فهرست مطالب

فصلنامه آرشیو توانبخشی
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هانیه محمدزاده، ابوالقاسم زارع زاده، محمدعلی مردانی، ابراهیم صادقی دمنه* صفحات 464-481
    اهداف

    جلوگیری از خم شدن مفاصل شست به بهبود تنوساینویت دکورون کمک می کند. بنابراین در بی حرکتی با اسپیلنت، شست در وضعیت ابداکشن قرار می گیرد. حرکت ابداکشن شست می تواند شامل دور شدن از کف دست (ابداکشن پالمار) و یا دور شدن از انگشتان (ابداکشن رادیال) باشد که در 2 صفحه حرکتی متفاوت انجام می شوند. براساس دانش نویسندگان، در مطالعات پیشین نیز مشخص نشده است که کدام وضعیت ابداکشن برای شست می تواند بهبود و عملکرد بهتری را برای استفاده کنندگان در پی داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر فوری اسپیلنت های ابداکشن پالمار و ابداکشن رادیال بر میزان درد، قدرت گرفتن و عملکرد دست در افراد مبتلا به تنوساینویت دکورون است. 

    روش بررسی

    در یک مطالعه شبه تجربی، 30 نفر (24 خانم) داوطلب از میان افراد مبتلا به تنوساینویت دکورون که به مراکز بالینی مراجعه می کردند به صورت نمونه گیری آسان انتخاب شدند. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در 3 حالت مطالعه (شامل بررسی بدون اسپیلنت، با اسپیلنت ابداکشن پالمار و با اسپیلنت ابداکشن رادیال) قرار می گرفتند. اسپیلنت های مطالعه از نوع ترمو پلاستیکی پیش ساخته بودند که براساس اندازه گیری برای شرکت کنندگان استفاده می شد. این اسپیلنت ها دارای ارتفاعی تا دو سوم ساعد بودند و جهت بی حرکت کردن مفاصل کارپو متاکارپال و متاکارپو فالنژیال شست طراحی شده بودند، ولی حرکات مفصل اینترفالنژیال درون آن ها آزاد بود. یکی از اسپیلنت ها شست را در وضعیت ابداکشن پالمار و دیگری شست را در وضعیت ابداکشن رادیال نگهداری می کرد. پیامدهای مطالعه به صورت تاثیر فوری پس از دریافت هر مداخله و طی 1 جلسه بررسی و اندازه گیری می شد. پیامدهای مدنظر شامل بررسی میزان درد، قدرت گرفتن و عملکرد دست بود که به ترتیب با استفاده از مقیاس بصری درد، دینامومتر گریپ و پینچ و سنجش زمان آزمون جبسون-تیلور اندازه گیری می شد. تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس داده های تکراری و استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها: 

    تمام شرکت کنندگان ارزیابی های مطالعه را تکمیل کردند. نتایج نشان داد شدت درد، قدرت گرفتن و عملکرد دست با پوشیدن اسپیلنت اسپایکای شست به صورت معناداری نسبت به حالت بدون اسپیلنت کاهش پیدا کرد (0/05>P). شدت درد حین گرفتن اشیا با اسپیلنت ابداکشن پالمار کمتر از اسپیلنت ابداکشن رادیال بود. میزان کاهش قدرت گرفتن اشیا به صورت گریپ، پینچ لترال و پالمار در اسپیلنت ابداکشن پالمار کمتر از اسپیلنت ابداکشن رادیال بود (0/05>P). 2 نوع اسپیلنت تفاوت معناداری در کند کردن عملکرد دست در آزمون جبسون-تیلور نداشتند (0/05>P). 

    نتیجه گیری:

     قرار دادن شست در وضعیت ابداکشن پالمار درون اسپیلنت باعث کاهش موثرتر درد ضایعه شده و برای گرفتن اشیا در دست و بین انگشتان مناسب تر است.

    کلیدواژگان: بیماری دکورون، قدرت گریپ، عملکرد دست، درد، اسپیلنت
  • وحید رزاقی، لیلا استاد هاشمی*، ملیحه عرشی، محمد سبزی خوشنامی صفحات 482-501
    اهداف

     زندگی بعد از بروز اتفاقات ناگوار، نظیر ضایعه نخاعی دستخوش تغییرات می شود و افراد با معلولیت ضایعه نخاعی برای حضور در جامعه به عنوان یک شهروند با موانع و چالش های مختلفی مواجه اند. هدف این مطالعه واکاوی موانع و تسهیل کننده های ادغام اجتماعی توان خواهان ضایعه نخاعی در بیمارستان توان بخشی رفیده است.

    روش بررسی

    این پژوهش با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی گرانهایم و لیندمن (2004) انجام شد. مشارکت کنندگان 13 نفر از بیماران دارای معلولیت ضایعه نخاعی، 4 نفر از مراقبین خانوادگی و 5 نفر از ارایه دهندگان خدمات توان بخشی به این بیماران در بیمارستان توان بخشی رفیده بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. نمونه گیری تا زمان رسیدن به اشباع داده ها، ادامه یافت. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری و تحلیل شد. برای بررسی استحکام داده ها از 4 معیار مقبولیت، قابلیت اطمینان، قابلیت انتقال و قابلیت تایید پیشنهادی گوبا و لینکن استفاده شد.

    یافته ها: 

    تسهیل کننده های ادغام اجتماعی افراد ضایعه نخاعی در 3 طبقه اصلی «حمایت اجتماعی»، «مشارکت اجتماعی» ،«باورهای فردی» و 8 زیر طبقه مرتبط با آن ها شناسایی شد. موانع ادغام اجتماعی استخراج شده بر مبنای تجربیات مشارکت کنندگان در این مطالعه نیز در 3 طبقه اصلی «موانع محیطی و ساختاری»، «موانع جسمی و حرکتی» و «موانع زمینه ای» و 6 زیر طبقه مرتبط قرار گرفتند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های این مطالعه، بیماران ضایعه نخاعی برای بازگشت به جامعه با بازدارنده های متعددی مواجه هستند و از سوی دیگر موارد کمک کننده ای در سطوح مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی وجود دارد که موجب تسهیل فرایند ادغام اجتماعی آن ها می شود. شناخت این عوامل که برگرفته از تجارب عمیق افراد دارای معلولیت ضایعه نخاعی، مراقبین خانوادگی و ارایه دهندگان خدمات توانبخشی است، می تواند برای بیماران، خانواده ها، متخصصین و سیاست گذاران کاربرد زیادی داشته باشد تا با برنامه ریزی، طراحی و اجرای مداخلات مرتبط در راستای کاهش موانع و تقویت تسهیل کننده ها در مسیر ادغام اجتماعی گروه هدف گام بردارند.

