فهرست مطالب

فلسفه و کلام اسلامی - سال پنجاه و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

مجله فلسفه و کلام اسلامی
سال پنجاه و پنجم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فردین جمشیدی مهر*، سید مهدی رحمتی صفحات 261-279

    مسیله ی اصلی این پژوهش بررسی نظریه ی توقیفیت اسماء و صفات الهی با مطالعه ی موردی دیدگاه ها و افکار دو اندیشمند مسلمان یعنی ابن حزم قرطبی و ملاصدرا شیرازی است. یافته های این پژوهش عبارت است از اینکه ابن حزم بر این باور است که صفات الهی قابل شناخت نیست و از همین رو نمی توان خداوند را جز به صفاتی که در قرآن و کلمات پیامبر آمده است، متصف نمود. ملاصدرا معتقد است که خداوند به کمالات حقیقی متصف می شود اگر چه این کمالات در زبان شریعت نیامده باشد. به علاوه خداوند در تمام تجلیات خود حاضر است و به همین سبب در مقام مجلا و مظهر به صفات خلقیه هم متصف می شود. مضافا بر اینکه اطلاق و لابشرطیت وجود خداوند اقتضا می کند که او هر آنچه را که موجود است - اعم از ذات اشیاء و آثار و صفات آنها- در بربگیرد. در عین حال حتی اگر قایل به عدم توقیفیت اسماء و صفات الهی باشیم، ادب بندگی اقتضا می کند که او را به صفاتی که خود در قرآن کریم ذکر کرده است، بخوانیم.

    کلیدواژگان: اسماء، صفات، توقیفیت، ابن حزم، ملاصدرا
  • غلامحسین خدری* صفحات 281-304
    حکمت متعالیه ثمره تلاش طاقت فرسای ملاصدرا (1050 979ق) یی است که توانست گوهری درخشان از باطن دو جریان فلسفی سابق، آیات و کلمات اولیاء الهی و عرفان ابن عربی انتزاع و از دل آنان حکمتی نایاب، طرح اندازی کند. پویایی این سیر حکمی در یک فرآیند تکاملی، سرانجام به سبزواری (1212-1289ق) موسس جریانی فلسفی و حکمی مبتنی بر بن مایه های اصیل حکمت صدرایی و آغازکننده روشی نو مشتمل بر قواعد فلسفی ابداعی که ازطریق غواصی در آثار مقتدایش به ویژه اسفار اربعه، قبسات میرداماد، حکمهالاشراق سهروردی به خصوص شرح قطب الدین شیرازی، اشارات شیخ الرییس به ویژه شرح خواجه، شوارق الالهام ملاعبدالرزاق و فصوص الحکم ابن عربی، رسید تا به برکت اندیشه های بلند حکیمانه و عارفانه اش، بتواند این بار آنان را درقالب مکتب فلسفی سبزوار، ارایه نماید. این خامه با روش توصیفی و تحلیلی درصدد انتساب عنوان مکتب فلسفی بر جریان حاصله در مدرسه فصیحیه سبزوار و تبیین برخی خلاقیت های منحصر بفردش در قرن سیزدهم و تداوم آن می باشد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، ملاصدرا، ملاهادی سبزواری، مکتب فلسفی سبزوار، ابتکارات
  • مجتبی رحمانیان، قاسم کاکایی*، عبدالعلی شکر صفحات 305-324
    در آثار حکما، تقسیم موجود به مجرد و مادی براساس ملاک های مختلفی صورت گرفته است. حکمای مشاء موجود مادی را به معنای هیولانی و منسوب به هیولا می دانند. منکرین هیولا مانند شیخ اشراق نیز به دوگانه مجرد و مادی در هستی معتقدند؛ اما ملاک این تقسیم بندی را نه هیولا بلکه امور دیگری مانند قوه و قابلیت، قبول اشاره حسی، غیبت و حضور می دانند. ملاصدرا به اقتضای سبک و شیوه نگارشی که دارد از ملاک های مذکور در تقسیم موجود به مجرد و مادی استفاده کرده است. در این پژوهش سعی شده است با روش توصیفی - تحلیلی ناکارآمدی ملاک های یاد شده در ایجاد دو قطبی مجرد و مادی در نظام هستی نشان داده شود و با تکیه بر آراء و مبانی ملاصدرا مساوقت وجود و تجرد در حکمت متعالیه اثبات شود.
