فهرست مطالب

مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی - پیاپی 24 (زمستان 1401)

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 24 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/13
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد شاه محمدی، هادی عارف * صفحات 7-32

    هدف از انجام این تحقیق شناسایی معیارهای عمومی ارزیابی عملکرد کارکنان بر اساس نهج البلاغه است. بدین منظور از روش استقرایی نظریه داده بنیاد استفاده شد. با مطالعه نهج البلاغه واحدهای معنایی مرتبط با معیارهای ارزیابی عملکرد شناسایی و پس از کدگذاری اولیه و کدگذاری متمرکز به عنوان روش تحلیل داده ها و الگوی اولیه ای شناسایی شد. سپس با مبنا قرار دادن نمونه گیری نظری به عنوان روش نمونه گیری تحقیق، به منظور بسط و نهایی سازی الگوی تحقیق، بار دیگر قسمت های مختلفی از نهج البلاغه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. درنهایت از منظر نهج البلاغه، معیارهای عمومی ارزیابی عملکرد کارکنان 16 معیار اصلی شناسایی شد که شامل: 1) استقامت همراه با امیدواری؛ 2) بصیرت؛ 3) پرورش کارکنان؛ 4) جمع گرایی؛ 5) راست گویی؛ 6) سخاوت؛ 7) عدالت در رفتار و تصمیم گیری ها؛ 8) روحیه اجرایی؛ 9) فروتنی؛ 10) قاطعیت؛ 11) قناعت (پرهیز از اشرافی گری)؛ 12) گفتار پسندیده؛ 13) نرم خویی؛ 14) وحدت آفرینی؛ 15) وفاداری؛ 16) ولایت مداری. هریک از این معیارها دارای زیرمعیارهای جزیی تری است که در قسمت یافته ها نمایش داده خواهند شد. نتایج نشان می دهد معیارهای عمومی استخراج شده از نهج البلاغه را در کنار معیارهای تخصصی هر شغل و سازمان می توان مبنای رفتاری ارزیابی عملکرد قرار داد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، نظریه داده بنیاد، نهج البلاغه
  • شهرام مهرآور گیگلو*، مهدی ناظ می اردکانی صفحات 33-60
    هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های توسعه آینده پژوهی در نظام آموزش عالی کشور است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی و با استفاده از روش فراترکیب با رویکرد هفت مرحله ای سندلوسکی و باروسو انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه شامل کلیه تحقیقات و مطالعات فارسی (مقاله، پایان نامه، رساله) چاپ شده در حوزه آینده پژوهی در آموزش عالی در بین سال های 1380 تا 1400 است. در این راستا، کلیدواژه های مرتبط با هدف پژوهش مورد جست وجو قرار گرفت و مقالات و اسناد به دست آمده با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به معیارهای پذیرش مورد بررسی قرار گرفتند که در نهایت 29 پژوهش که از معیارهای ورود به مطالعه برخوردار بودند با استفاده از روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند. بر اساس نتایج تحلیل داده ها برای جمع آوری داده ها 220 کد باز شناسایی شد که در 8 مضمون اصلی و 14 مضمون فرعی دسته بندی شدند که عبارتند از: آموزش (بازنگری برنامه درسی متناسب با نیازهای جامعه؛ به روز کردن و آینده محوری در برنامه درسی؛ روش های تدریس)، کارآفرینی (اقتصادی شدن آموزش عالی؛ دانشگاه کارآفرین)، بین المللی شدن (بین المللی سازی دانشگاه)، فناوری (دسترسی به پایگاه های اطلاعاتی؛ گسترش آموزش های آنلاین)، پژوهش (کاربردی و تجا ری شدن پژوهش؛ هدفمندی پژوهش)، منابع انسانی (توسعه فردی؛ توسعه مهارت های مدیریتی)، ساختاری (ساختار انعطاف پذیر) و سازگاری با محیط  (دانشگاه سازگارشونده). یافته های این پژوهش بینش جدید و ارزشمندی در این زمینه با درک عمیق از ماهیت آن ارایه کرده است که می تواند در توسعه آینده پژوهی در نظام آموزش عالی کشور موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آینده‎پژوهی، فراترکیب
  • علی نوری مطلق*، حمید پارسانیا صفحات 61-94
    در این تحقیق  با روش پژوهش کیفی، مفهوم شناسی، ماهیت، ابعاد و گستره تمدن اسلامی ایرانی انجام شد، الگوی مناسب پیشنهاد و از طریق روش دلفی (23 خبره) و شیوه ی گلوله برفی، طی سه مرحله نتایج حاصل از تحقیق و الگوی پیشنهادی تایید شد. بر اساس این الگو، فرایند تمدن سازی از فرهنگ عمومی آغاز و سپس با معماری نرم، مراحل انسان سازی و جامعه سازی انجام و دو مولفه فرهنگ اسلامی (اهل بیت ع) و فرهنگ ایرانی با استفاده از نفوذ در طی زمان ممزوج و سازه جدید فرهنگی را شکل می دهند. سازه های فرهنگی و تمدنی به ترتیب هسته های قدرت نرم و سخت نظام جمهوری اسلامی بوده و با هدایت و اجتهاد رهبر معظم انقلاب، به توازن زمانی و مکانی دست یافته و به قدرت هوشمند تبدیل می شوند. سازه تمدنی با عبور به سلامت از مهندسی معکوس و مجدد (تهاجم فرهنگی) و مدینه های انحرافی ضاله، فاسقه و جاهله، و داشتن مولفه های تمدن اسلامی ایرانی، به «مدینه فاضله تمدن اسلامی ایرانی» رسیده و در صورت گرفتار نشدن در مدینه مبدله و رعایت شاخص های عام و نوین تمدن اسلامی، به هدف راهبردی «تمدن نوین اسلامی» در راستای نقشه راه چشم انداز حکومت عدل جهانی دست خواهد یافت. این الگو در قالب یک الگوی مفهومی برای راهبری تمدن سازی ارایه و از جنس نقشه راه است.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی ایرانی، سازه فرهنگی و تمدنی، گستره و ماهیت تمدن، معماری نرم و سخت
  • شاهرخ باویلی، کرم الله دانش فرد*، داود آقامحمدی، علیرضا علی نژاد صفحات 95-124

