فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 40 (زمستان 1401)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 40 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه طالبیان*، احمد زندوانیان، محسن شاکری صفحات 7-28

    هدف :

    هدف پژوهش حاضر مطالعه فرایند حذف کنکور سراسری ایران و ارایه یک مدل براساس نظریه داده بنیاد بود.

    روش پژوهش: 

    رویکرد پژوهش که در سال 1399-1400 انجام شد، کیفی با استفاده از روش داده بنیاد بود. ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته بود. جامعه مورد مطالعه کلیه متخصصان تعلیم و تربیت و صاحب نظران آموزش عالی بودند. روش نمونه گیری هدفمند نظری بود و با معیار اشباع نظری با 16 مصاحبه به پایان رسید. فرایند تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شیوه کدگذاری باز و محوری و انتخابی انجام و به منظور بررسی اعتبار و پایایی از روش لینکلن و گوبا استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مقوله محوری ضرروت و پیچیدگی حذف کنکور است و سایر مقوله ها در پنج مقوله شرایط علی (2 مقوله)، شرایط مداخله گر محیطی (2 مقوله)، ویژگی های زمینه ای (3 مقوله)، راهبردها (2 مقوله) و پیامدها (2 مقوله) دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می توان اذعان داشت که در رابطه با مساله حذف کنکور از طرفی مسایلی چون رقابت های ناسالم و مسایل روانی و جابه جا شدن اهداف آموزشی موجب ایجاد احساس ضرورت حذف شده و از دیگر سو مسایلی همچون تقاضای بالا برای ورود به آموزش عالی فرایند حذف را با پیچیدگی روبه رو کرده است.

    کلیدواژگان: کنکور، آزمون سراسری، سنجش و پذیرش دانشجو، آموزش عالی، فرایند حذف کنکور، نظریه داده بنیاد
  • ماهنوش مهدی، مرضیه دهقانی*، محمد جوادی پور، امید عشاقی صفحات 29-44

    هدف:

     هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی کیفیت خدمات واحد آموزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران بر اساس مدل سروکوال است.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها، با استفاده از رویکرد کمی و بر اساس روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران در سال 1397 به تعداد 810 نفر می باشد. روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری تصادفی ساده و حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 260 نفر برآورد گردیده است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد کیفیت خدمات سروکوال می باشد. برای به دست آوردن روایی پرسشنامه مذکور، از روایی صوری استفاده شده است و پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفته است که مقدار ضریب آلفای کرونباخ (94/0) محاسبه شده است که نشان دهنده پایایی بالای پرسشنامه می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها در بخش آمار توصیفی از شاخص های (فراوانی، میانگین، انحراف معیار، کجی و کشیدگی)؛ و در بخش آمار استنباطی نیز از (آزمون های پارامتری تی تک نمونه ای و تی وابسته) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از پژوهش نشان داد وضعیت موجود کیفیت خدمات واحد آموزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران بالاتر از میانگین می باشد. همچنین بین ادراک و انتظارات کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران از کیفیت خدمات واحد آموزش تفاوت معناداری وجود دارد و ادراک کارکنان از وضعیت موجود در سطح پایین تری از وضعیت مطلوب (وضعیت مورد انتظار) قرار دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش می توان این گونه نتیجه گیری کرد که مولفه هایی که از نظر کارکنان دارای فاصله با وضعیت مطلوب هستند (فیزیکی، اطمینان، پاسخگویی و همدلی) بیشتر مورد توجه قرار گیرد و بعد تضمین که از نظر کارکنان در سطح مطلوبی قرار دارد، هر چه بیشتر تقویت گردد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، خدمات آموزشی، سروکوال
  • حسن رجبی، محبوبه عارفی*، اباصلت خراسانی صفحات 45-65
    هدف

    بررسی تجارب زیسته معلمان در خصوص چالش ها و آسیب های ارزشیابی کیفی-توصیفی دوره ابتدایی در دوره بحران کرونا.