    کلیدواژگان: تجرد، مادی، هیولا، ملاصدرا
  • اتابک رزمی*، سهراب حقیقت صفحات 325-344
    نظام معتزلی و کندی فیلسوف به عنوان یک مسلمان در مناظرات اعتقادی و آثار علمی خویش از برهان حدوث استفاده کرده اند. تاریخچه این برهان به یونان باستان بر می گردد و تا عصر نظام و کندی دچار تغییرات اساسی شده به طوری که برحسب مقدمات خود، تقریرات مختلفی یافته و هر کدام از اندیشمندان مذاهب مختلف کلامی براساس دیدگاهی که در خصوص عالم و نحوه حدوث آن دارند به تقریر متفاوتی از آن پرداخته اند. این برهان از دلایل مهم اثبات وجود خدا نزد متکلمان است و استفاده کندی از این برهان دلیل بر معتزلی بودن وی نیست. این برهان براساس تقریر نظام دارای دو جنبه سلبی و اثباتی و در نزد کندی دارای سه تقریر مختلف است. مسیله اساسی در تحقیق حاضر این است که این دو رویکرد، در عین تفاوت چه شباهتی با هم دارند؟ آیا کندی از نظام تاثیر پذیرفته و معتزلی مذهب است؟ یا هر دو از منبع و اثر مشترکی تاثیر پذیرفته اند؟ جنبه سلبی برهان حدوث نظام با یکی از سه تقریر برهان حدوث کندی مشابهت دارد اما جنبه اثباتی برهان وی با تقریرات کندی تفاوت اساسی دارد. در تحقیق حاضر در صدد هستیم تا با استفاده از روش تطبیقی- تحلیلی و با تکیه بر شباهت ها و تفاوت های براهین حدوث نظام و کندی به بررسی مآخذ آن و نحوه تاثیر پذیری آن دو از یکدیگر بپردازیم.
    کلیدواژگان: اثبات خدا، برهان حدوث، نظام، کندی
  • حامد روشنی راد* صفحات 345-363
    علیت چونان قاعده کلی در اثبات باری در برهان حدوث، نقش مرکزی در دستگاه کلام ماتریدی دارد. ابومنصور ماتریدی معتقد است در برهان حدوث مقدمه صغروی که «عالم اعیان حادث است» از سه راه حس و عقل و نقل درک می شود و مقدمه کبروی که «هر حادث نیازمند محدث است» مفاد قاعده علیت و نزد عقل بدیهی است. پس از این برهان اثبات موضوع علم کلام - یعنی ذات باری- مطرح می شود. در این مقاله با بررسی شیوه اقامه برهان حدوث نزد ماتریدی، مفهوم و مفاد و فروعات قاعده علیت را معین می کنیم و به بررسی این پرسش می پردازیم که "حدوث" به مثابه ملاک نیازمندی معلول به علت در اینجا دقیقا به چه معنی است؟ نشان می دهیم این مفهوم برخلاف سایر متکلمان، نزد ماتریدی نه صرفا به معنی حدوث زمانی بلکه اولا و بالذات به معنای "فقر و تناهی وجودی" است و این اندیشه در کلام ماتریدی می تواند به مثابه نوعی بستر تاریخی و الهیاتی برای ظهور "نظریه حدوث ذاتی" نزد فیلسوفانی مانند ابن سینا لحاظ شود.
