فهرست مطالب

پژوهش در نظام های آموزشی - پیاپی 58 (پاییز 1401)

فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی
پیاپی 58 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هاجرالسادات قاسمی، صغری ابراهیمی قوام*، فریبرز درتاج، نورعلی فرخی صفحات 5-19
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی فرزندپروری مبتنی بر کارکردهای اجرایی بر انعطاف‏پذیری شناختی و کنترل بازداری کودکان پیش‏دبستان انجام شد. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش‏آزمون- پس‏آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل حدودا 8400 مادر دارای پسر 4-6 سال بود که فرزندان خود را در سال تحصیلی 1401-1400 در مراکز پیش‏دبستان یکی از مناطق بیست و دوگانه تهران ثبت‏نام کرده بودند. نمونه‏گیری به‏صورت خوشه‏ای چندمرحله‏ای انجام گرفت و با توجه به معیارهای ورود و خروج پژوهش 32 نفر انتخاب شدند و به‏طور تصادفی در دو گروه 16 نفره آزمایش و کنترل، قرار گرفتند. برای گردآوری داده‏ها از پرسشنامه ابعاد و سبک‏های فرزندپروری (PSDQ) (Robinson et al., 1995) و سیاهه رتبه‏بندی رفتاری کنش‏های اجرایی کودکان پیش‏دبستان (BRIEF-P) (Gioia et al., 2003) استفاده شد. بسته فرزندپروری مبتنی بر کارکردهای اجرایی (قاسمی و همکاران، 1401) برای گروه آزمایش در هشت جلسه 70 دقیقه‏ای اجرا شد. تجزیه‏وتحلیل داده‏ها از طریق آمار توصیفی و آزمون‏های آماری تحلیل واریانس با اندازه‏گیری مکرر، آزمون بنفرونی صورت گرفت. نتایج نشان داد بین میانگین نمره انعطاف‏پذیری شناختی و کنترل بازداری کودک، در مرحله پیش‏آزمون با پس‏آزمون (01/0>p) و مرحله پیش‏آزمون با پیگیری (01/0>p)، تفاوت معنادار وجود دارد. همچنین نتایج آزمون بنفرونی برای نمرات در سه مرحله اندازه‏گیری نشان داد ثبات در نتایج وجود دارد؛ بنابراین اگر والدین در معرض این مداخله فرزندپروری قرار گیرند، انتظار می‏رود انعطاف‏پذیری شناختی و کنترل بازداری فرزندانشان ارتقاء پیدا کند.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، برنامه فرزندپروری مبتنی بر کارکردهای اجرایی، کارکردهای اجرایی، کنترل بازداری
  • اسماعیل رحمانی، سیروس قنبری* صفحات 20-34
    هدف پژوهش بررسی نقش رهبری زهرآگین مدیران در ایجاد ترومای سازمانی با میانجی‏گری رفتار منافقانه معلمان بود. روش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه پژوهش دبیران مدارس متوسطه استان خوزستان در سال 1399 به تعداد 16750 نفر بودند، از این جامعه بر مبنای فرمول کوکران نمونه‏ای به حجم 407 نفر با روش نمونه‏گیری تصادفی طبقه‏ای انتخاب شد. جمع‏آوری داده‏ها از پرسشنامه‏های؛ رهبری زهرآگین (Schmidt, 2008)، ترومای سازمانی (Vivian & Hormann, 2015) و رفتار منافقانه (هادوی‏نژاد، 1390) استفاده شد. تحلیل داده‏ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و مدل‏سازی معادلات ساختاری انجام شد. یافته‏ها نشان داد که رهبری‏ زهرآگین ‏مدیران دارای اثر مثبت و معنی‏دار بر ترومای سازمانی و رفتار منافقانه در دبیران مدارس متوسطه بود. همچنین رفتار منافقانه دارای اثر مثبت و معنی‏دار بر ترومای سازمانی در دبیران مدارس متوسطه بود (05/0 p≤). به‏علاوه، رهبری‏ زهرآگین ‏مدیران به‏واسطه رفتار منافقانه دارای اثر غیرمستقیم، مثبت و معنی‏دار بر ترومای سازمانی در دبیران مدارس متوسطه بود (05/0 P≤). به‏طوری‏که رهبری‏ زهرآگین ‏مدیران و رفتار منافقانه 55 درصد از تغییرات ترومای سازمانی در دبیران مدارس متوسطه را تبیین ‏کردند. به نظر می‏رسد رفتار منافقانه در دبیران مدارس متوسطه در رابطه‏ی رهبری‏ زهرآگین ‏مدیران و ایجاد ترومای سازمانی نقش واسطه‏ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: ترومای سازمانی، رهبری زهرآگین، رفتار منافقانه
  • فاطمه شاه کرمی، فرح نادری*، سعید بختیارپور صفحات 35-46
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش میانجی‏گری سازگاری تحصیلی در رابطه بین خودتفسیری و بهره هوشی با عملکرد کنکور در دانشجویان بود. در این مطالعه توصیفی همبستگی، جامعه آماری را کلیه دانشجویان دختر و پسر سال اول کارشناسی زیرگروه تجربی ورودی مهرماه دانشگاه‏های دولتی شهر خرم‏آباد (دانشگاه لرستان و علوم پزشکی) در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند که به روش نمونه‏گیری در دسترس تعداد 300 نفر به‏عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت ارزیابی عملکرد دانشجویان در کنکور، از میانگین درصدهای کسب‏شده در دروس کنکور سال 1399-1400 و از پرسش‏نامه‏های خود تفسیری Hardin و همکاران (2004)، آزمون بهره هوشی ریون بزرگ‏سالان و سازگاری تحصیلی Anderson و همکاران (2016) استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد تمامی مسیرهای مستقیم به‏جز مسیر بهره هوشی به عملکرد کنکور معنادار شدند. هم‏چنین، مسیرهای غیرمستقیم خودتفسیری با عملکرد کنکور با نقش میانجی‏گری سازگاری تحصیلی و نیز رابطه بهره هوشی با عملکرد کنکور با نقش میانجی‏گری سازگاری تحصیلی معنادار شدند. بر اساس نتایج این پژوهش، الگوی پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است و گام مهمی در جهت شناخت عوامل موثر بر عملکرد کنکور دانشجویان محسوب می‏شود.
    کلیدواژگان: بهره هوشی، خودتفسیری، سازگاری تحصیلی، عملکرد کنکور
  • فیروز شکارچی، صادق ملکی آوارسین*، شهرام رنجدوست صفحات 47-60
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه موانع و راهکارهای ارتباطی موجود در برنامه درسی کاردانش با صنعت صورت گرفته است. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع پدیدارشناسی بود. روش گردآوری داده‏ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته تا اشباع داده‏ها با 9 نفر از اساتید دانشگاه و معلمان و دبیران آموزش‏وپرورش شهرستان خوی در سال 1399-1398 که به‏صورت هدفمند از قبل انتخاب شده بودند انجام شد. مصاحبه‏های ضبط‏شده به روش هفت مرحله‏ای کلایزی مورد تجزیه‏وتحلیل قرار گرفتند. تحلیل داده‏ها در این پژوهش نشان داد که موانع برنامه درسی کاردانش با صنعت شامل چهار مضمون عبارت‏اند از: مشکلات فرهنگی و ارزشی، مشکلات ساختاری و ارتباطی، مشکلات امکانات و منابع، مشکلات آموزشی و محتوای درسی. راهکارهای ارتباطی برنامه درسی کاردانش با صنعت شامل سه مضمون بهبود آموزش‏های مهارتی صنعت، بهبود ساختار سازمانی و بهبود ارتباط مدارس و صنعت، بهبود امکانات مدارس و انگیزه لازم یادگیرندگان و دانش‏آموزان بود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، پدیدارشناسی، صنعت، کاردانش