    روش پژوهش: 

    تحقیق حاضر از نوع کیفی وبه روش پدیدار شناسی است.در این تحقیق با 16 نفراز معلمان زن ومرد شهرستان کرج که در سال تصیلی 1401-1400در دوره دوم ابتدایی مشغول خدمت بودند به صورت نیمه ساختاریافته مصاحبه شد. انتخاب مشارکت کنندگان به روش هدفمند انجام شد. تحلیل داده ها بر اساس راهبرد هفت مرحله ای کلایزی صورت پذیرفت.

    یافته ها: 

    تحلیل مصاحبه معلمان منجر به شناسایی سه مضمون کلی: شامل 1- آسیب های ارزشیابی کیفی- توصیفی و دلالت های متناظر با عناصر برنامه درسی 2- آسیب های ارزشیابی کیفی توصیفی ودرک متعارض ذینفعان 3- آسیب های ارزشیابی کیفی- توصیفی در ابزار و اجرا شد.

    نتیجه گیری:

     بررسی تجارب زیسته معلمان در این تحقیق نشان داد که در دوره بحران کرونا و آموزش غیر حضوری؛ معلمان در عملیاتی نمودن اهداف و اصول ارزشیابی کیفی- توصیفی  با چالش های متعددی رو به رو شده اند و از مهمترین آن ها می توان به کاهش کیفیت ارزشیابی از آموخته های یادگیرندگان به دلیل امکانات محدود در ارایه ی بازخوردها و کاهش سواد دانش آموزان در مهارت های اساسی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی کیفی- توصیفی، بحران کرونا، دوره ی ابتدایی، تجارب زیسته ی معلمان
  • امید امراله*، اسماعیل شیرعلی، رضا محمدی، ابراهیم خدایی صفحات 66-92
    هدف

    طراحی الگوی اعتبارسنجی برنامه های درسی رشته های فنی و مهندسی در مقطع کارشناسی پیوسته

    روش پژوهش:

      تحقیقی به روش توصیفی - پیمایشی در در دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران انجام شد. این تحقیق، مبتنی بر رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) صورت پذیرفته است. جامعه آماری این تحقیق، در بخش کمی،کلیه اعضاء هیات علمی دانشکده های مهندسی برق و کامپیوتر مستقر در شهر تهران در سال تحصیلی 97-96 بوده که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار تحقیق، شامل فیش برداری، و پرسشنامه محقق ساخته بود و از آزمون t تک گروهی در بخش آمار استنباطی و نمودارها و شاخص های پراکندگی و مرکزی در بخش آمار توصیفی این مقاله استفاده شده است.

    یافته ها: 

    با توجه به تجارب جهانی و ویژگی ها و شرایط موجود در کشور الگوی پیشنهادی تدوین گردید. به منظور تعیین مطلوبیت الگوی یاد شده و بومی سازی آن از 30 نفر از اعضای هیات علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران، نظرخواهی به عمل آمد. در نهایت، الگوی اعتبارسنجی برنامه های درسی رشته های مورد نظر در 8 مولفه شامل: فلسفه، ویژگی ها، اهداف، اصول، فرآیند اجرا، ساختار، الزامات کاربردی و عملیاتی کردن الگو و عوامل، ملاک ها و نشانگرهای اعتبارسنجی برنامه های درسی رشته های فنی و مهندسی در مقطع کارشناسی پیوسته، طراحی شد.

    نتیجه گیری: 

    طراحی الگوی اعتبارسنجی برنامه های درسی رشته های فنی و مهندسی در مقطع کارشناسی پیوسته

    کلیدواژگان: الگوی اعتبارسنجی، برنامه های درسی رشته های فنی و مهندسی، مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر
  • اعظم صمدی پور، نازنین بنی اسدی*، اسماعیل کاوسی صفحات 93-114
    هدف

    با توجه به نقش هدایت کننده کیفیت آموزش عالی جهت توسعه کشور، پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر در ارزشیابی کیفیت آموزش در دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است.