    کلیدواژگان: ماتریدی، علیت، حدوث، برهان حدوث، التوحید
  • اسدالله فلاحی* صفحات 365-390
    تقسیم گزاره حملی به خارجی، حقیقی و ذهنی یکی از مهم ترین نوآوری های منطق دانان مسلمان است و در تاریخ منطق در جهان اسلام، در دو بحث عکس مستوی و عکس نقیض، احکام این گزاره های سه گانه به تفصیل بررسی شده است، اما در مبحث قیاس اقترانی حملی، تا آنجا که یافته های ما نشان می دهد، این گزاره ها توجه هیچ منطق دان مسلمانی را به خود معطوف نکرده است مگر شمس الدین سمرقندی که در دو کتاب قسطاس الافکار و شرح القسطاس برای نخستین و واپسین بار اختلاط خارجی، حقیقی و ذهنی در شکل های چهارگانه قیاس را بررسی کرده است. سوگمندانه، به نظر می رسد نتایجی که سمرقندی برای این قیاس ها پیشنهاد می دهد از دقت کافی برخوردار نیستند و شاید همین نکته و یا دشواری بیش از حد بحث سبب شده است که منطق دانان بعدی هیچ کدام اقبالی به قیاس های مرکب از گزاره های سه گانه نداشته باشند.
    کلیدواژگان: سمرقندی، خارجیه، حقیقیه، ذهنیه
  • رضوانه قاطع، جعفر شانظری*، مهدی گنجور صفحات 391-412
    آرمان شهر یا اتوپیای اقتصادی در حکمت متعالیه حاکی از مدینه ای است که به نحو اتم کمالات نشیه جسمانی نفوس در آن محقق باشد. نوشتار حاضر ابتدا با ترسیم «نظریه علم اشتدادی» به عنوان مبنایی معرفت شناختی مبتنی بر اصول حکمی چون تناظر انسان با مراتب هستی، تناظر مراتب هستی با علم، نسبت انسان با حقیقت و روش تاویل محور، نگرشی بدیع از علم در حکمت متعالیه ارایه می دهد و با عنایت به آن مختصات اتوپیای اقتصادی را ترسیم می نماید. بالاترین مرتبه در سلسله علم اشتدادی متعلق به نبی است که به عنوان زعیم، بیشترین احاطه وجودی را بر مدینه دارد و بر اساس منطق وحیانی و عدالت توزیعی با زیربنای معرفتی مدینه را به حد اعلی تکاملی می رساند و پس از نبی، مقربان به او عهده دار این امور هستند. ترسیم اتوپیای اقتصادی بر اساس مختصات علم اشتدادی، برآیندهایی نظیر «بهره مندی از امکانات مادی»، «توسعه سرمایه انسانی»، «اشتغال متناسب با ظرفیت های هر مرتبه وجودی»، «رضایت شغلی»، «ثبات اقتصادی»، «گسترش رفاه اقتصادی» و «توسعه اقتصادی» را به دست می دهد. از موانع تحقق اتوپیای اقتصادی می توان به «انباشت ثروت»، «گسترش فقر»، «وابستگی به امور مادی» اشاره نمود که در این نوشتار به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آرمان شهر اقتصادی، حقیقت، علم اشتدادی، عقل معاش، ملاصدرا
  • ناهید قهرماندوست، محمدمهدی مشکاتی*، مهدی گنجور صفحات 413-430

    در اندیشه شیخ احمد احسایی تمام مخلوقات، متقوم به ماده و صورت هستند. ماده رکن اساسی موجود و سبب تشخص آن است؛ به گونه ای که فقدان ماده، زوال موجود را به دنبال دارد. اگرچه عروض صورت بر ماده، ابهام آن را رفع می کند، اما در تحقق خویش وابسته به ماده است. از نظر شیخ، علت اعاده ارواح و اجساد، واحد بوده و به حکم شرع و عقل، فنای مخلوقات محال است. پس معاد جسمانی با ماده و در فرآیند حرکت جوهری تحقق می یابد. این حرکت، لذاته از جانب شیء نیست و با مدد الهی حاصل می گردد. عالم هورقلیا در تبیین این بخش از دیدگاه شیخ که برای انسان دو جسد و دو جسم قایل است نقش مهمی ایفا می کند؛ زیرا علاوه بر این که هورقلیا واسطه دنیا و آخرت است، اجزاء اصلی جسد انسان نیز متعلق به این عالم می باشد.