  • محبوبه البرزی*، فریبا خوشبخت، افسانه احمدی فری ابادی صفحات 61-74
    هدف پژوهش حاضر شناخت دیدگاه معلمان در خصوص راهکارهای ایجاد احساس تعلق اجتماعی و انگیزه یادگیری در دانش آموزان در آموزش مجازی بود. پژوهش در رویکرد کیفی با روش تحلیل محتوای مضامین انجام گرفت. مشارکت کنندگان پژوهش(16 نفر) با رویکرد نمونه گیری هدفمند با در نظر گرفتن معیار اشباع نظری، انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. درارتباط با احساس تعلق اجتماعی، برمبنای تحلیل های انجام شده، یک مضمون فراگیر با عنوان پیوند اجتماعی؛ 3مضمون سازمان دهنده شامل (تقویت روابط اجتماعی، روابط دوستانه و انجام فعالیت های جمعی) و 14 مضمون پایه(افزایش نقش معلم بعنوان میانجی گری بین دانش آموزان، گفتگوی سازنده در قالب گروه های مشترک و...) شناسایی گردید. همچنین در خصوص مفهوم انگیزه یادگیری نیز نتایج تحلیل ها حاکی از یک مضمون فراگیر(بهبود عوامل مدرسه ای و بهبود عوامل خانوادگی) ؛6 مضمون سازمان دهنده(ارتقاء امکانات و زیر ساخت های آموزش مجازی، ارتقاء شایستگی ها و توانمندی های معلمان، تقویت تعاملات اجتماعی، ارتقاء دانش تعلیم و تربیتی، نظارت و پیگیری، بهبود سواد دیجیتالی والدین) و 24 مضامین پایه(ارتقاء امکان استفاده از اینترنت، عدالت در بهره مندی از سرعت نت و...) بود.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، احساس تعلق اجتماعی، انگیزه یادگیری
  • زهرا ثابت جهرمی، خدیجه ابوالمعالی*، علی حسینی خواه، مهرداد ثابت، کیانوش هاشمیان صفحات 75-88
    هدف از پژوهش حاضر تدوین و اعتبارسنجی راهنمای آموزش علوم اول ابتدایی بر مبنای ابزارهای شناختی نظریه آموزش مبتنی بر تخیل بود. روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی بود. جامعه پژوهش دربرگیرندهی کتاب درسی و راهنمای معلم علوم و فیلم فندق مربوط به درس علوم پایه اول ابتدایی و منابع، مقالات و کتب چاپی و دیجیتالی مرتبط با ابزارهای شناختی نظریه مبتنی بر تخیل بود. روش نمونه گیری هدفمند بود و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از تحلیل مضمون استفاده شد. بر اساس کدگذاری باز و محوری، 3 مقوله اساسی و 7 زیر مقوله مرتبط با فصل آب علوم اول ابتدایی و 10 مقوله مرتبط با موضوع ابزارهای شناختی به دست آمد و راهنمای آموزشی علوم اول ابتدایی مبتنی بر ابزارهای شناختی نظریه آموزش مبتنی بر تخیل تدوین گردید. جهت اعتبارسنجی راهنمای تدوین شده، این راهنما در اختیار متخصصان قرار گرفته و نظرات و اصلاحات آن ها به روش دلفی جمع آوری شد و در راهنما اعمال گردید. روایی محتوای راهنمای تدوین شده با استفاده از شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا بررسی گردید. این راهنما که مورد تایید متخصصان قرار گرفته است، برای نخستین بار در کشور تدوین شده و می تواند مورداستفاده معلمان اول ابتدایی قرار بگیرد. همچنین می تواند به عنوان الگویی برای استفاده معلمان و مربیان برای آموزش هر نوع محتوایی در بخش های مرتبط با آموزش کودکان مانند مدارس و مهدکودک ها به کار آید.
