فهرست مطالب

حقوق فناوری های نوین - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1402)

نشریه حقوق فناوری های نوین
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس میرشکاری، شبیر آزادبخت* صفحات 1-19
    آمیختگی زندگی با فناوری های الکترونیکی و مزایای انکارنشدنی آن به گسترش انعقاد معاملات الکترونیکی و قاعده گذاری در این زمینه منجر شده است. این رسوخ فناوری فقط منحصر در معاملات تجاری نبوده و در حوزه وصیت نیز اذهان را به خود مشغول ساخته است. وصیت الکترونیکی، حسب تجهیزات مورداستفاده برای انعقاد آن، به الکترونیکی نوشته و نانوشته (صوتی و ویدیویی) تقسیم می شود. حال، منطقی است که این پرسش مطرح شود که آیا وصیت نیز، به منزله عمل حقوقی مبتنی بر شکل گرایی، به صورت الکترونیکی تحقق پذیر است یا خیر؟ آیا همه اقسام وصیت الکترونیکی معتبرند یا باید میان وصیت الکترونیکی نوشته و نانوشته تمایز قایل شد؟ در این زمینه آرای مختلفی وجود دارد: عده ای اعتبار وصیت الکترونیکی را انکار کرده اند و برخی دیگر، انعقاد این نوع از وصیت را به علت فواید آن پذیرفته اند. این موضوع در حقوق ایران مسکوت مانده اما در حقوق آمریکا تحقیقات مفصلی دراین باره انجام شده است. وصیت الکترونیکی نوشته در برخی ایالات آمریکا پذیرفته شده است، اما وصیت الکترونیکی نانوشته همچنان به عنوان وسیله انعقاد وصیت به رسمیت شناخته نشده است. به هر ترتیب، جا دارد که به شیوه تحلیلی توصیفی، با رویکردی تطبیقی و با نگاهی به قوانین و رویه قضایی آمریکا، و همچنین با تصویب قوانین لازم این خلا در نظام حقوقی پر شود. این نوشتار حرکت به سوی پذیرش وصیت الکترونیکی را در حقوق ایران اجتناب ناپذیر می داند؛ ازاین روی، با تمسک به مواد قانون تجارت الکترونیکی، اعتبار انواع وصایای الکترونیکی را به رسمیت شناخته است.
    کلیدواژگان: وصیت ویدئوئی، وصیت صوتی، شکل گرایی، وصیت نوشته، قانون تجارت الکترونیکی
  • پیمان نمامیان*، نجات امیری صفحات 21-36
    نانوفناوری و سلاح‏ های ‏ساخته ‏شده در چارچوب این فناوری، ضمن درپی‏داشتن پیامدهای مثبت و منفی قابل‏ ملاحظه، مورد سوءاستفاده مجرمان برای اهداف ضداجتماعی و امنیتی در سطوح ملی و ‏بین ‏المللی قرار می‏گیرد. ازاین‏رو، این پژوهش با هدف امکان‏ سنجی گسترش قلمرو صلاحیت دیوان کیفری ‏بین ‏المللی و پیشگیری از اقدامات امنیتی ناشی از سلاح ‏های ‏ساخته ‏شده با فناوری نانو صورت گرفته است. این پژوهش درصدد است، ضمن شناسایی فناوری نانو و کاربرد آن در ساخت تسلیحات، قلمرو صلاحیت دیوان کیفری بین ‏المللی را در قبال آن مورد سنجش و ارزیابی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می‏ دهدکه علاوه ‏بر کنترل سلاح ‏های ‏ساخته‏شده با فناوری نانو و مقابله با آن با رویکرد انتظامی‏ امنیتی، دیوان کیفری ‏بین ‏المللی نیز می‏تواند با درج جرایم مرتبط با فناوری نانو در چارچوب و تعریف جرم تجاوز به گسترش قلمرو صلاحیت خود برای تعقیب جرم به‏ کارگیری سلاح‏ های ‏ساخته ‏شده با فناوری نانو اقدام کند. ازآنجاکه جرم مرتبط با سلاح‏ های ‏ساخته ‏شده با فناوری نانو در حال حاضر تحت صلاحیت قضایی دیوان قرار ندارد، به ‏نظر می‏ رسد وفق ماده 5 اساسنامه رم، جرم به‏ کارگیری سلاح‏ های ‏ساخته‏ شده با فناوری نانو را می‏توان در قالب جرم تجاوز تحت تعقیب قضایی و رسیدگی‏ های دیوان کیفری ‏بین‏ المللی قرار داد. ازاین ‏رو دیوان کیفری بین ‏المللی، با استفاده از معاهدات و مقرره ‏های موجود، این امکان را دارد تا نسبت به گسترش قلمرو صلاحیت خود درباره جرم ناشی از به ‏کارگیری سلاح‏ های ‏ساخته‏ شده با فناوری نانو تسری دهد و این جرم را در چارچوب مقرره‏ های فعلی قرار دهد.
    کلیدواژگان: فناوری نانو، سلاح‏ های ‏ساخته ‏شده با فناوری نانو، جرایم نانو، دیوان کیفری بین ‏المللی
  • مهدی عمانی، جمال بیگی*، بابک پورقهرمانی صفحات 37-49
    هارپ فناوری نوپدید و نوینی است که آثار سوء زیادی در جوامع بین ‏المللی دارد. با این‏که دارندگان هارپ هدف از داشتن آن را مطالعه یونوسفر به ‏منظور توسعه فناوری جدید و تسهیل ارتباطات رادیویی و نیز مقابله با تاثیرات منفی انفجارات اتمی بیان کرده ‏اند، در اصل چنین نیست و سوءاستفاده‏ ها و انحرافاتی در آن مشاهده ‏شده و آن را تبدیل به فناوری علیه بشریت کرده است. هدف از نگارش این مقاله بررسی سوء‏استفاده‏ های فناوری نوین هارپ و چگونگی نقض حقوق بنیادین بشر توسط آن است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و گردآوری اطلاعات به‏ صورت فیش ‏برداری بوده است. چگونگی انجام پژوهش کیفی است و یافته های پژوهش حاکی از این است که فناوری نوین هارپ، به‏ عنوان فناوری مخرب، باعث نقض حقوق بنیادین بشری ازجمله حق حیات، حق سلامت و حق بر محیط زیست می‏ شود.
    کلیدواژگان: هارپ، فناوری نوین، حق حیات، حق سلامت، حق بر محیط زیست
  • رحمت الله جان محمدی*، مجتبی اصغریان، نیما نصرالهی صفحات 51-64