    کلیدواژگان: ماده، صورت، جسم، معاد جسمانی، عالم هورقلیا
  • مرتضی متولی، مهدی عظیمی* صفحات 431-442
    واقع گروی خام یکی از دیدگاه ها در باب ادراک حسی است که می گوید: به هنگام ادراک ما از خود واقعیت خارجی و ویژگی هایش - نه با امری دیگر همچون داده ی حسی و نه از طریق امری دیگر همچون حالات ذهنی بازنمودی - آگاه می شویم. از مهم ترین اشکالات به این دیدگاه استدلال تاخیر زمانی است که می گوید: چون ممکن است در زمان رسیدن نور به چشم و رسیدن نورون ها به مغز شیء خارجی از بین برود یا در ویژگی هایش تغییر کند، بنابراین نمی توان گفت ما از خود شیء خارجی آگاه می شویم. در این پژوهش ما با رویکردی تحلیلی - تحلیل مفهومی و سیستمی - و با استفاده از آموزه ی «دهر» میرداماد به این اشکال پاسخ داده و می گوییم: اشیاء فیزیکی جنبه ی ثابتی هم دارند که به هنگام ادراک حسی ما با آن جنبه مرتبط می شویم.
    کلیدواژگان: واقع گروی خام، استدلال تاخیر زمانی، آموزه ی دهر، ادراک حسی
  • شهاب الدین مهدوی، محمدرضا بیات* صفحات 443-464
    این مقاله به ارزیابی دیدگاه های ایان باربور درباره نقش پارادایم ها و الگوها در شکل گیری و فهم دین پرداخته است. باربور با تکیه بر دیدگاه توماس کوهن درباره نقش پارادایم ها در نظریه های علمی نشان داده است که همان طور که مشاهدات تجربی ناب و خالص نداریم، تجربه دینی، داستان ها و شعایر دینی ناب و خالص نیز نداریم؛ زیرا همان طور که مشاهدات گران بار از نظریه های علمی اند و نظریه های علمی هم گران بار از پارادایم ها هستند، تجربه های دینی، داستان ها و شعایر دینی هم گران بار از باورهای دینی؛ و باورهای دینی هم گران بار از پارادایم های دینی اند. از سوی دیگر، وی معتقد است همان طور که الگوها در درون یک پارادایم در شکل گیری و فهم نظریه های علمی موثرند، در تکوین و فهم باورهای دینی نیز سهم اساسی دارند. در این مقاله ابتدا دیدگاه باربور توضیح داده شده، سپس در ارزیابی دیدگاه وی، نگاه پارادایمی به دین، توجه به نقش الگوها در دین و جنبه هرمنوتیکی از نقاط مثبت دیدگاه باربور شمرده شده و تلاش شده است تا از انتقاداتی مانند ناواقع گرایی و نسبیت گرایی نگاه پارادایمی و الگوها دفاع شود. اما به نظر می رسد که اولا تعریف دین به تجربه دینی، داستان ها و شعایر دینی نوعی تحویل دین شمرده می شود، ثانیا می توان بجای تعبیر «باورهای دینی» از نظریه های دینی استفاده کرد و نظریه های دینی را متناظر با نظریه های علمی دانست.