    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، ادغام اجتماعی، تسهیل کننده ها، موانع، ضایعه نخاعی
  • آزاده ریاحی، زهرا نوبخت، فرین سلیمانی، ناهید رحمانی، فیروزه ساجدی* صفحات 502-517
    هدف

    فلج مغزی گروهی از اختلالات پاسچر و حرکت است که باعث محدودیت حرکتی می شود و به یک اختلال غیر پیش رونده در مغز در حال رشد مربوط است. طبقه بندی بین المللی عملکرد ناتوانی و سلامت، بر توانایی های عملکردی معمول کودک تاکید می کند. ابزارهایی برای طبقه بندی، توصیف و ارزیابی نحوه عملکرد کودک در فعالیت های روزانه، مانند راه رفتن، دستکاری اشیا و ارتباطات روزمره ایجاد شده است در مطالعه حاضر هدف، بررسی ارتباط بین سیستم های طبقه بندی (عملکرد حرکتی درشت، توانایی دستی، عملکرد ارتباطی و توانایی خوردن و آشامیدن) در کودکان با فلج مغزی است.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش همبستگی مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی اجرا شد. کودکان با فلج مغزی 12 تا 144 ماه مراجعه کننده به کلینیک ها و مراکز توان بخشی دولتی و خصوصی در سال 1398 در سطح شهر تهران و اراک به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند. پس از تکمیل پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی توسط مراقب اصلی کودک، سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت، توانایی دستی، ارتباطی و توانایی خوردن و آشامیدن توسط درمانگر کودک با فلج مغزی تکمیل شد.

    یافته ها:

     در مطالعه حاضر 154 شرکت کننده با میانگین سنی 49/45 ماه با انحراف معیار32/22 حضور داشتند. از این تعداد 87 نفر (56/5 درصد) پسر و 67 نفر (43/5 درصد) دختر بودند. ازنظر سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت، توزیع بیشترین درصد در سطح ΙΙ و IV به ترتیب 31/2 و 26 بود. به عبارتی بیش از 57 درصد کودکان در این 2 سطح توزیع شده بودند. ازنظر سیستم طبقه بندی توانایی دستی، توزیع بیشترین درصد در سطح ΙΙ، ΙΙΙ و IV به ترتیب 28/6، 22/1و 20/8 بود. به عبارتی بیش از 70 درصد کودکان در این 3 سطح توزیع شده بودند. ازنظر سیستم طبقه بندی توانایی خوردن و آشامیدن تقریبا توزیع تمامی سطوح برابر بود به جز سطح V با 4/3 درصد کمترین درصد را داشت. ازنظر سیستم طبقه بندی عملکرد ارتباطی توزیع بیشترین درصد در سطح V و IV به طور یکسان 23/5 درصد بود. در بررسی ارتباط بین سیستم های عملکردی با هم در تمامی موارد ارتباط معناداری مشاهده شد. (سیستم طبقه بندی توانایی دستی و سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت  r=0/672، سیستم طبقه بندی عملکرد ارتباطی و سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت  r=0/581، سیستم طبقه بندی توانایی خوردن و آشامیدن و سیستم طبقه بندی عملکرد حرکتی درشت r=0/593، سیستم طبقه بندی عملکرد ارتباطی و سیستم طبقه بندی توانایی دستی  r=0/555، سیستم طبقه بندی توانایی خوردن و آشامیدن و سیستم طبقه بندی توانایی دستی  r=0/644، سیستم طبقه بندی توانایی خوردن و آشامیدن و سیستم طبقه بندی عملکرد ارتباطی  r=0/547) (P<0/01).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد کودکانی که محدودیت عملکرد حرکتی بیشتری دارند در دیگر سیستم های طبقه بندی عملکرد نیز محدودیت بیشتری را نشان می دهند. البته تعداد مطالعات در این زمینه محدود و نیازمند بررسی بیشتری است.

    کلیدواژگان: سیستم های طبقه بندی عملکرد، کودکان، فلج مغزی، رابطه
  • میلاد فرجی، حجت الله حقگو*، ابراهیم پیشیاره، الیاس منفرد، محسن واحدی صفحات 518-539
    هدف

    مالتیپل اسکلروزیس اختلالی است که با درگیر شدن سیستم اعصاب مرکزی همراه است. ابتلا به مالتیپل اسکلروزیس، باعث اختلالات شناختی می شود که تاثیر مستقیم و زیادی بر روی عملکرد در فعالیت های روزانه زندگی ایجاد می کند و از این رو مشارکت افراد مختل می شود. پس بررسی حیطه های شناختی می تواند ما را در امر تصمیم گیری بالینی و مداخلات یاری کند. در جهت توان بخشی شناختی این افراد و اینکه بتوانیم ارتباط میان عملکرد شناختی (آزمون کامپیوتری و آزمون عملکردی) و میزان مشارکت را تخمین بزنیم، باید همبستگی این 2 مورد را بررسی کنیم. هدف ما از این مطالعه این است که همبستگی مشارکت با 2 نوع از ارزیابی های شناختی (کامپیوتری و عملکردی) را مشخص کنیم.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی و نمونه گیری به صورت در دسترس انجام گرفت. جامعه هدف، بیماران با مالتیپل اسکلروزیس پذیرش شده در مرکز مالتیپل اسکلروزیس شهرستان اصفهان، به شرط دارا بودن معیارهای ورود به مطالعه، در زمستان 1399 بودند. 45 بیمار با مالتیپل اسکلروزیس به صورت در دسترس (9 مرد و 36 زن) با نمره مقیاس گسترش یافته ناتوانی بین 1 تا 5 انتخاب شدند. جهت ارزیابی عملکرد شناختی آن ها، از آزمون کانتب و آزمون عملکردی لوتکا و همچنین برای تعیین میزان مشارکت از پرسش نامه تلفیق اجتماعی استفاده شد. سپس داده ها با نرم افزار SPSS با نسخه 23 پردازش شدند.