    روش پژوهش: 

    از لحاظ هدف کاربردی، از نظر روش شناسی کیفی، با استفاده از روش دلفی بوده است. در این پژوهش از پرسشنامه نمیه ساختاریافته، بررسی اسناد و چارچوب های نظری متخصصان و تجارب ملی و بین المللی استفاده شده است. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تکنیک دلفی استفاده شد. در بخش دلفی افراد منتخب مرتبط با موضوع بوده و معیارهای ورود را دارا بودند.

    یافته ها: 

    به منظور تایید روایی و پایایی مولفه ها، 18 نفر از اعضای هیات علمی تا اشباع نظری انتخاب شدند. 10 نفر از خبرگان شناسایی و سپس 8 نفر دیگر از طریق 10 نفر خبره معرفی شدند. 1/61 درصد خبرگان مرد و 9/38 درصد زن، 61/1 درصد خبرگان عضو هیات علمی و همه دارای مدرک دکتری بودند. بعد از دو مرحله دلفی اتفاق نظر ایجاد شده و با آزمون کندال و اشباع نظری، نظرسنجی از خبرگان متوقف شد و 71 نشانگر در قالب 29 ملاک و 7 عامل تایید شد.

    نتیجه گیری:

     7 عامل ساختار سازمانی، اعضای هیات علمی، دانشجویان، دوره های آموزشی و برنامه های درسی، امکانات و تجهیزات آموزشی و پژوهشی و دانش آموختگان با ملاک ها و نشانگرهای آن ها شناسایی شدند و در پایان مدل نهایی پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشگاه آزاد اسلامی، روش دلفی، کیفیت آموزش، مد
  • بهمن یاسبلاغی*، خلیل غفاری، زینب رحیمی صفحات 115-136

    هدف :

    مقایسه راهبردهای یادگیری، سبک های یادگیری و رویکردهای مطالعه در داوطلبان کنکوری (تجربی، ریاضی، انسانی) بود.

    روش پژوهش:

     توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بودجامعه آماری کلیه داوطلبان کنکور در الیگودرز در سال حصیلی 400-1399 بود که از طریق روش نمونه گیری در دسترس تعداد 210نفر در سه گروه انتخاب شد.ابزارهای جمع آوری داده ها پرسشنامه های 1) راهبردهای انگیزشی پنتریج و همکاران (1991)،2) سبک یادگیری کلب (1971) و 3) رویکردهای مطالعه مارتن و سلجو (2000) بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون های t  مستقل و تحلیل واریانس تک راهه و چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سبک های یادگیری، راهبردهای یادگیری و رویکردهای مطالعه در داوطلبان هر سه گروه تفاوت دارد. نتایج تحلیل واریانس اثرات گروه و راهبردهای یاد گیری نشان داد متغیر گروه مرور ذهنی با 07/64 واریانس بیشترین مجذور ایتا و متغیر گروه تفکر انتقادی با 1/0 کمترین را دارد و راهبردها، سبک ها و رویکردهای مطالعه هر سه گروه به طور مستقل و جفتی،دو به دو بررسی شد که تفاوت وجود داشت. داوطلبان تجربی،ریاضی با انسانی در رویکرد سطحی تفاوت داشته و گروه تجربی و ریاضی در رویکرد سطحی نسبت به گروه انسانی پایین تر بودند (05/0<p). گروه تجربی با ریاضی در رویکرد سطحی تفاوت ندارند (05/0< p)

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که داوطلبان تجربی با انسانی در مرور ذهنی تفاوت دارند و گروه انسانی در مرور ذهنی نسبت به گروه تجربی بالاتر بودند.داوطلبان تجربی و ریاضی با انسانی در سبک یادگیری همگرا و جذب تفاوت دارند و گروه تجربی و ریاضی در سبک یادگیری همگرا و جذب نسبت به گروه انسانی بالاتر بودند.

    کلیدواژگان: سبک های یاد گیری، راهبردهای یادگیری، رویکردهای مطالعه، داوطلبان کنکوری
|
  • Somayeh Talebiyan *, Ahmad Zandvanian, Mohsen Shakeri Pages 7-28
    Objective

    The purpose of this study was to study the process of eliminating the national entrance examination in Iran and to present a model based on Grounded theory.