    کلیدواژگان: الگو، پارادایم، فهم دین، ایان باربور
  • منصور نصیری* صفحات 465-487
    موضوع این مقاله، دفاع تبیینی از خداباوری روشی مبتنی بر استنتاج بهترین تبیین وبر اساس احتمال‏ محوری است که سوینبرن از آن دفاع می‏ کند. در این روش، خداباوری توحیدی، بسان یک فرضیه قلمداد شده، به رقابت با سایر فرضیه‏ های رقیب، نظیر مادی‏ گرایی، انسان ‏گرایی وخداباوری غیرتوحیدی، سپرده می‏شود. این رقابت در قالب استنتاج بهترین تبیین وبا توجه به معیارهای ارزیابی فرضیه‏ها صورت می‏گیرد. در این مقاله، با بیان عناصر اصلی دیدگاه سوینبرن، به بررسی دیدگاه او پرداخته‏ایم. روش ما، تحلیلی و عقلی (با تکیه بر داده ‏های حاصل از مطالعه منابع) است. مهم‏ ترین نتیایجی که رسیده‏ایم این است که کمیت‏ گرایی سوینبرن در دفاع از خداباوری، استفاده از مقدمات مورد چالش، چالشی بودن عنصر سادگی، وعدم کفایت تبیین علی از جمله مهم‏ترین چالش‏ هایی هستند که دیدگاه سوینبرن با آنها مواجه است.
    کلیدواژگان: دفاع تبیینی، استنتاج بهترین تبیین، تبیین، خداباوری، سوینبرن
  • سید حامد هاشمی*، محمدجواد اسماعیلی صفحات 489-510

    ابن سینا در کتاب المبدا والمعاد خود، اتحاد عاقل و معقول را به صورت برهان بیان کرده است. این برهان به طور اختصاصی در این کتاب مطرح شده است. بر پایه شواهد نسخه شناختی و مستندات تاریخی، انتساب این کتاب به ابن سینا مسلم است. پس از سنجش نتایج این برهان با عبارات آثاری دیگر از ابن سینا مانند الشفاء، النجاه، الإشارات والتنبیهات و المباحثات می توان دریافت که ابن سینا اتحاد عاقل و معقول را به معنایی متفاوت از آنچه فرفوریوس می انگاشته، پذیرفته است. این اتحاد که در آثار ابن سینا از دو جنبه طبیعی و مابعدالطبیعی مطرح شده است دارای وجه اشتراک و اختلاف با اتحاد ماده و صورت است. در این مقاله (1) تصحیح انتقادی متن ارایه شده است؛ (2) برهان اتحاد عاقل و معقول بر اساس سنجش با دیگر آثار ابن سینا تبیین شده است؛ (3)  محتوای دست نوشت المبدا والمعاد در کتابخانه دانشگاه لیدن (شماره 1020a)، که حاوی متنی متفاوت از سایر دست نوشتها در خصوص این بحث است، تحلیل انتقادی شده است.

    کلیدواژگان: اتحاد عاقل و معقول، المبدا والمعاد ابن سینا، اتحاد ماده و صورت، تصحیح انتقادی، دست نوشت 1020a کتابخانه دانشگاه لیدن
|
  • Fardin Jamshidi Mehr *, Sayed mahdi Rahmati Pages 261-279

    Ibn Hazm al-Qurtubi and Mulla Sadrai Shirazi are both Islamic thinkers and scholars familiar with religious knowledge. Ibn Hazm believes that God's names and attributes cannot be understood and known; therefore, God cannot be described except by the names and attributes that are mentioned in the Holy Qur'an and  in the words of the Prophet of Islam (PBUH). On the other hand, Mulla Sadra believes that God is characterized by true perfections, even though these characteristics are not cited in religious texts. In addition, God is present in all His manifestations, and, for this reason, He is also characterized by the attributes of His creatures in the stage of His manifestations. In addition to that, absoluteness and unconditionality of God's existence requires that he includes all the things that exist - including their essence and their properties. However, even if we believe that the divine names and attributes are not conditioned, the politeness of service demands that we call Him by the attributes that He has cited in the Holy Qur'an.