    دیوان ‏های داوری بین‏ المللی، که مقر داوری آن‏ها خارج از قلمرو کشور محل استقرار ادله و در قلمرو کشور دیگری است، دیوان خارجی نامیده می‏ شوند. در مواردی، برای کشف واقع نیاز به تحصیل ادله نزد اشخاص ثالثی دارند که خارج از قلمرو کشور مقر دیوان داوری است و گاه به علت فقد صلاحیت باید از مساعدت قضایی دادگاه‏های ملی کشور محل وجود ادله استفاده کنند. در بسیاری از نظام‏ های حقوقی پیشرفته، ازجمله نظام حقوقی آمریکا، این اختیار برای دادگاه‏ ها پیش‏بینی شده است که به دیوان‏ های داوری خارجی برای تحصیل ادله، اعم از ادای شهادت و تسلیم اسناد و مدارک، مساعدت قضایی و با قبول نیابت همکاری کنند. پژوهش پیش‏رو در صدد است تا با روشی توصیفی ‏تحلیلی به این سوالات پاسخ دهد: مساعدت قضایی دادگاه ‏های ملی در امر تحصیل ادله منحصرا به دیوان ‏های داوری خارجی و پذیرش نیابت قضایی بر مبنای کدام قواعد حقوقی امکان‏ پذیر است؟ همچنین، آیا دادگاه ‏های ملی ایران، به استناد قانون داوری تجاری بین‏ المللی، امکان مساعدت قضایی و قبول نیابت در تحصیل دلیل به دیوان ‏های خارجی را که مقر آن‏ها خارج از قلمرو سرزمینی کشور ایران است دارند؟ ازآنجاکه در بیشتر کشورها گفتمان داوری متضمن دو نظم متمایز متشکل از داوری داخلی و داوری بین‏ المللی است، در این پژوهش صرفا به قانون داوری تجاری بین ‏المللی مصوب 1376 و قواعد داوری بین‏ المللی برخی کشورها پرداخته و از مقررات داوری داخلی به استثنای نگاهی گذرا در بخش دوم چشم‏پوشی شده است تا حوزه پژوهش از نظام داوری بین ‏المللی خارج نشود.

    کلیدواژگان: تحصیل ادله، مساعدت قضایی، دیوان خارجی، داوری بین‏ المللی، دادگاه ملی
  • محمدرضا داراب پور* صفحات 65-81