    یافته ها: 

    براساس نتایج بررسی شدت و جهت ارتباط سنجه ها، یکپارچگی در فعالیت های هدفمند با تمام سنجه های لوتکا و کانتب وجود دارد. این سنجه ها با جهت گیری، ادراک بینایی و پراکسی حرکتی از آزمون لوتکا و ارزیابی انطباق ادراکی فوری و تاخیری از آزمون کانتب ارتباط معنی دار داشت. از نکات قابل ذکر نتایج می توان به همبستگی بالای میان یکپارچگی در خانه پرسش نامه تلفیق اجتماعی با آزمون ارزیابی برنامه ریزی فضایی و کنترل موتور از کانتب (r=0/353)، یکپارچگی در اجتماع پرسش نامه تلفیق اجتماعی با آزمون ارزیابی انطباق ادراکی فوری و تاخیری از کانتب (r=0/538)، یکپارچگی در فعالیت های هدفمند و مولد پرسش نامه تلفیق اجتماعی با پراکسی حرکتی از لوتکا (r:0/422) اشاره کرد. 

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج، هر 2 نوع آزمون با پرسش نامه مشارکت، همبستگی مناسبی دارند. شاید بتوان از آزمون کامپیوتری که همبستگی خوبی با مشارکت دارد، در کنار آزمون عملکردی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، پرسش نامه تلفیق اجتماعی، آزمون شناختی لوتکا، آزمون شناختی کانتب
  • مریم ملکیان، یلدا کاظمی، اکرم احمدی، طلیعه ظریفیان* صفحات 540-559
    هدف

     یکی از اجزای اصلی حافظه طولانی مدت، حافظه روندی است. یادگیری روندی می تواند در حوزه های مختلف از جمله کلامی و حرکتی ارزیابی شود. یادگیری در حافظه روندی در 3 مرحله یادگیری اولیه، تحکیم و حفظ اتفاق می افتد. تکالیفی برای ارزیابی حافظه روندی وجود دارد، اما هیچ یک به طور هم زمان یادگیری روندی در حوزه ها و مراحل مختلف یادگیری را بررسی نکرده اند. همچنین براساس مدل اخباری روندی، پیش بینی می شود بین عملکرد افراد در حافظه روندی و دستور زبان ارتباط وجود داشته باشد. بنابراین هدف مطالعه حاضر طراحی تکلیف جست وجوی متوالی برای ارزیابی هم زمان حافظه روندی در 2 حوزه کلامی و حرکتی و در مراحل مختلف یادگیری و تعیین پایایی آن بود. همچنین ارتباط بین حافظه روندی و مهارت های دستوری بررسی شد.

    روش بررسی

    این مطالعه در مرحله اول به صورت روش شناسی و در مرحله دوم به صورت توصیفی تحلیلی انجام شد. در مرحله اول، براساس مرور متون و با نظر 3 متخصص آسیب شناس گفتار و زبان، کلمات دارای ویژگی های روان زبان شناختی مناسب از مجموعه نامیدن تصویری فارسی انتخاب شدند و تصاویر متناظر با آن ها تعیین شد. تکلیف با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا طراحی شد. روایی صوری تکلیف، بررسی و بعد از انجام اصلاحات، پایایی تعیین شد. روایی صوری تکلیف بر روی 10 شرکت کننده طبیعی و پایایی آزمون بازآزمون بر روی 15 شرکت کننده 7 تا 9 ساله طبیعی که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، بررسی شد. در مرحله دوم برای بررسی ارتباط بین عملکرد در تکلیف جست وجوی متوالی و مهارت های دستوری ، 20 کودک 7 تا 9 ساله طبیعی با روش نمونه گیری ترکیبی انتخاب شدند. هر کودک در 3 مرحله یادگیری اولیه، تحکیم (24 ساعت بعد) و حفظ (یک هفته بعد) در معرض تکلیف در حوزه کلامی قرار گرفت و سپس همین مراحل در حوزه حرکتی اجرا شد. مهارت های زبانی هر کودک با استفاده از آزمون رشد زبان تعیین و سپس رابطه بین این 2 مهارت مشخص شد. روش های آماری مورد استفاده، شامل ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر بود. 

    یافته ها:

     مقادیر همبستگی بین 2 بار اجرا در مرحله یادگیری اولیه، برای متغیر زمان واکنش در حوزه های کلامی و حرکتی به ترتیب 0/84 (0/001˂P) و 0/80 (0/001˂P) و برای متغیر صحت پاسخ در حوزه های کلامی و حرکتی به ترتیب 0/81 (0/011=P) و 0/77 (0/026=P) به دست آمد. در مرحله تحکیم و حفظ، ضریب همبستگی برای متغیر زمان واکنش در حوزه های کلامی و حرکتی به ترتیب 0/737 (0/002=P) و 0/743 (0/001=P) و برای متغیر صحت پاسخ در حوزه های کلامی و حرکتی به ترتیب 0/624 (0/13=P)، 0/916 (0/001˂P) بود. نتایج نشان داد بین دستور زبان و یادگیری روندی در حوزه کلامی در مرحله تحکیم ارتباط معنادار وجود دارد (P= 0/045 , P=0/491, 0/797-0/016=CI).

    نتیجه گیری: 

    تکلیف جست وجوی متوالی، تکلیفی پایا برای ارزیابی مراحل مختلف حافظه روندی در دو حوزه کلامی و حرکتی است. بنابراین می توان از این تکلیف برای ارزیابی حافظه روندی در کودکان طبیعی 7 تا 9 ساله استفاده کرد. یافته های مطالعه حاضر، پیش بینی های مدل اخباری روندی را در مرحله تحکیم حوزه کلامی تایید کرد.

    کلیدواژگان: حافظه روندی، پایایی، مدل اخباری-روندی، دستور زبان
  • مریم بنیانی، لیلا استاد هاشمی*، ملیحه عرشی، فردین علیپور صفحات 560-583
    هدف

    خانواده های دارای فرزند کم توان ذهنی در مقایسه با سایر خانواده ها در گذر از بحران ها و رسیدن به سازگاری اجتماعی، نیازمند حمایت بیشتری هستند، ازاین رو توجه ویژه به این خانواده ها در زمان بحران همه گیری کووید- 19 و شناسایی تجربیات و چالش های آن ها در راستای حمایت بیشتر از این گروه آسیب پذیر، ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های خانواده های دارای فرزند کم توان ذهنی در مراکز نگهداری تحت نظارت سازمان بهزیستی شهر تهران در شرایط پاندمی کووید-19 انجام شد. 