    کلیدواژگان: ابزار شناختی، اعتبار سنجی، راهنمای آموزشی، درس علوم
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، علی قره داغی، صمد ناجی صفحات 89-101

    هدف پژوهش حاضر، مطالعه و بررسی برنامه های پیشگیری هیجان محور در بافت مدرسه به صورت مطالعه مروری نظامند بود. از طریق پژوهش مروری نظامند و با استفاده از کلیدواژه های تخصصی برنامه های پیشگیری محور، مدرسه محور، برنامه های هیجان محور، برنامه های پیشگیرانه هیجان محور، یادگیری اجتماعی-هیجانی مدرسه محور در پایگاه های اطلاعاتی تخصصی PubMed، Springer، Scopus، ProQuest، Elsevier، Science direct، Google Scholar، از سال های 1990 الی 2022 یافته ها و اطلاعات مورد نظر جهت دستیابی به هدف پژوهش مورد واکاوی قرار گرفت. برای شناسایی و پوشش بیشتر مقالات منتشر شده بعد از جستجوی پایگاه های اطلاعاتی، تعدادی مجلات معتبر نیز به صورت دستی(Hand Searching) مورد جستجو قرار گرفت. از طریق الگوی پریسما یافته های پژوهشی مرتبط با متغیرهای برنامه های پیشگیرانه هیجان محور در مدرسه مورد تحلیل قرار گرفت. داده های بازیابی شده برای انجام تجزیه و تحلیل وارد نرم افزارشد و خوشه های شبکه هم رخدادی تولید شد. پس از شناسایی، تعدادی از مقالات بعد از بررسی عنوان و چکیده از روند پژوهش کنار گذاشته شدند. در نهایت تعدادی از مقالات به لحاظ ارتباط موضوع پژوهش به عنوان جامعه نهایی پژوهش انتخاب شدند. در تمام مطالعات، برنامه های یادگیری اجتماعی-هیجانی به عنوان مداخله پیشگیرانه در سطوح کلی مدرسه مورد استفاده قرار گرفته است. براساس نتایج مطالعه مروری حاضر، برنامه های یادگیری هیجانی مدرسه محور، ضمن آموزش مستقیم مهارت ها، دانش آموزان را برای مقابله با بد تنظیمی هیجان و راهبردهای مقابله ای موثر مجهز می سازند. در نتیجه استفاده از برنامه های هیجان مدار در مدارس ابتدایی، پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: برنامه پیشگیری هیجان مدار، برنامه های مدرسه محور، یادگیری اجتماعی-هیجانی
  • مریم ابراهیمی زرندی، حمدالله منظری توکلی*، علیرضا منظری توکلی صفحات 102-113
    آموزش یکی از اساسی ترین نیازهای بشر است و توانایی حل مساله نیز از الزامات ادامه زندگی است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه دانش محتوایی معلم بر ارتقا توانایی حل مساله دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر کرمان انجام پذیرفته است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا در حوزه تحقیقات توصیفی همبستگی است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر کرمان در سال 99-1398 بودند که بنابرآمار اداره کل آموزش و پرورش استان کرمان تعدادشان برابر با 7720 نفر بود. براساس جدول گرجسی-مورگان، 370 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای دو مرحله ای به عنوان نمونه برای مطالعه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه مهارت حل مسیله کسیدی و لانگ (1996) و پرسشنامه استانداردهای حرفه ای معلمان دانشگاه آیداهو (2000)استفاده شد. تحلیل نتایج با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره در قالب نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که دانش محتوایی معلمان با مولفه های سبک حل مساله خلاقیت، اعتماد در حل مساله، سبک گرایش، درماندگی در حل مساله، مهارگری حل مساله رابطه ی مثبت و معنی داری(p≤0/05) وجود دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که معلم و توانایی وی با ارتقا توانایی سطح مساله مرتبط می باشد.
    کلیدواژگان: توانایی حل مساله، نقش معلم، دانش محتوایی، دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه
  • مجتبی حقانی، آتوسا کلانتر هرمزی*، مهدی زارع بهرام آبادی، حسین سلیمی صفحات 114-128
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهبردهای موثر جهت طرحریزی فرایند رشد مسیر شغلی دانش آموزان با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد. جمعیت مورد مطالعه، اسناد و متون چاپ شده، اعم از کتب و مقالات مرتبط با رشد مسیر شغلی دانش آموزان در بازه زمانی بین سالهای 1390 تا 1400 بودند. با توجه به ملاک های موردنظر، تعداد 21 مورد (7 کتاب و 14 مقاله) با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها پس از جمع آوری، با استفاده از روش تحلیل مضمون 6 مرحله ای براون و کلارک (2012) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. براساس محتوای کتب و مقالات، 1 مضمون فراگیر با عنوان «بسترهای اکتشافی و تجربه ای»؛ 6 مضمون سازمان دهنده شامل «مکاشفه شخصی، مکاشفه شغلی، طرحریزی شغلی، آموزش و مهارت افزایی، برنامه های مرتبط با شغل در مدرسه؛ و اقدامات ملی» و 291 مضمون پایه بدست آمد. با توجه به مضامین شناسایی شده، طرحریزی رشد مسیر شغلی دانش آموزان در قالب یک فرایند رشدی پیشرونده، جهت انتقال موفقیت آمیز از مدرسه به دنیای کار ضروری است.