    در سراسر دنیا راهکارهای متنوعی برای ارزیابی خط مشی ها و کاهش معضلات و بی اخلاقی های ناشی از اجرای معیوب خط مشی ها مورداستفاده قرار می گیرند. هدف اصلی در این پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه ها و ارایه الگوی ارزیابی خط مشی های آموزش عالی بر اساس سیاست های کلی نظام در حوزه آموزش بود. پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی و روش انجام آن توصیفی- تحلیلی است. داده ها از بررسی اسناد و ادبیات مرتبط و مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته استخراج شد. مصاحبه ها با 13 نفر از خبرگان حوزه آموزش عالی و خط مشی گذاری به صورت هدفمند تا مرحله اشباع نظری انجام شد. برای تجزیه وتحلیل این پژوهش از روش تحلیل مضمون استفاده شده است و برای سنجش روایی از سه رویه خود آزمون کدگذاری، استفاده از کدگذاران مستقل، دریافت بازخور از مصاحبه شوندگان استفاده شد. برای تحلیل داده ها در سه مرحله استخراج مفاهیم صورت گرفت. براین اساس تعداد 8 کد رابطه ای (مضمون فراگیر)، 23 کد تفسیری (مضمون سازمان دهنده) از 106 کد توصیفی (مضمون پایه) مرتبط با الگوی ارزیابی خط مشی های آموزش عالی بر اساس سیاست های کلی نظام در حوزه آموزش شناسایی و استخراج شد. برای اطمینان بیشتر و انجام یک روش کمی برای اعتبار سنجی الگوی پیشنهادی، در یک دایره وسیع تر و با افراد بیشتر که درزمینه آموزش عالی صاحب نظر، خبره و ذینفع هستند، این بخش انجام گردید و درنهایت با استفاده از نرم افزار لیزرل نتیجه داده ها به اطلاعات سودمند و هدفمند در راستای پاسخ به سوالات اصلی پژوهش تبدیل شد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، ارزیابی خط مشی، خط مشی گذاری عمومی، سیاست های کلی نظام
  • مهدی ابراهیمی*، سید رضا تقوی، محمدحسین منتظری صفحات 125-156

    نمازجمعه یکی از پایه‏های اساسی حفظ نظام سیاسی و از جمله اعمال عبادی است که ماهیت اجتماعی - سیاسی نظام اسلامی را بیشتر از هر عبادت دیگر متبلور می کند. اهداف این عبادت اجتماعی و سیاست های اداره امور آن درگفتمان امامین انقلاب جایگاه ویژه ای دارد. در این مقاله که از نوع کاربردی - توسعه ای با هدف تبیین اهداف و سیاست های کلان نمازجمعه در گفتمان ولایت فقیه است، به منظور بهره گیری از متون اسلامی و آراء و اندیشه ولایت فقیه در نظریه پردازی از رهیافت داده بنیاد استفاده شد، تمرکز تحلیل داده ها بر گفتمان امامین انقلاب مبتنی بر فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) و امام خامنه ای (مدظله العالی) و با استناد به فرمایشات ایشان و بررسی اسناد بالادستی، داده ها جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل محتوا کیفی و روش داده بنیاد (گراند تیوری) مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.از نتایج این تحقیق در خصوص اهداف نمازجمعه می توان به حفظ و تعمیق ایمان مردم، وحدت و انسجام بخشی، تحکیم نظام اسلامی و هدایت افکار عمومی اشاره کرد. همچنین دشمن شناسی، تعظیم شعایر الهی و حاکمیت بخشی به ارزش ها از سیاست های کلان در اداره امور نمازجمعه از دیگر نتایج این تحقیق است.

    کلیدواژگان: اهداف، سیاست ها، گفتمان امامین انقلاب، نمازجمعه
  • مهناز سرافراز کاخکی، محمدرضا ذبیحی*، سید مهدی الوانی، محمود البرزی صفحات 157-192

    یکی از مسایل مهمی که سازمان ها با آن روبرو هستند، تصمیم گیری اثربخش در مراحل مختلف فعالیت های سازمان است. تصمیم گیری درست یا غلط است که بقاء و یا مرگ سازمان را باعث می شود و در دنیای امروز سرنوشت سازمان را تعیین می کند. به دلیل اهمیت امر تصمیم گیری در سازمان ها، نیاز به روش هایی برای ارزیابی اثربخشی تصمیمات در سازمان ها افزایش می یابد. بنابراین، در این پژوهش الگویی جامع برای سنجش اثربخشی تصمیمات از طریق بررسی گسترده ادبیات موضوع با کاربرد روش تحلیل تم ارایه شده است. پس از شناسایی شاخص های تصمیم اثربخش، پرسشنامه هایی طراحی و در بین گروهی از خبرگان سازمان که به روش هدفمند قضاوتی انتخاب شده بودند، توزیع شد و بر اساس نظرات آنان، الگوی ارزیابی اثربخشی تصمیمات در سه مرحله متوالی با استفاده از روش دلفی فازی نهایی شد. الگوی یاد شده دارای 1 بعد، 4 مولفه و 24 شاخص بوده و می تواند به عنوان چارچوبی مناسب برای ارزیابی اثربخشی تصمیمات اتخاذ شده در سازمان های مختلف به کار رود. در نهایت برای تعیین تناسب الگوی پیشنهادی و انطباق آن با نیازمندی ها و اقتضایات هر سازمان، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی میخاییلوف، ضرایب اهمیت هر یک از ابعاد و شاخص های موجود در الگو، در سازمان تامین اجتماعی مشهد تعیین و نتایج آن گزارش شد.