    متاورس دنیای غوطه ور نیمه مجازی، نیمه واقعی، سه بعدی، مشاعی، فرامرزی و اجتناب ناپذیری است که به صورت حیرت آور و چه بسا ترسناکی بر وسعت دنیای مادی افزوده و، در آن، می توان فعالیت های گسترده ای را به کمک سرویس های واقعیت افزوده و واقعیت مجازی انجام داد. در متاورس، انسان ها بدون آن که الزاما هویتشان برای یکدیگر و حتی دولت ها مشخص باشد، از طریق آواتارها و به لطف رمزارزها و سایر فناوری های نوین، به طیف وسیعی از نیازهای اجتماعی، اقتصادی، آموزشی، عاطفی، روانی و حتی جسمی و جنسی خود پاسخ خواهند داد. متاورس فضاهای متنوعی با قوانین و مخاطبان متفاوتی را به هم پیوند می دهد که نتیجتا جوامع سایبری نوینی هم تراز با دنیای مادی ایجاد خواهد کرد. به واسطه فقدان تجربیات قبلی، هنجارهای متفاوت و ویژگی های منحصربه فرد و پویای متاورسی نحوه اداره این فضا بسیار چالش برانگیزتر از دنیاهای واقعی و مجازی فعلی است. دولت های پیشروی جهان به خوبی به پتانسیل های نهفته در متاورس از کوچک ترین مسایل خانوادگی تا حاکمیت کشورها پی برده اند و به درستی خواستار تضمین امنیت و حقوق شهروندان و قدرت حاکمیتی خود در فضای متاورس هستند. بسیاری از دولت ها نیز مطالعه، سیاست گذاری و جرم انگاری پیش دستانه در موضوع متاورس را آغاز کرده اند و اقدام فوری ایران در این زمینه نیز حیاتی است. این تحقیق، ضمن تشریح چیستی متاورس، سعی کرده پاره ای از چالش های خاص حاکمیتی و حقوقی دنیای متاورس را شناسایی کند و نهایتا به این نتیجه رسیده که، علاوه بر در نظر گرفتن سیاست ها و قوانین نوین، نیازمند تعریف جدیدی از اشخاص تحت عنوان «اشخاص مجازی» هستیم تا بتوانیم به پاره ای از چالش های نوظهور دنیای متاورس پاسخ دهیم.

    کلیدواژگان: متاورس، اشخاص مجازی، واقعیت افزوده، اقعیت مجازی، فضای مجازی
  • فرید فرهمند*، سمانه ناصری صفحات 83-94

    مفهوم بیع حقیقت شرعیه نیست، بلکه حقیقت آن وام‏دار عرف است. نقش سیره عقلا در شکل‏گیری این مفهوم و سعه و ضیق اعتباری آن بی ‏تردید انکارناپذیر است. در فقه امامیه، دیدگاه‏ های گوناگونی درخصوص شرط عینیت مبیع وجود دارد که منحصر می‏ شود به سه نظر : 1- شرط عینیت هر دو عوض؛ 2- شرط عینیت مبیع و 3 عدم‏لزوم شرط عینیت در بیع. قانونگذار ایرانی، نظر به پیروی از دیدگاه دوم، دست به نگارش ماده 338 قانون مدنی زده است. پرسش اصلی آن است که با چه معیاری می‏توان موضوع ماده 338 قانون مدنی را تلطیف کرد و آن را مشمول داد‏ه‏ ها و اطلاعات ساخت. در این جستار، با روشی توصیفی - تحلیلی ثابت شده است که امروزه ماده مذکور پشتوانه تفسیری خود را از دست داده اما نسخ نشده است و مفهوم عین به‏ معنای لغوی خود یعنی خود شیء یا خود مال باید تفسیر و تعبیر شود. همچنین، فقه امامیه قابلیت آن را دارد که در این مسیله منعطف‏ تر باشد و نقش عرف عقلا همواره در کلام فقیهان به چشم می‏ خورد و می ‏تواند برداشت سوم در میان فقیهان تقویت شود. با چنین برداشتی، دیگر مبیع قرار دادن داده‏ ها و اطلاعات از حیث عینیت با مشکل روبه‏ رو نخواهد بود.