    کلیدواژگان: رشد شغلی، طرحریزی شغلی، دانش آموزان، راهبردها، تحلیل مضمون
  • آسیه ضیاءنژاد شیرازی، مریم کوروش نیا*، نادره سهرابی، حسین بقولی صفحات 129-141
    آزمون بین المللی تیمز علوم یکی از مهم‏ترین مطالعات تطبیقی است که به ارزشیابی وضعیت آموزش ریاضیات و علوم می‏پردازد. در چند دهه گذشته دانش‏آموزان ایرانی عملکردی ضعیف داشته‏اند. از این رو، هدف از این پژوهش تفکیک دانش‎‎آموزان موفق از ناموفق در آزمون تیمز براساس عوامل فردی است تا به بررسی این مورد پرداخته شود که چه عوامل فردی می‏تواند زمینه‏ساز موفقیت افراد در این ارزشیابی شود. روش انجام این پژوهش از نوع همبستگی در قالب معادله افتراقی است. جامعه آماری کل مدارس شرکت کننده در تیمز 2019 می‎باشد. نمونه آماری دانش‎آموزان کلاس چهارم ایرانی شرکت کننده می‎باشد. روش نمونه‎گیری خوشه‏ای دو مرحله ای طبقه‎بندی شده منظم بوده که در آزمون تیمز 2019 اجرا شده است. ابزار جمع‎آوری اطلاعات، سوالات آزمون بین‎المللی تیمز 2019، پرسشنامه‏های خانواده، دانش‏آموز، مدیر و آموزگار می‏باشد که توسط انجمن بین المللی ارزشیابی پیشرفت تحصیلی (IEA) در سال 2019 انتشار یافته است. برای تجزیه و تحلیل داده‎ها از روش تحلیل افتراقی استفاده شد.یافته‏ها نشان داد تعداد کتاب با ضریب تفکیکی 630/0، علوم در مدرسه با ضریب تفکیکی 462/0، دارایی با ضریب تفکیکی 261/0، جنسیت با ضریب تفکیکی 231/0 و ریاضی در مدرسه با ضریب تفکیکی 212/0 بیشترین تاثیر را در تفکیک گروه دانش آموزان موفق از ناموفق براساس مولفه‎های فردی دارند. بنابراین داشتن کتاب‏های درسی موثر، ارایه مطالب به شکل کاربردی و یادگیری کاربردی دانش‏آموزان و وضعیت اقتصادی و دارایی جزء عوامل فردی تاثیرگذار برای رسیدن به موفقیت در آزمون تیمز است.
    کلیدواژگان: آزمون تیمز 2019، آزمون ریاضی، آزمون علوم، عملکرد تحصیلی، عوامل فردی
|
  • Hajar Alsadat Ghasemi, Soghra Ebrahimi Ghavam *, Fariborz Dortaj, . Noor Ali Farrokhi Pages 5-19
    this study was done to determine the effectiveness of executive function based parenting education program on cognitive flexibility and inhibitory control of preschool children. The research was a quasi–experimental study with a pretest–posttest–follow–up and a control group design. The statistical population consisted of approximately 8400 mothers with sons aged 4-6 years who had registered their children in the preschool centers of one of the twenty-two districts of Tehran in the academic year of 2021-2022. Cluster Multi-stage sampling was done and according to the entry and exit criteria of the study, 32 people were selected and randomly divided into two experimental and control groups of 16. To collect data, The Parenting Styles and Dimensions Questionnaire (PSDQ) (Robinson et al., 1995) and the Behavior Rating Inventory of Executive Function Preschool Version (BRIEF-P)(Gioia et al., 2003) were used. The executive function based parenting package(Ghasemi et al., 1401) for the experimental group was implemented in eight 70-minute sessions. The obtained data were analyzed using descriptive statistics, as well as inferential statistics, such as repeated–measures Analysis of Variance (ANOVA) and Bonferroni post–hoc test using SPSS18. The results showed that there is a significant difference between the average score of the child's cognitive flexibility and inhibitory control in the pre-test stage with the post-test (p<0.01) and the pre-test stage with the follow-up (p<0.01). Also, the results of the Benferroni test for grades in three stages of measurement showed that there is stability in the results. Therefore, if parents are exposed to this parenting intervention, it is expected that their children's cognitive flexibility and inhibitory control will improve.