    کلیدواژگان: تحلیل تم، تحلیل سلسله مراتبی میخائیلوف، تصمیم اثربخش، دلفی فازی
  • محمد مهدی نژاد نوری، مهران کشتکار هرانکی، علی عرفانی فر* صفحات 193-226
    نفوذ علمی از اشکال و مولفه های جنگ نرم است که با ایجاد اختلال بر روی اذهان و اهداف نخبگان، مانع از توسعه علمی می شود. از همین رو، برای مقابله با آن باید راهبردهای مناسب اتخاذ شود. ‎ارکان جهت ساز یکی از مولفه های اصلی برای تدوین راهبرد هستند. بنابراین، هدف این پژوهش، تدوین ارکان جهت ساز برای مقابله با نفوذ علمی دشمن در دانشگاه ها است. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع روش، به صورت کیفی انجام شده است. ‎در گام نخست، عناصر و ابعاد ارکان جهت ساز مقابله با نفوذ علمی با روش کتابخانه ای و بررسی متون شناسایی شدند و رسالت، ارزش ها، چشم انداز، اصول و اهداف راهبردی مورد واکاوی قرار گرفت. سپس با 12 نفر از خبرگان صاحب نظر در حوزه نفوذ علمی که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، مصاحبه عمیق صورت پذیرفت. در گام بعدی با استفاده از روش اجماع خبرگی، بیانیه های جدید ماموریت، چشم انداز و اهداف دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی برای مقابله با نفوذ علمی تدوین شد.‎‎دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی می توانند پس از تحلیل موقعیت محلی و منطقه ای، راهبردهای مقابله با نفوذ علمی را طراحی کنند و بر اساس این ارکان جهت ساز، با پیروی از اندیشه های ارزشمند رهبر معظم انقلاب امام خامنه ای (مدظله العالی) و تقویت نیروی انقلابی، اجازه ندهند دشمنان به اهداف خود برسند.
    کلیدواژگان: ارکان جهت ساز، مقابله با نفوذ علمی، نفوذ علمی
  • احمد عربشاهی *، زهرا زنگنه ابراهیمی صفحات 227-254

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رهبری معنوی بر نشاط سازمانی با نقش میانجی توانمندسازی روان شناختی بود. نوع تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان مجتمع سنگ آهن سنگان در سال 1399 برابر با 480 نفر بودند که با توجه به جدول مورگان، تعداد 214 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. داده ها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد رهبری معنوی فرای و همکاران (2005)، نشاط سازمانی کرولف (2007) و توانمندسازی روان شناختی اسپریتزر و میشرا (1995) جمع آوری شد. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ها به ترتیب برابر با 93/0، 90/0 و 92/0 به دست آمد و پایایی تایید شد. همچنین روایی محتوایی پرسشنامه ها به تایید اساتید رسید. داده ها در دو قسمت آمار توصیفی و آمار استنباطی با استفاده از نرم افزارهای Spss25 و Smartpls3 تجزیه و تحلیل شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد رهبری معنوی بر نشاط سازمانی و توانمندسازی روان شناختی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. توانمندسازی روان شناختی بر نشاط سازمانی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین توانمندسازی روان شناختی تاثیر رهبری معنوی بر نشاط سازمانی کارکنان مجتمع سنگ آهن سنگان را میانجی گری جزیی می کند.

    کلیدواژگان: توانمندی، توانمندسازی روان شناختی، رهبری معنوی، معنویت، نشاط سازمانی
  • ابراهیم محمودزاده، مهدی یکتائی*، محمدعلی رحیمی پور، علی شایسته معین صفحات 255-284

