three replications in two regions including Pakdasht (Tehran province) and Lahijan (Gilan province) in 2021. The experimental factors included irrigation cycle at three levels (4 (V1), 6 (V2), and 8 (V3) days) as the main factor and NPK elements at three levels (N300P100K200 (F1), N350P150K250 (F2), and N250P50K150 (F3) (kg.ha-1)) as the sub-factor. The results showed that the irrigation×NPK effects was significant on plant height, number of leaves per plant, leaf area, number of branches per plant, leaf area index, fresh and rhizome dry weight, and rhizome yield at the 1% probability level and on stem diameter at the 5% probability level in Pakdasht region. The V1F2 treatment was the best one in this region. In Lahijan region, the irrigation×NPK effects was significant on number of leaves per plant and rhizome yield at the 1% probability level and on plant height and stem diameter at the 5% probability level. The best result in Lahijan was obtained in the V1F2 treatment. Also, in terms of leaf area, number of branches per plant, and leaf area index, V1 and F2 was the best treatments in Lahijan. Fresh and rhizome dry weight had the best results in the V2 and F2 treatments. Overall, the studied traits in Lahijan climate were superior to Pakdasht climate and every 4 days irrigation for Pakdasht and every 6 days for Lahijan had the best results.

    Keywords: Water use efficiency, chemical fertilizer, Rhizome yield, Aromatic plants, Medicinal plants
  • Z. Jamshidiyan, F. Talat * Pages 138-151
    Coriander (Coriandrum sativum L.) is one of the widely used medicinal plants. Seeds of this plant are heart-strengthening, invigorating, and toothache painkiller and cure bloody diarrhea and typhoid. Due to the tiny seeds, it needs to be cultivated at low depth of soil for successful establishment. Therefore, it is necessary to use the right method for its cultivation. In the present study, to improve the uniformity in seed germination and increase growth rate and coriander yield, three experiments were conducted as a randomized complete block design (field test) and a completely randomized design (laboratory and greenhouse tests). In the laboratory test, indole-3-acetic acid and humic acid and in the field test, indole-3-acetic acid, humic acid, gibberellin, and zinc improved coriander yield. Also, humic acid pretreatment reduced harmful fatty acids such as myristic acid and palmitic acid, phosphorus pretreatment increased total fat amount, and indole-3-acetic acid increased essential oil content compared to the control. In the greenhouse test, folic acid improved plant yield. Stepwise regression analysis indicated inclusion of seven properties in the predictive model with a determination coefficient of 0.97. Based on the traits correlation results, secondary vigor, root fresh or dry weight, and root diameter were consistent with total dry weight as a dependent trait (significant at the 1% probability level). Overall, coriander seed priming improved the biological functions of seeds, including germination and establishment, by affecting the metabolic, biochemical, and enzymatic status of the seeds. The present results showed that seed priming is a key technology to improve plant yield.
    Keywords: Fatty acid, pre-treatment, Germination Properties, Medicinal plants
  • Fereshteh Heidargholinezhad *, Y. Hamidoghli, V. Ghasemiomran, P. Biparva Pages 152-162
    Centella asiatica (L.) Urban, a medicinal plant from Apiaceae family, is known as an endangered species in Iran. This plant has many therapeutic properties, including memory enhancement, anticancer, and treating skin diseases and has also high antioxidant activities. Plant cell and tissue culture is an important tool in basic studies and has commercial applications. Tissue culture method can be used to breed medicinal plants or change the amount of secondary metabolites. Due to the high value of C. asiatica, in vitro cultivation can be used to produce more of this plant. Optimizing tissue culture is useful for conducting the applied researches and metabolic engineering of different secondary metabolites biosynthetic pathways. The present study was aimed at achieving a suitable protocol for in vitro propagation and determining the appropriate concentrations of growth regulators for micropropagation of this valuable species. The interaction of BAP (0, 1, 2, and 3 mg.l-1) and IBA (0, 0.5, and 1 mg.l-1) was investigated on proliferation of nodal explants in MS medium. Then, rooting of the propagated explants was evaluated using IBA and NAA. The results showed that MS with 2 mg.l-1 BAP and 1 mg.l-1 IBA and MS with 1 mg.l-1 IBA were the best media for proliferation and rooting, respectively.
    Keywords: Centella asiatica (L.) Urban, Auxin, Tissue culture, cytokinin, Micropropagation