    Keywords: Executive Functions, cognitive flexibility, inhibittory control, executive function based parenting program
  • Esmaeil Rahmani, Siroos Ghanbari * Pages 20-34
    The aim of this study was to investigate the effect of Toxic leadership of principals on organizational trauma mediated by the hypocritical behavior of teachers. The research method was descriptive and correlational. The study population consisted of 16750 teachers all secondary school in Khuzestan province in 2021.Which was people from this population based on Cochran's formula a sample of 407 people was selected by stratified random sampling. To collect data were used Poison Leadership Questionnaire (Schmidt, 2008), Organizational Trauma Questionnaire (Vivian & Horman, 2015) and Hypocritical Behavior Questionnaire (Hadavi Nejad, 2011). Data were analyzed using pearson correlation coefficient and structural equation modeling. The results of the path analysis showed that the toxic leadership of managers had a positive and significant effect on organizational trauma and hypocritical behavior in secondary school teachers. Hypocritical behavior had a positive and significant effect on organizational trauma in secondary school teachers (p≤0.05). In addition, the toxic leadership of principals through hypocritical behavior had an indirect, positive and significant effect on organizational trauma in secondary school teachers (p≤0.05). So that the toxic leadership of managers and hypocritical behavior explained 55% of the changes in organizational trauma among secondary school teachers. It seems that the hypocritical behavior of secondary school teachers plays a mediating role in the relationship between managers' poisonous leadership and creating organizational trauma.
    Keywords: Toxic Leadership, organizational trauma, Hypocritical Behavior
  • Fatemeh Shahkarami, Farah Naderi *, Saeed Bakhtiarpoor _ Pages 35-46
    The purpose of this study was to investigating the mediating role of academic adjustment in the relationship between self- construal and IQ with entrance exam performance in students. In this descriptive correlational study, the statistical population consisted of all first year male and female undergraduate students in the experimental subgroup of October entrance of Khorramabad State Universities (Lorestan University and Medical Sciences) in the academic year 2021-2022. 300 people were selected as a sample. To evaluate the performance of students in the entrance exam, from the average percentages obtained in the entrance exam courses in 2019-2020, from the level score of students in the entrance exam and from a questionnaire Self- construal of Hardin, Leong & Bhagwat (2004), Adult Raven IQ test & Academic adjustment of Anderson, Guan & Koc (2016) were used for data collection in this study. The proposed model was evaluated using a path analysis. The results showed that all of the direct paths, except IQ path whit entrance exam performance, were significant. Also indirect pathways were significant IQ and self- construal with entrance exam performance with mediating role of academic adjustment and also, self- construal with entrance exam performance with mediating role of academic adjustment. Based on the results of this study, the proposed model has a good fit and is an important step in identifying the factors affecting students' entrance exam performance.
    Keywords: entrance exam performance, IQ, self- construal & academic adjustment
  • Firoz Shekarchi, Sadegh Maleki Avarsin *, Shahram Ranjdoost Pages 47-60
    The purpose of this study was to phenomenological study of the barriers and strategies presented in communicating with industry in work-knowledge curriculum. The methodology of this research was qualitative and phenomenological type. Semi-structured interviews were conducted with 9 teachers of University and schools in Khoy town during 2019-2020 who were selected purposefully. Recorded interviews were recorded in written form and analyzed in a seven-stage Colaizzi method. An analysis showed the barriers for communicating with industry included 4 components: cultural and value problems, structural and communication problems, facilities and resource problems, Instructional and lesson Content problems, strategies for communicating with industry included three components: improvement of industrial skills instruction, improvement of organizational structure and communication schools and industry, improvement of schools' facilities and motivation of learners.