    نوآوری، اندیشه خلاق و تحقق یافته است که به بهبود فرآیندها منجر می شود؛ کارآفرینی راهبردی فعالیتی برای توسعه بازار از طریق نوآوری در فرآیند یا محصول است. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی نوآوری بر کارآفرینی راهبردی است. این تحقیق از نوع کاربردی و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران عالی و راهبردی سازمان نقشه برداری کشور و کارشناسان ارشد مرتبط به تعداد 220 نفر بوده که با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 136 نفر تعیین شد. روش گردآوری داده های مرتبط با فرضیه های سه گانه تحقیق (ابعاد ساختاری، رفتاری و زمینه ای)، از طریق نمونه گیری و ابزار مورد استفاده پرسشنامه تحقیق پایا و روا، مصاحبه، مطالعات کتابخانه ای، اینترنت و بررسی گزارش های سازمان نقشه برداری کشور است.
    یافته های تحقیق مبین ارتباط مثبت و معنادار بین نوآوری با کارآفرینی راهبردی است و نتایج به دست آمده نشان از تاثیر مستقیم نوآوری بر کارآفرینی راهبردی دارد و شاخص های کلی نشان از برازش قابل قبول الگوی ارایه شده توسط داده ها دارد.
    با توجه به ارزیابی شاخص های نوآوری و الگو مفهومی، نتایج نشان می دهد؛ از بین سه مولفه اصلی، بعد عوامل ساختاری با 94.5%؛ بعد عوامل رفتاری با 90.52%؛ بعد عوامل زمینه ای با 89.70% به ترتیب از بار عاملی لازم برخوردارند و اثربخشی لازم را بر کارآفرینی راهبردی دارند و سازمان نقشه برداری کشور برای افزایش توانمندی های کارآفرینانه لازم است به این ابعاد توجه مضاعف کند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، سازمان نقشه برداری کشور، کارآفرینی راهبردی، نو آوری
  • منصور شریفی، اصغر وثوقی اصل*، سید مصطفی حسینی، فرزاد کبیری صفحات 285-306
    این پژوهش برای بررسی تاثیر حمایت اجتماعی ادراک شده در کاهش بی تفاوتی شغلی کارکنان پلیس انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی (در حوزه رفتار سازمانی) و از نظر روش انجام کار، همبستگی است که از طریق تحلیل رگرسیونی طی سال های 1400-1398 در سطح کارکنان پلیس های تخصصی درشهر تهران  انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه پلیس های تخصصی شهر تهران (یگان های ویژه، آگاهی، یگان امداد، پیشگیری، راهور) بوده است. نمونه آماری شامل730 نفر از کارکنان حاضر به خدمت آنهاست که بر اساس فرمول کوکران و به صورت کاملا تصادفی انتخاب شده اند. در این پژوهش، اطلاعات از طریق روش کتابخانه ای و ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است؛ در تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss23  و تکنیک های آماری آزمون‎های کولمرونوف و اسمیرنوف، همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون (همزمان) بهره گرفته شد.       
    در تحلیل رگرسیون (با استفاده از روش Enter)، مدل معنی داری به‎دست آمد (ضریب تعیین تعدیل شده= 5/23%، N=288،P<0.001). این مدل می تواند 23.5 درصد از تغییرات بی تفاوتی شغلی توسط متغیرهای مستقل را تبیین کند. مولفه های حمایت عاطفی و یاری و همکاری اجتماعی پیش بینی کننده معنی داری برای بی تفاوتی شغلی هستند؛ اما متغیر تصدیق و تایید اجتماعی پیش بینی کننده معنی داری نیست و تاثیر معنی داری ندارد. ضریب رگرسیون استاندارد شده برای متغیر پیش بین حمایت عاطفی برابر 0.36 - و با جهت تاثیر و پیش بینی کنندگی منفی و برای یاری و همکاری اجتماعی برابر 0.18 - و منفی است. پلیس های تخصصی در شهر تهران نیازمند اتخاذ رویکرد توسعه فرهنگ وظیفه ای است و در این راستا باید برنامه های بلند مدت و مدونی را اجراء و عملی سازد.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی شغلی، پلیس، حمایت اجتماعی ادراک شده، کارکنان
  • محمدحسن دهقان ده جمالی*، محمدرضا زاهدی صفحات 307-328