    روش بررسی

     پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای قراردادی گرانهایم و لیندمن (2004) انجام شد. مشارکت کنندگان 18 نفر از افراد خانواده های دارای فرزند کم توان ذهنی ساکن مراکز نگهداری تحت نظارت سازمان بهزیستی شهر تهران بودند که به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. نمونه گیری تا زمان رسیدن به اشباع داده ها، ادامه یافت. داده ها در بازه زمانی تیر تا مهر ماه 1400با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته به صورت حضوری و آنلاین (تلفنی) جمع آوری و تحلیل شدند. برای بررسی استحکام داده ها از 4 معیار مقبولیت، قابلیت اطمینان، قابلیت انتقال و قابلیت تایید پیشنهادی گوبا و لینکن استفاده شد.

    یافته ها:

     از تحلیل داده ها 6 طبقه اصلی و 24 زیرطبقه به دست آمد. طبقات اصلی و زیرطبقات شامل این موارد بودند: 1. نگرانی دایم از ابتلای فرزند به کرونا (ناتوانی فرزند در محافظت از خود در برابر ویروس، رعایت نشدن پروتکل ها توسط کارکنان، بیماری های زمینه ای و نقص سیستم ایمنی، محدودیت راه های پیشگیری برای افراد زیر 18 سال، اطلاعات متناقض در مورد ابتلای کودکان و جوانان)؛ 2. قطع ارتباطات و تشدید فشارهای روانی (بی قراری و تحریک پذیر شدن توان خواه، نگرانی از آینده مبهم، پریشانی روانی والدین، ترس از دست دادن فرزند)؛ 3. درگیری با تنش ها و تعارضات خانوادگی (تشدید احساس گناه خانواده، غفلت از سایر فرزندان، مقصرپنداری زوجین، تنش در تعاملات خانوادگی، تشدید دلتنگی خانواده)؛ 4. اجتماع غیر حمایتگر (انگ اجتماعی مضاعف، طرد اجتماعی، عدم حمایت از گروه های آسیب پذیر، محدودیت های فاصله گذاری اجتماعی)؛ 5. بحران اقتصادی خانواده (هزینه های نگهداری فرزند در مرکز، بیکاری و کاهش درآمد سرپرست خانواده، فقر و تشدید شرایط اقتصادی نابسامان)؛ 6. دغدغه های مراقبتی و آموزشی (کاهش کیفیت مراقبت از توان خواه، تعلیق فعالیت های توان بخشی و آموزشی، محدودیت فعالیت های فراغتی ارتباطی توان خواه) بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد خانواده های کودکان کم توان ذهنی در دوران همه گیری کووید-19 با چالش ها و نگرانی های متعددی مواجه هستند که بخشی از این نگرانی ها مربوط به تشدید فشارهای روانی و بخشی ناشی از عدم حمایت کافی نهادهای دولتی و غیر دولتی از این خانواده ها بود. یافته های مطالعه می تواند در ارایه خدمات و طراحی برنامه های حمایتی و سیاست گذاری برای کودکان کم توان ذهنی و خانواده های آنان استفاده شود. در این راستا، پرداخت کمک های خاص معیشتی، تقویت سیستم ارتباطی بین والدین و فرزندان ساکن در مراکز نگهداری، تهیه بسته مراقبتی و بهداشتی برای والدین، طراحی و اجرای مداخلات روان شناختی در راستای کاهش اضطراب و استرس والدین و فراهم کردن مشاوره رایگان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، کودکان کم توان ذهنی، خانواده، چالش ها، مطالعه کیفی
  • آسیه سقراطی، نرگس ارسلانی*، شمعانه محمدی، محسن واحدی، حسین عجمی صفحات 584-601
    هدف

    مثانه نوروژنیک یکی از دلایل شایع ابتلا به بی اختیاری ادراری است، که مشکلات عدیده ناشی از آن در دراز مدت بر کیفیت زندگی مبتلایان به ویژه زنان به دلیل فقدان نقش های اجتماعی تاثیر منفی می گذارد. با توجه به ماهیت مزمن این اختلال اجرای مداخلات پرستاری توان بخشی جهت ارتقای کیفیت زندگی این بیماران توصیه شده است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله چندوجهی پرستاری توان بخشی بی اختیاری ادراری بر کیفیت زندگی زنان جوان و میانسال مبتلا به مثانه نوروژنیک بوده است. 

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با طراحی قبل و بعد بود که در سال 2021 در بیمارستان توان بخشی رفیده تهران، ایران انجام شد. اطلاعات مربوط به 30 نفر از زنان جوان و میانسال 18 تا 60 سال بستری مبتلا به مثانه نوروژنیک جمع آوری شد. قبل و بعد از اجرای 6 هفته مداخله و پیگیری آن، پرسش نامه جمعیت شناختی و پرسش نامه کیفیت زندگی در بی اختیاری را نمونه ها تکمیل کردند. مداخله چندوجهی پرستاری توان بخشی بی اختیاری ادراری شامل 2 بخش بود: سوندگذاری متناوب تمیز ادراری و رفتاردرمانی (تعیین زمان دفع ادرار، به تاخیر انداختن دفع ادرار، تنظیم رژیم غذایی و مصرف داروها). این مداخله در 7 جلسه آموزش 30 دقیقه ای به صورت روزانه حضوری و فردی در هفته اول و سپس پیگیری بیماران در 5 هفته (هفته های دوم، سوم، چهارم، پنجم و ششم) هفته ای 1 جلسه به صورت کلاس های مجازی و تماس های تصویری آنلاین در اپلیکیشن واتساپ انجام گرفت. داده های جمع آوری شده در نرم افزار SPSS نسخه 25 و با استفاده از آزمون های آنالیز واریانس یک راهه آنووا و تی زوجی در سطح معناداری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     اکثر شرکت کنندگان در سنین 20 تا 30 سال (30 درصد) و متاهل بودند (53/3 درصد). قبل و بعد از اجرای مداخله، کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اختلال مثانه نوروژنیک از 11/07±46/46 به 9/46 ±66/23 افزایش یافت که به لحاظ آماری معنادار بود (t=14/20، P<0/0001). همچنین اثرات روانی اجتماعی و محدودیت های رفتاری ناشی از بیماری بر اساس یکی از 3 خرده مقیاس پرسش نامه کیفیت زندگی کاهش یافت. به علاوه کیفیت زندگی در افراد جوان تر، بیکار، مجرد، دچار آسیب نخاعی، دچار بوی بد بدن و افرادی که مدت زمان تشخیص بیماری مثانه نوروژنیک در آن ها کمتر از یک سال بود، به طور معناداری کمتر از سایر شرکت کنندگان بود (P<0/0001). 