    Keywords: Phenomenology, Curriculum, work-knowledge, Industry
  • Mahboobeh Alborzi *, Fariba Khoshbakht, Afsaneh Ahmadi Freabadi Pages 61-74
    The main purpose of this paper is to identify teachers' views on strategies to maintain a sense of community and learning motivation. In the present research method, qualitative content analysis has been used. The research participants were selected by purposive sampling approach Data collection method was semi-structured interview Content analysis method was used to analyze the data. In this regard, based on the topics obtained from teachers 'interviews on ways to maintain a sense of community in virtual education, teachers' views on a key component, improving social ties and three organizational components (strengthening social relationships, friendly relations and activities And 14 basic topics (increasing the role of the teacher as a mediator between students, constructive dialogue in the form of joint groups, timely and appropriate feedback, the possibility of making video calls, Creating respect and value for students' personalities, Encourage students to be friends, Forming groups for joint activities, Mind and group games, exams and evaluations by students themselves, building trust between students, creating competition, creating responsibility and commitment to each other, reading books and stories.) were also summarized. Also, teachers' views on motivation strategies Learning about 2 comprehensive components, improving school factors and improving family factors and 6 organizing components (upgrading virtual education facilities and infrastructures, upgrading teachers' competencies and capabilities, strengthening social interactions, upgrading educational knowledge, monitoring and follow-up , Improving the digital literacy of parents) and 24 basic themes
    Keywords: virtual education, sense of community, learning motivation
  • Zahra Sabet Jahromi, Khadijeh Abolmaali *, Ali Hosainikhah, Mehrdad Sabet, Kianoosh Hashemian Pages 75-88
    The purpose of this study is to develop and validate a teacher’s guide of 1st grade science subject-matter based on cognitive tools of imaginative education theory. The research method was qualitative content analysis. The research community included the textbooks and guide of the science teacher and related to the first primary sciences and resources, articles, and digital books associated with cognitive tools of imaginative education theory. The sampling method was purposive and thematic analysis was used to analyze the data. Based on open and axial coding,, 3 basic categories and 7 subcategories related to the water chapter of the first elementary sciences and 10 categories were obtained related to the subject of cognitive tools of imaginative education theory. The first primary science education guide was developed based on the cognitive tools of the imaginative education theory. In order to validate the developed guide, this guide was provided to the experts and their opinions and corrections were collected by Delphi method and applied in the guide. the content validity of the developed guide was investigated using the content validity index and content validity ratio. This guide, which has been approved by experts, has been compiled for the first time in the country and can be used by first grade teachers. It can also be used as a model for teachers and educators to use to teach any content in areas related to children's education such as schools and kindergartens.
    Keywords: cognitive tools, educational guide, science lesson, Validation
  • Shahrooz Nemati *, Rahim Badri Gargari, Ali Gharadaghi, Samad Naji Pages 89-101

    The current study's objective was to examine and assess emotion-based preventive programs in the setting of schools using a systematic review methodology. By conducting a systematic assessment of the literature and searching specialist databases using the terms "school-oriented social-emotional learning," "prevention-oriented programs," "emotion-based programs," and "emotion-based preventative programs." To accomplish the research's objective, data from PubMed, Springer, Scopus, ProQuest, Elsevier, Science Direct, and Google Scholar from 1990 to 2022 were evaluated. After examining the databases, a number of reputable journals were manually searched to find and review more published publications (Hand Searching). The variables of emotion-based preventative programs were examined in the setting of the school in the research results connected to the Prisma model. Co-occurrence network clusters were created once the recovered data were entered into the analysis program for the software. Following identification, a number of papers were disqualified from further consideration after receiving their titles and abstracts reviewed. In the end, a handful of papers were selected as the final population of research based on their applicability to the study's subject. Programs for social and emotional learning have been applied as preventive treatments at the whole-school level in all studies. Based on the findings of this analysis, school-based emotional learning programs give kids the tools they need to deal with emotional dysregulation and develop effective coping mechanisms while also teaching children specific skills. As a result, it has been suggested that excitement-focused programs be used in elementary schools.