    اجرای برنامه راهبردی سبب فرهنگ سازی و نهادینه شدن مدیریت مشارکتی، مدیریت فرآیندی و تفکر راهبردی در مدیریت سازمان‎ها خواهد شد. این مقاله روشی ابتکاری برای استقرار و دستیابی به اهداف مدیریت دانش از طریق برنامه ریزی راهبردی و کارت امتیازی متوازن در شرکت های پروژه محور پیمانکاری ارایه می کند. در این پژوهش از ابزار کارت امتیازی متوازن برای برنامه ریزی و پایش راهبرد ها استفاده شده است. این ابزار توازنی بین رویکردها و اهداف سازمانی ازجمله رویکردها و اهداف مورد نظر از مدیریت دانش سازمانی برقرار خواهد کرد. گروه سپاسد از فرآیند مدیریت راهبردی در سازمان به منظور یکپارچه سازی سایر نظام‎ها و فعالیت های بهبود سازمانی استفاده کرده است و توسط این فرایند به دنبال ایجاد هماهنگی و هم راستایی بین رویکردهای به ظاهر متفاوت مدیریتی، مانند: مدیریت دانش، تعالی سازمانی، مدیریت پروژه وغیره در قالب یک چارچوب مشخص، بوده است. در مرحله اول، نقش و جایگاه مولفه ها و پیشران های تغییر و تحول سازمانی به ویژه مدیریت دانش و پروژه در قالب الگوی مفهومی که در گروه سپاسد تدوین شده است، تشریح می شود. در مرحله دوم، کارت امتیازی متوازن و چهار وجه آن و جایگاه رویکردهای مدیریت دانش در این وجوه تشریح می شود. در مرحله سوم، ارتباط عمومی رویکردهای مدیریت دانش با کارت امتیازی متوازن تشریح می شود. در مرحله چهارم، الگوی پیاده سازی مدیریت دانش در کارت امتیازی متوازن تشریح شده است. الگوی ارایه شده در این مقاله برای پیاده سازی مدیریت دانش از طریق کارت امتیازی متوازن در شرکت های پروژه محور پیمانکاری ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، مدیریت دانش، مدیریت راهبردی
  • محمدتقی طاهری، مینا مکی آل آقا*، حسن صمدیار صفحات 329-356
    عملیات تولید گاز در پالایشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبی  منجر به تولید پسماند ویژه می شود که این موضوع می تواند موجب تهدید سلامت نیروی کار و سرمایه ملی زیستی شود. هدف از این تحقیق شناسایی ، تفکیک، بررسی پیامد جنبه ها و تهدیدات زیستی و در نهایت اولویت بندی و سطح بندی  پسماندهای ویژه برای کمک به مدیران و روسای  HSE، در فرآیند برنامه ریزی و پیاده سازی پدافند زیستی جهت حذف یا کاهش جنبه های زیست محیطی است. در این تحقیق پس از جمع آوری اطلاعات پسماندها، 8 مورد پسماند ویژه در واحدهای فرآیندی و تاسیسات، شناسایی و سپس داده ها از طریق مستندات و نظریه خبرگان تجزیه و تحلیل و از روش EFMEA  برای ارزیابی خطر و پیامد جنبه های زیست محیطی استفاده شد. در نتیجه بیشترین RPN با عدد 576 به تمیزکاری تصفیه خانه پساب و کمترین RPN  با  عدد 180 به تعویض خشک کننده واحد 123 تعلق گرفت؛ همچنین با توجه به معیار خطر و محدوده بازه RPN و درصد فراوانی فعالیت پسماندها نسبت به یکدیگر، 7 فعالیت (حدود 54%) درسطح بالا ، 3 فعالیت (حدود 23%) در سطح متوسط و 3 فعالیت (حدود 23%) درسطح پایین خطر پسماندهای ویژه قرار می گیرند که بر این اساس می توان در راستای کاهش و کنترل نوع و حجم پسماندها در محل تولید بر اساس اصل هزینه- فایده با استفاده از راهکارهای مدیریتی اقدام کرد.
    کلیدواژگان: پالایشگاه گاز، پدافند زیستی، محیط زیست، مدیریت پسماند
  • سید مسلم صالح کوتاه، محمدرضا مردانی*، احسان ساده، زین العابدین امینی سابق صفحات 357-382
    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی عوامل موثر و پیامدهای مرتبط با خط مشی گذاری با محوریت ماموریت های بنیاد تعاون وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ج.ا.ایران (ودجا) مبتنی بر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران طراحی شده است تا بنیاد تعاون ودجا بتواند از آن طریق، به سمت ایجاد یک خط مشی متناسب با شرایط منحصر به فرد این سازمان حرکت کنند. فلسفه این پژوهش تفسیری، رویکرد آن کیفی و راهبرد آن داده بنیاد است. از این رو محقق نخست با بهره گیری از روش تحلیل تم و انجام مصاحبه با 22 نفر از خبرگان، عوامل موثر و ابعاد خط مشی گذاری را در سه بعد اصلی (1- بازیگران برون سازمانی و بازیگران درون سازمانی2- فرایند و ابعاد خط مشی گذاری - پیامدها)، 19 بعد فرعی و سرانجام 118 شاخص را  احصاء کرد. پیامدهای حاصل از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر در خط مشی گذاری و ابعاد و مولفه های بومی شده ودجا است و انگیزه لازم به مدیران وزارت دفاع و بنیاد تعاون می ‎دهد تا بتوانند با خط مشی گذاری درست در سازمان، خلق ارزش کنند.
    ‎‎دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی می توانند پس از تحلیل موقعیت محلی و منطقه ای، راهبردهای مقابله با نفوذ علمی را طراحی کنند و بر اساس این ارکان جهت ساز، با پیروی از اندیشه های ارزشمند رهبر معظم انقلاب امام خامنه ای (مدظله العالی) و تقویت نیروی انقلابی، اجازه ندهند دشمنان به اهداف خود برسند.
    کلیدواژگان: بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ایران، بنیاد تعاون وزارت دفاع و پشتیبانی ج.ا.ایرانیران (ودجا)، خط مشی گذاری
  • قربانعلی مهربانی*، فاطمه زرگران خوزانی صفحات 383-414

    در بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) همواره از کلمات کلیدی استفاده شده است که تماما معنای قدرت، صلابت و ایستادگی ایران اسلامی در برابر استکبار جهانی و تلاش و جهاد ملت برای حفظ نظام، ارزش های اسلامی و ملی و اقتدار در منطقه را می دهد. اصطلاح جهاد تبیین که در آذر 1400 بیان شد، ازجمله راهکارهای اجرایی حفظ نظام است. بنابراین در پژوهش حاضر، برای کشف ابعاد مختلف مفهوم جهاد تبیین با استفاده از روش تحلیل مضمون به بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) از آغاز رهبری معظم له تا به امروز مراجعه شده است. در این پژوهش، 15 مضمون اصلی و 60 مضمون فرعی شناسایی شد که در 4 دسته: موضوعات هدف تبیین (اعتقادات دینی، فرهنگ و تاریخ ملی اسلامی، ارزش های اساسی، الگوهای رفتاری و دستاوردهای ملی)؛ بایسته های تبیین (ماهیت دینی، ماهیت اخلاقی قانونی، ماهیت اجرایی رفتاری)؛ راهبردهای تبیین (مخاطب شناسی، استفاده بهینه از ابزار و رسانه، مسیولیت پذیری همگان، آموزش و توسعه) و پیامدهای تبیین (حفظ نظام، مشارکت فعالانه ملت، حل مسیله) دسته بندی شده اند.

    کلیدواژگان: بیانات مقام معظم رهبری (مدظله العالی)، تحلیل مضمون، جهاد تبیین، راهبردهای جهاد تبیین، گام دوم انقلاب
|
  • Mohammad Shahmohammadi, Hadi Aref * Pages 7-32

    Performance Appraisal is at the heart of organizations' HRM system. The central problem in designing the performance appraisal is to identify the appraisal criteria.The aim of this study is to identify the general criteria for evaluating employees’ performance based on Nahj al-Balagha. The inductive method of Thematic Analysis was utilized. After extracting meaning units from Nahj al-Balagha and performing coding as the data analysis method of this research, the initial model of research was introduced. Then according to the tenets of theoretical sampling as the sampling method of this research, different parts of Nahj al-Balagha were reanalyzed. The results show that according to Nahj al-Balagha general criteria for evaluating employees’ performance consists of: 1) Endurance and hope, 2) Insight, 3) Developing employees , 4) Advice taking and collectivism, 5) Truthfulness، 6) Generosity, 7) Justice in behavior and decision, 8) Pragmatism and acion orientation, 9) Modesty, 10) Decisiveness and courage, 11) Contentment and animosity to aristocracy, 12) Pleasant speech, 13) Gentleness, 14) Promotion of unity, 15) Loyalty, and 16) Adherence to Vilayat. Each of these criteria include multiple sub criteria which will be discussed in this article. Results show that the general performance evaluation criteria of Nahj al-Balagha coupled with specific criteria of each organization and job could constitute the basis for competency based human resource management.