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج مطالعه حاضر سوندگذاری متناوب تمیز ادراری و رفتاردرمانی می توانند کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مثانه نوروژنیک را بهبود بخشند. توصیه می شود تا اثربخشی مطالعه در مدت زمان طولانی بررسی شود.

    کلیدواژگان: بی اختیاری ادراری، مثانه نوروژنیک، زنان، پرستاری توان بخشی
  • امیرسالار جعفرپیشه*، رضا اسکوئی زاده، معصومه ذاکری، محسن واحدی صفحات 602-617
    هدف

     هدف این مطالعه بررسی اثر بخشی صندلی تیپتون بر راستای ستون فقرات پشتی و کمری دانشجویان در 2 وضعیت نشستن به صورت کشیده و مستقیم و مطالعه دقیق است.

    روش بررسی

    این مطالعه بر روی 30 دانشجو (20 زن و 10 مرد) که سابقه اختلالات اسکلتی عضلانی نداشتند انجام شد. ارزیابی تغییرات زوایای ستون فقرات پشتی و کمری با استفاده از دستگاه الکتروگونیامتری بر روی 2 صندلی عادی و تیپتون در 2 وضعیت بدنی کشیده و مستقیم، و مطالعه دقیق صورت گرفت. شرکت کنندگان در هر وضعیت بدنی بر روی هر صندلی به مدت پنج 5 ارزیابی شدند که با در نظر گرفتن زمان استراحت و تکمیل پرسش نامه، انجام مطالعه برای هر فرد 30 دقیقه زمان برد. میزان رضایت دانشجویان نیز به کمک پرسش نامه رضایت کاربران ساس سنجیده شد. داده های ثبت شده توسط دستگاه الکتروگونیامتری از طریق آزمون آماری اندازه گیری مکرر و امتیازات پرسش نامه ساس، با استفاده از آزمون آماری مقایسه زوجی و نرم افزار SPSS نسخه 25 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج بررسی میانگین دامنه تغییرات زوایای ستون فقرات ناحیه پشتی در صفحه ساجیتال نشان داد که متغیر نوع صندلی معنی دار نبوده (P=0/072)، اما متغیر وضعیت بدنی معنی دار بوده است (P=0/013). در بررسی میانگین دامنه تغییرات لترال فلکشن در ناحیه پشتی، اثر متقابل صندلی و وضعیت بدنی (P=0/048) و متغیر صندلی (P=0/003) دارای اختلاف معنی دار بودند که این اختلاف در جهت کاهش 28 درصدی میانگین دامنه تغییرات زوایای لترال فلکشن پشتی، در وضعیت بدنی کشیده و مستقیم و کاهش 10 درصدی آن در وضعیت بدنی مطالعه دقیق در صندلی تیپتون نسبت به صندلی عادی بوده است. درحالی که متغیر وضعیت بدنی (P=0/705) اختلاف معنی دار نداشت (P=0/705). همچنین نتایج بررسی میانگین دامنه تغییرات فلکشن اکستنشن کمری نشان داد متغیر صندلی (P=0/003) دارای اختلاف معنی دار بوده که این اختلاف معنی دار در جهت کاهش 16 درصدی میانگین دامنه تغییرات در وضعیت بدنی کشیده و مستقیم و کاهش 43 درصدی آن در وضعیت بدنی مطالعه دقیق در صندلی تیپتون نسبت به صندلی عادی بود. درحالی که متغیر وضعیت بدنی (P=0/162) از نظر آماری اختلاف معنی دار نداشت. نتایج بررسی بر روی لترال فلکشن کمری نیز نشان داد هردو متغیر صندلی و وضعیت بدنی (P=0/009) اختلاف معنی دار داشتند. میانگین دامنه تغییرات زوایای لترال فلکشن کمری در هر دو وضعیت بدنی کشیده و مستقیم و مطالعه دقیق در صندلی تیپتون نسبت به صندلی عادی 28 درصد کاهش یافته است. بررسی امتیازات پرسش نامه ساس برای صندلی تیپتون و صندلی عادی نشان دهنده اختلاف معنی دار این 2 صندلی بوده است (P=0/000). میانگین امتیازات پرسش نامه ساس برای صندلی تیپتون برابر 78/6 و برای صندلی عادی برابر 65/9 به دست آمد که نشان از افزایش 19 درصدی امتیاز در صندلی تیپتون داشت.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد استفاده از صندلی تیپتون می تواند باعث کاهش میانگین دامنه تغییرات زوایای بدن در 2 ناحیه ستون فقرات پشتی و کمری شود. همچنین نتایج مطالعه، حاکی از افزایش رضایت کاربران از صندلی تیپتون نسبت به صندلی عادی بوده است که در این بین رضایت بیشتر کاربران خانم در استفاده از صندلی تیپتون نسبت به صندلی عادی، می تواند ناشی از تفاوت ابعاد آنتروپومتریک خانم ها و آقایان باشد.

    کلیدواژگان: صندلی تیپتون، زوایای ستون فقرات، وضعیت بدنی نشسته
|
  • Hanieh Mohammadzadeh, Abolghasem Zarezadeh, MohammadAli Mardani, Ebrahim Sadeghi-Demneh* Pages 464-481
    Objective

     The prevention of thumb joints flexion help cure de Quervain tenosynovitis. The thumb, therefore, is being immobilized in the abduction position by splinting. Thumb abduction can be away from the palm (palmar abduction) or from the fingers (radial abduction), which are done in two different planes. To the authors' knowledge, the literature has not specified which kind of thumb abduction has better treatment outcomes and functions. This study aimed to compare the immediate efficacy of palmar abduction and radial abduction splinting on the severity of pain, handgrip, palmar and lateral pinch strength, and hand function in people with de Quervain tenosynovitis.