    کلیدواژگان: بیع، داده، شرط عینیت، قانون مدنی، مبیع
  • بهزاد پورسید، جواد خدادادی* صفحات 95-112
    انعقاد قرارداد ثانویه با مشتری بدهکار از راهکارهایی است که در راستای کاهش حجم مطالبات غیرجاری در نظام بانکی پیش‏بینی شده است؛ اما تلقی نادرست از ماهیت این قراردادها و خلط آن با مفهوم امهال در برخی از قوانین و مقررات ثمرات حقوقی نامطلوبی را برجای گذاشته و در سالیان اخیر آرای متعددی در محاکم قضایی مبنی بر بطلان آن‏ها صادر شده است. بررسی تفاوت‏های ماهوی دو مفهوم امهال و قرارداد ثانویه نادرستی به‏ کاربردن تعبیر امهال را برای قراردادهای مزبور و لزوم اصلاح دستورالعمل‏ های مرتبط را به‏ خوبی نشان می ‏دهد. در حقیقت، راهکار قراردادهای ثانویه ایجاد شده است تا به ‏وسیله آن، هم منافعی برای موسسات اعتباری ایجاد شود و هم  مشتری بتواند بدهی خود را با افزایشی معقول و منطقی در مدت طولانی‏تری بپردازد؛ موضوعی که به‏کلی با فلسفه امهال شرعی متفاوت است. امهال فرصتی است که بدون تغییر در رابطه حقوقی به بدهکار داده می‏شود و سودی را برای طلبکار به همراه ندارد و چه‏ بسا وی زیان‏ هایی را نیز متحمل شود. این در حالی است که در تجدید و تبدیل قرارداد، به‏منزله دو مصداق بارز امهال مصطلح بانکی، اساسا رابطه حقوقی طرفین دگرگون می‏شود. به‏ علاوه، امهال مصطلح بانکی به ضرر موسسه اعتباری نیست بلکه در تمامی فروض آن به افزایش بدهی بدهکار در مدت افزایش ‏یافته منجر می‏ شود. زدودن شبهه قصد و تحقق ربای جاهلی از قراردادهای ثانویه، عدم لزوم اثبات اعسار و عدم تحقق خسارت مضاعف و سود مرکب در این قراردادها از ثمرات حقوقی تفکیک این دو ماهیت است.
    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری، قرارداد ثانویه، امهال، سود مرکب، خسارت تاخیر
  • سیده مریم اعتماد، ستار زرکلام*، منصور امینی، پرویز ساورائی صفحات 113-134
    تبلیغات بازرگانی مقوله ای مهم در دنیای پیرامون ماست و آثار بسیار عمیقی در ابعاد گوناگون زندگی فردی و اجتماعی ما باقی می گذارد. تاثیر این پدیده در اقتصاد، فرهنگ، اجتماع و حتی سیاست روزبه روز بیشتر می شود و نابسامانی این حوزه بستر مناسبی را برای سوءاستفاده کنندگان فراهم خواهد آورد. موضوع تبلیغات درخصوص تولیداتی که با سلامت مصرف کننده ارتباط مستقیم دارند اهمیتی دوچندان می یابد. مهم ترین معضل در حوزه تبلیغات کالاها و خدمات ناظر بر سلامت در نظام حقوقی ایران تعدد و تشتت مصوباتی است که از دیرباز وجود داشته است. هرچند هر مصوبه از بعد خاصی به مسیله پرداخته است. برای مثال، رویکرد قانون طرز جلوگیری از بیماری های آمیزشی و بیماری های واگیردار، قانون مربوط به مواد روان گردان، قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی، قانون ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیب رسان به سلامت با یکدیگر متفاوت است، اما بعضا درخصوص مراجع صالح پیش بینی شده برای صدور مجوز تبلیغات و مراجع رسیدگی کننده به تخلفات، ضمانت اجرای نقض قواعد حاکم بر تبلیغات و... هم پوشانی و تناقضاتی وجود دارد. در مصوبات سال های اخیر نیز، نه تنها تلاشی برای رفع این مسیله نشده است، بلکه مواردی همچون قانون «ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیب رسان به سلامت در رسانه های ارتباط جمعی داخلی و بین المللی و فضاهای مجازی»، مصوب 1397، به این ابهامات دامن زده است. در این مقاله، ضمن اشاره به دستورالعمل های اتحادیه اروپا پیرامون تبلیغات ناظر به سلامت، وضعیت نظام حقوقی ایران در این خصوص تبیین شده است. پژوهش پیش رو، با شیوه تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی، به بررسی موضوع پرداخته است.
    کلیدواژگان: تبلیغ، تبلیغات ناظر به سلامت، تبلیغات بازرگانی، نظام حقوقی ایران، دستورالعمل های اتحادیه اروپا
  • پردیس بهبود، حجت مبین* صفحات 135-148