    Keywords: Performance Appraisal, grounded theory, Nahj al-Balagha
  • Shahram Mehravar Giglou *, Mehdi Nazemi Pages 33-60
    The present study aims to synthesize literature related to future research in the higher education system in order to identify the components of future research development in the higher education system. This research is applied in terms of purpose and has been done with a qualitative meta-combined method. The statistical population is all studies conducted in the period 1380-1400. In this regard, 51 researches in the field of the subject were evaluated and finally 29 articles were purposefully selected and by analyzing the content and composition of the relevant literature, a total of 220 codes, 14 concepts, 8 key categories were identified and analyzed during the search process and systematic combination of texts. The results of the analysis showed that the most important key components identified include: education, entrepreneurship, internationalization, technology, research, human resources, structural and environmental compatibility. This research is one of the first researches that comprehensively and extensively studies and analyzes the components of future research in the higher education system through the synthesis of studies and provides new, comprehensive, accurate and valuable insights in this field with a deep understanding of its nature. Has been shown to be effective in the future development of research in the country's higher education system.
    Keywords: Future Research, Higher Education, transcendence
  • Ali Noorimotlagh *, Hamid Parsania Pages 61-94
    In this applied research, the nature, dimensions, and scope of Iranian Islamic civilization were explained and a suitable proposed model for civilization and its leadership was presented. First, through documentary study, the nature, dimensions, and scope of Iranian Islamic civilization were conceptualized. The results of the above research were evaluated and approved through the Delphi method (23 experts). According to this model, the process of civilization begins with public culture and then with soft architecture, the stages of humanization and community building, and the two components of Islamic culture (Ahl al-Bayt) and Iranian culture using influence during the mixed time and new cultural structure. The cultural structure has a soft and intertwined texture (including a balanced blend of Shia Islamic and Iranian culture) that integrates the mental achievements of society. The structure of civilization is made of hard material and transforms the elements and features institutionalized in the cultural structure with the use of authority over time into objective, logical, regular, and orderly external structures and realities. Cultural and civilizational structures are the nuclei of the soft and hard power of the Islamic Republic, respectively, and under the guidance and leadership and ijtihad of the Supreme Leader of the Revolution, they achieve a balance based on the conditions of time and place and become intelligent power. The reverse engineering process at this stage as a damage can by soft analysis and re-engineering and then re-engineering the elements of public culture, the structure of civilization changes the control and is led by enemies (cultural invasion). The structure of civilization reaches the "utopia of Iranian Islamic civilization" by safely passing through reverse and re-engineering and deviant cities of heresy, depravity, and ignorance, and having the components of Iranian Islamic civilization. After this stage, and if he is not caught in the city of exchange and observes the general and modern patterns and indicators of Islamic civilization, he can achieve the strategic goal of "modern Islamic civilization". This goal has been set by the Supreme Leader of the Revolution in line with the roadmap of the vision of the world government of justice of Hazrat Mahdi for the whole Islamic society. Therefore, this model is a roadmap.
    Keywords: Dimensions, scope, nature of civilization, cultural, civilizational structure, Iranian Islamic civilization
  • Shahrokh Bavili, Karamollah Daneshfar *, Davoud Agha Mohammadi, Alireza Alinezhad Pages 95-124

    Around the world, various strategies are used to evaluate policies and reduce the problems and immorality caused by the flawed implementation of policies. The main purpose of this study was to identify the dimensions and components and to present a model for evaluating higher education policies based on the general policies of the system in the field of education. The present study is a basic research of its descriptive-analytical method. Data were extracted from related literature and literature and in-depth semi-structured interviews. Interviews were conducted with 13 experts in the field of higher education and policy-making in a purposeful manner until the stage of theoretical saturation. Independent coders were used to receive feedback from the interviewees.To analyze the data, concepts were extracted in three stages. Accordingly, 8 relational codes (inclusive theme), 26 interpretive codes (organizing theme) were identified and extracted from 106 descriptive codes (basic theme) related to the evaluation model of higher education policies based on the general policies of the system in the field of education... To be more confident and do a little method to validate the proposed model, in a wider circle and with more people who are experts, experts and stakeholders in the field of higher education, this section was done and finally using LISREL software The results of the data became useful and purposeful information in order to answer the main questions of the research.

    Keywords: general policy making, policy evaluation, Higher Education, general policies of the system
  • Mahdi Ebrahimi *, Seyed Reza Taghavi, Mohammad Hussain Montazeri Pages 125-156

    Friday prayer is one of the basic foundations of maintaining the political system and one of the acts of worship that crystallizes the socio-political nature of the Islamic system more than any other form of worship. In order to use Islamic texts and the views of Velayat-e-Faqih in theorizing, the data approach of the Foundation was used, focusing on data analysis on the discourse of Velayat-e-Faqih based on the orders of Imam Khomeini (may God have mercy on him) and Imam Khamenei (as) and Based on his orders and review of upstream documents, data were collected and analyzed using qualitative content analysis method and data theory method (Grand Theory).The results of this research on the purposes of Friday prayers include maintaining and deepening the faith of the people, unity and cohesion, strengthening the Islamic system and guiding public opinion. Enmity, bowing to divine rites and governing values are some of the major policies in managing Friday prayers.