    Materials & Methods

    In this quasi-experimental study, 30 volunteer patients (24 females) with de Quervain tenosynovitis referred to clinical centers were selected via convenience sampling. The participants were randomly assigned to three study groups (without the splint, palmar abduction splint, and radial abduction splint). The splints' height was two-thirds of the elbow. The splints were designed to immobilize the carpometacarpal and metacarpophalangeal joint of the thumb but allow the interphalangeal joint to move. One splint immobilizes the thumb in palmar abduction, while another immobilizes the thumb in radial abduction. The outcomes were studied and measured immediately after the intervention and in a single session. The intended outcomes included pain severity, handgrip strength, palmar and lateral pinch strength, and hand function measured with a visual analog scale, hand dynamometers, and the Jebsen-Taylor test, respectively. The repeated measures analysis of variance was performed for statistical analysis using SPSS software, version 16.

    Results

     All participants completed all study assessments. The results showed a significant reduction of pain, handgrip strength, lateral and palmar pinch, and hand function after using a thumb splint compared to without the splint condition (P<0.05). The pain severity in gripping objects was lower after using a palmar abduction splint than the radial abduction splint. Also, the strength reduction in taking objects by gripping, lateral pinch, and palmar was lower after using the palmar abduction splint than the radial abduction splint (P<0.05). Still, both splints were not significantly different in slowing the hand function in the Jebsen-Taylor test (P>0.05).

    Conclusion

    The positioning of the thumb in palmar abduction with splinting could be more effective for pain reduction and manipulation of objects with the hand and fingers.

    Keywords: De Quervain disease, Grip strength, Hand function, Pain, Splint
  • Vahid Razzaghi, Leila Ostadhashemi*, Maliheh Arshi, Mohammad Sabzi Khoshnami Pages 482-501

    Objective:

     People's lives change after unfortunate events such as spinal cord injury, and the people with this injury, as a citizen, face various obstacles and challenges to participate in society. This study explores the barriers and facilitators of social integration of patients with spinal cord injuries in Rofeideh Rehabilitation Hospital.

    Materials & Methods:

     This research was conducted using Granheim and Lundman's (2004) conventional content analysis. The participants comprised 13 people with spinal cord injury, 4 family caregivers of patients, and 5 rehabilitation service providers in Rofeideh Rehabilitation Hospital, which were selected by purposive sampling. Sampling was continued until data saturation. Data were collected and analyzed using semi-structured in-depth interviews. To evaluate the stability of the data, four criteria of credibility, transferability, dependability, and confirmability proposed by Guba and Lincoln were used.

    Results:

     Facilitators of social integration of people with spinal cord injury were identified in the 3 main categories and 8 subcategories. The main categories were "social support," "social participation," and "individual beliefs." The barriers to social integration were extracted from participants' experiences and consist of 3 main categories of "environmental and structural barriers," "physical and motor barriers," and "contextual factors" and 6 related subcategories.

    Conclusion:

     According to the findings of this study, patients with spinal cord injuries face various barriers in order to re-integrate into the community. On the other hand, helpful factors at different levels of individual, family, and social facilitate their social integration process. Recognizing these factors, derived from the deep and rich experiences of people with spinal cord injury, family caregivers, and rehabilitation service providers, can be useful to patients, families, professionals, and policymakers. They can use these experiences to program, design, and implement related interventions to reduce barriers and strengthen facilitators to the social integration of the target group.

    Keywords: Qualitative study, Social Integration, Facilitators, Barriers, Spinal cord injury
  • Azade Riyahi, Zahra Nobakht, Farin Soleimani, Nahid Rahmani, Firoozeh Sajedi* Pages 502-517
    Objective

     Cerebral palsy refers to a group of postural and movement disorders that limit movements and can be related to a non-progressive disorder in the developing brain. The international classification of disability emphasizes the child's functional abilities and routine performance. Some classification tools have been developed to describe and evaluate child's functions in daily activities such as walking, manipulating objects, and everyday communication. The present study aimed to investigate the relationship between classification systems (gross motor function, manual ability, communication function, and eating and drinking ability) in children with cerebral palsy.

    Materials & Methods

    This study was performed by cross-sectional correlation method and of descriptive analytical type. Children with cerebral palsy aged 12-144 months were recruited by convenience sampling from patients referred to clinics and public and private rehabilitation centers in Tehran and Arak cities, Iran, in 2019-2020. After completing the demographic information questionnaire by the child's primary caregiver, the gross motor function classification system (GMFCS), manual ability classification system (MACS), Communication function classification system (CFCS), and eating and drinking ability classification system (EDACS) were completed by a child therapist. 

    Results

    In the present study, 154 children with a Mean±SD age of 49.45±32.22 months participated. also, 87 children (56.5%) were boys, and 67(43.5%) were girls. According to GMFCS, the highest percentage distributions at levels II and IV were 31.2% and 26%, respectively. In other words, more than 57% of children were distributed in these two levels. According to MACS, the distributions of the highest percentages at levels II, III, and IV were 28.6%, 22.1%, and 20.8%, respectively. In other words, more than 70% of the children were distributed in these three levels. According to EDACS, the distribution of almost all levels was equal except the V level, with 4.3% having the lowest percentage. According to CFCS, the distribution of the highest percentage at levels V and IV was 23.5%. In examining the relationship between functional systems, significant relationships were observed in all cases: MACS and GMFCS, r=0.672; CFCS and GMFCS, r=0.581; EADCS and GMFCS, r=0.593; CFCS and MACS, r=0.555; EADCS and MACS, r=664; EADCS and CFCS, r=0. 547 (P<0.01).

    Conclusion

    It seems that children with more motor function limitations show more limitations in other performance classification systems, too. Of course, the number of studies in this field is limited and needs further investigation.