    امروزه بازی‏ های فضای مجازی کسب وکاری سودآور شناخته می ‏شود که ابعاد اقتصادی گسترده ‏ای دارد. از جمله ابعاد اقتصادی این بازی‏ ها حقوق مالکانه کاربران یعنی «حساب کاربری» و «امتیازات کسب شده» در بازی‏ ها است. ازآنجاکه تولیدکنندگان بازی‏ های فضای مجازی در وضعیت برتری نسبت به کاربران قرار دارند و معمولا با درج شروطی به نفع خود در «شرایط استفاده از خدمات» مسیولیت خود را در حفظ حساب‏ ها و امتیازات کاربران و ارایه پشتیبانی از بازی‏ ها محدود می کنند و اختیار پایان دادن به بازی را برای خود محفوظ می ‏دارند، همواره حقوق مالکانه کاربران در موقعیت متزلزلی قرار می‏ گیرد. در حقوق ایران، در نبود قوانین خاص، قاعده لاضرر را از دو جهت می‏ توان برای حمایت از حقوق کاربران به کار برد. از یک سو، بر اساس قاعده منع سوء‏استفاده از حق، سازندگان بازی حق ندارند به قصد اضرار یا با اتخاذ تصمیمات نامتعارف در اعمال حق موجب تضییع حقوق مالکانه کاربران شوند. از سوی دیگر، می‏توان از قاعده لاضرر لزوم جبران خسارت وارده به حقوق مالکانه کاربران را، که بر اساس قواعد دیگر مسیولیت مدنی قابل جبران نباشد، استنباط کرد.
    کلیدواژگان: مالکیت مجازی، حقوق مالکانه، حساب کاربری، بازی ‏های فضای مجازی، قاعده لاضرر
  • سبحان طیبی*، حسین موحدیان، نیما نوروزی صفحات 149-162
    اساس حیات بشری در زیست کره مسکون تعادل در چرخه سه گانه آب، غذا و انرژی است که، در صورت خلل در این چرخه، حیات دچار مشکل می شود. همچنین، بهره مندی و بهره برداری منصفانه از زمین و منابع طبیعی بر این مهم افزوده می شود. حال این که، براثر بهره برداری های نادرست انسانی و مصنوعی، وقایع جبران ناپذیری پدید می آیند که در ناکامی چرخه حیاتی بشری تاثیر بسزایی دارند. از جمله این وقایع می توان به تغییرات اقلیمی اشاره کرد که بحران های زیست محیطی نامحدودی بر جای می گذارند. این مهم مسیله حاشیه ای نیست، بلکه مسیله روز جهانی و زیست کره محسوب می شود. در این پژوهش، سعی بر آن است، با برشمردن وقایع و مصایب پیش رو، خلاهای ابزاری در حوزه مسیولیت و ضرورت همکارهای بین المللی در پرتو دیپلماسی واکاوی شود. این پژوهش درپی پاسخ به این پرسش است که تحقق الگوی همگرایی اقلیمی در روابط دوسویه خود با چرخه سه گانه (انرژی، غذا و آب) چگونه محقق می شود؟ بر این اساس، اهمیت موضوع تغییرات اقلیمی و اثر مستقیم و غیرمستقیم آن در ابعاد حیاتی بشر ما را بر این داشت تا نگاهی به این موضوع داشته باشیم.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، همگرایی، ابزارهای پیش برنده، حق بر محیط زیست
  • حمید کاظمی* صفحات 163-177
    با تحولات چشمگیر در فناوری های فضایی، به تدریج از هوش مصنوعی به جای انسان در تصمیم گیری ها استفاده شده است. هوش مصنوعی توانایی تفکر منطقی، مدیریت اعمال خود و تصحیح تصمیم ها در صورت تغییر در شرایط خارجی را دارد. فناوری های نوین فضایی هوشمند با هدف انجام فعالیت های گوناگون فضایی نظیر پردازش داده ها و اطلاعات فضایی، حذف پسماندهای فضایی، استخراج منابع طبیعی فضا و اکتشافات بدون دخالت انسانی درحال توسعه هستند. با وجود این، تنظیم فعالیت بازیگران فضایی و به ویژه بازیگران خصوصی و نظارت بر این فعالیت ها توسط دولت ها در استفاده از این نوع فناوری ها یکی از مسایل جدید در حوزه حقوق بین الملل فضایی شده است. ازآن جاکه تعهد دولت ها در چهارچوب حقوق بین الملل فضایی بر مبنای رفتار انسانی تبیین شده است، در مواجهه با نظارت بر عملکرد فناوری های فضایی هوشمند و جبران خسارت حاصل از عملکرد آن ها، این مسیله مطرح می شود که آیا مقررات بین المللی فضایی موجود درخصوص مسیولیت بین المللی دولت ها برای نظارت بر فعالیت های فضایی و جبران خسارت، که مبتنی بر رفتار انسانی است، می تواند همچنان بر استفاده از این فناوری ها نیز اعمال شود یا باید مقررات فضایی نوینی تدوین شود. با تفسیر موسع مفاد ماده 6 و 7 معاهده فضای ماورای جو 1967 در باب مسیولیت دولت ها برای نظارت بر فعالیت های فضایی و همچنین مسیولیت برای جبران خسارت، می توان این مقررات را همچنان قابل اعمال دانست. با وجود این، به نظر می رسد تدوین مقررات بین المللی فضایی جدید به طور خاص می تواند گام مهمی در تعیین و تشخیص بهتر مسیولیت دولت ها برای نظارت بر استفاده بازیگران فضایی از فناوری های فضایی هوشمند و جبران خسارت ناشی از آن باشد.
    کلیدواژگان: حقوق بین الملل، هوش مصنوعی، فناوری فضایی، مسئولیت
  • محمدتقی رفیعی*، سجاد پروین صفحات 179-193