    Keywords: Friday prayers, Goals, Discourse of Velayat-e-Faqih, Policies
  • Mahnaz Sarafraz Kakhki, Mohamadreza Zabihi *, Mahdi Alvani, Mahmood Alborzi Pages 157-192

    One of the important issues that organizations face is the issue of effective decision making in different stages of the organization''''''''''''''''''''''''''''''''s activities. It is the right or wrong decision that determines the survival or death of the organization and in today''''''''''''''''''''''''''''''''s world determines the fate of the organization. Because of the importance of decision making in organizations, the need for methods to evaluate the effectiveness of decisions in organizations increases. Therefore, in this research, a comprehensive model for measuring the effectiveness of decisions is presented through an extensive review of the subject literature using the theme analysis method. After identifying the indicators of effective decision, questionnaires were designed and distributed among a group of experts in the organization who were selected by purposeful judgment, and based on their opinions, the model for evaluating the effectiveness of decisions in three consecutive stages using the Delphi method. Fuzzy was finalized. The model has 1 dimension, 4 components and 24 indicators and can be used as a suitable framework for evaluating the effectiveness of decisions made in different organizations. Finally, in order to determine the appropriateness of the proposed model and its compliance with the needs and requirements of each organization, using the Mikhailov hierarchical analysis method, the coefficients of importance of each of the dimensions and indicators in the model in the Mashhad Social Security Organization And the results were reported.

    Keywords: Effective Decision, Theme Analysis, Fuzzy Delphi, Mikhailov Hierarchical Analysis
  • Mohammad Mahdinejad Nouri, Mehran Keshtkar Haranki, Ali Erfanifar * Pages 193-226
    Scientific influence is one of the forms and components of soft war, which hinders scientific development by disrupting the thoughts and goals of elites. Therefore, appropriate strategies should be adopted to deal with it. The guiding pillars are one of the main determinants to formulate the strategy. Therefore, the purpose of this research is to design the guiding pillars to tackle with the scientific influence of the enemy in the universities. This is an applied study in terms of purpose and qualitative in terms of method.In the first step, the elements and dimensions of the guiding elements of dealing with scientific influence were identified by the library method and literature review, and the mission, values, vision, principles and strategic goals were analyzed. Then, in-depth interviews were conducted with 12 scientific influence experts who were selected with purposive sampling method. In next step, new statements of mission, vision and goals of universities were developed to tackle with scientific influence using with the expert consensus method. Universities and higher education centers can design strategies to combat scientific influence after local and regional situation analysis and based on these guiding pillars to not allow enemies to reach their goals by following the valuable thoughts of the Supreme Leader of the Revolution Imam Khamenei and strengthening the revolutionary insight.
    Keywords: scientific influence, dealing with scientific influence, guiding pillars
  • Ahmad Arabshahi *, Zahra Ebrahimi Zanganeh Pages 227-254

    The aim of this study was to investigate the effect of spiritual leadership on organizational happiness with the mediating role of psychological empowerment. The type of research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of nature and method.The statistical population of the study was all employees of Sangan Iron Ore Complex with 480 people. According to Morgan table, 214 people were selected as a statistical sample by simple random sampling. Data were collected using three standard questionnaires: spiritual leadership, organizational happiness and psychological empowerment. Cronbach's alpha coefficient for questionnaires was 0.93, 0.90 and 0.92 and reliability was confirmed. Also, the content validity of the questionnaires was approved by the professors. Data were analyzed in two parts: escriptive statistics and inferential statistics using Spss25 and Smartpls3 software. The results showed that spiritual leadership has a positive and significant effect on organizational happiness and psychological empowerment of employees. Psychological empowerment has a positive and significant effect on organizational happiness. Psychological empowerment also mediates the impact of spiritual leadership on organizational happiness.

    Keywords: spiritual leadership, psychological empowerment, organizational happiness
  • Ebrahim Mahmudzadeh, Mehdi Yektaei *, Mohammad Ali Rahimipour, Ali Shayesteh Moin Pages 255-284

    Innovation is creative and operational thinking that leads to the improvement of processes. Strategic entrepreneurship is an activity for market development through process or product innovation. The purpose of this research is to investigate the effectiveness of innovation on strategic entrepreneurship. This research is applied and descriptive-analytical. The statistical population of the research included the top and strategic managers of National Cartographic Center and experts in the number of 220 statistical units, and using Cochran's formula, the sample size was determined to be 136 units. The method of collecting data related to the three research hypotheses of structural, behavioral and contextual dimensions is through sampling and the tools used are reliable and valid research questionnairY, interviews, library studies, internet and review of National Cartographic Center reports.
    The research results indicate a positive and significant relationship between innovation and strategic entrepreneurship and the direct impact of innovation on strategic entrepreneurship, and the general indicators show the fitness of good of the model presented using the data.
    According to the evaluation of innovation indicators and conceptual model, the results show; Among the three main components, the dimension of structural factors with 94.5%; then behavioral factors with 90.52%; Next, contextual factors with 89.70% respectively have a necessary factor effect and are effective on strategic entrepreneurship, and National Cartographic Center needs to pay more attention to these dimensions in order to increase entrepreneurial capabilities.