    Keywords: Functional classification systems, Children, Cerebral palsy, Relationship
  • Milad Faraji, Hojjat Allah Haghgoo*, Ebrahim Peshyareh, Elyas Monfared, Mohsen Vahedi Pages 518-539
    Objective

     Multiple sclerosis (MS) is a disorder that involves the central nervous system. Cognitive impairments in patients with MS have a direct and significant impact on their performance in the activities of daily living, and hence their social participation is disrupted. Thus, exploring cognitive domains can help us make clinical decisions and interventions. To cognitively rehabilitate these people and estimate the relationship between cognitive performance (computer test and performance test) and the level of participation, we should examine the correlation between these two domains. This study aims to determine the correlation between social participation and two types of cognitive assessments: computerized and functional.

    Materials & Methods

    The present study was a cross-sectional study, and sampling was done by available sampling. The target population was patients with MS admitted to the MS center of Isfahan City, Iran, provided that they met the inclusion criteria in the winter of 2021. Forty-five patients with MS (9 males and 36 females) with an expanded disability status scale between 1 and 5 were selected by available sampling. To assess their cognitive performance, Cambridge neuropsychological test automated battery (CANTAB) and the Lowenstein occupational therapy cognitive assessment (LOCTA) functional test were used. Also, the community integration questionnaire (CIQ) was used to determine the level of participation. The data were then processed with SPSS.

    Results

    Based on the study results on the intensity and relationship between the measures, there is integration in targeted activities with all measures of LOTCA and CANTAB. This measure had a significant relationship with orientation, visual perception, and motor praxis from the LOTCA test and Delayed matching to sample test (DMS) from the CANTAB test. Notable results include a high correlation between home integration of the CIQ and the stocking of Cambridge test from CANTAB (r=0.353), and social integration of the CIQ with the DMS from CANTAB (r=0.538), integration in purposeful and productive activities of the CIQ with the motor proxy from LOTCA (r=0.422).

    Conclusion

    According to the results, both tests have a high correlation with the CIQ. So, computer test, which has a good correlation with participation, can be used alongside the performance test.

    Keywords: Multiple sclerosis, Community integration questionnaire, Lowenstein occupational therapy cognitive assessment (LOTCA), Cambridge neuropsychological test automated battery (CANTAB)
  • Maryam Malekian, Yalda Kazemi, Akram Ahmadi, Talieh Zarifian* Pages 540-559
    Objective

     Procedural memory is a key component of long-term memory that can be assessed in different modalities, such as verbal and motor. Learning through procedural memory occurs in three stages: initial learning, consolidation, and retention. Several tasks evaluate procedural memory, but none have concurrently studied procedural learning in various modalities and learning stages. Besides, according to the declarative-procedural model, there may be an association between the performance of individuals in procedural learning and their state of the grammar of a language. Therefore, this study aimed to design a Serial Search Task (SST) for the simultaneous evaluation of procedural memory in motor and verbal modalities during three stages of learning and determine its reliability. Moreover, the relationship between procedural memory and grammar skills was examined.

    Materials & Methods

     This study is methodological research in the first stage and descriptive analytics in the second stage. First, based on the literature review and the opinions of three speech-language pathologists, some words with appropriate psycholinguistic features were chosen from the Persian picture naming set. Then, corresponding pictures were determined. The task was designed using Java programming language. The face validity of the task was evaluated, then after revisions, the reliability was determined. Face validity was assessed in 10 normal children, and the test-retest reliability was evaluated in 15 normal children aged 7-9 years; all of them were chosen using the convenience sampling method. In the second stage, to assess the relationship between grammatical skills and the SST, 20 normal children aged 7-9 years were selected by a mixed sampling method. Every child had exposed to a verbal modality in three stages: initial learning, consolidation (24 hours later), and retention (one week later). Then the same stages were performed in the motor modality. Each child's language skills were determined using the test of language development-primary (TOLD-P3), and the relationship between the two skills was determined. Statistical methods included the Pearson and Spearman correlation coefficients and repeated measures analysis of variance.

    Results

    The correlation values between two performances in the initial learning stage for the reaction time variable in verbal (r=0.84, P<0.001) and motor (r=0.80, P˂0.001) modalities and the variable of response accuracy in verbal (r=0.81, P=0.011) and motor (r=0.77, P=0.026) modalities were obtained. In the consolidation and retention stages, the correlation values for the reaction time variable in verbal (r=0.737, P=0.002) and motor (r=0.743, P=0.001) modalities and the variable of response accuracy in verbal (r=0.624, P=0.013) and motor (r=0.916, P<0.001) modalities were obtained. The relationship between grammar and procedural learning in the verbal modality was significant in the consolidation stage (P=0.045, CI:0.016-0.797, r=0.491).

    Conclusion

    SST is a reliable task to assess different stages of procedural memory in both verbal and motor modalities. Therefore, this task can be used to evaluate procedural memory in normal children aged 7-9 years. The current study's findings confirmed the predictions made by the declarative-procedural model during the consolidation stage in the verbal modality.

    Keywords: Procedural memory, Reliability, Declarative-procedural model, Grammar
  • Maryam Bonyani, Leila Ostadhashemi*, Maliheh Alipour Gravandi, Fardin Alipour Gravandi Pages 560-583
    Objective

    Families with mentally-retarded children need more support than other families in overcoming crises and achieving social adjustment. So, it seems necessary to pay special attention to these families durinzg the COVID-19 pandemic and identify their experiences and challenges to provide more support for this vulnerable group. Therefore, the present study was carried out in care centers under the supervision of the Tehran state welfare organization of Iran (SWO) during the COVID-19 pandemic to identify the challenges of families with mentally retarded children.

    Materials & Methods

    The present study was conducted with a qualitative approach and contractual content analysis method of Granheim and Lundman (2004). The participants were 18 families with mentally-retarded children living in care centers under the supervision of the Tehran State welfare organization of Iran (SWO), who were selected by purposive sampling. Sampling was continued until data saturation. Data were collected and analyzed using in-person or online (telephone) in-depth semi-structured interviews from July 11 to September 22, 2021. To evaluate the data strength, four criteria of credibility, transferability, dependability, and confirmability of Guba and Lincoln were used.