    قرارداد مهندسی‏، ‏‏تامین کالا و مدیریت ساخت یکی از قراردادهایی است که استفاده از آن برای تحویل پروژه در صنعت نفت و گاز کاربردی روزافزون یافته و منشا ظهور آن معدن است. در این قرارداد‏، پیمانکار از طرف کارفرما و به‏عنوان نماینده وی فرایند طراحی‏، مدیریت و نظارت بر پیمانکاران ساخت را در یک ظرفیت خدمات حرفه ‏ای، به‏ منظور اطمینان‏ بخشی از انجام پروژه، در قالب کیفیت‏ و بودجه و زمان‏بندی مشخص انجام می ‏دهد. مسیله اصلی قرارداد این است که مسیولیت حرفه ‏ای پیمانکار بر اساس چه اصلی قابل اثبات است. با توجه به این‏که‏ پیمانکار خدمات حرفه‏ ای انجام می ‏دهد، مسیولیت او در انجام خدمات مهندسی، مدیریت و کنترل زمان‏بندی‏، مدیریت و کنترل هزینه‏، مدیریت تدارکات‏، و مدیریت ساخت بر اساس اصل استاندارد مراقبت به‏ کار‏گرفته ‏شده به‏ وسیله شرکت ‏های مهندسی پیشرو در شرایط یکسان و حرفه ‏ای مشابه است. بر همین مبنا، در صورت رعایت‏ نشدن موارد مذکور‏، پیمانکار مسیولیت حرفه‏ ای خواهد داشت. به ‏نظر می‏رسد با عنایت به ماهیت خدمات حرفه‏ ای پیمانکار درخصوص تطابق با این اصل و در راستای مسیولیت‏ های سه‏ گانه پیمانکار در حقوق ایران‏، تعهد پیمانکار مهندسی‏، ‏‏تامین کالا و مدیریت ساخت‏ تعهد به وسیله باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت حرفه ‏ای‏، قرارداد مهندسی، تامین کالا و مدیریت ساخت
|
  • Abbas Mirshekari, Shobeir Azadbakht * Pages 1-19
    The combination of life with electronic technologies and its undeniable benefits has led to the development of electronic transactions and regulation in this field. This penetration of technology is not only limited to commercial transactions, but it has also occupied minds in the field of wills. According to the equipment used for its conclusion of wills, the electronic will is divided into electronic written and unwritten (audio and video). Now, it is reasonable to raise the question of whether the will, as a legal act based on formalism, can be concluded electronically or not. Are all types of electronic wills valid or should a distinction be made between written and unwritten electronic wills? There are different opinions in this regard: Some have denied the validity of the electronic will and others have accepted the conclusion of this type of will due to its benefits. This issue has remained silent in Iranian law, but in American law, detailed research has been done in this regard. In this country, written electronic will have been accepted in various states, but unwritten electronic wills are still not recognized as a means of concluding a will. However, it is appropriate to use an analytical-descriptive method, with a comparative approach by looking at American laws and jurisprudence, and also, bypassing the necessary laws to fill the gap in the legal system. This article considers that the move towards the acceptance of electronic will is inevitable in Iranian law. For this reason, by adhering to the provisions of the Electronic Commerce Act, it has recognized the validity of all types of electronic wills
    Keywords: Videotaped will, Audiotaped will, Formalism, Written will, Electronic Commerce Act
  • Peyman Namamian *, Nejat Amiri Pages 21-36
    Nanotechnology and weapons made in the framework of this technology, while having significant positive and negative consequences, criminals abuse it for anti-social and security purposes at the national and international levels. Therefore, this research has been carried out with the aim of expanding the jurisdiction of the International Criminal Court (ICC) and preventing security measures caused by weapons made with nanotechnology. This research aims to identify nanotechnology and its application in the manufacture of weapons and assess and evaluate the jurisdiction of the ICC. The findings of the research show that in addition to controlling the weapons made with nanotechnology and dealing with it with a law and security approach, the ICC can also expand its jurisdiction to prosecute the crime of using weapons made with technology by including crimes related to nanotechnology in the framework and definition of the crime of aggression. Nano should act. Since the crime related to weapons made with nanotechnology is not currently under the judicial jurisdiction of the Court, it seems that according to Article 5 of the Rome Statute, the crime of using weapons made with nanotechnology can be prosecuted as a crime of aggression and the proceedings of the ICC. . Therefore, the ICC, using the existing treaties and regulations, has the possibility to expand its jurisdiction regarding the crime caused by the use of weapons made with nanotechnology and place this crime within the framework of the current regulations
    Keywords: Nanotechnology, Weapons made with Nanotechnology, Nano crimes, ICC
  • Mehdi Omani, Jamal Beigi *, Babak Pourghahramani Pages 37-49
    As a new technology, HAARP has several adverse effects on the international community, even though its owners say it is intended to study ionospheres to develop new technologies, facilitate radio communication, and counteract the negative effects of atomic explosions. This was not the case in principle, and its abuses and deviations have been observed, turning it into a technology against humanity. This article aims to examine the abuses of HAARP 's technology and how they violate fundamental human rights. Research methods are descriptive and analytical, and data collection is done through collection and filing. In this qualitative study, researchers found that Haarp's new technology violates fundamental human rights, including the right to life, freedom of thought, and future generations' rights.
    Keywords: HAARP, new technology, The right to liberty, Human rights, the right to life, The right of the next generation
  • Rahmattolla Janmohammadi *, Mojtaba Asgharian, Nima Nasrollahi Pages 51-64