    Keywords: creativity, Innovation, Strategic entrepreneurship, National Cartographic Center
  • Mansor Sharifi, Asghar Vosoughi *, Mostafa Hoseini, Farzad Kabbiri Pages 285-306
    The aim of this study was to investigate the effect of social support in reducing job indifference of police officers. The present study is considered in terms of applied purpose (in the field of organizational behavior) and in terms of the method of correlation work, which has been done through regression analysis during the years 1400-1388 at the level of specialized police personnel in Tehran. And the sample population includes 730 employees present at their service who have been selected based on Cochran's formula and completely randomly. In regression analysis (using Enter method), a significant model was obtained (adjusted coefficient of determination = 23.5%, N = 288, P <0.001). This model can explain 23.5% of changes in job indifference by independent variables, components of emotional support and social assistance and cooperation are significant predictors of job indifference, but the variable of social acknowledgment is not a significant predictor and It has no significant effect. The standardized regression coefficient for the emotional support predictor variable is -0.36 and with a negative impact and predictor variable and for social assistance and cooperation is -0.18 and negative. Specialized police in the city of Tehran need to adopt an approach to the development of a duty culture, and in this regard, they must implement long-term and codified programs.
    Keywords: Police, staff, perceived social support, job indifference
  • Mohammad Hassan Dehghan *, Mohammad Reza Zahedi Pages 307-328

    Implementation of the strategic plans will lead to building culture and institutionalization of participatory management, process management and strategic thinking in management of organizations. This paper presents a heuristic method for establishing and achieving the goals of knowledge management at Project-based contracting companies through strategic planning and balanced scorecard methodology. In this research, strategies have been planned and monitored by Balanced Scorecard tool. This tool will establish a balance between organization approaches and goals, including desired goals of knowledge management and its approaches. Sepasad group have been used strategic management process in order to integrate other organizational improvement systems and activities. By this process, it seeks to create a harmony and alignment between the different management approaches such as knowledge management, organizational excellence, project management, etc. Firstly, the role of organizational factors and drivers for change, especially project and knowledge management, will be described regarding to its conceptual model that has been developed in this group. Secondly, balanced scorecard and its four perspectives and also the situation of knowledge management approaches toward this four perspectives will be described. Thirdly, the relationships of knowledge management approaches and balanced scorecard perspectives will be described. Finally, the implementation model of knowledge management in terms of balance scorecard will be explained using the World Award MAKE. The model presented in this paper is exclusively for implementing knowledge management through Balanced Scorecard in project-oriented construction companies.

    Keywords: Strategic Management, Knowledge management, Balance Scorecard
  • Mohammad Taghi Taheri, Mina Macki Aleagha *, Hassan Samadyar Pages 329-356
    The operation of gas production in the ninth refinery of the SPGC  leads to the production of specific waste, which can threaten the health of the workforce and the national eco-biological wealth. The research aim is to identify, separate, and investigate the consequences of environmental aspects and eco-biological threats and prioritize and classify specific wastes to help HSE managers and experts in the process of planning and implementing eco-biological defense to eliminate or reduce the threats and the aspects.In this research, after collecting the required data, 8 specific waste items were identified in processing units of the refineries. Then, the data were analyzed with the help of documentation and experts’ consultation, and the EFMEA  method was utilized to assess the risk and consequences of the aspects. As a result, the highest RPN, 576 for cleaning the sewage treatment plant and the lowest RPN, 180 for the dryer replacement of unit 123, were assigned.Also, according to the risk criteria and the range of the RPN interval and the percentage of the frequency of waste activities to each other, 7 activities (about 54%) at the high level, 3 activities (about 23%) at the medium level, and 3 activities (about 23%) at the low level of specific waste risk were placed. Consequently, given the research outcomes, the experts can make solutions to reduce and control the type and volume of waste in production sites based on the cost-benefit principle.
    Keywords: waste management, environment, gas refinery, eco-biological defense
  • Sayed Moslem Saleh Kootah, Mohammad Reza Mardani *, Ehsan Sadeh, Zain Al-Abidine Amini Sabegh Pages 357-382
    The present study has discovered the effective factors of online policy-making in Vedja Cooperative Foundation. The philosophy of this interpretive research is qualitative approach and its strategy is the Grounded Theory based on Glaser's apparent approach. The population studied in this study was the staff of the Vedja Cooperative Foundation. In this regard, in-depth interviews were conducted with 22 senior managers and experts of the organization who understood the concepts related to policy-making and had the necessary and sufficient knowledge about its components and characteristics. The data analysis method is based on content analysis method and the results of interview analysis and coding in two stages of real and theoretical coding showed that the policy model includes organizational actors, extra-organizational actors and value creation. Each of these components includes categories that were included in a total of 3 components and 15 categories. In general, according to the components of the policy model in this native study, in order to policy in the organization, the components of this model is a roadmap so that the right decisions can be made in the organization to plan the factors affecting It paid attention and considered them in order to achieve the goals of the foundation. The consequences enumerated in this model give the necessary motivation to the managers of the Ministry of Defense and the Foundation, in order to make policies so that they can create value with the right policies in the organization and the country.
    Keywords: Pattern presentation, Policy Making, Cooperative foundation, second step statement, Vedja
  • Ghorbanali Mehrabani *, Fatemeh Zargaran Khouzani Pages 383-414

    Important key words have always been used in the Supreme Leader’s Speeches, which fully convey the meaning of Iran's power, strength and standing against global arrogance and the nation's effort and jihad to preserve the system, Islamic and national values, and authority in the region. The term "Explanation Jihad" which was expressed in 2021, is one of the practical solutions to preserve the system. Therefore, in this research, in order to discover the different dimensions of the concept of Explanation Jihad, using the method of thematic analysis, the Supreme Leader’s Speeches from the beginning to the present day have been referred to. In this research, 15 main themes and 60 sub-themes were identified in 4 categories including the purpose of explanation (religious beliefs, Islamic culture and national history, basic values, patterns of behavior and national achievements), explanation requirements (religious nature, moral and legal nature, behavioral executive nature), explanation strategies (audience studies, optimal use of tools and media, everyone's responsibility, education and development) and explanation consequences (maintaining the system, active participation of the nation, problem solving) are categorized.

    Keywords: Explanation Jihad, Supreme Leader Ayatollah Khamenei’s Speeches, The second step of the revolution, Theme Analysis, Explanation Jihad Strategies