    Methods

    The research approach was qualitative using grounded theory. The in-depth interview tool was semi-structured. The study population was all education specialists and higher education experts. The purposive sampling method was theoretical and ended with 16 interviews with theoretical saturation criteria. The data analysis process was performed using open, axial and selective coding methods and Lincoln and Guba methods were used to evaluate the validity and reliability.

    Results

    Findings showed that the central category is the necessity and complexity of eliminating the entrance exam and other categories in five categories: causal conditions (2 categories), environmental intervention conditions (2 categories), contextual characteristics (3 categories), strategies (2 categories) and consequences (2 categories) were categorized.

    Conclusion

    According to the results of the research, it can be acknowledged that in relation to the issue of eliminating the entrance exam on the other handIssues such as unhealthy competition and psychological issues and the shifting of educational goals have created a sense of necessity of elimination, and on the other hand, issues such as high demand for access to higher education have complicated the elimination process.

    Keywords: entrance exam, national exam, student assessment, admission, Higher Education, entrance exam elimination process, grounded theory
  • Mahnoosh Mahdi, Marziyeh Dehghani *, Mohamad Javadipour, Omid Oshaghi Pages 29-44
    Objective

    The main purpose of this study is to evaluate the quality of services of the training unit of Iran Oil Pipelines and Telecommunications Company based on the SERVQUAL model.

    Methods

    The present study is applied in terms of purpose and nature, and according to the method of data collection, using a quantitative approach and based on a descriptive-survey method. The statistical population of this research is all the employees of Iran Oil Pipelines and Telecommunications Company in 1397, numbering 810 people. The sampling method is simple random sampling and The sample size is estimated to be 260 people using Cochran's formula. The data collection tool is the standard questionnaire of service quality of SERVQUAL. To obtain the validity of the questionnaire, face validity has been used and the reliability of the questionnaire has been evaluated using Cronbach's alpha method. The value of Cronbach's alpha coefficient (0.94) has been calculated, which indicates the high reliability of the questionnaire. In order to analyze the data in the descriptive statistics section of the indicators (frequency, mean, standard deviation, skewness and elongation); In the inferential statistics section, one-sample t-test and dependent t-test were used.

    Results

    Findings from the research showed that the current situation of the quality of services of the training unit of Iran Oil Pipelines and Telecommunications Company is higher than the average. Also, there is a significant difference between the perceptions and expectations of the employees of Iran Oil Pipelines and Telecommunications Company about the quality of services of the training unit and the perceptions of the employees of the current situation are at a lower level than the desired situation.  

    Conclusion

    Based on the findings of the research, it can be concluded that the components that are far from the desired situation in terms of employees (physical, confidence, responsiveness and empathy) should be given more attention and then the guarantee that the employees are at a desirable level, be strengthened as much as possible.

    Keywords: service quality, educational services, SERVQUAL
  • Hasan Rajabi, Mahboubeh Arefi *, Abasalt Khorasani Pages 45-65
    Objective

    Studying lived experiences of teachers for identifying challenges and problems of qualitative description evaluation of Primary School Course of Study at Corona Virus Crisis Era.

    Methods

    This is a qualitative-descriptive & phenomenological study. In this research 16 male and female teachers of primary course of study who were teaching at Karaj County in the Educational Year 2021-2022 were interviewed by the semi-structured interview method. The respondents were selected purposefully. The data were analyzed via 7-Stage Strategy of Colaizzi .

    Results

    Analysis of the teachers’ interviews resulted in 3 general implications: 1- Problems of Qualitative-Descriptive Evaluation , and related elements in  the curriculums 2- Problems of Qualitative-Descriptive Evaluation and contradictory understanding of the beneficiaries 3- Problems of Qualitative-Descriptive Evaluation in Tools & Execution Phase.

    Conclusion

    . Analysis of the interviews with the teachers showed that in the era of corona virus crisis and on-line education, they were facing variety of challenges in materialization of principles and objectives of the qualitative descriptive evaluation. The most important of which was reduction of quality of evaluation of the contents learned by the students due to limited possibility of receiving feedbacks and low literacy of the students in basic skills.