    Keywords: Divine Names, Attributes, Divine Perfection, Levels of Existence, Ibn Hazm al-Qurtubi, Mulla sadra
  • Gholamhossein Khedri * Pages 281-304
    The Transcendent Theosophy (Alhikmah Al-muta'liyah) is the result of the tireless efforts of Mulla Sadra (1050-979 AH), who was able to extract a brilliant gem from the innermost of two philosophical currents, the verses and words of the divine saints and Ibn Arabi's mysticism, and projected a rare wisdom from their hearts. The dynamics of this method, in an evolutionary process, finally led to Mulla Hadi Sabzevari (1212-1289 AH), the founder of a philosophical movement, based on the original principles of Sadra's wisdom and the initiator of a new method containing some innovative philosophical rules, grasped by his paying attention to his thought leader (Mulla Sadra)'s works, especially al-Asfar al-Arba'ah (Four Journeys), Souhravardi's al-Hikmah al-Ishraq, especially Qutb al-Din al-Shirazi's commentary on it, Ibn Sina's Isharat, especially Nasir al-Din al-Tusi's commentary on it, Mulla Abd al-Razzaq's Shawareq al-Ilham, and Ibn Arabi's Fusus al-Hikam. Sabzevari's philosophical works led to originating a new philosophical school, called the Sabzevari philosophical school. With descriptive and analytical method, this article tries to explain some of the Sabzevari philosophical school innovations.
    Keywords: Transcendent Theosophy (Alhikmah Al-muta'liyah), Mulla sadra, Mulla Hadi Sabzevari, Sabzevari Philosophical School
  • Mojtaba Rahmanian, Ghasem Kakaie *, Abdolali Shokr Pages 305-324
    In the works of philosophers, the existing division of beings into immaterial and material ones has been done based on different criteria. Peripatetic scholars consider material beings ascribed to prime matter. Although some philosophers, like Sheikh Ishraq, who deny the existence of prime matter, believe in both immaterial and material beings, they maintain that the criterion of this division is not the prime matter but other things such as impotentiality and potentiality, denying and acceptance of sensible indication, and absence and presence. Mulla Sadra has also used these criteria in the division of beings into immaterial and material. In this research, by descriptive-analytical method, we have shown the inefficiency of these criteria, and, relying on Mulla Sadra's views and principles, we have shown equality of existence with the immateriality based on the principles of transcendent wisdom.
    Keywords: Immaterial, Material, Prime Matter, Mulla sadra
  • Atabak Razmi *, Sohrab Haghighat Pages 325-344
    Nazzam as a Mu'tazilite theologian and Kindi qua philosopher have used "argument from creation" in religious debates and their scientific works as a committed Muslim. The history of this argument stems from ancient Greece and has been experiencing fundamental changes to the Nazzam and Kindi’s era. This argument is one of the important arguments for God's existence among theologians, and Kindi's use of this argument does not mean that he is a Mu'tazili. This proof has two aspects, negative and positive, based on the Nazzam's view and has three different versions in Kindi's view. The main issue in this research is what the differences and similarities between these two views are? Is Kindi influenced by Nazzam or are both influenced by a common source? Nazzam’s negative aspects of the argument is similar to one of the Kindi’s three arguments, but the positive aspects of his argument have fundamental differences with Kindi’s. The aim of present research is to find similarities and differences of Nazzam and Kindi’s "arguments from creation" to study how they affect each other.