    In some cases, to discover the facts, foreign arbitral tribunals need to obtain evidence from third parties located outside the arbitral tribunal's seat and in another country's territory. Sometimes due to the lack of general jurisdiction and authority, they have to use the judicial assistance of the national courts of foreign countries. In many advanced legal systems, including the American legal system, this authority is provided for the courts to assist the international arbitral tribunals in providing evidence to foreign arbitral tribunals to obtain evidence, including testimony and submission of documents, judicial assistance and acceptance of representation. The present study aims to answer these questions with a descriptive-analytical method, judicial assistance of national courts in acquiring evidence for foreign arbitration courts and accepting judicial representation based on which legal rules are possible. Moreover, based on international commercial arbitration law, do the national courts of Iran have the possibility of providing judicial assistance and accepting judicial representation in acquiring evidence from arbitration courts whose headquarters are outside the country's territorial territory? Since in most countries, the discourse of arbitration involves two distinct systems consisting of domestic and international arbitration, in this study, only the International Commercial Arbitration Law was approved in 1376, and the international arbitration rules of some countries have been discussed. The provisions of domestic arbitration, except for a cursory glance, are ignored in the second part so that the field of research stays in the international arbitration system.

    Keywords: Taking of evidence, Judicial Assistance, Foreign court, international arbitration, National Court
  • MohammadReza Darabpour * Pages 65-81

    Metaverse is an immersive, semi-virtual, semi-real, three-dimensional, shared, cross-border and inevitable world, extending our real world in a surprising and perhaps frightening way. Metaverse will likely make it possible for individuals to respond to a wide range of social, economic, educational, emotional, psychological, physical, and sexual needs through avatars and cryptocurrencies or other new technologies without revealing their true identity. Due to the lack of previous experiences, different norms and unique characteristics of the Metaverse, managing the Metaverse is much more challenging than the current real and virtual worlds. Developed governments of the world have well realized the potential hidden in the Metaverse, from the smallest family issues to the selection of leaders and the countries' governance. With foresight, they seek to guarantee their citizens' security and rights and their sovereign power in the metaverse space. Without a doubt, preemptive policy and premeditated criminalization in the Metaverse are vital. While explaining what the Metaverse is, this research has tried to identify some of the specific governance and legal challenges of the Metaverse and finally concluded that today we need a new definition of persons called "Virtual Persons" in order to respond to some of the emerging challenges of the Metaverse world.

    Keywords: Metaverse, virtual persons, Augmented reality, Virtual Reality, Virtual Space
  • Farid Farahmand *, Samaneh Naseri Pages 83-94

    The meaning of "sale" is not defined in Shariah but rather has been shaped by customary practices. In this process, usages of the wise (Sireh) have played a significant role, contributing to the credibility of this concept. Within Imami jurisprudence, there are differing views on the tangibility of goods as a condition of a valid sale contract, which can be summarised as follows:Both parties' considerations must be tangible.Only the seller's consideration must be tangible.Tangibility is not a necessary condition for a sale contract.In line with the second view, the Iranian Civil Code has enshrined the requirement for the goods’ Tangibility in Article 338. The main question is what criteria can be used to make the subject of Article 338 of the Civil Code more flexible and include it in the scope of data and information related to the property. However, this essay argues that this provision no longer enjoys legislative support, although it has not been formally repealed. Instead, we propose interpreting the concept of goods in its literal sense, i.e., the object or the property itself. Furthermore, Imami jurisprudence has the potential to adopt a more flexible approach in this regard, where common sense plays a prominent role in the opinions of jurists. Therefore, we suggest that the third view, which does not limit the types of data or information that can be considered in a sale contract, could be strengthened