    Keywords: Qualitative-descriptive evaluation, Corona Crisis, elementary school, teachers' lived experiences
  • Omid Amrollah *, Esmaeil Shirali, Reza Mohamadi, Ebrahim Khodaie Pages 66-92
    Objective

    Designing a model for the validation of technical and engineering curricula at the undergraduate level

    Methods

    a purposeful and descriptive survey was used based on a mixed approach. The statistical population of this study was in the quantitative section, all the faculty members of the Electrical and Computer Engineering Departments located in Tehran in the academic year of 1997-96. Faculty members were elected to the faculties of Electrical and Computer Engineering at the University of Tehran. In the quantitative section, 80 individuals were selected by multistage sampling method and in the qualitative section, 30 faculty members were finally selected. In order to formulate a model of accreditation of technical and engineering curricula, firstly, in three stages, with the sample of faculty members, 8 factors, 26 criteria and 92 markers were used to validate the curricula of the mentioned disciplines

    Results

    The weight of each was determined in validating the fields. Finally, the curriculum validation pattern of the disciplines concerned is comprised of 8 components

    Conclusion

    and operationalization of the template and factors, program validation criteria and indicators. The undergraduate technical and engineering courses were designed

    Keywords: Accreditation, technical, engineering curricula, Electrical Engineering, Computer Engineering, University of Tehran
  • Azam Samadipour, Nazanin Bani Asadi *, Esmaeil Kavousy Pages 93-114
    Objective

    Considering the guiding role of the quality of higher education for the development of the country, the present research was conducted with the aim of identifying the effective factors in evaluating the quality of education in Islamic Azad University.

    Methods

    In terms of practical purpose, in terms of qualitative methodology, it was using the Delphi method. In this research, a structured questionnaire, review of documents and theoretical frameworks of experts and national and international experiences have been used. Descriptive statistics and Delphi technique were used in data analysis. In the Delphi section, the selected people were related to the subject and met the entry criteria.

    Results

    In order to verify the validity and reliability of the components, 18 faculty members were selected until theoretical saturation. 10 experts were identified and then 8 others were introduced through 10 experts. 61.1% of the experts were male and 38.9% were female, 1.61% of the experts were faculty members and all of them had doctorate degrees. After two Delphi steps, consensus was established and with Kendall's test and theoretical saturation, the survey of experts was stopped and 71 indicators were confirmed in the form of 29 criteria and 7 factors.

    Conclusion

    7 organizational structure factors, faculty members, students, training courses and curricula, educational and research facilities and equipment, and graduates were identified with their criteria and indicators, and the final model was proposed at the end.

    Keywords: Evaluation, Islamic Azad University, Delphi method, quality of education, model
  • Bahman Yasbolaghi *, Khalil Ghaffari, Zeinab Rahimi Pages 115-136
    Objective

    The purpose of this study is a comparative study of learning strategies, learning styles and study approaches among high school students (experimental, mathematical, human). Aligudarz is done

    Methods

    The statistical sample consisted of 240 students from three groups (80 humanities, 80 experimental students, 80 mathematics students) were determined by the available method. The research tools were Pantridge et al.'s Motivational Strategies Questionnaire, the Club Learning Style Questionnaire, and the Martin and Seljo Study Approaches and Skills Questionnaire. Data were analyzed using t-test for independent groups and one-way and multivariate analysis of variance (MANOVA ANOVA) using SPSS software.  

    Results

    The overall results showed that learning styles, learning strategies and study approaches are different among the volunteers of all three groups. The results of multivariate analysis of variance of group effects and learning strategies showed that the mental review group variable with 64.07% had the highest ETA square and the critical thinking group variable had the lowest ETA square with 0.1% and divergent group with 0.06 in learning styles. 77% highest and convergent group with 32% lowest ETA radar and variable depth approach group with 64% highest and variable approach group with 51% lowest

    Conclusion

    ETA radar and in fact study strategies, styles and approaches between groups independently and in pairs It was found that there was a difference.

    Keywords: learning styles, Entrance Exam, causal method, Comparative Method