    Keywords: Proof of God, Creation Proof, Nazzam, Kindi
  • Hamed Roshani Rad * Pages 345-363
    Causality, as a general rule in the argument from origination,  has a central role in the system of Maturidi theology. Abu_Mansour Matridi believes that in the argument from origination, the minor premise, "the world is originated", is understood through three ways: sense, reason, and narration, and the major premise "every originated needs a cause" is the content of the rule of causality and is self-evident.  We, after considering this argument, address the subject of theology, i.e., the nature of God. In this article, by examining the structure of "the argument from origination", according to Maturidi's view, we examine what exactly the "origination", as a criterion of the need for the effect of the cause, means in this argument.  We show that this term, unlike other theologians, in Maturidi's views, does not only mean temporal origination, but first and foremost means "existential poverty and finitude", and this thought in Maturidi's words, can be considered as a kind of historical and theological foundation for the emergence of the "theory of essential origination" by philosophers like Avicenna.
    Keywords: : Maturidi, Abu, Mansour Maturidi, Causation, Theory of Essential Origination, The Argument from Origination
  • Asadollah Fallahi * Pages 365-390
    The division of the categorical propositions into the khārijī, ḥaqīqī and dhihnī (strict, external, and mental) is one of the most important novelties in Arabic logic. Although the conversion and the contraposition of these propositions are discussed intensively by Muslim logicians, the mixed syllogisms composed of khārijī, ḥaqīqī and dhihnī propositions have been considered by no logician but Shams al-Dīn Samarqandī who was the first and the last one we know to have investigated the mixed syllogism for the four figures in his books Qisṭās al-afkār and Sharḥ al-Qisṭās. Unfortunately, it seems that his results for the syllogisms lack sufficient precision; and perhaps this point, or the over-difficulty of the subject, has prevented the subsequent logicians to receive Samarqandī’s discussion and continue his novelties in this regard.
    Keywords: Samarqandī, khārijī, ḥaqīqī, dhihnī
  • Rezvaneh Ghate, Jafar Shahnazari *, Mahdi Ganjvar Pages 391-412
    In transcendental philosophy, an economic utopia is a city in which all the souls are completely perfect in their mundane aspect. At first, this article, by interpretation-oriented method, presents a novel view of knowledge in transcendent philosophy by drawing the theory of intensification knowledge (al-Ilm al-Ishtidadi) as an epistemological basis that is founded on philosophical principles such as the correspondence of man with the levels of existence, the correspondence of the levels of existence with knowledge, the relation of man to truth, and draws the properties of an economic utopia. The highest level in the series of intensification knowledge al-Ilm al-Ishtidadi) belongs to the Prophet, who is the leader and at the highest level of existence in the city and, according to a revelatory (wahyani) method and distributive justice, brings the city to the highest level of evolution, and after the Prophet, those close to him are in charge of these matters. An economic utopia based on the characteristics of intensification knowledge, gives the citizens outcomes such as "utilization of material resources", "development of human capital", "employment commensurate with the capacities of each level of existence", "job satisfaction", "economic stability", "expansion of economic welfare" and "economic development." Some obstacles of formation of the economic utopia are included: "accumulation of wealth", " spread of poverty", and "dependence on material things", which are discussed in this article.
    Keywords: transcendental philosophy, Economic Utopia, Intensification Knowledge (al-Ilm al-Ishtidadi), Mulla sadra
  • Nahid Ghahremandoost, MohamadMahdi Meshkati *, Mahdi Ganjvar Pages 413-430

    According to Sheikh Ahmad Ehsaei, all mundane creatures are composed of matter and form. The matter is the fundamental part of all physical beings and the cause of their individuation such that the lack of matter leads to their destruction. Although the occurrence of form on matter removes its ambiguity, it is dependent on matter in its realization. Sheikh argues that the cause of restoration of souls and bodies is the same, and, based on shariah and reason, full evanescence of creatures is impossible. Therefore, physical resurrection is realized with matter and in the process of substantial movement. This movement does not arise from the essence of an object; instead, it is achieved through God's agency. The world of hurqalya plays an essential role in explaining the Sheikh's point of view, who considers man to have two bodies and two corpses. In addition, hurqalya is the intermediate between this world and the hereafter. Sheikh, furthermore, assumes the main components of the human body belong to this mundane world.