    Keywords: civil code, Data, goods, Sale contract, Tangibility
  • Behzad Pourseyed, Javad Khodadadi * Pages 95-112
    The conclusion of a secondary contract with a debtor customer is one of the solutions foreseen in the banking system to reduce the volume of non-performing exposures. However, the incorrect perception of the nature of these contracts and their confusion with the concept of forbearance in some laws and regulations have left adverse legal consequences. In recent years, several decisions have been issued in the judicial courts regarding their invalidity. Examining the substantive differences between the concepts of forbearance and secondary contract shows the incorrect interpretation of forbearance compared to the mentioned contracts and the need to amend related instructions. The solution of secondary contracts has been created to create benefits for credit institutions and for the customer to be able to pay his debt with a reasonable and logical increase in a more extended period, A subject that is entirely different from the philosophy of Islamic forbearance. Forbearance is an opportunity that is given to the debtor without any change in the legal relationship, and it does not bring any benefit to the creditor, and he may also suffer losses; Meanwhile, the renewal and conversion of contracts as two clear examples of the defined bank's forbearance the legal relationship of the parties are fundamentally changed. In addition, a designated bank's forbearance is not detrimental to the credit institution. Still, in all its assumptions, it increases the debtor's debt over an extended period. Eliminating the suspicion of the intention and realisation of abduction from secondary contracts, the absence of the need to prove the debt, and the failure to realise double damages and compound interest in these contracts are among the legal fruits of the separation of these two natures.
    Keywords: non-performing exposures, Secondary contract, Forbearance, Compound interest, Delayed damages
  • Seyede Maryam Etemad, Sattar Zarkalam *, Mansour Amini, Parviz Savrai Pages 113-134
    Advertising is an important issue in the world and has a deep effect on various aspects of our individual and social lives. The effect of this phenomenon on the economy, culture, society and even politics is constantly increasing, and the lack of appropriate laws in this area will provide a good platform for abusers. The issue of advertising is very important for products that are directly related to consumer health. The most important problem in the field of health advertising in the Iranian legal system is the multiplicity and fragmentation of the resolutions that have existed for a long time. However, it can be said that each resolution addresses the issue from a specific perspective, but there are sometimes overlaps, and contradictions regarding the competent authorities provided for the issuance of advertising licenses and the authorities dealing with violations, guaranteeing the implementation of violations of the rules governing advertising, etc. In recent years, not only has there been no effort to resolve this issue, but in some cases, it has increased these ambiguities. In this article, we will explain the situation of the Iranian legal system in this regard, while referring to the European Union's directives on health.
    Keywords: advertising, Health advertising, Commercial advertising, Iran's legal system, European Union Directives
  • Pardis Behbood, Hojjat Mobayen * Pages 135-148
    Nowadays, cyber games are a profitable business with wide economic dimensions, including the property rights of gamers, i.e., “Accounts” and “Points”. Since the producers of cyber games are in a superior position to the gamers, by including terms in terms of Service, they usually limit their responsibility for protecting users’ accounts and points, providing support for the games, and reserving the right to terminate the game. For these reasons, the property rights of gamers are always in a precarious position. In Iranian law, due to the absence of specific laws, we can use the rule of “No-Loss” to protect users’ rights in two ways. On the one hand, according to the rule of “abuse of rights”, the producers have no right to damage the property rights of gamers to cause harm or make unconventional decisions in exercising the right. On the other hand, it is possible to deduce from the rule of "No-Loss" the compensation for the damage caused to the property rights of gamers, which cannot be compensated based on other rules of civil liability.
    Keywords: Virtual Property, Property Rights, Account, Cyber Games, Rule of “No-Loss”
  • Sobhan Tayebi *, Hussein Movahedian, Nima Norouzi Pages 149-162
    The basis of human life in the inhabited biosphere is the balance in the triple cycle of water, food and energy. Also, fair use and exploitation of land and natural resources are added to this importance. However, due to human and artificial carelessness, irreparable events appear that significantly impact the failure of the human life cycle. We can mention climate changes that leave unlimited environmental crises among these events. This is not a marginal issue, but it is considered an ongoing and crucial global issue. This research attempts to analyse the gaps in tools in the field of responsibility and the necessity of international partners in the light of diplomacy by enumerating the upcoming events and sufferings. This research seeks to answer how the climate convergence model is realised in its two-way relationship with the triple cycle. With this description, the importance of climate change and its direct and indirect effects on vital human dimensions made us look at this issue.
    Keywords: climate change, Convergence, promoting tools, Right to Environment
  • Hamid Kazemi * Pages 163-177
    With the tremendous developments in space technologies in recent years, artificial intelligence is used instead of humans in decision-making. Artificial intelligence (AI) by the ability to think logically, manage its actions and correct its decisions when external conditions change without human interference. New intelligent and autonomous space technologies are being developed for various space activities. It uses for different applications such as processing of space data and information, debris removal, and exploration and extraction of natural resources in outer space. However, regulating the activities of space-faring and especially private actors in the use of AI in space technology and dispute settlement between the states have become one of new issues in international space law. Since the state's responsibility in space law is explained based on human behaviour, the issue arises that the existing international space regulations related to the state's responsibility to regulate space activities and their liability that is based on human behaviour can still be applied to the use of the new technologies or we need the new legal measures in international space law. It seems that with the extensive interpretation of Articles 6 and 7 of the Outer Space Treaty regarding state responsibility and liability, these provisions can still be considered applicable. Nevertheless, the new international space regulations can be an essential step in better determining and recognizing the state responsibility and liability of space actors that use space technologies that use AI.
    Keywords: Artificial Intelligence. International Law, Space Technology, Responsibility, Liability
  • MohammadTaqi Rafiei *, Sajad Parvin Pages 179-193

    One of the contracts frequently used in the oil and gas industry for project delivery is the Engineering, Procurement and Construction Management (EPCM) contract, which originated from mining. Under this agreement, the contractor acts as the employer's representative and provides professional services for the design process, management, and monitoring of construction contracts to ensure the project's quality, budget, and timing. The main issue and question surrounding this contract is the principle on which the contractor's professional liability can be established.As a contractor for professional services, the liabilities associated with implementing design and management, procurement management, and construction management are based on the "standards of care" principle employed by leading engineering firms operating under similar conditions and in the same profession. If applicable, the contractor will be held liable for professional faults. Given the nature of the contractor's professional service and in line with Iranian law, the contractor's design, procurement, and management obligations are binding under this principle.

    Keywords: Professional Liability, Engineering Procurement, construction management contract