    Keywords: Emotion-based Prevention Program (EBP), Social-Emotional Learning (SEL), School-based Programs (SBP)
  • Maryam Ebrahimi Zarandi, Hamdollah Manzary Tavakoli *, Alireza Manzari Tavakoli Pages 102-113
    Education is one of the most basic human needs, and the ability to solve problems is one of the requirements of continuing life. The aim of the present study is to investigate the relationship between teacher's content knowledge and the improvement of problem-solving ability of female students of the second year of high school in Kerman city. The current research is applied in terms of purpose and in terms of implementation method in the field of correlational descriptive research. The statistical population of the research included all female students of the second year of high school in Kerman city in 2018-2019, according to the statistics of the General Department of Education of Kerman province, their number was equal to 7720 people. Based on the Georgesi-Morgan table, 370 students were selected as a sample for the study using a two-stage cluster random sampling method. Cassidy and Long's (1996) problem-solving skills questionnaire and Idaho University teachers' professional standards questionnaire (2000) were used to collect information. The results were analyzed using Pearson's correlation and multivariate regression in SPSS version 22 software. The findings of the research showed that there is a positive and significant relationship (p≤0.05) with the content knowledge of teachers with the components of creative problem-solving style, confidence in problem solving, tendency style, helplessness in problem-solving, problem-solving inhibition. Therefore, it can be concluded that the teacher and his ability are related to improving the ability of the problem level.
    Keywords: Problem Solving Ability, teacher role, Content Knowledge, Female High School Students
  • Mojtaba Haghani Zemeydani, Atoosa Kalantar Hormozi *, Mahdi Zare Bahramabadi, Hosein Salimi Bajestani Pages 114-128
    The current research was conducted with the aim of identifying effective strategies of planning the students' career development process, by using thematic analysis method. The studied population was documents and published texts, including books and articles related to the students' career development in the period between 2011 and 2021. According to the desired criteria, 21 items (7 books and 14 articles) were selected as samples using the purposeful sampling method. After collecting the data, they were analyzed using the 6-step thematic analysis method of Braun and Clark (2012). Based on the content of books and articles, 1 comprehensive theme entitled "exploratory and experimental contexts "; 6 themes of the organizer include " self-exploration, career exploration, career planning, education and skill enhancement, Career-related programs in school; and national actions" and 291 basic themes were obtained. According to the identified themes, it is necessary to planning the students' career development process in the form of a progressive developmental process, for a successful transition from school to the world of work.
    Keywords: Career Development, Career planning, Students, Strategies, Thematic Analysis
  • Asieh Zianejad Shirazi, Maryam Kouroshnia *, Nadere Sohrabi, Hossein Bagholi Pages 129-141
    TIMSS is one of the most important comparative studies that assess the status of mathematics and science education. In the past few decades, Iranian students have performed poorly. Therefore, the purpose of this study is to differentiate successful students from unsuccessful based on individual factors to investigate what individual factors can be the basis for the success of individuals in this evaluation. The method of this research is correlational in the form of differential equation. The statistical population is all schools participating in the TIMSS 2019 exam. The sampling method is regular two- stage cluster sampling method that was performed in the TIMSS 2019 exam. The data collection tool in this study is the questions of the 2019 TIMSS Questionnaire for family, student, principal and teacher, which was published by the International Association for the Evaluation of Academic Achievement in 2019. Differential analysis method was used to analyze the data. The findings of this study showed that the number of books with a resolution of 0.630, science in school with a resolution of 0.462, assets with a resolution of 0.261, gender with a resolution of 0.231 and mathematics in school with a resolution of 0.210 have the greatest impact on the separation of successful students from unsuccessful students based on individual components. Therefore Having effective textbooks, presenting materials in a practical way and students' practical learning, and economic and financial status are among the individual factors influencing the success of the TIMSS and PIRLS test.
    Keywords: TIMSS2019, math, Science, Academic performance, Individual factors