    Keywords: matter, Form, body, Physical resurrection, The Hurqalya World
  • Morteza Motevalli, Mahdi Azimi * Pages 431-442
    Naïve realism is one of the theories of perception that says: while perceiving, we become aware of the very external facts and their properties—not through something else such as sense data nor through something else such as representational mental states. Of the most important objections to this theory is the time-lag argument, which says: because it is possible that an external fact disappears or changes its properties while the light is reaching to the eyes and then to the brain. It cannot be said that we become aware of the very external fact. In this inquiry, we, with an analytical approach—conceptual and systematic analysis—and using Mīr Dāmād’s «Dahr» doctrine, reply to this objection and show that physical objects have a static aspect too, to which we connect when we perceive.
    Keywords: Naïve Realism, Time-Lag Argument, Dahr Doctrine, perception
  • Shahaboddin Mahdavi, Mohammadreza Bayat * Pages 443-464
    This paper evaluates Ian Barbour's view on the role of paradigms and models in the formation and understanding of religion. Based on Thomas Cohen's view about the role of paradigms in scientific theories, Barbour has shown that just as we do not have pure empirical observations, we also do not have pure religious experience, stories and rituals, for, just as observations are theory-laden and scientific theories are paradigm-laden, religious experiences, stories and religious rituals are also religious beliefs-laden, and religious beliefs are religious paradigm-laden. On the other hand, he believes that just as models within a paradigm are effective in forming and understanding scientific theories, they also play a fundamental role in the formation and understanding of religious beliefs. In this paper, the Barbour's view is first explained, then in the evaluation of his view, the paradigmatic view of religion, Barbour's attention to the role of models in religion and the hermeneutic aspect are considered the positive points of his view, and an attempt has been made to overcome criticisms such as unrealism and relativism of the paradigmatic view and models. But it seems that, firstly, the definition of religion by religious experience, religious stories and rituals is considered a kind of reductionism, and, secondly, it is possible to use religious theories instead of "religious beliefs" and consider religious theories as corresponding to scientific theories.
    Keywords: model, Paradigm, Understanding of Religion, Ian Barbour
  • Mansour Nasiri * Pages 465-487
    Explanatory defense of theism is a method based on "inference to the best explanation", and probability that Swinburne defends. In this method, monotheistic theism, as a hypothesis, competes with other competing hypotheses, such as materialism, humanism, and non-monotheistic theism. This competition is in the form of inference to the best. In this article, we examine Swinburne's method by stating the main elements of his view. We have come to the conclusion that Swinburne's quantitate method in defense of theism, the use of challengeable premises, and non-adjutancy of causal explanation are among the most important challenges to which his view is faced.
    Keywords: Explanation, Theism, Explanatory defense, Richard Swinburne
  • Sayyed Hamed Hashemi *, MohammadJavad Esmaeili Pages 489-510

    In his al-Mabda' wa l-Ma'ād, Ibn Sina demonstrated the union of the knower and the known. This demonstration is presented exclusively in this book. The authorship of this book is certain because of manuscript evidence and historical documents. As can be seen from comparison of the results of this demonstration with passages from further works of Ibn Sina such as al-Shifā, al-Najāt, al-Ishārāt wa l-Tanbihāt, and al-Mubāḥaṯāt, Ibn Sina accepted the union of the knower and the known differently from Porphyry. Ibn Sina's view on the union of matter and form shows similarities and differences with this one, which is illustrated in two natural and metaphysical perspectives in his works. This article presents three main points: (1) a critical edition of the text; (2) an explanation of the demonstration of the union of the knower and the known in comparison with other Ibn Sina texts; (3) a critical analysis of the Leiden University Library manuscript (No. 1020a) that contains a different text than other manuscripts about this topic.

    Keywords: The Union of the Knower, the Known, al-Mabda' wa l-Ma'ād, Ibn Sina, The Union of Matter, Form, The Critical Edition, The Manuscript 1020a of Leiden University Library