    Results

    Based on data analysis, 6 main categories and 23 subcategories were obtained. The main categories and subcategories included 1) constant worry about their children getting COVID-19 (inability of the child to protect against coronavirus, not observing protocols by the staff, underlying diseases and deficiency in immune system, few preventive measure for under 18 years people, conflicting information about children and adolescents' infection), 2) disconnection and intensification of stress (agitation and irritability of the disabled, worry about the future, parent's mental confusion, fear of losing child), 3) conflict with family tensions and contradiction (intensification of family guilt, overlooking other children, couple's self-blaming, tension in family interactions, intensification of family melancholia), 4) non-supportive community (further social stigma, social exclusion, lack of supporting vulnerable groups, the limitations of social distancing), 5) family economic crisis (costs of keeping child in the center, losing job and lower income of the family head, poverty and intensification of unstable economic conditions), and 6) care and educational concerns (decreasing the quality of care for the disabled, suspension of rehabilitation and educational activities, restrictions on leisure activities and communication for the disabled).

    Conclusion

    The results showed that the families of mentally-retarded children had encountered many challenges and concerns during the COVID-19 epidemic, some of which were related to the intensification of psychological pressures and some due to insufficient support from governmental and non-governmental institutions for these families. The study findings can be used to provide services and design support programs and policies for children with mental disabilities and their families. In this regard, it is recommended to pay special living allowances, strengthen the communication system between parents and children living in care centers, prepare a care and health packages for parents, design and implement psychological interventions to reduce parents' anxiety and stress, and provide free counseling.

    Keywords: COVID-19, Children with mental retardation, Family, Challenges, Qualitative study
  • Asieh Soghrati, Narges Arsalani*, Shamaneh Mohamadi, Mohsen Vahedi, Hossein Ajami Pages 584-601
    Objective

     Neurogenic bladder (NB) is one of the most common causes of urinary incontinence, and its many long-term problems negatively affect patients' quality of life, especially women, due to a lack of social roles. Due to the chronic nature of this disorder, the implementation of rehabilitation nursing interventions to improve the quality of life of these patients has been recommended. Therefore, this study aimed to evaluate the effectiveness of multidimensional rehabilitation nursing intervention of urinary incontinence on the quality of life of young and middle-aged women with neurogenic bladder.

    Materials & Methods

    The present research was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design that was conducted in Rofeideh Rehabilitation Hospital, Tehran, Iran, in 2021. Data were collected from 30 young and middle-aged women aged 18 to 60 years admitted with neurogenic bladder. The samples completed the demographic questionnaire and incontinence quality of life questionnaire (I-QOL) before and 6 weeks after the intervention during follow-up. Multidimensional rehabilitation nursing intervention of urinary incontinence included two-part training sessions: 1) clean intermittent catheterization and 2) behavioral therapy (Time voiding, delaying urination, diet, and medication) in 7 30-minutes sessions of training conducted daily and individually face-to-face in the first week and then a follow-up of patients in 5 weeks (second, third, fourth, fifth, and sixth weeks), one session per week in the form of virtual classes and online video calls in WhatsApp application. The collected data were analyzed in SPSS software version 25 using one-way ANOVA and paired t-test at a significance level of 0.05.

    Results

     Most participants were 20-30 years old (30%) and married (53.3%). Before and after the intervention, the quality of life of patients with neurogenic bladder disorder increased from 46.46±11.07 to 66.23±9.46, which was statistically significant (t=14.20, P<0.0001). Also, psychosocial impacts due to the disease were reduced based on one of the three subscales of the quality of life questionnaire. In addition, quality of life was significantly lower in younger, unemployed, single, spinal cord injury, body odor, and people with a neurogenic bladder disease diagnosis period of less than one year (P<0001).

    Conclusion

     According to our findings, clean intermittent catheterization and behavioral therapy could significantly improve patient's quality of life with NB. Therefore, it is recommended to investigate the long-term effectiveness of this intervention.

    Keywords: Urinary incontinence, Neurogenic bladder, Female, Rehabilitation nursing
  • Amirsalar Jafarpisheh*, Reza Osquei Zadeh, Masoumeh Zakeri, Mohsen Vahedi Pages 602-617
    Objective

     The effectiveness of the Tipton chair on the thoracic and lumbar spine of students was evaluated in the straight upright position and careful study postures.

    Materials & Methods

    This study was performed on 30 students (20 women and 10 men) who had no history of musculoskeletal disorders. Evaluation of changes in the angles of the thoracic and lumbar spinal was performed using an electrogoniometer on the normal and Tipton chair in the two postures of straight upright and careful study. The participants were evaluated in each posture on each chair for five minutes. Considering the resting time and questionnaire completion, the study took 30 minutes for each person. The data recorded by the electrogoniometer were analyzed through repeated measures statistical test and data of the system usability scale (SUS) questionnaire by the paired t-test in SPSS software, version 25.

    Results

     The mean range of changes in the angles of the thoracic spine in the sagittal plane showed that the variable of chair type was not significant (P=0.072), but the variable of posture was (P=0.013). Also, regarding the mean range of change in thoracic lateral flexion, the interaction of chair and posture (P=0.048) and the chair variable with (P=0.003) had a significant difference. This difference was about a 28% reduction in the mean range of changes in the lateral flexion of the thoracic spine in the upright posture and a 10% reduction in the careful study posture in the Tipton chair compared to the normal chair. While the posture variable had no significant difference (P=0.705). Also, the mean range of changes in lumbar flexion extension showed that the chair variable (P=0.003) had a significant difference. This significant difference was about a 16% reduction in the mean range of changes in the flexion extension of the lumbar spine in the upright posture and a 43% reduction in the careful study posture in the Tipton chair compared to the normal chair. While the variable of posture (P=0.162) did not have significant differences. The study's results on lateral lumbar flexion also showed that both variables of chair and posture had a significant difference (P=0.009). The mean range of changes in lumbar lateral flexion angles in both upright and careful posture in the Tipton chair was reduced by 28% compared to the normal chair. Analysis of SUS questionnaire scores for the Tipton and normal chairs showed a significant difference between these two chairs (P=0.000). In addition, the average scores of the SUS questionnaire were 78.6 for the Tipton chair and 65.9 for the normal chair, which shows an increase of 19%.

    Conclusion

     The results of the present study showed that the Tipton chair could reduce the average range of body angles in the thoracic and lumbar spine. Also, the study results indicated an increase in user satisfaction with the Tipton chair compared to the normal chair, in which the level of satisfaction of women is higher than men. It can be due to the difference in anthropometric dimensions between women and men.

    Keywords: Tipton chair, Spinal angles, Sitting posture